Francos Kacér Pletyka

2018 augusztus 14 7:27 de.9 hozzászólás

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

A furcsa nevekkel a nagyközönség számára még kevéssé ismert pincészetek tizenhét, igen érdekes, határozottan újdonság számba menő borának bemutatóján találkozhattunk a Veritas Borkereskedés rendezvényén. Igen könnyen megjósolható róluk, hogy rövidesen a vásárlók kedvencei lesznek – nem csak a szokatlan elnevezések okán! A Mátrai Borvidéken, Gyöngyöstarjánban dolgozó Kiss Attila máris jelentős sikereket mondhat magáénak: 2013-ban elnyerte Magyarország legjobb újbora címet Kékfrankos Rosé borával, majd 2015-ben országos Olaszrizling teszten a 2014-es a „Csakazértis” Olaszrizling bekerült a top 10 listába. Az ő bora a Francos, neve lezser, fesztelen megközelítést sugall. A palackban 2017-es Rizlingszilváni rejtőzik. Acéltartályban, reduktív eljárással készült, könnyű, illatos, önmagában és fröccsnek is jó. Primőr, igazi nyári bor, fogyasztását 12 fokra hűtve ajánlják. A „Kékes” címkéjén viszont a két tenyér a Mátra hegyeit idézi, a 2017-es Kékfrankos a csúcstól nem is messze terem. A fajtajelleget jól mutatja, száraz, könnyű, tanninja nem tolakodó. A hagyományos vörösboros eljárással készült, hat hónapot töltött 500 literes ászokhordókban. Egyetlen rendeltetése van: a nyári éjszakákat kellemesebbé tenni!

A Szekszárdi Borvidéken, Mecseknádasdon, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet határán, 41 hektáron gazdálkodik a Hetényi Pincészet. Területük 92 százalékán kékszőlőt, többségében Kékfrankost termelnek, de mellette azért van még Merlot, Cabernet Franc és Kadarka is. Azt már néhány éve tapasztalhatjuk, hogy mind több pincészet készít kékszőlőből fehérbort. Az ötlet és az eljárás nem új. Mivel a színanyagok a bogyó héjában találhatók, az elképzelhető legrövidebbre kell csökkenteni az időt, amíg a lé a héjjal érintkezik. Így nem old ki színezéket. A további lépések már a borásztól függnek, ezért a borok is nagyon különbözőek. A Hetényi Pincészet különlegessége a Fehér Kadarka! Az erre szánt szőlőt a többinél egy jó hónappal korábban szüretelik. A bor nagyon friss, a jelző, hogy jól iható, nem igazán pontos rá. Az első korty után úgy érzi az ember, most nyomban, egy fél üveggel meg tudna inni belőle, csak pusztán az élvezet kedvéért! A többi kadarkából a második törkölykalap feljövetele után engedik le a levet. A bor így ízében, illatában kicsit több lesz a rozénál, de kevesebb a vörösbornál. Ez a siller. Nem az elmélyült tanácskozásra, sokkal inkább a könnyed beszélgetéshez való. Ezért is lett Pletyka a neve. A pincészet – az országban egyedülállóként – magának készíttet hordót, négy évig szabad ég alatt tárolt tölgyfából. Ezekben az 500 – 1000 literes hordókban készült a 2013-as Merlot. A szeptember végi-októberi szüret után a kádas erjesztést követően a bor 1 ½ évet tölt a hordókban és ezt még hosszú palackos érlelés tetézi. Különleges alkalmakkor sem vallunk szégyent vele.

Balatonfüreden, a Zelna Borászat mindössze 2014 óta létezik. Már a kezdetektől biogazdálkodást folytatnak, az idei, a 2018. lesz az első év, amikor igazolt biotermelőknek mondhatják magukat. Boraik stílusát tekintve szerintük a legfontosabb, hogy frissek, gyümölcsösek legyenek, de emellett megmaradjon bennük a termőhelyi karakter is. Különlegességük a könnyen felismerhető, sárgacímkés, 2015-ös Olaszrizling. Hegybor, ami a Balatonbornál magasabb minősítést jelent. Hat különböző dűlőből, hat különböző időpontban szüretelt szőlő borából készült házasítás. Másfél éves palackos érlelés után került forgalomba. A fehér címkével jelzett palackban a 2015-ös évjáratú Szürkebarát a származási hely, a dűlő nevét viseli: Csiten. Tölgyfahordóban öt hónapot töltött és ezt kétéves palackos érlelés követte.

A soltvadkerti családi birtok alapjain, a 2000-es évek elejétől, fokozatosan jött létre a Lantos Borászat. Ma már ott tartanak, hogy az idén beválogatták őket a Nemzeti Borkiválóságok Könyvébe. A húszhektáros birtokot széles fajtakínálat jellemzi. Úgy tartják: a borban fel lehet fedezni a borász egyéniségét, a minőségbe beépül az öröklött és a megszerzett tudás, valamint a tapasztalat, de ahhoz, hogy igazán jó borok szülessenek, elengedhetetlen feltétel a borkészítés önzetlen szeretete. Ötletes bornevekért ők sem mennek a szomszédba. A hagyományos művelésű, kifejezetten magyar, kunsági fajta, a Kövidinka, „kedves” bor. A magyar gyümölcsökhöz hasonló, virágos illatú, sima ízű, az idősebbek nosztalgiából fogyasztják, a fiataloknak felfedezés. „Eladja magát”, ezért is lett a neve „Neked”. Minőségét a Vinagorán 2016-ban nyert ezüstérem jelzi! Amikor a Cserszegi Fűszerest 1960-ban Bakonyi Károly létrehozta, eredetileg nem az Alföldre szánta. Ám gyorsan kiderült, hogy ott igen jól érzi magát ez a szőlő. A Lantos Borászatnál játékos, fiatalos ízvilágú bor készül belőle, ezért is áll a címkén a „Kacér”.

Ez a bor az Országos Cserszegi Versenyen lett ezüstérmes. A borászat roséjának nevét viszont a fogyasztók adták, mert aki csak megkóstolta, azt mondta: „Méég”! Valójában házasítás, 60 % Kékfrankos, 30 % Cabernet Franc és 10 % Kadarka van benne. Kifejezetten eper, málna illatú, száraz, ugyanakkor mégis tartalmas, hosszan lecsengő utóízű bor. Bátran elmondhatjuk róla, aki megismerte, megkóstolta, keresni fogja a boltok polcain.

Révay András

9 hozzászólás

  • Ejj de meginnék most félliter jó vöröset…

  • -es meg ott az „aszodi lorugas”, az „egri bikafingato”, a „somogyi apacafing”, stb-stb muvesznevu borok!!
    ————————————————————-
    sorben a legismertebb a „kobanyai hat egeres”!!

  • Nem iszom szeszes italt,mert nem vagyok önmagam ellensége.A szőlőtőkékből inkább a szépségük hat meg,és a gyümölcs,amit néha eszem csak úgy szőlőként ,de sosem borozok .A szőlő viszont nagyon egészséges,és finom gyümölcs .Sok munkát igényel,mi is termesztünk pár tőkével ,csak gyümölosként fogyasztjuk .

  • Alma,
    Sajnos {vagy szerencsere} olyan gyors es viharos
    vita folyik itt,hogy most jutottam hozza
    a valaszhoz,a libanoni keresztenyekrol.
    Az az erzesem,hogy elegge egyoldaluan kommentalnak roluk
    Magyarorszagon.
    Pl.sehol sem lattam,hogy elnek Eszak-Izraelben is-
    ottani menekultek .
    Alljon itt egy libanoni kereszteny no,Brigitte Gabriel
    {ma Amerikaban el}-valasza egy muszlim nonek.

    https://www.facebook.com/sandor.vasvary/videos/vb.100001253926137/1014819365236518/?type=2&theater

  • Anita:

    Az alkohol az ember ellensége.
    Ott kell pusztítani ahol csak érjük.

  • Anita Szászy Kedves Anita Téves felfogás. A mértékkel való alkoholfogyasztás nem tesz beteggé. Viszont nagyon sok finomságot vonsz meg magadtól. A lényeg, hogy nemes alkoholt és mértékkel. A mérték persze nem az akó. Egy pohár bor, egy aperitif akár étkezés előtt vagy után, még hasznos is lehet és egy egészséges szervezetnek meg se kottyan. Többet árt a Mártirok útján végigsétálni (gondolom már nem igy hívják), mint egy 20 éves „bármit” felhörpinteni. Ezt még a „legleg” alkohol tiltó orvosok sem tiltják.

  • Köszönöm a cikket. Tetszett.
    De eszembe jutott a bio vicc. Mi a biogazdálkodás? Ahol éjszaka permeteznek.
    A másik biztos csak az én a fantáziám, de a képen első pillantásra a farmeros popsi tűnik fel. Persze az is nagy élmény, de az ember fia ilyenkor nem a borra asszociál. 🙂

  • Kedves bor gourmandok!
    Figyelmetekbe ajánlom a Somlói Juhfark nevű bort, de figyelmeztetek mindenkit, ezt a régi hungarikumot csak nagyon ajánlott és lekáderezett pincéből érdemes venni, mert nagyon macerás az előállítása, legalább 4 évig hordóban kell érlelni, a szöllöje nagyon munkaigényes, szeszélyes a hozama, betegségekre és fagyásra hajlamossága miatt! Érdemes legalább egyszer megkóstolni! (Nekem az egyik kedvencem.)
    Aki ivott már ilyet, attól szerettel várom a véleményét, például Révay András Úrét is!

  • Anita Szászy
    2018 augusztus 15
    4:52 de. Sajnallak! Nem tudod mit vesztettel! ANYam 1O6 eves kioraban halt meg, de a reggelt mar egy kis pohar palinkaval kezdte. A magyar paraszttol tnulta, aki igy krezdi a napot!