Márciusi fiatal demokraták

2019 március 15 8:54 de.149 hozzászólás

Petőfi már megtért a plakátleszedésből, Jókai végzett a saját lábon állással, és még maradt is valamennyi a 47 ezer forintjából, amiből meg tudott élni, mert olcsóér” bérelt lakást a Várban. Vasvári meg külföldre küldte az asszonyát mosogatni. Hadd kupálódjék ott abban a veszélyes és koszos kócerájban, ha már idehaza minden sokkal jobb, mint odakint!

Minden együtt volt a forradalomhoz, csak még nem tudták, hogyan kell nekiállni. Soha nem láttak még forradalmat, halványlila segédfogalmuk sem volt, mi kell ahhoz, hogy kitörjön.

Kit kell kiszabadítani, és honnan?

Melyik nemes urat kell Bécs felé futamítani?

Mikor kell az import-lengyeleket tapsoltatni?

Azért a Petőfinek, nem hiába volt költő, derengett valami. Előző este, biztos, ami biztos, gondosan összeplagizálta a Nemzeti dalt. Egy bolgárkertész vetőmag-katalógusából vette át a szöveget, hátha jó lesz még valamire. Szólítsatok Dr. Petőfinek, mondta a többieknek. Azok meg csak mosolyogtak magukban: költő, az ilyet nem szokás komolyan venni.

Nem is kellett. Vasvári időközben egy középkorban élt német apáca imádságos könyvéből ollózott negyven oldalt – a többi már majdnem mind saját volt. Kivéve Jókai Új földesúr című munkájának tartalomjegyzékét, mert az is idegen tollak által íródott.

Petőfi egyébiránt már korábban fel akart volna jönni Pestre, csak időközben kiderült, hogy ritkították a lovas kocsikat. Nem zártak be egy viszonylatot sem, csak – ahogyan odafenn, az udvarban mondták -, megszüntették a párhuzamosságokat. Így lett aztán, hogy kevesebb kocsi járt, nem lehetett fölférni rájuk. Ment volna magánrepülőgéppel, baráti segedelemmel, csak hát akkor még nem volt feltalálva.

Akasszátok fel a kabátokat! Ez volt neki a szavajárása.

Csak az nem volt világos, hogy hol lesz majd a forradalom: Felcsúton, vagy Pesten.
Jókai közben hosszan tűnődött, már majdnem az eszébe jutott valami, de végül meggondolta magát.

Mit csinálsz te Móric, kérdezték a többiek évődve, mert épp olyan hangulatba’ voltak.

Ápolom az anyanyelvem, válaszolta a kérdezett.

Ezen mindnyájan jót nevettek. Volt oka a jókedvnek, tele volt a közmédia a sikerekkel: megfutamítottuk a migránosok hadseregét, megállítottuk Brüsszelt. Hazánk nem rés, hanem erős Bástya elvtárs.
Gazdák érkeztek a később Kossuthról elnevezett térre. Osztják a latifundiumokat, de nekünk nem jut belőle egy fia föld, annyi sem, mondták. Nem osztják, hanem fosztják, válaszolta Petőfi, akinek volt affinitása az árnyalt megfogalmazásokhoz. A föld azé, aki megműveli, a fél Balaton pedig azé, aki okosabb, mint Zuckerberg, tette hozzá.

Kossuthé volt végül az ötlet: vegyenek több tonna kokárdát! Messzi országból, a baráti Kínából hozatták. Megkérték az árát, de legalább nem a brüsszeli bürokraták hasznát hizlalta.

Másnapra aztán tényleg kitört a forradalom. Felolvasták a 12 pontot, mindegyik így hangzott: Önnek is joga van tudni, hogy mire – ebédre, vagy vacsorára – készül a bécsi szelet!

***

Nemzetivé lett a dohány,
nemzeti a mutyi,
háromszor veri el pénzed
a nemzeti Matyi

Nemzeti a gyógyítás,
az iskola, a temetés,
nemzeti lett a saját láb,
a lenyúlás, az etetés

Nemzeti az alaptörvény,
nemzeti az asztal,
s a külföldre távozó,
kit senki sem marasztal

Nemzetire sül a zsömle,
a kalács, a kenyér,
a nemzeti hálapénz,
a zsebedbe belefér

Nemzeti a tündérmese,
nemzeti a rezsim,
rózsát terem a sok rizsa,
ha csökken a rezsim

Nemzeti az átverésünk,
és a parasztvakítás,
nemzeti a csendestárs,
a stróman, és a sikítás

Nemzeti az országalma,
a korona, a jogar,
s a csend, mely után jön majd a nem
zeti magyar vihar.

149 hozzászólás

  • Na, milyen vót a zünnepség? Rendesen tapsoltak a lengyelek?

  • Sajnos nem, sőt nagyon nem vicc! =))

  • Tudósítás a hazai ünnepségekről. Egy ideig hallgattam a magyarországi kormányfő beszédét – de majd inkább elolvasom. Ahogy egy magyar humorista mondta nemrégiben (másról, nem az illetőről): nekem túl erotikus a hangja: b…ssz… a fülem az a fusztrált, gyakran a magas d tartományába tévedő, erőlködőnek ható intonáció, amiről úgy tűnik évtizedek alatt se tudták leszoktatni segítői, ahogy a feszülő zakóról, meg a harmonikázó nadrágról sem.
    Annyit azonban elkaptam a mondandóból, hogy most éppen a kereszténységet akarja megvédeni.
    Hááát, a római pápa, a bizánci pópa, meg a moszkvai patriárka helyében azért én összerezzennék a magyarok nyugdíjmegtakarításaira, meg állami földjeire gondolva…

  • eGY GONDOLAT BANT ENGEMET…..

  • irta;Petofi Sandor

  • talalom
    2019 március 15
    9:28 de.

    Nekem erről az egész
    „neo-keresztényi irányvonalról”
    az ugrott be, hogy amikor a meglehetősen világi államberendezkedésű
    (a félig Marxista attitűdöket felmutató Baath-párt által irányított )
    Irak diktátora,
    bizonyos Szaddám Husszein nyaka körül
    (akkor még csak képletesen)
    szorulni kezdett a hurok, hirtelen hívő muszlimmá vált.
    A fején turbánnal jelent meg a kameák előtt, szózatokat intézett a hívő muszlim világhoz
    és Szent Hámorút hirdetett az USA ellen.
    (Amin persze mindenki jót röhögött.Főleg a muszlim gyűlölői.)

  • Visszatekintettem az elmúlt évek-évtizedek március 15-iki megemlékezéseire, amikben szinte teljes volt az azonosság, pedig eltérők voltak a szónokok „világnézete”.

    A Magyar Nemzeti Filmalap filmarchívumában 1924-től 1958-ig nézhetők rövid filmhíradások az ünnepségekről. Közülük hármat választottam ki: 1943, 1948 és 1956 felvételeit. Jó szórakozást kívánok hozzájuk:

    https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=4959

    https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6675

    https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=12815

    😀 😀 😀

  • Hello, Boda Marcsi, merre jársz?
    Hogyhogy szegény Viktorotoknak lengyeleket kellett felfogadni pénzért, hogy meghallgassák a beszédét? Még egy Békemenetre sem tellett tőletek? Hát miféle „hívek” vagytok ti?

  • Gyengécskére sikeredett ez a mára beharangozott baromi nagy ellenzéki közös fellépés (is).
    Így orbáni ner további kétszáz évig marad hatalomban.

  • – A nemzeti ünnepünk, van akiknek nem ünnep…

  • Egy ilyen bonyolult tartalmú cikk csak nagyon pihent agyból
    tud születni!
    Tartalmasabb ,értelmesebb dolgokra is képes lehetne egy ilyen megírása közben,szívesebben olvasnánk olyanokat. Előre a jobbakért üdvözletével

  • Nos pár perce még hiányoltam a fórum megemlékezését ami…..más oldalon jelent meg, most olvastam ,hogy Földes pótolta a hiányérzetemet… (írt valami nagyon szánalmas,és magát is minősítő… gyalázkodást)

    Figyelő!

    Értelek…!!!!Itt többen minősítették magukat,nem kicsit, hanem nagyon,….de ugye sem neked,sem nekem nem voltak naivan nagy elvárásaink?…így túl nagy csalódást sem okoztak!(sajnos…)
    Hát ez van!

  • Figyelő!
    Ha lehet olvasd el a „néppárti semmi” és az „Orbán mentes övezet”
    cikkekre írt hozzászólásaim is,hogy teljesen képben legyél az itthoni helyzetről!

  • Mai nap produkcioja: az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete Iain Lindsay a Nemzeti dalt szavalta el magyarul.
    https://www.instagram.com/p/BvBZaoggECT/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

  • Földes és Rátesi idétlenkedhetnek, de attól még sajnos nagyon leszerepelt ma az egyesült(!) ellenzék. A nem éppen Orbán-párti INDEX (érdemes végigolvasni) pár ezer embert tudott megszámolni, de azok is 500-ra apadtak rövidesen az unalomtól. Szomoru, de ennyire a MI HAZÁNK is feltornászta magát. Valami nagyon félre ment…. (Megdöbbenve hallgattam két napja , hogy már a MAZSIHISZ elnöke is Orbánt dícsérte Webernek!)

  • Geyza
    2019 március 15
    12:44 du.

    történelemből és politikából analfabéta vagy a többit nem mondom, inkább kergetőzzél motoron a kecskékkel

  • Marcsikám, nem válaszoltál. Nyilván kínos neked a kérdés, azért nem.

    De még egyszer megkérdezem: Miért kell lengyeleket hívni pénzért tapsolni, ahelyett, hogy ti, Orbánhívek mennétek ki elegendő tömegben meghallgatni a főnök beszédét?
    Lehet, hogy már ti sem vagytok elegen?

    Még egy békemenetre sem tellett?

  • Slapaj! Ha azt a hazug öntömjénezést gondolod „ünneplésnek”, amit iszonyatos pénzekért elővezettek a hivatalosságok – akkor nem, valóban.
    De egy ilyen nap alkalom lehet arra is, hogy végiggondolja az ember,mit is akartak a márciusi ifjak? Bizony, sokfélét, sokféleképpen. Bizonyos Táncsics Mihálynak csak úgy jut szerep a történetben, hogy kiszabadításán tudják demonstrálni az „ifjak” szabadságszeretetét. Hiszen míg az ifjak hevülettel, ám tulajdonképpen rizikó nélkül öblögettek szép szavakat a kávéházi asztaloknál, addig Táncsicsot börtönbe zárták, mert írásaiban olyan „álladalmat” sürgetett, ahol a jog mindenkire vonatkozik, a nagy pénzeket nem pompára, hanem nevelésre, álladalmilag fenntartott ispotályokra, „tápintézetre” költik.
    Hát, igen: már akkor is kifizetődőbb volt a népről szavalni, mint a népért tenni…
    Ami meg az akkori és a mai sokaságot illeti: a 171 évvel ezelőtti esős márciusi napon sem volt sokezres tömeg – ez elég jól tudható korabeli leírásokból. Maga Kossuth, aki egyébként nem volt Pesten, mert a pozsonyi országgyűlés határozatait vitte a bécsi udvarba – is csak „valami pesti zörömbölésről” beszél.
    Dehát az ilyen pár száz fős „zörömbölések” szoktak aztán nagy viharrá terebélyesedni, ahol meg: habár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!

  • Szandi Mandi 3:26

    Elgondolkodtató, hogy a skót létére brexites ambassador Petőfitől miért nem az Akasszátok fel a királyokat, vagy mondjuk az Itt a nyilam című verseket szavalgatja, de mondhatta volna még akár a Magyar nemest is…

    😀

  • slapaj
    2019 március 15
    2:13 du.

    SoB*

    Hát komám nektek nem is ünnep Márc.15 , az biztos.
    Csak kisajátítottátok ezt (is), mint mindent
    Olvasd csak el Petőfi verseit.
    Azokból kiderül miért nem
    ünnep ez nektek.

    (Nem véletlen hogy már X esetben cenzúráztátok Petőfit)

    *SoB = Slapaj of Bájjer Zs

  • Háromárbócos Geyza 2:32

    A veszélyes-Petőfi cenzúrázás szokása immár az Orbán-kurzus hagyománya…

    Anno, valamikor már az I. Orbanisztán setét ege alatt az egyik március 15-én a Nemzeti múzeum lépcsőjén egy egyetemista szavaló mondta el Petőfi: A XIX.század költői című sokatmondó, fantasztikus versét úgy, hogy
    a Fid-SS – c e n z ú r a . ugyancsak . t ö b b . s z a k a s z t . k i t ö r ö l t . ebből a nemzeti opusból is…

    És, ezeknek még mindig van bőr pofájukon a >12 PONT< 1./mondatát semmibe venni, miszerint:

    " K í v á n j u k . a ' s a j t ó . s z a b a d s á g á t ,

    c e n s u r a . e l t ö r l é s é t. ";

    Ehhez tartozik még, hogy éppen azt a szent mondatot hazudtolják meg, ezek az ifjú demokraták 😀 amelyet maga a . k ö l t ő . olvasott fel ugyanott, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén az 1848-as forradalmi tömegnek…

    🙁

    .

  • Figyelő 11:34-12:06

    „Pirosló arccal és piros zászlókkal,
    És a zászlókon eme szent jelszóval:
    V i l á g s z a b a d s á g.”

    „A hősöket egy közös sírnak adják,
    Kik érted haltak szent . v i l á g s z a b a d s á g ”

    Üdv: 🙂

  • Figyelő!

    Ja,meg „p i r o s . z á s z l ó k k a l”

    Üdv: 🙂

  • DonGolo!

    Te is tudod, hogy ilyet nem tehet egy diplomata (kozvetlen politikai propagandat kifejteni allomashelyen, ilyet csak az illiberalis „demokracia” nagykovetei tesznek :), meg amugy is a nemzeti unnephez akart hozzajarulni ezzel a gesztussal.
    Mindenesetre szamomra ez volt a legemlekezetesebb megemlekezes az idei marcius 15-rol.

  • Elnyomtam véletlenül a hozzászólásom.
    Röviden Földes megint írt egy szánalmas cikket:Orbánt se ő maga,sem mások soha nem emelték az akkori hősök szintjére,de az
    tény,hogy ő tényleg magyar és méltón emlékezett meg,míg az állítólag magyar… Földes írt egy általa szellemesnek,irónikusnak tartott cikket!….szánalmas!!
    Amúgy Orbánt mind itthon,mind külföldön kissé….többen jegyzik,ismerik mint a nagyon tehetséges Földest!

  • Ferenc!

    Tényleg „világrengető,”hatalmas tömeg hömpölygött a tegnapi ellenzéki tüntetésen (több normális baloldali ismerősöm is röhögött az „értelmiségi” ellenzéki hazafiakon )

    tóth péter!
    Egy ilyen cikk írása nemcsak pihent, hanem kissé leépült agyra vall!

  • ALMÁSI Alma!

    A lengyelek nem pénzért jöttek ünnepelni,hanem a közös múltunk miatt…talán tanultál történelmet?….
    Pénzért az ellenzéki csürhe tüntetett….!Egyébként nem emlékszel,hogy erről kérdeztél volna,igaz tegnap csak belenéztem
    a szenzációs cikkbe,mert két jó magyar filmet néztem(Jókai regénye alapján készült)és az kicsit szórakoztatóbb volt mint ide
    írogatni!

  • Kiegészítés,csak röviden mert jó műsor jön:
    Talán hiányoztál az elemiből amikor Bem apóról és másokról próbáltak okítani?…….
    Nem fontos válaszolni!

  • Remélhetőleg Alma nem hagyta ki az ellenzéki tüntetést?…amin
    napjaink kiemelkedő politikusa Dobrev Klára az „Európai Egyesült
    Államokról” álmodozott?……
    Egy biztos:valószínűleg sem ő,sem a hites ura Gyurcsány nem fog bekerülni a történelem könyvekbe,legfeljebb hazaárulóként!!!!

  • Boda Marcsi
    2019 március 16
    1:15 du.

    Magadat is elnyomhatnád végre.
    Te szánalmas gyagyás vénasszony.

  • Tüske Zsófia

    te szerencsétlen házicseléd boda… ki vagy te, hogy minősítsd Föld S. Péter újságírói tevékenységét?

    Neked magyarságmérőd van, hogy egyáltalán eldöntsd, ki magyar, ki nem?

    Hát ne söpörd a szőnyeg alá azt a közismert tényt, hogy orbán bizony csak a harmadik vagy negyedik generáció óta magyar, mert a nagyapja bizony Romániából botorkált át a magyar határon a passzus nélküli lopott lóval és sajnos – tetszik-e neked ez vagy sem, román cigány. (ami még nem lenne baj, abban az esetben, ha nem képzelné magát minden magyarok királyának és nem rabolna el mindent, aminek akár eszmei értéke is van) Hogy az imádott füstös vezéredet ismerik európa-szerte, kétségtelen, mert ilyen gyalázatot a magyarságnak még a komcsik sem szereztek.

    Ezért az „állítólag magyar Földes”-ért megérdemelnéd, hogy Chris örökre kiírtson innen. Te ocsmány aljas hazug vén pártkanca!

  • Boda Marcsi
    2019 március 16
    1:15 du.

    A te tényleg magyar vezéreet lengyel vendégstatiszták tapsolták meg. A te tényleg magyar vezéred pénzért még annak is állampolgárságot ad, akinek a felesége családjában volt véletlenül egy magyar béreslegény.
    A még véletlenül sem magyar maffiozókról, leánykereskedőkről nem is beszélve.
    A Te tényleg magyar vezéred már évekkel ezelőtt azzal házal a közelkeleten, hogy a magyar munkaerő olcsó rabszolga.
    Ez a te tényleg magyar vezéred.
    De mert a te vezéred, pont olyan magyar vagy te is, mint orbán.
    Egy ócska, hatalomfitogtató gyáva emberi hulladék.

  • Gabriel Karikas

    A helyzet ma is kísértetiesen hasonlít az akkori március idusára, a ma is az Orosz-birodalom a legfontosabb támasza a magyar Kormány(zó)főnek.

    Biztos vagyok benne, hogy csak néhányan fogják fel a lényeget, már csak a hozzászólásokat is olvasgatva.

    Nem beszélve a „megemlékezési gyűléseken” résztvevők többségéről, akik bocskai köntösökbe, valagukat koronás zászlókba bugyolálva lófrálnak az utcákon – vagyis a feudalista államiságot propagálják.

    Sajnos ma aktuálisabb mint valaha az az akkori 12 pont.

    Olvassuk csak el a bevezetést a 12 ponthoz, amit az utcákon anno kiplakátoltak:

    „””==========================================================
    Pest város közgyűlése e plakáton tájékoztatja a város lakosait március 15. délelőttjének városházi eseményeiről, a 12 pont elfogadásáról, a létrehívott választmány munkájáról.

    Pest város közönsége nevében alolirottak szerencsések hivatalosan értesiteni a’ magyar nemzetet, hogy a’ mi más országokban polgár vérbe került, – a reformot – Budapesten 24 óra alatt békés és törvényes uton kivivta a törvényes egyetértés. A városi tanács ugyanis a választó polgársággal értesülvén arról, mikép a’ város polgárai és lakosai vele együtt akarnak értekezni az idők komoly fejleményei felett, a’ tanácskozási termek századokon át zárva volt ajtajit 1848-dik évi martius 15-kén délután 3 órakor a’ népnek megnyitá, ’s miután megértette annak törvényes kivánatait, azokat mint nagyobb részt már eddigelő is kebelében ápolt hazafiui óhajtásokat, egy szivvel egy akarattal elfogadta magáévá tevé, sőt azon tizenkét pontot, mellyeket nagy részben a nemzet 1790-dik év óta törvényhozás útján is annyiszor sürgetett; ezen közgyülésben az országgyüléshez intézendő kérelmezéskint aláírta.
    ================================================================”””

    És a 12 pont:

    „”================================
    Mit kiván a magyar nemzet.
    Legyen béke, szabadság és egyetértés.

    1. Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
    2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
    3. Évenkinti országgyülést Pesten.
    4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
    5. Nemzeti őrsereg.
    6. Közös teherviselés.
    7. Urbéri viszonyok megszüntetése.
    8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
    9. Nemzeti Bank.
    10. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk.
    11. A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
    Unio.
    12. Egyenlőség, szabadság, testvériség!
    =====================================””

    Feleim, nem látjátok szemtüktöl, hogy ittén polgári demokratikus forradalomról volt szó (vagyis akkor)
    Szó sem volt se komenista idiotizmusról, se véres szabadságharcról??!!

    Mivel a LIBERALIZMUS eszméje volt meghirdetve, amire alapból okádnak a mély-magyarok, a kommunisták, a fasiszták. És csipöböl gyűlölik.

    Az 1948-as forradalmi mozgalom a kapitalista állami berendezkedést, a MÁRCIUSI IFJAK, SZÉCHENYI ÉS A TÖBBIEK a KAPITALIZMUST hirdették meg.

    A Habsburg-császár (imperátor) pontosan ezért számíthatott az orosz-cár (imperátor) részvételére a forradalom letörésében. Mivel nem marxista, hanem liberalista „felkelés” volt.
    A feudális monarchiák által korábban megkötött Szent-szövetség pedig pont arról szólt – hogy bármi áron megőrizze az „úr-béri viszonyokat” – lásd a 7-es pontot, ami ennek eltörléséről szólt.

    A császárságok alapja az úrbéri viszonyok – a vazallus rendszer – „modern kori” változata a „lojális vállalkozás” Lásd gázszerelő-orbán, vagy „krupp-hitler” had ne soroljam a többit, amelyekhez az államhoz hű vallási intézmények beterelik a fanatikus birkákat (hivöket).

  • Kitalálták az a szemétséget hogy aki ugyan külföldön született de anyja vagy apja innen vándorolt ki és szerzett másik állampolgárságot, az MAGYAR ÁLLAMPOLKGÁRNAK számít.
    Ennek a státusznak az ÖSSZES JOGAIVAL de SEMMI KÖTELESSÉGÉVEL!!

  • Így aztán ukránok meg románok és szerbek dönthetik el miképpen kelljen nekem itt élnem.
    Ezeket a magyar adófizetők pénzéből fizetik le.
    Már ott tartanak hogy UGANDÁBAN is beruháznak valamibe pár milliárdocskát. Gondolom ott is van kb hatszáz félmagyar.
    Azoknak a szavazatai is kellenek.

  • Boda Marcsi Arra a Bem apóra gondolsz, aki zsoldosként harcolt a magyarok oldalán, majd utána a muszlimokhoz csatlakozott zsoldosként már mint muszlim, amiért is nem nyugodhat lengyel megszentelt földben? Nem lettél okosabb, mióta nem voltam.
    Mondd csak te fórumunk szégyene, kicsit sem kaparja az önérzetedet, hogy itt seggfejnek tartanak? Mi bajod is van Dobrev Klárával te vasorrú bába? Soha senkit nem bántott.
    Álmodozik az Európai Egyesült Államokról? Nincs joga álmodozni arról, hogy megint ne az oroszok szolgái legyünk? Nincs joga egy gazdag és erős Európáról álmodni, melynek éke Magyarország és nem szégyene? Azért hazaáruló te asshole, mert jót akar az országnak? Ellenzéki csürhe? Neked aztán jó információid lehetnek a csürhékről, hiszen díszpéldánya vagy.
    Sajnos nincs a magyarnak olyan kifejezése, ami lefedné csekély kis léted értelmetlen és mocskos voltát. Talán Petőfi Juliskájának mostohája közelítheti meg azt a gonosz, buta és aljasan mocskos felmosórongyot amit a lelked helyén elhelyezett a sátán. Te kis parazita.

  • Tüske Zsófia
    2019 március 17
    5:50 de.

    „Házicseléd”

    DDDDDDDDDDDDDD
    DDDDDDDDDDDDDD
    DDDDDDDDDDDDDD

  • Kenny!

    Bem csak egy példa volt,nem ő volt az egyedüli lengyel,amúgy nem én vagyok vasorrú,hanem Klárika és főleg a kedves Fletója….meg esetleg te és itt többen több okból……(egyébként képzeld én is tudom,hogy muszlim lett,de ugye nem olyan söpredék,mint akiket az ellenzék akar befogadni?…..)
    muszlimozunk? ejnye-bejne…..
    meg ugye nemcsak muszlim,de keresztény sem vagy?…..az biztos!
    Az meg,hogy ez a hazaáruló némber és itt többen miről is álmodoznak,ugye nem oszt nem szoroz?…….
    Nincs se időm,se kedvem ilyen „színvonalas” anti magyarokkal
    vitatkozni.
    Te is büszke lehetsz a balos kultúrádra…..mint itt többen!

  • BB: „Talán hiányoztál az elemiből amikor Bem apóról és másokról próbáltak okítani?”
    BB lakéjnő meg ezek szerint nem hallott Hunyadi Jánosról, akinek az apja Vajk, egy román bojárcsalád sarja volt. Persze sok történész szerint a Vajk nem egy román név – ám Vajk testvérét Radulnak hívták…
    Ennek az az oka, hogy a XV. században sehol a Földön nem volt még nemzet – így a Kárpát medencében sem. Tehát nemhogy „ezeréves”, de még 500 éves nemzetek se léteznek. Az első politikai nemzetnek talán a franciát lehet tekinteni: 1789 óta. Annak a ccúúúnya felvilágosodásnak köszönhetően, ami még liberális is volt.
    Dehát BB idolja megmondta: Vége a felvilágosodás liberális világának!
    Látjuk: itt az elborulás szezonja.

  • Amúgy sötét Kenny!

    Mielőtt másokkal szórakozol,próbálj gondolkozni….ha nehéz is!
    Bem a lengyel szabadságharc tábornoka volt,a szabadságharc leverése után Párizsba emigrált (igaz harcolt a törökökkel is) de ugye a lengyel függetlenség kivívása után hazavitték és szarkofágja is van….(röviden)
    Na nincs időm ilyen idiótákkal foglalkozni,hasznosabb,más szórakozásom is van.
    Látod azért tart itt a mai ellenzék ,mert a becsületét rég eljátszotta,hitele,stílusa,modora nincs,de esze sem,hogy mindezt felfogja.
    Csak így tovább,részvétem (néha jókat röhögök…)

  • Kimaradt:
    Síremléke a Lengyelországi Tarnowban van (víz felett lett eltemetve)
    Na most már csak egyet javaslok:kérdezd meg kezelőorvosod,gyógyszerészed,hogy mit tegyél? mit kapj be……?

  • A gyengébbeknek:

    Bem sem a hazájában,sem nálunk nem volt zsoldos,hanem szabadságharcos(!!!!) zsoldosoknak nem szoktunk szobrot állítani…igaz pár bűnözőnek Sztálin,Rákosi volt,de ledöntötték…
    Hülyéknek sem jár szobor,pláne manapság……így be reménykedjenek!

  • Boda Marcsi Nem vitainditó volt, hanem egy erősen visszafogott tényközlés. Nézzél Tv-t, mindenki jobban jár. Egyébként ezredszer a tyúk agyadnak, NEM VAGYOK BALOS. Melyik szót nem sikerült felfognod?

  • I wish happy St Patrick’s day from Ireland!

  • talalom,Andrew…..és a többi szánalmas!

    Hogy jön ide Hunyadi?…ha nem tévedek,most a „pár” száz évvel későbbi 1848-as szabadságharcról szólt…..a cikk?…..
    Amúgy a lengyelek nem statiszták voltak,hanem a közös történelmünk,barátságunk miatt jöttek el az ünnepre!
    A jól fizetett statiszták az ellenzéki tüntetésen léptek fel…!
    Na azt hittem nincs lejjebb …….de sajnos vannak akiknek sikerül meggyőzni az ellenkezőjéről!
    Gratulálok!”bölcsebb lett volna hallgatni”……!

  • talalom
    2019 március 17
    12:10 du.
    „Az első politikai nemzetnek talán a franciát lehet tekinteni: 1789 óta.”

    Úgy érzékelem, talán nem vagy még elég „illuminált(felvilágosult)” a nagy „francia”, de inkább illuminátus 1789-es franciaországi eseményekről, melynek pont nemzetikén volt a legkevesebb köze a francia vagy általánosságban bármilyen nemzethez!

  • Nos igyekeztem minden „kedves”..hozzám szólónak reagálni,tényeket írni,nem akartam adósuk maradni…..de ugye messze kulturáltabb stílusban mint sokan,így ha tárgyilagos a szerkesztő,a moderátor,akkor azt én válaszaim is netán közli?…
    Bízom bízom az igazságos döntésében,akkor is ha más véleményen vagyunk ! (sok időt áldoztam rá)

  • Tüske Zsófia

    Boda te ne vedd a szádra a keresztény szót, mert sem te, sem az Isten pajzsa mögé bújó csuti gazembernek nincs köze Jézushoz, akkor sem, ha hason csúszik a templomban, mert lop, csal, hazudik, egyetlen igaz szava nincs, te meg egy mocskos kollaboráns kalauzhal vagy, aki mindig az aktuális cápa ánuszát tisztogatja.

  • „Nincs se időm,se kedvem ilyen “színvonalas” anti magyarokkal vitatkozni.”

    De akkor mi a fenének illegeted magad itten, Marcsikám? Csak nem vagy mazochista?

  • Marcsikám, Bem apó nem a magyarok kedvéért, hanem az oroszok ELLEN volt nálunk tábornok, ahogy a törökönél is az oroszok ELLEN harcolt. Ha tudná, hogy Viktorod hogyan nyalja Putyin seggét, valószínűleg leütné egy féltéglával. Szóval, hagyd a történelmet azokra, akik ismerik.

  • Tüske Zsófia
    2019 március 17
    5:50 de.
    Nagyon elemében vagy igen kedves Zsófika.
    hát igen , „”” mert ilyen gyalázatot a magyarságnak még a komcsik sem szereztek….””” …. Lemostuk a gyalázatot–ezért nem látszik az.
    Ennyi minden leírása után Géza barátunk biztosan „nácinak” nevezne—ha meg merné tenni.
    De nemigen meri -ezért szeretettel üdvözöllek benneteket

  • tóth péter!

    Oda se neki…engem se Tüske,se Almási nem tud meggyőzni a sületlenségeivel, pláne a nagy „eszével”…ők még a történelmet is átírják…..!

  • Péter!
    Amúgy március 21-én telihold lesz,de már 20-án is fotózható….
    Nos én és sokan mások, mind a teliholdat,mind a frontokat megérezzük,de próbálunk a tünetekkel megküzdeni gyógyszerrel,vagy természetes szerekkel,míg „egyeseknek”…ez nem sikerül,így csak szánalmas,súlyosbodó tüneteket produkálnak holdtölte idején….ami egyénként a kedvezőbb holdállás esetén is tapasztalható náluk!
    Légy megértő és ne vedd szívre,ha állapotukban esetleg még többet náciznak…

  • Almási Alma
    2019 március 17
    3:01 du.

    az az „orosz” az meg bérmunka lehetett a Habsburgok finanszírozták a Rotschildék pénzéből, essetunni?

    elolvastad ugyanezt a Habsburgok „emlékkönyvében” ha nem? gyorsan tedd meg!

  • Egyébként több ismerősön is jelezte,hogy nem csak ők,hanem a gyerekeik is érzékenyek a frontokra,különösen a teliholdra,(ez nem szégyen!)de míg ők tudják kezelni,enyhíteni a problémát,addig az állatok többsége bizony nem,ők
    ösztönösen cselekednek Pld.a prérifarkasok veszettül üvöltenek….de holdfogyatkozáskor szerencsére ők is abbahagyják!…..
    Ezek tudományosan igazolt tények!
    Remélhetőleg az emberek képesek a tünetek enyhítésére?….

  • Boda Marcsi Szépen kimásoltad a Wikipédiát. Tényleg ott van a sírja? Megnyugtatlak tényleg ott van, én már régen láttam a valóságban, te meg csak most olvastál róla. Ki a sötét troll asszony? 🙂 Senki nem akar téged meggyőzni, egy tégla intelligenciájával rendelkezel. Jó vagy céltáblának, másnak sem.
    Na pá, jó film megy a TV-ben. Ezért felteszek egy jó lemezt.

  • 1. A „zsoldos” nem szidalom – hivatásos katonát jelent, aki bérért harcol, stratégiát,taktikát készít,ismeri a harci ezközöket, tudja használni azoknak legalább egy részét (lovat, kardot, gránátvetőt, gályát,tengeralattjárót, robotrepülőt).
    Ez tény nem vélemény. Bár sajnálatos módon BM úrasszony véleményét sincs szerencsénk ismerhetni. Hiszen az nem lehet, hogy sértő kifejezések egymásra hányt halmazát egy ivarérett, a betűket ismerő személy véleménynek gondolja?!

  • Boda Marcsi
    2019 március 17
    12:54 du.

    A zsoldos csak annak pejoratív kifejezés, aki alantas dolognak tartja, hogy pénzért valaki szolgálatot tegyen.
    Ebben az értelemben Orbán és hívei érthetően utálják a szót. Orbán pl. a büdös életben nem szolgálta meg a pénzt, amit szolgavezérként magáévá tesz.

  • Boda Marcsi
    2019 március 17
    1:43 du.
    talalom,Andrew…..és a többi szánalmas!

    „Hogy jön ide Hunyadi?…”

    Tüncikém!
    Most vagy azonnal idemásolod, ahol csak fél szóval említettem bármelyik Hunyadit, vagy V-alakot öltve elhúzol a halál f–ra, pamutbojtnak.
    Esetleg O1G-nek.
    Ostoba liba.

  • talalom
    2019 március 17
    12:10 du.

    Szerintem némileg kevered az egyház és az állam szétválasztásának a „kormányerőre” emelését a nemzettudat létével, de ez szinte részletkérdés a bodaista agyhalálhoz képest.

  • rodeo, én már eléggé benne vagyok a korban, de ennek ellenére NEM VOLTAM JELEN, amikor a Habsburgok „kifizették” az oroszoknak azt a bérmunkát. Ezért erről nem tudok nyilatkozni. Arról azonban már sokkal inkább tudok, hogy a lengyelek mindig is az oroszok vetélytársai voltak a történelem során, és Bem apó tetteit is az oroszellenesség motiválta.

  • Almási Alma
    2019 március 17
    8:13 du.

    ügyes fogalmazás…gratula

    ahogy én olvasom a történelemkönyveket a lengyelek sorozatban rábasztak amikor el akarták foglalni az oroszok hazáját mint behatoló rabló csapatok, a svédek szintúgy…van ez így

    attól még a Bem apó akárki is lehetett, tisztelnem ne kérd! szerintem az 1848-49 es események kabarénak gyenge, sírni nem vagyok hajlandó a pesztonkáktól megszökött ifjak hőzöngése és utána menetelés a vérpadra (minden háború egy vérpad) és a csalódás

    ez a gyermekbetegség sohasem gyógyul meg mert a hülyegyerek sohasem akar felnőni lásd a manapság újra dívó (na nem az Il Divo) panyókára vetett röhögényeket súlytással és mustárral

    most divat az oroszokat utálni, neked is fóbiád van… inkább halgass Glinkát vagy Rachmanyinovot, vagy akármi de ez a russophobia már agysérv mindenki el akarja venni tőlük mindenüket amilyük van senkinek semmi köze ahhoz, hogy bárki hogyan él, magam részéről azt aki az enyémbe bele merne pofázni azt addig ütném amíg pépes lesz

  • Tüske Zsófia

    tóthpéter nem mostatok ti le semmit. kimásztatok a mocsárból, minden rajtatok lévő bűzlő iszapot szétkentetek az országon és most abban az illúzióban ringatjátok magatokat, hogy nagyok és hősök vagytok. Pedig:

    „Most fejét szenny s gyász takarja.

    Földön futva,
    Bujdokolva,
    Mint hivatlan vendég száll be
    A szegény s kaján telekbe,
    Hol nevét rút ferditésben
    Ismerik csak átokképen.
    Neve: szolgálj és ne láss bért.
    Neve: adj pénzt és ne tudd mért.
    Neve: halj meg más javáért.
    Neve szégyen, neve átok:
    Ezzé lett magyar hazátok.”

  • Tüske Zsófia

    boda, ki a zivataros franc akar téged meggyőzni?
    majd meggyőzöd te magad, ha már az alcsúti vályogban születettet kivágják a civilizált világból putyinja kebelére, hogy mindig is mondtad, hogy soros támogatta..
    úgyhogy elmehetsz te gágogva, V-alakban (cop. Andrew) … bojtnak.

  • Tüske Zsófia

    Kenny, te elhiszed, hogy ez a zöld ázalag boda képes a neten bármit is előkeresni? nekem komoly kétségeim vannak….

  • Boda Marcsi
    2019 március 17
    1:43 du.

    talalom,Andrew…..és a többi szánalmas!

    Hogy jön ide Hunyadi?…ha nem tévedek,most a “pár” száz évvel későbbi 1848-as szabadságharcról szólt…..a cikk?…..

    ——————————————————————–
    Kedves Boda, ha már ilyen átszellemülten nyomod itt a március 15.-i megemlékezéseket – anélkül, hogy tudnád mi kapcsolódik hozzá, és mi nem – talán olvasd el még egyszer, milyen összefüggésben is említette talalom Hunyadit! Te úgy írsz ( válaszolsz?) bárkinek, hogy el sem olvasod mire reagálsz? Ha elsőre nem sikerült megértened ne add fel, próbálkozz többszörösen, hátha….!

    Úgy egyébként „Földes” nem létezik, legalábbis abban a formában hogyan te említed – a hivatkozott újságíró neve Föld S. Péter, akinek ez a tulajdon neve ( csak mert az elemi iskolai tanulmányokról osztottad itt az észt) hát illik tudni, hogy bárkinek a tulajdonneve az övé, bármit gondolsz is róla, ő akkor is így, ezen a néven lett anyakönyvezve – változtatáshoz egyedül az érintett személynek van joga! Szóban kiejtve ugyan összefolyik, és ez megtévesztő, de mi itt nem verbálisan értekezünk, hanem írásban, tehát tartsd szem előtt, hogy egy tulajdonnév az mindenkinek a sajátja, tehát pontosan kell leírni – ha nem vagy benne biztos, mert olyan „bonyolultnak” találod, akkor nézd meg mielőtt leírod!

  • Tüske Zsófia
    2019 március 17
    5:50 de.

    „….mert a nagyapja bizony Romániából botorkált át a magyar határon a passzus nélküli lopott lóval és sajnos – ……”

    Csak nem arra a nagyapára gondolsz, akit Váradi András, néhai juhász a gyermekkorát érintő visszaemlékezéseiben úgy említett, mint aki a féltőn óvott egyetlen „barátjától” a nyulától megfosztotta?

  • Rodeo11
    2019 március 17
    9:37 du.

    Ezeket az okosságaidat a divatról, meg a történelemről, tartsd meg Gábriel számára, aki hozzád méltó, istenien tudjátok egymást legyalázni. Sajnos én nem érek fel a ti magasságotokba…

  • Boda Marcsi
    2019 március 17
    5:44 du.

    Úgylátom te is vonyítod a teliholdat.
    Még akkor is ha fogyóban van.

  • talalom
    2019 március 17
    12:10 du.

    Na ja.
    Mindig mondom én is:
    Kezdetét vette az elektronikus
    „újkőkorszak” A borult-agyúak vitustáncot
    járnak a média-kuruzslók elektronikus tam-tam szavára.
    Aki másképp él,cselelkszik azt lenézik megvetik kiközösítik.

    Sajnos ma már ők vannak jelentős többségben.Szegény Világ…

  • Besancon
    2019 március 18
    7:29 de.

    Mert OIM* főiskolát végzett.

    *OIM = Oldal Idióta Macája

  • tóth péter
    2019 március 17
    3:50 du.

    Mi is nagyon bírunk téged, elhiheted.
    Remélem érzed?

  • Inkább Bibi
    2019 március 17
    2:22 du.

    Látom te is az
    öszeesküvéselméletes féleszűek rendjábe tartozol

  • Boda Marcsi
    2019 március 17
    12:32 du.

    Te idióta némber:
    Látom a Google a jó barátod
    de amugy halvány lila fingásod sincs Josef Bem -ről
    Csak a pofádra veszed a nevét hogy az emléke által kissé fényezve érezzed magadat.
    Ezt csináljátok manapság mindannyian.
    Nem csak a pénzt lopjátok el hanem az emlékeket is próbáljátok kisajátítani.

  • Almási Alma
    2019 március 18
    9:16 de.
    ne duzzogj, fizikusnőhöz méltatlan! vedd lazára…
    ha sikerül?

    gábriel lejárt LP, eladtam az errejáró ószeresnek

  • Geyza
    2019 március 18
    9:57 de.
    IGEN érzem –motorod kerekét nyakamon—Zsófika tüskéit szívemben !
    Ezt szeretitek Ti Mindenkit megölni,felakasztani,nácizni-de Ti vagytok a legnagyobb bűnösök.
    nagyon szeretettel üdvözlöm gyilkoló elméteket,mindent letagadó szavaitokat,komenista időkből gyalogoló gondolkodásotokat,mely már az idők végezetéig nem fog megváltozni!
    Így kell szeretettel szeretni benneteket–mi ezt tesszük,aki kenyeret nyújt nektek –azt kővel dobjátok meg ,de így is Ímádni valók vagytok üdvözletével.

  • Tüske Zsófia

    Besancon: ezt a szomorú történetet nem ismertem. De úgy látszik, később az orbán-maffia vérszemet kapott. Lenyúlták a bérelt legelőt, Váradinak el kellett adni legeltetési lehetőség nélkül a juhait. Mészáros lenyúlta tőle a birkatrágyát, amiért ötszámjegyű összeget kaphatott volna. Végül rejtélyes módon az életét vesztette. Ügyében az a bicskei rendőrség nyomozott, amely alapítványának Mészáros komoly pénzösszeget adományozott. A tettesnek egy olyan idős osztrákot neveztek meg, aki évek óta a temetőben pihen.
    Jó nevelést kapott a csuti gazember.

  • Észlény Tüske!

    Én sok helyről tájékozódom(TV,Újságok,net) napi szinten nem úgy mint te és a hasonló szinten lévő társaid….
    és képzeld bárminek, amiben nem vagyok teljesen biztos képes vagyok utána nézni,(amit nem szégyenlek),mert nem vagyok annyira
    indokolatlanul nagyképű,öntelt és sötét mint te,meg a társaid!
    Na igyál tovább te is a többi hozzád hasonló idiótával……neked már semmi nem árthat!

  • tóth péter
    2019 március 18
    2:45 du.

    Akkó meg minek nyomulsz itt.
    Mazó vagy netán ?

  • Boda Marcsi
    2019 március 18
    3:47 du.

    Te idióta 😀
    TE csak 1 helyről tájékozódsz 😀 😀
    Innen e :
    https://444.hu/2018/11/28/peldatlan-mediabirodalom-allt-ossze-liszkay-gabor-vezetesevel

  • Tüske Zsófia

    tóthpéter, csak szólok, Vörösmarty Mihálynak semmi köze nem volt a komenyistákhoz. [nekem sem, de nem veszem el egyetlen örömed, hogy lekommunistázhassad azt, aki nem hever ájultan a barnabőrű csuti rabló lábainál, ájultan szivolázva a hazugságait]
    Kellett volna róla tanulnod, hacsak nem a juhászképzőbe írattak egyenesen az óvodából.
    Bár a kerületünkben, ahol a nemzethysták szerették volna a Bartók Béla út nevét visszaváltoztatni Horthy Miklóséra, de a hatalmas felháborodástól letettek róla, néhány évvel később próbálták szondázni a lakosságot, melyik utca nevét a lovastengerészére változtatni.
    Nos, valami hozzád hasonló nemzethyeskedő okostóbiás közölte, hogy ő nem akarja, hogy ebben a kerületben olyan komcsikról nevezzenek el utcát, mint Szerémi György. Nem tudta a boldogtalan, hogy Szerémi történetíró káplán volt Szapolyai udvarában és már 1558-ban eltávozott az élők sorából.
    Kénytelen voltam felvilágosítani, hogy ugyan tuggyuk, hogy a komcsik leuralták az egész világot, de Szapolyai udvarába mégsem bírták beletenni a mocskos lábukat, pláne nem egy tudós káplán által, mert időgépük nem volt.
    Így aztán a kenderesi kurtanemes mégsem kapott utcát a kerületben.
    A stílusodat pedig próbáld egyszerűsíteni és belegyömöszölni a magyar mondatszerkesztés szabályaiba, mert sok benne a képzavar, ami nagyon méltatlan egy honszerető igazmagyarhoz.

  • Tüske Zsófia

    hát, boda, az teljesen nyilvánvaló, hogy te milyen széles körben tájékozódsz… látszik a hozzászólásaidon két reklám között… és milyen világos gondolataid vannak… mondhatni, polihisztor vagy. mint régen a rádióban, a vasárnap délelőtt 10 óra tíz perckor kezdődő Csinnbum cirkuszban a bohóc, aki rendszeresen sulykolta: Buk-fenc mi-dent TUD!

    De feltűnően sok mindenkire akarod te az ívást rábizonyítani. Talán csak nem azért, mert te vagy az, aki estére rendre elázik?

  • Tüske Zsófia:
    „Nos, valami hozzád hasonló nemzethyeskedő okostóbiás közölte, hogy ő nem akarja, hogy ebben a kerületben olyan komcsikról nevezzenek el utcát, mint Szerémi György. Nem tudta a boldogtalan, hogy Szerémi történetíró káplán volt Szapolyai udvarában és már 1558-ban eltávozott az élők sorából.
    Kénytelen voltam felvilágosítani, hogy ugyan tuggyuk, hogy a komcsik leuralták az egész világot, de Szapolyai udvarába mégsem bírták beletenni a mocskos lábukat, pláne nem egy tudós káplán által, mert időgépük nem volt.”

    Kedves Tüske Zsófia!
    Ugyan, ugyan! Hiszen tudjuk, hogy már Platon is kommenista volt, Jézusról (amennyiben valós történeti személynek, s nem pedig szinkretikus személyiségnek tekintjük) pedig nem is szólva, bár az ő alakja esetében a szinoptikus evangéliumok alapján felfedezhető némi anarchista beütés is.

    Mindegy, a komcsi az komcsi, ha többezer évvel ezelőtt élt, akkor is, slusz passz. Fidesz-lista magyar lista, a többi mind cuculista! 🙂 🙂

  • Tüske Zsófia (Boda Marcsinak):
    „De feltűnően sok mindenkire akarod te az ívást rábizonyítani. Talán csak nem azért, mert te vagy az, aki estére rendre elázik?”

    Ugyan, ugyan kedves Tüske Zsófia, miért bántja Bodát?! Nem ő az egyetlen kommentelő a KMH fórumán, akinek az esetében nyomatékos enyhítő körülmény lenne, ha elitta volna az utolsó csöpp eszét is. Ám szerintem nem itták el…

  • Almácska

    Azért ha lehet tartsd meg a megjegyzéseid te is magadnak, én nem ócsároltalak téged eddig egy szóval sem
    Ha arra akarsz utalni, hogy nem érnek fel hozzád a mondandóim, nem sirok érte.
    mint attól se, ha csak arról van szó, hogy tényleg nem fogod fel, hogy miért írom azt amit irok a rodeiónak.
    De hát nem kell mindenkinek mindennel foglalkozni.

    Hagyd ránk a „világmegváltást” is, nyilván „a két hülye” csak azért jár ide, hogy itt a nyilvánosság elött puhitsa egymást.

    Tenyleg igy gondolod?
    Vagy egyszerüen nem olvasod el a tartalmát az irásnak?
    Azt nem tételezem el, hogy nem értenéd meg, ha elolvasnád.
    De ha nem olvasod el, akkor ha lehet, ne véleményezd…
    nem vall urinöre

  • „hát, boda, az teljesen nyilvánvaló, hogy te milyen széles körben tájékozódsz… látszik a hozzászólásaidon két reklám között… és milyen világos gondolataid vannak… mondhatni, polihisztor vagy.”

    Hát Zsófi, most zavarba hoztál. Polihisztor, vagy polihisztEr? Ebben az esetben melyik a helyes kifejezés?

  • „ha nem olvasod el, akkor ha lehet, ne véleményezd…
    nem vall urinöre”

    Gabrielecske!

    Én csak egy kutyaközönséges panelnyugger vagyok… még hogy úrinő… 😐

  • Alma

    Azért hagyd meg nekem, hogy urinönek tekintselek, – nem szükségszerü ennek megjelenni külsöségekben, hitelesebb bensöleg, ahogy mindig is gondoltam.

    Attól még lehet sok dologban eltérö véleményünk, ez csak megerösiti a világ sokszinüséget
    Ez a sokszinüseg is törekedhet harmóniára, mint ahogy az egyszerü fehér fény a szivárvány egészét jelenti

  • Tüske Zsófi

    Látom, megint „bennfentes” információid vannak. Szerinted, van olyan, hogy „román” cigány? Nem oláh cigány? Akik mellesleg nem románul beszélnek. Románul a beások beszélnek Órománul. De egyik sem református, mint a Viktor. A magyarok a reformátusok. Egyébként az „Orsós” nevet már magyar nyelvkörnyezetben kapták bizonyos cigány csoportok. Ha csak a nevet nézzük, magyarabb, mint a latin eredetű „Orbán”.
    Orbán nevűek nem csak Erdélyben élnek, hanem sok van Székesfehérvár környékén is, ahonnan Viktor származik. Székesfehérvárra és környékére a középkorban nagyszámú vallon települt. Szülőtermesztéssel foglalkoztak. Rájuk utal a név.

    Ja, miért nem véded meg Kenny hülyeségeivel szemben Bem apót? Miért csak a nemzetieket „alázod”? Egyébként, neked alaptermészeted a felháborodás? Nem tudsz normális hangon és stílusban „oktatni”? Olyan vagy, mint egy kafferbivaly.

  • Ja, még annyit. Orbán szerinted egyszerre cigány és horthysta?

  • Almási Alma
    2019 március 19
    8:12 de.
    tévedés mind a kettő, a helyes válasz:
    polihisztéria avagy bodaítisz

  • Alma! Esetleg poliészter???

  • Tüske Zsófia

    kővendég: úgy-úgy. az Isten liberális (szabad akaratot adott az embernek) Jézus meg kommunista, ezzel nem is lehet vitatkozni.
    ami az alkoholt illeti, engem nem érdekel, ki mennyit iszik, ám tegye, ha nem félti a máját. De ami igaz, igaz: ami nincs, azt elinni sem lehet.

    Alma: https://idegen-szavak.hu/polihisztor

  • Tüske Zsófia
    2019 március 18
    7:04 du.
    Igazán örülök,hogy ilyen okos vagy,szerteágazó tudással rendelkezel –és mindenki más csak a felét sem tudja–ezt nagyon szeretem benned , most már látom többet kellett volna tanulnom,hogy ne maradjak alul egyeseknek,de már késő-most már csak tőletek tudok—igyekszek mindent elkövetni,hogy ez eredményes legyen,szavatokon fogok csüggeni ,várom előremutató gondolataitokat–sok szeretett üdvözlettel igen nagy Barátotok

  • talalom
    2019 március 19
    2:04 du.

    Az illető egy polihisztor, póniésszel..

  • Tüske Zsófia
    2019 március 18
    7:04 du.

    „Szivolán játszom. Hosszú hangszer, itt tartom ebben a maddzaggal átkötött szivarosdobozban.”

    /Részlet : Rejtő, 14 Karátos autó/

  • Francba kimaradt: „Hosszú hangszer, három darabból rakom össze..stb..stb..

  • Tüske Zsófia

    jani: „Az oláh elnevezés a vlach szóból származik, és a románokat jelölték vele a Magyar Királyságban. A 19. század közepétől az oláh népnév háttérbe szorult”
    ja, hogy te a vallás alapján próbálod kimosni orbán szaros gatyáját, egyenesen azt állítva, hogy vallon? ezzel próbálod igazolni a csuti tokaji nyomulását?
    ügyes… miért nem rögtön belga, vagy mi több, Brüsszelből való?
    és nem mondod, hogy te „nemzetinek” tartod orbánt… a magyaroknak talán csak rákosi ártott annyit, mint a csuti szaroscsizmás orbán. az jó kérdés, hogy jön össze Horthyval egy cigány…. inkább agyalnál azon, hogy teheti tönkre egy ilyen vályogbanszületett két, a nemzet felemelkedését a magánvagyonából finanszírozó arisztokrata által alapított intézményt: a Magyar Tudományos Akadémiát (ez még Gerőnek sem sikerült) és Széchényi Ferenc által az országnak adományozott Nemzeti Könyvtárat.
    és miért is kellene nekem „megvédenem” Kennytől Bem apót? Hazudott róla valamit? Amit leírt, az igaz.

  • Tüske Zsófia

    … egyébként meg igazán meghallgathattad volna – ha már nekem nem hiszel – a jobbikos Jakab Péter ünnepi beszédét, hátha némi kétség ébredt volna benned, mennyire nemzeti is orbánod.

  • Tüske Zsófia

    Halandzsázol és terelsz. Olyasmit cáfolsz, amit nem állítottam. Orbánról, a román illetve az oláh cigányokról volt szó, nem arról, hogy a vlach szóból ered-e az oláh elnevezés, amiről szükségtelen leereszkedő stílusban kioktatnod. Egyébként, az „oláh cigány” egy etnikai csoport elnevezése, akik egyáltalán nem románul beszélnek, hanem az indiai eredetű cigány nyelvet. Azért hívják őket oláh cigányoknak, mert annak idején ó romániából – ahol rabszolgák voltak – szökdöstek át a Monarchiába. A legkésőbbi hullámban érkeztek Magyarországra, ők asszimilálódtak a legkevésbé.
    Ha fejedre állsz, az „Orbán” akkor is latin név, francia vagy olasz eredetű. Nem Orbán szennyesét, hanem a tiedet mosom, amikor korrigállak.

    Egyébként, az én anyai nagyszüleim is vályog házban laktak és gémes kútjuk volt. Én még pajtában, szénában is aludtam, amikor náluk nyaraltam. Sőt, őriztem tehenet és libákat is.

    …………………

    Szóval, egy szavad sincs ahhoz, hogy Bem Apó „zsoldos” volt? Ennyi? Kossuth nyilván jobban fizetett, mint az osztrák császár. Lehet, hogy az aradi tizenhárom is ezért állt a forradalom mellé? Nem pedig azért, mert felvilágosultak voltak. Kenny biztos úgy képzeli, hogy egy igazi forradalmárnak hordozható konyhakertje van, amit két csata közt megművel és abból él.

  • Tüske Zsófia

    Halandzsázol és terelsz. Olyasmit cáfolsz, amit nem állítottam. Orbánról, a román illetve az oláh cigányokról volt szó, nem arról, hogy a vlach szóból ered-e az oláh elnevezés, amiről szükségtelen leereszkedő stílusban kioktatnod. Egyébként, az „oláh cigány” egy etnikai csoport elnevezése, akik egyáltalán nem románul beszélnek, hanem az indiai eredetű cigány nyelvet. Azért hívják őket oláh cigányoknak, mert annak idején ó romániából – ahol rabszolgák voltak – szökdöstek át a Monarchiába. A legkésőbbi hullámban érkeztek Magyarországra, ők asszimilálódtak a legkevésbé.
    Ha fejedre állsz, az „Orbán” akkor is latin név, francia vagy olasz eredetű. Nem Orbán szennyesét, hanem a tiedet mosom, amikor korrigállak.

    Egyébként, az én anyai nagyszüleim is vályog házban laktak és gémes kútjuk volt. Én még pajtában, szénában is aludtam, amikor náluk nyaraltam. Sőt, őriztem tehenet és libákat is.

    …………………

    Szóval, egy szavad sincs ahhoz, hogy Kenny szerint Bem Apó „zsoldos” volt? Ennyi? Kossuth nyilván jobban fizetett, mint az osztrák császár. Lehet, hogy az aradi tizenhárom is ezért állt a forradalom mellé? Nem pedig azért, mert felvilágosultak voltak. Kenny biztos úgy képzeli, hogy egy igazi forradalmárnak hordozható konyhakertje van, amit két csata közt megművel és abból él.

  • Kedves Cristopher! Miert vagyok kitiltva innen? irt egy uzenetet a gep! varom valaszodat, hiszen mar a lap kezdete ota ota irok ide!
    Udvozlettel Figyelo, Bencsics Klari. (Sajnos, ekezetet nm tudtam beszerezni).

  • Christopher Adam

    Kedves Figyelő, nem vagy kitiltva. A hozzászólásaid megjelennek.

  • DonGolo

    2019 március 16
    9:19 de. Don Golo; voltam orszagjarasom alkalmaval Pusztaseren, ahol allitolag elesett!

  • jani
    2019 március 19
    6:27 du.

    Kezded nagyon „leadni” magadat.
    Én eleinte is tudtam hogy csak egy
    senki hasbadumálós vagy az objektivitás
    „álcája” alatt,de a többiek hogy úgymondjam „bevédtek”
    tégedet. Nem vitáztam velük, de mostanában kezd kiderülni:
    nekem volt igazam. És most mocskold tovább Bem tábornok emlékét. Te kis harminckettedik senki !

  • tóth péter
    2019 március 19
    2:22 du.

    Igen, az biztos hogy szép nagy DaraB vagy.
    És gőzölgő is. Kár hogy ilyenkor még nincsenek
    legyek,mert ha lennének,biztosan „fészket” raknának BenneD

  • Tüske Zsófia

    jani én nem oktattalak ki leereszkedő stílusban, hanem forrást idéztem és az idézetből még az idézőjel sem hiányzott. ha ezt te kioktatásnak veszed, az nem az én hibám. Így a „román cigány kérdésben is csak a forrásra tudok hivatkozni: „román cigány Nem azonos az →oláhcigánnyal. Letelepedett, románul (is) beszélő (de nem azonosak a →beásokkal sem). A kifejezés csak a magyar nyelvben használatos, romániai környezetük →vatrašnak vagy kheretunonak hívja őket.”

    Ami orbán nevének eredetét illeti, ugye,nem kell emlékeztetnem arra, hogy a vezetéknév megváltoztatása már a 20. szd elején is erősen megszokott volt, hogy az idegenes (vagy az etnikumra utaló) hangzású vezetéknevet magyar hangzásúra változtatják. Így a lótolvaj-státuszból éppen csak kikapaszkodott és magasra törő dinasztiának is zsenánt volt az Orsós név, ami elég tipikus cigány név. Az Orbán családnév lehet latin,olasz vagy francia eredetű, de sajnos a te barnabőrű idolodnak nem sok köze van ezekhez a nemzetekhez.
    [esetleg nem keresnél neki egy családfa-kutatót, aki találna a számára valami nemesi őst, és egy heraldikust, aki a Karmelita kolostorbeli koronás széke mellé gyártana neki egy nemesi címert? Vannak ilyenek a piacon]

    A CIGÁNY SZÁRMAZÁS ÖNMAGÁBAN NEM PROBLÉMA, DE EZ AZ EGYÉN NEMCSAK A SAJÁT ETNIKUMÁT TAPOSSA KÉTSZÁZ ÉVVEL EZELŐTTI HELYZETBE, HANEM TELEKÁRON ADJA EL AZ ORSZÁGOT A TÖBBET KÍNÁLÓNAK. Lehet, hogy te részesülsz a zsákmányból, vagy csak kaptál egy nemzetiszín kendőt a szemedre és ingyen teszed lehetővé, hogy a maradék 93 ezer nkm is a magyarok veszteséglistájára kerüljön. A végeredmény szempontjából végül is közömbös.

    Így köszönöm a kiigazást, de azt nem látom megalapozottnak. Ami a szaros gatya-mosást illeti, az enyémet ugyan nem mosod, de most már abban a megtisztelésben is részesülhetsz, hogy orbáné mellett moshatod a sajátodat is.

    Ami Kennyvel való nézetkülönbségedet illeti, azt vele kell lejátszanod, mert én sem az állítása ellen, sem mellette nem tudok érveket felhozni.

  • Tüske Zsófia

    tóthpéter: valamelyik ókori bölcs mondta, hogy a tudás olyan, mint a léggömb, minél nagyobb, annál nagyobb felületen érintkezik az ismeretlennel. Így én is tisztában vagyok azzal, mennyi mindent nem tudok, pláne, hogy úgy három évtizeden át valódi tudósokkal dolgoztam, akik számára adatokat kellett bányásznom. A hozzászólásaim nagy részében ilyen adatokat közvetítek ide is, tehát ha te ezekkel vitába akarsz szállni, azt valójában nem velem teszed, hanem a nálam megalapozottabb tudással rendelkezőkkel. Hogy ez nem vág egybe a te elképzeléseiddel, arról nem én tehetek, de nem is a hivatkozott tudósok.
    Amit te az én tudásomnak gondolsz, az a valóságban pusztán kíváncsiság. Hogy ebből mégis, hogyan lesz ismeret és vélemény, az sok-sok néha egymásnak ellentmondó információból szűrődik le. Mert a tudás sosem statikus, hanem dinamikus, és plusz információkkal esetleg módosulhat is. Így sajnos az élethosszig tartó tanulás és igen, a nyitottság nem nélkülözhető.

  • tisztelthölgyeimésuraim

    ˙

    BEM APÓ

    Bem Józsefet a muszlim törökök is igencsak szerették,akárcsak mi.
    Nagyrabecsülésük jeleként az emigráns katolikus katonának (a muzulmán hit felvétele után) a MURAD PASA címet adományozták. E néven helyezte örök nyugalomba az aleppói imám…

    .

  • jani
    2019 március 19
    6:28 du.
    Zsófit tessék békén hagyni! a „milettvolnaha” az számomra a hahahaha tipikus esettye, és utálom azokat akik pénzért gyilkolnak azaz jó nagy összegű zsoldért bárki kondenzvizébe beleeveznek és kiszolgálják, elveik nincsenek, csak a készpénz és a vagyon és persze a túlélés, hogy élvezze a vérdíjakat… lásd még a világ eszeinek katonáit és a Ná Tócsa zsoldosait meg utána lesz belőlük veterán jó nagy állami nyugdíjért aki mekiben dolgozik az meg le van szarva pedig ezek abból kapnak sokat amit a meki dolgozói nem kapnak meg

    essetunni?

  • Na, érteni vélem végre,hogy Jani, TP, meg a többiek mire alapozzák, hogy aki nem ért egyet velük, az „gyűlölködő”, pedig ők milyen szelídek…
    Az orvelli „újbeszél” szellemében eldöntik, hogy egy kifejezés mit jelent, és kész. Itt van ez a nyomorult „zsoldos” szó,ami hivatásos katonát jelent, nem gyalázás. Olyat, aki ért a fegyverekhez, a logisztikához,stratégiához, képes felmérni az esélyeket. Van egyolyn elkézelésük, hog csak az lehet jó,amit „ingyen” csinálnak.
    Mrpedig kevés dolog tud nagyobb kárt okozni, mint egy dilettáns lelkes „jószándéka”.

  • köszi, rodeó, de bírok velük…
    az viszont elképeszt, hogy sokan nem tudnak egy nem túl bővített magyar mondatot értelmezni.
    pedig szemantikai szótár is van a neten. de olvasni és utánanézni nem, az istennek sem.

  • talalom
    2019 március 20
    11:18 de.
    _______________

    egyetértek.

  • Geyza
    2019 március 20
    2:56 de.
    Álmodban mindig ilyenben fetrengsz ! Reggel -részegséged után – mindig ebből bújsz ki,ezért amíg le nem mosod magadról –morcos vagy és újra el kell kezdened inni,hogy kibírjad saját szagodat.És ez így megy napról napra,amíg egyszer a sajátodban nem találod magad.
    De mint rendes apa így is elfogadlak,mert a szülő nem tagadhatja meg gyerekét! Szülőként tekintek rád ! Mindig ! Ezért szeretlek olyan nagyon és mindig megbocsátok neked.
    Szeretett üdvözlettel nagyszülői gondoskodással,szülői szeretettel üdvözöllek nagy Barátod

  • Tüske Zsófia
    2019 március 19
    4:51 du.
    Jaj drága Zsófika, arra a Jakab Péterre hivatkozol, akinél még Szegedi Csanád is gerincesebb volt? 😀

  • Tüske Zsófia

    Miért van az, hogy veled mindig az értetlenkedés zsákutcájába fullad a beszélgetésünk? Nem jól fogalmazok vagy te nem tudsz olvasni? Folyton másra válaszolsz, mint amiről írok. Én! Érted? Én hívtam a fel a figyelmed, hogy az „oláh cigányok” nem azonosak a román cigányokkal és nem románul beszélnek. A magyarországiak semmiképp nem. Az „oláh” elnevezést a magyarok használják. Ilyenkor Erdélyt mondj, ne Romániát. De …nem is erről volt szó, csak elvitted a beszélgetést.

    Orbánról a személyeskedésen kívül semmit nem mondtál. Szarozod, vályogozod, cigányozod, stb. Ki a fene kíváncsi erre?

    A Tudományos Akadémiáról meg van a véleményem. Nem csak magyarság kutatás vagy Petőfi ügyben. A sportban használatos dopping ügyben „nem tudtak” kidolgozni egy megbízható ellenőrző eljárást. De ez vonatkozik az EU-ra, USA-ra és az oroszokra is.
    Kontrollanyag használatával ki tudnák zárni a manipulációkat. Mintavétel előtt különböző kontrollanyagot itatnának a versenyzőkkel, hogy ne lehessen kicserélni a mintákat.
    Én nem sajnálom az Akadémiát. Legfeljebb attól félek, hogy az új sem lesz jobb.

    Nem vagyok senki „kegyeltje”, ne próbálkozz elhitetni, hogy csak én érzem, hogy jobban mennek a dolgok, az ország többsége pedig nem. Nézd meg mennyien vannak az áruházakban stb.

    Egyébként, én „szennyest” mondtam, nem „szaros gatyát”. Nekem gátlásom van így beszélni. Benned csalódtam. Szimpatikus szókimondó asszonyságnak hittelek. De sajnos hamis vagy.

  • Tüske Zsófia

    jani, talán azért nem érted, mit mondok, mert nem tudsz magyarul. 😀

  • Tüske Zsófia

    Bibi egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy nem kedveled Jakab Pétert. A gerinces emberek bosszantani szokták a khmmm…. opportunistákat.

  • Tüske Zsófia

    jani te valahogy nem vagy tisztában a fogalmakkal.

    Erdély nem azonos a trianoni békében Magyarországtól elszakított területtel. Ne akard azt, hogy a tanácsaid alapján olyan ostobaságokat írjak, amik nem igazak.
    De már elegem van abból, hogy teljesen feleslegesen hivatkozásokat küldök neked, mert vagy nem nézed meg, vagy nem fogod fel, amit ott írnak. Én nem kényszerítelek arra, hogy olvasd azt, amit írok, vagy, hogy egyetérts velem, ha te kedveled a csuti rablót hát légy vele boldog. Mehetsz vele Putyinhoz, a száműzetésbe is. Rákosi elvtársat is sokan szerették.
    Arra sem tartok igényt, hogy pozitív véleményed legyen rólam. Az ember nem bír mindenkinek megfelelni, ez van.
    Örülök, hogy te nálam finomabb ember vagy.

    Ami az MTA-t illeti, gondolom roppant széle látókrödnél fogva teljesen képben vagy, miféle tevékenység folyik ott. De megbocsáss, maradj, ha lehet a magad szakterületén, amihez valóban értesz. Attól tartok, hogy a tudomány nem a te asztalod, és akkor őrzöd meg a tájékozottság látszatát, ha ügyesen hallgatsz.
    Berakhatnék ide megint néhány valódi tudóstól cikket,pl Lovásztól, vagy Berend T. Ivántól, hogy csak a legutóbbiakat említsem, de teljesen felesleges. Neked amit a csuti maffiózó mond, az a szentírás, hogy miként viszi az Akadémia több milliárdra rúgó vagyonát, az vagy nem érdekel, vagy helyesled. Mindegy is.
    A számodra, monsieur Pangloss, ez a világ az összes lehető világ legjobbika. A tények nem érdekelnek, addig, amíg nem téged üt le a hajókötél, mások szenvedése és nyomora nem érint meg. Remek célszemélye vagy az orbáni hazudozásnak és agymosásnak.

  • tóth péter
    2019 március 20
    2:44 du.

    Szedd össze magadat.
    Senki nem érti mit akarsz!
    Max. a Boda-féle agyilag egysejtűek
    tapsikálnak mindenhez ami kitsurog belőled 😀

  • Tüske Zsófia
    2019 március 20
    12:30 du.

    Nemtuggyák mijaza a szó hogy „Szemantika”
    Arra tippelnek ha hallják hogy valami Baller Tóni talán.

  • talalom
    2019 március 20
    11:18 de.

    Apám szerint Bem meggyőződésből állt a magyarok ügye mellé.
    Természetesen fizetésért mert azért meg is kell élni.
    A Néphadsereg tisztjei, tábornokjai is kaptak fizetést, nem is keveset.

    Ellenben a törököket valóban tisztes profit kedvéért képezte ki.
    Akkoriban úgy tűnt Törökörszág komoly ellenfele a cári Oroszországnak a térségben .
    (Megjegyzem manapság is. Ez fog kenyértöréshez vezetni Orbán és a lengyelek között. Ők zsigerből rühellik az oroszokat.)

  • Tüske Zsófia
    2019 március 20
    4:09 du.
    Ez nagyon tetszett, bár sejtelmes, hogy melyikünket tartasz opportumistának! 😀

  • Fenntebb ROSSZUL fogalmaztam:
    Bemnek nem volt ellenére megsegíteni
    tudásával a törököket mivelhogy lengyel volt.

    Azért írtam hogy a lengyel-magyar
    (állítólagos) barátságot mérgezi az hogy
    mi most bebújtunk ismét a ruszkik hátsójába.

  • Tüske Zsófia
    2019 március 20
    4:32 du.

    „Erdély nem azonos a trianoni békében Magyarországtól elszakított területtel.”

    Ez egy aranyigazság, DE soha nem mondták, hogy inkább Romániához szeretnének csatlakozni önállóság helyett, mert akár önállóan is életképesek lettek volna!

  • Rodeo11
    2019 március 20
    6:38 de.
    Hát… az amerikai veteránok,- már amelyik képesvolt túlélni minimum huszonöt év szolgálatot,- olyan kétezerötszáz-kétezernyolcszáz dollár körül kapnak nyugdíjat. Amelyik viszont kéz, láb, vagy egyéb szervei nélkül került haza, mondjuk tíz év szolgálat után, az szociális segélyből tengődik.. Csak mondom…

  • Rodeo
    Hát… az amerikai veteránok,- már amelyik képesvolt túlélni minimum huszonöt év szolgálatot,- olyan kétezerötszáz-kétezernyolcszáz dollár körül kapnak nyugdíjat. Amelyik viszont kéz, láb, vagy egyéb szervei nélkül került haza, mondjuk tíz év szolgálat után, az szociális segélyből tengődik.. Csak mondom…

  • Jakab Péter ünnepi beszéde tenyleg jo volt.
    Koszi, hogy feltetted Zsofi!

  • Geyza
    2019 március 20
    5:41 du.
    HATALMAS VILÁGRASZÓLÓ TALÁLKA VOLT A LENGYEL ÉS A MAGYAR MINISZTERELNÖK RÉSZVÉTELÉVEL ÉS örök barátság meg amit akartok az hol marad?

  • falusi
    2019 március 20
    6:10 du.

    nahát, hogy mik vannak, a haza meg a zászló az smafu? (tudtommal egészségügyi ellátásukért is fizetniük kell) nem véletlen, hogy inkább Afganisztán kies lankáin poroszkálnak mákot gyűjtve, mert akkor a Herkulesek tudnak hazavinni ezt azt, persze vámmentesen, kis kémikusok kavarják a sok fehér port ott a hegyoldalban

  • Tüske Zsófia

    Bibi: hallgasd meg Jakab Péter azonnali kérdése orbánhoz március 18.-án a parlamentben és akkor talán még neked is kiderül, ki az opportunista kettőtök közül.
    https://www.youtube.com/watch?v=_SWTt6rL0Hg

    (és egyre inkább élek a gyanúperrel, hogy a magyarok közül valóban sokan képtelenek felfogni egy egyszerű magyar mondatot, mert megakadnak egy számukra ismeretlen szón.

  • jani
    2019 március 20
    2:51 du.

    Vannak olyanok akikről
    már csak személyeskedve lehet beszélni.
    Általában ezek az illetők hosszas kemény „munkával”
    küzdötték le odáig magukat.Továbbá nem szükséges részletezni
    miért használunk ilyen szavakat, hiszen minden evidens.
    Azt sem szoktuk nap mint nap fejtegetni hogy mitől kék az ég.
    Ha éppen felnézünk és meglátjuk.
    Olyan és punktum.

  • Tüske Zsófia

    Bibi: ha mát trianon és Románia: tetszettek volna a háborút megnyerni, akkor talán nem Romániához kerül az a terület, ahol még 1920-ban sem volt magyar többség (kizárólag a Székelyföldön) Tetszettek volna másként viselkedni az első és második bécsi döntés után. A magyarok azokon az egyszerű embereken verték le példátlan kegyetlenséggel az elcsatolás sérelmeit, akik ugyan nem tehettek arról, hogy visszatért hatalom idegennek tekinti őket, de ellenállást nem tudtak tanúsítani. De azt sajnos senki nem tudja garantálni, hogy egy vesztes háború után megkérdezzék a legyőzötteket, hova is szeretnél tartozni, ahogy a kárpátaljai zsidókat sem, akarsz-e füstté válni Auschwitz krematóriumában, vagy az erdélyi románokat. Esetleg Karácsony Benőt, az egyik legnagyobb erdélyi írót, akitől azért bevagonírozása előtt megkérdezte az itt istenített wassalbi, maradt-e kiadatlan kézirata….

  • Tüske Zsófia

    “Erdély nem azonos a trianoni békében Magyarországtól elszakított területtel.”

    Ez valóban így van, de ezt mire válaszoltad? Mire? Úgy teszel, mintha olyasmit írtam volna, amire ezt kellett válaszolnod. (Partium, Bánát, Máramaros, Székelyföld stb.) Nincs is értelme a felsorolásnak, hisz én az „oláh”, pontosabban az „oláh cigány” kifejezéssel összefüggésben jegyeztem meg, hogy – mivel magyar szó – ne Romániát, hanem Erdélyt említs. A románok sose mondták sem magukat, sem a cigányaikat „oláhoknak” 🙂 🙂 és főleg nem magyarul nevezik el magukat(Orsós).. Az ehhez hasonló ellentmondások megmagyarázása elől térsz ki az engem lekicsinylő személyeskedéseiddel.

    Jut eszembe, a cigányok nem szoktak egyedül vándorolni és elég intenzíven ápolják a rokoni kapcsolataikat. Orbán állítólagos őse – ha református volt 🙂 🙂 – szerinted miért nem állt meg Debrecenben? Kérdezd meg a MTA-s barátaidat. Ja! Neked is megvan ám a magad „kalauzhala”. Pontosabban nem is egy. :):)

  • jani:
    ezt egyszer már beraktam neked:
    „Az oláh elnevezés a vlach szóból származik, és a románokat jelölték vele a Magyar Királyságban. A 19. század közepétől az oláh népnév háttérbe szorult;”
    a román cigányt is, bogarásszad ki belőle a megfelelőt.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1ny_n%C3%A9pcsoportok
    jelentkezz be a wikihez szerkesztőnek és javíts.

    hogy milyen úton-módon lett az orsós/orbán családból református, fogalmam sincs. a cigányok rendszerint abba a vallásba keresztelkedtek, amilyen a letelepedésük helyén jelen volt.
    Mivel orbán apja párttitkár volt, kérdés, megkeresztelték-e a gyerekeiket, vagy csak a rendszerváltás után választottak vallás. a fidesz 1990-ben még erősen vallásellenes volt,[csuhások, térdre, imához! – hangzott el a parlamentben a fidesz soraiból 90-ben] orbán és lévai első két gyerekét Iványi Gábor keresztelte, állítólag Balog Zoltán adta össze őket, aki nem adott ki erről infót.

    látom, addig akarod sikálni az orbán-családot, amíg szőkék és kékszeműek nem lesznek.

    már mondtam, elsősorban nem a füstös messiásod cigány származása lenne a gond, hanem az a tenger hazugság és rablás, amit a keresztény értékek mögé bújva produkál.
    ha elég ideig lesz még hatalmon, szervezhet az elnyomorított magyarokból koldus-maffiát nyugaton, ahogy azt a Black cat white cat c. örökbecsű Kusturica-filmben láttuk.

    Imádd csak nyugodtan (esetleg be is fizethetsz neki meg a családjának némi bőrfehérítő eljárásra.)

  • Geyza
    2019 március 20
    5:09 du.
    Úgy látom gyógyulnod kell üdvözletével

  • Tüske Zsófia

    Pontosan tudom, kik azok a vlachok. Balkáni latin pásztornép. Nem sok közük van Orbán cigányozásához. A cigányozásodban az nem korrekt, hogy a cigányok negatív tulajdonságaival hozod összefüggésbe a miniszterelnököt.. Rögtön sejtettem azt is, hogy fogalmad sincs mikor lett az Orbán család református. A te származtatásod (rossz) indulatból született.

    Én pedig küldök neked egy anyakönyvi oldalt Orbán őseiről és rokonairól. Vizsgáld meg, milyen nevűekkel házasodtak.

    https://www.familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bsurname%3AOrb%C3%A1n~%20%2Bbirth_place%3AKom%C3%A1rom~%20%2Brecord_country%3AHungary

  • jani
    2019 március 21
    2:32 du.

    „Balkáni latin pásztornép.”

    Ebben a mondatban csak a „latin” nem stimmel! 😀

  • tóth péter
    2019 március 21
    1:40 du.

    Én meg úgylátom nálad már mindegy.
    Gyógyultan, gyógyulatlanul is egyformán idióta vagy.

  • jani
    2019 március 21
    2:32 du.

    szteed érdekel itt bárkit is kik voltak Imádottad felmenői ?

  • Ez a Jani-izéke
    abban a tévhitben leleddzik
    hogy majd mi itt időt szakítunk
    Orbán családfájának a kihüvelyezésére.
    Ekkora egy marrrhát…

  • Geyza

    Igazad van. Én is tudtam kezdettől, hogy Zsófika csak halandzsázik.

  • Tüske Zsófia

    kedves jani,
    volt egy kolléganőm, akinek idegenvezető férje összebarátkozott egy Szabó nevű, több évtizede New York államban élő idős magyar származású emberrel, aki azt kérte tőle, csináltasson neki családfát és egy heraldikussal rajzoltasson neki nemesi címert.
    És, láss csodát…. pénzért mindkettőre volt jelentkező. Azt már nem tudom, tett-e ollót a címerbe a művész… (én tettem volna)
    Így sajnálattal közlöm veled, hogy én orbán egyetlen mondatáról gondolom azt, hogy érdemes megfontolni: „ne azt figyeljétek, amit mondok, hanem amit teszek” És végső soron tényleg ez számít és nem az ősök.

  • Tüske Zsófia

    Geyza, én sem néztem meg a származását… lényeg az, hogy nem tagadja meg a családja ősi hagyományait

  • Rodeo! Kezdesz hasonlítani Figyelőre. Hajtogatsz berögzült, hamis sztereotípiákat.
    A zsoldos, hivatásos katona nem gyilkolást tanul, hanem harcolni – támadni, védekezni. Éppenhogy az elvekre föluszított lelkesek gyilkolnak. Szinte minden háborúban van példa arra,hogy a hivatásos zsoldoskatona, – aki ugyan számol „élőerő-veszteséggel”, de nem küldi reménytelen húsdarálóba a katonáit, összeütközésbe kerül az elvivezérrel. Ismert példa a Görgey-Kossuth vita, de Hitler tábornokai is azért fordultak ellene – igaz, későn és kevesen -, mert lángoló elveivel, meg persze az ezeket „ingyen” követő milliókkal tönkretette a „német katona” jó hírét – végül életét is.
    Sőt: a vietnami háborúból is azért kellett az USA-nak vert hadként elvonulnia, mert katonái megroppantak.Ugyan miféle „szabadságot” visznek ők a „népnek”, ha gyerekeket, civileket gyilkolnak, falvakat, erdőket, ültetvényeket égetnek föl?
    Nem vagyok nagy NATO hívő sőt. De ma csak félve lehet mondani, hogy az orosz is európai nép, és vannak jogai, ott is, ahol kisebbségben élnek(pl. a Donyeck medencében). És az ukrán banderisták semmivel sem jobbak, mint a vasgárdisták vagy a hungaristák. Európa nemcsak a szeriőz Párizs, a merkantil London vagy a pompáskodó Róma.