Levél az ellenzéki tüntetőkhöz

2018 április 22 2:28 du.116 hozzászólás

Nem valószínű, hogy szót kaphatnék a szombatonkénti tüntetéseken, így levélben mondom el, mit gondolok.

Tisztelt honfitársaim!

Két hete hallgatom okos, megfontolt, vagy éppen indulattal teli szavaitokat. Jogos az indulat, és a vereség okainak lázas keresése.

Ne keressétek: itt vagyok. Én is voltam az, aki az elmúlt nyolc évben érveltem az ellenzéki pártok elképzelései mellett, sőt a banyatankommal elhúzgáltam a postaládákig azt a kevés szórólapot, ami mégis került. Társaim ragasztgatták a plakátokat, hogy néhányan mégis tudomást szerezhessenek arról: vagyunk itt néhányan, akiknek „nem tetszik a rendszer”. A társaim álltak az elmúlt nyolc évben minden egyes szombaton a választókerület forgalmas pontján: beszélgettek az arra haladókkal, gyűjtötték az aláírásokat a hagymázas tervek ellen, elviselték a szidalmakat. Mi mentünk nyolcadikán sötét hajnalban, hogy dagadó lábainkkal végigüljük azt a 14-15 órát a szavazóurnák mellett. Megérdemeljük(?) a megvetést, mert sokan voltunk, de nem elegen.

Mert valaki kitalálta, hogy az ellenzéket kell leváltani, nem a kormányt. Csak ámulok, hogy lehet, hogy közös ügyeink iránt felelősséget érző, tájékozott emberek képesek bekajálni ezt az álságos, hazug szöveget? Amit csak megtetéz a hamis „összefogás” követelése.

Ha az ország egyik fele kútba ugrott, és hagyta, hogy eszményeit sárba tiporják, akkor a másik felének is utána kellene ugrania?

Sokan vagyunk együtt a téren. Együtt, de nem egyformák. És ez a sokszínűség lehetne a mi legnagyobb erőnk! Nyilván éppen ezért akarják elvenni tőlünk ezt is azok, akik szerint a rend az az egyforma szürkeség, a szabadság meg az, mikor megmondják, mit szabad. Tisztelem a hódmezővásárhelyi polgármester meggyőződését, munkáját, elszántságát. De sose fogok egyetérteni azzal, hogy a közös pénzünkből fenntartott közoktatás egyetlen vallásnak, istenhitnek legyen kiszolgáltatva. Nem azért emeltem föl a szavam harminc éve, hogy az egyik világkép hegemóniáját felváltsa egy másik.

(Tízezrek Budapest utcáin… Fotó 24.hu)

Szeretem a hazámat, a magyarságomat. De tudom, hogy a hazám nem tökéletes: hazug szobrok ágálnak városaink számtalan terén – itt, nem messze, a Szabadság téren is. Neociki, überprocc kastélykák kúsznak föl szelíd domboldalainkra. Üres stadionok pöffeszkednek pattanásként düledező iskoláink szomszédságában.

Nagy bűn, hogy társakat keresek, akikkel együtt szeretnék egy olyan világot, ami mindannyiunk – istenhívők és ateisták, gazdagok és szegények, vállalkozó szelleműek és inkább a biztonságot választók – számára nyújt lehetőséget az emberhez méltó életre? Megvetendő, ha nem pont úgyanúgy vélem elérni e célt, mint az, aki szerint „fizessenek a gazdagok”? Vagy aki szerint „magyar szívvel, tiszta kézzel” minden gondunkra választ lehet találni? Sőt: azt is megértem, ha egyet nem is értek vele, hogy sokan bizonytalanok, védelmet várnak akár elképzelt fenyegetésekre. Akik gyengének érzik magukat egyedül, támaszt keresnek, és nem nézik, hogy a támaszték lába ingatag mocsárban áll.

Lehet szidni, átkozni az ellenzéki pártokat, követelni, hogy húzzanak el. (Nekivadult kommentben olyasmit is olvastam – nem itt -, hogy minden 50 éven felülit le kéne lőni, mer’ addig nem lesz „rencervátás”. Neki azt kívántam, hogy érje meg az 50. születésnapját.) Ez a kormányerő legszebb álma lenne. Úgy viselkedünk, mint az egyszeri gazda, amikor jégveréskor botot ragadott: Lássuk uramisten, mire megyünk ketten!

Ne dőljetek be az „ellenzékváltó” hangulatnak! Az ellenzék Ti is vagytok! A sokszínű, sokféleképpen ítélő sokaság, akik pont úgy nem gondolkodnak egyformán, ahogy mi, a mai ellenzéki pártok tagjai sem. Értem, hogy úgy vélitek: alkalmazkodni kell a politikai tehnikákhoz, csak így tudjuk elérni, hogy szavunk lehessen e hazában. Szándékosan nem írtam azt, hogy csak így tudjuk legyőzni az ellenséget. Nekem nem ellenségem az a mostani erőszakra szavazó, aki védelmet remél a politikai technikákat bravúrosan alkalmazóktól. Honfitársam, akitől támogatást remélek a mi közösen kialkudott elképzeléseinkhez. Aminek az alapja, hogy a szolidaritás nem egyenlő a nyálas jótékonysággal, és a demokrácia nem az, amikor nekem (vagy neki) van igaza. Sőt, a demokráciát nem lehet „felépíteni”, mint valami „rendszert”. A demokrácia sosincs „kész”. Formálásához, alakításához mindannyiunkra szükség van. Aki jobbat tud ennél, arra gyanakodjatok: a bölcsek kövének fennhéjázó birtokosait kerüljétek.

A legfőbb vád az ellenzéki politikusok ellen, hogy „veszekednek”. Aki ilyet mond, az csak azt mutatja: semmit nem ért a társadalom működéséből. Annak csak az egyet értés – gyakran hamis – csendje az igazi. Mondok példát. Az egyik ellenzéki párt vezetője hangsúlyozottan nem a jelöltállítás koordinálására hívta a másik ellenzéki párt vezetőjét, hanem arra kérte: beszéljenek arról, hogyan gondolják a kormányváltás utáni teendőket. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy azért akarunk-e kormányra kerülni, hogy az európai népekkel közösen találjunk megoldást a globalizáció hozta súlyos problémákra, vagy csak azt szeretnénk: a kerítéshez állított őröknek tűzparancsuk is legyen? A tárgyalásra hívott párt „természetesen” fennsőbbségesen elutasította az invitációt. Hibáztatható ezért? Nyilván, hogy nem.

Kérdés az is: bízunk-e annyira civilizációs, európai és magyar értékeinkben, hogy azok képesek lehetnek megállítani az erőszak, a káosz eluralkodását, vagy beszari módon magunkra zárjuk a kapuinkat, reménykedve, hogy a hurrikán nem dönti ránk a falainkat?

És ez csak az egyik – bár szinte a legfontosabb – ügy.

Vagy: az-e a dolga egy kormányzatnak, hogy a maga alá kaparintott tortát egyenlőbb szeletekre vágja, vagy az, hogy a tortasütéshez kínáljon minél többféle receptet, és fogja le a kezét annak, aki kienné a süteményből a legfinomabb falatokat?

A másik közkeletű híresztelés: az ellenzéki pártok nem dolgoznak. Csak annak a pártnak, amelynek a tagja vagyok, a vezetői és aktivistái 1200 helyen jártak az elmúlt hónapokban: városokban és falvakban, nagyközségekben és tanyaközpontokban. És biztos vagyok abban, hogy a legtöbb ellenzéki párt is így tett. Hogy nem tudtok erről? Hát az április 14-i százezres tüntetésről sem tud, aki csak a közrabszolgálati kanálisokból hall híreket.

De nem célom a létező ellenzéki pártok mentegetése. Követtünk el eredményeket és értünk el hibákat – ahogy a nagyátkosban mondtuk, ha ki akartuk figurázni a mai kormányerők szellemi elődeinek közhelyes szónoklatait.

Örömmel tapasztaltam, hogy megtaláltátok a legfontosabb és sürgető célt: az SS-törvény elfogadásának megakadályozását. A StopSoros nem szól másról, mint minden hazai civil szerveződés ellehetetlenítéséről, a hatósági zaklatás feltételeinek megteremtéséről. A pártokét is: hiszen a pártok civil szerveződések. Legalábbis amióta 29 évvel ezelőtt népszavazáson döntöttünk a munkásőrség feloszlatásáról, és nem akarunk látni továbbra sem párthadsereget, mégha gárdának, vagy betyárseregnek hívják is magukat. Bármilyen gyengék, tehetetlenek, ostobák is vagyunk mi, az ellenzéki pártok tagjai és támogatói.

Tisztelt Honfitársaim! Ne hagyjátok magatokat eltéríteni eredeti szándékotoktól, a mai kormányerő számonkérésétől, a tájékozódás jogának (a sajtószabadság legfontosabb oka) visszakövetelésétől! Ne dőljetek be a szirénhangoknak, amelyek szerint minden bajotok, vereségünk fő okozói a még működő ellenzéki pártok! Nem a helyünkbe kell lépnetek – megvan a saját helyetek, azt töltsétek be! Aztán majd meglátjuk, hogy egymás mellé tudunk-e állni, meg tudjuk-e fogni egymás kezét? Muszáj lesz: különben valamennyien elveszünk.

És még egy fontos dolog: ne akarjatok elégtételt venni, sem börtönnel fenyegetni olyanokat, akik bizonyíthatóan nem vétettek a tételes törvények ellen!

Sőt! Éljen a kormányfő és csapata – havi 54 ezer forintból…

Rátesi Margit

116 hozzászólás

  • Most pontosan ráéreztél arra, amit én is érzek. Tele van a Facebook hülyébbnél hülyébb elemzésekkel. Megvetés, fölényesség, együgyű beletörődés, infantilis lelkesedés… Egy általam nagyon becsült (személyesen is jól ismert) tudós olyasmit írt, hogy „vidám tüntetésekkel” majd eredményt lehet elérni… Nekem meg Németh Sándor „vidám vasárnapi miséje” ugrott be… 🙁

  • Christopher Adam

    Fontos gondolatokat fogalmazott meg Rátesi Margit. Nem szabad azt éreztetni a különböző ellenzéki pártok aktivistáival, hogy az a sok önkéntes, társadalmi munka amit végeztek hazájuk érdekében a lenézés, vagy a gúny tárgya lenne a Budapesten, jelentős részben fiatalabb generációk által szervezett tüntetéseken. A fiatalokra és idősebb korosztályokra egyaránt szükség van, beleértve azokat is, akik az elmúlt nyolc év alatt valamelyik ellenzéki pártot támogattak, segitettek. Mindenképpen el kell kerülni, hogy generációk között harc alakuljon ki az ellenzéki oldalon.

  • „hazug szobrok ágálnak városaink számtalan terén – itt, nem messze, a Szabadság téren is.”

    Pont most írtam a másik topikban, hogy enyhén szólva kérdéses műveket is átvett a rendszerváltó elit a szocialista rendszerből. A Szabadság-szobor, amit Vorosilov tábornok kérésére állítottak a hálás magyarok. Vagy a Feszty-körkép, ahol „szőrös talpú” szlávok hódolnak be a magyar vezéreknek, ahol meg nem, ott lekaszabolják őket …

    Nem azt mondom, hogy ezeket a műveket el kéne pusztítani, még csak a szoborparkot se ajánlanám. De talán egy kis önkritika, önirónia a demokratikus oldalon is elkelne. Pl. a Feszty-körképet halálhörgéses zenei aláfestés helyett lehetne a korabeli hangulattal kísérni. Ez a panorámakép volt a korabeli mozi, és a városligeti vurstliban volt a helye.

  • Szkeptikus vagyok. Úgy vélem, hogy varjak között károgni kell, a rigó hangját elnyomja a kormány károgása. Meg kell keresni a megfelelő módszert a rezsim nyomkövetésére, szorítására, és nem hinni a Staatsführernek. Hiszen eddig is mást csinált, mint mondott. És nem fenyegetőzni, médiában nem vitatkozni, azon keresztül nem üzengetni, pláne nem mocskolni.

  • „ha nem pont úgyanúgy vélem elérni e célt, mint az, aki szerint „fizessenek a gazdagok”?”

    Ehelyett ajánlod a DK programját: fizessenek a szegények?

    Különben a kétharmad nem lenne meg, ha a DK nem indítja Debreczeni Józsefet Miskolcon. Vagy legalább megüzeni informálisan a szavazóinak, hogy az egyéniben mást is behúzhatnak!
    Karácsony Gergely megüzente az mszp-seknek, hogy nem birkák ők, akiket terelgetni kell.

    Ez a tünti-sorozat, attól félek, végső soron Gyurcsányéknak kedvez. Gulyás Hogyhívjákot ki hatalmazta föl arra, hogy szavazási matekot erőszakoljon rá a tüntetőkre (mindenhol egy jelölt)?

  • Csak a diktatúrában van „egyetértés” az egyes társadalmi rétegek között.

  • Orbán mára kialakította a pártállamot, ezután csak a finomításán fog dolgozni. Amíg olyan szónoklaton hangzanak el, amik nem veszélyeztetik a rendszerét, addig a párthatalom nem avatkozik közbe.

    Ez a „ti vagytok az új ellenzék” elég furán hangzott, mert a hallgatóságban ott volt valamennyi parlamenti ellenzéki párt szimpatizánsa. Látszódott a zászlókon, a viselt trikókon, de lehetett látni ellenzéki pártvezetőket is.

    Politikusok nélkül csak radikális cselekményeket lehet végrehajtani, amit a pártállam nem fog tűrni. Változást a jelenlegi ellenzéki pártokkal lehet elérni, de MZP ellenük beszélt. Egyelőre nem látni, mi fog kisülni, a legközelebbi tüntetést május 8-ra hirdették, a negyedik Orbán-kormány alakuló ülésének napjára.

  • Az egyes tételek nem zárják ki egymást.

    – Márki-Zaynak fontos szerepe lehet Hódmezővásárhely életében.Ha jól csinálja, senki nem fogja leváltani. Ahogy Pokorni is stabilan polgármester a Hegyvidéken;
    – Az ellenzék egyes aktivistái sokat szívtak és sokat dolgoztak a választások során;
    – Az ellenzéki pártok ugyanakkor magasról tettek arra, hogy együtt képviselhető kompromisszumos programot készítettek volna;
    – A választási rendszer manipulatív, és ezzel a választási csalás rendszerből biztosított;
    – A választási rendszer megváltoztatásához a választás és minden más, hatalom leváltását előidéző eljárás elvezethet;
    – A városba tett séták nem ilyenek, de remekül levezetik a feszültséget, növelik az apátiát, a tehetetlenség érzését, az ellenállás hiábavalóságát akkor, ha a sétáknál komolyabb ajánlatuk nincs;
    – Ugyanakkor az embereknek láthatóan messiás kell; Pukli, Sándor Mária, Márki-Zay, mindegy. Csak magasról mondja meg nekik, hogy mit akarjanak. Esetleg mit nem.
    – A hatalomnak viszont nagyon jól jön. A potenciális messiás menti köztudathasadás, az ellenzéki pártok megosztottsága és a közfelindulást levezető, de valós eredménnyel nem kecsegtető tüntetések is. Azt a fél évet, amíg Márki-Zay vagy az aktuális vezetés elpuklisodik majd csak kibekkeli valahogy. Főleg, hogy láthatóan nincs valós kihivója

  • „Politikusok nélkül csak radikális cselekményeket lehet végrehajtani,”

    Drizari, pontosan így gondolom én is. De MZP végülis politikus, akit „jó időben” vetett ki magából az élet. És jó helyre sodorta. És nem is rossz arc. De majd meglátjuk, vak is azt mondta.

  • Almási Alma,

    Nagyjából ’68 óta hallgatom ezt a vak is meglátjuk majd egyszer szöveget.
    Akkor még csak a felső tagozat volt a tét. ’73-ban a ki jut el előbb az átjáróházig, című sportvetélkedő. ’78-ban mégis begyűrüzött. ‘(1-re végképp ide volt gyűrüzve, ’84 ben már nem lehetett tagadni a válságot, de még akkor is vártak sokan a megvilágosodásra.

    Azt hiszem a magyar történelem örök túlélőjét Pató Pálnak hívják.
    Orbán meg majd csak kihúzza a kohéziós alapok kimerüléséig. Utána röhögve átadhatja a gumiszobát annak, akinek meg kell hozni azokat a megszorító intézkedéseket, amelyekhez képest a Bokros-csomag egy vézna kisujjperc tűnékeny kísérletecskéje volt.
    Aztán, amikor a megszorítások miatt a társadalom az utóda ellen hangolódik, akkor dalolva visszatér majd a leánykája a papa hatalmába.
    De biztos lesz akkor is sok olyan kedves ember, aki azt mondja: szavazzunk bizalmat az X-nek, mert a színpadon áll, és majd meglátjuk.

  • Andrew_s :
    Jó meglátás.
    Sztálin is úgy került hatalomba
    Lenin halála után, hogy kellően agresszívan
    nyúlkált a pártfőtitkári poszt után, mire a Központi Bizottság belefáradt a vitába és azt mondták:Hát jó.Ő legfiatalabb, legyen övé a poszt.Aztán majd meglátjuk.
    Jól meg is látták.
    Az ibolyákat.
    Alulról.

  • Andrew_s, én nem szavazok bizalmat egyelőre senkinek, akit a tömeg felvet. Ahhoz nekem legalább egy pici meggyőződés is szükséges. De most nem is igen van, kinek bizalmat szavazni, mert nincs szavazás. És amit leírtál arról, hogy mi lesz a „lecserélés” után, hát az már most is igaz lenne, ha netán lecserélés lenne. Örülhet az „ellenzék”, hogy elsőre nem jött be…

  • @Rátési Margit

    „Ne hagyjátok magatokat eltéríteni eredeti szándékotoktól, a mai kormányerő számonkérésétől”
    Bocs, de lemaradtam volna valamiről? Mert nálam akkor akadt el a tű amikor még azt sercegte a lemez, hogy a cél a kormány leváltása. Változott azóta valami?

  • @ Rátési Margit

    „Megérdemeljük(?) a megvetést, mert sokan voltunk, de nem elegen.”

    Tudom, ez csak egy drámai feszültség fokozó kérdés de azért megérdemel egy választ. Akik ott ültetek az urnák mellett, hogy a szavazást elősegítsétek és vgyázzatok annak tisztaságára azok nem megvetést, hanem köszönetet érdemelnek. És ez független a pártállástól.

  • @ Rátési Margit

    „Nagy bűn, hogy társakat keresek, akikkel együtt szeretnék egy olyan világot, ami mindannyiunk – istenhívők és ateisták, gazdagok és szegények, vállalkozó szelleműek és inkább a biztonságot választók – számára nyújt lehetőséget az emberhez méltó életre? „

    Nem, mert ennek természetesnek kellene lenni. De ehhez egy olyan országot kell találnod, mely békességben él önmagával ahelyett, hogy a mindennapokban folytatná a választási kampány kreálta gyűlölet hadjáratot. Ehhez meg kellene békélni egymással a győztesnek és a vesztesnek és az elkövetkező kormányzási ciklusban az ország egységének összekovácsolásán kellene mindenkinek munkálkodnia. Na ez nem Magyarország. De nem is az USA vagy Németország, hanem ezt az országot úgy hívják, hogy UTÓPIA. Sajnos.

  • @ Rátési Margit

    „Kérdés az is: bízunk-e annyira civilizációs, európai és magyar értékeinkben, hogy azok képesek lehetnek megállítani az erőszak, a káosz eluralkodását”

    Erre már megkaptad a választ a londoni polgármester, Sadiq Khan-tól, amikor kijelentette, hogy a terrorizmushoz hozzá kell szoknunk és együtt kell élnünk vele (London mayor says being prepared for terror attacks ‘part and parcel’ of living in a major city).

    „vagy beszari módon magunkra zárjuk a kapuinkat, reménykedve, hogy a hurrikán nem dönti ránk a falainkat?”

    Én az előre látható fergeteg elleni védekezést inkább bátorságnak nevezném a jelenlegi helyzetben, amikor minden EU hatalom és hatalmas pénzügyi erők ellen kell bezárnunk azt a kaput. Hogy a falat ránk döntik-e vagy sem az attól függ, hogy hányan fogjuk támasztani azt a falat és hányan fogjátok aláásni az alapjait.

  • Bravó Margit, én is, mint Alma is teljesen így gondoljuk.. Helyettünk is írtad ezt…

  • Almási Alma,

    Ne vedd teljesen magadra. Csak egy kicsit 🙂
    Eddig százszor „hallottam” már azt a fajta érvet, hogy
    1. Szavazzunk bizalmat az éppen aktuális megváltónak;
    2. Szervezzek tüntetést, ha ez a fajta messiás-casting nem tetszik (átvéve egy másik cikkből);

  • Kalocsai Miklós

    hazai lámpa
    2018 április 22
    4:48 du.

    „Ehelyett ajánlod a DK programját: fizessenek a szegények?”

    Veled rég óta nem beszélgetek, de egy ilyen aljas hazugság mellett nem lehet szó nélkül elmenni! Nem sorolom fel a DK programjának ide vonatkozó részeit, mert feltételezem rólad, hogy ismered, csak sunyi módon hazudsz, hátha van még valaki, aki elhiszi!

  • Kalocsai Miklós

    Andrew_s
    2018 április 22
    5:36 du.

    ” Az ellenzéki pártok ugyanakkor magasról tettek arra, hogy együtt képviselhető kompromisszumos programot készítettek volna;”

    Ezt azért túlzásnak tartom, mert 2016 decemberéig biztatóan haladtak a tárgyalások, amikor Botka hátba támadta saját pártját, és felrúgta a tárgyaló asztalt. Igaz, hogy az LMP nem vett részt, de ez még inkább indokolja az általánosítás kerülését.

  • Alma:
    Hát igen.
    Ezzel én is igy vok már.
    Eléggé unalmas hogy az ember várja a „Messiást”
    de csak a Puklik jönnek DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Lakiákécskiskecskécske miért nem adod már fel

    Nem adja fel.
    Az istennek sem adja fel.
    Pedig látnia kell hogy már csak játszunk vele.
    Lalkia a szolgám lettél.Azt csinálok veled amit akarok DD

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 23
    3:44 de.

    Tényleg ezt bírta leírni ez a Lámpa?
    (Én sem olvasom a hosszadalmas uncsi írásait)
    De ez azért ELKÉPESZTŐEN aljas hazugsága volt neki..

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 23
    3:44 de.

    Ez egy szabad fórum, nem kötelező beszélgetni.

    Nem szoktam hazudni, mert bizony Magyarországon az a helyzet, hogy a szegények fizetik meg az árát, hogy a felső középosztály viszonylag jó színvonalon él.
    A DK se tud mást ajánlani, csak a közmunkát, és a lepukkant egészségügyet, oktatást. Ezeket csak annak árán lehetne fejleszteni, hogy a középosztály a befolyt adók elosztásából kisebb mértékben részesül. Az állami elosztás nagyobb részét kellene kifizetni „haszontalan” dolgokra, amire utoljára a Kádár-korban volt hajlandó állam. De hát ez a liberálisok szemében vörös posztó.

  • Geyza
    2018 április 23
    7:14 de.

    Amíg leírtad ezt a sunyi, hazug mondatod, addig vissza is görgethettél volna. Egyébként jó hülye vagy, ha a DK-s szektások szavait készpénznek veszed.

  • Andrew_s, én nem veszek magamra semmit. (Innen? 😮 ) Különben sem vezérre vágyom, hanem POLITIKUSRA. Sőt: politikusokra…

  • Almási Alma,

    radikálisat lehet politikusok vezérletével is cselekedni, lásd 2006 őszét. Már szállóige „a haza nem lehet ellenzékben”.

    Hozok ide a 2/3-os szólásaiból is:

    A kétharmad gyors, alapos és átfogó döntésekre ad lehetőséget.
    Orbán Viktor miniszterelnök (tv2, 2011. május 1.)

    A kétharmad áll, mint a cövek.
    Orbán Viktor miniszterelnök (Magyar Távirati Iroda, 2012. augusztus 25.)

    Aki mögött nemzeti összefogás és kétharmad van, az rendszert építhet.
    Orbán Viktor miniszterelnök (Duna TV, 2013. július 27.)

    Ha nincs kétharmadod, dolgozz többet!
    Orbán Viktor miniszterelnök (Magyar Rádió, 2015. március 6.)

    Arra törekszünk, hogy ne a két-, hanem a háromharmad kormánya legyünk.
    Orbán Viktor miniszterelnök (Magyar Rádió, 2018. április 20.)

    (Zöldi László gyűjtése)

  • Drága Margit Nêni !
    Ne felejtsük el, hogy a választáson leváltódott a kormány, új kormány még nincs aki ellen lehetne tüntizni..
    Ha otthon lennék, kiváncsiságból én is ott lennék, nem csak a betépett csajok, vagy a takaroggyozó lúzerek miatt hanem mert érdekel, és szórakoztat ez a történet ugyanúgy mint Margit Nénit !
    „Akármilyen ellentmondásosan is hangzik, de ilyen óriási magányos tömeget még nem nagyon lehetett a pesti utcákon látni. Ennek a dühös, csalódott embertömegnek jelenleg nincs zászlója, nincs logója, nincs jelvénye, nincs jelszava, nincs indulója, nincs hangadója, nincs vezetője, nincs szervezete, nincs pártja. A tüntetéseket tapasztalatlan civilek, diákok szervezik, akik egyelőre azt sem tudják, hogyan kell normálisan mikrofonba beszélni, és a Facebookon naponta írják át kitűzött céljaikat. Ezt az állampolgár-masszát jelenleg nem képviseli senki, és ha körbenéz, akkor azt látja, hogy valójában nem is számíthat senkire sem belföldön, sem külföldön.” (index)

  • Kalocsai barátom: lebecsülöd a hazai homályt: alapból ostoba, tudatlan és rosszindulatú, de nála 5-6 sokkal rosszabb is van.

    Részemről meg vagyok győződve, hogy a DK-Karácsony-Mszp nagyon is jól eltudná kormányozni az országot.
    Az LMP és Momentum igencsak hamis hangokat hallat és teljesen alkalmatlannak tartom őket.
    Nem hiszek abban, hogy a földből egyszercsak kinő egy vezető politikus vagy politikai elit, akik majd megcsinálják.. Egy valamire való politikusnak legalább 10 évébe kerül, hogy elméletben és gyakorlatban elérjen annyi kompetenciát, hogy érdemben dolgozni tudjon.
    Ez a jöjjenek a fiatalok egy nagy baromság. Egy kezdő orvos vagy jogász kezébe se tenném az életem…
    Na de mindegy, ennek a kormánynak a ledöntése a legfontosabb! Lassan bármilyen áron… Mert a rák már régen elhatalmasodott. A halálra várunk??

  • Elios pilács folyamatosan „rosszul emlékszik” -, de ez legyen az ő baja. (A legjobb ebben a műfajban az volt,hogy a Feszty körképet – ami szerintem is egy hazug giccs – a liberális intelligencia (vagy mi) nyomta le a nép torkán…)
    Bár szerintem inkább nincs is mire „emlékeznie”, mert nem is tud egy csomó ügyről, csak nyomatja, amit hall.
    Segéderő(slapika)is eltalálta szarva közt a tőgyét: „új kormány még nincs aki ellen lehetne tüntizni..” Új még nincs, de ügyvezető kormány van. Ez az egyik. A másik: a kormányfő már bejelentette – némiképp elsietve, hiszen a köztársasági elnök akkor még nem is adott neki megbízást a kormányalakításra -, hogy mi a szándék.
    Az (index) illetve a cikk írója meg inkább kötésminták bírálatával foglalkozzon, mint politikával.
    „Ezt az állampolgár-masszát jelenleg nem képviseli senki, és ha körbenéz, akkor azt látja, hogy valójában nem is számíthat senkire sem belföldön, sem külföldön.” (index)
    1. Massza az ő fejében van, nem az állampolgárok tiltakozó csoportjaiban.
    2. Ha nem tűnt volna föl a cikkírónak: a tüntetők éppenhogy saját maguk akarják képviselni a saját elképzeléseiket – ez rendjén van. Nem kell nekik sem belföldi sem külföldi ágens. Hogy az elképzeléseik még nem körvonalazottak? Majd kialakítják. Az is természetes, hogy más – jelenlegi kormány, illetve ellenzéki tervekkel szemben.
    A baj az, ha azt képzelik: mindenki hülye, kollaboráns, áruló, csak ők a helikopter. Hogy lesz ebből párbeszéd?

  • Kalocsai Miklós

    hazai lámpa
    2018 április 23
    7:45 de.

    „A DK se tud mást ajánlani, csak a közmunkát, és a lepukkant egészségügyet, oktatást.”

    Látod, megint hazudsz! Gondolkodás nélkül mantrázod a magadét, holott semmi köze nincs a valósághoz.

  • kedves Margit, és sokan mások itt, amellett, hogy mélységesen tisztelem a Margit-féle aktivistákat, engedtessék meg, hogy kimondjam: ez a klasszikus szociság-dolog már régen idejétmúlt. nincs sem társadalmi, sem piaci alapja. a DK legalább ennyit igyekszik érzékeltetni. az áhított európaiság = verseny, igyekezet, szorgalom, kitartás, felelősségvállalás és még egy sor olyan dolog eredménye, amitől a magyarok a rendszerváltás óta következetesen elzárkóznak. Kapni akarnak, és kevéssel beérik: az Erzsépet utalvány meg az utolsó percben kiötlött gázpénz elegendő volt. az ellenzéki pártok a is bőségesen ígérgettek, s ezen túl magára hagyták a népet, és hajtottak a saját kis bársonyszékeikre. az istenadta nép még így is jól teljesített, csak a furmányos számítások és egyéb stiklik miatt semmire se ment vele. Márki-Zay vagy alkalmas ellenzéki vezetőnek, vagy sem, ezt hamarosan ki fog derülni. de az, hogy (csak példa) Hiller elvtársat egy újabb cikluson át kell majd nézni a parlamentben, már most dühítő. ez az ellenzék leszerepelt, a kicsinyességével, a haszonlesésével, az önzésével és szűklátókörűségével. marad belőle amennyi marad, de új erők kellenek.

  • Üdvözlet a mindenkori tüntetőknek, így az aktuálisoknak is!

    Az „elmúlt nyolc évben” volt néhány tüntetés, kevés (nulla) eredménnyel.
    Tüntetéssel ritkán lehet kormányokat megbuktatni csak, ha „kivülről” érkezik pénzügyi/katonai támogatás (ld Ukrajna/Majdan tér, Macedonia). Ezt az opciót bátran el lehet vetni Magyarország esetében, mivel az ország „másik fele” kiáll a jelenlegi kormány ellen (április 8-ika!).
    Ezek után nem marad más, mint békés, politikai kormány váltás. Vagyis olyan reális, hihető, elfogadható ajánlatot kell kínálni a magyar választóknak, akik maguk váltják majd le az aktuális kormányt.
    Nincs más opció.

  • A. Juditnál az öt point

  • Mindig mondom hogy az ORIGO hazudik éjjel, hazudik nappal, a kettő között nem hazudik mert akkor találják ki a gyűlöletkeltő álhíreiket.
    Kisboda és a többi idióta onnan veszi a hülyeségeit
    https://varosikurir.hu/az-origo-elkepeszto-hazugsaga/

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 23
    4:06 de.

    Andrew_s
    2018 április 22
    5:36 du.

    ” Az ellenzéki pártok ugyanakkor magasról tettek arra, hogy együtt képviselhető kompromisszumos programot készítettek volna;”

    „Ezt azért túlzásnak tartom, mert 2016 decemberéig biztatóan haladtak a tárgyalások, amikor Botka hátba támadta saját pártját, és felrúgta a tárgyaló asztalt. Igaz, hogy az LMP nem vett részt, de ez még inkább indokolja az általánosítás kerülését.” -írtad válaszul Andrew-nek

    Ez pontosan így van, de ne felejtsük egy percig sem, hogy mindennek két oldala van – Botka felrúghatott volna bármit, ha nincs rá fogadókészség,semmire nem megy! Ám ahogy Botka beugrotta a kör közepére, a pártja feledve házat, hazát, addigi egyeztetéseket, megállapodásokat mely olyan jó úton haladt, hogy szinte csak az aláírások hiányoztak, sőt egyezményes minie.jelöltjük is volt, akit úgy tűnt valamennyi párt elfogadott volna, mégsem valósult meg belőle semmi, mert az MSZP a fentiek dacára az önjelölt Botkában látta meg a megváltót! Félúton rájöttek, hogy talán nem egészen ezt a lovat akarták, de még akkor sem léptek határozottan vissza, hogy ott folytassák ahol abba hagyták, hanem tovább vonszolták az egyre ernyedtebb és ennélfogva egyre „nehezebb” Botkát, míg az teljesen, kifordulva önmagából,totális testi és idegi kimerüléssel küzdve vissza nem lépett a jelöltségtől, akkor mikor már az 5%-ot is félteni kellett! 10 értékes hónapot elvesztegettek emiatt amikor negligálni látszottak minden közös ellenzéki kezdeményezést, megint azzal a túlzott önhittséggel, hogy ők diktálnak a tárgyalások menetéről,kivel mikor, vagy mikor nem stb mellesleg már másodszorra mert 2014-ben Mesterházyval játszották el ugyanezt(sajnos akkor jó partner volt ehhez Szigetvári és Juhász is!) Először hallani sem akartak Gyurcsányról, de a DK tagjai meg a szavazói azok jöhettek volna, Botka kötötte ebet a karóhoz, és murvára nem vette észre, hogyan nyírja ki vele nem csak a saját személyes ázsióját, hanem a pártjáét is! Aztán jött Karácsony aki tulajdonképpen már sokat nem tudott tenni a romeltakarításon kívül, talán némileg konszolidálta a tépett bandát, jó érzékkel felismerve, hogy neki és a pártjának (?)annyi, ha nem talál ki sürgősen valamit, alighanem az enyészeté lesznek: így tehát rögvest felismerte, hogy megüresedett a Botka helye, oda sürgősen egy minie.jelölt kerestetik, nekik meg valamiféle pártfogó társulat mert az Együttel közös megállapodásuk esetén sincs esélyük egyiküknek sem, max. vak vezeti a világtalant! Valószínű bántotta egy kissé a lelkiismeret, mert ez a Karácsony amúgy jó fiú (túl jó) de hát a „semmire nem lehet nősülni”, belesimultak hát az épp elárvult MSZP ölébe, aki szíves örömest fogadta örökbe ezt a jógyereket a néhány cimborájával együtt, és valószínű boldogan éltek volna míg meg nem halnak, csak hát ezek a fránya választások megzavarták a nyugodt hétköznapokat: addigra a DK-t kellően elidegenítették, már ők sem kértek a közös listából, pedig Ágneske igaz hittel verte reggelenként az ATV asztalát, hogy addig nem nyugszik míg ezt tető alá nem hozza, de ez sem váltott ki nagy tetszést egyik társulatnál sem, az LMP továbbra is, és a legutolsó pillanatban is rángatózott a rohadt nagy „identitászavartól”, az Együtt-öt meg egyesült erővel segítették bele a nagy semmibe, miután addigra már mindenki a maga kis pecsenyéjét féltette. Juhász P. nem a szívem csücske, de hogy 0.68 százalékkal végezzen a csapata, ezt én egyszerűen nem hiszem el! A belvárosi körzet pedig véleményem szerint igazán Juhásznak járt volna – feleslegesen lépett vissza elsőként példát mutatva, aztán a többiek is hanyatt homlok követték, hogy végül az LMP önelégült Csárdija kijelenthesse, „rajta kívül senki nem tudta volna megszólítani az ottani polgárokat, és senki nem nyerte volna meg a körzetet, egyedül ő!” Na bravó! Amennyit ott Juhász gürizett, és amit ott feltárt, azt talán Csárdi élete végéig sem tudta volna – ott pl a többiekkel együtt Csárdinak kellett volna visszalépni, és Juhász is behúzta volna a kerületet Hollikkal szemben!
    Szép a sokszínűség és nem vagyok híve a feltétlen és mindenáron való homogén együttműködésnek, hiszen minden párt más valamitől, egyedi és nyilván megvannak a csak rájuk jellemző elképzeléseik, de – itt most másról, többről, de bizonyos fokig egyszerűbben kivitelezhető dologról volt / lett volna szó – ám ezt nem tudták vagy nem akarták megugrani a pártok képviselői, hát most tessék, itt az újabb 2/3 és „lehet egyeztetni a parlamenti munkáról, elképzelésekről!”

  • Besancon:
    Szteem kár ennyit írni
    ezekről a dolgokról.Mostmár
    inkább másra kéne energiát pazarolni.

  • Bocsi, az egész ellenzéket gyaszáló tirádában egyetlen érvkezdemény volt, amiről érdemes lenne beszélni. „…ez a klasszikus szociság-dolog már régen idejétmúlt. nincs sem társadalmi, sem piaci alapja.” – írta Acsay Judit, és jó lenne, ha bővebben is kifejtené. Erről lenne érdemes vitázni: szerintem ugyanis éppen a szolidaritásnak, az emberi jog oszthatatlanságának van létjogosultsága az erőszak és a káosz elkerülése érdekében. Amúgy is gyanús elvek tekintetében az „idejétmúlt” jelző.
    Hiller Istvánt nem ismerem személyesen, megnyilatkozásai alapján kissé doktriner értelmiséginek tartom – de alapvetően alkalmas képviselőnek tartom, nem tudom miért lenne dühítő.
    Ami meg a „kicsinyes, haszonleső, a népet magára hagyó” jelzőket illeti – igaztalan.
    Juditot is magával ragadta az a hév, amellyel – teljesen feleslegesen és igaztalanul – dühöngünk itt sokan: a valódi szembenézés helyett.
    Vessetek meg: én még a kormányerő képviselői mindegyikéről sem gondolom, hogy becstelen, tolvaj hazaáruló lenne. Sőt, még a kormányfőnek is elhiszem, hogy komolyan gondolja, hogy 700 ezer forint a „vagyona”. Szerintem nem érdekli, azt tartja természetesnek,hogy neki – és jobb híveinek – jár a kiemelt lakhatás, a „gazdagok” élete – a többi meg érdemtelen. És rettentően élvezi, hogy ő mondhatja meg, ki érdemes, és ki nem. De ez legyen a hívei gondja.
    Úgy gondolom, hogy ideje lenne leakadnunk a bársonyszékek kényeméről és a képviselői fizetések mértékéről. És a lényegről beszélnünk: hogyan képzelnénk el mindannyiunk boldogulását, milyen megoldásokat látunk a kétségtelenül súlyos gazdasági, társadalmi problémákra. Melyik politikai csoport ajánlata elfogadhatóbb? Ha nem sikerül a valódi ügyekről vitáznunk, akkor hiába jönnek „az újak”. Ugyanúgy berángatjuk őket a „csak a hatalmat akarja, meg a pénzt” mocsarába, ahogy sikerrel tönkrevágtuk a Millát, meg az Összefogást is.
    És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mindezt hogyan mondjuk el józsinéninek, meg maribácsinak, – mert szerintem nem jó módszer, ha lusta, bigott, irigy ostobának szidjuk a sokaságot. Miközben adott esetben magunk is lusták vagyunk, irigyek és ostobaságokat is gyakran elkövetünk.

  • Besancon:,

    „Szép a sokszínűség és nem vagyok híve a feltétlen és mindenáron való homogén együttműködésnek, hiszen minden párt más valamitől,”

    Igaz. Ráadásul a szavazókat is meg kell győzni, hogy egymásra szavazzanak. Ehhez idő kell. Ha Botka azonnal nekilát, akkor is kicsit késő lett volna. Nem állt neki. „Mentsége”, hogy a többi sem.
    De amíg közel száz párt osztja az egyre kisebb tortát, addig vagy lesz valaki, aki felvállalja a kompromisszumok robotosának a szerepét, vagy így marad.

  • Kalocsai Miklós

    Besancon
    2018 április 23
    6:59 du.

    Teljesen egyetértek, csupán a ’14-es választást megelőző eseményekben vagyok más véleményen. Mesterházinak ugyan meg van a maga szerepe, de nem ő volt a főszereplő. A főszereplő Bajnai Gordon volt, aki eltévedt a politika dzsungelében. Visszatérését mindenki örömmel és bizakodással fogadta, de az helyett, hogy maga köré gyűjtötte volna a különböző ellenzéki erőket, össze állt a Millával, a jelentkező MSZP-t és a DK-t vissza utasította, hogy először keblükre ölelik az LMP-t és majd ők szólnak,hogy kivel, mikor, milyen feltételekkel tárgyalnak. Az LMP nem állt kötélnek, de Karácsonyék kiváltak, megalakítva a Párbeszéd Magyarországért nevű pártot, és csatlakoztak a Bajnai, Juhász fémjelezte Együtthöz. Ám a közvélemény kutatások nem igazolták vissza a reményeiket, ezért kiegyeztek az MSZP-vel, és most már egyesült erővel tartották távol a DK-t az októberi tüntetésig, amikor a tömeg nyomásának kénytelenek voltak engedni.

  • talalom
    2018 április 23
    12:53 du.

    és Bánfi

    Hát bizony, nem születhet mindenki zseninek, mint a DK meg Karigeri idősödő rajongói. Bár nekem inkább evolúciós zsákutcának tűnnek, mert semmit nem tanultak, és semmit nem felejtettek.

    „a Feszty körképet – ami szerintem is egy hazug giccs – a liberális intelligencia (vagy mi) nyomta le a nép torkán…)”

    Ne zavarjon, de azt írtam, hogy a szocialisták.

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 23
    2:39 du.

    Személyeskedésen kívül van valami érved is?

    Pl. hogy mit ajánlott a DK az egymillió mélyszegénynek a kampányban? Esetleg a Mészáros kft. milliárdjait, hehe?

    Te esetleg hajlandó lennél többet fizetni azért, hogy az ő gyerekeik is jó iskolába járhassanak, és később esetleg elvegyék a gyereked munkáját? Itt a szomszéd topikban a neolib Dizari már magából kikelve, veri magát a földhöz, hogy a Kádár-korban körbetartozás volt! Körbetartozás! Az valahol a sáskajárás és az atomcsapás közt van a neoliberálisoknál!

    Megáll az élet, mert ez olyan szörnyűség, hogy ezt egy neoliberálisnak legalábbis egy üveg viszki lenyomásával kell orvosolnia. Mert ilyen nyomás alatt ő nem tud élni, ha körbetartozás van az országban.
    Lehet, hogy több millió ember vígan elvan, és nem hál az utcán, nem eszik kukából, de hát ilyen apró részletre a neoliberális nem ad …

    Félreértés ne essék, nem az adósságot pártolom. De tudomásul kellene venni, hogy bizony sok „haszontalan” kiadással is jár, ha majd végre valóban fejlődni akarunk. Az eü-be, oktatásba betett pénzek sokára térülnek meg, és jó esetben nem csak azért vannak, hogy abból egy szűk középosztályi réteg viszonylag európai színvonalon élhessen.

    Amíg ez a réteg -a fidesz és DK-szavazók kemény magja- ezzel nem néz szembe, addig a béka feneke alatt marad az ország egésze.

  • HL! Ja, elfelejtettem, hogy szűz Mária szüzességét is a szocialisták vették el… Ja, nem.
    Amennyiben a tények negligálása, közhelyek hajtogatása a „fejlődés főútja”, akkor a Hozzád hasonló, soha nem öregedő vaktyúkok a jövő záloga.
    Dögöljek meg, ha kiváltom… (by Hofi)

  • talalom
    2018 április 24
    12:09 de.

    Pl. a Kádár-korban nem voltak kiemelkedő vagyonok, viszont nem volt nyomor meg éhezés. Ez az, ami ellen a neoliberálisok kézzel-lábbal hadakoznak, mert ez idejét múlt, szoci dolog (persze a termelékenységen lehetne vitatkozni).
    Más korokban, pl. az elmúlt harminc évben, hatalmas társadalmi különbségek vannak, és ez „innováció”. Igaz, hogy a rendszerváltó időszakban a nyomorgó egymillió az emberi méltóságát is elveszíti, nincs „becsületes szegénység”, de legalább demokratikusan éhezhet.

    Nehogy azt hidd, hogy Gyurcsány Fletód különb, mert akkor ő sem a Rózsadombról osztaná az eszet, vagy honnan. Nem tudom, hol lakik, nem is érdekel.

  • Kalocsai Miklós

    hazai lámpa
    2018 április 24
    4:37 de.

    „Te esetleg hajlandó lennél többet fizetni azért, hogy az ő gyerekeik is jó iskolába járhassanak, és később esetleg elvegyék a gyereked munkáját?”

    hazai lámpának ez az alapállása a mélyszegénység megszüntetésével kapcsolatban! lámpa, ezért nem beszélgetek veled, mert semmit nem értesz a problémákból, csak nyomod a szöveget, amin az ész megáll!

    Ha mégis érdekel, hogy mi a DK ajánlata, megtalálod a Sokak Magyarországa című programfüzet
    5.4. Szociális gondoskodást című fejezetben.
    5.4.1. Garancia a megélhetésre,
    5.4.2. A mélyszegénység mérséklését,
    5.4.3. Tisztességes családtámogatást,
    5.4.4. Emberhez méltó lakhatást,
    5.4.5. Társadalmi hálózatot a szociális gondoskodásnak.
    Külön fejezet szól a romákról:
    5.5. Közös erőfeszítéseket a romák felemelésére
    5.5.1-4-ig
    Ne sajnáld az időt, hidd el érdemes tanulni, hogy írogass butaságokat.

  • Kalocsai Miklós

    hazai lámpa
    2018 április 24
    4:37 de.

    Bocsánat, az utolsó mondat vége így szól helyesen: …hogy ne írogass butaságokat.

  • Talalom.
    Én meg azt hallom
    a Szúz Mária egyáltalán nem volt szűz.
    Hanem csak egy helyi szexipari munkáslány

  • heheheh aszongya
    ” a Horthy érában nem volt nyomor”
    Tessék Hazzaykám.Rólad szól az írás:
    https://mno.hu/velemeny/magarahagyottsag-nemzeti-nyomor-nepesedes-469715

  • Hazzay mindig mondom
    ne foglakozz a Horthy-érával.
    Nem értesz hozzá,állandóan pofára ejted magadat
    Kell neked hogy hetente körberöhögjenek tégedet itten ?

  • talalom
    2018 április 24
    7:10 de.

    „elfelejtettem, hogy szűz Mária szüzességét is a szocialisták vették el…”

    El ne felejtsek kacagni, olyan vicces, ja nem. Mivel te nem vagy szocialista, ezért mit fáj neked, hogy mit írnak róluk?

    Történetesen a Feszty-körkép nem volt egy jó ötlet a magyar nemzeti érzés kifejezésére.
    Mint máshol írtam, viszont a szocialisták idején nem volt embertelen nyomor (Kádár-korszakban).
    Szerintem ez is a felnőtt viselkedés jele, hogy nem angyalok és ördögökre osztjuk a történelmet.

  • HL! Ez a baj Veled! Hogy nem tudod kihúzni a fejecskédet a berögzült közhelyeiből. Ha kérhetlek: ha egy politikus nevét használod, tedd az rendesen.Én is kerülöm egy illető politikus nevét, de nem csúfnéven említem, hanem a státuszán: pl.a jelenlegi kormányfő. (Tőlem még g…-t sem láthattad.)
    Nyilván más a panoráma perspektívája a Cinege utcából, vagy a Rózsadombról (nem tudom, hol lakik a DK elnöke, kérdezd meg a tüntetőket, akik hetekig fenyegetőztek az ajtajánál.)
    De aki nemcsak néz, hanem lát is, bizony nagyobb szeletet foghat fel a közösség gondjaiból, mint aki a mindennapok szorításában él.
    Nem sajnálkozni kell a „nyomorgó egymillió” kiszolgáltatottságán, hogy mutassuk, milyen szociálisak is vagyunk. Hanem a lehetőségekhez képest megoldást ajánlani. Például azt, hogy a kft*k, meg egyéb társaságok vezetői csód esetén a személyes vagyonukkal is feleljenek a munkabérek kifizetésének erejéig. Meggátolva ezzel a cégről-cégre szálló „vállalkozó” sikerét,akinek az alkalmazottai, meg alvállalkozói tönkremennek, miközben ő szépen gyarapodik. (Benne van a programban, ami állítólag csak lózungokat tartalmaz.)

  • Ja, a Párbeszéd Magyarországért (Karácsony Gergely) meg az alapjövedelem szerepel. Ami nemcsak a szegények kiszolgáltatottságát mérsékelné, hanem pl. a zömében nők által végzett ingyenmunkát (háztartás) is elismerné némiképp.

  • 😀 😀 😀
    Jaj, lámpa, olyan hülye vagy…
    😀 😀 😀

  • Almási Alma
    2018 április 24
    9:19 de.

    Örülök, hogy ilyen jól érzed magad.

    Valami konkrét hozzászólásod esetleg van a témához? Szerény személyem állandó szerepeltetésén kívül?

  • talalom
    2018 április 24
    8:40 de.

    Érdekes, hogy a Ferenc Jóska nem szokott zavarni.

    Közhelyek pufogtatásában én itt sehol nem vagyok a mezőnyben.

  • Kalocsai Miklós
    2018 április 24
    8:04 de.

    Ezeket a fidesztől ugyanúgy megkapja a mélyszegény, de ettől még nem tud kiemelkedni az állapotából, és továbbörökíti.

    A vállalkozók nem ezért szavaznak a DK-ra, hanem mert esetleg nagyobb üzletet kínál nekik a DK, de még egyelőre ez is csak ígéret.

  • HL! De,igen, szocialista a felfogásom, ahogyan már többször elmondtam. Sajnálom, hogy erről a világképről csak annyit tucc: lendvaibotkamolnárkarigeri.A jobboldalról meg annyit: horthyhorthyhorthyhorthy. De hogy jön ide a Habsburg dinasztia uralkodója? (Fölteszem II. Ferenc Józsefet érted Ferenc Jóska címen.)
    „…én itt sehol nem vagyok a mezőnyben.” A mondatnak ezzel a felével egyetértek.

  • Miklos Banfi
    2018 április 23
    11:55 de..
    ….””””
    Egy valamire való politikusnak legalább 10 évébe kerül, hogy elméletben és gyakorlatban elérjen annyi kompetenciát, hogy érdemben dolgozni tudjon””””…
    Miki ! Ezt Vikitől miért vitatod el?
    Még most jön a 9.év,majd utána a 10. és azt követően fog csak dolgozni tudni!És akkor még hány év jár neki ezt követően?
    Elméleted szerint

  • Miklos Banfi
    2018 április 23
    11:55 de.

    Már meghaltunk.
    Csak még nem vettük észre.

  • HUNT*
    megint okosnak akart látszani.
    Nemsikerült…

  • Kalocsai Miklós

    Tóth péter
    2018 április 24
    11:50 de.

    „!És akkor még hány év jár neki ezt követően?”

    Szerintem 25 év szigorított!

  • Kalocsai Miklós:

    De csal elsőfokon, rutinos bírótól…/by Rejtő/

  • „Együtt, de nem egyformák. És ez a sokszínűség lehetne a mi legnagyobb erőnk!”

    Persze hogy ez epp igy van, mert a Jobbik es a DK tagok es valasztok akarmikor egyett ertenek amikor a hazanak a jovo teman vitatkozunk. Az egyutmukodeszhez kell meg mas is a kozos Orban-ellenes pozicion kivul.

  • Geyza 3:28 / Acsay.J. 3:06

    Ezzel . ö t ö s t . adtál az április 8. óta érvényes Fid SS d i r e k t í v á r a, vagyis az aktuális – a bejutott parlamenti ellenzék ekézése, sőt mélyszántása – időszak szó szerinti . p r o p a g a n d a . s z ö v e g é r e…

    Gratula: Orbanisztán még téged is megszédít néha… 🙁

    .

  • NAIV DEMOKRATIE TRAGEDI
    A’la Republiqe de Weimar

    .

    Mindaz, aminek itt hetek, hónapok óta tanúi vagyunk

    az Orbán Párt által . t u d a t o s a n . kijelölt úton, az

    általa elásott aknákkal és más veszélyes akadályokkal fodormód’

    teletűzdelt . c s a t a t é r . részrehajló feltételeinek az

    „egyenes” következménye… 🙁

    .

  • Helyesbítés:

    „fodormód'” helyett . f o n d o r m ó d ‘ .

  • Kedves Bal-old.társak és Libellák!

    Azért néha gondoljatok a szövetségi politizálásra is… Ha valaki a túloldalról hajlandó velünk kizárólag elvi alapon dialaektikus – tehát nem érzelmileg, sőt gyűlölettől fűtött – vitába bocsátkozni, akkor azt meg kell becsülnünk. Pláne, ha nem is teljes mellszélességgel áll az ellenkező oldalon…

    Bármíly furcsának is tűnik, nekem Hazai Lámpa gyakori törekvése egy adott téma tárgyilagos, vagy még közelebbről, a tárgyszerű megközelítésére számomra szimpatikus. Széleskörű történelem szemlélete és lássuk be, ismeretei – ha néha téved, vagy szubjektív felhangon szól is – nem ellenségesek és szerintem nem is rosszindulatúak, hacsak ki nem provokálnak belőle valami ilyesmit… Szubjektivitása (a magam megfigyelésére támaszkodva) talán a családjából hozott, az ő sorsukra és életszemléletükre épülő kissé provinciális ragaszkodás a régi, háború előtti, évszázados vidéki (azt hiszem falusi) életmód és az ebből fakadó szemléleti korlátokhoz, sértettséghez való görcsös ragaszkodásban nyilvánul meg. Ám az ilyen témákat leszámítva, a tárgy feldolgozása szándékában, az esetek többségében objektív – az tárgybeli irodalomhoz való ragaszkodásást – húrokat penget.

    – Bár nekem is voltak vele ölremenő vitáim, a fentiek miatt mégis egy szimpatikus vitapartner. Lássuk be, ő nem egy Charlie, vagy egy „Bodamári libája” stb. típusú árpádsávos vandál, akikkel még szóbaállni sem érdemes. Legyünk vele ne csak türelmesek, de megértőbbek is… 🙂

    Üdv Mindenkinek: V

  • talalom
    2018 április 24
    8:40 de.

    Magyarországon az alsó egyharmad olyan anyagi szinten él, hogy nincs tartaléka, és a lakáskérdése sem megoldott. Sőt, a gyerekeinek a lakáskérdése pláne nem megoldott, ezért is szülnek kevesebbet a fiatalok.

    Ahol van munkahely, ott drága az albérlet. Ahol lakhatsz valami parasztházban, ott nincs munkahely. Itt olyan állami lakásépítési program kéne, mint a Kádár-korban volt a lakótelep építés (nem feltétlen tízemeletes monstrumokkal). Vagy a vidéki munkahelyteremtés a tsz-ekkel.

    A választási műsorban ezt egy jobbikos felvetette (bérlakásépítés), hát a Baló György majd megette kezét-lábát, hogy hát hogy képzeli, erre nincs az államnak pénze?!
    Sajnos az EU-ban se vesznek tudomást arról, hogy a Nyugattal ellentétben, itt Keleten a lakosság nagyobb része vidéken él! Nem adnak erre támogatást, hogy városokban lakásépítés legyen, vagy falusi munkahelyek.
    Olyan az EU-támogatás, hogy a gazdag még gazdagabb, a szegény még szegényebb tőle!
    (Vidéki turizmust támogatják.)

  • talalom
    2018 április 24
    11:22 de.

    Ha szocialista vagy, akkor miért (a DK-ra szavazol) zavar, hogy „a gazdagok fizessenek többet”?

    Azt tudom a szocializmusról, hogy olyan Magyarországon nincsen. Pl. az egyszerű dolgozó megrokkanhat, mire kifizeti a sok adót meg járulékot. De bezzeg aki el bírja titkolni a vagyonát, az élhet mint Marci Hevesen!

  • Fizessenek a gazdagok!
    Ezzel a látszólag igen szociális jelszóval az a baj, hogy számtalanszor kipróbáltuk már, és nem jött be. Eddig inkább az lett a következménye, hogy mindenki szegényebb lett. De legalább a gazdag is – mondja az átlagmagyar.
    Sok ismerősömnek az a felfogása: ha nehezebb a helyzet, spórolni kell, lemondani. Szerintem ez nem jó taktika, amellett, hogy a HL által emlegetett mélyszegényeknek nincs miből spórolniuk, és nincs már miről lemondaniuk.
    Mondjuk cipőt pucolsz egy szálloda előtt, és megélsz. Ám a hotel vesz egy cipőtisztító gépet az ajtóba: nem kell várni, nem kell fizetni, csak odatartja a lábát, és mehet a vendég. A cipőpucoló meg éhen marad. Teheti, hogy hőbörög, szétrúgja a gépet – meg a gazdag vendéget, de ettől nem lesz megélhetése. Viszont vállalhatsz a konyhán mosogatást, és ha megtanulsz egy nyelvet, ki tudja, állhatsz Te is a pult mögé a recepción.
    Egy kormánynak, ami a társadalom irényítására vállalkozik, látnia kell, hogy olcsóbb lesz a gép, gyorsabb, mint az ember. Szólnia kell hogy tanulj valami mást, mert hamarosan nem lesz munkád. A közpénzekből segítenie kell, hogy legyen nyelvtanár, meg nyelvkönyv. Ezt hívják nagyobb felelősségnek fent, több lehetőségnek lenn.
    Van másik megoldás is: kijelölöd, hogy kinek lehet cipőpucoló gépe, és mindenki mástól elveszed.
    Elismerem, mint minden példa, ez is egyszerűsít.
    Mert igaz, hogy nagyobb tortát kell sütni, ha többet akarsz enni, csakhogy: ha mindig elveszed a jobb keverőtálat, lisztet attól, aki ehhez a tortához többet tesz hozzá, akkor hamarosan eléred, hogy ha süt is, csak titokban, magának. A közös torta meg egyre töpörödik.

  • Talalom:
    FIZESSENEK A GAZDAGOK!
    Nekem ! Még egy korsó sört !!

  • talalom
    2018 április 24
    11:22 de.

    “…én itt sehol nem vagyok a mezőnyben.” A mondatnak ezzel a felével egyetértek.”

    Nem lehet mindenki a te színvonaladon, ugyanis a béka s.gge alatt kevés a hely … 🙂

  • Voronyezs
    2018 április 25
    5:05 de.

    „provinciális ragaszkodás a régi, háború előtti, évszázados vidéki (azt hiszem falusi) életmód és az ebből fakadó szemléleti korlátokhoz,”

    Bár kissé furcsa magamról egyes szám harmadik személyben olvasni, de talán ez is párbeszéd. Muszáj őszintén megmondanom, és nem a sértés szándékával, hogy szerintem semmit nem értettél meg az írásaimból, mert te valami foxi-maxi csodabogár lehetsz, aki csak képen látott parasztot. Talán én fogalmazok rosszul, nem tudom.

    Mint máshol kifejtettem, a háború előtti vidéki életmódot abban a formában, pont azok nem kívánják vissza, akik megélték. A komfort nélküli lakásokban, a hagyományos infrastruktúra mellett a mai ember már elképzelhetetlen nehézségekkel nézne szembe.
    Magyarországon a széleskörű polgárosodás a Kádár-korban történt, kár ezt tagadni.
    Életreszóló élmény a vidéki népesség két generációjának, ahogy tömegesen bevezették a falvakba a villanyt, kiépült az úthálózat, és terjedt a modern hírközlés (ami a pártállam ideológiáját sugározta egyébként).

    Ezek a rétegek ezért keményen megdolgoztak, és vállukon vitték a Kádár-rendszert! Ezt azzal hálálod meg, hogy „görcsösen ragaszkodnak a provinciális szemléletükhöz”? Szerintem te leragadtál az ötvenes évek valamelyik brosúrájában.
    A gond manapság nem a provinciális szemlélettel van. Hanem elakadt Kelet-Európában a polgárosodás. Mert vidéken nincs elegendő munkahely, ugyanakkor a városok terjeszkedése is megállt. Sokan laknak vidéken, akik nem tudnak városokba költözni, ahol a munkahely van.

    Én magam szeretek vidéken lakni, de ez mások számára akár börtön is lehet. (Máshol meg pont a bádogfalú gettóvárosokban szenvednek az emberek, pl. Dél-Amerikában.)

  • hazai lámpa
    2018 április 26
    5:23 de.

    Még annyit az előzőhöz, hogy a polgárosodás nem következett volna be, ha nincs kulturális alaptőkéje a paraszti rétegeknek!

    És ez a Horthy-kor érdeme, hogy ezt megteremtette az akkori körülmények között, pl. a népiskolákkal.

    Manapság van egy olyan munkavállalói réteg, hogy a HR-sek sírva fakadnak, ha meglátják. Némelyik még mosakodni se tud, ezt sajnos bizonyítja, hogy szellőztetni kell mellettük (ez nem etnikai probléma).
    Volt arra példa, hogy beköltöztették őket lakótelepre. Ez Miskolcon a Fészekrakó program volt, amiért a ballib oldal rasszizmust kiáltott. Ott helyben meg sajnos piszkos, lelakott lakásokat, és ordítozó embereket, romló közbiztonságot jelentett a szomszédoknak.
    Ez a demokratikus kormányok műve, hogy a mélyszegények ma ilyen állapotban vannak (és nem etnikai sajátosság).

  • talalom
    2018 április 25
    12:58 du.

    „számtalanszor kipróbáltuk már, és nem jött be.”

    Csak a buta, elmaradott skandinávok alkalmazzák a módszert, és hát ezekben a halszagú rénszarvas tenyésztőkben nem lehet megbízni. Ki az a bolond, aki az ő országaik színvonalán akarna élni? 🙂 Te biztos nem.

    Ott azt mondják, hogy fizessen mindenki adót az után, amije van. Csak ugye manapság papíron a tőkésnek semmije nincs, a dolgozót meg hamarabb utoléri az apeh, mint a sánta kutyát! A gazdag meg tudja csinálni, hogy a pénzét a kies Indiai-óceánon bankoltatja, a jachtot meg a nagymama nevére íratja.

    Szerintem te semmi mást nem csinálsz, csak nyomod megint az aktuális pártjelszót, amit a vezetők a fejedbe vertek! Azért mert Gyurcsány szerint hülyeséget mond Botka, már akkor igaza is van?

  • hazai lampa. Te meg szunet nelkul a Kadar kort hozod fel pldanak, mintha akkor olyan jo lett volna. Meg otthon voltam aa kezdeti idoben,. Elfelejted minden alkalommal, hogy Kadar rengeteg penzt kapott akkor nyugattol. Ezert volt jobb egy ideig, amig a penz el nem fogyott.
    Ez a forradalom utan volt es bizony a nyugat ezzel probalt segiteni, Persze, a penz kolcson volt csak.
    Orban Viktor fejezte be nemreg a visszafizeteset.

  • hazai lámpa
    2018 április 24
    4:07 de.ANem tydom, mi bajod van a Feszty Arpad korkepevel, mert egy monumentalis kep, ami tobb vilagkiaitason is volt.
    a KEPET 18O9 ben festette Feszty, egy francia kep ihlette meg,, ami meg napoleoni haborurol szolt.
    I
    gen impozans es latvanyos, hihetelen sok munkat igenyelt. Allitom, hogy ilyen mu nincs sem Kanadabn, sem az USA ban, de europai orszagokban is keves helyen. Remek helyen tartjak, Opusztaszeren, egy kulon, neki epitett hazban. Inkabb buszkenek kee lenni ra, es semmi giccsest nem latok rajta, csak te./

  • Jesszus Figyelő! Ezt még a kormányzati gazdasági guruk sem mondják,hol hallottad ezt a hazugságot? „Orban Viktor fejezte be nemreg a visszafizeteset.”
    Hát ezen alapszik, hogy ott azt képzelitek, a mai kormányerő jobb „gazdája” az országnak!
    Nagyjából 8-10%-kal valóban csökkent az adósság: 82% helyett, most kb. 70-75. Úgy, hogy közben az EU-tól kaptunk 15 ezer milliárd vissza nem térítendő támogatást, lenyúltak 3 ezer milliárdos nyugdíj-megtakarítást és többszáz milliárdot kivontak az egészségügyből, oktatásból, kultúrából, szociális ellátásból.
    Ez a kormányfő (első szolga,prime minister) soha, egyetlen kanyit se „fizetett vissza”, se nem áldozott a saját zsebéből az országra. Nem is tudott volna: nem volt gazdag, amikor politizálni kezdett. Csak azóta nőnek a kastélykái, híznak a földbirtokai, meg ki tudja hol, és mennyi vagyonka, amióta beszállt az „országvédelem” bizniszbe.
    Félreértés ne essék: nem várom, hogy Magyarország vezetői csőszkunyhóban lakjanak, és ingyenkonyhán étkezzen a család.
    De az azért túlzás, hogy 400 milliárd(!) forintért vágják tönkre hazám történelmi műemlékét – a budai várat -, hogy a dölyfös első szolga a Várhegy magasában ágálhasson, és ne kelljen „szoroskodnia” a Parlamentben. (Láttál már kolostorépületen panorámaerkélyt?
    Ami meg a körképet illeti: a műfaj egésze giccses. Van egyébként Moszkvában is ilyesmi: a borogyinói csata körképe. Ugyanígy külön épületben, külön parkban áll, csak nagyobb – tudod, a keleti despoták mindig is vonzódtak az „agrómnüj”-höz. (hatalmashoz)

  • Figyelő
    2018 április 26
    10:18 du.

    „mi bajod van a Feszty Arpad korkepevel, mert egy monumentalis kep, ami tobb vilagkiaitason is volt.”

    Mint máshol leírtam, az a bajom, hogy ezt a művészeti alkotást egyesek történelmi forrásként használják.
    Művészeti alkotásként érdekes, és sokat elmond a korról, amiben született. A romantika korában a honfoglalást egy olyan eseménynek gondolták, amikor a magyarok leigázták az itt élő népeket.

    „Remek helyen tartjak, Opusztaszeren, egy kulon, neki epitett hazban.”
    Akkor Orbán Viktor miért hagyja lerohadni a helyet és a Rotundát is? Egyszer mondott ott beszédet az elmúlt 8 évben, pedig ez állítólag az egyetlen nemzeti emlékhely a pesti Hősök terén kívül!
    Azért vélhetőleg, mert a szocialisták alapították a történelmi emlékparkot, és ők mentették meg a Feszty-képet is, és nem Orbán.

    Kádár János érdeme, hogy te Ópusztaszeren láthatod a felújított körképet, ehhez mit szólsz?:)
    Egyébként én nem írtam, hogy giccses, azt talalom írta. Maga a kép azért nem giccses, mert ebben a műfajban ez a stílus volt a természetes. A körkép volt a korabeli mozi.
    Viszont a kísérőzene és a halálhörgés elég giccses, ami közben hangszórókból megy.

  • Figyelő
    2018 április 26
    11:43 de.

    „Kadar rengeteg penzt kapott akkor nyugattol.”

    Orbán is rengeteg pénzt kap nyugatról (EU-s támogatások), ezért megy jobban az ország gazdasága!
    Ráadásul Orbán ingyen pénzt kap, amit nem kell visszafizetni.

    Vélhetően ezért szórja ki lapáttal az ablakon, és nem érez semmi felelősséget az elköltésében.
    Kádár is épített stadionokat teljesen feleslegesen a botlábú magyar focistáknak, és alulfizette az oktatást és egészségügyet. De mellette a gazdaságba és a kulturális életbe is fektettek pénzt, ami sokszorosan visszahozta az árát! Akkor, ha szakemberek hozták a döntést.

    Orbán szintén sokat költ a focira, viszont a gazdasági döntéseknél nem hagyja a szakembereket érvényesülni!
    Pl. ha valahol Ferenc Jóska korában volt egy méregdrága, de már akkor is felesleges pincsikutya futtató vagy arisztokrata macskák idegszanatóriuma, annak ma föl kell épülni bármi áron!
    Akkor is, ha a magyar emberekre nem jut elég pénz ezmiatt!

    Én ezt nemcsak a hírekben hallottam, hanem fideszes lovas szakember szájából is. Hogy a szilvásváradi lovasaréna olyan minőségű, hogy ott nem lehet lovas világversenyeket tartani a jelenlegi állapotában.
    Bármelyik régi építésű lovas aréna jobb állapotban van az országban.
    Mégis Szilvásváradra kellett építeni, és a Mészáros Lőrincnek, mert ez volt a politikai döntés, és kész. Nincs apelláta.

  • Na, ilyen is van! Lámpával teljesen egyetértek a Feszty körképet illetően: egy korabeli divat megtestesülése. Ki azért ne dobjuk, mer’ ugye már benne van az a sok festék… 😀

    Nem olyan nagy probléma, ez legyen a mi legnagyobb bajunk.

  • Hazai lampa. azt irod Orban is rengeteg penzt kap az E-U tol. Az lehet, nem tudom mi az a „rengeteg>? De MINDEN allam ami az Eu hoz tarozik kap penzt . Kadar, csak azert kapott sok penzt, mert kulfoldnek rossz volt a lellkiismerete, hogy a magyar foprradalomkor kussolt! Senki nem allt ki mellette. Hiaba pofazott Anglia, Amerika a radioban. Meg emlekszem arra, hogy uszitottak is a nepet: „Tarsatok ki! Jon a felmento hadsereh=g” amai napig nem ert oda.

  • A Feszty korkep egy tortenelmi mu, ilen sok log a magyar Galleriakban, hasonlo temaval. Nem tudom, hogy nektek mi faj a kep letezesebe, de mindegy . Az eredete igen regi, ha mas nem, akkor, legalbb ezt kene latni benne,.

  • Figyelő
    2018 április 27
    1:43 du.
    Nem szívesen igazítlak ki, mert falra hányt borsó, de a többiek kedvéért: Én úgy tudom, gyakorlatilag nem kapott pénzt Kádár. Hacsak nem az 56-57-ben kapott segélycsomagokra (csoki, rágógumi, fogkrém, fogkefe, ilyesmi) gondolsz. Mert azt valóban kaptunk. Az iskolában ki is osztották nekünk. Hanem egyrészt az ország kapott egy kis engedményt a ruszkiktól, hogy konszolidálni lehessen a helyzetet, másrészt pedig a 80-as években felvettek kölcsönöket MAGÁNBANKOKTÓL: Ezt azért lehet pontosan tudni, mert az állami kölcsönök egy részét a volt szocialista országoknak elengedték, nekünk azonban nem lehetett elengedni, mivel nem ÁLLAMI kölcsönök voltak. Na, ezt kellett aztán visszafizetni a rendszerváltás után, de nem Orbán fizette vissza, hanem még Antall és Horn.
    Orbánnal az van, mint a Jereváni rádióval: nem visszafizette, hanem ellopta…

  • Kalocsai Miklós!
    ápr.24.2:44

    Kicsit hosszabbra sikerült, elnézésedet kérem, de nem tudtam mit hagyjak ki belőle, hogy érthető legyek, honnan -hova akartam eljutni!
    A lényeget illetően egyetértünk, odáig feltétlenül, hogy Bajnainak nagyon örült mindenki, meghirdetett egy u.n. „ernyőszervezetet” ahova bármelyik demokratikus társulás csatlakozhatott volna akinek ugyanazok a céljai-a jogállam visszaállítása, alkotmányos köztársaság, demokratikus és arányos választási rendszer stb aztán a jó szándékú Bajnai eltévedt a politikai útvesztőben, és ez lett a dolgok veszte…. – pedig a főszereplő valóban Bajnai volt ill.lett volna!

    Innentől én egy picit másként emlékszem: Bajnai konkrétan „meg lett vezetve” hogy szándékosan- e, azt nem tudom, de lehet, hogy csak mint egy külföldről hazatérőben lévő személy aki nincs mindennel tisztában az itthoni történéseket illetően értett félre valamit, de tény, hogy a Millát mint szervezetet alaposan félreértelmezte, a tüntetéseikről készült fotókat látva azt hihette, hogy ez valami óriásira dagadt szervezet (párt?)akinek ennyi támogatója van,lelkesen az élére állt komoly és eltökélt szándékkal,így az emlékezetes, Erzsébet-híd lábánál zajlott „székfoglalója” után (okt.23)kimagasló népszerűséget(23%) mértek neki az összefogás élén.Joggal várta mindenki, hogy ez a szám csak növekedni fog, örültek a szárnya vesztett jó szándékú ellenzéki szavazók is, hogy lesz kire szavazni, mert a Bajnai féle összefogás valamiféle biztonságot és erőt feltételezett.(akkor még nem volt így lejáratódva a maga a kifejezés sem) Az a rövidke egy év (10 hónap) amit Bajnai a kormány élén töltött megnyugtatta a kedélyeket és további garanciát jelentett/volna, ha elindul a 2010- es választásokon, bár jelezte, hogy csak azt a hátralévő időt vállalja ami Gy. kormányzásából még fennmaradt. Személy szerint nagyon sajnáltam, mert meggyőződésem, hogy ha Bajnai folytatta volna, talán meg nem nyeri, de a 2/3 messze elkerülhető lett volna, így a választási törvények sem kerültek volna erőteljes Fidesz behatással átdolgozásra. Itt tehát kettős volt a veszteség. De mint mondják, a politikában, történelem olyan nincs hogy „ha,” meg hogy „lett volna”

    Sajnos azonban a dolgok kezdtek szétcsúszni, visszafejlődni, a népszerűségi mutatók estek, és Bajnai ekkor vesztette el a fonalat végleg! Menet közben rájöhetett, hogy a Milla nem egy párt tízezres szavazó bázissal hanem egy virtuális szerveződés a fb.-on, akinek ugyan rengeteg követője van, az általuk meghirdetett tüntetésekre valóban nagyon sokan mentek el, de azok között ott voltak a MSZP-s szavazók, a DK-s, LMP-s, Liberálisok, a MOMA stb szimpatizánsok, és az akkor felbomlott LMP-ből kiszállt és új párttá alakult PM-sek is – sőt nagyon sokan párt nélkül pusztán szimpatizánsok voltak, akiknek csak egyszerűen nem tetszett a rendszer és ezért vettek részt az „Egymillióan a Sajtószabadságért” elnevezést viselő szerveződésben rendezett gyülekezésen. Milla nevű párt akire szavazni lehetett volna tehát nem volt. Megtévesztő volt viszont a nem sokkal később alakult EGYÜTT elnevezése is, hiszen jószerével arra gondolhatott az eseményeket nagyjából követő áp.hogy – nevéből következően – ez lenne a Bajnai által meghirdetett ernyőszervezet, de akkor már napirenden volt az összefogás sürgetése, és szó volt arról is, hogy maga ez a szó lesz az „egybetömörült” pártok neve a választásokon – végül elvettették, tekintve, hogy alakult egy ilyen nevű kamu párt is a választásokra.

    Bajnai sajnos nagyon kiengedte a kezéből a gyeplőt, és az égisze alatt szervezkedő önjelölt „civilek” akik akkor még ezerrel elleneztek minden pártot, míg rá nem jöttek, hogy abban a pillanatban mihelyt a társadalom közügyeit formálják, politikára adták a fejüket, és a politikusok általában (pláne ha a parlamentbe igyekeznek)pártokat alkotnak.Sajnos a megmondó emberek között akkor Juhász Péter a Milla egyik létrehozója és szervezője) jóval nagyobb szerepet kapott és játszott mint kellett volna, Jávor Benedekkel (PM) karöltve elszántan küzdöttek az állítólagos „összefogásból” kirekeszteni a Dk-t, sőt Juhász odáig ment, hogy egyenesen ő koordinálta ki jelentkezhet és mikor a Bajnai által meghirdetett ernyőszervezetbe, ő tárgyalt az összefogásról, és ő jelölte ki a „sorrendet” is ki mikor jöhet egyeztetésre!(lásd Kuncze Gábor esetét) A nagy buzgalomban még egy-két nyilvánosan elhangzó hazugságba is belement, amit aztán nem győzött magyarázni stb és én ma sem értem, Bajnai nem látta mi történik hogyan élnek vissza az általa megfogalmazott elképzelésekkel és szándékokkal- vagy egy idő után már reménytelennek találta volna a visszafordítást, hiszen a dolgok szemmel láthatóan nem oda futottak ki ahova ő maga szerette volna, és jobbára már csak kivárt, szemmel láthatóan elveszítette a lelkesedését, úgy tűnt, hagyta hogy a dolgok menjenek a maguk útján,mert sok ráhatása már nem volt a dolgokra, noha ekkor még ő volt az állítólagos minie.jelölt. Sajnos megette a „Gyurcsányt távol kell tartani mindenféle összefogástól” c. maszlagot, noha kezdetben egyetlen feltétel volt, hogy demokratikus párt legyen, azonos célokkal. Sajnos ez is Juhász P. ráhatása volt másoké mellett, és az MSZP ebben az egyébként zavaros helyzetben bedobta Mesterházyt mint minie. jelöltet – innentől kezdve összefogást terveztek, de egy demokratikus pártot határozottan kizárva, két minie. jelölttel, melyből az újdonsült jelölt semmiféle ráhatásra, kérlelésre, okos tanácsra és sok egyébbel alátámasztott javaslatra sem volt hajlandó visszalépni a másik, esélyesebb és miután már bizonyított, alkalmasabb javára, és folyamatosan azt sulykolták, hogy nincs szükség Gyurcsányékra mert már mindenki „le van fedve” valamennyi választó megtalálja a neki tetsző, általa választani kívánt pártot a közös listán, Mesterházy pedig mindinkább bele élte magát a vállalt szerepbe! Bajnai jelöltségéről már szinte senki nem beszélt, és az sem igen zavarta a plénumot, hogy totál nem tudja a jó nép, hogy ki kivel fog össze, mit jelent az hogy EGYÜTT, ki kivel van együtt, én sem igazán ismertem ki magam, noha naponta figyeltem a fejleményeket, hát akkor mit kezdhetett vele Gizi néni vagy Béla bácsi? Egyáltalán mi szükség volt Bajnaira, ha Mesterházy a jelölt az MSZP önös érdekénél fogva, és ebbe a többi párt miért ment bele? Miként most, a 2018-as választásokra készülve, 2016 decemberében is szó nélkül felrúgta az addigi eredményes tárgyalásokat a többi párttal, az elfogadottnak tűnő minie.jelölttel – és megint csak beállt az önjelölt Botka mögé mert az volt, bármennyire is magyarázzák – de ezt már megbeszéltük. Hát ezért állítottam párhuzamba előző írásomban Mesterházyt és Botkát, és miután úriember biztosra nem fogad -:))) ( pláne úrinő) így majdnem biztos vagyok benne, hogy 2022-ben lesz egy harmadik, aki felfejlődik a másik kettő mellé!

  • Almási Alma
    2018 április 27
    2:41 du.

    „…de nem Orbán fizette vissza, hanem még Antall és Horn.
    Orbánnal az van, mint a Jereváni rádióval: nem visszafizette, hanem ellopta…”

    Alighanem ez a „nem fosztogattak, hanem osztogattak esete” -:)))

  • Miklos Banfi 2018 április 23 2:14 de.

    „Bravó Margit, én is, mint Alma is teljesen így gondoljuk.. Helyettünk is írtad ezt”
    Na ezen nem csodálkozom, mert tőled még egy értelmes mondatra sem lehet számítani nem egy egész cikkre.

  • Besancon
    2018 április 27
    3:49 du.

    Most megint ugyanez van.
    Na, én mindenesetre elhatároztam, még május 8-ig várok, aztán többé nem töprengek a politikáról. Öreg vagyok, nincs már sok időm eredménytelen hülyeségeken rágódni. A kádár-korban nőttem fel, igénytelen vagyok, nyugdíjas, a gondolatom és a véleményem pedig SZABAD akkor is, ha Orbán akárhogy ugrál. Majd találok valami érdekesebb elfoglaltságot magamnak.

  • Ha megérik a gyümölcs: lehull fájáról.
    Érett gyümölcs vagy, föld, lehullanod kell.
    Még várok holnapig;
    Ha holnap sem lesz a végitélet:
    Beások a föld közepéig,
    Lőport viszek le
    És a világot a
    Levegőbe röpítem… hahaha!
    [Petőfi]

  • Alma:

    Lőport viszek és pálinkát,le a Föld méhébe
    Had mulassak utoljára, Világnak végére
    És ha majd a demizsonnak ráverek seggére
    Felbaszom e rút világot, fel a magas égre..

    /Petoeffy után Géjjza /

  • Kalocsai Miklós

    Besancon
    2018 április 27
    3:49 du.

    Ennek az ügynek a gyökerei szerintem a rendszerváltásig nyúlnak vissza, de most csak 2006-ig tekintsünk vissza röviden. Gyurcsány a választási győzelmet a sírból hozza vissza. Orbánék reakciójáról már nagyon sok szó esett, de nagyon ritkán és szőrmentén érintik a liberális véleményformálók reakcióját. A ciklus úgy telt el, hogy a baloldalinak hazudott média és szereplői a Fidesszel versengve gyilkolták az MSZP-t és Gyurcsányt. Ebben a nagy igyekezetben elfelejtették komolyan venni Orbán már alig titkolt törekvéseit, bár Debreceni József többször felhívta a figyelmet a várható veszélyre. Az eredményt ismerjük. Orbán kétharmaddal nyert, és rögtön hozzálátott a megszerzett hatalom bebetonozásához. A fent említettek Orbánt komoly bírálatokkal illették, de továbbra is az MSZP-t, majd Gyurcsányt akarták legyőzni. Ennek jegyében istenítették a 100000 lájkos Juhászt, és tévesztették meg Bajnait. Bajnai sajnos lépre ment, és az történt amit korábban írtam. Most, ahogy újra végig gondoltam az eseményeket, be kell látnom, hogy nem is Bajnai volt a főszerelő, neki a balek szerepe jutott. A főszereplő azok a vélemény vezérek, akik ugyan egyre kevesebben, de még mindég butítják a magyar társadalmat. Bírálják Orbánt, alázzák az ellenzéket. Úgy viselkednek, mint az ostoba sofőr, aki egyszerre nyomja a gázt és a féket, s közben csodálkozik, hogy nem megy az autó. Csak tönkre!

  • talalom
    2018 április 27
    3:30 de.

    „400 milliárd(!) forintért vágják tönkre hazám történelmi műemlékét – a budai várat -,”

    Tudtad, hogy a Budai Várban soha nem lakott király? Ezt a mostanit ugyanis a dualizmusban építették, amikor is Ferenc Jóska végig Bécsben lakott a feleségével.
    Horthy használta az épületet a 2 v.háború közt, de nem a királyi lakosztályokat.

    A középkorban szép lehetett, de ez a mostani a historizmus terméke, 19. századi konstrukció, ami a történelmi Magyar Királyság nagyságát volt hivatott hirdetni. Ami aztán széthullott 1918-ban …

  • Figyelő
    2018 április 27
    1:49 du.

    „A Feszty korkep egy tortenelmi mu, ilen sok log a magyar Galleriakban, hasonlo temaval”

    Mint máshol írtam, a dualizmus idején nagy divatja volt Árpád és a hét vezér kultuszának, talán hogy ellensúlyozza a Habsburgok és a Kat. Egyház barokkos Szent István kultuszát.

    Több művész alkotta akkor szoborba, festménybe a honfoglalókat, ahogy akkor elképzelték. Romantikus stílusban, felsőbbrendűnek a magyarokat, és alsóbbrendűnek a nem államalkotó népeket. Nemcsak a konzervatívok, hanem a liberálisok is díszmagyarban szaladgáltak az ünnepségeken! Hősök tere, Vérszerződés Székely Bertalantól, az ópusztaszeri Árpád-szobor stb.

    Természetesen szíved-joga ezt az irányzatot kedvelni, tőlem azt kedvelsz, amit akarsz.
    Egyébként a barokkos Szent István-kultusz se volt sokkal különb, mert ott meg a Habsburgokat a fény és pompa vakította el.

    Nekem sokkal jobban tetszik az emberléptékű középkori kultúra, amit nem teljesen jogosan neveznek sötétnek. Pl. az észteknek egy nagyon szép, középkori eredetű fővárosa van. Tisztán, rendben tartják, minden turista erről számol be.

    Budának is volt egy középkori városmagja, nagyrészt már a föld alatt van.
    A gótikus, román stílus emberi léptékűek. Főleg a szobrok és festmények.
    A parasztbarokk is szép tud lenni.

    Az állami megrendelésre épült neobarokk, historikus épületek igazi pénznyelők, és csak a reprezentációra alkalmasak. Ez egész Nyugat-Európában így van, pl. London több nagy épületénél.
    Csak ugye a Brit egy világbirodalom volt, a Magyar Királyság meg széthullott 1918-ban, és nem úgy néz ki, hogy mostanság összeállna …

    De majd a Viktor! 🙂

  • Almási Alma
    2018 április 27
    9:51 de.

    Örülök, hogy egyetértünk valamiben.

    De azért megjegyezném, hogyha a kommunisták nem keltik új éltere, ma a kakas se kukorítana utána. 1944-ben ugyanis a kép nagy része megsemmisült, és a megmaradt kis részt darabokra vágták, ami évtizedekig penészedett valahol.

    Az valahol logikus, hogy a második honfoglalást, vagyis a földosztást Ópusztaszeren kezdték meg az elvtársak. Bár sajnos helyesebb lenne a név, hogy tsz-ek és állami gazdaságok honfoglalása.
    Ehhez képest ennek annyi jele sincs a történelmi emlékparkban, hogy legalább egy emléktábla jelezné. A körképen ennek annyi jele van, hogy bő gatyás parasztok vezetgetik a fejedelemasszony kocsiját.
    Meg talán a skanzen, ahol vidéki épületek vannak a 30-as évekből.

  • Almási Alma
    2018 április 27
    2:41 du.
    Minden kint elo magyar tud a KLadar penzrol, mert sokan meg otthon ;ltek akkor> A forradalom utan volt, hogy hirtelen a kulfold segiteni akarta a magyarokat., Ez teny. Hogy a penz hova lett, azt senki sem tudh=ja, mert KADAR mar nem tud valaszolni!

  • hazai lámpa
    2018 április 28
    5:33 de.

    Mindig irom, hogy a magyaroknak, foleeg a vezetoknek utaznia kene kulfoldre. Pl. Ha te latnad a British muzey ( egyike a leghiresebbeknek)az honfoglalas idejebol azaz KORABan keszult muveket, hasonlo veleml;nnyel volnaal. Akkor, az volt a stilus, nem keklk hoy tetszenm, de nem illik sajat emlekeinekt kigunyolni!

  • hazai lámpa
    2018 április 28
    5:33 de.

    Mindig irom, hogy a magyaroknak, foleeg a vezetoknek utaznia kene kulfoldre. Pl. Ha te latnad a British muzey ( egyike a leghiresebbeknek)az honfoglalas idejebol azaz KORABan keszult muveket, hasonlo velelemennyel volnal. Akkor, ez volt a stilus, nem hiszem, hogy tetszene, de nem illik sajat tortenelmi emlekeinekt kigunyolni!

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 április 30
    1:36 du.

    Mint írtam, a 19. században nagy divatja volt, hogy klasszicista stílusban építették a nemzeti múzeumokat.

    Nem rémlik, hogy bármit kigúnyoltam volna.

    Viszont a briteknek a mai napig van rá pénzük, hogy a hatalmas épületeket fenntartsák. A magyarok meg azóta kisebb országban élnek, kisebb bevétellel. Orbán mégis hatalmas épületekben gondolkodik. Ki fogja fönntartani, te meg a kanadai emigránsok?

    Vagy mi, a csóró magyar adófizetők? A külföldi turisták csak akkor jönnek ide, ha tényleg hasznos és érdekes a látványosság. A szilvásváradi lovarda nem ilyen, mert már most be kellett zárni a pályát, pedig 7 milliárd forint elment rá.

  • hazai lámpa
    2018 május 1
    7:04 de. Ne haragudj, de Te mindenkit kkritizalsz, sohs semmi sem jo! A fiam es menyem tavaly voltak Budaapesten es elragdtatva beszelnek rola.Sot, a kanadai anyostarsam is, aki ehgy Duna hajozason vett reszt es elmentek BUdapestre is. uszkenek kene lenni a magyarnak, hogyan el, mit TUD , mi MULTJA STB.

  • hazai lámpa
    2018 május 1
    7:04 de. Ne haragudj, de Te mindenkit kritizalsz, sohA semmi sem jo! A fiam es menyem tavaly voltak Budaapesten es elragdtatva beszelnek rola.Sot, a kanadai anyostarsam is, aki egy Dunai hajozason vett reszt es elmentek BUdapestre is. Buszkenek kene lenni a magyarnak, hogyan el, mit TUD , mi a MULTJA STB.

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 1
    5:51 du.

    „Ne haragudj, de Te mindenkit kkritizalsz, sohs semmi sem jo!”

    Foglalkozhatnál már kicsit magaddal! Te itt még azt is számon tartod, hogy a kanadai miniszerelnök hova utazott a pénzetekből, és mennyiért!
    Én Orbánnak az utazásaival és nyaralásaival nem is foglalkoztam, pedig egész flottája van neki a legkülönfélébb közlekedési eszközökből.

    Annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy ez a sok múzeum meg mindenféle reprezentációs épület Pesten és szerte az országban kicsit már soknak tűnik a magyar bevételekhez. Mert a felújítást az EU fizeti, de fönntartani majd a magyar adófizetőknek kell! Ugyanilyen haszontalan és túlzó volt Gyurcsány idején a 4-es metró.

    Ha a fiad meg a menyed is adót fizetnének Magyarországon, és a fizetésüknek egyharmadát levonják, akkor majd ők is kétszer megnéznék, hogy mire költ a kormány.

  • hazai lampa.

    Nyugodt lehetsz, o fizetetesukbol itt is levonnakl 35 % ot adora. Minden allamot az adofizetok tartanak fenn, akar hol elsz.

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 1
    9:42 du.

    Jó, akkor követelje a fiad meg a lányod, hogy Kanadában építsenek palotát a királynőnek, amit majd az adófizetők tartanak fenn! Ha nektek annyira könnyű befizetni az adót, akkor nyilván mindegy, hogy mire megy.

    Leírtam már többször, hogy Orbán milyen építkezéseket folytat szimbolikus célból.
    Budai Vár
    Múzeumi negyed
    Szilvásváradi lovarda
    vidéki kastély és várprogram

    Ezek közül van, ami igazi turistalátványosság lesz, azzal nincs baj.
    Azzal sincs baj, ami a magyar nemzet összetartozását fejezi ki.

    Azzal van baj, ami pénznyelő, mint a 4-es metró, és nincs igazából szükség rá se gazdasági, se nemzeti szempontból.

  • Ez a kulonbseg ketton kozott. En nem kritzaltam a kanadai miniszterelnok utjat Indiaba 4 tagu csaladjaval a mi adonk penzebol, gondolom, hogy nem sajat zsebebol fizette az utat. Majd ha valaszatas lesz megint nem ra szavazok. De hogy en ragodjak az o hulyesegen, vagy hibain, arra sem idom, sem kedvem nincs. Annyi mas erdekesebb hir es esemeny tortenik a vilagban.

  • hazai lámpa
    2018 május 2
    5:29 de.Meg annyit, hogy az orban fele epitkezeswek NEM a sajat dicsoseget fenyezi, hanem olyan dolgok, mr=elyeketa magyar nep mindig tud ertekelni a ku;foldoi latogatokkal egyutt. Egyedul a var piszkallasa ami nem tetszzik, mert ott bizony hig=hetetlen tortenelmi emlekek vanak. Soha nem felejtem el, hogy Apam minket gyerekekt mindi, minden vasarnap felvitt a varba, megnezni az orsegvaltast, fantaszztikus laatvanyos volt. Mellesleg, egyik osztalytarsnom edesapja is testor volt.
    MIkor utoljara otthon voltam es egy vasarnap a varban jartamban lattam, hogy meg ma is szokas ezt az emlleket fenntartani.bAR MAR ALIG VAN TESTOR.

  • hazai lámpa
    2018 május 2
    5:29 de.Meg annyit, hogy az orban fele epitkezeswek NEM a sajat dicsoseget fenyezi, hanem olyan dolgok, mr=elyeketa magyar nep mindig tud ertekelni a ku;foldoi latogatokkal egyutt. Egyedul a var piszkallasa ami nem tetszzik, mert ott bizony hig=hetetlen tortenelmi emlekek vanak. Soha nem felejtem el, hogy Apam minket gyerekekt mindi, minden vasarnap felvitt a varba, megnezni az orsegvaltast, fantaszztikus latvanyos volt. Mellesleg, egyik osztalytarsnom edesapja is testor volt.
    MIkor utoljara otthon voltam es egy vasarnap a varban jartamban lattam, hogy meg ma is szokas ezt az emleket fenntartani.bAR MAR ALIG VAN TESTOR.

  • Figyelő
    2018 május 2
    10:16 de.

    Kedves Figyelő. Hát azért ez nem teljesen igaz, hogy nem kritizálta a kis Trudeau-t indiai útja miatt.

    https://i.imgur.com/Sl55s71.jpg

    Szóval az, hogy a családi utazgatása miatt gerinctelennek nevezte, és még szégyenkezett is az elég nagy kritika Öntől Trudeau felé! Jogosan teszem hozzá.

    A lényeg, hogy de bizony kritizálta.

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 2
    10:24 de.

    „Meg annyit, hogy az orban fele epitkezeswek NEM a sajat dicsoseget fenyezi, hanem olyan dolgok,”

    Hát, a dicsőségét biztos nem fogja fényezni, főleg amit rögtön az átadás után be kellett zárni, pl. a szilvásváradi lovardát. Hét milliárdból olyan lett, hogy az első használat után szétesett.
    De mondhatnám a gyulai lószanatóriumot is, ami biztos jó lesz a lovaknak, de közben meg emberek rosszabb fizikai állapotban vannak, mint a drága versenylovak.

    „olyan dolgok, mr=elyeketa magyar nep mindig tud ertekelni a ku;foldoi latogatokkal egyutt.”

    Ópusztaszert akkor miért hagyja lerohadni? Oda már külföldi turista nem is megy, már csak azért sem, mert a kátyúkban eltörik a tengelye, mire odaér az autójával a helyszínre. De egyébként se reklámozzák sehol a Nemzeti Emlékparkot.

    Szerintem hasonlóan megalomán építkezések folynak Budapesten, mint a 4-es metró esetében. A turistákat ez taszíthatja is.
    A magyar emberekről nem is beszélve, mert sok embernek arra sem lesz pénze, hogy Pestre utazzon ezeket megtekinteni.

    De ismétlem: fontosak ezek a fejlesztések, főleg ha szakemberek döntöttek volna arról, hogy mire van szükség! Sajnos olyan helyzet még egyszer nem lesz, hogy EU-s pénzek legyenek a sok közérdekű építkezésre. Ezért félnek a normális emberek, hogy Orbán történelmi esélyt játszik el.
    Természetesen az ellenzék még rosszabb, mint Orbán, mert nekik ötletük sincs arra, hogy mire kellett volna költeni ezt a pénzt. Újabb metróra.:)

  • hazai lámpa

    HunCanada
    2018 május 2
    11:43 de.

    Emlékszel, mikor Orbán a VIP-páholyban ült a fiával a foci világbajnokságon?

    A belépőjegyről nem is beszélek, de csodálkoznék azon, ha az útiköltséget nem mi fizettük volna. Na nem a repülőjegyet, hanem a repülőgépet.

  • Ez a kulonbseg ketton kozott. En nem kritzaltam a kanadai miniszterelnok utjat Idiaba 4 tagu csaladjaval a mi adonk penzebol, gondolom, hogy nem sajat zsebebol fizette az utat. Majd ha valaszatas lesz megint nem ra szavazok. De hogy en ragodjak az o hulyesegen, vagy hibain, arra sem idom, sem kedvem nincs. Annyi mas erdekesebb hir es esemeny tortenik a vilagban.

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 3
    9:59 de.

    „En nem kritzaltam a kanadai miniszterelnok utjat Idiaba 4 tagu csaladjaval a mi adonk penzebol, gondolom, hogy nem sajat zsebebol fizette az utat.”

    Én sem kritizáltam Orbánt, amiért az elnöki különgépen magával vitte a fiacskáját! Gondolom, nem a saját pénzéből vette a repülőt.
    Majd ha választás lesz, megint nem Orbánra szavazok.

    Az, hogy te nem rágódsz Trudeau hibáin és hülyeségein, viszont finoman szólva egy nagy önfényezés. De hagyjuk, nem ez az első eset, amikor valaminek az ellenkezőjét magyarázod.
    Fontosabb, hogy itt Szikszaival a kanadai neoliberálisokat sokat szidtátok, a szabadosság és a migránsok miatt. Én ezt valahol meg is értem, hogy rossz lehet egy olyan világban élni.

    Orbán ennek az ellenkezőjét csinálja. Szerencsére itt nincsenek transzvesztita énekesek és melegházasság sincs.
    Cserébe éjjel-nappal hallgatjuk a rádióból a keresztény demokrácia fontosságát. Ennek alapja a család, az egyház és a kormány, ezt sokszor elmondja Orbán kormányfő.
    Azt látom, hogy ez neked nagyon tetszik, de annyira mégsem, hogy hazaköltözzél.

    Gazdaságilag az országban kicsit több a fogyasztás, de igazán nem javult a helyzet. Na ez egy nagy különbség Kanadához képest! A nyugdíjasoknak itt se, ott se kell aggódni a megélhetésen, mert a kormány nem hagyja pusztulni őket.
    De a kanadai és a magyar dolgozók között ég és föld a különbség a fizetésekben és a kilátásokban.

    Ha én is kanadai nyugdíjas lennék, valószínűleg én se rágódnék Orbán gazdasági ügyein.

  • hazai lámpa
    2018 május 4
    5:27 de
    Tudod, az az erdekes, hogy te szeretsz kritizalni, de ha Teged kritizal valaki mindjart megsertodsz.

  • hazai lámpa
    2018 május 4
    5:27 de
    Tudod, az az erdekes, hogy te szeretsz kritizalni, de ha Teged kritizal valaki mindjart megsertodsz.
    Bizony, a kanadai dolgozonak jol meg kell dolgoznia a penzert, nem loghat a munkahelyen,mertr kirugjak. :Es itt nem divat a munakhelyrol a szeerszamokat hazavinni. , mint otthon a gyarakbol., amit magam is lattam.

  • Figyelő
    2018 április 30
    1:40 du.

    ‘Mindig irom, hogy a magyaroknak, foleeg a vezetoknek utaznia kene kulfoldre. Pl. Ha te latnad a British muzey ( egyike a leghiresebbeknek)az honfoglalas idejebol azaz KORABan keszult muveket, hasonlo velelemennyel volnal.”

    Ugyan kedves Figyelő, árulja már el, honnan veszi, hogy a magyarok (úgy általában) no pláne a vezetőjük nem utaznak?
    Nem először tapasztalom, hogy előszeretettel nyilatkozik meg lekezelően, bármely témát érintően, a magyarok viszonylatában! Miért feltételezi, hogy a magyarok közül senki nem látta, azt sem tudja mi fán terem, elképzelni sem tudja British Museumot, és az abban látható kiállítást?
    Nagy valószínűséggel nem minden magyar látta, mint ahogy nem is érdekel mindenkit egyformán, van aki inkább a tengerparton sütteti a hasát sokadszorra is, mint hogy egyszer bemenjen egy múzeumba (még itthon sem, hát még külföldön)ám arról is meg vagyok győződve, hogy ezeregy minden van amit Ön nem látott és egy átlag magyar polgár viszont igen! Hát a világ már csak így működik! Én úgy látom, mivel itt élek, hogy a magyarok nagyon is szeretnek utazni és jóval többet költenek utazásra – ma már szinte minden irányba – mint azt bölcsen végig gondolva az anyagi helyzetük egyébként lehetővé tenné! Persze itt sem mindenki teheti meg, az igénye sem mindenkinek azonos rá, de gondolom Kanadában sem. Egy-egy hosszabb,költségesebb útra esetleg körútra itt is „spórolni kell” és sok lemondással jár, aztán utólag eldöntik megérte e – de biztosra veszem, hogy a kanadai polgárok esetében ez sincs másként! Ön többször leírta, hogy magyar származású emigránsként Kanadában nem volt a legfényesebb élete, mert kezdetben lakás gondjaik voltak, majd jöttek a gyerekei(„mindig rosszkor”)és dolgoznia kellett,tehát feltételezem, akkoriban nem az európai utazások voltak elsődlegesek – később talán jobban ment, de mostanság idős korában is a gyermekeire van szorulva! Volt tehát néhány jobb éve, amikor egy-egy eu.-i körutat, társasutat megengedhetett magának – mellesleg jól tette, mert ami élményt akkor magába szívott azt soha senki nem veheti el Öntől – de nem kell feltételeznie, hogy ez valami olyan kiváltság, amiben csak mint kanadai áp.-nak van/lehet része, mert bővebb részletek nélkül is letudja itt venni bárki, hogy nagyjából mennyit és hova utazhatott – miután elég sok részletet leírt az életéről elmúlt évek folyamán! Sokan, sokfelé jártak, aki meg nem, annak nem feltétlenül a szándéka hiányzott/hiányzik, talán inkább az anyagiak, ám nekik sajnos hiába is mondaná, hogy „utazniuk kellene, mert a British Museum-ban ezt meg azt fogják látni!” Sajnos egy idő óta annyiban változtak a dolgok, hogy van ki annyit és annyiért utazik amennyit csak akar, és ahova akar – ám a lakosság jelentős részének már egy hétvégi kirándulás családodtól az ópusztaszeri „nemzeti parkba” is hatalmas érvágás!

  • Besancon
    2018 május 5
    10:41 de.
    Sajnos, ez mindig igy volt a magyaroknal! A megelhetesi nehezsegek es neha munkanelkuliseg a legtobb embert utolerte. Semmi uj nincs ebben. Kulfoldon is , hatalmas a munkanelkuliseg, amit en a kinai aru doppingjanak tudok be. A munkasosztaly sem itt, sem otthon nem mukodik mar. Az a retege a tarsadalomnak lassan kihal. A kinai aruk elarasztottak Europat, es Eszak Amerikat Kanadaval egyutt.Az olcso aru az ami fogy nyillvan a legjobban.

  • Besancon
    2018 május 5
    10:41 de.
    Tovabba, azt is tudom, hogy a magyarok imadnak utazni.< amit megertek.
    Miota a hatarok megnyiltak mindenki utazni akar.
    Unokatestveremeknek volt egy oreg orosz gyartmanyu autojuk, azzal jartak Europat es sok olyan helyen voltak, ahol en soha nem voltam es nem is leszek!
    Ha az autojukat a magyarok hosszu lejaratu kolcsonre is veszik, akkor is utaznak.Jo nekik. Encsak Erdelyben voltam es Magyarorszagon,tarsasutazassal sok dollar elleneben.