Conteo: Corvinusból szálloda?

2018 október 10 8:07 de.18 hozzászólás

Pár éve még Orbán agitált leghangosabban az általános tandíjkötelezettség ellen. Ma attól hangos a kommunikáció, hogy a teljes felsőoktatást tandíj-kötelessé tennék. Kísérleti lóként pedig beáldoznák a Corvinust. Mindebben az nem újdonság, hogy a miniszterelnök politikai állásfoglalásaihoz képest a hurrikánban pörgő szélkakas egy állócsillag.

Az sokkal inkább, hogy gyakorlatilag összehangolt stratégia mentén zajlik a hazai felsőoktatás szétverése. Egyben helyére kerül a CEU elleni támadássorozat is. Amelyhez Sorosnak legfeljebb annyi köze van, hogy egy élő emberrel könnyebb volt tematizálni a közbeszédet. Egy füst alatt gumicsontot is dobva a médiának, és jogcímet találva, hogy a plakátkampányban érdekeltek megkapják a nyomtatás, terjesztés kapcsán kiérdemelt baksisukat. Az azonban világos, hogy egy általánosan fizetős hazai felsőoktatásban nincs helye egy olyan, nemzetközi képzési rendszerhez igazodó iskolának, ahol nemzetközileg elismert tanárok tanítanak, és adott esetben olcsóbban, mint amilyen árazások a Corvinus fizetőssé tétele kapcsán felröppentek. Miközben a nemzetközi képzési rendszerbe való beilleszkedéssel a CEU olyat tud, amit egy tömegesnek szánt, a hazai korlátok közé szorított, ámde fizetős felsőoktatás borítékoltan nem tud. Olyan papírt ad, amit nem csak Budapesten ismernek el diplomának. Érthető, hogy vesznie kellene.

Ugyanakkor össze lehet hasonlítani a Corvinus hallgatói létszámát a CEU hallgatói létszámával. Alighanem a Corvinus nyerne. Amellyel kapcsolatban szép janicsár-idea lenne, hogy milyen szép lenne, ha mind fizetne. De világos: ez baromság. A jelen beiskolázási rendszerben mindenképpen. Hazánkban egyszerűen nincsenek több ezrével olyanok, akik megengedhetnék maguknak az évek során akár tízmilliós nagyságrendet elérő tandíjat, és megfelelő előképzettséggel, tehetséggel, illetve tanulmányi szándékkal rendelkeznének. Amiből természetesen az következik, hogy valahogy másképpen kell majd gombolni a jelenlegi kabátot. Amely újragombolásra a legközvetlenebb lehetőség, hogy a beiskolázottak körét ki kell nyitni olyanok felé, akikkel szemben komoly engedményeket tesznek a követelmények tekintetében. Ez nagyjából azt jelenti, hogy fű-fa-kisbokréta felvételre kerülhet, ha kinézhető belőle a fizetőképesség. Ezek egy része valószínűleg tényleg tanulni akar majd. De ne áltassuk magunkat. Ennek az útnak a végén a szimpla, a pénzért vehető diplomák előállítására szakosított papírgyárrá silányított iskolák vannak.

Tárva nyitva azok előtt a feltörekvő szellemi senkik előtt, akiknek pénze van, de esze nincs. Ellenkező esetben, drága pénzért, elmehetnek bármelyik neves, akár Nobel-díjasokat is foglalkoztató egyetemre. Ahol egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt, hogy pénzért felduzzasztott létszámmal folytassanak oktatást. Amely egyetemek rangsorában, bármennyire is szeretnénk az ellenkezőjét, a hazai képzőhelyek nagy része a fasorban sincs. Mondjuk pont a Corvinust jegyzik még valahol. De ez nem fog soká tartani a jelen felállásban. Ugyanakkor, ha megnézzük, hogy mely területek azok, ahol a fizetőképes kereslet, illetve az akár tartalmatlan címkórság párosul, akkor elég gyorsan a diktatórikus törpeállamok körénél kötünk ki. Csak utána majd vigyázni kell, hogy a baltákat tegyék le a hallgatók a ruhatárba. Az oktatáspolitikusok, illetve nem csak az oktatásban érdekelt politikusok, gerince mellé. Miközben persze emlékezhetünk arra is, hogy a Corvinus már korábban is szálka volt az orbanista hatalom szemében. Az az egyetem balszerencséje, hogy sikerült Rostoványi személyében egy olyan rektorral rendelkeznie, aki szervilis buzgalommal igyekezett kiszolgálni minden igényt. Beleértve a serény bólogatást is az egyetem feldarabolásával kapcsolatban.

Ugyanakkor megpróbálhatunk választ találni a kérdésre is, hogy miért pont a Corvinus? Amely kérdésre nyilván rendelkezésre állnak, és majdan felolvasásra kerülnek, a különböző korményzati panelek. Valószínűleg olyasmiket aligha fogunk hallani persze, hogy „Matolcsynak is köze volt az egyetemhez, és szégyelljük”. Ahogy azt sem, hogy a Corvinus timsózása nagyon fontos érdeke az oligarchák ingatlanügynökeinek. Noha elég világos, hogy amennyiben sikerül elsorvasztani az egyetemet, lecsökkenteni a beiskolázottak, illetve az aktívan órát látogatók számát, akkor nyilván nem is kell akkora épületkomplexum az egyetemnek. A jelenlegi főépület egyébként is egy pompás, exponált helyen áll a Vásárcsarnok mellett. Drága telek. Igazi luxusszállodának, illetve irodakomplexumnak való. Akár a homlokzat megtartásával is. Márpedig egy igazi oligarcha ilyet nem hagyhat parlagon heverni. Mert ne áltassuk magunkat: Orbánnak, illetve a többi hátranyilazva feltört zérógenerációs értelmiségnek a valós felsőoktatás maga a parlag. Csinálni nem tudják. Érteni nem értik. Akkor meg minek? Nem igaz?

18 hozzászólás

  • Csak úgy kérdezem:

    A CEU-n, az USA-ban v. Canada-ban hány egyetemen van ingyenes képzés?

  • Tegyük hozzá: a Corvinus (lánykori nevén Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem) az egyetlen magyar intézmény, amit jegyeztek – még lánykorában – az első 500 legjobb között. (Talán, még a nyolcvanas években a SOTE is bekerült – erre nem emlékszem pontosan.)
    De én is gyanítom, hogy megint egyéni érdekről van szó: mert ki a fene akarna a közpénzekből felturbózott Pallas-neveldékben Eltolcsy elveket hozsannázni, amíg lehet komolyan is tanulni közgazdaságról, társadalomtudományról.

  • No igen.
    Az Orbán-Németh Szilárd-Kósa Lajos féle értelmiségi dream-team. Matlocsyval, a nemzeti tündérfelelőssel, és Rétvárival a decibel-inkvizítorral.

  • Kis Ferenc
    2018 október 10
    8:43 de.

    a Google a Te barátod. De lásd kivel van dolgod….

    Corvinus:
    „egy kettős diplomaprogram indul az egyetemen – szemeszterenként mintegy négymillió forintos tandíjjal. ”
    https://nepszava.hu/3010819_4-millio-egy-felev-2030-ra-gazdagok-elitegyeteme-lehet-a-corvinus

    Ez egy 5 éves képzésnél 40 milla
    Idézet a cikkből:
    „Hazánkban egyszerűen nincsenek több ezrével olyanok, akik megengedhetnék maguknak az évek során akár tízmilliós nagyságrendet elérő tandíjat, és megfelelő előképzettséggel, tehetséggel, illetve tanulmányi szándékkal rendelkeznének.”

    Hol látod az ellentmondást?

    Alkalmasint nemzetközi viszonylatban nem a tandíj van 8 milla körül, hanem a teljes költség (tandíj+megélhetés)
    https://hvg.hu/kkv/20170405_ceu_a_megfizetheto_tudas_kozpontjat_uzik_el

    a CEU-n ennek a harmada. Tehát a Corvinus tervezete háromszor lenne drágábba jelenlegi CEU-nál.

    De, mint írtam: Google a Te barátod. Nyugodtan utána is nézhetsz, mielőtt kérdezel 🙂

  • SZEMELYI KULTUSZ!!!
    ez se UJ!! erre mar Rakosi elvtars is rajott!!most ot kopirozza viktor a kiraly jelolt!

  • Kis Ferenc: Nem tudom. De 2008-ban a mai első szolga fellázított havi 2000 (kettőezer) forintos tandíj ellen. (Amit egyébként egy ösztöndíj rendszerrel kapcsoltak egybe.)
    Azt próbáld meg felfogni ingyenes oktatás nincs. A kérdés az: ki fizeti a cechet?
    Egy idézet: „És az a nagy gond, hogy azoknak adjuk az állami oktatást kérem szépen, akik a legjobb családokból jönnek. Hát ehhez képest nem az a botrány, hogy ki kell fizetni 3 százalékonként. Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli újra magát, közpénzen.” (Na,honnan?)
    De a Cikk témája NEM EZ!
    Hanem az, hogy minden magyar gondolkodást ki kell irtani – ennek meg a fészkei az olyan oktatási itézmények, mint a Corvinus is (volt).
    Ki kell irtani, jobbágysyorba kell taszítani a magyar nemzetet – legjobb lenne, ha megint írástudatlan lenne a 80%.

  • Göllner András

    Szerintem a Corvinusból nem szálodát hanem kuplerájt szeretne csinálni az Orbán rendszer – a főnökasszonynak majd kinevezi Schmidt Mári üzletasszonyt hisz neki különben is olyan jól állnak a szemei… A Dékáni posztra meg majd a Mészárost jelölik. Hogy is van az a magyar közmondás, amit a KMH szabályai szerint nem illik leírni ? M….r s….e, m….r l….z ????

  • Andrew_s

    1) Nem barátom a Google
    2) Csak kérdést tettem fel
    3) A kapitalista liberalizmus alap gondolata: „nincsen ingyen ebéd”-és ingyen oktatás sem. Tetszik, v. nem így van
    4) Én az ingyenes felső oktatás híve vagyok

  • T. Kiss Úr! Hogy nincs ingyen ebéd, az nem a „kapitalista liberalizmus” alapgondolata, hanem a józan észé.
    A kérdés az, hogy ki fizeti a számlát?
    A mai magyarországi kormányfő kijelentette, hogy a magyar állam nem ad a célra egyetlen kanyit se, ami azért érdekes, mert a magyar államnak nincs pénze, a kormánynak sincs egy fillérje sem. A kormány mindössze felhatalmazást kapott egy hangos kisebbségtől, hogy a közös pénzünk felett diszponáljon. Hát, ilyen, nyilván „ezt akarta” a többség.
    Hogy ne a nemzet fiainak tanítására költsük a közös pénzünket, hanem a behabzsolt földesúri birtokok, kastélyok, üres stadionok fenntartására.

  • Már Bokros idején sok demagógia volt a tandíj elleni tüntetések során. Nem újdonság, hogy a fidesz 2010 előtt mindent megígért a híveknek, hogy itt minden ingyenes lesz, és naiv emberek elhitték.

    Épp ezért a ballibek fordítva ülnek megint a lóra. Háborognak itt a tandíjas oktatás ellen, mintha ők nem azt akarták volna bevezetni.
    Jellemző, hogy a legrosszabb angolszász példákat tudja itt csak bevezetni bármely kormány, nem a skandináv modellt. A dániai ingyenes népfőiskolákat valahogy nem reklámozza egyik sem. Hát hova vezetne ez, hogy a nép okosodna, ők meg nem nyernének milliókat …?

  • Mivel az én küldő egyetemem a Corvinus, ( kanadai oktatásügy iránti hálám mellett) kötelességem a hazai hisztéria keltésre adott választ idézni:
    – A minisztérium közleményében ezt erősítette meg,

    A CORVINUS 2020-TÓL ÚJ INGYENES KÉPZÉSI FORMA BEVEZETÉSÉVEL BIZTOSÍT A JELENLEGI ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT HELYEKÉVEL MEGEGYEZŐ SZÁMÚ, TÖBB EZER TÉRÍTÉSMENTES KÉPZÉSI HELYET. A TERVEZETT VÁLTOZÁSOK A JELENLEGI HALLGATÓKAT ÉS A 2019-BEN JELENTKEZŐKET SEMMILYEN FORMÁBAN NEM ÉRINTIK. … A KORMÁNY AZ INGYENES TANULÁS LEHETŐSÉGÉT A TELJES INTÉZMÉNYRENDSZERBEN TARTÓSAN MEG KÍVÁNJA ŐRIZNI.

  • Göllner András
    2018 október 10
    11:46 de.

    Kupit az országból…

  • slapaj
    2018 október 11
    6:12 de.

    Megőrzi, mint a magánnyugdíjakat, amiért az akkori köztársasági elnök vállalt garanciát. Ahogy a doktorijáért is. Amellett az a 2 év gyorsan elrepül. Az ország talán nem szünik meg ezt követően sem.

    Az egy más kérdés, hogy mennyire hihető egy olyan állami vezetés bármilyen közleménye, amelynek minisztere ezek szerint pár nap eltéréssel teljesen másként ismeri a történetet.

  • Kis Ferenc
    2018 október 10
    2:28 du.

    1/kár
    2/ Ügyes
    3/ semmilyen modell szerint sincs ingyenebéd
    4/ a teljesen fizetős felsőoktatás híve vagyok. De nem az orbanista modell alapján.

  • Slapaj! Nagyon hálás vagyok, hogy – gondolom – szó szerint beírtad a kormányközleményt!
    Világos példája, hogy miket maszatol ez a rezsim.
    Nekem eddig az jött le: a kormány szándéka, hogy az állam egy fillért se költsön magyarországi egyetemekre, ezért MAGÁNKÉZBE adja ezeket.
    Igaz, hogy ez nem jelenti, hogy megszűnnek az ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT képzési helyek – vagyis azok, amelyeknél nem a diák fizet, hanem a közös pénzünkből álljuk a számlát.
    A kérdés marad: mi az, hogy magánkézbe? És mit ad magánkézbe? Az épületeket, vagy a felsőoktatási jogot??? esetleg az akkreditálás jogát??? (A központi akkreditálás magánegyetemekre is vonatkozik.) És milyen magánkézbe???Ló Elek megveheti a Corvinust pl. és onnantól eldöntheti, hogy ki és mit tanítson ott?
    Egyre biztosabb vagyok abban: ez megint csak valami személyes akciója egy szűklátókörű falusi bugrisnak.
    Az indulását finanszírozó gázszerelőjét kielégíthette pár milliárddal: annak elég, ha az Adrián rázhatja a hátsóját a „saját” jachtján.
    De ott van az értelmisége, akik közül jószerivel már csak a némethszilárdságú tahók maradtak, közöttük is a mértéktelenül hiú nemzeti banki elnök. Majd megkapja a Corvinust a Pallas „magánalapítványa”, amiről a bíróság is kimondta: nem magánalapítvány, mert közpénzekből síbolták ki. Viszont akkor a „gazdasági zseni és pótolhatatlan jobbkéz” egymaga dönti el, miről is folyhat disputa az egyetemen.
    Ennek az „értelmiségnek” nem elég a pénz. Lefogadom: a következő a „magyarságkutató” izé lesz, kielégítve a volt székelyudvarhelyi polgármester* étvágyát. Akinek ugyan már 2013-ban gründoltak egy „intézetet” (www.nski.hu), ahol szívja a magyar közpénzeket, de eddig nem sok vizet zavart a köznyilvánosságban.

  • *Bocsi. Szász Jenőt Erdélyből 2013-ban mentették ki, ahol csúfosan megbukott az RMDSZ-szel szemben.

  • slapaj
    2018 október 11
    6:12 de.

    Te komolyan hiszel abban
    hogy mi azért járunk ide mert
    kíváncsiak vagyunk arra a kormánypropagandára
    ami a közmédiának csúfolt hazai FIDESZ-szócsövekből dől ??!

  • Geyza! Igenis, kíváncsinak kell lennünk akormánypropaganda iránt: különben honnan tudnánk, hogy baromság, és miért az?