Trudeau Indiában

2018 február 25 8:35 de.27 hozzászólás

A legtöbb kanadai elemző és közíró — politikai hovatartozástól függetlenül – roppant kínosnak tartotta Justin Trudeau egy hetes indiai látogatását. A hivalkodás és ripacskodás történetesen nem része a kanadai politikának. Inkább a tradicionális „brit” visszafogottság volt jellemző eddig. Többnyire békén hagyjuk politikusaink magánéletét, de elvárjuk vezetőinktől, hogy életüket szolid középszerűségben éljék.

Csak egy példa: magyarországi politikusok elájulnának, ha látták volna, hogy milyen körülmények között laktak Kanada miniszterelnökei az ottawai 24 Sussex Drive alatti hivatalos rezidenciában. Az egymást váltó liberális és konzervatív kormányfőink hagyták a házat szétrohadni az évtizedek folyamán mert senki nem akart olyan benyomást kelteni kormányzása alatt, hogy az adófizetők pénzén luxusban él. A miniszterelnöki rezidenciában egy kis hadseregnyi egér rohangál, tele van azbeszttel, nem zárnak rendesen az ablakok és nincsen benne tűzoltó sprinkler rendszer. A hatvanas években renoválták utoljára a házat. Justin Trudeau kormányfő úgy döntött, hogy a körülmények miatt nem költözik be a rezidenciába, de látszik, hogy ő sem igyekszik nagyon hozzányúlni az épülethez.

Trudeau indiai útja–különösen a kormányfő, felesége és gyermekei szinte napi beöltözése cifra indiai népiviseletbe– szégyent okozott a legtöbb kanadai számára, miközben az indiaiak inkább csak szánalmasnak és viccesnek találták a kis északi ország kormányfőjének komolytalan magatartását. Mint, ahogy azt egy vezető ellenzéki indiai politikus megjegyezte: India egy modern ország és Kanada kormányfője indiaibb próbált lenni mint maga az indiaiak. Az átlag indiai ritkán (elsősorban esküvőn) öltözött úgy, ahogyan Trudeau tette nap mint nap látogatása alatt.

A Trudeau család.

Úgy tudjuk, hogy a vizit előtt az indiai fél azt mondta a kanadaiaknak, hogy a tervezett hét napos látogatás túlságosan hosszú, de ha Kanada mégis ragaszkodik egy ilyen látogatáshoz, akkor legalább kezdjék a politikai tárgyalásokkal és hagyják az út „kulturális” részét az utolsó napokra. A kanadai kormány egyik tanácsot sem fogadta el, annak ellenére, hogy az út legfontosabb célja valóban a gazdasági és politikai tárgyalás lett volna kormányzati és gazdasági szereplőkkel. Végül Trudeau pusztán fél napot szánt az üzleti világ képviselőire.

A legtöbb kanadainak az volt a benyomása, hogy az indiai látogatás valamilyen családi vakáció. Fontos tudni, hogy Kanadában nincsen „first family”–sem a miniszterelnök családjának, sem pedig feleségének nincsen hivatalos közjogi szerepe. Mégis, Trudeau feleségével és gyerekeivel utazott Indiába és naponta fotózkodtak együtt, indiai népviseltbe öltözve. Úgy tűnt, mintha Trudeau túlságosan beleélte volna magát abban a „rock star” státuszba, amivel rajongói világszerte illették. Vagy az is lehet, hogy Trudeau túlzásba vitte azon igyekezetét, hogy tisztelegjen más kultúrák és hagyományok előtt. Csakhogy amit tett — a sorozatos beöltözés és táncolás — nem tűnt hitelesnek, erőltetett volt és fájdalmasan felszínesnek jött át.

De az igazi probléma nem is a beöltözéssel volt. Hanem azzal, hogy Kanada kormánya megengedte, hogy egy, a nyolcvanas években egy indiai miniszter elleni gyilkossági kísérlettel vádolt sikh férfi–akit Indiában terroristának tartanak–megjelenjen egy kanadai kormányzati vacsorán. Trudeau felesége, Sophie Grégoire mellett bukkant fel egy fényképen és jelenléte komoly feszültséget okozott Kanadai és India között. Elsősorban azért, mert India eddig is azt gyanította, hogy Kanada kormánya–amelyben számos sikh származású politikus vállal szerepet és amely mindig figyel a jelentős befolyással rendelkező sikh diaszpóra közösségre–burkoltan szeparatistákat támogat az egységes India helyett.

A fő kérdés az, hogy kormányzati inkompetencia miatt kerülhetett az invitáltak listájára Jaspal Atwal, vagy a Trudeau kormány szándékosan tűrte jelenlétét? Trudeau gyorsan azt hangsúlyozta, hogy sajnálatos hiba volt az egész, a felelősséget pedig egy befolyás nélküli liberális parlamenti képviselőre tolták, akivel a miniszterelnök „el fog beszélgetni” amint hazautazik. Csakhogy itt a felelősség semmiképpen sem az Atwalt beajánló képviselőé, hanem a Miniszterelnökségé. A Miniszterelnökség rendelkezésére áll a lovasrendőrség (az RCMP), a kanadai titkosszolgálat (a CSIS), valamint a külügyminiszter információja, illetve azok jelentései. És feltehetően a Google-keresőt is tudják használni. Innen kiderült volna, hogy a Vancouver Sun már több mint két éve óváintette a liberálisokat Atwal miatt, aki már akkor is Trudeau környezetében bukkant fel.

Elképzelhető, hogy a liberálisok a félmilliós kanadai sikh diaszpórát igyekezték a kormánypárthoz vonzani, hiszen Trudeauék felmérhették a veszélyt, hogy Jagmeet Singh sikh származású politikus megválasztása óta, mint az Új Demokrata Párt vezetője sok sikh szavazó átvándorolhatott a markánsan baloldali ellenzéki párthoz. És mint tudjuk, Singh is óvatosan kezeli ezt a közösséget. Például mai napig nem volt hajlandó határozottan elítélni az 1985-ös Air India járat felrobbantását sikh terroristák által. Pedig a torontói-montreáli-dublini-delhi-i Air India járat felrobbantása volt a legnagyobb tömeggyilkosság Kanada történelmében–összesen 329 ember halt meg, köztük 268 kanadai állampolgár. Singh azonban a sikh közösség érzékényeségére ügyelve, nem ítélte el a támadást, amikor megválasztása után erre egy újságíró rákérdezett.

Trudeau szerencsétlenül sikerült indiai útja — amit egy vezető indiai újságíró „óriási bukásnak” nevezett — elsősorban kanadai belföldi, diaszpóra-politikai és szavazat szerzési megfontolásokra épült. És azt látjuk, hogy nem könnyű evezni a Kanadában élő diaszpóra közösségek időnként turbulens vizeit. Talán az ország külpolitikáját nem a diaszpórákra, azok vélt vagy valós igényeire kéne építeni.

27 hozzászólás

  • Ez érdekes Chris.Mármint a Te következtetésed:”Talán az ország külpolitikáját nem a diaszpórákra, azok vélt vagy valós igényeire kéne építeni.”
    Hát mire? Ez fogós kérdés a szabadelvűeknek. Mert ha elfogadom a különböző identitású diaszpórát, akkor azok érdekeire kell építeni. Pedig bizonyára van kanadai identitás is, ami az összesből áll össze, mégis mindegyiktől különbözik is. Szerintem bele kéne nyugodni:mindannyiunknak többféle az identitása, sőt változhat is. Az nem valamiféle homogén állandó, sőt az ember egyik legjobb lehetősége.
    Azt szoktam mondani: elsősorban embernek születtem, másodsorban nőnek, harmadsorban európai vagyok és negyedsorban magyar. Ez nem valamiféle rangsor: csak mindegyik mivoltom számít. Sőt, most már mondhatom, így, hetvenen fölül, hogy a korosztályom identitása is belejátszik.
    Justin Trudeau szimpatikus, de beleesett a liberálisoknál oly gyakran látható csapdába. (Az én szememben ilyenek az agyatlan Me too akciók is.) Az ilyesfajta kiállásoknak az én szememben van egy rossz üzenete: Eljöttem közétek, én, a nagy fehér, de tetszik ám a szári – vagy a karikás ostor, bőrnadrág vagy borscs – mindegy. Lehet, eredményesebb lenne, ha azt mondaná: én vagyok a síző juharszirup (ez jó kanadai identitásnak?), te meg a csárdásozó rokolya. Lássuk, mit tudunk valami jót kihozni ebből együtt?

  • Oh my God! Volt az elso dobbento felkialtasom, latva az indiai Trudeau csalad kepet.

    Habar olvasva egy par cikkeket a Canada Free Press-en, de talan inkabb enyhebben veltek a PM „vakacios-utazasat egesz csaladjaval”. Mert a CFP inkabb a hangsulyt az egesz-csalad adofizetok altali fedezeset vette kerdore.

    A cikk totalis jelenteseert es merlegelt tartalmaert elismerest erdemel Mr. Adam. Talan ez volt legjobb cikke a mai napig, amely tenyeken, s nem politikai reszrehajlasokat celzott.

    Tehat a valasz talan hogy a miniszter-elnok es csaladja Hara-Chrishna kovetoje.

    A politikus lettere persze a pro-shikh magtartasa az nem csoda, hiszen a politikusok mind nyaljak barkinek a hatso reszet amely elonyeiket serkentheti.

    De altalanosagban, habar nem kovetem a Kanadi hireket,de az atlag velemenyek inkabb a PM ellen fordulnak. Talan csak tul fiatal ‘erett-eszu’-hatarozatokra ?

  • Christopher Adam

    Margit, szerintem gyakran fordulhat elő olyan, hogy a Kanadában élő diaszpórák véleményei és érdekei egy másik diaszpóra közösség érdekeivel ellentétesek. Sok ilyen példa volt Kanadában, de az egyik ami számomra a legfeltünőbb volt az amikor 1999-ben Montreálban az utca egyik oldalán albánok százai tüntettek, a másik oldalon pedig szerbek százai, a koszovói bombázás alatt. Ha az ennél jelentősebb közösségeket nézzük, akkor látjuk, hogy az Óhazában, vagy a világon zajló események komoly hatással lehetnek kanadai kisebbségekre. Ezért úgy gondolom, hogy miközben egy adott diaszpóra óhazai kapcsolatrendszerére épithetünk (különösen a gazdaságira vagy kulturálisra), a kanadai külpolitika legyen ennél átivelőbb és koherensebb. És mint, ahogy irod, van olyan, hogy kanadai identitás–erre lehet épiteni.

    Ajánlom az alábbi hazafias kanadai zenei számot–jó példa a kanadai identitásra, amely túlmutat egy-egy diaszpóra érdekein:

  • Mind a bevandorlok egy jobb uj-haza remenyeben hagyjak el szulofoldjuket, meg ha az kenyszerbol is indulva. De mind az uj-hazanak lesznek tagjai. Neha, amint az O-hazai dolgok megdobbentoek, azon kifejezik meglatasukat, neha meg tuntetesekre is hajlandok. De a masodik generacionak az am a szulofold.

    Nem ugy tortent 16-18 ezer evvel ezelott akik Azsiabol gyalogoltak at? Vagy akik elveztek a hajozas kalandjait? Vagy meg akik lohaton csak ezer eve? Hasonloan mindenki eredt valahonnan. Sot mint az atheista-evolucionistak az „out of Afrika” elven alapulnak.

    De barkik is vagyunk, barhonnan is jottunk, mindannyian egy pontbol eredunk. Minden kezdodott egyetlen eredo pontbol. Vagy is os-szuloktol. Azota csak sokszorosodunk!

  • Véleményem szerint az a gyanús ha egy politikus T.Ö.K.É.L.E.T.E.S.

    Mint pl. Genosse Putyin.
    Egyszerűen nincs neki semmi hibája!
    MEg még párat fel lehetne sorolni.De minek.

  • En csak es csakis szivbol tudok gratulalni hazam bolcsenek, a Nagy Justinnak a rendkivul fontos utazasa kapcsan.

    Egyreszt, mint mondvacsinalt katolikustol, elvarom tole, hogy barhova megy is, akar a vilag legjobb orszagan – Kanadan – belul, vagy azon kivul, minden alkalommal imadkozzon kulonfele nepviseleti ruhakban. Ez nagyon szukseges, mindenhol el is varjak ezt egy allitolagos katolikustol.

    Masreszt egyre inkabb kicsucsosodik az a bolcsesseg es haszon, ami a mi nagy kanadai diverzitasunkat jellemzi, es ami Nagy Justin szerint, es persze szerintem is, a mi erossegunk.
    Ugyanis – hogy nehany peldat emlitsek – Kanadaban vannak szunni muzulmanok es siita muzulmanok, kurdok es torokok, valamint hinduk, es szikek is, ha tehat mindket – odahaza harcolo – felet itt alazattal fogadja a bunos kanadai feher lakossag, akkor elojon a legfobb erossegunk es erenyunk, az egyseges kanadai nep, akik nap mint nap borulnak ossze egymast csokolgatva es egymasnak viragot adva. Ilyenkor en mindig el is erzekenyulok.

    ui;
    Ha valakinek nem tetszik az „allitolagos katolikus” kifejezes, szivesen visszavonom, hiszen o maga monda vala: „like so many Catholics across this country, I said, ‘OK, I’m Catholic, I’m of faith, but I’m just not really going to go to church. Maybe on Easter, maybe midnight Mass at Christmas.”

  • Christopher Adam,

    Most nezem es hallgatom azt a csodas zeneszamot, amit feltettel ide.
    Ujjong a szivem, hogy reszese lehetek ennek a kanadai csodanak, az osszes elkepzelheto orszagok kozul a leheto legtokeletesebb orszagnak.

    Ez pedig egy undorito giccs, nacik altal irva:

  • Valóban, ne a diaszpórák elsődlegessége legyen egy ország külpolitikájának meghatározója, hanem legyen egy markáns és rá jellemző, de a békét és humanizmust, a demokráciát képviselő irány.

    Ez esetben a szikhek érzékeljék, hogy a vallásuk egy a többi között, és semmivel sem előbbre való a másiknál. Érzékeljék azt is, hogy a vallási hevületükből elkövetett merénylet vagy merénylet kísérlet ellentétes azzal a politikával, amit az ország képvisel.

  • Ha Magyarorszagra mennek Trudeau Rudinak fog oltozni az egesz csalad. A pottyos az igazi! 🙂

  • Szikszai,

    higgadj le, itt az eredeti dalmű, amit megvásárolt Geszti Péter, és külön szöveget írt hozzá:
    .

  • Drizari
    2018 február 25
    1:38 du.

    Ráadásul az eredeti verzió épp kanadai, egészen pontosan a montréali székhelyű de világhírű újcirkusz társulat, a Cirque Du Soleil – Alegria előadásában hangzott el.

  • Tobbek megjegyzeseire;

    Nem talalnak erdemessegre, sot meltonak venni azt, hogy mond azok a vilag-minden reszerol az uj-vilagba vandoroltak, csupan az O-hazikaban ellensegeskedenek es gyilkoljak egymast.
    De a szabadvilagban bekes szomszedonkent kepesek es hajlandok elni.

    Vajon mi okozza azt?
    Valami a levegoben?
    Vagy valami a foldben?
    Vagy csupan az hogy vegre szabadok lehetnek, velni, elni amint ohajtanak, s azzal tovabba nem ellensegek?

    S meg amikor tunteni is mennek (mint Mr.Adam jelezte)csupan az europaban torteni verontasok es kegyetlensegek ellen tuntetnek.

    De O-hazaikban tamogattak, ill. talan tamogatnak azokat a verontasokat.
    De hat mi az ami valoban befolyasolja valtozasaikat ???
    NO, a korlatlan emberi jogok lehetosege?
    Az elhihetetlen maguk szamara ottan !!!

  • Szikszai most nagy öngólt rúgott. A feltett dal ugyanis a 2006-os választásokon a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP kampánydala volt… Akkor úgy sározták a nácik, mint valami kapcarongyot. Még az előadóját, a csodás hangú lányt, Oláh Ibolyát is le „cigánykurvázták”.

  • Igen, a legtobb kanadai magyar halas Kanadanak, ami befogadta oket mindenfele politika menekultkent. Mert bizony az elso es a masodik haboru utan, mindenfele rangu, vallasu jott es beengedte. Kanada, minden nepet befogad, akar honnan es akar miert jott ide.
    Az USA is ezt teszi, de erdekes modon, ott sokkal tobb a gyilkossag koztuk.

  • Ami meg Trudeaut illeti, en csak szegyenlem magam miatta.
    India is nevetett rajta, de a nyalas hizelges, a termeszeteben van, sajnos. Miert kellett az egész csalajat magaval vinni egy uzleti megbeszelesre? A beoltozesrol nem is beszelve.
    Talan, attol fel, hogy ez az egyetlen alkalom, hogy O es csaladdja Indiat megismeri.
    Ez is nevetsege, mert olyan gazdag, hogy akar mikor elmehet oda csak utazva privatim.-

  • Figyelő:
    Cseppet se szégyenkezzél Trudeau miatt, nincs rá okod.
    Ennél sokkal durvább dolgok is történtek, még kétezertizenhatban hívtam fel rá a figyelmet itt.

    Bemásolom hogy melyik topicban és adok ujabb Youtube linket mert ami ott van már nem elérhető.
    Az oroszok a magyarokkal levetették a nevetséges kis videot de kár volt mert a Youtube tele van vele.

    Ime a topic,
    benne a beírásom dátuma:”2016 február 29 10:58 du.”
    Az írásomban van egy link, azt nézzed meg 😀 😀
    http://epa.oszk.hu/00800/00843/00144/28/himek-a-porondon/index.html

    ez pedig a nézhető VIDEO

  • HHhhátth Szikszaikám.
    TE télleg szenilis vagy heheeeheheeheehehehe

  • Nem tettetem, hogy mélyebb – különösen nem politikai- jelentőséget tulajdonítanék ennek. Nem értek ehhez, biztos sok igazság van Chris protokolláris megnyilatkozásában, de bevallom, hogy nekem ezzel nem hogy bajom nincs, de még tetszik is. Simán el tudom képzelni, hogy spirituálisan kicsit elengedte magát, amiben semmi rosszat nem látok. Nekem úgy tűnik, hogy semmi gúny vagy megjátszás nincs ebben, hanem tisztelet egy idegen kultúra iránt.
    Ha ez a legrosszabb hír róla, akkor még mindig nagyon happy vagyok:)

  • talalom,

    Ongolt? Valoban?
    Nem lehet, hogy valamit nem ertettel meg?

  • Geyza , regi rossz szokasom, hogy nem szeretem a gerinctelen politikusokat.

  • Szikszai
    nekem úgytűnik az egész megkeseredett életed egy jókora öngól…

  • Miklos Banfi
    2018 február 25
    9:55 du.

    … Nekem úgy tűnik, hogy semmi gúny vagy megjátszás nincs ebben, hanem tisztelet egy idegen kultúra iránt.
    Ha ez a legrosszabb hír róla, akkor még mindig nagyon happy vagyok:)”

    Pontosan – ez a beszéd! :))))
    Szinte irigylem a kanadaiakat, ha ennyi lenne a probléma a mi miniszterelnökünkkel(is) a fejünk sem fájna!

  • Persze persze, de atttol meg csak a politika Justin Bieber-je.

  • Figyelő
    2018 február 26
    11:13 de.
    Geyza , regi rossz szokasom, hogy nem szeretem a gerinctelen politikusokat.

    Akkor a mostani hazai teljes kurzust miért imádolod?

  • Laszlo
    2018 február 28
    6:33 du.

    „Persze persze, de atttol meg csak a politika Justin Bieber-je.”

    Nem igazán követem figyelemmel Justin Biebert, mert valahogy kívül esik az érdeklődési körömön -:))) de megint csak azt kell mondanom, hogy nem bánnám, ha Orbánt is pusztán az európai politika J.Bieberjeként emlegetnék, ám az ő esetében sajnos egészen más hasonlatokat emlegetnek!

  • Besancon, nincs vita! Igazad van, ha a ketto kozt kell valasztani nincs is kerdes.
    Egy masik topikban Figyelo panaszkodik, hogy milyen sok itt az ado. Hat igen kanadaban magasak az adok, az allam nem hatekonyan mukodik az is biztos. De tudom, hogy otthon sokkal tobb az ado, a kormanyunk hatekonysagat meg merni sem erdemes. Nem felejtettem el, hogy honnan jottem es tudom Magyarorszagon milyen a helyzet.

  • Szikszai elfelejtette honnan jött vagy ment…ez a jöttment.

    És a nagy jövés-menésben nem veszi észre hogy a két nácinak
    NHC*-nak és Sztár-izének a játékszerévé vált.

    Vele próbálják „hitelesíteni” a pártjuk demokráciagyűlölő Nyugatellenes propagandáját, hogy lám hát mennyire igazunk van mikor szidalmazzuk Amerikát (ami már majdnem Kanada.)

    Van erre egy igen jó mostdivatba jött hazai kifejezés :

    Ö egy politikai INGYENKU…VA