Tanárodat márpedig nyald körbe

2018 augusztus 9 9:01 de.38 hozzászólás

Megjelent egy olyan összeállítás a 444.hu oldalán, ami szinte cseppben mutatja meg a hazai oktatás alkalmatlansági tengerét. Annak a folyamatnak a kapcsán, amelynek során egy iskolai diákcsínyből sikerült gyakorlatilag büntetőeljárásig eszkalálni a problémát. Addig, hogy már-már azt hihetnénk: az e-napló meghamisításáig süllyedt az annak kezelésére jogosult tanerők egyike.

Az egyik szál nyilvánvalóan a diák gerincéről szól. Egyrészt az elkészült videók egyikét minden további nélkül bevállalta, míg a másikért úgy sértődött meg a jelek szerint rá a tanári gittegylet, hogy ehhez nem igényel túl sok bizonyítékot. Mármint a szerzőség igazolását. Másrészt a tanárokat kifigurázó képeket a csemete a saját Facebook-oldalán tette közzé. Nem hozott ehhez létre egy kamu-profilt, álnevet, és nem is igazán korlátozhatta a láthatóságot. Az első kritikákat követően pedig le is szedte az összeállítás alapján. Ha a saját profilon való közzétételt, a videó rendőrség által jegyzőkönyvezett, önkéntes bevállalását összehasonlítom azokkal a trollokkal, akik álneveken, ál-oldalak nevében rombolnak mindent, akkor a diák egy igazi gerinc-király. Amitől még bőven lehetett oktalan gyermek, amikor a tanárok, az önjelölt szentek egyletének a kritikájára vetemedett.

Mely egylet szinte teljes alkalmatlanságát mutatja, hogy képesek voltak ebből rendőrségi ügyet kreálni. Amelynek alapján azt is feltételezem, hogy diákként egytől-egyig olyan mintadiákok voltak, akiknek az egész iskolájában senki nem aggatott gúnynevet egyik tanárra. Amit nem tartok valószínűnek. Azt azonban igen, hogy talán a most ennyire felháborodott tanárok voltak diákkorukban azok, akik a tanáraikat gúnynéven illetőket feljelentgették annak idején. Ha másért nem, akkor azért, hogy ezzel is demonstrálják a hatalom feltétlen kiszolgálásának szándékát. Van ilyen diák. Régen is volt. Magam is ismertem ilyeneket. Olyanokat is, akikből később pártfeladatból lett KISZ-titkár. Egy egészséges diákközösség általában ki is dobja magából ezeket a jellemgyenge figurákat. Akikben ettől csak erősödik a portás-hatalmi attitűd. Bármilyen hatalom feltétlen kiszolgálóivá képesek válni, és bármilyen kicsi, megkapott hatalmat maximálisan demonstrálnak.

Tanárból is van ilyen. Régen is volt. Rendszerint később pont ezek kapnak elsőként mindenféle gúnynevekeket. Régen sem volt másként. Emlékeim szerint már általános iskola vége fele sem. Középiskolában annyira, hogy némely tanárról ma is először a diákság által ráakasztott név jut először az eszembe. Sajátos módon azok esetében is, akiket tudása, emberi hozzáállása miatt akkor is nagyra becsült a diákság, és ma is csak a tisztelet hangján tudnék szólni róluk. Amiről eszembe jut persze az is, hogy a diákság által adott nevek is beszédesek. Vannak kedveskedők, és vannak olyanok, amelyek nagyon nem kedvesek. De a különbségnek oka van. Nem egy esetben a tanárokban keresendő oka. Ha tehát egy tanár, egy tanári kar vezetője megsértődik, akkor lehet, hogy először a tükörrel kellene közelebbi viszonyt létesíteni. S nem kalapáccsal.

A régmúlt emlékeit pedig azért poroltam le, mert akkor is előfordult, hogy egy-egy tanár egy életre megsértődött némelyik diákra. Az akkori, diktatórikusnak említett rendszer pedig széles palettát biztosított arra, hogy pokollá tegyék a diák életét. Minden rendőri segítség nélkül is. Egyébként a rendszer valószínűleg ma is lehetővé teszi. Anélkül, hogy ehhez módosítani kellene egy e-napló tartalmát, vagy rendőrséget kellene bevonni az ügybe. Mindaddig, amíg nem kifejezett bűnügyről, ezzel fenyegető jogsértésről van szó. A tanárok kigúnyolása pedig talán nem ilyen, alanyi jogon üldözendő, a leánykereskedelemmel, iskolai pedofíliával egy szintre hozható eset. Habár ez az ügy sem a rendőrségen indult. Az igazgatónő elpróbálta a személyes nyomásgyakorlást, a személyi szabadsággal való zsarolást. Annak érdekében, hogy letudja a szülők tudta nélküli kihallgatást, majd annak jegyzőkönyvezését. Az összeállítás alapján: „… a diák elsírta magát, kérte, engedjék el, és hagy telefonáljon a szüleinek. Heilmann Józsefné erre végül csak úgy volt hajlandó, ha Ákos aláírja a meghallgatásról készült jegyzőkönyvet”. Önmagában ezért a gesztusért kellene az igazgatónőt úgy kivágni a tanári pályáról, hogy a Nap-rendszeren kívül találja magát. Aztán, valamiért mégis bírósági ügy lett az egészből. Ami azt jelenti esetleg, hogy a hatóság szerint is olyan eszközökhöz nyúltak az iskolában, ami felveti a törvénysértések gyanúját?

Miközben a 444.hu összeállítása alapján nem tűnik ki, hogy a kritika túlterjedt volna azon, hogy a diákok pár órát, elfoglaltságot utálnak, illetve némely tanárt alkalmatlannak tartanak a pályára. Emiatt az sértődjön meg, aki szerint a tanárképzésben komoly és rendszeres pályaalkalmassági felméréseket tartanak. Esetleg az, aki szerint ezeket a felméréseket rendszeresen elvégzik a tanárok között is. Netán az is megsértődhet, aki a saját iskolaéveinek minden tanárát, minden tantárgyát, és minden kötelezően szabadon választott elfoglaltságát imádta. Mindenki más nyugodtan tegye le a köveket. Óvatosan. Nehogy a lábára ejtse. Esetleg a KLIK lábára. Akik szerint „az igazgatói irodában elvégzett meghallgatás során Ákos emberi méltóságának és személyiségi jogainak sérülése nem állapítható meg”. Ami azt is megmagyarázza, hogy az igazgatónő miért van ott, ahol van. A gyermek megfélemlítése, a jogi képviselőtől való elzárása, a nyomásgyakorlás tehát teljesen rendben van a hatalmi ágens szerint. Amit alátámaszt az is, hogy a „minisztérium úgy döntött, hogy még öt évre meghosszabbítja Heilmann Józsefné igazgatói megbízását”. Amihez csak gratulálni lehet.

De talán nem is annyira véletlen, hogy a tanárok, esetleg személyiségi, alkalmasságának kérdése nem kérdés. Hivatalosan sem. A tanártüntetéseken elhangzottak alapján nem hivatalosan sem. Mert az iskolák környékén minden rendben van. Nincs ott kérem semmi látnivaló. Lassan igazi tanáregyéniségek sem. A rendszert pedig a jelenlegi kör működteti, kontraszelektálja, illetve fényesíti.

38 hozzászólás

  • A pályaalkalmassági vizsgálatok hiánya számos szakterületen komoly gondot jelent, sőt az egészségügyben már életveszélyes is lehet…Viszont ha lennének, ezekkel emberi, politikai alapon komolyan visszaélni is lehet, nincsen semmilyen garancia az objektív értékelésekre! A hatalom minden korban a lojalitás és kevésbé az diákok és szülők elfogadottsága szokott dönteni a kinevezésekről…

    Apró megjegyzés: ezt a szót, hogy „bevállalni”a magyar nyelv nem ismeri, mert ez szóképi NONSZENSZ! Mert lehet „felvállalni”,”vállalni”,”magára vállalni”,de a jelzett szó értelmetlen, akárcsak a „kivállalni” párja!

  • Most ez a cikk önéletrajz lenne, vagy mi?
    Egy azonban biztos! Egészen biztos! Az én időmben volt szavuk és tekintélyük a tanároknak a diákokkal szemben. Ma már a diáknak kvázi joga van szó szerint leköpni a tanárt.
    Stb….., azaz nem kell litánia a problémáról. Inkább a szülőknek is el kellene gondolkodni, ha gyermeke netalán nem úgy viselkedik, ahogy a tisztesség kívánja. Ez nem KISZ, úttörő, cserkész stb. megközelítési motiváció, hanem….

  • Én diákként szemébe is mondtam az illető tanárnak. Már általánosban. És gimiben is. (Hogy alkalmatlan)
    Söt a BME-n is.
    Kisz tag 2 órát voltam. Kiadták a gimiben hogy meg kell tartani az alapi

    Nem törődtem a következményekkel.
    Rendszerint és tök nyilvánvalóan vegyes volt az ilyenek fogadása.

    Gyerek-korban egy gyereknek természetes, hogy az adott környezetben kell felszabadultnak, vidámnak megélnie a helyzetét.

    Ezért vagyunk felelősek mi felnőttek azért, hogy milyen környezetet alakítunk ki gyerekeinknek, unokáinknak – vagy milyet hagyunk, engedünk meg.
    (Gyerekek az Auschwitzi táboron belül is képesek voltak felszabadultan játszani)

    De ha a mai korban ebből rendőrségi ügy lesz – abból pedig, hogy az EU vizsgálóbizottság szerint is százmilliókat sikkasztanak semmi – akkor visszaértünk Figyelő gyermekkorának idejébe.

    A gyereket meghurcolja a „HATALOM” – MIKÖZBEN MAGA EGY KORRUPT BŰNÖZŐK BANDÁJA.

    Figyelő !!!!!!!!!!!!

    Tetszik hallani – mi történik a Szent Orbán királyságában????
    Figyelő !!!!!!!!!!!!!

    FIGYELŐ FIGYELŐ FIGYELŐ FIGYELŐ FIGYELŐ FIGYELŐ FIGYELŐ

  • sharapova2008
    2018 augusztus 9
    9:51 de.

    Én ismerem a szót – emlékeim szerint bőven használtuk ifjúkorunkban is

    Most kell megtudnom, hogy akkor mi valami más nyelvet beszéltünk?

    Ja, ha arra gondolsz, hogy a becstelenek nem szeretik bevállalni tettüket, azt aláírom – és mély-magyar körökben ez valóban divatos.

  • Figyelö

    olvasd el kérlek egy fentebbi megjegyzésemet a cikkhez!

  • SARAPOVA2008 megjegyzesere;

    Kedves Sarapova elvtarsno, csodalakozom hogy vajon mifele magyar nyelvben, vagy a vilag melyik reszen a maga latal listazott szavak nem lennenek letezok ?

    Hioszen a magyar nyelv egy igazi agglutinaive nyelv, s annak alkalmazoja ugy alkotja a szavakat az affixes, suffixes, prefixes, postfixes es circumfixes alkalmazasaval amit kifejezeset ohajtja.
    Leve inkabb egy post-pozitionative lenylv, s nem PRE-posative mint pl. az angol.

    Nem ismerem az orosz vagy mas szlav nyelvek alapjaot, de a magyar nyelvben letezik igen sok idegen szavak, kifejezesek amiket az Urali, vagy talan meg sokkal keletebrol valo vandorlasaik alaklmaval felszedtek, vagy maradt hatra a regi Khani, Mansi, Samoyed, Pecseneg, Cuman, sot a felszedett szavak meg a Perzsa, Turkik es Avar nyelvekbol.

    ( Persze ma mar a Csuvasz nev hasznalata igen serto az ottan eloknek.)

    De igen kivancsi lennek, HA a Maga altal listazott szavak nem letazok, vagy nem helyesek, vagy nem megfelelok, hat mik a megfelelelo szavak azok helyetesitesere ?

  • Lefutottak az IQ-deficites, KISZ-es, szamárságok, orbánozások, nosztalgia hanták…én hallkan jelzem, most vagyok diáksorban ! Ismerem az ügyet
    Sajnalom, srácokat, de hiba volt a vád, hogy a „tesitanárok fogdossák a lányokat”, vagy a „töritanár önmagáról pofázik” stb.ebből feljelentés lesz mindenhol, vagy akit fogdosnak, vagy akit ezzel vádolnak…
    Pl.Kanadában ezek nagyon komoly anyagi hátterű pereket generálhatnak…

  • SLAPJ soraira;

    Igen idoszeru a megjegyzes !

    Talan emlekeznenek arra az egyetemi torna edzore aki eletfogytiglani bortont ka[pott a US-ban a leany-tornaszok erkolcstelen kezelseiert.

  • Bocsanat ! NEM edzo volt az urge, hanem testnevelesi szak-orvos.

  • Nos!!!
    Éppen a Figyelőt nem kellene cikizni. Én kiállok a mindenkori komolysága mellett. Ő soha nem blablázik.
    Azt meg nagyon nem értem, hogy mi köze van a cikknek a rendőrséghez, tisztelt gabriel.
    Sharapova feltételezett „oroszossága” pedig miért probléma, holott ráadásul rátapintott a valóságra.
    Iskolába meg nem csak tanulni járunk, hanem a fegyelmet és a tiszteletet is belénk kell, hogy neveljék. Egyébként nem hiszem, hogy éppen az oroszoknál nincs ilyen, nem beszélve a kínai kultúráról. stb.

  • Parács Péter Pál

    Itt valakinek nagyon fog a radírja. Nem látok ugyanis több előző hozzászólást.

  • gabriel
    2018 augusztus 9
    10:43 de.Igen olvastam!
    Tudod, mar elcsepelt mondas, de a tortenelem ismetli magat!
    Eloszor, KELL feljelento, ez hozzatartosik a storyhoz.SE az is fontos, hogy kinek, mi haszna van a feljlentesbol?
    Az en esetemben, tudo mi volt a haszon.

  • ELnezest, de sok hibat csinaltam, igy ismetlem, remm;lem jol az elobbi.
    gabriel.018 augusztus 9
    10:43 de.
    Igen olvastam!
    Tudod, mar elcsepelt mondas, de a tortenelem ismetli magat!
    Eloszor, KELL feljelento!AZ hozza tartozik a storyhoz!
    Az is fontos,hogy kinek mi haszna van a feljelentesbol?
    Az en esetemben, tudom , mi volt a haszon!

  • slapaj
    2018 augusztus 9
    12:39 du.

    TE itt mit írtál?

    Kevés az IQ.-m , sajnálom.
    Nem tudom értelmezni…

  • Mellesleg, mindenkorban a diak utalta a tanarjat, rendszerint, En a szigoru tanarokat szerettem.
    Mi s csinaltunk nagyobb korban mar stkliket a nem kedvelt tanarok ellen. VOlt olzan aki nem volt kedvelt, hogy sotet osztalyba jott be, mert az osszes sotet fuggonyt osszehuzttuk.
    Volt ehgy szegeny „tisztelendo, akineka predikacioit untuk. Szegeny mikor kihuzta a szeket az asztalanal , hogy leuljon, rosszul jart…………..

  • שאבעץ שאלום המבורעה

  • שאבעת שאלום האבראת

  • Geyza írta:
    „Kevés az IQ.-m , sajnálom.”
    __________________

    Jahh… Úgy könnyű…

  • Parács Péter Pál
    2018 augusztus 9
    3:12 du.

    „Itt valakinek nagyon fog a radírja. Nem látok ugyanis több előző hozzászólást.”

    Ezért is érdekes, hogy aug.9.2:33 hsz-ban Figyelő „cikizéséről” ír! Elolvastam az előtte lévő néhány hsz-t és sem Figyelőt sem arra érkező cikiző reakciókat nem olvastam! Egyébként pár nappal ezelőtt nagyjában ugyanezt írta le „petro” néven, most átment „petropol”-ba majd „Parács Péter Pál”-ként hiányolja az előzményeket! Hogy is van ez?

    Egyébként szerintem okosabb mindenkire rábízni mit miért, és hogyan ír,kiről mit gondol – mint ahogy Önnek is szive joga joga mindenkiről önálló véleményt alkotni, akár Figyelőről akár másról! A durva és valótlan állításokat tartalmazó személyeskedéseket C. Adam úgysem engedi át, de ha ilyesmit olvas bárki részéről F. illetően, csak nyugodtan tegye szóvá a moderátornál!

  • Brrr! Nagyon nem szeretnék olyanok közelében lenni, mint Petrofor (2:33). Azokból lesz önbizalomhiányos, örökké igazolást kereső, erőszakos, sunyin alázatos és hiú alak, akibe „belenevelték” a mit is?

  • Figyelő
    2018 augusztus 9
    4:10 du.

    ” Mellesleg, mindenkorban a diak utalta a tanarjat, rendszerint, ”

    Ez elég durva általánosítás – mert miért is utálná? Nyilván vannak kedvelt és kevésbé kedvelt tanárok, ez sok mindentől függ, mint ahogy vannak kifejezetten ellenszenves tanárok is, de hát mi sem vagyunk egyformák, miért lennének azok a tanárok! A gyerek vagy ha úgy tetszik diák szereti azt gondolni, hogy „túljárhat a tanár eszén”, puskázik, nem készül, visszapofázik, fegyelmezetlenül viselkedik, késik, megzavarja az órát stb és ha a tanár ezt nem díjazza, akkor azt hiszi az a tanár direkt pikkel rá,és hajlamos őt ellenségként kezelni, ez egy dolog! Más dolog az utálat! De a diákcsínyek – melyekről Ön írt – meg az utálat között óriási a szakadék, mert az utálathoz sokkal több kell, ott már mély és helyrehozhatatlan személyes kapcsolat – ellentét szükséges, az pedig igen ritkán ritkán alakul ki tanár diák viszonylatban már csak az évek alatt sűrűn változó tantárgyak és változó tanárok okán is. Gondolom Önök sem utálatból hozták kellemetlen helyzetbe a tisztelendőt akinek a prédikációit unták – mert az igen furcsa lenne sok kis keresztény leányka esetében! -:)))

  • Mai hír: a kormány határozhatja meg az egyetemek oktatási tervét. Egyébként már évek óta. Most azért lett hír, mert lehet, hogy törvénnyel tiltják be a gender oktatást.
    Bravó! Esetleg be lehetne tiltani, mint burzsoá áltudományt, a kibernetikát, vagy korábbi korok gyakorlatából az „ördögi” orvostudományt.
    aztán majd ülhetünk a posványosban, és csodálkozhatunk.

  • T.Geyza!
    Többízben megszólítottál ezért hálás vagyok!
    – Hozod, a formádat egyenletesen, szerintem nincs gond az IQ-ddal, Nálad, mióta letetted a tányérsapkát…
    – Én, a kedvencünkre „Gabrielre” gondoltam, aki állítólag még nagyon kritikus diák is volt, /találkozott Leninnel vagy Lőrinze Lajossal, nem egészen világos/ osztja az észt ezerrel, Tőle ez nagy bravúr, de valahogy nem kóser…

  • Hat igaz lehetne a „talalom” allitasa hogy magyarorszagon ma tanitanak „ordogi orvostudomanyt” valamely orvostani tudomany egyetemen ???

    Az mar igen valotlannak tunnik !
    Legalabb is elhihetetlennek.

    Olvashato a hirekben sok ostobasagok valosaga ottan, neha mashonnan is, de ez egy kicsit tulzott !

  • Talalom.

    Mert amit nem látnak az nincs 🙂 🙁

  • talalom
    2018 augusztus 10
    6:10 de.

    Már megvan.
    Valami új, egészségügyben illetékes miniszter
    aztatotat bírta kimondani az ő tanult szájával
    hogy idézem (nem szó szerint) :
    „A betegségeken pedig segíthet az imádkozás”

  • slapaj
    2018 augusztus 10
    7:30 de.

    Lenint én is ismertem, mi van abban elítélendő?
    Még megittunk pár sört is anno.

  • Figyelő
    2018 augusztus 9
    4:10 du.

    ” Mellesleg, mindenkorban a diak utalta a tanarjat, rendszerint, ”

    N E M – I G A Z ! !

    Nekem több olyan tanárom volt akiért rajongott az egész osztály.

    Lehet hogy TE útáltad a tanáraidat.Elég szomorú.

  • slapaj
    2018 augusztus 10
    7:30 de.

    Hálás vok neked mert hálás vagy nekem.
    Igazán lekötelezel.
    A hála jeléül elfogadok kisebb aranytárgyakat,vagy brilleket.

  • talalom irta; „a kormany hatarozza meg az egyetemek oltatasi tervet”.

    Hay ha a „terveket” az allam hatarozza meg az reszben ertheto mert az allam fizeti a szamlaikat.

    De ha az oktatas alanyainak es modszereinek a terverol lenne szo, hat maguk az egyetemek nem lennek kepesek azt onmaguk az allami burokratak nelkul tenni ???

    Rendszeritn valasztott bizottsagaik vannak azon ugyekkel felhatalmazva es felelosegre is vonva azert.

    Miert lenne az maskent ottan ???

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Besancon!

    Nem tökemindegy kit, hogyan hívnak? Annyira meg nem vagyok tudatlan, hogy ne tudjam miért vagyok az amiért lehet anonim leszek. Ez legyen az én dolgom, másrészt gondolom nem a nevek az érdekesek, hanem egy cikk és a hozzászólások tartalmát kellene kulturáltan megvitatni. Vagy nem?

    üdv.
    Kuku-Bengo

  • Parács Péter Pál
    2018 augusztus 10
    4:46 du.

    Kultúra? Ha ezt a szót hallom,máris nyúlok a pisztolyom után.

    /J.Kellermenn,a hitleri náci Írószövetség volt elnöke/

  • Besancon:

    Lehet hogy Parács egy valódi „ezerarcú hős”

  • Igazan csodalkozom ,hogyan jutott a szerzo cikkenek azt a cimet aalkotni ?

    A egi romaiak egyszeruen felacio-nak neveztek volna ;))

  • Besancon
    2018 augusztus 10
    6:05 de. Elnzestm vakiban ;ltalanositottam kifejezsem igy rossz volt!

  • Hat, ami valoszinu, mindenkor a magyaroknal az allam beleszolt a felso oktatasba! Legyen az nacizmus, kommunizmus, brmilyen iranyzat,. Sot, valamikor meg az altalnos, vagy a kozep oktatasba is! A mindenkori kormanyok tisztaba vannak azzal, hogy a fiatalkor
    legalkalmassabb az agymosasra!

  • Besancon
    2018 augusztus 10
    6:05 de. Elnezest!
    altalanositottam kifejezsem igy , rossz volt!

  • Besancon
    2018 augusztus 10
    6:05 de.
    Oszinten, a csinytetvesben sokszor en voltam a kezdemenyezo!
    Budos kolok voltam es nem erdekelt az iskola soha.
    Volt tanar akit viszont szerettem.