Nagy Imréé lehet az orbáni gyávaság újabb szobra

2018 december 29 10:09 de.76 hozzászólás

Az Orbán-kormány idegességét valószínűleg a napi-froclik színvonalán is le lehet mérni. Ha innen közelítjük a kérdést, akkor Nagy Imre szobrának az eltávolítása egy különösen erős idegroham eredménye lehet. Nem is annyira a ténye, mint a módja miatt. Amennyiben sebtében, és hajnalban történt. Talán intő jelként is, hogy most még csak szobrokért mennek a hajnali órákban.

Magáról a szoborról nyilvánvalóan meg lehetett, és meg is lehet mindenkinek a véleménye. Pont olyan eséllyel tetszhetett valakinek, amilyen eséllyel nem. Netán lehetett iránta közömbös is. Ahogy a többség valószínűleg az lehetett. Közömbös. Már csak azért is, mert nem sok olyan kép kering az interneten sem, ahol százezrek állják körül áhítattal a hídon álló békés könyvelő szobrát. Akár tudják róla, hogy miniszterelnöke volt 1956 őszén az országnak, akár nem. Tudom, kivégezték, és holtában sem hagyták rendes sírban nyugodni. Ezért aztán újratemették. Mely újratemetésen egy borostás fiatalember sikerrel kreált magának legitimációs, illetve politikai tőkét abból, hogy olyasmiről beszélt, amiről tudható volt: lejátszott, kiterített kártyapakli. Mert a szovjet csapatok kivonásának követelése aligha volt más. Mihail Gorbacsov ezt megalapozó elvei, könyv formájában (Átalakítás és új gondolkodás) 1987-ben magyarul is megjelentek, és az afganisztáni csapatkivonás is ismert tény volt, és Magyarországról is már áprilisban elindulnak vissza a csapatok. Valójában Orbán egész politikai karrierje egy hatalmas blöffel indult. Ahogy „A nagy balhé” című filmben is lefutott futamokra alapozzák a nagy átverést.

Mintegy jelezve azt, hogy Orbán már akkor sem vállalt valós felelősséget. Ahogy később sem. Jól mutatják ezt szavazási távolmaradásai, és általános megnyilatkozásai. Illetve, nem is annyira a miniszterelnöki megnyilatkozások, mint az, hogy az esedékes szólamait általában valamelyik házi-magnójával mondatja fel először. Aztán távolról szólogat csak be esetleg, ha valami mégsem arat osztatlan sikert. Ahogy a legutóbbi hírek egyike az, hogy a rabszolgatörvénnyel puskaporossá tett közhangulatban az év végére ígért szabad kédésű sajtótájékoztatóját is elviszi a cica a jelek szerint. Mert a háztáji mikrofonállványoktól eltérően, netán valóban spontán kérdésekkel előálló, még előálló, újságírók elé már nem mer kiállni. Úgy, hogy esetleg valós problémák szülte valós kérdésekkel kellene találkoznia.

Ahogy a valós népszavazások szülte valós megmérettetést is már jó ideje lecserélte a szájbaszabott konzultációk sorával. Amelyek nagy eséllyel az előre elvárt eredményeket hozzák. A nemzeti konzultációk tehát inkább a kormányvezetői gyávaság intézményesített kísérőjelenségei. Ahogy a közterek használatának terezett korlátozása sem igazán a tömeggel szemben bátran, akár vitatkozva is kiálló hatalmi képviselőket szokták jellemezni. Sokkal inkább a valós tömegeket csak messziről és lehetőleg széles karhatalmi sávval elválasztva lenéző szellemi pöttömöket. Lett légyen a hatalmuk akármekkora. Akár a szobrok létéről, illetve nemlétéről döntő hatalommal is rendelkezve. Mely szobrokkal kapcsolatban érdemes a Szabadság téren felállított szoborzatról is megemlékezni. Amelynek avatása elől Orbán megfutott, mint egy bolti lopáson kapott siheder.

S ebben a sorban szépen illeszkedő darab a hajnali órákban elkezdett szoborbontás is. Mert azokban az órákban nyilván kevesebb a járókelő, jobban ellenőrizhető a környék, illetve, és talán ez a legfontosabb, kevésbé lehet számítani komoly ellenzői felvonulásra. Márpedig Orbánnak a tömegek froclizása létkérdésnek tűnik. Ám a nyilvánvaló ellenállás könnyen elérheti azt a mértéket, amit már az ő cseppnyi bátorsága már önmagának sem képes ellensúlyozni. Az, hogy Nagy Imre kinek milyen jelkép-értékkel bír, az bőven lehet változó. De a szobra eltávolításának módja mindenképpen erős jelképe lehet a regnáló hatalom suttyón gyáva sunyiságának.

76 hozzászólás

  • Göllner András

    „Szájbaszabott” konzultációk ? Mintha itt az első szóban egy elütés lenne, nem, Simay Úr ? Nem vagyok benne biztos, hisz a magyar helyesírárás (helyessírás?) terén sántít a libikókám, ezért inkább csak így négyszemközt, entré nous, ahogy a franciák mondják egymás közt a kakasherepörkölt fölé hajolva.

  • Egy történelmi léptékű visszarendeződés tanúi lehetünk, amit nemcsak a Vértanúk tere eredeti állapotába való rekonstrukciója jelzi, ahol valóban egy teljesen más értelmű és emlékezetű emlékmű állt, s amelyet 1945-ben megsemmisítettek.

    Ez az emlékmű azoknak az 1919-es ellenforradalmároknak állított emléket, akik életüket vesztették a kommunisták elleni harcban. Most ezt az emlékművet építik újjá, eredeti fényképek alapján, és helyezik vissza a kis térre.

    A történelmi szemlélet visszarendeződésére utal az is, hogy a Várba költözteti vissza Orbán Viktor a kormányzati szerveket, amiket persze teljes egészében nem bír visszahelyezni. Egyfelől azért, mert több államigazgatási épület megsemmisült, vagy az újjáépítésüket leegyszerűsített formában hajtották végre – pénzügyi és egyéb esztétikai átértékelés miatt, másfelől nem lehetséges visszaállítani az 1945 előtti államhatalmi szerkezetet.

    Várom visszakerülését a Várba a Szent-jobb körmeneteknek is, amikor az ereklyét a budavári palota Zsigmond-kápolnájában őrizték, és a körmenettel átvitték a Nagyboldogasszony (Mátyás) templomba, s aztán vitték vasúton országjáró körútra.

    (ha már a fegyveres erők tisztképzője is ismét a Ludovikában működik Nemzeti Közszolgálati Egyetem néven)

  • Andrew_s

    2018 december 29
    8:14 de.Valtoznak az idok, valtoznak a szokasok ‘
    Ma meg el nehany magyar, aki emlekezik Nagy Imrere es az akkori korra’ Orban akkor meg megsem szuletett’

  • Jaj Figyelő! Attól, hogy meg sem született, tudhat még egyetmást az akkori eseményekről. Ahogy nyilván Te is ismered a 48-as forradalom és syzabadságharc fontosabb személyeit, eseményeit… De látod, pedig éltél, itt is voltál, mégsincs halovány fogalmad sem arról, mi is történt 2006 őszén Budapesten.

  • DRIZARI adta soraiban, hasonloan en is a HFP soraiban, hogy a teret restauraljak es vissza az eredeti allapotara.
    Nagy Imre szobra meg a Blaha Lujza terre kerul.

    Na de akkor mit fognak majd az elvtarsak rikacsolni ?????

    Mert az elodeik aldozataitnak az emlekmuve lessz majd !!!

  • Kedves Talalom, Az igaz , hogy ott voltam a pesti felvonulason, amit szinten az Muegyetemistak rendeztek megemlékezesul. A Muegyetemrol indultunk el es oket kovettuk. Tobb ezrerre nott fel a tomeg es csak mentunk az Astoriaig. A tomeg tobbsege , kulfoldrol hazatero magyarok voltak, EBBOL az alkalombol’A helyi politikáról sokan semmit sem tudtak.

  • talalom

    2018 december 29
    12:30 du
    Ebben igazad van es nagy hibát kovet el, hogy NEM AKAR arra az idore emlekezni. Ez , beletartozik a kozel m,ult magyar tortenelmebe.

  • talalom

    2018 december 29
    12:30 du
    Ebben igazad van es nagy hibát kovet el, hogy NEM AKAR arra az idore emlekezni. Ez , beletartozik a kozel mult magyar tortenelmebe. Mar irtam , hogy Orban is kommunista volt egy ideig. talan NEM akara az ellenzeket meg erositeni is’

  • Ha a rendszerváltáskor népszavazás lett volna, sok ember arra szavazott volna, hogy Kádár János kapjon szobrot! Ugyanis az ő idején nem volt munkanélküliség, és sokan boldogultak az országban.

    Különben meg állítson a kormány végre egy országos emlékművet az 1. világháborúban elhunyt honvédek tiszteletére, amit rég megígértek! Az országos érdek lenne, hogy az ellenzék azt a szobrot követelje.

  • Jaj Figyelő! Attól, hogy meg sem született, tudhat még egyetmást az akkori eseményekről. Ahogy nyilván Te is ismered a 48-as forradalom és syzabadságharc fontosabb személyeit, eseményeit… De látod, pedig éltél, itt is voltál, mégsincs halovány fogalmad sem arról, mi is történt 2006 őszén Budapesten.

  • hazai lámpa

    2018 december 29
    2:02 du.
    NEm erted, hogy kivegeztette ELLENFELET es meg 36O fooadalmart- Ennek nmem szobor jar, hanem egesz mas’ De Isten viszont megóbuntette, a magyarok heLyett’ Evette az agyat’

  • Szalai , megvalaszoltam taléalomnak.

  • Figyelo
    2018 december 29
    11:55 de.

    Ma meg el nehany magyar, aki emlekezik Nagy Imrere es az akkori korra’ Orban akkor meg megsem szuletett’

    Szerintem ez egy hibás gondolkodás, egy téves felmentés! Hiszen akkor ’89-ben, hogy volt ugyan ezen logika mentén? amikor Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén olyan beszédet mondott, ami az akkor ismeretlen fiatal srácot bevezette a köztudatba és politikai pályájának íve kezdetén az volt az ugródeszka az a Beszéd, ott igen Nagy Imre újratemetésén? Hiszen meg sem született még 56-ban, és mégis pontosan tudta, hisz beszéde minden eleme ’89-ben megállta a helyét, amely a mai Orbánnal azaz saját magával viszont teljesen ellentétes. Sajnos 🙁

  • Drizari
    2018 december 29
    10:53 de.
    ________________

    Ez a legszomorúbb az egészben, hogy ki akarnak törölni az életünkből 70 évet. Benne mindazokat a (jó vagy rossz) élményeket, amiket átéltünk, és amiket nem elfelejteni, hanem sokkal inkább MÉLYEN ÁTGONDOLNI kellene.

    Miviktorunknak torz emlékű, csökött tudású szellemi nyomorékokra van szükségük ahhoz, hogy uralkodhassanak rajtunk, és maradéktalanul kihasználjanak minket.

  • Úgy tűnik, már a tiniknek is van véleményük, méghozzá eléggé combos, ahogyan értékelik a helyzetet. Ráadásul tetszik is ez a vélemény a korosztályuknak, mert a népszerű TikTok-jukon az egyik társuk „alakítására” már több mint egymilliószor kattintottak rá:

    https://www.facebook.com/attila.szabo.5454/videos/2135080246552938/

    ( 😀 😀 😀 )

  • Barki marmit is velne ezen, de halandokat bronzban megorokiteni semmi mas csupan barvany-imadas !!!

  • Almási Alma

    2018 december 29
    3:03 du.
    Mar regen tudom, hogy a magyarok kette valtaltak ideologiailag az országban. ez visszamegy a szovjet megszallasig’ Ezert is jottem el’ Gabriel irt rolam valahol, hogy NEM volt nagyszeru. Munkas voltam addig, míg megtanultam a nyelvet.Ferjem taxit vezetett. Kulonben igazi foglalkozasa mernok volt. DE lassan elobbre jutottodtunk. 4 gyermekem mar egyetemrre jarhatott es a sajat karrieruket kialakitottak-

  • Mindazok akik a magyar tortenelmenek emlekeire hivatkoznak,fognak majd emelni szobrot Horthynak is ???

    S miert nem ????

    Horthynelkul ma csak romanul kelleni irnuiuk es beszelniuk.

    Magayrorszag a Roman kiralysag egy kis resze volt 1919-ben. A Roman kiraly alatt!!!
    Horthy nelkul ma Ceiceskunak a szobra is ottan alan.
    Az is valo tortenelem am !

    Mint Buckerestben a kastelya, a vilag masodik leg-nagyobb elupete, a Pentegon utan.
    Ami 5 biilio dollarba kerult.

    Legalabb arra buszkek lehetnenek ma !!!

  • Almási Alma

    2018 december 29
    3:03 du.
    Igazad vanrgy bizonyos fokig. Nem latok Orban agyaba, nem tudom, hogy miert akarja meg az emleket is eltorulni, vagy szegeny Nagy Imre szerepet felretolni’ a hatalom feltese, nagy ur’

  • Mi az, hogy „eredeti” állapot???Akkor először is el kellene bontani a Pestet védő gátat, a rakpartot. Aztán kellenének a kikötők, ahol a dunai hajók rakodtak ki-, be, meg a vízvételi helyek ahonnan a vízhordók vitték a vizet a házakba.
    http://egykor.hu/budapest-v–kerulet/orszaghaz-epitese/4018
    Itt látható: az épület már áll.
    De ez a 44-es dátum se mindegy: mert nyártól már homokzsákok védték házat.
    B79! Dugulj már el a bunkó hörgéseiddel.

  • Figyelo
    2018 december 29
    11:55 de.

    A kora nem erény, és nem érdem. Ahogy másutt írtam: egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy az Ön tini-nosztalgikus lépcsőforduló-perspektívája lenne az egyedüli lehetséges nézőpont. Nem is tartom annak.

  • Göllner András
    2018 december 29
    10:35 de.

    Na de kérem….
    Az azt akarja jelenteni, amit jelent….

  • Almási Alma,

    köszöntelek a lassan ébredők sorában! 😀 Szóval, a NER nem léphető át, ki se kerülhető, még a Népstadiont is lebontatták és építenek helyébe újat. De nem 70 évet akarnak kitörölni, hanem csak 46-ot, 1944. március 19-től 1990. május 1-ig terjedő időszakot. Ezeket a dátumokat belevették az Alaptörvénybe is.

    Szerintük erre az időszakra az ország elvesztette az állami önrendelkezését, és a visszaálltát 1990. május 2-től számítják. Ez megmagyarázza az ellenzék által vitatott „A német megszállás áldozatainak emlékműve” milyenségét a Szabadság téren. Tervben van a tér eredeti állapotának a visszaállítása is, ennek akadálya a szovjet emlékmű. Ennek eltávolítása után kerülne újra készítve és felállítva az égtájak szerinti négy szoborcsoport, amik Nagy-Magyarországra emlékeztetnek.

  • Andrew_s

    2018 december 29
    5:47 du.
    OSZINTE LEGYEK_? NEM ERDEKEL A VELEMENYE.

  • Andrew_s

    2018 december 29
    5:02 du. Nem voltam mar csitri, 23 eves voltam. Mindenre ami tortent tiztan emlékszem. Volegenyem inzisztalt a forradalom utan, hogy menjünk ki’ Nem akartam Apamat es oreg nagyanyamat otthagyni.Oszinten sajnaltam Nagy Imret mikor lattam kivegzeset, mar Kanadában.

  • hazai lámpa
    2018 december 29
    2:02 du.

    Én nmég mindig tartom !!

  • Simay Bandi :

    ” A Mór megtette kötelességét, a Mór mehet..”

    /Idézet valami drámából”

  • Figyelo
    2018 december 29
    2:23 du.

    Az biztos, hogy Kádárról sok rosszat el lehet mondani. De nehogy azt hidd, hogy Nagy Imre ma is olyan sztár, mint a rendszerváltás környékén!
    Manapság nagy divat a kuláktalanításnak emlékművet állítani, ami 1947 és 1953 között folyt. Ez azt jelentette, hogy a módosabb parasztok padlásait lesöpörték vagy olyan beszolgáltatást írtak elő, amit nem tudtak teljesíteni. A gazdag parasztokat listákba írták, és internálták őket munkatáborokba. A földjüket szétosztották, házaikba menekülteket telepítettek. A gazdag sváb parasztokat egyenesen Németországba telepítették.
    Akkoriban Nagy Imre volt a földművelésügyi miniszter, és ez nem túl jó fényt a működésére. Az is igaz, hogy miután miniszterelnök lett 1953-ban, leállította az erőszakos kolhozosítást.

  • Bendeguz79
    2018 december 29
    4:34 du.

    „Mindazok akik a magyar tortenelmenek emlekeire hivatkoznak,fognak majd emelni szobrot Horthynak is ???

    S miert nem ????

    Horthynelkul ma csak romanul kelleni irnuiuk es beszelniuk.

    Magayrorszag a Roman kiralysag egy kis resze volt 1919-ben. A Roman kiraly alatt!!!
    Horthy nelkul ma Ceiceskunak a szobra is ottan alan.
    Az is valo tortenelem am !”
    ________________

    Jézusmária! Valami rosszat álmodtál, amíg ki voltál tiltva? 😮

  • ˙

    1989-ben Nagy Imre koporsóját uborkafából faragták, bizony

    a . V e z é r . azon kapaszkodott fel…

    .

  • ui

    Most meg fémhulladéknak olvasztja be a szobrát – ágyúkra kell.

    .

  • ˙

    K.Bendegúz 4:27

    Oszt mondja má,ugyan a sokmilliónyi keresztről,ill.feszületről is

    azt állítja,hogy”az semmi más,csupán b á l v á n y i m á d á s” ?

    😀

  • Bendegúz 4.34

    „Horthy nélkül ma románul kellene írniuk és beszélniük…”

    Akkor hát rajta magyarok! Köszönjük meg a Trianont nyélbe ütő Antantnak – főleg Angliának és Franciaországnak – hogy az szó szerint a nyakunkba ültette* Horthy admirálist az ő ellenforradalmi tányérnyalóival, s velük együtt mindjárt az ő, egész Magyarországot romlásba és vércsatakos szakadékba vivő, róla elnevezett redszerét is…

    .

    * Ne csúsztasson kis hazug! Horthy egy percet sem harcolt a románok ellen. Őfőméltósága csak úgymond’ „gyülekezett és gondolkodott” Szegeden és Siófokon. Tudniillik
    a románok ellen . c s a k .a. T a n á c s k ö z t á r s a s á g . folytatott igazi h o n v é d ő . h á b o r ú t, Horthy . n e m , ő csak beült a kormányzói trónba…

  • Bendeguz79
    2018 december 29
    4:34 du.

    Miért hazudsz te disznó

    A ’19.-es Tanácsköztársaság hős Vörös Hadserege NÉLKÜL
    lenne ma a Tisza a Magyar-Román határ.
    De lehet hogy a Duna lenne az.

    Szaal kisöreg fogd vissza magadat fingásod sincs semmiről csak járatod a virtuális bagólesődet

  • málnaszőr
    2018 december 30
    8:03 de.

    Hja…amint a (nem annyira) régi nóta mongya az ötvenes évek elejéről:

    ” Farkas Mihály* nyolc ép ágyúja fel van virágozva…”

    *Tessenek mennézni Wikipédiában.

  • Miheztartás végett :

    „HVG: A jobboldal szemében Károlyi bűnös. Lehet egy személyben felelős a hadsereg leszereléséért, a kommünért, Trianonért?

    Hatos Pál történész: Károlyi, erélytelensége miatt, valószínűleg normál körülmények között sem lett volna sikeres államférfi, nemhogy 1918 káoszában. Ugyanakkor mélyen igazságtalan az a bűnbakszerep, amit ráakasztanak. Olyan helyzetet örökölt, amit más sem tudott volna megoldani. Az első világháború iszonyatos véráldozatot követelt, a hazatérő katonáknak eszük ágában sem volt harcolni: „jöjjenek a románok, csak legyen már béke” – mondták szerte az alföldi falvakban. A szlovák és román vezetők a nemzetiségi sérelmekre hivatkoztak, ezekben azonban több volt a retorika, mint a valóság. Szeparatista törekvéseik legfőbb ütőkártyája az elementáris nemzeti érzés volt. Nem volt esély a történelmi Magyarország egyben tartására: sem a nemzetiségek, sem az antant nem akarta. S ezért nem Károlyi és Jászi a felelős. Azért azonban igen, hogy ezt nem látták meg időben.”

  • ˙

    +1 málnaszőr 8,53-hoz Bendegúz felé
    .

    Hálából a Trianoni Békeszerződést is
    Horthy . í r a t t a . a l á . és látta el pecséttel
    gróf Apponyi Albert nevű . c s i c s k á j a . ú t j á n, akinek azt követően már semmi más dolga nem volt a politikában azon kívül, hogy hallgasson akkor is, amikor csak A zsidókat és A nemzetiségeket okolták emiatt is… Tudniillik, ha személyesen ő írja alá, akkor a jól eltervelt, és a róla elnevezett egész ellenforradalmi rendszer politikai alapkoncepciója, az idegen bűnbakkeresés trükkje, dőlt volna dugába.

    A nyugati hatalmak pedig azzal, hogy ott nem ragaszkodtak Horthy személyéhez, e kíméletes gesztussal szándékosan k í m é l t é k . meg . a s a j á t . b á b j u k a t . az igazság felszínre jutásától, ill. adtak alá gazdag tápot a még további demagóg horthysta propaganda folytatásához, az ő rendszere kibontakoztatásához. Amely sötét propagandát még Bendegúz is, lámcsak így száz év múltán is szakadatlan odaadással folytatja itt, a KMH e naivan liberális légkörében is…

    .

  • Drizari! (idézetéhez)

    Ezek szerint Horthyt is Károlyinak és nem az ANTANT-nak kösszönhetjük. Akkor viszont a jobboldal hálával tartozik neki.

    De félre a tréfával. A „gyengekezű” gróf az ANTANT háborús és fenyegtésére, ultimátumára a . h a z a . é r d e k é b e n . volt kénytelen a radikális szocdemekhez és kommunistákhoz fordulni, akik lényegében beváltották a hozzájuk fűzött reményét és szinte pillanatok alatt szervezték meg a hadsereget, és azonnal többhadjáratot is folytattak a cseh és a román hadseregek ellen. Csak az óriási túlerő volt képes visszaverni a Magyar Vöröshadsereg erejét, ami aztán egyenlő volt „a Tanácsköztársaság leverésével” és megnyitotta az utat az ANTANT és persze mindjárt 25 évre a Horthy-féle ellenforradalom előtt is. Tehát hadászatilag, cseheknek és románoknak tulajdonítható „a hős nemzetmentő” trónra juttatása.

    .

  • ALMA’

    Magyarorszagon majdnem minden varos es falukban vannak em;lekmuvek az elso vilaghaboru emlekeire.

    Sot mar mint irtam is itten, HA kepes lenne emlekezni, meg az AVH laktanya parkjaban is volt emlekmu ugy az elso es masodik haborualdozatainak is !!!

  • ALMA, GEYZA, MALNASZOR;

    1918 decembereben az erdelyi romanok kikialtottak a „Romaia Mare”-t, az az Nagy Romaniat, erdely csatlakozasaval.

    A roman hadsereg el is foglalta erdelyt, az u.n. magyar erdelyi hadsereg kudarcaval.

    1919 marviusaban Kun fenyegette Romaniat haboruval.
    S ara a roman sereg elorenyomult.
    Nem csak hogy a Tiszaig, de meg a Dunantult is elfogalata a roman hadsereg.
    Sot bekebeleztek a romanok magyarorszagot a eoman kiraly uralma ala!!!!

    Persze arra NEM ohajt senki sem emlekezni???!!!!!!!

    Horthy „nemzeti hadserege” elorenyomult es a romanok kiszaladtak az orszagbol.

    Horthy-nelkul ma mind az itt rikacsolok romanok lennek!!!

    Talan igazan olahok is csak magyarul rikacsolnak????
    Azert Budapest zaszloja a roman zaszlo !!!!!

  • MALNASZOR;

    Adhatan halat hogy mind azok a nemzetek melyek fuggetlenseguket nyertek magayroszag veresege altal 1918-ban
    hogyu NEM foglaltak el magyarorszagot es uralni ezer evig mint a magyar uralta oket.

    Mivel lehetne tobb joga a magyarnak onallo lenni mint mind azoknak a nemzeteknek ?????????????????????????

    Ne felejtse a Moskvai elvtarsai kovetlik:
    ” mindent vissza, Alaskat vissza, DDR-t vissza..”

    Hova lett a „szocialista solidaritasa” a szomszedos „szeretett testveri nemzetekkel”. ??????????????????

  • MALNASZOR;

    Minden kerdesek nelkul az !!!!!!!!

    Hogy van a Maspdik Parancsolat magayarul?????

    ” No objects, NO images, you shall not bow down to them, nor worship them”.

    A „tereszt” a Tamuzz jelkepe volt meg Babyloni idoktol kezdve.

    A „keresztenyek” jelkepe a HAL volt, az „ICTUS” betuk irva benne, az elso 300 evig.

    S ki venne egy fiatal-Hassidic-rabbit teremtojenek aki elt 2 ezer evvel ezelott.

    Mi SEMMI keppen nem vesszuk Mozest amodon, pedig Mozes volt az egyedulli halando-emberi-leny a Foldon akivel a Teremto szemtol-szembe komunikalt.
    Legalabb is a Biblia adatai szerint !!!!

  • Bendeguz, kérve kérlek, hagyjál engem békén. Én tudom – magam is írtam – hogy még a nagyanyám falujában a libalegelőn is volt I. Világháborús emlékmű.

    És még egyet: Budapest zászlaja Budapesté.

  • Göllner András

    @ Bendegőz !

    „Barki marmit is velne ezen, de halandokat bronzban megorokiteni semmi mas csupan barvany-imadas !!!”

    Csillapodj le Bendi. Téged tuti hogy nem bronzban, hanem egy sokkal plasztikusabb anyagba fognak, vesszőtlenül, megörökíteni.

  • Drizari, Málnaszőr, nameg többi lojális!

    Horthynak tényleg semmi köze nem volt a Tanácsköztársaság leveréséhez. Őt az Antant hozta be a készbe s ültette fel Landler (vörös) tábornok rekvirált fehér lovára, hogy kócsagtollas vadonat új egyenruhás, kósza serege élén a kelenföldi vasútállomásról,mint egy „felszabadító” hérosz ügethessen be, a bemutatkozó beszédében bűnös városnak megbélyegzett fővárosba …
    Botcsinálta fővezérünknek onnan kezdve akadt is sok dolga az ezt követő 25 év alatt, hogy e heroikus hazugságot beadva, ezt mégis elhitesse a magyarokkal. Mondjuk meg, minden lépése, és megszólalása, tehát az egész politikája ezt az imázst építette – a rendszer végső, totális és véres vereségét leszámítva – viszonylag hatékony eredménnyességgel…
    Jellemző volt, hogy a 19-ben a szerveződő ellenforradalom további vezetői, Betlen és Gümbös is arra panaszkodtak, hogy
    „egy 20milliós országbam 40 közkatona nem akad a számukra”…
    És mégis, lámcsak az ellenforradalom mellett harcolni nem akaró közkatonák tömegei közül a tanácskormány mozgósítására, történelmi léptékben mérve, pillanatok alatt állítottak ki egy százezres hadsereget a külföldi (Antant) intervenció(!) visszavarésére. (Nem mellesleg annak az intervenciónak az elhárítására, amely aztán Horthyt kívülről önkényes beavatkozás kertetében tette a hatalom csúcsára.)
    Kell e ennél nagyobb bizonyíték, hogy Károlyi lépése helyes, sőt megalapozott volt? Ez viszont bizonyíték még arra is, hogy magyar nép lojalitása igenis a köztársasági eszme, illetve a bajban gyorsan reagáló tanácskormány felé húzott…
    Az igazság kulcsa pedig ott búvik meg, hogy Károlyit a jobboldal azóta is egyfolytában, egy csöppet sem a „gyengekezűsége” okán, hanem saját földbirtokainak a parasztjai közötti felosztása miatt
    g y ű l ö l i . m i n d . a . m a i . n a p i g (!).

    Mert-hisz kéremszépen, az ilyen példamutatás egy, nagybirtokra és nagybirtokosokra alapozott tegnapi és mai országban, egy félfeudális hatalmi rendszerben uggyan hová is vezethet…? 😀

    Üdvözlettel ! cukihara jakumo

  • Bendegúz uram, mán megne haragudjék, hogy beleszólok, de

    Horthy a maga által Nemzeti Hadseregnek nevezett bicskás hóhér-

    csapata egy cseppet, egy másodpercet, de még annyit se harcolt

    a románok ellen.

    Tehát, lesz oly szíves és ne hazudjék ! 🙁 🙁 🙁

    Mert az is megvagyon írva,hogy „Ne tégy hamis tanúbizonyságot!”

    – azaz ne hazudj!
    .

    x cukihara jakumo

  • Bendegúz 2:09 kérésére, szívesen:

    „2. Én vagyok az Örökkévaló, a te istened.”

    .

  • ˙

    Bendegúz79

    Egy 2000 évvel ez előtt élt fiatal rabbiról beszél, aki úgymond „nem lehetett teremtő”. Meg kell mondjam, ezzel én is messzemenőkig egyetértek, hisz’ akik annak a bizonyos haszidim rabbinak abban a tulajdonságában hisznek, azok már két istent imádnak, és ez már eleve szembe megy az eredeti 2. parancsolatnak még az értelmével is.

    A katolikus (katekizmusok) és az evangélikus „változat” is az eredeti teljesen eltorzított, pontosabban álságos mód mellébeszélő változatai, amely az Egyetlen és Örökkévaló feltétel nélküli tiszteletét valamiféle viselkedési kódexhez hasonló, magtartás etikettbe sűrítve intézi el röviden. Teszi ezt úgy, hogy azt és így mondja:
    „Isten nevét hiába ne vedd” – gondolom én: >a szádra<.
    Márpedig ez így megváltoztatja a "a Decalogus 2." eredeti értelmét és célját is, amely egyetlen és örökkévaló istenről szól, nem csupán egyfajta viselkesési szabályról.

    Megjegyezném, hogy e változatok alkalmazása egyben a beismerését jelenti annak, hogy azok az egyházak és hívőik, akik ezt a "formát" követik nem a monoteizmus, hanem a többisten-hit talaján állnak, illetve visszatértek, de legalábbis megragadtak az ókori politeizmus szintjén.

    Üdv!

  • málnaszőr
    2018 december 31
    1:12 de.
    ez az elemzés olyan „bájos”, hogy ihaj! monoteizmus és politeizmus …magam részéről angolosan távoztam az anno és egyébként atyaként tisztelt tiszteletes környezetéből is amikor egy direktben egyenesen nekiszegezett kérdésemre „rablómese” lett a válasza ha a Szentháromság nem politeizmus, akkor micsoda?
    egyébként a panteizmus sokkal izgalmasabb a mono és a poli teizmusok csupán emberszabású kabarétréfákat emelnek önmaguk feje fölé és „imádják” mint mások Hofi-t, Rejtőt, Wagnert, (na nem a mi újság Wágner úr nevű cirkálót?) kitaláció hatalmi tébolyban szenvedő egyedek hatalmának „igazolására” lásd még a NER és hasonló fidexkft bűvölményt és bambálmányt

    van bamba bőven

    hahahahahaha

  • CUKIHARA;

    Maga HAZUDIK !!!!!!!!

    Mert SEHOL NEM IRTAM hogy Horthy seregei harcoltak a romanok ellen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Csupan hogy amikor Horthy serege indult Szegedrol eszakfele, a roman csapatok rohamosan vissza-vonultak. Meg a zsakmanyaikat is hatrahagyva.

    Nem akartak csapataikat kette-vegva az eszakfele halado cspatok altal, es Horthy akkor mint az „Otranto-hose”-kent volt ismerve.

  • MALNASZOR:

    Ha ertelemmel olvassa a gorog-bibliat, az az u.n. „Uj-szovetseget” ,s persze ismerve a Torah es a Zsido-Hassidic hit-alpjait, tisztan lathato ,hogy van abban sok adat amit a fiatal rabbi NEM allithatott volna soha.

    S hasonloan a mai kulombozo (kereszteny) felekzetek teologiaia nem az eredeti elso evszazadi adatok alapjan.

    Constatine csaszar a Niceai zsinat alkalmaval egy „allam-vallast”, ill. birodalmi vallast alapitott a Romai Birodalom polgarai szamra.
    Remlte hogy az a regi romai-erkolcsi zulleseket orvosolta volna.

    De a birodalmi vallast a sajat hite alapjan alapitotta.
    S Constantine, sot szulei is a „Mitra”-izmus kovetoi voltak. Ami a tavol-keleti tartomanyokbol a romai legiok szedtek fel, s mint a „Romai Legiok” szokassava valt.

    A Niceasi zsinat utan par evvel Constantine szigosuan buntette pl. a zsidokat a Sabath koveteseert. Mert NEM tartottak be a Mitra nap-isten tiszteleset a het elso napjan.
    Minden nyugati nyelvben az maig is a „NAP-napja” s nem a Sabath, vagy a „hetedik 24 oras idopont”.

    De meg magyarul sem az Ur-napja, vagy a pihenes napja, hanem a vasar-lasok napja.

    Hasonloan a „KERESZT” is a a Babyloniai termeszet istenenek , a „Tamuz”-nak a jelkepe.
    Azon vallasuk alapjan a Mitra, december 25-en szuletett egy kis barlangban, foldi szulok nelkul az alap-kobol.
    Ma azt kovetik a kereszteny-zarandodkok Betlehemben a Nativity temploma alatti kis barlangban.
    (Figyelo,irta hogy leanya is ment oda.)

    A keresztenyek jelkepe a „HAL” volt.
    A ‘legyetek az emberiseg halasszai’ ill.teritoi jelentesbol.

    Na de mint a mondas, minden vallas tavol-keletrol eredt!

    De hol a HIT ????

    S a leg-elso kerdes lenne, hogy mi az „Isten” ????????

    A vallasok azt elfelejtik, vagy nem is erdekli azokat ?!
    Sem az alapveto utasitasok ami az emberi tarsadalom bekes es sikeres alap-lehetosegeit adta.

    A Torah nem csak kiterjed, de reszletes utasitasokat nyujtott meg a mai modern tarsdalmak mukoseit is sikeresen es tisztessegesen megszabni mindenki szamra.

    Nem csak az allamhatalo mukodeset, de meg a hadi-viselkedesek, igazsahszolgaltatas, mendek a valotlan vadak-elol, bizonyitek es tanuk vallomasai alapjan valo iteles, az ozvegyek-arvak let-lehetosegeit, a szegenyek es semmitlenek alap-let-szuksegleteit, a kereskedelem , bankolas, kolcsonzes, stb. minden tarsdalmai mukodesek alap-szabalyait nyujtja.

    S mindenek folott, az emberseges irgalom es megbocsajtas alapjan. Nem a brutalis kegyetlensegek alapjan !!!!!

  • Miben halt meg Lovas Istvan ujsagiro?

  • Figyelo
    2018 december 31
    6:02 du.

    Miben halt meg Lovas Istvan ujsagiro?
    _____________________

    Hát abban a szép, pepita nadrágjában… 😀

  • Figyelő
    6,02
    kérdezi, hogy miben halt meg Lovas István…

    Azt hiszem, hogy abban a csíkos pizsamájában, amit annyira szeretett.

    üdv

  • málnaszőr
    2018 december 31
    1:12 de.

    Isten nevét azért sem tudod a szádra venni, mert nem tudod. A Biblia legalább is nem tartalmazza. Az erre vonatkozó parancsolat tehát vagy üres halmaz, vagy egy olyan állapotra, tudásra hivatkozik/vonatkozik, amely eltűnt a történelem forgatagában, illetve kimaradt a niceai zsinaton összeválogatott szöveggyűjteményből. Jehova/Jahve nem isten neve, hanem pont annyit jelent, mint Allah. Nem név, hanem egy fensőséges helyettesítője a névnek.

    A keresztény vallások egyike sem monoteista, amennyiben a különböző védőszentek, közbenjárók, hadával gyakorlatilag egy politeikus hitrendszer. Mert teljesen mindegy, hogy egy külön kisisten vigyáz-e a hajósokra, vagy a hajósok védőszentje. A szerep ugyanaz. Nem egyszer a kultusz is hasonló.

  • Tüske Zsófia

    Figyelő: Bűnben. valamint az ágyában, éjjel.

    Ő volt az, aki a hatvanas évek végén el lett ítélve erőszakos nemi közösülésért, amit többedmagával követett el. Aztán, amikor le tudott lépni innen, Amerikában úgy állította be, mintha politikai fogoly lett volna.

  • Kiegészítés Tüske Zsófia közölt információjához:

    Lovas Istvánt 1962-ben a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mint a fiatalkorúak bírósága, valamint a Budapesti Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság bűnösnek mondta ki „két rendbeli erőszakos nemi közösülés bűntettében mint bűnsegédet, egy rendbeli lopott kulcs használatával, tolvajszövetségben elkövetett lopás bűntettében, egy rendbeli tiltott határátlépés bűntettének kísérletében és egy rendbeli orgazdaság bűntettében”.

    Ja, és a klaviatúrájára bukva találtak rá, szívroham végzett vele.

  • Bendeguz79
    2018 december 30
    11:18 de.

    Hát hogyne.
    Kúnbéla titokban el akarta foglalni az Antarktiszt is csak nem volt neki elég téli csizmája hozzá.

    Te idióta.

  • Bendeguz79
    2018 december 31
    11:03 de.

    A kereszt sok vallásban, hitben megjelenik. Részben, mint a 4 égtáj jelképe, részben, mint a nap stilizált jelképe, részben mint a jó választásának (keresztút) jelképe. Már ami kapásból eszembe jut.
    Ezek közös jellemzője, hogy általában egyenlő szárú keresztek. Speciális az un. kelta-kereszt, amely druida jelképnek indult a világot körbefogó kerettel, de simán átkerült az korai kereszténységbe is (Malakiás korában például).

    Jézust ezzel szemben egyenlőtlen keresztre feszítették, amely a római birodalomban a kikötözött embernek megfelelő kivégzőeszköz volt. Kifejezetten a lázadó, illetve szökött rabszolgáknak fenntartva (ld. Spartacus-felkelés leverése). Jézust világosan rabszolgának, lázítónak kezelték ezzel a kivégzési móddal. Egyáltalán nem volt egyedi a megfeszítése. Akkortájt általános volt. A keresztény-alapú szekták (pl. a katolikusok is) vallás nyomán fétissé vált, de a saját korában nem volt semmi különlegessége.

  • ANDREW_S;

    1., A keresztnek semmi koze a „keresztenyseghez”.

    2., A Tamuz jelkepe volt a kezdettol a Baybloniai hit alapjan.

    Talan olvasna Ezekiel 8 reszet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    3., S hasonloan a masodik szazadban az Izlaelita hit majdnem teljesen megsemmisitve a Heleistak altal.

    Csupan egy kis csapat „traditionalistak” fogtak fegyvert es sikereskedtel nem csak az Izraeli Helenistak hadai, de meg a segitsegukre kuldott Szyriai hadak ellen is.

    Gyozelmuk , meg a Temple es az ujja-epitet Oltar felavatasa ma a Hanukkah .
    Az egynapra elengendo olaj nyolc-napig egett, azert ma a Hanukkah-Minorah 9 feny-agas.

    4., A „kerszteny bibliaban INCSE „KERESZT” szo !!!!!!!!!

    Csupan a Gorog „STAROUS” szo letezik. Ami NEM KERESZT.
    Sot forditasa „fa” ,sot „kivegzo-oszlop” is forditva.

    5., A NEV a HARMADIK PARANCSOLAT-asltal kotelezve !!!!!!

    A „Yod”, „Heth” „Vau”, „Heth”,az az u.n nevezett Tertagamaton az osi Siniai Teremto neve.

    Sot letezzve osi Babyloniai agyag-tablan is a „JAVEH- ILLU”. Ami m mint egy Babiloniai Shemah .

    De ha olvasna Shemoth 3:15-t ,(Mozes II. 3;15) ahol Mozes igen eroszakosan koveteli a Teremto nevet.

    S olvashatja „Az en nevem JHVH, ez az en nevem orokke” !
    {ersze a Massorett-ek bevezettek a maganhangzo pontokat, hogy idovel a kiejtes NE valtozhasson.

    Mozes irta a Torahban egyedul 550-szer.

    Sot olvashatja a Parancsolatokban is 7-szer.
    De meg a Shemah-ban is 2-szer.

  • GEYZA;

    YEAH, mint neked nincsen eleg eszed, sem humorod !!!!!!!!

  • ANDREW_S;

    Mag az u.n. „Septugian”-ban is, ami a Torah gorog-nyelvi forditasa volt a III. B.C.E.-ben az Alexandriaban elo Heberek szamra, akik Gorogul, s nem Heberul beszeltek.

    A kivegzesi modszer, ill a ‘kinzo-fara-valo szegezes,a „XYLOS” (oszlop, nem kereszt)szoval kifejezve.

    Az ultimate bunert valo kivegzes a bunos hazanak elpusztitasat, s a hazbol csak egy gerendara valo szegezeset adja.
    Amit meg a PLO terorristak eseteben is alkalmaztak mindeg a haza elpisztitasaval.

    A romaiak azt kovettek a Spartakus lazadokkal.
    De az NEM kivegzes volt, hanem kinzas !
    Az aldozat a halalaig, talan napokig elt, s ottan rodhadni hagytak mindet.

  • Drizari!

    Ezek szerint Lovas István úgy halt meg, mint egy nagy zongoraművész: „a klaviatúrájára bukva találtak rá”..

    Vajh,a nagy pillanatban éppen milyen kakofóniát klimpírozhatott ?

  • Bendegúz 10.27

    Maga szerint Horthyt a jóhíre előzte meg. S így a „megrettent” románok már előre menekültek szanaszét a félelmetes hírű tengerész elől, aki legalább két tengeri csatát nyert éppen a az Antant ellen. – Kár, hogy amerre ment, még a környéken se volt sem tenger sem csatahajó, mert akkor még meg is torpedózza „azokat a szőröstalpúakat”… 😀

    Szerintem viszont; a román haderő a Szgeden előre eltervelt ANTANT . d i r e k t í v á k n a k . megfelelően mozgott, húzódott hátrébb, vagy nyílott meg előtte és úri bicskásai előtt.
    Ez volt hát ama „otrantói hős” és serege híres és diadalmas fel és bevonulása az ország belsejébe és fővárosába.

    Mindez pedig úgy zajlott, hogy a sorhajókapitány vezette kócsagtollas főúri serseg túl messzire nem is vonulhatott Szeged, illetve dél felől, mint Siófokig, ahonnan már az Antant által vörösöktől megtisztított és biztosított vasútvonalon személyvagonokból(!) összeállított, kényelmes(!) vasúti szerelvény vitte őket egészen Kelenföldig…

    A többit ld.: cukihara; 11:41 és 12:10 🙂

    .

    üdv!: cukihara jakumó

  • kiegészítés a 3.47 hez

    .

    Az volt a realitás, hogy az akkori ellenség, Anglia és Franciország az Antant gerinceként, ill. mint két tengeri nayghatalom egy ilyen alpjában véve kontinentális országban, mint Magyarország hirtelenjében sehonnan nem tudott előkapni egy Horthynál számukra alkalmasabb mélyen konzervatív és vörösgyűlölő „ellenforradalmár” rendcsinálót, mint az Adriáról általuk már – egyesek által személyesen is – ismert 50 éves katonatisztet, akiben márcsak azért is emberükre találtak, mert háborús sérült volt, s így számára – Antant-ígéret szerint, majdani államfőként – az ő további karrierje is biztosítani látszott… Hogy ez aztán végülis 25 évre sikeredett, azt talán ők is megbánták… 🙁

    .

    üdv: cukihara jakumó

  • Bendeguz79
    2019 január 1
    7:18 du.

    Szerintem a kínhalál is kivégzés.

  • ALMACSKA;

    Nem akarnek okoskodni, de Nagy Imre SOHA NEM volt mezogazdasagi miniszter !!!!

    Csupan a mezogazdasagi miniszteriumba beosztva mint a „betakaritasi fonok”. Ill. „beszolgaltatasi” parancsnok.

    S nem csak hogy minden termeket elkobzott, hanem meg a napi eledeluket is termeloktol, sot meg a vetomagokat is.

    S annak hatan meg 400,000 ellen inditottak bunteto eljerasokat, akik nem voltak kepesek eleget-tenni a kovetelt beszolgaltatasoknak.

    Jol emlekszem ,hogy akkor sokan meg az arany fog-tomesket is kivetttek, s azt eladva feketen megvasarolni a kovetelt elelmiszereket talan megusztak volna a tovabbi koveteleseket, bunteteseket es let-lehetosegeiket. De persze az sem sikereskedett.
    Mert az elvtarsak csak annal tobbet es tobbet kovetlve nyuztak meg mindenkit.

    S magukl azokat ojaktanak bronzokban megorokiteni ????

    De miert nem szobtrot emelni Hitlernek meg Sztalinnak???

  • Bendegúzocska, hagyjál békén a hülyeségecskéiddel!

  • Lenne valaki kedves es ertesitene ALMASI ALMAT, hogy NEM cimeztem semmi mondanivalomat hozza, csupan jeleztem hogy kinek a megjegyzesere reagaltam.

    Remleve hogy ertelmezne azt ?

  • Bendeguzocska, akkor utojjára (sic!)!!!
    Nem írtam olyat Nagy Imréről, hogy mezőgazdasági miniszter lett vóna. Akkor miről is beszélsz? Ez már a sokadik eset, hogy úgy kényszerítesz a hülyeségeid elolvasására, hogy valaki mással „összetévesztesz”… 😀

  • https://azoreg.hu/nagy-imrerol-folytatolag/
    Jó példa arra, hogy minden relativ, leginkább stefka istván! (Főleg a 40 évvel ezelőtti és a mostani -mindkét esetben a csatlóssághoz szükséges ideális- nyelvcsapások összehasonlítása függvényében!)

  • ANDREW_S;

    Sok millioknak a vilagon az egesz elet csak „kin-halal”.

  • Bendegúz!

    hazai lámpa
    2018 december 30
    3:45 de.

    „Akkoriban Nagy Imre volt a földművelésügyi miniszter, és ez nem túl jó fényt a működésére. Az is igaz, hogy miután miniszterelnök lett 1953-ban, leállította az erőszakos kolhozosítást.”

    ——————————-
    Hát bizony Bendegúz,láthatja a saját kökény szemeivel, mennyire nem mindegy, hogy hazai lámpa, vagy Almási Alma!Írjon kevesebbet, és egy kicsit jobban figyeljen – ha nem megy,akkor inkább idézze be a kívánt mondatot, úgy kisebb a „tévedés” lehetősége! Önre egyébként is jellemző, hogy olyanoknak „válaszol” akik az oldalon elő sem fordultak! Vagy ez egy követendő pontja a trollok terelési műveleteinek? Bármi áron és módon, de kötözködni és megakasztani a beszélgetések természetes folyamát?
    E tekintetben Ön valóban nagyon eredményes!

  • BESANCON;

    Amit irtam az TENY es tagadhatatlan !!!!!!!!!!!!!!!!
    Mert Nagy Imre NEM volt soha foldmuvelesi miniszter !!!!!

    De a maga szarkodasa semmi mas csupan B.S. es a maga egyenisegenk a bizonyoteka.
    Egy gyatra es gyalazatos szarkeresese semmi mast nem kepes hozzadni az itteni eszmevsdrekre.

  • Hogy Nagy Imrenek mi volt a „CIME” pontosan, mar nem tudom.DE mikor O lett a miniszterelnok, nagy enyhules volt Rakosi utan! Ezet volt nepszeru. Viszont ez volt a „bune”is es, ezert akasztottak fel elvtarsai!

  • Bendegúz!
    2019 január 4
    10:41 de.

    BESANCON;

    Amit irtam az TENY es tagadhatatlan !!!!!!!!!!!!!!!!
    Mert Nagy Imre NEM volt soha foldmuvelesi miniszter !!!!!

    ———————————–

    Képtelen felfogni, hogy miben és hol tévedett, ezért nyomja a hülyeségeit, ahelyett, hogy visszanézne egy két dolgot!

    1. Hazai Lámpa állította a fentieket, miszerint Nagy I. földművelésügyi min. volt – nézzen utána ( dec. 30 3.45)

    2. Ezt a téves állítást Ön Almási Almán kérte számon, ill. őt javította ki, mert azt is képtelen figyelemmel kísérni, hogy kinek válaszol és mire!

    3. Konklúzió: sem Almási sem én nem állítottuk, hogy Nagy Imre fölművelésügyi miniszter lett volna, Ön tehát rossz helyre címezte a helyesbítését. Mindössze ezt tudattam Önnel az előző hsz-ban! Érthető?