Bérbíróságok kipipálva?

2018 december 19 3:29 du.19 hozzászólás

A rabszolgatörvény alaposan kiverni látszott a biztosítékot. Az is elég nyilvánvalónak látszik, hogy nem is véletlenül hagyta a hatalom odáig fajulni a helyzetet, ameddig fajult. Amely megállapítás még akkor is igaz lehet, ha némileg elszámították magukat. Miközben azért a surranópályákra sem ártana egy fél pislantásnál többet fecsérelni.

Mert miközben a kormány hangszóróiból dől a sorosozás, meg a kínos magyarázkodás, és a képviselők a királyi TV épületében próbáltak, illetve próbálnak valami köztájékoztatásért eljárni, pár kérdés mintha háttérbe szorulna. Köztük olyanokra is gondolhatunk, hogy mennyire megalapozott a hatalmi szófosók által a tüntetőknek tulajdonított cselekedetek teljes körét a tüntetőkre lőcsölni.

Ahogy Szabó Zoltán is feszegette a szánkó-paradoxon kapcsán. Amely problémakör eléggé illeszkedik ahhoz a korábbi felvetésemhez, hogy a hatalom nagyon szeretné azt a kis szükségállapotocskáját okosba megoldani. De ugyanígy háttérbe látszik szorulni a rabszolgatörvény botrányos elfogadása mellett megszavazott egyéb törvények köre is.

Holott azok megszavazása nem kevésbé botrányos körülmények között zajlott. Köztük annak a törvénynek a megszavazása is, amely a közigazgatási bírósági rendszer felállításáról szólt. Amely törvénynek legalább akkor a lehet a hatása a közéletre, mint a rabszolgatörvénynek, amit akár vissza is vonhatnának. Mert valójában, érzésem szerint ma is kétféle munkavállaló létezik:

1/ Alkupozícióban levő, aki akkor túlórázik, amikor meg lehet vele alkudni;
2/ Alkupozícióban nem levő, aki akkor túlórázik, amikor akarják, hogy túlórázzon. Alverziói:
– 2a verzió: Mégis kicsikar pótlékot, amit legálisan kifizetnek;
– 2b verzió: Kicsikar némi pluszpénzt, de azt zsebbe kapja okosba;
– 2c verzió: Örül, ha egyáltalán kifizetik, mert ki is rúghatnák. Például egy tetszőleges zsákfaluban, ahol öten jelentkeznek helyette öt percen belül)

Ugyanakkor a bérbíróságok kérdése lényegesen fontosabbá válhat. Mert olyan ügyeket utalhatnak eléjük, amelyek bármelyik embert szinte bármikor érinthetnek. Elvégre az adóhivatal, a választási bizottságok, illetve a közéletbe egyre inkább beszivárogni látszó rendőrség munkásságát, döntéseit ezt követően olyan bíróságok bírálhatják el, amelyeken a bírókat a hatalom közvetlen kinevezésével ültetik majd be a megfelelő helyekre. Ennek az egyik következménye az lehet, hogy az ügyészég akár el is indíthat majd eljárásokat, mert a bíróságon a miniszter kegyelméből ücsörgők majd megoldják, hogy csak az legyen bűnös, akit a kormánymegbízott is bűnösnek szeretne gondolni.

A másik probléma persze az is lehet, hogy innen nem biztosan túl nagy a lépés a koncepciós ügyek bírósági hátterének a megteremtése. Márpedig a billentyűzeten sincs messze a „B” a „V”-től. Csak melléüt véletlenül valaki, és a „Bérbíróságból” „Vérbíróság” lesz. Így lehet, hogy a rabszolgatörvények mellé a bérbíróságok kérdését is rendszeresen a tüntetések napirendjébe kellene illeszteni.

19 hozzászólás

  • Ahogy Kohn bácsi mondaná: Ügyes.

    Ha a kormány szándékosan hagyta a tüntetéseket elfajulni, hogy elfedje a bírói rendszer átalakítását akkor azt kell mondani mint az egykori Kohn bácsi: Ügyes.

  • A cikk még kiegészítendő azzal, hogy a közigazgatási eljárásról szóló új törvény megszüntette az elsőfokú közigazgatási határozatok elleni fellebbezés lehetőségét;
    azok azonnal jogerősek és végrehajthatók. Ellenük bírósági kereset indításának van helye, a per során a bíróság – ha indokoltnak tartja – a közigazgatási határozat végrehajtását felfüggesztheti.
    A közigazgatási döntések elleni perek a januártól létrehozandó közigazgatási különbíróságok hatáskörébe tartoznak. Ezek bíráit az igazságügi miniszter nevezi ki, lépteti elő, menti fel, stb.

  • Kis Ferenc
    2018 december 19
    4:28 du.

    Az eddigi tüntetések tapasztalatai alapján nem okvetlen kellett az eszkalációtól tartani.
    Ha pedig mégis, akkor harmadik éve megvan a jogi lehetőség a rendkivüli állapot gyorsított kihirdetésére.

    Orbán nyugodtan érezhette úgy, hogy ebből hosszú távon nem tud rosszul kijönni.

  • Minden paranoia mellett:
    Akkor mit és hogyan kellene tenni?

  • Andrew_s

    Egyetértek!

  • Almási Alma

    „Akkor mit és hogyan kellene tenni?”

    Megkísérlem a választ:
    1) A Fidesz „nemzeti” szavazóival (Debrecentől Szombathelyig, Salgótarjántól Pécsig) kell megértetni, hogy van jobb politikai ajánlatuk számukra.
    2) El kell felejteni a „mucsaizást, a „bő gatyás, barackpálinkás” retorikát. A magyarok nem hülyébbek más nemzetnél.
    3) Nem könnyű feladat, de nem megoldhatatlan. Dolgozni kell rajta történészeknek, szociológusoknak, stb. A magyar „nép-léleket” kell értelmezni, ill. megérteni. El kell zarándokolni Baranyába, Nógrádba, Zalába és Borsod-Abaújba. Ez a munka nem megtakarítható, ha egy korszerű, európai és nemzeti(!) országot akarunk magunknak (a kettő nem zárja ki egymást).

  • Kalocsai Miklós

    A szerző nyilván nem olvasta, vagy elsiklott a követelések öt pontja felett! hogy ne kelljen keresgélni felsorolom:

    1. A rabszolgatörvény azonnali visszavonását!
    A mgyar dolgozók kizsigerelése, kiszolgáltatottá tétele teljes mértékben elfogadhatatlan! A szabálytalanul elfogadott rabszolgatörvényt vonlák vissza!

    2. Kevesebb rendőri túlórát!
    Egy rendőrt sem kötelezzenek többre, mint az európai uniós maximum! Tartsa be a kormány a saját törvényit! Értük is tüntetünk!

    3. Független bíróságokat!

    Állítsák helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét! Nem kérünk a Fidesz által irányított bírókból!

    4. Európai ügyészséget!

    Ha egy kormány nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, az felér egy beismerő vallomással! Egy koncepciós ügy sem maradhat büntetlenül!

    5. Független közmédiát!

    Nem akarunk több pártállami propaganda-híradót látni! Követeljük a sajtószabadság helyreállítását és a felelősök, a hírhamisító Papp Dániel azonnali leváltását!

    Hogy ebből az ötből miért a rabszolgatörvényt domborították ki, arra némi fejtörés után rálehet jönni.

  • Kalocsai Miklós
    2018 december 20
    9:00 de.

    A „rabszolgatörvényt” miért nem úgy kommunikáljék szerinted, hogy „tiltakozunk a munkatörvénykönyv éppen aktuális változtatása ellen, ami a túlórapótlék megnyirbálását biztosítja” ?
    Mert valójában leginkább erről van szó.
    Ugyanakkor a bérbírósági törvény lényegesen súlyosabb hosszú távú következményekkel járhat.

    De idézem a cikk alapját képező írás később született utóiratát.

    „Mondják, hogy a tüntetők követelései között ott van a független bíróságok követelése. S valóban. Azonban a „független bíróság”, az nagyon jól hangzik, de valójában nem mond semmit. Mert, ha belegondolunk, akkor milyen a független bíróság? Tudom. A szabványszöveg az, hogy olyan, amiben nem kap szerepet a politika. Láttunk már olyat a történelem folyamán? Szerintem amíg emberek ülnek ott nem is lesz. A „Bérbírósági törvény” azonban egy olyan konkrét jogforrás, ami nem informálisan, az emeberi meggyőződésen keresztül hat, hanem kodifikálva biztosítja az kormányzati beavatkozást.”

    Arról, hogy a jelzett 5 pontnak szerintem mennyi a kommunikációs értéke, arról itt és most nem nyitnék vitát. Mert parttalan vagdalkozásba torkolhatna néhány olvtárssal, akik szerint ez így nagyon szép, megkapó és mozgósító. Miközben szerintem, kommunikációtechnikailag az 1. pont kivételével a bekerített semmivel írható le. Azaz nulla. (nem a politikai tartalma, hanem a kommunikációs értéke).

  • Szorijják a mogyorik mogyóróit erősssen.
    Több ódalról is…

  • Kalocsai Miklós 2018 december 20 9:00 de.

    Ebbol az 5 pontbol 4-el van nemi problema, az 5. viszont szokas szerint konnyeket csalt a szemembe. Ahogy igy aggodnak egyesek a rendorok egeszsegeert rendkivul meghato.

    A „rabszolgatorvennyel” csak az a baj, hogy nem rabszolgatorveny, senki sincs kiszolgaltatva altala, es nem is fogadtak el szabalytalanul.

    A fuggetlen birosagokkal elvileg egyetertek, de ami jelenleg megy Magyarorszagon az a regi, bevalt, jo kis kommunista birok eltavolitasanak a kiserlete, ami nagyon is helyenvalo. Ok ugyanis nem fuggetlenek.

    Az europai ugyeszseggel lenyegeben ugyanaz a helyzet, mint az elozovel. A nyugati ujkommunizmus iszlammal megterhelve kb annyira demokratikus, mint Hitler es Sztalin rendszere volt, es a birosagaik is ennek megfeleloen mukodnek.
    Lehet, hogy te es azok akik ezt irtak hulyenek nezitek a FIDESZ vezetoit, de annyira azert nem hulyek.

    A fuggetlen kozmediaban is egyetertek elvileg, de akkor a kommunizmus, szocializmus es az iszlam csodait, valamint a PC-t se akarjak ratukmalni az emberekre. Biztos vagyok benne, hogy erted mire gondolok, de nyugodtan megjatszhatod a kis ertetlenket.
    Ha pedig nem akartok tobb propagandat latni, akkor hagyjatok abba a propaganda gyartasat.

  • Gyurka:
    Miért mi?
    Inkább ti !

  • Geyza, a tobbi cikkeket nezve is eszrevettem, hogy kronikus szovegertesi problemakkal kuszkodsz. Ugy dontikeztem tehat, hogy elarulok neked valamit, de igerd meg, hogy csak kettonk kozott marad az egesz!

    Ahhoz, hogy valaki abba tudjon hagyni valamit, eloszor el kell neki azt kezdeni!!!! Hihetetlen, ugye?

    Ennelfogva csak az tudja abbahagyni a propaganda gyartasat, aki elkezdte azt. Mivel itt is es a valodi balos mediakbol is csak a hazugsag arad, csak ti tudjatok befejezni, amikor majd egyszer meghaltok. Ez elegge szegyen ratok nezve, de ilyen aprosag ne zavarja egyikotoket sem.

  • Szoros Gyuri
    2018 december 21
    10:54 du.

    Akkor ne olvasd.
    Hagyd meg nekünk.
    Sipirc vissza a Kurucinfóra.

  • Gabriel Karikas

    Kis Ferenc
    2018 december 20
    8:17 de.

    ##…Dolgozni kell rajta történészeknek, szociológusoknak, stb….###

    néha vicces is tudsz lenni – bár a morbid vicceken soha bírtam jólesően röhögni

  • Andrew_s:
    „A “rabszolgatörvényt” miért nem úgy kommunikáljék szerinted, hogy “tiltakozunk a munkatörvénykönyv éppen aktuális változtatása ellen, ami a túlórapótlék megnyirbálását biztosítja” ?
    Mert valójában leginkább erről van szó.”

    Szerintem ennél jóval többről. Nevezetesen a törvény arra kötelezi a munkavállalókat, hogy – ha a munkáltatójuknak ez a kívánsága – folyamatosan 36 hónaposan lejáratú kamatmentes pénzbeli hitelt nyújtsanak a munkaadó számára, mégpedig úgy, hogy semmiféle érdemi biztosítékok nincs rá, hogy az általunk hitelezett összeget valaha is visszakapják.

    Andrew_s:
    „Ugyanakkor a bérbírósági törvény lényegesen súlyosabb hosszú távú következményekkel járhat.”

    Kétségtelen, különös tekintettel arra, hogy a közigazgatási eljárási törvény módosítása megszüntette az elsőfoku közigazgatási határozatok elleni fellebbezés lehetőségét, hanem ezek bíróságon csak peres úton, a bíróságon támadhatók meg. Ezeket a pereket (a munkaügyi perekkel együtt) a most létrehozandó közigazgatási különbírósűgok tárgyalják, amelyeknek bíráit az igazságügyi miniszter nevezi ki, lépteti elő, menti fel, gyakorolja velük szemben a munkáltatói jogokat. Ennek várható következményeit viszont ma még viszonylag kevesen fogják föl.
    (A törvénymódosítás kapcsán szerintem helytelen „bérbíróságokról” beszélni, sokkal helyénvalóbb kormánybíróságokról.)

  • Értelemzavaró elgépelés:
    „…az általunk hitelezett…”
    helyett valójában
    „…az általuk hitelezett…”
    értendő

  • Jezus! Geyzus…

  • Gabriel Karikas

    Szoros Gyuri

    Ugyan már, miért is szaroznád össze magad itt, ahol:

    ##…Mivel itt is es a valodi balos mediakbol is csak a hazugsag arad, csak ti tudjatok befejezni, amikor majd egyszer meghaltok…##

    Magyarul kérdezem:

    Küldetés-tudattal jöttél, vagy kiküldetéssel??

    Tanuljak „”Vita-kultúrát””, és akkor majd ügyesebb leszek, írtad nekem
    – Hogy oda ne rohanjak – kis aljas seg..dug@sz aki rólam azt gondolod, hogy a kis undorító behizelkedéseddel majd te neked „adom oda”

    Nagyon messze jársz a valóságtól – vagy nagyon tudatlan vagy, akkor meg sajnállak …

    Én nekem a politika terén egyetlen dolog számít, a szülőföldem, mindegy, mikor hol vagyok éppen.

    Aki azt beszarozza, kiárulja – az sehonnai bitang, meresztheti a seggét akár a királyi várban (csak egy jogtalan bitorló)

    Nyugodtan tanuljál emberséget, férfiasságot ha valaha is annak vallottad magad

  • Gabriel Karikas 2018 december 22 10:29 du.

    ” „Mivel itt is es a valodi balos mediakbol is csak a hazugsag arad, csak ti tudjatok befejezni, amikor majd egyszer meghaltok… ” ”

    Ugye tudod, hogy ezt nem neked irtam?

    „Küldetés-tudattal jöttél, vagy kiküldetéssel??”

    Ilyesmikkel nem foglalkozom. Habautju?

    ” „Tanuljak “”Vita-kultúrát””, és akkor majd ügyesebb leszek, írtad nekem ” ”

    Lehet, hogy neked irtam, de azt illene tudnod, hogy nem rolad. Ilyen aprosagok azonban ne zavarjanak, lenyeg hogy bebizonyitsd mekkora marha vagy.

    „– Hogy oda ne rohanjak – kis aljas seg..dug@sz aki rólam azt gondolod, hogy a kis undorító behizelkedéseddel majd te neked “adom oda” ”

    Remelem meg emlekszel, hogy mit akartal irni. Rugaszkodj neki megint, hatha masodszorra sikerul.

    „Nagyon messze jársz a valóságtól – vagy nagyon tudatlan vagy, akkor meg sajnállak …”

    Meg jo hogy egy olyan hatokor hivja fel a figyelmemet erre, aki azt se erti mit irtak neki, es irni sem tud tisztessegesen. Majd toled tanulok valosagot!
    De hogy segitsek (mert alapjaban veve jo szivem van): Ha valaki egy adathalmazt maskepp ertelmez, mint egy masik ember, az nem azt jelenti, hogy az a valaki tudtalan, hanem csak egyszeruen maskeppen fogja fel a dolgokat. De ez se zavarjon teged, hiszen a te lexikalis tudasod es logikad felulmulja az osszes bakterium es virus tudasat es gondolkodasat. Az pedig neked boven eleg is.

    „Én nekem a politika terén egyetlen dolog számít, a szülőföldem, mindegy, mikor hol vagyok éppen.
    Aki azt beszarozza, kiárulja – az sehonnai bitang, meresztheti a seggét akár a királyi várban (csak egy jogtalan bitorló)”

    Ezt az elmeletedet elmeselted mar az ide irogato hazudozo elvtarsaknak is? Ugye tudod, hogy ez a legutobbi tuntike es a kepviselok szinjateka azert keszult, hogy a hazadat beszarozzak es kiaruljak? Azokrol mi a velemenyed?

    „Nyugodtan tanuljál emberséget, férfiasságot ha valaha is annak vallottad magad”

    Majd veszek toled leckeket az emberseget illetoen, csak varj a telefonhivasomra. A ferfiassag nem ertem hogy jott ide, de toled ez sem meglepo. Raadasul nem tudom hogyan lehet azt tanulni? Mit kell tanulnom, hogy a tesztoszteron szintem novekedjek? Kemiat, fizikat, filozofiat… mit?
    Gabriella, teljesen veletlenul, nincs nalad valami nagyon nagy zavar a vallacskadon felul?