Szárnyvonal

2018 március 29 9:46 de.108 hozzászólás

A mai ember InterCityvel utazik, gyorsvonattal, gyorsan. Esetleg autóbusszal. De leginkább gépkocsival. Minden faluban és tanyán ott vannak erre a trabantok, zsigulik, kimustrált keleti és nyugati veteránok. Ez mind vagy suhan, vagy mellette suhannak, mindenképpen a modern idõk versengõ légkörét illuzionálják.

A szárnyvonal az egészen más. Sín, amin csak ritkán közlekedik vonat, az is megáll minden kilométerkõnél, bár mégis kilométerekre a kívánatos úticéloktól; felesleges kurfnikat tesz valami hajdani tervezési bolondéria következtében; hosszasan várakozik szembejövõ viszonylatokra, tyúkokat hessegetõ vasutasokra, Józsibára a szomszédból, és még ki tudja miféle reményteljes momentumokra. Vicinális. Reménytelenül régimódi intézmény.

Huszárokelõre pusztáról Franciavágásra például erdei vasút járt, igazi keskenynyomtávú szárnyvonal. (Micsoda nevek! Ki a fene járna arra manapság? Mélyen a Bakonyban a magyar inszurgensek és Napóleon franciái közötti összecsapások emlékét õrzik. A hadjáratét, amirõl máig vitatkoznak a történészek, hogy részünkrõl nagy futás, vagy nagy helytállás volt-e?)

Fiatalok voltunk, és tombolt bennünk a féktelen nomád ösztön. Azon a húsvéton is, mint minden többnapos ünnepen irány a hegyek! Kenyér, szalonna, lilahagyma, szárazkolbász és – az ünnepi hagyományra tekintettel – néhány keménytojás az ellátmány. Kell még a zsákba a mackó (errõl se tudja már senki, hogy mi volt), aluminiumkulacs aluminiumizû vízzel, esõkabát, és ami a legfontosabb: a hálózsák, zipzáras vattapaplanszerû alkalmatosság, nem túl meleg, de szegényembernek megteszi. Szépen gurigába tekerve, és a hátizsák alá kötözve. És miénk az erdõ!

Hanem vasárnap délután elkezdett csepegni, majd egyre erõteljesebb lett a zuhé. A szabad ég alatti alvásnak lõttek. Kunyhót, vadetetõt nem találtunk, de szerencsére (és egy kis útvonal módosítással) estére befutottunk Huszárokelõre pusztára, ami voltaképpen csak egy volt-nincs fûrésztelep, ünnepeken kihalt. Az õr nem adhat szállást, mivel az neki tilos és tûzveszélyes, de várjuk meg a vonatot, tanácsolta.

A vonat egy kis dízelmozdonyból, egy személykocsiból, a masinisztából és a kalauzból állt. Hamar megegyeztünk, alhatunk a személykocsiban reggel nyolcig. Akkor indul a vonat lefelé. A személykocsi végében álló kis fafûtéses vaskályhát a kalauz jól be is durrantotta. Kicsi volt a kocsi, a padlóra ágyaztunk, mindenhová, az ülések alá is.

Reggel, minthogy az esõ továbbra is szakadt, nemigen akaródzott a jó melegbõl kikászálódni. Sebaj, mondta a kalauz, most elindulunk, a következõ megálló húsz percre van, addig összeszedelõdzködhetnek. Úgy is lett. Ahogy a vonatocska szép komótosan ereszkedett Franciavágás felé, még meg is reggeliztünk, az imitt-amott felszálló kirittyentett helybéli legényeket is megtraktáltuk, õk meg viszonozták, körbe járt a demizson, a pálinkás butykos, na meg a húsvéti locsoló pacsulis üveg.

Mindezért csak a menetjegyet kellett megfizetni. A többi: szívesség. Fel is szedték már a kisvasutakat régesrégen! De még a húsvéti locsolás szokása is megszûnõben van…

Almási Alma

108 hozzászólás

  • Koszi Alma, felidezted diak eveimet, mikor barataimmal megjartuk a Pilisi hegyeket, Borzsonyt es a Bukkot!
    Bukkbe mar egyuedul ,mentem keresztul egesz MIskolctol b Szilvasvaradig. Az egy hetes ut volt , elore lefoglalt turista hazakban az agy, ami vart.

  • Itt egy mackóba öltözött masnis:

    http://3.bp.blogspot.com/-5NRXkvwXyAw/T8CU6d2l7dI/AAAAAAAAC3o/hn3jjyyOtWM/s1600/kirandulos3.jpg

    Négerbarna és sötétkék választékban, lányoknak és fiúknak.

  • nalunk volt bizony a telepulesen hosszaban atfuto keskeny nyomtavu mini gozos vonatka kis kocsikkal!! igaz fapados volt………..de mukodott sokaig!!
    mondjuk ma nincs mar de akkoriba az volt a „villamos”!!

  • Szép emlék!

  • Azok a régi szép idők.
    Anno, a Pilist járva Trabantomból kifogyott a benzin, az esztergomi benzinkút már zárva volt, és mi Pilisvörösvár iskolájának tornatermében aludtunk, este pedig a falu kocsmájában tartott lagziban láttak vendégül vacsorára.
    Nosztalgia? Az.
    Fontos? Az.

  • Nosztalgia? Nem az a fontos. Ezt az írást már elég régen írtam. Most, hogy véletlenül előkerült, ráébredtem, hogy például milyen jó kisközösségünk volt nekünk fiatal koromban. Nem volt kényeskedés, nem vágytunk különösebb gazdagságra sem, az erdőben szabad ég alatt a földön aludtunk, de például veszekedések sem nagyon voltak köztünk. És minden héten mentünk valahová kirándulni. (A képen középen én vagyok…, az egy másik kiránduláson készült, télen, hóban…)

    De megrázó az is, mai szemmel nézve, hogy a vasutasok nem kértek pénzt a szívességükért. És hogy pillanatok alatt összebarátkoztunk az utasokkal, akik – húsvét hétfő lévén – főleg locsolkodni induló legények voltak. Hozzáteszem, köztük nem egy cigánygyerek. Nem számított, pedig mi valamennyien „pestiek” voltunk, ami akkor rangnak számított…

    Hol van ma ez a világ?

  • Itt meg én vok az úttörő-táborban
    jobbról a negyedik, a sátor-spárga mellett
    https://www.kephost.com/image/Jk7n

  • Alma, „Hol van ma ez a világ?”
    Anno az együvé-tartozás, a sorsközösség vállalás még jelentett valamit. A modern társadalmak az elhidegülést és magányt preferálják.

  • Gondolkodtatok-e már azon, bárhogy is végződik a választás, ki és hogyan fogja a köztünk kialakult mocskos helyzetet rendbehozni? Ki fogja megnyugtatni az egyszeri magyar polgárt, hogy nincs életveszélyben a „migráncsok” miatt? Ki fogja ráébreszteni a gyanakvóvá tett embereket, hogy európai emberek vagyunk, európai kultúrával, európai empátiával, és európai lelkierővel? És hogy minden, kivétel nélkül MINDEN a mi felelős viselkedésünkön múlik, és nem „valamiféle jótevő, védelmező atyuskán”? Hogy a saját, és mindnyájunk érdekében bizalommal kell tekinteni NEMCSAK a szőke, kékszemű – vagy a kopasz izomgyurma – embertársunkra, hanem az olajbőrű, füstösbőrű sőt a fekete bőrű embertársainkra is (még ha horgas orra is van), mert másképp nem fogjuk jól érezni magunkat a bőrünkben?

  • Mert ugye, az világos, hogy elsősorban ezt kell majd rendbehozni, az unokáink kedvéért…

  • Geyza
    2018 március 29
    12:12 du.

    Geyza
    2018 március 29
    12:12 du.

    Helyes kolok voltal.

  • Figyelő:
    A tanároknak más volt a véleménye.
    Föleg a napközis tantónéninek, akinek az iskola
    kerítéséről a fejére estem , kezemben egy kisbaltával.
    hát istenem. Indiánosdit játszottunk a magas téglakerítésen.

    Emiatt aztán ki is csaptak onnan.

  • Figyelő:
    De ez még semmi.
    Volt jópár ével ezelőtt egy internertes „virtuális” barátnőm, annak meg azt írta be középiskolás korában az igazgató az ellenőrzőjébe hogy :

    ” T. szülők.
    Leánygyermekük osztályfőnöki óra alatt ismétlőpuskából lövöldözött”

  • Almási Alma
    2018 március 29
    3:39 du.

    Magyarországnak kb 50 évre megint befellegzett.
    És Orbán meg a Jobbik bele rángatná Európát is ebbe a mocsokba.

  • „Nostalgia” ?
    „Hol van meg az a vilag” ?

    Ketsegtelenul nem jarnak Alcssutdobozon . Hm?

    Az ottan nem egy olyan jatek-vasut ?

    Oly sokat irtak mar arrolo maguk, most meg nem emlekeznenek ?!

  • azt gondolom, hogy jol hiszem, hogy a tobbsegunk itt mar jocskan evett a kenyere javabol.
    Ugyhogy felmerem tenni a kerdest – ami charle megjegyzese sarkallt, de mar sokszor megkerdezem magamtol:

    Az az „elhidegult uj generacio” veletlenul nem a mi fiaink?
    Es itt ezeken a hasabokon nem mi „esszuk egymast”
    Vagyis nem mi rontottuk el valahol?
    Esetleg csak azzal, hogy nem is figyeltunk arra az egyszeru tenyre, hogy talan nem oriztuk meg magunkban ezt a kozosseget?
    Nem mi merultunk ugy bele a mindennapi hajszakba, hogy aztan szo szerint a gyereket kiontottuk a furdovizzel.
    En felelosnek erzem magam, de nem tudom, hogy mi az amivel visszacsinalhato.

  • Frédéric Chopin – Spring Waltz – YouTube

    Kellemes unnepeket mindenkinek!

  • Gabriel, Valasz a kerdesre az en gyerekeim nem olvasnak magyarul, bocsi talan nehany a negybol..Akik itt magyar iskolaba jartak.
    De mindegyik tudja a szulei multjat,
    es tokeletsen beszelnek magyarul.
    Fiam tavaly Budapesten volt a kanadai feleselvel, es mindenki csodakozott, hogy kint szuletett, olyan hibatlanul beszel magyarul.

  • Almási Alma
    2018 március 29
    3:39 du.

    „Fogyatékosok ellen népszavaznak Tolnanémedin” – történt ugyanis, hogy tavaly az önkormányzati képviselő-testület megszavazott építési telket négy lakásotthon és egy foglalkoztatási műhely felépítésére.
    A belecskai otthonból költözne ide 48 fogyatékkal élő.

    Egy tolnanémedi lakos népszavazást kezdeményezett egyetértő 218 aláíróval, mert szerinte a fogyatékosok „rontani fogják a település életét”.

    A faluban 850 választásra jogosult ember él. A népszavazást május 6-án rendezik Tolnanémedin.

  • oruljetek annak a vilagraszolo esemenynek hogy felcsutra bemegyen a vicinalis!! no ez a lenyeg az egeszbol!!

  • Bendeguz79
    2018 március 29
    8:45 du.

    Neked játék, nekünk tragédia.

    Lehet tovább viccelődni nyolcmillió ember nyomorúságán

  • Gabriel írta:

    Az az “elhidegult uj generacio” veletlenul nem a mi fiaink?
    ___________________

    Jó kérdés. Megvitatjuk?

    Mi Pesten egy gangos ház harmadik emeletén laktunk, udvari kétszobás lakásban 1940-től 1974-ig. Nagyon sok értékünk nem volt, de néhány festmény, néhány antik ékszer, korabeli klasszikus zenei hanglemezek, egy-két jobb bútordarab, herendi porcelán, ilyesmi igen.

    Anyám, apám egész nap dolgoztak, de amikor hazajöttek, a gangra néző ablakaink egész nyáron nyitva voltak, még akkor is, ha leszaladtunk a boltba, rács nuku, a kétszárnyú ajtón a legegyszerűbb „soproni zár”, már 10 éves koromban én magam is be tudtam nyomni a bezárt ajtót egyszer, amikor elvesztettem a kulcsomat (kulcsosgyerek voltam).
    A szomszédok ki-be jártak nálunk, és mi is derekasan szomszédoltunk, az ajtó közben nyitva maradt. Lent a kapu is nyitva volt reggel 6-tól este 10-ig. Handlé, verklis, koldus akkor jött be, amikor kedve szottyant… Mindez a Terézvárosban, a Nagykörúttól és a hirhedt Nyugati Pályaudvartól 5 percnyire.

    És IGEN! Egyszer az ablak elé a gangra kitett két cserép virágzó, métermagas leanderünket valami cigányasszonyok elemelték! Akkor kicsit sopánkodtunk, de senki sem tolvajozott, senki sem cigányozott azért… Benne volt a kalapban… És továbbra sem zárkóztunk be.

    Az édesanyám a haláláig két utcával arrébb lakott, szintén udvari, harmadik emeleti lakásban. 2011-ben halt meg.

    Akkorra már a házban minden ajtó lecserélve biztonságira, ablakok, ajtók berácsozva, lakók bezárkózva éjjel-nappal (persze legtöbbje albérlő, és dolgozik), a lenti kapu zárva, bekamerázva.

    És igen, a kiürített lakásba 2014-ben a lichthofon keresztül bemásztak a spájzablakon át egy éjjel. Felforgatták, sőt a szomszéd szintén üres lakás felé kibontották a falat is, de sem itt, sem ott nem találtak semmi érdemleges elvinni valót. Valószínűleg cigányok voltak a nyomozó szerint, merthogy a falbontás mellé odatették a lakásban lévő keresztet babonából, hogy Krisztus vigyázzon rájuk. A fal kibontása olyan keskeny volt, hogy egy 10 éves fehér gyerek nemigen fért volna át rajta. Nem is lettek meg a szerencsétlenek, hála istennek. Mindössze egy íróasztali lámpát vittek el, ami szép csicsásra volt festve.

    Viszont a szomszédok, összegyűlve a rendőrség láttán, egy jóízűt cigányozhattak kedvükre, és végre jogosan…

  • charlie
    2018 március 29
    2:06 du.

    Alma, “Hol van ma ez a világ?”
    Anno az együvé-tartozás, a sorsközösség vállalás még jelentett valamit. A modern társadalmak az elhidegülést és magányt preferálják.
    _____________________

    Na, csak hogy ellentmondjak…:D
    Ez egy teljesen kiüresedett plakátmondat. Ilyesmit senki sem preferál, hanem inkább belekényszerül.

    Mi emberek, biológiailag pontosan ugyanolyanok vagyunk, mint az őseink, ugyanolyan közösségi igényekkel. Ami más, az az anyagi javaink, az anyagi vágyaink, a REKLÁMOK, és a társadalmi rang kérdése, nem mellesleg pedig a hamis „sikerorientáltság”…

    Egyébként már az én fiatalkoromban is a lakosság nagyobbik része volt magányos, bezárkózó. Ahhoz ugyanis, hogy egy jó közösség létrejöjjön, valakinek rengeteg munkát kell befektetni önként, ingyen, és mindenféle önfényezés nélkül. Ezt megtapasztaltam. Például nézd meg a KMH-t. Rengeted aprómunka, felelősség van vele, mi pedig idejárunk, és nem azért, hogy politikai propagandát folytassunk (még, ha választáskor van ilyen is), hanem azért, hogy társaságban locsogjunk egymással. Virtuális társaság-pótlék. Mert igényeljük.

    Körülbelül a 90-es évek közepén volt valami orvos, vagy pedagógus, aki a körzeti orvosi rendelő várójába pinpong asztalt állított fel, és minden estétől hajnalig odacsődítette az éjszakában kóborló fiatalokat, hajléktalanokat, és nagyszerű társas eseményeket rendezett nekik sporttal, énekléssel, beszélgetéssel.

    Az én fiatal koromban, amikor nem volt még televízió sem, voltak sokan, akik a szabad energiájukat úgy töltötték el hasznosan és vidáman, hogy társaságot szerveztek…

  • Gabriel,10:03, na végre, hajlandó vagy beszélgetni. Ami ugye nem azonos az észosztással.
    Nagyon érdekes a téma, majd ha egy kis időm engedi visszajövök kitárgyalni.

  • Alma, na ez a mindannyiunkat érintő korszellem, én szívesen kivesézném, ha erről elindítanál egy vitát. És a diskurzusra hátha Hazai Lámpa is kapható lenne. 🙂

  • Bendegúz69 8:45

    De nagyon is emlékszünk.

    Azok a kisvasutak szükséges, „helyérdekű” iparvágányon jártak, az alcsútdobozi pedig csak Kivagyi Király-őfelsége nevetséges hiúságát hivatott kielégíteni…

    .

  • Bendegúz69

    – Mindez akkor, amikor amikor 5-6 óra várakozás után hetente hal meg 1-1 beteg a sürgősségi osztályon…

    Egy tegnap is meghalt, mert hazaküldték…

    .

    ui

    Engem mentő vitt be és 7 órás várakozás után saját felelősségre taxival hazatértem…

  • Gabriel:
    „Az az “elhidegult uj generacio” veletlenul nem a mi fiaink? Vagyis nem mi rontottuk el valahol?”

    Régesrégi írás, de hátha valakit érdekel még ma is (amikor rosszabb a helyzet, mint az cikk papírra vetésekor volt; ám lesz még ennél is sokkal rosszabb):
    https://mno.hu/velemeny/szegeny-naci-gyermekeink-606014

  • KÖZPÉNZEN

  • …Anno, ha nem veszitek szószaporításnak, jómagam vállalati túrista szakosztályt vezettem.
    Egy ominózus alkalommal a hetvenes években Zemplénben túráztun k úgy huszan. Lévén november, amikor korán sötétedik, a jelzett ösvényeket pedig avar borítja, így haladtunk jelről-jelre, mígnem a leszálló sötétség teljesen be nem állt… Közben még valami gótikus templomrom is utunkba akadt, ám a végén minden eltűnt a szemünk elől. Még egy órát kóboroltunk talán körbe is míg eljött a pillanat, hogy eldöntsük, hogy hol is éjszakázzunk(!?). A többség – szavazással – az erdei „avar-ágy” mellett döntött. Erre barátnőm, később a feleségem, határozottan kijelentette, hogy márpedig ő elindul, és úgymond’ aki akar jöjjön vele !…
    Ismét elindultunk, és alig telt bele tíz perc, amikor váratlanul a műúthoz értünk. Márcsak a jobbra, vagy a balra irányt kellett eldöntenünk. Lassan beértünk a hordóiról híres Gönc községbe, ámde a (normál nyomtávú) vasútállomáson kiderült, hogy már az utolsó vonatot is lekéstük és megengedték, hogy az állomás fűtött várótermében aludjunk… Éjjel határőrök ébresztgettek minket, hogy mit is keresünk azon a környéken ? Aztán békénhagytak minket és a reggeli vonattal hazautaztunk…

    .

  • Drizari:
    A „fogyatékos” már majdnem „migráncs”
    Nem tuttad?

  • charlie
    2018 március 30
    8:57 de.

    Naggyon jó lesz ha visszajössz !
    Ha mégsem tennéd, mindenkit leköteleznél vele.

  • KORDON BLUED
    2018 március 30
    10:24 de.

    A MAI MAGYARORSZÁGON
    veszélyben az élete annak
    aki bármi panasszal kórházba kerül.

    És ez nem vicc !!!

  • Belzebub:
    Tamás Gáspárt én úgy „am block” nem kedvelem, de ezen kár vitázni.
    Mindenesetre itt van Bácsfi Diána, a nyilas bányarém
    (Definíció by Bartuslaci hehe)

    https://img.index.hu/imgfrm/0/6/0/3/BIG_0002370603.jpg
    https://24.p3k.hu/app/uploads/2012/02/bacsfi-diana2.jpg

  • charlie
    2018 március 30
    9:01 de.

    Alma, na ez a mindannyiunkat érintő korszellem, én szívesen kivesézném, ha erről elindítanál egy vitát. És a diskurzusra hátha Hazai Lámpa is kapható lenne. 🙂
    _____________________

    Kérdés…
    Bevallom, csak olyanokkal szeretek vitatkozni, akik (mint én) azért bocsátkoznak vitába, hogy a saját nézeteiket finomítsák. Nem olyanokkal, akik (mint te), egy előre kidolgozott eszmét akarnak mindenkire rátukmálni, vagy olyanokkal, akik (mint lámpa) csak az önbizalmukat akarják megreparálni a vitával…

    Szóval?

  • Hetvenes évek – szep idok voltak.

    Ha mar ennyire sokan meseltek a vonatokrol, had fuzzek hozza egy erdekeset. A gimiben volt egy osztalytarsam aki beteve tudta a tehervonatok menetrendjet! igen, a tehervonatoknak is van menetrendje, es talan pontosabbak is voltak, mint a szemelyvonatok.
    Mire volt jó, kerdezhetitek –
    Egyszeru, kisebb csoportokban, bizony azzal jartunk kirandulni – meg a Balaton videkere is.
    Szinte barhova el tudtunk jutni, ingyen – mindig felengedtek rá gond nelkul bennunket.
    Satrakkal kirandultunk, akkortajt barhol felhuztuk, mezokon, reteken, szo szerint. Meg erdelyben es szlovakiaban is.

    A gangos hazakat nagyon jol ismerem – bizony ott „kozossegben” eltek az emberek – persze azert volt egy-ket maganakvalo oregur, vagy holgy, de amugy tenyleg nem zartuk az ajtokat, se az ablakokat. Gyerekkent sokszor elmentem csak ugy kirandulni, HEV-vel elmentem a vegallomasig – aztan seta. Gyerekkent igen, mar 10 eves korom elott is.
    Nem igazan volt mitol felni.
    Igen, probaltuk a fiaink neveleseben is hasonloan viselkedni. A legidosebb fiam 7 eves koraban utazott eloszor egyedul Becsbe, Pesten felraktuk a buszra, a sogornom, aki akkor mar kint elt, pedig ott varta es levette buszrol. Felelotlenek voltunk? Nem tudom, de azt tudom, hogy nem valt karara.
    Es a masik, hogy a busztarsasag (meg a VOLANBUS) nem is akadeskodott. Ma, amikor unio van, vajon mit szolnanak ehhez?

    Nagyon jo Alma peldaja. Sokszor olyan keves kell a „kozossegi elet” kialakitasara.
    A baj az, hogy csak addig mukodik, amig megjelenik egy valaki, aki valami ugyesseget lat meg benne, amibol hasznot huzhat maga szamara (altalaban valami politikus-fele, vagy aki ilyen aspektusokrol almodozik)es pillanatok alatt „kivegzi” az egeszet. Valami uruggyel, hogy rendet akar csinalni az egeszben.
    Mivel az ilyen es hasonlo onszervezodesek csak addig mukodnek, amig megmaradanak a spontanitas talajan.

    De regen rengeteg „spontan” kezdemenyezes volt. Ma miert nincs? mert mindenhol ott a penzerdek?
    Sportban, kulturaban, de legfokeppen szabadido eltoltesben.
    Csak egy kontraszt::
    Valamikor hires volt brazilia arrol, hogy a brazil csodafocistak tengerparti homokon, mezitlab tanultak meg focizni. A legutolso foci Vb-en szamtalan stadiont epitettek kulonbozo varosokban, sokszaz millio dollarokert. (pontosan 32 milliardot koltottek mindenestol)
    Annyira mindenben csak a korrupcio volt, hogy a vegen meg a sajat csapatukat is eladtak (7:1-re a nemeteknek)

  • @Gabriel
    És tegyük hozzá, ha a gyereket elvitted úszni vagy bárhová egy sportegyesületbe, az INGYEN volt. Kivétel talán a síelés és a tenisz, ott mindig fizetni kellett…

  • Alma:
    Most akkor ráderőszakolom a nézetemet:
    Nekem most az a nézetem, hogy felállok innen a fotelemből, lemegyek és megiszok egy felest a törkölyből.

  • Alma:
    A síelés ingyen volt. A Normafánál legalábbis.
    Csak a felvonóért kellett keveset fizetni, míg le nem szerelték valamikor ’96 tájékán.
    Gyalog is visza lehetett mászni…az volt benne a sport.

  • Geyza:
    Mindenesetre itt van Bácsfi Diána, a nyilas bányarém
    (Definíció by Bartuslaci hehe)

    https://img.index.hu/imgfrm/0/6/0/3/BIG_0002370603.jpg
    https://24.p3k.hu/app/uploads/2012/02/bacsfi-diana2.jpg

    Jé, neked megvan Boda Marcsi fiatalkori fotója?
    Beléd szeretett, és tőle kaptad? 🙂 Vagy honnét van?
    De nem valószínű, hogy a kép teljesen eredeti; vagy utólag színezték, vagy hamisítvány, hiszen az 1935 körül alkalmazni kezdett színes fotózás 1944-ben Magyarországon tudtommal még elég ritka volt.

  • Geyza
    2018 március 30
    6:21 du.

    Alma:
    A síelés ingyen volt. A Normafánál legalábbis.
    Csak a felvonóért kellett keveset fizetni, míg le nem szerelték valamikor ’96 tájékán.
    Gyalog is visza lehetett mászni…az volt benne a sport.

    Én nem erre gondoltam, hanem arra, hogyha beirattad a gyereket egy síszakosztályba. (vagy egy tenisz szakosztályba), azért fizetni kellett. A többi sportszakosztály-tagság viszont lényegében ingyenes volt, leszámítva a filléres tagsági díjat..

  • Belzebub:
    hehehehe
    tele van vele a NET
    Mostanra már átalakult a spinkó,valami
    ezoterikus sámán vagy mifene lett Avatara Satyavati néven:

    http://kikezekahulyek.wikia.com/wiki/B%C3%A1csfi_Bogl%C3%A1rka_Di%C3%A1na

  • Alma, 9:01, vitázni kétfajta emberrel szeretek – egy, aki a vitában – akár akaratlanul is – csak megerősíti a meggyőződésem helyességét, még ha nem is értünk egyet, a másik fajta, akinek a mondandója elgondolkoztat.
    Emlékszem, mikor a „saját nézeteidet próbáltad finomítani” a vitában a hozzád hasonlónak gondolt Göllnerrel, többször is milyen érzéketlenül lepattintott.
    Ő egyből megérezte a hasonlóságot benned, és nem akart konkurenciát személyedben a „frankó” kimondásakor.
    Esze ágában sem volt veled „véleményt finomítani”.
    Én látod sosem tennék ilyet veled, hisz sokszor elgondolkodtatsz, és még többször megerősíted a világképem helyességét. 🙂
    A 6:59-kor írtak szellemében – ha gondolod – írj egy cikket, meglátod milyen sokan szétszálazzuk majd.

  • Almási Alma
    2018 március 30
    5:54 du.

    Igaz, hogy sportegyesületbe főleg a középosztálybeli, jó kapcsolatokkal rendelkező gyerekeket várták.

    Én is szívesen írtam volna cikket a falusi közlekedésről (és iskolákról) a hatvanas években, de sajnos nekem nincsen jó ajánlólevelem az újságnál. Igaz, nem vagyok pesti, ballib párt-propagandista (sőt, semmilyen párt propagandistája sem).
    A hatvanas években nem volt autóbusz közlekedés olyan vonalakon, ahol volt kisvasút egyébként. Ott a munkások és a diákok a kisvasúttal jártak be nap, mint nap a városba. Pl. a bugaci vonalon tömve volt minden reggel a kisvonat Kecskemét felé.
    DE Alma szerint ez úgyis hazugság, mert ő nem volt ott, illetve nem olvasta regényben, és a kommunista körösztmamája nénikéje se mondott neki erről semmit … Ezért olyan erős az ő önbizalma! (amiről ő nem hallott, az márpedig nincs is!)

    Na pá.

  • Most nincs kedvem utánanézni, de az inszurgensek szerintem Győrnél csaptak össze Napóleon francia csapataival (Petőfi írta versben, de Alma és nénikéje nem volt ott személyesen, na most melyiknek higgyünk?)

    „Kell még a zsákba a mackó”
    Mackónadrág a hatvanas években a hétköznapi öltözet volt az alsóközéposztály-beli kisiskolásoknak és az asszonyoknak vidéken (még a városokban is). De persze pesti egyetemistának erről semmit nem kellett tudnia, attól lett erős az önbizalma …!
    Apámnak még „dorkója” is volt, na persze nem a nyugati sportcipő-márka, hanem annak itthoni, szocialista változata.

  • charlie
    2018 március 31
    4:18 de.

    Emlékszem, mikor a “saját nézeteidet próbáltad finomítani” a vitában a hozzád hasonlónak gondolt Göllnerrel, többször is milyen érzéketlenül lepattintott.
    ______________________

    Jó megfigyelő – és főleg jó emlékezőképességű vagy ezek szerint. De egyben tévedsz. Első perctől nem voltunk egy véleményen, és én éppen azért kezdeményeztem párbeszédet vele néhányszor… de MINDKETTEN nagyon vigyáztunk, hogy ne kűggyük el egymást melegebb éghajlatra… Így külső nézőnek szinte úgy látszhatott, mintha mélyen egyetértenénk… 😀

  • hazai lámpa
    2018 március 31
    4:50 de.

    „Igaz, hogy sportegyesületbe főleg a középosztálybeli, jó kapcsolatokkal rendelkező gyerekeket várták.”
    **
    NEM IGAZ. Sportegyesületekbe mindenféle iskolákban mindenféle proligyerekeket is beszerveztek, és örültek nekik…
    ___________________

    „Én is szívesen írtam volna cikket a falusi közlekedésről (és iskolákról) a hatvanas években, de sajnos nekem nincsen jó ajánlólevelem az újságnál. Igaz, nem vagyok pesti, ballib párt-propagandista (sőt, semmilyen párt propagandistája sem).”
    **
    Irígységből cimkéket aggatsz rám?
    ___________________

    „A hatvanas években nem volt autóbusz közlekedés olyan vonalakon, ahol volt kisvasút egyébként. Ott a munkások és a diákok a kisvasúttal jártak be nap, mint nap a városba. Pl. a bugaci vonalon tömve volt minden reggel a kisvonat Kecskemét felé.
    DE Alma szerint ez úgyis hazugság, mert ő nem volt ott, illetve nem olvasta regényben, és a kommunista körösztmamája nénikéje se mondott neki erről semmit … Ezért olyan erős az ő önbizalma! (amiről ő nem hallott, az márpedig nincs is!)
    **

    Szerintem? Olyasmiket adsz a klavimba, amit sohasem írtam?
    Tényleg, egy cseppet sem szégyelled magad, hazudozol, amit bárki ellenőrizhet?

    ________________________

    Na pá.
    **
    Ez viszont jó. Marcsitól tanultad?

  • @lámpa
    TÉRKÉP!

  • Hazai Lámpa

    4:50

    A hatvanas években az Ipairtanuló Sportkör [ITSK] igazolt és minősített tornászaként, mint versenyző járhattam be az egész ország városait. Hetente kétszer (esetleg 3x is) volt edzés az iskolában(!) berendezett, mindennel(!) fölszerelt vadonatúj, gyönyörű, sőt csodás parkettás profi tornateremben. Mindez 3 éven keresztül egy fillérembe, fillérünkbe nem került, de még az utazások és az az alatti étkezések sem… 🙂

    .

  • ps. Hazai Lámpának

    A mi iskolánkban testnevelés is kötelező tantárgy volt…

    Tény, hogy ez az akkori rendszer biztosította létbiztonág, plusz még a költségmentes sportolás, a hazuról nem éppen jól eleresztett ifjak és lányok (sporttársak) számára is igen jó közérzetet, és mindennek köszönhetően igen-jó tanulmányi eredményt is hozott… 🙂

    .

  • ALMA !!!

    Nagyon klassz a fotód! Bennem is nosztalgikus húrokat penget, mit mondjak, szép idők voltak – és nemcsak a nosztalgia, de pl az előző hsz-eimben megemlített tényszerűségek is… 🙂

    .

  • Hazai L.

    Ja és szakképzett, TF-et végzett tpornatanár, ill. edzők [nekem Enders Ede volt az] jóindulatú közreműködésével…

    .

  • Hollósy Gerti

    Alma, jó kis írás.

    A mackónadrág, hát persze, az itthoni most szabadidő ruhát, korábban tréning ruhát én még mindig mackónadrágnak hívom, a fiaim is átvették… 🙂

  • Hát persze Alma.

    Almási Alma
    2018 március 31
    9:00 de.

    NHC* és kies társasága körmönfont módon megpróbál mindenkit felhasználni arra hogy itten létalapot szerezzen rajtuk keresztül ordas eszméinek.
    Mindig mondom:
    A nácival nem vitázni kell hanem élből elutasítani

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charlie

  • Alma!

    kisvasútról írni,ábrándozni,emlékezni az egy érdekes dolog bármikor,de ugye Húsvétkor politizálni,uszítani?…kissé időszerűtlen és nem ildomos…de te tudod!
    Mindenesetre a tisztességes többségnél nem nyerő!…
    Élvezd az ünnepet és ne izgasd magad (pláne feleslegesen…)hogy mi lesz egy hét múlva!

  • Alma!

    Azért egyes véleményeket,bírálatokat el kéne viselni,fogadni,és főleg bátran,tisztességesen
    felvállalni!!!!…ugye nincs mitől félned egy valódi demokráciában,hacsak attól nem,hogy esetleg többen cáfolják az állítsaid?…

  • Alma:
    Hát proligyerek (mint pl én )
    sajátmagától tanult meg síelni : D

  • Boda Marcsi
    2018 április 1
    3:52 du.

    Alma!

    kisvasútról írni,ábrándozni,emlékezni az egy érdekes dolog bármikor,de ugye Húsvétkor politizálni,uszítani?…kissé időszerűtlen és nem ildomos…de te tudod!
    ____________________________

    Kedves Marcsi! Most akkor vagy én vagyok hülye, vagy te… 😀 😀 😀

    Hol politizáltam én a cikkben?

    Vagy ez a megjegyzésem verte ki nálad a biztosítékot: „Gondolkodtatok-e már azon, bárhogy is végződik a választás, ki és hogyan fogja a köztünk kialakult mocskos helyzetet rendbehozni?”

    Esetleg a gangos ház gyerekkori hangulatát leíró hozzászólásom volt uszító?
    „Almási Alma
    2018 március 30
    5:06 de.”

    Vagy a charlie-nek adott vita-elutasító válaszom volt kevésbé „húsvétos”?

    Netán az, hogy lámpa megint nekem ugrott? 😀 😀 😀
    ……………..

    Semmi baj, Marcsikám, téged is szeretlek, meg őket is szeretem, ahogy Krisztus tanácsolja: tudod, Krisztus nem olyan szeretetett javasol, mint ahogy a cuki kiskutyát szeretjük, nyalnifalni, hanem tiszteletet és méltányosságot EMBERTÁRSAINK iránt.

  • Almási Alma
    2018 március 31
    9:24 de.

    Nem címkézlek, csak leírtam a tényeket. Ki másból lett itt eddig vendégszerző, mint balliberális megmondó-emberekből? Szerintem úgy lenne demokratikus, ha Chris kiírná, hogy milyen címre lehet küldeni az írásokat, és azok bírálat után kerülnek megjelenésre vagy elutasításra.

    Azt persze nem tudhatom, hogy tudnék-e írni érdekesebbet. De egy tisztességes verseny esetén egyvalamiben biztos vagyok. Egy kategóriát én nyernék, ti. a forrásokkal és hivatkozásokkal ellátott cikk kategóriában.
    Neked, mint fizikusnak, meg lehet tenni azt, hogy források nélkül, mindenféle megalapozatlan, téves információt közölsz? (Pl. amit a helyiség nevének eredetéről írtál.)
    Ha valaki fizikában véletlen súlyt írna tömeg helyett, fogadjunk már itt vernéd a tamtamot, és sárga földig legúnyolnád az illetőt.

    Pl. amit a kisvasutak használhatóságáról írtam, már egyszer megvitattuk pl. az Egy kis vidámság-kész röhej c. cikk alatt, amit talalom jegyzett a felcsúti kisvasútról. Akkor se bírtad elhinni, hogy nem minden kisvasút „robogott” járatlan utakon, hanem igenis dolgozókat, diákokat szállított némelyik. Persze az csak egy egész vidék élete, mit érdekli a kanadaikat (szerinted) …? Az mennyivel „közérdekűbb”, hogy néhány pesti egyetemista mit majszolt az éjszakában ….

  • cukihara
    2018 április 1
    5:36 de.

    Csodálatos, hogy itt mindenki csak ír, senki nem olvas.

    Én semmit nem írtam arról, hogy a sportedzés ingyen volt-e? Ráadásul az iskolai testnevelés oktatásról semmit nem írtam. Pedig tudnék olyan tornatanárokról mesélni, akik a Fehér tenyér c. film edzőjének színvonalán állottak. (Ha jól emlékszem, annak az ifjú tornász szereplője később Kanadába ment edzőnek.)

    Arról írtam, hogy kik sportoltak ezekben az egyesületekben? Problémás, szegény, vidéki (és cigány) fiatalok? Vagy jó családból való, jó tanuló diákok, akik ráértek a szabadidejükben vagy a szülők ráértek vinni őket?
    Elképzelhető, hogy volt mindkét típusból. De döntő többségben szerintem a rendezett körülmények közül való fiatalok voltak, ami egyébként az elmúlt harminc évben is jellemző volt, és a Kádár-korban is.

  • Almási Alma
    2018 március 31
    9:28 de.

    Nem tudom, mit akarsz a térképpel. De annyit talán térkép nélkül is tudok, hogy Győr nem a Bakonyban van. A napóleoni háborúkról pedig azt hiszem közismert, hogy azok Magyarország területén nem zajlottak Győr határán túl.

    Más időszakban megfordultak-e franciák Magyarország területén harcolva? Akit érdekel a téma, annak ötperces guglizással a következő deríthető ki Franciavágás nevének eredetéről. A török időkben francia nyelvű vallon zsoldosok harcoltak a magyar végvárakban. A tizenöt éves háború idején hatalmas pusztítással járt a török és a bécsi udvar vetélkedése a Magyar Királyság területén.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1pa_t%C3%B6rt%C3%A9nete

  • Itt van egy kis videó arról, hogy a kisvasutak között volt olyan, ami személyszállítóként is sikeresen működött egy bizonyos időszakban. Pl. mert tanyás vidékeken a saras-poros dűlőutakon, lovaskocsival még a hatvanas években is igen lassú és kényelmetlen volt a piacra, munkába, városba stb. utazás.
    Tehát véleményem szerint nem helytálló az a megállapítás, hogy csak gazdasági hasznosítása volt ezeknek az eszközöknek, bár biztos volt ilyen is.
    Illetve a politikai propagandáról. A videóból is kiderül, hogy a ballib kormányzatok ugyanúgy „törődtek” a vidékfejlesztéssel, a közösségi élettel, mint a jobboldalik az elmúlt harminc évben …

    https://index.hu/video/2009/12/10/bugaci_kisvasut/

  • Lámpa, például ez is hazugság, amit rólam írsz:

    „Akkor se bírtad elhinni, hogy nem minden kisvasút “robogott” járatlan utakon, hanem igenis dolgozókat, diákokat szállított némelyik.”

    Nem tudom, honnan veszed ezeket a „mondataimat”, hacsak nem a saját fantáziádból…

    De mi a fenét társalogjak veled akkor? És miért higgyem el, amit más témában másokról írsz, ha egyszer rólam legalább minden második állításod szemen szedett hazugság, és ami még nagyobb baj: ostobaság?

  • @lámpa

    Franciavágás – Huszárokelőre Puszta

    A megadott Wiki beszél vallonokról, de nem nevesíti Franciavágást, Huszárokelőrepusztát pláne nem. (igérem, ez volt az utolsó, általad szolgáltatott „BIZONYITÉK” elolvasása a részemről.)

    Viszont a győri csata előtt tudomásom szerint legalább egy hónapig voltak hadi-vonulások, kisebb összecsapások Győr-Pápa térségében…
    Szintén a Wiki írja másutt:

    „1809 áprilisában ismét fegyverbe hívták a nemesi felkelő csapatokat, akik a Nyugat-Magyarországra benyomuló francia reguláris haderők ellen vonultak. A francia hadakat három parancsnok vezette: Eugène de Beauharnais, Itália alkirálya, Napóleon fogadott fia, Louis Bonaparte (I. Lajos holland király) sógora, valamint Auguste Marmont és Étienne Macdonald marsallok, Taranto és Raguza hercegei.

    Az osztrák hadakat kiszorították Itáliából, János főherceg Magyarország felé vezette embereit, hogy egyesüljön Károly főherceg erőivel, amelyek Morva-mezőnél állomásoztak. Miután ezt az őket üldöző francia sereg lehetetlenné tette, a hadsereg Graz felé vonult vissza, Körmend irányába. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a francia hadvezetés célja külön-külön a két osztrák sereg legyőzése. A vegyesen felszerelt nemesi felkelőkből álló teljes haderő, körülbelül 16 000-en,[2] Magyarország területén csatlakoztak János főherceg seregéhez, akinek az volt a terve, hogy Pápa, Győr és Pozsony vagy Komárom érintésével, a nagyobb ütközeteket kerülve csatlakozik Károly seregéhez. Ennek megfelelően Pápát rövid harcok után adták fel, és erőltetett menetben vonultak vissza Győr irányába.[1]”

    Lehet, hogy a fenti két falut a vallonokról nevezték el, de lehet, hogy nem róluk, hanem az itt folyó inszurgens-francia csatározásokról…. Engem különösebben nem érdekel, és a cikkemben is legfeljebb egy „talán”-nal érdemes a vonatkozó állításomat megfejelni. Az írás ugyanis nem történelmi tanulmány, hanem egy kisvasúti – húsvéti emlékem.

    Szóval, most jól megfogtad a macska farkát… Szorítsd erősen…! TALÁN GYŐZTÉL!!! 😀 😀 😀

  • Alma! Küldtem egy cikket a bizalomról. A kisvasutak alapvetően gazdasági hasznosításúak voltak: pl. nagymamáméknál is volt ilyen: az erdőgazdaságból szállította a fát a vasútra. A szerelvényben mindig volt egy személykocsi is, mert a faluban nincs vasútállomás. De a kisvasút vonala is elkerülte a falut: a szélén ment, onnan kellett begyalogolni, mert a sínek az erdőgazdaságba mentek, nem személyszállításra voltak kitalálva.
    A vasút – villamos, metró, kisvasút – nagyon drága üzemű, egy tucat embernek nem éri meg fenntartani. Izlandon pl. egyetlen méternyi sínpálya nincs: kevesen laknak ott, nem éri meg. A Magyarországnál valamivel nagyobb területen mindössze 370 ezren laknak.
    Tudom, vidékinek kicsit nehéz fölfogni, hogy a drága fővárosi metrón NAPONTA több mint 300 ezer ember utazik (és nem mind fővárosi): ennyi Debrecen, Győr és Szentes teljes lakossága, beleértve a csecsemőket és az aggokat is.

  • @lámpa! Próbálj meg nem irigykedni. Amit itt csinálsz, azt mi fiatalkorunkban „faszarágásnak” neveztük. 😀

    Írj nyilvánosan Chris-nek, és kérj tőle címet, ahová a cikkedet beküldheted (én is így tettem anno…). Drukkolok, hogy sikerüljön…

  • Huszárokelőpuszta nevű településről tud a gugli. Azt írják itt, hogy Franciavágás településsel összekötötte egy erdei vasút, amin az 1960-as években indult meg a személyszállítás!

    http://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=708

    Nem akarok kukacoskodónak tűnni, de kezdjük ott, hogy t. szerző még a helyiség nevét sem bírta helyesen leírni. Aztán hosszasan locsog szárnyvonalak bezárásáról és fűrésztelepekről. A vasút történetéből viszont kiolvasható, hogy az 1960-as években bizonyíthatóan nem volt fejlett a motorizáció Magyarországon, főleg nem a személyszállításban! (Ez persze a hetvenes évektől változott.)

    Értem én, hogy nosztalgia meg Szeressük egymást gyerekek-színvonal, az Húsvétkor nagyon szép és előremutató. De miért higgyünk el bármit a szerzőnek, ha egy rövid írásban legalább öt megkérdőjelezhető adatot közöl, pláne bemondásra?

    Na pá.

  • Almási Alma
    2018 április 2
    4:20 de.

    Kedves Alma, és az mikor lesz, hogy a vidékieket is embernek tekintik ebben az országban?
    Kezdve ott, hogy pl. helyesen írják le a helyiségnevet, és nem írnak össze hülyeséget a vidékiek életmódjáról. Mert lehet, hogy egy pestinek ennyi a mások élete, hogy Húsvétkor koccintottak … Híres magyarok már regényeket írtak erről össze, de a pesti balliberális értelmiség még ma is ott tart, hogy a vidéki miniszterelnök (és szavazói), az „gumicsizmás bugris” …

    Más. Még egyszer a nemesi felkelésről. A nemesi felkelés egy sajátos magyar intézmény volt, de ezen kívül ott volt a közös hadsereg Ausztriával.
    Az abszolutista uralkodók korában, Mária Teréziától Ferenc császárig, a császári-királyi hadseregbe toborzással fogták az újoncokat, főleg a szegény jobbágyok köréből. Ebből az időből származik a verbunkos. A szolgálat legalább 10 évig vagy a megrokkanásig tartott. Aki túlélte, belőlük lettek a kiszolgált katonák, az obsitosok.
    Jellegzetes alakja ennek a típusnak az irodalomban Háry János.

    (Természetesen a birodalom egész területéről fogták az újoncokat, minden nemzetiségből. A könnyűlovasság több fegyvernemből állt, ezen belül Magyarországon voltak a huszárezredek. A gyalogság nem jelentéktelen részét a Magyar Királyság területén sorozták.)
    Fentiekből következik, hogy Napóleon nem a magyarokkal harcolt, hanem Ferenc bécsi császárral (és magyar királlyal). A győri csata a franciák erőfölénye, valamint az osztrák hadvezetési hibák miatt végződött osztrák vereséggel. (Az osztrák sereg egyik alakulata voltak a nemesi fölkelés csapatai.)

  • Almási Alma
    2018 április 2
    9:28 de.

    Alma, te szeretsz azzal büszkélkedni, hogy milyen tudományos, logikus a gondolkodásod. A fizikában is így írsz, hogy egy-két kiló ide vagy oda nem számít? Te itt ítélsz sokszor elevenek és holtak fölött, TALÁN annyi elvárható, hogy legalább tényeket alapul vegyél ehhez?

    A vallon zsoldosok pár évtizeddel többet laktak itt, mint az átvonuló napóleoni sereg. Fekete István A koppányi aga testamentumában is ír erről, és állítólag az irodalomnak még hiszel. Feltehető, hogy róluk megőrzött valamit a népi emlékezet.

    A wikipédia-cikkben ott van egy Jegyzetek c. apróbetűs rész. Tudod, ez is úgy van, mint a devizahitelnél, ott van a lényeg ….

  • „faszrágás” DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Almási Alma
    2018 április 2
    9:28 de.

    Most akkor János főherceg vagy a nemesi inszurgensek? Ennek nem a cikk beküldése előtt kellett volna utánanézni?

    És talán a cikkben ismertetni egy-két alternatív álláspontot. Ugyanez a többi kifogásolható adatnál is. Mert lehet, hogy valahol be kellett zárni a fűrészüzemet vagy a kisvasutat. Máshol meg a turisztikai vagy bármilyen hasznosítás vizsgálata nélkül a Gyurcsány-Bajnai kormány ész nélkül zárt be mindent. Amit aztán uniós pénzből megnyitott és felújított az Orbán-kormány, és nem csak Felcsúton.

    Szerintem ilyen lenne a vitaindító, példaértékű írás. Én nem kívánok ide írást beküldeni, de föntebb írtam, hogy demokratikusnak tartanám, ha Chris értesítené az összes olvasót erről a lehetőségről, pl. egy cikkben.

    De te is tudod, hogy Chris nem ér rá minden hsz-t elolvasni. Csak a ballib megmondóemberekét.:)
    De azt ezúton is leírnám, hogy bárki kommentelhet itt, aki betartja a moderálási elveket! Mégha Almát ez zavarja is.

  • talalom
    2018 április 2
    9:32 de.

    Nem is tudom, miért nem Izlandhoz hasonlítjuk magunkat, miért Ausztriához?

    Az „elmaradott” Ausztriában gondozzák az erdei kisvasutakat, főleg amelyik turisztikai céllal hasznosítható. Sőt, a „nyomorult” EU pénzt adott ilyen célra a felzárkózó országoknak!
    Fujj, a büdös bugrisok. Nem olyan „fejlettek”, mint a pesti balliberális értelmiség. (Nem is értették az EU-ban, hogy miért fújták be a felcsúti vonatot a „demokratikus” ellenzékiek. Hacsaknem a túlszámlázás miatt.)

    Ezenkívül a „vidéki paraszt” oldja meg a bejárást saját maga, ne lógjon az államon élősködve, mert az csak a pestinek jár, ugyanis ők a többség (?). Világos, az ingázók oldják meg az utazást, vagy élhetnek segélyen a faluban, ahova naponta kétszer jár busz.

    (irónia)

    Ezeket a DK programjából másoltad esetleg?

  • Almási Alma
    2018 április 2
    8:37 de.

    Hazudni nem szoktam, de sajnos címeket sokszor elírok.

    Egy kis vidámság – avagy kész röhej c. topikban konkrétan leírod, hogy kisvasutakat nem használtak személyszállításra, pedig ez nem igaz. (Az lehet, hogy az alapításkor nem használták arra).

    Ráadásul összemosod az erdei vasutat a valóban személyszállításra épült fő vonalakkal.
    A nagy földesúri birtokok közt található falvak esetében volt az, hogy a vonal elkerülve a falut, és a birtokon átvágva szállította a hatalmas mennyiségű gabonát. De ezek rendes vonalak voltak, nem keskeny nyomtávúak, ha jól tudom.
    Ezek a vasutak a DUALIZMUSBAN külföldi hitelből épültek, korrupcióval kísérve, állami hitelgaranciával. Azok voltak a szép idők, miért is nem büszkélkednek vele a liberálisok?:)

  • A Becsali csárdába’
    ecet ég a lámpába’…
    jaj, de homályosan ég,
    három legény a vendég,
    három legény berúgtak,
    hülyeséget gajdoltak…
    [nóta az ifjúságomból 😀 ]

  • kedves lámpa, leszállhatnál rólam…
    Hacsak nem szeretnéd, hogy anyád legyek…

  • Alma:

    Vettem a piacon egy szájkosarat,
    Pedig nekem kutyám az nincs.
    Feleségem szájára felrakom azt,
    Neugasson annyit megint,
    Felrakom azt..Lelakatolom..
    Utána a kulcsot a Dunába dobom..(..bedobom)
    És hogyha ki akarja nyitni a nő,
    Ugorjon a Dunába ő..

    /Régi pilóta-nóta, az MHSZ-ből.Legjobban a repülős-csajok röhögtek rajta : D/

  • HL! Te akkor is bugris lennél, ha a Belvárosban születsz. Miután négy hsz-ben izélgeted Almát, hogy nem helyesen írt valamit, ezt írod: „helyesen írják le a helyiségnevet”
    A helyiségnevek helyesen: szoba, konyha, fürdőszoba stb. Kisbetűvel, mert közös főnév.
    A helységnév az más: Sárisáp, Bécs, Moszkva, Bokor tanya (nem tanyabokor!) stb.
    És kikérem magamnak, hogy a vidéken élő magyarokat alázd: a bunkóság nem földrajzi helyhez kötött, mint a Te példádon is látszik.

  • Almási Alma
    2018 április 2
    9:28 de.

    A Győri Csatában magam is résztvettem !!
    Tengeralattjáró-kapitány voltam a Lajtán.
    Be szép idők is voltak azok..

    A patak két partján nyolc-nyolc ló húzta a tengeralattjárót..zsínóros zöld mentében hajdúk ostorozták a paripákat…bugyborékolt a víz..a párttitkár felolvasott Kunbélától,, És dörögtek a nyílpuskák.
    Rég volt tán igazse vót.

  • kedves talalom!

    Lámpa most nagyon büszke magára, hagyjuk…
    Tény, hogy ma Huszárokelő-pusztát ír a gugli térkép, de én, amikor ott jártam egyetlenegyszer, 1962-környékén, HuszárokelőRE pusztára emlékszem. Gyanítom, hogy ezt a nagyon kicsi, jelentéktelen helységnevét azóta megváltoztatták. De ezt majd csak akkor tudom eldönteni, ha megkeresem a régi Bakony térképeimet. Majd a napokban. Aztán majd megírom, hogy mi a valós helyzet. Ha lámpa tudja jól, igazságot fogok neki szolgáltatni… 😀 Nem egy ilyen térkép elírást tapasztaltam már.

  • talalom
    2018 április 2
    1:41 du.

    Inkább vagyok bugris, mint szocialista nyugdíjas, aki Gyurcsányért lelkesedik!

    Bunkóságról te sokat tudnál mesélni. Te nem a Párt ökle, hanem bunkócskája vagy, aki lecsap az ellenségre. Most éppen neoliberális a Párt, amit meg kell védeni, de nem ez a lényeg.

  • Talalom:
    Hazzay Lámpa itten a Helyiség Kalapácsa.
    Nem tuttad ?

  • Hazzaykám:
    Gyurcsányért legalább lehet lekesedni.
    A másiktól csak hányingere van az embernek.

  • KÓSAHUSZÁROKELŐRRRREEEE

  • Almási Alma
    2018 április 2
    5:01 du.

    Nekem lenne a legkönnyebb, ha nem kéne itt szocialista Gyurcsány-párti nyugdíjasokkal vitatkoznom, ami eleve egy lehetetlen küldetés.

    Újra leírom gyengébbek kedvéért, hogy engem az zavar, ahogy a vidéki életről írnak itt egyesek, olyanok is, akik állítólag vidékről származnak. Ennek egyik eleme lehet a pontatlan helynév írás, persze ez lehet véletlen is. De akár utána is lehet nézni évtizedes, berögzült adatoknak, ahogy én tettem pl. a cattarói matrózlázadással.

    Ha valaki a vidéki közlekedésről ír, akkor miért várja el, hogy a vidéki olvasónak ugyanaz jusson róla eszébe?
    Sokan ingáznak manapság is, és elevenbe vág, ha a közlekedési kérdésekről nyilatkozgatnak felelőtlenül az ellenzékiek. A ballib megmondóemberek mintha nem is ebben az országban élnének, vagy csak Pest lenne az ország.
    Ezúton közlöm, hogy vidéken sincs mindenkinek autója, sajnos nem tartható fenn a minimálbérből, közmunkából. Akinek van pénze, az se cseréli le kétévenként új modellre.
    Veteránt meg aztán nagy „öröm” állandóan javíttatni, vizsgáztatni.

  • Kovách Imre legújabb interjújában arról is beszél, hogy mennyire béna az ellenzék.

    Pl. 3 millió szegény van az országban. Szerintem ez azt is jelenti, hogy ennyinek nincs autója. Ők mind tömegközlekedéssel járnak. Már akinek van úticélja, pl. ingázó a környékbeli városba.
    Mások az életüket leélik a gettófaluban, mert nincs hova és nincs miből utazniuk.

    http://168ora.hu/itthon/az-emberek-jelentos-resze-abban-erdekelt-hogy-ne-valtozzon-orban-rendszere-144995

  • Hazzaykám:
    Rossz helyen kereskedsz.
    Itten ballerek vannak akik köpnek a te ideáljaidra.

    Én tudom hogy te küldetéstudattal jársz ide ,
    de nem ciki azért? Már annyit nyeltél miatta…
    Meddig akarod még megaláztatni itt magadat?

  • Geyza
    2018 április 2
    6:25 du.

    Géza, tudjuk, neked ki az ideálod.

    A ballerek ideáljai tudom, sokáig népszerűek voltak az emberek körében. Felállva tapsolták, hogy Sztálin!Rákosi! Bezzeg a régi szép időkben! Minden mozi a marxista és szovjet filmeket játszotta fillérekért!
    Megértem, hogy siratod azt a kort … visszasírod.:)

  • HL, Te tényleg nagyon szerencsétlen vagy. Egyszer, kiskorában a fiam azt kérdezte: Anyu, mikor leszek okos? Mondtam neki akkor fiam, amikor már kezded kapisgálni, hogy mennyi mindent nem tudsz. Veled nem az a baj, hogy nem tudsz mindent (sőt…), hanem az, hogy nem is akarsz tudni. Még tériszonyt kapnál, ha kinéznél a szemellenződ mögül.

  • Hazzaykám megint félreértelmezted a dolgokat.

    Rákosi idején nem is éltem.

    TE mindent tudsz, sőt mindent jobban tudsz mondenki másnál.

    Több alázatot a Világgal szemben aranyoskám !

    „Több dolgok vannak Földön s Égen Horatio, mit bölcselmetek felérni képes” !!!!

  • talalom
    2018 április 2
    9:32 du.

    Lehet, hogy szerencsétlen vagyok, de legalább nem rajongok Gyurcsányért!

    Szerintem gyorsan nézz meg egy Gyurcsány-videót, ahol gitározik! Mennyivel inkább illik a húsvéti hangulathoz!

    Ne is törődj azzal, hogy én a cikk kapcsán legalább három hozzászólást írtam a vidéki közlekedés (alacsony) színvonaláról.

  • Geyza
    2018 április 3
    8:02 de.

    Én se éltem a Horthy-korban, de ez téged mégsem akadályozott abban, hogy engem „horthystának” meg „nácinak” bélyegezz!

  • hazai lámpa
    2018 április 2
    5:50 du.

    Még egyszer itt sok „olvasónak”. Kovách szociológus egy idei, februári interjúban a NER működését próbálja megmagyarázni a sötéteknek, de minek? Mikor a hazai ballib ellenzék nem lát, nem hall, de sajnos beszél …

    Korrupcióról szó esik benne? Nem, nagyon halványan és érintőlegesen (Orbán személyes megítélésénél).

    1. Stabilitást ad a NER (egyéni és közösségi identitáskeresés igénye, valamint EU-s pénzek). Erről az ellenzéknek halvány lila gőze nincs.
    2. Orbán személye tartja össze a NER-t.
    3. Még a NER is jobb (jelenleg), mint az összedőlése esetén várható káosz, és ballib ötletelgetés (ötlettelenség).

    A ballib értelmiségnek ebből mindössze annyi jön le, hogy „Orbán, takarodj!”
    Na pá.

  • Hazai ha nem vagy horthysta akkor ne propagáld annak a kornak az állítólagos előnyeit.
    És ne hazudozz rólam.
    Soha nem éltettem a Sztálinizmust, sőt..

  • Geyza, ne kapálózz! Megkaptad, hogy PÁ! (vö. Boda Marcsi)
    lámpa pedig már messze jár a dicsőség és a tökéletesség útján, miközben te meg itt lamentálsz csak…

  • Hát ez a NER-hitvallás elég szegényes. A korrupcióról állítólag nincs szó benne,de azért az „identitás-kereséshez” csak odakeverednek az eu-s pénzek.
    Azért az furcsa, hogy miközben itt már mindannyiunkat megvádolt 1-1 személy „imádatával”, aközben az alapelvek második oszlopa a NER vezetőjének személye.
    De a harmadik pont a legárulkodóbb: a ner legfőbb elve, identitásának alapja, összetartó ereje az ellenzék, a mást gondolók utálata.
    Elég szegényes szellemi-lelki táplálék, de legalább régi ismerős: dögöljön meg a szomszéd tehene.

  • Geyza
    2018 április 3
    10:17 de.

    Te miről dumálsz?

    Nem te írtad, hogy a Tanácsköztársaság (1918) aranykor volt?

    Én még annyit se írhatok le, hogy a szerencsétlen Klebersberg gróf a népiskolákra költötte a Népszövetségi kölcsönt? Pedig el is költhette volna stadionokra vagy a szépasszony szeretőjire …

  • talalom
    2018 április 5
    7:22 de.

    „NER hitvallás”, persze.

    Menjél, gyújtsál egy gyertyát a Gyurcsány-oltárodon! Esetleg szentképed is van róla, ahol vele fotózkodsz? Az való a te szellemi szintedhez.
    Nem a szociológus által adott interjú a 168 órában.

  • Hazai Lampa betegségére van elnevezes.

    Gyogyszer sajnos nincs.

    Terapiat lehetett volna alkalmazni, de azt gyerekkorban kellettet volna elkezdeni, es leginkabb „autoimmun” módon.(ön-gyógyito)

    Sajnos amikor parosul egy masik önpusztito kronikus betegseggel, akkor bizony komoly komplikaciok lepnek fel.

    A betegseget ugy hivjak, hogy KISEBBSEGI KOMPLEXUS

    Az „áttét” (komplikacio) neve pedig IRIGYSEG.

    Talan nem szerencses ezt kivetiteni „politikai hovatartozasokra” de sok magyarazatot ad arra is, hogy ki kiket es miert preferal a politika szinpadan.

    De esetunkben, es az életben ez csak hab a tortan.

    Sajnos ez a fenti két kór meghatarozoja a TÁRSAS és TÁRSADALMI kapcsolatoknak, és ami legalabb annyira fontos az illeto SAJÁT ÉLETNIVÓJÁNAK is.

    Láthato, hogy szegeny Hazai Lampa mennyire nem tud ma sem megbekelni a „vidéki létének” tulajdonitott és feltetelezett kevesebb vagy korlatozott lehetosegeivel.
    Azt uzenem, hogy a jobbagyok roghozkotottsege reg megszunt!
    Kanadaban peldaul farmokon laknak nagyon sokan. (USA-ban is, vagy Brazilban) Magyar viszonylatban a „tanyavilag” felelne meg leginkabb ennek. Akkor most?
    Sajnos nagyon sok embert lattam, akik hiaba mentek el barmilyen nagyvarosi centrumba, lehetett az New-York is, Bécs, vagy Párizs, ez nem hozott semmi valtozast a jellemukben.
    Mert nem a hely hatarozza meg azt hogy kik vagyunk es mivé leszunk, hanem a bennunk lakozo szellemiseg!
    Talan nem tevedek, ha ugy gondolom, hogy Ady Endre Érmindszentrol, vagy Kolcsey Ferenc Szatmarcsekerol nem ezeket a szellemisegeket hordozta magaban. Sorolhatnam meg a neveket hoszan – hogy kik azok a „pesti értelmisegiek”, de hogyan mondhatnam el erthetoen, hogy a PESTIEK KOZUL IS AZOK NEZTEK LE, VAGY NEZIK LE MA IS a videkieket, akik eseteben a FENTI KET KORKEPET EGYERTELMUEN DIAGNOSZTIZALNI LEHET. Régente szoktam mondani, hogy ..- Pest is csak egy nagyfalu maradt mostanra is, es ráadasnak még le is bontottak a falait…
    Ezek a betegsegek nem a betegsegben szenvedok szuletesi helyétol fuggoen utik fel a fejuket, de sajnos hasonloak a jarvanyos fertozesekhez, mert ha szinre lepnek olyan csoportosulasok, akik jol tudjak locsolgatni, ápolni ezt a szellemet, akkor robbanas-szeruen kepesek terjedni.
    Meg kellene szabadulni, ezektol kedves Hazai Lámpa, es akkor nem ostoroznad itt Almat hasabokon keresztol a semmiért.

  • Hazai:
    Nem írtam hogy a ” Tan.közt aranykor volt”

    Úgytűnik te irod éppen…

    Amugy meg szépen nyugoggyá le.

    Már remegsz.Mitörtént?
    Sikerül eltörnöd a Nagyi herendi szervizét?

  • Az áltörténész nő még annyit sem tud hogy anno 1919-ben híre hamva nem volt a Sztálinizmusnak.

  • Geyza
    2018 április 6
    10:18 de.

    Nem itt írtad, hanem ott, ahol Mátyás uralkodását a magyar történelem egyik példamutató korszakának nevezted.

    1919-ben nem volt sztálinizmus, de leninizmus volt! Sajnálom, ha tőlem tudod meg, de a terrort is alkalmazták, és nem a nagy vezér tudomása nélkül. Ennek előképe volt a jakobinus terror a francia forradalom idején.

  • talalom
    2018 április 5
    7:22 de.

    Félreértések elkerülése végett.

    8:48-as kommentemben összefoglaltam egy cikket, amit 5.50-es hozzászólásomban linkeltem.
    A cikkben egy szociológus a NER-t egy modellként írja le. Állítása szerint az egyik fő tartópillér, hogy a fidesz lefed olyan vidéki tömegeket, akik a ballib pártoktól akár a Holdban is lehetnének. Mert annyira nem találnak utat feléjük.

    Egy példa. Ma a munkahelyen próbáltam egy ötvenéves roma kolléganőt betanítani a szelektív hulladékgyűjtésre. Ott kezdődik, hogy magát a szót sem ismeri. „Kocka alakú szemeteseknek” hívja a szelektív kukákat. Nagyobb baj, hogy nem is érti a lényeget, ráadásul egy hülyeségnek tartja, amit a „g.ci” főnöknek kéne csinálni. Ahogy ismerem, addig fogja verni a tamtamot, hogy ez alól is felmentést kap majd.
    Saját fülemmel hallottam múlt héten véletlenül, hogy a migráncsokról beszélgettek. A nő hótt komolyan aggódott, hogy „mi lesz ha megerőszakolnak”? Nem a vicc kedvéért mondom, de az illető olyan testi erőben van, hogy legalább 5 vékonyabb testalkatú migráns férfi kéne, aki le tudná fogni egyáltalán.

    És ilyen szavazóból van legalább egymillió a fidesznek, másik egymillió a „nyuggerek”, aki a Kádár-korszakban szocializálódtak. (Itt a KMH-n a gyurcsányista nyugdíjasokkal nem sok különbséget érzek.)

  • Gabriel
    2018 április 6
    9:57 de.

    Az lett volna a lényege a mondandómnak, hogy a ballib pártok és értelmiség nem foglalkoznak a vidéki szavazóbázissal.

    Ha te másképp tudod, akkor hozd elő a bizonyítékaidat, lehetőleg még április 8-a előtt!

  • Geyza!

    Sei lá, nem eri meg hazai lampaval vitatkozni. Tudod miota nincs Tungsram, nincs „hazai lampa” sem.
    Csak GE.
    En szeretnem, ha még meg tudna szabadulni. Es „felszabadultan” tudna elni!

  • Hazai Lampa!

    Minden adott helyen vannak emberek, akik kiallottak a placra, es jeloltsegert futottak. Ettol lettek jeloltek kepviselosegre az adott szavazokorzetben.

    Az en mondandomnak pontosan az az egyik eleme, – ha lehet valamit igy kiemelni belole, – hogy senki, de senki mas nem tudja helyetted eldonteni, plane valahonnan mashonnan, hogy ki az akirol azt erzed, hogy a te erdekeid fogja kepviselni az elkovetkezo evekben (4 evben) az orszagos gyuleseken. Csakis ott helyben, es csakis altalad eldontheto.

    A helyi jelolteknek kell (kellene) szamot adni arrol is, hogy az a part, aminek a szineiben indultak, az orszagos szinten hogyan fogja kepviselni ezeket az erdekeket.

    Ha errol lehet veluk kommunikalni, akkor azok valoban kepviseletet akarnak ellatni.

    Akivel, akikkel ilyenrol nem lehet kommunikalni, az ki is huzhato – hiszen ha mar a valasztas alatt magasrol letojta a valasztojat, mi varhato el tole a kesobbiekben?

    Van ettol egyszerubb?

    Egyebkent az ugynevezett „ballib” partok bizony regebben a falvakra nagyon odafigyeltek.(onnan szarmazott az elelem)
    Az Orban apja is helyi falusi partitkar volt, elet es halal ura.

    Ha ma nincs senki ott aki „balos” erdekeket kepviselne, akkor nincs mirol beszelni. Ki van huzva, nincs ezen mit lamentalni.

    De ettol meg nem kell, hogy ellenseg legyen az aki nincs is ott!
    Es ha van olyan balos part akirol ugy gondolnad, hogy esetleg megis felkarolna a falusiak erdekekeit, ra lehet szavazni az orszagos listan.
    Nem biztos, hogy tenylegesen az kepvisel falusi erdekeket, aki a disznotoron a legtobb palinkat birja magaba boritani.

    En sem dontogetem magamba a feleseket, meg akkor se, hogy en tenylegesen palinkafozo mester (is) vagyok. Van rola igazi papirom.

    Es bizony pont ezt akartam volna meg elmondani, amit magad is elo peldaval bizonyitasz Talalomnak.

    Hogy a kepviselosegert lihego „urak es holgyek” jo nagy resze sajnos messzirol sem az orszag vagy a korzet erdekeit kivanja kepviselni.
    Hanem piszok egyszeruen a maga karrierjet futtatja, egyszeruen oportunistak tomege mozdul ra ilyenkor a lehetseges koncokra.

    Tehat ha megprobalnak kifaggatni a valosagos helyi programjairol, tervei felol, kiderulne, hogy a nagy altalanossagokon kivul semmi, de semmi mast nem tud elohozni.
    Ezert fontosak szamukra a legmuveletlenebbek tomegei, azoknak lehet eladni „a semmit” de kepviseloseget hoz a konyhara.

    Ezek az a jelolt „urak es holgyek” igazan veszelyesek, akik egy tal lencseert az anyjukat is eladjak.

  • Gabriel
    2018 április 6
    5:16 du.

    Las-san mondom, hogy mindenki megértse.

    Nincs a ballib pártoknak vidékfejlesztési programja. Csak az LMP-nek és a Jobbiknak van pl. ismert mezőgazdasági politikája az ellenzékiek közül. De a közmunkások felé még az esélyes ellenzék se tud nyitni, mert az állami alkalmazottak a mindenkori kormányok markában vannak.

    A fidesz vidéken erős, mit nem lehet ezen érteni? Egyrészt a mezőgazdasági vállalkozások révén, másrészt a közmunkás-hadsereggel.

    Tudsz valamit Magyarországról, vagy csak a kanadai prériről írogatsz műkedvelésből?

  • Gabriel:

    Nem vitapartner a csaj.
    (Ha egyáltalán az.)

    Inkább agresszív kismalacnak nevezném heheheehehe