Az otthoni könyvtárak eltűnéséről

2018 január 23 12:27 du.134 hozzászólás

Volt idő, nem is olyan régen, amikor a könyv az ember volt. A magánkönyvtárak a kultúra, a jó ízlés és hírszerzés szimbólumai voltak otthonokban és irodákban. Az utóbbi években azonban az otthoni könyvtárak egyre ritkábbak. És a polcok most már nem könyvek, hanem zöld növények és csecsebecsék menedéke.

A magánházakban, a közjegyzõi irodákban, az ügyvédeknél vagy az orvosi rendelőkben — sõt még a népszerû bútorkereskedelmi katalógusokban is — egyre inkább tűnnek el a magánkönyvtárak. “Sokkal ritkább ma már, hogy az emberek könyvtárakat kérnek otthonukba” – mondja a La Shed társalapítója, Sébastien Parent. Megjegyzései megegyeznek a La Presse által idén megszólitott luxus lakásépítőkéivel, akik úgy látják, hogy a magánházaknál az olvasószobák iránti kereslet szűkös.

Az okok szerteágazóak. A québeci digitális könyvértékesítésekre vonatkozó statisztikák azt sugallják, hogy nem egyszerűen a digitalizációról van, hiszen sokkal kevesebb digitális könyvet értékesítenek manapság.

Miért tartunk kevesebb könyvet otthonainkban? A könyvek most végtelenül elérhetőbbek, mint 20 évvel ezelőtt voltak. Korábban az olvasó szükségesnek találhatta a könyvek megőrzését, tudva, hogy ilyen vagy olyen kötetet nem könnyű megtalálni. Az első fordulópont 1968-ban kezdődött, mondja Yvan Lamonde történész, a köteles példány létrehozásával, amely kötelezővé teszi, hogy minden kiadó két példányt adjon a nemzeti gyűjteménynek. A legrosszabb esetben tudjuk, hogy mindig megtalálhatjuk Québec könyveinek egy példányát a Bibliothèque et Archives nationales du Québec-ben, a tartomány nemzeti könyvtárában és levéltárában.

Az elmúlt évtizedekben a következő volt meghatározó: a közkönyvtárak virágzása, a kommunikáció fejlődése és különösen az online kereskedelem, amely lehetővé teszi, hogy néha 48 órán belül könyvet szállítsanak portánkig.

Miért kell tehát könyvet tartanunk, amikor tudjuk, hogy könnyen megtalálhatjuk azt a jövőben is?

(Illusztráció: C. Adam/KMH)

Különösen otthonaikban “értékeljük a helységet, gyakran még a berendezésnél is jobban” – mondja Sebastien Parent építész. “A háztartások hagyományosan egy tágas étkezővel rendelkeztek, tíz székkel, valamint egy gardróbbal és egy hálószobával szekrényekkel. Jelenleg gyakoribb a hat szék, ami alig több, mint amit egy átlag család manapság igényel. Az otthoni könyvtár, bár továbbra is lehet “érdekes építészeti elem”, ma már nem a kultúra vitathatatlan jele.

“Van egy régi gondolat, miszerint a könyv egy bizonyos szociokulturális státus garanciája” – mondja René Audet, a Quebec-i irodalomtudományi és kulturális egyetemek közti kutatások központjának igazgatója. “Gondolok mindezekre a hatalmas üveg könyvespolcokra, azokra amelyekről nem tudjuk, hogy valódi könyveket tartalmaznak vagy csak kis üres dobozok állnak vajon a polcon. ”

Ezek az úgynevezett “homlokzati könyvtárak”. A tapasztalt könyvárúsok emlékeznek még “a mérővel” készített megbízásokra, amikor az számított, hogy könyvek töltsék fel a polcokat, függetlenül a címek, a szerzők vagy a szövegektől. Ezek pusztán díszkönyvek voltak.

Audet úr mosolyogva mondja: Ismerjük a könyvgyűjtemény értékét.

A digitális irodalom és a kultúra szakembere emlékeztet arra, hogy az 1950-es években megjelent “papírkötetek” először még “nyilvános felháborodást okoztak.” Sokan azt gondolták, hogy a könyvet “megalázták” a puhaborító a cserélhető fogyasztás tárgyáva zülleszti az irodalmat. Ma inkább az a feszültség él az olvasóban, hogy gyűjtsön-e egyáltalán könyvet vagy sem?

“Az a személy, aki olvasta és szerette a könyvet, és önként elhatározta, hogy elhagyja azt a metróban, vagy azokban a csöpp kis önkiszolgáló magánkönyvtársakban, amelyek házak előtt és utcasarkoknál jelentek meg, még mindig hisz a könyvben. Van egy csere, egy kommunikáció, amely a könyv szocializációjának ugyanolyan spektrumához tartozik, mint az olvasói körök”- mondja Audet úr.

Ezek az olvasói klubok is egyre népszerűbbek, és látjuk, hogy “az emberek összegyűlnek együtt olvasni és elemezni. Ez új életet ad közkönyvtárakat”- gondolja a szakember.

René Audet megkérdőjelezi azt a nagyon gyakori felvetést, miszerint ma senki sem olvas. Ezzel szemben a valóság az a digitális világban, hogy soha nem olvastunk ilyen sokat – bár nem ugyanazt olvasjuk mint korábban, nem olvasunk ugyanolyan intenzitással, ugyanolyan kitartóan.

“Van egy bizonyos átalakulás. A könyv már nem annyira központi, már nem a kultúra mérője. Ma a szerzők és a klasszikus szövegek ismerete nem jelzi azt, hogy az illető ragyogóan kulturált lenne.

Audet úr saját szakterületétől elmozdulva egy hipotézist tesz közzé. Ma a különböző kultúrák és szubkultúrák közötti könnyű mozgás, illetve a technológiák elsajátításának képessége, az új kommunikációs platformok hatékony használata jellemzi a 21. századi tudóst . És ehhez nincs szükség könyvtárra – még digitálisra sem.

Catherine Lalonde

Fordította: C. Adam / KMH

*

Az eredeti cikk a montreáli Le Devoir-ban jelent meg franciául 2017. december 30-án. A lap arra kérte olvasóit, hogy küldjenek be a szerkesztőségnek fotókat házi könyvtáraikról, illetve könyvgyűjteményeikről.

134 hozzászólás

 • A vilag, az elet valtozik allandoan, s egyre gyorsabban.

  Ma van a konyvtarak gyakori hasznalatait levaltva a tablets, az I-phonok, a web-lapok, s az letezo informaciok is oriasian sokszorosodnak, mind ami elerhetok egy gyors kattintasokkal. Ne sirasd a multat, mert soha nem tudod hogy remenyeid meg valora johetnek am.

 • Nekünk otthon egy kis üveges könyvszekrényünk volt gyerekkoromban, meg a díványban az ágyneműtartó volt tele könyvvel. Engem a mamám 10 éves koromban levitt a közeli (5 perc gyalog) szakszervezeti könyvtárba, és ott bemutatott a két könyvtáros néninek. Ők vezettek aztán keresztül a világirodalmon nagy szeretettel, amíg felnőtté nem váltam. Ma is hálásan emlékszem rájuk.

 • Manapsag megszunt a konyv nyomtatott erteke. Valoszinu az internat miatt, mert ma mar minden konyvet olvsahat az ember ha az Amazonnak fizeti a konyv olvasasat. DE ingyen nem kapni.
  Ha valaki meg ma is szereti konyvet es tobbszor el akaja olvansi, akkor problemaja van.

 • Mi lett a maguk kozossegi konyvtaraikkal ?

 • Bendeguz79,

  “Mi lett a maguk kozossegi konyvtaraikkal ?”

  Minden bizonnyal a gonosz Orban legeette.

 • Figyelő Több ezer (17340) ingyen letölthető könyv van például a MEK honlapján. Sajnos erősen szelektált, de a szájízednek szerintem megfelelő a szelektálás. Aki akar olvasni, az tud. Már minden elektronikus eszközön lehet olvasni, nem lehet ez gond.

 • Bendegú79

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_k%C3%B6nyvt%C3%A1rak_list%C3%A1ja

  A budapesti Zenei könyvtár például kimagaslóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, mind klasszikus zenében mind dzsesszben hanghordozókon is. Helyben is hallgathatók, de olcsón kölcsönözhetőek is. De az internet miatt tényleg csökken az értékük, már könnyebb beütni és két perc alatt letölteni, mint elzarándokolni a könyvtárba. Ma már egy 10 éves gyereknek sem okoz gondot. Jó, rossz, ez van. Én szerettem a könyvtárak hangulatát, de elmúlni látszik ez a világ. Érdekes, mikor tényleg mindenkié lehetne a kultúra, akkor csökken iránta a kereslet.

 • Rengeteg könyvünk és hanglemezünk van. Tárolása rengeteg helyet és pénzt emésztet fel. Költözéskor szinte megoldhatatlan feladat a sérülésmentes szállítás. Mikor a hanglemezeimet kihoztuk, az egy burleszk volt, komoly előkészületek után is.
  A könyvek ezek után otthon maradtak, a fontosakat elhoztuk, a többi maradt a helyén. Így van papírkönyvtárunk, csak kicsit messze van.
  Mikor az egy főre eső négyzetméter Magyarországok olyan kicsi, komolyan megfontolandó mire “pazaroljuk” el.
  Most mikor egy merevlemezen eltárolható a rengeteg információ, akkor már lényegtelen a könyvtár. Sok helyet foglal és takaríthatatlan. Cserében szép, és jó akusztikát csinál a szobában. Mérlegelni kell. Az is előny a digitalizált változatban, hogy nem tud eltűnni, könnyen kereshető, míg egy rosszul visszahelyezett könyv hetekre, hónapokra el tud tűnni. Az olvasás módszere pedig megszokás kérdése, egy Kindle minden igényt kielégít. Nekem rossz szokásom volt, új helyen megnéztem a könyveket, sokat elárult a gazdájáról. Ez megszűnt. Ma már nekem csak a zenei könyveim és a Simenon gyűjteményem van a polcokon, illetve feleségem orvosi könyvei, a többi adattárolón. De jó ez így szerintem.

 • Szikszai 2018 január 23 11:36 du. Ennek vajon mi értelme?

 • Koszi KENNY.
  A kozosegi konyvtrak maradnak es eleg jol is vannak, sot kivalloak.
  A szerzo valojaban, legalabb is amint az ertheto a sorokbol, hogy az egyenek ill. a magan-konyvrak nem igen terjednek nepszerusegben.
  De biztos vagyok hogy nagyon sokaknak van a sajat “konyves-polcuk” meg ha nem is nevezve “konyvtranak”.
  Meglatasok,hogy a riaszto teves volt ezen az alanyon.

 • Nekem több mint 1000 kötetes a könyvtáram.
  És akkor még nem számoltam hizzá a párszáz szakkönyvemet.

  Lehet lökök fotót róla..

 • Kenny,

  Hat nem minden bajnak az Orban az okozoja?
  En csak segiteni akartam neked es a tobbinek.

 • Szikszai Ha segíteni akarsz, akkor okos érveket mondjál. Az ilyen megjegyzések nem mentik fel Orbánt a hibái alól, de tökéletesen félreviszi a kommentfolyamot. Tőlem ráadásul sosem olvastad, hogy mindenért Orbán a hibás.

 • Kenny,

  “Tőlem ráadásul sosem olvastad, hogy mindenért Orbán a hibás.”

  Ettol fuggetlenul meg lehet o a hibas. Sot! Ha rosszkor esik az eso, vagy tul erosen sut a Nap azert is az Orban a hibas.
  A foldrengesek es vulkankitoresek is miatta vannak, a globalis melegedessel, es a globalis hulessel egyutt. A Fold kontrakcioja, es a Fold expanzioja is az Orban hibaja.

  En csak egyetertek veletek. Mar az is baj?

  Vagy talan azt talalod felfedezni, hogy az a sok zoldseg amit osszehordtatok itt eddig a KMH-n (igen, tobbes szamban mert te is kozejuk tartozol) hasonlit a zsidogyulolet hulyesegeihez?

 • Hollósy Gerti

  A könyv nagyon jó dolog, nálunk a családban, ahogy Alma is írta, mindenütt könyv volt, rengeteget olvastam, bármit megtaláltam apám könyvtárában.

  (nagyanyámnál aludtam, éjjel a dunyha alatt elemlámpával olvastam, ha izgalmas volt a könyv)

 • Hogy jon Orban, a konyv szereteterol szolo linkhez?

 • Na, egy élményem gyerekkoromból.
  Kb. 5 éves lehettem, még nem tudtam olvasni. Én akkoriban a nagyanyámmal és a nagynénémmel laktam együtt. Mivel ők minden este olvastak az ágyban, természetesen én is olvasni akartam. A nagyanyám keresett nekem egy kis alakú regényt, és én minden este magamhoz vettem, és olvastam… Ez valami leányregény vagy valami olyasmi volt, a címe: “A vénkisasszony titka”. Persze ezt a kötetet “ronggyá olvastam”, úgyhogy mire olvasni is megtanultam, ez már nem volt meg.

  Rendszerváltás után viszont megjelent. Megvettem, és örültem, hogy végre megtudom, mi is van benne. De csak az első 10-15 oldalt voltam képes elolvasni, olyan pocsék volt… 🙁

 • Geyza – “Nekem több mint 1000 kötetes a könyvtáram….”

  Ez nem semmi – de tulajdonképpen mit szeretsz olvasni a szakkönyveiden kívül?
  Mondjuk melyik az első három helyezett a kedves olvasmányaid közül, amit a “szokványkérdés” szerint magaddal vinnél egy lakatlan szigetre? Vagy ami eddig a legnagyobb élményt szerezte?

 • Besancon:
  Karinthy és Rejtő.
  És jópár tudományos fantasztikus mű az ötvenes-hatvanas-hetvenes évekből.
  Továbbá a közelmúlt háborús eseményeit feldolgozó dokumentumok szovjet angol és amerikai történészek tollából.
  Aztán repülés téma..minden mennyiségben.
  ( Merthogy én is sportrepülő voltam )
  Meg még..meg még..,

 • Besancon Régen már játszottunk egy legjobb 10 könyv játékot, de befulladt. Kicsi a tízes szám.

 • Rejtot en is elvinnem egy egy lakatlan szigetre, hihtetlen jol irt.

 • Figyelő,

  “Hogy jon Orban, a konyv szereteterol szolo linkhez?”

  En probaltam meg segiteni a “haladoknak”, mert az 1785-os difteria jarvany is az Orban hibaja volt, es ok lathatoan megfeledkeztek arrol, hogy minden rossz az Orban miatt van.

  Ha mar a kedvenc konyveknel jarunk, az enyem a Lenin Osszes Muvei voltak, kar, hogy Magyarorszagon maradt. Kulonosen azok az irasok voltak magasroptuek, amiket a bortonben tejjel irt…

 • Szikszai Látod, annyira beette magát Orbán az agyadba, hogy már ide is becitálod, ahol a kultúráról van szó. Arról a fogalomról, ami ismeretlen a Fideszes vezérkar számára.
  Utolsó vezetőnk aki eljárt koncertekre a Sólyom volt. Orbánt egyszer láttam az Operában előadáson, mikor kirúgatta a világ egyik legjobb karmesterét, aki véletlenül zsidó. Rosszul is érezhette magát, mert éppen a szabadságról szólt az opera. Rossz helyen ült, nem Ő akart látni és hallani, azt akarták, hogy Őt lássák. Mi sem történt, Fischert továbbra is a világ egyik legjobb karmestere, az Operaház lett szegényebb. Ők azok, akik a világ egyik legjobb zenekarától folyamatosan veszik el a pénzt (BFZ), és tömik helyette a közepesnél alig jobb Nemzeti Zenekart. Ők akik alatt egy írót ki lehet utálni az országból, és Ők azok, akik miatt világhírű magyar művész többet nem megy Magyarországra koncertezni. A példaképed focipályán szotyolát köpköd, ezzel jelezve a kultúrához fűződő viszonyát. Háborúban hallgatnak a múzsák? Nem feltétlen, kár volt ide rángatni. Nem vitaindítónak szánom, mert nem itt van a helye. Aki ilyen cikkhez Orbánt és Lenint vizionálja, annál nagy a baj, hidd el. Inkább írd le milyen könyveket olvasol vagy olvastál. Ha nincs ilyen az baj, de annyi cikk van, ahol kedvencedet védheted, itt senki sem bántotta. Igen ez is Orbán nagy bűne, hogy ma minden róla szól Magyarországon. Ahogy Bendegúz mondta, működő kormány nem csap nagy zajt.

 • Geyza
  jan.31.4:14

  Kár, hogy nem kötöttem fogadást, mert most igen gazdag ember lennék -:)))
  Ahogy pestiesen mondják, arra szinte mérget vettem volna, hogy a tudományos-fantasztikus irodalmat kedveled, sőt a háborús dokumentumok és a repülés is mind belefér mindabba amit rólad feltételezve gondoltam – de hozzá teszem ez nem volt nehéz, csak követnem kellett a hozzászólásaidból és a véleményeidből leszűrhető “valószínűt!”
  Ám amikor azon elmélkedtem, hogy vajon konkrétan mely írókat,könyveket mondod a “kedvenceidnek” – többek között – pont afelé a két író felé tendáltam, amit írtál!
  Úgy tűnik mind Karinthy mind Rejtő örökérvényű, kortól és nemtől függetlenül szeretjük – lám még azok is akikről kapásból nem feltételeztem, hogy Rejtő stílusa “bejön nekik”(pl Figyelő) Lám, érnek még meglepetések! Karinthyt illetően sok mindent szeretek, de számomra örök és megunhatatlan a “Tanár úr kérem” valamennyi fejezete, mindig épp az amelyiket olvasom, de talán a legjobban a “Rossz tanuló/Jó tanuló felel” és a “Lányok” Nem is értem, hogy képzelheti bele magát egy ember ennyiféle helyzetbe szerepbe, honnan tudja, érzi át, hogy mi minden fut át az agyán egy tábla előtt szorongó rossz tanulónak, vagy egy magától elszállt jó tanulónak, netán a fizika órán tapasztaltak alapján otthon kísérletező “szerény képességű” Pollákovicsnak stb. Szóval úgy zseniális az egész ahogy van!
  Egyébként azt nem tudtam, hogy sportrepülő is voltál, de a műszaki érdeklődés, és az extrémebb sportok szeretete szintén “benne van a pakliban” ha téged olvas valaki – ez rendesen átjön!

 • Alma!

  Az említett könyv, Eugenie Marlitt: “A vénkisasszony titka” úgy tűnik kapható ma is, 690.-ft. Este úgyis be kell szaladnom a könyvtárba, ha ott megvan kikölcsönzöm pár napra, ha nincs lehet, hogy megveszem, mert kíváncsivá tettél mi az amit a 15. oldalnál tovább nem tudtál olvasni – ha tényleg olyan borzasztó, majd elajándékozom valami “mazochistának!” -:))) Én eddig egy könyvvel jártam így, Wass Albert: “A funtineli boszorkány” c. művével, hogy még a feléig sem jutottam, pedig erőltettem rendesen, de azt éreztem mintha a hajamat húzták volna, piszkosul nem keltette fel az érdeklődésemet, és a stílusa elviselhetetlenül dagályos és terjengős volt,- én legalábbis annak találtam. Szokásomtól eltérően “abbafejeztem” – amit ritkán tettem, mert ha valami nem jött be, időlegesen félretettem ugyan de előbb utóbb visszatértem rá és becsülettel kivégeztem, mert furcsa hiányérzetem volt. Végül is nem tudhatom mikor, hányadik oldalon derül ki, miért íródott meg az adott mű.

 • Kenny!

  A tízes szám tényleg kicsi ha a kedves könyvről, irodalomról van szó – de tulajdonképpen nem is ezért “faggattam” Geyzát, hogy mit tud kihozni e tízen belül, hanem érdekelt milyen irodalmat kedvel, annak alapján amit itt “feltárt magáról”
  Örömmel állapítottam meg, hogy nem tévedtem. -:))))
  Sajnos nem olvastam, azaz nem láttam az általad említett 210 legjobb” játékot, pedig nagyon érdekelt volna!

 • Szikszaikám nem kell ez a duma.
  Nekem is megvolt Lenin öszes műve és írása, kb másfél méter barnakönyv volt a polcon.
  Gyakorlatilag olvashatatlan volt az egész.

 • Mostanában az a problémám hogy veszem..egyre csak veszem a könyveket.
  Bolhapiacokon, néha antikváriumban is meg innen onnan.

  De elolvasni nincs időm !

  Csak gyűlnek..gyűlnek…

 • Besancon Rég volt. Lássuk.

  Bulgakov: Mester és Margarita
  Dosztojevszkij: Feljegyzések a holtak házából
  Ottlik: Iskola a határon
  Maupassant: Novellák
  O’Neill: Drámák
  Hugo, Zola vagy Balzac bármi
  Böll Novellák
  Feuchtwanger: bármi
  Örkény: Egypercesek
  Rejtő összes
  Simenon Maigret összes

  Nagyon nagyon szűkített lista, a kiskamaszkor nem is fért bele.
  Karl May, Fekete István stb
  Egy százas lista talán kezdésnek. 🙂

 • “Besancon
  2018 február 1
  6:01 de.

  Alma!

  Az említett könyv, Eugenie Marlitt: “A vénkisasszony titka” úgy tűnik kapható ma is, 690.-ft. Este úgyis be kell szaladnom a könyvtárba, ha ott megvan kikölcsönzöm pár napra, ha nincs lehet, hogy megveszem…”
  ______________________

  Hát csak meg ne bánd! Én kétszer is nekikezdtem becsületből (mégis csak a gyerekkorom “kedvenc” könyve volt… 😀 ), de mind a kétszer belefulladtam…
  Egy Wass Albert könyvet is vettem rendszerváltáskor – a címére már nem is emlékszem – abból kb. 50 oldalt bírtam… Azt is vagy három nekiugrásra, mielőtt feladtam…

  Én egyébként gyakran járok így, még jó könyvekkel is, ha éppen nem tudok ráhangolódni. A Varázshegyet legalább ötször kezdtem olvasni, először csak néhány oldalt, másodszor előlről már vagy 200 oldalig jutottam, aztán egyszer újra nekiláttam, akkor kivégeztem az első kötetet, aztán megint nekikezdtem, és akkor már egészen szépen előrejutottam a II. kötetben is. De még nem fejeztem be. 😀

 • Kenny,

  “Szikszai Látod, annyira beette magát Orbán az agyadba, hogy már ide is becitálod, ahol a kultúráról van szó. Arról a fogalomról, ami ismeretlen a Fideszes vezérkar számára.”

  Nem lehet, hogy nekik csak a kulturanak nevezett mocsok nem kellett?

  En szepirodalmat nem olvastam mar regota. Termeszettudomanyokrol, tortenelemrol es a vallasokrol olvasgatok. Amiota elkezdtem irni a konyvecskemet, elsosorban Biblia apologetikat olvasok. (Ez nem a Getika nevu apolono!)
  Azt viszont sok helyrol.

  ————

  Geyza,

  “Nekem is megvolt Lenin öszes műve és írása, kb másfél méter barnakönyv volt a polcon.
  Gyakorlatilag olvashatatlan volt az egész.”

  Nahat!!! Most el fogjak kobozni a partkonyvedet, es mehetsz Kukutyimba zabot hegyezni!

  Eppenseggel nem volt olvashatatlan, csak hat olyan megjegyzesek, mint pl. “Nezd mar a kis hulye ateista feli az Istent” kijelentesek nem voltak tulzottan meltok egy ekkora geniuszhoz.

  Es most mondj el 100 “hiszek egy Marxban, hiszek egy Leninben-t” es megbocsattatnak a buneid! 🙂

 • Kenny:
  A repertoárodból olvastam Ottlik Iskola a határon.-ját de nem nagyon tetszett.
  Maupassant annál inkább.
  Karl Mayból és Fekete Istvánból már én is kinőttem.
  Örkényt is olvastam jó régen de meghaljak ha emlékszem egy sorára is.
  Zolától edig semmi, Hugótól és Balzactól igen.

  Rejtőt nem is említem, hisz az nyilvi 🙂

 • Alma:
  A Varázshegy megvan nekem is.De az első 15 oldal után feladtam.

 • Tudtam én Besancon hogy “szondázni” méltóztatol engem 😀 😀

 • Szikszai. Ertem. A Beethoven es Tolsztoj fele mocsok? Ez sokat megmagyaraz.

 • Geyza En vegigolvastam mindent amit a konyvtarban elertem. Iszonyu sokat olvastam. A csendes Dont vagy nyolcszor, es filmen is megszereztem. Szerettem mindent ami szepirodalom. Ottlik bacsi a fejem folott verte a gepet, egy darabig a szobam felett lakott. Sokra megtanitott a regenye. Orkeny egypercesei szamomra zsenialisak. De hirtelen mondhatnek meg vagy szaz konyvet Gothe is fantasztikus hatassal volt ram. Igazabol nem tudok nehanyat kiemelni.

 • A francba, Goethe.

 • Szikszai mester:
  Kár gúnyolódni.
  El akartam adni az egészet az antikváriumban, mire a szemembe röhögtek.
  Hazafelé menet (akkoriban még egy bérházban laktam) lennt hagytam a kukák tetején.
  Francnak sem volt kedve felcipelni épp rossz volt a lift.

  És láss csodát: másnapra eltűnt !
  A kukákban sem volt benne, direkte végignéztem.

 • Kenny:
  A Csendes Dont én is végignéztem, sorozatban adták anno.
  És utána persze megvettem regényben is.
  Azóta várja hogy elolvassam.
  (Ennek kb 30 éve 😀 )

 • Geyza Pedig nagyon jó. Nem mondom, hogy leányregény, de Te már nem is vagy kislány. Nekem egy hatalmas háromrészes filmen van meg, hihetetlenül jól megcsinálva. Ilyen nagy könyvet ennyi időben, ügyes. A szereplőválogatás pedig tökéletes. Emeli az értékét, hogy aláírásos.

 • Nemtom.. Nem tudok tíz könyvet, de még tíz írót sem felsorolni anélkül, hogy ne maradna hiányérzetem másik kétszáz iránt..

 • Kenny:ÁÁááá..egyre csak nő a restanciám az elolvasandó könyvek terén.

 • Ez az Kenny! Igy kell szandekosan felreerteni valamit.

 • Szikszsi Baeethoven Fideliojarol irtam, erre tetted a “mocsok” megjegyzest. Nem hiszem, hogy felreertettem. Egyebkent eppen a fideszes “forendezo” tett keretlegenyeket Kodaly muvebe. Azt neveznem mocsoknak, nem a szepirodalmat. De ha mondsz egy vezet politikust, aki a kulturat tuzte a zaszlojara, szolj, ne tartsd vissza. Nem szovegben hirdetve, gyakorlatban.

 • Geyza!
  febr.1.11:12

  Kedves Geyza, hogy a klasszikusokat idézzem, “tévedni tetszel”- nem volt szándékomban “szondázni” mindössze érdekelt, hogy a műszaki beállítottságoddal – hadászat, tudományos fantasztikus, repülés stb – milyen irodalmat kedvelsz? Láttam valamelyik cikk alatt – sajnos már nem tudom melyik – a magad készítette szerkezet fotóját is, megtudtam, hogy sportrepülő is voltál, és tényleg érdekelt hogy ilyen kvalitásokkal miket szoktál olvasni? Én ugyanis rég tudom, minden igyekezeted ellenére is – amit Boda meg Tóth P. nem tud – hogy te egy “érdemi fickó” vagy -:))))

  Épp ezért azt mondom, hogy olvasd csak el a Csendes Dont, nem fogod megbánni, mert ha egyszer (kb 30 éve) megvetted miután a filmet láttad, azt biztos nem véletlenül tetted!
  Akkor, a film hatására valószínű úgy gondoltad, hogy neked ezt el kell olvasnod, hát nosza, és hogy valami pozitív is legyen a dologban, az az előnyöd garantáltan megvan, hogy te már biztosan a helyére tudod tenni a dolgokat miután 30 évvel bölcsebb vagy mint akkor! Én nagyon fiatalon olvastam, volt is káosz a fejemben, aztán megnéztem a filmet (Sz.Bondarcsuk) vagy háromszor, és utána újra elolvastam, így helyükre kerültek a dolgok.
  Az én életem egyébként is egy kissé összeforrt a Csendes Don-nal, mert állítólag ’56-ban azért nem disszidáltunk, mert anyukám ezt a könyvet olvasta a pincében, és megfogadta, hogy nem mozdul, míg nem végez vele – de azt hiszem erről már írtam, nem szaporítom a szót!

  A Varázshegyet szerintem ne erőltesd, többektől hallottam, már, hogy nem tudták végigolvasni valami oknál fogva. Szerintem te is, Alma is túlságosan racionálisan gondolkodtok ehhez, de hogy T. Mann se maradjon ki, akkor már inkább a Buddenbrook család történetét próbáld meg, bár lehet, hogy már olvastad – egy abszolút realista regény, hozzád esetleg közelebb áll.

 • Kenny,

  Ezt irtad:

  “… ide is becitálod, ahol a kultúráról van szó. Arról a fogalomról, ami ismeretlen a Fideszes vezérkar számára.
  … Orbánt egyszer láttam az Operában előadáson, mikor kirúgatta a világ egyik legjobb karmesterét, aki véletlenül zsidó.”

  Mivel errol az esetrol nem tudok, es nincs kedvem utananezni, hogy ki es mikor rugta ki azt a illetot – ha egyaltalan ki lett rugva, en masrol irtam. A mocsok “muveszetrol”. Lehet, hogy Orban sem rajong erte.

  Tudod, az a baj veled es az itteni eterbeli barataiddal, hogy szerettek tulozni, vagy elhallgatni a tortenet felet, illetve neha direktbe hazudni.
  Van egy olyan erzesem, hogy Orbannak semmi koze nem volt ahhoz, ha valoban kirugtak azt az illetot. Talan ha valaki emlexik ra, es nem “halado” elmeselhetne nekem is.

  Viszont hallottam egy Magyarorszagon szuletett vilaghires zsido zeneszrol, aki nem atallott leallni hulyesegeket hazudozni az orszagrol es a kormanyarol. Talan neki is jobb lett volna a zenevel foglalkoznia, ha mar tok hulye a politikahoz. Ha pedig nem tok hulye, hanem tolni ohajtja a legnagyobb tolvajok szekeret… hat akkor jobb is ha tavolmarad szulohazajatol.

 • Besancon:
  Thomas Mann-tól még semmit nem olvastam de tervbe vettem.
  Ugyan nincs semmi a könyvtáramban tőle de az OSZK-MEK .-.ben biztosan találok.
  Csendes Don kérdés : Háát az időhiány !

 • Kedves Besancon!

  “Szerintem te is, Alma is túlságosan racionálisan gondolkodtok ehhez”

  Ebben lehet valami. Én elég sok Thomas Mannt olvastam (még németül is megpróbáltam, isten irgalmazzon… 😀 ). Van egy hely (talán a Budenbrock-ban, már nem tudom), ahol a “szőkék” nyitott, logikus, sejtelmektől mentes lelkivilágát állítja szembe a “sötéthajúak” belső problémáival. Na hát én mindíg úgy éreztem magam őt olvasva, mint egy tipikus “szőke”.

 • @Szikszai
  “Viszont hallottam egy Magyarorszagon szuletett vilaghires zsido zeneszrol, aki nem atallott leallni hulyesegeket hazudozni az orszagrol es a kormanyarol.”
  _____________

  Na igen, én is szoktam itt olvasgatni hozzászólásokat egy feltehetően “Magyarországon született” zavaros identitású szerencsétlentől, akinek nick-je s-sel kezdődik, és “ikszai” a vége… 😀

 • Szikszai Ne haragudj, de a bokájáig nem érsz fel Schiff Andrásnak. Sem emberileg, sem művészileg. Persze mindenkit le lehet szólni aki nálad okosabb és ügyesebb, csak nem éri meg mert sokan vannak rámegy az életed. Látom, szereted védeni a Fidesz kormányt minden információ nélkül, de fogalmad sincs mi történik Magyarországon. Azért remélem gazdag vagy, mert különben egy senki vagy a szemükben.
  Orbán odaadja az Operaházat egy barátjának, aki középszerű kórista, majd hirtelen nem kell Fischer Ádám. Véletlenül az előadás előtt mondják meg neki a hírt, mikor Orbán véletlenül ott van az Operában. Véletlenül, mert nem jár Operába csak mikor nincs előadás. Mocsok kultúra mikor a haverja az igazgató, és a haverjai a rendezők? Átgondoltad?
  Azt látom, nektek a kultúra hideg víz, egyetlen barátod sem fog arról az esetről tudni, sem a kocsmákban sem a focimeccseken nem beszéltek róla. Nekik az sem számít, ha Schiff nem koncertezik otthon, nincs ingyen sör minek mennének? A BFZ pénzelvonása sem érdekli Őket, csak zajonganak azokkal a hangszerekkel, semmi jó Ákos féle melódia. Természetesen ne nézzél utána igazam van e, mert végén kiderül, hogy ostobán vélekedtél, hova vezetne, ha tudnád a valóságot?
  De ha nem hiszed el nekem, akkor már nem így történt? Számít, hogy Te mit hiszel azzal szemben amit én tudok? Tudod az a baj veled, hogy fogalmad sincs semmiről ami Magyarországon történik, csak barátkozol azokkal akik el akartak és akarnak pusztítani, Te tudod miért. Azt hiszed akkor befogadnak? Félek a mész komoly rombolást végzett már a szervezetedbe, hogy elfelejtetted néped múltját és azt kik az ellenségeid. Vagy tényleg csak provokátor vagy? Nem maradt már más érved, mint a lehazugozás? Nagy klasszikusunkhoz kell fordulnom, Boda Marcsihoz. Szánalmas volt ez a kommented. Egy ember szembe megy a forgalommal? Egy kérdezed? Mind! Minden zsidó hülye, csak Te nem?
  UI: Barátaid már megfeszültek, hogy hazugságon fogjanak, sosem sikerült nekik. De próbálkozzál Te is nyugodtan. Tulajdonképpen nem kell, hogy igazatok legyen, elég ha sokszor mondjátok. Nem? 🙂 Komolytalan ember vagy.

 • Besancon-Geyza Én elolvastam a Varázshegyet.
  A Buddenbrook házat is, sőt elmentünk Lübeckbe megnézni a házat. Most kikapok? 🙁 Ha elkezdek valamit, befejezem. Kafkától A per és a Kastély volt számomra a legnagyobb erőpróba. Azt többször abba akartam hagyni. De győztem. 🙂

 • Kenny:
  Elmesélhetnéd pár szóban.
  Amolyan Karinthy-féle “távirati”stílusban, pl. így:

  ” Darwin: az evolúció története. Ázalék átalakul emberré, de még nem tudni így jobb e neki? (Még nincs vége, folyt.köv.) ”

  Vagy:
  “Shakespeare, Lear király : Öreg kapitalista leányaira bízza egész vagyonát, kettő nem fizet kamatot, a harmadik segíteni szeretne de addigra már késő”

  vagy:
  “Karinthy Frigyes, Igy írtok ti: Európai írónak meg van a véleménye az európai irodalomról, meg az amerikairól is, aki megveszi.”

 • Geyza Olvasni tudok, írni nem.

 • Már majdnem leírtam, hogy Kennyvel nagyon hasonló az irodalmi izlésünk, de hát… a közvélekedéssel ellentétben sültrealista Kafka (Homérosz és a Biblia mellett) nálam bőven beférne a lakatlan szigetre kiválasztandó szerzők közé.

  Th. Mann regényei között nekem “A kiválasztott” és a “doktor Faustus” a kedvencem. Legaktuálisabbnak pedig – igaz, nem az 1930-as Németországra, hanem mai Magyarországra vonatkoztatva –
  az “Ein Appel an die Vernunft” c. beszédét és az 1945 augusztusában “Brief nach Deutschland: Warum ich nicht nach Deutschland zurückgehe” cimmel közzétett nyílt levelét tartom.

 • Kenny:
  Én tudik írni is.
  Csak a nagybetűt nem mindet ismerem.

  /By Rejtő/

 • Belzebub Félreértettél. Kafka fantasztikus. Éppen ez a bajom vele. Olyan valóságosan ír, hogy az ember folyamatosan “rémült” lelkiállapotban van olvasás közben. A per egy rossz álom, amiből képtelen vagy felébredni. Brrr.

 • Hollósy Gerti

  Geyza, A varázshegy-et olvasd el, az jó, nem nehéz olvasmány, tetszeni fog, utána a többit…

 • Gerti:
  Val’szeg túl fiatal voltam mikor nekikezdtem.
  (kb 18)
  Több könyvet is találtam a könyvtáramban amiket nem tudtam anno megmészteni, érett fejjel pedig kimondottan élveztem.

 • Geyza Fiatal vagy, még pótolhatod. 🙂

 • Almási Alma,

  “Na igen, én is szoktam itt olvasgatni hozzászólásokat egy feltehetően “Magyarországon született” zavaros identitású szerencsétlentől, akinek nick-je s-sel kezdődik, és “ikszai” a vége… ”

  Hmmm… Vajon ki lehet az?

  ————-

  Kenny

  “Szikszai Ne haragudj, de a bokájáig nem érsz fel Schiff Andrásnak. Sem emberileg, sem művészileg.”

  A “muveszileg”-ben egyetertunk.
  A masik dolog relativ. En nem hiszek sem a “proletar” internacionalizmusban, sem a “burzsoa” internacionalizmusban, es nem tamogatom egyiket sem. Ha szerinted ettol emberileg vagyok rosszabb, mint a tolvajokat tamogato muvesz az csak teged mutat be az igazi oldaladrol. Es most sertodj meg!

  “Látom, szereted védeni a Fidesz kormányt minden információ nélkül, de fogalmad sincs mi történik Magyarországon.”

  http://magyaridok.hu/velemeny/menekultek-migransok-tisztesseg-2746591/?utm_source=Napi+hírlevél+a+Magyar+Idők+kiemelt+híreiről&utm_campaign=72edf0d44b-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-72edf0d44b-202048321

  De ez is erdekes:

  http://magyaridok.hu/belfold/akkor-kommunistak-vagy-nem-2754790/

  “Orbán odaadja az Operaházat egy barátjának, aki középszerű kórista, majd hirtelen nem kell Fischer Ádám.”

  Tehat jol gondoltam. Nem csak siman tuloztal, meg raadasul egy konspiracios elmeletet is futtatsz.

  “Számít, hogy Te mit hiszel azzal szemben amit én tudok?”

  Nem szamit, hogy en mit hiszek. Az viszont sokat szamit, hogy a valasztasokra eljaro magyarok mit hisznek, amikor buta hazugsagokkal probaljak meg felrevezetni oket a “haladok”.

  “Félek a mész komoly rombolást végzett már a szervezetedbe, hogy elfelejtetted néped múltját és azt kik az ellenségeid.”

  Agyerelmeszesedes? Lehet, bar nem fordult elo a csaladban.

  Hogy kik valasztottak engem es a zsidosagot ellenseguknek egyelore meg tudom. Azonban a “halado” zsidok mintha elveznek, hogy elutasithatjak a segito kezet, es helyette azon dolgoznak kemenyen, hogy a szulohazajuk nepet, es sajat magukat is kiirtassak – arrol nem is beszelve, hogy ezen “szocialisan erzekeny” emberek a gazdasag teljes lepukkasztasan dolgoznak, hogy aztan a multik kegyelmen muljon, hogy ehet-e az atlagpolgar, vagy sem.
  Lehet, hogy az agyerelmeszesedes okozza, de en roppant furcsallom, hogy a “haladok” (volt kommunistak es szocialistak) toljak legjobban a “burzsoak” szekeret. Te nem talalod furcsanak?

  “Szánalmas volt ez a kommented. Egy ember szembe megy a forgalommal? Egy kérdezed? Mind! Minden zsidó hülye, csak Te nem?”

  Kenny, szanalmas, ahogy megprobalod vedeni a vedhetetlent.
  No es, ha venned a faradtsagot arra, hogy tajekozodsz a nemzetkozi politikai eletben, meg talan tudnal arrol is, hogy pl. Izraelben a “haladok” ugyanugy vergodnek, mint Magyarorszagon. A zsidok tobbsegenek Izraelben nem hianyoznak az elvtarsak. Ok is mint hulyek?

  (remelem nem megy ketszer)

 • Hollósy Gerti

  Geyza, érdekes dolog ez, fiatalon rengeteg könyvet olvastam, ott voltak kéznél, csak ki kellett nyitni apám könyvszekrényeit, nálunk a pincétől a padlásig mindenhol könyv volt.
  Talán túl gyorsan olvastam. Sok könyvre azt hiszem, hogy nem emlélkszem, de ha elkezdem olvasni és kezd bontakozni a cselekmény akkor visszajön. (egy könyvvel nem tudtam semmiképp megbírkózni, de nem adom fel, Proust: Az eltűnt időnyomában, vontatottnak éreztem)

 • Kenny:
  Mint a mókus fennt a fán ?

 • Szikszai, az Orbán által “kirúgott” Fischer Ádámról:
  “Fischer Ádám csütörtökön kérte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy lemondhasson fő-zeneigazgatói funkciókat ellátó vezető karmesteri státuszáról. Réthelyi Miklós miniszter és Horváth Ádám, az Operaház miniszteri biztosa azonban ragaszkodik Fischer művészeti munkájához, ezért tiszteletbeli főzeneigazgatói címet ajánlottak neki. Ő ezt el is fogadta – írta közleményében a tárca….
  És hogy még mi állhat Fischer lemondásának hátterében? Ez régebbről eredeztethető. Állítólag a strukturális problémák közé sorolta, hogy a főzeneigazgató definíciója nálunk más, mint külföldön. Olyan elvárásokkal szembesült itthon, amelyekre nem volt felkészülve: például hogy mit kell ellenőriznie, mennyi időt kell(!!!) a munkahelyén töltenie. Nem véletlen az sem, hogy 2009 nyarán lemondott közalkalmazotti jogviszonyáról. Faramuci helyzetbe is került ezzel, hiszen fő-zeneigazgató csak közalkalmazott lehet. Így kreáltak neki egy posztot, a vezető karmesterit – a korábbi feladatokkal.
  …….
  Megjelent mindez a barátinak éppen nem mondható Népszabadságban 2010 szeptemberében.

 • En Marai Sandort szeretem a legjov=bban a mai irok kozul. Minden konyve megvan , egyszer Marai Sandor estet rendeztem Montrealban, a 😯 anas evekben, Igazi magyar szinesszel,
  Az eloadast Toronto is atvette.
  . Az eloadas elott felhivtam Maraiat San Diagoban, hogy ki kerjem a velemyet. A tragikus az volt, hogy az eloadast aprilisra tettem, Marai februarban lotte fobe magat,

 • Almási Alma,

  “Na igen, én is szoktam itt olvasgatni hozzászólásokat egy feltehetően “Magyarországon született” zavaros identitású szerencsétlentől, akinek nick-je s-sel kezdődik, és “ikszai” a vége… ”

  Hmmm… Vajon ki lehet az?

 • Erdekes, amit a Kennynek akarok irni nem megy at.

 • “Szikszai Ne haragudj, de a bokájáig nem érsz fel Schiff Andrásnak. Sem emberileg, sem művészileg.”

  A “muveszileg”-ben egyetertunk.
  A masik dolog relativ. En nem hiszek sem a “proletar” internacionalizmusban, sem a “burzsoa” internacionalizmusban, es nem tamogatom egyiket sem. Ha szerinted ettol emberileg vagyok rosszabb, mint a tolvajokat tamogato muvesz az csak teged mutat be az igazi oldaladrol. Es most sertodj meg!

 • Latom mar. A link-et nem akarja elfogadni.

  “Orbán odaadja az Operaházat egy barátjának, aki középszerű kórista, majd hirtelen nem kell Fischer Ádám.”

  Tehat jol gondoltam. Nem csak siman tuloztal, meg raadasul egy konspiracios elmeletet is futtatsz.

  “Számít, hogy Te mit hiszel azzal szemben amit én tudok?”

  Nem szamit, hogy en mit hiszek. Az viszont sokat szamit, hogy a valasztasokra eljaro magyarok mit hisznek, amikor buta hazugsagokkal probaljak meg felrevezetni oket a “haladok”.

  “Félek a mész komoly rombolást végzett már a szervezetedbe, hogy elfelejtetted néped múltját és azt kik az ellenségeid.”

  Agyerelmeszesedes? Lehet, bar nem fordult elo a csaladban.

  Hogy kik valasztottak engem es a zsidosagot ellenseguknek egyelore meg tudom. Azonban a “halado” zsidok mintha elveznek, hogy elutasithatjak a segito kezet, es helyette azon dolgoznak kemenyen, hogy a szulohazajuk nepet, es sajat magukat is kiirtassak – arrol nem is beszelve, hogy ezen “szocialisan erzekeny” emberek a gazdasag teljes lepukkasztasan dolgoznak, hogy aztan a multik kegyelmen muljon, hogy ehet-e az atlagpolgar, vagy sem.
  Lehet, hogy az agyerelmeszesedes okozza, de en roppant furcsallom, hogy a “haladok” (volt kommunistak es szocialistak) toljak legjobban a “burzsoak” szekeret. Te nem talalod furcsanak?

  “Szánalmas volt ez a kommented. Egy ember szembe megy a forgalommal? Egy kérdezed? Mind! Minden zsidó hülye, csak Te nem?”

  Kenny, szanalmas, ahogy megprobalod vedeni a vedhetetlent.
  No es, ha venned a faradtsagot arra, hogy tajekozodsz a nemzetkozi politikai eletben, meg talan tudnal arrol is, hogy pl. Izraelben a “haladok” ugyanugy vergodnek, mint Magyarorszagon. A zsidok tobbsegenek Izraelben nem hianyoznak az elvtarsak. Ok is mint hulyek?

 • Es mivel a linket nem fogadja, megadom a cikkek cimet es hol talalhato:

  MENEKÜLTEK, MIGRÁNSOK, TISZTESSÉG (Magyar Idok)

  MOST AKKOR KOMMUNISTÁK VAGY NEM? (Magyar Idok)

  Talan eszre fogod venni, hogy valamicsket azert csak tudok a jelenlegi magyar helyzetrol. Az elso cikk kulonosen erdekes.

 • Charlie,

  Koszi! Mindjart gondoltam, hogy a szokasos “halado” zoldsegrol van szo.

  Az egeszben az a tragikus, hogy Kenny es felesege ilyen mondvacsinalt okok miatt hagyta el a hazajat. Az o reszukrol persze egyelore meg nem tragikus a dontes, bar asszem nem sokaig kell azzal sem varni.

 • Most nezem csak, hogy az Alma elirta az sz betut s-re. Igy sixai lennek, ami vicces – ha a humoros oldalarol fogom fel a dolgot.

 • Charlie Ne csinald mar. Kitalaltak, hogy Fischer teljes kozalkalmazoti munkaidoben az irodajaban uljon. A vilagon ilyen nincs. Leheterlenne tettek a posztonmaradasat. Ne jarasd mar lemagad, hogy minden pitianer aljassaghoz a nevedet adod. Tegyleg ennyire nem ertesz a zene vilagahoz? Egy ilyen posztot altalaban ket helyen is betolt egy karmester, sokszor a vilag ket kulonbozo pontjan. Legtobbszor egy Operahaz es egy szimfonikus zenekar. Fischernek van egy Haydn zenekara, vele fog fellepni Sciff Andras. Krealtak egy indokot, hogy ne tudja teljesiteni. Ha tenyleg nem erted, akkor kozod nincs a temahoz. De akkor miert szolsz bele? Ezekbol a hozzaszolasokbol latszik, semmivel sem vagytok kulonbek a Fidesznel.

 • Szikszai Azt hiszem itt most komoly ködbe botlottam. Fischer Ádádm (is), több helyen vezényel és vezet zenekart. Ez így megy a komolyzene világában.
  Azt már jobb helyeken tudják, jobb egy részidős zseni, mint egy teljes munkaidős középszer. Miután Fischernek ott a saját alapítású Osztrák–Magyar Haydn zenekar Eisenstadtban, így mellette általában csak egy másik feladatot vállal. De volt már, hogy három zenekara volt, ha jól emlékszem a Dán Kamarazenekarnál és a Düsseldorfi zenekarnál volt egy időben. Emellett még a zenekarok és operák kineveznek első, második vendég karmestereket is, mert elengedhetetlenül fontos, hogy egy zenekart ne egy karmester vezényeljen. A bécsi operával nagyon hosszú együttműködése volt, Bayreutban a legjobb Wagner karmester címet kapta, a pesti Wagner fesztiválját a Duna parti Bayreuthnak nevezi a német zenei világ.
  Most Magyarországon a Fidesz-jobbik tengely kultúraprogramja megegyezik Madách rémálmával, a művész nyolc órában széklábat faragjon. Te pedig boldogan helyesled. Ez most vagy a kultúra semmibe vevése, vagy a művészek irigylése. Én is irigylem Őket, de ezért nem akarok nekik rosszat. Sőt!
  Marad az Ákos, Edda, Kárpátia mocsár, művészetet hallgasson a rothadó nyugat.
  Egyébként az általad egyszerűen lehülyézett Sír Schiff András a világ hatodik legfoglalkoztatottabb zongoraművésze volt tavaly. Ha hozzáveszed, hogy a fellépési díja az egekben, ez fantasztikus szám. Ehhez képest semmi botrány, jó házasságban él művész feleségével, és vagyonát régi zongorák felújítására és elajándékozására költi, hogy a világ ne mindig Steinway zongorákat hallgasson. Most éppen a bonni Beethoven ház kapott egy zongorát Tőle. Anyagilag egyik művészünk sem függ senkitől, ezért szabadon véleményt formálhatnak és formálnak is, sokkal nagyobb rálátással és műveltséggel mint Te vagy én. Ezért büntetésből a világ egyik legjobb zenekarának tartott BFZ pénzét is folyamatosan faragják le különböző indokokkal, Fischer Ádámot lehetetlenné tették, Sír Schiff Andrást életveszélyesen megfenyegették. Igaz, Fischer Íván sem állt be a sorba, bátran megfogalmazza kritikáját. Gondolom szerinted meg is érdemli amit csinálnak vele. Megjegyzem anyagilag Ő sem függ az országtól, legfeljebb a zenekart tudja a kormány és Tarlós szétbarmolni. Örülhetnének, hogy Ő még Magyarországon van. Semmi sem indokolja hűségét.
  Ezt a két embert utálta ki kedvenc kormányod. Tudom, a kocsmák és focipályák népének ez nem számít.
  Aki nem látja az összefüggést, az hazudik vagy vak. Magyarázni lehet, megmagyarázni nem.
  Örömhír számotokra, hogy a saját zenekarát 2015-ben átadta, csak tiszteletbeli karmester maradt, a Bécsi Operaházzal idén mondta fel az együttműködést, már nem kell soká utálni. Sajnos születési dátuma nagyon régen volt, elkezdte a visszavonulást.
  De charlie jobban tudja, olvasta az újságban, ami tegnap még csak hazugságokat írt. Ma hirtelen az igazság bajnoka. Így van ez kérem, igény kérdése.

 • Kenny,

  Erdekes, hogy nekem egesz mast irtal, mint amit a Charlie-nak. A legujabb verzioban nincs Orban az operaban, aki kikergetne Fischert.
  Nem gondolod, hogy az igazgatoi feladatokkal mas is jar, mint csak vezenyles? Minek fogadta el, ha nem akarta csinalni?

  “Én is irigylem Őket, de ezért nem akarok nekik rosszat.”

  En nem irigylem oket, rossz szokas. Nem hinnem, hogy barki is irigysegbol ki akarna rugni a vilag egyik legjobb karmesteret. Ez kisse gyerekes toled.

  “Egyébként az általad egyszerűen lehülyézett Sír Schiff András a világ hatodik legfoglalkoztatottabb zongoraművésze volt tavaly.”

  Gratulalok hozza. Semmi bajom a muveszetevel. Csupan annyit irtam, hogy ha nem ert a politikahoz, akkor maradjon a zongoranal.

  “Anyagilag egyik művészünk sem függ senkitől, ezért szabadon véleményt formálhatnak és formálnak is, sokkal nagyobb rálátással és műveltséggel mint Te vagy én.”

  Ebbe belefer a szulohazajarol szolo hazudozas is?

  ” Sír Schiff Andrást életveszélyesen megfenyegették.”

  Kik, mikor?

  “De charlie jobban tudja, olvasta az újságban, ami tegnap még csak hazugságokat írt. Ma hirtelen az igazság bajnoka. ”

  Nem lehet, hogy a “halado” ujsagoknak nincs oka minden temaban hazudozni?

 • Van néha, hogy elírok valamit. De speciel az S kezdetű nevet nem írtam el. Ez ugyanis igaz, csak éppen van benne egy kis “fejtörő”. Hogy csak az agyafúrtabbak értsék… 😀 😀

 • Szikszai. Nem hiszem, hogy minden kommentben újra mindent le kell írnom. Csak össze tudsz adni három kommentet? A témát befejeztem, senki nem lesz szegényebb a Te alaptalan és korlátolt véleményedtől.
  Az internetes gyáva fenyegetéseknek nincs neve és címe, csak a gyávaság bűze. Nem szoktak bemutatkozni. De nem akarom tényekkel nagyon megzavarni a nézeteidet, sajnálom, hogy mindig értelmesen akarok beszélni. Almának van igaza, észrevehetném, hogy csak egy troll vagy, akit nem érdekel az igazság. Gőzöd nincs semmiről, nem tudom mit keresel itt, mert az igazság hidegen hagy. Mindig érdekes, mikor egy zsidó egy jobbikoshoz törleszkedik, és a jobbikos szava szentírás. Olyan érdekesen természetellenes. Ha zsidó vagy, mert egyre hiteltelenebb a lényed.
  Te akarod elmagyarázni Fischer Ádámnak mi a dolga? Ez most komoly? Sajnálatra méltó, mikor valaki ilyen elkeseredetten próbálja menteni szűklátókörűségét és tudatlanságát. Imád a Fideszt, és legyél velük boldog. Bár ha jól tudom, Te nem élvezed a ténykedésünk gyümölcsét, Te csak más testrészével vered a csalánt. Jó éjt Köves Máté legjobb tanítványa.

 • Kenny,

  ” De nem akarom tényekkel nagyon megzavarni a nézeteidet, ”

  Kar, mert eddig csak konspiracios elmeletekkel jottel elo.

  ” egy troll vagy, akit nem érdekel az igazság.”

  Igazsag? Ezt mint filozofiai fogalmat kell ertsem, vagy az elfogult velemyedet valamirol?

  “Mindig érdekes, mikor egy zsidó egy jobbikoshoz törleszkedik, és a jobbikos szava szentírás.”

  Ha nem vetted volna eszre a Charlie egy magyar “halado” ujsagbol idezett.

  “Te akarod elmagyarázni Fischer Ádámnak mi a dolga?”

  Nem en, hanem aki kinezvezte igazgatonak.

 • Kenny

  Nem is tudtam, hogy csak a baloldaliak a “jó művészek”. Szerinted. Egyébként, a muzulmánokat hova sorolod? Mert nekik a vallásuk tiltja bizonyos hangszerek és zene hallgatását. Úgy, hogy légy hálás a zsidó-keresztény kultúrának, mert nélküle nem járhatnál koncertekre.

  Azt tudtad, hogy a jobboldali kormánynak köszönhető, hogy Mo-on megszüntették, illetve jelentősen korlátozták a TV pornó csatornákat? A kábítószeresek “tűcsere programja” helyett pedig mindennapos testnevelés van?

 • Szikszai Ne haragudj, de a “vörös patkanyozas” utan nem olvasom el ide vetett irasaidat. Irogassal a barataidnak.

 • Jani hát elég kár hogy a pornócsatornákat bezárták.
  A kötelező testnevelés pedig nem old meg semmit, pláne nem az AIDS terjedését.

 • Szikszai:én is “vörös patkány” vok,
  Osztán ???

 • Kenny:
  Mert TE egy jóindulató lélek vagy.
  Azé mész bele ilyen senkiháziakkal a vitába.

 • jani Kedves jani Nem írtam én olyet, hogy csak a baloldali művészek jók. Nem is írhattam, mert a Fischer testvérek és Schiff András biztos nem baloldaliak. Nagy hiba azt gondolni, hogy minden ellenzéki baloldali. Azt hittem, ezen már túl vagyunk. Schiff úgy hagyta itt Kádárékat, hogy csak úgy zörgött, és a Fischer testvérek is Bécsben tanultak.
  Ókovács művész voltát bizonyítani nagyon nehéz lenne, nem az.
  Köztudott, hogy Orbán barátja, és az Orbán TV-ben nyújtott alakításáért kapta az Operaházat. Zenei pályafutása ismert, még a feltupírozás után is csak futott még. Kerényi is inkább elmebeteg dolgaival arat, nem jó rendezéseivel. Látom nem láttad a Székelyfonóját.
  Kocsi Zoli volt akit a jobboldal futtatott, és kinevezte Bartók egyedüli értőjének. Miért is? Sajnos a csodálatos zongoraművészből közepes karmester lett. A BFZ-től elvett pénz duplájával tömték ki a zenekarát, haszon nélkül. Sajnálatos, hogy betegsége miatt abbahagyta a zongorát, abban hatalmas volt. De nem vallotta magát jobboldalinak, középen szeretett volna maradni. De ez ma Magyarországon lehetetlen, vagy Fideszes-Jobbikos vagy, vagy ellenség. Ez nagyon rossz. Nem tudom művészeink nagy része milyen oldalon áll, nem attól lesznek jó művészek ha baloldaliak vagy ellenzékiek. De az határozottan a kárukra lesz, ha kiderül, hogy ellenzékiek vagy baloldaliak. Nem értem a muszlim vonalat, nem voltam soha muszlim. Zene viszont már a kereszténység előtt is volt. Már az ősember verte a tam-tamot. Nem tudom Szenthelyi, Baráti, Várjon, Ránki milyen oldalon áll, de nem is érdekel, mert tudnak. Nagyon örültem, mikor egy gépen utaztam Barátival mikor jött Írországba. Ritka itt az ilyen nagy magyar művész.
  A porno TV-k megszüntetése biztos jó dolog, de hát internetről annyit nézel amennyit akarsz. Ha jól tudom, a parlamenti keresésék nagy százaléka ilyen oldalakra történt. Érdekes, nem? Az internet mindent lát. 🙂 A mindennapos testnevelés biztos jó dolog, főleg ha lennének hozzá feltételek. Így látványpékség, rohangálhatnak a folyóson.
  De ez, hogy jön a művészethez?
  Szikszai “olvtársnak” köze nincs a magyar helyzethez, és ahogy látom a zeneművészethez sem. A “nem igaz” a “hazudsz” vagy a “vörös patkány” egy elég gyenge érvláncolat, akkor is, ha a Ti szekereteket tolja.

 • Geyza Az ilyen kiszólás ezredrészéért gyalulnak engem, most csönd volt a szekértáborukban. Ez a kétszínűség ami zavar.

 • Geyza Néhány napja olvastam, hogy az Index az egyik legolvasottabb internetes újság. Gondolom semmi köze ahhoz a tényhez, hogy minden nap vagy 10 teljesen meztelen gyönyörű hölgy mutatja meg a bájait, számomra egy kicsit eltúlzott módon. Az is köztudott, hogy az internetes pornócsatornák aratnak. Az is, hogy az egyik legnagyobb magyar példakép üzletember a pornóból gazdagodott meg. De az álszemérem és a képmutatás fontos része az emberiségnek.

 • Kenny,

  “Szikszai Ne haragudj, de a “vörös patkanyozas” utan nem olvasom el ide vetett irasaidat. Irogassal a barataidnak.”

  Delayed outrage? Azutan, hogy kiderult rolad is, hogy szeretsz hazudozni? (Mellesleg, “ragcsalot” irtam.)

  —————–

  Geyza,

  ” Szikszai:én is “vörös patkány” vok,
  Osztán ??? ”

  Tolem elfersz ezen a sargolyon.

  Tudod, engem nem nagyon zavar, amikor valaki “erv” gyanant hulyez engem kulonbozo formakban. Legalabb tudom, hogy megertette vegre, hogy butasagokban hisz.
  Azt viszont nem kedvelem, amikor a felmenoimet szidjak.
  Ugyhogy nem kell beszarni, az a jelzo meg tul hizelgo is arra az emberre.

 • Kenny, te egy hölggyel voltál tahó, fiúkkal való harcaidat vívd ahogy akarod és ahogy a moderálás és a felkészültséged megengedi.

 • upszi… most nezem, hogy Kenny mit irt masnak:

  “” Szikszai “olvtársnak” köze nincs a magyar helyzethez, és ahogy látom a zeneművészethez sem. A “nem igaz” a “hazudsz” vagy a “vörös patkány” egy elég gyenge érvláncolat, akkor is, ha a Ti szekereteket tolja.””

  Nem tudom sirjak-e vagy rohogjek? Ezek szerint nem olvasta el a cikket, amit kuldtem neki (alatamasztva azt, hogy miben hazudnak a “haladok”) es valahogy a felfogasa is nehezkes, mert soha egy szoval nem kritizaltam egyik zenesz muveszetet sem.

  Legviccesebb, hogy ezek utan meg o van meglepodve azon, hogy hazugsagnak velem, amiket ir.

 • charlie A tahó te vagy szívem, és fejezd már be ezt a gusztustalan stílust. Senki nem bántotta, csak rámutattam az ellentmondásokra, de egyikre sem kaptam választ.
  A hölgy sértődött, ahelyett, hogy tiszta vizet öntött volna a pohárba. Miért nem tette? Ne játszd nekem a gáláns lovagot, mert nincs rá okod és nem is vagy az. De te is megmagyarázhatnád az ellentmondásokat, amit a hölgy saját kezével írt ide nekünk. Miért nem oldottad fel az? Csak nem azért mert nem lehet?
  Unalmas már ez a legénykedés amit csinálsz, nőj már fel végre. Rendben?

 • Szikszai Nem, nem tudom ki a vörös patkány. De éppen az én kommentemről volt szó, te pedig elfelejtetted oda írni, kit tiszteltél meg ezzel a jelzővel. Miután már lekomcsiztál mindenkit aki ellenzéki, így én is beletartozom.
  Maradnék távol tőled, semmi építőjellege nincs párbeszédünknek.

 • Szikszai na ne röhögtessé’
  Tudtommal a trolloknak nincsenek “felmenői”.
  Ha már erre a tevékenységre adod magad akkor nelégy sértődős.

  Most képzeld milett volna annó a kolhozosításból Magyarországon, ha a tájra küldött agit-proposok mínden szíre-szóra megsértődtek volna. Amiket a gazdáktól kaptak.

  Hát hová lett volna akkor a nagyüzemi gazdálkodás he ??!

  Gondúkozzá’ öreg !

 • hehehe Kenny..
  Neocsárli meg alakítja itten a Grál lovagot.
  A női nem nagy védelmezőjének a szerepében tetszeleg.
  Kérdés hogy ilyenkor hol hagyja a vak komondort?

 • Érdekes..egész jól eltársalogtunk itten könyvekről miegyébbről, erre megjelenik egynehány istenverte náci meg holmi ál-zsidó és széjjelcseszik nekünk a társalgást.

 • Geyza:
  “Érdekes..egész jól eltársalogtunk itten könyvekről miegyébbről, erre megjelenik egynehány istenverte náci meg holmi ál-zsidó és széjjelcseszik nekünk a társalgást.”

  Ugyan Geyza, ugyan. A fórumon egy-egy kommentelővel nem a kötelező a párbeszéd, válasz nélkül hagyhatsz egy-egy kommentet, vagy akár végleg mellőzhetsz bárkit, aki akár tartalmilag, akár stilárisan nagyon taszító. Majd megúnja és elhallgat, vagy csak a hasonszűrűekkel tud szót váltani.

  Írod valakiről, nem tudom kiről, hogy “ál-zsidó”. Mit számít, hogy zsidó vagy nem zsidó? Egy zsidó talán nem lehet ostoba seggfej, vagy alja gazfickó? És miért baj, ha tényleg ál-zsidó? Az is lehet talán, hogy a magyar AVO egy fokozattal jobban fizeti a magukat zsidónak kiadó ügynökeit, bérkommentelőit, nem? Nem tudom, ki lenne szerinted az az ál-zsidó, de miért sajnálod esetleg azt a kis bérpótlékot az ágrólszakadttól?

 • Kenny

  A hozzászólásokban nem csupán a művészetekről, hanem a kultúráról és – egyebek mellett – a jobboldali kormány ezzel kapcsolatos intézkedéseiről volt szó. Én a diákok mindennapos testnevelését, a testkultúrát is ide sorolom. Ahogy szerintem az európai, ezen belül a magyar kultúra védelmében hozott intézkedések közé tartozik az iszlamizálódás megfékezése is. Attól tartok, utóbbi jelentőségét az ellenzék (veled együtt) még nem ismerte fel.

 • Almási Alma

  A te nick-neved is beindítja a fantáziát: Hajmási Szalma vagy Szalmási Körte (Dinnye)

 • Geyza,

  “” Tudtommal a trolloknak nincsenek “felmenői”.
  Ha már erre a tevékenységre adod magad akkor nelégy sértődős. “”

  Latom itt tobben is uldozesi maniaban szenvednek. Ha valaki nem ert egyet a “proletar”, vagy a “burzsoa” internacionalizmussal, es ramutat a tevedesekre, hazugsagokra, tulzasokra, akkor az mar azonnal troll lesz. Vicces.

  “Most képzeld milett volna annó a kolhozosításból Magyarországon, ha a tájra küldött agit-proposok mínden szíre-szóra megsértődtek volna. Amiket a gazdáktól kaptak.”

  Haaaaaat… Volt egy alapi parasztfiu munkatarsam (gondolom tudod hol van Alap) aki egy izben elmeselte hogy ment naluk a TSZ-esites ’60-ban.
  Aki nem irta ala, annak a falhoz fordulva, feltartott kezzel kellett allnia a tanacshazan, amig meg nem gondolta magat.
  Te gondolod, hogy a parasztoknak volt merszuk csunyakat mondani a geppisztolyos elvtarsaknak?

 • Geyza!
  febr.05.3:32

  Igazad van Geyza, de tényleg nincs más megoldás, mint amit Belzebub is)javasolt, azaz abszolút figyelmen kívül hagyni minden oda nem illő, egy beszélgetést nyilvánvalóan szétrobbantani szándékozó “hozzászólást.” Ezek az emberek nem véletlenül vannak itt,jól látható szándékukat egyik másiknak feltehetően “megfizetik” (valami módon) és olyan is van aki magánszorgalomból tolja a szervezett trollok szekerét. Tudom, fárasztó kerülgetni őket, mert még a tetejébe igen termékenyek és hosszadalmasak, de próbáld meg kiszűrni, és akire nem vagy kíváncsi semmilyen szinten mert pontosan tudod mit várhatsz tőle, azt nyugodtan átugorhatod. Ha nem válaszolsz, ők sem tudnak mire reagálni, el vannak magukban, egymással trafikálhatnak, és ha valamennyi hozzászóló akit a fenti jelenség zavar ezt tenné, előbb utóbb mehetne az adott téma kivesézése, megbeszélése! Van akivel végképp lehetetlen bármiféle diskurzus, mert képtelenek a párbeszédre és ennek köze sincs a demokráciához, szólásszabadsághoz, vagy a “mindenkinek joga van a véleményét leírni”-hez! Amit itt látsz, azok nem vélemények, mert arra bármilyen is,de lehet reagálni – ezek pusztán határozott célú kötözködések, amivel nincs mit és nem is kell mit kezdeni. Hosszú évekig írtam egy másik fórumba, ott is volt egy-két ilyen ugrifüles aki nem fért a bőrébe, de ott hamarabb kitelt a becsületük, a moderátor először csak törölte, majd kitiltotta az ilyet. Igaz ugyan, hogy visszatértek mindig más néven, de egy idő után még a kezdő is felismerte a stílusukról, hogy ő a “soknevű” – mert hogy van abban valami, hogy a stílus maga az ember – és egy két nap alatt lebukott/tak, idővel pedig senki nem reagált rájuk vagy csak az elszánt mazochisták, úgy kell nekik! Itt is van aki már vagy a harmadik, negyedik nevén szerepel, miután sértődötten elvonult, rövid idő múlva visszaszivárgott és már más nick néven osztja az eszét – ennek két oka lehet: unatkozik, és valójában nagyon is érdekli mi folyik itt,de bevallani sosem fogja, tehát visszajön és kekeckedik csak úgy magánszorgalomból, a másik, amit már feljebb is írtam, azaz muszájból, azaz feladatot lát/nak el, holott lehet, hogy szívesebben olvasna, bringázna, fúrna faragna, stb de bizonyos számú hsz-t teljesítenie kell vagy a fizetségért, vagy más egyéb előnyökért. Mindenki maga tudja ki az akit igényei szerint sem elolvasásra sem megválaszolásra nem tart kívánatosnak esetleg alkalmasnak(talán csak néha-néha) hát azt kerülje – szerencsére semmi nem kötelező!
  R.Miklós egy-két éve már tett ilyen javaslatot, de akkor még – különböző okoknál foga – elvetettük, ám most, a választások közeledtével úgy tűnik nagyon elharapóztak a dolgok.

 • Belzebub:
  Sok igazság van szavaidban.
  De…

  Az “álzsidóról” egyenlöre nem referálok.
  Majd rá fogsz jönni Te is.

 • jani Kedves jani Már többször leírtam ellenérzésemet a migrációról. Ma is két órát beszélgettem egy svéd barátommal a svéd helyzetről.
  Napra kész vagyok a problémával, például azzal, hogy sajnálatos módon elkezdték géppisztollyal felfegyverezni a svéd rendőröket, és a hadsereg segítségét is kérni akarja az új rendőrkapitány. Épeszű ember nem akarja ezt tovább rontani.
  Azt is írtam már, hogy a tömegsporttal semmi bajom, nekem az élsporttal van komoly averzióm.
  Nálunk minden iskolában fedett és nyitott sportpályák vannak. Ott lehet követelni. Ahol ilyen létesítmény nincs, ott hogyan?
  Előbb vetni kell, utána aratni.
  Az órarendbe sem tudják beilleszteni, a tornaóráknak értelme kellene, hogy legyen, nem nulladik vagy utolsó órában. Már így is túlterheltek a diákok. Még az erkölcs és hittanórák, tanulni mikor fognak?
  Az európai kultúrát védeni kell, nagy kincs. De nem karanténba zárni. A világon sok ember élt, akinek a kultúrája értékes, érdemes megismerni.

 • Olvastam egy rovid cikket arrol, hogyan uldozi kisbaltaval az Orban a magyar muveszeket:

  “” Rétvári Bence hangsúlyozta: „a kultúránk a nemzeti megmaradásunk alapját jelenti, ezért a kormány számára kiemelten fontos a magyar kultúra erősítése a globális tömegkultúra nyomásával szemben”.
  Hozzátette azonban azt is, hogy az ország erősödése nagyobb lehetőséget teremt a kultúra számára is, így a bővülő forrásoknak és az egyre több fizetőképes nézőnek köszönhetően ugrásszerűen bővült a színházi élet.
  Fontos, hogy az elmúlt években nemcsak a gazdaság növekedett, de a kultúrára is több jut állami forrásból, illetve a családok is többet tudnak kultúrára fordítani. A biztosabb gazdasági alapokon ezért színesebb kulturális és színházi kínálat tud megjelenni – emlékeztetett.
  Rétvári Bence beszámolója szerint 2010-ben 143 színház működött Magyarországon, mostanra azonban már 179, ami 36 új játszóhelyet és 25 százalékos bővülést jelent nyolc év alatt. A színházi előadások száma is megugrott: 2010-ben 19 ezer színielőadást láthattak a nézők országszerte, 2016-ban pedig ez a szám már 29 ezer volt, ami tízezerrel több előadást és több mint 50 százalékos növekedést jelent.
  Az államtitkár a polgári kormányzat kulturális sikereként értékelte, hogy a színházlátogatók száma a 2010-es 4,5 millióról a legutóbbi évadra már 6,7 millióra bővült, ami másfélszeres növekedést és több mint kétmillióval több nézőt jelent.
  A nézőszám emelkedésére jó hatással voltak olyan kormányzati intézkedések is, mint a vállalkozások által igénybe vehető és az előadó-művészeti szervezetek részére juttatott társaságiadó-kedvezmény (előadó-művészeti TAO), melynek éves összege több tízmilliárd forint. Az elért eredményekhez hozzájárultak a Nemzeti Kulturális Alap támogatásai, a kulturális programok és beruházások emelkedő költségvetési finanszírozása, melyek mind a nemzeti kulturális megújulást ösztönzik – mondta el Rétvári Bence.””

  (Magyar Idok)

 • Geyza,

  Besancon irta:

  “Tudom, fárasztó kerülgetni őket, mert még a tetejébe igen termékenyek és hosszadalmasak…”

  Igaza van a Besanconnak, es remelem hallgatsz is ra.

  A te 2-3 szavas magvas gondolataid sokkal tobbet ernek, mint annak a hozzaszolasa, aki reszletesen, tenyek megemlitesevel bebizonyitja, hogy ide csak hazudozo cikkeket irnak, amikor politikarol van szo.

 • Bendeguz látom mindent tudsz.
  Ami itt történt a Felszab után.
  Csak aztán meg ne feküdje a gyomrodat a sok “tudás”.

 • Geyza:
  “Az “álzsidóról” egyenlöre nem referálok.
  Majd rá fogsz jönni Te is.”

  A stílusjegyeiből már akkor rájöttem, amikor (nyilván megirigyelve Ságvári Endre legendáját) ha nem is a harminckettedik, de a negyedik nick-nevét kezdte használni. Engem nem zavar, bárkinek joga van nicket változtatni. (Bennem is fölmerült már, hogy – ha nem hagyom abba a KMH fórumán az időnkénti firkálgatást, nicket változtatok, pl…. “Kövendég”-re.)

  Hogy az illető ál-zsidó, zsidó, nem-zsidó vagy bálványimádó, aki Orbán alfele előtt térdepelve áhítatosan motyogja a Magyar Idők cikkeit, szintén nem zavar. Én átugrom a kommentjeit, ha meg a KMH olvasói között akadnak, akik pont egy nemzetiszínűre mázolt használt wc-papír szövegeire kíváncsiak, hát jó szórakozást kívánok hozzá. Ennyi az egész.

 • Belzebub: Hehehe..

 • Némán az álzsidó pont nekem magyarázza hogy a kedvenc lapom
  ( ez itten ) hazudik nekem.

  Vigyázzá pajtás mert még leröhögöm a zakóm hajtókáját.

 • Geyza Mibol gondolod, hogy troll? Csak nem abbol, hogy valaszkent felolvasta a kormany propagandaszoveget, ami semmiben nem cafolja az allitasomat?

 • Kenny

  “Az európai kultúrát védeni kell, nagy kincs. De nem karanténba zárni. A világon sok ember élt, akinek a kultúrája értékes, érdemes megismerni.”

  Már befejeztem volna, ha újra-meg újra nem írnál félreérthető dolgokat. Persze lehet, hogy másnak már világos, és csak én érzem félreérthetőnek.

  A magyar ellenzéknél és a nemzetközi bal-lib politikai szervezeteknél éppen a kultúrákhoz való hozzáértést hiányolom. Mert sajnos a világban nem csak értékek vannak a különböző kultúrákban, hanem romlás és életveszély is. De életveszélyt rejteget a nyugati kultúra is, amikor a toleranciát felületesen úgy értelmezi, hogy toleránsnak kell lenni az intoleranciával szemben is.

  Tehát, nem csak náci és kommunista veszély van, hanem van álliberális és moszlim veszély is.

 • Geyza,

  Jokat rohogok rajtatok. Soha nem hittem volna, hogy ennyire egyoldaluan taplaljatok magatokba az informaciot, es hogy az uldozesi mania mellett meg reszkettek a tenyek megismeresetol is.

 • Geyza Volt itt valahol szo a 888-rol.
  Most olvastam egy “cikket” az ir abortusztorveny es Soros kozotti parhuzam kapcsan. Ha minden cikkeben ennyi igazsag van (nulla), akkor tenyleg egy undorito valami.

 • Szikszai

  Kösz’ hogy helyettem is tájékoztattad az olvasókat a hazai kulturális élet néhány részletéről. Ugyanis sok mindent lehetne még említeni, amiket nem szoktam megjegyezni. De a jelenlegi kormány biztos sokat tett (többet, mint elődei) a hazai és a hátáron túli magyar műemlékvédelemért, egyházi intézményekért, iskolákért stb. Pl. a kárpátaljai nyomorúságos fizetésért dolgozó magyar pedagógusoknak fizetéskiegészítést ad. Sőt, a KMH-ból tudom, hogy még a kanadai magyar kulturális szervezeteket is támogatja.

 • jani Neked is a kormánypropaganda cikke a valóság? Az jó, az biztos igaz. De akkor miért jártok ide, hazugságokat olvasni?
  Igaz köze nem volt a cikknek ahhoz, amire válaszolt, de az se baj, jó az úgy. Lényeg, hogy a kormánypropagandát terjeszti, hiszen ez a dolga.

 • “De életveszélyt rejteget a nyugati kultúra is, amikor a toleranciát felületesen úgy értelmezi, hogy toleránsnak kell lenni az intoleranciával szemben is.”

  Pontosítom a Kenny-nek írt fenti mondatom.
  Úgy értettem, hogy sajnos a nyugati kultúra hajlamos arra, hogy egyenlőség jelet tegyen vallások közé. Toleránsan próbálja kezelni az intoleranciát is, ha az vallási köntösbe bújik.

 • Szikszai:
  nem a tények megismerése riaszt hanem a magatokfajtákkal való kényszer-kommunikáció egy olyan oldalon ahová azért szeret(nék) járni hogy ne kelljen olvasnom azt a szart amivel beterítettétek az egész hazai sajtót.

 • Kenny:
  Ez a “888” akkor is hazudik amikor kérdez.

 • jani Nyitott kapukat döngetsz, nem tetszik ez a muszlim invázió.
  Európa népére veszélyesnek tartom, de akkor sem tudom elfogadni, hogy minden muszlim gyilkos. Ez egyszerűen nem igaz.
  Lenne megoldásom, de én nagyon kevés vagyok, még itt sem hallgatnak meg, hát még a döntéshozók.
  A történtek felelősséget sem egészen úgy látom ahogy Te. Szerintem árnyaltabb a kép. Gyűlölettel nem lehet megoldani, itt hideg aggyal kellene dönteni és cselekedni. A migráns ellenességgel, Sorozással választást nyerni több mint tragédia.
  Ennyi kell a magyarnak, hogy “védjék” meg Őket, ezért mindent odadobnak? Nonszensz!

 • @jani
  “Tehát, nem csak náci és kommunista veszély van, hanem van álliberális és moszlim veszély is.”
  __________

  Naja, csak keresztény nemzeti és Jobbik veszély nincs… 😀 😀 😀

 • Szikszai, nem szép dolog Geyzát ravaszul “kényszer-kommunikációra” rávenni, + az “egész hazai sajtót beteríteni”. 🙂 🙂

 • Kenny

  Szerinted kormánypropaganda vagy csak a piacnak köszönhető, hogy olcsóbb lett az internet? Mert ugye, az is kultúra? 🙂 🙂

  “Az internet áfája első lépésben az idén januárban csökkent 27 százalékról 18 százalékra. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy korábbi konferencián kiemelte: a minden eddiginél kedvezőbb árú szolgáltatás több tízezer, de akár százezer új előfizetőt is hozhat a szolgáltatóknak.

  Hangsúlyozta: Magyarországon az áfacsökkentés és az alapcsomag bevezetésének eredményeként jövő januárra 13 hónap alatt 35 százalékkal csökken az internet-előfizetés ára.”

  (TL Hírportál)

 • jani,

  Szivesen, de talan jobb lenne, ha neha kuldenel linkeket, amikor a “haladok” valamirol hazudnak itt.

  Nem mintha hasznalna nekik, mert pl. Kenny mar eljutott oda, hogy szerinte a hazugsagot homlokegyenest megcafolo teny szamara ugyanaz, mint a hazugsag.

  —-

  charlie,

  Geyza csak bologatni tud. Azt hiszem, hogy a problema a szelsosegesseggel van. Ebben sajnos a zsidok sem kivetelek, ugyanugy viselkednek, mint barki mas.
  Ha egy ortodox zsidoval vitatkozol a vallasrol, egy darabig vitatkozik veled, aztan amikor latja, hogy elvesztette a vitat kijelenti, hogy te nem is vagy zsido es nem targyal veled.
  A “halado” zsido detto ugyanez, csak neki a “haladas” a maniaja, de ugyanugy nem vagy neki zsido, ha nem ertesz vele egyet. Ez a kedelybetegsegen tul meg mas komoly pszihiatriai betegsegekre is vallhat.

  Mindegyik szelsoseges tudja valahol a tudata melyen, hogy butasagokban hisz, de retteg a vilagnezete megvaltozasatol, es ha ramutatsz a butasagara, vagy hogy felult egy hazugsagnak, azonnal taktikat valt es agressziv lesz.

  Mivel ezeket az embereket tenyek es ervek nem izgatjak, nehez veluk vitatkozni erdemben, viszont jokat lehet rohogni rajtuk.

  Most egy kicsit kevesebbet leszek itt, mert a legidosebb fiam vett egy 50 centi szeles uj touch-screen komputert nekem, de meg sok mindent at kell szedjek az oreg komputerrol, no es van vele valami, mert nagyon lassu, pedig sokkal gyorsabbnak kene legyen.

 • jani Te most szeded össze az aprófát, hogy bizonyíts valamit amiről nem is beszéltem. A kezdeti pont az volt, hogy ha egy művész ellenzéki, akkor minden eszközt bevetnek azért, hogy ellehetetlenítsék. Ezt kellene megcáfolni, a pofátlan meghazudtolás nem cáfolat, bár Szikszai ezt nem fogja fel. Ő baja.
  Erre az sem cáfolat, hogy az internet olcsóbb lett. Mindenhol olcsóbb lett nyugaton, mi ebben a nagy dolog?
  Tagadod, hogy a BFZ-től vonják el a támogatást folyamatosan, tagadod e a boszorkányüldözést Alföldi Róbert ellen, hogy egy ukrán kapja meg a Nemzetit, tagadod e Schiff András megfenyegetését, és tagadod e, hogy Fischer Ádámot úgy rúgták ki, hogy értelmetlen és lehetetlen dolgokat követeltek Tőle, ami a világos sehol nem követelmény, százszoros pénzekért sem.
  Tagadod e, hogy úgy utálták ki az operaénekeseket, hogy nem kaptak fizetést csak akkor, ha szerepet kaptak, de ez természetesen egy személytől függött. Van, volt több kis színház is amit így adtak haver tulajdonába át. A régi igazgató nem kapott támogatást, az új kapott. Emlékszel a Jordán Tamás féle cirkuszra? Mindent elkövettek, hogy ne Ő nyerjen. Mikor már vállalhatatlan volt a cirkusz, akkor nagy kegyesen kapott egy évet. Dörner György? Erőszakkal préselték be a színház vezetőjének, mert kellett egy szélsőjobboldali igazgató, félretoltak mindenkit ennek érdekében. Ákos tömése milliókkal? Ezeket kellene megcáfolnod, erre kevés az, hogy hazudok. Ez rágalom, nem cáfolat. Nő a nézőszám? Az egy teljesen más nézőpont. Ezek viszont olyan tények amiről tudok. Ezt egy kormánypropaganda nem tudja megváltoztatni.
  Jani Te ettől sokkal okosabb vagy, kár lemenned Szikszai szintjére.

 • Kenny

  Bevallom, én sok mindenben szeretnék “lemenni” Szikszai szintjére. De bevallom azt is, hogy azokról az estekről és arról a bennfentes világról, amiről írtál, csak nagyon felületes információim vannak. Ahogy biztos vagyok abban is, hogy a fideszes vezetők is csak áttételeken keresztül ismerik és aszerint alakítják a művészvilágot érintő jó vagy rossz döntéseiket. Hogy vannak vesztesek, azon nem csodálkozom. A művészvilágban is leképeződik az éppen hatalmon lévők ideológiája. Egyébként, sok művész a közönség előtt igyekszik pártsemlegesnek látszani. Még azt elhiszem, hogy őszintén. Akiket említettél, azokra ez nem volt jellemző. Beszálltak egy bunyóba és átmenetileg vagy talán végleg is – alulra kerültek. De nem biztos, hogy ettől a művészetük is csorbult.

  Végül azt is bevallom, hogy nem követtem elejétől a vitát. (Hátulról visszafelé szoktam olvasni a HSZ-kat) Én a kultúrát és a művészeteket szélesebb körre értelmeztem. Azóta eszembe jutottak 1-től 8.osztályig az ingyenes tankönyvek is.

 • jani. Kedves Jani Nem maradtak alul, nem vesztettek. Művészetük szárnyal, a világ elismeri Őket. Az, hogy egy olyan pici ország mint Magyarország nem értékeli Őket, talán nem is lényeges. Hét milliárd a 10 millióhoz. Magyarország szégyene, nem az Övék. Nem Ők vesztenek sokat, hanem a magyarok. De ha az természetes a magyaroknak, hogy az ellenzéki művészt félre kell (lehet) tenni, akkor nagy a baj. Még nagyobb, ha elég helyette a középszer. Olyan országban ahol ez megtörténhet, az az ország nem működik jól. Minden disznóságért a vezető felel, mert Ő választja ki a fullajtárokat. Ha nem ért hozzá, szakembert bízzon meg vele, ne rokont vagy havert. Ez az átka az egyeduralomnak, előnye, hogy ritkán kell megfizetni a számlát. Neked (is) kellene a leghangosabban követelni, hogy ne legyen ilyen megkülönböztetés, mert az ilyen félelmet kelt a lelkekben, megnyomorítja az országot. Még ha ez a helyzet Neked éppen megfelelő is. Hasonló a könyvégetéshez. Ha a hatalom egy művészt félreállít, ott a hatalom a vesztes, sosem a művész. Még ha nem is fogja fel a hatalom. Az olcsóbb internet és az ingyen tankönyv ezt nem egyenlíti ki. Ez az én véleményem, nem változott.

 • jani Az egyik nagy “vesztest” éppen élőben fogják közvetíteni szombaton Berlinből. Olyan amatőröket vezényel, mint a Berlini filharmonikusok, és nézhető Japánban, New Yorkban és több másik faluban világszerte. Így van ez.

 • Szikszaikám nem én “bólogatok”.
  Jelenleg TE nyalod a nácik hátsó felét.
  Feltételezem hogy akkor voltál zsidó mikor én a Dalai láma.

 • Aha..minden világos:
  Szikszai nevet visszavonták a megbízók.
  Kissé leszedálta mostanra már az illető ezt a nicket.

  De nem baj mert pár nap vagy hét múlva jönni fog új névvel és megpróbál kialakítani magának új stílust is.

  Itt a cikk róla hogy működik:

  https://index.hu/tech/2018/01/30/egy_fideszes_facebook-troll_kitalalt_a_part_propagandahalozatarol/

 • Geyza,

  “Jelenleg TE nyalod a nácik hátsó felét.”

  Haaaaaaaaaaaat… eloszoris nem nacik. Masodszoris nem nyalom nekik, csak egyszeruen megertem, hogy ahogy a zsido nepnek szuksege es joga van egy zsido hazara, ugy a tobbi nepnek (es most kapaszkodj meg!!!!) koztuk a magyarnak is meg van minden joga es szuksege a sajat hazajara. Raadasul egy olyanra, amit nem basznak el masok.

  Es most meg azt is kepzeld el, hogy nincs szandekomban szejjelverni a csaladot, mint “intezmenyt”, es semmi kedvem az idiotak es egyeb betegek tobozodasat nezni.

  Tudom, hogy ma mar ez a deviancia a “fejlett” Nyugaton, de epp ezert probalom ova inteni a magyarokat a barataidtol. A te barataid ugyanis megprobaljak agymosni a nepet, miszerint jo nekik az ongyilkossag.

  Remelem igy mar erted, buksi.

 • Kenny

  Fischer Iván karmester kb. annyira ért a politikához, mint a többszörös úszó olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, akivel viszont korábban a Fidesz reklámozta magát.

  A muzulmán menekülteket támogató Fischernek – bár kicsit hosszú – érdemes lenne elolvasni ezt a linket, mielőtt Albert Schweitzernek képzelné magát.
  http://www.mohamed.hu/index.php?menu=zene

 • jani,

  “A muzulmán menekülteket támogató Fischernek – bár kicsit hosszú – érdemes lenne elolvasni ezt a linket, mielőtt Albert Schweitzernek képzelné magát.”

  A magyar “haladok” csak majmoljak azt, amit a nyugati haladok csinalnak. Esz nem kell, csak ismetelgetni, vagy csinalni kell ugyanazokat a butasagokat, amit azok mondanak, vagy csinalnak.

  Itt a LGBTQW5&KM*9FCV# kozosseg egyutt tuntet a muzulmanokkal, azokkal, akik az elso adando alkalommal le fogjak oket hajitani fejjel lefele egy magas epuletrol.

  De altalaban veve is a “haladok” csokolgatjak a muszlimok popsijat, koztuk nagyon sok zsido is, akik szinten a muszlimok listajanak felso 5-ebe tartoznak, amiben a kiirtandok vannak listazva.

  Ez a haladas.

  Erthetetlen. Ehhez a szokasos logika alkalmazhatlan. El nem tudom kepzelni hogyan tudjak ezt megmagyarazni maguknak. Mert allitolag ok ertelmes emberek.

 • Kenny

  Tényleg el kell olvasni, hogyan viszonyul az iszlám a zenéhez és a különböző hangszerekhez ahhoz, hogy lásd milyen naiv Fischer Iván.
  videó:
  http://hvg.hu/itthon/20171023_menekult_csaladokkal_kakaoztak_fischer_ivanek

  Egyébként pedig, az is megér egy misét, ahogy a baloldal bánt pl. Grosics Gyulával a rendszerváltás után is. Szóval, nehogy már azt hidd, hogy az ellenzék felül tud emelkedni a politikán, mikor a tehetségről (sport, zene stb.) van szó.

 • Kenny
  2018 február 8
  8:46 de.
  TUDOD kenny Irorszagbol predikalni a magyaoknak, miert nem orulnek a muszlimoknak, ahhoz “pofa” kell!
  :lj magadnak ahol vagy es orulj, hogy ilyr=en peoblemad nincs.Az angolok emgszenvedtek a multjukat mapjainkban es meg tobb mas allam. A magyaroksoha nem voltelk imperalistak (hogy ezt a komcsi szot hasznaljam) nem volt egy magyar urnak sem volt kulfoldi gyarmata. Meg a bosszyu elmelet sem mukodik. A magyar a muszlimokat utoljara a 15O eves torok uralom alatt latta!