Nehéz választás

2018 április 10 12:10 de.94 hozzászólás

Magyarországon április 8-án ismét felülkerekedett Hunnia Pannónián. Gratulálok.

Bár a választék bemutatása, a teljes médiatér leuralása, a kormányerő rendívül siralmas teljesítményének bemutatása, a kormányzati szándékok tetszetős hamisságok mögé rejtése mind-mind megnehezítették bármiféle ellenérv, ellenvélemény bemutatását, maga a szavazás nagyobb csalások nélkül ment végbe. (A levélszavazás, mint a választási csalás eszköze, végülis vesztett a jelentőségéből, szinte mindegy, hogy két hét múlva beülhet még egy valaki a kormányerő padsoraiba.)

Mint már említettem, ezúttal is párt (most az MSZP) delegáltjaként voltam szavazatszámláló bizottság tagja, így állíthatom: durva csalás nem történt a szavazóhelyiségekben és a számolás során sem. Bár azért vannak jelek – például az, hogy amikor még az iskolában működött valamennyi számlálóbizottság ott ült a kötegelt szavazólapokkal, a tévében már 98%-os feldolgozottságról beszéltek. Épp mi lettünk volna a két százalék? A főváros belvárosától néhány kilométerre?

Beszéljünk inkább a magyarországi demokratikus ellenzék számára levonandó következményekről.

A választókerület – amelynek egyik szavazókörében ültem, – egy budapesti külső kerület, mintegy 100 ezer lakossal, alapvetően baloldaliként elkönyvelve – bár 2010 óta itt is kormánypárti az önkormányzat vezetése. Két lakótelepe is van: a kisebbik a hatvanas években épült Lakatos telep, lakói nem gazdagok, de biztos lábakon állnak, többnyire a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországának kedvezményezettjei, és a baloldal biztos támogatói – voltak? A nyolcvanas években a volt állami telep helyére felhúzott panelvilág mintegy húszezer lakójáról is feltételeznénk, hogy a baloldalt támogatja. A legutolsó ilyen tömeglakásokat tartalmazó telepen már alacsonyabb egzisztenciájúak is lakáshoz jutottak (a hetvenes évek Magyarországán kifejezetten státuszszimbólum volt a lakótelepi lakás), így a telep sokáig a balhékről, bűnökről híresült el. Ma, köszönhetően a 2010 előtti kormányok által támogatott, a panelházak korszerűsítését célzó programoknak – már sokkal jobb hely, mint a híre.

A kerület nagy területére a családi házas jelleg jellemző – de nem a villaszerű építmények, inkább a falusias jelleg dominál, az előkert nélkül a járdára épített, a szomszéd házzal szorosan összezáró épületekkel, viszonylag kicsi (400 nm körüli) telkekkel. Jellemző az is, hogy egy-egy udvarban több – akár 5 lakás is található. Összességében a kerület leginkább az alsó középosztály lakhelye.

Elnézést ezért a szociológiai vázlatért, de szerintem fontos az is, hogy mi, a 25-ös szavazókörben kiknek a voksait gyűjtöttük. A 974 szavazópolgár többségben a Lakatos telepről került ki, de mintegy harmaduk a közeli kertes házak lakóiból állt. Hogy sokan jönnek el szavazni, az már a reggeli órákban érezhető volt: délig a fejünket sem tudtuk kiemelni a papírokból, csak a vasárnapi ebédelés adott lehetőséget arra, hogy szusszanjunk egyet. Nálunk nem volt tumultus, bár négyen-öten folyamatosan álltak az asztalaink előtt. Sok volt a fiatal is – de nekem feltűnt: a tokától-bokáig tetovált huszonévesek nem feltétlenül a demokraták reményeit váltják valóra. A fiatalok gyakran hozták magukkal idős felmenőiket, készségesen segítettek nekik (ez nem tilos, hozzátartozó segíthet), hogy hová húzzák az ikszet a lepedőnyi szavazólapokon, hogy „xy legyen a miniszter”.

Végül hétszázkilencvenen szavaztak: a jogosultak 82%-a. Vitathatatlan, sőt, kiemelkedő többség.

Hanem a szavazatok megoszlása igen érdekesen alakult. Az MSZP-PM egyéni képviselőjelöltje 440 szavazattal fölényesen győzött, a második helyezett kormánypárti jelöltre alig több mint a fele – 223 voks jutott. (A DK nem indított jelöltet a Momentum és az LMP jelöltje visszalépett:

ez utóbbi a legújabb hírek szerint pártfegyelmire számíthat, mivel ignorálta az LMP „mindenkivel együttműködünk, aki nekünk kedvez, de mi nem kedvezünk senkinek” központi utasítását.) A Jobbik jelöltje sem lett túl sikeres, egyéni jelöltjük hozta a listán is megkapott 88 voksot, ez nagyjából 11 százalék, alig kevesebb, mint az országos eredmény. (Ne feledjük: alapvetően baloldaliként számon tartott körzetről van szó.)

A pártlistákra leadott voksok azonban gyökeresen ellenkezőleg alakultak: Az első helyezett a kormánypárt lett, 423 szavazattal. A győztes jelöltet indító MSZP-PM lista mindössze 170 szavazatot kapott. A harmadik itt a Jobbik lett 88 szavazattal, a DK 66 szavazatot gyűjtött össze. Az LMP 19 voksa szerintem annak a következménye volt, hogy sokan felismerték: makacs elzárkózásuk mindenféle „politikától”, leginkább a kormánypártnak kedvez.

Elnézést, hogy nem tudom fölsorolni mind a 16 alakulatot, amelyik a listás szavazólapon szerepelt, de egyik támogatottsága sem jutott 10 voks megszerzése fölé. Sajnálom az Együtt (Szigetvári Viktor) csúnya szereplését, csodálkoztam, hogy létezik még a MIÉP (néhai Csurka István erősen antiszemita pártja), aminek a létéről 1 (azaz egy darab) támogatója adott hírt, ugyanúgy, mint a Munkáspártról. Egy „párt” kapott több voksot, egy Közös Nevező nevű csoport, amelyik 8 szavazatot szerzett. Mivel egyéni jelöltjük, a mókás keresztnevű Málnácska ugyancsak 8 támogatót tudhat maga mögött, erős a gyanúm, hogy a család többi tagját nem sikerült mozgósítani.

A „kamupártok” vagy csak kis ismertségű, bár régebbi pártok eredményei azért is lehetnek tanulságosak, mert világosan mutatják: ha mind a 10 összes szavazója a második helyezett MSZP-PM listára szavazott volna, akkor sem tudja megközelíteni a kormánypárti listát.

Kéretik tehát kivenni az okok listájából a „megosztásra” való hivatkozást. Annál is inkább, mert ha az MSZP-PM listához hozzátesszük a DK, esetleg az LMP voksait, + azt a húsz szavazatot, amit a „kamuk” vittek el, még mindig csak a 60 százalékát érik el a kormányerőre jutóknak. A Jobbikkal már egy enyhe fölény is kialakulhatott volna: de tényleg, ki akarna a minimum kétes múlttal, és igen bizonytalan jövővel rendelkező párttal koalíciót? Ráadásul, a fenti példában simán összeadtuk az összes voksot, holott tudható: közös listára kevesebben szavaznak, mint külön-külön: nincs az a taktikai cél, amelyért minden egyes választó hajlandó lenne kétes kimenetelű koalíciókra szavazni.

Jól tudom, egyetlen szavazókör, ráadásul baloldali, fővárosi eredményei nem adnak alapot széleskörű tanulságok levonására. A vidék szavazói magatartását is súlyán kellene kezelni – hiszen a szavazók 80%-a nem a fővárosban él, még akkor is, ha azért már vidéken is többségben vannak a városlakók, mint a falvakban élők.

De azért felvetik kérdést: mi az oka minden hiba, ügyetlenkedés, és bűn ellenére a kormányerő ilyen fölényének? Nem gondolom, hogy igazuk lenne azoknak, akik közül néhányan engem is felhívtak: azonnal tűnjön el mindenki, aki eddig ezen az oldalon politizált, takarodjon. Megkérdeztem: akkor kösse fel magát mindenki, aki elmúlt 30 éves? (Jelzem: 1988-ban az utcán találtam egy cédulát, amelyben konkrétan a Fiatal Demokraták Szövetségének alakuló nagygyűlésére hívtak, de kikötötték: 35 éven felüli ne menjen, mert az mind kollaboráns gazember. 42 éves voltam: változást akartam, a magam eszközeivel tettem is értük – akkor szűnjek meg?) Ki vagy mi akadályozott bárki, 18 éven felüli felnőttet, hogy –főként az MSZP 2006-os megroppanása után ne szervezzen a maiaknál sokkal jobb, bátrabb, szorgalmasabb demokratikus baloldali erőt? 11 év alatt három jelentősebb akcióra futotta? Ráadásul olyan kérdésekben, amikben szinte biztos volt a társadalmi többség. Hiszen az internetadó, a vasárnapi boltzár, meg a kétes olimpiai pályázat ügye a kormányerők támogatóinak sem tetszett. Egyetlen fontos, elvi kérdésben sem nyilvánultak meg: nem kérték ki maguknak, hogy kirekesztették a

magyarok felét a nemzetből, hogy mélyen megsértve a magyar állam szuverenitását, nem itt élőknek adtak bemondásra szavazati jogot, majd szintén bemondásra elhiszik, ki küldi a voksát és honnan?

E megjelent pártok szervezői, alakítói többségében értelmiségi fiatalok, de nyilván vannak közöttük olyanok, akik nem a fővárosi flasztert koptatták gyerekkorukban. Egyetlenegyet sem érintett meg az állami földekből kikanyarított latifundiumok ügye? Amelyek tisztán arra építenek, hogy majd a falusi szegények megmunkálják nekik – lehetőleg olcsón és mindenféle jogok nélkül – a birtokot? Vagy legalább a nemzetközi hírű kishantosi biogazdaság beszántása – hiszen a legtöbb zöld is.

Azt sem vették észre, hogy a készülő SS-törvény ellenük lesz bevetve? Nem a magamfajta duzzogó, ám már erőtlen öregek ellen.

Az ún. balliberális sajtóról most inkább nem beszélnék: nyilván örülnek, hiszen a „tehetetlen, széthúzó, ostoba, megélhetési” politikusok végre vesztettek.

A baloldali pártoknak és támogatóiknak, de legalább a szavazóiknak muszáj lesz abbahagyniuk a sunnyogást, és végiggondolni, mi is a következménye annak, ha az ember magát liberálisnak, szocialistának vallja. A magyar jobboldali konzervatívoknak is ideje lenne elgondolkodniuk, vajon olyan rendszer-e az ideáljuk, amelyben meg van szabva, kinek szabad „politizálnia” – ahogyan a Párt alelnöke kijelentette néhány hete. De ez legyen az ő gondjuk. A ellenzéknek egy útja van: igenis meg kell válaszolniuk a fontos kérdéseket.

A tegnapi választás eredménye szerintem egy mondatban összefoglalható: hazug kérdésre csak hamis válasz adható. Nem véletlen, hogy a kormányerők egyetlen kérdést nyomatnak immár két éve, egyre nagyobb hangerővel, egyre hazugabb módon: a migránskérdést. Az hozta meg számukra ezt a többséget, hogy az ellenzék tulajdonképpen elszabotálta ennek a fontos ügynek a megtárgyalását. Azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a világ átrendeződéséből kimaradhat, ha nem vesz tudomást róla. Az sem szimpatikus opció egy politikai vezető erőtől, ha némi ivóvízzel, meg használt kabáttal tüsténkedik néhány idevetődött körül. Világosan és érthetően állást kell foglalni: mi a jobb szerintünk? Mik a választási lehetőségeink? A kerítés, ami ugyan egy ideig védelmet ad (a jelen helyzetben én sem ajánlanám a lebontását)? De semmit nem ér, amögé őr kell. Az őr meg semmit sem ér, ha nincs a kezében fegyver. És a fegyver semmit sem ér, ha nincs hozzá tűzparancs. Az ilyesmi iszonyú gyorsan eszkalálódik – gondoljunk csak 1914-re, amikor a már a munkásmozgalommal kacérkodó franciák ugyanolyan lelkesedéssel mentek meghalni egy számukra idegen – ráadásul a korábbi századokban ellenséges – uralkodócsalád sarjának merénylete miatt, mint magyar katonák az ellenkező oldalon.

Mit kínált a másik oldal? Tagadást: á, nincs migránsveszély, nincs Soros-terv. Holott azt kellett volna mondani: nincs mese. Globalizálódik a világ, ma már az afrikai őserdőben is tudnak arról, hogy „vannak olyan helyek a Földön, ahol a falból jön a víz”. Lehet szeretni, lehet nem szeretni – ez van. Erre kell európai – de legalább civilizált – választ találni. És ha nem is találni, legalább keresni. Nemcsak gazdasági és politikai okok, hanem földrajzi okok miatt elsősorban Európa van veszélyben. Jó, tudom: választáskor a belpolitika számít, de a politikai vezető dolga az is, hogy kinyissa a világot a reménybeli választói számára. Kell persze ehhez bátorság. Ne csak azt nézd, ki nyom a kezedbe valamennyi, a nevével felcímkézett baksist, azt is nézd, milyen következményekre kell számítanod. Hogy a Te fiadat állítják a kerítés elé – majd mögé, végül zavarják ezer kilométerekre meghalni sáros dzsungelekbe, tikkasztó sivatagokba. El kell mennünk együtt, civilizált európaiaknak ezekre a helyekre, és igen, pénzt, sok pénzt, még több munkát áldozni azért, hogy ne akarjon idejönni senki dideregni a nekünk finom tavaszban. Igen,

lehet, hogy áldozatul esik az a kis baksis is, amit oly nagy hálával szorongatsz. És igen, lesznek áldozatok is, de választanod kell. Ha csak reszketve szorongsz, a ma még nem is közvetlen közeledben lévő veszélytől: biztos a bukásod. De ha szövetségest keresel a Föld élhetőbbé tételéhez a másik emberben, akkor lehet remény.

Tudom, elég hülyén hangzik ez olyan közegben, ahol nemhogy a sötétebb bőrű cigányt érik méltatlan alázások, hanem a „fehéret” is, ha nem hajlandó ugyanazelőtt a színesre festett hazugság előtt hajlongani, amelyik előtt a sokaság. Sőt immár azt is, aki meg merészelné kérdezni, hogy miért kell pont ezelőtt a bábu előtt hajlongani? Ha a mai magyarországi nem orbánhívő (normális konzervatív senkitől nem fogad el kétely nélkül minden maszlagot) sokaság, legyen hívő vagy ateista, zöld, vagy bármilyen színű nem lesz elég bátor ezekről a fontos elvi kérdésekről beszélni, akkor továbbra sem fogja érdekelni a plebset, hogy hány milliárdot vesz el egy szűk csoport a közösből a maga hasznára – meg az egérútja kialakítására.

Még egy, már személyes megjegyzés. Sokan – még a győzelem örömére pezsgővel koccintó kormányhívek is – panaszolják, hogy van valami rossz a levegőben. Valami megmagyarázhatatlan nyomás a zsigerekben. Idősebbektől hallottam: mintha 1957 elején lennénk, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány győzelmének kezdetén. És messze van még 1963, az amnesztia, az enyhülés kezdete, remény sem látszik a békés, nyugodt életre.

Rátesi Margit

94 hozzászólás

  • Szép összefoglalása az ismételten szélhámosságon alapuló magyar választásnak.Ebben az országban az emberek butasága,politikai képzetlensége miatt sosem lesz teljes körű demokrácia.Amit a jelenben megélünk,az a képzetlen emberek demokráciája,terrorja a képzettek felett.Ez nagyon szomorú,mert egy helyben totyog az ország évek óta.Egyébként pedig külső,főleg Uniós segítségre szorul,szorulna ha nem lopnák el a magyar néptől,már fent a honatyák,a külföldi hiteleket saját vállalkozási céljaikra.Meg nézheti bárki a magyar országgyűlést,annyi értelmet nélkülöző arc,szellemi sötétség ,unalom ami ott megmutatkozik egy-egy ülés alkalmával,már komolyan írom unalmas az átlag,és szegényebb magyar állampolgár számára.A MIÉP létezéséről én sem tudtam ,de számomra érdektelen volt már a létrejöttekor is,mert meggyőződéssel vallom,hogy Magyarországon sosem volt,és nem is lesz magyar igazság,és normális élet ennek hiányában.Én az MSZP-Párbeszédre szavaztam,és egyéniben az MSZP-re,mivel Baján a 6.számú választókörben ez volt az esélyes.Egyebek mellett nem tudom mi igaz abból,hogy Baja FIDESZ-es város.Talán annyi,hogy Orbán Viktor járt ott kampánykörúton nem egyszer,és megfenyegette a helyi kórházat,ha nem a FIDESZ-re szavaz Baja,és környéke akkor a kórház nem kap támogatást.Ennyit a választás igazságosságáról.A bajai diákok meg érezhetnék ,tudhatnák azt,hogy szüleik nemzedéke még az MSZMP idején élt,alkotott,dolgozott a jobb jövőért,az ő jövőjükért is.Ehhez azonban nem csak az iskola padjait kellene koptatniuk,melegedni járni az osztálytermeikbe,hanem értelmesen ,és gondolkodva tanulni a történelmünket.Akkor kevesebb céltalan ,megvezethető,kábítószerrel élő,dohányzó,inaktív fiatallal találkozhatnánk Baja városában is.Szerintem messzemenően hazugságon,csaláson alapuló volt az idei választás is,mint az eddigiek,ezt bizonyítja a 134-es szám is,ami a FIDESZ mandátumainak száma ugyanúgy idén is,mint az elmúlt években.Elég valószínűtlennek tartom,hogy négyévenként minden szavazáskor 134 mandátummal jusson be a FIDESZ a parlamentbe.Megadtam az esélyt az idén hosszú idő után az MSZP-PÁRBESZÉD jelöltnek ,és az MSZP-s jelöltnek,nannak érdekében hogy próbáljon rendet teremteni a koalíciójuk ebben a szerencsétlenül buta országban amivé deviáns FIDESZ szavazók sülyesztették az elmúlt években.Úgy látszik a magyar szeret dagonyázni a pocsojában.Tegye,ha nincs jobb dolga,én ebben a félművelt,hazug,csaló politikában nem fogok rész venni.

  • „A kerítés, ami ugyan egy ideig védelmet ad (a jelen helyzetben én sem ajánlanám a lebontását)? De semmit nem ér, amögé őr kell. Az őr meg semmit sem ér, ha nincs a kezében fegyver. És a fegyver semmit sem ér, ha nincs hozzá tűzparancs. Az ilyesmi iszonyú gyorsan eszkalálódik ”

    Igen, pontosan ezt kifogásolom én is az ellenzéki pártok munkájában, hogy ezt nem voltak képesek tisztességesen megvilágítani. Hogy hagyták az embereket megfélemlíteni.

    Óvodás unokám elmagyarázta tegnap nekem, hogy XY-ra (hajszálpontosan tudta a nevét is!!!) nem szabad szavazni, mert „idehívja a tejjojistákat, és jobbantani fognak”.

    Horrorország… 🙁

  • A csalás az csalás!
    A nemzetközi választási-szakértök általános álláspontja,hogy 1 mandátum csalással megszerzése a határ, h a választás elcsalásárol, választási csalásrol lehessen beszélni!
    No, ennél sokkal több volt összességében. Maga az egész rendszert a csalásokra épitette orbán, és h a lehetöségei szándékai szerint megmaradjanak!
    Ez történt most, 4 éve is és ez lesz mindaddig, amig engedjük!

    Minden felmérés mutatta orbánéknak 1,5 millio szavazojuk van.
    Mégha párszázezer eltévedt szavazot hozzá is adnánk, a maradék 5-800ezret valahonnan importálta.
    Pl. A lakatlan 20nm-es faházakba 100-asával bejelentett ukrán és román állampolgárok, meg a külföldi fideszirodákba küldött „külhoni magyar” szavazolapjai!

    Mivel az EU egy országnak minösül, javaslom, a demokratikus europa lakosai mind szavazhassanak,ne csak a romániaiak, ukrajnaiak!

  • A másik, h orbánék azt szeretnék, ha ezzel az eddigi rablásukat lezárnánk.
    Az talán mégfontosabb , h nem!
    Most legalább teljes energiánkat a lopásaikra, rablásaikra, korrupciojukra tudjuk és kell forditanunk, kipréselni belölük mindent! Bármi áron!

  • Nekem például majdnem mindegy, h a miniszterelnököt , a kormánypártot hogy hivják!
    A legfontosabb, h europai demokrataként müködjenek!
    Ezért közel 10millio magyarbol mind jobb lenne mint orbán!

  • Kalocsai Miklós

    Anita Szászy
    2018 április 10
    1:30 de.

    „…,én ebben a félművelt,hazug,csaló politikában nem fogok rész venni.”

    Szerintem a mai közállapotaink egyik oka itt kereshető, a félre állásban, a közügyek iránti érdektelenségben, a balliberális értelmiség jelentős részének ostobaságában, hogy saját érdekeit nem képes felismerni.

  • Margitka:

    Hát ezt igen jól megfogalmaztad:

    Az utolsó bekezdésedet.
    Így mostmár megvagyok nyugodva:
    Nem bennem van a hiba, nem csak én érzem azt amit leírtál.

  • Anita Szászy
    2018 április 10
    1:30 de.

    Sajnos a Rendszerváltás után valahogy elfelejtették megtanítani a felnövő ifjúságot a történelemből levonható összefüggések megértésére.

    Kiajófrászt érdekelnek az évszámok meg csaták leírásai, ha mindezekből semmi kövezkeztetést nem képesek levonni.

    Itt az eredmény.

  • Orsós Elemér

    Anita Szászy
    2018 április 10
    1:30 de.

    „Ebben az országban az emberek butasága,politikai képzetlensége miatt sosem lesz teljes körű demokrácia.Amit a jelenben megélünk,az a képzetlen emberek demokráciája,terrorja a képzettek felett.”

    Ez a gyönyörű megállapítás hűen tükrözi a magyar inproduktiv értelmiségi fősodor álláspontját az alsó 9,5 millió produktiv plebsz lenézéséről csak azért mert azt hiszik ezek a felsőbbrendű szószátyárok, hogy a nép van a politikának alárendelve, pedig ép fordítva!

    „Meg nézheti bárki a magyar országgyűlést,annyi értelmet nélkülöző arc,szellemi sötétség ,unalom ami ott megmutatkozik egy-egy ülés alkalmával,már komolyan írom unalmas az átlag,és szegényebb magyar állampolgár számára.”

    Egyet értünk, ezt már én is dühösen konstatáltam egy párszor! De vajon ez is annak a politikailag képzetlen népnek a hibája aki nem ér rá politizálni a napi megélhetési gondjai miatt és ezért 4 évenként -abszolut jóhiszeműen- pofi vállalkozókat bíz meg erre a felhatalmazásával?

    „Megadtam az esélyt az idén hosszú idő után az MSZP-PÁRBESZÉD jelöltnek ,és az MSZP-s jelöltnek,nannak érdekében hogy próbáljon rendet teremteni a koalíciójuk ebben a szerencsétlenül buta országban amivé deviáns FIDESZ szavazók sülyesztették az elmúlt években.”

    Minden relativ! Biztos, hogy az ország népe a buta kétszeri(12 év) MSZ(M)P bukot próbálkozás megtapasztalása után? Biztos, hogy antidemokratikus az ha a nép saját szuverén akaratát akarja érvényesíteni és nem a volt bukott rendszer leszerepelt jogutódjaiét? Biztos, hogy a deviáns Fidesz szavazók süllyesztették ezt a szerencsétlenül buta országot ebbe a – messze nem kaotikus- állapotba, hanem a még mindig szabad lábon acsarkodó, rendszerváltást elsumákolók?

    No és kedves Anita, hogy ne lehessen Fidesz elvakultsággal vádolni, elárulom, én is egy nép által szerényen dotált párt csalódott, DE -Önnel ellentétben- önkritikára képes szavazója vagyok!

  • Anita Szászy
    2018 április 10
    1:30 de.
    „Amit a jelenben megélünk,az a képzetlen emberek demokráciája,terrorja a képzettek felett.”

    Marha nagy maradék tisztelettel kérdem:
    Melyik párt milyen programmal akart volna ezen változtatni?

    Mert valójában egyik pártnak sem volt olyan oktatáspolitikai programja, amelyik ne a felelősség forró krumpli szerű odébdobásáról szólt volna.
    Az értelmiségi lét becsületét még a ’80-as évekig szétrombpolták. De mert a hatalomnak, a populizmussal operáló hatalomnak ez baromi kényelmes, és a teljes politikai elit haszonélvezője volt a különböző populizmusoknak, eszük ágában sem volt ezen változtatni.

    Az „ellenzék” nevű katyvaszt pedig régóta két dolog tartja fogva.
    – Az egyik a jobbik féligazságokon alapuló demagógiája
    – A másik az olyan elitista agyhalálok, amelyek beszorítják egy olyan retorikai gettóba, ami valójában a kutyát sem érdekli. Mert nem több Heller Ágnes és elvbarátainak szocikommunikációs kísérleténél, vakrepülésénél.

    Az utóbbi hatására már Bajnai is felült a saját retorikájának. A mostani választások során ezt csúcsra sikerült járatni. Holott ez, ahogy másutt már bőven kifejtettem, a kutyát sem érdekli. Illetve bocs, pár ezer embert igen. De 8 milla választópolgár van.

    A tudás becsületének növelése valójában mindkét ellenzéki irányzatnak keresztbe fekszik. Éppen úgy, mint a Fidesznek és a klerikális lobbinak.

    Ebből a szempontból teljes a hülyeségorientált nagykoalíció a politikai elitben.

  • Andrew_s
    2018 április 10
    6:38 de.

    Nono kérem !
    Tessék csak tisztelni a vakrepülést !
    Az nagyon komoly dolog.Tapasztalatból beszélek.
    Mert milyen kínos dolog ha a páciens bemegy a felhőbe,
    kicsit „gépészkedik” a vitorla kormányaival aztán hogyhogynem háton gyön ki belőle.Ezzé jó ha van róla pappírja az embernek

  • Érdekes a cikknek az a része, amely a szerző konkrét választókörzeti élményeiről szól.

    De ami a panelos részt illeti, úgy érzem, muszáj megszólalnom. Kedves cikkíró azt képzeli, hogy a panelok csak úgy kinőttek a földből? (Egyrészt a hitelek, amik sajnos a Kádár-rendszer bukását részben okozták, biztos segítettek ebben.)
    De azt se felejtsük el, hogy a Kádár-rendszerben volt egy olyan dolgozó osztály, amely tevékenyen részt vett az ország építésében, tehát értékteremtő munkát végzett! Ezek a rétegek a szegényparasztságból és a zsellérségből jöttek, kulturális tőkével és bizonyos fokig termelőeszközzel rendelkeztek!

    A rendszerváltás után a „demokratikus” politikai elit kinevelt egy alsó népréteget, ami a társadalom alsó egyharmada! Semmi kulturális és anyagi tőkéjük nincs. A legegyszerűbb létfenntartásra képtelenek saját erőből, ugyanis semmilyen termelőeszközzel nem rendelkeznek! Az állam nélkül éhenhalnának, a szó legsúlyosabb értelmében!
    A migránsos problémának is ez az alapja. Egzisztenciájukban fenyegetett emberek persze hogy riogathatók a gazdasági bevándorlókkal.
    Kérdésem, hogy mi volt az üzenete a ballib pártoknak az állami segélyen/közmunkán nyomorgók felé? Ki visz hozzájuk ipart és mezőgazdaságot, infrastruktúrát? A lerobbant, volt szocialista ipari megyékbe? Az EU-támogatásokból, amiknek nagy részét Budapest és az agglomeráció szívta föl?

  • Anita Szászy írja:
    “Amit a jelenben megélünk,az a képzetlen emberek demokráciája,terrorja a képzettek felett.”

    Tévedés, önáltatás, stb:
    Nem csak a lenézett vidéki falusi bunkó, képzetlen magyar falusi parasztok szavaztak a fideszre. Az ország nagy városaiban nem képzetlen emberek élnek és szavaztak, hanem nagyon is tudatosan döntöttek.
    Jobb szembe nézni a valósággal és levonni a tanulságokat.

  • Tisztelt Olvasó!

    Ezúton szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet a szavazásban résztvevő minden honfitársamnak.

    Függetlenül attól, hogy ki kire adta le a szavazatát, ezen a sorsdöntő országgyűlési választáson nemcsak a győzelem, hanem a részvétel is nagyon fontos volt. Nem kevesebbről szól a történet, minthogy a Magyar Nép képes és hajlandó összezárni sorait, amikor a történelmi pillanat azt megköveteli és ezt tette úgy, hogy még a legradikálisabb ellenség sem vádolhatja érdektelenséggel. A „kormányváltó erők” mozgósítani tudták azokat, akik nem értenek egyet a jelenlegi vezetés intézkedéseivel, és ezt a kormány tudomására akarták hozni.

    Ezzel egy időben a migráció ellen keményebb fellépést követelő nemzeti többség is vette a fáradságot, hogy sorba álljon a szavazó helyiségek előtt, akár órákon keresztül is türelmesen várva a pillanatra, amikor voksaikkal meghatározhatták a következő négy év irányvonalát.

    Az eredmény kritikusai azzal érvelnek, hogy a FIDESZ-KDNP propagandája „egymondatos” üzenet volt és a választás során minden más téma elvesztette a jelentőségét. Ki okolható ezért? A 2018-as országgyűlés összetétele talán egészen más lenne, ha a külföldi erőszak nem fenyegetné Hazánkat. De fenyegeti és ez a Nemzet önvédelmi reflexét aktiválta mely a már ismert eredményt produkálta.

    A rekord részvételi arány félreérthetetlen üzenet a külső és belső kritikusoknak: Magyarországon DEMOKRÁCIA van, nem liberális vagy illiberális, hanem tényleges. Minden jogosult szavazónak megadatott a lehetőség, hogy SZABADON kinyilváníthassa akaratát. És ezt a 70%-os részvétel világosan, elvitathatatlanul és félreérthetetlenül mindenki számra megmutatta.

    Mára már csak egy feladat maradt, elismerni az eredményt, feldolgozni azt a legjobb képességeink szerint, és beállni a győztesek mögé, hogy a Nemzet egységesen állja ki az elkövetkező idő viharát. A további széthúzásnak értelme nincs, de káros következménye lehet, melyet nem a Fidesz-KDNP hanem a Magyar Nép fog elszenvedni, ha nem vagyunk képesek vagy hajlandóak összefogni.

    Meghajtom fejemet azok előtt, akiknek nem valósult meg az elvárása, de képes felülkerekedni az efelett érzett keserűségén és a Hazáért hajlandó ezen túllépni.

    Isten áldja Hazánkat hogy még sok szabad választáson fejezhessük ki akaratunkat.

  • Lalika
    2018 április 10
    8:42 de.

    Nem akarnál minnyá ide egy vezércikket is írni?

    Te idióta

  • hazai lámpa
    2018 április 10
    8:04 de.

    Nahát..mit nem mondasz..
    Én szentül hittem hogy fenn, Városon
    azok a marha nagy házak úgy nőnek ki a földből.
    Tudod én piréz vagyok. Itt lennt mi még sátor alatt rotyogtatjuk a gatyamaddzagot.Ahogy Karintibácsi megírta.

  • Kis Ferenc
    2018 április 10
    8:22 de.

    „Nem csak a lenézett vidéki falusi bunkó, képzetlen magyar falusi parasztok szavaztak a fideszre.”

    Az én szüleim pl. nyugdíjas őstermelők, és a „zöld pártra” szavaztak. Egyrészt mert annak volt mezőgazdasági programja, másrészt mert szegényparaszti származásúak, és ebből kifolyólag baloldali pártszimpátiájuk van. Nekik a jobbik az „fasiszta párt” volt és marad.
    Sajnos ez a típus lassan kihalóban van. Egy részük persze fideszes, mások apolitikusak. Ők azok, akik a Kádár-rendszert vitték a hátukon! Mert igenis olyan kulturális tőkével rendelkeztek, amire tudott építeni a magyar társadalom! Volt munkakultúrájuk, meg tudták fogni a munka végét! Lehet, hogy a világpiacon nem volt világelső az a termelés, de legalább termelőmunka volt.

    Akikről most annyi szó van, hogy besegítették a fideszt a kormányba, azok inkább a vidéki képzetlenek. Ők jellemzően a „demokratikus” rendszerváltás teremtményei. Nincs képzettségük, vidéken laknak, gyakran munkahelyük sincs. Nem rendelkeznek földtulajdonnal sem, vagy bármilyen tőkével. Ők a rendszerváltás vesztesei.
    Ne keverjük már a Gizikét a gőzekével, ha kérhetem!

  • Kis Ferenc
    2018 április 10
    8:22 de.

    „Az ország nagy városaiban nem képzetlen emberek élnek és szavaztak, hanem nagyon is tudatosan döntöttek.”

    Milyen is a bálozós vidéki középosztály, aki a nincstelen közmunkások mellett besegítette a fideszt a kormányba?

    Jellemzően vállalkozók, orvosok, akik jó színvonalon élnek. Ipari, mezőgazdasági vállalkozásuk EU-s projekteken nyer. Klientúrájuk hasonló, jól menő középosztálybeliekből áll. Ők szervezik a báli szezonban a rendezvényeket, amiből kisebb vállalkozó kört eltartanak. Pl. a megyeszékhelyen négy-öt butik van, ami csak abból él, hogy a legújabb divatú kisestélyiket árulja a téli-tavaszi szezonban.
    Jellemzően több lakásuk van, amit különböző hitelekből vesznek az új építésű lakóparkokban vagy a jobb falvakban. Majd drágán kiadják az albérlőknek. Saját lakóhelyük a kertvárosban van, amit egyre gyakrabban sorompó zár el a plebsztől. Kezükben van a kulturális intézmények irányítása, de nem tulajdonosai azoknak.
    Egyik tipikus alakja ennek a típusnak az a vidéki polgármester, aki csili-vili panzióban lakik, és két fiának is panziója van az ország más részében. A hírekbe azzal került be, hogy az EU-s pénzből épült vadászházban ő maga lakik.:)

    Származásuk vegyes, NEM a 2. v.h. előtti dzsentri leszármazottjai. Nemzeti-keresztény kötődésük 1998-ban kezdett kialakulni, mikor a fidesz csillaga felemelkedőben volt. A fidesz jó kapcsolatokat épített ki velük, nemcsak az oligarchákkal.
    Meg kell jegyezni, hogy ez a középosztály a ballib kormányzás idején ugyanígy megvolt! Ez nem pártfüggő, hanem magyar társadalmi sajátosság.

  • hazai lámpa írja:

    „Akikről most annyi szó van, hogy besegítették a fideszt a kormányba, azok inkább a vidéki képzetlenek…”

    Lehet, hogy a „vidéki képzetlenek” is sokan szavaztak a fideszre, de (fenn tartom) nem ők döntötték el a választás kimenetelét.
    Mint írtam fentebb: a budapesti, vidéki nagyvárosi „jól képzett” tudatos választók voltak többségben.

  • Geyza
    2018 április 10
    9:14 de.

    Ha beszélgetni akarsz, akkor itt ez a cikk. Magyarországon (Kelet-Európában) az elmúlt kétszáz évben többször beindult a polgárosodás, de sajnos a körülmények mindig megakasztották a folyamatot. Habsburg Birodalom, 1. vháború, náci Németország, kommunista SZU, hogy csak a legnagyobbakat említsem.

    Ezzel együtt Kelet-Európa sosem tudott a perifériáról felzárkózni a centrumországokhoz gazdaságilag. Ma sincs erre ígéret, hogy egyszer talán majd nyugati színvonalon élhetne a kelet-európai, anélkül hogy odaköltözne.
    Az EU is megbukni látszik emiatt. Emiatt van, hogy jönnek kis kakasok, és maguknak kaparják a helyi szemétdombot, miközben a gazdát zsarolják a helyzetükkel. Pl. van élet az Unión kívül is stb.

    https://index.hu/tudomany/2018/03/26/az_orban-rendszer_mukodese_kovach_imre_interju/

  • Lalika,8:42, Ó, ezt pont én szerettem volna leírni, de sebaj mindjárt itt van 2022. 🙂

  • Kedves Anita! MINDENKI képzetlennek születik. Élete első pár évében a tudományok doktorának a csemetéje éppúgy makog-dadog, maga alá piszkít, mint az állatgondozó, vagy a „sales manager” fia-lánya. Civilizált társadalmakban viszont a közösség is felelős azért, hogy melyikük mire „viszi”, mit fog fel a világból, mire kíváncsi, stb.
    Amennyire én látom, a mai fiatalok se nem jobbak, se nem rosszabbak, mint mi voltunk annak idején. Mi is gyanakodtunk a felnőttekre, hogy mit akarnak,milyen hazugságot akarnak már megint lenyeletni velünk? Kábítószerünk ugyan többnyire nem volt, de higyje el,a boroskóla, meg a sörre-rum, rumra-sör is eléggé ki tudja ütni a delikvenst.
    Úgy látom, a fiatalokat érdekli a politika,vagyis közös életünk ügyes bajos dolgai,de szinte pont úgy, ahogy annak idején mi, szégyellik: á, hülye felnőtt dolog! Nekünk, öregeknek meg pont az a bajunk, mint a mi szüleinknek:mi akarjuk elmondani, meg megmondani, merre hány méter, holott, azt kéne meghallgatnunk, amit a fiatalok mondanak. Persze ők sem vétlenek: személyes tapasztalat, hogyha én próbálom „kihúzni” a véleményeket, hamar megkapom a komcsi/náci (többnyire mindkét minősítést,volt, hogy ugyanabban a közegben). Nincs nagyon más út, minthogy Önök próbáljanak meg szót érteni a korosztályukkal, és valamiféle hidat építeni a korosztályok között. Macerás ügy, tudom, hogy sokkal könnyebb nagyhangon háborogni.

  • Hazai Lámpa 9:40, tökéletesen leírtad a kisvárosi miliőt, annyiban kiegészíteném, hogy akiknek az egykulcsos adórendszer százezreket hagyott a zsebében, azok a jól szituált középréteghez tartoznak, és szívesen állnak a Fidesz mögé szavazáskor.

  • hazai lámpa
    2018 április 10
    10:07 de.

    Há má’ mebbocsássá de mostanság inkább a fotonspektrométerekhő’ kapcsolódó plazma-generátorok kötnek le.

    És ez nem duma.
    Ha begerjesztem a készülő berendezést, akkor a környéken megszűnik a rövidhullámú rádióvétel DDDDDDD

  • Szerintem nem volt nehéz választás,kizárólag a baloldali szimpatizánsoknak,akiket a végsőkig összezavartak pártjaik hol összeborulása,hol csatározása.
    Lehet,hogy abban kerületben,ahol a cikkíró bizottsági tag volt,többségében baloldali panel lakók élnek(Nem én találtam ki:régebben proli negyednek hívták az ilyen helyeket)így baloldali képviselő győzött,meg több más helyen is.
    Én jó belvárosi körzetben lakom,itt is bedobta magát még délután is a DK.jelőlt,aki győzött,csak az irritál,hogy mint önkormányzati képviselő be sem jár a munkahelyére….(bár ezzel nincs egyedül..)
    A lényeg,hogy jóval kevesebb baloldali képviselő fog ülni a parlamentben (főleg ha bemegy…)meg,hogy a jobboldali kormány maradt és magasan győzött 2/3-dal.
    Azért pár kerületben voltak ellenzéki csalás próbálkozások,de szerencsére időben kiderültek!
    Dicséretes,hogy az ellenzéki politikus jelöltek Gyurcsányt kivéve mind lemondtak,végre egy kis önkritika.
    Azon a homályos SS tervről ír a cikkében a szerző,hát csak derülni lehet.
    Annak is örülni lehet,hogy elismerték a vereséget és nem cirkuszoltak,nem történt rendzavarás,fejlődik az önkritikájuk….
    Egyes „betegek” akik itt csalásról beszéltek,szánalmasak,mivel nem tudják,hogy a szavazó bizottságban több párt (jobb és baloldali)szimpatizánsai is ott ültek…!
    Na meg kellene nyugodni,gondolkozni,tanulságokat levonni…..van rá 4 évük!

  • Ami pedig a „levegőt” illeti,hát szavazás előtt valóban volt benne
    egy kis „bűz”….többen tartottak az ellenzék cirkuszától,de szerencsére belátták,hogy ezzel még csak tovább rontanának az amúgy sem dicsőséges helyzetükön,megítélésükön!
    Jó lenne,ha mindenki megnyugodna és visszatérne a hétköznapokba,dolgozna(pláne azok, akik eddig sem politikából éltek)főleg, aki képes értelmes munkára,van képestése és ismeri a munka szó jelentését…!

  • Végre egy autentikus személy, aki az ellenzék részéről tagja volt a szavazatszámláló bizottságnak!

    Először is rajtad keresztül köszönöm az ország valamennyi ilyen bizottságának azt az áldozatos munkát, amit vasárnap végeznetek kellett.

    A másik amit köszönök, hogy megerősíteni bírod, nem történtek és nem is történhettek végeredményt befolyásoló csalások. Ezt különösen köszönöm, mert más helyeken már komoly szópárbajokat kellett vívnom ez ügyben.

    Nem értem azt a néhány ellenzéki pártvezetőt, aki egyek választókörben csalást vagy hamisítást feltételez, és újraszámolást akar kérni. Minek??? 2/3 az kétharmad fog maradni így is úgy is. Ezzel a kicsinyességgel csak a maguk imidzsét rombolják tovább.
    (szándékosan nem nevezem meg őket, a hírekben szerepelnek)

    És igen, egyetértek, a falvak lakosságát, a vidék lakosságát, a legalsó néprétegeket nem sikerült egyik demokratikus ellenzéki pártnak megszólítani, ezért lett ekkora a Fidesz győzelme.

    Az már a következő napok eseményei közé fog tartozni, hogy ezzel nyert vagy veszített-e az ország.

  • Margit,

    „mi is a következménye annak, ha az ember magát liberálisnak, szocialistának vallja.”

    A hiteltelenseg.
    Vagy azt hiszik az illetorol, hogy nem tudja mirol beszel. A ketto ugyanis ellentmond egymasnak, vagy liberalis vagy, vagy szocialista.

  • Szikszai. Az, hogy Te a liberális-t nem tudom minek nézed, az magánügyed. Én ezért használom a magyar megfelelőjét: szabadelvű, szabadgondolkodó. Ennek az ellentéte nem az illiberális (aminek szűkkeblű, irigy, korlátolt a szótári jelentése), hanem a dogmatikus.

  • Készüljön mindenki a szombati forradalomra!

    Már nyilvánvalová vált, h orbán a választási csalását most kozmetikáztatja! Hét végén fejezik be elöre láthatolag!

    Ilyen nyilvánvalo vérlázito pofátlan csalás nem volt még a történelemben a polgári demokráciákban!

    Nem hinném, h boda munkába terelgetésére kéne hallgatni és benyelni a csalássorozatot!

    Teszem azt, ha orbán a Váci utcán sétálva megbotlik és a feldühödött tömeg véletlenül szintén megbotlana benne, hogy orbánbol a kisujja se maradna, amikor leporolják öltönyüket és nyugodt, elégedett mosollyal távoznának, akkor is azt mondaná boda, h minden rendben, mindenki siessen dolgozni?
    Mert, ha igen, akkor ez lehet, hogy egy önbeteljesitö joslat lesz!
    Amit én nemszeretnék!
    Legalábbis az elrabolt pénzek részletes kitálalásáig. Mert humánus alkat vagyok.
    Na, de azért az, amit mindenfelé csicseregnek az elégedetlen verebek…!
    Az édes gondolattal azért szabad eljátszani?
    Iskolarendszer felturbozása, egészségügyi szolgáltatások kulturáltá varázsolása várolisták nélkül!
    Természetközeli nyitott tetejü (stadionokbol átalakitott) négyévszakos börtönök a korrupcioban résztvevöknek köbányász és atomtemetö-épitö munkaterápiával.

    Emberek! Sok tizezermilliárd omlik majd a nyakatokba!
    Micsoda oriási államivagyon-gyarapodás lesz a nemzet gázgyogyásza,- a führer családjának és baráti körének vagyonának államositásával!
    Na! Majd akkor kezd el kalabászbol nöni a kerités, csak gyözzétek szüretelni!

  • Szikszai
    2018 április 10
    1:03 du.

    Értjük.
    Tehát aki nem lop, csal az hiteltelen.

  • Ez a Szixai!
    Én most kezdem felismerni a zsenijét!
    Ez olyat mondott, h a Leninösszes javitott példányába is be fog kerülni!

    Te! Ez a Drizari honnan tudja, h „nem történtek és nem is történhettek végeredményt befolyásoló csalások”?
    Ott ült végig mindegyikben és a választási központban, meg a szavazolapokat szállito autokban?!
    Én hatökörröl már hallottam, de ez már aszongya: 666ökör a négyzeten!

    Örömmel nyugtázom, h boda szerint nem volt nehéz a választás, mert szájába rágták, hogy a fideshez kell rajzolni az X-t. De most elég lesz az egy, mert nem kell kettövel aláirnia!

    A vidéki kisvárosi, falusi képzetlenek problematikája jogos és logikus. Kevesebb esélyük volt a szellemi képzésre, mint a nagyobb városokban, föleg Bp-en. De ez természetesen nem mindenkire általánosithato! Ott is van szükebb értelmiség, ahogy Bp-en is van mentális tespedtség, értelmi igénytelenség. Csak Bp-en sokkal jobbak a lehetöségek, ha valaki motivált, v a környezete motiválja!

    De az a mi bününk, ha nem biztositunk mindenkinek lehetöséget és nem motiváljuk öket, mert akkor legközelebb csak a gyerekeinél lesz erre lehetöség, ami nehezebb is lesz, ha a családjábol megelégszik az addig elért értelmi beszükültséggel.
    De amint itt helyben, akár Bp-i lakosokon is kiválo szociologiai felmérést végezhetünk, olvashatunk, kérdezhetünk és kérhetünk, pl. Boda Marcsikát megkérhetjük, hogy mondjon egy nagy áááááát a doktorbácsinak!

    Én, ha cociurologus lennék, a huszonegy lábujjamat megnyalnám gyönyörömben, h ki sem kell mozduljak a gumiszobámbol, és máris a társadalmunk széles vertikumát tanulmányozhatnám! Söt! A kanadai bevándorlokét is!

    ( Néha elgondolkodom, hogy Chris is milyen kiváloan tudhatta a kapcsolatokat kialakitani a doktoriához a szerkesztöi munkája melléktermékeként. Különben érdekelne is, h a kintélök teljes vertikumában hogy alakul a politikai világnézet alakulása a kanadai és ezzel együtt a magyar viszonyok tekintetében.
    Már csak azért is, mert meglepödve találkoztam elejtett negativ, polgári demokráciát lenézö, söt, talán gyülölö kanadai-magyar lakos részéröl!
    De akkor miért nem Putyinhoz, vagy É-Koreába, vagy Venezuelába disszidált?! Ott még talál neki szimpi rendszereket! Vagy latin-amerikai banán( bocs! Narancsköztársaságba)?
    Vagy erröl inkább Figyelöt kéne kérdezzem?

  • Geyza
    2018 április 10
    7:31 de.

    O.K. Hellernek van róla papírja

  • Drizari
    2018 április 10
    12:54 du.
    „A másik amit köszönök, hogy megerősíteni bírod, nem történtek és nem is történhettek végeredményt befolyásoló csalások.”

    Tévedsz. Történhettek, és még egy hétig történhetnek ott, ahol az urnák várják a levélszavazatokat. Nem a bizottságokban, hanem a háttér-rendszerekben. A levélszavazásokra váró urnák esetében pedig a raktározás során, ahol a bizottság nem áll őrt mellettük.

    De itt is megismétlem, hogy lassan más kérdések lesznek érdekesek.
    Te személy szerint miért aggódsz egy újraszámolás miatt?

    Ha lehet körmondatok és maszatolás nélkül, az általános rizsától (baloldal lejáratódik, stb.) mentesen van rá személyes válaszod?

    Mert, mint máshol írtam, engem speciel nem érint meg mélyen az a demokráciában teljesen normális állapot, hogy valaki újra akar számolni.

  • Bpen történt. A huszonéves hölgyike be akart vágodni, és szombaton megkérdezte, hogy kire szavaztam!?
    Volt még 1-2 hasonlo jolinformált megjegyzése, de azt már sikerült elfelejtenem, mert fizikei fájdalmat okozott a szellemi renyhesége.
    Azt is mondta, h Angliában stewardess! Nem mertem az angol tudását firtatni, mert az elözmények alapján nem, de ha csak a fényképét láttam volna, akkor elhihettem volna. Vagy annyit keringett a föld körül, hogy egy napnyi idözonaeltérést összeszedett volna? Mentális jetleg???

    De a fentiek alapján megnyugodtam, h ö nem ment szavazni.

    Magam részéröl jobbnak tartanék egy olyan választási rendszert, amelyben csak a felsöfoku végzettséggel és nyelvvizsgával rendelkezök szavazhatnának! (Nyelvvizsga csak a tájékozottság lehetösége miatt fontos kritérium)
    Különben mindenkinek csak ajánlom, mert szo szerint igaz, hogy ahány nyelv, annyi ember!

    Ha ez nem jön be, akkor pedig emelem a tétet, és 6 éves kortol megadnám mindenkinek a választojogot, és nem fideszkrumplival és fél szál kolbásszal kampányolnék, hanem Milkával!
    4 kerék, 3 szoba,2 gyerek,1 tábla Milka…. Ja, az nem elég, még finomitanom kell!
    Hiányzik 3 szoba,2 gyerek, 1 kerék! A Milkát meg megeszem…

  • Az angol nyevu lapon, a HFP-n a nagyfonok irt egy hosszu cikket.
    Nevezeheto lehetne „kritikanak” inkabb.

    De mint ottan adftam, s igen erossen velem,hogy a magyar szavazok zome nem azert szavazott az Orban regimre mert rendikivuuli kepesnek es kivallonak talaltak volna, hanem mert az „ellenzek” sokkal-sokkal rosszabb volt.

    Pont ugym mint a US-ban is.
    Nem mert Trump talan kivallo valsztasnak tunt, hanem mert a Hilary candidatus remesen veszelyesnek tunt a nemzet jovojet fenyegetve.
    De igen hasonloan ment minden mas nemzetekben europaszerte is.

    A mai „liberalista-bal-erdekeket szolgallok”, nem csak elfelejtettek a nep erdekeit es jovejet, de nagyban veszelyeztetik minden tiszteseges dolgozo egyen csaladjanak ajovojet, lehetosegeit. Sot a vilag bekejet.

    Az on-glorifikaciokat szolgallo elitek tavol elnek az atlag ember letetol, erdekeitol es gondolkodasatol.

    Az egyik magyar lap tette a kerdest, hogy fog-e majd az Orban regime elreszegesedetten a gyozelemtol, s hogy az ellenzek fog-e majd tanulni a remes vetkeikbol???
    Az az egyedulli mkerdes.

    Olvasva a megjegyzeseket, a valasz NEM. Visszautasitasak tanulni a mult hibaibol. Kerdezd a par cikk irokat !

  • Andrew_s,

    konteók gyártására és beszopására nem vagyok vevő.

    Ez a „hamisítottak” és „csaltak” szöveg politikai duma, és az ostoba embereket szólítja meg.

  • Nos Orbaanfan!

    Aki itthon él annak még nagyobb szégyen a tájékozatlanság,hazugság…..és a hülyeségek írása!
    Le kéne nyugodni és beletörődni 4 évre!

  • Bendeguz, jo peldat es hasonlatot hoztal fel a magyar valasztasra.

  • T.i. Mrs, Clinton NEM az orszag erdekeit nezte, csak azt, hogy lehet Trumpot legyozni. Az utolso vetelkedot lattam es hallottam.Ez errol szlt. Vegul, Trump csak annyit mondott: „Naggya teszem ujra Amerikat!.”
    A nepnek ez kellett es megszavaztak Trumpot.

  • Talalom,

    Ami a 19. szazadban liberalizmus volt, azt hivom en liberalizmusnak. Nem ertek egyet mindennel amit irtak es csinaltak, de az all legkozelebb hozzam.

    Az az idiotizmus, mocsok es aljassag amit manapsag neveznek liberalizmusnak nyomaiban sem emlekeztet az eredetire. Neked es mas kommunistaknak epp azert tetszik ez az uj dolog, mert az lenyegeben marxizmus, megtoldva nehany extra mocsokkal. Tehat liberalis nem lehetsz, csak „halado.

    Mellesleg, az illiberalis azt jelenti hogy nem liberalis. Tobbnyire konzervativot ertunk alatta.

  • Drizari:
    Ezrével jönnek állítólag a panaszok eltűnt egyéni listákról, stb..

  • Sixsay!

    Ha göze sincs a liberalizmusrol, akkor okosabbnak tünne, ha a tudatlanságában nem akarna tündökölni!

    A legnagyobb magyar! Nézzen utána, h ki! És, hogy mi köze volt a liberalizmushoz! Azután tökönszurhatja magát a viktorbarátjával! Akkor leesne a tantusz és h végig hazudtak magának is!

  • ” SIXSAY ”

    Wááázzz…
    DDDDDDDDDDDDDDDDd

  • Szikszai
    2018 április 10
    5:22 du.

    Édesapám hogy TE mit értesz „liberalizmus” alatt, az a te dolgod.
    De ne nagyon híreaszteld mert már eddig is idiótának tartanak téged, minek fokoznád tovább ?

    Tudható hogy ma a kétharmad bőszen gyakorolja az „újbeszél” nyelvet.
    Ez egy meglehetősen fura idiómája a magyar nyelvnek.
    Normális emberek nem is nagyon értik.Eleinte.

    Szerencsére szótár nem kell hozzá,
    elég ha minden állításnak az ellenkezőjét vesszük.

    Ennyire egyszerű.

  • Te csárli.
    Millen okosakat írtál fenntebb.
    engedelmeddel ide idézem belőle a legjobbat:
    ” . „

  • Hat, en egyetertek szikszaival a liberalizmusrol szolo fejtegeteseben/.
    Magam is azt vallom, hogy sokaknak a liberalizmus jelzo, vegsofokon, a megbukott kommunizmus utoda, csak maskepp hivjak.
    Mivel a kommunizmus ideologiaja mindenutt megbukott a vilagon, most ugyanezt liberalizmusnak hivjak. Jo, nem veszik mar el a gazdagoktol a villajukat, nem csukjak le az embert, ha nem szereti oket, de a mentalitas, a filozofia igen hasonlo..

  • 1.Aki nem érti, miféle nehéz súly nehezedik itthon a légkörre, olvassa el az április 10. 12:13-as „hozzászólást”.
    2.Szikszainak ajánlom az értelmező kéziszótár valamelyikét. Az 1984-ből ismerős az újbeszél fogalma, látszik, hogy nálad már bevezették, de az asztalt továbbra sem fogom kiskanálnak hívni.
    3. Az írásban említettem, hogy a szavazókörben nem volt csalás, bár említést tettem furcsa jelenségről: pl.arról, hogy minket is megvárattak a kész urnákkal, nem tudom miért, és közben hogy lett a feldolgozottság 98%?
    Vegyétek figyelembe: mi nem hallgathattunk rádiót, tévét, nem tudtuk, hogy leállt a központi rendszer,többször is, és íme, megint lefagyott.
    Egy kb ezer fős szavazókörben 2-3 érvénytelen szavazólap szokott lenni: most ugyan nálunk 8 darab (mind listás) volt, de ebből négy azért lett érvénytelen, mert egyetlen x sem szerepelt rajtuk.
    Az érdekes programleállások kapcsán óhatatlanul eszembe jut egy páréves történet. Egy 40 körüli üzletember öngyilkos lett:leugrott az irodaháza tetejéről. Mint kiderült:kormánykörök hosszú ideje vételi ajánlatokat tettek a cégére, amit végül, nagy nehezen aláírt. Másnap leugrott a tetőről. Annak a szoftvercégnek a tulajdonában volt egy program, amivel az országos választási számítógépes rendszert ellenőrizni lehetett. Emlékszem, még a kormányfő is dicsekedett, hogy végre a „nemzet” tulajdonába került a választási rendszert ellenőrző program.
    Mindez nem változtat azon, hogy az ellenzéki pártoknak végig kell gondolniuk a teendőiket: de mindenesetre furcs fényt vet a kormánykörökre.

  • „A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom abszolút korrumpál” márpedig eddig sem a mérsékletességükről voltak híresek.
    Ezért kezdenek már belülről is morgolódni:
    http://civishir.hu/belfold/2018/04/fideszes-kepviselo-fakadt-ki-meszaros-lorincekre

    MEGINT csak a külhoni szavazókkal lett meg a 2/3-ad, mint 2014-ben, amikor is a „belhoniak” 2 időközin tudták csak ezt visszavenni.

    Belföldön meg nőnek a furcsaságok:
    https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/hogyan_nullazodhattak_az_ellenzeki_szavazatok_a_szamolas_utan/
    Csak megjegyzem, hogy kisebb falvakban szinte az EGYETLEN munkáltató az önkormányzat, és a kiszolgáltatott dolgozóknál legalábbis erősen necces, hogy „tévedés” történt! És több, mint 700 ilyen van, ahol eltűntek az ellenzéki szavazatok!

    EZÉRT volt rendőrségi készültség a Választási Irda és a Parlament körül, EZÉRT húzták órákig az eredmények közlését.
    Normális országban ugyanis tömegek tüntettek volna ez ellen!

    és akinek ez még nem gyanús:
    http://168ora.hu/itthon/itt-valami-nincs-rendben-eltunt-mind-a-11-ezer-valasztasi-jegyzokonyv-az-nvi-nel-es-csak-szombatra-lesz-meg-148180

  • drizari
    Nem mán!
    Konteo, hogy összeomlott a választási számítógépes rendszer már
    reggel?
    Konteo hogy több, mint 700 körzetben EGYETLEN érvényes szavazat sem volt az ellenzéki egyéni jelöltekre? (előző hsz-ben link, hogyan csinálták)
    Konteo hogy nem lehet ellenőrzini a jegyzőkönyveket?
    Konteo, hogy a jobbik szavazatait egy kamupárthoz könyvelték?
    (ahogy kiszúrták, amikor még meg lehetett nézni)
    Konteo hogy órákig nem volt legalább részvételi adat?
    Konteo hogy nem volt exit pol?
    az viszont kognitív disszonancia, ami a hsz-edből leszűrhető!

  • „Az érdekes programleállások kapcsán óhatatlanul eszembe jut egy páréves történet. Egy 40 körüli üzletember öngyilkos lett:leugrott az irodaháza tetejéről. Mint kiderült:kormánykörök hosszú ideje vételi ajánlatokat tettek a cégére, amit végül, nagy nehezen aláírt. Másnap leugrott a tetőről. Annak a szoftvercégnek a tulajdonában volt egy program, amivel az országos választási számítógépes rendszert ellenőrizni lehetett. Emlékszem, még a kormányfő is dicsekedett, hogy végre a “nemzet” tulajdonába került a választási rendszert ellenőrző program.”
    Tényleg, kedves talalom, ezt már el is felejtettem… felejtettük… 🙁

  • Orsós Elemér

    Ha az istenadta nép bele tud törődni(mert ha nem tud, akkor azt meg szokta mutatni, lásd 1956!) a demokratikus(német mintáju) választások eredményébe, akkor ki az az elvetemült aki a nép demokratikus akaratát felül meri bírálni? És most mit szolnának a vesztes acsarkodók egy mégdemokratikusabb francia vagy angol tipusu választási rendszerhez, ahol a győztest még jobban dotálják, hogy egyedül tudjon nyugodtan kormányozni akadékoskodó koaliciós partnerek nélkül vagy az amerikaihoz, ahol a győztes mindent visz? Mindent értek, szóval a „buta” népet kell leváltani, visszahozni az arányos választási rendszert és ezzel anarchiát teremteni, mert akkor sokkal jobban lehet a zavarosban halászni!

  • Kekec )))))
    Boldog újévet Magának DDD

  • Alma:
    Hát ezek a rohatt programok ugye..
    (Kitudja hány 10 milliárdokért, haveri cégekhez)
    Az a hibás !!! A szar ÁMERIKAI (hogy HUNT* szavajárását idézzem)
    teknika.
    De .. kérdem én akkor miért nem vesznek oroszt?
    Ott láthatólag csont nélkül megvolt a 73 % (vagy több? fene se emlékszik mán, rég volt)

  • „Az érdekes programleállások kapcsán óhatatlanul eszembe jut egy páréves történet. Egy 40 körüli üzletember öngyilkos lett:leugrott az irodaháza tetejéről. Mint kiderült:kormánykörök hosszú ideje vételi ajánlatokat tettek a cégére, amit végül, nagy nehezen aláírt. Másnap leugrott a tetőről. Annak a szoftvercégnek a tulajdonában volt egy program, amivel az országos választási számítógépes rendszert ellenőrizni lehetett.”

    És az aktuális vicc:
    – Ha az újságírók érdeklődnek, azt kell mondani, hogy már régebben többször is megkísérelt öngyilkosságot…
    – De át ez így is volt, főnök, csak azokban az esetekben sohasem találtuk otthon…

  • Drizari
    2018 április 10
    12:54 du.

    „az ország valamennyi ilyen bizottságának azt az áldozatos munkát, amit vasárnap végeznetek kellett.”

    Szerinted elképzelhető, hogy az ország valamennyi bizottságába delegáltak tagot az ellenzéki pártok? Gondolok itt a százfős falvakra, ahol már az is feltűnő, ha egy személy nem a kormányra szavaz!
    Rögtön kiderítik ám, hogy ki volt az az egy, aki nem arra szavazott! Ráadásul ilyen kis helyen nem biztos, hogy van függönnyel eltakart szavazófülke. Aztán ha van tag, lehet hogy még a Kádár-korban kezdte a mozgalmi munkát. Természetesen ez nem baj, de mondjuk koránál vagy végzettségénél fogva nem biztos, hogy ismeri a mostani trükköket.

    Egyébként én is úgy gondolom, hogy a nyerés nem ezen múlt, de a kétharmad nem biztos, hogy meglett volna. Pl. a híradóban mondták helybeli lakosok, minek szavazzon, mikor az oroszokat hozzák át kisbusszal a határon, és mind a kormánypártra szavazott?

  • charlie
    2018 április 10
    11:38 de.

    Örülök, ha felismerted a tipikus alakokat!:)

    „akiknek az egykulcsos adórendszer százezreket hagyott a zsebében, azok a jól szituált középréteghez tartoznak, és szívesen állnak a Fidesz mögé szavazáskor.”
    Nekem erről vegyes a tapasztalatom. Akik középiskolai vagy főiskolai végzettségűek, azok áradoznak arról, hogy pl. Orbán Viktor személyesen hívta föl őket a szavazás napján valami rajongói listából, hogy mozgósítsa őket.

    Vannak azok, akik jól képzett, több diplomás, nyelveket beszélő fiatalok, és azért kerültek az állami vagy multicéghez mérnöknek, informatikusnak, bármi másnak, mert a szakértelmük szükséges (tehát nem a nagy szájuk, a fidesz hűségük és a pénzéhségük miatt). Ők inkább lenézik Orbánt, és sajnálkoznak rajta, hogy az utóbbi években milyen primitív szintre süllyedt.
    De a rendszert ez utóbbiak se borítanák, mert aki utánuk jönne, az is csak ugyanannyit tudna csinálni. Az alsó középosztálynak meg a mélyszegényeknek akkor se lenne jobb, ha Orbánt elhajtanák a francba, és a ballibek beülnének a helyére.

  • Kis Ferenc
    2018 április 10
    9:56 de.

    „Mint írtam fentebb: a budapesti, vidéki nagyvárosi “jól képzett” tudatos választók voltak többségben.”
    Statisztika nincs a kezemben, de az biztos hogy kb egymillió mélyszegény van az országban. Ők nagyrészt a mindenkori kormánypártra szavaznak.

    Szerintem úgy jön össze a fidesz 2,5-3 millió szavazója, hogy fél-1 milliónál nincs köztük több aktív középosztálybeli! A többi nyugdíjas meg közmunkás/segélyes.
    A magyar jövedelmi viszonyokat ismerve, 3-4 millió az alsó középosztály, és szerintem 1-2 milliónál nem lehet több az átlagos fizetés felett kereső, aki tényleg köszönhet valamit a rendszernek. És ezek fele fideszes.

  • Orsós Elemér
    2018 április 11
    6:41 de.

    Ha az istenadta nép bele tud törődni(mert ha nem tud, akkor azt meg szokta mutatni, lásd 1956!) a demokratikus(német mintáju) választások eredményébe, akkor ki az az elvetemült aki a nép demokratikus akaratát felül meri bírálni? És most mit szolnának a vesztes acsarkodók egy mégdemokratikusabb francia vagy angol tipusu választási rendszerhez, ahol a győztest még jobban dotálják…
    ____________________

    Kedves Elemér, valószínűleg fel sem akarod érni ésszel, hogy a jó választási rendszert az aktuális társadalomhoz kell hozzáilleszteni. Anno az ellenzéki kerekasztal jól felmérte a magyar helyzetet, és ebben a helyzetünkben egy eléggé igazságos választási rendszert hoztak létre. Miviktorunk viszont egy fideszre igazított választási szisztémát alakított ki. Ebben a rendszerben elvben is a fidesz csak akkor győzhető le, ha egyetlenegy erős ellenzéki párt van. Arról meg ők gondoskodtak – ne ringasd magad illúziókba, SZÁNDÉKOSAN – hogy ilyen ne legyen. Most meg majdnem sikerült még annak dacára is, hogy harmincnál is több párt indult. Szerintem ez a választópolgár intelligenciáját mutatja. Még így is sok múlt az LMP-n, és egy kis „korrekciós” számítógéptrükköt is be kellett a fidesznek vezetnie…

  • Hazai:

    Itt nem arról van már régen szó hogy a „helyükbe ülni”

    Annak semmi értelme nem lenne.

  • Almási Alma
    2018 április 11
    10:24 de.

    „Kedves Elemér, valószínűleg fel sem akarod érni ésszel, hogy a jó választási rendszert az aktuális társadalomhoz kell hozzáilleszteni.”

    Jaj, kedves idesanyám, én balga nem gondoltam volna, hogy 4 évenként vagy még sűrűbben mindig új választási törvényt kell eszkábálni, mert ennyi idő alatt új aktuális társadalom alakul! Ezt most nevetőgörcs nélkül hogy bírtad leírni, vagy elfelejtetted a szmájlit kirakni? 😀

    „Anno az ellenzéki kerekasztal jól felmérte a magyar helyzetet, és ebben a helyzetünkben egy eléggé igazságos választási rendszert hoztak létre.”

    Az ellenzéki kerekasztal kb 2 év alatt vált hűségesen alkalmazkodó lojális ügyvédből, történészből, filozófusból, újságíróból és irodalmárból bátor ellenzékivé( melós még véletlenül sem volt közöttük, pedig lehet, hogy neki nagyobb érzéke lett volna az addig mindenkitől eltíltott reálpolitikához!), amikor már az általuk mélyen lenézett gyári munkás is világosan látta -sőt lehet, hogy jóval előbb-, hogy nem lesz ennek jó vége!

    „Még így is sok múlt az LMP-n,”

    Meg a DK-n, mert ők ketten voltak Orbán legjobb kortesei! 😀

    „Ebben a rendszerben elvben is a fidesz csak akkor győzhető le, ha egyetlenegy erős ellenzéki párt van.”

    Tetszettek volna az elmúlt 8 év alatt egy szupererős ellenzéki pártot ősszekovácsolni!

    „Szerintem ez a választópolgár intelligenciáját mutatja.”

    Szerintem is, mert fel tudták mérni, hogy az elaprozódás káoszt és akár polgárháborút is okozhatott volna! Mondjuk azért ideálisabb lett volna, ha nem 2/3-al nyernek, mert akkor kevésbé megfékezhetetlenül tudnának garázdálkodni, de akkor meg felmerülhetne az a kérdés, hogy két dudás egy csárdában tud-e egy szólamban muzsikálni!

  • Megkerdeznem, hogy a legutobbi valasztasok alkalmaval kellett-e a szavazoknak bemutatni valamifele szemelyi igazolvanyt, vagy kaptak-e a postan nevre szolo meghivot, amit be kellett mutassanak ahhoz, hogy szavazhassanak?

    Ugyanez vonatkozik a cimre is. Azaz elofordulhatott, hogy valaki tobb valasztokorzetben is szavazzon?

  • Orsós Elemér

    „Szikszai
    2018 április 11
    1:35 du.

    „Megkerdeznem, hogy a legutobbi valasztasok alkalmaval kellett-e a szavazoknak bemutatni valamifele szemelyi igazolvanyt, vagy kaptak-e a postan nevre szolo meghivot, amit be kellett mutassanak ahhoz, hogy szavazhassanak?”

    Igen, először is személy azonosságot és érvényes lakcímet kellet igazolni, másodzor pedig benne kellett lenni a választói névjegyzékben, majd ezek után aláírással kellett igazolni a szavazólapok átvételét!

    „Ugyanez vonatkozik a cimre is. Azaz elofordulhatott, hogy valaki tobb valasztokorzetben is szavazzon?”

    Az kizárt dolog, mert csak egy névjegyzékbe kerülhet!

  • Igen, most előfordulhata dupla szavazás, a külföldiek szavazatával. A névjegyzéket amagyar népességnyilvántartásból állítják össze, a külföldiek névegyzékét bemondásra. Csak annyit tdunak ellenőrizni, hogy tényleg magyar állampolgár-e. Azt márnem, hogy él-e,hal-e, mi a lakcíme, mert az a román, szlovák stb. névjegyzékben van.Miután 10 évig érvényes a „regisztráció”, ha nem jelenti be, hogy időközben átköltözött, (vagy a rokona, hogy esetleg elhunyt), itt is szavazhat (a lakcímkártya alapján), meg a korábbi címére is megkapja a szavazólapot.Szabolcsban tízezerrel többen szavaztak, mint 2014-ben: buszokkal hordták át az ide bejelentett, de nem itt élő ukrajnaiakat szavazni. Mivel az állampolgárságotis nagyvonalúan osztogatták – errefelé 1500 euró baksisért, sokan még magyarul sem tudnak, de szavaznak,ahová mutatják. (Ukrajnában cirill betűt használnak, meg kell mutatni nekik, hová szavazzanak.) Különben nem kapnak magyar családi pótlékot, nyugdíjat stb. A „nemzet kormánya” olcsó bóvlivá tette a magyarságomat.

  • Örülök, kedves Orsós Elemér, hogy te meg vagy elégedve Orbán országával. Egészségedre!

  • Koszi a valaszokat!

    Tehat akkor csak azok a kulfoldiek tudtak csalni, akik elore regisztraltak magukat.
    Margit eltalalta, hogy mire gondoltam. Viszont ha azt nezzuk, hogy az egesz orszagban sokkal tobben szvaztak az a 10 ezer tobb szavazo nem tunik olyan tul sok tobbletnek Szabolcsban.

    De lehet, hogy akadt egy-ket ezer duplan szavazo eager-beaver. Ilyenek akadnak az Usa-ban is sajnos. Most mar csak az a kerdes, hogy azok kire szavaztak?

    Ezen viszont valtoztatni kell, ezt nem lehet megegyszer megcsinalni. Illetve lehet, de nem lenne szabad. Ezzel lejaratjak az idiotak azt is, aki nyer.

  • OFF! Friss hírek a 03. napról. Ma megjelent a Magyar Nemzet című lap – egyelőre utolsó száma, és lekapcsolják az online oldalát is. Idősebbek tán emlékeznek a 80 évig megjelent konzervatív lapra. Megvételére érdeklődik állítólag Ungár Péter, a Lehet Más a Politika párt alelnöke. Mellesleg Schmidt Mária fia.

  • Ja, és éjfélkorlekapcsolták a Lánchíd rádó adását is: szintén a jobboldal adója volt: csak éppen Simicska nagyvállalkozó finanszírozta.

  • Kedves talalom! Mindnyájan érezzük, hogy „valami van a levegőben”. Ma reggel azon morfondíroztam magamban, hogy október elején járunk, vagy május elseje előtt?

  • (Lássuk, kedves talalom, tudsz-e még a sorok között is olvasni? Azt hiszem, ezt nekünk, régieknek aktuális lenne feleleveníteni, az újaknak meg mihamarabb meg kellene tanulni…)

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 április 11
    7:42 du.

    „Örülök, kedves Orsós Elemér, hogy te meg vagy elégedve Orbán országával. Egészségedre!”

    Messze nem vagyok megelégedve Orbán országának, de avval igen, hogy a „demokratikus ellenzék”( MSZ(M)P?, DK? ezen mindig jókat kacarászom) révén nem kerültünk vissza újra az „átkosba” és a végleges süllyesztőbe kerülésükhöz nagyon jó a tendencia!

  • Sőt, kedves Alma! Én még a sorok között írni is tudok:))))

  • Almási Alma
    2018 április 11
    10:24 de.

    Én a Sallai R.-nek adok igazat, nem az LMP-n múlt a győzelem, és talán a kétharmad sem.

    Szerintem aki listán az LMP-re szavazott, az megtehette, hogy egyéniben a legesélyesebb jelöltre adja a voksát! Lehet, hogy egy-két körzetet benéztek, ahol vissza kellett volna lépni, de ezt nem lehetett előre tudni.
    Ugyanakkor a legtöbb körzetben nem az LMP volt az akadálya az ellenzéki jelölt győzelmének.

  • lámpa, hát persze. Csak néhány budapesti kerület elvesztéséért felelős az LMP. És persze még az is csak „valószínűleg”.

  • Lámpa, te nem olvasod a fórumot? Pedig akkor tudhatnád, hogy Gyurcsány az oka mindennek. A fideszgyőzelemnek, a kétharmadnak, az MSZP tönkremenésének, az LMP kudarcainak, horible dictu, még Soros Györgynek is…
    😀 😀 😀

    Többet kéne tanulmányoznod a klasszikusokat…

  • Almási Alma
    2018 április 13
    5:22 de.

    Na most őszintén. Láttad te Gyurcsányt, ahogy az újraszámlálást meg az újra kiírt választást követeli?

    Hülye lenne, mikor a pártja jól szerepelt és majdnem lenyomta az MSZP-t. Neki ez a rendszer elég jónak tűnik, főleg ha ő lesz az egyetlen ellenzéki vezér a ballib oldalon.
    Még a Gulyás Gergely is azt mondta (ugyan mit keres Molnár Gyula mszp-s oldalán?), hogy amíg Gyurcsány van, ez a rendszer marad.

  • lámpa, téged most az izgat, hogy vajon a DK vagy az MSZP marad egyedül a baloldalon? 😮
    Egyébként Gyurcsány listán kevesebb, mint fele annyit kapott, mint az MSZP, pedig az is szégyenletesen kevés. Ez miért lenne neki elég, ha egyszer annyira törtet?

    Egyébként tegnap még – tudtommal – „verte az asztalt”. De tudod mit? Ha tényleg nem tesz semmit, hagyom magam meggyőzni általad… Várjunk egy-két hetet legalább… ha azt akarja, hogy komolyan vegyék, BIZONYÍTÉKOT vagy ALAPOS GYANÚT kell bemutatnia.

  • hazai lámpa
    2018 április 10
    8:04 de.

    KOrabbi hozzaszolas, de erre valaszolok.. Irod, hogy a nep bizonyos retegenek nincs munj=ka leharoseg, mazogazdasag , ipar nuku. Allami segely szukseges.
    Erre igen konnyu valaszolni.
    Miopta bejon mindenfele OLCSO aru hazankba, az otthoni ipar halfdoklik. Nem csak ott, hanem Kanadaban, az USA ban stb. helyeken is. MIERT?
    Behoztak mindenutt a kinai, pakisztani olcso arut es azt kapod mindenhol. Mar 2OO6 ban, mikor utoljara otthon voltam hosszabb ideig, a piacon NEM talaltam magyar paprikat, hanem spanyolt vagy mas idegen arut. a sarki fuszzeres volt a legrosszabb, ott minden inportalt volt.
    Igy nem lelhet meg a helyi mezogazdasag, vagy az ipar.

  • nem elhet meg

  • Lámpa, ezt beszéljük meg, de őszintén…
    Azt írod: „Még a Gulyás Gergely is azt mondta (ugyan mit keres Molnár Gyula mszp-s oldalán?), hogy amíg Gyurcsány van, ez a rendszer marad.”

    Nos, ha tényleg Gulyás GERGELY mondta, a fideszes tótumfaktum, akkor NEKED mi a véleményed az egész kijelentésről?

    De ha tévedtél, és Gulyás Márton mondta, az önkéntes forradalmár… A kérdés akkor is csak ugyanaz: Neked akkor mi az őszinte véleményed?

    Tudod, nem mindegy, ki mondja, nem mindegy, hol és mikor mondja…

    Ha nem unnám már annyira ezt a teljesen bugyuta, érvek nélküli Gyurcsányozást minden oldalról, akkor mondanék most erre valamit…

  • talalom
    2018 április 12
    7:23 de.

    De csak egészen apró betűkkel…

  • Orsós Elemér
    2018 április 12
    5:17 de.

    Irj gyorsan öt valódi okot hogy mitől volt annyira rossz az MSzP kormányzása.

    De..tudod mit?
    Irjál csak hármat.
    De ne lózungokat hanem számokkal alátámasztottakat.

  • Gabriel:
    Itt a Sorosbérenc-lista.
    Megtaláltam nagy nehezen az Origo nevű pöcegödörben.
    Le kellett mennem érte az aljára,most mocskosnak érzem magam.

    http://www.origo.hu/itthon/20180412-soros-emberei-lista.html

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 április 13
    1:51 du.

    Nem írok egy felet se!
    De..tudod mit?
    Most demonstrálom azt amit Te szoktál válaszolni bárkinek is a kényelmetlen kérdéseire: mit képzelsz Te magadról, hogy kérdéseket teszel fel NEKEM? 😀 Egyébként tudnék válaszolni, csak nem akarok, mert ezegyszer nagy tiszelettel tudomásul veszem, amit sokszor nyomatékosan és fenyegetően kihangsúlyozol miszerint, ez egy baloldali lap és ezért itt jobboldaliaknak, tehát fasisztáknak, náciknak, rasszistáknak és absztinenseknek kuss a neve! 😀

  • Figyelo,

    Erre lettek jok a szabad cserekereskedelmi egyezmenyek. Hogy be lehessen vinni mindenhova a legolcsobb szart. Munka alig van, ezrevel laknak az utcan minden kanadai varosban, de a mi derek milliardosaink gyarapodnak.
    Mindezt egy cocjalisan borzalmasan erzekeny kormany teszi meg rosszabba.

  • Hm.
    Érdekes válasz.
    Pedig a kérdés nem volt sem bonyolult sem provokativ.

    TE Orsós szidalmazod az általad rettenetesnek mondott MSzP kormányzást, én meg udvariasan megkértelek hogy sorolj fel 5..de ne is. Elég lesz 3 olyan dolgot amitől elviselhetetlenül réémes volt az MZsP kormányzás.

    De nem tudod megcsinálni.

    Értettem .Minden világos.
    Zsigerből gyűlölöd, minden logikai magyarázat nélkül.

  • Orsós Elemér,

    El fog menni a Geyza peterkeje!

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 április 13
    7:44 du.
    Látod milyen jó érzés, amikor hülye embberek hülye válaszokat adnak vagy nagyképűen kitérnek a válasz elöl? 😀

  • Orsós Elemér

    Szikszai
    2018 április 13
    10:34 du.

    „Orsós Elemér,

    El fog menni a Geyza peterkeje!”

    Jó, de elvetél vagy elélvez? Nem mindegy! 😀

  • Szikszai
    2018 április 13
    10:34 du.

    Helyetted?

    HEHEEEHEHEHEEHEHE

    Öreg vagymár..De ennyire ???

  • Orsós Elemér,

    A Geyzanak mindegy. 🙂

  • „Az eredmények szerint a Fidesz sikerességével az iskolázottság függ össze a leginkább, méghozzá fordított irányban.

    Tehát minél nagyobb az érettségizettek aránya egy járásban, annál kisebb arányban szavaztak listán a Fideszre április 8-án. Viszont az a feltételezés is beigazolódik, miszerint az iskolázottság hatása más ismérveken keresztül is megmutatkozik.”

    A teljes cikket itt lehet elolvasni:

    https://g7.24.hu/allam/20180422/melyebbre-astunk-a-fidesz-sikereben-es-ezt-talaltuk/

  • Drizari:

    „Globuszunk össz-intelligencia-hányadosa egy állandó érték.
    De glóbuszunk lélekszáma napról napra emelkedik…”

    /Ismeretlen szerző/

  • Orsós Elemér
    2018 április 14
    2:39 de.

    Nekem mindegy,
    me nekem tökmindegy,
    Nekem elhiheted.
    Nekem.