Válságban Trudeau liberális kormánya

2019 február 28 11:33 de.66 hozzászólás

Feminizmus. Valódi párbeszéd az őslakossággal. Lehet más a politika. Ezek voltak Justin Trudeau kanadai miniszterelnök politikai szlogenjei és sok szempontból az általa kinevezett, végül pedig eltávolított igazságügyi miniszter, az őslakossági közösséghez tartozó Jody Wilson-Raybould testesítette meg az új liberális irányt. Wilson-Raybould hitelesnek tűnő és részletes vallomása arról, hogy miképpen próbálta a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a Pénzügyminisztérium pártpolitikai megfontolásból nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra válságba taszította a kormányzó liberálisokat, alig több mint hat hónappal a következő szövetségi választások előtt.

A történet alapja viszonylag egyszerű. A szövetségi igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy vádat emel az SNC-Lavalin nevű montreáli mérnöki nagyvállalat ellen a cég korábbi vezetősége által elkövetett korrupciós ügyei miatt. (Líbiai tevékenységéhez köthető vesztegetésről és csalásról volt szó.)  Az SNC-Lavalin azonban kilátásba helyezte, hogy elköltözik Québec tartományból, illetve Kanadából, amennyiben vádemelésre kerül sor, így veszélybe sodorva több ezer alkalmazott állását és megélhetését. Québec pedig kulcsfontosságú tartomány a kormányzó liberális párt számára és Trudeau éppen a montreáli Papineau választókerületben lett megválasztva. Tehát a gazdasági és pártpolitikai érdek azt diktálta, hogy egy úgynevezett „elhalasztott büntetőeljárási megállapodást” kéne kötni, amely a távolabbi jövőbe tolná az egész ügyet — jóval az októberben esedékes szövetségi választások utáni időpontra.

Wilson-Raybould, minisztériumának vezetőivel konzultáva úgy döntött, hogy elfogadhatatlan ez a javaslat és halasztás nélkül kell a bíróság elé vinni az ügyet. Az igazságügyi minisztérium és miniszter az elvi, erkölcsi álláspontot képviselte. Mint ahogy szerdai parlamenti igazságügyi bizottság előtt tartott vallomásából megtudtuk: kormányképviselők, elsősorban a Miniszterelnöki Hivatal köreiből, négy hónapon keresztül folytatták a nyomásgyakorlást a Liberális Párt érdekében. Végül a jogállamisághoz makacsul ragaszkodó Wilson-Raybouldot januárban eltávolították a minisztérium éléről és a kevésbé fajsúlyos veteránügyi miniszter lett belőle, mielőtt február 12-én tiltakozásul lemondott.

A parlament igazságügyi bizottsága előtt elmondott vallomása szerint Bill Morneau pénzügyminiszter, Justin Trudeau miniszterelnök, Michael Wernick, a Privy Council (Tanácsadó Bizottság) titkára, Ben Chin, a pénzügyminiszter kabinet főnöke, Gerry Butts, a miniszterelnök nemrég lemondott főtitkára mind közvetlenül vagy közvetve nyomást gyakoroltak az igazásgügyi minisztériumra és tették ezt a regnáló politikai párt érdekeit priorizálva.

Wilson-Raybould vallomása szerint a következőt mondta neki Trudeau: „Én Québecben, Papineauben parlamenti képviselő vagyok.

Erre Wilson-Raybould visszavágott a kormányfőnek: „Ön akkor most politikailag próbál engem, Kanada főállamügyészét befolyásolni? Erélyesen javaslom Önnek, hogy ne tegye!”

Erre Trudeau: „Nem, nem, nem! De találnunk kell egy megoldást.”

Tavaly decemberben is gőzerővel folytatódott a nyomásgyakorlás. Wilson-Raybould vallomása szerint olyan ötlet is érkezett a Miniszterelnöki Hivatalból, hogy ha a miniszter végül beleegyezik a halasztásba, a kormány szerezhetne számos „barátságos” közírót, akik majd támogató publiciszikákat írnak a különböző lapokba.

A szerdai vallomás azonban a liberális kormányt általában, vagy többnyire támogató szerkesztőségeket is megdöbbentette. John Ibbitson, a The Globe and Mail írója például jelezte: Justin Trudeau oly annyira elvesztette hitelességét, hogy képtelen lesz kormányozni. Bizalmatlansági indítványt javasol az Alsóháznak, nem csak a kormányfő, de az egész liberális kormány ellen.

Az élet egyik nagy ironiája, hogy pont az a miniszterasszony aki Justin Trudeau egész politikai mitószát szimbolizálta lett az, aki erkölcsös magatartásával a liberális kormány legsúlyosabb válságát robbantotta ki.

66 hozzászólás

  • Igen hallgattam a Miniszter tegnapi beszedet! kivancsi vagok, hogy a botrany utan a kanadaiak ujra megvalasszak e liberalisokat? Justin Trudeau-t?

  • itt van szépen kéken fehéren, lilán és még amilyen színt akarunk az imperializmus önmaga!
    az SNC Lavallin hatalmas profittal dolgozik, kérdés ezt mennyire osztja meg a tartománnyal (ahol székel) és az országgal? az, hogy munkahelyet biztosít az olyan kérdés amelyet mind a két oldaláról meg kell vizsgálni:
    #1: a munkahelyek nélkül létezhetne e SNC Lavallin?
    #2: az alkalmazottak tudnának e más munkahelyet (tevékenységet) találni neadjisten teremteni az SNC Lavallin nélkül

    az első kérdésre a válasz nem a második kérdésre igen!!!

    és itt van a politikusok bűne szerte a kapitalizmusban…

    a profitot meg kell adóztatni és arra fordítani, hogy a technológia megújuljon és ezáltal egyre jobb és jobban fizető munkahelyek jöjjenek létre

    erről szó sincs

    a többiről majd a nagyérdemű fog szólni

  • Figyelo
    2019 február 28
    11:54 de.

    hahahahaha eltaláltad a szarva közt a tőgyit!

    a PM változásával a népnek nem sok változás jut de jól hangzik, magam részéről a Harpert és bandáját még sűlve sem… de majd lesz olyasmi mint volt Ontario ban és akkor nézhetjük ahogy egy hülye dagadt ürge labdázik a görögdinnyével a mikrofon állvány mögött és máris megkezdte a tartomány privatizálását és most akik ébrednek az már késő pedig… tudható volt, ismertük a dog ot sokat ugatott mint most is

  • Mellesleg en is dolgoztam az SNC vállalatnál egy ideig, mint adminisztrator.

  • Kedves Chris! Van ebben a történetben valami, amit nem értek. A demokrácia alapértéke a három hatalmi ág elválasztása, egymástól való függetlensége, ami nem zárja ki a nyomásgyakorlást. A három hatalmi ág a törvényhozás (parlament), a végrehajtás (kormányzat) és az igazságszolgáltatás. Ezek nincsenek egymás függőségében, de persze vannak ügyek, amik más-más értelmet kapnak, ha kormányzati, vagy ha igazságszolgáltatási szempontból vizsgáljuk. Azt írod, hogy Wilson-Raybould igazságügyminiszter volt, tehát a végrehajtó hatalom részese. Ha viszont főállamügyész is, – az államok gyakorlata ebben eltérő – igazságügyminiszter is, akkor viszont naná, hogy nyomást gyakorol rá a kormányfő: ez a dolga. Vagyis az, hogy a parlament többségének – amitől a megbízást nyerte – akaratát végrehajtsa.
    Az igazság kényes portéka, főként, hogy nem létezik egy és oszthatatlan formában. Hiszen ebben az ügyben is: igazságuk van a cég állásait féltőknek, meg azoknak is, akik úgy vélik: vesztegetés, csalás nem maradhat szankció nélkül.
    Hanem: az, hogy a bűntény megtörtént-e, azt az ügyészségnek kell kivizsgálnia és bizonyítékokkal alátámasztania, amikről majd a bíróságnak kell döntenie.
    Ahogy írod, a cég a vádemeléshez kötötte távozását -amit viszont csak bíróság tehet meg – az ügyészség vádemelési indítványa alapján. Ha jól értem, nincs arról szó, hogy a vizsgálat miatt távozna.
    Van még egy körülmény: ahogy írod, a cég korábbi vezetői lehetnek érintettek. Nem lehetséges, hogy éppen gyanús ügyleteik miatt lettek „korábbiak”? Hogy a cég a saját hírnevének érdekében kivonta őket a büntetőeljárás alól, ám távozniuk kellett? Akkor viszont jogos a cég igénye, hogy a bűntetteket ne kössék a cégnévhez.(Korrupciót különben sem tud jogi személyiség elkövetni – ahogy nemi erőszakot sem.)
    Nem tudom, miért lenne ettől hiteltelen Trudeau? Politikusként mérlegelte a következményeket a lehető legtöbb szempontból. Ez a kötelessége, miután nem az ő dolga az IGAZSÁG megmondása, kompromisszumos megoldást keres.
    Szerintem nem érte semmi kár a kanadai jogállamiságot.

  • Az én pillanatnyi véleményem az, hogy vannak esetek, amikor rugalmasnak kell/kéne lenni. Most tényleg, kinek lenne jó, ha egy több, mint 5000 embert foglalkoztató céget bezárnak, amikor tényleg van rá olyan törvény, hogy beismerheti tettét, és kifizeti a rá szabott büntetést, egy olyan bűnért, ami több, mint 10 évvel ezelőtt történt.
    Ez lehet, hogy pont tőlem furcsán fog kinézni, aki magam is áldozata voltam egy politikai nyomásnak, anno a Menekültügyi bizottságban. Csak akkor a konzervatív párt volt hatalmon, és részemről teljesen világos volt, hogy ha elutasítom a kérvényezőt, a biztos halálba küldeném vissza. De, mint mondtam, mérlegelni tudni kell. Isten mentsen minket ilyen politikustól, aki csak fekete/fehéren lát dolgokat, és ragaszkodik a törvény minden betűjéhez.

  • Christopher Adam

    Talalam, igen Kanadában az igazságügyminiszter egyben a főállamügyész is, aki ezt a két feladatkört „őfelsége tetszése szerint” végzi. Tehát a Koronát szolgálja, bár természetesen igaz, hogy a mindenkori miniszterelnök nevezi őt ki. Az ellenzék próbálja elérni, hogy a királyi lovasrendőrség (RCMP) indítson vizsgálatot, szerintük ez az eset már büntetőügyi kérdés. Ebben ugyanakkor még nem vagyok biztos. Abban sokkal inkább, hogy ami történt, az erkölcstelen volt és alapvetően a liberális párt újraválasztási esélyeiről szólt egy számukra kulcsfontosságú tartományban. Paul Wells, a Macleans nevű politikai hetilapban Trudeau „morális katasztrófájáról” ír. Amikor arról vallott, Wilson-Raybould, hogy a Miniszterelnöki Hivatal bértollnokokkal iratott volna számára kedvező publiciszikákat (amennyiben a miniszter enged a nyomásnak), ez arról szólt, hogy nem is olyan régen, a liberális kormány félmilliárd dollárt kezdett osztogatni a sajtónak szubvenció gyanánt. Most pedig benyújtották volna a számlát.

    A gond az, hogy a magát roppant progresszívnak, demokratának, befogadónak beállító miniszterelnök, aki választása után arról beszélt, hogy a napfényes utak váltják elődje politikai sötétségét, valójában nem is annyira más mint politikai elődei voltak. Nem lehet más a politika, bármit is mondanak. Ez baj lehet egy olyan kormányfő számára, akinek egész személye erre a látszatra épült.

  • Szerintem a Miniszterelnoknek is illene lemondani, mert az egesz bunteny az irodajabol eredt! Sajnos a mai partok Kanadában egyáltalán NEM megbizhatok egy orszag vezetesere!

  • Christopher Adam

    Figyelő, Andrew Scheer, a Konzervatív Párt vezetője pont a lemondásra szólította fel Trudeau-t. Erre kicsi az esély, az viszont elképzelhető, hogy törésvonalak alakulnak ki a Liberális Párton belül, azok között, akik elsősorban Wilson-Raybouldot támogatják és azoknál akik a kormányfő személyéhez lojálisak.

  • Nem kovetve a Canadai esemenyeket, sem politikajukat, de:

    1., a cikkbol tisztanak tunik, hogy amikor Canadanak van „Penzugy-minisztere, hogy a Bank of Canada, az az allam „jegy-bankaja”.

    S a nemzet bankolasi erdekeit elsoben maga a mas-bankok ellen-versenyzo allami bank az alapszabalyok korlatozoja is.

    2., S tisztan adja a cikk, „talalom”-nak, hogy Canda egy Paralmenti modszeru kormany.

    Nem letezik az u.n.kormanyzas harom kulon es egymast elleorzeseben levo reszei.

    A PM nem csak kormany-fo, ill. a vegrehajto szerv fonoke, hanem kepoviselo is, a ‘torvenyhozo-szerv tagja, mint Papeneau- lakossainak a kepviseloje.

    De el a PM abban a valsztokeruletben ?
    Vagy az nem szamit Canadaban?

    Mint „kepviselo”zavazhat donteni a PM jelolesen, hasonloan a vote of no-confidence eseten is?

    Tehat egyben a „torvenyhozo” szerv tagja is.
    Tehat nem kulon es fuggetleneul mukodheto.

    3., A kerdes , s az minden Parlamenti rendszerekere vonatkozo, hogy hogyan kepes egy egyen ket-kulombozo allast elfoglalni es betolteni, ill. vegezni ugyan abban az idopontban ????

    Mikor kepes betolteni barmely poziciokat????

    Nem is emlitve azt hogy ketszeri fizetest szed, de barmikor is csupan egy poziciot kepes vegezni,de egy kormanyban.
    Az nem hasonlithao kulonmbozo es mas vagy idoleges allasokkal !

    4., Az SNC Lavalin ceg eseten:
    Minden private ceg kotelessege a sajat, ill. befekteto-tulajdonossaik erdekeit kovetni.
    Maskent nem letezhetne a ceg.
    S amodon az alaklmazottak es a kozossg erdeke lehetelen lenne.

    5., A felteheto kerdes lenne a fent leirt esetben, hogy az nem „black-mail” (zsarolas) lenne ugy a ceg, s hasonloan a kormany allaspontjan is ????????????????

  • Rodeo11
    2019 február 28
    12:09 du.

    Az SNC ALUMINIUM gyartasaval es kivitelesevel dolgozik. Sokan dolgoznak ott. Ez az egyetlen ilyen gyar Kanadaban. Volt egy masik, az Alcan Aluminium VaLLALAT’ ahol sok evet dolgoztam. Viszont a vallalatot eladtak es elkoltozott Amerikaba, akkor mentem at dolgozni az SNC-hez!

  • Christopher Adam , Koszonom az információt!

  • Cris 1;35 du. sorai alapjan a helyzet ugy tunik, hogy az u.n. „checks and balances” rendszer hianyossag okkoza problemat. hogyan viszglahat es donthet az esemenyen ugy a Parlament es a kormany amikor egy es ugyan az a ket-szerv mukodeseben? Az pont mint a „fox guarding the hen-house” (roka orizne a tyuk-olat).

  • Mint kanadai allampolgar nagyon orulok annak, hogy kanadai igazságügyi miniszterkent, Jody Wilson-Raybould ragaszkodott a törvény minden betűjéhez. (Vajon kinek kellene ragaszkodnia hozza, ha nem neki.) Ellentetben a volt hazambeli politikusokkal (kivetel nelkul), akik mindenkori erdekeik szerint „kreativan hajlitjak” a torvenyeket es azok vegrehajtasat. Nagyon rossz uzenet lenne tovabb halasztani egy mar tobb mint 10 eve tortent buneset elleni vademelest – valasztasi eselyek novelese, a hatalom megtartasa celjabol. Pontosan ez a „csavaros” gondolkodas akadalyozta meg Magyarorszagot abban, hogy kitorjon a „kovetkezmenyek nelkuli orszag” csapdajabol. Nagyon orulok annak, hogy itt Kanadaban meg mukodnek a demokratikus intezmenyek, ami szerintem a Liberalis part valasztoinak is fontosabb lehet mint az elvtelen mutyizas. Mindenesetre remenykelto, hogy itt meg vannak olyen politikusok mint Jody Wilson-Raybould. (Elnezest kerek az ekezetek mellozeseert.)

  • „””..De, mint mondtam, mérlegelni tudni kell. Isten mentsen minket ilyen politikustól, aki csak fekete/fehéren lát dolgokat, és ragaszkodik a törvény minden betűjéhez….”””
    Ezzel igazolódott az , hogy a világon mindenütt egyformák a törvények : Jogászok alkotják és jogászok tekerik ki mindenütt ahol lehet,-no meg ahol szándékosan a törvényekben
    megvan az elkerülő út,meg a másképpen való értelmezés lehetősége.
    Az meg különösen tetszik,hogy ha intézmények alkalmazottai saját maguk dönthetnek arról , hogy mi lesz a ” jó igazság”
    ,no meg,hogy ezt tudva oda idomítja a dolgokat , hogy neki is jó legyen.
    És akkor mi van a kisemberekkel,akikkel szemben pedig Fehéren-feketén és feketén-fehéren alkalmazzák a „törvényeket”,még többet is beleértve amit lehet ,mert a kisember úgy sem tud védekezni.
    A kapitalizmusnak ez a pikantériája meg különösen tetszik,hogy minden a monopóliumok kezében van a többi szervezet intézmény,kormányok ezek kezében vannak.
    Tehát itt az ideje egy liberális forradalomnak : mindezeket megszüntetni és a törvényesen választottak kezébe tenni a hatalmat.
    üdvözletével

  • Chris! Miért erkölcstelen, ha egy politikai vezető egy konkrét ügy minden aspektusát vizsgálva kompromisszumra akar jutni? Ez a dolga. Ha jól értem nem arról van szó, hogy eltussolják, ha valami történt, hanem arról: ne a választásokra időzítsék a vizsgálatot. A kérdés szerintem inkább az: miért nem tíz évvel ezelőtt vizsgálódtak?
    (Látod, Figyelő már arról delirál, hogy a bűncselekmény a kormányfő irodájából eredt. Akkor most az ellenzék aljas, és így akarja megbuktatni a liberálisokat?)
    Az újságírókról meg annyit: ez egy szakma. Művelőinek nem dolguk az IGAZSÁG kijelentése, minthogy a bölcsek köve sincs a zsebükben. Normális sajtómunkás tudja: munkájával befolyásol (manipulál). Én is írtam reklámcikkeket pénzért, ettől nem tartom becstelennek magamat. Bár pl. drogot nem reklámoztam – nem is kértek ilyesmire. Sőt, írtam kampánylapot is, amibe természetesen nem a támogatott politikai erő gyalázására tettem a hangsúlyt, de nem hazudtam. (Igaz, hogy ingyen – de lehet hazudni ingyen is.)
    Miért ne írhatná meg a vállalat – és alkalmazottai – érdekeire is figyelemmel lévő publicisztikákat bárki?
    Judith-al értek egyet: semmi olyasmi nem történt, ami miatt egy kormányfőnek le kellene mondania.

  • Figyelő:
    „Sajnos a mai partok Kanadában egyáltalán NEM megbizhatok egy orszag vezetesere!”

    A magam részéről a nehézségek megoldása kézséggel rendelkezésére hosszú időre bocsátanám Kanadának a magyar kormánypártok, a Fidesz-KDNP egész vezetését Orbán Viktorral az élen. Amennyiben szükségük van rá, ingyenes ráadásként megkaphatják a jelenlegi magyar ellenzék teljes vezetőségét is. 🙂

  • SzandiMandi
    2019 február 28
    2:29 du.
    Fenti események pontosan azt igazolják : ott sem különb ” az új hazában ” a helyzet , mint máshol.Meg lehet nyugodni : meg fogják találni a kitekerés módját és az a cncn nem fog elmenni onnan -de ha „új hazát ” találna lehet,hogy elmenne!
    No de aki elment „új hazájába” ne köpködjön hátra felé,fogadja el amit megtalált és ne nézzen vissza!
    üdvözletével.

  • Ja mivel úgy látni-ha jól értem : megkezdődött az „igazságügy miniszter” kicsinálása,és be fogja adni derekát.
    Vagy nem??? üdvözletével.

  • Egyébként nagyon örülök,hogy ilyen őszinte ,tárgyilagos elemzésben ismerhettük meg e kanadai helyzetet.
    Üdvözlettel.

  • toth peter – onjelolt moderatornak!

    „No de aki elment “új hazájába” ne köpködjön hátra felé,fogadja el amit megtalált és ne nézzen vissza!”

    Megis ki a losz@rnak kepzeled magad, hogy egy kanadai hirrel kapcsolatos hozzaszolashoz viselkedesi tanacsokat osztogatsz. Lefogadom, hogy Mo-rol irsz es mindent jobban tudsz mindenkinel! Csak annyit kerdeznek: fej vagy gyomor?

  • Valaki irta soraiban;

    „..itt van a politukosok bune szerte a kapitalizmusban…”

    Persze a „mas”-gazdasagi rendszerben a politikusok egyszerubben csak kisajatithattak volna az egesz valalatot, vagy barmi mas „nep-vagyon”-ban levo tulajdont.

    S kivallo parhuzamot lehetne emliteni a magyar-timfolg-gyar esetevel.

    A PM problemaja most hogy a PM nem csak ‘befolyasolni’, hanem „pressured” az igazsagugy-minisztert.

    HA az bizonyitva, a PM munkanelkulli lehet igen gyorsan.

  • TOTH PETER;

    Az emberi termeszet, ill. az emberi gyarlosag, onzes, bekepzeltseg az egyenlo vilagszerte.

    Hogy mi ami kolombozo, az allamigazgatas rendszere es a politikusok rendszeraltali korlatozasai.

    Habar, Canadaban is a magyarhoz hasonlo Parlamenti rendszer letezik, csak tisztessegesebben viselkednek meg a politikusok is, mert a rendszer nem teljesen korlatozatlan.

    Tetteik kovetkezmenyei NEM kizart dolog !

  • fenntartva amit fentebb általánosságban írtam kiegészíteném:

    az Andrew Sheer az egy pofátlan alak, pártjának semmilyen programja sincs azon kívül, hogyan akarnak hatalomra kerülni amit gyászos körülmények között veszítettek el.

    ebben kialakítottak egy szardobálási stratégiát és taktikát és ragaszkodnak hozzá (dogford is ezzel a demagógiával győzött kanada ontario lakossága sem mentes a politikai szemfényvesztők ajnározásától!)

    az egyedüli a Zöld párt amelynek programja van és ragaszkodik hozzá, sokak bánatára és örömömre!

    az egész SNC Lavalin dili politikai szardobálás és ugyanaz az állatság, mint a METO mozgalom, agnoszkál 10000 éves eseményeket olcsó politikai haszonszerzési célokkal (AMI MOSTMÁR NYILVÁNVALÓ magam részéről a helyi hírekben amikor Andrew Sheer megjelenik leveszem a hangot, vagy kattintok más csatornára)

    a Trudeau meg egy gyermeteg hülye ahelyett hogy a nyugatkanadai energiaügyi válságot (kell e pájplájnvagynem című Rachel Notley seggség megoldását kötelezni a tartományt hogy zárja be a gazdaságtalan olajbányászatot amit csak a szubvenció tart életben és teremtsen más és jobb munkahelyeket igaz a Notley most bizonyosan meg fog bukni) megoldaná kemény kézzel ahelyett belemegy egy ilyen az ellenzék által kreált lobby ügy vagy akármi (Lybia már nem is létezik) kiscsoportos homokozóba való ki pisil nagyobbat a homokba című össznépi hurál és a valós problémákkal foglalkozna!

    ha korábban nem büntették meg az SNC -t akkor ma minek? csak cum trucc mert valakinek politikai hasznot hoz és Globe & Mail meg a Star és a többi aljas szarkeverők jó sok papírt el tudjanak adni és a dolgozó meg egye kefét ahelyett, hogy a valós problémákat feszegetnék

    közművek helyzete Ontarioban, tömegközlekedés kőkorszakisága, általában a mindennapi „commuting” mert a developerek által felvert árakon nem lehet rugalmasan költözni az új munkahely közelébe mert sohasem tudja kifizetni a már megkezdett mortgage ét és akkor az életét a borzalmas állapotban lévő Gardineren és a 401, 407 403 n tölti őrjöngve egy városban amiben nem lehet parkolni de jó bevétel a büntetés a tilosban parkolásért a káttyukat gyermeteg módon betapasztják amit az első arrajáró gyalogos kirúgdos…
    szóval… erről van szó és ez nagyon szomorú

    közben a kanadai alumíniumot az usa büntető vámolja és a Trudeau csak úgy bazsalyog a Krump lee re hogy apu hát ez nem szép de nem tesz semmit sem

  • Trudeau nemrég, még Trumpot akarta lemondatni, de nem csak ez, hanem számára, Kanada vezetése is túl nagy falat !
    – Jody Wilson-Raybould a lemondását követően a kanadai parlament alsóházának igazságügyi bizottsága előtt azt mondta: szembesítette Trudeau-t azzal, hogy nyomást gyakorolnak rá az SNC-Lavalin ügyében… Közölte továbbá, azt a tényt, hogy kormánytisztviselők folyamatos nyomás alá helyezték tavaly szeptember és december között, hogy az építőipari vállalat pénzbírságot kapjon ahelyett, hogy perbe fogják…
    – Joseph Fouche erre mondaná, hogy ez nem bűn, hanem hiba…
    – Ami a politikában végzetes öngól…

  • B79! A kormányfő nem feltétlenül képviselő is.(A parlamenti rendszerek is eltérőek.)A magyar választási rendszer ún. vegyes rendszer. Vagyis a képviselők egy részét egyénileg választják, más része a pártokra adott szavazatok alapján, listán lesz képviselő. Ez kiegyensúlyozottabb képviseletet eredményez, mint a tisztán egyénekre való szavazás. Egyetlen embert sem ismerhet jól nyolcvan-százezer választó – Mo-n ennyi egy választókerület létszáma: a nagy létszámú demokráciákban a személyes ismeretség nem döntő. A pártok listái – az a névsor, amelyik sorrendben jelzi, ki lesz a képviselő a pártra adott szavazatok nyomán – nyilvánosak. Így biztosítható, hogy a különböző felfogású, érdekű csoportoknak legyen képviseletük. A többséget kapott párt (vagy koalíció) kap lehetőséget (Mo-n a köztársasági elnöktől) kormányalakításra. Nem feltétel, hogy a kormánytagok képviselők legyenek – Mo-n általában nem is azok.Mivel a kormányfőt és a kormányt a többségi párt szavazza meg, a kormányzat működéséért teljes egészében a többségi párt felelős.
    De hogy kerülnek ide a bankok?
    Slapaj! Naná, hogy a kormányfő „nyomást gyakorol” a miniszterére. Ez a dolga – különben hogy felelhetne a kormányzati munka egészéért, ha a kormány tagjai összevissza intézkednek?

  • Tényleg Chris! Mi Kanada hivatalos államformája? Köztársaság nem lehet,hiszen, ha jól tudom,elismeri az angol királyi ház fennhatóságát. Tagja a Brit Nemzetközösségnek? Ráadásul szövetségi állam, ahol a tartományoknak sokkal nagyobb az önállóságuk, mint pl. Franciaországban. A szövetségi parlamentet közvetlenül választják, vagy a tartományok kormányzatai? (Bocsi a kotyogásért.)

  • talalom
    2019 február 28
    2:44 du.
    Talalom, a baj hogy penz is szerepel az allamfo befolyasaval. Ezert gondoltam, hogy illene lemondania a kormánynak. Persze, nem fogja megttenni. Majd a szavazsnal elvalik a dolog mit gondol a nep errol.

  • Én találommal és Judithtal értek egyet. Nem kívánom ismételni a soraikat, de azért Trudeaut és Trumpot, ne adj Isten a többi bűnöző diktátort a Földön egy lapon emlegetni nagyobb bűn, mint ide Mohács.
    Kifejezetten a van sapkája, nincs sapkája tipikus esete. Vajh mi lett volna, ha Trudeau nem áll bele ebbe, hanem engedi kisöpörni innen a SNC-t? Már hallom: „lefejezni!”
    Szeretném hallani annak a miniszterelnöknek a nevét, aki ennél nagyobb kisiklások nélkül kormányzott.. Mulroney? Chretien? Harper? Hozzá képest mind dörzsölt gangster volt.
    Attól persze igaz, hogy Nem lehet más a politika:)
    Kicsit továbbmenve, megkérdezném, hogy mi történne Kanadában, ha a konzervatív kormány szépen besorolna a bitang Trump mögé, mint ahogy Ontarióban Ford is eléggé megteszi..
    Azon kívül, hogy a fő kókler trolljaink örülnének? Ugye nem kell sorolnom azt a 6-7 tökkelütöttet?

  • Christopher Adam

    Talalom, Kanada szövetségi alkotmányos monarchia. Kanada államfője II. Erzsébet királynő, a brit uralkodót pedig a főkormányzó képviseli Kanadában. Ami pedig a tartományokat illeti: valóban jelentős függetlenséget élveznek számos területen, különösen Québec tartomány, amely a bevándorlást is (részben) szabályozhatja saját igényei szerint. Az oktatás és az egészségügy, valamint a önkormányzati kérdések felügyelete és elbirálása tartományi hatáskör. Az adózásban is van minden tartománynak hatásköre, igy pl. a szja minden tartományban más.

  • KOVENDEG;

    Elismernem .hogy javaslata nem rossz otlet.

    De a nugati politikai-rendszerek mukesenek resztvevepoi a magul altal szmeben allao problemakon mar atmentek 3/4- egy evszazaddal elobb.

  • talalom;

    A Parlamentary system altalaban egyenlo alapokon epult es mukofil majdnem vilagszerte.

    1., A cikk tisztan jelenti hogy Treudo egyben kepviselo is.
    Sot azt vette vedelmere, hogy kozbe lepett az SNC Lavilin ugyben mint annak keruletnek a lakossai erdekeben, ami valoban a kepviselo kotelezettsege lenne.

    A problema azzal ,hogy egyben PM is.

    2., Orban is kepviselo es PM.
    3/4 milli Ft.-t kap mint kepviselo, es egy es gy negeyed milliot mint PM.

    De hogy a feneben valszthato el a ket pziciok toltesei ?

    3., Ha emlekezne , meg Brezsnyev elvtarsa is ‘kepviseloke’ volt egy Moszkvai keruletnek, amig a miniszter-tanacs-elnoke es part elso titkara volt.

    4., Itt SENKIT nem valszta a szavazo lakossag aki ismeretlen lenne.
    S egy valszto kerulet kb. 450,000 lakost kepvisel ( a US kepviseletben).

    De mivel mindenkinek van valami elozo tevekenysege, nem az anyja mehebol kezdi politikai palyafutasaikat, es a valasztasi versenyben mindenki ismerettesse valik minden leg-maganabb ugyeivel.

    S NIM letezik part lista !!!!
    Sot a parttal vallo egyuttmikodeseit tobb nem is oahajtja mutatni.
    Az egyen, az allampolgar, NEM a part a poziciok betoltoje.

    A PART nem allampolgar, csak az allampolgar )egyen mert meg a torvenyteleneknek is teljes jogokat elveznek, sot meg szvaznak is.

    5., A parlamneti rendszewrben a Parlament tagjai szavazzak meg az elnokot, PM-et, birakat, kormany tagjait.

    6., A US systembben minden orszagokban a szavazo lakossag valassza egyenileg a kormany minden tagjat.
    Minden birakat, sheriffeket, megeyek, varosok minden tisztviseloit, Adoszedot, ado-felbecslot, valasztasi ellenort, iskola-vezetoket, stb.stb.
    Azert a mosdszer nevezve DAMOKRATIKUS-nak.
    A „demos” dont mindenben.

    Csupan amodon letezik hogy az orszag kormany tagjai kulombozo partok-tagjai.

    S az a LEG-kivalobban mukodik.
    Mert az Alkotmany szabja meg munka es hataskoruket, kotelezettsegeiket, stb.

    7., Az ALKOTMANY, amely a lakossag altal jovahagyott, modosithato, az a leg-felsobb hatar-vonal.
    NEM a politikusok es a partok!
    Az onkeny-uralom lenne.
    Az volt ottan ezer-eve, s nem sokban kulombozik maig sem!

  • SzandiMandi
    2019 február 28
    3:40 du.
    Szó szerint igazad van üdvözletével.

  • tóth péter
    2019 március 1
    10:20 de.
    MIVEL AZ UJ HAZABAN IS KELL ADOT FIZETNU ES TORVENYESEN ALLAMPOLGAR LETT A BEVANDORLO, jogaban all hozzaszolni mind ahhaz ami az uj hazaban tortenik .

  • tóth péter
    2019 február 28
    2:54 du.
    Kedves magyarországi Úrhölgyek és Urak!
    Nekünk határozottan nem kellene idegen országok belügyeibe beleavatkoznunk, főleg mert ha mi kapunk hasonló kívülállóktól kritikákat akkor az nekünk sem esik jól és nem válaszolhatunk úgy, -mellesleg jogosan-, hogy mi a lótenyésztési eszköz közötök van hozzá!
    Egyezzünk meg abban, hogy ŐK ezt akármilyen módon és hangnemben kitárgyalhatják, DE nekünk semmi közünk hozzá!

  • B79! Az, hogy tudja a képviselő nevét, nem jelenti, hogy ismeri is. Valószínű, hogy az előéletéről csak a sajtóból tud, nem személyes kapcsolatból. Így azután eldöntheti, hogy annak a médiumnak hisz, ami szerint az illető egy zseniális szent, vagy annak, amelyik utolsó tolvaj gazembernek állítja be.
    Némi ganaciát jelenthet a pártkötődés, hiszen minden pártnak van nyilvános programja (kivéve a magyar kormánypártot), ami alapján következtetni lehet, hogy a képviselő hogyan dönt 1-1 konkrét kérdésben.A parlamenti képviselőnek az ország szempontját kell néznie, a helyi ügyekre ott vannak az önkormányzati képviselők (szubszidiriaritás). Ezért pl. egyetértek azzal, hogy a magyar parlamentben nem lehet képviselő, aki polgármester.
    A pártlistás választás azért fontos, hogy a kisebbségnek is legyen képviselete. Például: egy ezer fős választókörben 51%-ot kap a győztes – akkor a 49% hangja se hallatszon a parlamentben?
    Tudom, hogy népszerű a „többségnek van igaza” tétel, csakhogy ez Lenin fontos találmánya volt, úgy hívták, hogy bolsevizmus. A demokráciák mindegyike folyamatos harca a különböző nézetek, elvek, irányítási ajánlatok (politika) között: ez adja az életképességüket.
    Chris! Köszi – gondoltam, hogy valami ilyesmi.

  • slapaj
    2019 február 28
    5:53 du.

    Majd SoB* elvállalja Trudeau helyett.
    Mert akinek Miistenünk hivatalt adott,annak
    észt is adott nemiga ? .. : )

    *SoB = Slapaj of Bájjerzsóti

  • talalom kerdezte , hogy mi „erkolcstelen” abban ha a kepviselo, vagy a PM compromisszeumot probal kidolgozni?

    „talalom” :Canadaban, es minden torvenyes alapokon mukodo tarsadalmakban az nem csak hogy elkolcstelen, de torvenyellenes.

    Mert a torveny eloirja, s csupan a torvenyek alapjan mukodhet a kormany, s annak minden redszei alapjan, NEM a politukusok sajat ohajai alapjan!!!

    S HA az a torvenytelen probalkozasa egyeni elonyolet, vagy jovedelmeket is jelenthetne haz az nem csak TORVENY SERTES, hanem BUNCSELEKMENY!!!

    Mindazok felett, Treaudo, nyomast is gyakorolt az allam-ugyesz munka-kotelessegenek teljesitmenyen, hogy a torvenyes kotelesseget a torvenyektol elteroen mukodjon az SNC Lavalin ceg ugyeben.

    Igen, Mr. Treaduo ketsegtelenul egy kepviselo is !!!!

    Cris tisztan jelezte cikkeben,hogy Quebek-orszag, Papineau helyseg (megye/ varos ???) lakossainak a kozvetlen es egyenileg felhatalmazott szemelyes kepviseloje.

    Parlamenti allamhatalmak esetebn a PARLAMENT tobbseg szavazata a donto. Nem a szavazo lakossag tobbseg szavazata.
    A lepviselok TOBBSEG , nem a PART,valassza a kormanyt, PM-t, elnokot, stb.stb.
    Barmiely part is lenne a tobbsegben.
    Tehat NEM alakossag, szabadon donthet azon!

    S HA a kepviseloiket nem nevszerint, egyenileg, szabadon vlaszhatja a lakosag a tobbseg hataroza alapjan, hat az NEM demokracia, csupan PARTOKRACIA !!!

    Vagy monmdhatoan part-diktatura, meg ha nem csak egyetlen part letezhet is.

    Hogyan jott az allami bank a kerdesbe ?

    Amikor az allamgatalom a sajat hatarozatai alapjan versenyez marbi foglalkozasban, es szabja meg mind annak mukodeseit , hat NEM rendkivulli elonyoket elvez mind a masik bankok, vagy barmi mas foglalkozasok elle]en ????

    Maga ‘nyilt-gondolkodnak allitja magat.
    Hat a ‘nyilt fondolkodasai alapjan minden mas versznyezonek, bank vagy barmi mas foglalkozasoknak, hogyan lehetne egyenlo versenylehetoseguk az allamhatalom elonyeivel szemben versenyezni???

    Versenyezne maga a hegyre folfele futni, amig versenyfele meg a hegyrol lefele fudhatna ????????????

    Adna maga aranyermet annak aki nem is szaladna???

    A „Bolsevik” allitas valotlansag volt !!!!
    Mert nem kaptak tobbseg szavazatoto.

    De mondja, HA a vesztes is nyertesnek venne, hat miert a szabad verseny ??????? a valaszras ?????

    Persze mindeki nem nyerhet, sem lehet megjutalmazott ha a lakossag nem ohajtja azt.

    Az csupan Hitler diktaturakat elonyozte 1932-ben NEM a nemet nepet !!!!

    Amodon mi ertelme is lehetne a valasztasnak ???? ???????????????

    Nem is emlitve, hogy az MNB a magyar-allam tulajdona, ill. magyarorszag polgarainak a tulajdona.

    Kaphatna maga ingyen kolcsont a maga bankjatol ????

    Miert nem ????

    Hiszen amaga penzebol (allitolagosan alapitva.)
    Habar az MNB elkobozva lett az elobbi tulajdonossaitol.

    2., Canada onallo orsza, sajat kormanya es hatarozatai alapjan, de a British Commonweaalth tagja.
    S annak Erzsebet kiramyno az alkotmanyos vezetoje.
    Habar, nem letezik Alkotmanya, csupan az u.n. British Common Law es a kozos egyezmenyeik alpapjan mukodve.

  • ONKABB BIBI;

    Senki NEM kritizal itten !!!

    Csupan meglatasaikat nyujtja minden hozzaszollo.
    Remlehetoen, talan valami jelentos tanulmanyokat levonhatnanak a magyarorszagi olvasok mind ebbol.

  • Ha hozzadasul megjegyezhetnem, hogy Canada leg-felsobb, ill. alaptorvenye a „Constitutional Act of 1982”.

    Amely valojaban a szokasos, elfogadott, iteletek, torvenyek, szokasok alpjan elismert es gyaakorlatok alapjan levo modositasa a „British North America Act of 1867”-nek.

    Az u.n. „British Common Law”, csak kisreszben tartalmazza a Parlament altal beiktatott rendeleteket es torvenyeket.

    Nahuban alapszik az azt megelozo hagyomanyok, szokasok ,itelek elismeresen.

    Tehat a lakossag hagyomanyos regi szokasai elonyoket elvez a politikusok altali dontesek folott.

    Tehat sokkal demokratikusabb mint a politikusok onkenyes hatarozatai !!!

    Azon alapon jelzte Cris a vilag leg-regibb torvenyenek.

  • NNNa, mit mondtam?!! B79,anélkül, hogy tudna róla – a lenini elvek legnagyobb propagátora. Sokan vannak, itt is – jobbról-balról egyaránt.
    A lenini elv lényege: nincs szükség pártokra, hiszen a „többség” – vagyis a nép, vagyis a szegények, vagyis a dolgozók, vagyis a tudósok… Hoppá! Itt van mindjárt az első csont: mi az a „többség”? Nem abszolút, hanem relatív fogalom, egy viszonyítási pont, ami ráadásul nem is állandó, hiszen egy-egy konkrét kérdésben eltérő az aktuális többséget alkotók személye is.
    A lenini elvek szerint a „többség” mindig a „nép” – jelentsen ez akármit – ez később „dolgozó néppé” lett fazonírozva. Ma már tudjuk, hogy a marxi tulajdonviszonyokhoz való kizsákmányoló-kizsákmányolt státusz sem perdöntő – éppen az elidegenedés miatt. (Félreértés ne essék: nem a pártól-barátoktól-rokonoktól való idegenkedésről van szó, hanem arról: a tulajdonos immár nem közvetlenül irányítja tulajdonát.)
    Persze Lenin nem volt hülye. Tudta, hogy egy államszervezet nem működhet irányítás nélkül, kell egy irányító csapat, amely meghatározza a társadalom együttélésének kereteit, szabályait – vagyis a törvényeket. Ez lett az „élcsapat”, vagyis a kommunisták csapata. Így alakult „történelmileg” az egypártrendszer. Legalábbis az állam elhalásáig tartó átmeneti időben – ami szintén a kommunista ideológia fontos része. (A „pártok”, meg a „pártosodás” lenézése kifejezetten a kádári korszakból maradt a magyar lakosságra.)
    B79 azt írja: „…lakossainak a kozvetlen es egyenileg felhatalmazott szemelyes kepviseloje.” Az összes lakójának? (Ebből a szempontból tökmindegy, hogy „egyénileg felhatalmazott”, biztos, hogy a rá szavazók többsége nem ismeri közvetlenül személyes kvalitásait, így inkább az általa képviselt pártot támogatta.) Sőt, az is lehet, hogy akik őt választották, azok között is vannak, akiknek a munkájuk, egzisztenciájuk függ az SNC-től. Akkor ezeknek az érdekeit semmibe veheti egy politikus?
    B79 törvényességre is hivatkozik. A törvények írott szabályok, és mint ilyenek, nem húzhatók rá minden egyes konkrét ügyre (ebből élnek a jogászok). Ezért igen, az erkölcsnek, az igazságérzetnek, meg egy csomó ilyen fontos dolognak is szerepe van, amikor egy törvényt alkalmaznak.
    Amit a fenti esetből tudni lehet: FELTEHETŐLEG – hiszen nem volt vádemelés, bírósági ítélet – bűncselekmény történt. TÍZ ÉVVEL ezelőtt! Vagyis nem a most kormányon lévők voltak a résztvevői a korrupciónak. Valamifajta megegyezés akkor is születhetett, hiszen az akkori vezetőket eltávolították a cégtől.
    A kérdés tehát nem az, hogy a jelenlegi politikai vezetés takargatni akarja a tíz évvel ezelőtti bűncselekményt, hanem az: a purifikátorok miért pont most követelnek példás megtorlást? A jelenlegi politikai vezetés nem az ügy eltussolására kérte az igazságügyminisztert, hanem arra – a vizsgálatot halassza a választási kampány utánra. És igyekezzenek a tartomány életét jelentősen befolyásoló céggel a megegyezésre. Ez szerintem nem törvénytelen, hiszen a törvény nem a bűnt elkövető cég megsemmisítését, hanem az elkövetők szankcionálását írja elő. (Márpedig a konkrét elkövetők feltehetőleg már nincsenek jelen sem a cégnél, sem a kormányzó politikai erőnél.)
    Bocsánat a terjedelemért.

  • Parács Péter Pál

    Hello!

    Egyáltalán kik azok az Őslakosok? Másrészt, hogy jön képbe az MNB illetve bolsevik stb. IQ-MIX?

    Üdv.

    Mr. Kuku Bengo & PPP

  • Parács Péter Pál
    2019 március 2
    2:33 du.
    Azok az őslakosok, akik nem a gyarmatosítók leszármazottai. Nyomokban még fellelhetők. (Vigyázz, mert legalább olyan összeférhetetlen vagyok mint Te! Mellesleg nem pécéztelek ki, csak úgy érzem kilógunk az itteni trendből, ezért én már húzok is el innen, mint a csalódott delej a Faraday kalitkától.)

  • talalom

    Vladimir Iljich Uljanov-nak NEM volt semmifele politikai sem ideologiai alap-elve.

    Mivel testveret, Alexandert, a czari-hatalom kivegezte forradalmi tevekenysegeert, Vladot a bosszu-allas es a gyulolet hajtott.

    Annak alapjan, s hogy tisztan lathato volt a czari-hatalom elmaradottsaga, ugy politikai, tarsdalmi de fokent gazdasagilag.

    A nemetek ugy katomai erdekeik, de a bankok meg elsok ohajtottak lenni a haboru utanni iparosaodast financirozni orooszban.

    S azert csempesztek be Vladot,meg 75 tarsait kozbejatszani a haboru vefet segiteni az orosz allame-llenes tetteikkel.

    Persze a Wall Street-i bankok is versenyben voltak azert.
    Azok Lev Bronsten-t ( Leon Trockij-t) penzeltek, es US passpottal kuldve Oroszba.

    De mind az „elvtarsaik” nem az orosz tarsadalom elohaladasat terveztek, hanem sajat diktaturajuk megalapitasat.

    Semmi mas cel, sem elveik nem letezett.

    Persze mindnek szuksegeuk volt sok ‘agyu-totelekekre’ terveiket veghez vinni.

    A „bolsi” propaganda teljesen valotlan volt.
    Mert soha nem voltak „tobbsegben”.
    Csak kegyetlen veres eroszakosak leve, minden ellenkezoket eltuntettek.

    Az volt a teny meg akkor is, s az ma is vilagszerte.

    Mit gondol, miert csupan az „EGY PART” rendszert, ill. csupan onmagukat ,senki mast nem turtek el.

    Sot meg mind azokat akitol valami felelmuk mutatkozott.

    Azert gyilkoltatta meg Stalin meg Trockijt , s milliokat aki vetely-trasnak tunt.
    Soy Lenin is meg-mergeztek.
    De Berija dicsekedett hogy o Sztalint meg-mergeztte

    Hat nem azt tettek magyarorszagon is mindeg ????????

    Maga szerencses volt , hogy nem lett senki mas „versenytarsa”.

  • P.P.P.

    A Canadai oslakosok, ill. amint Canadaban nevezve, a „First Nation” ( az Elso Nemzet) az u.n. amerikai indianok, de fokent az Inuitok (eszkimok az eszak Canadai reszken.

    Akik kb, 14-16 ezer evvel ezelott a Bering-szorosaon at gyalogoltak at, mondhatnank ‘menekultek’.

    Utodaik terjedtek az egesz-kontinensen at.

    Tehat ok voltak az ELSO BEVANDORLOK.

    Az eszkomok sokai nem beszelnek angolt, sem franciat.
    Csupan a sajat eletmodjuk alapjan elnek maig is.

    A US-ban az u.n. Reservacioik leteznek, ahol teljes onallosagot elveznek a sajat szokasaik, torvenyeik alapjan.
    Ottan a ‘feher-ember’ torvenye es joga alavetve a reservaciok sajat onuralamaik ala.

  • Elolvastam a cikket.
    Paradox szituáció.
    Adódnak az életben megoldhatatlan helyzetek.

  • miután a bendegizi megint feltöltötte saját magával a cikk hozzászólási ablakait, még annyit hozzátennék, hogy az egész ügy túl van lihegve, az ellenzék kikaparta az évtizedes esetet és most rágják mint a gittet a Pál utcai fiúk, csak ezek csámcsognak is hozzá… semmiféle eredménye nem lesz, kivéve azt, hogy néhány politikust meghurcolnak, és az ellenzék a közeledő választások előtt piros pontokat akar gyűjteni amit -ha megkapnak- majd elsinkófálják mint azt az ontarioi konzervatív kormány teszi és arculköpködi a választókat demagóg dumával azt dumálják, hogy Ontario nyitott a vállalkozásokra mintha eddig nem lett volna az, de a privátizáció megy és magánzsebekbe vándoroltatott milliók

    a developerek (hogy mennyire utálom őket nem tudjátok elképzelni) tönkre gazdagodnak azzal, hogy azt lehet kapni amit ők építenek és ahogy ők építik és annyiért amennyiért van pofájuk túlárazni, a légi felvételeken látható kaszárnya stílusu lakótelepek amelyekben a detached home -ok egymásba érnek egy terhes macska nem fér át a két ház között és előtte meg mögötte van 1,5 és 2,5 méter terület amire ha ketten leülnek a többieknek el kell menniük mert nincs hely számukra…
    konyhakert és gyümölcsfák felejtősek majd ellátják a dolgozót mindenféle drága termékkel már azt is kitalálta valaki, hogy dobozban szállít olyan árut amit bármely supermarketben be lehet szerezni sokkal olcsóbban de adnak hozzá receptet hogyan kell megcsinálni azért a pénzért amit elkérnek érte egy hónapi kaját be lehet szerezni és akkor nem kell a hülye receptjeiket olvasni

    tulajdonképpen valami olyasmi történhetett a régmúltban hogy lobby ztak ami nem tilos a kapitalizmusban bár a korrupció beceneve de elfogadott

    van sokkal fontosabb probléma is ami most félre van tolva mert tűzoltás megy és a szirénák ordítanak

  • Bendeguz79
    2019 március 2
    4:12 du.
    mondd gizi te nem akarsz bevándorolni? mondjuk a diliházba vagy valami olyan helyre ahonnan nincs internet és nem tudsz hülyeségeket pötyögni rettenetes helytelen írásoddal

    budzsuhaha

  • talalom es masok is;

    A SNC Lavalin ugy persze sokkal sulyosabb mint Cris dio-helyban jelentette.

    Ha barki probalaja a weben keresni a reszletes adatait ,a : „SNC Lavali scadal” cimen tobb szaz reszletes leirasait talalhatja.

    A ceg lekenyerezesei megy vissza Libiba, ahol a csatornazast vegezte. 100 milliot meghalado lekenterezesei alapjan.

    A ceg 50,000 munkast alkalmaztat vilagszerte, Canadaban csak 9,000-t.

    Trudeou eros politikai nyomast gyakotolt az ugyet nem kivizsgalni es vegrehajtani a torveny kotelezettsege alapjan.

    Nagyban az is jatszik szerepet, hogy Jody Wilson Raubaot volt az elso es egyedulli a kormanyban aki az „elso nemzet” tagja (benszulott-oslakos).

    Trudeou on-vedelmere hivatkozott hogy mint egyben kepviselo is ,csupan a ‘kepviselo-keruleteben’ a munka-lehetosegeket probalta vedeni, nem a kormany kotelessegenek a vegzeset megakadalyozni.

    S elobb Jody Wilson Raybou-t athelyezte mas pozocopba.
    De a holgy masnap inkabb lemondott.

    Persze a PM-en kivul tobb mas vezetok is kozbejatszottak.
    Mint: Butts, Telforo,Boushard, Marques, Chin,Singh.stbk.

    Olvasd ;
    https;//www.sandiegouniontribune.com/news/nation

  • B79! Szóval, amiről nem tudsz, az nincs is. Akkor már érthető, hogy miért ilyen szegényes a szellemi világos.

  • Bendeguz79
    2019 március 3
    9:11 de.

    gizi az SNC lobby zott…az meg usa találmány koppintották… hogy annak más neve is van? és akkor az egész usa gazdaság egy megvesztegetés korrupció variációja?

    brühühühühühü

  • TOTH PETER feb.28, 2;37 du. soraira;

    Ahol velte soraiban;

    1., hogy a kapitalizmus „pikanteriaja”, hogy a kis ember nem tud vedekezni.

    2., hogy a hatalom es minden lehetoseg a nagy vallalatok kezeben van.

    1., Nem latott volna valaha is valami amerikai „crime-filmet”?
    Ahol a rendor amikor bilincseli a tomeg-gyilkost is, ki-huz zsebebol egy kis kartyat es felolvassa a bunozonek garantalt jogait.

    „You are under arrest.You have the right to remain silent. You give up that right ,anything you say ,can and will be used against you in the Court of Law.
    You have the right to be represented by lawyer.
    If you can not afford a lawyer one will be appointed to you at no cost to you.
    Do you understand that ???”

    Ha a rendor azt nem teszi, nincsen vad.
    Az az u.n. „Miranda right”.

    2., Minden egyen egyetlen szavazati jogga van.
    A szavazo-lakossag dont mindenen, mindeki kormany poziciok betoltesen,az elnoktol a legkisseb falu sintereig.
    Mind egyenileg, nevszerint valasztva !

    NEM apartok altal, sem a „part-listak” , sem a „mandatumok” , es kulombozo listak alapjan jutalmazva meg a vesztest is!!!

    S Minden vadlott lapveto-alkotmanyos joga biztositva, barmi vadak ellen a JURI-altali biralat, sot minden $20 folotti erteku polgari ugyekben is.

    12 polgartarsai, s nem a ‘ver-birak’ altal.

    Az am a szabad es demokratikus tarsdalmak „pikanteriaji”,

  • Bendeguz79
    2019 március 3
    2:51 du.

    gizi gyalázatos hazug disznó vagy!
    a sor fordítása:
    magányos anyát letartóztatták és börtönbe vetették mert nem tudta fizetni az egészségügyi számláit

    hol van a Jude?

    Single Mother of Three Arrested, Thrown in Jail-Over Unpaid Medical Bill

  • RODEO

    „.. gyalazatos hazug diszno vagy” !!!!

    Az a te onbizonyitekod !!!!!!

    A masik megjegyzeseden;

    Mi az ellenekzesed hogy barmi ceg, valllat mint SNC alkalmaz „lobby”-stat.

    Canadaban elsz ?????

    Neked is van szemlyes es szabadon valasztott egyeni „lobby”-stad !

    Igen a kepviselod !!!

    Aki a te es mind az ottan elok szemlyes es szabadon kijelolt egyeni kepsiseltetod, es szomszedaidnak is abban a kozossegedben ahol elnel.

    S az az egyen eskudt es fizetett kotelessege a te es mindenki egyeni erdekeinek a kepviseltetese.

    Az SNC Lavinal cegnek az a lehetosege csupan a sajat koltsegere lehetseges.

    S amikor ugyvedet alkalmazol magan ugyedben, parlamenti torvenyes kepviselod melett is, hat nem ugyan olyan „corrupcios megvesztgetesben” veszel reszt ????

    Talan more corruptan mint a SNC ceg ?

    Hat miert lehetne az SNC Lavinal cegnek kevesebb joga mint neked ???????????????

  • Mr.Trudeau elvesztett egy masik miniszteret.
    De nem a hamis szemoldoket !

    Vajon mi lenne feltarva az SNC Lavinal bribery (lekenyerezesei) ugyben, HA az igaszsagugy miniszterium kovizsgalna az ugyet ?

    Az ismert adatok alapjan a ceg valami $30 ezer-t koltott prostitutokra szorakoztatni Qudafi fiait ,megnyerni apajatol nagy szerzodest.
    Ami persze nem ujdonsag a mai vilagban, de vajon ment a lekenyerezes a ceg altal ‘mas-iranyban’ is ????

    A ko le-esett, a kerdes milyen melyre fog esni majd ?

    Kinek a politikai karrierjeit visszi magaval ??????

  • Bendeguz79
    2019 március 5
    1:58 du.

    tudod -egy frászt- gizi, amit össze vissz büföx annak se eleje se vége és -következésképpen- közepe sincs

    minek írsz?
    hülyeséget bárhol lehet kapni az utcasarkon igaz, én nem veszem meg

    a számaidat várom a hadi és az egészségügyi költésekről a süsüéknél…
    ugye nem tudod?

    brühühühühühü

  • Bendeguz79
    2019 március 5
    1:58 du.

    gizi this is trash talk!
    $30000 az kenyérmorzsa egy cég protokoll költései között (a vendég hotelszámlája és a svédasztal+++), (ha meghívott és mindig az!) és ez legális még a szocializmusban is vendégül látták a potenciális üzleti partnert abban senki megvesztegetést nem látott… hogy „a fiúk”-at meglepték hastáncosokkkal az csak hab a tortán… fel van fújva

    és az egész: „lemondok mert ez már túlzás” című hülyeség meg az erkölcs? többet árt, mint használ az ügynek pláne több, mint 10 éves rablómese

    az, hogy a te kormányzatodat az elnököcskét is beleértve zsinóron rángatják a gazdagok az neked smafu az egész kongresszus és szenátus el van adva a vevőik és ezzel tulajdonosaik is ismertek, mit jajongsz

    pénz beszél kutya ugat… és a gizi trashtalk

    brühühühühühühü

    csak neked az „Ű”-ket mert azt nem tudod sok minden mással együtt

  • mivel ez a bejegyzés is hamarosan lejár, a #&@{bendegizi nem fog mondani semmit mert nem tud mit mondani, csak hőbörög brühühü

  • Remelve legalabb az angol-nyelvuek kovetik a Canadai hireket.
    S az NEM fake-news.

    Mert a Canadai Parlament, az igazsagszolgaltatasi szervek, na meg a valaszto lakossag elott a kerdes, hogy volt-e a Prime Minister is ‘bribed’ (le-kenyerezve penzzel) a SNC Lavalin ceg altal, mint sokan masok.

    Vagy csak ‘joszivusegebol’, talan naivsagabol ohajtotta es probalta az ugyet a szonyeg-ala seperni ????

    Ha nem is mind a Parlament tagjai, de biztosan a szavazo-lakossag zome ohajtja azt feltarni.

    Ha nem is mas okokbol, de mivel hogy a PM az igazsag, a torvenyesseg, az at-lathatosag elvenek gyakorlasat igerte Canada lakossaganak.

    Azok meggyozodottek akarnanak lenni azon, es tisztan latni hogy az valosag volt, vagy politikai hazugsag.

    Politikusok foglalkozasanak egy jelentos resze a valotlan igeretek ismetlese.

    De a szavazo-lakossag emlikszik am es szamon veszik a politikusokat igereteikert a kovetkezo valasztason !

  • Bendeguz79
    2019 március 6
    10:58 de.
    gizi: vihar a biliben! elterelő hadművelet az ellenzék részéről, programjuk nincs hát kiásnak 10 éves ügyeket, lemossák és élvezik, hogy a csinnbummcirkusz közönsége tapsol ők meg kuncognak: sikerült megkavarni a szart

    eredménye nem lesz,

    közben te meg gizi sunyítasz mint szar a fűben mert a sok baromság amit a süsü egészségügy és hadikiadások kapcsán és még másban hazudtál arra most nem mersz reagálni csak ilyen seggségekkel

    brühühühühü

    gizi meg a gőzeke

  • Bendeguz79
    2019 március 6
    10:58 de.

    gizi, aljasságod határtalan és pofátlan is, íme lásd, most kaptam
    a NYT, WAPO és hasonlók a clintonné hisztériájával vannak elfoglalva, a lakosság smafu!

    ahelyett, hogy milliókat pazarolnának a jóltáplált venezuelaiakra, segíteni kellene a saját elesettjeiket, akik önhibájukon kívűl munkát keresnek és nem találnak, de éheznek

    A veteran who comes back to work after serving her country — only to suddenly lose her job.
    A student who is just getting started in his career — and has too little to eat while job searching.
    A worker who gets hurt on the job — and finds he can no longer do the work he loves.

    These people are our fellow Americans — and people who need help with getting a meal while they get back on their feet. But instead of extending that help, we may soon turn our backs on them. Has our nation lost its heart?

    USDA announced that they plan to cut food assistance for individuals who are having trouble finding work. We have a short window of time — just six weeks — to tell them just how wrongheaded this plan is.

    brühühühühühü

  • Kedves liberalis barataim!

    Kicsit nehez elhinni, de hozzaszolasaitokkal alapvetoen igazolni latszotok Polt Peter fougyesz dicstelen tevekenyseget es a NER mukodesenek elfogadasat.

    Ha jol ertem nincsen semmi baj azzal a politikai rahatassal mely a szamunkra kedves part/szemely hatalomban tartasat segiti elo.
    Vademelesi eljaras „taktikai” elhalasztasat gyakorolja Peterunk is 2010-tol – vagyis a folyamatos valasztasi kampany elinditasa ota. Valahogy soha nem sikerul vadat emelni szamara kedves emberek/szervezetek elleneben meg OLAF felkeres es bizonyitekok hatasara sem. Tehat meg sem indulhat a „makulatlan haverok” ellen az oket talan nehez helyzetbe hozhato birosagi eljaras, igy kenytelenek tovabbra is elnyerni minden EU-penzzel tamogatott kozbeszerzest.
    Itt Kanadaban ez a csak valoszinusitheto buneset kb. 10 eve tortenhetett amikor tudtommal meg nem a most regnalo liberalisok voltak hatalmon, igy a nagy vadaskodas konnyen raeghet az ugyet akkoriban eltusolo politikai ellenfelekre is. A most kiderult politikai rahatas viszont pont azt az erzetet keltheti az egyszeru allampolgar szamara, hogy azert van az a penz (erdek) amiert meg a regnalo liberalis partvezer haja is korpasodik. Szerintem ez a tortenet egyertelmuen korrupcio. Jo lenne elkerulni azt ami mar sok helyen sajnos altalanosan elfogadott kozhely, hogy kizarolag csak az a korrupcio amibol kihagynak bennunket.
    Szamomra pont ezert remenykelto, hogy ugy tunik itt Kanadaban meg vannak olyan a hatalom kozeleben levo politikusok akik miniszteri funkcioiknak es talan meg az elveiknek is probalnak tisztessegesen megfelelni.

  • mivel a cikk alapvetően a J. Trudeau körüli hajcihőről szól, ahhoz a korábbiakon felül hozzá akarom tenni, hogy az országnak és Quebecnek valamint Ontario nak ennél sokkal fontosabb problémái vannak, és a megoldásuk megtárgyalásáról sincs egyetlen szó sem… az ilyen és hasonló műbotrányok (erkölcsök, meg lobbyzás és kinek fizettek többet ami mindennapos és manapság Ontario ban a „Nép Kormánya” DOGFORD vezetésével egyetlen létező problémát sem old meg csak újakat generál és fénysebességgel a hatalommal való visszaélés eklatáns példájaként a provinciát privatizálni akarja amiről semmi publikus sincs csak most ezt a gittet kell rágni és nem lehet a népharagot publikálni, hogy azt a keveset amit már elértünk azt most szépen mind elveszi valami rohadt saját zsebre dolgozó aljas szélhámos

    a nem mainstream helyi media rogyásig van ezekkel és társadalmi szervezetek küzdenek és C$5.00 os adakozásokból próbálják fenntartani magukat

  • SzandiMandi
    2019 február 28
    3:40 du.

    „…fej vagy gyomor? ”

    DDDDDDDDDDDDDDD
    DDDDDDDDDD
    DDDDDD
    DDD

  • RODEO’
    Igen, itt az USA-ban mindenki ehezik, othontalan milliok sivarognak az utcakon.

    Nyomorgo munkasok millioi a szemetdombon szedegetnek morzsakat.

    A betegek csak kinozva halalra,s a holtestek az utcakon rakaksokban mint a tuzifa.

    Itten csak nyomor,ehezes, tomeg-gyilkossag,szenvedes az elet.

    Boldog vagy azon ??????????????????????
    Remelem tapsosz mind azon.

    De a valosag hogy ez ev Februarjaban a US hatarorseg 71 ezer hatarsertot fogott el a Mexicoi hataron.

    Nem kevesebb mint 12 millio torvenyteleul beszokott el itten.

    Ujabb karavanok utban ismet kozep es del-amaerikabol.

    Tobb mint 600,000 varja az imigration birosagok elott a kerelmeik jovahagyasat a „menekult” torveny-alapjan.

    Sot a szulotlen gyermekek ezrei is kozottuk.

    Obama D.A.C.A. engedelyezte 790,000 olyan szulok-nelkulli kiskoruak itt-tartozkodasat. Zomeik egyetemeken tanulnak ma a US adofizetok koltsegen.

    Minden-honnan csak a US-ba igyekeznek beszokni barhogyan is. Vajon miert ???????

    Mind remelnek ehezni, szenvedni es nyomorogni velunk?!

    Vajon miert nem mennek Cubaba, Venezuelaba, stb. mas proletar paradicsomokba ??????

    Dick Bronson egyedul szaz-millio dollaros elelmiszer adomaynozasat Maduro elvtarsad nem engedi be a lakossag szmara.
    Ahol a milliok meg babot es rizsat sem kaphatnak.
    A vilag LEG-hazdagabb olaj orszagaban.
    Amig Maduro hadserege naponta szazaval hagyjak el postjaikat.

    Na vissza elvezem kozben a Rocktopia classical-rock-concertet Budapesti Opera-hazbol.
    A PBS recorded par eve. De kivallo. Mind a magyarok a borukbol majd ki ugranak.

    teamtonyvincent.com/rocktopia-live-from-budapest

    5 piece rock,63 piece orchestra,gospel choir,5 vocalists,
    mouse, U2, Pink Floyd, Zeppelin,Mozart, etc.

  • Bendeguz79
    2019 március 6
    9:35 du.

    Nem vagyok benne biztos hogy nem e a ruszki tikosszolgálat keze van e benne ebben a „menekült”-áradatban (is) .