Orbán Viktor ízléstelen sorosozása felháborodást okozott a szlovákiai magyaroknál

2018 március 12 10:43 de.26 hozzászólás

Jelzésértékű, hogy a kegyetlenül meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíróról (Jan Kuciak) és élettársáról (Martina Kusnirova), illetve az emlékükért és a korrupt szlovák kormány ellen tüntető fiatalokról Orbán Viktornak csak két dolog jutott eszébe: Soros-összeesküvés és a migránsok. A magyar kormányfő és annak rendszere még egy ilyen pillanatban sem tud halvány együttérzést mutatni. Orbán szlovák szövetségese – Robert Fico – a bukás közelébe került, belügyminisztere hétfőn le is mondott. A koalíciós kormány sorsa most a felvidéki magyarságot képviselő Most-Híd kezében van. Ezzel egyidőben egy korábbi szlovákiai diplomata, Petőcz Kálmán írt nyílt levelet a romlott erkölcsű, embertelen magyar kormányfőnek. Ezt a levelet a KMH olvasóival is megosztjuk… (A szerk.)

Petőcz Kálmán

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Orbán Viktor!

Szeretném Önt nagyon szépen megkérni, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia belügyeibe, főleg nem olyan szerencsétlen és buta módon, ahogy azt pénteken a közmédiában tette. Nem csak azért, mert Ön szokott elsőként tiltakozni, ha úgy érzi, külföldről dilettáns módon kommentálják a magyarországi politikai eseményeket. Én sem szoktam kommentálni a magyarországi belpolitikai eseményeket, de most kivételt kell tennem.

Ezt a levelet egy volt diplomata írja, tehát a fogalmazások diplomatikusak, vagy ha úgy tetszik, „politikailag korrektek” lesznek. Túl sok manapság a közbeszédben a vulgarizmus, a maró gúny, a vitriolos szurkapiszkálódás, a tiszteletlenség, a mellébeszélés és a szándékos csúsztatás. Én ilyenekhez nem folyamodom. Őszinte kérdéseket teszek fel, és jószándékú ajánlásokat fogalmazok meg.

Sajnos, azzal kell kezdenem, hogy amit Ön pénteken előadott, az még csak nem is dilettáns kommentár, hanem a szomszéd országban történtek célzatos bevonása a magyarországi választási kampányba. Ön nagyon jól tudja, hogy sem Soros Györgynek, sem egyéb „nyugati imperialistáknak” ahhoz, hogy Szlovákiában az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek, semmi köze nincs.

Az emberek azért tüntetnek, mert elegük van a korrupciós maffiából, amely a Fico-kormányok alatt befészkelte magát az állami intézményekbe, kilopta a seggük alól a fél országot, és ellehetetlenítette a gyerekeik jövőjét, vagy elűzte őket Szlovákiából. Amikor ez a korrupciós maffia veszélyeztetve érezte a zsákmányát, attól sem riadt vissza, hogy meggyilkoltassa azt a fiatal újságírót, aki a főszereplők leleplezésére készült. Brutális módon a barátnőjét sem kímélték meg a haláltól.

Önnek nincs egyetlen jó szava sem, amellyel együttérzését fejezné ki a két meggyilkolt fiatal és hozzátartozóik iránt? Önnek ebben a nehéz pillanatban is csak „sorosozásra” és „migráncsozásra” futja? Kár, mert ezzel vérig sértett százhúszezer békésen tüntető embert. Ahhoz, hogy tisztán lássanak, nincs szükségük Sorosra, de Önre sem. Hiszen ebben az országban élnek, és saját bőrükön tapasztalják naponta a hatalom arroganciáját. Ön megsértett minden szlovákiai becsületes állampolgárt, aki végre egy igazságos jogállamban, félelem nélkül szeretne élni.

Pozsonyban pénteken 60 ezer ember gyűlt össze a főtéren. Ennyi ember az 1989. novemberi tüntetéseken sem volt. Az Ön állami hírügynöksége csak tízezerről számolt be. Jellemző. De ez most nem lényeges. A tér egyik részét a kismamák foglalták le maguknak. Legalább 200 babakocsis anyuka és apuka jött el kifejezni szolidaritását. Ők sem dőltek be a kormányfő ijesztgetésének, hogy majd Soros-bérencek fognak provokálni és utcaköveket dobálni. Biztonságban érezték magukat a tömeg kellős közepén. Eljöttek, mert a gyereküknek jobb jövőt szeretnének.

Sajnos, Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának már nem lesz gyereke. Pedig éppen esküvőre készültek. Néhány héttel a házasságkötés előtt gyilkolták meg őket. Abban az országban, ahol három éve a volt kommunisták és ateisták az (ál)keresztény-nacionalistákkal szövetkezve alkotmányba emelték a házasság szentségét. Az a politikus kardoskodott leginkább – képmutatóan – az alkotmánymódosítás mellett, aki a saját házasságából bohózatot csinált, mert nyilvánosan barátnőt tart. A hölgy ráadásul kapcsolatot tart fenn maffia-gyanús egyénekkel. Nos, ezek a dolgok haragítják Szlovákia népét, tisztelt miniszterelnök úr, nem Soros György.

Lehet, hogy Magyarországon sorosozással és migránsozással még (egyszer) lehet választást nyerni. Szlovákiában pillanatnyilag biztos hogy nem. Az emberek többsége ennek nem dől be. Nekem Önnel, tisztelt miniszterelnök úr, egyébként személyesen semmi bajom nincs. Sőt, szívesen idézem vissza azokat a pillanatokat, amikor Ön fiatal demokrataként, 1989 júniusában gyújtó hangú beszédet mondott a Hősök terén, vagy amikor 1992-ben az akkori pártját felvették a Liberális Internacionáléba, és Önt Európa egyik legígéretesebb fiatal politikusaként tisztelték és ünnepelték. Remélem, azért még Ön is emlékszik azokra az időkre.

Petőcz Kálmán

26 hozzászólás

  • kituno level es szorol szora igaz,…………csak sajnos Orban ezt le se fogja sz@rni.
    orbant csak az erdekli hogy barmilyen aron de ujra hatalomra kerulhessen gyalazatos muvet tovabb fojtathassa Europa sziveben.
    a magam reszerul,;
    baruh dayan h’emet…. a legyilkolt ket fiatal csaladjanak!
    az O.-rokkevalo adjon vigasztalast nekik gondoskodo ovo szeretettel

  • Erről a levélről hallgat a kormány-média.

  • Két kérdés nyugtalanit:
    -Szlovákiában tavaly 170 ember esett gyilkosság áldozatául. Durván minden másnap 1(egy). Miért nem a többi 168 meggyilkoltnál vonulnak a térre a gyermekkocsis kismamák (akiknek azért más fontosabb dolguk is lehet, feminizmis ide, feminizmus oda…)
    – Milyen erkölcsi magasságban érzi magát a volt diplomata Petőcz ur, hogy „romlott ekölcsűnek és embertelennek” nevezi Orbán Viktort. Miért nem néz a saját tükrébe, hátha…..?

  • NAGY István
    2018 március 12
    2:14 du.

    István, kérdésre kérdéssel.. Az a másik 168 áldozat is a korrupciót, illetve ennek mezsgyéjén a hatalomnak a maffiával való összeszövődéséét oknyomozta?

  • HunCanada, ilyen ügyekben Columbo hadnagy felteszi a kérdést, a gyilkosság kinek volt az érdeke, kinek volt vagy lesz ebből haszna?
    A Fico-kormány a sor legvégén áll.

  • Nagy I. Ezt az állapotot hívják Staatsführer-Infected. Ktorý žije medzi vranami, vždy kráka.

  • EL A KEZEKKEL SZLOVAKIATOL ES MINDEN MAS NEMZETEKTOL !

    Az semmi mas mint be-avatkozas mas nemzetek teljesen onalo belugyeikbe.

    Nem talalna a magyar allamhatalom valamit tenni a sajat hataskoreben ?

  • NAGY ISTVAN’

    Persze a jelentos kerdes hogy milyen buntetteknek estek aldozatainak ?

    Rablasok, betoreses, orszaguti,nemi-tamadasok, kabitoszer versenyek, ifji-gangek, vagy talan politikia celu merenyleteknek ?

  • Nagykám ne relativizálj

  • Hollósy Gerti

    Ezt a levelet vagy sok-sok hasonlót, már régen kellene írni, sokaknak, olyanoknak, akiknek a véleménye talán kicsit „hat” a miniszterelnök úrra. (Naiv vagyok, bocsi, rá nem hat senki és semmi.)

    A finom diplomáciai levél másképpen, azaz tömören és nyersen fogalmazava, az hogy amit O.V. nyomott az egy bunkó, szemét duma, és sajnos egy olyan embertől, aki nálunk 8 éve miniszterelnök lehet.
    Az ország szégyene, mert ha egy kocsmában ilyen érzéketlenül „migráncsozik” egy helyi deliriumos, azon nincs mit csodálkozni, de ez azért sok. Vagy lassan ezen se kéne csodálkozni?

  • charlie
    2018 március 12
    2:57 du.

    Egyetértünk Charlie. lehet, hogy nem a sor elején van a Fico kormány, de nem olyan hosszú az a sor, azaz nincs messze a sor vége sem. A soron kívüliek pedig Szlovákia népe, ha már így metaforikusan írjuk le a helyzetet.

  • NAGY István

    En nem vagyok diplomata, tehat rovid leszek!

    Jezus azt mondta, hogy az jon ki az ember szajan ami benne van – innentol kezdve jobb lenne, ha valahova olyan helyre irogatnal, ahol a tragyabol komposztot csinalnak!
    A megjegyzesed mocskosabb volt mint a Viktore, es embertelenebb!
    Dehat milyen is lehetne az a vezer, te pedig csak egy senkihazi berence vagy!

  • Amugy mit lehet tudni a felvideki magyarsag es ner kapcsolatarol? Mindenhol csak szekelyek meg Erdely megy. Felvidekre is ugyanugy toljak a penzt?
    Nekem ez valahogy kimaradt.

  • Ezek a taho paraszt fideszesek mostmar valosogosan a masodik szomszedunknak mentek neki
    Na nem a kormanynak, hanem a nepnek, a polgaroknak!

    Mindenaron hatalmon kell maradnia, vagyis mindent bevet a hatalomert, mivel mar minden aljas ugyet felderitettek az EU-s nyomozok, az INTERPOL-lal karoltve – a Polt Peter es Pinter Sanyi mar csak a vedofal.
    Nyilvan o is informalva van mindenrol, hiszen egyelore a magyar titkosszalgalat az o kezeben van.

    Ha a valasztast veszitene, vagyis nem lenne a meg tobbsege, akkor feketeleves.
    Ha nyer, akkor viszont az Isten irgalmazzon az orszagnak!

    Kiepiti a totalis diktaturat „egyszer es mindenkorra”

    Putyin a NATO-t akarja legyengiteni es ebben a Viktor a besugoja.
    Nagyon messzire ment ez az emberutanzat mar.

  • NAGY Istvan
    a szlovakok nem pofaznak bele a magyarok belugyeibe……….ti igen az ovekebe, es nem eloszor.
    ugyhogy te nezz a sajat tukrodbe es azt a ferget aki a tukorbol visszabamul rad kopd is le!!!

  • László! Szlovákiában kb. 10 éve kettészakadt az ottani magyarok pártja, a Magyar Közösség Pártja (MKP). A nemzetiségi politikában mindig is élő kérdés kapcsán: egy nemzetiségi pártnak kizárólag az adott kisebbséget kell-e figyelembe vennie, vagy az adott állam keretei között kell-e a speciális kisebbségi érdekeket képviselni? Egyben elismerve azt is, hogy egy nemzetiség tagjai is különböző felfogásúak lehetnek: jobb és bal oldaliak egyaránt.Akkor alakult a MOST-Híd Bugár Béla vezetésével – a MOST szlovákul hidat jelent.
    A néhai fiatal demokraták mindig is amolyan ötödik hadoszlopként tekintettek a határon túl élő magyarokra, mint „jobboldaliakra”, ezért a soviniszta-irredenta vonásoktól sem mentes MKP-t tolta pénzzel, egyébbel. De az ottaniak többsége az együttműködésre szavazott: az MKP maradéka jelentéktelenné, a MOST-Híd viszont tényezővé vált, többször függtek tőle koalíciós kormányok. Ezt a mai magyar kormányfő nem bírta lenyelni: ott nyomja a MOST-Hidat, ahol tudja, akkor is, ha ezzel árt a felvidéki magyaroknak.
    Romániában más a helyzet: ott a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) egységét úgy tudta megőrizni Markó Béla évtizedeken keresztül, hogy jelentős politikai tényező volt az országban: szintén többször volt koalíciós kormányban. Ott is áskálódtak a néhai fiatal demokraták a magyarok ellen. Számtalan formációt – Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Magyar Polgári Párt, Székely nemzeti Tanács stb. – támogattak, de többnyire 1% alatti támogatást tudtak szerezni a gyanús alakokhoz (Tőkés) köthető pártok az RMDSz-szel szemben. Markó halálával úgy tűnik, Erdélyben vesztettek a magyarok: győzni látszanak a magukat önálló nemzetiségként tételező székelyek.

  • NAGY István 2018 március 12 2:14 du.

    Te aljas gané – ez a cikk Ján Kuciak és Martina Kušnírova gyáva legyilkolásáról szól, kik élettükkel fizettek egy civilizáltabb világért!
    Nyugtalanítson tégedet csak az az egy kérdés, hogy hogy lettél egy ilyen szívtelen gazember – te mocsok, te !

  • Fico-t megvezették amikor egy „repi-csajt” a szlovák-olasz maffia bejuttatott hozzá főtanácsadónak. Így a gyilkosság után Ficora a gyanú árnyéka vetődik.

    Konteó(?) szerint világpolitikai játszma része Fico eltávolítása a gyilkosság megkomponálásával. A konteós cél a V4-ek meggyengítése.
    Ehhez kapcsolódhat még, hogy április 8-ika után esetleg nem folytatódik az orbáni politika – sem.

  • Gabriel
    2018 március 12
    8:46 du.

    „Putyin a NATO-t akarja legyengiteni es ebben a Viktor a besugoja.”

    Hát igen.
    Van egy mondás:
    „A lánc annyira erös amennyire a leggyengébb láncszeme”

    Vagyis nem sok jövöt jósolok magunknak így a NATO-ban.
    És akkor Isten irgalmazzon nekünk az utóbbi nyolc év alatt mesterien feldühített Román meg Szlovák államok SOKKAL ERŐSEBB hadai ellen !

  • Nagy Istvánról egy ideje tudjuk már hogy náci párti.

    Attól lett ilyen.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 13
    5:57 de.

    „Vagyis nem sok jövöt jósolok magunknak így a NATO-ban.
    És akkor Isten irgalmazzon nekünk az utóbbi nyolc év alatt mesterien feldühített Román meg Szlovák államok SOKKAL ERŐSEBB hadai ellen !”

    És mégis mivel tudná kimagyarázni ez a két feldühített a lerohanásunkat, a keveselt területi kielégületlenséggel, vagy a piros sapkával? Szerinted a Nato nevü „VÉDELMI” szervezet patronálna egy berkein belüli hódító vagy bosszúálló háborút?

  • Orsóskám:
    NEM TUDOM !!!
    De láttunk már háborút két NATO ország között is
    (Ciprusi viszály, máig nincs rendezve.)
    Ha Mo nem lesz NATO tag és igy folytatja, akkor előbb utóbb könnyen nagyon elmérgesdhet a helyzet.
    És megnyugtatlak: Az USA a kisujját se fogja miértünk, Putyinbérencek miatt megmozdítani.

    A témához:
    Az idióta OIM* miatt ma párszor jó alaposan megnéztem a France24 francia hírcsatornát, van e valami a párizsi migráncsok atrocitásairól.
    Arról ugyen nem volt de feltűnően tele volt a ruszkik utóbbi kémügyeivel.
    És a német hírcsatornák is !!
    Úgy tűnik a Nyugat besokallt a putyini Titkosszolgálat szemétkedései miatt.
    Ez viszont igencsak kinos lesz Amiurunknak.
    Lassan lassan választania kell.
    Hogy kit fog választania, ebben a pillanatban nem kétséges.

  • Koszonom talalom.

  • csak egeszen halkan jegyzem meg itt -(ha mar errol is szo esett ki kito hol…)- hogy a zazrivecz-vona is tett egy barati latogatast a moskovita kommonista partfoiskolan………