Van olyan, hogy aki felülkerekedik, alulmarad

2018 december 4 12:26 du.44 hozzászólás

Részemről tettek után a szavak következnek, mert ma esetemben egy másfél éves aktív küzdelem ért véget. De tartom, amit érzek: a rezsim csatákat nyerhet, de a háborút nem. Mert nem figyel az emberekre, mert nincs benne semmi erkölcs és mert az idő nem neki dolgozik.

Anno 2017. április 4-én tárgyalta a parlament azt a törvénymódosítást, ami a CEU vegzálásának kezdetét jelentette. Pechemre a KDNP után szólaltam fel, az a Hoffman Rózsa kért minket búgó hangon, hogy ne legyünk már agresszívek, aki ma az Egyenes beszédben is megkísérelte elbagatellizálni az egyetem ügyét. Akkor sem viseltem jól ezt a hozzáállást és ma sem jobb a helyzet. Mert a kettészakadt Magyarországon két mozit lehetett nézni.

Az ő filmük arról szólt, hogy a CEU-ügye oktatási kérdés, oktatási szakemberek foglalkoznak vele a kormánynál és ők szerényen csak annyit kérnek, legyen szíves az egyetem feleljen meg azoknak az egyszerű kis kívánalmaknak, aminek minden más külföldi egyetem megfelel ebben az országban: legyen kampusza otthon és írjanak alá egy megállapodást a magyar kormánnyal. Csak ennyi, semmi extra.

A mi mozink viszont 3D-s volt: bemutattuk, hogy putyini módra a szentpétervári Európa Egyetem mintájára estek neki a CEU-nak, emlékszünk rá, hogy előbb jött a törvény és utána álltak szóba az érintettekkel, bebizonyítottuk, hogy nincs olyan oktatási szakember, aki ezzel az üggyel foglalkozna a kormányban, és hogy az Oktatási Hivatal sem vizsgál semmit, „kulipintyó”-ügyben meg rámutattunk, hogy maga Rétvári államtitkár mondta azt, hogy mindenben elfogadják a New York-i oktatási hivatal álláspontját aztán mégse – magyarul minden létező eszközzel feltártuk a CEU-val kapcsolatos kormányzati hazudozást, megteremtettük az ellenzéki egységet ahhoz, hogy Alkotmánybíróságra vigyük az ügyet, ombudsmanhoz fordultunk, tüntettünk és demonstráltunk. Azt minimum sejteni lehetett, hogy ezekkel az eszközökkel önmagukban nem fogunk romba dönteni egy Soros-ellenes trippen nyomuló illiberális miniszterelnököt, de ellenzéki képviselőnek egyrészt ez a kötelessége, illetve ha a jelenlegi pozícióból nem is tudunk megfejteni egy Orbán-Trump-Putyin_Tudjukki meccset, azt kellő alapossággal feltártuk, hogy Orbán játszmája minden szempontból végtelenül tisztességtelen, sértette a jogállamiságot, az oktatás és kutatás szabadságát pedig kompletten semmibe vette.

Tudjuk: Orbán vörös vonalakat lép át és addig megy, amíg erős és stabil ellenállást nem lát. A megvezetettség és megosztottság, a propagandamédia, a külpolitikai helyzet, a tudósok vs propagandisták lehetetlen felállás — ezek a vektorok mind egy irányba mutattak és az nem a győzelem iránya volt. És mégis, rengeteg ember kőkeményen végigküzdötte ezt a másfél évet, például annak az iskolának a teljes közössége, amiről beszélünk. Nagyon, nagyon kicsi esélyünk volt ez a meccset megnyerni — de meg kellett próbálni és mivel a tét hatalmas, minden eszközzel és erővel meg kellett próbálni.

Orbán pedig előbb vagy utóbb, de megtanulja: van olyan szituáció, főleg erkölcstelen feltételek mentén zajló játszmák esetén, hogy aki felülkerekedik, az alulmarad. Előbb vagy utóbb, de bele fog szaladni egy olyan helyzetbe, amiből nem tudja kimosni a médiabirodalma meg pár félfasiszta barátja, és sosem tudjuk előre, mi lesz az a pont, ami kicsapja a biztosítékot a társadalmunk nagy részénél.

És ezek a dolgok, amiket itt és most szinte hétről hétre és napról napra megélünk, összeadódnak. Chikán Attila, a Fidesz egykori szellemi frontembere korábban könnyeivel küszködve nyilatkozott azért, ahogy ez a csapat bánt vele és ma is kiállt azért, amit a Fidesz elárult. Kósa Lajos a CEU-ügy mögé bújva rájött, hogy mégsem-mégis-mégsem egyezik meg a szakszervezetekkel, az esti gyertyagyújtáson pedig már a diákok nyomták azt a szórólapot a kezembe, amivel a szombati szakszervezeti tüntetésre toboroznak. A rabszolgatörvény méltó a nevéhez: igazi embertelen népnyúzás. Márpedig az a hatalom, amely felszámolja önnön szellemi bázisát, figyelmen kívül hagyja embertömegek alapszükségleteit és leginkább oszd meg és uralkodj-ra játszik, egyáltalán nem megdönthetetlen. A képlet az, hogy ahogyan Orbán nem figyel a diákokra a CEU kapcsán, úgy nem figyel a dolgozókra sem a rabszolgatörvény vonatkozásában. Az ember már nem szerepel Orbán képletében. Márpedig ahogy médiapártként nem lehet megerősödni, médián keresztül nem lehet stabil kormányzást fenntartani –és ezt ők is tudják. Igazából a kérdés az: ki marad állva addig, amikor ez bekövetkezik. Mondom: most a CEU-t küldték padlóra, de még senki sem tudja, pontosan milyen áron.

Szél Bernadett

44 hozzászólás

  • Kalocsai Miklós

    Szél Bernadett? Ja, tudom már! A Fidesz nyúlvány pártjának az egyik volt társelnöke. Annak a pártnak amelyiknek 2010 óta minden választáson a Fidesz gyűjti össze az induláshoz szükséges kopogtató cédulákat,ill. ajánló aláírásokat. Meg is szolgálják rendesen, 14-ben és 18-ban is ők biztosították Orbánnak a kétharmadot, hogy mindjobban kiteljesíthesse diktátori ambicióit. Ezek után az helyett, hogy elbújdokolna szégyenében, van pofája, bocs. képe megjátszani itt a nagy ellenzékit!

  • Azzé ennek a női spinének nem kéne ide rondítani a brékjét.

  • Nehéz mit mondani/írni, ilyen a hatalom természete. Pénz-paripa-posztó Orbán kezében van, az ellenzéki képviselőknek csak a mentelmi jog. A közembereknek meg csak a majré, hogy meddig van még munkahelyük, ahonnan bármikor elbocsájthatják. Talán a közszolgák megtizedelése egyfajta figyelmeztetés volt azok számára, akik nem eléggé lojálisak. Lehet, más ok húzódik meg mögötte, de nem valami lelkesítő bizonytalan egzisztenciában élni.

    Belföldön erős és stabil ellenállásba Orbán nem ütközik, és ez nem is várható belátható időn belül. Falvakban szinte senkit nem érdekel a CEU sorsa, a következményeket se érzékelik. Többnyire a télre készülnek, minden erejüket a kellő mennyiségű tüzelő felhalmozására fordítják. A régi jobbágyházaknál is elfogy áprilisig 50 mázsa tűzifa, ami mázsája 3500-4000 forintos áron számítva se mondható olcsónak.

    Egy valami a biztos: „sosem tudjuk előre, mi lesz az a pont, ami kicsapja a biztosítékot a társadalmunk nagy részénél.”

  • Göllner András

    A CEU esete különleges helyzetet teremtett. A kanadai Liberális Párt egykori vezetője Ignatieff, aki ma a CEU Rektora, szokás szerint megint a szája két sarkából beszél – a CEU távozik és marad Budapesten. Nem csoda, hogy Kanadában ez a politikus már rég becsődölt.

    A lényeg: A CEU tanagyagának, kutatóbázisának egy jelentős része a magyar „campuson” tovább folytatódik. Csupán a diplomák kiadásának jogosultsága váltott helyszínt. A kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad.

    Orbán elbűszkélkedhet Brüsszelben, jogosan, hogy kérem, milyen kitiltásról beszélnek a képviselők, minek hisztiznek, hisz Budapesten továbbra is nyitva a CEU gyönyörű épülete, folyik a tanítás, a magyar kormány nem bántalmazza a CEU diákjait, oktatóit. Érezzék otthon magukat – aki nem hiszi, jöjjön ide nézze meg milyen nyugalom van. A FIDESZ tiszteli az akadémiai szabadságot, stb, stb.

    Aki végighalgatta Ignatieff sajtótájékoztatóját egyértelműen meggyőződhetett arról, hogy a CEU-t nem kötelezte arra a magyar kormány hogy szüntesse meg a kutatást, tanítást, budapesti campuszán. Konyec Filma. Ez nem ok arra, hogy lángba boruljon Budapest.

    Az sokkal inkább okot ad a lázadásra, hogy a OV (a magyar nemzeti szégyenfolt) kifosztja a magyar munkásokat, parasztokat, és a középosztály jelentős részét, elherdálja a magyar fiatalság esélyeit ahhoz, hogy egy igazságos, alkotmányos, társadalmilag fenntartható pályára lépjenek.

  • Nagy tisztelettel kérek minden hozzászólót, hogy a t. Szerző személyét ne gyalázza. Megpróbálom tömören összefoglalni, miért.
    Elsősorban azért, mert Szél képviselői munkája során mindig nagyon alaposan és élesen bírálta az OVi-kormány működését.
    Ennél fontosabb lenne azt a kérdést megválaszolni, hogyan jutott egy – többségében tisztességes emberekből álló párt oda, hogy oka lett a diktátor hatalma megerősítésének.
    A tömörség nem sikerült, bár a 3400 karakter még belefér az általam korábban említett ötezres limitbe, de hozzászólásnak túl terjedelmes.
    Egye fene:talán így is elolvassátok.

  • Tehát:

    A történteket figyelve, a következőkre jutottam. Az LMP megalakulásakor rossz nevet választott. Pontosabb lett volna, ha a Lehet más a jobboldal-t választják. Talán eredményesebb is lett volna, ha a kezdetektől felvállalják: a jobboldali, konzervatív politizálásnak akarnak esélyt adni 2008-ban. Ekkorra a jobboldalon gyakorlatilag a Fidesz maradt egyedül. A KDNP tulképpen sose volt számottevő. Az MDF maradékai elolvadtak – miután a Lezsák vezette csoport minden konzervatív, polgári eszményt elárulva bemasírozott a Fidesz-elnök alá. Az FKGP széttört, a 2002-es választásokon 0,02%-ot kapott. Elnöke Torgyán egyébként szerintem nemcsak a jobboldali, hanem az egész magyar politika legkártékonyabb figurája volt. A Jobbik gárdamasírozásokkal, nyíltan nyilas akciókkal hívta fel magára a figyelmet. A Fidesz belépett ebbe az űrbe – a pártot ismerők azonban jól tudták – de legalábbis érzékelték, hogy ez nem párt, hanem egyetlen személy híveinek köre. Talán nem véletlen, hogy éppen a Fidesz-elnököt korábban is jól ismerő Schiffer szervezte, alapította az LMP-t, amely az MSZP-SZDSZ kormánynak is kemény ellenzéke volt. Ez a maszatolás a MÁS Politikával azonban több törésre is vezetett. A szolidaritást, az esélyegyenlőséget, a környezetvédelmet pártolók 2010 után szembesülhettek azzal: a Fidesz nem kormányt alakított, hanem udvartartást, a jobboldali politika legrosszabb aspektusait erőszakolva. 2013-ban a párt kettévált: megalakult a Párbeszéd Magyarországért (PM) párt, amely ma az MSZP-vel koalícióban működik.
    A maradék LMP ugyan 2010 és 2018 között az Ovi-kormánynak is kemény ellenzéke volt – de elmulasztotta tisztázni: nem baloldali, hanem konzervatív, jobbközép politikai alakulat (talán maguk között sem beszéltek erről). Ez úgy tűnik, a baloldalon sem vált világossá, ezért érzik ma sokan úgy, – nem teljesen alaptalanul a taktikát nézve -, hogy az LMP „lefeküdt” az udvartartásnak.
    Mellékszál: ez a tisztázatlanság vezet oda, ha például a polgármesterséget nyert, tisztességes, de jobboldali és mélyen hívő Márki Zay Péteren kéri számon bárki az „árulását”, holott ő soha nem titkolta, hogy jobboldali kötődésű.
    Fontos figyelmeztető jel volt, amikor Róna Péter elhagyta az LMP-t. Róna alapvetően konzervatív beállítottságú – nem tudom miért állt föl az LMP mellől. Talán reménytelennek látta a magyarországi konzervatív jobboldal megteremtését – a mai fejleményekből úgy tűnik: nem alaptalanul.
    Úgy tűnik, az LMP követi jobboldali elődei sorsát: nyomtalanul eltűnik, holott sok tisztességes politikusa dolgozott keményen évekig. Csak azt felejtették el elmondani: milyen lenne az a MÁS – jobboldali, konzervatív politika. Arra sem világítottak rá kellő erővel, hogy a mai magyarországi rezsimnek semmi köze a jobboldali, konzervatív, keresztény eszményekhez. A nacionalizmus, főként pedig mérgező féltestvére, a sovinizmus, a személyi kultusz NEM jobboldali, nem keresztény és nem konzervatív sajátosság.
    Árulkodó jel, hogy az udvartartássá züllött valahai Fidesz, működése során sokkal nagyobb erőket mozgósított a jobboldalon jelentkező alakulatok ellen, mint balfelé. A Jobbiktól már nem kell félnie: megakadályozta a párt középre húzását – a nyilasok békeidőben nem számíthatnak 20%-nál nagyobb támogatásra. Plusz tiszta haszon, hogy a „szélsőjobb” megfékezésének pózában tetszeleghet.
    Talán sokaknak furcsának tűnhet, hogy éppen én „védem” az LMP-t. De nem védem: csak a következtetéseimet írom, az általam tapasztaltak alapján. (Emiatt egy „baloldali” fórumon megígérték, hogy „szélnek” eresztenek.)
    Még egy: a baloldal sem kerülheti meg a hasonló tisztázást – de ez egy másik polémia tárgya lehetne.
    És: magam sem vagyok „általában baloldali” – szabadelvű szocialista vagyok. Amivel bőven összefér, hogy embernek nézzem a más elvek alapján ténykedő honfitársaimat.
    Az elvtelen, korrupt, cinikus, erőszakos udvartartásokkal szemben viszont semmiféle empátiám nincs.

  • Tisztelt Göllner András!
    Nem nagyon ismerem a CEU ügyeit, és ezért nem is szoktam hozzászólni, de amit itt ír, az teljesen helytállónak tűnik. Egy kis kiegészítéssel.

    Ez az az ügy , ami a diákság felé – akiktől, tudjuk, általában az erőteljesebb és hatásosabb tiltakozások fakadnak a magyar történelem során – propaganda-értékkel bír. És ha a szakszervezetek is végre komolyan veszik a maguk szerepét – ahogyan tudták a vasutasok, meg a mozdonyvezetők még 10 éve használni a zsaroló potenciáljukat – akkor megint könnyen elérkezhetünk egy labilis társadalmi helyzethez… (Azt hiszem, most nagyon diplomatikusan fogalmaztam… 🙂 )

  • Göllner Bandi:

    1 „Az aduászt üti a hatlövetű ”

    2 „Dőre dolog a pénzt a balgáknál hagyni”

    /Mörfi, mégha nem is szószerint idézve/

  • T.Göllner Tanár Úr !

    – Az un. CEU bulin azok rugóznak, akiknek lövésük sincs, ill. zéró rálátásuk az egészre…
    – Telitalálat amit írt!
    – Az hogy OV miben hunyó, az egy másik történet, de, abban is igaza van, hogy – ez pont nem az !

  • Göllner András

    @ Talalom

    Hölgyem, az LMP-vel nem az a baj, hogy rossz nevet választott magának, hanem az, hogy a FIDESZ kivételével, ez a kis pártocska sem tanulta meg mit jelent lemenni az emberek közé, országos hálózatot építeni, fenntartani. Sajnos erre Magyarországon csak a fasiszta vagy a bolshevik pártok képessek. A magyar liberálisok csak arra alkalmassak, hogy a budapesti kávéházakban füstölögjenek. A magyar Liberalizmust nem a bal vagy a jobb oldal járatta le, hanem a magyar liberálisok. Egy telefonfülkébe kéne őket zárni, és egy új generációra bízni az igazságos, alkotmányos, gazdaságilag fenntartható út építését e sorozatosan átvert ország népének. (Orbánnak nem egy telefonfülkébe, hanem egy disznóólba a helye, Magyar Nemzet Szégyenfoltja felirattal)

  • slapaj
    2018 december 5
    6:55 de.

    Mert ő mindent jobban…sőt MÉGJOBBAN tud.

    Isten mentsen meg bennünket
    az ilyen mindent-jobban-tudó kifutófiúktól.

  • Szóval, Gölnert értelmezve: Budapesten tanulnak, de Bécsben vehetik át a diplomát. A bécsi CEU-nak egyik „előadóterme” lett Budapest.

    (erről nem tett itt említést a független képviselő asszony)

  • talalom
    2018 december 5
    4:46 de.

    Sokmindenben egyetértek veled, de ez az LMP-s dolog sántít. Szívesen elhiszem, hogy csak VÉLETLENÜL felejtették el tisztázni az alapvető politikai állásfoglalásukat, hogy vajon konzervatív, liberális, vagy baloldali nézetek alapján politizálnak. (Ismerek többeket, aki a liberalizmusukban hittek, azért szavaztak rájuk.) Még azt is elhiszem, hogy maguk a tagok is különféle hiedelmeknek estek áldozatul a saját pártjukat illetően. Vagyis lehetnek köztük (voltak is), akik tisztességesen gondolkodtak.

    Ez azonban már elmúlt. Schiffer személye már maga is jelzésértékű volt (nekem már a Nagymarosi vízlépcső kapcsán voltak róla idegesítő mellékgondolataim). Jó, egy mezei párttagnak ez talán fel se tűnt. A „környezetvédelem” olyan semmitmondó és tetszetős eszme a politikában, ami mindent eltakarhat…

    Tegyük hozzá, a jobboldali konzervatizmus bevállalása már Szabó Ivánék, vagy Kupa Mihály Centrumpártja esetében is mutatta, hogy esélytelen. Magyarországon NINCS kiegyensúlyotott konzervatív tábor. Ezért még esetleg érthető egy kis sumákolás, hogy a baloldalra, meg a liberálisokra kacsingattak.

    De ha Szél Bernadettnek nem tűnt fel ez a sumákolás, azután pedig maga is másképp nyilatkozott, mint ahogy cselekedett, hát az nem vet rá jó fényt, vagy a politikai képességeire, vagy a politikai tisztességére. És itt végére jutottam az összes jóindulatomnak.

  • Mindent egybevetve, sajnos konzervatív oldalról nincs semmiféle lehetőség (bár lenne), így nálunk létre sem jöhet olyan pártstruktúra, mint a nyugati demokráciákban. A Kisgazdák már 1945-bensem konzervatív, hanem „csakazértis” párt voltak. Ők, meg a szocdemek vitték akkor a prímet egymással szemben, és a 90-es rendszerváltáskor is ez a két párt kapott meglehetősen ellenszenves, nagyszájú vezetőt Torgyán és Petrasovits Anna személyében. Hadd ne részletezzem a gyanúmat, hogy nem véletlenül…

  • Göllner András

    @ Slapaj

    Szeretem ahogy a talpamat nyalod, de ne haragudj, lépnem kell.

  • T.Göllner Tanár Úr !
    – Alapból, megadom a tiszteletet, Önnek mint egykori tanárnak – jelen státuszom okán – mint végzős diák…
    – Akkor is, ha tovább lép… – Kár, mert eddig egyszer volt csak értelmezhető hozzászólása…

  • Csak részben értek egyet Göllner úr. Talán azok tudnának mesélni erről, akik tavasszal médiahátszél nélkül, pár segítővel talpalva gyűjtötték az ajánlásokat – és az ötszáz sem jött össze.
    A Fidesznek megalakulásától, 1988-tól fogva óriási médiahátszele volt. 1994-1998 és 2002-2010 között is. Nem volt tévéhíradó, ahol Szíjártó, Rogán, meg a többiek – naponta többször is – ne tépték volna a szájukat hosszú percekig, miközben a kormányintézkedések indoklására 20 másodperc jutott. Az írott sajtóban, kicsit más volt a helyzet, de az szavazatszerzési szempontból már akkor sem volt jelentős. (Ez nem a sajtómunkások „árulása”: inkább valami rosszul felfogott szerep a „függetlenségről” de ez másik vita tárgya lehetne.
    Már mulatságos, (bár nincs kedvem nevetni), ahogy évek óta ”új arcokat” követelnek a baloldaltól, holott az MSZP kb. a hetedik elnökét nyűvi, és a másodvonalban is sok az új arc. Miközben a Fidesznek 20 éve ugyanaz az elnöke, és a háttérben sincsenek látványos változások. Tavasz óta ugyan érzékelhető egy folyamatos erózió: sajnos éppen a némethszilárdságú elmék előnyére. Lázár esetéből arra lehet következtetni, hogy az udvartartásban a karriernek immár a fő – ha nem az egyetlen feltétele – az udvarfő iránti odaadás. A lojalitás már nem elég: amint ezt a nagyhatalmú kancelláriaminiszter csikkügyi kormánybiztossá avanzsálása is mutatja.
    Az új szerveződések is fuldokolnak média hiányában – egyedül a kétfarkúak néhány akciója üti át az ingerküszöböt. (Ennek én személy szerint nem örülök: a politika túl fontos ahhoz, hogy viccekkel üssük el.) Remélem, a Momentum átvészeli a következő négy évet – bár sok mindenben nem értek egyet velük, de Fekete-Győr Andrást kár lenne elveszni hagyni. Igaz, sok méltatlan hülyeséget beszélt az általam támogatott pártról, de ez a magánügyem. Nem szavaznék rájuk, de attól a Momentum lehet még hasznos része a magyar politikai életnek.
    Kb. a fentiek miatt nem értek egyet azzal, hogy „dolgozni kéne” az ellenzéknek. Dolgozik ugyanis, mindegyik párt – de csak azok tudnak erről, akik utánanéznek, főképp a neten máshol ugyanis nincs híre.
    Én pl. megkértem minden demokratikus ellenzéki párt hírlevelét – ettől vagyok valamennyire tájékozott

  • Almási Alma
    2018 december 5
    11:11 de.
    mondanál egyetlen demokráciát a Föld nevű bolygón? egy is elég…

    mindenhol a pénz (a Mammon a headhoncho) a demó krata az még öltözik sujtásosba hátha jelmezben eccerűbb

  • Kedves Rodeo, én leginkább itt Magyarországon élek, honnét tudnám, merrefelé van demokrácia? Pláne, hogy én nem is vagyok teljesen biztos abban, MIT JELENT ez a fogalom. Amit én demokráciának gondolok, abban biztosan nincs benne, hogy „a többség dönt, a kisebbségnek meg KUSS!” – jelmondat. Még talán leginkább azt fogadom el, hogy egyidejűleg többféle hatalmi ág működik benne, részben egymás ellen, részben egymást kiegészítve.

    Az viszont szerintem nem demokráciaellenes, hogy a pénzé a vezetőszerep.

  • ˙

    Uggyanmá’ kedves cikkíró, Szél-asszony miért nem egy Schiffer társalnökúrral kettejüket ábrázoló ilyen kiváló gyetyatartós fotót tetszett-volt a cikkhez mellékelni, hisz ő az Ön igazi árnyéka, sorsa és szerencséje…

    Az önök pályfutása, minden esetre az ellenzék széngyenletes elárulását célozta. Ez volt a hivatásuk.

    Schiffer feltűnően, már akkor különvált, külön életet élt a „”párt”” akkor még igaz ellenzéki tagságától, akik aztán becsületből ott is hagyták ezt a zöldség-pártot, melyhez épp ezért volt szüksége a kegyed tisztelt személyében egy hajlékony és igyekvő kesztyűbábra, aki e „magas megtiszteltetésért” köszönetképpen hajlandó lesz/volt a rajta keresztül áramló Orbáni instrukciókat 1:1-ben magára venni, ill. végrehajtani…

    Korábbi komment folyamunkban már többen találgatták, hogy ehhez, az etikátlan szerephez, ennek az elvállalásához vagy nagyon butának, vagy nagyon is okosnak és céltudatosnak kellett lennie… minden esetre Orbanini 2/3-os gyözelmében önnek döntő szerepe volt…

    No de, végülis elérte sorsát mert magát is kiebrudalták abból a zöld bábszínházból, hisz a mór, aki megtette kötelességét, az már mehet… (Nem biztos, hogy nem éppen az ön szerepének kiagyalói tettek túl az Ön mostmár kényelmetlenné vált személyén.)

    .

  • Málnaszőr! Ugorgyál már le Szél személyéről – főképp azért, mert igazságtalan vagy. Sokat dolgozott az udvartartás szennyes dolgainak felkutatásán, nyilvánosságra hozásán, ahogyan Hatházy Ákos, meg Juhász Péter és még sokan mások is.
    Ott tévedett – hogy meg lehet állítani az elszabadult hajóágyút anélkül, hogy elfogadnánk: a rögzítőköteleket mások is tartják. Ha ezek kezére is ráverünk, óhatatlanul eltapos a szörnyeteg.

  • Tüske Zsófia

    málnaszőr: lehet fogást találni Szél Bernadetten, de abban igaza van, amit ebben a cikkben leír.

  • Tüske Zsófia

    Göllner András, egyetértünk abban, hogy a magyar liberalizmust a magyar liberálisok építették le a legjobban.
    (Sosem bocsátom meg nekik)

  • Kalocsai Miklós

    talalom
    2018 december 5
    4:46 de.

    Szerintem teljesen mindegy, hogy az LMP jó, vagy rossz nevet választott magának, nem a név az oka a bírálatoknak, hanem a működés! A konzervatív irányultságban sem hiszek, mert nem sok jelét mutatták, de fogadjuk el, hogy voltak politikusok, akik ezt gondolták. Annál feltűnőbb a Jobbikhoz való dörgölődésük már a kezdettől fogva egészen addig a megalázó kuncsorgásig amit Szél miniszterelnök- jelölt asszony művelt a választás finisében. Azt sem tartom sokra, hogy valaki látvány politizálása során milyen milyen elemekkel hívja fel a figyelmet magára, és pártjára. A lényeg, hogy a társadalom számara fontos kérdésekben miként dönt. Már pedig az, hogy Orbánt le kell győzni, de legalább a kétharmadot meg kell akadályozni, fontos kérdés volt. Ebben az LMP szégyenletes döntést hozott, és ezt drákói szigorral végig is vitte, botrányok kíséretében.

  • Almási Alma
    2018 december 5
    9:33 du.
    hahaha, bevallottad! gratula! a Mammonizmus=monoteizmus még a Sánta Trinidad is bele van értve

  • Talalom !

    Bocsika, de én Szélnek nem a személyéről, hanem a személyével szorosan összefüggő sötét eseménysorozatról értekeztem. Tudniillik, ha Schiffer egy pszeudo-ellenzéki párt élén nem éppen Őt találja meg, mint a pártállam ellenzékbuktató projektjére megfelelő, hajlékony embert, akkor ma nem valósznű, hogy még négy évig ugyanaz a tolvaj banda uralja Hunniát, mint amely már az előbbi „nyócc évben” kifosztotta euro-százmilliárdokat fordítva a maga és udvartartás a – közte az LMP-vel és a Jobbikkal együtt.
    Ez a nő tisztára úgy viselkedett az amúgy is kritikus állapotban lévő ellenzékkel szemben mint a „Csupaszpisztolyban” Priscilla Presley, amikor valami számára ismeretlen delej hatására egy lőfegyverrel a kezében közeledett Stewe Csupaszpisztoly(?) felé, s tudattalnul, egyre csak azt hajtogatta, hogy meg kell ölnöm Csupaszpisztolyt, meg kell ölnöm … – Sajnos ez neki még sikerült is…
    Nem metesíti a történelmi és erkölcsi felelősség alól még az sem, hogy egy olyan kiváló ember társaságával álcázva követte el ezt a bűnt, mint Hadházy Ákos, akit annyira lekötöttek a FideSS konkrét bűneinek nyomozási eseményei, hogy ha észre is vette azt a sumákságot az LMP-n belül, már jutott energiája, azok hathatós leleplezésére is.
    Nagy valószínűséggel Sallai Róbert Benedek is ugyanennek a álellenzéki színjátéknak az egyik szerepet kapott főszereplője, s amely végül is kiváltotta a közte és Hadházy között lezajlott, nyugodtan az LMP . v é g j á t é k a k é n t . aposztrofálható, mármár véres* összecsapást.
    Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Szélasszony (+ Schiffer) és társai távozásával megüresedett egyes spioni helyek szükségessé vált pótlására a FideSS oszlopos nagyasszonya, miniszterelnökifőtanácsadó és történelem hamisító – akiről utóbb kiderült, hogy mint személyes kapcsolattartó már korábban is jótanácsokkal rendszeresen „patronálta” 😀 az LMP-t** – szóval őnagységa Terrorházi Schmidt Mária >leküldte az egyszülött fiát< , hogy lépjen be, és csináljon rendet. Ungár Péter most minden erejét és összeköttetését latbavetve, mindent elkövet, többek közt ő képviseli az LMP-t a médiák felé a szerkeverés eredményességéért.
    Azt hiszem, költői a kérdés, ugyanmár miért is van szüksége egy Legyen Mása Politikának az orbáni(sta) főtanácsadóra és az ő pereputtyára … ?! 🙁

    .

    *Sallai, egy a fenti témában zajló vita hevében ök csaköllel "megfenyegette" Hadházyt, aki ettől a fűtőtestnek esve rövid időre eszméletét vesztette…

    ** Schmidt M. már korábban is, de különösen az országgyűlési választások kaotikus időszakában telefonon gyakran leszólt, ill. "egyeztetett" Schmuck Erzsébet LMP elnökhelyettes asszonnyal…

  • helyesbítés III.bek. közepe táján:

    A helytelen, „már jutott energiája”
    Helyesen: már nem jutott energiája azok hathatós leleplezésére.

  • Rodeo11
    2018 december 6
    4:16 du.
    ________

    Hallod-e, Rodeo, nagy hülye vagy te (bocs), csak a szlogenek mentén pofázol. Fiatal koromban ezt a viselkedést mi úgy neveztük, hogy „megjátszod a bazmegmajmot…”
    😀 😀

  • Almási Alma
    2018 december 7
    5:11 de.
    kösz, de mi nem így neveztük, hanem: fejin találta a szöget…
    meg szurkapiszka az egyetem lépcsőjén lefelé mentében (nem kacagány, nem röhögény)

  • Szél B.: „sosem tudjuk előre, mi lesz az a pont, ami kicsapja a biztosítékot a társadalmunk nagy részénél.”

    Lenne pár ötletem. Pl. többgyerekes házaspárnál az egyik szülő fizetése elmegy a lakhatásra. Albérlet! és nincs önerejük, hogy vegyenek egy sajátot, és fizessék a hitelt.

    Menjen ki a választók közé Szél asszony, és majd hall még ezer ilyen pontot. Szívesen segítettem, és ingyen!:)

  • Almási Alma
    2018 december 7
    5:11 de.

    Hja.
    Pörög itt az ipse
    mint majom f..szán a stanecli.

  • Gabriel Karikas

    hazai lámpa
    2018 december 7
    4:02 du.

    Na sokra mentünk a segítségeddel…. 🙂 🙂

    Hol is és milyen biztosítékot csapott ez ki?

    Mindenki csak lamentál – és nyeli mint a kacsa a nokedlit amit beadnak neki

    Amíg bárki csak azt keresgéli – és érti az „ellenzékiség” alatt, hogy mindegy-hogy milyen az a formáció, csak mindenben más legyen mint az a másik, amelyik éppen kilopja a szememet, és eladja a saját anyámat….

    Ezért nem elfogadható senki sem senki által itt magyar földön,
    mert ugyan a maga személye az egyik legtökéletlenebb, de a politikusról azt várja el, hogy az egy külön rassz legyen, aki mindent és mindent elintéz – helyette.

    És még tökéletes is legyen!

    Nem a politikusok csinálnak magukból istent, hanem a nép akarja istenként látni őket.

    Aztán sikerül is mindig „jól beválasztani” nyilván aki a legbecstelenebb, legrámenősebb, leggátlástalanabb az lesz a nyerő!
    Az isten!
    Vagy az ördög ….

    De ki választotta őket annak? – talán a muszlimok,vagy esetleg a marslakók?
    Persze bárki más, csak nem mi-magunk
    (Legfőképpen biztos is, hogy a galád zsidók voltak – hiszen minden ami rossz, csakis tőlük jöhet a magyar népre ;( 🙁 ;( )

    Meg kellene inkább határozni egyszerűen azokat az ismérveket, hogy mi az elfogadható és mi a nem

    Talán kezdjük a tízparancsolattal

    Na mik is vannak ottan: ne lopj, ne hazudj

    Aztán egy két mondatban össze kellene szedni, hogy mit várunk
    el – aztán meg lehet nézni, hogy képviseli-e azt, vagy nem

    A többivel foglalkozzanak a politikusok egymás közt ne mi a választók

    Csak hogy a választók azzal foglalkoznak egymást közt, amivel a politikusnak kéne, amivel a választók kellene hogy számon-kérjenek a politikusoktól, azzal pedig azok foglalkoznak egymás közt

    Valóban nem tudja ez a nép, hogy mi a demokrácia

    Teokráciát kreál minden választás alkalmával, és a közte levő időben besegít azt építeni

  • Talalom!

    Sose szabad szem elöl téveszteni az Orbanisztán ellenőrizte sok-sok ilyen-olyan titkosszolgálatnaqk a párt-palettán játszott háttér szerepét. Az én szememben ilyen közepébe dobott ál-párt a Momentum, de ilyen volt az LMP is, stb, stb…

    Az a sok értelmetlen lépés, amit az ellenzék még kulcspozíciókban is oly logikátlan módon elkövet, az valahonnan mégis mindig energia-löketre lel, azokat kiokoskodják és valahonnan ösztönzik is… Ki, kik táplálják a hülyeséget, ha nem ők ? Vagy gondolja, csak úgy parlagon hevernek. Hisz nincs is más dolguk…

    Vegyük csak a legutóbbi, Puch László-nak a Szabadfölddel minap tett – kizárt, hogy véletlen – matt lépését az ellenzék kárára, az orbanista úgynevezett Média Holding javára.

    A 2010-ben köddé vált Demeter Ervin – emlékszik még rá valaki ?- abbizony jól dolgozik… Egy profi fidSS szarkeverő…

  • Még 1 Talalomnak

    Bizony ezek kezében van gyeplő szára, melyen keresztül az általuk kikémlelt titkok tudója Orbanini duce finom kézmozdulatokkal irányítja, vagy rángatja az egész egymást tépő „ellenzéki” marionett tábort…

    🙁

  • Fortinbras!

    Szerintem a ripacs . P u z s é r t . i s . csak e z é r t, vagyis az ellenzék megosztására küldte valaki, vagy . k ü l d t é k . valakik a főpolgármester választásra…
    Egy alkalommal már Tarlós kamerák előtt, ha finoman is, de dicsérte Puzsért, hisz világos, hogy ez az alak nem lehet az ő ellenfele, ellenben a profi ellenzéki jelölt Horváth Csaba táborából képes szavazókat elvonni.
    Nem véletlen az sem, hogy az LMP – lásd a fenti elemző vitát, pl.Malna-sire-t – azonnal „jelentkezett” mint támogató, v. inkább mint „fogadatlan prókátor” ? Amihez föl kell tenni a kérdést, hogy „annyi balszerencse közt s oly sok viszály után”* hogyafrancba maradt még erejük soron kívül is jelentkezni a még be sem indult kampány eseményeibe ??? Ami pedig csak úgy lehetséges, ha a mögöttük felsorakozott fidesznyik titkosszolgák sisera hada és perszre a Shmidt/Ungár kettőssel megerősített LMP is teljes erővel száll be a Budapestért folyó ádáz, baloldal ellenes küzdelmébe.

    .

    *Annyi személyes vérveszteség(SzB. H.L.) és vezető egyéniség elvesztése után …

  • Geyza
    2018 december 8
    6:56 de.
    Rossini a Gioacchino Ory grófja: …”asszem ő most rólam hallgat….”

    nem is tudtam, hogy ennyire vágytál rám…

    te kis agg tojótyúk ki szemezgeti a hátrahagyott morzsákat?

    és talált…

    hová kűggyem a vekkert tyúkanyó kend a szobában mit keres kend? fel is lesz húzva hátha nem tudod hogyan kell felhúzni és akkó’ gummics’mma nélkül mész a tyúkudvarba?

    belelépvén

    asztatyúxarosát nekijje

    hahahahahaha

  • Voronyezs
    12.08.12:03

    Írod, hogy „Puzsért is csak az ellenzék megosztására küldték, vagy küldte valaki a főpgmester. választásra.”

    Hát különben mi másért is ? Kérdem én. Perszehogy az esetleges orbán-ellenes koalíció bomlasztására…

    A legújabb fejlemény, hogy Puszér tegnap egy interjúban a Hírtévén a már föl is ajánlkozott LMP-n kívül. Ti. önmaga támogatására felszólította természetesen a Jobbikot, nameg még a Momentumot is.

    P-nak ez a döntése is felér akár egy beismerő vallomással, hisz ezek szerint Ő e három politikai csoportosulásban . l á t j a . és találta meg azt, a baloldal további, illetve ismételt szétcincálásához szükséges és mesterségesen rájuk fókuszált és karakteresen felismerhető, közvéleményt megtévesztő célzatű és azzal romboló, és e feladathoz neki szükséges negatív energiát…

    Tudniillik e három úgynevezett ellenzéki (LMP/J./M.) közül kettőt már tuti, hogy maga Orbán Viktor hozott létre az udvartartása bővítésére, a harmadikat még biztosan nem ismerjük. Lényeg az, hogy ezek valahol aneki szófogadó jobb-és baloldali ellenzék. És ha ma már másra, mint zavarkeltésre számára ezek egyike sem alkalmas, most mégis, a Puzsér szárnyai alatt ezek felhasználása csupán kampánybeli zavarórepülésekre, végsősoron a Vezér érdekében, és Tarlós mulatságára egyelőre a legjobb taktikai fogásnak látszik…

    .

    Ui: Kiváncsi vagyok, hogy a kis zöldfülű m o m e n t á n o k mit szólnak e szíves baráti invitáláshoz.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Cukihara!
    10-58

    Ha a Momentum most beáll a Puzsér mögé, akkor logikus, hogy

    1. Eszük ágában nincs a NER-t, vagyis magát Orbánt kibillenteni a hatalmi egyensúlyából, miből következik, hogy
    2. Ők a puszta létükkel is „feladatot, megbízatást” látnak el…

    .

  • „Tisztelthőggyeura” 5:03 !

    Te szerinted a Momentumra ráillene a NEWLMP
    (ejtsd: Nyúlempé) mozaik név is ?

    .

    [Ha a válaszod igen, klek ne válaszolj 😀 ]

  • tisztelthölgyeimésuraim

    GORDONBLŐ-D!

    Csak azért válaszolok, mert a >m o m e n t á n o k< nevének,

    a NEWLMP, kiejtése éppenséggel lehetne még "Nevelem Pé" is :o)

  • Kedves Voronyezs!

    Nem tudom a „profi MSZP-s Horváth Csaba” mennyire profi – mint ahogyan azt sem tudom eldönteni ezt a jelzőt iróniának szántad -e, vagy tényleg így gondoltad – egy biztos, szerintem van annyira profi, mint jelen pillanatban bármely másik jelölt, de előnye egyben a hátránya is! Előnye, hogy sok éve ül a fővárosi képviselők (küldöttek)között, meglehetős rálátása van a város ügyeire, nem is gondolkodik rosszul, noha időnként tesz buta vagy inkább naiv javaslatokat, kijelentéseket, de valószínű beállítottság függő, hogy a javaslatait ki hogyan fogadja! Hátránya, nagyjából ugyanez: hogy ezer és egy éve ott van, már a kutya sem gondolja komolyan a személyét, és az egész pasi egy kissé avultnak tűnik! Úgy tűnik az MSZP egyedül Horváth Csabában tud gondolkodni, négyévenként előkapják, felmutatják, aztán mindenkiben kivált valamilyen hatást, de valahogy nem egészen olyat amilyet az őt indító társaság szeretne!Nem tudom, vagy inkább akarom elhinni, hogy többszöri választási fiaskó után most is ott tartanak, hogy van az az egy szál Horvát Csaba,őt az MSZP jelöli,a többi párt külön jelöltet indít vagy elfogadja őt még nem tudni, de ott púposkodik Karácsony G. is, mint kinek a jelöltje? Ők állítólag koalícióban vannak a Párbeszéddel, akkor Karácsony vajon kinek a jelöltje? Független önjelölt? A koalíció csak addig volt lényeg, míg az MSZP be nem vitte a hátán azt a maroknyi Párbeszédet? Nem tudnák eldönteni egymás között, hogy Horváth vagy Karácsony? Vagy netán végig gondolva egy harmadik, eddig még semmilyen szinten meg nem mérettetett, de komolyan vehető jelölttel állnának elő, akit a DK is támogatna, és a három párt egységesen egyet akarna végre – mondjuk az egyéni párt ambíciók helyett ezúttal tényleg a fővárosi lakosok érdekeit nézve találnának (keresnének valaki arra érdemes személyt) hiszen láthatóan másra nem számíthatnak! Az LMP-Jobbik kizárva a valós ellenzéki pártok közül,így a Puzsér jelenségnek esélye akkor van, ha az ellenzéknek szokás szerint ezt is sikerül a túlszervezett, „minden pont valamitől függ” c. effektet előadni, azaz addig bonyolítják(agyon) a dolgokat, míg totál érdektelenségbe fullad! Puzsért épeszű ember nem gondolhatja komolyan – itt kérek elnézést minden Puzsért támogató polgártól- az ő szerepe elég világos, nyilvánvalóan Tarlós esélyeinek a növelése! Ha maga az alkalmasság mintaképe lenne, is gyanakodnék amennyiben az LMP és Jobbik által támogatott(ön)jelöl, de így, hogy a főváros élére minden szempontból alkalmatlan, így pláne nem tudom, hogy miről beszélünk! Van még a nulla támogatottságú párt jelöltje Sermer Ádám, aki pontosan tudja, hogy sem az ismertsége sem a „szakmai háttere” sem pártja egyéb kvalitásai nem keltik fel a figyelmet személye iránt, tehát indulásának oka nem lehet más, mint a „kicsi rakás nagyot kíván” c. rigmus, mert komolyan nem gondolhatja, hogy valós esélyei lennének, az egyébként is megosztott szavazatokat illetően! A sokat emlegetett előválasztást el kéne felejteni, nem sok értelmét látom és nem is megbízható – totál félreviheti a dolgokat, és gondolom az ellenérdekű fél sem alszik azalatt, rossz az időzítés is, szerintem ez is érdektelenségbe fullad, de hát minden lehetséges! A Momentumot én nem venném túlságosan komolyan, egyelőre kelleti magát, indítson, ne indítson és ha igen kivel közösen? Ha ezt még nem tudja egyértelműen, ha csak megfordul is a fejükben az LMP Puzsérostól, vagy a Jobbik mint közös jelöltet támogató „párttárs” ez esetben már nem lehetnek tényezők, mert magukat sem veszik komolyan! Kár értük, mert ha nem is sok, de egy-két értelmes tagjuk azért van, akit meg kéne menteni, de hát akaratán kívül senkit nem lehet üdvözíteni! Nem marad más hátra mint annak a három pártnak az egyértelmű egyezsége, egyetlen közös jelöltről aki lehet/ne akár a civil szférából egy alkalmas személy, na pláne ha egy rátermett nő lenne még inkább fokozódnának az esélyek (szerintem)és nem feltétlenül kellene pártjelöltben gondolkodni! Egy jól kommunikáló gazdasági, jogi, pénzügyi, városépítész stb szakember akinek fő erőssége az alkalmas munkatársainak kiválasztása,és az együtt dolgozni tudás – nagyon nyerő lenne!

    Egyébként ki a másik LMP-s képviselő akire utaltál HL.jelzéssel?

  • Tüske Zsófia

    Cukihara és tisztelt….
    a MOMENTUM NEM állt be Puzsér mögé, aki hisztizett is emiatt.

  • Tisztelt Besancon!

    Bocs’! Igazad van,ill. rátapintottál.
    Hadházit rövidítettem tévesen László, ill. „HL”-ként, holott ő Á., mivelhogy az Ákos nevet viseli… – Bis hundertzvanzig !!! 🙂

    Üdv !

  • tisztelthölgyeimésuraim

    Kedves Tüske Zsófia!

    Igen hál’sten, Momentánék kosarat adtak Puzsérnak, ami már a fenti bejegyzéseim után történt. Remélem azok pikírt hangvétele is közrejátszott a döntésükben… 😀

    .