A soros Soros

2018 január 18 9:06 de.102 hozzászólás

Na kérem. Értelmet nyert a soros-terv, a stopsoros és számtalan változata. A benyújtandó törvényben ugyanis szerepel az „idegenrendészeti távoltartás” intézményének felújítása.

Kanadaiaknak: Magyarországon az ötvenes-hatvanas években létezett ilyen, fokozatosan oldották föl, ha jól emlékszem a hetvenes években, amikor Magyarország csatlakozott a helsinki egyezményhez.

De nézzük, miről van szó? Ennek a távoltartásnak a keretében ugyanis nemcsak a bejönni szándékozókat tartanák távol a határtól, hanem ”a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben.”

Amikor az ötvenes években, gyerekkoromban a nagyszüleimhez indultunk nyaralni, már február táján elkezdte intézni anyám a „határsávit”, a falu ugyanis közel fekszik az akkor jugoszláv (ma horvát) határhoz, aminek a túl oldalán az épp soros láncoskutya, a brüssze…. bocsi impirilista uralkodott. Ha meg mind a hárman testvérek nagymamáéknál töltöttük a vakációt, szó sem lehetett arról, hogy mindkét szülő értünk jöjjön.

Hát erre kellett az a kerítés! Hogy mi ne mehessünk sehová. A „schengeni” jelző ne tévesszen meg senkit: ki lehet azt onnan venni valami észrevétlen módosítással – a szabadságkorlátozó diktatúra lázas építkezésében az ilyen apróság fel sem tűnik. Ja, és mik azok a „bizonyos esetek”? Ki/mi dönti el, hogy most bizonyos esetben közelítek a magyar határhoz, vagy csak úgy? Úgyhogy jó, ha mindenki készenlétben tartja az útlevelét.

Szinte hallom a magukat jobboldalinak képzelők ugató kórusát: menjen is mindenki, aki nem „magyar”. Ez ugyan nem jobboldali, hanem vérnáci érvelés, de lelkük rajta.

Nem megyek sehová. Önszántamból nem. Nekem hazám ez az ország, ez a nyelv, ez a táj, ez a kultúra. Persze, vannak szeméthegyek szépséges patakok partján, überciki, neoprocc stílusú „várkastélyok”, meg otromba bodaságok. Pont úgy, mint nyilván másutt is.

De mint hazáját szerető embernek, felelősségem is van – ha másért nem az unokámért, de én úgy vélem, minden magyarért, hogy milyen haza marad mögöttem, ha távozom. Mindenkire vicsorgó, irigy, bugris népség, aminek a jellemzője, hogy a lakását a küszöbig ragyogó tisztán tartja -, de a karácsonyfáját egészben gyömöszöli be a szemétledobóba. Elsunnyog, és fújozik, hogy milyen „piszkos népség” lakik a házban.

Vagy derűs, egymást segítő, közösség? Amelyik, ha pl. a háztetőt kell megjavítani, szakembert hív, nem csóvát dob a tetőre, hogy vesszen az átkozott. Ha hajléktalan húzódik be a kapu alá, nem rendőrt hív, hanem segítőt – uramatyám! civilszervezetet! -, hogy közösen próbálják megoldani a bajba került gondját.

Azt hiszem, a ma regnálók legnagyobb bűne, hogy a lelkünket teszi tönkre, aljasítja el. Rosszabb ez a „lopásnál” is. Magyarország erős és gazdag ország: kibírja, ha pár ezren a közösből vesznek magánjachtot, földet, kastélyt, várat, arany WC kefét. De nincs náció, ami túlélné, ha a lelkét, az erkölcseit, – és igen, az identitását – rabolják el, tapossák meg.

Rátesi Margit

102 hozzászólás

 • Kedves Szerző, neked mely identitásodat rabolta el a fidesz?

  Azt, amelyiket a (szocialista) Pártban tettél magadévá? Mert az itteni értékrended néha egy az egyben a Párt propagandáját adja vissza!

 • Tisztelt Rátesi Margit!

  Nincs ebben semmi meglepő, kezdettől lehetett tudni, hogy a kettős elektromos határkerítést legalább annyira nekünk építik, mint az ún. ‘migráncsoknak.” Hála a Vezérnek, dicső pártjának és támogatóinak, most már lesz határsáv is.
  Pár dolog, ami néhány itteni (szélső)jobboldali kommentelőnek még hiányérzetet okoz, például a rendőri felügyelet, a határsávból történő kitelepítés, az útlevél kiváltsággá tétele, a “disszidensek” büntetőjogi elítélése és vagyonuk elkobzása, a közigazgatási úton történő internálás… türelem, csak türelem, hölgyeim és uraim, ne nyugtalankodjanak, meglesz.
  “Halált virágzik tt a türeleem”.

 • Drága Margit Néni !

  Ön visszasírja a tahó kollaboráns rendszert, ahol igazi magyarként élhette meg identitását, együttműködve az imádott, megszállókkal, szajkózva a “szocialista” maszlagot…

  – Most meg nem tetszik a rendszer, ?? – ahol irgum-burgum vérnácik, újra nagy hazafias érzelmeket szítanak Önben…
  Nem szeretnék a szomszédja lenni… pedig egy hete jöttem vissza
  az iskolámba, és már honvágyam van, hogy egyszer haza térhessek lelketlen, az Ön által lealjasítottnak nevezett polgártársaim közé

 • Ó, ezt a határsávos dolgot magam is megtapasztaltam.:-D

  Egy barátom elhívott még két társammal együtt nyaralni a nagyszüleihez, akik az osztrák határhoz közeli egyik kis faluban laktak. A barátom szüleivel beszéltek a szüleim, hogy tényleg nem leszek-e terhükre a vidéki nagyszülőknek, úgyhogy pár nap múlva, rekkenő melegben, útnak is indultunk négyesben a Déliből. Mivel ez a vonat átment Ausztriába is, ezért a határőrök és a vámosok már Budapestnél elkezdték a szorgos és alapos munkájukat.

  Nekünk Zalaegerszegben egy másik vonatra kellett átszállni, de ezt akkor még nem tudtam, és a barátom nagyszüleinek a nevét és címét se tudtam. Az eddig leírtakból sejteni lehet a folytatást: az ellenőrző szűrőn fönnakadtunk! Szemet szúrt a közegeknek a hosszú hajunk, a trapéznadrágunk, és nem eléggé bírtam őket meggyőzni arról, hogy fogalmam sincs, név szerint kikhez és hová is megyek!:-D

  Így aztán Zalaegerszegen, ahol amúgy is le kellett szállnunk a vonatról, bevittek minket a határőrök laktanyájába, és elkülönítve egymástól fogdába csuktak.

  És beindult a gépezet: fölkurblizták telefonon a lakhelyeink szerinti rendőrkapitányságokat, onnan elmentek megkérdezni szüleinktől, hogy valóban tudnak-e utazásunkról, majd visszabaktattak a kapitányságokra, ahonnan fölkurblizták a határőrlaktanyát, és miután befutott az összes válasz, mondták, menjünk el Isten hírével. Igen ám, de aznap vonat már nem járt az úti célunk felé, így kegyesen megengedték, hogy a fogdán aludjunk. 😀

  A vicc az egészben, hogy érkezésünkkor én nem éreztem valami nagy örömöt a barátom nagyszüleinél, ezért két nap után egyedül visszaindultam Budapestre. Megjegyzem még: egyikünk se gondolt disszidálásra, nem is akartunk, még akkor ilyen eszünkbe se jutott, éppen hogy betöltöttük a 15. életévünket.:D (személyink már volt, azt kaptak a 14 évesek)

 • >>Hazai lampas<<
  Hat igen! Az egyik [email protected] uzleti huzas volt a "rendszervaltas" utan a TUNGSRAM lenyulasa es kinyuvasztasa, amit az amcsiknak (General Electric) Edisontol kezdve szerettek volna, es meg a komcsik se tettek meg. Marmint a felszamolasat. Ugyhogy nemcsoda, hogy ma a "hazai lampas" a sotetseget szimbolizalja! Csak gratulalni tudok a kiszolasodnak!

 • Christopher Adam

  Slapaj,

  ha teheti, ismerkedjen és barátkozzon kanadaiakkal ameddig nálunk tanul….és valószinű enyhülni fog a honvágy.

 • slapaj Mindenkinek megvan a keresztje. Neked a honvágy. Menj haza, senki sem tartóztat. Mit keresel Kanadában, kötelező onnan visszasírnod?

 • hazai lámpa Tudod, itt Rátesi Margit az egyik legbecsületesebb tag. Van meggyőződése, nem forgatja a köpönyegét, és bátran kiáll az elvei mellett, pedig tudja, hogy sakálként ugranak neki meggyőződése miatt. Nem kell vele egyetérteni, de legyen már joga becsületesnek lenni. Ráadásul forgatjátok ki a mondanivalóját, hiszen a legritkábban mondja azt, amit a kritikátokban megfogalmaztok. Inkább ajnározd a sok köpönyegforgatót, akik megint köpönyeget váltottak. Soroljam akik belülről bomlasztották a rendszert, de mind kényszerből csinálta?
  Van hozzá közöd, milyen indentitását rabolta el a Fidesz? Azt, amelyik az övé volt. Közöd nincs hozzá, honnan van Neki olyan, neki legalább van, ha neked nem is felel meg. Megint csak kötekedsz, mondanivaló nélkül.
  Fekete Istvánt idézném, Pesten a kölyökkutyák tanítják az öreg kutyákat ugatni? Ezt elrontottam, Fekete István is komcsi író volt. Fenébe.

 • Hát igen kedves Margit erre készül a gyuri bácsi és pénzelt ” civilszervezetei” …..”””””és igen, az identitását – rabolják el, tapossák meg””””””……..És akkor nem fog tudni megőrizni semmit az unokáinak,mert mire észlelné addigra nem lenne magyar identitás!És tenni sem tud semmit!
  Csak a gyűlölő szem nem veszi észre a folyamatot,még rosszabb : nem akarja észre venni!

 • Szerintem a honvágyat nem a politikai gondolkodásmód,hovatartozás,vagy a nagy kanadai szabad szellem határozza meg –ez mélyebbről jön,ez szinte vele született dolog.És még egyebek!

 • Slapaj, édes fiam! Eredj haza, vár rád az árvalányhaj!

 • Soros ábrándja a mindenfajta nemzeti köteléket elvető “nyílt társadalom” ennek hazai propagálóiból nem kérnek a magyarok.
  Tessék ezt szépen, a demokratikus elveket betartva tudomásul venni.

 • Nekem nincs honvagyam 60 EV UTAN SEM, MIKOR ILYESMIT OLVASOK. Margit ma is eppen olyan meggyozodeses szocialista, mint akikert elhagytam hazamat.

 • Mellesleg, nem volt konnyu anno, azt a drotkeritest atlepni, sem fizikailag, sem lelkileg.

 • tóth péter Tehát ha megszületsz Budapesten, de átvisznek Kanadába, akkor honvágyad lesz Budapest után? Alig hiszem, hogy veleszületett. Inkább belenevelés és megszokás. Visszatérés a kényelmes, biztonságos megszokottba.

 • Figyelő Te nem a meggyőződéses szocialisták miatt mentél el. Azok mindenek voltak, csak meggyőződéses szocialisták nem.
  Ha a Margít féle szocializmusban éltél volna, soha nem mentél volna el.

 • Kenny
  2018 január 18
  11:58 de.

  Itt a 10 pont, minden leírt szavaddal, érveddel, gondolatoddal egyetértek! Régóta meggyőződésem nekem is, hogy az egyik legbecsületesebb ember itt – ha nem…! – Rátesi Margit. Lehet vele egyetérteni teljes egészében vagy csak részben, mint ahogyan nyilván másként vélekedni is lehet, de piti módon újra és újra belekötni toporzékoló tehetetlenséggel, “csak” alapon, azt nem lehet – helyesebben mélyen elítélendő.

 • charlie Azt még Te sem tagadhatod, hogy a világ legtöbb gondja a nacionalizmus túltolása miatt van.

 • Figyelő! Kösz, hogy ÉRTEM hagytad el a hazádat. Nem venném a lelkemre, ha MIATTAM távoztál volna.
  Charlie:”…nem kérnek a magyarok.” Nem a magyarok nem kérnek belőle, hanem a magyarok egy része.
  Tessék ezt szépen, a demokratikus elveket betartva tudomásul venni.:)))
  Többeknek: köszönöm, hogy kiálltok mellettem.
  Ugye Kenny, érdemes magyarnak is lenni?!!! Abban pedig igazad van, hogy a nacionalizmus túltolása okozza a bajokat. Hozzátenném: a kizárólagos túltolása, a mások semmibe vétele, minden más elv, gondolat, javaslat, merev elutasítása, az erőszakba kapaszkodás. Ez megint óriási bajba sodor mindannyiunkat, és úgy látom, a magyar társadalom hangos része miatt megint a szopóág felé masírozunk.

 • talalom
  2018 január 18
  3:36 du.t
  Rosszul ertelmezted a beirasom. Most mar mindegy.
  Valoban azert jottem el mert nem k;ertem es nem akartam a ti szocializmusotokat.
  Nekem, nagyon jo a kanadai kapitalizmus is, ami minden szocialis lehetoseget megad az allampolgaroknak, ANELKUL, hogy azokat szocialistanak nevelje, vagy eroltesse !

 • Kenny
  2018 január 18
  11:58 de.

  “Megint csak kötekedsz, mondanivaló nélkül.”

  Tessék, itt az érvem: t. Szerző (bocs, nem tudtam eldönteni, hogy a nevén vagy a nicknevén szólítsam) feltételezhetően a demokrata identitását félti a fidesztől.

  Csakhogy az a gond van, hogy a véleménye, amit itt megfogalmaz sokszor kísértetiesen hasonlít egy harminc évvel ezelőtti gondolkodásmódra. Én elhiszem, hogy ő és ti többen őszintén tartjátok magatokat demokratának. De sajnos a gyakorlatban sok a régi beidegződés nálatok.

  “Fekete István is komcsi író volt. Fenébe.”
  Fekete István bizonyos okokból került be a komcsi kánonba, mint a vadász a Széchényi meg Kittenberg, akiknek szintén jó könyvei vannak. Kapaszkodj meg, egyébként ők mindannyian Wass Alberttel voltak egy vadásztársaságban a régi világban, ebből levonhatod a politikai beállítottságát.

 • talalom
  2018 január 18
  3:36 du.

  “Abban pedig igazad van, hogy a nacionalizmus túltolása okozza a bajokat”

  A túlzó nacionalisták mindig akkor találnak táptalajra, ha sok a szociális és gazdasági probléma.
  Talán a demokratikus rendszerváltóknak nem kellett volna a vadkapitalizmussal szétverni az országot, és akkor a fidesz nem kapott volna kétharmadot 2010-ben!

  Ha valaha te voltál meggyőződéses szocialista, akkor tudnod kellene, hogy a kapitalizmus mivel jár(hat).

 • Figyelő! Te fogalmi vakságban szenvedsz, ugyanúgy, ahogy azok, akik ész nélkül “náciznak”, holott a nacionalizmus eredetileg csak annyit jelentett: az ember megkülönbözteti magát a többiektől a nagyjából azonos területű lakhely, de főként az azonos nyelv alapján, és tenni is hajlandó e közösségért, meg büszke a sikereire. A csaknem elfelejtett sovinizmus az, ami a nemzeti érzéshez kapcsolja a bírálhatatlanságot, a más nemzetek lebecsülését, sőt becsmérlését. Ami szinte automatikusan vonzza maga után az erőszakot, a másik megsemmisítésének szándékát.
  Erre az automatizmusra segítenek rá sunyi szándékú erők, pl. a mai magyar kormány. Ezt Te onnan nem láthatod, hiszen legfeljebb arról értesülsz, hogy átadnak egy zsinagógát, vagy állami pénzhez jut valamelyik zsidószervezet. A kormány egyébként nem antiszemita, sőt nem is cigányellenes: ez igaz. De mivel “igény mutatkozik rá” – hát kikacsint. Ahelyett, hogy formálni próbálná a sokféle előítéletből – de tapasztalatból is! – létező ellenszenveket, gátlástalanul uszítja a nemzet egyik részét a másikra. Nagyon tanulságos, ahogy a szocialisták meggyengülésével ráfordult a “nemzeti radikális” Jobbikra. Érdekes, hogy amíg a “szocialistáknak” nem tudod elfelejteni, hogy Téged elüldöztek és sokakat meggyötörtek, addig a “nemzeti keresztényeket” mentegeted minimum 1,5 millió magyar – részint tudatos, részint ostoba gőgből fakadó – elpusztításáért.

 • “..a világ legtöbb gondja a nacionalizmus túltolása miatt van.”
  Hazugság. A világ legtöbb gondja az erőltetett kulturális keveredéssel és a pillanatnyilag erősebb fél anyagi vagy szellemi tulajdonszerzési vágyával van.
  Tasmániában nincs zsidóüldözés, hisz nincs zsidó, de például az új ázsiai bevándorlókkal erős ellenérzések vannak.
  Hagyjuk a magukat “tasmánoknak” vallókat a saját életüket élni, ez a titka a hosszú békességnek.

 • charlie Ezt úgy mondják kulturált körökben, hogy tévedsz. De tévedni sem tévedek.

 • hazai lámpa Lehet Wassal vadászott, de mégis a komcsi időkben elismert író volt, és ez nálad nagy bűn. Hiszen mindenki vétkes aki abban a komcsi világban élt vagy elismerték. Egy vadásztársasághoz tartozni nem feltétlen jelenti, hogy egy követ is fújnak. Persze lehetett gonosz ember is, az írásaiból nem az jött le. Nekem is volt egy barátom, aki régen normális volt, most jobbikos. Azóta nem a barátom. Szememre lehet hányni a volt barátságát.
  Rátesi Margit és köztem túl sok idő van ahhoz, hogy egyforma beidegződésünk legyen. Korban nem annyira, de miután Ő már fiatalon politizált, én pedig nem, van legalább 25 év hátrányom, nem idegeződhettem be. Viszont olyan élettapasztalattal rendelkezünk, amit Te nem éltél át, és a könyvekből nem is pótolhatod csak egy részét. Mi látjuk az árnyalatokat is. Tartom, Margit becsületes, hisz valamiben és vállalja. Otrombaság Őt ezért bántani, cáfold a mondanivalóját, de hagyjátok békén a személyét. Igen, komolyan demokratának tartom magam, és így még jobban elmaradtam a kor szellemétől, hiszen már az ósdi görögök is azok voltak. Slapaj leereszkedő Margit nénijére azután végképpen nincs szükség. Slapaj forrófejű, erőszakos, és súlyos neveletlenségben szenved. Ezt egyre durvábban tudatja velünk. Veled csak az a bajom, hogy nem látsz csak fekete-fehéret. Szerinted mindenki rossz. Nem, az emberek többsége nem rossz, csak ember, tehát nem tökéletes. Na jó, rajtam kívül :). Keresi az útját, téved, hibázik. Ha nagyon keresel, mindenkiben találsz hibát. A kérdésem, miért kell? Idáig bárkit dicsértünk, Te lerántottad a sárba. Most lekomcsiztam Feketét, Te rohantál megvédeni. Mindegy, csak ellentmondjál? Ha Fekete István egy elvet vallott Wass-sal, én szégyellem magam miatta, de könyveiből sok jót lehet tanulni. Még akkor is, ha nem sikerült giccsesnek lennie mint feltételezett barátjának. Hollósy Gertit már sikerült elmarnod igazságtalan és durva kötekedő stílusoddal, miért volt rá szükség? Ez nem háború, nem kell minden vitát bármi áron megnyerni. Sajnos Rátesinél is látom a türelmetlenség jeleit. A lap megszűnésére játszol? Mert úgy általában Ti nem a mondanivalóval foglalkoztok, hanem az írójával. Miért?

 • Kenny:
  Hazzayval az a baj hogy horthysta.
  Jól látja a jelen kor gondjait, de arra használja fel éleslátását hogy a letűnt félfeudális dzsentri-világot propagálja.

 • Geyza A gondokat én is látom. Sokan látják. Megoldás kell, nem állandóan a gondok sorolása. Horthy és Szálasi nem megoldás. Akkor sem volt az. De HL soha nem ad megoldást, csak szidja azokat, akiknek volt szerencsétlensége a szocializmusba születni. Ez nagyon kevés.

 • Geyza
  2018 január 19
  10:02 de.

  “a letűnt félfeudális dzsentri-világot propagálja.”

  Nézzünk két példát, amiről sokat szoktam írni:

  1. Cselédkérdés. Érdekes módon, neked egy szó nem sok, annyi hozzászólásod nem volt a kis cselédek sorsához az Anna örök topikban! Én meg többféle forrással, sőt családi emlékekkel írtam a cselédlányok nehéz helyzetéről. Szerintem, aki a dzsentri világot próbálja visszahozni, az azt állítaná, hogy éltek a lányok, mint Marci Hevesen!

  2. Népiskolák. Bocsánat, ha Klebersberg Kunót merészelem megdicsérni, amiért iskolákat alapított, és jó színvonalon működtetett a hatalmas vidéki népesség okítására! Neked lehet, hogy ez nem jelent semmit, de bizony erre ma is nagy szükség lenne.
  A ballib kormányok sok kisiskolát bezártak vidéken, és ottmaradtak a falusiak helyi iskola nélkül. Ez tetszik neked?

  Szóval nincs a kritikával semmi bajom, de nevetséges, hogy mennyire valótlanul, ész nélkül írsz. Aki az én írásaimból azt olvassa ki, hogy horthysta, az nyilván nem a soraimra válaszol, hanem ész nélkül nyom valamiféle propagandát.
  Ezúton kérlek, hogy hagyd abba az alaptalan vádaskodást! Nyugodtan lehet engem szidni, de ezúton kérek minden ballib fórumtársat, hogy hagyják abba a propagandaszöveget, a jobbosokhoz hasonlóan!

  Ezek pl.: ha valaki a történelmi időkről ír, akkor egyből rásütitek, hogy “komcsizik”! Aztán ti mégis ész nélkül náciztok, jobboldaliztok mindenkit.

  Köszönöm, hogy leírhattam.

 • Kenny
  2018 január 19
  8:31 de.

  Azért még reagálhatok? Na mindegy, mégha nem is érdekel, leírom a válaszom.

  1. “ez nálad nagy bűn. Hiszen mindenki vétkes aki abban a komcsi világban élt vagy elismerték.”

  A te érvelési hibád: szalmabáb. Egyrészt hol írtam én ilyet?
  Másrészt: tudvalevő, hogy kedvenc közéleti személyiségeimtől sokat idézek. Ezek többek között: Ormos Mária, Popper Péter, Nagy László költő. Mind a “komcsi” időkben élt és alkotott. Velük akkor mi bajom van szerinted, ha szinte minden könyvünket ismerem és fejből idézem?
  Választ várok, bár sejtem, hogy soha nem fogom megkapni.

  2. Fekete István. Nekem is kedvencem a Tüskevár és a Téli berek. De az nevetséges, hogy W. Albert ellen őrjöngve küzdötök, míg Fekete a megbecsültséget élvezi, csak azért, mert az egyik benne volt a marxista kánonban, a másik meg nem.

  3. “van legalább 25 év hátrányom, nem idegeződhettem be. Viszont olyan élettapasztalattal rendelkezünk, amit Te nem éltél át, és a könyvekből nem is pótolhatod csak egy részét.”

  Sokszor leírtam, már Orbán Viktoron is látszanak a nyomok, hiszen az úttörőben meg a KISZ-ben szocializálódott.

  Viszont igazságtalan megkülönböztetésnek tartom, hogy ha végképp nincs érvetek, akkor előjöttök az életkorommal. Nem tudtok rólam semmit, másrészt van, akinek 60 évesen se jön meg az esze. Én nem különböztetek meg senkit, inkább az idióta viselkedést teszem szóvá!
  A könyveket azért emlegetem, hogy akiket érdekel, további forrásokat ajánljak. És több vélemény hihetőbb is, mert ugye egy példa nem példa.
  Ti meg megsértődtök rajta, ha másnak is lehet igaza, inkább hiteltelenítitek az illetőt! TI= Te és a néhány hasonló olvasó.

 • hazai lámpa Miért ne reagálhatnád, miért ne írhatnád le?
  1. Már többször leírtad a szalmabáb érvelésemet, látom nagyon szereted. Ha így van, miért foglalkozol a kommentjeimmel?
  Igazából nem zavar, ha nem olvassák el. Kiírom magamból, és gyakorlom a nyelvet. Nekem ennyi elég. Nem akarom a világ problémáit megoldani.
  Igen, neked mindenki bűnös aki a “komcsi” világban élt, de néhányan felmentést kapnak, ha Te jónak látod. Olvashatnád néha magadat Te is.
  Ez a véleményem, ezen változtatni akkor fogok, ha változol.
  2.Látod, itt is hibázol. Neked állandóan e körül jár az eszed. Ki komcsi, ki nem komcsi. Engem nem érdekel, hogy Fekete komcsi volt vagy nem. Nem érdekel kivel járt vadászni, és párttag volt e. Jól írt, megtanította a gyermekeket az egészséges állatszeretetre. Wass nem azért rossz író, mert embernek kevés volt, hanem mert közepes író. Azért lett felkapva, mert kellett a jobbiknak egy “elnyomott nagy erdélyi író”. Olyan nem volt, maradt a Wass. Nem szoktam őrjöngeni, és küzdeni sem küzdök ellene. Nem olvasom. Annyi jó író van, nem hiányzik egy közepes Wass. Ha őrjöngve küzdenék valami ellen, akkor a környezetpusztító könnyűzene ellen harcolnék, ami tönkretette a közízlést és az igazi zenét. A könyvvel egyszerűbb, nem veszem meg. De a silány zenét mindenhol a fülembe bömböltetik. De őrjöngeni ezért sem szoktam, tudomásul veszem, hogy az emberek többségének nincs zenei ízlése. Nem vagyok nagy harcos, békés környezetemben pedig nem divat az őrjöngés.
  A filmeknél is így van. Könnyedén átsiklók a lólábakon, és élvezem a történetet, a színészeket a rendezést. Nem érdekel kinek volt pártkönyve. Az Állami áruházat imádom, pedig tele van lólábbal és elviselhetetlen dalokkal. Mégis kellemes szórakozás. Te nyomod rögtön a komcsi bélyeget.
  3. Lehet, Viktoron látszanak a nyomok, de nekem ehhez semmi közöm. Én nem ott szocializálódtam, hanem ministránsok között, akikkel cserkészkedtünk is, hiába volt tiltva. Egészen más nevelést kaptam, mint a szocialista vezetéstől. Ült is érte eleget a nevelőnk.
  Semmi igazságtalan nincs abban, mikor a koroddal jövünk. Ez egy tény, amin nem tudsz változtatni. Más olvasni, hallani és tudni róla, és más átélni. Ezen nem tudsz változtatni, kritikádat is így kellene megfogalmazni. Őrülj neki, fiatal vagy.
  A baj megint az, hogy ami neked idióta viselkedés, az nem jelenti, hogy tényleg idióta. Az a Te mércéd, de az a mérce nincs hitelesítve. Az csak egy vélemény. Pont annyit ér, vagy nem ér, mint az enyém.
  Sértődni akkor sértődnék, ha olyan komolyan venném a kommentelést, mint Te. Nincs okom sértődni, legfeljebb néha torkig leszek néhány kommentelővel. Akkor abbahagyom egy időre. Akkor is, ha van fontosabb dolgom, például szerencsére sűrű utazásaim alatt. Ha szerinted én ellehetetlenítelek Téged, akkor elnézést kérek, nincs szándékomban. Valószínűleg Te még akkor is kommentelni fogsz, mikor én már végleg hátat fordítottam Magyarországnak. Nekem már csak ez az egy orgánum van, ahol írok, mert szereztem itt néhány barátot. Ellenséget is, de annak nem örülök annyira. Te sokkal értékesebb tagja vagy a KMH-nak mint én, aki vagy vagyok, vagy nem, eltűnök időről időre. Te szorgalmasan itt vagy, írod a véleményedet, pezsgésben tartod a folyamatot.

 • gcaricas
  2018 január 18
  11:11 de.

  Azért tedd hozzá, hogy miután a GE megszerezte a Tungsram részvények többségét, 6OO millió dollárt ölt bele hirtelenjében a cégbe. Ez akkoriban a legnagyobb összegű beruházás volt a keleti országokban

 • talalom
  2018 január 19
  5:49 de.
  Te is tudod, hogy nem vagyok rasszista, ismert okok miatt.
  Valoban, messzirol nehez igazsagot tenni, kinek van igaza, kinek nem.
  Velemenyem az, hogy Orban szemelye egy veletlen folytan kerult mostani poziciojaba. |
  Sok magyar ;en sem felejtenm el,azt a hosszu haju diakot, aki beszedet mondott anno, hogy az oroszok hagyjak el Magyarorszagot. Ez az o egyetlen erdeme, soha nem volt politikara nevelve, meg akkor sem, mikor EGYY evet fizetett a tanulmanyaier Soros. Igen okos, de sok hibaja van, foleg az, hogy a dicsoseg a fejebe szallt.
  Viszont, szerintem, a magyar nep nem felejti el az elso beszedt es ezert tartjak es szeretik sokan.

 • Kenny
  2018 január 20
  10:28 de.

  “neked mindenki bűnös aki a “komcsi” világban élt, de néhányan felmentést kapnak, ha Te jónak látod.”

  Én nem szoktam ujjal mutogatni a bűnösökre, mint ez itt sokaknak szokása az előző rendszerekkel. Nem tudhatom, akkor mit tettem volna.
  Azt viszont nem értem, te hogyan gondolod, talán egyformán ünnepelni kéne minden közszereplőt, aki a szocialista rendszerben élt és dolgozott?
  Neked mondjuk egy Nagy László költő egyenlő egy ÁVH-s Jolikával például? ÁVH-s Jolika arról lett ismert, hogy mindenféle rendszert kiszolgált a belügyben a Rákosi-kortól kezdve az Antall-, Horn-, és Orbán-kormányokig bezárólag.
  Nem látom be, hogy milyen erkölcsi hozzáállásod van, ha szerinted egy kalap alá kell venni ÁVH-s Jolikát, egy Nagy Lászlóval, aki kommunista volt, de mégis írt rendszerellenes verset.

  “ezen jár az eszed. Ki komcsi, ki nem komcsi.”
  Te kezdtél el Fekete komcsi voltával foglalkozni, már bocsánat. Bár nagyon szeretem a Tüskevárat, de Feketénél is van éppen elég dagályos mondat, amit Wassnál annyira kifogásoltok. Szóval továbbra is az látszik, hogy Wassal a háború alatti cselekvése vagy az emigrációban írt munkái miatt van baja a ballib oldalnak.
  Ettől még a harmincas években írt könyvei, amiért Baumgarten-díjat is kapott, ugyan nyugodtan megjelenhetnének. De hát akkor nem lehetne politikai hisztit csinálni belőle …

  Ismétlem, a korai műveiről beszélek! Babitsnak megfelelt, de a ballib elit kényes ízlését nem üti meg, hát ez nagyon hihető.

 • Kenny
  2018 január 20
  10:28 de.

  “Semmi igazságtalan nincs abban, mikor a koroddal jövünk. Ez egy tény, amin nem tudsz változtatni. Más olvasni, hallani és tudni róla, és más átélni.”

  Na jó, most kezd elegem lenni abból, hogy az életkoromon rugózol! De tudod mit, legyen igazad! Annak aki eltakarodott az országból, vagy harminc éve nyugdíjas, teljesen más az ország pusztulása, mert páholyból nézi!! A fiataloknak meg bőrükre megy a játék.
  Én is tudok ám durvákat mondani, hogy elegem van a köpködő szocialista nyuggerekből meg a középosztálybeli, okoska megmondóemberekből is, akik mindkét rendszer kedvezményezettjei voltak. Pl. soha nem próbáltak minimálbérből élni a fogyasztói társadalomban.
  Két fillért nem ér a szememben az ilyen emberek nagyzolása, hogy ők “ismerik az életet”, mert hiteltelen.

  Ismétlem, a köpködőkről és az okoskákról szól a mesém, nem a szocikról vagy középosztálybeliekről általában!

 • hazai lampa Ugyan azokat a szavakat hajtogatod, kergeted mint kutya a farkat. Nem tudom ki az AVH-s Jolika, tehat passzolok. De en inkabb a jelenben elek es a jovovel foglalkozom, nekem azzal van tele a fejem. A mult kevesbe erdekel, nem ragodok rajta. Egyebkent kozeplib vagyok, ha mar igy szereted a szoszornyetegeket. Az elithez pedig sosem tartoztam, es nem is volt celom, egyik oldalon sem. Nem erint az izlesvilaguk. Pomazon egyebkent Wass osszest hirdetnek, rajta. Nem azt irtam, hogy Fekete tokeletes iro, hanem azt, hogy egeszseges allatszeretetre nevel. Igen, en emlitettem a komcsit. Latom szereted a trefat, csak nem erted. Sajnalom.

 • Figyelő
  2018 január 20
  1:13 du.

  Politikára a KISZ-ben nevelték Orbánt, meg is látszik rajta! Én csak úttörő voltam, koromnál fogva egy évig, de rajtam is fogott a szocialista nevelés. Mindenkin, aki gyerekként bekerült abba a rendszerbe. Aki mást mond, az hazudik.

  A felsőbbség tiszteletére nevelték a diákokat a gyakorlatban, pedig az elméletben voltak szép szólamok arról, hogy minden ember egyenlő. Azt tanulták meg a gyerekek, hogy a felsőbbségnek mindig igaza van. Még ha nincs igaza, akkor is.
  Soros is jobban tette volna, ha nem a politikai pártokat támogatta volna, hanem a magyar embereket!

 • hazai lámpa
  2018 január 20
  6:29 du.
  Akkoriban minden iskolasnak KISZ tagnak kellett lennie. Kulonben baj volt.
  Lattad amit irtam rola, mikor fiatalon , hosszu hajjal beszedet mondott Anatall Jozsef temetesen, az oroszok hagyjak el az orszagot! Akkooriban, ez megdobbento beszednek tunt attol a fiatalemebertol, batorsag kellett hozza. Az ilyen embert meg kell becsulni, mert ritkasag. Lehet, hogy sikerei miatt, most mar elbizta magat ;es meg is hizott, kozepkoru lett na.
  KUlonben itt volt Montrealban is ;es Amerikaban. Ma sem tudom ki fedezte az utazasi koltsegeit. Mikor itt volt a Magyar Hazban tartott beszedet es mindenkinek feltunt milyen okos es kituno szonok.

 • hazai lámpa Ha nincs igazad akkor mindig kifordulsz magadból, és elkezdesz kígyót-békát kiabálni?
  Mikor voltam én a rendszer kedvezményezettje? Te beteg vagy kedves Lámpa? “Nyugger” sem vagyok, nem figyelsz a barátaidra, ingyenélő vagyok. Ne keverd. Azért elég primitív dolog “lenyuggerezni” a nyugdíjasokat. Nehéz sokáig leplezni az alaptermészetet, hamar kibújt belőled a utcagyerek.
  Ilyenkor mindig alap nélkül kezdesz kiabálni mindegy mit?
  Frusztráltságodat nem itt kellene kiélned. Lehet az Opni bezárt, de azért van még néhány erre szakosodott intézet.
  Most elkeserített, hogy nem ér a szemedben két fillért sem a véleményem. Most gondolkodunk először egyformán. Fedezett nélküli csekk vagy, semmi más. Ha nem bántanak így kifordulsz magadból, mit csinálsz mikor kendőzetlenül mondják meg rólad a véleményüket? Verekszel is? Mikor Gertivel kegyetlen voltál, akkor nem visítottál így. Ugye mennyivel könnyebb ütni mint elviselni? Egyébként miért kellett volna minimálbérből élnem? Mindig volt munkám, képzettségem is van elég, és akaratom is volt a munkára. De a szegénységet kipróbáltam a szocializmusban, van jogom kritizálni. Nekem van. Ne válaszolj, és akkor nem kapsz olyan választ ami nem tetszik neked. Ahogy nagy klasszikusunk mondja, pá.

 • Kenny:
  Akkó megvilágosodásom támadt:
  Mitől van kifordulva magából állandóan a Lámba.

  (A Lámpa megvilágosított engemet heheeeheheeheeeehehe)

 • Geyza Azért már láttam hölgyet összetörni, mert öregnek nevezték.
  De azért, mert fiatalnak nevezték, olyat még nem. Azért azt nem vágta oda a kis huncut, hogy azt is írtam, örülj neki, hogy fiatal vagy. Akkor értelmetlenné tette volna a kirohanását. De valamiért ki akart rohanni, kellett valami ürügy.

 • Figyelő
  2018 január 20
  11:14 du.
  Galambocskám. A felcsúti Maradona nem mondott semmiféle beszédet Antall temetésén. Nagy imre újratemetésére gondolsz valószínűleg. Egy hebrencs, hadarós, Pozsgay elftárs által ellenőrzött szöveg volt. Az oroszok hazamenetele már eldöntött dolog volt, így nemigazán kellett “bátornak lenni”, hogy azt mondja, menjenek haza.
  Még annyit, hogy az egész Fidesz megalakulása a Pártállam engedélyével, mi több, a támogatásával keletkezett.
  Aczél elftárs bosszúja, vegy előrelátása mián. Nem véletlenül kerültek azok a fiúk a Bibo Kollégium kiválogatott csoportjába.
  Most látni igazán, hogy a “vér nem válik vizzé”. Az elveket,- vagy elvtelenséget- csaknem ugyanazokkal a módszerekkel terjesztik, mint az átkosban.
  Ps. Senki számára nem volt kötelező a KISZ. Viszont sokat segített pl egy egyetemi felvételnél,- mindjárt a szochazás érdemrend után következett, mint extra megszerezhető pont.

 • falusi
  2018 január 21
  12:15 du.
  En partatlan vagyok magyar vonalon,egysezruen azert, mert fogalmam sincs mi a jo, ki az igazi vezeto stn. Gondolom, a te helyzeted is hasonlo. KInt ;elunk mindketten.
  Velem;nyem is az, hogy jogunk sincs barkit jelolni, dicserni. Hiszen nem tudjuk, nem isermjuk annyira akorulmenyeket, mint az ottho;lok. En termeszetileg jobboldsli vagyok es azoknak is drukkolok. Meg bennem tisztan megvan az emleke a baloldli kormanyzasnak, ami Gyucsany nevehez fuzodik, mert az gyakorlati uralmat meg a boromon tapsztaltam.
  Az uj embereket nem ismerem, nincs velemenyem sem.

 • Mellesleg a Lampa legalabb 2O evvel fiatalabb mint en, tehat nem hivnam “oregnek”

 • Figyelő
  2018 január 20
  11:14 du.

  hazai lámpa
  2018 január 20
  6:29 du.
  “Akkoriban minden iskolasnak KISZ tagnak kellett lennie. Kulonben baj volt.”

  Nem, kedves asszonyom, nem volt kötelező KISZ tagnak lenni, de ezt kb 100-szor leírta már, és kb ugyanannyiszor cáfoltuk – ám úgy tűnik vannak dolgok amiket az Ön agya nem tud/akar befogadni! Hát Istenem, van ilyen, bár sosem értem, miért jó az Önnek ha tömény ostobaságokat, szándékos “tévedéseket” ismételget unásig – sosem olvassa a cáfolatokat? Vagy 6 ezer km-ről ezt (is) jobban tudja mint azok akik itt éltek? Egyébként is az említett szervezet 1957 március 21.-én alakult, 1989-ig élt. Ön ez idő alatt, igencsak távol volt Magyarországtól, semmit nem tud/tudott a KISZ-ről, kérdés, miért nyit mindig vitát olyasmiről amit nem tapasztalt, és amiről ténylegesen semmit nem is tud?

  Antall J. 1993-ban halt meg, Orbán semmiféle beszédet nem mondott a temetésén, a tetejében még hosszú haja sem volt! Akkoriban már igencsak rövid frizurájú, korábbi kopott farmerjét és a liberalizmusát lecserélő, magát épp középre pozicionáló “konzervatívvá” akart lenni! Nem nagyon ment ez a fehér mellényes-öltönyös átalakulása mert igen csak elutasították a választók – a Fidesz ugyanis 1994-ben, a soron következő választáson majdnem kiesett a parlamentből: a 386 parlamenti helyből mindössze 12-t sikerült megszerezniük! Hát,látható mennyire “becsülték meg az ilyen embert” a választók – valami oka biztos volt!

  De a legmegrázóbb, hogy Antall halálakor az oroszok már sehol sem voltak – távozásukat valaki már előzőleg “letisztázta”, Orbánnak csak egy látszat beszéd jutott, igaz az is 1989. június 16.-án, még az első szabad választások előtt. Akkoriban az oroszok már igencsak csomagoltak, sőt meg is kezdték a kivonulást, Orbán “bátorsága” tehát annyiban állt, mint mikor a kapun távozó, nem kívánatos vendég után hajítjuk a seprűt…!

 • A “pártatlanok” – ahogy Dante látta őket:

  “Mester, mit hallok?” Kérdém, hogy beléptem
  s a borzalomtól hajam égre lázadt.
  “Milyen nép szenved itten a sötétben?”
  És ő felelte: “E szomoru házat
  azok nyerik, kik közönyösen éltek
  s kiket nem ért dicséret, sem gyalázat;
  s az angyalok, kik fellázadni féltek
  s hivek sem voltak; csak magukra voltak,
  lelkükben nincsen sem erény, se vétek.
  Az ég elűzte s itten kóborolnak,
  mert őket a pokol is szégyenelte:
  nem kellettek sem égnek, sem pokolnak.”

  “Mester s mely kín ez, mely őket leverte?
  hogy ilyen gyászos jajgatásra kelnek?”
  “Elmondom néked röviden”, felelte.
  “Vak napjaik oly szürkén s tengve telnek
  s halniok lehetetlen délibáb,
  hogy bármilyen más sorsot irigyelnek.
  Hirüket elfeledte a világ,
  megveti őket igazság és részvét.
  Ne többet róluk: nézd meg s menj tovább!…”

  (Isteni színjáték. A Pokol III.ének. A Pokol kapuja
  Babits Mihály fordítása)

 • Figyelő!

  Bocsánat, amikor elküldtem a fenti írásom akkor láttam, hogy falusi már “elrendezte a dolgokat”, de úgy látom ő sem vélekedik másként!
  Két apró megjegyzést azonban tennék: nekem úgy tűnik, Önnel ellentétben, falusi igencsak képben van a magyarországi történéseket illetően – a jelennel is a régmúlttal is! Vagy sűrűbben jön (bár ez kevéssé valószínű) vagy egy kissé értőbben, és semlegesebben szemléli a dolgokat, talán kevésbé elfogult mint Ön.
  A másik, hogy hazai kb a fele sincs az Ön életkorának, tehát eszerint próbálja elmagyarázni neki a KISZ “kötelezőségét”. 1989 – ben a szervezet megszűnésekor kb.10 éves lehetett, vagy több vagy kevesebb valamivel: szerintem nagyjából azonos szinten lehetnek a KISZ ismereteket illetően.

 • Figyelő Ezt is félreértetted. Lámpa fele annyi sincs mint Te, éppen azért sértődött meg, mert fiatalnak tartjuk. Ő ilyen.

  Az rendben, hogy megint elismered, hogy nem tudsz Magyarországról semmit. De ezt ne terjeszd ki másra. Azért mert Te nem értesz valamit, az másnak nem biztos, hogy szintén nehézséget okoz, falusinak biztos nem.
  Te nem vagy pártatlan. A tudásod semmi a mai Magyarországról, de ez nem akadályoz meg a Fidesz istenítésében. Furcsa pártatlanság az ilyen elképesztő egyoldalúság. De ha ennyire nem tudsz semmit, milyen jogon törsz lándzsát egy párt mellett? Mert jobboldalinak nevezi magát? Nem kellemetlen, hogy az orrodnál fogva vezetnek ebben a korban? Elárulom, a baloldali kormányzás nem Gyurcsány nevéhez fűződik. Hornhoz, Medgyessyhez, Gyurcsányhoz és Bajnaihoz fűződik. De neked csak Gyurcsány maradt meg, mert a Fidesz híradó naponta ezt harsogja a füledbe.
  Nem kellene végre foglalkoznod a magyar ügyekkel, és nem vaktában dicsőíteni? Szurkolj a Fidesznek, de ne egy hatvan évvel ezelőtti “tapasztalat” miatt, hanem napra kész információk miatt. Aminek forrása nem a királyi TV és sajtó, és nem a barátnőd.

 • Csatlakozok Besancon és Falusi Figyelőhőz írt riposztjához azzal a megjegyzéssel hogy én már csak nevetek (kínomban) mikor ilyeneket olvasok.
  Hogy pl. “kötelező volt KISZ tagnak lenni”, stb.

 • Kenny es a tobbiek. :En jobboldali voltam mindig ellentletben a fenti beirokkal. Elnezest, ha emllkeket mar nem ugy latom,., ahogy ti.

 • Valtozatlanul eml;kszem Orbanm beszedere, mikor meg senki sem volt es az oroszok meg ott voltak. Montrealba is kijott akkoriban.

 • Valtozatlanul eml;kszem Orbanm beszedere, mikor meg senki sem volt es az oroszok meg ott voltak. Montrealba is kijott akkoriban.
  Hogy a Fides hogya alakult azt nem tudom, es nem is erdekel.Orban montreali vizitjere viszont eml;kszem, mert jelen voltam a beszedjen.

 • Kenny:
  Ha valaki ki akar rohanni, akkor az ki fog rohanni.

  /Mörfi után szabadon/

  És:

  – Drágám, akarsz velem edzőterembe jönni?
  – Te most kövérnek neveztél???
  – Ha nem akarsz, ne gyere…
  – Szóval szerinted lusta vagyok???
  – Nyugi szívem!
  – Hisztisnek gondolsz???
  – Én nem ezt mondtam…
  – Tehát hazudok is???
  – Jól van, akkor ne gyere!
  – Várjunk csak! Miért is akarsz te egyedül menni?

 • Kenny
  2018 január 21
  7:23 de.

  Te vagy a középosztálybeli, de ha nem akarod ne vedd magadra. Kortyolgasd tovább a vörösborodat!

  Az utcagyerekek látványa meg ne zavarjon, mert a jó kis kertvárosban vagy felhőkarcolóban, ahol élsz, nem látod őket! Esetleg kommentben találkozol velük, de ott meg könnyedén beléjük tudsz rúgni!

  Mint írtam, vannak olyan szocik, nyugdíjasok, városiak stb., akik nem mások köpködéséből élnek. Az ő véleményük valóban fontosabb nekem, inkább rájuk “pazarlom” az időmet!
  És még egyszer: mi köze az életkornak a hiteles véleményhez? Legközelebb majd azt vágod a fejemhez, hogy nő vagyok, és ne foglalkozzak politikával?

 • Kenny
  2018 január 21
  7:23 de.

  Eddig nem sok dologról írtál hiteles véleményt, így nincs miért azt éreznem, hogy nincs igazam. Talán a borok fajtáit könnyebben megállapítod, abban biztos nagyobb a szakismereted.

  Munkáról. Gyengébbeknek mondom: ma Magyarországon dolgozói szegénység van. Kifejtsem bővebben, vagy megkeresi mindenki a gugliban, akit érdekel?
  Sajnálom, ha gyerekkorodban szegény voltál. De hát messziről jött ember azt mond, amit akar … Nehezen hiszem, hogy becsmérlően ír “rólunk”, az utcagyerekekről, aki szegény volt kiskorában!

 • Figyelő
  2018 január 20
  11:14 du.

  A KISZ nem volt kötelező, de az úttörő igen!

  A KISZ-be belépett majd mindegyik fideszes, mert anno fiatalok voltak, hittek a rendszerben. Kövérnek meg egyenesen vérkomcsi volt a családja.
  Nem az a baj, hogy változott a véleményük, mert egyszer mindenki megfordulhat az úton, mint Szent Pál. Az a baj, hogy minden új értékrendet nagyon erőszakosan képviselnek azok, akik szocialista iskolába jártak. Mert mint mondtam, azt tanulták meg, hogy csak a felsőbbségnek lehet igaza. Ezért ők is csak az erőből értenek.

 • Kenny
  2018 január 20
  6:06 du.

  “Az elithez pedig sosem tartoztam, es nem is volt celom,”

  Nem gyanúsítottalak ezzel, hogy te az elitbe tartoznál.:) Nincs abban rossz egyébként, ha valaki feljebb akar jutni. Sajnos úgy látszik, te a középosztálybelinek ahhoz a típusához tartozhatsz, aki felfelé nyal, lefelé tapos.

  “Nem azt irtam, hogy Fekete tokeletes iro, hanem azt, hogy egeszseges allatszeretetre nevel.”
  A NatGeo is állatszeretetre nevel, de ettől még nem lesz irodalom. Feketét íróként (is) kell megítélnünk. Wass-t nem igazán ismerem, de nem lehet rosszabb író, mint Fekete.

  Ha nem irtóznál annyira a tényektől, ezt és még sok mást kiguglizhatnál. Csak sajnos ostoba előítéleteid vannak a netes tanulással szemben.

 • hazai lámpa
  2018 január 21
  8:03 du.

  bocs, jav:
  a középosztálybelinek ahhoz a ROSSZABB típusához tartozhatsz, aki felfelé nyal, lefelé tapos.
  Nem általában írok a középosztályról.

 • hazai lámpa Kedves lámpa
  Ne sajnáld, hogy szegény voltam. Jó iskola volt. Egyáltalán, engem semmiért sem kell sajnálni.
  De ezt is kevered, nem utcagyerek voltam, hanem szegény. Igen, apám halála után a templom egere sem köszönt vissza nekem. Nem hiszed? Ez érdekel engem?
  Folyamatosan ferdítesz. Az hogy utcagyerek stílusod van, az egy sima felismerés, nem lenézés, hiába szeretnéd azt hinni.
  Lássuk. Bort nagyon keveset iszom, havonta egy-két üveggel, így nem is érthetek hozzá. Sosem írtam, hogy értek hozzá. Egy kicsit a whiskey amihez értek, amit tudok le is írtam itt az amatőr cikksorozatomban.
  Hiába sugallsz rólam ilyen ártó szándékkal dolgokat, nem vagyok alkoholista, utoljára a seregben sikerült berúgatniuk. Azóta eltelt 40 év, és soha nem rúgtam be. De ha igen, ahhoz sem lenne közöd.
  A kulturált italfogyasztás, finoman elkészített ételek fogyasztása nem lenézhető tevékenység, csak azok nézik le, akik igénytelenségből képtelenek rá. Hiszen vizespohárból is lehet bort inni. Lehet, csak nem érdemes, és nem a mennyiség számít hanem a minőség.
  Tehát tudnék hitelesen beszélni a whiskyről, a klasszikus zenéről, az audiofil világról, a világirodalomról, filmről, a közlekedésről, az egészségügyről, utazásról, a sportról, sportruházatról, finom ételekről, italokról, számtalan szakmáról amit tanultam és csináltam és még sok mindenről. De veled csak arról lehet beszélni, ki a komcsi. Engem az már kevésbé érdekel.
  Ja, hogy szerinted ezekben a témákban nem vagyok hiteles? Most komolyan, számít? Milyen háttérrel jelented ezt ki?
  A feljebb jutás is érdekes nálad. Nálam a feljebbjutás a jobb életminőséget jelenti, nálad a felsőbb körökbe való bejutást. Engem az sosem érdekelt, annyira nem, hogy zavar az ötcsillagos szállodák fénye, jobban érzem magam alacsonyabb osztályú szállodákban. Nem szeretem ha kiszolgálnak és hajlonganak. De így hozta a sorsom, kénytelen vagyok 4-5 csillagos hotelekben lakni. Mondhatod nagyképűségnek, de inkább gondolkodj el rajta.
  Kérdésedre kertvárosban lakom, minőségi kertvárosban. Baj? Ezt viszont nagyon szeretem, imádom a nagy házat és a gyönyörű kertünket.
  Rossz a mércéd. Ha Fekete István a jó állatszeretetre akar nevelni, elnézhető neki esetleges irodalmi esetlensége. Gyerekeknek és kamaszoknak írt, feladatát tökéletesen megoldotta. Nekem ez így tetszik, a többi kritika és a komcsizás a Te dolgod. Akkor nem irodalom, na bumm.
  Sajnálom, hogy így vérig sértettelek, és ezért képes vagy ennyi aljas vádat a fejemhez vágni, de sajnos állításaid légből kapottak, és bizony elferdíted mondanivalómat, hogy igazad látszatát keltsd. Tudom, nyerő a másikat hazugnak nevezni, de sajnos Te sem tudsz ezzel bántani. A hazug ember büntetése, hogy nem hisz másoknak. Te is beleestél ebbe a hibába. Az önteltség is részed, nem vagy Te olyan értékes, hogy többnek látszódjak a szemedben, mint vagyok. De sosem akartam többnek látszani, sosem hazudok magamról. Ilyen vagyok, ha nem tetszik valakinek, akkor úgy járt. Látom, nem olvastad kommentjeimet, vagy csak egyszerűen átnézel felettük, és kitaláltál egy képet rólam. Hamis, kedves lámpa, nagyon hamis. De nem hiszem, hogy ez zavar téged. Legnagyobb baromságod, hogy női mivoltodat is le fogom szólni. Te tényleg ostoba vagy, nincs aki jobban tisztelné felesége hatalmas tudását, ne tolná mindig előtérbe, és ne ismerném el, ha az Ő tudásával tündöklök. Már itt többen szóltak érte. Ez volt a legnagyobb melléfogásod, de nem hiszem, hogy véletlen volt.

 • hazai lámpa Nem kedves hazai lámpa

  bocs, jav:
  a középosztálybelinek ahhoz a ROSSZABB típusához tartozhatsz, aki felfelé nyal, lefelé tapos.

  Ez viszont olyan ordas hazugság, amit nem tudok megbocsájtani. Itt átléptél egy komoly határt, ez már annyira igazságtalan, aljas és szemét szöveg, hogy nem lehet megbocsájtani.
  Sajnos Geyzának megint igaza van, komoly ember nem áll veled szóba. Egy férfira lenne szükséged minél hamarabb, míg lelked torzulása nem lesz visszafordíthatatlan.
  Itt és most abbahagyom a veled való szócséplést, Te egy szemét ember vagy. Szép napot.

 • Figyelő Kedves Figyelő
  Nem az a baj, hogy Te jobboldali vagy. A baj az, hogy Te mindent elnézel annak, aki jobboldalinak hívja magát.
  Ne haragudj, de Te úgy viselkedsz, mint az a kislány, akinek meghúzta a haját gyermekkorában egy fiú, és azóta elvakultan gyűlöl mindenkit, aki fiú. Pedig eltelt 60 év.
  Azt sem értem, miért dicsőség jobboldalinak lenni? Én is jobboldali pártra szavaztam, mégsem verem érte féltéglával a mellemet. A baloldali pártot sem gyalázom 24 órában, egyszerűen nem értek egyet velük egy-két kérdésben.
  De ha ez a baloldali párt holnaptól jobboldalinak nevezné magát, nem nyelném be és nem szavaznék rájuk vakon.
  Ezt sem érted meg, az Orbán kormányt jobboldali is kritizálhatja, mert Ő másképpen látja a jobboldaliságot. Erkölcsösebbnek, ténylegesen keresztényinek, és sokkal emberibbnek. Nálatok azért dől meg a jobboldaliság, mert mindent helyeseltek amit az Orbán kormány csinál. Ilyen pedig nincs. Ez nem jobboldaliság, hanem Fideszesség.
  Az pedig általános nagy hiba, hogy a jó szónok okos is. Nem, a kettő nem mindig fedi egymást. De az sem számít ha okos, ha rosszra használja eme képességeit. Az nem lenne baj, ha másképpen látnád, de már többször elismerted, hogy nem láttad, csak gondolod. Ez az elvakult kritikátlanság a baj, nem az, hogy jobboldali vagy.

 • Lámpa, vajon a véleményedbe miért kell minden esetben beleszőni valami egészen ostoba sértést a “vitapartneredre”?

  Más: Fekete István NAGYON JÓ ÍRÓ. És nem azért, mert “állatszeretetre nevel”, hanem azért, mert jó történeteket, szép és kifejező magyar nyelven, hangulatosan r le, és ezzel gondolkodásra késztet az adott témában.

  Wass Albert viszont sematikus, erőltetett stílusban ír valamiről, ami sajnos NEM IGAZ.
  Rendszerváltáskor nagy lelkesedéssel fogtam neki az átkosban hozzáférhetetlen irodalmi művek elolvasásához. Különféle sikerrel.

  Wass Albert egyik könyvéből kb. 30 oldalt voltam képes elolvasni, holott a kedvenc témámat dolgozta fel. Egyszerűen a szöveg pocsék volt, az eszmei mondanivalóig el sem jutottam. Mondanom sem kell, a többi könyvére már rá sem néztem.

  Mindezek az irodalmi vélemények természetesen csak a saját ízlésemről szólnak, és nem képezik hivatalos irodalmi elemzés részét.

 • Geyza Igazad volt, én vagyok a hülye. Így jár aki lámpással szóba áll.

 • Geyza!
  Jan 22. 6:35

  Kedves Geyza, ez a kis szemelvény úgy tökéletes ahogy van, és ahogy leírtad! -:)))))

 • Alma:
  Azért van hogy Was uncsi, mert félnáci gyilkosoknak nem a szépirodalom a dolguk.
  Max. csak eröltetni tudják de normális embernek megfekszi a gyomrát az ilyesmi.
  Pláne ha még ismeri az “író” előéletét is.

 • Besancon:
  Sajna nem én találtam ki.
  Olvastam valahol.

 • Kenny
  2018 január 22
  4:13 de.

  “a whiskyről, a klasszikus zenéről, az audiofil világról, a világirodalomról, filmről, a közlekedésről, az egészségügyről, utazásról, a sportról, sportruházatról, finom ételekről, italokról, számtalan szakmáról amit tanultam és csináltam és még sok mindenről.”

  A KMH egy szabad újság, ide az ír, aki akar, amiről akar. Viszont én nem pofázok bele a borfajták kiválasztásába, mert nem szólok hozzá, amihez nem értek. (Sajnálom, mi utcagyerekek ilyen csúnyán beszélünk.)

  Te meg itt osztod az észt a politikáról meg történelemről, olyan hitelesen mint a régi ÚJ magyar lexikon.

 • Kenny:
  Még megjavulhatsz..fiatal vagy.Előted a Zélet.

  Volt idö mikor ezt a Hazzayt komolyan vettem.
  Még tréfás kis verset is írtam hozzája.
  Aztán szépen kibújt belőle a szög vagy mifene.

  Már csak hányingerem van az agymenéseitól.

 • Almási Alma
  2018 január 22
  4:35 de.

  Szerintem meg a sok sértődős gondolkozhatna el végre, hogy mi is az, ami sérti őket? Talán fáj az igazság?

  Wass Albert Baumgarten-díjat kapott Babitstól. Tudom, Babits se szent, de nehogy már ti jobban tudjátok az irodalmat!

  Fekete Istvánnál a dagályos mondatok az ilyenek pl. a Téli berekben “szöges ostorral a férfiak útjára terelte a téli berek” vagy ilyesmi, fejből idéztem.

 • Kenny
  2018 január 22
  4:19 de.

  Ami meg a szemétséget illeti. Hát semmi szolidaritást itt a szegényekkel te még soha nem mutattál.

  Aki akar, az tud dolgozni, valami ilyesmit írtál fentebb. Na, ez a szemétség szerintem, és ezt akkor is vállalom, ha te meg itt néhányan folyamatosan karaktergyilkoltok engem.

  De ha nem rugóztál volna annyit az életkoromon, akkor valszeg én se írtam volna meg a véleményem a viselkedésedről.

 • Geyza
  2018 január 22
  8:57 de.

  Géza, te mást nem tudsz írni, csak amit az Amerikai Népszaván összecsipegettél. Valós véleményed semmi. Uncsi.

  Ez a vicc volt az egyetlen tőled, aminek értelme is volt.

 • Geyza Mikor mentőztem, sok bolondot szállítottam, és a többséggel tudtam beszélni. Azt hittem, lámpással is szót értek. De vagy kijöttem a gyakorlatból, vagy Ő nagyon bolond, beletört a bicskám. Most meg azt hiszi a kis buta, hogy megsértett. Pedig csak hányok a bunkóságától. Nem baj, van rajtam 2-3 kiló felesleg, rám fért. Nagyjából annyit ért a szóból, mint Marcsi barátnője. Tényleg kár a billentyűzetet koptatni miatta. Legközelebb hallgatok rád, ígérem. De látom Te is megkaptad a jussod. 🙂 Most majd morgolódik egy darabig, majd magának ír, azután megnyugszik. Így szokta.

 • Hazzykám kéccségtelen hogy nem “pofázol” bele a borfajtákba, elég hogy ide bepofázod a kilóméteres semmitmondásaidat.

  Gondolom unatkozó úrilányka vagy, az a fajta akinek komoly problémát okoz pl. annak a megfejtése hogy mi volt előbb:
  A tyúk, vagy a tojás.

 • Kenny:Biztosan “szellemi autista” ez a Hazzaykám.
  Azzé rázza itt magát ennyire.

 • Hat emberek, ez a lap kezd igen faraszto lenni.
  MI lenmne, ha MINDENKI eln;zne a szemelyeskedes felett, es az a dott temahoz szolna.?
  vagy hozna egy erdekes uj temat.
  T.i. senkit sem ;rdekel egyes szem;lyek v;lem;nye a masikrol, oldalakon ekresztul. Valoszinu a haztulajdos nincs itthon e s ezt a falyta szoveget censurasna.
  Nekem teljesen mindegy hazai lampa v;lem;nye akar a politikarol ,akar Fekete Istvanrol. De Wass Albertt nem engedem bantani.
  Mi van meg ersekes?

 • falusi

  2018 január 21
  12:15 du.
  .
  Elnezest kerek a tevedesert, valoban igazad van.
  Nagy Imre ujratemetesnel mondta Orban a beszedet amire emlekszem es szerintem ez tetszett nagyon akkor a magyar nepnek. Ma sem felejtik el.

 • Hat emberek, ez a lap kezd igen faraszto lenni.
  MI lenmne, ha MINDENKI elnezne a szemelyeskedes felett, es az adott temahoz szolna.?
  vagy hozna egy erdekes uj temat.
  T.i. senkit sem erdekel egyes szemelyek velemenye a masikrol, oldalakon keresztul. Valoszinu a haztulajdonos nincs itthon es ezt a fajta szoveget censurasna.
  Nekem teljesen mindegy hazai lampa velem;nye akar a politikarol ,akar Fekete Istvanrol. De Wass Albertet nem engedem bantani.
  Mi van meg erdekes?

 • Figyelő:
  Nagy Imre egy IGAZI KOMMUNISTA volt.

  De…lerántották szépen a sárba.Az általad idézett beszéddel, meg más egyebekkel is.

 • Kenny
  2018 január 22
  11:44 de.

  A bolond lehet, hogy normálisabb, mint te. A különbség annyi, hogy nálad van a kulcs!

 • Figyelő
  2018 január 22
  12:35 du.

  Ha már segíteni nem tudsz, akkor legalább ne szólj be sértegető stílusban! Inkább hallgassál!

  Wass Albert nem szorul rá pont a te segítségedre. De hogy Fekete Istvánt miért kell neked rugdosni, az számomra rejtély.

 • Hazai lampa
  Bocsi , de senkit sem rugdostam. Te emliettetted, hogy Fekete balos lett. Velemlnyem szerint, ha igaz, ha nem, az iro tehets;eg;ne nem valtoztat. Neki is tiszteloje vagyok mint Wass Albertnek is.
  Irodalomban nem azt nezem milyen korban, milyyen partot kepviselt, hanem milyen iro volt.
  Fekete Istvan ;es Wass Albert munkai itt vannak a polcomon,. A mindenfele politikai m,agyarazat engemm nem ;erdekel. Oreg vagyok, ;es ilyen marhasagokon mar nem ragodom.

 • Geyza
  2018 január 22
  2:03 du.
  Igy van,
  Ezert akasztottak fel Nagy Imret az elvtarsai.

 • Geyza, meg annyit volt egy film Nagy IMre eleterol, Nem tudom latta e?
  Abban mondta, a targyalasan, hogy majd elvtrsai fel fogjak akasztani. Ugy latszik ismerte az elvtarsakat.

 • Meg valami, Nagy Imre nem ment a sarba, de latta a forradalom alatt a magyar nep mit kivan ;es egyetertett veluk. Nagy Imret minig a nep erdekelte, es megertette, hogy a magyaroknak eleguk volt a Szovjet uralombol 1956-ban.

 • Figyelő
  2018 január 23
  1:22 du.

  Bocs, kissé elkapott a harctéri ideg.

  Egyébként köszönöm a válaszod!:)

  Fekete úgy jön a képbe, hogy itt egyesek (akiket már néha illetne valami moderációs figyelmeztetés, ebben igazad van), azt kezdték el mondani, hogy én az írókat politikai állásuk szerint osztályoznám. Ez marhaság! Ha engem érdekelne, hogy egy író baloldali, akkor nem tartanám mesterműnek Gorkijtól Az éjjeli menedékhelyet.
  Ettől még Gorkij politikai értékrendjével messze nem értek egyet!
  De ezt már megbeszéltem veled a Steinbeck-topikban, remélem egyetértesz!

  Fekete Istvánról annyit, hogy elolvastam egy háború előtti regényét, amit csak a rendszerváltozás után adtak ki (Hajnal Badányban). Téli olvasmánynak kitűnő, mert könnyes-romantikus történet.
  Ifjúsági regényei szerintem a mai fiataloknak már nem elég pörgősek, de a témaválasztása kiváló.

 • Figyelő A magyaroknak ha elege lett az orosz uralomból, akkor most miért másznak vissza önként? Kádár rosszul látta, hogy ott a jövőnk, a Fidesz jól látja, hogy ott a jövő? Akkor hiába annyi vér és áldozat? De mint 56-os, Te is mellette állsz. Nem értem, ellentmondásos. Vagy csak az ördögből angyal lett 30 év alatt? Nem úgy látszik innen. Onnan igen?

 • Kenny
  2018 január 22
  4:34 de.
  Hozzam irt soraidra. Egy fontos szepontot elfelejtettel, nem tudom kritizalni Orbant 6 ezer km. tavolsagbol, csak mert a sajto errol ir Ha otthon ;elnek mas volna. Mas, szempotok is fontosak lennenek, pl. a megelhetesi lehetosegem, mi van, mit ajanl stb. a rendszer.
  Azert mert jobboldli vagyok, csask azert drukkolok a mai kormanynak, mert eddig ez volt az egyetlen, ami sikerrel bekerult a kormnyozasba.

 • Kenny
  2018 január 24
  7:56 de.
  Van olyan hogy diplomacia. Valoszinu Orban jol latja ki Putyin, de szuksege van a magyaroknak az orosz gazra, SAJNOS.

 • Figyelo Az oroszok orulnek ha eladhatjak a gazt. Nem kell kinyalni erte a fenekuket

 • Kenny
  2018 január 24
  12:16 du.
  Nem kell, de erdemes, mert valoszinu a nemetektol dragabban kapnank ugyanazt az orosz gazt az Eszaki Aramlat 2.o-bol, ami csak a nemeteke es veletlenul ippeg a szigoru embargo alatt keszult!

 • Kiss Bela Folyamatosan a nagy önállóságról olvasok, a magyar gerincről, mi vagyunk Európa motorja és vezetője, és akkor egy kis gázért eladjuk a becsületet? Nem lenne jó.

 • Menjünk sorba.
  Kiss Béla: Nem kapnánk drágábban – a világpiacon ma 40%-kal olcsóbb a gáz, mint amennyit magyar hatósági árként elkérnek a magyaroktól Van egyébként egy MET nevű offshore cég, amelynek egyedüliként van a magyar államtól (kormánytól) engedélye arra, hogy az olcsó világpiaci gázt importálja és hazai áron eladja. Eddig kb. 150 MILLIÁRD forintot kaszált a bolton, amit kisíbolt az országból. A tulajdonosi listáját a valamelyik szigeten nézheted meg, de a képviselője ugyanaz a svájci ügyvéd,aki egy sor fideszközeli céget is képvisel.
  WASS: “Wass Albert Baumgarten-díjat kapott Babitstól…” Ja. Sztálin meg az ötvenes években megkapta a Hős Anya, meg a Hős Város kitüntetést… Olvass Németh Lászlót, na jó,nem túl könnyű, inkább próbálkozz Kodolányi Jánossal – mindketten a népi írók jobboldali csoportjához tartoztak: talán feltűnik a különbség a jó író, az olvasmányos író, meg a írogató dilettáns között… (A baloldali népiek közül Veress Péter vagy Szabó Pál felejthető, Sarkadi már jobb, de Illyés Gyula az irodalom része.) Ez egy ilyen pálya – lehet rosszul is meg jól is művelni, nem attól függ, hogy ki, melyik nézetrendszert preferálja.
  Ha Németh László az Egmont nyitány, akkor Wass az Akácosút…

 • Hazai L: Klebelsberg Kuno: 1922 és 1931 között vallás és közoktatási miniszter a Bethlen kormányban. A miniszterelnök Egységes Párt-ja színeiben, ahová az általa alapított Keresztény Nemzeti Párttal együtt lépett be. Nemzeti és keresztény létére tudta, hogy a haza boldogulásához mennyire fontos a közoktatás, sok reformot vezetett be: pl.a középfokú oktatásba integrálta a polgári iskolákat. Az ún érdekeltségi népiskola keretében mintegy 5000 tantermet (nem iskolát!) építettek, részint állami, részint birtokosi pénzből, így megvalósult, hogy 3-5 kilométeren belül mindenkinek elérhető volt az elemi. 1928-ban fogadták el a 8 osztályos népiskolát, ami a tervek szerint 1940-től lett volna kötelező. Más, magukat keresztényebbnek és nemzetibbnek mondók jóvoltából erre csak a háború után került sor. Megjegyzem: a magát szintén kereszténynek és nemzetinek mondó mai magyar kormány nemrégiben LESZÁLLÍTOTTA a tankötelezettség korhatárát. (Klebelsberg forog a sírjában: jelzem a család tiltakozott a KLIK elnevezése ellen, pont ilyen okokból, de a tiltakozás elhalkult. Nyilván meggyőzték őket.)
  A hetvenes években a falusi kisiskolákat azért szüntették meg, mert a kevés gyerekhez nem lehetett fenntartani megfelelő színvonalon a felső tagozatokat, és meg akarták szüntetni az összevont osztályokat is. Hiszen nem lehet 5-10 gyerekre szaktanárt alkalmazni, nyelvi, kémiai, fizikai labort fenntartani. De széles hálózata épült ki a felsőtagozatos és középiskolai kollégiumoknak, és a helyközi buszok menetrendjét is hozzáigazították a tanítási időkhöz. Egy csomó országban pl. az USA-ban elég jól működik az iskolabusz-rendszer. Persze ha Hazai L úgy véli, hogy a falusi gyereknek elég, ha annyit tud, hogy álljon az eresz alá, ha esik az eső, akkor nosza! Nem is kell iskola! Elég, ha a plébános megtanítja imádkozni azt a kölyköt.
  Van persze észrevételem a klebelsbergi szisztéma más elemeivel, de ez a jobboldali és a baloldali szemlélet különbözőségéből következik.
  Mivel HazaiL-nek gőze nincs a jobboldali elvekről, csak komcsizik ezerrel, így a felvilágosítást meghagynám az elvbarátai feladatául. Bár ne számítson túl sokra: ahogy szegény Rezsiszilárdot nézem, tőle legfeljebb valami rákosista rizsát kaphat.

 • Figyelő!Olvasd el azt a 1989-es Orbán beszédet! Hááát… Bizony vastagon benne van a mai erőszakos bugris. Csak néztünk: miről ágál ez? Éppen egy vidéki tudósításra készültünk,honnan elvonultak az utolsó MiG 29-esek a szovjet repülőtérről…

 • Figyelő
  2018 január 22
  12:35 du.
  ” De Wass Albertet nem engedem bantani.”
  Tudod, galambocskám, kevés dolog tud meghatóbb lenni mint egy elcsépelt giccs, ha az aktuálissá válik bennünk valamiért. Wasstól ezt kaptad.

 • Háát Kenny..
  Látod?
  Hová jutottunk?
  A normálisak mondják nekünk bolondoknak az őrültségeket.

  (Hazzay és tsai)

 • falusi
  2018 január 26
  12:48 de.
  Az irodalom izles dolga, politika nelkul. A “Kard es Kasza” cimu muvet szeretem , Erdely koltoies megalapitasa a tema.
  En soha nem voltam irodalmi sznob, nem a divat utan megyek, Arrol nem is beszelve, hogy a mai magyar vilagban az elmult 6O ev alatt mindenbe eszt viszik es ez a fotema.
  Volt itt nehany eve egy Babits “estem” amit en rendeztem es az anayagot en dolgoztam fel A Study kereteben, azaz a Kanadai Magyar Iroodalmi konferenciara. Babits is a szocialis idokben sok helyen cencurazva volt, teljesen megdobbentem ezen.Pl. versibol kihagytak reszleteket stb.

 • Talalom
  2018 január 25
  10:00 du.

  Tudod, nem a stilus szamitott akkor hanem az uzenet. Orban hatasos szonok ma is, ha tetszik ha nem. Persze, amit mond azt nem csiszoljak irodalmarok, hanem ami eppen eszebejut.
  Sok hibaja van az utobbi idoben megfigyeltem az elbizottsagat.
  De a nep sok felebol tevodik ossze es sokan ugy erzik, hogy nekik beszel. Egyet tudok allitani, hogy Orban a magyar erdekeit szolgalja a hatalom mellett is. Amit nem tudok mas jeloltre mondani.

 • Geyza Tudod nézőpont kérdése, ki van a rácson belül. 🙂 Ők azt hiszik mi. Hinni lehet. 🙂

 • Figyelő:

  Figyelő
  2018 január 26
  11:13 de.
  Utolsó előtti sor.

  ezt komolyan is gondolod?

 • Igen

This site is protected by Comment SPAM Wiper.