Minden embernek méltósága és értéke van

2018 február 18 7:59 de.89 hozzászólás

Budapesten, a XIII. kerületben – születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából – felavatták Tom Lantos, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának egykori képviselője szobrát. Az ünnepségre megérkezett Amerikából Tom Lantos családjának számos tagja és jelen volt igen sok Magyarországra akkreditált külföldi diplomata is. Tom Lantos egészalakos szobra Yengibarian Mamikon szobrászművész alkotása.

Tom Lantos (Lantos Péter Tamás) en született . 1-jén. Tizenéves korában kényszermunkatáborba került, onnan megszökött, majd nagynénjénél lelt menedékre, aki Raoul Wallenberg svéd diplomata egyik védett házában élt, a Szent István park 25-ben. 1945-ben, miután az oroszok felszabadították Budapestet, egyetlen családtagját sem találta meg, mindannyian a holokauszt áldozatai lettek. A gimnázium elvégzése után 1947-ben a Hillel Alapítvány ösztöndíjasaként az Egyesült Államokba utazott. Egyetemi tanulmányai befejeztével pályafutását televíziós külpolitikai kommentátorként kezdte, majd több amerikai szenátornak is főtanácsadója volt. 1980-ban beválasztották az Egyesült Államok Képviselőházába, így ő lett az egyetlen olyan kongresszusi tag, aki túlélte a holokausztot. Tizennégyszer nyerte el a mandátumot – demokrata párti politikusként. Miután 27 évig szolgált az Egyesült Államok Képviselőházának Külügyi Bizottságában, Tom Lantost a Bizottság elnökévé nevezték ki. Washingtonban törvényjavaslatot terjesztett elő arról, hogy adják meg a tiszteletbeli amerikai állampolgárságot, és követeljék a az -ben elrabolt svéd diplomata sorsának feltárását. Elérte, hogy a Capitoliumban felállítsák Wallenberg mellszobrát. Kivívta azt is, hogy 1990. március 15-én is szobrot emeljenek a Capitoliumban. Tom Lantos 2008. február 11-én hunyt el. 80 éves volt.

Tom Lantos neve összeforrt a XIII. kerülettel. 2008-ban emléktábla került annak a háznak a falára, ahol utoljára lakott, 2016-ban közterületet, egy sétányt neveztek el róla egykori iskolája közvetlen közelében, most pedig szobrot emeltek neki – ezzel is tisztelegve elévülhetetlen érdemei előtt. „Tom Lantos szobra az emberi jogok emlékműve is” – mondta Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében, majd hozzátette: Tom Lantos egész életében büszke magyar volt. Szívén viselte Magyarország jövőjét, függetlenségét, a magyar demokráciát. Mindig hitt abban, hogy – pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – alapvetően mindnyájan egy oldalon állunk. A szabadság oldalán. A demokrácia oldalán. Így vallott magáról: „Szenvedélyes elkötelezettje vagyok az olyan emberekkel folytatott párbeszédnek, akikkel nem értünk egyet.” Tom Lantosnak felbecsülhetetlen érdemei voltak az Amerikai Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatainak fejlődésében.

David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője beszédében kiemelte, hogy még mindig sokat tanulhatunk Tom Lantostól, aki – „arra szólított fel minket, minden állampolgárt, minden embert, hogy legyünk bátrak, ne féljünk, legyünk úrrá a nehézségeken, javítsuk ki a hibáinkat. Arra szólított fel bennünket, hogy védjük meg értékeinket, és ne feledkezzünk meg civilizációnk legbensőbb lényegéről, a számunkra legdrágább meggyőződésünkről, arról, hogy minden egyes embernek veleszületett méltósága és értéke van.” Joseph R. Biden, az Egyesült Államok volt alelnöke videó üzenetet küldött és abban így emlékezett barátjára: „Tom Lantos ajándék volt mindnyájunknak. Gyakran idézek tőle beszédeimben, ahogyan most is. Tom Lantos azt mondta: mai civilizációnk törékeny, mint az üveg, mi vagyunk a védelmezői, akik soha sem nyugodhatnak. Valóban ez a felelősségünk és a jövő generációinak felelőssége is.”

Tomicah Tillemann, Tom Lantos unokája beszédében hangsúlyozta: „Ma, csakúgy, mint a nagyapám ifjúkorában, az igazság és az együttérzés a nyilvános diskurzusban eltűnő, ritka árucikkekké vált. Pontosan ezen kihívások miatt annyira fontosak a Tom Lantos-szoborban megtestesülő értékek. Most, jobban, mint valaha, szükségünk van egy olyan ifjú példájára, aki Budapesten, a gonoszság idején vált felnőtté, de életét az igazság védelmének szentelte.” Tom Lantos özvegye, Annette Lantos asszony köszönetet mondott mindazoknak, akik a szoboravatáson megjelentek, és akik megszervezték ezt az ünnepet. „Bár Tomot rendkívül lefoglalták a kongresszusi feladatai, kedvenc mondása alapján kétféle emberre mindig volt ideje: azokra, akikre szüksége volt, és akiknek őrá volt szükségük. Életpályája vége felé sokkal többet törődött azokkal, és sokkal többen is voltak azok, akiknek volt rá szükségük” – idézte fel Annette Lantos.

A szobor felavatását követően, délután 15 órakor, Tom Lantos Szent István park 25. szám alatti emléktábláját is megkoszorúzták, ahol Annette Tillemann-Dick, Tom Lantos lánya mondott beszédet. Az Egyesült Államok nyugati, keleti és észak keleti részeiről a Lantos család négy generációjának tagjai gyűltek itt össze – mondta – emlékezni, és hogy jelezzük szeretetünket, tiszteletünket az édesapa, a férj, a nagyapa és a dédnagyapa iránt. Ugyanakkor pedig még azért is, hogy bizonyítsuk határozott elkötelezettségüket az emberi jogok, a szabadság iránt. Hitet tegyünk a szabadsághoz, a tisztességes életkörülményekhez, a szabad vallásgyakorláshoz, a sajtószabadsághoz és a boldog élet megteremtéséhez fűződő, minden embert alapvetően megillető jogok mellett.

Szándékunk, hogy kinyilvánítsuk a mai napig is töretlen szeretetünket Magyarország és minden magyar ügy iránt. Hálát érzünk, hogy itt megjelenve tanúsíthatjuk édesapámnak a hazájával kapcsolatban érzett odaadását és rajongását. Szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy édesapánk olyan sok időt szánt arra, hogy ezt a szeretet továbbadja a következő nemzedéknek, két leányának. Viszonzásképpen mi és családjaink boldogok vagyunk, mert még az Isten is segített bennünket abban, hogy megoszthassuk a Magyarország iránti szeretetet a család fiatalabb generációjához tartozó gyermekekkel; öten közülük jobban beszélnek magyarul, mint mi magunk.

A negyedik generációhoz tartozó családtagok közül ketten most is jelen vannak. Mindkettőjüket a családunk Magyarországon született két patriarchája után nevezték el; Eli Sebastian Tillemann, akit édesanyám szeretett és nagylelkű édesapja és Thomas Peter, akit édesapánk, Tom Lantos után neveztek el. Reméljük, hogy beszélni fognak magyarul, ahogy családunk számos tagja beszéli a nyelvet, és életben tartják családunkban dédszüleik a szülőhaza, a Haza nyelve, irodalma és kultúrája iránt érzett mély tiszteletét. Sőt ennél többet is tesznek majd. Reméljük, hogy hozzá fognak járulni és tovább fogják építeni és erősíteni azokat ősi magyar ideálokat, amelyeket a vallás, az integritás, a közösség, a kiválóság, az intelligencia és az emberiesség formájában nagyapjuk magával hozott az Egyesült Államokba és amelyekért világszerte síkra szállt.

Révay András

89 hozzászólás

  • Igen, Tom Lantos igaz magyar (is) volt, megérdemel minden elismerést. Hadd mondjam el, büszke vagyok, hogy személyesen is találkoztam vele. 1991-ben mint – fiatal kutató – Torontóban tölthettem el pár hónapot a YORK University-n, s ott egy fogadáson találkozhattam vele. Rendkívül közvetlen és szívélyes volt. Megtudva, hogy magyar vagyok, „Mit segíthetnék ? ” kérdezte. Rövidre fogva: elmondtam néki „titkos maszek” megbízatásomat… és a budapesti SOTE pár hónapon belül megkapta azokat a bizonyos beszerezhetetlen orvosi müszereket !!! Grátisz! Ilyen ember volt „Tom bátyám”! (Ebből a nagyon szép történésből mit sem von le, hogy Mr Lantos szív-problémákkal küszködött, s pl. repülőgépen mindig kísérte az orvosa, – s saját példáján keresztül is jobban megértett másokat !)
    Ilyen Tom Lantosokra volna szükségünk a Tengerentulon…

  • Nagy IStván:
    Tom Lantos útálta is Ötödik Orbánt, de nagyon.

    Egy hosszas riportban beszélt erről anno a Magyar TV-ben.
    (Akkor még volt Magyar TV.Mostmárcsak kormány-kampány szócsövek vannak helyette.)

    Tom Lantos csak eképpen emlegette Miurunkat ebben a riportban:

    ” Az Orbán „

  • az Orban kormany epp most csapta arcul, Lantos-ek csaladjat.
    espedig azzal hogy engedelyeztek a nacicsocselek altal rendezett ugynevezett „becsulet nap”-ot

  • Tom Lantos volt a nurnbergi nemzetkozi katonai torvenyszek egyik ugyesze. vadiratot olvasott fel a hirhedt nurnbergi perben

  • „Budapesten, a gonoszság idején” – vajon a gonoszságnak vannak fokozatai? Létezik kevésbé gonosz és súlyosan gonosz állapotok? Amikor az egyes emberek csak kissé gonoszak másokkal? És ha van ilyen, akkor a kevésbé gonosz ellen elég csak tiltakozni?

  • NAGY István :

    ilyen Tom Lantosokra leginkább itt, Magyarországon volna a legnagyobb szükség.

  • Geyza, Tom Lantos 2008-ban halt meg. Ki van zárva, hogy egy két éve halott ember az Orbán-utálattal foglalkozzon… Az esztelen gyűlölködésnek is van határa! (Vissza kellene térnie az Amerikai Népszavához.)

  • NAGY István

    Tom Lantos ugyan 2008-ban halt meg, de Orbán nem 2008-ban született.

    Orbán addigra volt már miniszterelnök, és folyamatosan vált egyre gusztustalanabb pártvezérré, aki nagy léptékben alakította ki a pártban a személyi kultuszt.

    De elfogadoma tudtalans’godat,a mennziben igayolod, hogy Te viszont 2008 után születtél.

  • Nagy István!

    Csak gratulálni tudok a szerencsétlen ,idióta,mellesleg fizetett
    Geyzának írt válaszára…ontja magából a hülyeséget!
    Ráadásul,mindenki bánatára ez a „leépült” alak itthon él!!!!!
    Sajnos több ilyen is van!!!

  • Nagy István:
    Ezek szerint te még nem éltél az első Orbán kormány idején.
    (1998-2002)

    Nincsen ezzel semmi baj pajtás, csak akkor ne okoskodj.

    Tom Lantos ellenben 2004-ben látogatott Budapestre.
    Akkor éppen szoci kormányzás volt ugyebár..
    Mert ha nem az lett volna, akkor ide be sem teszi a lábát.
    Mintahogy más demokratikus országok vezető tisztségviselői sem.

    Úgyhogy ne szívoskodjál velem.

  • Amúgy az sem zavarja a szerencsétlen bérencet,hogy Tom Lantos
    születésének 90-ik évfordulóján és a 2008,ban bekövetezett halála után mostanság emlékeztek meg!
    Na ez a mai itthoni(de a kinti sem különb..)ellenzék szinte,ami magáért beszél….!

  • Még megérjük hogy a Nagy féle náci csőcselék olyan szavakat ad Tom Lantos szájába, amitől szegény elkezd forogni a sírjában.

  • Tom Lantos budapesti látogatásához egy igen érdekes adalék:

    Én kedveltem a régi Slágerrádióban a Boross-Bochkor-Voga trió agymenéses délelőtti show-műsorát.

    De..de egy szép napon, 2004-ben, ez a sz..há..i Bochkor elkezdte „lealázni” Mr.Lantost. Csinált a TV-ben elhangzott riportjából egy összevágott „mix” -et melyekben az évtizedek óta az USA-ban élő Tom Lantos kissé helytelen magyarságú kifejezéseire helyeződött a hangsúly.
    Pl.hogy autó karambol helyett többször azt mondta hogy ” karambolázs”
    Ezt a szemétséget gész délelőtt folytatta az a st..ci.
    Megpróbálta nevetségessé tenni azt az embert aki előtte MINDENT kijárt Magyarországnak a mindenkori USA kormányoknál, amit csak lehetett.

    Aztán jóval később, 2010 tájékán megértettem miről lehetett szó:
    Mosthatalmonlévőék (akkor még csak ácsingóztak a hatalom után de valahogy teljesen zsebrevágták már akkor a hivatalos magyar TV és Rádió csatornákat, hogy miféle pénzekből az rejtély) egyszerűen MEGRENDELTÉk a Bochkornál a kis „performance”-ot.A meg boldogan teljesítette.
    Annyira undorító volt hogy ki kellett kapcsolnom a rádiót akkor.

  • Bar-Lev:
    Légy erős:
    Már pár éve arculcsapták Tom Lantos emlékét és eszményeit.
    Az Amerikai Népszavában írt róla hosszabban Bartuslaci.

    Ennek a cikknek az első részében erről ír Bartus.
    De a második része is érdekes:

    https://nepszava.us/tom-lantos-ozvegye-is-orban-ellen-fordult/

  • OIM*
    Egyre nagyobb blődségeket írsz.
    Az OIM* név már nem is passzol rád, utána kéne tenni még egy nagy B betűt.

    Elvégre lassan mindenki rajtad röhög, még a helyi nácik is.

    Pedig ez itt nem a Csimbumm Cirkusz..

  • Tisztelettel megkérem a házigazdánkat, hogy árulja el, az általam linkelt fagyhalál statisztikai linkben mi volt vállalhatatlan.

  • Christopher Adam

    Ismét az „impériumi konstrukciókról” volt szó.

  • Marcsikám, lehet, hogy én rosszul emlékszem, de a jobboldal (orbán) kifejezetten utálta Lantost, mert „beleavatkozik” a magyar politikába… Akkor most ez megváltozott?

  • Nagy Gyula
    -meg az is hiba hogy maga minduntalan azt kepzeli, meg mindig a nyilasparthazban van es mindenki „testvere”

  • Christopher Adam
    2018 február 18
    9:14 du.

    Újra olvastam a cikket. Ebben nem írták le miben élünk.
    Már bennem is felmerült a gyanú, hogy ezeknek az embereknek a zöme talán nem is a rátartisága következményeként, önként és dalolva ment a fagyhalálba.
    Persze tudom, ez is csupán egy szubjektív vélelem.

  • Ugy latszik valahol hiba van, vagy a memoriakban, vagy a multban. Ha jol latom a cikkben, a MOST emelt Tom Lantos szobrarol van szo.

  • Figyelo
    -es szerinted Tom Lantos miert kenyszerult elhagyni a hazajat?
    mert Lantos Ur szemelye fontosabb mint a rola most felavatott szobor.-legalbbis nekunk zsidoknak.
    a csaladjanak egy resze ott pusztult ahol az enyeim. birkenau-ban

  • Tom Lantos Californiaban halt meg , azt hiszem az USA/ban szenator vagy MP pozicioban volt. Allitolag sokat tett ott az emigracios zsidokert. Barlev azert kenzsyerult elhagyni az orszaagot, mert nem volt igazi elismeres ott az eleteben. Viszont erosen baloldali volt.

  • Figyelo
    te szellemi nyomorult senki.
    Barlev azert kenyszerult „elhagyni a hazajat” mert a magyarok waggonokba zarva deportaltak csaladostol….
    es nem elhafta onkent hanem a magyar antiszemita torvenyek ertelmeben az allamplogarsagatol megfosztotttak a magyarok. ne kenje ezt a nemetekre mert nem
    ok voltak, magyar csendorok,rendorok voltak akik tettek.
    barlev sosem volt baloldali maga idiota hazzug nember.

  • bar-lev
    2018 február 20
    1:06 de.
    Tudom mi volt az antiszemitizmus akkor, apam i is megsznevedte. DE nem adtam okot arra , hogy valaki ITT a forumon igy irjon nekem. Kikerem magamnak, latom Christ nem er ra moderalni a szemlyes serteseket.

  • @Figyelő!
    barlev megint félreértett valamit. Szokta, néha már-már úgy érzem, direkt.

  • Ez a Nagy István tényleg kezd úgy viselkedni mintha a Nyilasházban lenne…

  • Vagy Nagy Gyula..fene sem ismeri már ki közöttük magát..annyian kezdenek itt ismét csoportosulni

  • Geyza, és mi lesz itt még áprilisig!!!

  • Figyelő:
    „Barlev azert kenyszerult elhagyni az orszaagot, mert nem volt igazi elismeres ott az eleteben.”

    Dehogynem volt, legalábbis erkölcsi elismerés. Talán nem magas erkölcsi elismerés, hogy az 1945 előtti magyar politikai rendszer,
    azon belül nem utolsó sorban az úri középosztály mindent megtett a meggyilkoltatása érdekében? Mivel Barlev akkoriban még gyermek vagy nagyon fiatal lehetett,remélhető, hogy később, felnőttként minden tőle telhetőt megtett, hogy az említett erkölcsi elismerést legalább utólag kiérdemelje.

  • Alma:
    Mi lenne?
    Küldenek ide még tizenötöt.

  • Almási Alma:
    „barlev megint félreértett valamit. Szokta, néha már-már úgy érzem, direkt.”

    Kedves Alma,
    nem, szerintem Barlev ezuttal nem értette félre Figyelőt.
    Barlev nem azért „kényszerült elhagyni” Magyarországot, mert ezt követően állítólag két ismeretlen férfi kereste a lakásán… s persze még kevésbé azért „mert nem volt igazi elismeres ott az eleteben.”

    Amúgy se bűnt, se erényt nem látok abban, ha valaki önmagának próbára tétele, kalandvágy, jobb szakmai vagy anyagi perspektívák, vagy akár puszta kíváncsíság okán elhagyja a szülőföldjét – vagy éppen ott marad. Valószínűleg többen nem értenek velem egyet de az én szememben a szűlőföldön maradás vagy az onnét való távozásAbban erkölcsileg közömbös.

    Azt viszont komoly morális hibának tartom, ha valaki pláne korábbi „migráncs” létére kikel a későbbi, életüket mentő, vagy akárcsak jobb, emberibb életre vágyó későbbi migránsok ellen.

  • Véleményem szerint Bar-Lev bármit is mond, jobb ha mi kussolunk.

    A Halál lengette felette a kaszáját de Bar-Lev valahogy kijátszotta, miután farkasszemet nézett vele.

    Ezek után nem foglakozom vele miket mond.

    Erkölcsileg felette áll ( Náci kérdésben ) mindenkinek.

    Ha arra bíztatna hogy próbáljam kerékpárral megmászni a Csomolungmát, hát körberöhögném 😀 😀

  • Kedves Belzebub 😀
    Tényleg nem tudtok se olvasni, se írni.

    Legalábbis Figyelő és barlev semmiképpen. Figyelő kihagyott egy vesszőt, amikor barlev kérdésére válaszolt (hogy miért ment ki Tom Lantos Amerikába).

    Figyelő azt akarta írni:
    barlev,(vessző, vagyis a „barlev” csak a megszólítás, és az utána következő szöveg Tom Lantosra vonatkozik.)
    Barlev ezt félreérti, és a tőle megszokott ultragorombasággal válaszol, Figyelő kikéri magának, te „helyreigazítsz” engem és Figyelőt, én meg most magyarázom a helyzetet… 😀

    Na, ezek itt a viták…

  • Geyza is, Barlev is náci, méghozzá a legrosszabb, megjátszós, provokálós fajtából.
    Minden beírásukból csöpög a gyűlölet, maguknak akarják a hatalmat, az embereket a származásuk miatt gyűlölik, meghamisítják a történelmet, bélyegeket ragasztanak az emberekre és emiatt a kirekesztésüket kívánják.
    Marcsi, Pista, Jóska, Miki, Klára, Péter, Elemér és a többiek, ne hagyjuk, hogy a nácik gyalázatos beírásaikkal rossz hírét keltsék egy világszerte olvasott magyar honlapnak.

  • Na tessék.
    NeonáciHitlerista Csárli (NHC)* már sikoltozik mély megbántottságában hogy orra alá dörgölöm ki is ő voltaképpen.

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charli

  • charlie
    2018 február 21
    4:22 de.

    Geyza is, Barlev is náci, méghozzá a legrosszabb, megjátszós, provokálós fajtából.
    Minden beírásukból csöpög a gyűlölet, maguknak akarják a hatalmat, az embereket a származásuk miatt gyűlölik, meghamisítják a történelmet, bélyegeket ragasztanak az emberekre és emiatt a kirekesztésüket kívánják.
    _________________

    Te meg, charlie, Jézuska ártatlan, pucér angyalkája vagy, mézbe és szeretetbe panírozva… 😀

  • Alma:
    Igaza van NHC* nak:
    Mit kéne szeretnem a nácikon?
    Hogy legyilkolták a fél családomat?
    Szeresse őket a nürnbergi hóhér..de nagyon !

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charli

  • Geyza, az én „orrom alá nyugodtan dörgölhetsz” bármit, nem izgat, de hogy ha bárki neked ellentmondó véleményt mer megfogalmazni, azt könnyedén lenácizod, szerintem az tűrhetetlen. A zsidó olvasókat sem értem, amiért nem koppintanak az orrodra.

  • Geyza, barlev náci, méghozzá a legrosszabb, megjátszós, provokálós fajtából.
    Minden beírásukból csöpög a gyűlölet, maguknak akarják a hatalmat, az embereket a származásuk miatt gyűlölik, meghamisítják a történelmet, bélyegeket ragasztanak az emberekre és emiatt a kirekesztésüket kívánják.
    Marcsi, Pista, Jóska, Miki, Klára, Péter, Elemér és a többiek, ne hagyjuk, hogy a nácik gyalázatos beírásaikkal rossz hírét keltsék egy világszerte olvasott magyar honlapnak.

  • Alma, nőkkel szembeni primitív vulgarizálásra nincs mentség.
    ……..
    Lámpa megvédése a te dolgod is lett volna, te voltál neki a mérce, az ellenpont, a bölcs vizsgabizottság és minden, akinek bizonyíthatta felkészültségét, vagy a már önállóvá lett világlátását.
    És Lámpa nélkül semmit nem tudtunk volna meg rólad, nem lett volna cikked, több száz válaszod. Színvonalas párbajotokban több lettél te is, mi is.
    ……..
    De te hagytad, hogy napi szinten kínozza és hátbalövöldözze egy majomember intellektusában megrekedt szörnyeteg.

  • Neonáci Hitlerista Charli ne rázzad magad.
    Unalmas vagy

  • Ha Charlira nézek, a haláltáborok kéményeinek a látványa jut eszembe.

  • Orsós Elemér

    charlie
    2018 február 21
    12:38 du.
    Ne légy ennyire korszerűtlen Charlie, ma már a nőknek nem a biológiai, hanem a sokkal felsőbbrendűbb társadalmi neme a mértékadó! A mai modern szüfrazsettek már a 3-mal kezdődő személyi számokért harcolnak, miközben nincs idejük az éhes csecsemőjüket megszoptatniuk, ezért inkább időnyerés képen a kényelmes és reklámozott tápszerekkel mérgezik Őket!

  • @charlie
    Nem vagyok vevő a hízelkedésedre…
    Örülök, ha lámpa neked imponál. Nekem semmi bajom vele, de az élet ilyen: ahogy ő máshoz, úgy más meg őhozzá. Én ugyan nem inspiráltam lámpát semmire.

    Az volt a cél, hogy megtudjatok rólam valamit? Érdekes. Viszont akkor nem kellett volna sunyizni, mert én minden további nélkül megmondok magamról mindent… 😀 („a lakáscímet is, ahol a pénz hever…” [Ilf-Petrov]:D )

    Geyza

  • Há minnyá sírvafakadok menten.
    Szegény Hazait nem védték meg !

    Peg olybá vastag orcáján a bőr, hogy a krokidilbőr-csizma talpa hozzá képest báli selyem.
    A papírtalpú II. Vilháb honvéd-cipőkről már nem is beszélve…

    Látod Hazudóskám.
    Addig addig hazudoztál, hogy mostmár a haláltáborok bűzéről elhíresült nácik szellemi követöje az aki szárnyai alá vesz téged.
    Hiányzott ez néked ?

  • Sem hazai lampa , sem en , nem tehetunk barlev szenvedeserol. Egyikunk sem volt ott , vagy tett volna hasonlot a multban.
    Jo lenne, ha a foruumtarsak leszallnanak mar a masik beirorol.

  • hihihhi… 😀 😀 😀

    Az előző beírásomban Geyzáról is akartam írni valamit, de végül úgy látszik, elfelejtettem… Ilyen a végzet, Geyza most töprenghet, rágódhat, hogy mit is… 😀

  • Nos, bölcsebb a reggel, mint az este, úgy döntöttem, mégis megírom Geyzáról is a tutit…

    Aki most nem megy el szavazni, vagy elmegy és a fideszre szavaz, az gyakorlatilag elárulta a magyar nemzetet. Tudom, ez erős állítás, meg is kell magyaráznom…

    Az, hogy valaki a fidesz híve, természetesen nem bűn. Orbán Viktor, és stábja jól ért hozzá, hogy megtévessze mindazokat, akik nem veszik a fáradságot, hogy az ország ügyeibe belemerüljenek, vagy pedig nincs elég eszük hozzá, hogy átlássanak a propagandán.

    A bűn az, hogy 2002 óta egészen nyilvánvalóan Orbán Viktor a maga híveit nem a valódi eredményekkel, de nem is a valódi eredmények hamis propagálásával gyűjtötte be (ezzel nem is fáradozott, annyira nyilvánvaló, hogy ilyen eredmények nincsenek), hanem azzal, hogy kijelölte azokat, akiket az ő híveinek gyűlölni kell, esetleg félni is tőle. Migránsok, Soros, Brüsszel. De legfőképpen a liberális országlakosok, akik ellenzékben vannak (és akikről tudjuk még Hitlertől és Göbbelstől, hogy igazából neológ zsidók 😀 ). És érintőlegesen bár, de a cigányoktól is, akik lopnak. Mindezt trolljaink is megerősítik minden nap, még itt a KANADAI fórumon is.

    A mégnagyobb baj pedig az, hogy a gyűlölet reakciót szül, liberális oldalról is elszaporodtak azok, akiknek a fejét megszédítette az ő saját igazságuk, és ezért nem veszik észre, hogy ők is Miviktorunk szekerét tolják.

    Mára ez a helyzet beérett, sőt, mondhatni, lassacskán túlérett már. Ha nem történik semmi, le fog esni a fáról, és az nagyon nagy baj lesz mindnyájunknak. Ha a fidesz hatalomban marad, elkerülhetetlen lesz a katasztrófa, és minél később esik le a gyümölcs, annál nagyobb lesz a gyilkolás. A magyarok ugyanis mármár annyira gyűlölik egymást, amit csak egy Jugoszláviai végjáték csillapíthat.

    Igen pirinyó az esélye, hogy ez a folyamat visszafordítható egy választással, de mégis meg kéne próbálni. És ha nem is sikerül, talán még valamennyit enyhítene, ha legalább a művelt liberálisok nem szállnának bele a verbális csihipuhiba, ezek a Geyza féle káromlások úgyse hoznak semmi eredményt, legfeljebb az ő saját lelke kissé megnyugszik, ha kiadja a mérgét. De ezt vissza kéne fogni.

    Már többször idéztem apám egyik mondását: „nem az a kérdés, hogy ki kezdte, hanem az, hogy ki hagyja abba!”

  • Ebben az itteni iszapbirkózásban már mindenki sáros, csak charlie nem… Ő az, aki sunyi módon a partvonalról uszít minket. Ezt is észre kéne már venni, talán még Marcsinak is (bár az nagy szó lenne! 😀 )

  • Még egy kiegészítés: a magyar nemzet tagjának tekintek mindenki – bőrszíntől és származástól eltekintve – aki anyanyelvként a magyart tanulta meg elsőnek. Az első nyelv szabályai, kifejezései ugyanis az agyban olyan elváltozásokat, kötéseket hoznak létre, amely az illető gondolkodását egész életére meghatározza.

  • Figyelő:
    Az OKÉ amit fenntebb írtál de az már nem annyira az hogy Hazai és tsai megpróbálják eliminálni vagy relativizálni az akkor történteket.

    Tipikus magyar szokás: Az egész nép úgy „am blokk” képtelen szembe nézni saját közelmúltjával.

    Ezért sem lehet sikeres a magyar. Csakúgy mint a muszlim népek.
    Ők sem képesek elfogadni a saját hibáikat és nem tanulnak a múltjukből.

    Nézd meg a németeket: szépen leszámoltak a szörnyű náci múlttal és ime mitörtént? ismét világhatalommá váltak. A tudás, a gazdasági eredményeik révén.
    (Megjegyzem a szoc-dem kormányzás idején alakult ez ki náluk).
    Németországban hivatalosan üldözik a nácikat, azért járnak ide jamboreezni.

    A magyarok között nagyon sok az átlagnál jóval tehetségesebb ember mégsem tud az egész ország felemelkedni.
    Mert a mindenkori hatalom csak kihasználni igyekszik őket, a végén elhúznak innem, többnyire az USA-ba.

    Nézd meg pl. Izraelt:
    még alig voltak 3 millióan, (1988 körül) mikor felbocsátották első sajtkészítésű hordozórakétával az első saját satellitájukat.

    Ma Izrael regionális nagyhatalom és vezető ipari-tudományos központ a világon.
    Az USA Izraellel fejleszteti a lézer fegyvereket mert ott jobban értenek hozzá.

    Magyarország kb háromszor lehetett volna nagyhatalom Mátyás uralkodása óta, de mindent elpaccolta,

    1
    Mátyás alatt olyan hatalom voltunk mont a korabeli Anglia de a halála után a hazaáruló főurak széjjelcseszték az egészet.

    2
    1848 -ban ha a Magyar Honvédség Jellasich báró seregét Bécsig üldözi és teljesen szétveri továbbá megsegíti a bécsi forradalmat, akkor egészen mésképpen alakuk Európa és az egész Világ sorsa,
    Elcseszték ezt is.

    3
    1918-19
    A Cseh és román támadókat MINDEN ERŐVEL üldözni kellett volna, nem pedig megintcsak megállni a határon.
    A magyar Vörös Hadsereg akkopr lendületben volt, a prágai forradalom is kitört, ott várták a felmentő magyar seregeket de nem jöttek.
    Utána azonnal vége lett az elszántságnak, megindult az erózió, vége lett az egésznek.
    Ha nem verik le a Tanácsköztársaságot, Magyarország regionális középhatalommá válhatott volna és könnyen lehet hogy a Második Vilháb sem tört volna ki.

  • charlie
    2018 február 21
    12:38 du.

    Csárli, én többször leírtam, hogy engem a Chris által képviselt demokratikus szellemiség ihletett meg az írásra.

    Azóta is várom Chris megszólalását az ügyben. Én abszolút kritikus vagyok, ha a tényekről van szó, Gertit is a tényszerűség hiánya miatt kritizáltam.
    És Alma jelentkezzél nyugodtan, ha tőlem útszéli komcsizást olvastál valaha!

  • És végül nézzük az igazi problémát:

    charlie őszinte vallomása:
    2018 február 21
    11:58 de.

    Minden beírásuNkból csöpög a gyűlölet, maguNknak akarjUk a hatalmat, az embereket a származásuk miatt gyűlölk, meghamisítjUk a történelmet, bélyegeket ragasztUNk az emberekre és emiatt a kirekesztésüket kívánjUk.

    😀 😀 😀

  • @lámpa, jelentkezem.

    Ha nem is teljesen útszélit, de eléggé csöpögős komcsizást LÉPTEN_NYOMON tapasztaltam tőled. Mondjuk, engem nem zavar, és nem is tartom ezt valami nagy etwasznak, tudom, a rendszerváltásnak főideológiája a komcsizás, mi más? Ezért is írtam anno azt a cikket a magyarországi kommunizmusról, abból lehetett volna valami realitásérzéket tanulni, akinek eredendően nem adatott meg. De hanem, hát nem. Majd a történelem idővel lerendezi a fejekben ezt a kérdést. Talán.

    Abban pedig nem értek egyet, hogy náci troll lennél. Csak egy gyökerét vesztett, bizonytalan ember vagy, aki keresi a maga identitását. Nem baj az, ha néha kellemetlen is. Geyza szereti túltolni a bicajt…

  • Almási Alma
    2018 február 22
    9:06 de.

    Chris is megmondta a moderációs topikban, hogy ha valaki a kommunista korszakról ír tényeket, az nem komcsizás.

    Na most, ha te nem tudod elviselni, hogy valaki az úttörőről leírja, hogyan működött, vagy hogy a Révai elvtárs alatt hogyan működött a könyvkiadás, akkor szerintem az a te bajod. Való igaz, mindenkinek meg kell harcolnia az identitásért. Én a családomról, vagy jeles (nekem szimpatikus) írókról, hírességekről veszek példát.
    Épp ezért hiába próbálkoznak nálam kommunista elvtársnők vagy Horthy-korszakbeli dzsentriszármazékok, hogy a saját maguk ideálját rózsaszínnek fessék le!

    Na pá!:)

  • Geyza
    2018 február 22
    5:25 de.

    1. Mátyás király az abszolutizmus kiépítésére tett kísérletet, ami végül a Habsburgoknak sikerült nálunk.

    Külpolitikája sajnos hibás volt, mert nem a török ellen fogta össze az erőket, mint az apja! Hanem Bécset meg a cseheket támadta.

    2. Ha a nyugati hatalmak nem nézik karba tett kézzel, hogy a Szent Szövetség szétveri a nemzeti és polgári forradalmakat. Aztán 1918-ban ők óbégattak legjobban, hogy mit keres ez az idejétmúlt Habsburg hatalom Európa közepén?

    3. A kutya megveszne tőle, ha ezt megpróbálnád neki beadni. És erre képes a ballib oldal nálunk az elmúlt száz évben! Ha ilyenekkel gondozzák nálunk a tehetséget, akkor nem csoda, hogy az rejtve marad!:)

  • @lámpa
    Na pá! 🙂
    _________

    Már mégy? És tényleg nem zargatsz többé?
    Már megérte… 😀

  • Én továbbra is úgy látom, h a vezetőségünk egy még elfogadható mértékű felhatalmazottság LÁTSZATTAL rendelkező nagy koalát próbál összehaknizni.
    A nagy hajcihővel „érvényes” protest szavazatok generálását csinálják.

  • Hát hogyne Hazzay

    (De kuvvául fáraszt engem a hülyeséged)

  • Te karosszék-tudós.

  • nehogymár leájuljak

    hazai lámpa
    2018 február 22
    5:49 de.

    mert ő nem komcsizik útszéli stílusban.

    Csak éppen mindent összehazudozik mindenről, az objektivitás álarca mögül.

    Azthiszed nem látok át rajtad Hazai ?

    Te sem vagy más mint egy troll Orbán kalapján, csak éppen ügyesebb, körmönfontabb mint a régebbi suttyók akik kikoptak innen.

    De TE nem adod fel ugye ??!
    Te aztán soha.
    Azzal a bizsergető érzéssel jössz ide hogy okosabb, agyafurtabb vagy itt mindenkinél és mindenkit túl-dumálsz.

    Engemet nem tudsz átverni. Csak szólok, ne is kisérletezzél.

    Aki a Horthy elméleteit teszi magáévá, az a szememben senki.
    Idézzen bár Lenin összes műveiből is.

    Figyelő kivétel, ő nem ismeri a Horthyzmus lényegét. csak a kellemes gyermekkori életét sajnálja amit elcsesztek neki a ruszkik.

  • Geyza
    2018 február 22
    7:16 du.
    Meg kell erteni a mai embereket. Ahogy mar irtam , az elmult 7O plusz ev alatt mindenfele befolyas tortent a magyarokkal es foleg a magyar tortenelmi konyvekkel.Ez ido alatt, minium, 3-4 kulonbozo eortenelmet tanultak az iskolakban es az olvasmanyaikban.
    Egy bizonyos kasz uralkodik ezen a teren a magyarok fejeben az elmult evtizedek tanitasai alapjan.,
    Minen attol fugg, ki mikor jart iskolaba vagy mit olvasott arrol az idorol.

  • Figyelő:
    El kell olvasni mindent
    Ilyen egyszerű.Az igazság középen lesz.

  • Geyza
    2018 február 22
    7:05 du.

    Elemezni bármilyen lehetőleg nyugodt helyen lehet.
    A jövő pedig majd megmutatja mennyire volt jó az elemzés.
    Addig pedig mindenki megvizsgálhatja, h a rendelkezésére álló adatok mennyire stimmelnek az általam mutatott képhez.

  • Charlie
    meg az a joku..a repedtsarku anyukad

  • NEM onkent hagytuk el otthonainkat;jottek ertunk hajnalban nagy larmaval a csendoreitek; MIND MAGYAR VOLT.
    vittek a gettoba elobb aztan a waggonokhoz. elvettek az allampolgarsagunkat meg a gettoban az ingosagainkkal egyutt, a MAGYAR ZSIDOTORVENYEK ertelmeben.
    kar itt nekem errol pofaznotok. en tudom jobban mint s hogy zajlott le az egesz procedura es KIK altal.

  • Jól van barlev, tőlem nyomhatod a szövegedet, nem zavar, de a senkinek sem ártó édesanyám emlegetése megint lebuktat. Ilyet csak egy féleszű provokátor tesz, aki helytelenül a holokausztot használja fel rosszindulatú terveihez.
    Gondoltam, én is csinálok egy nicknevet „idősebb barlev” néven, és elnézést kérek az olvasóktól miattad, te kis rosszcsont. 🙂

  • bar-lev
    2018 március 1
    10:37 de.
    Az a ket rendor aki engem elvitt az is magyar volt. Engem a Marko utcai foghazba vittek 17 evesen, azert, mert Sztalint szidtam az iskolaban.
    Majdnem egyenloek vagyunk ugye?
    Lehet, hogy a fegyorok ugyanazok voltak.

  • charlie
    te nyomorult naci

  • figyelo
    mirol beszelsz te szellemi toprongy,?
    hogy van pofad egy kalap ala venni a kommonista rendoroket a hortysta csendorokkel aki jottek ertunk es vittek a waggonokhoz???
    tenyleg egy alavalo nyomorulmt fereg vagy…………….undorito kis senki.

  • MINDENKIKNEK AKIK TAGADJAK;
    -SZIVBOL KIVANOM LEGYEN RESZETEK BENNE CSALADOSTOL UGYANUGY UGYANOLYAN KORULMENYEK KOZT, AHOGY NEKUNK VOLT MIATTATOK MAGYAROK MIATT
    KIVANOM HOGY IRTSAK KI A CSALADJAITOKAT
    -AZTAN VISSZATERUNK A KERDESRE

  • SzDN*

    „A jövő pedig majd megmutatja”

    Hát hogyne,
    Az meg.
    Az asztám megmutattya.
    A jövő az olyan.

    *SzDN = Szabadkőműves Däniken Nagyggyula

  • NHC*
    Ne finnyáskodj.
    Nem áll jól egy istenverete nácinak aki burkoltan ugyan de a pusztilását kívánja egy egész népnek.

    Fel a fejjel pajtás.
    Végy be fédeciket.Orvosilag tanácsolom !
    Az jót tesz szívnek, gyomornak léleknek, mindennek.

    Jaaa hogy te egy istenveret absztinens vagy?
    Akkor kellemes gyomorfekélyesedést : ))) : )) : )

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charli

  • Sörös György

    bar-lev
    2018 március 1
    6:49 du
    Tata!
    A családodat nagyon sajnálom, mert ők valószínü ártatlanok és normálisok lehettek! A családodból nem Nekik kellett volna ott maradniuk!

  • Sörös:
    Netán neked?

  • soros gyorgy
    neked inkabb…………ezzel a szovegeddel kimutattad hogy te ott mar kierdeù
    melted volna akar a Stubendienst vagy a Kapo cimet is.
    -(lehet az is voltal?)-mert voltak magyar kapo-k akik gonoszabbak voltak meg a polakoknal is,rajtuk mar csak a zold vinklis nemet bunozok voltak fergebbek,
    esetleg netan a csaladfodbol valaki or volt a lagerben.?mert 44 vegere voltak magyarul beszelo orok is az SS-ek kozt,

  • Minden konstrukcióban funkcionalitások vannak és ezek betöltéséhez szakemberek.
    Jól láthatóan, ezek rendszereken átívelően, a nagy tömegüket tekintve UGYANAZOK. Személyes és dinasztiális szinten is.
    Kiemelten igaz ez a hóhér munkát végző erkölcsi hulla kategóriában.

  • Ezen a szobor-avatáson legalább 8000 embernek kellett volna megjelennie.

    De persze nem.

    Kettő, sőt három oknál fogva:

    1
    A mogyorik nem tudják ki volt ő

    2
    a mostani ál-sajtó nem nagyon híresztelte az eseményt

    3
    amúgysem érdekli a mogyorikat ki az aki mindent megtett a Hazáért az USA mindenkori törvényhozásában

  • Geyza, hát neked meg mi bajod a szabadkőművesekkel?

  • Almási Alma:
    „a magyar nemzet tagjának tekintek mindenki – bőrszíntől és származástól eltekintve – aki anyanyelvként a magyart tanulta meg elsőnek.”

    Kedves Alma, ezek szerint engem – nekem ugyanis legföljebb az „apanyelvem” magyar annyira-amennyire – nem.(S milyen értelemben nem? a politikai nemzet vagy kulturális nemzet értelmében?) Sebaj, ezt a legkevésbé sem élem meg csapásként, még csak egyedül sem érzem magam; állítólag a világon akad még pár ember aki nem tagja a magyar nemzetnek, s még több, aki sokan nem tartanak annak..

    Almási Alma:
    „Az első nyelv szabályai, kifejezései ugyanis az agyban olyan elváltozásokat, kötéseket hoznak létre, amely az illető gondolkodását egész életére meghatározza.”

    Nem is tudtam, hogy a fizikusok kompetenciája az agyfiziológiára is kiterjed. 🙂
    Igaz, már Wittgenstein is írta: „Nyelvem határai világom határait jelentik” (Tractatus Logico-Philosophicus 5.6), de ő ezt nem csak az anyanyelvre értette; „Amit nem tudunk mondani, azt gondolni se tudjuk. … Amit a szolipszizmus mondani akar, azt nem lehet mondani, az megmutatkozik. Én vagyok a világom; a világom határai a nyelv, amelyen értek.” (u.o.)

  • Kedves Belzebub!
    Megmagyaráztam azt is – látom, azt is olvastad – hogy milyen értelemben. És igen. Történetesen én egy olyan fizikus vagyok, aki más tudományterületen is dolgoztam „vendégművészként”… Főleg, mert az én aktív időmben (70-es, 80-as és 90-es évek) még viszonylag kevés olyan jól használható számítástechnikus volt, mint én… 😀

    Nem sértésnek szántam. Nagyanyám, nagybátyám, nagynéném ilyen értelemben nem voltak egészen magyarok, hiszen német anyanyelvűek voltak, noha totyogó gyerekként tanulták a magyart is.. De abban sincsen semmi rossz.

  • Belzebub:
    Há nekem semmi : D : D

    Csak olybá tűnt Nagyúr homályos vízióiból mintha affele tendálna.

    Bár a szabadkőművesek tudtommal inkább hajlanal a libertatus eszmék felé.

    Viszont szintén oly titokzatosak.

  • Belzebub és Alma:
    Szteem az a magyar aki itt él életvitelszerűen, dolgozik becsülettel, adózik és elfogadja az iteni együttélési szabályokat.

    (Törvényeket direkt nem említettem és nem véletlenül.)

    Ha még ráadásul jól beszéli a magyar nyelvet, azsem baj.

    Tudok egy japán fószert, aki valami 25 évvekkel ezelőtt felnőtt fejjel itt felejtette magát mert megtetszett neki
    az ország.

    Előadóművészként jött ide asszem, fellépni.

    Most MAGYAR NÉPTÁNCOT tanít valahol egy vidéki müv.-házban.
    A jappán.

    (Vagy legalábbis tanított a vele készült riport idején)

  • Hollósy Gerti

    Ah, ezt nem láttam és azért ezt nem hagyom szó nélkül…

    „hazai lámpa
    2018 február 22
    5:49 de.
    charlie
    2018 február 21
    12:38 du.

    Csárli, én többször leírtam, hogy engem a Chris által képviselt demokratikus szellemiség ihletett meg az írásra.

    Azóta is várom Chris megszólalását az ügyben. Én abszolút kritikus vagyok, ha a tényekről van szó, Gertit is a tényszerűség hiánya miatt kritizáltam.
    És Alma jelentkezzél nyugodtan, ha tőlem útszéli komcsizást olvastál valaha!”

    Sajnos, bár már egyáltalán nem érdekel, de a fentebb az idézetban szereplő „TÉNYEK” szó miatt érdekes, hazai lámpa nick nevű kommentelő egy dolgot nem képes megérteni, azt, hogy egy bizonyos dologról többféle szemszögből lehet írni. Nem tudja elfogadni, hogy több helyen, ahol ő a tényszerűséget keresi, ott nem a tényekről, a tények fontosságáról szól az írás.
    Az irodalomban Arany János verseinek és költészetének méltatásánál nem a fekélyes lába az írás témája és lényege. Az én üttörős írásomban nem arról írtam, hogy az utókor, a későbbi évtizedek elemzői szerint milyen volt az úttörő, arról írtam, hogy gyekként nekem (nem is más gyereknek) mit jelentett az úttörő.
    Aki nem érzi a különbségeket a mondanivalók, a stílusok, az írások hangulatai között, az – sajnálom – valóban egy mantrázó okoskodó. Valaki, aki arra teszi fel a működését, hogy másokat kritizáljon, ahogy ő mondja, de inkább úgy mondanám kukacoskodjon és a kákán is csomót keressen, azoknak az írásaiban és hozzászólásaiban, akiket kiszemel. Biztos különleges élvezet lehet.

  • Hollósy Gerti

    Örömmel tölt el, hogy Tom Lantosnak van fővárosunkban egy szobra. Megérdemli. Az pedig, amit a hozzátartozói mondtak – az idézett beszédrészletek – mind egy szóig megszívlelendő.

    az unoka szavai: „Ma, csakúgy, mint a nagyapám ifjúkorában, az igazság és az együttérzés a nyilvános diskurzusban eltűnő, ritka árucikkekké vált. Pontosan ezen kihívások miatt annyira fontosak a Tom Lantos-szoborban megtestesülő értékek. Most, jobban, mint valaha, szükségünk van egy olyan ifjú példájára, aki Budapesten, a gonoszság idején vált felnőtté, de életét az igazság védelmének szentelte.”

  • Almási Alma:
    „Nem sértésnek szántam.”

    Kedves Alma, nincs is abban semmi sértés. Magyarnak lenni (akár politikai értelemben, mint magyar állampolgárnak, akár kulturális értelemben) nem érdem, nem vétek, nem dicsőség és nem szégyen. Életrajzi tény, ennyi és nem több.

    Az anyanyelv, elismerem bizonyos esetekben fontos dolog lehet, hogy bizonyos szempontból talán egyszerűbb az élet, ha az embernek angol az anyanyelve, mintha cebuano vagy számi, de szintén nem dicsőség és nem szégyen egyik se.

  • Geyza:
    Bár a szabadkőművesek tudtommal inkább hajlanal a libertatus eszmék felé. Viszont szintén oly titokzatosak.

    Úgy tudom, számos, eléggé különböző, eltérő szabadkőműves irányzat létezik. Összejöveteleiken elvileg tilos politikai vagy vallási vitákba bonyolódni. (Amit természetesen éppúgy nemigen lehet szigorúan batartani mint ahogy a bridzs-játékosok vagy az állatidomítók összejöbetelein se.)
    Titokzatosank? Könyvtárnyi irodalomat olvashatsz róluk, a jelenleg szervezeteik elég részletes honlapjai megtalálható az interneten.

  • Az elmúlt időszak nagyon gyalázatos eseményeiben egyértelműen megtalálható a szabadkőműves hatás.
    Példul, a szabadságharcunk megszervezésében és lebonyolításában is.