Palkovics a kápó?

2019 február 9 8:18 de.45 hozzászólás

Az utóbbi napokban sokan csacsognak azon, hogy Palkovics László, a miniszter, kiszervezné az MTA kutatóintézeteit az MTA kereteiből. Biztos talál rá még vagy száz magyarázatot. Végső soron bármit meg lehet magyarázni, és kellő hangerővel és sokszor mondva az igazságtartalma is mellékessé válik. Ahogy azt egy német birodalmi propagandaminiszter már bebizonyította.

A leginkább égető kérdésként azonban az motozz a nyakamon levő csontbuborékban, hogy kinek tetszett meg vajon, az MTA székháza? Mert annyira hülye, magától, még Palkovics, a miniszter, sem lehet, hogy az MTA de facto megszüntetése mögött ne is sejtse: egy kiüresített, saját kutatói hálózat nélkül maradt szervezetnek nem kell akkora székház. Miközben persze egy pillanatig sem vitatom, hogy az akadémiai rendszerre valószínűleg ráfért, illetve ráfért volna egy átszervezés. Az ilyesmi sosem árt néha egy hiperhierarchiát mutató és ezért kontraszelekcióra hajlamos szervezetnél. Márpedig az MTA ilyen. Elvégre nehéz azt mondani, hogy akinek nem tetszik az akadémiai rendszer, az menjen át egy másikba. Nem lévén hazánban másik. Külföldön persze van, de az mégsem egy alternatív MTA, hanem valami egészen más. Na, mindegy. Ezen polemizáljanak a tudománypolitikusok.

Már csak azért is, mert a saját, korántsem felhőtlen emlékeim az akadémiai rendszerről lassan három évtizedesek. Akkor, az ezerkilencszáz nyolcvanas években, kifejezetten az volt az érzésem, hogy alapvetően a kutató pályán megfeneklett pártkáderek intenzív osztálya. Akadémiai minősítésekkel, és olykor igen érdekes világszemlélettel. Leginkább azon fáradozva, hogy a szervezeti hatalmuk megtartásával intenzíven titkolják a saját inkompetenciájukat. De ez egy nagyon szubjektív, és nem is teljesen igazságos kép. Számos olyan embert ismertem meg a kutatásban, akik ismeretségére mai is büszke vagyok. Még akkor is, ha sokaknak közülük már csak az emlékét őrizhetem. Igaz, ezek többsége nem az akadémia székházában töltötte a mindennapokat, hanem a kutatóintézetekben. Még akkor is, ha birtokoltak valamilyen bizottsági tagságot. Ám magam sem ismertem, ismerhettem mindenkit. Így nyugodtan zárójelbe is tehető mindez.

Az azonban aligha, hogy maga az intézményi hálózat jelenti a tulajdonképpeni akadémiát. Nem a vízfejet, illetve a kirakatot, hanem a tényleges tudomány szövetét. A napi munkakapcsolatokkal, a formális és informális emberi hálózatokkal. A napi mosolyokkal, az eltört kémcsövekkel, és olykor az anyázásokkal. Ez aligha változott az évizedek folyamán. Nem azért, mert a tudomány olyan, amilyen, hanem azért, mert az emberek olyanok, amilyenek. Korántsem véletlen, hogy egy igazán merev hierarchia elsősorban az emberi kapcsolatokat igyekszik lezúzni. Mert azt a legostobább vezető is tudja: nem a termelési értekezletek színes grafikonjai dolgoznak, hanem az emberek. A legostobábbak azonban ehhez mindig hozzágondolják, és ritkán ok nélkül, hogy a beszélgetések a büfében, egy konferencia szünetében veszélyesek. A hülyékre.

A most teritéken levő intézkedéscsomag így két legyet is üthet. Egyrészt okafogyottá teszi az önálló székházat. Másrészt igyekszik egymás ellen fordítani azokat is, akik eddig még nem hozták volna az utálati normát. Legfeljebb az jelentkezik bökkenőként, hogy Palkovics, a miniszter, maga is kutató volt. De talán éppen ezért tudja, hogy hova kell ütni a vezér szolgálatában. Azt is lehetne persze mondani, hogy „van az a pénz”. Szerintem nincs. Ha valaki csak egy kicsit kutató volt a büdös életben, és nem csak egy volt a kutatói székbe hullott párt-forgácsok közül, annak nincs az a pénz. Ettől még Palkovics, a miniszter, lehet a kontraszelektált rendszer állatorvosi akadémikusa. Némi kápó-mentalitással. Esetleg megzsarolva.

45 hozzászólás

  • Nekem egészen más, sokkal pozitívabb tapasztalataim vannak az Akadémiáról. Mondhatni, a cikk ebből a szempontból meglehetősen sematikus, és megint – a minden népben megtalálható – néhány sggnyaló karrieristára keni a felelősséget.

    Abban viszont egyetértünk, hogy az épület fontos. Most úgy saccolom, talán egy „I. Viktor Király Uralkodása” című állandó kiállítást akarnak benne nyitni…

  • Így csak a „sértett” és lelkében pitiáner személy viselkedik. Feltételezem, hogy Palkovics Lászlót tarthatták a kutató kollégák az MTA csacsijának. Most törleszthet. Lelkében olyan mint a főnöke. Egyikük sem szerette/szereti, hogy „kis” korukban kicikizték őket. Nem nőtték ki.
    És egyikük sem államférfi, hordozzák az infantilizmusukat (testben és/vagy lélekben, vagy mindkettőben) még ma, felnőtt korukban is. A nagy formátumú személyekre jellemző a régi latin mondás: a sas nem kapkod a legyek után (aquila non captat muscas).

  • Szerintem sokkal racionálisabb ok van emögött: a kutatás-fejlesztésre kapott pénzek lenyúlása, és haveroknak való kiosztása.
    Járulékos haszon (de nagyon fontos) a társadalomtudományi kutatások lebutítása, elzárása a nemzetközi eredményektől.
    A legjobb, ha a tudósok csak nem ugrálnak, és maradnak olyan kérdések vizslatásánál, minthogy: Hogyan keletkezett a lyuk a makaróniban – körülkenték, vagy fúrták?

  • Azt olvasom éppen hogy a Hitleri Németországban is eléggé mostohán bántak a tudós-társadalmmal.

    A java el is hagyta a Hitlerájt. Csak Heisenberg maradt az igazán nagyok közül. Utóbb sokat magyarázkodott miatta.

  • György Molnár

    Akadémikus volt vagy sem, egy beszédhibás bunkó és egy Orbán s@ggnyaló…..

  • Almási Alma
    2019 február 9
    9:06 de.

    Nem rémlik, hogy valaha visszavonták volna annak a tanszékvezetőként elhunyt „nemesítőnek” a fokozatát, aki még a ’80-as években is Liszenko-t tekintette egyik mesterének. Ismertem olyan növényvirológust, aki boldogan mutogatta azt, hogy milyen különleges árpafajtát talált, aminek a 2-3 leveles korában a tünetek egészen mások, mert nem ismerte fel, hogy búza csíranövényeket néz. Az illető ma már a tudomány nagy öregje, de még emlékszem, amikor egy angliai ösztöndíj végén a fogadóintézmény nem győzte feltenni a haza induló repülőre (’83-’84). Anno, keszthelyi kollegákkal igazoltuk a lehetőségét, hogy a melegedéssel baromi nagy növényegészségügyi gáz lesz (’92-’94). A biológiai vándorgyűlésen ezért kikacagtak, és olyan kutatási téma kapott támogatást, ami a kiskunsági nemzeti park üregi nyulainak táplálékválasztását vizsgálta. Pár évre rá az ország burgonyatermnésének nagy részét elvitte a hamuszürke rothadás, amiről anno beszéltünk. A kutatóintézetben a doktori védésemet követő második héten mondott fel az az akkor is már 70+ -os osztályvezető, aki addig is módszeresen kinyírt mindenkit ezen a ponton (vagy korábban, ha akkor ítélte konkurrenciának), és akinek valóban remek szeme volt a fajtaismerethez, de nemesítőként annyi tudományos ismerete volt, mint egy segédrendezőnek.
    De valóban ismertem nagyon nagy tudósokat is és olyanokat, akik Emberként is nagyok voltak. S máig örülök, hogy megismerhettem őket.
    Amellett vállalom, hogy szubjektív ez a véleményem.

    Az MTA, mint hiperhierarchia nagyon kontraszelektált volt, és gyanítom sok szempontból maradt is. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki hülye, aki ott van, hanem a rendszer ilyen. A jelenlegi intézkedéscsomag azonban nem megoldja, hanem fokozza a problémát, és felér egy hazaárulással.

  • talalom
    2019 február 9
    11:46 de.

    Bocs, de a társadalomtudományok egy félig üres halmaz, és hatszázadrendű probléma. Pont ezért mert ott támadni miviktorunk, mert pontosan ismeri a fajtsúlytalanságát abban az értelemben ahogy sokszor használják a fogalamat.
    Másrészt emberi társadalomtól független kutatás valójában nincs. Ténylegesen szinte minden kutatás a társadalom ügye (meg pénze).

  • Ezt mar kerdeztem jo nehantszor, de soha senki nem tudott rea valaszolni.
    Hat kerdezem megegyszer, s azzal on-bizonyito lehet am, meg a kerdesemebn feltett ok.

    Mifele alapon mernek nevezni az onmaguk szervezetet „tudomanyos”-nak, amikor egy maroknyi politikai csoport szolgalatban alnak?

    Igen, amikor az allam alkalmazottaiva valtak a fizetest azoktol elfogadni, semmi mas elnevezheto nem marad.

    Az allam csicskassai !!!!!

    Ha „kutato munkakat” lennek kepesek es hajlandok tenni, hat mi a feneert nem teszik azt mind a kozgazdasagokban mukodo vallalatok szamra.
    Csupan azoknak lehetne szukseguk „kutato munkakra”.

    Az lehetne am az igazi tarsdalom szolgalataban torteno cselekedeteik. S az mindenki eltet segithetne elo, nem csak az allami politikussait !!!!

    Persze a lustaknak es kepteleneknek az ingyen penz az egyedulli lehetoseg.
    Bizonyara mert szukseges „kutato kunkakat” keptelenek sikeresen vegezni !!!

    De hogyan letezhetne barmi foku tudomanyos es gazdasagi elohaladas maskent ????

  • ANDREW_S irta;

    „Tenylegesen ,minden kutatas a tarsdalom ugye (meg penze).

    Holt teves !!!!

    Csak ottan ahol a kutatas nem a tarsadalom letenek es eletszinvonalanak az elomozditasai erdekeben tortenik, HANEM csupan a politikusokat boldogitani es a lakossag penzet elsikkasztani sikertlen ostobasagokra.

    Az az igazi corroption es u.n. plagazilas !

  • Andrew_s
    2019 február 9
    4:01 du.

    Érdekes amit írsz.
    Talán ez lehetett az oka annak, hogy ha egy magyar kutató Nyugatra távozott akkor automatikusan egy tudományos fokozattal lejjebb sorolták be.
    És a legmagasabbat ismételten meg kellett kinnt védenie.

    Ezt akkor hallottam mikor a hazai ürkutatásban dolgoztam.

  • „…a társadalomtudományok egy félig üres halmaz, és hatszázadrendű probléma.”
    Andrew: vigyázz, ezzel közelíted B79 felfogását.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Mindenek előtt, az elit bunkóságáról:

    .

    P á l i n k á s . J ó z s e f . atomtudós, volt oktatási miniszter (Fidesz !), és nem utolsó sorban 2008-tól 2014-ig MTA
    e l n ö k, a napokban elsősorban és nyomatékosan kijelentette ;

    „Ami napjainkban a Magyar Tudományos Akadémia átszervezése körül

    történik , a z . n e m z e t e l l e n e s !”.

    .

    A fenti mondaton túl a neves akadémikus még azt is nyilatkozta, hogy Magyarországon

    „m i n t á v á . v á l t . a z . e l i t . b u n k ó s á g a.”

    – Bizony, ha valaki, hát ő már nagyon közelről ismeri „az elitet ” … 😀

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T. Andrew 4:01-05 !

    Némi ellentmondást vélek fölfedezni a cikked és kommented között.

    A kettőt összehasonlítva, konklúziódból úgy tűnik, hogy a fidSS épület aspirációján túl a többi hajcihővel végsősoron mégiscsak egyetértesz és helyesled… – A lefejezésekkel tarkított átszervezést szükségszerűnek tartod.

    .

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    Geyzám! 6:23/utsó mondat

    Mesélj már konkrétabban! Melyik űrhajóból vette ki (alkat)részét a mi budejovicei tévészerelő kisiparosunk… ? 😀

    .

  • Andrew_s
    2019 február 9
    4:01 du.
    _____________

    Tycho Brahe meg volt róla győződve, hogy a Föld a világmindenség középpontja, mégis nagy csillagász volt. Biológiában nem vagyok járatos, de hogy a genetikát a kommunista elvű emberek miért nem akarták elfogadni, az számomra világos – semmiféle születési előnyt nem akartak méltányolni.

    Az Akadémia, mint minden tekintélyes intézmény, nyilván ki volt, ki van téve a karrierizmus kellemetlen hatásainak. Feltételezem, Horthy alatt volt olyan tudós is, aki a zsidóság alsóbbrendűségét bizonyította. Mindez azonban nem az Akadémia bűne. Az Akadémia olyan intézmény, amely a tudományos gondolkodás, a tudományos eredmények gondozója. Még akkor is, ha nem tévedhetetlen, és még akkor is, ha karrieristák szállják meg olykor.

    Vagyis IGEN, a véleményed ELFOGULT. (Nyilván az enyém is.)

  • Geyza
    2019 február 9
    6:23 du.

    Magam olyan csipp-csupp dolgokkal foglalkoztam, mint mezőgazdaság, illetve ökonikromikológia (mikroszkópikus gombák a környezetben), és rezisztencianemesítés (a legkörnyezetkímélőbb növényvédőszer, amit ki se kell szórni a környezetbe). A doktorimnak nem volt olyan fejezete, ami önálló cikként ne jelent volna meg. Többnyire külföldön. S kimaradt egy teljes fejezet, mert az egyetemi témavezető nem értette. Nem egyet nem értett vele, hanem lövése sem volt, miközben egy külhoni kiadványban megjelent korábban angolul, és ők értették 🙂
    Az automatizmus nem igaz, annyiban, hogy akit az eredményei alapján hívnak, annak csak nyelvvizsgát kellett tennie. Onnan tudom, hogy hívtak anno Wageningenbe, és ha ’87-ben nekem valaki írásba adja, hogy 2 évre rá már nem disszidens az, aki kimegy és nem vágják el húsz évre a gyerekeitől, akkor kibekkeltem volna azt a 2 évet Hollandiában. (itt fordított volt a helyzet: nem hitték el a publikációk alapján, hogy nincs még tudományos fokozatom — akkor még tényleg nem volt)

    Aki „csak úgy” ment ki, nopláne állami javaslatos ösztöndíjasként, azt viszonyt tényleg először parizerért küldték, illetve a koszos kémcsövekhez. A PÁRT ugyanis javasolhatott ösztöndíjra, átrugdalhatott a vizsgákon, de szakismeretet nem adott.

  • Olvasva az itteni hozzászólásokat, úgy látom, Miviktorunk megint beletalált a nemzeti lélekbe…

    Igaz is, minek az a sok hatalomba beleült „tudós”, ma már az interneten minden lényeges tudományos kérdésben el tudunk igazodni, mert a nép egyszerű, spontán tudósai iskola nélkül is leiskolázzák a vaskalaposokat, akik csak a hiúságukat féltik…

    Le az Alkadémiával! Ki kell őket seprűzni a zsíros állásukból!

    Ugyi, kedves barátaim?

  • Tisztelt Dr.Andrew_s !
    – „ökonikromikológia” ?? – én rendszeres olvasója vagyok a Magyar Mikológiai Közleményeknek de erről valóban keveset lehetett hallani…
    – Ismert tény, hogy Simay Úr, kedvenc lapunk munkatársa, e témában is eminens alkotó, nem csak „orbánozásban…
    – De, kár erőlködni, a show-t magasan viszi, Geyza aki az űrkutatásban szerzett ellévülhetetlen érdemeket…
    – Ha, az akadémia tagja lenne, sem csodálkoznék!

  • slapaj
    2019 február 10
    9:04 de.

    Neked SoB* ez nem a „kedvenc lapod”
    Te csak alattomos szemétkedésekre jársz ide.

    *SoB = Slapaj of Bujjárzyúty

  • Almási Alma
    2019 február 10
    8:09 de.

    Aztán meg vegyük ezt a
    Pálinkást,meg a „Tudósok Batthyány Köre”
    elnevezésű, még Gittegyletnek sem jó tárulatot.
    És minekutána „vettük” őket, ne is szóljunk semmitse.
    (Asszem a szenilitásuk önmagáért beszél.Nem tehetnek róla.)

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2019 február 10
    12:00 de.

    Később majd halálra röhögöm magam a jumorodon.
    Most csak előlegképpen agy kicsit : Ha.Haha.

  • Andrew_s
    2019 február 10
    6:02 de.

    Igen!
    Pontosan valami
    ilyesmit hallottam én is:
    Hogy a Párt által átnyomott „népi tudóskáderek”
    miatt volt rossz hírneve a Nyugatra-szakadt szakembereknek.

    Engemet mondjuk hívtak
    1993-94 körül Angliába műszereket
    felújítani és hitelesíteni de kiröhögtem őket.
    Akkoriban itthon két végről égettem a gyertyát
    de meg is volt a haszna.

  • slapaj
    2019 február 10
    9:04 de.

    Csak egy tanmese:
    Egyszer régen dolgozott és tudományos közleményeket lektorált egy bácsi Gödöllőn. Minden hasonlóság a véletlen műve, de rövidítsük T.S.-nek. Először egy lektori véleményben fejtette ki, hogy a „filloplán” hülyeség, mert olyan szerinte nincs. A mikroszkópi képekkel igazolt jelenségek pedig szintén nem léteznek. Ezt később egy tudományos értekezleten, nagy plénum előtt is kifejtette. Akkor azt mondtam neki, a plénum előtt, hogy az iránta érzett tisztelet okán minden szakirodalmi és technikai segítséget felajánlok, ha vizsgálatokat reprodukálni szeretné a cáfolat érdekében. Rég nem él azt hiszem, de ilyen kérés sosem érkezett. Viszont az értekezlet szünetében az elnök lebeszélte a folytatáson való részvételről, mielőtt végképp hülyét csinál magából (egyébként volt egy gombacsoport, aminek tényleg nemzetközileg elismert ismerője volt, ellen annyi és nem több).
    Nos, az, hogy Te miről tudsz, miről vagy hajlandó tudomást venni, és mit hiszel, az a legmesszebb menőkig sem érdekel. Még akkor sem, ha tudod, hogy a Clusiana borítója milyen színű.

  • Almási Alma
    2019 február 10
    4:23 de.

    Azt, hogy a véleményem elfogult magam mondtam 🙂 Az. Viszont éppen azt fejtegettem, hogy eszembe nem jutna az MTA-t, mint intézményt, felszámolni az idők során ott előfordult idióták miatt.

    Azt is látom, hogy a kontraszelektált hiperhierarchia, mint állapot bántja a lelkedet és nem győzöd finomítani. De ok. fogalmazhatsz úgy is, hogy „Az Akadémia, mint minden tekintélyes intézmény, nyilván ki volt, ki van téve a karrierizmus kellemetlen hatásainak. ”
    Valójában minden olyan erős hierarchia, amelyben az előrejutás záloga az előtted álló halála vagy jóindulata törvényszerűen kontraszelektálódik, mert a székben ülő s..gfej nem fog felvenni, támogatni olyat, aki bebizonyíthatná, hogy tökfej. Így a nála hülyébbek futnak be nagyobb karriert. Ha rendszer elég hosszú ideig, a kontraszelekciós lánc megtörése nélkül fenáll, akkor előbb utóbb az egész rendszer kontraszelektálódik, és a többségi elv a bizottságokban már sikeresen végzi ki az esetleges renitenseket is.

    Ha Palkovics egy olyan lépéssel állt volna elő, ami ezt a hierarchikus vízfejet lecsapolja, és új csöveket rak be, akkor igaza is lehetne.
    De valójában az új támogatási rendszere csak ráerősít a belső függelmi rendszerekre, miközben normaként egy még idiótább gittegyletet, a tudomány közeléből is már régen kiesettek szellemi önfoglalkoztatóját, a pofaszőrök örökmécsesi körét, állítja.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2019 február 9
    11:49 du.

    Ahogy Almának is írtam. Ha történet nem a pártkatonai kontraszelekció erősítéséről, a maradék önállóság kivégzéséről, a tudományos műhelyek felszámolásáról szólna….
    ….
    Hanem a kontraszelekciós láncok megtöréséről, egy nemzetközi terepről hívott tudomáynszakmai szakértőkkel végrehajtott tudományos átvilágításról, majd ezt követően a szakmai rostán fenmaradók önálló újraszerveződésének a támogatásáról….

    stb. álmodik a nyomor.

    Fenntartom: ’89-90 -ben az ország elindulhatott volna azon az úton, hogy a tudomány, de legalább a képzés „Svájca” legyen. Mára a bányászbéka fenekéhez is röntgentávcső kell lassan…

  • A magyar-nyelv zsenijeihez :

    Mi a „kapo” magyarul ??????????????????????????????

  • Nem világos számomra, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós és Dr. Palkovics László akadémikus miért adta fel a gyógyító/tudományos munkahelyét? Valaminek kell lenni mögöttük.
    Egyébként Andrew_s-nek tökéletesen igaza van.

  • @Andrew_s

    Én voltaképpen csak a fizikáról tudok valamit mondani. Volt egy akadémikus, aki fiatal korában jelentős eredményeket produkált, de mire eljutott az Akadémiai székbe, máját és tudós eszét elitta. A fizikából már nem sokat tudott, de a CERN-nel és Dubnával közös együttműködést haláláig nagy sikerrel menedzselte – egy ügyes titkárnő segítségével.

    Érdemes lett volna beletaposni?

  • Bendeguz79
    2019 február 11
    12:52 de.

    Nem mindegy neked?

  • Almási Alma
    2019 február 11
    5:36 de.

    Ha ezzel azt akartad írni, hogy egy leépült alkoholista teljesen alkalmas a magyar tudomány menedzselésére, akkor valójában az MTA-t egy rehabilitációs intézetként képzeled el?

    A végső kérdésedre a válaszom az, hogy nem cserélendő össze a szociális foglalkoztató/rehabilitációs intézet egy tudományos munkahellyel. Ez nem beletaposás kérdése. Valószínűleg a feladatra az a bizonyos titkárnő is tökéletesen elegendő lett volna a leírt paraméterek alapján.

  • @Andrew_s

    Azt akartam írni, hogy van, aki még leépült alkoholista állapotában is tud valamit. És nem, a titkárnő nem lett volna alkalmas, mert sohasem tudta kinek, mit és hogyan… Egyébként ismertem néhány zsenit, aki este hatig gyakorlatilag „józan” volt, de utána…

    Na jó, ezeket bosszantásnak írom, bár azért igazak. Az élet bonyolult, és más is van, nemcsak az, hogy „mindenki hülye, csak én vagyok helikopter” – ahogy mondani szokás…

    Már alig várom, hogy te is le-keresztényeskedőzz… 😀

  • Almási Alma
    2019 február 11
    10:28 de.

    Valamint ismert az idiot savant is, mint kategória. Mindenki tudhat valamit. Ha mást nem követ törni.
    Azt hibának tartom, ha egy oktatási/tudományos rendszer nem tud mit kezdeni a tehetségekkel. Jelenleg ez a helyzet. Úgy fél évszázada. Minimum. Miközben a napi gyakorlatot nem lehet szabálysértésre méretezni.

    Amúgy, mint talán kiderült eddig is: Jézus tanításaival semmi gondom. Viszont „kedvenc” keresztényeink marha messze vannak attól.

  • JichakPerlmutter

    Bendegúz79 12:52
    .

    K á p ó = K-PO [-> mint karszalag felirat megismert], azaz a

    KZ Lager (koncentrációs& haláltábor)foglyai közül „kiválasztott”

    fogolyfelügyelő „rendőr”németül kiejtve: k á c e t p o l i z e i

    tábori argó (zsargon) névszóvá,illetve jelzővé vált rosszemlékű

    r ö v i d í t é s e.

    .

  • Én nem hiszem el hogy ez az önjelölt polihisztor Bendeguz nem képes saját magától kiguglizni egy szó jelentését.
    Csak rázza itt magát hogy a téma helyett vele és a hülyeségeivel foglalkozzon mindenki.

  • Jichak Perlmutter;

    Koszonom felvilagositasat !
    Sajnalom hogy kerdeztem, az emelekztetese miatt !

    Ha alu Shalom.

  • JichakPerlmutter

    Geyza! Bocs, de lefogadom, hogy ilyen részletességgel nagyon kevesen ismerik a KÁPÓ, mint a Kácetpolicei ilyen mélységű, eredeti jelentését, ha Bendegúz a kérdését föl nem teszi.

    Tehát, ha úgy lenne, ahogy Te gyanítod, hogy Bendegúz csak úgy á’lá provokatíve kérdezett volna rá, a kérdése ez esetben így is hasznos és szükséges volt az azt nem ismerő, illetve tájékozatlan olvasók felvilágosítása végett…

    A vita, a dialektus az emberi szellem egyetlen előre vivő módszere.

    Üdv: 🙂

  • JichakPerlmutter

    Bendegúz79 10:24 !

    Szívesen!

    Mert az „emlékeztetés” egy-egy csavarral mindig csak megerősít a nácizmus iránti végtelen gyülöletemben, amelyet bizony, mint ezzel a kommenttel (5:25) is, az adott tényszerű és objektív(!) válaszaimmal igyekszem ezt az érzést másokba is plántálni*.

    Hozzátéve azt is, hogy jómagam, bár akkor még annyira picike emberként – aki még beszélni sem tudott – éltem meg a borzalmakat, a zsigereimben viszont ma is . é r t e l e m m e l . hordozom az „élményeket” és az akkor embertelenül legyilkolt egyes felmenőim már később megélt hiányát és azt a veszteséget…

    Üdvözlettel: JP

    .

    * Hisz normálisan gondolkodó ember számára micsoda abszurd és morbid fogalmat takar az a szó, hogy „KÁcetPOlicei”: a mesterségesen álattá tett áldozatot…

  • JichakPerlmutter
    2019 február 14
    4:02 de.

    Lehet de nekem az apám részletesen elmesélte élményeit a kápókkal.
    Azóta hányingerem van ettől a szótól.
    Akit igazán érdekel, csak felpattan a guglira és ott van róluk minden infó.

  • ˙

    Geyza!

    A kápóktól való undor abszolúte jogos. Na! Ezért undorító ez a végrehajtó típus, ez a Palkovics László Orbanlagerpolicáj is…

    Három Palkovicsot ismerünk a közéletből. A fontossági sorrendet mellőzve, mind a három egy-egy FidSS tányérnyaló: a László, a Cser alnevet is hordozó András Szfehérvárról., nameg a szintén jobboldali beállítottságú, ám mégis ún. „”munkás””-tanácsos, Imre. (Utóbbi, egy volt MDF-es politikus.) Az ő arroganciája, nem annyira átütő, mint az első két Palkovicsé.

    Bár nem tudom, van e köztük vérségi rokonság, mégis feltűnő a köztük húzódó mélységi hasonlatosság… – Mind kápó.

    – Palkovics László „innovatív” 😀 tárgyalási stílusát, még maga Pálinkás József volt fideszes MTA elnök (atomtudós) is kritikán alulinak minősíti, nem győzve azt ostorozni [persze ebben nem a hallhatatlan, vagy inkább hallgathatatlan hadarós és dadogós beszédstílusát kifogásolja, hanem a modorát].

    .

  • ˙
    A kápók nem jelentkeztek, hanem rábökéssel választották ki őket.
    Ugyanakkor a Sonderkommandó tagjait a munkaképességük alapján szelektálták a feladatra, amely az ő számukra, mint „drága munkerő” számára 3 hónap túlélést biztosított… Ezeknek a halottégető – asszem’ krematóriumonként 30-40 fős – munkásbrigádoknak a belső, lelkiismeretükön túl nem volt más erkölcsi elszámolni valójuk, míg az ördögi náci tervben főszereplő a kápóknak kimondottan az egész „KZ-társadalom” szó szerinti, és a legsötétebb értelemben vett, elállatiasító megaláztatását szánta feladatul, hozzátéve, hogy anélkül, hogy az érintett foglyok ezt akarták volna…

    A német-nácik a zsidóságot elállatiasító szándékukat tehát fontos ideológiai elemként építették be a Wannseei Konferencia(1942.január) halálgyár-projetjébe azzal a nem titkolt szándékkal, hogy „nem elég megsemmisíteni”, de már az >ahhoz vezető úton is< ezt a Biblia népét földig alázva*, még az emberi mivoltukat is el el kell felejtetni velük, hogy néhány hét, vagy hónap leforgása alatt majd beletörődő zombikként meneteljenek a gázkamrákba…

    Ennek a programnak képezte a szerves elemét a (szintén megsemmisítésre szánt fogoly; "Halált virágzik most a türelem") KÁPÓ-k "szerepe", amely nációtól független, a mindenűtt közismert emberi gyarlóság okán volt "sikeres".

    .

    * Az áldozatok megaláztatásának a wanseei projektje – itt most a kf.nemzeti zsidótörvények már korábbi gyakorlatát figyelmen kívül hagyva – már a gettókban, a csillagos házakban és nem utolsó sorban, többek közt már a MÁV marhavagonokban kezdődött el…

  • MTA-ügy:
    Nahát..mik ki nem derülnek !!!
    Palkovics három és fél éven keresztül
    havi 800 000 Forintot (kb. 2800 USD) vett fel
    azért hogy ÉVENTE KETTŐ darab „tudományos” publikációt
    tegyen közzé. Azt ugye mondani sem kell hogy EGYETLEN EGYET
    sem tett közzé.A többtízmilliót eltette,cikkeket meg nem irt.

  • JichakPerlmutter

    Geyza !

    Az idő múlik, a módszerek változatlanok. Én is hallottam ezt a hírt Palkovics Oberturmführer und Akademist „bércsalásáról”…

    Hitlerék is kiválogatták az SS tagokat, s a megsemmisítő táborok német (őr)személyzetét is a legválogatottabb börtönviselt bűnözőkből (rablók, rablógyilkosok, c s a l ó k, tolvajok, stb.) válogatták össze.

    Ebből a szempontból már majd’mindegy,hogy Waffen-SS,vagy Fid-SS.

    .

    Üdvözz és légy!

  • voronyezs
    2019 február 15
    4:18 de.

    Az apám mesélte a következőt:

    Volt egy német kápó aki a csíkos rabruhára rávarrt jelzés (emlékeim szerint piros háromszög) szerint egy komunista volt, talán pont ezért választották ki erre a kényszer-feladatra.
    Amikor a heftlingeket (vagy az SS őrök által használt gúnynevükön „muzulmánokat” kivezényelték azokra a munkákra amiknek ugyan nem sok értelmük volt de bele lehetett könnyen rokkanni (ez volt a cél ) akkor figyelőket bízott meg, akik egy előre megbeszélt JELSZÓT adtak tovább (pl. pullower) amikor egy SS őr közeledett. Olyankor a foglyok elkezdtek serényen dolgozni.
    Aztán persze lebukott ez a német kommunista és szépen kikötözték majd agyonverték a vadállat SS katonák.

    Ez az apám egyik története a haláltáborból .

  • FORTIMBRAS
    2019 február 15
    2:32 de.

    Pálinkás..hát igen.
    Most ez az illető sivalkodik a
    „Tudósok Batthyány Szenilis Körével” karöltve.
    Hogyhát másra gondoltak volna,mikor kinyalták a hatalomnak a..

  • FORTIMBRAS
    2019 február 15
    2:32 de.

    Ismerhetünk egy másik Palkovics Lászlót is.
    A Kertészeti volt dékánja, aki ma gödöllői rektor. S enm azonos a miniszterrel