Egy szélvihar képekben…

2018 május 5 11:19 de.84 hozzászólás

Péntek késő délután és este egy erőteljes szélvihar csapott le Ontario tartományban–először Torontóban, aztán Ottawa térségében. Délnyugat Ontarioban ketten halt meg, a fővárosban pedig 45 ezren maradtak áram nélkül. Ottawában a széllökések a száz kilométer per órás sebességet is meghaladták és szombat délelőtt még mindig 9 ezren voltak áram nélkül Ottawában, a québeci oldalon – az Outaouais régióban – pedig 23 ezren. Péntek este – pont a szélvihar kezdetekor – indultam haza egy vacsoráról. Mire hazaértem, tucatnyi tetőzsindelyt tépett le a szél a házról. Leginkább szombat reggel, amiután felkelt a nap egy amúgy gyönyörű tavaszias napon láthattuk városszerte a kárt: gyökerektől kitépett öreg fákat, ledöntött kerítéseket, összetört kocsikat és ledőlt villanyoszlopokat. Ime néhány kép a fővárosból…

Nepean, Ottawa egyik nyugati külvárosa. Fotó: Ian Jack Suski.

Barrhaven, Ottawa egyik nyugati külvárosa. Fotó: Brian Double.

Ottawa Kitchissippi körzete. Fotó: Brenda Chapman.

Ottawa Kitchissippi körzete, Parkdale-Burnside sarok. A kocsi illegálisan parkolt, de az éppen ott elsétáló önkormányzati ellenőr úgy döntött, hogy most az egyszer nem bírságolja az autó tulajdonosát. Leglábbis is ezt mondta a helyszínen lévő önkormányzati képviselőnek, Jeff Leipernek. A helyi politikus is egyetértett az ellenőr irgalmas döntésével. Fotó: Jeff Leiper.

84 hozzászólás

  • Nem ismerve a kulvarosaikat, de ugylatszik a suburb-okban volt a pusztitas. Ne panaszkodjatok , 90 km-es szel az semmi ! Tegnap 120-140 merfoldes tornadok mentek at a mid-west allamain. A vilag klimaja valtozik allandoan.

  • Montrealba is elert a szornyu szelvihar!

  • Christ olvasva kell megállapítanom: szégyenletesen keveset tudok erről a hatalmas államról, holott már évek óta beszélgetünk itt: magyarok a világ minden tájáról. Gyakorlatilag három városról tudunk: Ottaváról, Torontóról és Montreálról – néha meg is kell néznem: melyik a főváros? Az is csak tétova előítélet, hogy a kanadai mentalitás sokkal közelebb áll az európaihoz, mint az USA-beli. (És nekem sokkal szimpatikusabb, de ez magánügy: lehet, hogy az az oka, hogy kevesebbet tudok az ottani életről.)
    120-140 kilométeres szélviharok az utóbbi években Magyarországon is előfordulnak: nyaranta legalább kétszer. Régebben évtizedek is elteltek két ilyen romboló vihar között: gyerekkoromban elég nehéz volt megérteni Dorothy kalandjait az Oz-ban: olyan szél, ami elől pincébe kell bújni?
    1965-ben tapasztaltam először ilyet. Balatonfenyvesen voltunk pár napot néhány osztálytársammal: egy magántelken ütöttük föl a sátrainkat. Olyan kánikula volt, amikor az ember már vágyik egy kis lehűlésre. Ilyenkor a legpompásabb, hogy zivatar idején az ember a vízben élvezi az esőt: nyakig bebújva védi a langyos víz az éles szelektől, arcát, fejét viszont jótékonyan hűti a zápor.
    Ilyesmire számítottunk a mólón, amikor megláttuk az északi part felől közeledő fekete felhőket. De volt valami fenyegető: a feketeség lilával keretezett, a földre lógó esőpászmák fura tölcsérbe csavarodtak. A parti fákon a madársereg a megszokott „vihar előtti csend” helyett – éktelenül sivalkodott. A tó sekély vize dühös hullámokat vetett, még a tófenék homokját is megmutatták abbeli igyekezetükben, hogy minél magasabbra törjenek, és vastagabb tajtékot vessenek. Pedig a felhők még messze voltak, sőt a nap is sütött a déli parton.
    Az ember ugyan 17 éves korában hajlamos öreges aggályoskodásnak látni a viharban fürdőzés veszélyeit – de akkor kicsit megrettentünk. Különösen, hogy a vízbe merészkedő Palit – nagydarab szőke gyerek -, úgy csapták a móló oszlopához a „békében” kb. 60 centis víz hullámai, hogy alig bírtuk kihúzni.
    Azóta Magyarországon is megszokott, hogy évente egyszer-kétszer szeszélyes szelek tépik le a tetőket, döntenek ki gyökerestül óriásfákat, amik aztán autókra, gyalogosokra dőlve néha halálos áldozatokat is követelnek.
    Nem vagyok szakértő, néha még abban is kételkedem, hogy ez valami új jelenség lenne. Lehet, hogy a földi élet mindig is ilyen kockázatos volt: csak nem tudtunk arról, ha a Föld másik sarkán áldozatul esnek néhányan.
    De úgy vélem: talán nem ártana otthonunk, táplálónk ilyesfajta figyelmeztetéseit komolyan venni.
    Ahogy kedvenc költőm mondja: „én mondom, még nem nagy az ember, de képzeli, hát szertelen”…
    (Affenébe: megint az „eredetieskedés” bűnébe estem.)

  • Christopher Adam

    Talalom,

    Lehet, hogy többet kéne irnom a KMH-ba Kanadából, különösen Ontario tartományról, esetleg Ottawáról. De valóban hatalmas területű ez a tartomány. Amúgy a kultúra tényleg helyenként inkább az európaira hasonlit–bár veszélyes általánositani. De azt nem lehet letagadni, hogy a brit hagyomány és örökség, a maig tartó monarchia kristálytisztán látható Kanadában–még mindig befolyásolja Kanadát és a kanadai társadalmat.

  • Naschőn.
    Itten meg kánikula van !
    Tisztára mint júliusban…

  • hazai lámpa

    talalom
    2018 május 5
    1:28 du.

    Hiába írna Chris többet, ha még az eddigiekre se emlékszel!

    Volt már itt őslakos rezervátum is, meg képek a régi városokról és faházakról, és egy vidéki búcsúról. Volt kápolna és bevásárlóközpont stb.
    Ezek alapján szerintem te többet tudhatsz Kanadáról, mint az átlag kanadai Magyarországról.

    Ez itt egy jobboldali (fideszes) blog, Figyelőnek is küldöm.

    https://bezzegnemzetek.pestisracok.hu/2018/01/17/a-kanadaiak/

  • megjegyzésem: egy fa amikor jól van telepítve, akkor ha egy teljes képet készítünk róla, a föld felszínétől felfelé és befelé egymás pontos tükörképei, azaz ugyanannyi van a talajban mint fölötte! ezt ültetéskor kell biztosítani…de a városi fák már eleve rosszul vannak telepítve ezért tudunk ilyen „gyökerestől” kitépett fákat fotózni egyébként maximum egy tőben eltört fáról beszélhetnénk ami szintén fizikailag lehetetlen, a fa fel van készülve millió évek alatt arra, hogy jön egy szélvihar…

    na, erről ennyit

    pl., egy királypálmát semmilyen hurrikán nem képes gyökerestől kitépni „csak” eltöri ami újfent szinte lehetetlen mert az meg hajlik

  • Rodeókám:
    -Mi az ami erdőben van , vízszintes és énekel?
    -??
    -Kidőlt nótafa…

  • Mifelenk a tetok es a keriteset jartan nagyon rosszul. Kornyekunkkon majdnem minden haz tetejen van valamennyi kar 1-2 nagyon rosszul nez ki.

  • Kanada mint a US is nem nemzetisegen, hanem a vilag-emberisege altal letre jott nemzet.
    A novekvo nepesedes mindeg let-terukleteket kovetel.
    Mint az os-magyarok 1200 eve.

    Persze ugy az angol, a Hudson Bay vallalat mint a franciak benyomasa elkerulhetetlen, csupan mert a franciak mint europaiak elobbvaloknak erzik magukat.
    S nem hajlandok az assimilaciora.
    Az New Orleans-ban mar alig erezheto.

    De mi lenne ma HA az amerikai forradalmi csapatok sikereskedtekk volna Canada elfoglalasaval ?

    A „Pesti Sracok” altal kozolt informacio igen ertelmetlen, egyoldalu. Sot igen felre vezeto.
    A csatolt kep az Seattle latkepe.

    De velheto hogy magyarorszagi jelentesek csupan azt tervrezetten kovettek.
    A ket a hozzaszollok azonnal jeleztek ertelmesebb meglatasaikkal.

    Manapsag az elohaladasok a nyugati tengerpartot kedveli, az azsiai, s nem az europai kereskedelem miatt.

  • A vilag eghajlata mindeg valtozoban volt.
    S az mindeg valtozoban is lesszmajd mindeg.
    Legalabb is amig a Foldnek lessz atmosferaja, tengere es a Hold-ja.
    Persze ma az atmosfera CO2 tartalma igen magas. Ami emeli ugy a tengervizek homersekleteit, mint az atmoszfera homersekletet.
    Ami okozza a leg-armalatok mozgasait, azok sebessegeit.
    S amint kulombozo leg-aramlatok utkozoddnek, ill.osszecsapodnak
    igen rendkivulli fizikai esemenyeket okozhat.
    Azon energiai erok fokozott problemak okoz a foldonlakoknak.
    Ne feledd, az emberiseg szama is nagyon sokszorosodaott ma.

    A szakertok mellapitasai alapjan mind a klimai valtozasok csupan novekednek a jelen novekvo korulmenyek alatt.
    De senki, vagy semmi mas NEM okozta azt csupan az emberiseg!

  • Geyza
    2018 május 5
    3:08 du.
    ezzel semmi újat nem aszondassz!
    az a nótafa furulyaképes száraz már évekkel korábban és szárazkorában a huzat játssza rajta, a:
    https://www.youtube.com/watch?v=hAVm7zkmg3w

    hahahahaha

  • mi9nt itt fenntebben látható fekete fehérben @Bendegúúúúúúúúúz megoldotta az emberiség korábbi és jövőbeli problémáit, már semmire se kell, hogy gondunk legyen…a süsüék már elfoglalták (állítólag a Holdon is voltak de a firnyákék a túlsó oldalra „szálltak le” hogy egy konyhai távcsővel se lehessen megkeresni a maradványokat és lehetett volna követni azt a nagyhatalmas operáciját amikor felszálltak) a Holdat is és a Naprendszer következik lépésenként hacsak néhány váratlan meteor be nem szól nekik a csukott NASA ablakon?

    vagy a kínaiak nem fedezik fel a vízalapu akkumulátorokat és az elektromágneses csapágyakat a MAGLEV mintájára és lövik ki a kőolaj mindenféle hasznosíthatóságát és addigra már a FÖLD teljesen perforálva lesz és be lesz borogatva szeméttel

    szép kis izé? nemdebár?

  • Valoban, Kanada nagy terulet a terkepen, de minnyi abbol lakhato vagy gazdasagilag hasznalhato.

    Nagyresze eszakon ahol csupan a szegeny Inuitok elnek. Sot ma bajokban vannak az emelkedo tengevizek altak.

    Nem csoda hogy legalabb egy millio Canadaiak „ho-madarak” minden telen.

    Ma mar a North-West hajo-ut is hajozhato.
    Szegeny Franklin expedicio tagjai mind a fagy miatt eletuket veszttetek. Na meg az olom miatt a konzerv-dobozok forrasztasaiban.

  • hazai lámpa
    2018 május 5
    2:44 du. Elolvastam amit kuldtel, szerintem egy rossz indulatu cikk, tele tevedesekkel.
    Es irigyseggel.

  • Viszont Canada valoban mas erzelmileg, mint az USA, nem probal gyarapodni es a vilag legnagyobb alllama lenni, bar teruletileg, tenyleg hatalmas. Ezen kivul van altalanos allami egeszsegugyi ellatas, ami pl. nincs az allamokban. Kapitalista orszag, sok szocialis segitseggel.
    Ahogy boldogult Apam mondta, a vilag legjobb orszaga!
    Szuleimet is befogadtak, kaptak rendes oregsegi nyugdijat, bar egy napot sem dolgoztak itt.Mara ez mar megvaltozott, csak bizonyos szazalekat adjak az oreg bevandorloknak.

  • Igen, a kiralyno tisztelete ma is megvan, talan azert is, met II> Erzsebet kiralyno meg is erdemli! Ma is, 9O ev felett, vegzi a kotelesseget , amit a sors neki kiosztott.
    Viszont, a nagy monarchia tiztelet mar Kanadaban alabb hagyott. Emlekszem, 1957 ben a mozikban a film elott a film vasznon megjelent a kiralyno kepe es mindenki feallva enekelte az angol- himnuszt.

  • Azért az nem normális dolog hogy 31 Celsius fokot mondanak mára,vasárnapra.
    Ebből akár tájfun is kerekedhet.
    Pár éve már kialakult néhány percre, asszem Törökbálinton, rendes földig érő tölcsérel, mindennel.
    Majd mondom hogy mivan.
    Ha jöna a gázórás, azt is.
    Mert az is van majdnem akkora csapás.

  • Az eros vihar, szel a nagy fakat igen konnyen kitepo a foldbol tovestol, mert a fak gyikerei csupan a fold-felszintenek sekely retegeben vannak. A fak gyokereinek oxigen szuksegletuk van.

    Amikor a gyokerek nem kapnak ill. nem kepesek oxyhent kapni , a fak az u.n. „root-rot” altal elpusztulnak igen hamar.

    Azert pusztulknak el tobb fa-fajtak amikor a foldet magas viz-allas takarja, vagy ha tul melyen vannak ultetve.

    S a fak 120-150 lab magassagban a koronaik sullya a szel eseten nagyon konnyen esnek aldozatul.Az mint a „leverage” mukodik. Egyensulyukat konnyen vesztik a magas koronak maitt.

    „Irma” es „Maria” igen sok tolgyet es maple-faimat donyoyye le.

    A palma-fak amik kivalloan alnak minden viharok ellen.
    Elsoben, a leveleik meg-nyilnak, a szelet atengedik.
    S gyokerrendszeruk nem mint a faknak, hanrem inkabb mint a kukorica gyokerei. Sok egyenlo meretu gyokerek egycsoportban. Erosen ragaszkodva a foldeben.

    A termeszet mindent pontosan tervezettnek latszoan mukodik.

  • Bendeguz79
    2018 május 5
    10:13 du.

    igen oxigén szüxéglete a gyökérnek, amit a talajból kap…csak a rosszul telepített fát tudjam tövestől a vihar meg a bendegúzt…annak töve sincs…csak a nagy léggömb feje attól lebeg

  • Rodejjo:

    Gondolod hogy már vannak a faiskolában frissen felnevelkedett
    Bendeguz-tövek?

    Úgy éljek elhozok hármat és elültetem itt a helyi Pártház előtt.
    Had boldogítsák őket a folytonos közbekotyogásaikkal.

  • „…nem normalis… 32 C fokot mondanak,,,”

    „ebbol majd tajfun is jeredhet…”

    Csupan mert valakinek fogalma nem letezik hogy mi is az a „tajfun”. Ketsegtelenul maga az agy-tajfun aldozata volt.

    A masik meg hogy a fak gyokerei a „talajbol” kapjal az oxygent”.
    Talan tanulnad meg hogy mi okozza a fak gyokereinek a rothadasait. A „root-rot” -okat, mielott ostobasagodat akarnad bizonyitani.

    Kicsit tuhryonn volt itten mielott kiengedtek teged a psycho-wardbol.

  • Geyza
    2018 május 6
    4:20 du.

    tudod e, hogy nekem dús fantáziám -is- van? de nem tudok elképzelni egy @bendegúz7,13089 tövet,,,mert nem lácchat ki a talajbólm, csupa gyökérből állhat és kúrvára kapkoggya a levegőből a zoxigént de a zoxigén meg olyan kis firnyák és időben elfújattya magát a széllel amivel ki van bélelve a Dr Tő Bende Gúzhy ami egyébként 8,012 ha nem akkor meg zsugorodik…

    magam részéről a fanyűvőket odakötözném a fatörzsekhez amiket halálra ítéltek és úgy fűrészelném hogy ne sércsem meg a fakérget…majd lemosnám schlággal hogy fertig maraggyon …..a fa…a többit a vérmókusok elintézik

    valakinek anyukája kibaltázott a mókusokkal amelyek elcsórták a madáreledelt a madáretetőből és bekente a Rudit (azon áll a Madár Etet Ő) olajjal és utána lekamerázta

    boldog mókusok, mint Dr Bende Ghúzhy Oxigény

    https://www.facebook.com/LADbible/videos/4658702950843525/?t=2

  • Bendeguz79
    2018 május 6
    5:07 du.

    agylódtalpad már agylúdtalp betéttel nem gyógyítható, isurgery needed, to remove the mad mud from there, it is not easy but my good friend is a traumatologist and by my recommendation could accept such a special case…
    science tells completely contrary as you burp it up… very lamentable situation…: eis legere>

    How Do Trees Produce Oxygen?
    Posted on June 21, 2014 by admin
    The importance of trees cannot be exaggerated to any degree. This is because without trees, the Earth would be uninhabitable. Humans and wildlife could never survive without the benefits we receive from trees and other plant life. Trees do not actually “make” oxygen, but they do facilitate the production of breathable air. Continue reading to learn more about oxygen, trees, and our precious Eco-system and environment.
    Photosynthesis
    Trees and plant life use a process called photosynthesis to convert carbon dioxide (CO2) to oxygen (O2). Photosynthesis literally means “to put together with light”. This means photosynthesis is driven by the power of the sun! You see, the sunlight is the “light” and bits of CO2 and water are the pieces being “put together”. Once a tree has these three ingredients (light, carbon dioxide, and water), it uses the sun’s energy to release the carbon from the CO2, and then combine it with water, making an environmental carbohydrate, or simply-put, sugar. These carbs and sugars are basically food for trees. When trees are making these carbohydrates, the excess water not used contains oxygen which is released into the air for our benefit! So you see, trees do not necessarily make oxygen for us, they are simply using photosynthesis to produce food that subsequently gives off extra oxygen for the surrounding environment! It’s all very fascinating!
    For extra knowledge, it is fun to know that photosynthesis takes place in the cells that live inside each tree leaf. Did you know that just one tree is made up of trillions of cells? Tree cells also contain smaller special cells called Chloroplasts, where the photosynthesis actually takes place. Each cell can contain up to 100 Chloroplast cells. That’s a lot of oxygen for us! Inside the Chloroplasts are pigments that absorbs sunlight. You are surely familiar with the most common chloroplast pigment, Chlorophyll; which is green like most plants and tree leaves! For water, trees use their roots, tree trunks, and stems, to drink up the groundwater around them.
    Humans and other wildlife breathe out carbon dioxide. Tree leaves have little pores that actually suck in the CO2 in the air. When the sunlight hits the chlorophyll, the chloroplasts invoke the suns energy in order to begin photosynthesis. Trees make the carbs and sugar they need, while releasing oxygen into the air through the tiny pores on its leaves.

  • Bendeguz79
    2018 május 6
    5:07 du.

    csak azért, hogy a tudomány és expert tanulmány leírja, hogy a gyökerek nemhogy nem rothadnak meg hanem követelnek vizet a túlélésükhöz, különösen a városi rossz körülmények között…azaz locsolják a gyökereket, mert elegendő vízellátás nélkűl elpusztulnak várható élettartamuk előtt

    asszem ezzel le is vagy lőve, nem kell az agylúdtalpadat megoperálni…elmúlsz anélkül is…a köz nagy örömére: RIP mindenki boldogan fog emlékezni rád, amíg az utolsó fa még feldolgozza a széndioxidot és termel oxigént hahahahahaha

    https://www.rootwell.com/

  • FIGYELO;

    Az USA nem a vilag legnagyobb nemzete.
    S nem novekedik terulketileg. Sot inkabb fogyatkozhat majd.
    Calidorniaban most hagytak jova az „elvalas” ugyenek kezdemnyezeset.
    Hasonloan, boldogan adnank barkinek is Puerto Ricot.

    Oroszorszag a vilag lenagyobb teruletu orszaga, novekedo terveket kovetve. Amig kozgazdasagik Olaszorszaggal egyenlo meretu.
    Nem csak hogy Cremeiat bekebeleztek, s mukodnek ottan Ukrajna mas reszeit is bekebelezni, de erossen fenyegetik a Baltik orszagokat is.

    Hasonloan Sziriaban,Irant is tamogatjak mindenfele a terroristakat fegyverezni es harcokra osztokelni.
    S az ISIS es Talibanokat Afghanistanban is tamogatjak.
    A verontasok novekedve Somalia, Yemenben, s egy ujjab ehinseg Etiopiaban, Eretriaban.
    S ki fogja majd ismet etetni azokat a milliokat.
    Nem is emlitve Venezuelat. Naponta ezrek es ezrek mennek eszak-Braziliai varosokba menedket es elelmet remelve ?

    Nem is emlitve hogy Szerbia es Boszniaban ismet a verontasok kuszoben lanak ismet. Nagy az orosz befolyasolasa Szerbiaban.

    Van az USA-ban igen kivallo egeszsegi szolgaltatas.
    Mindenki szamra, s az elhaldhatat;am meg ha egy fillerge sem letezik.
    Csupan hogy a financirozasa a biztositasok alapjan.

    Letezik am itten is a Xanadai-fele allami egeysegszolgaltatas.
    Annak az ismert neve a VA.(Vetran Administration)
    S az ammi ellen meg maguk a veteranok is tuntetnek. Az adofizetok billioi koltve eredmenytelenul.

    S a „welfare” az minden raszorulok reszere. Nem kevesebb mint evi egy trillio dolllar koltsegu adokbol.

    Haladas-napjatol Husvetig az itteni korhazak tele Canadai paciensekkel. Fokent Husvet elott. Mind itten intezik egeszsegi gondjaikat mielott hazamennek.

  • Bendeguz79
    2018 május 6
    8:51 du.

    a „haladas” az milyen nyelven nem jelent semmit? talán „Hálaadás” akar lenni? azaz Thanksgiving? Monday, October 8
    Thanksgiving 2018 in Canada! Húsvét: azaz Sunday, April 1
    Easter 2018 in Canada…azaz sohasem mennek haza? mert ott vettek egy házat vagy cottage-ot és a nyugdíjukból élnek??? és van usa healthinsurance-uk és ha már kifizették használják is (az egészségbiztosítás az usa ban egy fegyveres útonállás, és akkor már annyiért legalább legyen kényelmes és hangulatos, nemdebár?
    a TD insurance egy 68 évesre $3000000 fedezetre $3204.25/month
    ha ugyanazt 30 korban 20 éves terminusra havonta: $214,38 ami nem tyart ki nyugdíjig ami manapság fog emelkedni 65 ről akár 70 évre is azaz a munkahelyen vagy dolgozva fog elpusztulni és nem megy majd Floridába kurvadrágán

    ez az egyik seggség amit írtál!

    az, hogy Californya ki akar válni az azt jelenti, hogy szar az ottani benntartózkodás!

    és 1000 katonai támaszponttal a világ körül évente trilliókat költenek a világ elfoglalására és háborúkra amelyekben: Afganisztánt, Yement, Iraq ot, Szíriát, Szomáliát, Szudánt, Európát, (jugoszláviát csak úgy cum trucc lebombázta mert csak) Ethiopia, a többi tervbe van véve Ukrajnát már megszállták és csődbejuttatták azaz nagyon békések!!! hahahahah

    az oroszok nagyon gonoszak annyi bizonyos nem hallgatnak az usa ra és Kína sem meg a perzsák sem ezért sok más mindenkivel Lybia amit porig bombáztak hogy miért??? hát majd csak rájössz volt valami semmi közük hozzá? ja hogy nem akarta az olajat dollárért adni?

    Venezuela sem adja dollárért most meg próbálják megfolytani még nem sikerült…nagyon békés kis ország, imádni való és milyen vidám két bud meg 3 meki között halálos

    szóval? van még ilyened? ez már nem agylúdtalp ez agysérv és agylúdtalp kombinációja

    de legyél szorgalmas hadd röhögjek

  • Bendeguz79
    2018 május 6
    5:07 du.

    Te főokos
    Nem én találtam ki.
    Benne volt a hírekben.
    Olyan három évvel ezelőtt.
    Fotó is volt róla te nagyonokos.

  • Rodeo:
    Én úgy képzelem el a Bendeguz-töveket,
    hogy sűrűn állanak ki ferdén a földből.
    Olyan 5-7 centiméteresek, átmérőjük 2,2-2,8 centi.
    Színük világosbarna, keresztben enyhén redőzőtt.
    Hosszirányban képesek kisebb méretváltozásokra,
    pláne ha valami csinos marokszedő lány megy arra.
    A fejrésze kissé ki van gömbölyödve,
    szinte humán arcvonásokat tökrüz.
    Erösen emlékeztet egy elkínzott ember
    megkeseredett ábrázattyára.

    Hát ilyennek látom én a Bendegúz-töveket.

  • hazai lámpa

    Bendeguz79
    2018 május 6
    8:51 du.

    „Nagy az orosz befolyasolasa Szerbiaban.”

    Szerintem Szerbiában egyáltalán nem nagy az orosz befolyás, legalábbis a magyarországihoz képest.

    Neked és Figyelőnek írom, hogy a Pesti srácok nevű, kormányszimpatizáns honlap a fideszes kommentelők egyik kedvenc terepe. Szerintem örülnének ott nektek nagyon! Figyelőt különösen örömmel fogadnák, mert 56-os, mint a pesti srácok, akik a forradalom szimbóluma.

    Mivel ti nagyon támogatjátok a fideszt, biztos örülnének nektek. Igaz, hogy a kormányközeli közmédiákban nagyon utálják a melegházasság és a drogliberalizáció karjaiban fetrengő „rothadó” Nyugatot, aminek zászlóshajója az USA (és Kanada). Szerintük Kanadában semmi nemzeti érzés nem létezik, az csak kitaláció. Valójában a királynő hűséges alattvalói és amerikai konzumidióták a cikk szerint a kanadaiak, de tagadják.

    De nektek nagyon örülnének, mert ti konzervatívok vagytok, és Trump-ba nagyon bíznak, hogy kivezeti a Nyugatot a rothadásból.

  • HAZAI LAMPA;

    Fenyed igen gyatra barmi vilgitasra.Szellemileg igen nulla.
    S megjegyzesed minosegevel csatlokhatasz a a „bika-viadalos” es a „kancsi-sutotok”-hoz.

    Hogy mit velsz az oroszok befolyasarol Szerbiaban az jelentektelen meg szamodra is. Csupan a tenyek dontenek.
    Sajnos a Boszniai helyzet csak rosszabbodik naponta.
    Nagy az ellensegeskedeseik ismet.
    Moszkva a „nagy-szerbia” hive.
    A vallasi-egyeterteseik hinayaban talan nem lett volna soha I.V.H.

    Figyelot, engem, Orbannak egykent velni a legnagyobb ostobasagodat bizonyitottad !!!

    Talan nem tudsz olvasni, ertelmezni megjegyzeseinket, sot meg emlekezni sem azokra. Vagy inkabb egyiket sem .

    II.Erzsebetnek nincsennek „alatvaloi”. Mert nem „Uralkodo”, semmi politikai lehetosege semmire. Az csupan egy tiszteletben levo es tartott nagymama.

    A ti legnagyobb „zaszlosotok” Karcsi-bacsi ideje ota, a Hilary-gang es huseges bankarjai, a homokosok ,abordalosok es drug-terjesztok. Elso-sorban legnagyobb anyagi tamogatoja a ti onnan eredo elvtarsatok. Aki fizeti itten is trolljait.

    Teljesen ertelmetlensegeket vadolsz a US eseteben is.
    SOHA, egyetlen nemzetet nem fenyegetet! Nem hoditott !
    Haboruk utan is demokraciat lehetove teve, gazdasagaikat financirozta es segitette mindet.
    Soha nem bizonyitott hoditasi celokat, csupan az onvedelemet nem adja fel.

    S a vedelmi koltsegei is sokkal alacsonyabbak a kozgazdasaaga aranyaban mint a te szeretet terror-tamogatoik.

    Az evi 4 trillios kiadasabol sokkal kevesebbet kolt mint pl. a Social Security (a mindenki lap-nyugdijja), es az (Medicare) egyeni egeszsegi-kiadasai minden 65 even feluluiek szamra.
    Hasonloan a Medicare s mint azo elozo juttatasok kozel mind az egy trillio dollar kuszoben evente. Az evi 4 trilliobol.

    Nem is emlitve hogy a „Welfare” ami 48 millionak mindent teljesen ingyen nyujt.

    Vilagszerte allandoan az emberi jogok vedelme,emberi elet ertekenek terjesztese, s mindenki lehetosegeinek elomozditasa minden tette, vilagszerte.

    Hat hol volt, hol van, vagy lenne is meg csak egyetlen masik nemzet ezen a Foldon is amely megkozelitene azt ???

  • hazai lámpa
    2018 május 7
    4:55 de. Tudod, amit a hazai sajto hoz,, tobbnyire tele van irigyseggel Kanadaval kapcsolatban. Reszben meg is ertem, de nem kell mindent elhinni!
    Egy biztos, ami igaz, 1957ben Kanadaban NEM volt igazi nemzeti erzes mikor idejottem, az angol kiralyno volt aminden!
    T.i. ha nem tudnad, Kanada a Britt alllamrend tulajdona. volt. Angol zaszloja volt Kanadanak is, Kiralynovel kezdodott minden mozi, ha elkezdodott. Ja,
    es angol volt a kanadai himnusz is.
    Miniszterelnokunk lett, egy halkszavu, unalmas szonok miniszterelnok: Mr. Pearson neven, aki kiharcolta a kanadai nemzeti zaszlot, a nemzeti himnuszt,
    azota van Kanadanak onallo alami hitele.

  • AZ USA egeszen mas az eredete es a multja. Neha kene amagyaroknak tanulmanyozni a kulfoldi tortenelmet is, ha gyalazni nem szegyellik, leagalabb az ismeretek utan kene jobban nezni.

  • A ket-mindent-tudo zseniknek.
    A bika-viadalos es a kancsi-suto-tok ertelmezeseikre.

    A „fotosyntesis” a novenyek zold-levelei altal cserelnek oxygent a CO2-elleneben.
    De azt is csak nappal. Ejszaka az forditva.

    De a gyokereknek az oxygen szukseges, ami csupan az atmosferabol leheto.
    Az oxygen hianyaban nem kepesek a tapanyagpkat felvonni. Sot minden foldben levo organic-szervek csupan az acidok eseten az elet letenek fenntartoi es taplaloi.
    Olvasd hogy mi az oxoacid, es a oxyacid mukodesei.

    Az eleolenyek szervezetei, sot vered pH-e is a savas oldalon.
    Majd amikor a fuvet alaulrol szagolod leszel pH-d alkaline.

  • Kezembe került a mai apróhirdetési rovat, miket Bendeguz adott fel:

    „ötven tonna céokettőmet elcserélném friss vizsgás Atmos Ferára”

    aztán:

    Két éves oksygen hajtásó Atmosomat (fullextrás Fera) eladnám.
    Zöldnövényt beszámítok”

    És még:

    Lányokat keresek akik PH-ra verik organic-szervemet.Saját Atmos Ferámmal vinném őket a fű aljára !

    Meg még ez :

    „Felszámolt gyárból származó fotosyntesisemet árverésre bocsátom.Tudok adni öt hordó hozzávaló acidot is.”

    Hát ez meg ? :

    az Alkaline terrorszervezet ellen is felhasználható kettősáramű taplalókat vennék, bőrtokkal.”

    Ez a mai termés.
    Majd mondom a többit is.

  • Geyza
    2018 május 7
    2:04 du.

    kösz, ez jólesett, így kávé előtt! a mindent jobban tudó doktordoktorovicsdoktorbende G(P)úúz aki 76 lenne ha nem lenne félpénz…

    a számokkal hadilábon áll keveri a nullát és a 00 -át negatív betevőkkel és gyökökkel amik persze nem isznak vizet mert a bende púzott egyet és máris tele vagyunk légzsákkal

    folytassuk szeretném látni amint felszáll az Atmo Szférára és a Gizmó Landon pottyan a képes felire

    nagy egy ökörke…sülve azért és libával töltve sokkal jobb lenne a kutyáim imággyák a zamatos ökröket

  • Bendeguz79
    2018 május 7
    1:19 du.

    írád (mint sztadi!)
    „De a gyokereknek az oxygen szukseges, ami csupan az atmosferabol leheto.”

    a megoldás eccerű a lombozatot kell a talajba tenni és a gyökereket a levegőbe??? olyan szép és pontos a magyar helyes sírásod, hogy zokogva röhögök a röhögényeiden

    mikor lesz folytatás? an Tuskó Hopkins Eposzai kutya fa…a a tieidhez képest hát Hó Mér Ossz? azzal a kis Íl iász és Ó düss eia (ha folytatom kijön az ízlandi vulkán neve…: kjölle hulla mella della bullakatzkitt)

    várom eme irodalmi tevékenységed következő részét lehet hogy jambusokban érthetőbb lenne?

    de hexaméterekben sem akármi

  • Bendeguz79
    2018 május 7
    1:19 du.

    íme ez svájci bár nem Schaffhausen

    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2015.00547/full

  • Értem Rodejjó.
    Szaal a mi Bendeguzunk van olyan yo mint Csákk Norrisz.
    Vagyis szintén tud nullából gyököt vonni.
    Az organic- szervével.

  • Rodéjjó wazze aszittem picset adsz.
    Én még gyemek vok.
    Csak olyan írás kell amiben picsek is vannak.

  • most ezt nézem, bár van egy pártok közötti vita élőben az ontarioi miniszterelnökségért első vita(?)

    de ez most…ez nem a Fehér ház

    https://youtu.be/K4iYWGkRpnM

    mintha…

  • Nem kell mindjart gunyolodni! BEndeguz amerikai madyar es tisztelni kene, hogyan igyekszik magyarul jol irni. Irigyseg meg a 7 fobunhoz tartozik.

  • Lenne valaki is aki kepes lett volna kibogozni, vagy ertelmezni hogy mit ohajtana a bika-viadalos mutatani az olvasoknak azzal az biztositasi szam-jatekaval ?

    Igen nevetsegesse is teszi magat, amikor vehemnten ellenzi hogy a fak-gyokereinek szukseguk van az oxygenre.

    S ugyan akkor csatolt egy web-hirdetest ami a fak gyukereinek az „aeretor-lehetoseget” (a gyokerek oxygenhez-jutasat) arusitja.

    Hogy a fak, es gyokereik hydrophonic lenticel-jeit es a fakat vedje a gyoker-rithadastol.

    Na de rendben, a ket „udvari-bohoc”-ok legalabb jovedelmezhetnek amig jovedelmeznek abbol.
    Engem nem fognak febolyasolni ostobasaiakkal, sem bunko-magatartasaik nem riasztanak el.
    Fogom tovabba is nyujtani mondanivalomat nyiltan es oszinten.

  • Figyelő
    2018 május 7
    9:00 du.

    AZ USA AMERIKÁBAN VAN… @bende G Úzhy 767676 valahol ott tartózkodik, arról hogy magyarul próbálkozik írni, teljes sikertelenséggel az nem dicsőség hanem gyalázat…írjon angolul, legfeljebb a boda meg a tartozékai nem értik de az amit @bende… művel az nem normális és pofánköpdösése az olvasónak

  • Bendeguz79
    2018 május 7
    9:18 du.
    bélanéni ne erőlködj! olvashatatlan vagy és egyre érdektelenebb is, de addig is amíg a gyökereikkel felfelé és a lombkoronájukkal a talajban ülteted el a fákat és szellőzteted őket (vízre van szükségük a fáknak a gyökereiken keresztül és ott éppen erről van szó hogyan miképpen és mikor és hol mit eredményez a víz hiánya… de ha angolul sem tudsz akkor próbálkozz pirézzel de ezeket a borzalmakat:
    „vehemnten „, ” febolyasolni ostobasaiakkal”, „web-hirdetest ami a fak gyukereinek az “aeretor-lehetoseget””…angolul sem tud…de köti a -szerencsétlen- ebet a karóhoz…

    ne add fel @bélanéni, tartsál ki le tudnád fordítani valamilyen európai nyelvre amit eme itt idézett bömbölményedben elkövettél?

  • Figyelő:
    Bendeguz öcsit tudnám tisztelni ha egyáltalán nem írna semmit.
    Akkó tán okos ember hírében maradhatna.

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 7
    1:11 du.

    „Tudod, amit a hazai sajto hoz,, tobbnyire tele van irigyseggel Kanadaval kapcsolatban. Reszben meg is ertem, de nem kell mindent elhinni!”

    Nem a hazai sajtóról írtam általában, hanem a fideszes sajtóról. A fideszes közmédia hasonló színvonalon tudósít a Nyugatról, mint a Pesti srácok. Ugyanazt írják Észak-Amerikáról, mint amit te szoktál írni az Európai Unióról (nemzetellenes).

    Lényeg, hogy Orbán 2010 előtt euroatlanti meggyőződésű volt.
    2010 óta, nem tudni miért, de tett egy 180 fokos fordulatot. A rothadó Nyugat helyett az illiberális demokráciák felé fordult. Ez egy akkora fordulat, hogy sok szavazója nem tudta követni, legalábbis akik foglalkoznak külpolitikával.
    Tehát előtte a liberális demokráciák híve volt, amikre jellemző, amit Bendegúz leírt.
    Azóta az illiberális híve, aminek lényege az erős központi vezető a pártok helyett.

    Az egészben az az érdekes, hogy nem a gazdaságpolitikájával különbözteti meg magát, hanem a kultúrharccal. A Nyugat el fog pusztulni, mert a fehérek nem szaporodnak, illetve a színesek átveszik majd a helyüket.
    Arról még nem szól a hír, hogy mi lesz azzal a konzervatív tömeggel, amelyik szaporodik és nem szív füvet? Az elméletnek ezen a részén még dolgozni kell egy kicsit a Habony Árpinak (magyar Finkelstein).

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 7
    1:15 du.

    „Neha kene amagyaroknak tanulmanyozni a kulfoldi tortenelmet is, ha gyalazni nem szegyellik, leagalabb az ismeretek utan kene jobban nezni.”

    Neked meg Európa történelmét kéne néha tanulmányozni, mielőtt gyalázod az Európai Uniót!

    Az Uniót kereszténydemokrata politikusok alapították, te meg itt nem szégyelled gyalázni, és azt írni az Unióról, hogy nemzetellenes!
    Sőt, Orbán szerint a konzervatív Merkel is Soros-kottájából játszik, és a migránsokat direkt hozza be Európába.

    Ezért mondom, hogy te orbánista vagy, vagy fogalmad nincs a hazai közállapotokról.

  • Rodeokám:
    Angolul se írjon!
    Írjon inkább pirézül.
    De Bendegúzul meg végképp semmiképpen ne írjon !!

  • Hazai :
    A „Pesti Srácok” c.
    szennyportál a FIDESZ igazi arca.

  • Hazai Lámpa:
    Pontosan ismerjük Orbán 180 fokos fordulatának az okát.
    Bartus Mr. Laci pontosan kifejtette egy hosszú cikk keretében.

    Tudod :
    Vatikán, KDNP a nemlátező párt, a FIDESZ feltételezhető titkos pénzelése 2010 előtti években, az előző Pápa ( és szerintem a mostani is csak titokban) ténykedése a Szent Ágostoni világrend visszaállítása érdekében, Semjén, a Jezsuita-közeli megszállott , a Jezsuita rend szabályzatának ismertetése .etc..etc..

    Nem írom ide az egészet.
    Okos lány vagy ha akarod átlátod.

  • hazai lámpa

    Geyza
    2018 május 8
    8:48 de.

    Gézám, a konteóhívők két csoportra oszlanak.

    Egyik szerint a jezsuiták, másik szerint a szabadkőművesek a háttérhatalom.
    Maradjunk annyiban, hogy a háttérhatalom elemzését meghagyom a krimiíróknak, én inkább a tudománnyal foglalkozom.

    Orbán fordulatainak nem annyira háttérhatalmi, hanem inkább kulturális, külpolitikai és személyes okai vannak.

  • Hazai:
    A jezsuiták egyáltalán nem „háttérhatalom”.
    Ők csak a Vatikán céljainak a megvalósításáéert mindenre kész és jólfelkészült élcsapat.

    A szabadküművesekről semmit nem tudok, mert a környéken nincs egy darab szabad kőműves sem.

    Pedig vakolni kéne egy darabon a teraszom oldalát.

  • HAZAI LAMPA megjegyzesere soraiban FIGYELOhoz.

    Sajnalom Lamapa, ha maga nem tudja, vagy nem kepes, sem hajlando felfogni ,hogy mi a kulombseg a LIBERTARIAN es a maguk Orban altal elkepzelt IL-liberal-izmussa.

    Talan Karcsi-bacsi gyuloletei teljesen betoltotte a maguk elmejet. Nem csoda hogy siratjak gyakran a „regi jo Kadar idot”.

  • Bendeguz79
    2018 május 8
    10:54 de.

    Gercília, dü arborétum la tella der zsardin! Nyünyüke hő kayqű. Monyor della nyó Móron kis zöld gyeszkatur? Kes Nyesztyerka 17% bár de lőwenstein y tupor sehh kádárizmusz kőfely Tő tusz lafarge ti pulla quella Eyjafjallajokull isch hamu vog Mukk e füst Ősch wiener schitzel alla távola i tag dá deleje… Zserkovszkiy Monyó k humusz…rétváribence y se G apportare ti csomó Lun Gma! Brűwenschtein Coq della Viagra

  • Rodeo36-11
    2018 május 8
    12:07 du.
    Nem ertem, hogy a gondos szerkeszto es moderator kitiltotta Szirmait, egy intelligens tagot, es teged itt felejtett?! Vajon miert?

  • Hazai lámpa
    2018 május 8
    6:10 de.
    EU rol minden gondolkodo embernek, megvan a kulon velemenye, csak mindenki hallgat. Az EU nem akar nemzeteket, hanem egy egyseges Europat, ahol nincsennek kulon nemzetek. Meg nem kezdtek el az agymosast, hogy az milyen jo, de jon elobb, utobb! Kinevezte ki peldaul a vezetoiket? Egymast neveztek ki, nem volt vaalasztas vagy ehhez hasonlo…Egy sohivatal, aki uralkodni akar a nemzetek felett!

  • Figyelő
    2018 május 8
    6:45 du.

    csak úgy cum trucc, meghagyhatnád eme döntést Chris nek, van elég szuverén ahhoz, hogy nélküled is tudjon dönteni, meg mindezeken felül ez az ő fóruma ahová azt enged be akit akar, mint látod (sokak nagy mókás perceket szerez vele) téged is beenged

  • Rodeo:
    Nyesztyerka mi?
    Remélem furfingos…

  • Figyelő:
    Asztán kijaza „Szirmai” ?
    Valami régi melankolista költő?

  • Namostan Lamapa és Lamama a két régi libertarian
    (kisebb rang mint a centurion..a szerk)
    sok kadaridot ivott meg.
    (helyesen:idott med.A szerk.)
    Ezen felbuzdulva elkérték a Karcsi-Bacsi -tól
    az IL gyártámányú Liberator slusszkulcsát,
    beültek részegen és két külömb seggel megülve a gépet elszálltak Elmejet-be.A szerencsés leszállás miatt (részegen.A szerk.) aztán hálát mondtak a helyi mecsetben.
    Allahnak.Vagy Karcsi-bacsinak.
    Kb. majdnem ugyanaz.
    (A szerk. is részeg.A szerk.)

  • Geyza
    2018 május 8
    8:19 du.

    te kis szerk ‘ez ET
    a „…IL…liberátor” -ért és a „külömb” -ért megérdemelsz
    egy echte Hohenzollern Schnass zumbeispiel-t Krug-ban és jéghidegen…zum wohl und beifall…én is majd kikapom a mélyhűtőből hogy belető’ccsem

  • Almási Alma

    Kedves figyelő, ha pöszén írnál, már meg is közelítetted volna az ötéves unokám észjárását. Tényleg. Ő mondta, hogy „jönnek a tejjojjisták, és jobbantanak…”

    A „nemzetekkel” is ez a helyzet: Nem a nemzeteket, hanem a nemzetÁLLAMOKat nem akarják az EU-ban. Mert minden kirekesztésnek a nemzetÁLLAMOK a gyökerei…

  • Almási Alma

    Egy államot területileg kell megszervezni, mivel a gazdaság, és általában minden területileg működik. Orbánunk viszont igazi nemzetÁLLAMOT épít, határokon átívelőt. Külföldről hozzák buzgón a magyar állampolgárokat szavazni, oda öntik a pénzt más államok területére. Itthon meg dögöljünk, hiszen NEKÜNK nem hazánk…

  • Figyelő
    2018 május 8
    6:52 du.

    Valóban a különvéleménye minden embernek megvan az EUról. Én sem vagyok vele maradéktalanul elégedett nyilvánvalóan.

    Viszont írt olyat amit sajnos rosszul tud kedves Figyelő, mert konkrétan van és volt és lesz is választás az EU-ban is. Tudni kell, hogy az EU három fő döntéshozó testületből áll:

    1) Európai Parlament
    2) Európai Unió Tanácsa
    3) Európai bizottság

    (1) Az EP-be 5 évente választások útján kerülnek be a képviselők, minden egyes tagállam állampolgárai közvetlenül urnához járulással választják meg ezeket a képviselőket. Tehát mi magyarok is megválasztjuk a magunk képviselőit, akit elküldünk az Európa Parlamentbe.

    (2) Az Európai Unió Tanácsába minden tagállam emberek által megválasztott Kormánya egyetlen egy tagot küld. Ők nem egymást választják meg elnöknek -ahogy gondolta, hanem félévente rotációs alapon cserélik a hivatal élén egymást.

    (3) Az Európai Bizottságba szintén minden tagállam egy biztost küld. A bizottság elnökének pedig az Európa Tanácsban (ez nem tévesztendő össze az Európai Unió Tanácsával) ülésező egyes országok állam és kormányfői jelölnek személyt. (Értelemszerűen nálunk Orbán Viktor jelenleg aki jelöli.)

    A fenti három testület alkotja az EU törvényhozását, melyek alulról, az Uniós tagországok polgárainak akaratából épül fel.

    Tehát kedves Figyelő, röviden az írására: Azt akarom mondani, hogy szó sincs sóhivatalról, gittegyletről és népek feletti uralkodásról ami az EU törvényhozási felépítését hierarchiáját jelenti. Ez így amit írt egyszerűen tájékozatlanságból fakadó valótlanság. Meg kell ismerni (aki véleményt akar róla alkotni) az EU felépítését, működését.

    Ezt nagyon de nagyon kevesen teszik meg éppen ezért hatásos az az ellenségkép keresés, amit a magyar kormány művel Brüsszel (és Strasbourg) ellenében. Mert hiszen mi magunk által választott képviselők és biztosok is alkotják ezt a három és több más Uniós intézményt ahol bármikor bármibe bele is szólhatunk és bele is szólunk, egyedüliként vétózunk. Olyan sokszor vétóz Magyarország az EU-s kérdésekben egyedül, hogy rendszeresen aláássuk a közös fellépés lehetőségét kiemelten fontos ügyekben. Legutóbb épp április végén teljesen érthetetlen mód azt vétóztuk meg az Európa-Afrika csúcs előtt, hogy az afrikai migrációt már ott helyben Afrikában kezdje el kezelni az Unió közösen. Ezzel a vétóval tulajdonképpen megint a menekültválsághoz, a káoszhoz és az illegális migrációhoz nyújtunk segítséget, nem pedig a rendezéshez. A magyar fél olyan sokszor vétóz egyedül a többiekkel szemben, hogy az már nem véletlen és az EU diszfunkciójához járul hozzá. Sajnos a magyar kormányt a káosz, a migránsokkal való riogatás és az EU elleni harc tudja hatalmon tartani, így látható, hogy mindent meg is tesz, hogy legyenek migránsok, és a magyar emberek felé kommunikálva „harcoljon” az EU-val is.

    De Ön legalább most már kis mértékben rávilágítva tudja, hogy az EU törvényhozó intézményei hogyan épülnek fel, és azt is tudja, hogy mindenbe van beleszólásunk is.

    Megjegyzem én sem vagyok megelégedve az EU végletekig demokratikus és bürokratikus rendszerével, ahol akár egyetlen egy tagállam is bármit meggátolhat és az ügyek nehezen mennek keresztül, mert mindenkinek a szava számít.

  • HUNCANADA;

    Abban igaza van hogy az EU Parlamentet a tagorszagok kuldik, akik kepviselik az EU torvenyhoz-testukletet.

    De hogyan vannak megvalasztva a hazaik altal.
    Az a negy kerdes.
    Bizonyara pont ugy mint tortent Aprilis 8-an magyarorszagon is, ami ellen maguk nagyon rikacsolnak mert azt remesen ellenzik ahogy az tortent.
    De az EU Parlament az valoban semmi mas mint egy igazi SO-HIVATAL !

    S a kerdes maradna, hogy mi jogi alapon hoznak a „torvenyeiket”?
    Hiszen nincsen Alkotmanyuk.
    Probalkozott az EU nehanyszor azzal, de oly ostoba es ertelmetlen volt az Alkotmany javaslataik, hogy senki nem ertelmezte azt. S annak alapjan mindeg le-szavaztak.
    Azert mar nem is probalkoznak azzal tobbe.
    Tehat mi elfogadhato alapokon alkothatnak „torvenyeiket”?

    Az Europai Tanacs es az Europai Bizotsag tagjai nem valasztottak semki altal, s nem valaszolnak senkinek, mert nem felelosegre vonhatok senki altal.

    A donteseik a fokoztaik alapjan annak megfeleloen tortennek.
    Mint az allamfoi vonalon, az allamfok altal.
    A kormanyfoi vonalon a kormanyfok altal.
    A szakvonalokon meg azon minisztereik altal.
    De NEM egyenlo alapu szavazati jogokkal.

    Pl. Ki valasztotta meg Frederika Mongharinit ?
    Vagy ki valasztotta meg Junckert ?
    Sot, mi jogi alapon hatarozott Angela Merkel a magyarorszag imigransok donteseben ?
    Ki valasztotta meg Merkelt ?
    Meg a nemet lakossag sem, csupan a Bundestag.
    Az a demokracia a maga meglatasa alapjan ?

  • Bendeguz79
    2018 május 9
    10:08 de.

    Bendegúz „szeretem” ezt a többesszámba beszélést, hogy „Maguk”. Én nem rikácsoltam, hiszen a választás a törvényeknek megfelelően történt, melyben több érdekes eset előfordult de érdemben pl. egy ugyan ilyen rendszerű választás sem hozna más eredményt. Ha csalást keresünk, akkor nem a választások napján, vagy a választásokkal kapcsolatban hanem az elmúlt 8 év törvénykezéseiben és kommunikációjában kell keresni. Tehát én nem rikácsoltam az ápr 8 miatt! Ezt szögezzük le most és mindenkorra!

    Nagyon sok mindent kérdezett egyszerre, és van amire már fentebbi informáló írásomban megtalálja a választ, ezért azt nem írom le magának újra, mert maga nem Marcsi – már ami a szürkeállományát illeti. Remélem.

    Na de nézzük Junckert az EU tanács állam és kormányfői választották meg. Akiket pedig saját országuk polgárai választottak meg közvetetten, vagy közvetlen módon.

    Apropó, gondolatmenetéhez hozzáfűzve és Figyelőnek is ajánlva, pl a magyar kormányfőt sem az emberek választották meg. Az országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára fogja megválasztani, vélhetően Orbán Viktort. Ide vág még, hogy a köztársasági elnökünket sem az emberek választják meg!!

    Angéla Merkel a német választásokon többséget szerző párt illetve koalició vezetőjének az alkotmányos jogán lehet Németország kancellárja, azaz választások útján.

    Federica Mogherini-t főképviselőt az Európai Tanács nevezi ki, minősített többséggel és a Bizottság elnökének egyetértésével. Ezeket pedig már fent részletezett módon közvetlen illetve közvetett mód az uniós polgárok által kerülnek pozíciójukba.

    Ops, volt még egy kérdése. Ez:
    „Sot, mi jogi alapon hatarozott Angela Merkel a magyarorszag imigransok donteseben ?”
    Mire gondol pontosan?

  • hazai lámpa

    Figyelő
    2018 május 8
    6:52 du.

    Ha az EU olyan rossz, akkor Orbán miért akart belépni?

    „Az EU nem akar nemzeteket, hanem egy egyseges Europat, ahol nincsennek kulon nemzetek.”
    Az föltűnt már neked, hogy az EU parlamentben mindenki a saját nemzeti nyelvén beszél? Kanadában van ilyen lehetősége a franciáknak? USA-ban a spanyoloknak?

    Tudjuk, szerinted a kanadai is egy nemzet, de ezt senki nem hiszi el Európában. Ebben kivételesen igaza van a fideszes vicc honlapnak.

  • hazai lámpa

    Bendeguz79
    2018 május 9
    10:08 de.

    Az EU azért jött létre, mert a gazdasági versengés tönkretette Európát.

    Ha 50 évvel hamarabb alakul, talán elkerülhető lett volna a két világháború! Az angolok meg a franciák nem engedték 100 éve a németeknek, hogy a közös piacra lépjenek. Ezért a világ két háborúval fizetett.

    E háborúk következtében Európa kettészakadt, ez volt a hidegháború idején. Figyelő akkor menekült egészen Kanadáig, mert talán Londonban vagy Párizsban nem volt szükség alacsonyan képzett bevándorlókra.

    Azóta se tudta megbocsátani a nyugat-európaiaknak, hogy nem fogadták be! Azért gyalázza Európát, az öreg kontinenst, ami neki is a szülőföldje volt.

  • HUNCANADA;

    Valaszaval megerositette amit irtam.

    A szavazo lakossag sehol nem valasztotta meg a nep-tobbseg-szavazatai alatl egyiket sem.

    A kinevezettek kineceztek segnyalo haverjaikat.

    Az lenne maganak a „demokratikus” modszer ?

    Kerdesem volt a Mutti Merkel ugyen, hogy mi alapon lehetne neki joga, de meg lehetosege is parancsolni hogy barmi mas nemzetenk hany azsiai es afrikai bevandorlot kotelesek befogadni es eltartani.
    Meg Hitler, meg Sztalin sem adtak parancsokat kozvetlenul.
    Ertheto a kerdes ?

  • HAZAI LAMPA kierdeseire Figyelohoz cimezve.

    Itt az USA-ban barki alkalmazhat barmi nyelvet amit ohajt.

    Hivatalos a Spanyol nyelv is, mint masodik nyelv.

    Sot hivatalos ertesitesek bk. 10-nyelveken vannak.
    Kozottuk a Swahili,sot Arab,Hundi,s toob amit fel sem ismernek.
    De minden hivatalos ugyekben a megfelelo tolmacsolas biztositva barki szamara, barmi is lehetne a nyelv.

    Semmi nyelv gasznalat NEM kotelezett.
    Iskolakban nyujtanak oktatast a tanulok anya-nyelven.
    De mindenki sajat erdeke a leg-kozosebben alkalmazott nyelvet ismerni.
    Peldakent adhatom, egyszer (evekkel ezelott) mennek kellet Dade-megyebe (del-Florida, Miami areaban), ahol senkit nem talaltam angolt beszelni feligaztas celjabol. A sheriff-hez kellet mennem azt elerni.
    Mindenkimegyeni szabadsaga a sajat ohajaiszerint elni amint ohajt!

  • Bendeguz79
    2018 május 9
    6:42 du.

    Már, hogyne választaná meg uram! fentebb írtam, hogy 5 évente van képviselőválasztás. A másik két testületbe pedig a tagállamok saját választásain megválasztott biztosai, képviselői választják ki az elnököt, illetve féléves forgásban váltják egymást.

    Most egyébként azt kérdőjelezi meg, mint hogy Orbán Viktort is a seggnyaló haverjai választják meg?! Őt sem a nép választja meg közvetlenül miniszterelnöknek, hanem a köztársasági elnök (akit szintén nem a nép választott) jelöl és az Országgyűlés választja meg.

    Merkelt is leírtam, hogy a német alkotmány szerint a győztes párt (akit a nép megválasztott) illetve a koalíciót vezető (értelemszerűen a nagyobb párt) vezetője lesz a német kancellár.

    Én értem az utolsó kérdését, bár megmondom őszintén nehezen olvasom el. DE Merkel egymagában nem dönt és főleg nem parancsol ebben a kérdésben és másban sem, amire gondolom, hogy gondol. Ha az ideiglenes és hangsúlyozottan átmeneti befogadásra (olykor kvótának is hívják) gondol, akkor azt az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással fogadták el.

  • hazai lámpa
    2018 május 9
    6:08 du.

    Igen, hazai Lámpa egy nagyon lényeges dologra világított rá Figyelőnek adott válaszában.

    A nyelvi sokszínűség pontosan azt bizonyítja, hogy dehogy akar egyetlen összeolvasztott Európát az Unió, hanem a tagállamai soknyelvűségét és sokszínűségét meg akarja őrizni, például azzal, hogy hivatalos ügyekben használhatja mindenki a saját nyelvét. Ugyan ez a E. Parlamentben is, amikor egy magyar beszél magyarul, arra egy görög görögül válaszol, amit egy szlovák szlovákul folytat..etc.

    Az Európai Unióban 24 hivatalos nyelv és 5 félhivatalos nyelv, valamint ezeken kívül tucatnyi kisebbségi nyelv létezik. Az európai intézmények által alkotott jogszabályokat lefordítják az összes hivatalos nyelvre. Bárki, beleértve az EU bármely államának polgárait, bármely hivatalos vagy félhivatalos nyelven fordulhat az európai intézményekhez.

    Ha igaz lenne amit Figyelő állít, miszerint egy egységes nemzetet akarna az EU, akkor épp a nyelvek korlátozásával kezdene ehhez hozzálátni, de erről szó sincs, mindenki beszélhet hivatalosan a saját nyelvén!

  • Ha már Európa lett a téma itt, akkor egy örökzöld klasszikus magyar sláger, melynek a szövege szép. Hallgassuk hát:

    https://www.youtube.com/watch?v=2_Xt0MBtWIg

    A témára még visszatérve egy gondolat erejéig. Attól, hogy Európa nem tökéletes, és vannak vele problémák arra nem az a válasz, hogy szétbomlasszuk, lenézzük és ellenségképet kreálunk belőle, akivel árnyékharcolunk, miközben mi magunk -azaz Magyarország- is EURÓPA és az Unió vagyunk. Mert ugyan, ez a cselekedet vajon hová vezethet? Nyilvánvalóan sehová, de előre biztosan nem.

  • Folytatas HAZAI LAMPAhoz cimzett sotaimhoz;

    Minden hivatalos inteznivalkok eseteben, adva azon hivatalos lapokon egy 800-as telephone szam, ami az ingyenes telephone szam, azt hivni akinek szukseges lenne alkalmazni a „sign” nyelv (a suketeknek)es a „blair” (a vakoknak) elore intezni leheto alkalmazasaikat.
    Tehat mindenkinek minden lehetoseg letezok.

  • HunCanada
    2018 május 9
    7:16 du.

    Volt már gond a fordításokból.:)

    Még annyit a hozzászólásodhoz, hogy gazdaságilag sikeresnek bizonyult az Unió. Máshol nagy gondok vannak, pl. a felzárkóztatásban.
    Amíg az EU ilyen elméleti dolgokkal pepecselt, hogy a jogállamiság le legyen papirozva, addig kelet-európai oligarchák szemérmetlenül meggazdagodtak a mezőgazdasági és más eu-s támogatásokból. Az EU kinevelte a saját kiskirályait, mert nem vette figyelembe, hogy a volt szocialista országokban a gazdag vállalkozók még gazdagabbak lesznek belőle.

    A tagok által végrehajtott felbomlásnak talán meglett volna a haszna, ha időben történik.
    Most már csak a kudarc beismerése segíthet, vagy marad a spontán felbomlás.

  • Hun Canada;

    Maga masmodon, mas szavakkal, de valojaban ismtelte amit irtam.

    Hogy valosagban SENKI nem volt megvalasztva a nemzeteik lakossagai altal.
    Egyetlen PM, akik forgas-modon „elnokoskednek”, nem volt valasztva sem megszavazva a nemzeteik lakossag altal.

    Mint pl. Mutti Merkel.
    Hasonloan mint Adolf Schikelburger sem.

    A CDU part 33% szavazatoto kapot. Mint a NSP 1932-ben 32%-ot.

    De merkel csupan az alkudozasai alapjan masik partokkal lett kinevezve a Bundestag altal Canncellernak.

    A maguk kis-bajusszosat sem valasztotta egyetlen magyar szavazo-lakos sem. Csupan a FIDESz tagok a Parlamentben !

    Persze Josif Jugasvili-t is meg szavazta a Politburo.
    Az az ottani „demokracia”?

    P.S.
    A maga buszken valasztott Europai Parlamentje megszavazta a tagorszagok szamara az azsiai es afrikai migransok kotelezo befogadasat ???

  • Lampa irta;

    „Az EU nem akar nemzeteket, hanem egyseges Europat,ahol noncsennek kulon nemzetek.”

    De az nem egy UNIO, sem EGYESULES, csupan egy BIRODALOM, ahol minden nmemzet meghoditva leve .

    Az volt Gin Gis Khan elso celja is.
    Meg a romai csaszaroke is.
    Az volt Sulejman egyedulli celja.
    Napoleone is azert haboruzott.
    Hitler sem ohajtott semmi mast.
    Ne feledd Marx, Lenin, Sztalin, stbh,stbk.

    Az „egyesules” eseten mindenki fuggetlen es teljesen onallo es garantaltan szabad marad.
    Sot, az a fo-celja az eggyesulenek.

    Mit jelkepezett a roman FASCIA ? Hmmmm????
    Ma az „FASCIsta.

    Le-estetek a lo masik oldalan !!!

  • Bendeguz79
    2018 május 10
    1:12 du.

    bucika a Nagy Sanyát a Macedón t kihagytad (másképpen Alexander the Great) ő bármerre járt (a perzsákat különösen megkedvelte és azok is őt sok szép költemény maradt fenn a látogatásról) az volt az elve, hogy (amit a portugálok is átvettek:
    na terra onde vieres ter faz como vires fazer)

    és akkor nem kell ócska süsüszultnatatusról beszéolni ahol a szultánt krump lee nek nevezik aktuálisan amíg le nem lüvik (ott az a szokás, arrafelé még a ground hog ot is amelyik át akart menni az erdejének egyik ágazatából a másik erdei ágazatba az országúton keresztben amit a zember odabiggyesztett elvéve a groundhog élethez való jogát pofátlanul és jött a sarki rendőr 12 rohamkocsival és ripityára lőtte a ground hogot tárgyalásra nincs is szüxég…ez ott szokás néger gyerek vesz coca colát meg potato chpis et és viszi haza erre jön a fehér gyerek és szépen lelövi ott a lkótelepen amni be is van kerítve és felmentették a lövöldözőt de a néger gyereket nem tudták feltámasztani pedig isteni hatalmuk is van hogy az isten mondaná nekik hogy kárikittyom

  • Bendeguz79
    2018 május 10
    1:12 du.

    ééééééééés megint kihagytad a lényeget -szokásodhoz híven- Krump lee és tsai demokrácia exportjai tankkal, F-15, F-35, ballisztikus, teátrális, úrhajós holdraszállás, és ágyúval verébre…lásd még Jugoszláviát, Afganisztányot, (sok más hátasztán ország) szudánokat, kóreákat, japánt, szíriát, yement, ethiopiát, szomáliát, egész ájrópát oda benátódzott ki sem lehet ebrudalni?…szóval hogy is van ez bendécske? a sztálin mit is csinált miután neki jutott a leromboltabb fele európának pedig nélküle csak Dunkerk maradt volna meg az Ardennek…a többit a nato kapta örökbe mint karácsonyfadíszt

    van még ilyen agyficamod? gyorsan tedd közzé

  • hazai lámpa
    2018 május 9
    6:08 du.
    Azt kerded miert lepett be az EU-ba Orban?
    MERT volna NEM belepni
    O lenne a rossz fiu, meg a magyaroknal is.

  • HunCanada
    2018 május 9
    7:16 du. Igen, mindenki a sajat nyelven beszel az Unioban, de mindenki fulen van egy hallgato, ami azonnal leforditja a beszedeket a sajat nyelvere. Ez van a nemzetkozi ertekezeseken is, mar evtizedek ota, taan a vil;aghaboru ota.

  • talalom, fajo szivvel olvastam a balatoni emlekedet. Bizony itt is sok nagy to van, de egyiknek sem olyan selymes a vize mint a Balatone! Es nincs olyan szine sem. Csak Tihanybol kell megnezni Balaton szin valtozasat, ami csodalatos latvany.
    Itt , egyszer az egyik nagy toba akartam furodni, bar akkor, itt is nagy sotet felhok jottek a viz felol. Sajnos az amerikai trupper, (videki rendor) letartoztatott formalisan, mert bementem a vizbe a sotet felhok ellenre is.

  • FIGYELO;

    Orulok hogy valaszolt nemely….nek.

    De NEM megyunk a vizbe uszni amikor nagy vihar kozledik.
    A trooper az eletet mentette.
    Az olyan mint hot vilanyt megragadni vizes kezzel.