A lakáspiac einstandolása

2018 október 16 8:36 de.125 hozzászólás

Akinek még bármilyen illúziója volt azirányban, hogy a jelenleg regnáló magyar kormány, egyetlen vonatkozásban is képviseli a magyar nemzet érdekeit, vagy hogy bármilyen pici szeletében is hagyná legalább a demokrácia látszatát érvényesülni, annak ma végképp el kellene vetnie az illúzióit.

A lakástakarékok kinyírásáról van szó. A lakástakarék intézménye a hosszútávú öngondoskodást segítette állami eszközökkel. A 20 éve működött rendszer alaptétele volt: ha valaki évekig, de minimum 48 hónapig, hajlandó egy összeget – akárcsak ezer forintot – megtakarítani, ahhoz az állam 30%-ot hozzátesz. A támogatás mértéke persze maximalizálva volt: legutóbb évi 72 ezer forintban, ami szintén magától értetődő, hiszen az állami költségvetés sem feneketlen bugyor. Előny volt még, hogy a megtakarító a futamidő végén a megtakarításával azonos összeget hitelként vehet föl, fix, 6%-os kamattal. (Annak fejében, hogy a megtakarítására max. 1-1,5% kamat jár.)

Aki tud számolni, kiszámolhatta: ha valaki képes havonta 20 ezer forintot félretenni – ehhez megkapja az állami támogatást, az négy év múltán kb. 1,2 millió forinthoz jut. Ha ezt hitellel megduplázza, akkor van 2,4 millió forintja. Ez ma már nemcsak Budapesten, hanem vidéken sem elegendő új lakás megvásárlásához, építéséhez. Kb. másfél millióan éltek ezzel a lehetőséggel, a költségvetésnek ez évi 70 milliárd forintjába került. (Összehasonlításként: a Népstadion „újjáépítésének” jelenlegi költségvetése 126 milliárd forint, a vizes vb, az eddig kiderültek szerint 140 milliárdba került, a kormányfő Várba költöztetésének úgy 400 milliárd eddig a vonzata.)

A 70 milliárd nagyjából a költségvetés 2(kettő!) ezreléke, ez tehát ürügy, nyugodtan elfelejthetjük. (A szokásos ostoba vicsorgásra az „extraprofitról” most inkább nem ejtenék szót.)

Hát akkor mi lehet a valódi ok?

Nagyon egyszerű – a kormányfőt és bandáját főként építőipari cégek stafírozzák ki jelentős túlszámlázásokkal, a verseny nélkül megnyert megrendelések fejében. (Pl a gázszerelő cégei az elmúlt 3 évben 96 milliárd! forintnyi FELárat számláztak.) Márpedig a felújítás, korszerűsítés sose ad akkora alkalmat a túlszámlázásra, mint az új építése.

Azt a másfél-két és fél millió forintot a lakástakarék-tulajdonosok felújításra költötték. Például az elavult panelházak szigetelésére, a fűtésrendszer korszerűsítésére – 2010-ig így újult meg több ezer panellakás, amihez az önkormányzatok is adtak segítséget. (Azóta ez a program is leállt.) De nemcsak a városi telepeken hasznosult ez a segítség: sok falusi házat tataroztak, komfortosítottak, esetleg bővítettek ebből a pénzből.

Állítom: Magyarországon van elegendő lakás. A probléma az, hogy a tulajdonosoknak (a lakások 98 százaléka magántulajdon – jellemzően 1 lakás – 1 tulajdonos konstrukcióban) nincs elég saját erejük az ingatlanok folyamatos karbantartására, felújítására, netán korszerűsítésére: ezen segített a lakástakarék, a benne rejlő állami támogatással.

A saját példámat is mondhatom. Amióta van lakástakarék, tagja vagyok. Nem voltam minimálbéres, most sem minimális a nyugdíjam. De sose voltam olyan „szerencsés”, hogy állami lakásom legyen, így mindig az én gondom volt, hogy az ingatlan, amiben lakom, ne omoljon a fejemre. A kedvezményes hitelt sose vettem föl: viszont pl. ilyen megtakarításból építettük ki annak idején a házban a gázfűtést. A jövőre lejáró pénzből a szigetelést szándékoztam volna megoldani – de közben a végét járja a 15 éves cirkóm. A gondot nehezíti, hogy a szabályok változása miatt már csak kondenzációs kazánt szereltethetek föl, aminek az ára még csak-csak. Hanem annak nem megfelelő a 2001-ben kizárólag a cirkónak épített, szabályosan bélelt kémény – ez már milliós tétel. Úgy terveztem, hogy a következő négy évben megtakarított (és megtámogatott) pénzből végre megoldom a szigetelést, hogy ne az utcát fűtsem. Hát ennek lőttek: a ma kapható 0,1-0,5%-os banki kamatok a megtakarítás reálértékét sem őrzik meg, nemhogy a rakétaszerűen száguldó építőipari árakat követhetnék.

Az álszent, és a számokkal nem túl jó barátságot ápoló kormányfő azzal érvelt, hogy ezt a pénzt a fiatalok lakásvásárlására fordítanák. Nos, a szándék a baráti cégek piacának bővítésére itt mutatkozik meg pőrén, a maga harácsolós mivoltában. Létezik ugyanis egy másik támogatási forma, az ún CSOK (Családok Otthonteremtési Támogatása), amit családos fiatalok kaphatnak. Ennek maximális összege 10 millió forint – de ennyit KIZÁRÓLAG újépítésű ingatlanra kaphatnak. Mivel 10 millió forintból Magyarországon legfeljebb elzárt zsákfalvakban lehet új lakást venni, magától értetődő: ezt a pénzt csak azok kaphatják meg, akiknek ott van a másik 10-20 milliójuk.

De számoljunk! Egy négyéves lakástakarékra költ az állam a NÉGY ÉV ALATT (4×72000), 2 millió 880 ezer forintot. A 10 milliót meg annak adja, akinek akarja.

Tehát ahelyett, hogy NÉGY családot támogatna NÉGY évenként, ahelyett egy, amúgy is tehetős családnak ad 10 milliós ajándékot.

A számtani összefüggésekről térjünk rá a törvényjavaslatok elfogadásának fidesz-demokratikus módjára. A lakástakarékok – és ezzel a lakáspiac – einstandolásának törvényjavaslatát a gazdasági bizottság tagjai tegnap 11:01 perckor kapták kézhez. A bizottság kormányhű többsége 11:03perckor elfogadta, és a parlament ma már tárgyalja is. Hab a tortán, hogy a törvény azonnal hatályba lép, mindenféle átmeneti, alkalmazkodási idő nélkül: vagyis a tegnap kötött takarékokra még vonatkozik az állami támogatás, a holnap kötött szerződésekre már nem. (Igazán „kedves”, hogy nem veszik el visszamenőleg is ezt a támogatást. De még ez is benne lehet apakliban.)

Aki azt mondja, hogy ez a rezsim bármilyen pici porcikájában is demokratikus, az vak. De azoknak is gondolkodóba kellene esniük, akik azt hajtogatják: ki kell jönnie az ellenzéknek a parlamentből, hiszen a többség (a bolse) úgyis mindent megszavaz. Csakhogy: ha az ellenzék nem vesz részt a parlament munkájában, jószerivel azt sem tudhatnánk meg mi, és hogyan zajlik ott.

Rátesi Margit

125 hozzászólás

  • Az „einstandolás” a legjobb szó a jelenségre.

    Mivel ennek is sokkal inkább szimbolikus jelentősége van.

    A kormányzat egyszerűen arra törekszik, hogy minden, részben „önjáró” modult, (a közvetlen kormányzati elbírálástól részben független, önműködő) megoldást kivonjon a működésből.

    Mindent kézi-vezérlésre állítanak be – kiépítve a lakosság teljes függőséget a rendszer működtetöitöl.

    A közszférában történő léépítések is ezt szolgálják.

    Most kiebrudalni a nem 100%-osan hű hivatalnokokat, és adott időben feltölteni a helyüket totálisan loyális hívekkel.

  • Jó, értem én, meg minden, de ez az állami támogatás amolyan szocializmusbeli maradvány. Jó, értem azt is, hogy a meghatározott időre lekötött pénzt lehet hasznos dolgokra is költeni – ezért is ad támogatást az állam – például futballstadionok építésére. Jó, most hülyéskedek, de úgy tűnik, nem kell már annyira az ilyen módon megtakarított pénz a gazdaságba, aminek a másik végén az államnak se lesz további kifizetése a támogatás révén, ami ugyan nem nagy összeg, de mégiscsak kiadás az adófizetők pénzéből.

    Ennél jobban aggasztó az a mai hír, hogy az állam beakar szállni az önkéntes nyugdíjpénztárba. Ez más, mint a volt magánnyugdíj pénztárak, amiknek a pénzét egyszerű nemességgel az állam elvette és rejtélyes valamikre elköltötte (3000 milliárd forintot). Az önkéntes nyugdíjpénztári forma már működött a magánnyugdíj pénztárak idejében is, aminél a dolgozó maga határozta meg, hogy havonta erre a célra mekkora összeget vonjon le a fizetéséből a munkáltató, amit aztán átutaltak az önkéntes nyugdíjpénztárak közösségének számlájára. Az itt összegyűlt összeget aztán különféle pénzhozami helyekre fizették be, például vettek belőle állampapírokat-államkötvényeket.

    Na, ebbe akar most beletenyerelni, vagy beülni az állam. Kezdhetnek az önkéntes tagok aggódni a pénzükért.

  • Egy kis helyesbítés: Az állam nem 2 millió 880 ezer, hanem csak maximum 288 ezer Ft-ot ad egy lakástakarékra!

  • Kedves Margit!
    – Tiszteletben tartom a kormánykritikus nemes hevületét,de mértékadó elemzők szerint az LTP program mostanra az állam és az adófizetők számára egyaránt költséges, elavult, viszont korántsem hatékony termékké vált. Az összes öngondoskodási formát tekintve az LTP-ben megtakarított összeg a megtakarításoknak csupán egyharmada, ám valamennyi ilyen állami támogatás háromnegyede kerül évente az LTP-khez.
    – Ebből a szempontból a CSOK talán, hatékonyabb támogatási forma lehet.
    – A már megkötött szerződésekre, – természetesen még kifizetik a 30 % támogatást, – amit nem ok nélkűl korszerütlen, a szocializmust idéző konstrukciónak tartanak, az igen rossz hatásfokú „állami támogatás” miatt!

  • Ez nagyon vicces! 😀 Sajnos a régi cikkekhez nem tudom oda tenni, de itt van zanzásítva amit évek óta mondunk Marcsikának az Orbán rezsimről és arról, hogy hogyan veszítette el Magyarország a jogállamiság jellegét. Állati vicces volna ez, ha nem a szép hazánkkal hanem egy már amúgy is ilyen berendezkedésű középázsiai poszt szovjet diktatúráról szólna a az alábbi videó:

    Nézze Marcsi, magának is vicces, igaz?

    https://www.youtube.com/watch?v=5cMstd_eDF4&feature=youtu.be

  • Szerintem a lakáspiac einstandolása az állami bérlakások agyafurt megszüntetésével és a többmillió úgynevezett deviza alapu deviza mentes lakáshitellel kezdődött, amit még az unokáink sen fognak kiheverni, a többi „támogatás” vagy annak megvonása ezekhez képest ovodás gyermekcsíny!

  • T. Szerző!

    Az LTP egy kisebb szelete, nem pedig az egésze az állami finanszírozásnak a lakáspiacon. A lakáspiacot elsősorban a CSOK és a kedvezményes hitelek élénkítik. De igazándiból a piaci hitelek is bőven „kedvezményesek” ahhoz képest, amilyenek Matolcsyék előtt voltak. A folyamatos ingatlan áremelkedéssel mindenki jól járt, aki az elmúlt években hitelből lakást vagy házat vett. Más kérdés, hogy meddig tart ez a kedvező folyamat?

  • Mi a fene megy mar itten ???

    Meg az Orban elvtarsanak a kozgazdasagi ostobasagan lehetne megjegyzest tenni ?

    Talan a KMH ‘koponyeg-forgato’-nak celoz lenni ???

  • Ketsehtelenul, az „einstandolas” a leg jobb magyar szo a nyelv elabardalasanak celjabol.

  • BUDAI ILONKA;

    De kinek a 2,880,000 vagy ha csak a 288,000 forintjat adja az allam arra az allitolagos „lakastakarekra” ?

    Az allamnak NINCSEN penze !

    Csupan azt kolt, pocsekol vagy szor-szet amit a dolgozo, termelo adofizeto lakossaitol rabol el, es bizonyos eroszakkal!

    Ketelkedne abban ?
    Probalja megtagadni az ado-fizeteset !

  • Slapi! Azt próbáld meg fölfogni, hogy ugyan ez a kormány piti összegekért is lemegy kutyába, de az Ltp ügyben nem a 70 milliárd a fontos. Hanem az, hogy a várhatóan csökkenő állami építési piac mellett bekaparják a magánépítési piacot is!
    És mi az, hogy „nem eléggé hatékony”??? Nem lehet eléggé lenyúlni a magánépíttetőket?
    Ilona!Köszönöm a helyesbítést: tehát az állam összesen 288 ezer forint támogatást ad a 4 éven át tartó, (48×20000)960 ezer forint saját megtakarításhoz.

  • Christopher Adam

    Amikor végtelen kommentje első mondatában azt írja, hogy a cikket el sem olvasta, akkor nem engedem át hozzászólását.

  • talalom;

    Lenne ho megnevezni, hogy kiknek a zsebeibol adja a szeretett kormanya meg azt a 960,000 Forintot az egyenek „megtakaritasaihoz’ ???

  • jani;

    A „folyamat” tart amig az ingatlan arak emelkednek.

    Amig ugy nem tortenik ismet mint 2008-ban.

  • C.Á!

    október 12-e óta nem néztem bele ebbe a cikkbe,csak ma,de hiába is szerettem volna az azóta írt véleményeket elolvasni,meg netán
    reagálni,mert nem jelentek meg,se üres ablak a válaszomra….!
    Aztán több frissebb napokban közölt cikknél azt az információt olvastam,hogy nem
    „megjeleníthető” elérhető,továbbá pár cikket nem tudtam továbbítani egy barátnőmnek,akinek a véleményére lettem volna kíváncsi…mindez véletlen,vagy tény?
    Miután nem nevezett meg,remélhetőleg nem rám gondolt,hogy el sem olvastam a cikket???ha felületesen,de mindig megteszem és
    ezt utólag pótlom!
    Kérem a véleménykülönbségek ellenére is(az eddigi korrektségét
    feltételezve!)válaszoljon,esetleg intézkedjen!
    Üdvözlettel: Boda Marcsi

  • Nos vagy én vagy a gépem bolondult meg…..most vettem észre,hogy a lakáspiac című cikkhez hozzá sem szóltam,nem is olvastam!
    Így ártatlan vagyok!

  • Én történetesen a „sorsfordító náci időket élünk” című cikkel kapcsolatban írtam a panaszom,kérésem!

  • Boda Marcsi
    2018 október 16
    3:54 du.

    Ne is törődjön vele. Soros biztos valami vírust küldött az Ön gépére, amit sikeresen elhárított/megvédett a magyar állami Internet védőháló.

  • Boda Marcsi
    2018 október 16
    3:48 du.

    Ő „ártatlan”

    Az idiótája.

  • B79!

    Kopjon már le innen! Alakítson inkább a Marcsival közösen fóumot, okés?

  • B79: „Lenne ho megnevezni, hogy kiknek a zsebeibol adja a szeretett kormanya meg azt a 960,000 Forintot az egyenek “megtakaritasaihoz’”
    Nem a kormány ad 960 ezer forintot – az a megtakarítás összege négy év alatt. És nem idézőjeles: valóságos ezresekből jön össze 48 hónap alatt.
    És: egyetlen kormányt sem szeretek – legfeljebb egyetértek az iintézkedésekkel, netán becsülöm. A jelenlegi magyarországi kormány már régen elvesztette a becsületét. A pusztulás felé kormányozza a hazámat és honfitársaimat – élén egy felfuvalkodott hólyaggal.
    Ha már nem bírja megállni, hogy itt vicsorogjon, legalább 1-2 napra jegyezze meg, hogy korábban miket prédikált.

  • Drizari
    2018 október 16
    11:21 de.

    Az állam valójában nem vesztett a LTP-támogatáson.

    Csak számlával igazolt költséget fogadtak el.
    – Ennek áfatartalmát vitte az állam.
    – A számlás fehér munkaerő utáni közterheket vitte az állam.

    Mellette: a megtakarítás hozamáért
    – A forrásadót vitte az állam.

    Ha a kuncsaft nem lesz többé érdekelt a fehérített gazdaságban, akkor az építőipar, amely híresen fekete vagy szürkegazdasági szereplő, szürkébb lesz.
    – Csökken a közteherviselés;
    – Csökken az ÁFA-bevétel;
    – Nő a formális munkanélküliség;
    – Nő a vagyonbizonytalanság;

    Az eredő szerintem ntto ráfizetés;

  • Talalom:
    Írod vala:

    „Hát akkor mi lehet a valódi ok?

    Nagyon egyszerű – a kormányfőt és bandáját főként építőipari cégek stafírozzák ki jelentős túlszámlázásokkal, a verseny nélkül megnyert megrendelések fejében. (Pl a gázszerelő cégei az elmúlt 3 évben 96 milliárd! forintnyi FELárat számláztak.) Márpedig a felújítás, korszerűsítés sose ad akkora alkalmat a túlszámlázásra, mint az új építése.”

    Szerintem nem ez a valódi ok. Ennél sokkal egyszerűbb. Mármint akkor, ha ezt, az önkéntes nyugdíjkasszákat, és pár más lépést szépen felfűzi az ember.

  • Tehát „csak” 288.000,- az állami támogatás 4 évre 960.000 befizetésére.
    Ami fontosabb, hogy eddig is átverés volt több szempontbol.
    Mindig azt hangoztatják, hogy 30%. Ez valojában töredéke, hiszen csak az azévben befizetettre 30% a támogatás, a további években csak névleges, o közeli!
    Másik átverés, h ha futamidö alatt rákényszerül az ember, h hozzá nyuljon, akkor annak kezelési, járulékos költsége el is viszi a kamaté és támogátás összegét. A Fundamenta, Lakáskassza cég felszámolja és elviszi!

    Mindenesetre a lakosságot – ha hazudva is- motiválta a takarékosságra, megtakaritásra.
    A lakossági megtakaritások stabilizálták a kormány pénzügyeit, puffer volt, és azzal gazdálkodhatott is.

    Más szempont a CSOK.
    A fiatalokat, a lakosságot röghözköti!
    Adosrabszolgaként markában tartva irányithatja, kizsigerelheti, másrészt az ingatlan kötöttségei révén gyerekeivel helyben tartva megakadályozza a mobilitását.
    Adoin keresztül a támogatási összegek visszajönnek (állam szemszögéböl). Szerzödésszegéskor a támogatási összeg 10millio)kamatostol visszafizetendö. A hitelen keresztül pedig röghöz kötött, már csak azért is, mert feltétel az ingatlanban lakás!

    270-300.000,-/nm a lakásépités országosan. Ehhez a telekár jön, ami változo.

    Itt jön be az orbánmaffia. Pl. a XI. Lágymányoson a dunaparti fejlesztés területét elpanamázták, és ráadásul a normális elöirásokkénél sokkal nagyobb beépithetöséget engedtek nekik a hatalmukkal visszaélve.
    Összességében kb. Duplaáron fogják eladni a lakásokat a bekerülési árhoz képest. Ehhez hozzájön, h államilag támogatott hiteleket mozgatva vállalkoznak.
    Mondhatjuk, hogy o befektetéssel sokszázmilliárdos haszonra tesznek szert!

    Csak példaként a visszaélésekre, a hidnál a sinek felöl eus támogatásu állami beruházással épitik meg a zajvédöfalakat. De csak a saját fejlesztésüknél elöször! A korábbi épületeknél már nem jut! És nem is azoknál kezdik, hanem a rokoni beruházásnál! Söt! Ha stromenrol beszélünk, akkor ott kilométereken keresztül orbáné a dunapart a gigavállalkozással!
    – töredék telekárral
    – irreális engedélyekkel
    – eltulzott beépithetöséggel
    – közpénzböl finanszirozott értéknövelö fejlesztésekkel
    – szabálytalan épitkezéssel
    – befektetés nélküli finanszirozással (ezek bankköltségeit közpénzböl fizetjük. Másrészt elöre megfontoltan bedönthetö cégekkel, amelyekbe áttolják a befizetendö ado és járulékköltségeiket.)

    Az ilyen épitkezéseknél rendszeresen hallok az alvállalkozok részleges és honapokig késlekedö kifizetéséröl, a feszitett , kizsigerelö munka megköveteléséröl, szabálytalan , bejelentés nélküli foglalkoztatásokrol….

  • A lakásárakrol. Átlagosan nem nöttek többet, a válság elötti reálérték közelében vannak, ha a reálisan nézzük, a különbözö devizák mindenkori értékén nézzük.
    Szemfényvesztés, ha a nominális értéket nézzük, mert a kormányváltáskor 265,- volt az euro, ma több, mint 20%-kal több. Más devizáknál sokkal nagyobb a különbség.
    Tehát, ha a válság kirobbanásakori 2008-as árakat hasonlitjuk a maiakhoz a föbb devizákbol összeállitott referenciacsomag szerint, akkor az infláciot is figyelembe véve rádöbbenhetünk, h csak az értékét tartotta meg máig ( közben elszenvedett akár 30-50%-os értékvesztését visszaszerezve) (az 50%-os értékvesztést a 100%-os növekedés tudja o-ra kompenzálni! _ pl 20millios lakás, ha 50%-ot veszit, akkor 10millio lesz, aminek 100%-os értéknövekedésével éri csak el az eredeti 20millios árszintet!)
    Az árfolyam és az inflácios veszteségeket nem is számolva!

  • Andrew_s,

    de engem, mint Orbán Viktor haverját és építőipari nagyvállalkozót zavar a vállalkozásomban a munkaerőhiány.
    A társasházak meg elszippantották csip-csup felújításokra a mestereket, akik nem átallottak beállni holmi lakásfelújításokba is. Mert ugye ebből a pénzből senki nem bír felépíttetni saját családi házat egy telken, vagy egy meglévőt megvásárolni.
    Most viszont felszabadul ez a szakember kapacitás, akiket vígan bírok foglalkoztatni a haverom által megvásárolt balatoni területeken többszintes téliesített nyaralóépületek építésénél.
    Végre összejött a buli, amit már régebben megbeszéltünk Viktorral egy focimeccs félidei szünetében.

  • Lakas-epitkezes nem csak magyarorszagon tortenik, de vilagszerte, mert het es fel billio mebernek van szuksege lakasra.

    De a tagadhatatlan pelda, hogy ahol, es nem csak a lakasepitesbe, de barmibe az allam-burolracia beleuti kezet, cagy orrat, az rogton csak problemakat okoz.

    Az egyedulli lehetoseg a szabad-kozgazdasag korlatlan mukodese.
    Az allamhatalom egyedulli joga, ill. lotelessege azt biztositani hogy szabadon mukodhessen.

    Az a legsikeresebb modszer vilagszerte az emberiseg kezdetetol.
    Minden mas csupan a problemak es gazemebersegek lehetosegeit okozta.

  • talalom;
    Nagyon kedves volt hogy ismet szemelyi tamadasait alkalmazta, DE NEM adott valaszt az ismetelt kerdesre !!!

    Hogy a jelen magyar allamhatalom nem a nemzet es lakossag erdekeiben cselekszik, hat csupan mert a maga kedvelt elveinek alapjan cselekszik.

    Annak a cuclizasan volt nevelve kormanyfojuk is amit maga ma is ohajt es terjeszt.
    Hat hogy a feneben is tudna, vagy ertelmezhetne bar mi mast is ????

    Az neki is „buta”, „ostoba”, „hulye”-segnek tunik, mint maganak !
    Hat tovabbra a pusztulasuk utjan !!!

  • A lágymányosi orbánmaffia beruházás telekköltsége lakásnégyzetméterenként kb. 50.000,- de max 100.000,- a meglátásom szerint.
    Ez máshol Bpen kb. 200-300.000,-/nm lakásnégyzetméter a telekárbol

  • HunCanada!

    Jó a humora: bár én kisember vagyok,így a jellemtelenségétől,(sajnos magyar származású…) „elhíresült nagy ember”(aljadék)Soros valószínűleg nem ismer,de szerencsére én sem őt,meg ugye a kérésem nem magának,hanem a
    fórum főnökének….címeztem!
    Mellesleg túlélem,ha netán nem folytatok értelmetlen eszmecserét
    egyes agy mosottakkal…..,de az alaptalan vádaskodásaikat talán jogom lenne olvasni,egy „demokratikus” fórumon….!!

  • Bendegúz79!
    Jobb ha tőlem tudod,hogy nem a lakáskassza rendszeres befizetői kapták meg,a jogosan megérdemelt profitot a befizetéseik után,hanem a bankok!!!Eddig!
    Az állami támogatás továbbra sem szűnik meg,csak ugye a lakástakarékba befizetők fogják közvetlenül megkapni ezentúl!!!
    Lényeges különbség!!!

  • Boda Marcsi
    2018 október 17
    12:40 du.

    Köszönöm Marcsi. Tudja ez pont úgy jött, ahogy a kormány kreálja a nyilvánvaló hazudozásokat, amely pont ugyan olyan elképesztő és ironikus dolgokat állít róla különböző relációkban. Csak ez nem a kormány propagandáján keresztül jutott el Magához, hanem tőlem. Kétségtelen, hogy nem tudom felvenni a köztévé évi 80 milliárdból működő agymosási mechanizmusát eszköz és forrás hiányában – így persze annak hisz el mindent.

  • BODA MARCSI;

    Koszonom valaszat.
    De engedje meg hogy kerdezzem a kovetkezoket;

    1., Nem velne hogy a „profitot” a lakasok/epuletek epito lehtnenek a jogosultak arra ?
    b., Nem velne hogy a bankok csupan a kolcsonokbe adott penzuk utanni kamatokra lehtnenek jogosultak?

    2., Az „allami tamogatas” kiknek a zsebeibol fog jonni a „lakastakarekba”?

    Barhol a vilagon, barmi nemu, nevu kormanyok kozbe lepnek a kozgazdasag barmi nemu mikodeseibe, az mindenutt rogton tonkre megy, ill. ment vilagszerte !!!

    Magyarorszagot vehetjuk az elso peldanak.
    Rakosi apa 1949-ben teljes hatalamat vette, de mar 1952-re elemiszer hiany lett. S a jegy-rendszer lett a napi elet. Persze azert csupan a termeloket vadoltak.
    Ugyan az tortent Cuba, Venezuela, eszak Korea, stb.stb.

  • HunCanada!

    Szerencsére a TV-én (több csatorna!)és az újságokon(több újság,napilap!!!) keresztül jutott el a lakástakarékkal kapcsolatos állásfoglalás és főleg a szavazás végeredménye hozzám,és nem magától…..
    Na erről ennyit, most nem érek rá!
    Pá!

  • meg ugye az sem mellékes,hogy én itthon élek….,és történetesen a házunk,a közösség is érintett az ügyben,így én itthonról tájékozódom,ha megengedi….!!!

  • majd elfelejtettem,hogy kb.3x -os többséggel szavazta meg a parlament a lakástakarék törvénnyel kapcsolatos módosítást….amit tudomásul kéne venni,pláne a kintieknek,akiket ugye nem érint a dolog……csak írogatnak,de minek is?….

  • HunCanada!

    lehet,hogy nem a lakáskasszára,takarékosságra gondolt ?
    Sebaj….a más témában kinyilvánított véleményére már előzőleg
    reagáltam……
    Mindezt a reklám alatt írom természetesen…..(ezzel nem akarom
    cukkolni,de ugye tényleg jár az itthoni(!!!)”normális népnek” egy kis szórakoztató kikapcsolódás.(???) a kinti alaptalan rágalmakkal szemben…..!!!!!!!

  • Boda Marcsi
    2018 október 17
    3:42 du.

    Nem az a baj, hogy megszavazta a Parlament, amely egyenlő a (Fidesz állampárttal), hanem az hogy semmilyen szakmai vita nem előzte ezt (sem) meg. Hétfőn Bánki Erik kitalálta, kedden szavaztak róla maguk közt, és még Kedd este Áder János aláírta és lám, volt lakástakarék állami támogatással, s már nincs is. Így megy ez.

  • Boda Marcsi
    2018 október 17
    3:29 du.

    Fú Marcsi, legalább azt tudná követni, hogy mi ketten milyen témában beszélgettünk. Nem a lakáskasszás dologra mondtam a TV-t. Jézusom… 😀 Pedig már majdnem elkezdtem komolyan venni.

  • Bendegúz79!
    Nekem itthon élőnek elhiheti(!!!)hogy a kamatokat a bankok,folyósítók nyelték le,nos ezért volt a törvénymódosítás,amit a parlament nagy többséggel meg is szavazott!!!!!!
    Az állami támogatás nem szűnik meg,csak ugye ezután az érintettek,befizetők kapják meg,közvetlenül!!!!!!!!!!!!!!!
    Nagy különbség!

  • Boda Marcsi
    2018 október 17
    3:29 du.

    HunCanada!

    Szerencsére a TV-én (több csatorna!)és az újságokon(több újság,napilap!!!) keresztül jutott el a lakástakarékkal kapcsolatos állásfoglalás és főleg a szavazás végeredménye hozzám,és nem magától…..
    Na erről ennyit, most nem érek rá!
    Pá!
    _________________

    rohansz, mert már jön a reklám? 😀

  • Orbán666-t! Nem tudom honnan veszed a számaidat: nekem 20 éve van laktakom: minden évben jóváírták eddig a saját,névre szóló laktakszámlámon az állami támogatást, és meg is kaptam a futamidő lejártával. A saját megtakarításomra a 30%-ot. Más kérdés, ha nem fizeted a futamidő végéig a megtakarítást: akkor nem jár a támogatás sem, csak az alacsony kamat. Lakástervezésnél 4 év nem nagy idő. A bankok haszna a biztos időtartamra lekötött pénzek forgatásából adódik – de nem véletlenül külön cég a bank és a laktak.
    Belvárosi Boda naccságának mindegy: fogalma sincs. (Nem csoda, hogy a Kádár rendszer tönkrement: ilyen gazdasági vezetőkkel?!)

  • Ms.Boda;
    Igen emlekszem es tudataban vagyok hogy Maga ottan, Pesten el.
    Velnem, hogy Maga tudataban van hogy en meg NEM.
    Hanem legalabb 6 ezer km-re maguktol, Floridaban.

    S csupan azert kerdeztem meglatasat ottani dolgokrol.

    Itten, a szovetsegi kormany (US)a jovedelmi adokbol letezik.
    Az orszagunk kormany meg a 7%-os kereskedelmi (AFA) adobolo.
    De mind a helyi kormanyok, melyek a leg kozvetlenebb es leg-szuksegesebb szolgaltatasokat nyujtja, az ingatlan adobol fedezik koltsegeiket.

    Yehay az elso erdekeink hogy manyit kolt minden kormany, milyen draga fentartasaik.

    Fokent a helyiek, mert az befolyasolja az ingatlan adokat, az ingatlan arakat, laks koltsegeket, lakbereket aki berel.

    Ma olvastam a Yahoo hirekben, hogy pl. San Franciskoban , ahol „Linkedin”,”E-bay”,”Amazon”,”Intel”,”Facebook”,”Sisco”,”Google”, stb. mind a nagy jovedelmu es magasfizeteseket nyujto vallalaok, melyek hatszamjegyu evi fizeteseket nyujtanak, meg vezetoik is alig kepesek elni.
    Sok peladat adva, ahol a nagy „szocialista programok arai” a letlehetoseget tonkre teszik.
    Egy ket szobas lakas havi $ 2,500-3.500 ba keruk.

    Tobb tanuskodok sorai akik elkoltoztek onnan s ma itten 1/5-bol 1/4- 1/2 millios $ hazkat vasarolnak.

    Mit a mondas, minden tett penzbe kerul, de a komany tetteit az adofizetok nyogik.
    Azert ; ” a leg-kissebb kormany)a leg-olcsobb) a leg sikeresebb kormany”.

  • Boda Marcsi
    2018 október 17
    3:57 du.

    Azon ritka pillanatok, amikor meg kell dicsérjem, mert előbb látta be, hogy rossz témában válaszolt nekem, mint ahogy azt én leírtam magának és megjelent. Ami érdem az érdem, ne vitassuk el.

    Aztán írja, hogy „alaptalan rágalmak” (Azt most hagyjuk is hogy kint, benti, hazai, külhoni). Mit ért ez alatt pontosan, hogy „alaptalan rágalom” és kitől?

  • Drizari
    2018 október 17
    10:29 de.

    :-))

  • Tájékoztatás.Magyarországon az adóbevételek 98%-a a kormányé: személyi jövedelemadó, általános forgalmi adó(27%!!!), társasági adó, osztalékadó, munkaerőpiaci adó, s már az egészség- és nyugdíj sem járulék, hanem adó, egészségügyi hozzájárulás, forrásadó, jövedéki adó, szerencsejáték adó, – hirtelen ennyi jutott eszembe + a különböző díjak.
    Az önkormányzatoké az iparűzési adó – a gazdasági társaságok telephelye szerinti településnek fizetendő adó, a társaság éves BRUTTÓ! bevételének max.2%-a lehet,az idegenforgalmi-adó, amit vendégéjszakák után kell fizetni a szállásadónak,valamint a kommunális adó,amit az ott lévő kommunális hálózatok használatáért vethetnek ki: víz-,gáz-, stb.hálózat után – természetesen a gáz, víz, stb. használati díján felül.
    A helyhatóság vethetne ki ingatlanadót is – de ez elenyésző helyen van, és csekély mértékű.
    Magyarországon az adórendszer rendkívül bonyolult, és át van szőve kedvezményekkel, mentességekkel – emiatt könnyen kijátszható.

  • Azt nem tudom, hogy van-e lakáshiány, de az biztos, hogy van dolgozói szegénység.

    Sokan a lakbérre és a megélhetésre elköltik az összes pénzüket. Sok dolgozó embernek semmi megtakarítása nincs! Egy nagyobb betegség is hitelbe kergetheti az ilyen családokat. Az ő gyerekeiknek semmi kilátása nincs önálló lakásra, nekik marad a drága albérlet vagy a kivándorlás.

    Ez a lakáskassza azok problémája, akiknek van saját lakása és megtakarítása.

  • HL tényleg egy korlátolt liba. Másfél millió lakáskassza szerződés van: tehát – nagyjából minden második dolgozó embernek az egyetlen lehetősége volt, hogy pl. az otthonát karbantartsa, fejlessze – netán segítse a gyerekeit önálló lakáshoz jutni.
    „Ez a lakáskassza azok problémája, akiknek van saját lakása és megtakarítása.” Vagyis nagyjából a népesség kétharmadának, tekintve, hogy a városokban a lakások 98 %-a magántulajdon, a falvakban az arány szerintem ennél is nagyobb.
    HL szerint tehát ne lehessen közpénzből támogatni azokat, akik pl. a vidéki családi házat bővítenék a laktak segítségével kétlakásossá, hogy a fiataloknak legyen önálló életterük.Ne kaphasson négyévente 288 ezer forint támogatást – hosszútávú megtakarításainak piaci kamata helyett.
    Ellenben járjon 10 millió ajándék annak, aki képes ÚJ lakást venni. Mert csak annak jár. Vidéki városban lakó ismerősöm – valóságos, élő, nem ígért, három gyerekkel (7-4 és 2 évesek)- 2,4 millióra jogosult, mert nincs pénze 20 milliós új házra (vidéki város), csak egy használtat tudnának venni- azt is úgy, hogy bedobják az anyja lakását. Nyilván azzal a tervvel, hogy a házat kétlakásossá tudják fejleszteni – de már ehhez sem kaphatnak támogatást.
    Viszont jár a 10 millió annak, aki csak megígéri, hogy lesz három gyereke, de azonnal tud a 10 millióhoz 20-at tenni az új lakáshoz-házhoz.

  • talalom
    2018 október 18
    4:54 de.

    „Tájékoztatás.Magyarországon az adóbevételek 98%-a a kormányé: személyi jövedelemadó, általános forgalmi adó(27%!!!), társasági adó, osztalékadó, munkaerőpiaci adó, s már az egészség- és nyugdíj sem járulék, hanem adó, egészségügyi hozzájárulás, forrásadó, jövedéki adó, szerencsejáték adó, – hirtelen ennyi jutott eszembe + a különböző díjak.”

    Sajnos ez igaz, DE igazán akkor tudnánk elképedni, ha kiderülhetne, hogy ennyi adóból mennyi nem kerül a kormánytagok és benfentes mamelukjainak, stómanjainak a bugyellárisába!

  • hazai lámpa
    2018 október 18
    6:13 de.
    Biztos,hogy van lakásínység, mert az „átkosban” nem volt ennyi hídak alatt lakó átba…szott „devizahiteles” és munkahelyekről sorozatban, „véletlenül” próbaidő letelte előtt kirugott (kifizetetlen) szerencsétlen ! (Csak nyugi-nyugi, én már isteni szerencsével kilábaltam a devizamentes ingatlanvásárlási devizahitelemből, de megbocsátani soha sem tudom, sem a saját balga jóhiszeműségemet, sem a pofátlanul telhetetlen bankok büntetlen gazemberségét!)

  • talalom
    2018 október 18
    4:54 de.

    „..A helyhatóság vethetne ki ingatlanadót is – de ez elenyésző helyen van, és csekély mértékű.
    Magyarországon az adórendszer rendkívül bonyolult, és át van szőve kedvezményekkel, mentességekkel – emiatt könnyen kijátszható….”

    Egyetértek mindabban amit az adórendszerről úgy általában írtál, bár úgy tudom kommunális adó sincs mindenhol(lakás célú ingatlanok után róják ki) ezt önkormányzata válogatja, de ahol van, annak összege azért még viselhető (négyzetméter alapján megállapított), figyelemmel arra, hogy hány esetben adnak kedvezményt,ill. mentességet. Túl ezen, a fenti mondatod azonban elgondolkodtatott, mi számít soknak ill. csekély mértékűnek? Nem tudom hány kerületben, városban, településen van pl ingatlanadó/építményadó, de ahol van (az előterjesztést a képviselő-testület szavazza meg ill. veti el, miként a kommunálist is) szóval ahol van, ott azért jelentős mértékű, és most nem „luxusadóról” beszélek, azaz luxusméretű telkekről, melegházakról, egyéb célú építményadókról hanem általánosan megszokott, kb 150-200 négyszögöles „birtokokról.” Példa: tulajdonomban van egy 186 négyszögöles telek a végében egy „gazdasági épület” néven futó szerszámos-kamra kb 14-15 négyzetméter, még az előző tulajdonos építette, kissé romos, már rég elbontásra érett ám erre eddig nem került sor, mivel nem is tudtunk ennek adóvonzatáról. Amikor az éves bevallásra került sor a saját lakóingatlanunkon kívül erről is nyilatkoztam, és ledöbbentem mikor a határozat és a csekk megérkezett, mert a telek után 138 ezer, míg a rajta álló „építmény” után 14.700 ft. éves adót róttak ki – és ezen felül fizetem a lakáscélú ingatlanom után kirótt 13.800 ft. kommunális adót! Utóbbit 2006 óta – nálunk abban az évben döntött úgy az Önk. hogy a kerület fejlesztése érdekében kirója, a már általad is említett mentességek figyelembevételével, és bár tudtuk, hogy nincs mindenhol, ez ellen nem is berzenkedtünk! Ám két évvel ezelőtt sajnálatos családi történések okán tulajdonomba került a szóban forgó telek a rajtalévő kis „építménnyel” és így mint örököst/tulajdonost köteleztek az adófizetésre, nyilván alappal. Tehát, miközben a lakóingatlanunk után csak 13.800 ft.a komm.adó, addig az üres, messze nem golfpálya-méretű telekre a sufniszerűséggel együtt, fizetek 152.700 ft.adót. Mindösszesen tehát 166.500 ft, éves adó vándorol tőlem a helyhatósághoz a ingatlanom után, azon felül persze a bérjövedelem utáni és valamennyi általános fogyasztási adó, gépkocsiadó stb is érint. Természetesen nem azért írtam mindezt, mert azt gondolom egyedi eset vagyok – ellenkezőleg! Mindössze a magam példáján keresztül is szerettem volna megerősíteni az általad írottakat!

  • talalom
    2018 október 18
    8:47 de.
    Szerintem, az első mondatot leszámítva, sajnos teljesen igazad van, de véleményem szerint sokat generált a lakáshiányban az állami bérlakások átgondolatlan, abnormálisan irracionális megszüntetése is! Annak idején velem is megvetették a nemrég általam, saját pénzen felújított VII. kerületi bérlakásomat, amit csak azért tudtam megvásárolni, mert a 3 kiskorú gyermekem, a velünk lakó kisnyugdíjas(munkásmozgalmi veterán) apósomék és erősen szellemi fogyatékos sógorom miatt hatalmas kedvezményeket kaptunk! (Magyarul -és most magam ellen beszélek- az állam elkótyavetyélte a lakásunkat!)

  • Bibi! Akkor Te még nagyon jól jártál. Mert nekem – és főként a falvakban élő millióknak sose jutott „államilakás”. Ti megvettétek sz-hért a lakásotokat, 1-3 százalékos hitellel, nekünk meg fölemelték a hitelkamatunkat a tízszeresére,holott én pl. 79-90 között már törlesztettem. Nem volt lakbér – ja, csak nekünk magunknak kellett fenntartani a házat, meg gyűjteni a várható felújításra. Ez a közös költség. Te felújítottad a LAKÁSODAT, de nekünk a HÁZAT is fenn kell tartanunk. Ebben is segített a lakástakarék.

  • HunCanada!

    Nincs mit belátnom,mentegetődznöm,ugyanis mint írtam a másik cikkhez akartam hozzászólni,de a levelek között volt egy kis zavar,(máshol jelent meg amit írtam)mivel a „sorsfordító náci….”cikknél már nem is volt lehetőségem válaszolni,ezért kértem C.Á segítségét…de azért „roppant” jólesik,hogy megdícsért…..Egyébként tévedni emberi dolog,belátni …meg pláne az,csak ugye ez itt
    nem sok emberre jellemző!
    Egyébként ki kell hívnom a szerelőt,mert több más gond is van a gépemmel az utóbbi időben.

  • Boda Marcsi
    2018 október 18
    11:51 de.

    Marcsi, ha olyat tesz ami elismerésre méltó és emberi azt én elismerem. Így történt fentebb is. Tegyük hozzá, hogy ez a jelentőségét tekintve mikronnyi apró jótett volt, és tízezer hozzászólására jut egy, de akkor is jutott egy pozitívum.

  • talalom
    2018 október 18
    11:44 de.
    Sorry, én nem Téged akartalak túllicitálni, csak alátámasztottam egy kádári baklövést! (Mellesleg, az akkor már rákbeteg apósom 1932-óta fennálló folyamatos párt tagsága(nem náci!) nyomott a legnagyobb ajándék kedvezményeket a latba, a mi érdemeink eredménye képen maximum egy csepeli panelbe költözhettünk volna!!!)

  • talalom
    2018 október 18
    11:44 de.
    Na jó, maximálisan igazad van, Veletek valóban csúnyán kiszúrtak, de sajnos én meg akkor még három kisgyermekkel, két kisnyugdíjassal, egy szegény örökre magatehetetlen ápolásra szorulttal, az én 3500 forintos fizetésemmel a nejem GyES-ével nem tudtam olyan büszke öntudatos lenni, hogy az apósom megérdemelt kedvezményét melldöngetve visszautasítsam! 😀

  • Tegnap esete olvastam a jelentest a ‘lo sajat szajjabol’ (Csaszy)hogy a ‘lakas-einstand’ program megszuntetesevel az allam 61.1 milliardot sporol meg az adofizetoknek.

    Sajnos tobb mas dolgogra sokkal de sokkal tobbet fognak pocsekolni. Mint pl. meghosszabbitjak a csalcsuti kisvasut vonalat.

  • „Egyébként ki kell hívnom a szerelőt,mert több más gond is van a gépemmel az utóbbi időben.”

    Marcsikám, vegyél egy olyan ellenőrző programot is, amelyik megvizsgálja, igazat írtál-e…

  • Boda Marcsi
    2018 október 18
    11:51 de.
    „Egyébként ki kell hívnom a szerelőt,mert több más gond is van a gépemmel az utóbbi időben.”

    Mielőtt kihívnád a mágust, próbáld meg -a megmentendő dokumentumaid külső tárlóra mentése után- teljesen újra telepíteni a Windowsodat, ha ez nem hozna javulást és nincs pénzed egy újabb PC-re, akkor próbálj egy kisebb erőforrás igényű Linux operációs rendszert instalálni, ha ez sem segít, akkor sajnos a pénztárcádba kell nyúlni, mert a ha a mágus nem akar megfejni, akkor ő is ezt fogja javasolni!

  • Na ne mond Alma…engem nem fizetnek as hazugságokért,mint itt sokakat….sőt az igazságot sem hajlandók (sorozatosan leközölni!!!)mert egyszerűen nincs ablak… a válaszadásra!Talán nem véletlen…
    Arról hallottál-e,hogy az MSZP-ből a az LMP-be áttáncolt Demeter
    Márta országgyűlési képviselő egy oltári,bunkó és valótlan hazugsággal rágalmazta meg Orbánt:azt állítva,hogy egy Ciprusról
    hazatérő repülő Orbán lányát szállította…..
    Nos a hölgy a honvédelmi bizottság tagja a parlamentben,ha igaz is lenne az állítása,akkor sem közölhetne ilyen adatot,de ugye az
    a valóság,hogy egy kint szolgálatot teljesítő Orbán nevű százados 2 éves kislánya és családja ült a gépen.
    Felelősségre vonták a parlamentben,lemondásra szólították fel,
    még az LMP-nek is nagyon kínos a hölgyike,mint egyetlen új elnökjelölt(Javasolták,hogy kérjen bocsánatot,amit eddig nem tett meg….)
    Na ilyen hiteltelen,gyűlölködő ,hazug politikusok kapálódznak végső kétségbeesésükben,de még a rágalmazáshoz sincs eszük,mert ugye minden kiderül.!!!Különben a fórum egyik szintén észlény és hiteles szónoka egy másik fórumon helyeselt Demeter Mártának,biztos ő sem olvas mást,csak a fórumot…
    Na ennyit a vesztes baloldalról…ami ugye nem csoda,ha a híveik,szavazóik is ennyire agymosottak!

  • Egyébként Tüske Zsófika „tájékozott,igazmondó….” hozzászólására
    céloztam az előbb!
    Tán sikerül végre felfognod,hogy én nem hazugságokból,rágalmazásból élek,(mint itt többen)hanem a becsületesen megdolgozott nyugdíjamból!
    Na pá!Jó emésztést a „valóban igazsághoz”””akkor is ha kellemetlen!

  • talalom es bibi adtak az ottani adorendszer adatait.

    Istenem, hogy a feneben nem nevezitek azt a leg-kegyetlenebb verszopo-kapitalista rendszernek ???

    Tegnap olvastam az ottani lapokban,hogy Marky Zay Peter a leheto leg-sulyosabb problemakkal al szemben.

    Az hogy Hodmezovasarhely a bankrupcy elott all !!!

    Nincsen penz iskolara, komyvtarra, parkok, mas szuksegletek fentartasatit fizetni.

    Hat hogy a feneben lehetne az valosag ???
    Mind azokat az adokat mait „talalom” es „bibi” is llistaztak.

    Van a polgarmeternek valasztasi joga a varosi-tanacs-elelneben?
    Vagy csak VETO joga ???
    De valami buzlik a Hodok varosaban !!!
    S Marky Zay nem Fideszista !
    Valami lukban ontik az adofizetok penzet?
    Lenne az egy foci-cspat ?

    Remelem nincsennek katonatisztek, dandar-tabornagyok, meg rendor ornagyok a varos foci-csapataban ?!:))

  • Amúgy ma írta egy napilap,hogy Uganda után (egyedül!!!!) Kanadában engedélyezték a kábítószerek(heroin is?…)legális árusítását,fogyasztását…..na ennek a hatása többeken meglátszik,…..lehet,hogy egyes itthoniaknak is juttatnak belőle,vagy az itthon élők
    csak alapjáratban sötétek,betegek??? Ki tudja?!
    Részvétem!

  • KONKRÉTAN a Marihuánát nevezték meg….amit internetes forráson
    is közöltek!!!!!!!
    Ha nem lenne elég hatásos,talán a durvábbak is forgalomba kerülhetnek?
    Csupán azt nem értem,miért is kell egy olyan országban „kábulni”,ahol minden szép és tökéletes?
    Na szerencsére ez nem az én problémám és nincs is okom ilyen szerekkel élni!!!!

  • Inkább bibi Te ezt most komolyan irtad Bodának? Nem látod a kommentjeiből a szakértelmét?

  • Inkább Bibi!

    Köszi a jó tanácsaid,de tényleg bevallom,nem vagyok egy számítógépes zseni…
    Egyébként a szerelő egy becsületes,normális pasi,(nem főfoglalkozásban,….de eddig mindig segített és soha nem vágott meg….)
    Visszatérve a problémáimra,sajnos arra a következtetésre jutottam,hogy az utóbbi időkben sorozatosan,szándékosan gátolják meg egyes
    moderátorok….,hogy válaszolni,reagálni tudjak az adott cikkre, különösen az engem rágalmazó véleményekre…..Ezzel persze vérszemet adnak az engem alaptalanul rágalmazó alakoknak!Hát majd hamarosan kiderül!

  • Boda Marcsi
    2018 október 18
    2:58 du.

    Marcsi, nem Uganda után, hanem Uruguay után a második ország, és nem heroin, hanem marihuana. A többi stimmel…

    Ez már majdnem olyan szintű, mint a közismert vicc:

    – Igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak?

    – A hír igaz – közli a jereváni rádió -, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Zsigulikat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

  • Boda Marcsi
    2018 október 18
    3:06 du.

    Marcsi az élettani hatásait tekintve sokkal károsabb az alkohol fogyasztása mint füves cigit, vagy sütit elfogyasztani akár rendszerességgel is. Én mondjuk a fű szagától is menekülök, de kevésbé káros mint az alkohol!

    Viszont ha már tény az, hogy a könnyűnek nevezett drognál sokkal veszélyesebb az alkohol, akkor mielőtt Kanadát sajnálja le, kérdezze meg magától Magyarország tekintetében, hogy:

    „Csupán azt nem értem,miért is kell egy olyan országban „részegedni”,ahol minden szép és tökéletes?”

    Magyarországon évente és személyre lebontva minden egyes ember 12,3 liter alkoholt fogyaszt átlagosan, mely jóval az európai átlag felett van. Magyarországon ma több mint 2-2,5 millió ember számít mértéktelen ivónak vagy alkoholistának.

    A legkevesebb alkohol a muzulmán államokban fogy: Líbiában évi 0,1, Kuvaitban 0,2, Egyiptomban 0,4, Indonéziában 0,6 liter.

  • Boda Marcsi Látod ez nem szégyen. Ezért kell a TV szerelőket is tisztelni. Mert olyat tudnak, amit mi nem, pedig nagy szükségünk van rá.

  • Bendeguz79
    2018 október 18
    2:58 du.
    Hát ez roppant érdekes, pont mint Esztergomban, ahol ugyanígy jártak a helyi Fidesz bukása után! 😀 Ott sem maradt semmi vagy már nem jutotthatott újabb biztatás az ellenzéknek, a hűtlen város és bűnös népe meg nagy ívben le lett……

  • Kenny
    2018 október 18
    3:36 du.
    Van úgy, hogy egy átlagos földi halandó „ártatlanul” jóhiszemű! 😀

  • Boda Marcsi
    2018 október 18
    2:36 du.
    „Na ne mond Alma…engem nem fizetnek as hazugságokért,mint itt sokakat…”

    Fizetésügyben Te csak tudod….
    Amúgy már megint mindenki hazudik, majd idecitálsz egy ide nem tartozó szöveget Orbán lányáról…
    Ellenben a cikkhez kapcsolódva nem cáfolsz, nem érvelsz, csak vagdalkozol.
    BAU üzemmódban vagy…
    S még te beszélsz pénzért-kommentelésről.

    BAU=Business As Usual
    (inkább kiírom, mert nem nézem ki belőled, hogy magadtól ismered a rövidítés tartalmát)

  • Boda Marcsi
    2018 október 16
    3:45 du.

    C.Á!

    „..október 12-e óta nem néztem bele ebbe a cikkbe,csak ma,…”

    Boda te látnok vagy, már okt. 12-én belenéztél ebbe a cikkbe, amit mi csak okt.16-án olvashattunk!

  • Inkább Bibi
    2018 október 18
    12:38 du.
    Tudod, mi a legszörnyűbb az egészben? Nekem is lett volna protekcióm:de azt mondtam:előbb a gyerekesek.
    Aztán: 1969-75 nagymama 32 nm-es félkomfortos tanácsi lakása. Komfortosításra, felújításra ráköltöttük kb.egyikünk egy évi nettó keresetét.
    1975-ben annak fejében, hogy immár két gyerekkel lemondunk a tanácsi lakásra való jogosultságunkról, kaptunk egy átmeneti szoba-konyhát. Átmenet volt a rom, meg a lakás között – másfél méterig vizes falakkal. De végre magunkra tudtuk csukni a szobaajtót. Lakhatóvá tételére – némi komfortra (zuhanyozó a konyha sarkában) ráment egyikünk másfél évi nettó keresete.
    1979 elején kaptunk egy értesítést: a 10.helyen vagyunk a várólistán. Boldogan berohantam:mikor költözhetünk? Közölték többféle várólista van:amelyiken mi vagyunk, arra évente 1-2 lakás jut. Akkor még 10 év a vizes szoba-konyhában, a kruppos kicsivel,meg a kamaszodó naggyal? Hááát… – volt a válasz.
    Áprilisban végül bementem a már említett magas protektorhoz: októberbenakezembenvolt akiutalás.
    Két dolog miatt verem azóta is a falba a fejem: az egyik az a 10 év, amit megspórolhattunk volna: és nemcsajköltségekben.(Ezt tudja mindenki, aki

  • Bocsi,valami miatt elugrott.
    Szóval: tudja mindenki,aki szűkös lakásban évekig kerülgeti egymást a felmenőivel.
    A másik: nyugodtan kérhettem volna ingyenes tanácsit, akár Budán is. De meg sem fordult a fejemben.
    És ami a legrosszabb: Hiába tartottam be minden szabályt: végül így is csak a protektor révén lett egy 50 nm-es panelünk. Korrumpálódtam – ez szörnyű!
    Akkor jutott eszembe először:miféle rendszer ez?
    1989-ben azt reméltem,ha nehezebben is élünk majd egy ideig, megszűnik ez a szörnyűség, aol”mindenki szem a láncban”. Nemcsak a zsarnokság, hanem a korrupció láncában.
    Tévedtem: azóta a magamfajta hülyén korrumpálódott alakokat le is nézik. A hülye lúzer.

  • talalom
    2018 október 18
    8:47 de.

    Margitka, lehet, hogy én liba vagyok, de bizony az ország nem csak csok-osokból meg lakáskasszásokból áll!!

    Van itt kb. 2-3 millió ember, akinek az egyetlen esélye a lakhatásra az albérlet, vagy megvenni valami iszonyúan lepusztult házat egy kiürült, vidéki helységben, ahonnan sajnos már kihaltak az idősek.
    Mit gondolsz, ezek az emberek miből fizetnék a lakásfelújítást? Miután kifizették a rezsit, ha fizetik egyáltalán, és nem lopják az áramot …

    Örülök, hogy szerény személyem mindig megihlet téged, de talán végre foglalkozzál a 2-3 millió alsó középosztálybelivel is, aki ebben az országban él körülötted … !
    Persze, van ebben az országban mondjuk 1-2 millió ember, aki a hagyományos középosztályhoz tartozik, aki valamilyen polgári életszínvonalat tud magának biztosítani. Olyanok, mint te, állandóan a saját problémáikkal foglalkoznak, mintha ez érdekelné a náluk rosszabb helyzetben levőket …

  • Boda Marcsi
    2018 október 18
    3:58 du.

    Inkább Bibi!

    „..Visszatérve a problémáimra,sajnos arra a következtetésre jutottam,hogy az utóbbi időkben sorozatosan,szándékosan gátolják meg egyes
    moderátorok….,hogy válaszolni,reagálni tudjak az adott cikkre, különösen az engem rágalmazó véleményekre…”

    Boda, a pofátlan hazugságoknak is van határa, kivált ha a képlet olyan mértékig ellentmond állításaidnak, mint jelen esetben is: ez a cikk harmadik napja van fenn és eddig 16 db Boda féle hsz. érkezett rá – a tartalomról már szót sem ejtek, hogy annak vajon mennyire van köze az aktuális témához – ez nem elegendő a „téged rágalmazók” megfékezésére? Ennél többször és gyakrabban akarnád tenni, de a gonosz moderátor direkte megakadályoz ebben? Jó ha tudod, ez már nem egyszerűen a vendégjoggal való visszaélés – mert kedves Boda nem árt tudnod, itt te is én is vendégek vagyunk, egy nem általunk fizetett, fenntartott, és gondozott oldalon, miután ez egy magánfinanszírozásban működtetett oldal – itt „jogaid” nincsenek, csak lehetőségeid, melyekkel akár okosan is élhetnél, de nem teszed. Mit panaszkodsz, követelőzöl folyamatosan épp te, a meg nem jelenő „hozzászólásaid” miatt, mikor láthatóan sokadszori figyelmeztetés után sem értesz a szóból, és te (is) leszel annak okozója ha egyszer C.A. végleg bedobja a törölközőt, mert totál elege van/lesz – már eddig is csodáltam az irányodban tanúsított türelmét!

    Hidd már el, nem az a „demokratikusan” működő oldalak jellemzője – hiába jegyzed meg számtalanszor gúnyosan – hogy korlátlanul átengedi a parttalan, sehova nem vezető hülyeségeidet és minősítgetéseidet, hanem az, ha teret enged neked is, másoknak is véleményeik megosztására, pártszimpátiától függetlenül, bizonyos korlátokon belül: hát ezeket a korlátokat feszegeted te nap mint nap! És ha te ezt nem így látod, mond meg mi a francot keresel itt? Ja – tudom, te vagy a „hiteles tájékoztatás” magyar hangja, mert valószínű B79 hülyén halna meg, ha nem írnád meg 600-szor naponta, itt pl a lakástakarék kapcsán, hogy „Geyza ugye egy idióta alkoholista, meg ugye a lecsúszott, jellemtelen ellenzék erőlködik…de minek kinek” stb stb Ha nincs az aktuális témáról elképzelésed, ismereted, akkor „tájékozódj a hiteles forrásaidból” – napi ajánlatod másoknak – ha pedig nem érdekel, akkor maradj csöndben, és akkor irkálj, ha érdemben hozzá tudsz szólni! Te még nem unod magadat?

  • A boda marcsinak csak úgy kiegészítésül
    Mivel nyilván fogalma sincs hogy mi a különbség Uruguay és Uganda között:

    Uruguay egy olyan ország, aminek 3,5 milliós a lakossága, az államnak észébe se juthat stadionokat építeni – mindjárt mehetne is fel is útra meg felcsutra.
    Pedig a az ország eléggé focimániás

    A FIFA világranglistán jelenleg az 5. helyen áll.
    Tetszenek érteni? 4 (azaz négy) ország előzi meg. A VB után.

    Magyarország hol is volt ezidö alatt?

    A marihuánát 2 éve engedélyezték, a fogyasztás nemhogy nem növekedett, hanem csökkent, és a kábítószer-fogyasztáshoz köthető bűncselekmények természetszerűleg gyakorlatilag megszűntek.

    Csókolok minden bűnpártolót 🙂 🙂 🙂

    Mert a kábítószermaffia az elsősorban a korrupt rendőrök és drogdílerek bandája – ami a vezető politikusokhoz kötődik.

    Ugyanúgy Magyarországon, mint a világ más országában.

    (ezt a bejegyzést bejegyzem a kanadai kendernél is 🙂 🙂 )

  • Nagy „okos” Gabriel!
    Tök mindegy,hogy melyik afrikai országban engedélyezték,(Uganda vagy más..lehet,hogy elírtam,)de ugye Kanadában másodiknak (!!!)idén szeptemberben,”recept nélkül”szabadon….!!!!!
    Az meg egyáltalán nem mindegy,hogy több más országban mellékesen…kizárólag gyógyászati célra……(orvosok közreműködésével!)
    Na rázza meg a bogyóját….

  • Besancon!

    Nem kell a süket,valótlan szöveg…pontosan tudom,hogy mit is írtam és nem véletlenül…..a továbbiakban is fenntartom!!!
    A gépemet megnézetem,de valószínű,hogy nem a készülékben van a hiba……
    Ne strapálja magát „észosztással”…..

  • Gabriel!

    Ha nem tud különbséget tenni egy ország által legalizált kábítószerfogyasztás és az országban illegálisan működő kábítószermaffia,kereskedők, bűnözők között,akkor jobb ha csendben marad….

  • Boda Marcsi. Jaj. Uruguay nem Afrikában van. Hidd el, nem „tök” mindegy.

  • HunCanada!

    Nagy öröm,hogy maga a kemény narkó fogyasztását kevésbé tartja
    károsnak(ami tudatmódosító szer,rabjává válnak az emberek,sokba is kerül…)míg az alkoholról jó véleményes van.
    Nos tény,hogy az is káros mértéktelen fogyasztás esetén,és sajnos
    itthon is vannak alkoholisták…de ugye nem hinném,hogy Orbán miatt isznak (nem gondolja komolyan???)meg hogy Kanadában nincsenek alkoholisták???na, ne!!!
    LAPOZTAM!

  • Boda Marcsi
    2018 október 18
    2:58 du.

    Te idióta.
    Miket hordasz te itt össze?
    Észnél vagy?
    Vagy betéptél? Hülye némber..

  • Boda Marcsi
    2018 október 19
    1:16 du.

    Marcsi, Uruguay nem afrikai ország…

    reflektálva erre a hozzászólására: „Tök mindegy,hogy melyik afrikai országban engedélyezték..”

  • Boda Marcsi
    2018 október 19
    1:37 du.

    Marcsi, tisztázzuk. Én egyáltalán nem mondtam olyat, hogy a kemény narkó (heroin, kokain egyéb szintetikus szarok) nem káros. Kérem ne tulajdonítson ilyen mondatokat nekem, amiket egyáltalán nem mondtam. Nem vagyok hülye, hogy a kemény drogokat ne tartsam veszélyesnek.
    Kanada vonatkozásában a marihuana van terítéken amely könnyű élvezeti cikk és EZ, hangsúlyozom EZ az ami nem annyira káros, akárcsak az alkohol.

    Köszönöm!

  • Boda Marcsi
    2018 október 19
    1:37 du.

    Marcsi Maga kényszeresen mindig Orbánon lyukad ki. Ki mondta, hogy az a 2,5 millió magyar alkoholista Orbán miatt iszik? Ez a maga narratívája, nem én mondtam.
    Nem lehetne, hogy egy vitában amiben nincs Orbán, nincs Gyurcsány hanem a fű és az alkohol van összehasonlítva nem citálja bele abba is Orbánt? Köszönöm!

  • Almási Alma
    2018 október 19
    9:58 de.

    „Marcsi, Uruguay nem afrikai ország…”

    Erre van egy jó viccem:
    Megkérdezik Meciart, hogy a szlovák címerben miért van három hegy, ő felsorolja, hogy hát azok a Tátra, Fátra és a Mátra! -Drága Meciar úr, a Mátra Magyarországon van!- Mire a Válasz: -még igen!-

  • HunCanada
    2018 október 19
    2:41 du.

    Heheheeehehehhheheheee heheheheh egyszerűen elképesztő a banya
    Mondom hogy idióta…

  • Egyébként,csak halkan jegyzem meg,hogy Demeter Márta”leszerepelt”,hazug és még egyenlőre országgyűlési képviselőnőről
    írt hozzászólásomra eddig senki nem reagált….persze nem tudtak mit..(legfeljebb helyeslést,már ha tárgyilagosak lennének…?)de
    ugye az magáért beszél,hogy az egyébként köztudottan ballibsi
    RTL híradó is beszámolt ma az idióta,jellemtelen nőszemély hülyeségéről!!!(Tárgyilagosak,tényszerűek voltak,amit javukra írok!!!)Na erről ennyit,kb olyan „hiteles” volt,mint itt sokan a
    fórumon…!

  • Alma!

    Tök mindegy,hogy az említett ország valójában tényleg Dél.Amerikában van,esetleg összetévesztettem Ugandával…nem ez a lényeg..(hanem a tények).ugyanis egyenlőre Kanada a 2-ik!!!!
    Ne légy nevetséges az egyébként mellékes kötözködéseddel….

  • INKABB BIBI 10/18 6;3 soraira;

    Jelezne hogy Esztergom varosa is csodbe jutott ?

    Persze nem tanultal Hong Kong varosi vezetoitol.

    Az a vilag egyetlen varosa ahol az ev vegen mindeg felelseges penzeik marad.
    Nem csoda hogy a Bejingi elvtarsak bekebelezni terveztek.

    De lassa a Sears Roebauck ceget. Amely a XIX szazadban a vilag csodaaja volt. Sot meg az 50-es evekben is jol mukodott.
    De ha peldat keres abban, hogy soha hogy NEM vezetni egy varost vagy orszagot, hat lassa Detroid varosat es Pierto Rico-t.

    Ami szuletik az pusztul is !!!Semmi sem orokke valo !!!

  • Boda Marcsi A harmadik. Ázsiában is van egy ország ahol szabad a marihuana. Tudod, Hollandiában. 🙂

  • Kenny!

    és vajon azt tudja-é, hogy merre van Ázsia? 🙂 🙂 🙂

  • HL! Elég egydimenziósan látod a világot,holott egy tásadalom sokféle szempont szerint rétegződik. Ez nem bűn – a hiba az, hogy nem is akarod másképp látni.Hajtogatod a paneljaidat
    Az a 2-3 millió, akikről Te beszélsz, az nem szegény,hanem nyomorgó. Nekik tényleg nem segít a lakástakarék – ahogy az álszent módon családi támogatásnak nevezett szja-adó jóváírás sem. A jelenlegi kormány regnálása alatt megduplázódott a számuk:ez mutatja, mit tart honfitársai kétharmadáról a rezsim.
    A saját erőhöz tett közösségi támogatás azoknak segít, akik hajlandók tenni a maguk előre jutásáért, vagy legalább megőrizni társadalmi státuszukat – de önerőből nem képesek. Például azért, mert alacsony jövedelmükből nekik kell pótolni azt az adót, amit az elitnek gálánsan elenged a kormány. (Tudtad, hogy pl. 500 millió forint árbevételig 0% a társasági adó???)
    Sokan vannak, akik látványosan sajnálkoznak a szegényeken: sőt, még jótékonykodnak is! A jótékonyság az egyik legaljasabb, szemforgató, a megjótékonykodottat megalázó gesztus.

  • Kenny!

    Köszi….azt azért én is tudom(ha előzőleg tévedtem is,amit ugye beláttam)hogy Hollandia Európában van…..
    Ettől függetlenül fenntartom a korábbi véleményem a kanadai „korlátlan”legalizálással,pláne,hogy Alma felvilágosított,hogy
    ez egy nagyon „egészséges” dolog……

  • A fenti kommentelőktől eltérően visszatérnék a topik témájához. Egy építészeti újságban olvastam, hogy van a rendszerváltás utáni Magyarországon egy olyan, nem szűk réteg, amelynek az anyagi lehetőségei azt engedik meg, hogy egyszobás lakásban (házban) lakjon az egész család!

    De még ezt sem tudják önerőből felépíteni, viszont állami pályázatok nincsenek ebben a körben. Banki hitel az ő esetükben szóba sem jön.
    Jellemző továbbá, hogy az ilyen szakmai hírek a legritkábban jelennek meg a fősodratú bal és jobboldali médiában. Margitka cikkéhez tehát újfent hozzáfűzném, hogy nemcsak a csok, hanem a lakáskassza, a lakásbővítés vagy felújítás is elérhetetlen álom egy minimum egymilliós rétegnek.

  • talalom
    2018 október 20
    5:18 de.

    Nem baj, hogy a saját középosztálybeli problémáidat hajtogatod állandóan. Csak ez úgy jelenik meg a pártpolitika szintjén, mintha a ballib pártok képviselnék az alsó 2-3 millió szegény ill. nyomorgó embert. Ezeket az embereket valójában egyik politikai párt sem képviseli.

  • Gabriel Azt biztos tudja minden fideszes, hol van Ázsia. Ahol a piros pöttyöt a fenekükre tették Matolcsi szerint. Szerintem első lecke a fideszes trolliskolában. 🙂

  • hazai lámpa Tehát szerinted egy nyugdijas hölgy középosztály? Akkor nem lenne szüksége lakástakarékra. De ha igen, akkor Őket is tegyük tönkre, egy újabb stadionért? Nem gondolod, hogy a Csanyi felektöl kellene elvenni, és nem a ,”középosztály” nyugdijasaitól? Azért egy közepes családi ház, az mégsem egy Mészárosvagyon. Arra kell a pénz (többek közt), hogy megint csökkentsék a saját adóterheiket. Ezt látnod kellene.

  • Boda Marci:
    „pontosan tudom,hogy mit is írtam és nem véletlenül…..a továbbiakban is fenntartom!!!”

    Aha, értem! De mondja, nem kellene megpróbálkoznia, hogy áttérjen valami könnyebb drogra? A szövegét néha elolvasva, az a gyanum, hogy amit jelenleg fogyaszt, túl erős lehet.

  • Boda Marcsi
    2018 október 20
    5:38 de.

    „…pláne,hogy Alma felvilágosított,hogy
    ez egy nagyon “egészséges” dolog……”
    ______________________

    Marcsi, már előbb is akartam írni, hogy összetévesztettél valakivel. De aztán hagytam a fenébe… de azért máskor figyelmesebben olvass… 😀

  • „…állami pályázatok nincsenek ebben a körben.”
    Hát ez az – Hl. A lakástakarék volt az egyetlen lehetőség, hogy az egy házba szorult család – legalább bővíthesse azt a házat az adóinkból adott támogatással. Te összekevered a nyomort a szegénységgel.
    A szegénység nem a putriba szorult ínség – az a nyomor, és ezen más eszközökkel lehet segíteni:pl. alanyi jogon járó alapjövedelemmel.
    Ráadásul a 70 milliárd nem teszi ki a költségvetés fél EZRELÉKÉT,miközben segít másfélmillió családnak. (kb 4 millió embernek.) És nem mellesleg a kisebb építőipari cégeknek,amelyeknek nincs kapacitásuk nagy építkezésekre: így kénytelenek magukat a Mészáros félékhez alvállalkozóként bekönyörögni,illetve busás kenőpénzt adni ezeknek. Naná, hogy fáj az oligarcháknak, hogy egy kis cég önállóan el tud vállalni egy házbővítést, komfortosítást, szigetelést stb. – és elmarad a „fővállalkozói haszon”. (A magyar büdzsé kb. 20 ezer milliárd forint.)

  • Kenny
    2018 október 20
    9:17 de.

    Egy nyugdíjas pesti hölgy saját tulajdonú lakással és megtakarítással, igen, szerintem a mai Magyarországon a középosztályba számít.

    Szerinted mégis hova? Ha Margitka alsó-osztálybeli, akkor hova sorolod a havi húszezres segélyből vagy ötvenezres közmunkából élő embereket, akiknek semmi megtakarítása nincs? Ha van saját háza, az valami zsákfaluban épült régi parasztház, amiből kihaltak az idős lakók. És osztozik rajta a szüleivel, gyerekeivel vagy a testvéreivel és azok házastársával.

  • Gabriel
    2018 október 19
    10:06 du.

    beeeeeeeeeeeeeeee

    a „törökáfium” bezárult, most találhacc magadnak más csatornát, hogy engem „jellemezzél” olyan mókás meg tréfás és kedves meg vizipipa

    szóval hogyan is vannak ott alsó Floripában a szamizdatosok? és most azután megdöntitek? és hová dől?
    sej a mi lobogónkat fényes szellőőőők fújják és akkor megjött a jólét meg beköszöntött a boldogság sőt a halhatatlanság is… miért? csak! mert Gábriel aszongya… és amit ő nem tud azt nem is érdemes tudni…essetunni?

    kkk á toa

  • MARCSI

    Itt fentebb minden egyes hozzászólására jutott bőven olyan mondat az állításaiban, amit nem jól tudott – pedig csak nagyon alapműveltségű dolgok voltak ezek.

    Belátta tévedéseit, ami egy jó pont.

    A kérdésem ezért a következő!

    Ön ezen tévedései és folyamatos helyreigazítások után nem érzi kellemetlenül magát, hogy milyen alap dolgokról sincs fogalma, nem érzi kicsit ostobácskának magát, nem érzi magát inkompetensnek bárminemű kérdésben? Tart önvizsgálatot ezen kijelentések és helyreigazító hozzászólások után, ami után maga is elismerte / belátta tévedéseit?

  • talalom
    2018 október 20
    11:06 de.

    Vitatkozhatunk a szavakon, de szerintem te is kezded belátni, hogy miről van szó.

    Tehát az alsó egymillió a nyomorszint, akikről fentebb írtam. Felettük áll az 1-2 millió dolgozó, aki egyelőre fizetni tudja az albérletét, mert olyan helyre költözött, ahol vannak gyárak vagy más munkahely. Tehát kicsit mobilabb, mint a mélyszegények, vagy jobb helyen lakik. De ez a réteg még mindig nem azonos a lakáskasszás réteggel!

  • hazai lámpa Akkor ideje az osztályok jelentésének felülvizsgálatának. Ha ilyen szélesre nyilt az olló a középosztály meghatározásában, akkor több sávot kell meghatározni. Ezek szerint aki még ki is tudja tataroztatni a házát, tud venni egy autónak csúfolt Daciát, az gazdag ember?
    Nem óhajtok Rátesi pénztárcájábn kotorászni, nem is látok bele, így elvonatkoztatnék Tőle. A megtakarítás nem fillérekben kell mérni, és nem úgy, hogy a megtakarító szinte mindent megvon magától.
    Véleményem szerint, egy felújításra szoruló közepes méretű ház, egy kohószökevény autóval, havi tízezrekben mérhető megtakarítással amí komoly spórolással érhető el, nem szabad, hogy középosztály legyen. Hiszen egy hirtelen aktuálizálodó felújítást sem tud kifizetni hitel nélkül.
    Inkább nevezném a szegénynél kicsit módosabbnak.

  • HunCanada!
    Nem érzem magam „alapműveltségűnek” mert esetleg egy nem lényeges dologban tévedtem,beláttam,(!!!)de ugye az itt sokan vannak azok ,akik erre soha nem képesek(cáfolhatatlan,több hiteles forrásból származó tények esetén sem)próbálják kidumálni a valóságot,vagy esetleg tagadják….intelligencia hiánya is..!
    Amúgy ezeknek a cikkeknek semmi köze „műveltség”-hez,ne nevettessen (már témájuknál fogva sem,inkább a hazugsághoz)ez nem vetélkedő…..na ha az lenne itt többen nagy bajban lennének…..!
    Amúgy mélyen meghatott …a piros pontja!!!!!

  • HL! Azt próbáld megérteni, hogy a támogatás a büdzsé fél EZRELÉKÉT teszi ki: annyi, mint amikor a húszezer forintodból elköltesz 70 forintot.
    Megtisztelsz, hogy középosztálybelinek tartasz. A nyugdíjam nagyjából a hivatalos átlagbér fele. Nem panaszkodom, beosztással megélek.
    De.10 éve nem vettem új ruhát – cipőt muszáj kétévente egy párat – kínaiaktól. Nem járok kozmetikushoz (pedig most nagyobb szükségem lenne rá, mint 50 éve), hat éve fodrászhoz sem.
    De a legfájóbb: nem tudok könyvet, folyóiratot venni – amit nagyon szeretnék, megkapom alkalmakra ajándékként a fiamtól. Amit lehet,letöltök párszáz forintért e-könyvként, – ugyancsak a fiaméktól kaptam az egyik szülinapomra ekönyv-olvasót. Utazás, üdülés nincs – amióta a párom elhunyt, és már én sem dolgozom a nyugdíj mellett. Addig 6-8 évenként megengedhettünk egy utat:pl. 2007-ben Erdélybe. De volt,hogy karácsonyra+a szülinapomra fapados-jegyet kaptam a fiamtól – álmaim városába, Stockholmba. Akkor még élt a párom,sőt dolgozott, így – nekem egyedül – hozzá tudtunk rakni annyit,hogy hostelben lakva, vajaskenyéren élve megsimogathassam a Városháza falait. Volt egy luxusutam is öt éve: Izlandon csavarogtunk a fiammal – a párom akkor már nagyon beteg volt, nem tudott jönni. Lehet, hogy ez már „középosztály”.
    Folyamatosan csúszok lefelé: az élelmiszerárak minimum 20%-kal emelkedtek az utóbbi két évben. De a lakás-takarékot megtartottam: ahogy mondtam:nekem senki nem fogja megjavítani a tetőmet, vagy kicserélni a cirkót.
    Sőt, rakok az unokámnak bébikötvényt: ahhoz 20%-ot tesz hozzá az állam – de 18 évig kell gyűjteni – nekem már csak 10, mert nyolc éves az unokám. Kap majd kábé 1,2milliót – ha addig nem veszik el azt is.
    Ja,nem járok színházba se: nem is tudnék mit felvenni.
    Dolgoztam 52 évet – negyvenkettőt a nyugdíjig, tizet nyugdíj mellett. Nem kell sajnálni – szerettem dolgozni. Maradhattam volna – de nem tehetek ki egy közösséget a bizonytalan egészségi állapotomnak. Tudni kell abbahagyni is.
    Tudod mit,lehet, hogy tényleg középosztálybeli lettem: persze a Te egydimenziós fogalmaid szerint. És pont ezt rúgja hátsón a 2010 óta regnáló rezsim: minden bizonytalan,nem tudhatod, hogy hétfőről keddre milyen agyament bugris talál ki olyan törvényt, ami keresztbetesz minden tervednek. És nemcsak anyagilag.
    A középosztálybeli nemcsak azt jelenti, hogy nem éhezik, és van hol laknia. Azt is:felelősséget érez a közössége iránt

  • Amúgy ezen a fórumon még nem találkoztam,olyan „fanatikus” hozzászólóval ,aki egyszer is belátta volna a tévedését…..
    Meg mélyen hallgatnak Demeter Mártáról,aki persze baloldali…..
    törvényt sértett mint a honvédelmi bizottság tagja,mert olyan információt szivárogtatott ki amivel esküt szegett,ráadásul hamisat,rágalmazott….nos senkitől nem kért bocsánatot,mert egy buta,jellemtelen liba……az ő „műveltségével,tévedésével” nincs gondjuk?
    Szerencsére kirúgják,lemondatják az ellenzék nagy bánatára….
    Na ez magáért beszél….
    Amellett,hogy időnként jót derülök,de egyben szánakozom…is itt sokakon!

  • Bocsi, már megint elugrott.
    Szóval: felelősséget érez a közössége iránt, befizeti az adóját. Sose volt adó elmaradásom,pedig 15 évig saját cégben dolgoztam, nem jelentettem be az autómat,cégemet Szlovákiába, mert ott kisebb az adó. Nem volt rezsitartozásom se – tartok attól, hogy majd most lesz. Ennek fejében viszont elvárom – megkövetelem – minden kormánytól, hogy tisztességesen számoljon el a befizetett adóimmal. Ez a középosztályiság, nem az,hogy amennyi pénzed van, annyit is érsz.

  • Besancon!

    Nm kell az etetés….több másként gondolkodó hozzászóló is jelezte már,hogy „véletlenül” nem jelent meg a válasza(Pl.Figyelő,Gyuri 10 és régebben mások is…)
    Néha bosszantó,de kibírtam és levontam a konzekvenciát!

  • talalom
    2018 október 20
    1:50 du.

    Margitka, én nem mondtam, hogy te Orbán Rácheli-i szinten állsz a saját lábadon, de te meg azt értsd meg, hogy vannak nálad rosszabb helyzetben lévő DOLGOZÓ emberek.

    Neked a fiadat sikerült kitaníttatnod, és ő tud segíteni. Máshol a szülők segítik a gyerekeiket, hogy azok ne a híd alá menjenek lakni!
    Dolgozó embereknek segítenek a nyugdíjas szüleik, mivel az aktívaknak elmegy a fél fizetése albérletre vagy lakáshitelre. Nekik a lakáskassza akkor sem megoldás, ha tudnak esetleg félrerakni pár ezer forintot havonta.

  • Boda Az LMP mitől baloldali? A létezésének egyetlen értelme a Fidesz segítése. Ez nálad a baloldaliság? Maradj már kicsit nyugton. Abban viszont igazad van, nem szoktad belátni tévedésedet. Földrajzi tudatlanságodat is próbálod tisztára mosni. Látod mennyit ér egy esti iskola?

  • Boda „Nem érzem magam alapműveltségünek” Sokat kell még (?) művelődnöd, hogy elérd azt a számodra magas szintet. Sajnálom.

  • Boda Marcsi
    2018 október 20
    2:14 du.

    Besancon!

    Nm kell az etetés….több másként gondolkodó hozzászóló is jelezte már,hogy “véletlenül” nem jelent meg a válasza(Pl.Figyelő,Gyuri 10 és régebben mások is…)
    Néha bosszantó,de kibírtam és levontam a konzekvenciát!
    _________________

    Te Marcsi! Miért jössz még ide, ha rendszeresen eltűnnek a hozzászólásaid? Ennyi büszkeség sincs benned? Látod, velem ez nem történhet meg, mert én akkor többé ide se bajszintok… Na persze, nekem nincs miért kimeszelni a hozzászólásomat.

  • Alma!

    Bennem van büszkeség,tisztesség,sőt a kelleténél… nagyobb jóhiszeműség,én
    nem lennék képes a más véleményeken lévők hozzászólását korlátozni……(nekem nincs miért szégyenkezni!!!!!)
    Azt gondoltam,hogy ez egy demokratikus fórum(?)
    Mint írtam gondok vannak a gépemmel(ez tény!)de az azért roppant érdekes,hogy nálam jobb számítógép ismeretekkel rendelkezők is
    tapasztaltak hasonlókat……véletlen műve lenne?

  • Alma!

    Persze azon nem csodálkozom,hogy a feltétlen hívekkel ez nem fordul elő…..

  • Kiegészítés:

    Nem mellékesen szeretném a kinti és netán….itthoni esetleg
    tájékozatlan,félrevezetett hozzászólókat a valóságról(!!!)tényekről
    informálni,meg nektek „örömet”szerezni….mert biztosan nagyon hiányoznék?!!!!!
    Na humorom még van,elmentem,jobb programom lesz!
    PÁ!

  • Marcsikám, velem is előfordult, nem is egyszer, hogy látszólag nem fogadta el a gép a hozzászólásomat. Aztán amikor később újra el akartam küldeni, azt írta, hogy már van ilyen… Gondolom, veled, Figyelővel, és másokkal is, akik türelmetlenek és nem annyira járatosak a számítástechnikában, előfordul ilyesmi, amit aztán kapkodással jól el is rontanak.

    De megmondom őszintén, néha annyira elszalad veletek a ló – most utoljára gyuri10 panaszkodott emilkében – hogy csak helyeselni tudnám a hülye hozzászólások kigyomlálását. Ez Geyzára is vonatkozik.

    De hát isten kezében vagyunk mindnyájan, ahogy Käsler miniszter úr mondaná… 😀

  • Alma!
    Köszi,hogy elismerted veled is előfordult ilyesmi(bár előzőleg azt állítottad,minden cikked megjelent…)
    Hallom nálad is volt olyan,hogy kiírták „ilyen hozzászólás már volt….” sajnos nálam is többször!
    Hidd el nincs üldözési mániám,csak szeretek utánajárni a dolgoknak!
    Ha ez igaz,akkor talán lehet tenni ellene(és ez nem géphiba..)
    Ha vétlen a fórum elnézést fogok kérni,mint eddig is tettem,ha nem volt okom gyanakodni….
    Köszi a tárgyilagos válaszod!

  • Egyébként utánajárok a dolognak,a panaszomnak….ha másokat is érint,akkor a fórumnak kellene a hibát kijavítania!!!!
    Bízom benne,hogy őszinte voltál(????)és nem csupán leszerelni akartál?!

  • Marcsikám, járj utána, és semmiképp se higgy NEKEM SE! Végül is nekem minden hozzászólásom megjelent eddig, csak nem rögtön, hanem volt, ami jóval később. Ez szerintem az internet vagy a programok hibája, lassúsága. A számítógéppel való sikeres foglalkozás első szükséglete a TÜRELEM.