SzoCsoMa – Fából vaskarika

2017 december 3 12:34 du.14 hozzászólás

I. tétel

Az Új Kor hajnalán, amikor a Nagy Áprilisi (vagy Májusi, nem emlékszem pontosan) Fülkeforradalom Aurórájának ágyúi dörögni kezdtek, a Csend koncert alapgondolata – siketeknek zenélni, így „érvelve a kirekesztés ellen” – még önheroikus ideának tűnt; afféle liberális, progresszív, toleráns, nyitott, be- és elfogadó, szabadelvű, jóindulatú, szolidáris, haladó, modern, felvilágosult, baloldali cuccnak.

Azóta eltelt néhány év, és helyreállt a rend a magyarok országában: kiseprűzték a liberális mocskot. Megszűnt a köztársaság, az Alkotmányból németszilárdságú alaptörvény lett, kifejlődött a Nemzeti Együttműködés Rendszere; Magyarország jobban teljesít: felépültek a stadionok és a kerítések, csökkent a rezsi, eltűnt a nyomor, jóllaktak a gyerekek, a reformok működnek…

A balogzoltán [Emberi Erőforrások Minisztériuma! – mint egy félrefordított szájenszfiksön regény, vagy méginkább a demokráciánál fejlettebb, illiberális rabszolgatartó társadalom intézménye: csak tiszta (Emberi Erő)forrásból!] formátumú államférfiak felszámolták a társadalmi igazságtalanságokat.

A hegedűszsuzsa formátumú (tartalomhoz a forma, mondta a Szerkesztő Asszony) államnők [kormánybiztosként, egymillió forintos apanázsért, fehér bőrüléses Audiból] megküzdöttek a nyomorral.

A kövérlászlók [„Az európai és a magyar baloldal igazságteremtő ereje is halott”!] mind emberileg, mind szakmailag (írom inkább: mind eszmeileg) egybeforrasztották a nemzetet.

A lázárjánosoktól [orbánviktor (egyes szám!) szellemi örökösei] megtudtuk, mindenki annyit ér, amije van.

A palkovicsok, parraghok köznevelnek.

A feketegyörgyök […] művészkednek.

Minden a helyére került [a demokrácia a többség diktatúrája].

E tökéletes államrendben nincs kivel szolidárisnak lenni, nincs kisebbség, nincs hátrányos helyzet, nincs kirekesztés.

Nincs fasizmus, rasszizmus, antiszemitizmus, nácizmus, hitlerizmus, bolsevizmus, sztálinizmus, nacionalizmus, hungarizmus, revizionizmus, sovinizmus, izolacionizmus…

Nincs katolicizmus, iszlámizmus, buddhizmus, judaizmus, klerikalizmus, fanatizmus, monoteizmus, politeizmus, deizmus…

Nincs individualizmus, karrierizmus, dilettantizmus, bürokratizmus, parazitizmus, opportunizmus, machiavellizmus, nihilizmus, feudálkapitalizmus, despotizmus, centralizmus, antidemokratizmus, autokratizmus, gengszterizmus, nepotizmus, provincializmus…

Van kozmopolitizmus, racionalizmus, feminizmus, parlamentarizmus, pluralizmus, demokratizmus, normalizmus, humanizmus…

Vagy fordítva. A civil-izmus pedig fából vaskarika.

II. tétel

A SZOCSOMA MOZGALOM, az Emberi Jogok Világnapján, 2017. december 11-én rendezi éves találkozóját és kulturális seregszemléjét a Gödör Klubban.

SZOCSOMA – Szociális Csomagküldő Mozgalom: civil kezdeményezés a mélyszegénységben, elkülönítő kirekesztettségben élő, főleg vidéki roma emberek támogatására. Az alapító Kiss Anikó képzőművész.

A találkozó célja – az adománygyűjtés, tagtoborzás, figyelemfelkeltés, az előítéletek gyengítése mellett érvelni a kirekesztés ellen.

„Hogy a vendégek meggyőződhessenek róla, milyen mély, szenvedélyes, sokoldalú és szépséges a mi kultúránk és milyen gazdag a mi lelkünk. Még akkor is, ha ma sokan közülünk nyomorban tengődnek. Nekik akarunk segíteni, nekik nyújtani reményt és emberséget.” (Daróczi Ágnest, a Romano Instituto Alapítvány vezetőjét idéztem.)

Úgy gondolom: az emberhez méltó élet alkotmányos jog, tehát: az állam kötelessége! lenne! gondoskodni minden éhező, hajléktalan, nélkülöző vagy kirekesztett polgáráról. Nem teszi. Így a SzoCsoMa nem csak! a nyomorgóknak segít embernek maradni, hanem a résztvevőknek is.

III. tétel

A zene és szó és csend viszonyáról: a csend is zene, a hang hiánya is hang. [Az ember hiánya is ember? Másképpen: együttérzés-e az együttérzés hiánya?]

Szívesen hallelujáznék még itten [csak a zene megzenésíthető!], de az Oratorium balbulum szétfeszítené a Csend kereteit…

Csak annyit még: az együttérzésről csak úgy tudunk beszélni, ha rögtön a hiányáról is beszélünk. Ha valamiről beszélünk, akkor egyszersmind hallgatunk is valamiről. Ez a hallgatás is jellemzi a dolgot magát. Tehát: beszéljünk az együttérzésről és az együttérzés hiányáról; foggal-körömmel védeni azt, ami van. A határokat. Mindenhová kerítést húzunk, a kerítést is körbekerítjük. Belül vagyunk mi, kívül… hát azok nem mi vagyunk. Az emberiség megijedt magától.

Erről nem tudunk beszélni, és amiről nem tudunk beszélni, arról énekelni kell. Énekelünk, tehát vagyunk!

vendégszöveg: Esterházy Péter – Oratorium Balbulum

Éry Balázs

14 hozzászólás

  • Nem, még nem épült fel az összes futballstadion, még van hátra jó néhány, és a legfontosabb, az új Népstadion, ami az elképzelés szerint 200 milliárdból megépíthető. De ezt csak gondolják és terv, az összköltségről a valóság menet közben fog kiderülni.

  • Jön a választás, jön a jól bevált csirke far-hát csomagküldés a cigányoknak. Mindezt Che Guevara pólóban reklámozva.
    Ennél még Gyurcsány gördülő éhségsztrájkja, vagy az MSZP-s milliomosok Éhségmenete is frappánsabb volt.
    Sokatmondó a helyszín is: Gödör Klub. 🙂

  • Ha Demszkyék visszaadják a 4-es Metró eltüntetett 160 milliárdját, akkor már csak 40 milliárd kell az új Népstadionhoz ! Van remény…

  • Elolvastam mi nincs többé magyar földön, akkor jó volna tudni, mi van?

  • A cigányság akkor került súlyos helyzetbe, mikor a rendszerváltás idején megszűnt többezer munkahely. A képzetlenek kerültek először utcára, sok volt köztük a roma.

    Meg lehet nézni a többi kelet-európai országot, nemcsak Magyarországon ez a helyzet.
    A fidesz a Bajnai-programot vitte tovább, mérsékelt sikerrel. A közmunkára szükség volt, de talán nem egy Párizsból szalajtott szociológusra kellett volna bízni a megvalósítást.

  • A mindennapi vicc kategóriában jeleskedő liberálisok mai is alkottak, Soros Györgyöt javasolta egy maroknyi csoport Béke-Nobel Díjra.

  • Örök Tamás

    charlie
    2017 december 4
    3:07 du.
    Meg fogja kapni, nem lóg ki a sorból! Nóbel meg forog mint egy giroszkóp!

  • Csarles!

    Soros Györgyöt, I v á n y i . Gábor* lelkészúr, az Evangéliumi

    Testvérközösség Egyházának az Elnöke,több tudós társával együtt

    ajánlotta, ill. ajánlja a Béke Nobeldíjra.

    * Mellesleg Iványi, Orbánnak két csemetéjét is tartotta a keresztvíz alá vagyis ő keresztelte meg őket. Úgylátszik Orbanini Duce ennek ellenére, vagy épp ezért megneheztelve rá, megvonta kisegyházától az egyházi címet… Mert a régi magyar parasztszokásnak megfelelően, K i s g ö m b ö c . ezt úgy éli meg; hogy tartozik neki és:

    „A k i n e k .én. t a a r t o z o k ,
    a z t a t .én. ú t a a a ll o m …” 😀

    .

  • Kedves Christopher Adam Főszerkesztő Úr!

    Iványi levele az Osloi Parlament Béke-Nobel Bizottságának a HVG.hu-n olvasható.

    Javaslom szó szerint leközölni a lapjában (lapunkban) is.

    Köszönettel: CH 🙂

  • Cukihara!

    Akkor mi lesz Vlagyimír Putyinnal, vagy Simicska lajossal, akiknek nagyon sokkal tartozik a mi Führerünk…?

  • Dubois!

    Csak várd ki ! Azokra is sor kerül. Akit Ez kipécéz,annak annyi 😀

    .

  • Christopher Adam

    Kedves Cukihara,

    A levelet ma reggel feltettem, angolul és magyarul egyaránt:

    http://kanadaihirlap.com/2017/12/05/ivanyi-gabor-soros-gyorgy-nobel-bekedijat-erdemel-munkajaert/

  • Figyelő:
    Elmondom mi VAN Árvalányhajlandban, egy régi régi vicc keretében :

    A határ két oldaláról beszélget az osztrák gyerek meg a magyar gyerek.
    Aszongya az osztrák :
    -Bee nekem van Milkacsokim
    A magyar :
    -Beee nekünk meg van Kádárjánosunk beee…
    Az osztrák :
    -Bee nekünk is lesz Kádárunk.
    A magyar :
    -De akkor már nem lesz Milkacsokid..beee..

    Na hát ez van most is.
    Csak épp nem Kádárnak híjják aki van nekünk Istenkegyelméből.

  • Dubois
    2017 december 5
    4:23 de.

    A jó Vlagyimir pécézése még várat magára, egyenlőre ő a nagyobb fiú- de Orbanini már keresi rajta a fogást, hogy ez ne soká legyen így! Még azt is kinézem belőle, hogy benne van a keze a téli olimpiai kizárásban! -:)))) Putyin tegnap este már „érteni vélte” az okokat, mely még véletlenül sem az állami szinten „támogatott” dopping volt,sokkal inkább a közelgő, márciusi választásuk!
    Simicskát illetően nem vagyok meggyőződve, hogy tényleg ennyi volt, bár szeretné elhitetni, hogy csak úgy a maga szórakoztatására nyilvánít véleményt sárga festékkel a plakátokon, különösebb szándék nélkül de én még nem írnám le – Orbán lépés kényszerben van, és a Lajos csendben ugyan, de figyel!