„A zenészek zenéljenek, a politikusok politizáljanak!”

2018 január 4 9:27 de.66 hozzászólás

Nagy Feró szerint: „a zenészek zenéljenek, a politikusok politizáljanak, s ne foglalkozzanak egymással”. [A „minek mindenbe belekeverni a poltikát?!” – a status quót védelmező, széleslátókörű, tájékozott és éleselméjű hozzászólók princípiuma a nemzeti együttműködés üzenőfalán is.] Egy ideális társadalmi rendszerben lehetne ez a természetes munkamegosztás, de ma Magyarországon…?! (Most következhetne a Nagy Feró-életmű szakmai bírálata, esetleg – mivel nem értek egyet a „nemzet csótányának” véleményével – az Orbán Band országlásának kritikája, de inkább térjünk vissza eredeti témánkhoz!) De vajon hol húzódik a határ a művészet és a társadalombírálat, vagy a politika között? Könnyedén leválasztható-e az etikai, erkölcsi, eszmei mondanivaló a hordozó közegről például a pop-rockzene esetében. Akkor politizál-e hatékonyabban (egyértelműen) egy zenész, ha tiltakozó röpiratot ír alá, vagy ha dalaiban következetesen képviselni képes meghatározható értékeket, elveket? Ugye nem kell magyaráznom, miért pont Koncz Zsuzsát kérdeztem erről?

Nem tudom, milyen lenne egy olyan élet amilyet a fenti idézet sugall? Te cipész vagy csinálj cipőt, ne törődj, az időjárással, az úttal, a ruhával se, csak a cipővel, ahhoz értesz. Ha csak bakancsot gyárthatsz, mert az kell a katonának, ne akarj báli cipőt, mert az tilos, és ne is tégy semmit, hogy ez megváltozzon. Maradj a kaptafádnál, hiszen Te csak cipész vagy. A háború, vagy a béke nem a Te dolgod azt mások csinálják. Te maximum halj bele, lehetőleg szó nélkül!

Volt idő, amikor nagyjából ilyen szabályok között éltünk de ez elmúlt. Mellesleg a magam részéről Bródy szövegeivel akkor is igyekeztem „hangot” adni efölötti nemtetszésemnek. Miért ne mondhatnám el, milyennek is látom ezt a mi kis világunkat, önmagamat benne, vagy másokat, mit gondolok minderről, rólunk, mindnyájunkról és hogy mit érzek? Én ezt nem hívom politizálásnak, ez inkább a felelősség vállalása mindazért, ami körülvesz. A dal számomra a pillanat lenyomata, ha úgy tetszik, látlelet a világról. Amikor azt éneklem: Miért hagytuk, hogy így legyen, vagy azt hogy… és ha engem lánckerék taposna alattam a föld is sírva beomolna… vagy hogy: azt mondta az én anyám ez a hely az én hazám…

Arról énekelek, amit érzek, gondolok. Végtelenül leegyszerűsített, egyáltalán nem helytálló megállapítás az, hogy ezek a dalok politizálnának! Az ember közösségre ítéltetett lény, nem teheti meg, hogy nem veszi figyelembe a másikat, a többieket. Persze abban az előbb említett régi világban elő lehetett írni, hogy akkor a dal szóljon a szerelemről, azaz cipész maradj a kaptafánál. De volt másik véglet is, mikor pol-beat fesztivált rendeltek, ahol szólt dal az agresszor amerikai repülőről, esetleg Kennedy elnök gazságairól. Ez politika volt, nyom nélkül elmúlt, és mert nem rólunk szóltak ezek a dalok, nem volt semmilyen hatásuk.

A művészember érzékeny „szerkezet”, kicsit talán úgy működik, mint egy „hőmérő”. Figyel és reagál. Még az is, aki csak „zörög”, dübörög és üresnek tűnik a végtelenségig. Azt mondja: ” hé, világ , ilyen rémesnek, elviselhetetlennek látlak! Gondolkodj el ezen ”. És a „mondanivaló” így is hiteles, akkor is, ha én magam a zenével való „beszélgetés” híve vagyok. Örömmel éneklek a műfajban „őshonos” lírai, szerelmes dalokat, de nagyon izgat, hogy ezeken a hagyományos témákon kívül mi mindent lehet még megfogalmazni a műfaj keretein belül? Mindig is ez érdekelt. Ezért énekeltem, éneklek verseket is például.

Régen is ellentmondásos volt a világ de ma a helyzet, úgymond, fokozódik, feszültségek halmozódnak mindenfelé. Etnikai feszültségek, – igen anakronisztikus módon – vallási, vagy legalábbis vallási köntösbe bújt feszültségek, sima politikai feszültségek, és természetesen gazdasági feszültségek, a szegény és a gazdag világ közötti különbség. Ezek világméretű konfliktusok, és igen veszélyesek. Az ember egy puskaporos hordó tetején érzi magát. Kérdés, hogy a zene alapvetően érzelemgazdag közegében miképpen jelennek meg ezek a dolgok manapság, megjelennek-e egyáltalán, működik-e a művészetek tükör funkciója.

A könnyűzenében alapvető különbség van a megközelítések között. Vannak a trendlovagok, akik csak meg akarnak felelni a sablonnak, „megélhetési” muzsikusok. Nem akarnak semmit, csak sikert, illetve pénzt. Sokat. Nincs mondandójuk, nincsenek gondolataik, mozdulataik is betanultak, a jelmezük sem a sajátjuk, csak amit a divat előír, azt alkalmazzák. Minimal art: eldobható „műanyag zene”, a megtévesztésig egyforma „csomagolásban”. A másik hozzáállás, amikor így vagy úgy, de jelen van az alkotás vágya, a szerző, előadó önmagából szeretne kifejezni valamit a zenéjével. Ha politikus alkat, mintegy tükröt tart a másik, a társai, a társadalom elé, elmondja azt, hogy ő erről az egészről miképpen vélekedik. Vajon ezt miért ne tehetné?

A multinacionális cégek médiába való bevonulása viszont igazi politika. Azzal, hogy kizárólag az előbb említett üres divatzenét játsszák, azt sugallják: ez itt a világok legjobbika, nincs probléma, gond, bizonytalanság, félelem, az élet igazi „lányregény”. Mi csak egy piac vagyunk, ránk öntötték a saját árujuk legalját, mert a giccs mindig is önmagát forgalmazta, tehát azt. Egy kicsit sem érdekelte őket, milyenek a kulturális hagyományaink, mit is szeret valójában az itteni közönség. Eszi, nem eszi, nem kap mást, a szelektorok csak a legigénytelenebb „dömpingárura” reagálnak. És mivel igazi választék nincs, mert két ugyanolyanból nem lehet választani, hát egyenlőre eszi.

Most büszkén ott tarthatunk, pl. a televíziózásban, hogy a „latin” szappanopera áradat közepette nosztalgiával emlékezhetünk a jó „öreg” Dallasra. A könnyűzenét lenullázták. A magyar szakma egy részét belekényszerítik abba, hogy amennyiben jelen akar lenni a médianynyilvánosságban, csak a trendnek megfelelő zenéket gyártson, hiszen a külföldi tulajdonos, esetleg magyar helytartója, kizárólag ezt tartja piacképesnek. Szinte kilátástalan helyzetben kell versenyeznie a hazai könnyűzene jobbik felének, – és most itt elsősorban az új generációkra gondolok – a „gagyi kertitörpeáradattal”. Úgy néz ki, hogy a kelet-európai térségben a világ kulturális szemetesládája alakult ki, és nemigen látszik, hogy ez változni akarna. A nagyvilágban persze van más is, jobb is, izgalmasabb is, minőségi zene is, amivel a gazdasági eredményeket is hozni lehetne, de ez persze némi kockázattal is jár. Ennyit a kis magyar piac nem ér meg. ”Vigyük a pénzt és fussunk, utánunk az özönvíz”… nagyjából ilyesmi a stratégia. Majd ha az első kereskedelmi adó csődbe megy, mert az emberek megunják ezt az ízlésterrort, akkor lehet talán továbblépni, és ebből az ördögi körből kikeveredni.

Eddig ez egy esztétikai, ha úgy tetszik ízlésbeli vita. És mert különbözőek vagyunk, és vannak számosan, akik szeretik a „kertitörpét”, hát legyen az IS! Itt az is-en van a hangsúly, tehát hogy ne csak és kizárólag az! Lehessen mellette más is! Az megint más dolog, amikor az elfogadott európai normáknak, a civilizált világban kialakult szabályoknak, a humanizmusnak, vagy akár a bibliai tanításoknak ellentmondó a szövegkörnyezet egy médiában. Ez ellentmond a művészet „alaptermészetének” is, amely, felfogásom szerint összeköt, és nem kirekeszt, szeretetre és nem gyűlöletre tanít. Ezt nagyon sokan, nagyon különböző felfogású, nagyon különböző generációból jövő művészek, előadók, zeneszerzők, zenekarok gondoljuk így, és ha ezt nem csak egymást között beszéljük meg, hanem akár egy nyilatkozat formájában a közönségünknek is megmondjuk, az rendben van. Az ORTT, mint állami felügyelő hatóság megállapította, hogy a fennálló törvényekkel ellentétes, sok szempontból is törvénysértő a működése egy médiumnak. Mi is elmondhatjuk, hogy ezzel tökéletesen egyetértünk, és nem akarjuk hallani magunkat azon a helyen.

A napokban került a kezembe az a pár oldalas francia törvényelőkészítő leirat, amit mintaként annak idején terjesztettünk az arra illetékes törvényhozó urak között. Az eredeti kvóta-meghatározás, a francia zene részesedése a külföldivel szemben negyven százalékos! Sőt, ha jól tudom, ezt a kilencvenes évek elejéről származó törvényt azóta módosították hatvan százalékra. A médiatörvény kialakításakor megpróbáltuk megmagyarázni, hogy nagy hibát követnek el, ha védelem nélkül hagyják a magyar nyelvű zenét, de vonatkozik ez a magyar filmre is. Fütyültek ránk. Mára fehéren – feketén bebizonyosodott, hogy a törvény úgy rossz, ahogy van. (Az összes többi kuszaságot már ne is említsük kurátorostól, ORTT-stől.) Ez aztán a színtiszta politika, de nem művészi fokon, sajnos. A multikra nem haragudhatunk, hiszen ők saját természetük szerint működnek, a mi törvényeink azok, amelyek alkalmatlanok arra, hogy kordában tartsuk őket. Szóval a politika ott leselkedik ránk minden sarkon, és hacsak nem dugjuk homokba a fejünket, kikerülni is nehéz. Ez nagyon nem jó, de tudomásul kell venni.

Remélem, hogy az emberek előbb-utóbb megunják azt a rémületes egyformaságot, ami most árad mindenfelől, rádióból, TV-ből, és már akkor sem nézik-hallgatják majd, ha nincs más. Amikor ezt a hirdetők is észreveszik (akik végső soron fizetik a médiát), akkor nem lesz elég haszon, a „pénztárgép” elhallgat, a rendszer összedől, és elkezdhetjük elölről az egészet. Na persze kell az is, hogy a politika kijavítsa a maga hibáját, és minél előbb teszi ezt, annál jobb!

(Zenész 2002. május)

Éry Balázs

66 hozzászólás

  • Tizenöt éve született írás, tényleg, helyenkênt vállalható!

  • Elvira bácsi

    Slapaj, te még csecsemő voltál 15 évvel ezelőtt. Szálljál már le a magaslóról!

  • Elvira Bácsi:
    Slapaj leszólt a magaslóról.

  • Ottan mindeg voltak es vannak zeneszek akik zsenelnek.
    Abban nem volt es noncsen hianyaik.

    Voltak es vannak politikusok akik mindeg politizalnak.
    Abban sem volt, s nincsen hianyaik.

    Sajnos ottan nem voltak es nincsennek; kepes ,ertelmes es jozan-eszu vezetoik, akik kepesek es hajlandok lettek volna a multban, de ma sem, logikusan es jozaneszuen vezetni a nemzet tarsdalmi, gazdasagi letet jobb es sikeresebb eredmenyekre.

  • Geyza, Elvira bácsi!

    Slapaj magasnak látszó lovon ül ugyan, de nem a ló magas, hanem Slapaj kicsi, és még nem veszi észre, hogy a paripája roskatag, szúrágta régi hintaló.

  • Van benne igazság,de ugye a „régi szép időkben” azért voltak akik
    kiálltak a hazájukért,mint mások…és maradandót,kritikákat énekeltek meg ,ugyanez ma is megtörténik!
    Valóban más a zene és más a politika,de mint a hétköznapi embereknél,náluk is kialakul egy életszemlélet,vélemény az adott
    rendszerben,ami természetes dolog.
    Az a jó,hogy ma már nyíltan ki lehet mondani,hogy melyik párttal szimpatizál és emiatt nem éri atrocitás.mellőzés, mint régen!
    Ma azt is megválogathatják,hogy hol és milyen rendezvényen lépnek fel! Joguk van hozzá!Na ez a demokrácia!

  • Mellékesen azért az magáért beszél,hogy az anno kritikus,tehetséges zenészek „túlélték” az akkori mellőztetést,betiltást….és még ma is népszerűek,ismertek!
    Fentieket figyelembe véve azért alapvetően más dolog a zene és a politika,ami helyes!

  • Nos slapaj és Bendegúz 79 ,meg az egyéb valóban gondolkodók,talán megértették a cikket, de a hozzászólásom is….valamint a rajtuk kívül a végig itthon élő emberek remélhetőleg!
    Kíváncsi lennék azok véleményére,akik tényleg itt éltek évtizedek óta!

  • Borszeki Aron

    Elvira bácsi
    2018 január 4
    11:02 de.
    Bacsika! A hegyek magasloak, a lovak kozul meg csak a Pegazus!

  • A konnyu zene Budaoesten valamikor, Fenyes Szabolcs jovoltabol volt nagy es emlrkezetes. Azota, a tobbi mind eroltetett es sokszor polikikai hatterrel. En meg jol emlekszem Karady Katalinra. Nagykovacsi Ilonara, Vamosi Janosra. A II vilaghaboru volt keszuloben es ki is tort alaposan. DE a konnyuzene mindig volt Budapesten. Talan Koncz ZSuzsa ezt a hangulator szeretne visszahozni, ami neki nem igen sikerul.

  • Viszont eszrevettem, hogy Magyarorszagon szeretik kulfoldot utanozni , igen erosen.

  • Borszéki kollega:
    Ez egy afféle „Cecil M. Jeopardi” mondás-szerűség volt?

    Mint pl.: „A hegy magas, a folyó mély.”
    Vagy például: „Közelebb van a közelihez az itt, mint a távolihoz az ott”

    /Idézetek: Karinthy, Babits és Kosztolányi író uraktól/

  • Judith Kopacsi

    Hát igen, vannak a világon (sajnos nem túl sok) olyan helyek, ahol az ember megengedheti magának, hogy ne politizáljon. De, amikor a politika ráűl az ember hétköznapjaira és beleszól élete minden részleteibe, akkor kénytelen szembenézni a tényekkel, és fontolgatni kezd, valójában mi is jó, vagy jobb neki. És ez akkor már szükséglet.

  • Petőfi a legmagyarabb költő, színész és forradalmár ezt írta általában a művész, a művészet hivatásáról:

    „Ha nem tudsz mást, mint eldalolni
    Saját fájdalmad s örömed:
    Nincs rád szüksége a világnak
    s azért a szent fát félretedd.”

    .

  • Bocs’ Kedves Zsuzsa!

    Így ennyi idő – 15 év – távlatában is ki kell javítsam egy tévedésed, ahol a Pol-beat Fesztivál dalaiból idézel:
    Ugyanis ott Kennedy elnöknek n e m . a . g a z s á g á r ó l, hanem éppenséggel a . m e g g y i l k o l á s á r ó l . énekelte >Neményi Béla az Atlantis együttessel<, hogy:

    Ki ölte meg Kennedyt ?
    Nem tudja senki.
    Vagy, aki tudja,
    Az már nem él…*

    Emlékszem, szó(dal) esett még ezen a fesztiválon spirituálé ritmusban Alabama egyeteméről is, ahol a feketéket nem engedték, tanulni sőt bántalmazták, ha ilyesmire adták a fejüket… Azóta volt már néhány gettólázadás is a tengeren-túlon…
    .

    .

    .

    *[Sajnos ma sem tudja senki. Max a Warren bizottság, bár már annak tagjai sem élnek, esetleg még J.Edgar Hoover és/ vagy a Jonson utódok…]

    .

  • Mikor kedves baratnonk tavozott Magyarorszagrol az USA-ba, csak azt sajnalta, hogy nem tudja magaval vinni Zsuzsi lemezeit. Azota potolta, elvitte. Most mar nem hianyzik neki semmi. 🙁

  • Alapvetően nem értek egyet a cikkben megfogalmazott írással. Pontosabban azzal az állásponttal, ami szerint ugyan a művészetnek joga van a „politizálásra”, de csak mintegy felülről nézvést. „Én ezt nem hívom politizálásnak, ez inkább a felelősség vállalása mindazért, ami körülvesz.” – írja a szerző. Holott a politika – eredeti jelentésében az állam irányítására tett ajánlat – mai jelentésében inkább közös ügyeink megszervezésének fogalmaznám. Ebben pedig a művészet bármelyik ágának jelentősége van: a popkultúrának, mint a legnépesebb közönséget elérő művészeti ágnak pedig kiemelkedő jelentősége.Vagyis a művészet a politika része, nem valami felsőbbrendű fanyalgás közös gondjaink felett. (Esztétikai minőségtől szinte teljesen függetlenül.)
    Persze tudom, hogy jelentős üzleti érdekek befolyásolják, melyik művészeti produktum jut el nagy tömegekhez, sőt azt is értem, hogy nemcsak a befogadás számít, hanem a kölcsönös kapcsolat. Vagyis az, hogy egyre többen értsék: a kerti törpe azért ciki, mert csúnya. A mexikói szappanopera már a Dallasban néha megjelenő valóságmorzsákat sem tartalmazza: nincs a világon olyan szituáció, amikor emberek jelentős csoportját kizárólag az foglalkoztatja, ki, kivel mikor. A giccs hazug, csúnya és unalmas: legyen zene, kép, szobor, film vagy könyv.
    Már csak azért sem vagyok nagy barátja a fentihez hasonló eszmefuttatásoknak, mert mindig beugrik, miket mondtak nekem 50 éve az én szüleim, amikor szájtátva hallgattam a Beatles-t, a Rolling-ot vagy elérzékenyülten csápoltam a Ha én rózsa volnék dallamára. Nekem mindig fontos volt a művészetekben a politikai kiállás – ha úgy tetszik „felelősségvállalás”.
    De ne tévedjünk: politika az is, amikor a széles körben fogyasztott kulturális termékekből kilúgoznak minden eredetiséget, szövegben, akkordban, képben vagy háromdimenziós alakban megnyilvánuló gondolatot, erősebb kifejezést. Az elandalítás marad az egyetlen cél, amibe csak belezavar, ha valaki az igazat mondja, nemcsak a valódit.
    Végül: engem is megőrjítenek a mai popslágerek: mintha megakadt volna a tű a lemezen, nyekergetik vég nélkül ugyanazt a dallamot, ismételgetve szótöredékeket szöveg gyanánt. Lehet, hogy igaza van Kenny-nek (Llanfairnak)? A klasszikusok az igaziak? (A segítségével mostanában próbálok ismerkedni kedves mestereivel – van, amit megértek,van amit egyelőre csak furcsállok.)
    Arra kérem hát a szerzőt: ne a politika ellenében, hanem annak részeként tekintsen művészetre, tudományra.

  • Ernesto Vladimír

    vicces amiket boda marcsi irkal 🙂 aki itt el pontosan tudja hogy a fidesz udvari zeneszei a kozpenzbol gazdagszanak es a többieket milyen atricitas eri. nem játsza nem szerepelteti oket a „kozszolgalati media” nem lephetnek fel fideszes onkormanyzati rendezvenyeken es onkormanyzati muvelodesi hazakban, kizarjak oket a palyazatokbol satobbi. boda marcsi szerintem azt sem tudja mi az az mma 🙂

  • találom Kedves találom Kennynek ebben természetesen igaza van.
    Csak tiszta forrásból. 🙂

    A művészeknek joga és kötelessége politizálni. Politizálhatnak zenében (Beethoven), írásban (Beaumarchais), festményben (Goya), de szobrászatban és építészetben is lehet. Találomnak igaza van, tényleg a könnyűzenében jut el legmesszebb, például Bródy János, Bob Dylan vagy U2 dalai által. De vehetjük akár Kertész Ákost, aki tetszik nem tetszik, őszinte szavaival tükröt tartott a magyarok elé. Meg is akadt a torkukon, se lenyelni se kiköpni nem tudják, csak rágódnak rajta évek óta.

  • Vladimir!
    Én általánosságban írtam,hogy a zene és a politika alapjában két különböző dolog,de sok esetben van összefüggés.
    Szörényi-Bródy,Koncz Zsuzsa stb. ma meg a például balos Pa-dö-dö stb.
    Nem kell felkapni a vizet,minden zenész általában pénzért lép fel így a baloldali beállítottságúak is!!!!!
    Aztán abban Figyelőnek teljesen igaza van,hogy vannak örökzöld
    slágerek amelyek mindig szórakoztatnak

  • Figyelő!
    Abban teljesen igazad van,hogy vannak ,akik a zenéjükkel,egyéb
    megnyilvánulásukkal képet adnak a politikai nézeteikről.
    Pontosan emiatt keletkezett ellentét Koncz Zsuzsa és Kovács Kati
    között,ugyanis az előbbi(K.ZS)hol lázadó volt régen(több
    számát betiltották….)hol meg „lefeküdt a hatalomnak” K.K-val ellentétben!
    Egyébként ma Ákost tartják nagy szimpatizánsnak….
    Nagy Feró meg egy szókimondó,jó zenész.
    Egyébként mind prózával,mind a zenével ki tudják fejezni az ismert művészek a politikai hitvallásukat,amihez jogul van,ma szabadon megtehetik,akár a hétköznapi emberek!

  • NNNa.Azt hiszem, semmi nem illusztrálja jobban, mint szegény Boda, hogy a művészetek a politika RÉSZEI. Azt nehéz elkerülni, hogy a politikai aktorok ESZKÖZEI legyenek, ahogyan ezt Hanussen példája, vagy a Mephisto c. film taglalja.

  • DUBOIS soraira;

    Kihagyta a KGB-t es a Cuba-i connection-t.

    A leg-lehetosebb gyanuk.

  • GYENGÉBBEK:Vladimir és Basancon!

    Próbáljanak meg olvasni,értelmezni….
    Ma senkit nem ér atrocitás amiatt,hogy melyik párttal szimpatizál,és ott kép fel ahol akar,ugye régen kerültek fekete
    listára ,akik a komcsi elnyomás alatt próbáltak a dalaikkal(szöveggel)lázadni!
    Aztán miből gondolják,hogy a „szegények”…pénzéből fizeti a fellépőket ma a kormány (pláne,hogy vannak ,akik szimpátiából lépnek fel egyes rendezvényeiken)?
    És azt honnan veszik,hogy a baloldali zenészek mindig „ingyen”
    lépnek fel,az ő honoráriumukat is gondolom az adott párt fizeti,de köztük is akadnak akik időnként díjmentesen „dalolnak” …..(kampányolnak,de ugye feleslegesen…)
    A lényeg,hogy ma mindegyik szabadon eldöntheti hol lép fel,míg
    régen nem volt választási lehetőség,csak retorzió!
    Az „értelmesek”…ezt tudják!
    Részvétem minden tekintetben!

  • talalom is szintén „észlény”,hozzászól…de az adott film(ami egyébként nagyon jó volt,én is szerepeltem benne kiemelt statisztaként és volt
    szerencsém megismerkedni K.M.B színésszel)de ugye a film nem éppen a zenészekről,főleg a maiakról szól….!

  • Áááá..nem éri atrocitás bármelyik párttal is szimpatizál..
    Peeerszzee hogy nem..

    Azt a nyugdíjjas bácsit is véletlenül verték csak meg pár éve
    a buszon valami barmok, aki ott üldögélt és az (akkor még létező) Népszabadságot olvasta.

    Ez kérem anno hír volt a hazai sajtóban.
    Akkoriban még volt hazai SAJTÓ .

  • Bill Clinton igen jol jatszotta a saxofonot !!!

  • Hát igen : SAJT is van! Meg Ó is van !Mert csak ezt képes látni!
    Igen akkor csak baloldali sajtó volt! Ezért volt sajtó – szerinte! Mert mást nem engedtek megszólalni!Mennyivel is voltak különbek???
    Az öreg bácsi biztosan visszaanyázott a fiuknak-nem kellett volna! Egyiket sem ! anyázni sem,verekedni sem!
    A népszabi olvasása mindig kötelező volt,minden állami cégnél,pártbizottságoknál,szakszervezeteknél meg kellett rendelni több példányokat!Minden intézménynél.Aki nem akarták ezt –azokat elvtársi elbeszélgetéseken igyekeztek meggyőzni!
    Na így nagy mennyiségű megrendelés volt—könnyű volt a befolyt pénzekből dőzsölni!
    Na megszűnt!
    Nem az egyetlen !!! ÍME : Örökre leálltak a nyomdák Kanada legnagyobb francia napilapjánál
    2017 december 30 9:39 de. ebből nem vertetek nagy balhét!
    Na nézd csak meg milyen csodálatos kultúrát terjeszt az internetes lapjuk ::::http://nol.hu/mozaik/szopast-vetitettek-ki-az-mtk-stadion-eredmenyjelzoire-18-1635063
    Na ennyit a népszabadságról !
    Na de kinek is volt nép szabadsága ???

  • Nem kell mindenkinek mindenről tudni, de legalább ne dicsekedne a vak ostobaságával. Ma a tévéstúdiók, újságok, rádiók szerkesztőinek kezében hosszú listák vannak azoknak a személyeknek, alkotóknak, művészeti alkotásoknak – sőt, oktatási, kulturális intézményeknek a megnevezésével, akiket tilos meghívni egy műsorba, tilos a műveiket játszani, az elképzeléseikről említést tenni, még kritika sem hangozhat el e művekről. De még egy cégnek sem ajánlatos reklámjukban szerepeltetni – némi lélegzethez juttatva az adott alkotót -,mert a legközelebbi pályázatnál rossz pontnak számít.
    Nem véletlen, hogy pl. az atv-ből is kopnak ki folyamatosan az ilyen közreműködők: a „történelmi egyház” státuszért meg kell fizetnie a tulajdonos Hit Gyülekezetnek, ami nemrég ismét kapott pártíz millió forint állami támogatást.

  • Bendegúz79
    10:25

    Az Ön által említett kapcsolatoknak az éppen enyhülésre forduló nyitás politika időszakában és reményében, éppen nem is fűződött érdeke Kennedy elnök meggyilkolásához.
    Ellenben az általam megnevezett kulcsfigurák azonnali és a nem sokkal későbbi megnyilvánulásai (pl. többekközt a vietnami háború eszkalációja) ma is arra utalnak, hogy nekik viszont
    lehet éppen ezért nagyon is útjukban voltak a Kennedy fiúk…* Ennek érdekében a háború pártiak azonnal meghirdették, deklarálták a „magányos gyilkos” elméletet, mely médiumot Osvald személyében határozták meg és mindjárt ott, stande pityere likvidáltatták is, hogy aztán nyolcvan évre(!) nyugodtan titkosíthassák az összeesküvés aktáit, illetve annak valódi, potens réztvevőinek a kilétét…

    .

    .

    * Kennedy, Vietnám jó ismerője, ragaszkodott a „csak katonai tanácsadók” – nem csapatok – doktrínához, míg a héják mögött felsorakozott az egész hadipari-gazdasági komplexum… Egy év nem telt el gyilkosság után és egy mondvacsinált tengeri incidens ürügyén eszkalálták a háborút…
    [A Vietnami Háború során több bombát használt el az USA légiereje, mint az egész II.VH-ban összesen.]

    .

    Utókérdés:
    Különben, ha tényleg „az ellenség” gyilkolta meg az elnököt, akkor miért kellett volna 80(!) évre titkosítani ? Ez ugyanis egy jó adu-ász lehetett volna a további hidegháborús propaganda asztalán.

    .

  • Marosi Daniel

    Ugyan kerem mikor politizalt nyiltan Koncz Zsuzsa? En csak egy mondatara emlekszem amiben burkoltan politikat lehetett felfedezni, megpedig: Karpatiek lanya kiment Amerikaba. Ha tenyleg politizalt, akkor azt nagyon ugyesen alcazta vagy o talalta ki a pc nyelvjarast amit az eber cenzorok meg nem fedeztek fel! Latabar Kalmant sokkal kisebb celzasert hurcoltak meg amikor 56ban magan mutatta be hogyan inog az alla.

  • Marosikám akkoriban Konzz Zsuzsa maga volt a politizálás.

    De TE csak okoskodj tovább..bár szarul áll neked.

  • HUNT* :
    Neked biztosan nem.
    Ahogy elnézem a szájtépéseidet.

  • Marosi Daniel

    Geyza
    2018 január 8
    11:33 de.
    Nocsak? Akkor tessek idezni 1989ig a radikalis politikai csinyeit es majd meglatjuk kinek all szarul a szenaja!

  • Marosikám nem hinném hogy vitapartner lennél számomra.
    Fikarcnyit sem érdekel a véleményed bármivel kapcsolatban is, viszont fenttartom magamnak a jogot hogy jól körberöhögjelek mikor a trollos hülyeségeidet ide büffentgeted.

  • Marosi azt képzeli majd itten „írattat” engemet, abból a célból hogy az általa generált végetnem érő álvitába bel-bele csempésze a megbízóitól kapott brossúra ízű agymosás jellegű hivatalos propaganda-anyagot.

    Hazzay.-nak is ez a módszere, nem véletlen hogy MArosi agresszívan bevédi a nagydumájú horthysta áltörténészt.

  • Marosi Daniel

    Geyza
    2018 január 8
    4:24 du.
    Bator valasz helyett gyava megfutamodas es tereles, szanakozva elfogadom, mert latom ennyire telik! Az sem igaz, hogy az alvitat en generaltam, azt ugyanis Ery Balazs kezdemenyezte es azt hogy Hazzay nevu horthysta altortenesz hol szerepel ezen az oldalon csak az On elborult es csak primitiv szemelyeskedesre lesatnyult osztoneivel lehet megtalalni! En hala Istennek nem talalom, pedig kivancsi lettem volna ra, ha mar ilyen ugyesen felhivta ra a figyelmet!
    Utoiratkent meg had kerjem meg szeretettel, ram innentol feleslegesen ne koptassa tobbe a pennajat, mert az On vitastilusa magassagait soha nem leszek kepes tulszarnyalni, foleg hogy erosen szegyellenek meg a kozelebe kerulni is!

  • MArosikám : BlAH..Blahh…keménykedj csak kis hősöm…

  • Boda Marcsi
    2018 január 6
    2:19 du.

    „GYENGÉBBEK:Vladimir és Basancon!

    Próbáljanak meg olvasni,értelmezni….”

    Nem oda-buda, kedves Mariska,legalább figyelnél ha már gyengébbezel – te, a „leggyengébb láncszem!”
    Az rendben, hogy még a lehunyt szemhéjad előtt is az én nevemet látod -:)))) de mond már itt pl most miről beszélsz? Elő sem fordulok az oldalon, még egy nyikk erejéig sem – de te azért csak válaszolj a semmire!
    Netán vannak legyártott hsz-id, válaszaid, előre dolgozol egy kicsinyt, hogy egy percet se veszíts a „Vak asszony visszanéz” c. 128612 részes örökbecsűből, hátha rövidebb a reklámszünet és nem lesz időd mindenre – aztán most összekeverted, hogy melyiket kéne ide beilleszteni? Mert az nem lehet, hogy le vagy maradva hozzászólás „darabszámilag” – ugye nem? Szorgalmas lány vagy te tudom, veled ilyen elő nem fordulhat!
    Nos, amennyiben Vladimirt nem tekinted hatökörnek, tán ki kéne találnod, kinek szól a többesszám!
    Az már szót sem érdemel/ne, hogy még a nevemet is helytelenül írod – de hát nem bántalak,láthatóan van elég bajod enélkül is! -:)))))

  • Csak az amerikai politiaki visszasagot hozzak ki minden alkalommal, Arany kupa, vagy Nobel dij. Most is milyen beszedet mondott Oprah a kituntetse atvetelen.
    Persze , ma az uj ellenseg a feriaak reszrehajlasa volt a tema..

  • Besancon:
    Ez az OIM* azt képzeli magáról hogy „falat eszik és téglát köp”.

    /Idézet:Raymund Chandler-től/
    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • A LIONI TAKÁCSOK SEM SZŐTTEK, AMIKOR ÖSSZETÖRTÉK A SZÖVŐGÉPEKET

    A cikk keletkezése óta eltelt 15 év során Zsuzsa is rá kellett jöjjön, hogy mivel a rendszerváltás sem hozta meg a beat és rock* (stb) korszak álmait, azt a munkát, amit Szörényi-Bródy-Koncz, mint az már később kiderült, amint azt ők állítják –> politikailag (Pl miért hagytuk) végeztek, azt manapság is feltétlen folytatni kell.
    Nincs helye tehát manapság sem a cikk címébe foglalt megalkuvó konformizmusnak, hogy úgymond mindenki állja meg a helyét ott, ahova a sors kegye, illetve a szakmája állította, ahol van és ne szóljon bele mások dolgába…
    Pedig Nnem igaz az, hogy a zenészeknek csak zenélniük kéne, a „politikusoknak” pedig csak politizálniuk… Ez a felfogás akaratlanul is szektorokra és kasztokra osztja a társadalmat, amelynek inkább együttműködve kellene a maga közös jövőjét építeni. Éppen az a baj, hogy szórakoztató kultúra gyakran hajlamos automatice diktálni a magát tehetetlen, „egyszerű halandónak” érző hétköznapi ember számára ezt a megalkuvó konformizmust.
    A forradalmak, vagy más forradalmi értékű történelmi fordulópontok később történelminek elismert szereplői sem tanultak politológiát vagy csak azt sőt, sokszor „közönséges polgári szakma” birtokában álltak helyzetnek azon a magaslatán, ahonnan átlátva azt . h a t n i . t u d t a k . befolyást tudtak gyakorolni egy adott történelmi esemény bizonyos részeire, vagy akár a teljes egészére.

    *Történetesen John Lenon egész munkássága is tök ellentmond a címben szereplő szlogennek… Ő nem röstellt baloldalinak lenni és annak is mutatkozni, miközben beat, pop, rock, rockabilly, country és ki tudja még mi minden stílusban vitte kora ifjuságát egy jobb, emberibb világeszmény irányába, úgy hogy sznobizmus csiráit kiirtotta volna maga körül… És tette mindezt az ún.szabad világ porondján a társaival együtt, mozgalommá duzadt tömegek élén énekelve a még ma is kedvenc és megúnhatatlan sőt, korszakalkotó dalaikat … 🙂

  • FORTIMBRAS
    2018 január 11
    9:28 de.
    Igen, emlekszem tisztan erre.
    FORTIMBRAS
    2018 január 11
    9:28 de.iszont a kerdes felmerul, megvaltozott a tarsadalom a zenejuk miatt, vagy nem?

    Szerintem nem.

  • Besancon!

    ,Nagyon nagy „elnézésed” kérem ,hogy véletlenül elütöttem a neved….szörnyűség,de ugye ez itt már másokkal is előfordult…!
    Ami a nagyképű és lekezelni „próbáló” szövegedet illeti,hát az kissé nagyobb hiba,pláne,hogy nincs mire ….büszkének lenned,(se ész,se modor,se intelligencia)csak nem fogod fel,de vigasztaljon,hogy nem vagy egyedül…!
    A „kategóriádban” tökéletes vagy!

  • Amúgy a CIKKHEZ hozzászólva,friss hírek:
    Bár nem zenész az illető,hanem „író”,aki lehet,hogy régebben alkotott írt is,de mára egy szenilis,idióta ballibsi „jós” lett
    belőle,aki a H.V.G lapnak nyilatkozott a napokban,ki ő na a dicső
    lecsúszott,majd megszünt szocdem.egyik „diszes” alapítója,aki a
    hasonló szinten lévő Demszky Gáborral és Magyar Bálinttal együtt
    röhögött a riporton….a lap meg még le is közölte a jóslatát,na ki is ő? Konrád György!!!!!”csupa jó szándékkal” figyelmeztette
    Orbánt,hogy tűnjön el,mert ugyanaz vár rá,mint Ceauseskúra és feleségére(gyengébbek kedvéért a golyó által kivégzett román diktátorról van szó….)
    Na nem csak a zenészekre,de a valamikor esetleg normális írókra iis vonatkozhatna,hogy ne politizáljanak,alkossanak hasznosat,ha meg már nem megy,kussoljanak!
    Na ez telik ki a lecsúszott,pszichopata ellenzéktől,amely semmitől nem riad vissza….(egyik párt sem nem határolódott el…..!)Itthon nincs ilyen hangulat Orbán ellen,az ellenzék
    meg nem számít ” jogosan felháborodott többségnek”…..az meg,hogy ilyen riport,cikk megjelenhet (más országokban sehol..)az a maximális és túlzott szólásszabadságot jelenti itthon!
    Remélhetőleg a dühöngő idiótákat megfékezik még a választások előtt!!!

  • Az önhibájukon kívüli tájékozatlanok és a „sötét” fanatikus gyengébbek…(utóbbiak sokan vannak..) kedvéért a H.V.G = Heti Világgazdaság itthon megjelenő folyóirat.
    Ezek után csak nem képzelik,hogy a többség egy ilyen elvetemült
    mindenre képes (gyilkosságra is)népségre szavazna?…..
    Ismerőseimmel,barátaimmal már megvitattam a cikket(többen olvasták) és még a tisztességes,normális baloldaliak is felháborodtak!!!!
    Lehetőleg csak a normálisok reagáljanak,mert az „idióta” selejttel,se kedvem,se időm nincs vitatkozni!

  • Figyelő 11,47

    Se szeri, se száma azoknak a mozgalmaknak és – régiesen – népmozgalmaknak, amelyek egyes nagy beat happeningek sőt, bizonyos koncertek után évtizedekre öltöttek „harci gúnyát”…
    De gondoljon mondjuk az Eper és vér, a Hair, vagy Woodstock és a Beatles világpolitikai kisugárzására…
    A művészet általában nem közvetlen, hanem a pszichén keresztül közvetve hat az észre, majd így nagyobb társadalmi méretekben…

    Az eredeti témánkban a . h a z a i (beat, stb) együttesek is – persze főleg a saját interpretációjukban – úgy érezték, hogy ők hivatottak voltak a társadalmi élet befolyásolásolására, ami sokszor csak spontán balhézásokban nyilvánult meg. Az ifjúság körében ott helyben(!) ez néha sikerrel is járt, míg nagyobb méretekben ez a hatás valóban vitatható…

  • Marcsikám! Természetesen MINDEN népcsoportban, – így a volt SZDSZ-esek között is – van marha. Ez azonban nem a népcsoportra, hanem az egyénre vet rossz fényt. Lám, te is néha rettenetes ostobaságokat írsz, de ez nem a jobboldali választókra vet rossz fényt, csak rád.

    Hidd el nekem, a butaság bocsánatos bűn. Fideszrajongónál, szdsz-esnél, komcsinál, írónál és zeneszerzőnél egyaránt. De még filozófusnál is… 😀

  • Vannak barátai is….

  • Ha az embernek olyan barátai vannak mint ez a OIM* ,
    akkó már nincs is szüksége ellenségekre..

  • Alma!
    Ugyan mitől vetne rám rossz fényt,az,hogy megírtam az igazságot?!!!amiről sokan nem tudnak,vagy kussolnak!…..
    Persze kellemetlen….az meg pláne,hogy a jelenlegi szintén jellemtelen lecsúszó ellenzéki pártok egyike sem határolódott el…!Lehet,hogy a hatalomért ők is képesek lennének erre…..
    Egyébként nem népcsoportról van szó (ha már „bölcselkedsz,hanem egy lecsúszott,eltűnt baloldali pártról,annak is a szenilis,aljas
    képviselőjéről!
    Na nem nekem kell szégyenkezni,hanem az ilyeneknek és a velük szimpatizálóknak…….

  • Alma!

    Amúgy furcsa erkölcsi normáid vannak,ha életellenes uszítást,gyilkosságra való buzdítást bocsánatos bűnnek tartasz….(nem semmi)
    Érdekes a jobboldal részéről az ellenzék felé nem történt hasonló,de más normális országban sem,régen sem és jelenleg sem!Egyébként ilyen aljasság nélkül is simán győzni fog a mai
    kormány!
    Sok ember hallotta,olvasta a cikket,aki meg nem azt a többiek
    tájékoztatják!(én is)

  • Boda Marcsi
    2018 január 11
    4:50 du.
    Kedves Marcsi, mar regren figyelem Konrad mukodeset kulfoldon ;s hazankban, szerintem nem kell komolyan venni,

  • Marcsikám, én úgy olvastam, Konrád nem gyilkosságra uszít, hanem figyelmezteti Miviktorunkat egy ilyen eshetőségre. És ezt (sajnos) én sem zárnám ki, ha az emberek megvadulnak. Nem akarlak megrendíteni a hitedben – tudjuk, a HIT nagyon fontos – de véleményem szerint nincs akkora tábora Miviktorunknak, mint amekkorát te itt hirdetsz. Ez inkább olyan bátor fütyürészés a sötétben. De majd meglátjuk (vak is azt mondta).

  • Boda Marcsi
    2018 január 11
    1:29 du.

    Marcsika, te szegény! Annyira köpködsz, hogy nem veszed észre, a gond nem a nevem elírása volt – azt már csak ráadásként produkáltad – a nagy „tévedésed” az volt, melyet most is agyon hallgattál,azaz hogy mire válaszoltál(szokott stílusodban) mikor hozzá sem szóltam a témához! Ha-ha-Ha!
    Most pedig vége a gyereknapnak – pá!

  • Besancon:
    Tévedsz.
    Számára már örökössé vált a gyereknap.

    (már láthatólag megérte második gyermekkorát, most éli a harmadikat és jön még negydik ,ötödik, stb.. is.)

  • FORTIMBRAS
    2018 január 12
    2:20 de.

    ” De gondoljon mondjuk.. a Beatles világpolitikai kisugárzására…”

    Én elég sokszor gondolok, mondjuk ahányszor hallom a „Becauset”-számomra megunhatatlan!

  • Besancon!

    Amúgy január 9-én szóltál hozzá a témához,és persze ” magas lóról”hozzám…(de minek?)de oda se neki,kissé amnéziás vagy,amivel nem vagy
    egyedül…..!
    Oda se neki,van hétvégi ügyelet (itthon legalábbis!)

  • Figyelő!

    Nem is veszem (és mások sem!)komolyan az ilyen szerencsétlen,szenilis vénember jóslatát,de gusztustalan,uszító és felháborító,hogy ez ma itthon megjelenhet.
    Mellesleg több fórumos „eltévedt”..ellenzéki (pld.ALMA!)még mindig
    azt képzeli,hogy Orbánnal szemben a többség ilyen indulatokat,gondolatokat táplál,ami röhej …..még a baloldalt
    szétzúzó,elmebeteg,bűnöző Gyurcsányt sem fenyegette ilyen veszély,anno….most meg „hatalomátvételre készül” a szerencsétlen!Amúgy manapság pont a baloldali ellenzékiek fojtanák meg vagy (ha tehetnék..) lőnék le őt…Most Bokros Lajos is pipás rá,mert hitegette és az új,ismeretlen Modern Magyarország pártját nem veszi be a buliba…
    Nos a hányingert ellensúlyozza az ellenzék a napi kabaré műsoraival(TV.ben egyenes adásban sziporkáznak…)

  • Besancon:

    A Bitlisz = frankó.Még mindig.

  • Boda Marcsi
    2018 január 13
    2:06 du.
    Velemenyem szerint, nagy szerencse, hogy az otthoni ellenzek ilyen inpotens es nem komoly.
    Szerintem ezert van es marad Orban a hatalmon ma is.

  • Figyelő!

    Nagyon igazad van…és szerintem ezt még fokozni is tudják a hátralévő rövid időben,ami nem semmi….(külön „ész,tehetség és
    főleg határtalan önbizalom kell hozzá!)

  • Figyelő mi Te egy igazi magyargyűlölő vagy. Mindig a legrosszabbat akarod nekik. Nem szép, nagyon nem.

  • Nos Figyelő az itt felszólaló magyarok közül,azon kevesek közé tartozik,akik a hazájuknak jót kívánnak,akkor is ha nem itthon él!
    „Igazi magyargyűlölők „a sajnos itthon „ragadt” magyar és az eltávozott baloldali ellenzékiek,akiknek nem terem itthon babér
    szerencsére!
    Az ilyenek,jobb ha hallgatnak,szégyenkeznek (kivétel az itthoni
    félrevezetett,vagy lefizetett…..fanatikusok,akik nem rúgnak
    labdába…)szerencsére!

  • Egyébként a szerencsétlen Geyza Bokros Lajcsit idézte,aki a napokban mondta a szintén jellemes Gyurcsány Fletónak,hogy akinek
    ilyen bartai vannak,mint Fletó,annak nincs szüksége ellenségre.
    Nagyon igaza volt,mert Gy.hitegette és mégsem vette be a buliba
    (kampányba).
    Szerencsére Fletó egymaga is képes megbuktatni a baloldalt…..
    G.O.I.P (Geyza)meg olvas valamit belőve…..csak nem érti mit(?)
    Na jót derültem!