Jönnek a budapesti vasfüggönyök?

2018 november 19 7:56 de.62 hozzászólás

A hajléktalanok problémahalmazának kezelése gyanánt most újabb csontot dobtak a médiának. A röpke hír szerint rácsokkal, illetve elektromos zárlattal zárnák le az aluljárókat éjszakára. Nem mintha ez megoldaná a hajléktalanok problémáit, de látszólagos megoldásként be lehet mutatni a fővárosiaknak. Azonban, ha jobban belegondolunk, nem is feltétlenül a hajléktalansággal kapcsolatos problémák generálták az ötletet. Elég a közelmúlt híreit összerakosgatni.

Emberárnyék – Foto: EISimay

A mozaik darabjai között természetesen fel fog tűnni az, hogy a közterületeken életvitelszerűen hányódók okozhatnak valós problémákat. Közbiztonságiakat és közegészségügyieket egyaránt. Miközben a lakással, lakhatással még rendelkezők jogos igényének tűnik az élet-, és vagyonbiztonsághoz való jog is. Így a roppantnagyonhumanisták véleménye akkor is érdekelne, amikor a kisgyereküknek, unokáiknak magyarázzák, hogy a kurvaanyázó bácsik, illetve nénik az aluljáróban nagyon kedves és rendes népek ám. A néninek meg csak a smink kedvéért van monoklija, és a bácsin színpadi kellék a rászáradt vér. Majd a vélemény kutatásakor érdekelne ugyanezen szülők, nagyszülők véleménye akkor, amikor a gyermekről a tetveket vadásszák egy röpke autóbuszos ücsörgést követően. Az esetleg összeszedhető fertőzésekről nem is beszélve.

De az éremnek ez nyilvánvalóan az egyik, a mozaiknak meg egy meglehetősen alárendelt darabja. Nem a lakosság, hanem a hatalom szempontjából is. Ez utóbbit az mutatja, hogy a hajléktalanság valós okainak feltárása, a már hajléktalanná vált emberek kisegítése a gödörből alárendelt pontjai a kormány kommunikációjának. Holott a hajléktalanok fizikai eltávolítása, illetve távoltartása a közterekről ez utóbbi csomag kérdéseire nem ad választ. Pedig azokra sürgetőbb lenne a kérdés. Mert válaszok híján olyan válaszok maradnak csak fenn a nem egyszer fasizálódó közhangulat rostáján, amely majdnem ekvivalens a gettósítással, illetve a fizikai megsemmisítéssel. Melyhez a tél közeledtével a hatalom is felzárkózik. Csak sortűz helyet a decemberben várható hidegfrontokra kívánják bízni a megoldást. Elzárva az alig melegebb helyeket a meghúzódók azon rétegei elől, akik nem kívánják a zsúfolt és korántsem biztonságos emberi tömegraktárakat igénybe venni.

De ez még mindig csak az egyik oldal mozaikdarabjai. Azonban a karhatalmi mozaikdarab már szervesen kapcsolódhat a kirakós egy másik nagyobb szigetéhez. Ebben a szigetben találjuk meg azt a darabkát, amelyre a protektorátus szó is felkerülhetett. Amennyiben Tarlós hathatós segedelmével gyakorlatilag kormányzati kézivezérlés alakítható ki a fővárosban. Abban a bűnös városban, amelynek lakói már többször bebizonyították az orbániai irányítással szembeni ellenszenvüket. Orbán szerint valószínűleg rászolgálva a folyamatos basztatásra. Már csak azért is, mert a fővárosi közvélemény megosztása, illetve manipulálása elemi érdeke. Amolyan pánik elleni placebo gyanánt. Ahogy már korábban is emlegettem azt is, hogy a Vár-körzetbe költözés sem szolgál valószínűleg mást, mint egy stratégiailag jobban védhető pánikszoba kialakítását a vezér számára.

Az említett nagyobb kirakós-szegletben azért megtaláljuk azt a nem túl régi ötletet is, hogy a köztereket szelektíven bocsátanák a köz rendelkezésére. Amely önmagában is felveti a felkészülést a rendkívüli állapot kihirdetésére. Abban az esetben, ha a megosztás egyszer csak csődöt mondana, és százezrek jelennének meg tiltakozni. A dísz-ellenzéki szervezetek működése dacára. Miközben a köztérelzárásnak van némi áthallása a kijárási tilalom felé is. Abban az esetben, ha bármiért, bármilyen jogcímen kijárási tilalmat rendelnének el, akkor az aluljárók igen erős zavaró tényezőkké válnak. Az egyik lejárat irányából tetszőleges másikon távozhat ugyanis a delikvens. Az „üresség” fenntartása is nagyobb erőket köthet le, és a tömegoszlatást is csak nehezítheti. A lezárhatóság sokkal hatékonyabb. A hajléktalanok ellen éjszakára. A hajléktalanságra hivatkozó technikai megvalósítással pedig valószínűleg bármikor.

Így, miközben a kirakós egyik csücskében ott látható a hajléktalanok okozta problémák kicsiny kockája, addig a másik pacában egészen más rajzolódik ki. Sokkal inkább egy, a főváros lakossága elleni, felkészülés harci színei kezdenek vibrálni.

62 hozzászólás

 • Senki nem letezik ebben az eletben problemaik nelkul.

  Az elet mindenkinek okoz valami problemakat, s talan neha vannak akik nem kepesek azzal elni sem azt megoldani.

  A varosuk problemaja a raszorulokat gondjaikat celba venni.
  S varosuk eseteben az utccaiakat es problemaikat megoldani.

  De azok keserves korulmenyein gunyosan vicceke, es a hatosagi szervek elleni gyulolteterjesztes celjara hasznalni , hat az igazan egy gyatra erkolcsi nivot bizinyit.

  Szeretnem olvasni egyszer ,hogy a szerzo valaha is tett valamit, barmi modon is , valaki mast, egyent, kozvetlen, vagy szervezeteken at is segitett barmi modon.

  Mondhato, hogy; put your concern just where your mouth happens to be !

 • György Molnár

  Ezek mindenre képesek, ezeknél aljasabb, bosszúállóbb gazembereket a Föld nem hordott a hátán, csak az a baj, hogy a felelősségre vonás elől el fognak bújni mindenhová, mint a patkányok…..

 • “… a másik pacában egészen más rajzolódik ki. Sokkal inkább egy, a főváros lakossága elleni, felkészülés harci színei kezdenek vibrálni.”

  Főváros? Kevés.

  Gyülekezési törvény, sajtótörvény, koncepciós perek sorozata, választási törvény, most meg gettó, tűzvész …; de vannak egyéb “figyelmeztető” jelek is: Váradi, Komáromi, Szebellédi, Welsz… nem kell ide már menetelés Rómába. Az ország meg csak nézi (hülyének azt, aki erre figyelmeztet), Európa meg csak nézi, “oszt jó napot!”

  (Gondolom, egész biztosan vannak, akik ki tudják még egészíteni azt, ami hirtelen eszembe jutott. De nem óhajtok cinkos lenni, azért szólok, nem először.)

 • A dolog sacc-per-kb 96 millájába fog kerülni a fővárosnak !!
  Mert zebrákat meg lámpákat vagy miket kell létesíten a gyalogosoknak.

  Komolyan mondom én még ilyet elképzelni sem tudtam volna mongyuk öt évvel ezelőtt.

  Mi jöhet még?

  (Már minden ami csak kiolvasható a “Kazohiniából”)

 • Nap mint nap jön valami
  és a Boda-féle agyatlanok boldogan
  tapcsikálnak hozzá a dologhoz nem szokott kis kezecskéikkel.

 • Miklós bá’
  “Az ország meg csak nézi (hülyének azt, aki erre figyelmeztet), Európa meg csak nézi, “oszt jó napot!””.

  Ami Magyarországot, a magyar lakosságot illeti, nem is érdemes szólni róla, hisz’ már a régi görögök tudták, hogy akiket az istenek el akarnak veszejteni, azoknak elveszik az eszét.

  Ájrópa meg nem is fog semmit tenni, legalábbis addig nem,
  ameddig Ájrópa valamelyik stratégiailag fontosabb országa nem lángol. Így volt korábban is. Figyelmeztethetett Kolnai Aurél 1938-ban (The War againts the West), Thomas Mann 1939 tavaszán (Achtung, Europa!), nem ér az ilyesmi semmit, legföljebb az író lelkiismeretének a megnyugtatását: “Hier stehe ich, ich kann nicht anders”.

 • Budapest fovaros 1873 november 17 en volt egyesitve es kapta a fovaros nevet Budapest, a Duna gyongye. (Ezt Brody irta, h a nem tevedek!)

 • Gabriel Karikas

  Mindeközben az osztrák néppárti kancellár hivatalában fogadta Soros Györgyöt.

  Aláírta a megállapodást a CEU Bécsbe költözéséről.

  Mert volt úgy, hogy
  – “nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára” –
  csakhogy Mátyás volt az aki eladta a magyar koronát Ferdinándnak.
  Erről az apróságról a korona-szopogatók már megfeledkeznek.
  (ténylegesen, vagy csak lehazudják ezt is – mint égről a csillagot?)

  Orbán csuti-kutya meg a farkát csóválja Putyinnak és Erdogánnak.

  Most nem tudom, hogy az Ottomán Szultánságnak vagy az Orosz Cárságnak lettünk a hűbéresei – vagy úgy mindkettőnek?

  Úgyhogy tüntizés: nyista!

 • Sobri Rócsild Ha csak az esztétikát nézzünk, milyen jól fognak mutatni a rácsok a városban.
  Szörnyű látvány egy berácsozott város.
  A 96 millió valószínűleg alulbecsült, úgy mint a balesetveszély, amit a gyalogosok útra terelése okoz.

 • ˙
  Kővendég, Sobri, Miklós, Molnár, Gábriel na és persze Bendegúz!

  Már nem voltam akkor sem fiatal, amikor életemben először láttam hajléktalan embereket, hasonló, vagy még szörnyűbb pozitúrában, mint itt a képen is látható, mégpedig első nyugati, pontosabban tőkés berendezkedésű országban tett hosszabb [1 hetes] tartózkodásom idején 1988-ban. Az említett e néhány napot mind Londonban a kapitalizmus egykori – sőt még még ma is egyik – fellegvárában volt szerencsém élő tapasztalattal és élménnyel feltölteni és eltölteni… [Ezt az az utat aztán rövidesen még egy ilyen hosszúságú ott-tartózkodás követte: ugyanott, ami összesen 2 hét…]
  Az 1-2 év múlva nálunk is bekövetkezett politikai és rendszer változások hatására, és onnan kezdve már nekünk is tudomásul kellett vennünk, hogy márpedig ez “homeless” állapot a kapitalizmus velejáró árnyéka – amelyből van még sok, de ez a tisztán látható arculat – ami viszont már annyira sötét, mint Holdon az árnyék, amely levegő híján már koromfekete. “Nagyobb ragyogás – még sötétebb árnyék” mondják a hivatásos apologéták.

  Hisz idehaza is meg kell csak nézni e “”szerencsétlen”” nyomorultak társadalmi el-nem fogadottságát, már az maga mindent megmagyaráz e törvényszerű jelenségről… Finom vagyok, ha azt mondom, hogy a közvéleményt is álszent cinizmus és közömbösség jellemzi, mert tegyük hozzá a többségre zúduló sötét propaganda ráhatásaként is teljesen tehetetlennek, cselekvésben reménytelennek érzi magát.

  Ama emlékezetes nyugati-téri disco-bár tűz után napokig mécsesek százai lobogtak a jeles tér egy jeles pontján, ahova polgárok százai zarándokoltak el egy tragikus ámde véletlen baleset 3 áldozatát gyászolandó ahová nem kis politikai haszon reményében veendő pofavizit céljából ide még a Vezér és bééé neje is eljöttek). A pislákoló félhomályban égő áldozati-gyertyák tőszomszédságában, a “zarándoklóktól” pár méterre a hátuk mögött egy papírdobozokba és rongyokba burkolódzott hajléktatlan aludt – vagy feküdt, Tarlós akkori, első “hathatós” intézkedése révén. Tudniillik akkor, éppen amikor a főpogi. rendelettel tiltotta ki őket az aluljárókból…
  A lényeg, senki sem tudhatta az ott fekvő alaknak háttal ácsorgó ájtatoskodó, ám róla tudomást mégcsak sem vevők közül, hogy vajh ez a felebarátjuk éppen él e, avagy már halott. Mert ha utóbbi lenne, ugye talán egy mécsest, de egy könycseppet tán még ő is megérdemelne…

  A legfrisebb mai statisztika szerint >a kétharmad által< most a fedélnélküliek ellen meghozott legújabb törvényük életbe lépése óta immár 15 ember szenvedett fagyhalált Magyarországon.
  Na! De ne legyünk igazságtalanok a "törvénygyártó többséggel" szemben, hiszen e gyászos hírben mégis akad "egy szépítő" adat, ugyanis ebből a csoportból csupán csak 7 ember (tehát hajléktalan) halt meg az utcán, a többi viszont magányosan, tüzelő híján a saját lakásában, s az azért mégiscsak más minőség, mint egyedül, de az isten ege alatt.
  Akit ez megnyugtat, az nyugodtan vonuljon az utcára a fid-SS, illetve Orbanisztán Alaptörvényi Monarchia szegénységpolitikája mellett tüntetni, akár CÖF-ögve is… – Csak "a hidegrevaló tekintettel" feltétlenül vegyen sálat…

  PS
  Nem fér a fejembe egykori osztálytársam N.Laci sorsa, aki szülei egyetlen gyermekeként szociálisan és szellmileg is jó családból indult s mégis hajléktalan sorsra jutva, úgy tűnik immár végleg eltűnt a régi játszótársak szeme elől…

  .

 • előbbi kommentemnek Miklósbá is cízettje 🙂

 • és még egy:

  A Nyugati – egykori Marx – téri ún. West-Balkán-tűz jelenetet az ott alvó nyomorulttal,egy sötét január esti -2°C-ban képzeljük el …

  .

 • “akik nem kívánják a zsúfolt és korántsem biztonságos emberi tömegraktárakat igénybe venni.”

  Amíg nincs minden hajléktalannak külön vagy egy másik érintettel közös (háló)helyiség biztosítva, addig az országban nem elégséges a hajéktalanszállók kapacitása.

 • VOGELEIN;

  HA maga azt probalna allitani hogy az utcaiak lete csupan a szabadtarsdalamak altal okozott, hat mag igen valotlansagokat probal terjeszteni itten hosszu soraival.

  Igen, Matyi bacsija idejen is voltak az u.n. ‘csovesek’. Akik a hidak alatt huztak meg magukat, amig a “nep-rendorseg” el-nem-kapta oket.

  S az volt a rendszer amikor az allam kobozta el a lakossag lakasait, meg minden mast is.

  De “na es persze Bendeguznak” cimezte hosszu ertelmetlensegeit, hat miert nem reagalt a kerdesemre ???

  Hogy maga mit tesz, vagy valaha is mit tett eleteben segiteni a segitsegekre szorulokat ???!!!!

  Azon csak nema maradt.
  Miert ???
  Ketsegtelenul mert azon egy arva betut nem volt kepes irni !
  Egyszeruen mert soha ,semmi tette azon nem letezett.

 • Itt, sem sokkal kedvezőbb a helyzet.
  – Közel 100 hajléktalan ember halt meg csak Torontóban 2017-ben, a Toronto Public Health adatai szerint.
  Összesen 94 hajléktalan halálesetet vettek nyilvántartásba, a férfiaknál a legmagasabb szám az év során 68 fő volt. Összesen 25 nő és egy transzszexuális személy is szerepel.
  – Illetékes szervezetek szerint ezek a számok alacsonyak, és aggodalomra ad okot a pontos adatok szinte lehetetlen megszerzése!

 • A “Budapesti hajlaktalan szallok kapacitasai” cim alatt a Google kereso 0.45 masodperc alatt 20,700 adatokat nyujtott.

  Kattintva es olvasva nemelyek adatait, tisztan velheto es elhiheto,hogy valoban leteznek ottan is INGYEN szallok a raszorulok szamara.

  Sot az egyeni tisztalkodas,fozes, mosas, egyeni jeg=szekrenyek,stb. lehetosegei letezik azokban az ingyenes szallokban.

  Ugyan ugy egeszsegi, mental-hygenikus ellatasok is biztositva. Ugy nok-szamra mint ferfiak-szamra, s nem tomeges elszallasaik nagy szobakban.

  Persze meg a pesti ingyenes szalloknak is van nemi alapszabalyaik a magatartastokat illetve.

  S velhetoen ottan is az ami miatt a vilagmasik oldalan is ellenzve az otthontalanok altal.
  S azert inkabb az utcakon, parkokban, s mas kozerdeku helyeken mardnak, s vissza-utasitjak meg ingyenes elhelyezzeseiket is azokban.

  Na hat mit velenenek az olvasok, hogy mi lehetne a megoldas azok szamra ???

  Kinek mi a velemenye, meglatasa, javaslata ????????????

 • Slapaj Kanadában tél van. Komoly tél. Nem is értem, ha Kanadában megfagynak, akkor Magyarországon is meg kell halniuk? Törvényszerű?

 • Itten nincsen “hideg tel” , sot tel sem, csak az u.n. “szaraz evszak” Novembertol Juniusig.

  Sok eszakrol a hideg-elol-menekulok , fokent a fital torvenyeket ellenzok a narancs-ultetvenyekben satoroznak.

  De amikor tavaly a hiradoban a meteroologusok a Sziberiabol eredo, eszaki sarkon at terjedo hideg-hullam farkat jeleztek minket is erinteni, a varosok rendordsegei mindazokat a menedek-szallokba voltak bevonni.
  De mind elleneztek, sot eroszakkal szembeszaltak es verekdetek a rendorokkel.

  Nehany “civil-szervezetek” meg pereltek a varosokat es rendorsegeiket a polgari jogaik kihagasai ellen.

  Tehat ismet kerdore teszem mind a nagyhangu itteni zseniknek, hogy mit javasolnanak tenni azon esetekben az u.n. “otthontalanok” helyzetein valtoztatni ????????????

 • Ma mar minden szervezett tarsadalmakban, nemzetekben, orszagokban, allamokban leteznek az u.n. “Vagrancy Act es “anti-loitering acts “, az az a csavaragasok, es koborkodasok-at korlatozo torvenyek.

  Igen mindenutt!!!

  Moszkvaban, Beijingben, Rijaban , Havanaban ,Teheranban, biztosan sokkal szigorubban vegrehajtva.

  Na hat mit ohajtananak ma a Pesti hatosagoktol ???

  Vagy mit tettek a maguk szeretett allami hatosagaik ????

 • Vögelein, teljesen egyetértek Önnel!

 • Bendeguz79 Miért jó neked, hogy ide jársz szemétkedni?
  A zsenit te játszod, belebeszélsz mindenbe, mintha orákulum lennél. Nem vagy az, sőt!
  Azt is elmondanám, hogy a politikai vezetők jó fizetést kapnak a helyzet megoldására. Rendelkezésükre áll az állampolgárok adója, tehát az Ő dolguk a helyzet megoldása. Ha nem értenek hozzá, mondjanak le. De embertelenül, ostobán nem nyúlhatnak hozzá. Ha segíteni nem tudnak, legalább ne ártsanak. Érted?
  Sok mindent lehet tenni. Orvosi ellátás, tisztaság biztosítása, emberséges szállók létesítse étellel, fürdéssel és mosással. Nem követelni lehetetlent az alkoholbetegektől, biztosítani az értékeik megmaradását. Ha valahol kalyibát építenek maguknak, nem kirabolni és felégetni.
  Jogaikat visszaállítani, és az Őket zaklatókat komoly büntetéssel sújtani. Persze, soha sem lehet mindenkit megmenteni, de megpróbálni kötelességünk.
  Tudod, volt egy homeless aki a hetes buszon lakott. Adtam neki néha enni, hagytam melegedni és néha beszélgettünk.
  Mesélte, hogy a László kórházban megfürdött, tiszta ruhát kapott, a sarkon pedig rühes kis patkányok leöntötték egy szarral teli vödörrel.
  Te még nem voltál ilyen szálláson, megérdemelnéd, hogy ott éld le az életedet. Rád férne. Volt szerencsém megfordulni a budapesti menhelyek nagy részén, alig vártam a szabad levegőt.
  Ennyi a tudásod, rákerestél a “guglin”. Azután kioktatod azt, aki a saját szemével tapasztalta. Nem szégyellsz semmit?

 • Kenny
  2018 november 20
  4:51 du.
  Az a baj, hogy sokan nem tudjuk tűrtőztetni magunkat és válaszolunk a -szerintem szándékos- provokációira! 😀

 • Inkabb Bibi Tudtam, hogy én vagyok a hülye. De neki miért jó, ha seggfejnek tartják?

 • Kenny, B79 szerintem itt próbálja a nyelvet gyakorolni, mert valami olyan tájékozatlansáról tesz itt tanúbizonyságot, hogy én már hosszú ideje legfeljebb két sort olvasok el a hozzászólásából, aztán: ugorgyunk…

 • KENNY;

  Te vagy aki jogosan szegyelne magat !

  Soha nem vagy kepes, sem hajlanado egyeni piszkos agressziv tamadasaid hianyaban kifejezni meglatasaidat !

  De vajon miert nem ????

  A “politikusok” . velem ,hogy meg Letterkenny varosban is koltik az adofizetok penzet az othontalanok erdekeben.

  Az letezo minden civilizalt nemzetekben, meg magyarorszagon is. Pesten es tobb nagyobb varosokban.

  De mi a fenet tehetne bar ki is, amikor azok visszautasitjak a lehetosegeiket ?????

  Sot meg amikor eroszakosan szembeszalnak meg a rendorokkel is.
  S perelve gyakran a civil-szervezetek altal.
  Azoknak a koltesegeit is az adofizetok zsebeibol szediK !

  Na hat arra mi a a zsenialis meglatasod ??????????

 • Tüske Zsófia Azért nagyon ügyesen használja a sértő szavakat.
  Véletlen lenne? Félek nem annyira hülye, mint amennyire aljas.

 • Bendeguz79 Mert nem szeretlek. Mert kiharcoltad magadnak. Azért.

 • A cikkel kozolt fenykep, az “Emberarnyak” cimen, felismertetve mint ” Photo ElSimai” altal, igen ‘halszagunak tunik’.

  Persze az egyen felismerhetetlen, de nem mint egy kapu-alatt meghuzodo egyen esetenek tunik.

  Hanem valaki aki talan el-esett, megcsuszott a jardan, es karjaval a haz-lepcsojere tamaszkodik felalni.
  Kalapja a fentibb lepcsokre esett.

  De vajon a szerzo segitette volna labara-alni?
  Vagy hivta volna a mentot ?

  S valojaban az volt a leg-elso kerdesem a cikkre vonatkozoan.

  De arra persze senki nem volt sem kepes, sem hajlando reagalni.

  Csupan a szemelyi gyalazkodo tamadasokat kaptam.

  Egy igazi bizonyiteka az Ille Istvan “Olvasoi level” cimu cikkere.

 • KENNY;

  NEM szeretsz ???!!!

  Hah, nem oahajtanam azt semmikeppen.

  Csupan hogy lennel tisztesegesebb ugy magatartasodban mint hozzaszollasaidban !!!!!

  Probalj civilizalodni egy kicsit !

  Legalabb NE “hulyez” le meg noket is teljesen oktalanul!

  Vajon mit ” kiharcolt ” Tuske Zsofia soraiban azert ?????

 • Tudnak a vilag melyik orszagban (nemzeteben) a legmagasabb a magan otthon tulajdonozasa ?
  Az a hol a lakossag legnagyobb resze a sajat otthonaik, lakasaik tulajdonossa ????

  En is igen csodalkoztam azon.

  ROMANIA. Ahol a lakossag 96% a sajat hazaik/lakasaik tulajdonossai.
  A lakas-berles nincsen mar ottan divatban.

  Nagymeretekben epitkeznek es nem gyatra “panel-hazakat”, hanem igen stilusos modern es jo megjelenesu lako-hazakat.
  Az arak elerhetoek a dolgozok emberek szamara es a finanszirozasaik is igen kedvezmenyesen.

 • Bendegúz79 Nem Zsófiát hülyéztem le. Egyet találgathatsz, kit? :))))

 • Tüske Zsófia Ugye Te nem értettél félre?

 • Civilizalt egyenek nem “hulyezik le” ambertsaikat !

  Have a happy thanksgiving day !!!

 • Gabriel Karikas

  Vögelein
  2018 november 20
  4:47 de.

  Volt az életemben egy kétéves időszak, amikor téli napokon hajnalonként gulyáságyú belövésére indultam, belövés után az eredmény kiosztása volt az osztályrészem. Volt mikor kettőnkre maradt a feladat, harmadikként az akkoriban 7 éves fiam segített be a tüzelésbe.
  Nyilván az alapanyag előző este előkészítésére került
  Általában 3oo adag, a hétvégeken a második (kisebb) belövésével 500-ra nőtt az adag.

  Bejártunk a hajléktalan szállókra is.

  Azzal már több gond volt, mert az önkormányzati illetékesek valamiért mindig akadékoskodtak. Nem mostanában volt, nem új-keletű dolog a hivatalok packázása, mindent rossz szemmel tekintése.

 • BENDEGÚZ
  9:39 & 12:49

  A hsz-emben kifejtem és igenis, bár burkoltan, de egy csepp jóakarattal símán megtalálható a megoldás is, ami nem az adkozásban, de mégcsak nem is a hajléktalan szállók (+ld.Gorkíj: Éjjeli menedékhely) hálózatában rejlik és merül ki,hanem
  a . r e n d s z e r h i b á k . felismerésében és megszűntetésében… ((( 🙁 )))

  Addig is, természetesen a d a k o z u n k . és . s e g í t ü n k . n e k i k, ahogy tudunk, ami e tárgyalt legsúlyosabb társadalmi és rendszer gond, sőt kórisme megoldásában annyit ér, mint . k ó b o r k u t y á n a k . d o b o t t . c s o n t…

  .

 • Kedves Kővendég

  Köszönöm soraid, bár “kőikonod” alapján majdnem biztos voltam abban, hogy egyetértünk.

  Remélem elolvastad már előző hsz-emet is, amelyben finoman és burkoltan bár, de “a nagy Öregtől” is idézek… 🙂

  – V –

 • Bendegúz79 Civilizált ember nem hazudik, hanem becsülettel szemedbe mondja a véleményét. Viselkedj és fogalmazzál szépen és illedelmesen, megváltozik a véleményem. Rajtad áll.

 • VOGELEIN valaszara;

  O.K.

  A problemak felismeresei es azoknak a megoldasai !!!

  Pont azt kerdeztem, hogy mit tesznek es onmaga is es a tobbi hozzaszollok a maguk kepesegeik alapjan ?

  S hogy mit velne hogy a hatosagok mit tehetnenek a kepessegeik altal?

  Persze mint az itteni “welfare” system amely nyujt lakas-koltsegeket, elelmiszert, egyeszsegi ellatast, sot meg ingyen okos-telephont is de a tarsdalom azon anyagilag megy tonkre.

  Megegyezek “utas” soraival, hogy nyujtson az allam mindent ami szukseges nekik, persze ha maguk hajlandok fizetni mindazert.

  Ne csak egy menedek-szallast, inkabb egy 3-4 szobas lakast is mindennel.

  De az elso kerdes, mennyvel magasabb adokat lennenek hajlandok fizetni mindenki szuksegleteit kielegiteni???

  S hajlando lenne maga azert fizetni ????
  Vagy csupan csak az on-kepteleneket segiteni ???

  De az “on-kepteleneket” az ottani ‘tarsdalmi biztositas’ lehetove teszi. Hasonloan minden nyugati nemzetekben.

  Persze aki soha nem dolgozott az csupan “welfare” segelyt kaphat.

  Nem velne hogy mindenkinek van kotelessege legalabb onmagaert, sot csladjaert is ????

  Ma ottan is nem a munka-hianyok, hanem a munkas-hianyossag van.
  Sot a munkas-jovedelmek 11.7%=al emelkedettek ottan ez evben.

  Tehat novekedo lehetosege mindenkinek az.

  Hol szabna meg a hatart ?
  Hogy miert az egyen lehetne felelos onmagaert, es miert a tarsadalom, ill. az adofizetok ????

  Remlhetoen minden egyeni szidakozasok, bunko ragalmazasok nelkul lennelek hajlandok arra reagalni.

  Lenne tul-sok elvarni azt ???

 • KENNY;

  Hat ha “civilizalt ember”nek velned magadat, hat akkor miert “hazudsz” ???

  A “HULYE” , “ALJAS” vadalmazasaid “becsulettel” “illedelmesen” “fogalmazott” “velemenye”-idet tukrozik ?????

  Nem meg-hazudolatad onmagadat sajat soraiddal ????

 • Tüske Zsófia

  Kenny dehogyis értettelek félre
  Baromira bosszant B79 epeömlése, mert lövése sincs arról, hogy mi van ebben az országban, nem érti a konkrét célzásokat de mindenről sarkos – és valóban nem jóindulatú véleménye van.
  Én az ugorgyunk módszert alkalmazom vele szemben, mert a hozzászólásai lógnak a levegőben, se füle, se farka az epeömlésének.

 • Tüske Zsófia

  Vögelein: ha a hajléktalanokról van szó, a kormányzatban egy csepp jóakarat sincs. Van a Deák tér közelében – egy a kerületi önkormányzattól Iványi MET egyháza által bérelt nagy ingatlan, amelyben női hajléktalanszálló található. Ezek a nők tudnak dolgozni járni, józanok, a szálló rendezett, tiszta. Amióta orbán üldözi Iványi egyházát, már többször megpróbálták őket kilakoltatni onnan, teljesen lehetetlen helyekre transzportálva a szállót. Eddig nem jártak sikerrel, de a kormány megpróbálja kivéreztetni a MET-et, a nekik jár támogatásokat nem kapják meg, az Európai Emberi Jogok bírósága által megítélt támogatást sem fizetik ki nekik, holott nekik van a legtöbb hajléktalanok számára létesített intézményük. Az éjjeli szállásokról jobb nem beszélni, nem véletlenül nem akarnak oda bemenni a homelessek, de ott nappal nem is lehet tartózkodni. Amilyen gonoszul viszonyul ez a faluszélről felkapaszkodott ember a szegényekhez, az egyszerűen már sátáni.

 • Bendeguz79 Nem vagyok civilizált. Így jó?
  Viszont van egy közmondás, amilyen az adj Isten, olyan a fogadj Isten, és te köszöntél előre. Abba hagyhatnánk ezt a szócséplést, nem?
  Boldog hálaadást neked is.

 • En, nem tartom az onvedekezest “Szocseplesnek”! T.i. mindenkinek jogaba van azt megvedeni! Ha valakinek MAS a velemenye, pronbalom megerteni es megvalaszolni, tiztesseges modon,Ha nem ert vele egyet az illto, meg azt is!

  En mar sok dicsekvest olvstam mar toled, minek orultem az eredmenyeknek en is. A panaszok,, hasonlo kategotiaba tartoznak, Az embertarsat probalja megerteni es ha bajba van , tanaccsal segiteni. ILYEN, a civilizalt empathia peldaul. Sajnos, egyesekbol ez hianyzik.

 • Kenny
  2018 november 22
  1:30 du.
  Kedves kenny,ne bosszantsd magad feleslegesen, mert árt a szépségednek, inkább azt mond meg nekem légy szíves, hogy a vezeték nélküli átvitel mennyi hang minőségi veszteséget okoz egy fejhallgatónál, mert a plusz bluetooth nekem elég sokat, anyagilag! 😀 (Most így karácsony előtt csak maximum 30.000 forintos keretem van egy fejhallgatóra, ennyivel ne is próbálkozzak és aludjak rá még egy évet vagy van valami jobb ajánlásod? Nem vagyok márka, csak minőség és forint függő! 😀 )

 • Gabriel Karikas

  Bendegúz szerint már megint minden úgy kezdődött, hogy az “az aljas csipás visszaütött”
  Mint-ahogy anno minden suliban volt egy ilyen kis kötözködő (vagy inkább szemétkedő)

  A kis Figyelö meg (a kis cofika) meg rögtön ott sápítozik – hogy “tanítóbácsi kérem szépen, milyen csúnya fiuk is vannak”

 • Inkább Bibi Nem bosszantom magam, és olyan szép vagyok, hogy nem ártana meg egy kis bosszankodás.
  A vezeték nélküli kapcsolat azonos minőségben többszörös pénzbe kerül.
  A kényelmen kívül semmi nem indokolja. A zsinór biztosabb, állandó és zavarmentes kapcsolatot biztosít. A levegő ma már tele van elektromos szennyeződéssel, ezek kiszűrése nem egyszerű. Minden szűrés az értékes jelből is kiszűr. Még Hendrix-nek sincs szüksége GPS vagy telefonjelekre.
  Úgy gondolom, de nem tudhatom az igényeidet, hogy egy Beyerdynamic DT-770 + Dragonfly Black ma 118 és 110 euróért jó üzlet. Én ezeket ismerem, ezekre adnám az áldásomat.
  Előnye a Dragonfly-nak, hogy telefonhoz, tablethez és komputerhez egyaránt használható, és bármilyen fejhallgatóval dolgozik ha kell. Hátránya, hogy egyszerű, csak egy USB bemenete van. Természetesen behelyettesíthető bármivel, ízlés szerint. Arra figyelj, minél nagyobb az ellenállás annál szebben szól, de annál halkabban is. Egy 600 ohmos fülest a legtöbb erősítő nem tudja meghajtani. Csodák a Hi-Fi-ben sincsenek, nem lehet olcsón jót vásárolni. A gyárak nagyon jól belövik az áraikat, általában az azonos minőségért azonos árat kell fizetni. Arra figyelni kell, hogy a gagyik inkább túlárazottak, alul a jó cégek viszont nem áraznak.
  Neked keményen meg kell alkudnod, rajtad áll, mit vásárolsz. Egy fapados nagy autót, vagy egy extrával felszerelt kisautót.
  Tudom, 10-15 ezer forint lehet nagy összeg, de szerintem megéri a különbséget egy olyan világban, ahol akár milliókért is adhatnak egy 3 méteres hangdoboz kábelt.
  Újból mondom, Magyarországon minden sokkal drágább. Számíthatsz 20-40% különbségre. Az Amazon a nyerő, legyen bármilyen randa multi.
  Az internet tele van tesztekkel, érdemes olvasni. Ajánlom a skandinávokat és az angol lapokat a What HiFi kivételével.

 • Tüske Zsófia írta Bendeguzról:

  “Én az ugorgyunk módszert alkalmazom vele szemben, mert a hozzászólásai lógnak a levegőben, se füle, se farka az epeömlésének.”
  _______________

  Ezzel TELJESEN egyetértek… (Végre valami… :D)

 • WEll, az utolso par hozzaszollasok ugen elkerultek a cikk alanyatol.

  A hozzaszollok inkabb meglatasaikat nyujtottak a Bendeguz=-ellen intezett egyeni tamadasokrol(Figyelo)de a toobiek csatlakoztak a Bendeguz elleni kar-zenehez.

  De azok allitasai majdnem komimukosok. Mert az idok folyaman mind allitottak hogy nem olvassak soraimat es nem kepesek meg0erterni, tehat keptelenek reagalni.

  De a kerdes hogy akkor miert mind azok az egyeni gyalazasok es a leg-aljasabb jelzok amikkel engem szemlyesen megilletnek ????

  Nem teljes ellentmondasaik azok?
  Mondhatnanak teljes hazugsagaik ?
  HA NEM olvasnak velemnyeimet es HA NEM ertenenek semmit azokbol, hat hogy a feneben lehetnenek kepesek, vagy mondjam inkabb ragalmaikat a leg-gyalazatosabb szavakkal nyujtani ismetelten???

  Tisztan a tenyek itten teljesen mellekesek. Aki merne meglatasat maskent velni,azok mind “az atkozottak” (Aczel Gabot dikke).

  Aki merne sajat velemenyet alkotni annak “atkozottnak kell lenni” itten.

  Barmi megjegyzesek, mint az “Alkotmanyos Koztarsasag”, “nemzeti onhatarozat”, “korlatozatlan emberi jojok”, “az allamhatalom korlatozasa”, “mindenki szabad lehetosegeik”, “fuggetlen kozgazdasag”, “parturalmak hatalmi ellenzese”, az ” minden koz-ugyek intezesei az egyenileg-nevszerint valsztasai a lakossag alatal”, stb.stb. nem csak hogy ellenezve, de nagyon gyakran eltuntetve a cenzor altal

  A celjaik a nemzetkozi szocialista vilaghatalom, egyszerubben a globalizmus korlatozhatatlan uralmat kovetik.
  Bizonyara nem igen erdemelnek semmi mast.
  De miert ohajtjak azt mindenkire vilagszerte kenyszeriteni?

  A valasz ketsegtelenul mert a vilaghatalmi celok soha nem ismertek el az emberiseg elsobbsegi jogait !!!!

  The end always justified the means !
  ( A veg-cel elerese nem-utasitott vissza soha semmi modszert). Azert volt a leg-kegyetlenebb mindeg.

 • Kenny
  2018 november 23
  4:14 de.
  Köszönöm a jó tanácsokat!

 • Kenny
  2018 november 23
  1:14 du.

  “Kenny
  2018 november 23
  1:14 du.

  “Inkább Bibi Nem értem, mi a gond egy 750 000 forintos fejhallgatóval? Száguld a gazdaság, minden csodálatos. Titeket irigyel az egész rothadó nyugat a szakadék szélén. Ha egy mezei gázszerelő hat év alatt összeszed 2800 milliárdot ( megérdemelten), Te nem tudsz leszakítani rongyos egymilliót? Nem értem, nem értem.”

  Már megint nem figyeltél! Nem tűnt még fel a kommentjeimből, hogy BM nem a kolléganőm? 😀
  Visszatérve a fejhallgatóra: ha abszolut botfülem lenne, akkor sem tudna azon segíteni még egy 7,5 millio forintos csodafejhallgató sem, mert egy normális emberi halandónak még fiatalon is jó esetben csak 20 és 20000 Hz között van a halló képessége, alatta és fölötte csak egyes állatok, példának okáért a denevérek és az elefántok, na meg a sznobok hallanak még extra Hz-eket, mivel nem esem ezekbe a kategóriákba, nekem bőven megfelel egy 21 és 20001 HZ-et megbízhatóan teljesítő nem gagyi, strapabíró fülhallgató az általatok ajánlott árának tizedéért is! 😀 😀 😀

 • Inkább Bibi. Látom nem akarod érteni a szomorkás “viccet”. Jó.
  Akkor visszatértünk a kiinduló pontra. Amit nem értesz, nem is értékelsz, az sznobizmus. Legyen.
  Hivatalosan igazad van, jó ha hallod a 14-15 ezer herzet. A 20 herzet nem játssza le szinte semmi Hifi az sajnos álom. A High End hangdobozom 32-tól dolgozik. Onnan lefelé már herzenként lépnek a gyártok.
  Mégis jó, ha 40-50 ezerig visz át a rendszer, mert egy, mégis hallod, kettő, teljesítményen zuhan az átvitel.
  A Hi-Fi illetve tovább lépve az audiofil rendszer nem herzekböl áll. Van ott térhatás, levegősség, hangszín, dinamika, lecsengés, torzítás és száz más hanghatás, ami összességében az élő zenét próbálja reprodukálni.
  Lehet csodás a zongora hangja, de a hegedűt nem bírja. Ami jó elektromos hangszerre, nem jó akusztikusra. Bonyolult világ ez.
  Az se mindegy, hogy egy darab hangszert akarsz reprodukálni, vagy Mahler Ezrek szimfóniáját.
  Milyen hangerőn? Gyenge rendszer megfullad hangerőn vagy nagy hangtömegektől.
  Én neked 118 euróért ajánlottam fejhallgatót, annak a tizedéért semmit sem kapsz. Rodeo ajánlata jobb, az jobb Hendrixnek. Az enyém Bach-ot szereti. Nagyon jó lenne abbahagyni a sértő sznobozást, azért mert nem értek meg valamit azért az létezik. A sznob egészen mást jelent. A botfül pedig marhaság, már irtam, minden fejleszthető. A fül is. Ezt az állandó sznobozás nekem a savanyú a szőlőre hajaz. Kár, hogy ide jutottunk vissza.
  Könnyedén tudnám Neked bizonyítani, de sajnos erre sosem lesz lehetőségünk. Így akkor megint sznob leszek, Te meg nem léptél előre semmit. Az autó sem csak azért van, hogy A-ból B-be eljussak. Ez nem sznobizmus, hanem igényesség. De a sznobizmus is lehet jó dolog, megnyílik egy világ amit nem értesz, és csak rajtad múlik mennyit tanulsz meg az érthetetlenből. Sikeresválasztást.

 • Hozza szolnek a othhontalanok problemajahoz. Eszrevettem, hogy ma ez “vilag-jelensege” valt!Az egesz vilagon, nagyobb varosokban megtalalhatok! T.i. Van olyan aki valoban, munkanelkuli, elvesztette a munkajat, vagy nem talalt munkat es ezert keptelen lakbert fizetni! Viszont sok van olyan, aki mentalisan beteg, vagy valami kenyszeriti ERRE a kersesi formara!
  Haborutan, megjelentek eloszor az utcan a sebesultek keregetni!
  Igy kezdodott, en meg ilyet lattam utcakon.!

 • Hozza szolnek a othhontalanok problemajahoz. Eszrevettem, hogy ma ez “vilag-jelensege” valt!Az egesz vilagon, nagyobb varosokban megtalalhatok! T.i. Van olyan aki valoban, munkanelkuli, elvesztette a munkajat, vagy nem talalt munkat es ezert keptelen lakbert fizetni! Viszont sok van olyan, aki mentalisan beteg, vagy valami kenyszeriti ERRE a kereseti kesformara!
  Haborutan, megjelentek eloszor az utcan a sebesultek keregetni!
  Igy kezdodott, en meg ilyet lattam utcakon.!

 • Hozza szolnek a othhontalanok problemajahoz. Eszrevettem, hogy ma ez “vilag-jelensege” valt!Az egesz vilagon, nagyobb varosokban megtalalhatok! T.i. Van olyan aki valoban, munkanelkuli, elvesztette a munkajat, vagy nem talalt munkat es ezert keptelen lakbert fizetni! Viszont sok van olyan, aki mentalisan beteg, vagy valami kenyszeriti ERRE a kereseti formara!
  Haborutan, megjelentek eloszor az utcan a sebesultek keregetni!
  Igy kezdodott, en meg ilyet lattam utcakon.!

 • De, nagyon is értem a viccet, amit a szmájlik túlhalmozásával is érzékeltettem! 😀 A Te ajánlatoddal bőven kiegyeztem, csak a Sennheiser 820-astól -főleg az árától- voltam kiakadva, meg attól, hogy “kedvenc” barátnőddel próbáltál azonosítani! 😀 Mellesleg a fiatalkori -egyáltalán nem szégyelt- Hendrix botlásom bevallása előtt már -ellenőrizhetően- letettem a voksom Bachra, Beethovenre, Rossinire, Wágnerre és az orosz romantikusokra, sőt még Richard Straussra is és azóta már sikerrel próbálkozom Bartókkal is, de Schönberg és Kortág még számomra -egyelőre- emészhetetlen! 😀 Ha visszalapoznál az inkriminált bejegyzésemre, akkor észrevehetnéd, hogy a sznobot kivettem az állatok kategóriából és még célzatosan sem Rád értettem! 😀 A műszaki és érzékszervi tapasztalataidat meg maximálisan elfogadtam és hálásan megköszöntem -most is-, ezért még a Te sanda célzásaidért is bocsánatot kérek a virtuális barátság fenntartásának reményében! 😀

 • Inkább Bibi Örülök, hogy megtértél ízlésben. Hendrixnél sokkal jobb gitárosok éltek és élnek (Szabó Gábort ismered?). A hangszertudás kevés a jó zenéhez. Úgy tudom azonban Hendrixnek egész életében nem sikerült egy tiszta hangot sem fognia.
  Nem volt sanda célzás. Az igazán jó rendszereket nem könnyűzenére csinálják. Nem szándékoltalak megsérteni, összehasonlitani senkivel, főleg nem egy hitvány némberrel. Viszont a sznobozás nekem vörös posztó. Egész életemben azt hallgattam, hogy sznob vagyok, egy buszvezető nem ember, nem lehetnek igényei. Hááát lehetnek.
  Értesíts a végeredményről, érdekel mi sikerült. Itt már két barátomnak adtam tanácsot, bevált nekik. Igaz, az egyik a tanácsok mellé kapott egy KEF hangdoboz párt is ajándékba. Annak jobban örült mint a tanácsoknak. 🙂 Ki érti?

 • Auróra Boreálisz

  Figyelő !

  Rossz szembesülniük a saját bűneikkel, ezért inkább szőnyeg alá söprik…

  Amit kegyed mond, az szomorú, de igaz. A háború az államok számára egyfajta könnyített selejtezés…
  Viszont békeidőben a hajléktalan csak egy nyűg a fenkölt ígéretekkel és hazug álmokkal operáló rezsimek felségterületein. Nem akarják, de és éppezért, v. csak ezért nem is tudják orvosolni ezt a kapitalizmussal törvényszerűen együtt járó árnyékvilágot.
  Azt is jól mondja, hogy a világ minden tájékán elterjedt jelenságről van szó, hát persze, hisz mindenűtt, az egész glóbuszon Tokiótól, Moszkván át Washingtonig, az egész “Glóbuszon” a a globális tőkés világ az uralkodó trend…

  Orbanisztánban ennek megoldása igen egyszerűen megy. A rezsim által gyengének ítélt, közvetlen hasznot nekik nem hajtó . e g y e d e k e t . az immár hirhedt magyar közegészségügy “kezelésébe” utalják, melyről köztudott az elhanyagoltság és az elégtelen ellátás, amely így aztán különösen az idősebb korosztályt észrevétlen kárhoztatja pusztulásra, miközben stadionok sokaságára, és a maguk reprezentációjára és az udvartartás megfizetésére jut annyi, ami százrek egészségének a visszaadására sőt a hajléktalanok egyszerűbb b é r lakásainak építésére is bőven elegendő lenne, stb…
  “Nemakarásnak nyögés a vége” mondja a magyar bölcsesség, csakhogy itt a nem-akaró az akinek kötelessége lenne a segítség, őhelyette is a nép – főleg az alsőbb osztályok – és a már csak teljesen kirekesztettek, a fedél nélküli magyarok nyögése hallatszik. A hatalom problémája viszont az, hogy e trükkös technika ellenére a nyomorultak száma nemhogy csökkenne, de még sokasodik is… Csak ezért kénytelen a mi egykor még putriból szalasztott, ma már a Budai Várba igyekvő*, dicső stadion, kisvasút és medenceépítő Vezérünk az ilyen mihasznák (köztük szerencsétlen sorsú értelmiségi és szakmunkás emberek is) örök kitiltásában gondolkodni még a közterületekről is…

  .

  * Hivatalosan is bejelentették(!), hogy Orbán februárban költözik fel a volt Várszínházban – alias, a karmeliták kolostora – berendezett új rezidenciájára, csupán egy ugrásra a királyi palotától. Bár ez majd csak a koronázásakor lesz aktuális célpont, addig megmarad élete fő céljának.

 • Figyelő, ismertem olyan otthontalant, aki több évtizedes házasság felbomlása miatt került az utcára. Nem jó így ez a “rend”, illetve ez nem is rend.

 • Auróra Boreálisz

  ˙

  2 HÉT ALATT 15 EMBER FAGYHALÁLA

  MÉG NEM ELÉG FIGYELMEZTETŐ JEL

  A RENDSZER TARTHATATLANSÁGÁRA ?

  .

 • Lehet, hogy hajléktalanok mindenhol vannak (nálunk negyed annyi mint Magyarországon). Az is lehet, hogy a csúnya kapitalizmus okozza. De azt nem lehetne, hogy egy kormány és szavazói bűnözőként kezelje a hajléktalanokat.
  Addig, míg itt harcolnak a hajléktalanok jogaiért, addig Magyarországon üdvözlik a “megsemmisítésüket”. No ez a szégyen, és ez nem a kapitalizmus miatt van.

 • Kenny
  2018 november 24
  2:46 du.
  Kedves Kenny, nem akarlak túllicitálni, de én még a “buszvezetőséget” is túllicitáltam, amikor 41 évesen -három kisgyermekkel és kisfizetésű állami hivatalnok nejemmel a hátam mögött- még sokkal “alantasabb” fekete segédmunkát sem szégyeltem a család érdekében a legkisebb szégyenérzet nélkül elvállalni! Nekem is vannak igényeim, de rövidebb a takaróm amivel nyújtózkodhatok, azonban soha senkitől nem irigyeltem, ha valaki máshol -bátorsága végett- jobban tudott érvényesülni! Én már többször voltam gyáva elhagyni ezt az országot, pedig garantált lett volna a siker ausztrál és kanadai családi invitálás miatt! Ami meg az ajánlásodat illeti, erősen rágyúrok, ha kell évekig is, mert megveszekedett, kurva csökönyös vagyok, ha valamit elhatároztam! 😀

 • Inkább Bibi Sok sikert. A zene mindenkin segít, és a világ minden népe megérti.

  Volt egy minden hájjal megkent, volt taxis kollégám a mentőknél.
  “Tudod Pisti, mondta, még azt sem tudom elképzelni, hogy egy napot meglehet úszni baleset nélkül a Rákóczi úton egy csuklóssal, nemhogy évtizedekig.” A szakember véleménye számít.
  Mielőtt kijöttünk, letettem a nemzetközi vizsgát, hátha szükség lesz a munkámra. Szívesen próbáltam volna ki az emeletes buszokat. Nem volt rá szükség, így már a hivatásost is visszaadtam, mazsola lettem újra. 🙂
  Imádtam, de elég volt.