Új jobboldali populista szél fúj Kanada legnépesebb tartományában

2018 március 11 11:53 de.19 hozzászólás

„Rá fogok szállni a seggére. Le fogja rúgni magáról éjjel az ágyban a takarót és azt fogja látni, hogy fogaim körbe markolták a tökeit.” Cikkünk kezdő idézete az 53 éves Doug Ford-tól származik–ő lesz a Progresszív Konzervatív Párt kormányfőjelöltje a június 7-ei Ontario tartományi választásokon. Az idézet még torontói önkormányzati tevékenységéhez kötődik és ellenfeléről, John Tory jelenlegi torontói polgármesterről szól. Megemlítendő, hogy amióta tartományi szinten polizitál, Ford egy viszonylag visszafogott kampányt folytatott, a fenti rémálommal felérő fenyegetésre nem volt eddig példa. A PC Párt tagsága – éppenhogy – Fordban látja az esélyt arra, hogy 15 év után végre megbukjon a jelenleg Kathleen Wynne által vezett liberális kormány és újra a jobbközép vehesse át az irányítást Kanada legnépesebb tartományában.

De mégis mit tudunk Doug Fordról?

Azt biztosan, hogy elitellenes, populista lázadóként definiálja önmagát, a „kisemberért” száll harcba. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a Ford család tagjai aligha az átlag „kisember” módjára élnek. A családi vállalkozás, a „Deco Labels and Tags” gazdaggá tette a Ford családot, a cég éves pénz forgalma számillió dollár körül van. Ford, akinek kétség kívül van üzleti érzéke 2002-ben vette át a cég vezetését és az Egyesült Államokba terjesztette a vállalkozást. 2010 és 2014 alatt Doug Ford önkormányzati képviselőként szolgált Torontóba, öccse, Rob Ford kalandos polgármestersége idején. Doug kulcsfontosságő szerepet játszott a néhai Rob politikai kampányaiban, illetve a város hullámvasútszerű vezetésében. És ez a tény riasztó lehet mérsékeltebb PC párttagok számára.

A kormányfőjelölti kampányból megtudhattuk, hogy Doug Ford ellenzi az abortuszt és nem akadályozná meg azt, hogy frakciótársai az abortuszt korlátozó indítványokat terjesszenek a tartományi törvényhozás elé. De szavaiból az is kiderül, hogy kormányfőként ő nem kezdeményezne ilyen intézkedést. Mégis milyen korlátokról lehet szó? Úgy tűnik, hogy a PC Pártban azon gondolkoznak egyesek, hogy a kiskorúak esetében szülői engedélyhez kötnék az abortuszt. A pártversenyben csak egy jelölt – a mélyen vallásos Tanya Granic Allen – támogatta az ilyen jellegű korlátozást. Ford csak annyit mondott, hogy személyesen ellenzi az abortuszt, de párttársaira hagyná ezt a vitát.

Doug Fordról azt is tudjuk, hogy elutasítja a szénadó ötletét és emiatt kész harba szállni a szövetségi liberálisokkal is, tehát Justin Trudeau miniszterelnök kormányával. Továbbá kormánya átgondolná és valószínű átalakítaná a tartományi liberálisok által bevezett szexuális köznevelési programot, amely Ontario tantervének egy része. A tanterv jelzi: a gender identitást az elemi iskola harmadik osztályában kell tanítani, a hatodik osztályban pedig a maszturbációról. Az utóbbi esetben jelezni kell a diákoknak, hogy ez mennyire gyakori. Ford szerint a liberálisok nem konzultáltak eléggé szülőkkel mielőtt bevezették a programot. „Szemben a liberálisokkal és úgy gondolom, hogy a szülő és nem pedig a kormány gyermekeink elsődleges oktatója”–mondta Ford a Don Bosco Római Katolikus Középiskola épülete előtt a kampány idején. Ford szerint a mai tanterv lényegében a „liberális ideológiáról” szól.

A kampány alatt Ford azt ígérte, hogy helyreállítana olyan vasútvonalakat észak Ontarioban, amelyeket a liberális kormányok szüntettek meg, különösen azért, hogy az északi települések lakói könnyebben hozzáférhessenek a legjobb „déli” (értsd: torontói) kórházakhoz ha súlyos betegségekkel küzdenek. Ford jelezte, hogy sok esetben az észak lakói (olyan városok polgárai mint Timmins vagy Sudbury) nem tudnak méregdrága repülőjegyeket vásárolni, hogy Torontóba repüljenek.

„Azonosulni tudok a munkásosztállyal”–mondta Ford Sudbury városában. „Imádom az itteni embereket. Ezek földön járó hús-vér embereket, akiket hosszú ideig mellőztek az elitek”–tette hozzá.

Ford aligha hagyományos konzervatív politikus, de elképzelhető hogy populista, népies üzenete meg fogja szólítani azt az észak-ontariói munkásosztályt, amely korábban a baloldali Új Demokrata Pártra szavazott, amelyet egyébként jelenleg a magyar százmazású Andrea Horwath vezet. És azt is tudjuk, hogy Ford népszerű Torontói középosztálybeli elővárosaiban. A tartomány újságírói általában tapasztalták – az inkább balos médiában is – hogy Doug Ford tud rendkívól sármos lenni és nem szabad alábecsülni. De marad egy fontos kérdés: vajon vissza tudja fogni magát a kampány idején, különösen amikor majd szembe száll a jelenleg népszerűtlen, de mindenképpen agilisan kampányoló Wynne kormányfővel? És vajon összezár mögötte a PC Párt–az a párt, amelyet Ford „puha liberalizmussal” és elitista hozzáállással vádolt? Hamarosan kiderül. Izgalmas hetek jönnek.

19 hozzászólás

  • Mint a vak ember mondotta; ‘majd meglatjuk’ , hogy hogyan, mive alakul a helyzet. De ketsegtelenul vilagszerte az atlag „foldon jaru hus es ver emberek akiket hosszu ideig melloztek a elitek.” Az az alatalanos helyzet vilagszerete. A magat a magaslaton velo kivaltsagos „elitek” amim mint „szuper-egyenek”-nek veltek magukat, ma a „tenger feltamadt” nemzet es nemzet utan. Na de az elet igy megy. Az inga esik mind-ket iranyban.

    Persze az ilyen esetek is rendszerint az US-ban kezdodoek. Trumpot lehet velni az elso olyan esetenek. Persze azert hogy valaki gazdag, az nem jelentheti hogy a „hus es ver” dolgozo atlag embereket nem vehetne figyelembe.

    Majd meglatjuk !!! A vak embernek volt a legjobb meglatasa. Mert a vakot a felreterelo propaganda bab-jatekot nem johetet figyelemebe ! Csupan amit kezenek tiz ujja kozvetlen erintessel tapasztal. De az am a valodi felfogas !

  • Ugyan azt a meglatast jelezte a ma reggeli szamaban a Canada Free Press is. Parhuazmot velve a Ford es Trump eseten 2016-ban.

  • A populizmus terjedőben van. Na persze, az okostelefonok, televízió és a világháló jelenlétében, naná… Amikor a hírek és vélemények csak az újságolvasó emberhez jutottak el, akkor még a befogadó embernek tudni kellett legalább olvasni – még a sorok között is.

  • Tanulságos, hogy a szénadó-ellenesség népszerű lehet, és hogy a bigottság (abortusz, szexuális nevelés) nem csupán az elmaradott országokban pusztít. A vasútvonalaknál talán olcsóbb lenne kifizetni a valóban rászorulók repülőjegyét. (?) Remélni kell, hogy a nem konzervatívok összefognak a konzervatívok ellen, ez utóbbiak sikere esetén. A néhai Ford polgármester még Európában is hírhedt volt.

  • Milyen jo, hogy Kanadaban csak ez a problema!
    Az USA/ban ma edrekes csomag ment korbe Texas allamban, Ausztinban. T.i. a csomag amit a haz ele tettek, tesznek , ha hozzanyulnak felrobban.
    Na es Londonban, Angliaban?, egy volt orosz kemet megmergeztek a parkban egy padon lanyaval egyutt.

  • A mai hirekben hallottam.

  • Figyelő:
    Ez lett a vége a Nyugat nagy összeborulásának Ororszországgal.
    Most már mindenhol ott vannak és rombolnak.

    Tudod én leborulok a Szovjetúnió második világháborús áldozatos tevékenysége miatt és az is tény hogy utána igencsak megnőtt a Szovjetúnió nemzetközi ázsiója.

    De amit utána adtak elő és amik kiderültek a haláltáboraikról…szóval nem értem a kilencvenes évek USA-ját hogy miért bíztak meg ebben az értelem nélküli céltalanul gyűlölködő ádáz ellenségben.

  • FIGYELO;
    Az pegid a multheten tortent.

    Harci gazt alkalmaztak a Moszkvai elvtarsak.
    Egy rendor ma ig is a korhazban van, allapota kerdese.
    De 21-etkelett orvosi kezelesben reszesiteni akik a tett helyere mentek segiteni.

    De igen ostobasag volt amMoszkvatol, mert a „csere” lehetoseget a jovoben semmisiti ezzel.

    Ugyan akkor mutatta be a jelen czar az ujabb fegyverkezesi eszkozeiket,amivel a vilagot fenyegeti pusztitassal.
    Oroszorszag kozgazdasaga alih egyenlo-meretu Olaszorszageval, amig lakossag duplaja, de van penz a rohamos fegyverkezeseikre.
    Tehat nem csak Kim Jon Un elvtars az ma.
    Sot Iran is kepes es hajlando igeretet kivitelezni, elsoporni Izraelt a foldfelszinerol.

    Az orosz „onkentesek” meg Damaszkuszban is mukodnek.

    Tombol a beke vilagszerte.

    Kezdodoik egy ismetelt fegyverkezesi verseny !

  • Bendeguz79
    2018 március 12
    4:44 du.
    Miota eszemet tudom az orosz mindig fegyver=kezett. Soha nem zavarta ha a lakossag ehezett. Az en idomben rafogtuk ezt Sztalin paranojajara. DE Putyinrol ezt nem hiszem,el hogy beteg.

  • FIGYELO:

    Talan valami a levegoben, vagy a vodkajukban van ami okozza mind azt. Ki tudna?

    De a hatalom es uralom elkepzeles es annak korlatlan es embertelen modszerei nem igen velheto normalisnak.

  • Figyelő
    2018 március 13
    10:36 de.

    Ez igaz, kivéve a második világháború előtti pár évet.
    Mert akkor valahogy a Sztálini hazaáruló szovjet felsővezetés, megbízván a Hitleri Németországban, elmulasztotta a Vörös Hadsereg ellátását korszerű fegyverekkel.
    Eredmény: Halott és foglyul ejtett vöröskatonák milliói !
    Amikor végveszélybe kerültek a Wehrmechttal szemben, az amúgy is igen szorult helyzetben lévő Angliának nomeg természetesen az USA-nak kellett őket „lélegeztetőgépen” tartani naprakészen korszerű fegyverekkel.
    Ezt annyival intézte el a „szocialista történelem-írás” Hogy jó jó de az a fegyver-mennyiség csak 4 %-a volt annak a fegyver-felhasználásnak, amit a Vörös Hadsereg alkalmazott a háborúban.
    Ez igaz, csakhogy arról elfelejtettek szót ejteni hogy ezt akkor kapták a ruszkik , amikor SEMMIJÜK SEM VOLT a németekkel szemben.Nem voltak tankok, nem voltak harcirepülők, nem volt tűzérség és teherautók mert az elavult dolgaikat mindet elpusztította a Wehrmecht.

    Egy történész szerint a háború első napjaiban,mikor öszeomlottak az oroszok,Sztálin a dácsájára menekült és ott részegen bujdosott.Mikor kiment hozzá a Központi bizottság, eleinte azt hitte hogy leakarják tartóztatni !Csak lassan értette meg részegen hogy könyörögni jöttek hogy térjen már vissza a Kreml-be mert nélküle nem képesek semmire.

  • Geyza
    2018 március 13
    2:47 du.
    Nem tudom a hatteret. Viszont allitolag Svajcban volt egy zsido fegyvergyaros, aki gyartotta es luldte a fegyvert.

  • Geyza
    2018 március 12
    4:42 du.
    Nem tudom, hogy te tudod e, hogy Sztalin eloszor Hitlerrel irt ala egy egyesseget .Hiszen biztos tudsz a harmas talalkozasrol, ami ketszer is megtortent.

  • Figyelő
    2018 március 13
    5:40 du.

    Hát hogyafenébe ne!
    Ezt nem értik a történészek !
    Sztálin, aki rendkívül bizalmatlan természetű volt,
    MARADÉKTALANUL megbízott Hitlerben ! Nem hitt a saját titkoszolgálatának és az amerikainak sem, mikor jelezték neki hogy hamarosan megtámadják a Szovjetúniót !

    A fegyvereket vagy inkább fegyver-rendszereket hajón konvojokban szállították az USA-ből és Angliából neki.

    RENGETEG amerikai és angol tengerész halt eközben hősi halált a németek tengeralattjáró támadásai miatt.
    ÉS mégis..önként jelentkeztek a küldetésekre!Civilek voltak!
    Nem volt hiány matrózokban soha.
    Amikor az Északi Jegestengerben egy teherhajó elsűlyedt, a konvoj többi hajója NEM TUDOTT MEGÁLLNI hogy kimentsék a vízbe esetteket !!!!

    Mert akkor azt is egyből elsűlyesztették volna a német tengeralattjárók.

    A jeges minusz sokfokos vízben, ami nem fagy meg a sótartalma miatt, amugyis kb hat perc volt a túlélés.HAT PERC ÉLET és kész.
    Ennek ellenére mentek azok a névtelen hősök hogy megsegítsék az élethalál harcát vívó Szovjetúniót.

  • FIGYELO nehany megjegyzeseire;

    Nem irtak hogy „beteg”, csak kovetik az osi „orosz mentalitast”. Rettenetes Ivantol kezdve.

    A „nem normalis” az nem jelent „beteg”-et.
    De ki velne mind azt „normalisnak”?

    Egy zart tarsadalom, semmiben nem voltak hasonbloan mint a nyugati tarsadalmak.
    Mindeg csak uralatak masokat,s a kozakok tetek mind a hofitasaokat ertuk. S azert meg a korlatlan „kegyetlensegek alkalmazasaival” voltak fizetve.
    S mivel hogy a Czartszolgaltak amodon, a Vorosek pusztitottak akzakokat. Kun Bela nem kevesebb mint 60 ezer kozakot pusztitatott.10 ezer feher-hadifoglyokat agyonlovetett.
    (Olvasd „Kun Bela nepbiztos”. Meg Lenin ellen is agitalt. Lenin,Stalin,Troczkij mind eliteltek kegyetlensegeiert.)

  • GEYZA ezalkalommal igen erdekes es valosagokat jelentett.

    A Murmansk-ban szallito „Libety-shipp”-ek egy harmada ugy a szallitmanyaikkal es szemelyzetukkel a tenger feneken fekszenek maig is.

    Igen, nem a Navy, hanem „Merchant Marine” ,kereskedelmi hajosok voltak mind.
    Nem volt megallas, nem volt mentes. Minden a „szerencsen” fuggot.
    Sztalin nem hitte-el pusztulasaikat. Allitotta hogy talan az elpusztitott hadianyagokat a US celzatosan nem szallitotta.
    Sztalin soha nem hitt el semmit, s nem bizott senkiben.
    Neki barmi megoldasa csak a halal volt.

  • Geyza
    2018 március 13
    2:47 du.
    Tudod ki segitette a ruszkikat a tankokkal, es fegyverekkel? Az Aameikaiak,

  • Figyelő:
    Hát nem azt írtam?

  • Bendegúzkám:
    Én ÁLTALÁBAN igen érdekesen és valósághűen prezentálom a dolgokat.

    Ha valamiben tévedek, az csak azért van mert régen olvastam róla és az ember felejt.

    Sok dolgot egyszerűen ELHALLGAT a hazai Média, beleértve az Internetest is.

    Szóval..meaculpa ha valamire nem jól emlékszem, de emlékezetem mint a híres régi floppygyártó cég reklámja:
    https://www.cs.auckland.ac.nz/historydisplays/TimeLine/TimeLine4.3/4.3.13-FloppyDisks/ElephantMemorySystems.jpg