Három gondolat egy címben

2018 június 10 8:09 de.3 hozzászólás

Magyarország egyik legnagyobb, összművészeti rendezvényét június 21. és 24. között tartják Tatán. A 25. évébe lépett Víz, Zene, Virág Fesztivál családi fesztiválnak is mondja önmagát, de több fontos gondolat hirdetését is felvállalja. A címében mindjárt hármat, ám az idén ezek mellé még egy negyedik – legalább annyira lényeges – is társul.

A címbe foglalt három szó közül a víz, környezetünk védelmét, az egyre fontosabbá váló ökológiai gondolkodás tudatosításának lehetőségét jelképezi. A zene a társadalmi befogadás, a tolerancia szükségességét, a nyitást a különböző közösségek felé erősítheti. A virág pedig a testi – lelki harmónia iránti vágyat jeleníti meg a rendezvényen, egyben díszletet, hátteret, színes keretet is adva az eseményeknek. Mindezeken túlmenően a rendezők most még egy negyedik feladatra is vállalkoztak: a négy nap alatt vakokat segítő okostelefonokra fognak gyűjteni! Az elmúlt esztendőkben százezrek fordultak már meg a tatai Öreg-tó partjainál, a három színpad környékén és a tatai vár vadregényes kertjében. Joggal feltételezhető, hogy az idén sem lesz ez másként.

A telefonos ötlet a 80-as, 90-es években ismert énekesnőtől, Marcellinától származik. Őt a fehér bot, a fehér szaxofon és a fehér fények összevont gondolatisága indíttatta arra 2017-ben, hogy a Vakok Állami Intézete Alapítványa részére „Fehér Éjszaka” címmel jótékonysági koncertsorozatot rendezzen. Az első koncerteket a Nádor Teremben és a Stefánia Palotában rendezték, átütő sikerrel. Az eseménysorozat most újabb állomására érkezett. A szerencsés találkozás a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál szervezőivel lehetővé tette, hogy ez a különleges koncert a fesztivál 25. évfordulóján, június 21-én, a „nulladik” napon kapjon helyet. Az este nagyszerű élményt kínál. Élvezheti a közönség Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának művészetét, akik ünnepi komolyzenei hangversennyel nyitják meg a Fehér Éjszakát, szólistájukkal Modok Yvette szopránénekesnővel. Ezt a Marcellina Pjt. koncertje követi, majd a műsort a Jankai Béla vezette B52 zárja rockosabb hangulatban.

 

A muzsikusok örömmel fogtak össze, hiszen a koncertsorozat célja valóban nemes: az összegyűlő adományokból számítástechnikai segédeszközöket, olyan okostelefonokat vásárolhatnak, melyek vakokat segítő applikációkat, például beszélő programokat képesek futtatni. Szerepel a terveik között kifejezetten látássérülteknek készült pingpongasztal vásárlása is. Ezek az eszközök több száz látássérült hétköznapjaiban jelentenek majd könnyebbséget a Vakok Állami Intézetében. A közös cél sikeres megvalósítása érdekében a Tatán fellépő zenészek arra kérik a Víz, Zene, Virág Fesztivál ingyenes 0. napjának közönségét, hogy a koncertekre mindenki jöjjön fehér öltözékben. A további három napban is igazi kuriózum marad a rendezvény.

A zene mellett szerepet kap benne az egészség, sport, gasztronómia, környezettudatosság. Működnek majd kézműves műhelyek. Bizonyosra vehető, hogy minden korosztály talál majd magának kedvére valót. A háromnapos forgatag csúcspontja a hagyományos szombat esti műrepülő show, majd az azt követő, több tucat lámpással kivilágított csónakot és hajót felvonultató vízi karnevál, illetve a tűzijáték lesz.

Révay András

3 hozzászólás

  • Ha ez a koncert olyan zavaros, mint annak bemutatasa, azt hiszem, senki nem megy el arra!

  • KÖSZÖNET András, hogy felhivta a figyelmet !

  • Fontosak az ilyen kezdeményezések a beteg emberek megsegítésére. Az ilyen segítséggel megelőzhető a betegek elszigetelődése, korai halála.

    Szerintem jó a cikk, mert társadalmi problémára hívja fel a figyelmet, amellett hogy programot ajánl.