Válaszféle a „Miről is vitázunk az ellenzékről?” című írásra

2019 január 29 9:16 de.92 hozzászólás

Már a kommentek között jeleztem, hogy nem tartom a magyarországi ellenzéket bírálhatatlannak, de nagyon ritkán hallok észszerű, megalapozott kritikát. Még az ún. „baloldali” médiában is legtöbbször csak kesergés, vagy hőbörgés zajlik. Különösen fájó az ezekben megszólaló hivatásosok tájékozatlansága, felkészületlensége. De ne kenjünk rá semmit az újságírókra – rendben.

Elöljáróban: az alábbiakat mindig elmondom a magam köreiben – nemritkán heves ellenkezést, bár inkább csak méla csendet kiváltva.

Akkor nézzük. Nagy hibának tartom, hogy a baloldal évtizedek óta képtelen a közbeszéd fontos kérdéseit meghatározni. Nemcsak ellenzékben – az MSZP-SZDSZ kormányok idején is folyamatosan védekeztek. 2010 előtt pl. naponta többször lehetett látni a mai külügyért, amint feltűrt gatyában áll egy lavór vízben, arról szónokolva mintegy 15 fős hallgatóságának, hogy a 300 forintos benzinár nyomorba dönti az országot. Ezt minden közcsatorna minden híradójában megismételték, miközben 20 másodperc jutott az akkori pénzügyminiszternek arra, hogy elmondja: meghaladta a 110 dollárt egy hordó olaj ára. (Ma kb. 395 forint egy liter benzin, a Brent olaj hordója meg most érte el a 80 dollárt, de 2016-ban a 40 dollárt sem érte el. Nem lennék meglepve, ha kemény megszorítások jönnének.)

Tökéletesen feleslegesnek tartom, hogy a jelenlegi kormányfő minden rezdülésére ugorjon az ellenzék, de tudom, hogy a „nép” ezt szereti hallani, és ha nem lenne minden híradásban valami Ovi szemétség, rögtön felzúgna a kórus: Persze, az ellenzék gyáva, lefizették…

Teljesen lényegtelen, hogy az első szolga meg az udvartartása mennyiért kanalazza a legjobb magyar étterem levesét. Őket minősíti: magára valamit adó ember megfizeti árán, amit megvesz. Ez csak egy piti potyalesés.

Azt kellene valahogy felfogni – és nemcsak az ellenzéki politikusoknak – a kormányoldalon szakértők hada számol, mér folyamatosan. 2-2,5 millió szavazat elég a kétharmadhoz ennél több ritkán jön össze nekik – csak nagy migráncsozások idején. Ütik is rendesen a migráncslovat, egészen a nevetségességig. Azért nyergelnek át fokozatosan Soros személyére, mert a migráncsozás kezd kifújni. Nem érdekli őket, hogy az ellenzék mit mond – már ezért is fölösleges változatos módokon szidni az udvartartást. Évek hosszú során pontosan felmérték a szavazók összetételét: hány férfi-nő, városi-vidéki, milyen iskolai végzettséggel várható az urnáknál. Mik azok a hívószavak, amikre ugranak.Pl: „Az egészség nem üzlet!” Vagy: „Vissza kell adni a munka (tanárok, orvosok, mikor ki, mi) becsületét!” Ezekkel nagy biztonsággal el lehet érni azt a két és félmillió szavazót, a többi meg kit érdekel.

Úgy látom, a következő kampány a generációk összeugrasztásáról szól majd: egyre nagyobb számban lesznek a választók között, akik már a rendszerváltás után születtek. Nekik már nem mond semmit az ingyen bérbe vehető tanácsi lakás olcsó bérért, meg a biztos munkahely, egy életre szóló szakmával.

Mint minden személyi kultuszra épülő szervezet, a kormányoldal pártjai is nagyon fegyelmezettek: ha a vezér kiadja a hívószavakat, senki nem merészel mást mondani. (Még az a szerencsétlen, akit az MTVA-tól a mikrofon elé löktek, zavarában a bevándorlókat is belekeverte a szövegébe.)

Egy politikai pártban (mindegyikben) tökmindegy, hogy milyen okos vagy, vagy szép. (Ez utóbbi tán nem: a nőktől igenis elvárják, hogy valahogy kinézzen, a férfinak elég, ha „egy fokkal szebb az ördögnél”.) Ott egyetlen teljesítmény számít: hány szavazót tudsz hozni. Lázárt még meghagyta volna a posztján, hiszen elég jól elboldogult a „kormányinfókkal”. Egy ideig talán azt is elnézte volna neki, hogy jobban tud beszélni. De elvesztette Hódmezővásárhelyt. Be is húzta a farkát rendesen: szaladt gyorsan rendet tenni – sikerült is, hiszen a parlamenti helyet már visszahozta. Merthogy megmondták neki, kiknek beszéljen miről és hogyan – ő ezt fegyelmezetten teljesítette. Pont úgy, ahogy az MLM értékesítési rendszerekben is a dealerek szájába rágják, milyen szavakkal kell dicsérni a fogpasztát, vagy a kelesztőtálat.

A demokratikus pártokban ez nem ilyen egyszerű. Már a programok is hónapokig készülnek – nem is bíbelődik ilyesmivel a FideszKDNP – úgyse olvassa senki. Már pedig, aki érdeklődik a politika iránt, nem árt, ha előtte tájékozódik a politikai szereplők szándékai felől.

Gyakori a vád: hosszúak a programok, sok az általánosság bennük. Naná, hogy hosszúak: a programkészítésbe sokan beszállnak, hiszen az MSZP-nél meg a DK-nál még a helyi szervezetekben is megtárgyalják ezeket. Mindenki szeretné, ha a maga városa, választókerülete, szakterülete feltétlen bekerülne. Legutóbb felajánlottam – egyszer élőszóban, egyszer e-mailben -, hogy a 117 oldalas, egyébként nagyon alapos Sokak Magyarországa című programból szerkesztek egy kb. 15 oldalas változatot, ami a kevésbé …hm türelmesek számára is emészthető. Mégcsak választ sem kaptam – de lehet, hogy szerencsémre. Ki tudja, kinek a lábára léptem volna, ha nyom nélkül kihúzom veretes általánosságait?

Hiányolom a demokratikus pártokból a politikai innovációt. Azt, hogy engedelmesen ballagnak a hatalmon lévők járszalagján, és nem hagyják a fenébe az egészet, törnek egészen más úton.

Mondok két példát is. Az egyik a budapesti főpolgármester választás. Eddig soha, semmilyen bojkottal nem értettem egyet – igenis, ne bújjanak el se az országgyűlési választáson, se a parlamentből az ellenzéki pártok. De most nem jelöltem volna senkit a tisztségre: jókat röhögtem volna, ahogy Tarlós birkózik az ordító egérrel – vagyis a Puzsér nevűvel. De nem dobom a darálóba az egyik legpotensebb politikust, a párbeszédes Karácsony Gergelyt. (Sőt, Horváth Csaba is többet érdemelne ennél.) Méghozzá azért nem, mert a mai kurzus már jelentősen fölszámolta az önkormányzatiságot: nincs kétségem, ha ellenzéki lesz a főpolgármester, a Budapest-törvény maradékát is kiherélik. 22-ig mindenképpen csak csicskáztatják, ahogy Tarlóst is. Végül még a választók is őt szidják majd, hogy nem sikerült a fővárosból Kánaánt varázsolnia. Ha meg veszít, akkor a nyakába varrják az ellenzék összes baját: ugye megmondtam, hogy egy gyenge alak??? Olyan meccsbe nem megyek bele, amiben akár győzök, akár vesztek – csak károm származik belőle. Viszont teljes erővel nyomom a kerületi vezetőket: a mai három mellé simán be lehetne hozni még hatot. Akkor aztán meg lehetne szorongatni a fővárosi közgyűlésben a főpolgit. A kerületekben meg lehetne a bázist építeni.

Elnézést, hogy a vidékről nem beszélek, nem ismerem annyira a helyzetet: csak azt tudom, hogy 18-ban a 158 vidéki választókerületből 3-ban (azaz három db!) tudott ellenzéki nyerni.

A másik ügy az európai parlamenti választások. A közkedvelt „ellenzéki” rádióban sikerült két órán keresztül úgy beszélgetni erről, hogy egyetlen szót nem ejtett senki arról: mivégre is az EP választás, mit szeretnénk és hogyan az Európai Unióban? Csak rágták a közöslista-különlista nevű gumicsontot. Hogy külön listák esetén elveszik x db szavazat, mert a Momentum, meg a kétfarkú kutyák elviszik, akár két mandátum is bukhat stb., stb. De ha minden ellenzéki egy listán indulna, verhető az uralmon lévő párt.
Könyörgöm: az Ovi pártnak változatlanul alig van kevesebb (úgy emlékszem 2% a különbség) szavazója, mint az összes ellenzéki pártnak összesen. Ráadásul megint előjött, hogy a Jobbikot is be kell venni az összefogásba. Na, ennek van egy „apró” akadálya, ahogy már tavaly is volt: a Jobbiknak ugyanis esze ágában sincs egy listán szerepelni a demokratikus pártokkal. Ahogy szerintem az LMP is változatlanul távol marad – ha májusban lesz még egyáltalán LMP. Szinte biztos vagyok abban, hogy a Momentum meg a Kétfarkú Kutyapárt is inkább önállóan méretné meg magát: nagy fegyvertény lenne számukra, ha az 5 százalékot elérve küldhetnének egy képviselőt Strasbourgba.

Persze lehet szidni – főként a szocikat, meg a dk-sokat, hogy: ”mer önzők, nem akarnak másnak helyet engedni”. Tudomást sem véve arról, hogy más a valóság. Különben is, már a hócipőm van tele ezzel az „összefogással”. Amikor 30 évvel ezelőtt elfogadtuk a rendszerváltást, sokszínű, pluralista politikai életet is akartunk, nem azt, hogy ha nem egy, akkor két karámba legyünk beterelve. Persze, ez nem jelenti, hogy ellenségem, aki másként látja a hazám ügyeit, egy-egy kérdésben akár az együttműködés is hasznos lehet. (A magyar jobboldalt pont az „egy a zászló, egy a tábor”-ral végezte ki a jelenlegi kormányfő masinériája.)

De gondolkozzunk már: mi a legfontosabb kérdés, ami ma az Európai Unió előtt áll? Az, hogy továbbhalad a föderáció felé, ezzel egy egységes, erős államot teremtve az európai népek számára. Vagy megmarad a „nemzetek Európájának”, ami garancia arra, hogy az erősebb nemzetek majd megmondják, mi legyen, a kicsik, szegények meg majd egymás kárára marakodnak a nekik vetett koncon.

Akkor szavazzak arra a listára, amivel tán egy jobbikos képviselőt juttatok az EP-be? Annak a Jobbiknak egy tagját, amelyik – jó most épp nem éget nyilvánosan csillagos kék lobogót -, de minden ízében elzárkózó, valamiféle sose volt magyar szupremációról vizionál?

Na, ezt kéne világossá tenni minden fórumon, ahol csak lehet. Az ún. „ellenzéki” sajtó erre egyre kevésbé alkalmas.

Nagyjából ennyi a kifogásom az ellenzéki pártokkal – azzal is, amelyiket támogatom. Az, hogy minden lényegtelen ügyön rágódnak, nem mondják azt, amit fontosnak tartanak, akkor is, ha nem ezt kérdezik tőlük a hivatásos nyilvánosságban.

Rátesi Margit

92 hozzászólás

  • Ha nem ér el kétharmados többséget a májusi EP-képviselő és az őszi önkormányzati választáson az ellenzék összefogva, vagy egyik pártja, akkor nem nyernek 2022-ben sem.
    Minden más ragozása fölösleges szájkarate.

  • Nem tudom, van-e lehetőség „törvényesen” megszorítani a fidesz tökét az önkormányzati választásokon, vagy akár az EU választáson. Félek, hogy ez már csak erőszakkal lehetséges.

    Ami viszont az ellenzék közös programját illeti, az nagyon egyszerű. Már írtam egy másik cikkhez:

    _kell egy ideiglenes koalíciós kormány,

    _vissza kell állítani ideiglenesen a régi Alkotmányt,

    _az EU ügyeket (ügyészség, stb) rendbe kell hozni,

    _a legnagyobb korrupciós ügyek felelőseit jogilag kérdőre vonni,

    _lopott vagyonokat “visszaállamosítani” természetesen bíróságilag helybenhagyva,

    _és egy korrekt választási törvényt létrehozni.

    Aztán egy korrekt választás. És mehet minden a maga útján.

  • Az európai föderációhoz.
    A birodalmasodás történelmi trend. Másutt már kifejtettem, hogy miért. Európa vagy birodalmasodik, vagy 2-3 birodalmi gócpont közé szorulva az egyik szatellit-területévé válik. Az utóbbihoz túl nagy és heterogén. Ergo, birodalmasodni fog. Ha nem önként, akkor kényszer hatására. Ezt, gyakorlatilag elárulva a következő generációkat, lehet lassítani, lehet a folyamat veszteseként kijönni belőle, de ez a maximum. Illetve egy háború még közbe jöhet.
    Ennek semmi köze sem Gyurcsányhoz, sem máshoz.

  • Kedves Margit !
    – Bocsánatos dolog, hogy Önnek fogalma sincs arról, hogy ma 2019 – ben, mi lenne a dolga az un. ellenzéknek, amikor akik ilyen mandátummal rendelkeznek, is hibát hibára halmoznak…
    ” Az ellenzék (political opposition) a kormányzó pártok ellenében szerveződő, működő, azokkal versengő, képviselettel rendelkező pártokat jelenti. Legális módon létrejött, a választók akaratából legitimitással bíró „h a t a l m i” tényező. ” – ez az elmélet…
    – Valójában, nálunk ahol mindenki minimum miniszterelnök akar lenni, az ellenzéki lét egy lealázó „putri” állapot…
    – Az Ön által favorizált párt is „bölcsen” hallgat, abban a reményben, hogy néhány túlmozgásos lyukas zoknis kikaparja számára gesztenyét!
    – Ebben a válsztási rendszerben, – amelyik a nyertest kedvezményezi, – egy „összefogásos” ellenzéki választási győzelem, abszolút megsemmisítő lenne a jelenlegi kormánypártokra…

  • Drizari
    2019 január 29
    10:36 de.

    Csak egy olyan előre bejelentet nagyon szoros pártfúzió érhet el kétharmadot mint speciel a Fidesz-KDMP-é, mert szerintem most egy párt sincs olyan erős, hogy egyedül nyerni tudna. Nos itt a nagy lehetőség, mert példának okádjunk, ha a dékás Vadai Ágner és a jobbikos Varga-Damm Andrea is képes egymásba szeretni, sőt, ha a náci jobbikos pártvezér sem antiszemita az mszpések szerint, akkor nincs lehetetlen! 😀 (Legfeljebb majd a szavazógép kap hányingert, de azt ki nem…..! Ugyi? 😀 )

  • Ami a programokat illeti leírtam a véleményem odaát a másik szálon. Ami a DK programját illeti, miközben az egyik legkidolgozottabb, alapvetően alig több egy tézisgyűjteménynél. Holott még egy társasházban is elvárják a közös képviselőktől, hogy a hogyanokról és mibőlökről is ejtsen szót. A megígérem, hogy „kifestem a lépcsőházat”, meg a „tisztább lépcsőház kellene” keveset mond arról, hogy milyen színűre, mennyiből, és mikorra.

    Tudom, hogy egyfajta nünükém, de pl. az oktatáspolitikánál ez nagyon szembeszökő. Az ott leírt célok jelentős részével nehéz nem egyetérteni. Viszont ahogy a tanárokra terelődik a téma, akkor már csak a több pénzt a ketrecre és több párnát a ketrecbe szólamoknál marad. Nehogy már megsértődjenek véletlenül 🙂

    Ugyanakkor fenntartom: egy olajfa alatt érlelt kompromisszumos javaslatcsomag, egy szakértői árnyékkormánnyal, megnevezett témafelelősökkel és értelmiségi fellengzősség nélkül kommunikált a „kisembernek” (sic!) is elmondható cucc ezerszer többet érne a frázisoknál.

    Na mindegy. Úgysem fogom a hitalapú ellenzékieket meggyőzni. Meg nem is vagyok térítő. A sokadik választási zakó után talán a politikusok is rájönnek, hogy bármelyik oldalról nézik le az embereket, akkor az nem több lenézésnél.

  • Az igazság az, hogy az EU megalakulása óta nem határozták meg létezésének formáját – és sajnos ebből adódnak és egyre szaporodnak a gondok. Véleményem az EU egyetlen lehetősége a fennmaradásra a föderáció, kialakítása vagyis Európai Egyesült Államok.

  • Drizari!

    Az ellenzékről valóban nincs mit vitázni….Sem egyenként,sem közösen,összesen (főleg ha az ideológiai nézetkülönbségeik, eltéréseik,vitáik,egymás elleni főleg hatalmi játszmáikra gondolunk)
    Sem az EU.parlamenti választásokon,de még a főpolgármesteri választásokon sem rúgnak labdába a szerencsétlenek!
    Utóbbiakról:
    Ugye Horváth Csaba már régebben „bizonyított” leszerepelt..
    Karácsony mind képviselőnek,mind polgármesternek,sőt még miniszterelnöknek is jelentkezett…(mindegy,csak hatalom legyen..)Puzsér meg mint „humorista,megmondóember” szintén polgármester akar lenni,bár az előbbi két jelölttel kapcsolatban osztom a véleményét.!!!!!!!!!!!!!!
    Amúgy az újonnan belépő ismeretlen… Sermer Ádám (egyébként liberális ..) véleményét az előbbi jelöltekkel kapcsolatban
    részben osztom!!!
    Mindent összevetve,sem az EU.-s sem a polgármesteri választásokon semmi esélye sincs az ellenzéknek(beleértve a Jobbik náci szárnyának és az azokkal szövetkezőknek…)
    Na felesleges volt ezt a cikket megírni,az eredmény borítékolható,amit az ellenzék CSAKIS!!!!!saját maga jellemtelenségének,hatalomvágyának köszönhet!!!!
    Részvétem!!!!

  • R.M.!

    Amúgy, ahol egy ellenzék (külön- külön és együtt is…) ennyire hazug,becstelen,hatalomvágyó,az nevetség,megvetés tárgya lesz a többség szemében és ezt érdemli!!!!!

  • Boda Marcsi
    2019 január 29
    6:00 du.

    A szavazás eredménye alapján a többség nem a Fideszre voksolt. Csak szólok. A Fidesz, mint rendes bolsevik pártocska a valós kisebbség nevében hazudozta magának össze a törvényt a kétharmadhoz. Sztálin elvtársa ajánlásával.

  • Próbáljátok meg fölfogni. (Belvárosi B.felmentve, neki nem kell erejét meghaladó ügyekkel bíbelődnie.)
    Szóval: az összes ellenzéki támogató mintegy 2%-kal több, mint az uvartartásé. Ez hibahatáron belül van. De nagyon különböző politikai erők indulása esetén a támogatók száma nem adható össze automatikusan:nem mindenki követi a közös listákat, így előfordulhat, hogy feles többséget se tud szerezni az ellenzéki csoport.
    Márpedig az Alma által felsorolt ügyekhez – pl.mindjárt a kormányalakításhoz minimum feles többség kéne, jőpárhoz (Alkotmány, választási törvény stb.) meg kétharmados. És feles sincs!!! (A Jobbikkal együtt se.)
    Eddig világos???
    Ugyanakkor: van 40 százaléknyi passzív, akik között felmérések szerint ugyan többségben vannak a mai kormányt elutasítók, de nem mennek el szavazni.
    Ugyan már, miért mennének, ha az ellenzékről mást se hallanak, minthogy gyenge,tehetetlen,lusta gyáva, nincs prgamja stb, szóval azokat, amiket nem a Magyar Időkben, olvasnak, meg a tévékanálisokon hallanak, hanem az ún „baloldali” médiákban. Szóval a hőbörgéseket.
    Andrew: nem tudom, mi bajod az oktatási szakasszal, minek kéne benne lennie azon kívül, hogy az oktatásra (is)többet kell fordítani a közös pénzekből, és fel kell emelni a tankötelezettséget minimum 16 évre ismét,hogy minél több gyerek kerülhessen legalább a középfokú oktatásba. Tán annak, hogy akkor ki kell rúgni az összes,konzervatív, jobboldali tanárt? Vagy hogy???
    Slapika! A DK is ott volt, (Varjú pl. a DK alelnöke, Vadai meg elnökségi tagja.)
    De direkt a Te tájékoztatásodra – merthogy közszolgálati kanálisból nem értesülhetsz olyasmiről amit nem az udvartartás csinál:

  • Almási Alma
    2019 január 29
    11:17 de.
    Kedves Alma, ez mind szép, de ezeket a programokat csak egy olyan új kormány tudná kikényszeríteni, akiket ránk kényszerítenek!

  • makokriz
    2019 január 29
    4:48 du.
    Az EU megalakulásakor gazdasági szövetségként indult, de azóta gyarmattartó impériummá kezd fajulni és ezen fofátlanság miatt szerintem már maximum legjobb esetben is csak konföderáciává alakulhat.

  • MAR MASHOL IS IRTAM: Ha az ellenzek NEM lesz egy part, egy akarat, ADDIG NEM TUDNAK GYOZNI!

  • makokriz
    2019 január 29
    4:48 du.

    Szerintem is,
    de azt is tudom hogy ez -egyenlőre-
    teljességel lehetetlenség.Túl sok errefelé a nacionalizmus.

  • Nagyon jó a cikk.Igazat mond.Én már régota ajálgatom az ellenzéknek,hogy olvasgasák már a KANADAI HIRLAPOT ÉS AZ AMERIKAI NÉPSZAVÁT.E KÉT UJSÁGBAN LEIRTAKBOL SOKAT TANULHATNÁNAK.Ha a leirtakbol csak a felét átvennék is át és azt az ország egész területén terjesztenék,láthatnák a választok,hogy milyen véleménnyel vannak hazánkról a nyugaton élő,hazájuk sorsáért aggodó emberek.Sajnos ugy látom,hogy az ellenzék nem olvasa ezeket az ujságokat,és saját,az emberek szivét felmelegitő,könnyen érthetö elképzeléseket sem tudnak adni.Nem is lehet várni elsöprő eredményt sem az UNIÓ választásakor sem az ÖNKORMÁNYI VÁLASZTÁSOKON.A Budapesti baloldali polgármester jelöltek sem tudnak megnyerő modon egymással beszélni.Megnyilvánulásukkal csak elriasztják maguktol a változást nagyon ohajtó választókat és inkább otthonmaradnak.

  • talalom
    2019 január 29
    7:08 du.

    Attól, hogy valaki jobboldali miért kellene kirúgni? Mikor írtam bárhol is ilyet? Már kértelek, hogy se közvetlenül, se közvetve ne csúsztass.
    Ha kirúgni kellene valakit, akkor azt az ötödöt akik a maradványelvű (nem anyagi, hanem emberi, tudásbéli, szocializációs értelemben) tanárképzés aljáról keverednek el a katedrára és egy iskolával egy kerületbe sem engedném be, mint tanárokat (természetesen számos sok jó, a képességeiknek megfelelő szakma van a BKK ellenőrtől a parkőrig).

    BTW, a DK programja, ha már szóba hoztad a kirúgásokat, az alkalmasságvizsgálatról/-felülvizsgálatról sem beszél. Többek között.

  • Geyza
    2019 január 30
    3:36 de.

    Az USE létrehozása szükségszerű. a decibelnacionalisták többsége valójában nem nacionalista, csak egy erős segget keres, amit kinyalhat.
    Valahogy úgy, ahogy anno Horthy is, aki Habsrburgokra esküdve és tisztségébe benyalva magát lett tiszt, az Antantot felszopva jutott hatalomra, és a németeknek gyakorlatilag csontig…. lépett be a háborúba. Hogy aztán a német feneket megpróbálja egy angolra cserélni.
    Ha kialakulna, mondjuk, egy neofrank beütéses új német-római császárság, akkor orbán is pribékjei lennének az elsők, akik csak azon veszekednének, hogy Párizsba vagy Berlinbe menjenek-e először gazsulálni.

  • Figyelo
    2019 január 29
    10:13 du.

    Álláspontom szerint a Jobbikkal sohase.

    Inkább ne győzzőn az ellenzék.

    Nácikkal, volt nyilasokkal, horthístákkal SOHA !!

  • Figyelő:

    Szentül hiszem hogy fel fog emelkedni egy új balos irányzatú liberális és demokratikus párt.
    És mindent vinni fog…feltéve ha addig nem lesz már késő.
    Tudod..túl sok már itt stadion.
    Nem tartanám véletlennek hogy minden falu mellé igyekeznek egy stadiont építeni.
    Annak igen nagy haszna lehet ha a nép egy szép napon 180 fokkal ellenkezőleg kezdi látni a dolgokat….hát építik. Biztos ami ziher.

  • Bibi, írod:
    „Kedves Alma, ez mind szép, de ezeket a programokat csak egy olyan új kormány tudná kikényszeríteni, akiket ránk kényszerítenek!”
    haj, haj… hajaj…
    Kényszerítenek a gazok.
    Bezzeg a fidesz az nem. 😀

    Mondok valamit: nekem mindegy. Én kis pont vagyok, és a kádárkorban is szépen elvegetáltam az oldalvonalon. Én magam 76 éves vagyok, és meglehetősen igénytelen. A gyerekeim tanultak, gondolkodnak, (talán) megélnek, az unokáim nevelésébe aktívan beszálltam, szóval ők már remélhetőleg nem lesznek segghülyék.

    Nekem a hugyos pesti kapualjak is a hazám, nemcsak a pirosfehérzöldbe lobogózott Országház… Az egészségem is elég jó, ha meg nem, hát a haláltól sem nagyon félek. A magyarságot pedig, akik ezt a fideszt zabálják kétpofára, magas ívben le… lenézem. Téged is, jaj istenem, csak nehogy valamit is ráderőszakoljanak…

    Ami az EU-t illeti, van még egy esély, ők bizonyosan meg fogják azt játszani, ti meg – velem együtt – maradjatok ki belőle, és szeressétek Ódor Emiliát… izé… Putyint. Meg a pirosfehérzöldet. Az való nektek.

  • Andrew: Nem csúsztattam, hiszen nem ÁLLÍTOTTAM, csak KÉRDEZTEM, hogy tán a jobboldali tanárok kirúgását hiányolod?
    Nagyon örülök, hogy nem beszél a program alkalmassági, pláne felülvizsgálatról. Az ilyesmi mindig szubjektív – ahogy ma is látjuk. Viszont:a közoktatás – benne a tanárok – folyamatos értékelése fontos lenne,és ebben részt kellene venniük a szülőknek, sőt a diákoknak is, persze az életkoruknak megfelelő kompetenciával.
    KÖZoktatásról beszélek, ahonnan elsősorban kipenderítenék mindenféle hitoktatást. A vallások története viszont beletartozik a történelembe, de azt nem teológusoknak, – pláne nem bármelyik vallás papjának -, hanem történelemtanároknak kellene előadni. Mellesleg a történelemoktatásba beletartozna pl. a politikai rendszerek ismertetése is. Talán nem lenne annyi illúzió – és konkrét félreértés – a demokráciáról sem, ha sokan tudnák: az athéni közvetlen szavazás csak néhány ezer – ha nem néhány száz – felnőtt, szabad és vagyonos férfira vonatkozott. És csak egy néhány ezres közösség irányítását döntötte el. Sokmilliós társadalmakban ennek másképp lehet működnie.

  • Andrew!

    Én is „csak szólok” …..A Fidesz magasan győzött a választásokon,az ellenzéki pártok egyenként siralmasan szerepeltek,és ugye úgy rémlik,hogy együtt (ÖSSZESEN!) sem kaptak annyi szavazatot,mint az előbbi,meg ugye azóta még nagyobb a különbség,mind az összes szavazásra jogosult,mind a tényleges biztos
    szavazók megoszlását arányát tekintve!
    Ne vitatkozzon értelmetlenül,ezt a baloldal is nyíltan elismeri,a Jobbikról már ne is beszéljünk……..
    Ezek ugye tények,amit minden pártelkötelezettség,tagság… nélkül állítok,akkor is ha az ellenzéknek bosszantó a dolog!

  • Tüske Zsófia

    „Inkább ne győzzőn az ellenzék.

    Nácikkal, volt nyilasokkal, horthístákkal SOHA !!”

    Geyza, nem kell aggódnod, ha nem is fogsz össze jobbikkal, a náci, újnyilas és álhorthysta már most ott van a fideszben is. Még Köves Slomó is támogatja őket.

    a magyar politikai paletta olyan, mint a Teleki téri ócskapiac. Ha ügyesen turkálsz, bármit előkaparhatsz onnan.

  • Boda Marcsi
    2019 január 30
    11:50 de.

    Hazudsz nyanya nézd meg a statisztikákat.
    Persze..ha nem tudod értelmezni őket, az más.
    De akkor miért hazudod folyton hogy valami számviteli izét végeztél?
    Mikorpedig láthatólag képtelen vagy két számot kivonni egymásból.

  • Geyza,Tüske!
    Én józan vagyok,nézek,látok,értelmezek:TV,Net,újságok…..meg az itthoni nálatok sokkal értelmesebb,tárgyilagos , nemcsak jobb hanem baloldali ismerősöm is,akik szintén itthon élnek,de ugye
    nem idióták…..és egyetértünk!!!!
    Az idióta szövegetek különösen minősítenek ….benneteket,mert ti is itt éltek(sajnos)!
    Az előző hozzászólásom véletlenül eltűnt,(töröltem)de se időm se kedvem vitatkozni(megismételni) az ilyen agy mosott,tájékozatlan terheltekkel!
    Röviden ennyi,elmentem mielőtt elkapom az agybajt…..meg jobb,szórakoztatóbb programom van,szerencsére

  • Tüske Zsófia
    2019 január 30
    12:21 du.

    Hát ja..

  • Szerencsétlen Geyza!

    Az,hogy te milyen „statisztikákat” nézegetsz….(persze nem látod..)AZ EGY DOLOG,DE UGYE ÉN TÉNYEKET NÉZEK,OLVASOK!

  • Boda Marcsi
    2019 január 30
    11:50 de.

    Pontosan tudható a szavazatok száma. Felesleges kamuznod

  • gyuri10-től kaptam emilkében. Élvezzétek! 😀

    okeletesen egyetertek.

    Orbán Egy Győztes

    jan 29, 2019

    Köszönet Istennek, hogy ismét a sorstól viharvert nemzetre fordítja tekintetét és az esélyek mellé most vezetőt is rendelt !

    Rajtunk múlik, élünk-e a közmondással: „segíts magadon, az Isten is megsegít” ? Vagy nem ?

    Álljunk be a sorba, imáinkkal, tetteinkkel összefogva segítsük Isten akaratát beteljesülni!

    Gyűlölik, mert volt ereje finom testcsellel (ja, kérem, focista) kiszabadulni a magyarellenes SZDSZ halálos öleléséből. Gyűlölik, mert tudják, hogy mindent tud róluk. Gyűlölik, mert derűs, nyugodt, magabiztos.

    Gyűlölik, mert sikeres. Gyűlölik, mert sikertelenek. Gyűlölik, mert szuverén és magyar. Gyűlölik, mert szolgák, zsaroltak, fogottak, fizetettek és magyarellenesek. Gyűlölik, mert rendíthetetlen. Gyűlölik, mert visszapattannak róla, mint Kunhalmi az ajtóról. Gyűlölik, mert a nemzet mögötte áll. Gyűlölik, mert tartása van. Gyűlölik, mert nem fél korrigálni. Gyűlölik, mert nem törődik velük. Gyűlölik, mert magába szippantotta őket a monomániás, bénító gyűlölet.

    Gyűlölik, mert tehetsége bátorsággal párosul. Gyűlölik, mert tehetségtelenek és sunyik. Gyűlölik, mert állhatatosan járja útját.. Gyűlölik, mert harminc éve vív. Gyűlölik, mert semmivé morzsolódnak a percek, és szétfoszlanak bennük a percemberkék.

    Gyűlölik, mert valaki.. Gyűlölik, mert alázatát és kitartó szorgalmát meggyőződéses ürességükön lötyögő nagy mellényük nem tudja kikezdeni. Gyűlölik, mert két lábbal áll a földön. Gyűlölik, mert őt igazolja a valóság. Gyűlölik, mert a cipője sarkáig sem érnek. Gyűlölik, mert vesztesek. Gyűlölik, mert életprogramjuk a frusztráció.

    Igen, Orbán Egy Győztes. ”

    Kedves gyuri10, vettem az adást. Mehetsz a fideszpénztárhoz…

  • Maradi Itthon Maradó

    Bibike, te egy szentimentális barom vagy! A hazaszeretet már az öregasszonyoknak sem trendi!

  • Figyelő!

    „….Ha az ellenzek NEM lesz egy part, egy akarat, ADDIG NEM TUDNAK GYOZNI!”
    ———————————————————————————————————-

    Az egy párt meg az egy akarat az nem ugyanaz! A demokrácia épp a „többpártrendszeren” alapul ( többek között ) és nem is lenne ezzel semmi baj, amíg egy – egy cél érdekében megtudnának állapodni!

  • Almási Alma
    2019.01.30.10: 06

    ” Nekem a hugyos pesti kapualjak is a hazám, nemcsak a pirosfehérzöldbe lobogózott Országház…. A magyarságot pedig, akik ezt a fideszt zabálják kétpofára, magas ívben le… lenézem. Téged is, jaj istenem, csak nehogy valamit is ráderőszakoljanak…

    Ami az EU-t illeti, van még egy esély, ők bizonyosan meg fogják azt játszani, ti meg – velem együtt – maradjatok ki belőle, és szeressétek Ódor Emiliát… izé… Putyint. Meg a pirosfehérzöldet. Az való nektek.”

    —————————————————————————

    Minden leírt szavaddal, mondatoddal egyetértek! Ami az EU-t illeti, tartok tőle, hogy minderre majd csak akkor jövünk rá, amikor már késő!

  • Talalom, a közoktatásról írt elképzelésedet abszolút helyénvalónak találom, különösen amit a vallás és történelem oktatásáról írtál! Ehhez azonban szabadgondolkodású jól képzett töri tanárok kellenének, és nem keretek közé szorított, gúzsba kötött tananyag, az ennek oktatására engedélyt kapott „iskolaszolgákkal.”

    A rendszerváltozás után egy jó ideig nagyjából úgy működött a töri oktatása is ahogy vázoltad – a gyerekem töri könyvében pl felleltem sok olyan tényt és gondolatot ami a rendszerváltozásról szólt – mi tette szükségessé, mi indokolta, hogyan ment végbe stb – benne a pártok szerepéről, felállásáról nem kifejezetten személyekre fókuszálva, bár megemlítve egy- egy eszme képviselőjét, pártjának célkitűzéseit.Akkor még többféle töri könyv közül választhattak a tanárok, kényegesen színesebb és szabadabb volt az oktatás- nem csak a történelemé. Jelenleg Schmidt M. azon töri a fejét, hogy csak és kizárólag a magyar történelmet oktassák a diákoknak – gondolom azt is sajátos elképzelés szerint – bár nem tudom van e valaki aki szerint ez megvalósítható!

  • Besancon! A történelem oktatás amúgy is elég torz: a magyar történelemből vezet le mindent, holott szerintem azt kellene megértetni, hogy a magyarság sorsára hogyan voltak hatással az európai trendek. Talán kevesebben gondolnák, hogy kizárólag isten vagy király, pláne istenkirály áldja vagy átkozza nemzetünket. Ezért nincs is más dolgunk, mint félni és imádni istenkirályt.
    Nekem szerencsém volt: a gimis történelemtanárom miatt. Bár az esti gimiben a tanulás az egyénre van bízva, a tanár csak mint konzulens segít eligazodni a tudnivalók között, ez a töritanár arra tanított: a történelem is objektív, tényeken alapuló, logikus tudomány. Csakhogy sok a hipotézis, aminek csak közvetett úton lehetséges a bizonyítása, és ebben gyakran nem segít későbbi korok logikája sem. Tudni kell, hogy pl. a középkori krónikások dolga elsősorban uruk dicső tetteinek rögzítése volt – és gyakran elővették a fantáziájukat, ha nem akadt elég dicsőség a tényekben. Ez persze a mai napig így van.

  • Almási Alma
    2019 január 31
    3:28 de.

    Látod, nem is jártam olyan messze az igazságtól….!

  • Besancon
    2019 január 31
    10:14 de.

    Látod, nem is jártam olyan messze az igazságtól….!
    ______________

    Akkor most kölcsönösen lelepleződtünk? 😀 😀

  • Geyza
    2019 január 28
    3:06 du.

    tóth péter
    2019 január 28
    10:52 de.

    De…szteem fel is fordulhacc 😀 😀
    Aranyos,egyetlen világot megváltó Barátom !
    Légy szíves magyarázd meg ez az idézet szó szerint mit jelent,neked?Különösen a hacc-cot nem értem.
    Geyza
    2019 január 30
    9:27 de.

    „Figyelő:

    Szentül hiszem hogy fel fog emelkedni egy új balos irányzatú liberális és demokratikus párt.
    És mindent vinni fog…feltéve ha addig nem lesz már késő.
    Tudod..túl sok már itt stadion.”
    A cikkben szó sincs stadionokról!!!
    DE valószínű nektek építették,hogy amikor újra hatalomra
    kerültök , fel haszálhassátok , mint „Pinyócsett” délámerikában!
    Netalán már az új „munkásőrséget” is megalakítottátok?
    Netalán kész a terv arra,hogy a zorbánból második „Nagy Imrét”akartok csinálni?
    Hova fog vezetni ez az őrült gondolkodás-amit itten néha-mindig-előadsz?
    Nagyon szeretett üdvözlettel

  • Andrew!

    Tény,hogy tudható a szavazatok száma,és az is tény,hogy mind az összes számításba vehető népesség,mind a szavazásra jogosultak,meg,ténylegesen szavazók összesítése alapján ugye a Fidesz győzött?…aki ezt cáfolja az vagy nem tájékozott,vagy
    elmebeteg…vagy hazudik!Aki mást állít ,az ugye vagy nincs képben,vagy elmebeteg!……
    Ezt mellesleg bizonyítja,hogy jelenleg (és hosszú távon) a Fidesz kormányozza az országot!
    Na erről ennyit!

    Kár erőlködni…..

  • tóth péter
    2019 január 31
    1:13 du.

    Most berágott a kis náci 😀 😀

  • Boda Marcsi
    2019 január 29
    6:00 du.

    Melyik „többségében” ?
    Nacsak merthogy az ellenzék van többségben…
    jó ha tudod idióta 😀

  • Boda Marcsi
    2019 január 31
    4:19 du.

    Annak idején…
    Olvass utána, ha már nem emlékszel az MSZMP-s pártaktíva ülésekre, ahol a párttitkárnak tapsoltál.

    Annak idején volt egy formálódó párt. Annak az ülésein rendre sokat pofázott egy olyan élcsapat, amelynek a valós politikai támogatottsága és a lakosság körében elért népszerűsége igencsak a kisebbség volt. De azért, mert a párt vezetésében többségben voltak, ezért elnevezték magukat bolsevikoknak. Szemben a valós támogatottságot élvező trockistákkal, mensevikekkel.
    Sztálin elvtársad később valóban többségi támogatást élvezett mindenhol. De ehhez tízezrével kellett embereknek meghalnia.
    A Te Viktorod nem azért kormányoz többségben, mert a többség támogatja, hanem mert szavazatokat vásárolt a határon kívül, és máig sem tudni milyen egyéb csalásokkal (ld. informatikai adatbázisleállítás) érte el azt, hogy manipulált választási törvény segítségével előírt minimumot teljesítse.
    A Te Viktorod egy bolsevik hominida.

  • Boda Marcsi
    2019 január 30
    4:32 du.

    „Az,hogy te milyen “statisztikákat” nézegetsz….(persze nem látod..)AZ EGY DOLOG,DE UGYE ÉN TÉNYEKET NÉZEK,OLVASOK!” írta Marcsika.

    Marcsika, az Ön tényei olyan híresek, sőt „hitelesek”, úgyhogy óhatatlanul meg kell kérdeznem, hogy azt például melyik „tényekben” vetítették az agyába, amikor azt mondta, hogy 8,7 millió a magyarság összlétszáma?

    Ennyi elég is a maga híres „tényeiről”… Borzalom.

    Egyébként menjen fel a választások weboldalára és nézze meg, hogy a Fidesz és a KDNP összesen 49.27%-át kapta a szavazatoknak. Vagyis a felét sem. Azt belátja igaz, hogy a fennmaradó 50,73%-ot ezek szerint nem a Fideszék kapták, hanem a többi párt, azaz a teljes ellenzék. Menjen fel, nézze meg. Belátja?
    Na ha idáig eljutott, akkor Magának mint egy 5 éves szinten lévőnek fel kell tennem a kérdést melyik a nagyobb szám? a 49,27% amennyit a Fidesz és a KDNP kapott vagy az 50,73% amit az összes többi – mondjuk úgy teljes ellenzék – kapott? Na Marcsi, kerekítsünk a segítség kedvéért, hogy ne zavarja a tizedesvessző: Szóval a 49 vagy az 51 a nagyobb? Hmmm? Na most fel van adva a lecke, nehéz kérdés, jól gondolja át melyik a nagyobb szám. Vagy nézze meg mit mond a propaganda gyár mielőtt rábök valamelyik számra.

  • Alma:

    Kár volt kitenned ezt a Gurltiz-féle ömlengést.
    Eddig egész jó volt a napom.
    Most hányingerem lett.
    Nem kicsit,nagyon.

  • OIM*nak
    egészen elment
    a maradék esze is.
    Azt hiszi a Kormány által
    fizetett és elfoglalt Választási
    Bizottság is hazudik a választók számadatait illetően.

    Ekkora egy idiótát.. 😀 😀

  • Geyza
    2019 február 1
    7:18 de.
    _______________

    Nem annyira veszélyes a fiú, mert ezt az ömlengést ő is készen kapta, csak továbbította nekem. Általában csupa ilyen ostoba dolgokkal traktál, ha pedig visszautasítom, akkor előveszi a maga sajátos ízléstelenségeit, amelyekkel személyeskedik… Hiába, tudja ő, hogy marhaságokat hirdet, de a férfiúi büszkeség nem engedi neki, hogy elismerje. Tipikus eset. 😀

  • Geyza
    2019 január 31
    4:28 du.
    Gézukám! Fáj a ” berágott ” igazság??? Így inkább elterelsz?
    Imádlak üdvözletével

  • Ja! ezt elfelejtettem : OIP= oldal idióta pacákja.
    Rendkívüli vagy! üdvözletével

  • Na az ilyen tájékozatlan,uszító,hazug és főleg bunkó alakokkal,mint Geyza nem vitatkozom,azt sem érti amit kérdeznek…leírtam amit akartam(ezt már a legsötétebbek is megérthették)sőt az itthoni ellenzék értelmes tagjai(funkcióban lévő politikusok,és az értelmes baloldali szavazók egyaránt…!!) is felfogták,hogy miért is tartanak itt,de ugye a fórum „esze és krémje” továbbra is teszi a dolgát,na az ilyenek a fanatikus hívek!
    A „gyengébbek” kedvéért,a választási bizottságban minden párt képviseltette magát,sőt nemzetközi, független külföldi szervek is részt vettek az összesítésben!
    Aki az eredménybe nem tud belenyugodni az előbb utóbb bedilizik…Na ez történt itt többekkel!
    hajrá,csak így tovább…van még lejjebb is…!

  • Szerencsétlen Geyza még fogalmazni sem tud:azt írja,hogy én hiszem azt,hogy
    az állítólag „a kormány által fizetett és elfoglalt választási bizottság is hazudik” …..nem én,hanem ő hiszi a lyukas agyával….Már megint berúgott!
    Na jót röhögtem rajta…..
    Elmentem,nehogy elkapjak valamit…..meg ugye jobb műsor van,mint
    ő…….

  • HunCanada!

    Ugye nem az a lényeg,hogy maga kintről…. hajszál”pontosan” tudja hány magyar is él itthon(nem vagyok népességnyilvántartó…).hanem az,hogy aki itt él az tényleg tudja,mi is történik az országban és több hiteles forrásból(nem szánalmas agymosásból),meg ugye 3 Fidesz győzelem után kissé nevetségessé
    teszi magát a kételkedéseivel….!
    na tényleg elmentem…normális szórakozásba!

  • Geyza!

    Nyugi bele, hogy ezt az ömlengést nem Gvuri 10 írta – nem azért mert ő nem ilyen elvakult, hanem azért mert ez a szöveg nem annyira az ő stílusa, szóhasználata! Valószínű ő is kapta valakitől ugyanúgy ahogyan ő is tovább küldte Almának! Ez persze mindjárt tovább gondolásra késztethet bárkit, hogy aki ezt elolvasás után magáévá teszi és azt továbbküldésre méltónak találja, kvázi „sokszorosítja” az maga sem nagyon gondolhat mást, csak esetleg nem szedte így csokorba!

    Szóval így sem jobb a helyzet – de hát Simicska óta tudjuk amit tudunk, miszerint „mindenkinek szuverén joga hülyének lenni….stb” – vagy valami ilyesmi!

  • Mellesleg akárhányan élnek is itthon… ,a szavazásra jogosultak többsége ugye szavazott?akiknek fontos volt!!(aki nem az kiesett),de így is a többség ugye döntött!!!!!(3.szor!)…..ebbe bele kéne nyugodni,akkor is ha többen nem mentek el ,mert a politikából elegük volt(megértem)………
    Feleslegesen ismételgetni, meg ugye nagyon szánalmas dolog többször alaptalanul vádaskodni!
    Mindezt H.C.-nak szánom ,röviden!

  • Boda Marcsi
    2019 február 1
    2:45 du.

    Nem, persze, hogy nem az a lényeg, hogy hajszál pontosan tudja bárki is. De legalább a nagyságrendet eltalálhatta volna „tájékozott”, „hiteles” és magyar emberként is. Nem sikerült. Vajon hogy mondhat valóban hiteles és megalapozott véleményt ennél sokkal összetettebb kérdésekben…? Hát sehogy.

    Minden más hülyeséget leírt ide, de azért az egyetlen kérdésre csak nem sikerült válaszolnia arra, hogy a 49 vagy az 51-e a több. Nyilván nem tudja ezt a legelemibb dolgot sem, úgyhogy módosítok azon, hogy 5 évesnek véltem az értelmi szintjét, legyen mondjuk 3 éves jelenlegi szellemi állapota … gazdasági vezetőként. lol xd.

  • Boda Marcsi
    2019 február 1
    2:45 du.

    Az a helyzet, hogy nem csak magyarhonban élek, de még a választási honlapot is el tudom olvasni.
    Az a bizonyos 49,27 % ott olvasható
    http://www.valasztas.hu/ogy2018
    A másik szám egy kivonással állapítható meg.
    100-49,27
    Ezt bármikor sikerülhet ellenőrizni a honlapról. Ha sikerült bebizonyítani, hogy a 49,27 egyenlő 66.66666 -al, ami ugyabeár a matematikai kétharmad lenne, akkor feltétlenül jelentkezzen a matematikai Nobel-díjért. Mert akkor biztosan bevezetik. Külön kendnek.

    De látom a szokásos üzletmenet zajlik. Amikor belekeveredik a saját ostobaságaiba, akkor eltávozik innen, mint babfőzelék után a bélszél.

  • OIM* ne hisztizz

  • hehe Andrew…

    OIM* elszállt mint a babszél..

  • Besancon
    2019 február 1
    3:01 du.

    Nekem mindegy hogy ki írta, mindenesetre masszív hányingerel lett tőle.

    Más.

    Kérdeztem már de val’szeg nem láttad :

    Abban a kis OTP fiókban dolgoztál a Jakobinisok Terén, ami a könyvesbolt mellett volt?
    Mert onnan mindig jött a Kékbe ebédelni két helyes leányzó.
    Az egyik szöszi volt és igen helyes…De a másik sem volt csúnya !

  • tóth péter
    2019 február 1
    12:57 du.

    Na jó csak azé gondoltam mert itt csendesen hörögsz mint akinek a torkára léptek.

    Végy fel lazább lelki tartást. mert még ér valami.
    Aztán felépülésed után járhatsz a rehábra. 😀

  • Almási Alma
    2019 február 1
    12:25 du.

    Naa..hát erről jut eszembe
    a fiatalabbik Tolsztoj találó megállapítása:

    ” Ha belebujsz valakinek a lelkébe, legyen az akár egy egyszerű földműves vagy utolsó vasgyári segédmunkás, látni fogod hogy az EMBERNEK sehol nincs vége ”

    /Nem szószerint idéztem mert már régen olvastam ezt a novelláját.De igen élvezetesen ír.Valahonnan a huszas-harmincas évekből/

  • Boda Marcsi
    2019 február 1
    3:41 du.

    Marcsika, mindenbe bele vagyunk nyugodva, én biztosan. Felőlem a Fidesz kaphat akár 100%-ot is. Ez a kérdés irreleváns abban a tekintetben, hogy Ön nap mint nap hazudik mint a vízfolyás és / vagy tudatlan ostobaságokat beszél és ír le. Legyen pontos, fogalmazzon pontosan ha állít valamit. Mert az az állítás most aktuálisan nem igaz, hogy a Fidesz szám szerint több szavazatot kapott mint az összes többi. Tessék utánanézni egy adott témának, aztán tessék pontosan fogalmazni, mert így ostoba marad, vagy tudatosan hazudozó ám nagyon gyenge troll. Egyiken sem lepődöm meg az itt töltött évei alapján. Ráadásul ismeretei a Világról, de még csak a Magyarság alapvető és nyilvánvaló kérdésköreiben is vérszegényes, mitöbb hajmeresztően tébolyodott.

  • Áthozat innen:
    „Miről is vitázunk az ellenzékről?”

    Andrew_s
    2019 január 30
    2:39 du.
    _____________

    Inkább Bibi
    2019 január 30
    5:29 du.
    _______________

    Ott írtam:
    „Erre a két hozzászólásra válaszolok a „Válaszféle…” cikknél. Azért ott, és nem itt, mert ezt a cikket Chris hamarosan lezárja, és így semmiféle formában nem lehetne reflektálnotok.”
    _____________________________________

    Voltaképpen az MSZMP-MSZP átalakulásról ejtenék néhány szót.

    Az MSZMP – mai szemmel nézve – a rendszerváltás előtt egy rettenetes tömegpárt volt. 70 ezres tagság, amelyek között ott voltak a régivágású, meggyőződéses, „korszerűtlen” gondolkodású kommunisták. Emellett a párt zöme, akik kisebb-nagyobb érdekből, karriervágyból léptek be a pártba.

    Ezen felül azonban létezett egy szűk vezető réteg, tanult, gondolkodásra és változtatásra képes, politikai és diplomáciai gyakorlattal rendelkező emberekből. Ide tartoztak Németh Miklós, Horn Gyula, Nyers Rezső, Kovács László… és őket támogatták azok a gazdasági vezetők, akik már elléptek a szigorú, „kommunista” gazdasági mintáktól, például a Bábolna vezére Burgert Róbert, vagy a bankár Fekete János, vagy épp Demján Sándor vállakozó. Ők vezényelték le a rendszerváltást, és szerintem jól. Persze volt ebben a szűk körben olyan is, aki csak az új gazdasági lehetőségekre spekulált.

    A fent említett vezetőkön kívül a tagság spekuláns része a spontán privatizáció során nagyvállalkozóvá vált, és sokuk ki is lépett az MSZP-ből, hiszen már nem volt rá szüksége. Nás részüket a későbbi politikai viharokban szerintem megvásárolták. A régivágású kommunisták létre hozták a Munkáspártot – amely szép csendesen ki is öregedett a politikából. A kisebb-nagyobb karrieristák pedig kiléptek, és más, perspektivikusabb pártot kerestek maguknak, elsősorban az MDF-et, kisgazdákat, szocdemeket. Egy biztos, liberálisok nem kívántak lenni, mert az már látszott akkor is, hogy nem egy perspektíva.

    Tehát a maradék MSZP a céltudatos és – még egyszer hangsúlyozom: politikai tapasztalattal rendelkező – vezetőkből, valamint az új gazdasági lehetőségekre, privatizációra, kárpótlásra, korrupcióra alapozott meggazdagodás kedvéért pártban maradtakból állt.

    Amint azonban feljött a Fidesz csillaga, az MSZP silányabb, gazdaságilag korrupt részét könnyen „magukévá tették”. A céltudatos, régi, tapasztalt vezetők jobbára kihaltak, vagy visszavonultak, a politikai elvekkel rendelkező aktív tagok átmentek a DK-ba, így mostanáig az MSZP kesztyűbáb volt a Fidesz kezén. Egy két éve kezdenek megjelenni a politikában a fiatalok, akikre a Fidesznek a fene nagy elbizakodottságában már nem terjed ki a figyelme elég alaposan.

    Itt tartunk most. Isten malmai lassan őrölnek. Hogy hová fejlődik ez a helyzet, arról fogalmam sincs, de sokféle lehetőség van benne szerintem…

    De ti csak még mindig szidalmazzátok a komcsikat meg az ellenzéket anélkül, hogy észrevennétek, hogy már nem ugyanaz a helyzet, mint 4-5 éve…

  • És még valamit: A hajdani MSZMP kiskarrierista párttagok zöme képezi ma a Fidesz lelkes szavazóinak a krémjét, valamint az aktivistáit… Gondolom, nem véletlenül. Például a Marcsi… 😀

  • Alma: lehet. Olyan 25 év múlva.

  • tóth péter
    2019 február 1
    1:02 du.

    Nyalodamarcsit mi ? 😀
    Gondolom gyengéid lehetnek
    az ilyen 174 centisre töpörödött
    harcias anyókák, akik fénykorukban
    a Kárpátok Claudia Cardenáléjai voltak.

    Ő maga írta ezeket magáról,
    tehát igazak lehetnek hisz ő soha
    nem hazudik.Ezt is ő maga írta magáról,
    akkor meg biztosan igaz, hisz ő sohase hazudik.

    Ezt is ő…na jó elég hehehe

  • Almási Alma
    2019 február 2
    5:18 de.

    1. Nem szidalmaztam a kommunistákat. Mondjuk kevés kommunistával találkoztam, de azok mind idealista békés emberek voltak. Tekintettel arra, hogy a kommunista nem azonos az olyan figurákkal, mint Pozsgay, Kövér, vagy a hasonlók;
    2. Nem szidalmaztam az ellenzéket sem. Leírtam, többször és különböző szófordulatokkal is, hogy mi a problémám, mi az, amit kritikusnak, netán kritikán alulinak tartok. Érdemi cáfolat nélkül kerültek lesöprésre olyan szövegekkel, hogy „majd jönnek a fiatalok, és szavazzunk bizalmat, ha nincs is mire”. Nézd! Azt hiszem kinőttem abból a korszakból, amikor az oviban azzal rohangásztak a hangadók, hogy „Ki játszik ilyet, majd megmondom milyet”. Ettől még hihetsz a „majd kiderül, és jó lesz” semmire osztogatod bizalmadban. Ahogy talalom is hihet abban, hogy majd jön egy igazi ellenzéki messiás, aki csettintésre mindent megold. Kompromisszumos program, illetve annak érthető kommunikációja nélkül.
    3. Valóban nem ugyanaz a helyzet, mint 4-5 éve. Rosszabb. Akkor olyan figurák játszottak mint pl. a legalább a saját populista elveiben, celebségében kiszámítható Mesterházy. Mára az olyanoktól várják sokan a megoldást, akiknél legfeljebb az elvtelen populizmus és a technokrata kommunikációmanipuláció számít elvnek. Ld. Puklit, a Fidesz-kreálta pintyőkét, Fekete Győrt, aki a semmiből hazudott párt-bázist magának (a Noolimpia aláírásai nem, a pártalapításról szóltak), G. Marci, aki a saját bevallása alapján is provokátor (anno DK-tüntis pofozkodás óta). Néha csak az elvtelen hatalom-, és ötperc-kergetés, mint Szél Berni esetében.
    De természetesen beléjük helyezheted a bizalmadat, ha akarod. Ahogy Blankába is. Azon az alapon, hogy a trágárság már megy, és akinek az Isten trágyaszájt ad, annak megváltó erőt is ad.
    Magam fenntartom azt a véleményem, hogy ez az ellenzék alig ellenzék, és többet használ Orbánnak, mint amennyire alkalmas a leváltására. Ha pedig pl. FeketeGyőrA. kerülne Orbán helyére még csak minőségi váltásnak sem gondolnám.
    S igen, ismertem fiatalokat, akiket alkalmasnak tartottam volna egy pragmatikus szakpolitika kialakítására, illetve képviseletére. De őket vagy kiszorították a színpad és húsos fazék tolakodók, vagy a pártok sokadik szintjén fásultak, míg meg nem unták. Néhányan annyira, hogy az országból is távoztak egy fásult legyintéssel.
    Jelenleg az ország a következmények nélküliségét élvező szájtépők, legyintők, fórumforradalmárok (mi sem vagyunk mások) országa. A politikai viták meg a „kinek jusson a nagyobb kanál” kérdései körül forognak az emberek feje felett.

  • Csupán egy korrekt,őszinte választ várok,mind a főszerkesztőtől,(moderátortól)mind a cikk szerzőjétől,akkor is ha történetesen,..jobboldali vagyok(de nem elfogult!!!!!!!!!!!!)
    Az ellenséges,sértegetők véleményére nem vagyok kíváncsi a továbbiakban,kivéve,ha józanul,hitelesen és normális hangnemben
    érvelnek!
    Üdvözlettel:Marcsi

  • Boda Marcsi
    2019 február 2
    4:32 du.

    Neked nincs szükséged érvekre,
    csupán ukázra a Pártközpontnól.
    Csakúgy mint annó.Te pártkanca:D

  • Boda Marcsi
    2019 február 2
    4:32 du.

    Most sem felelt egy kérdésre, hogy a 49 vagy az 51-e a nagyobb szám. Érti Matematika, nem politika!
    Ez a kinyilatkoztatása azt jelenti, hogy akkor mostantól homokba dugja a fejét a válasz helyett. Mea Culpa helyett mint most is, amikor tudja hogy tévedett és/vagy hazudik, illetve trollkodik. Brávó! 🙂 Van még lejjebbi szint amit még nem ért el Marcsi? Pedig felfelé is juthatna, ha tisztesség szorult volna magába és homokba dugás helyett a fejét arra használná, hogy önkritikát gyakorol – De nem, minek az ugye? Édes Istenem! 🙂 Borzasztó a habitusa!

  • HunCanada
    2019 február 2
    8:27 du.

    OIM*.-ba tisztesség ??!

    Hát az egész (általa itt leadott) élettörténete
    a hazudozásról és áskálódásról szól !
    Amit -ráadásul- úgy állított be
    nekünk, hogy az dicsőség !
    Ő biológiailag aljas

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • HunCanada
    2019 február 2
    8:27 du.

    Ezt a szélmalomharcot már többen megfutottuk.
    Magam is többször kértem Bodát tényszerű cáfolatra, ha nem tetszik valami. Többnyire elment reklámot nézni, vagy a pártirodába válaszért. Aztán visszajött a lózung-gyűjteménnyel.

  • Andrew_s
    2019 február 2
    2:32 du.
    _______________

    Kedves Andrew, én korántsem vagyok tökéletes. Politikustól sem várom el, hogy tökéletes legyen. Nem bánom, ha saját magának is jót akar, de azt elvárom, hogy az országnak jót akarjon, és nem csak egyes rétegeknek, hanem MINDENKINEK. Tudom én (mert már sokszor a fejemre olvasták), hogy szerintetek „mindenkinek nem lehet jót tenni”, csakhogy ezt nem írom alá. Egy jó kompromisszum mindenkinek jó. Ez az én első tételem.

    A második pedig az, hogy MINDENKINEK megadom kezdetben a bizalmamat. Mert bizalom nélkül nem lehet társadalomban élni. Természetesen van, aki elég hamar eljátssza a bizalmamat, és akkor annyi. De mindenkire nem acsargok csak úgy, bizalmatlanságból.

    Én úgy látom, Magyarországon kétféle ember él. Az egyik teljes bizalmat szavaz Orbánnak, és ezért támogatja. A másik SENKIBEN nem bízik, ezért aztán ő is indirekt módon Orbánt támogatja.

    A politikusokkal viszont az lenne a helyes viselkedési mód, hogy kezdetben bízzunk meg benne, azután pedig SZORÍTSUK RÁ a korrekt, megbízható viselkedésre.

    Ha mindenkit elutasítunk, akkor sohasem lesz senkink…

  • BM: „Csupán egy korrekt,őszinte választ várok,mind a főszerkesztőtől,(moderátortól)mind a cikk szerzőjétől,akkor is ha történetesen,..jobboldali vagyok(de nem elfogult!!!!!!!!!!!!)”
    Mire vá választ??? Merthogy kérdés nem következett…

  • Andrew: Tévedsz, se kommunistát se technoizét nem várok „messiásnak”. De úgy gondolom, igenis felelősségem, hogy ha fontosnak érzem a közösség ügyeit, akkor tegyek is valamit. Mivel nem vagyok se olyan szép, se olyan okos, se olyan gazdag, hogy egymagam világmegváltó legyek (nem is hiszek az ilyesmiben), tehát olyan közösséget kell keresnem, amelyben a hozzám legközelebb álló dolgok fontosak, és közösen tehetünk is valamit. Legalább azon a szinten, hogy nem hazugozom, ostobázom le azt, amiről fogalmam sincs.
    Alma! Az MSZP alapító tagja voltam, és bizony 1990 és 94 között nem voltunk gazdagok. Azok, akik meggazdagodtak valamilyen úton, kerültek bennünket. Két (nem túl jól) fizetett alkalmazottja volt a szervezetnek: az elnök,aki heti hét napban, napi 14-16 órát volt jelen, és egy titkárnő,aki a házban vette föl a telefont, küldte az értesítéseket nekünk stb. Mindannyian ingyen dolgoztunk: én pl. 9 évig írtam, szerkesztettem ingyen a helyi szoci lapot, de ingyen szórólapoztunk, plakátoltunk stb. A tagdíjakból került pénz papírra, és volt nyomdász, aki nagyon kedvezményesen megcsinálta stb. Ha sikerült megcsípnünk 1-1 önkormányzati helyet, a képviselő a tiszteletdíja 20%-át beadta a közösbe: ez volt a kampányalap. Az az elnök 94 óta zsinórban ogy képviselő: méghozzá egyéniben,ahogy egy másik tagunk 10. éve polgármester – szoci színekben.
    Ez az elnök – bár miniszter is volt a Horn kormányban, – annyiban gazdagodott meg, hogy a panelből családi házba költözött, és úgy tudom a két gyereke külföldön tanul. Ennyi mindenképpen kitelik az átlagon felüli fizetésből, meg juttatásokból.
    (Már nem lakom ott, így mindennapokról nem tudok, de maradtak barátaim.)
    Nyilván vannak-voltak az MSZP-ben is,másutt is, akik egyéni gazdagodásra használták a befolyásukat – de a mai rezsim kizárólag erre, a megvesztegetésre használja a hatalmát.
    Egy minimális bizalomra azért szükség lenne – különben maradunk a tízmillió hőbörgő, acsargó hazája. Itt meg már Fekete-Győrt is alázzák, holott erre a fiatalemberre érdemes lenne figyelni, úgy tűnik, tudja mit akar, és azt hogyan akarja elérni.

  • Boda Marcsi
    2019 február 2
    4:32 du.

    ” Csupán egy korrekt,őszinte választ várok,mind a főszerkesztőtől,(moderátortól)mind a cikk szerzőjétől… stb ”

    Boda, te vársz választ bárkitől is, te aki semmire nem tudsz és nem is akarsz válaszolni?
    Jól látható, hogy magadtól semmire nem vagy képes, amit nem vertek mondóka szerűen a fejedbe, azt még csak ne is érted, vagy ha mégis, teszel rá! Neked van a legkevésbé okod, hogy a „józanul,hitelesen és normális hangnemben érvelnek!” alapon elvárásaid lehessenek!

    Bár ne így lenne – de veled nem az a baj, hogy „jobboldali vagy” – mellesleg nem vagy az, te egy semmilyen oldali elvtelen megalkuvó vagy, mikor mit kíván a saját, jól-rosszul felfogott érdeked, hanem az, hogy a minimális önálló gondolatokra és mérlegelésekre is képtelen vagy!

    Mellesleg sokat hivatkozol a baloldali ismerőseidre, „barátaidra” akik mind egyetértenek veled mindenben „igazat adnak neked” – na hát akkor mitől is „baloldaliak” ezek az ismerősök, ha minden bárgyú tézisedhez tapsolnak neked? Logika Boda ! Előbb gondolkodj, aztán írj! Nem először mondasz ellent saját magadnak, anélkül, hogy észrevennéd!

  • Almási Alma
    2019 február 3
    5:41 de.

    „Egy jó kompromisszum mindenkinek jó. Ez az én első tételem.”
    Teljesen egyet értünk. Pont ezért zavar, hogy az ellenzék nem egy kompromisszumos egységre törekszik, hanem egymás leváltására.
    „De mindenkire nem acsargok csak úgy, bizalmatlanságból.”
    Ha van kedved visszaolvashatod, amiket írtam. Nem tartom jellemzőnek, hogy pl. egy tüntetés ELŐTT írtam volna kritikusan a tüntetésről. Utána ellenben ne kelljen tapsolnom ha nem nyújtott semmi pozitívat. Márpedig az ökölrázás (szóban, gesztusban, stb.) nem pozitív üzenet. Olyan, mint az asztalra csapás a kocsmában. Levezeti az indulatokat de gyakorlatilag nem változtat semmin.
    „azután pedig SZORÍTSUK RÁ a korrekt, megbízható viselkedésre.”
    Orbánt milyen sikerrel tudod rászorítani? Nem vállalt személyében semmit, így nincs mit rajta számon kérni. Ezért is írtam, hogy elvárnám a személyes felelősség vállalását egy közösen is vállalható programban. Az ilyan politikus viszont olyan ritka madár hazánkban, hogy egy fél kormány sem jönne belőle össze. Az ellenzék pedig ugyancsak forró krumpliként kezel minden ilyen kérdést.

    De továbbra sem az igehirdetést tekintem életcélnak. Magam nem fogok oviudvari játékokhoz asszisztálni, de Te nyugodtan helyezd bele a bizalmadat a Pukli-osztályú törtetőkbe is akár.

  • „Egy minimális bizalomra azért szükség lenne – különben maradunk a tízmillió hőbörgő, acsargó hazája. Itt meg már Fekete-Győrt is alázzák, holott erre a fiatalemberre érdemes lenne figyelni, úgy tűnik, tudja mit akar, és azt hogyan akarja elérni.”
    _____________

    Kedves talalom, szégyellem ugyan, de bevallom, Fekete-Győr iránt egy kis averziót érzek én is. Nehéz megmagyaráznom, hogy miért, de valami berzenkedik bennem, ha meglátom a képét. Mindazonáltal nem mondok rá semmit, mert nem is tudok semmit. Egyelőre VÁROK. Sajnos elég jó pszichológiai érzékem van… 🙁

  • talalom
    2019 február 3
    7:08 de.
    Ha már ezt láthatóan nekem címezted:
    „Legalább azon a szinten, hogy nem hazugozom, ostobázom le azt, amiről fogalmam sincs.”

    Gondolom számos olyan idézetet tudsz tőlem szövegkörnyezettel kiemelni, ahol lehazugoztam, leostobáztam bármit, illetve bárkit úgy, hogy nem volt ott konkrét helyzet, netán idézet, illetve forrás megjelölve.
    A listát előre is köszönöm, és akkor a konkrétumok mentén tudunk tovább „beszélgetni”. Amennyiben a lista elmarad, akkor a csúsztató lózung-pufogtatást berekesztem, ha nem haragszol.
    Anno leírtam, hogy mit várok el személy szerint egy tüntiszervezőtől, illetve az ellenzéki pártoktól. Számos helyen konkrét idézetekkel, illetve forrással alátámasztva emlegettem azt, hogy a megvalósult gesztusrendszer Orbánt fogja erősíteni. Nem Neked lett igazad annyiban, hogy Botka a fasorban ,aradt, nem tett le értékelhető programot az asztalra, és az ellenzék nem nyerte meg a választást úgy, hogy az utolsó estén is egymással voltak leghangosabban elfoglalva.
    Pedig Isten bizony örömmel kértem volna elnézést egy ellenzéki győzelemesetén a téves helyzetértékelésemért. Akkor is, ha Tőled ilyet nem várok el 🙂

    Fekete Győr lehet Neked egy nagyon szimpatikus fiatalember. Tőlem azzal kávézol, akivel akarsz. Arra is szavazol akire akarsz. Azt sem vitatom, hogy tudja, hogy mit akar, és hogyan. A jelek szerint feltűnést és hatalmat akar. A hogyanba azonban neki belefér az a fajta hazugság, amivel a Noolimpia aláíróra hivatkozva alapított pártot, ami nettó politikai hazugság volt. Egy semmire hatalmat hazudó politikai kóklernek ott van Orbán. bőven sok az az egy is.

  • Besancon!

    Így igaz, csupán,ha nem is őszinte,de korrekt választ vártam a főszerkesztőtől,moderátortól,szerzőtől(lehet,hogy túl naiv voltam és magamból indultam ki?…)mint általában a normális emberek között szokás….
    Az egy dolog,hogy bár jobboldali vagyok(de normális és nem elfogult,mint az itteni baloldaliak),de ugye az állításoddal szemben én ,mindig véleményt írok(akkor is ha netán se Te,sem mások nem fogják fel…ami nem az én hibám!)
    Ezzel szemben több itteni hűséges alattvaló véleménye megjelenhet,többeké ráadásul alpári stílusban…. !
    Na ez nagy szégyen a fórumra,még a leszerepelt ellenzéken is túltesznek,amellett,hogy bőszen hirdetik,hogy ez egy „demokratikus fórum”….holott sajnos csupán egy „ellenzéki
    kerekasztal”
    Bár vannak akik hasonlóan gondolkoznak,mint én és mégis megjelenik az írásuk,de sokakat sikerült elüldözni….
    Na mégis miben reménykednek????Ugyanúgy leszerepelnek,veszítenek, mint a szélsőséges,hazug ellenzék,akik nem vállalják fel a tisztességes vitát,eszmecserét,(csak az eszetlen többség általi cirkuszt …)mert félnek tőle!
    Na kibírom a dolgot,és levonom a magukkal (a fórummal…)kapcsolatos szomorú konzekvenciát….de ugye túlélem,a hasonló normális többséggel együtt!

  • mellesleg többször javasoltam,hogy politikától független sokakat érintő témákról is írhatnának….de ugye nincs semmi normális ötletük az uszításon kívül,ami szomorú ( szegénységi bizonyítvány!)
    Például arról is írhatnának,hogy mind Kanadában,mint az USÁ-ban
    ítéletidő,hó,hideg tombol,több halálos áldozatot is követelve,nos többünket érdekelne,hogy a kint élő magyarok túlélték-e,jól vannak-e? és persze(nekünk…) természetesen ,minden tisztességes,normális ember aggódása ami nem pártfüggő….(a nagyon gyengék kedvéért…Na erről ennyi!

    Nagy „csoda”(és emberség)kellemes csalódás lenne ,ha netán
    reagálnának…….Ha nem azt is kibírom…nem kell aggódni!

  • Boda Marcsi
    2019 február 3
    1:32 du.

    Te idióta.
    Gondolod majd pont veled
    fog itt foglakozni mindenki?
    Ez az idióta azt képzeli magáról hogy ö a Világ közepe.
    Csak mert naponta elmagyarázzuk neki, mekkora egy idióta is ö

    Csakhát félreérti az idiótája 😀 😀

  • „Magam nem fogok oviudvari játékokhoz asszisztálni, de Te nyugodtan helyezd bele a bizalmadat a Pukli-osztályú törtetőkbe is akár.”
    ________________

    Kedves Andrew…
    Tudod mit?
    Adok neked nokedlit…

  • B. Boda! ISMÉT: MIRE vár választ, hiszen nem tett föl egyetlen kérdést se.

  • Talalom:

    Csak fontoskodik az ostobája

  • Almási Alma
    2019 február 3
    2:36 du.

    Csak ne körömpörkölttel. Nem szeretem. Főleg nem világos ingben 🙂

  • Geyza
    2019 február 3
    5:41 du.

    Nem vették fel a telefont a pártirodán. Így most üresjáratban ír.

  • Boda Marcsi
    2019 február 3
    1:32 du.

    Besancon!

    „Így igaz, csupán,ha nem is őszinte,de korrekt választ vártam a főszerkesztőtől,moderátortól,szerzőtől(lehet,hogy túl naiv voltam és magamból indultam ki?…)mint általában a normális emberek között szokás….”

    ——————————————————————————-

    Kedves Boda M. – Még mindig nem érted, ahhoz, hogy valaki választ kapjon valamire (bármilyet is) az kell, hogy előzően kérdést tegyen fel – nem ? Te azonban nem tettél fel kérdést, csak szenvelegsz itt, és nyalogatod a nemlétező sebeidet, ki tudja mi okod rá, és várod a választ; de szerintem magad sem tudod mire!

    Más: ha ez a fórum valóban egy „ellenzéki kerekasztal” akkor te mi a fenét keresel itt? Csak nem ellenzékivé lettél itt nagy titokban, a többszöri kitiltás alatt? Mindaddig, míg a te és jó néhány „ellenzékiséggel nem igazán vádolható” fórumtársad írásai, hozzászólásai itt olvashatóak addig nem beszélhetünk ellenzéki kerekasztalról! A KMH alapban demokratikus és szabad elvű fórum, amibe a szélsőségek kivételével minden és mindenki belefér, oldaltól függetlenül – látod, még te is! De ha úgy találod, hogy ez egy „libsi fészek” ahol nem érzed jól magad, hát keress másik, szellemiségednek inkább megfelelő fórumot, ahol értékelik, a kormánypárt iránti mélységes elkötelezettségedet – biztosan találsz ilyet!

    A cikkek témáit illetően meg nyugodj le, Figyelővel együtt folyton a témákat kifogásoljátok, szerintetek mindig pont másról kellene írni, mint amihez épp hozzászóltok, soha semmit nem találtok indokoltnak. A folyamatos kritikák helyett inkább írjatok „érdekes” mindenkit foglalkoztató cikkeket, a lehetőség adott, szerintem C. A. éppúgy helyt ad neki mint Andrew vagy talalom cikkeinek – persze egy bizonyos szintet megkíván – a lényeg, hogy legyen valami „apropója” Már többször írtam azt is, hogy itt, ezen az oldalon mi nem megrendelők vagyunk hanem vendégek, egy adott körülményhez és felálláshoz kell alkalmazkodnunk – nem kötelező senkinek a jelenléte, de ha önszántából elolvassa a napi aktualitásokat, és még ír is hozzá véleményt, akkor alkalmazkodnia kell Ami kevésbé érdekel, ahhoz nem fűzöl semmit, hanem tovább lapozol – rendben? Szóval sok mindent lehet, akár odébb állni is, de az nem működik, hogy állandóan azon nyűglődtök, hogy miért a kékről ír valaki, amikor ti a zöldről akarsz olvasni! Nosza, írj arról, mi meg majd jól elolvassuk, és véleményezzük! Ha minden cikket „feleslegesnek” találsz, akkor ismét megkérdezem, mi a fenéért vagy mégis itt?

  • Geyza
    2019 február 1
    6:24 du.
    Geyza
    2019 február 2
    8:47 de.
    Cukifalat,drága,aranyos , kedvesen kedves Gézukám!
    Ügyesen akarod manipulálni a helyzetet
    üdvözletével.

  • Besancon!

    Kiegészítés, leírtad a lényeget az a nagy bajotok,hogy „mit is keresek itt”? hát ugyanannyit,mint mások,csak az a kínos,hogy én tényeket valóságot írok,amire ugye csak hazug ismétlésekkel tudtok válaszolni,és rájöttetek,hogy ez egyre inkább égő rátok nézve!
    Normális esetleg eltérő véleményen lévő emberek képesek ,kultúráltan,érvekkel vitatkozni,ami ugye a fórum részéről nem igazán jellemző…….
    Na ennyi!Jobb dolgom is van!

  • Andrew_s
    2019 február 4
    3:04 de.

    Hehehhe..

  • HUNT*

    Manipulálod te magadat éppen elégg.
    Nem kell hogy még én is manipuláljalak.
    Arra talán kérd meg védencedet bizonyos OIM* úrhölgyet.

    *HUNT = Humortalan Náci Tóthpéter
    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • Boda Marcsi
    2019 február 4
    2:38 du.

    A te „tényeid” csak neked kínosak mert annyi bennük a valóságtartalom mint macisajtban a brummogás.

    Te idióta 😀