Máris kész a „nemzetek Európája”

2019 március 17 12:30 du.117 hozzászólás

Túl vagyunk a XIX. századi magyar polgári demokratikus forradalom 171. évfordulóján, nézzünk kicsit előre is. Legközelebb több mint két hónap múlva várhat6ó jelentős politikai esemény Magyarországon: az Európai Unió parlamenti képviselőinek megválasztása május 26-án. Persze, már a tizenötödikei politikusi beszédekben is elhangzottak a választási kampány nyitómondatai – és ezúttal egyikkel sem tudok jó szívvel azonosulni.

Mintha mindegyik demokratikus pártból kiveszett volna a bátorság, hogy arról beszéljen, amiről a májusi választásokon döntünk: Európa jövőjéről. Bőven ostorozták az uralmon lévő udvartartást – kormánynak nem nevezném – és persze vezérét. Szerintem fölöslegesen: mi tudjuk, ismerjük unásig, az uszítástól a sunyi lenyúlásig az összes deliktumot. A hívő hadnak meg mindegy: ki ismerethiány okán, ki számításból, ki csak a közhelyek tehetetlenségi erejétől sodortatva áll szilárdan e hatalom mellett. Igaz lehet a mondás: a magyar hátából szíjat lehet hasítani, csak nemzetiszínű legyen a bicska.

A minapi beszédek hallatán úgy tűnik, az ellenzék megadta magát, végképp rácsavarodott az „megmondók” által évek óta szajkózott – és nagy népszerűségre talált „összefogás” nevű hamisságra. Mindegy, hogy kilenc éve semmi eredményt nem hoz, mindegy, hogy számtanilag sem igazolható (az összeadás nem matek, hanem számtan). Nem számít, hogy az ellenzéki oldalon két párt – a Jobbik és az LMP – évek óta mereven elzárkózik mindenféle összefogás elől, sőt az újabbak – a kétfarkúak, a Momentum – is önálló arcot szeretnének. Az ellenzék számára amúgy is nagyon korlátozott nyilvánosságban órákig és oldalakon keresztül folynak a viták, ötletelések arról, hogyan kellene a tüzet meg a vizet „összehangolni”. E szeánszok vezénylői szemmel láthatólag arra törekednek, hogy végképp meggyengítsék az amúgy sem túl erős lábakon álló baloldaliságot, szabadelvűséget. A legálságosabb a Jobbikkal való „összefogás” mantrázása – anélkül, hogy megkérdeznének bárkit ebből a pártból arról, hogy akarnak-e összefogni? Így azután az a kép rajzolódik ki a tájékozódni vágyó szavazópolgár előtt, hogy a szocialisták és a szabadelvűek a kerékkötői az uralgó pártcsoport leváltásának. Pedig májusban nem Magyarország méltatlan urainak elzavarása a tét, így teljesen fölösleges a beszély a feltétel nélküli közös indulásról. Lehet, hogy 1 mandátum elveszik a magyarországi ellenzék számára – de megéri olyan listára szavazni, amelyiken esetleg bekerül egy Európa-ellenes képviselő?

Mert közben egyetlen szó nem esik arról, hogy miről is kellene szavaznunk májusban? Mit gondolunk a két oldal jelszaváról? Egyesült Európai Államokat, vagy Nemzetek Európáját? Hogyan képzelnénk el az egyiket vagy a másikat?

Nézzünk már kicsit szét a világban! Az elmúlt jó pár száz évet a görög-római alapokon álló európai civilizáció határozta meg: erről a földrészről indultak a gondolatok, amelyek óriási királyságokat teremtettek – hatalmas gyarmatbirodalmakkal, majd megteremtették a politikai nemzeteket, amelyek tovább tudták lökni az emberi élet szekerét. Európa erős és gazdag földrész lett.

Aztán a XX. században történt valami. A hegemóniára törekvő nemzetállamoktól átvették a vezető szerepet az olyan soknemzetiségű államok, mint az Amerikai Egyesült Államok vagy a Szovjetunió. Mára fölocsúdni látszik a évszázadokon át szunnyadó Ázsia – és várható, hogy Észak-Afrika (Arábia) nyomában hamarosan megjelennek a fekete földrész népei is, méltó részt kérve a Föld kincseiből. Dél-Amerikáról meg keveset is tudunk – talán annyit: az európai latinok (spanyolok, portugálok) által évszázadokig uralt földrész folyamatosan háborog – hol hangosabban, hol csak csöndesen fortyog.

Nem ütném az orromat távoli birodalmak sokféle indulatába, szándékába.

De nézzünk a térképre!

Európa földrajzi – az Ural hegységig terjedő – területe 10 millió 180 ezer négyzetkilométer, ennek kevesebb, mint a felén – 4 és fél millió négyzetkilométeren működik az Európai Unió 28 országa.

Ha ez a 28 ország megmarad az erőforrásokért egymással is acsargó nemzetállamok alkalmi csapatának, Európa tovább veszít amúgy is csökkenő jelentőségéből. Ez Magyarországra azzal a következménnyel jár, hogy az EU gazdagabb, erősebb államai majd döntenek, Magyarország meg járhat „pávatáncot”, márászkodhat a gyengébbekkel a gazdagok asztaláról lehulló koncért.

Ha viszont résztvevője marad egy Európai Egyesült Államok megteremtésének, akkor egyenrangú félként beleszólhat a feltételek alakításába. Ez a folyamat évekig eltart – és folyamatosan változhat a konkrét kérdésekben. Hogy mikor legyen a közös pénz egyben közös valuta is, hogy mekkora legyen a közös véderő, mi legyen az elvi alapja a Föld többi országával való együttműködésnek. De azt is befolyásolhatná Magyarország – egységes adórendszer kezdeményezésével például -, hogy mi az a szociális minimum, ami minden uniós polgárnak jár stb.

Mellékszál: lehet, hogy kellene egy jobb nevet találni ennek a formálódó államalakulatnak: az EEÁ borzalmasan hangzik magyar nyelven. Az USE-t nem pártolnám: elég az angolszász hegemóniából. (Ennyire én is vagyok sovén európai…) A francia ÉUdE kissé nehézkes, a német UV(fau)S se túl hangzatos. A latin USE lenne. A görög ENP lenne – persze görög betűkkel. Talán lehetne egy újat alkotni a görög-latin alapokra – mondjuk Európai Politikai Unió…

De hagyjuk a névválasztás gondját az utódainkra. Nézzük, mit jelentene a magyarokra a nemzetek Európája hangzatos – de sunyi – jelszava. Óhatatlanul csapódna az euszkeptikus, ellenséges, soviniszta erőkhöz, ezeknek meg van egy megoldatlan problémájuk.

Konkrétan mi történjen, ha találkozik egy náci svéd, meg egy náci finn? (Van olyan, hajjaj – nem magyar kiváltság a korlátoltság.) Ugyanmá, Te még sehol se voltál, amikor a mi hajósaink már parlamentet tartottak Izlandon! Még ahhoz is a vörösök kellettek, hogy elvegyék a cár atyuska talpát felőletek! Országotok se volt, amikor a svéd királyok már erős birodalmat tartottak! Most meg már a Botteni öbölre is igényt tartanátok? Még jó, hogy a Kattegatra nem fenitek a fogatokat!

Viccesen hangzik, ugye? Pedig hát… csak a földrajzi neveket kellene cserélgetni. És máris kész a „nemzetek Európája”.

Rátesi Margit

117 hozzászólás

  • a magyarok egy sikertelenségi sorozat történelmét írják, Esvánnyal kezdődött (ő ugye szétvert mindent amire alapozni lehetett volna és bevitte azt amit ki kellett volna hordania…) és O1G vel még nincs vége

    az egyik 1848-49 es időszak teljes sikertelensége és az 1867 es siker teljes agyonhallgatása

    ennek oka van és az mind benne leledzik a levédiabsznádi „lélekben” panyókára vetett röhögény

    erről ennyit

  • Kedves Margit !
    Olyan csodás dolgokat olvastam Öntöl, ki kényszeríti, hogy mindent elrontson, méltatlan és együgyü „politizálással” ???
    Jak kupić bilet na VII Wielki Wyjazd na Węgry?

    Kwotę 340 złotych należy wpłacić na specjalne konto, które w ramach Fundacji Klubów „Gazety Polskiej” utworzono na z okazji Wyjazdu…
    – Meghirdetett túrista út március 15-re.. 1.-Zloty cca. 74.- Forint…
    – Szégyellje magát aki, „bértapsoncozta” a lengyel, ünneplőket!

  • Gabriel Karikas

    Sajnos Európa voksolt és ….. Putyin nyert.

    Vagy csak ügyesebben blöffölt, és sikeresen cinkelte a lapokat?

    Az biztos, hogy a kibicek tették a dolgukat, élén a Miviktorunkkal.

    Európa ügye sikeresen el lett árulva.
    Innentől ha létrejön – márpedig létre fog jönni az Unió – akkor az bizony nem az a szabad, független, felvilágosult Európa lesz, hanem az a félelmetes birodalom, aminek a vezetője „egy asszony, a ki a napba vala felöltözve, és lábai alatt vala a hold, és az ő fején tizenkét csillagból korona”

    A próféciáknak be kell teljesedni, és mi magyarok, mint „Nimród leszármazottai” megtettük a magunk kötelezettségét, hatalomba emeltük a miviktorunkat.

  • Az a kérdés, h milyen választási szabályok vonatkoznak az eus valasztasokra! Ha nemszámitanak a korzetek , csak a szavazatszámok, akkor még lehet részben szabadnak tekinteni komplexitásaban. De akkor is csak reszben, mert nem egyenlőek a pártok, civilek mozgositasi, propaganda eselyei!
    Ha még a szavazatszamok sem egyenlő értékuek országosan, akkor megint gáz, ha külföldiek is szavazhatnak, akkor megint, ha nincs az eredeti magyar magyarnak hasonlo lehetósege, pl. Levelben szavazni. Akkor az megint a valasztasi csalas egy formája!
    A propaganda megint egyoldalu, az osszes penz gyakorlatilag a fideszt propagalja.

    Orbanek elore megmondtak 8 eve, h valasztasi csalasokat fognak elkovetni folyamatosan, de legalabb 25- 30 evig, mert megmondtak, h addig senki mas sem ķerul hatalomba!

    Ők dóntenek, vagy demokratikúsan takarodnak el azonnal, hiszen sorozatos csalasokkal tartjak hatalomban magukat, orbant, vagy jojjon aminek jonnie kell, az erószakosabb valtozat, a vegleges megoĺdas! Ezt lehet olvasni es hallani….

  • Ha nemszamit a szavazatszam, akkór lehet, h nem annyira fontos az osszefogas, de ha szamit, akkor mi denkepp gyakorolni kell az osszefogast.
    Orbanek is folyamatosan osszefognak, a kiherelt partokat leszalamizva betagoltak! Az az erósebb osszefogas!

  • Azert is ossze kell fogni, h nevesszenek karba a toredekszavazatok!
    Orbannak az szuper, h osszefogas van a partjaban, mert meg tudja osztani, versenyeztetni egymassal, mindig letbizonytalansagukat kelteni, gerjeszteni, igy babkent szavaznak diktalasa szerint.

    A nemzetek europajamindig megosztott lesz es ala-fole rendeltseg lesz. Ez erosen kiegyenlitheto, ha foderalista lesz az EU!
    Egyenlőseg inkabb, hiszen egyre jobban keveredhetnek a náciok.
    Amerikaban is vannak a nepeknek sajat unnepeik amikor osszejonnek (skotok, irek, franciak, …), de errol az ott elo kulhoniak Kanadaban, USA-ban- tudnanak precizen irni.

    Jo is lenne, mert itthon megerthetnenk, hogy ez jo es szines, megorizhetjuk a kulturankat, es az orszag is erdekesebb, elobb lesz,versenykepesebb, szabadabb.
    Valojaban, ami felelmet keltenek bennunk, azokat a rosszabb dolgokat mar a nyakunkba boritottak, azokat lehet, v kell szabalyozni, de nem megakadalyozni a fejlodest, a jo dolgokat. Bezarva csak sullyedni fogunk!
    A bezarkozo orszagok talan kivetel nelkul elszegenyednek, torzulnak, ossze is omlanak!

  • Gabriel Karikas
    2019 március 17
    3:18 du.

    irigyled, mi? ostor nélkül csakis ésszel és számokkal

    a szankciók nem nyerők, mint azt itten zokogod, és a harci kecskék meg a repülőgépanyahajók és a drónok, meg a cyberterrorizmus és a rideg hazudozás ide vezetett…képzeld a demagográcia meg meg ba van csavarodva csak úgy szédül… (én meg kuncogok)

    pá kis aranyom pá, ez a hajó elment, hollári hóóóó

    jaaa, és csak neked: éljen Marx Károly

  • Az Európai Egyesült Államok helyett életképesebb változat:
    1) NyEU: Nyugat Európai Unio
    2) KEU: Közép Európai Unio
    3) DEU: Dél Európai Unio

  • Slapaj? Hol olvasott tőlem „csodás dolgokat”? Csak itt publikálok, és mindig politizálok: vagyis latolgatom a társadalmak irányítására tett ajánlatokat (főként a magyart hisz azt ismerem. Sőt még az asztalfiában sincs se vers, se novella, se regény – nem vagyok író – az más műfaj. Nincs fantáziám, nem tudok párbeszédet írni – mert nekem kell a valóságos beszélgetőpartner, vagy az interjúalany.
    A lengyel utalást nem is értem: egy szót se szóltam „bértapsolókról”. Pedig van 1-2 lengyel ismerősöm – velük jól tudom használni az oroszt – egyformán keveset tudunk oroszul. De ezek a barátaim már évekkel ezelőtt elhagyták Lengyelországot – főként a PiS miatt.
    Ferenc! Könnyen lehet, hogy az Ön által felhozott stációkat végig kell járnunk a teljes egyesülés előtt. Sőt, nem hagyhatjuk figyelmen kívül Ukrajnát és Oroszországot sem. Az utóbbinak az Uralig tartó európai területe majdnem 4 millió négyzetkilométer: megközelítőleg annyi, mint a mostani 28 EU tagország területe.

  • Ferenct
    2019 március 17
    5:24 du.

    pontosan! ez nem lesz az bizonyos! valami más készül nagy lépésekben, nem segítek nyomozd ki

  • Ferenct

    2019 március 17
    5:24 du. Ez jol hangzik!

  • Polgári demokratikus forradalom…..
    Ja, persze…..
    Ezt gondolom viccnek szántad.

  • Kivancsi vagyok arra, hogy mi keszul?

  • talalom
    2019 március 17
    6:05 du.

    ha javasolhatom?

    nézz utána a „Selyemút” címszónak 2010-2019+++ időszak alatt

    persze a „történelmi” selyemutat sem káros tanulmányozni

    a „ferenct” által leírtak nevetségesek és ha a Ná Tócsa létével összeveted akkor még lehetetlenek is

    előbb a Ná Tócsát kell felszámolni (tiszta pénzkidobás és anyag meg szellemi energia pazarlás) és helyette jobb minőségű sajtokat meg csirkét (mi anno kukoricával etettük és sok zöldséget kaptak isteni rántott csirke volt belőlük és nem volt fehér a mellehusa sem… és a disznókat is természetes kajával szóval a Ná Tócsa helyett kukoricát termelni génmódosítás nélkül és a gabonát is orosz mintára ők már régóta azaz sohasem használtak GMO izéket és manapság világelsők exportban

    általában mint Új Zélandon betiltani a fegyvereket…

  • Kedves Margit !
    – Természetesen, a KMH- ban, megjelent,
    veretes önéletrajzi ihletésű dolgozataira gondoltam…
    – A lengyelek ócsárlására általában gondoltam, mert itt lengyel a környezetem, többsége…(szállásadóm egy kedves lengyel zsidó család, mivel magyar leánykák nincsnek lengyel lányokkal barátkozom)
    – Politikai, elfogultságát akceptálom, de sok mindent csacsiságként tudok értelmezni…

  • Ferenct
    2019 március 17
    5:24 du.
    Ha esetleg ezek közül bármelyik is megvalósul(én elsőnek a közel-keletről is -biztonsági érdekből- erősen kapacitált KEU-ra gondolok) akkor szerintem a másik kettő is hamarosan követni fogja a példáját és újra kialakulnak a XIX. században már bevált önkéntes érdekszövetségek, amik azért nem olyan hülye elkülönültek, hogy ne tudjanak okosan kereskedni egymással, hacsak nem hagyják külső befolyással(mondjuk demokrácia exporttal) félrevezetni magukat.

  • Rodeo11

    Ne csigázz, add elő mit tudsz!

  • Ferenct
    2019 március 18
    7:18 de.

    javaslat: olvass #@Rodeo11 összest abban már régen benne van

    jó kutakodást

  • Rodeo11
    2019 március 17
    5:05 du.

    Nyamvadt szélsőbalos Putyinbérenc vagy

  • Ferenct
    2019 március 17
    5:24 du.

    Meg „IV. Birodalom” mi?
    Álmodj királylány..

  • slapaj
    2019 március 18
    2:43 de.

    Te minek jársz ide ha nem tudod elfogadni az itteni embereket és az itteni véleményeket?
    Hidd el nekünk is nagyhatár szar az amit képviselsz.

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Kedves Cikkíró!

    A felvetett téma komolyabb annál, hogy egy cikkecskével elintézhető volna, ezért nem is mennék bele a részletekbe. A meglátásom annyi, hogy a józan ész szabályai szerint van, lenne esély egy európai „multikultira”, majd politikai unióra, de szekér ne előzze meg a lovat és ne átnevezésekkel oldjuk meg az áthidalhatlanságokat! Magyarán szólva semmit sem kell túlzásba vinni a belső összefogáson túl, tehát mindent fordítva gondolok: nem szabad Európát olyan mértékű külső kulturális és eszmei behatásokkal terhelni, amit nem képes feldolgozni, csúnyán szólva „megemészteni”. Előbb a belső egyensúlyt kell megtalálni és nem fokozni az ellentéteket kiszámíthatatlan külső tényezőkkel. Ennyi. Minden más beszéd, gondolkodás elfogult agitáció és Európa-ellenes!

  • Egy időben kedveltem Margitkát, mint embert most is szeretem,de pár hetet pihennie kellene. Ez jót tett Algernonnak is ! Aki nem zsidó, az ne nácizzon, még viccesen skandináv nemzetállami sikon se… Elgondolkodom: Izrael pillanatnyilag ezer szállal kötődik Európához, az EU-hoz, s ez kölcsönös előny, – de majd eljő az idő, amikor a kapcsolatokba még Allah-ot is közbe kell iktatni.

  • Inkább Bibi

    Nem saját gondolatom a NyEU, KEU, DEU.
    Évekkel korábban hallgattam egy londoni egyetemi előadót aki azt mondta, hogy a jelenlegi EU életképtelen már közép távon is.
    Érvelése szerint olyan nagy az egyes európai régiók (nyugati-, keleti- déli-) közötti történelmi, társadalmi, gazdasági, stb. különbözőségek amik nem áthidalhatók. Az Európai Egyesült Államok gondolata erőltetett, halva született gondolat.

  • Ferenct

    2019 március 18
    12:16 du. Ebben van nemi igazsag!

  • Geyza
    2019 március 18
    9:42 de.

    közöd? Bikfic

  • Legyunk oszintek,Europa „egyesitese” ment mar a leheto leg-osibb kezdettol.

    S a romaiak voltak az elsok es leg-sikeresebbek abban.

    A mai Bagdadtol a Giblartarig, s a Saharatol Scociaig sikeresen „egyesitettek” minden letezo nepeket.

    De a nem egyesites volt minden egyen es nepek onjallosagnak elismeresevel es biztositasaval, csupan vilag-hodito celjaik, az u.n. „Pox Romanum” cel alatt.

    A pogany romai birodalom bukasa utan az u.n. „Kereszteny” vagy „Szent-Romai Birodalom” letezett kozel ezer esztendon at.
    Sot, a vallasi-alapon az meg ma is mondhato hogy letezo fel-vilag-szerte.

    De mind az csupan hodito erdekek teveklenysegei voltak.

    Hasonloan a nemet valaszto-fejedelemsegek egyesulese-utanni erolkodesek is.

    Hasonloan a Tutonic hatalom celja sem volt mas csupan a doditas celjaval leheto „egyesules”.

    Napolen celja sem volt mas. Egyesiteni Europat a sajat es csaladjai altali uralkomaikkal.

    Az orosz hatalom fel-azsiat hoditotta meg hasonlo elvekkel. Ahol tobb mint szaz (100) nemzetisegek orossza lettek alakitva, ill. hoditva.

    Modern idokben minden ipari-hatalom probalkozott azt kovetni.

    Anglia esetebn a hoditasok a tengerek uralmaval vilagszereti-egyesiteset celoztak a Westminster hataskore alatt.

    Az uj-vilagban eszak amerikaban jott letre az egyesules az emberi jogok alapjan a volt idegen tartomanyokbol.
    Persze a US a kezdettol velte az u.n., „Manifest Destiny” celjat.
    Egyseges nemzetet alkotni az Atlantictol a Pacifig-ig.
    S minden mas kulfoldi-hatalom befolyasa-nelkul.

    A Del-Amerikaik ketsegtelenul elismerest erdemelnek, hogy a Latin eredetuk alapjan, de egyesuleseik nelkul is bekeben elnek egymassal a kezdettol.

    Kovetkezokben a mai europai egyesulesrol.

  • Az „ipari forradalom” Anglival kezdodott.
    De Anglia tengeri hatalom volt es hoditasai a tengereken vilagszerti lett.
    Europai contonenstol tavol.

    De a continens elso es leg-sikeresebb ipari nemzete nemetorszag volt, es ma is.

    Ipari nezeteknek letzukseglete a piac.
    S a :piac” mindeg a nem-iparosodott nemzetek.

    Az iparosodas elso-feltetele az acel-keszitesenek lehetosege.

    A Saar-Ruhr videki szen a hatar egy-oldalan, s a vas-erc a masik olfalon legalabb harom (3) veres haborut okozott anemet-francia erdekek miatt.

    A II.V.H. itan, Spach, Belga kulugyminiszter otlete alapjan a Saar-Ruhr szen-vas erdekek egyesitesivel egy kozos erdeku htalmas ipari-conglamorate jott letre.

    S annak piaci-celjait szolhalni az europai egyesules terjedt.
    Az u.n. Maastrich-szerzodes tovabbi terjesztese a mai u.n. E.U.
    Teljesen gazdasfi erdekek tovabb-terjesztese.
    Persze, ma is a kevesbe iparosodott nemzetek jlentik a „piac”-ot.
    Azert a nemet erdek mindeg kelet-fele fordult.

    Ma is a kelet jleenti a jovo-kerskedelmi sikereit az EU-nak.
    De azt az orosz-hatalom felelmesnekl latja.
    Azert ma a NATO es Moszkva szembenallasai. Sot az Ukrajanai haboruskopdasok.

    Fogja majd az okozni a kovetkezo haborut europban, mint az eleozo ket vilag haborut???

    Ugy europa mint barmi mas nepek egyesitesenek ket lehetosege letaik.

    1., a hoditas, akar kerskedelmi vagy eroszak eszkozevel.

    2., minden nepek teljes onallosaganak a biztositasavalAz egyesukles csupan a kozos erdeket-egyesiteseivel, teljes onallosagaik biztositasaval.

    Csupan az az egyedulli lehetoseg a „hoditas” nelkul.

    Lessz-e nnak lehetosege majd ???

    Vagy talan barmely hatalomra vagyok is gondolna azt elismerni ???
    Az egyenloseg alapjan, ugy a LEG-fejletebb-gazdagabb-hatalmasabb mint a LEG-gyengebb, kissebb vagy fejletlenebb mind egyenlo-lapon a nemzet szovetsegben???

  • Rodeo11
    2019 március 17
    10:23 du.

    GMO-ügyben sem imádom a szélsőségeseket. Főleg mert folyamatosan emlegetnek valamit, amiről lövésük sincs.
    A GMO-ellenes aktivistákat meg majd megnézem, amint az erdőszélen szedett egérárpából főznek kásalevest, és betegen sem szednek be penicilint.

  • Andrew_s
    2019 március 18
    2:23 du.

    hahahahaha

    magam részéről már hosszú évek óta keresem (és nem találom!) a gyümölcsök, zöldségek és húsok halak eredeti ízeit és zamatait amire emléxik a megfelelő hardware em! és software em

    borzalmas miket hoztak létre ahelyett, amit csinálnak, a kaja értéktelen… minden húsnak egyforma íze van azaz nincs íze…

    az a borzalmas baromság amellyel a seggfej mesterszakácso hülyítik a dolgozót, hogy csináljanak szószókat és majd azzal én nem eszem meg a szószokat a karajhoz zsír kell, só és némi fokhagyma és ropogósra sütni de nem ropogós hanem odaég vagy megfő egy normális hagymás rántottát sem lehet mert a hagyma odaég vagy megfő és akkor az egész nem ér szart sem

    én ennyit tudok a sok tömeggyártási seggségről, néhányan eldöntötték, hogy majd ők etetik a világot rohadjanak meg

    milliók dolgoznak hülyébbnél hülyébb munkahelyeken és a mazőgazdasági munkának nem akarják visszaadni annak igazi értékét azaz fizetni csak a profitráta

    dögöljenek meg

  • Tisztelt Rétesi Margit cikkíró és a kissé terhelt,kevésbé értelmes baloldali hőzöngők…..
    Minden itthoni tájékozott és értelmes ember tudja,hogy mire is és hogyan szavaz májusban!
    Az biztos,hogy az Európai Egyesült Államok baloldali „álom” nem fog megvalósulni (Dobrev.K.erőfeszítései ellenére sem)
    Amúgy az EU,Néppárt 74 szavazójából,csupán 13-an kötekednek velünk …és a baloldaliak nyomására próbálják Webert szankciókra
    bírni ,aki egész másképp reagál erre nyilvánosan és másképp tárt körben……
    Én és a többség nem aggódunk,szerintem már csak a többség támogatása miatt is maradunk a pártban,de ha mégsem,akkor is
    van jövőnk,hasonlóan gondolkozó támogatóink,és abban nem engedünk,hogy kétes,bűnöző migránsok szállják meg az országot,amíg ez a jobboldali MAGYAR kormány van hatalmon!
    Márpedig a jelenlegi hazaáruló,idióta,anti magyar ellenzéket elnézve ez biztos,tény!!!!!!!!!!!!!
    minden esélyünk megvan

  • Ferenct
    2019 március 18
    12:16 du.

    „Nem saját gondolatom a NyEU, KEU, DEU.”

    Pedig simán lehetne, mert még egy hozzám hasonló egyszerű embernek is logikus és kézenfekvő.

    ” Az Európai Egyesült Államok gondolata erőltetett, halva született gondolat.”

    Igen, de az eredeti, schumanni elképzelés beválhatott volna, ha időközben részrehajló kontárok gyökerestől totálisan át nem globalizálják.

  • Andre_S mar tobbszor jelezte ellenzeseit a GMO ellen.

    Persze az tagadhatatlan, hogy maig sem tudjuk biztosan ,hogy mind azok a GMO szervek hogyan befolyasolhatjak az emberi szervezetet.

    De van nagyon sok mas befolyasokbol eredok amik ketsegtelenul es ismerve befolyasalojak az emberi szervezetet.

    Kezdve a termofoldekben hasznalt vegyszerek.Az u.n. mutragyak. Kovetve mimd a rovar es gyom-irto-vegyszerek hasznalatai.

    A hustermelesben alkalmazott noveszto-hormonok es az anti-biotikok alkalmazasai.

    Nem is emlitve a tobb tucat mas elelelmiszer-tartositok, izesitok, szinesitok, stbk.
    Hasoloan az elelmiszerek radio-aktivalasai.

    A mai iparilag keszitett elelmiszerek fogyasztasai nem csak veszlyes, de elkerulhetetlen is.

    Nem csoda hogy az emberiseg a modern-vilagban egyre tobb ismeretlen es terjedo nyavalyakkal al szemben.

    Mielott a GMO-ok eredmenyeire gondolna is.

  • Amúgy az,hogy Geyza és páran megint hozták a „szokásos szintjüket” az
    nem oszt nem szoroz,csak nekik kínos…..már ha fel is fogják?…!

  • Bendeguz79
    2019 március 18
    1:51 du.

    „Legyunk oszintek,Europa “egyesitese” ment mar a leheto leg-osibb kezdettol.”

    Legyünk őszinték, eddig még mindig csak Európa leigázására történtek -szerencsére sikertelen- kisérletek, szerintem a mostani sem lesz
    mindenkinek kedvező egyesítés, mert a jóságos elit által felzárkóztathatatlanná tett periféria bele fog unni abba, hogy nagyon jó esetben is csak 100 év múlva éri el az iránymutató példaképek mostani életszinvonalát, de persze egyenlőek soha nem lehetnek.

  • Jurásek Fábián Sebestyén, Ferenct, Figyelő, Bendeguz79…

    Nahát, nahát… Hogy itt a KMH fórumán ebben a kérdésben mennyi hűséges szellemi követője van Leninnek. 🙂 🙂
    De jó, hogy nekem még véletlenül sincs semmi közöm Önökhöz!

    https://forradalmihullam.wordpress.com/2018/03/23/lenin-az-europai-egyesult-allamok-jelszavarol/

  • Geyza

    Eddig elvből nem válaszoltam Önnek, de ez kivétel:

    1) Mint Mórickának mindenről „az” jut az eszébe, így Önnek a nácizmus (4. Birodalom). Térjen Móricka gondolataihoz jobban fog aludni-:)

    2) Részletezze, hogyan lesz az általam leírt (de nem az én gondolataim szerinti) NyEU-, KEU-, DEU-ból (ezek ország csoportok) új Negyedik Birodalom. Tegyen kísérletet megértetni magát.

  • Kedves Margit!
    – Mivel, lassan nekem is kijár a Tanár Úr megszólítás, az „írástudók” kollegalitása mentén, fogalmaztam meg „kritikát” az Ön (egyébként technikailag korrekt) anyagával szemben…
    – Igen szégyellem, hogy a felület ökre úgy érezte hogy fogadatlan prókátorként Önt meg kell védenie…holott nem gondolnám, hogy az „írástudók” valaha is parnernek tekinthetnék…

  • INKABB BIBI;

    NEM ertem ,mi az allitasa ????

    Pont amire celoztam ,hogy minden „egyesites” a hoditast kepezte.

    KOVENDEG;
    Hivatkozik a Marxista,Leniista, Sztalianista, stb. elvek propagandaira, de az is MIND a hoditas celjat szolgalta, az u.n.EGYESITES szloagna lalatt.

    Ma is a vilag-toke, bankarok, orias-iparcegek erdekeinek egyesitese a cel.

    SOHA egy sem az egyenek emberi jogainak a biztositasa es a kulombozo kozossegek onallosagainak biztositasa alapjan!!

    Az US alapitasi elevei volt az egyeni-jogok, DE ottan is a benszulottek (Indianok)es a be-hurcolt Afrikaik evszazadokon-at szolgasagban szenvedtek.

    Habar minden tag-allam teljesen fuggetlen es onallo.
    A „szovetseg” csupan az egyenijogok biztositasat es a kozos-erdekeket erintik.

    Alapvetokben ma jobb megoldast mutathat az europaiaknak.
    Minden tag-nemzet teljes onallosgainak a biztositasa a leg-jobb megoldas lehetne az eggyesulesukre.

    Az EU mai problemaja hogy a fejlett ipar-nemzet nem csak elonyben van, hanem diktalja a fejletlenebbek letet.

    Az amit elleneznek a keleti kevessbe ipari nemzetek.

  • FERENC;

    A maga javaslata/meglatasa a jelen EU-t szetszeletelese, s nem a jelen problemak megoldasa.

    De hat az mit segitene ?

  • Ferenct
    2019 március 18
    4:00 du.

    Add fel az elveidet ön és használd az eszét maga

  • Boda Marcsi
    2019 március 18
    3:14 du.

    Nekem nem kínos hogy te idióta vagy…

  • Andrew_s
    2019 március 18
    2:23 du.

    Vannak állatok akik inkább megdögölnek különféle fertözésekben de nem engedik sem magukat sem a kölykeiket beoltani az általuk károsnak gondolt ellenanyagokkal.

  • Rodeo11
    2019 március 18
    1:04 du.

    Büdös KGB.-s

  • Bendeguz79
    2019 március 18
    4:33 du.
    Hínye a keservit, már az is baj, ha egyetértek és ráduplázok? 😀

  • Bendeguz79
    2019 március 18
    4:37 du.
    Az EU saját magát szeleteli szét azzal, hogy az uralkodó elitjének látványosan maga felé hajlik a keze és álszenten a demokráciára és a liberalizmusra való hivatkozással diktatórikusan akarja az akaratát a vele egyet nem értőkre is ráerőszakolni!

  • Ferenct
    2019 március 18
    4:00 du.
    Ippeg most akartam írni, hogy kb ilyen részletes kifejtést fog kapni a punktum nácizásra, mint amilyet 5:08-kor sikeresen megkapott 😀

  • INKABB BIBI march 18,6;48 du. soraival nem tudnek NEM meg-eggyezni !!!!

    De mind az leheto csupan mert az egesz Unio NEM demokratikus modszer alapjan van szervezve, s lakossag a szabadvalsztas alapjan nem kepes a problemakat megoldani.

    Az anyagi onzes a hatalmat-gyakorlok altal persze az elso indito-ok!!!
    Persze az volt a elso indito-celjuk, hatalom az anyagiakert.

  • A hsz-ekből világosan látszik: a magyarországi kormányzatnak és idoljának fogalma sincs a trendekről. Nyilván vannak személyek, akik ismerik e trendeket: az ő felelősségük sokszorosa a Belvárosi Bambákénál. Úgy vélik: a szavazó sötét hülye, akinél a rémisztgetés évek óta beválik, így remélik menteni a szajrét. Kővendég meglátása találó: szilárdan ragaszkodnak a lenini elvekhez, főként a bolsevizmushoz és az élcsapat teóriához. (Pedig a lenini államelmélet és a kizárólag a tapasztaláson alapuló elméletek kritikája sokkal érdekesebb.)
    A Földön mindig is volt népmozgás – ez az emberi faj fennmaradásának és szaporodásának záloga. Az állandó hullámzás azonban bajok idején cunamiként csapkod. Magyar példával: a hetvenes-nyolcvanas években is állandó volt a magyarok elszivárgása, ami a reményteli kilencvenes években megfordult, hogy 2010 után ismét menekülő tajtékká erősödjön.
    Nem értem azt se, hogy akik a perifériák kizsákmányolásán háborognak, miből gondolják, hogy ez gyengülhet, „elégtételt” kaphat, ha az itt élő népek egymás ellenében uszulnak. És azt sem értem, hogy ha egy kelet-európainak joga van a jobb élethez, akkor egy afrikainak, ázsiainak mért nincs joga legalább elegendő élelemhez, vízhez? (Ez egyébként megfékezné a népszaporulatot is: évszázados tapasztalat, hogy a gazdagabb társadalmakban minden retorzió és tiltás nélkül is csökken a népesség számának növekedése.)
    Végül. Miért ne nácizhatna, aki nem zsidó? Bár többször kifejtettem, hogy nem szívesen használom a „náci”-t, mivel az megfosztja eredeti, pozitív jelentésétől a nacionalistát, de az említett svéd-finn példában sokan talán nem is értették volna, ha sovén-t írok. A „zsidóság” tán előjogokra hatalmaz föl?

  • Még egy. Ferenc régiós elképzelése – NYEU, KEU stb.- azért elfogadható teória, mert az egyesült Európa nyilván nem hétfőről keddre megteremthető valóság, hanem sok lépésből álló, hosszú út. Hiszen még a kemény erőszakkal összehozott USA-nak is 200 évre volt szüksége csak ahhoz, hogy a nyílt rabszolgaság pártolása elfogadhatatlan legyen. Bizonyára maradtak ellentétek: nem gondolom, hogy egy utah-beli mormonnak, meg egy new-yorki szinglinek azonos a világképe.
    És. Egy kínai mondás szerint minden út az első lépéssel kezdődik – az a nem mindegy, hogy ezt az első lépést milyen irányba tesszük meg.

  • talalom irta;

    „Hiszen meg a kemeny eroszakkal osszehozott USA-nak is…”

    Vajon miert probalja ellentetesen velni a tenyt, hogy nyolc (8)evig tarto haboruval nyertek fuggetlenseguket a viloag elso es leg-erosebb hatalmanak a fegyveres eroszaka elleneben.

    S ami a rabszolgasagot illeti, ne feledje .hogy az letezett a barlanglako os-ember idejetol vilagszerte.

    De az valaoban megbukot csupan mert nem volt jovedelmezo.

    Az ujvilagban (US-ban)egy munka-kepes szolga nem kevesebb miny $ ezer dollarba kerult.
    S az nem szines-papir, hanem arany es ezust volt am.
    Nagy befektetest fentartani penzbe kerult am.
    NEM ingyenes volt mint a „jobbagy”.
    S az afriakaik szaporodasa ketszeresse volt mint barmi europaiake.
    Az osszeomlott az anyagi-okokbol.

    Hasonloan azert szunt meg a JOBBAGYSAG is magyarorszagon hivatalosan 1853-ben. A Bach-korszak legkegyetlenebb idejeben.
    Nem volt jovedelmezo ! NEM volt erdeke a termelesben !

    Irta tovabba is;

    „.. hogy egy Utah-beli Mormonnak vagy egy New Yorki szinglinnek azonos a vilagkepe..”

    Senki elete nem a „vilag-kepen” alapszik, hanem a sajat eletuknek, jogaiknak, lehetoseguknek egyenlo es korlatlan biztositasan alapszik !!!

    Probalnak azt Europaban is, mind a mai naponta vitazott problemaik nem letezne !!!!!!!!!!

  • talalom
    2019 március 19
    6:44 de.

    Ku Klux Klan? +++

    ahhoz mit szólsz?

  • Bendeguz79
    2019 március 19
    10:55 de.

    gizi te gyalázatos szemét aljas

    mág majd kideríted, hogy a rabszolga az egy eszköz és beruházás, ez már olyan szemétség amire nincs szó

    szívódj fel

    brühühühü

  • RODEO;

    „Vasilij Ivanovich Blokhin” na ahoz mit szolna ???

  • Inkább Bibi
    2019 március 18
    3:48 du.

    Te valami érdekes történelem-könyvöl tanulhattál, valahol a hold másik oldalán

    Az biztos, hogy a magyarok betolakodóak voltak, hasonlóan sok keleti népekhez, akik dettó magyarországig jutottak.
    A többségük beolvadt, a tatároknak egyszer sikerült végigpusztitaniuk az országot, a törökök 150 évig itt ragadtak az ország nagyobbik felében.

    Mesélnél még?

  • RODEO cinikus megjegyzesere;

    The „Freedom of Association” az az a „szabad-egyuttmukodes joga” az alapveto emberi joga minden emberi lenyenek minden civilizalt tarsdalmakban.!!!

    Itten az Alkotmany (nevszerint a First Amendment)rogziti azt le.
    („Governments are instituted among men to secure those Rights”.)

    S miert ne???

    Minden kutyuskad, cicuskad tagadhatatlan jogaik barmi kornyekbeli masik kutyakkal vagy macskakkal szabadon egyesulniuk a termeszet alapjan. Sot minden allatoknak a termeszetben. Miert nem lenne az termeszetes az emberileny eseteben ????

    Talan nem gyakorolnad ugyan azt a jogodat ???

    Hat miert, mi jogon lehetne az tirltva mas emberei lenyek alatal???
    S mi jogok alapjan tilthatnad azt masoknak ???

    Persze HA masok biZtonsagaiat, jogait, lehetosegeit es tulajdonai ellen bunt kovernek azert torvenyesen felelosegre vonva.

    Az tette tonkre a KKK-t.
    A buntetteik kovetkezmenyeikert anyagi felelosegre vonas!

    Barki alapveto emberi jogainak a megtagadasa az csupan az egyeni es szemlyes reszrehajlas alapjan teheted.

    Lassuk melyiket tiltanad be ????

    1.,”Knights of Colombus”, The „Local Mosque”, Templom ?,

    2.,American National Socialiost Party, vagy a Communist Partry of the USA ?

    3., Fidesz vagy a MSZMP, DK, SzdP ?

    4., EPP. CDU, SDP ???

    Miert nem lett tiltva a Checka? az AVO ?, az AVH, az NDVK ? az SS ? a Gestapo ? a STACI ? etc.

    Tiltottad volna barmelyet ????

    Hogyan itelted Blokhin elvtarsdat ???

    A Szoviey Unio hose volt, fel-kilogram kituntetesekkel a mellen.
    Olvastad mi volt tettei ?????
    S ki vehette felelosegre ????

  • Rodeo: rabszolgaságot mondtam,nem rasszizmust.
    B79 meg simán elfeledkezik a polgárháborúról: az US persze nagy büszkén kivívta függetlenségét. A XIX.sz végén nem polgárháború dúlt az USA-ban, az 620 ezer ember meg, aki Lee, Mead és Grant vezetésével harcolt és elesett, másnap fölis kkelt…
    Hiába no, mi európaiak itt toporgunk a szakadék szélén – az USA meg egy lépéssel előttünk jár…

  • RODEO;

    „te gyalazatos aljas szemet” ez a legujabb neved !!!!!

    Irta; ” majd kiderited hogy a rabszolga az egy eszkoz es beruhazas .ez mar olyan szemetseg amire nincs szo..”

    Dehogy nem, van szo, s az: SOCIAL SCIENCE STUDIES !!!
    (tarsadalom tudomany-tan).

    Miert nem iratkoztal be a CEU-ra ???

    S a „rabszolga”, na meg a jobbagy, a cseled, stb. mind a TERMELO ESZKOZOK voltak !!!

    Piros-nyakkendos uttoro-korodban tanultad azt.
    Nem vagy kepes emlekzni meg arra sem ??????????????

    Persze a „jobbagy” az semmibe kerult!

    Amig az uj-vilagban legalabb ezer dollar aranyba kerult.
    Tehat valoban jelentos „beruhazas” volt .

    https;//www.history.com/topics/black-history/slavery/

    Tanuld ki volt Antony Johnson (fekete) az elso slave-owner in Virginia. Meg John Casor,John Punch,William Ellison.

    The Creeks, a Chickasaws es a Choctaws Indian nemzeteknek is volt tobb ezer Afrikai rabszolgajuk.
    Akiket nem szabadidtottak fel a XIII. Amendment altal.
    Sot maig sem ismeruk el azok utodait mint nemzetuk tagjai es utodai.

    A US Congress 1808-ban torvenyesen betiltotta a rabszolga-kereskedest.
    1830-ban 319,599 szabad Afrikai-fekete elt itt.
    S 3,775 rabszolgatarto feketek akiknek 12,740 fekete-Afrikai-rabszolgajuk volt.

    Hany ‘szabad-jobbagy’ letezet, s hanynak volt jobbagya vagy cseledje ???

    Tehat barmilyen atkozott es kegyetlen bun is volt az de nyujtott lehetoseg a kiutra.

    Letezett az az elvtarsak gulagjaikban ???????

  • talalom
    2019 március 19
    7:57 du.

    hahahaha, kösz!!!! az uccsó mondatod mindent visz

    zárójelben nagyon csodálkozok azon, hogy a cenzor nem tett megjegyzést sem arra a bendegizire amiben azt merészeli pofátlanul, hogy a rabszolga pénzbe kerül $1000 beruházás és egyébként is túlszaporodnának a feketék ha nem lettek volna egyelve a rabszolga szállító kereskedelmi hajókon elszállítva

    ennél nagyobb aljasságot Catho óta nem hallottam, tudod a „Karthago esse delendam” azután lett belőle „Hannibal ante portas” és része lett a dicsőség kialvásának, hamvaiba hó’tt

    de, úgy tűnik manapság ilyen módon beszélni a valóságról az nem „píszí”, az is igaz, hogy én a magam részéről „píszíelek” erre is

    üdv

  • Bendeguz79
    2019 március 19
    5:10 du.

    aljas rasszista, fasiszta és undorító is vagy…mikor a bömbölményeidet olvasom, utána mindig szemöblítés mert fertőző is lehet, mint azt gábriel a karikásból és a geyza a vitorlarúdról szokta szajkózni… ti vagytok a majmok népe a dzsungel könyvében hahahahahaha

    gizi, szokásodhoz híven kevered a szezont a fazonnal ezek pártok meg állami hatalmi szervezetek, mint a CIA, NSA, és a többi névtelen …esse tunni?
    íme be vagy göndörödve megint? mit szedsz?

    3., Fidesz vagy a MSZMP, DK, SzdP ?

    4., EPP. CDU, SDP ???

    Miert nem lett tiltva a Checka? az AVO ?, az AVH, az NDVK ? az SS ? a Gestapo ? a STACI ? etc.

  • Gabriel
    2019 március 19
    5:00 du.
    Hogy került a csizma az asztalra? :O

  • Geyza
    2019 március 18
    5:13 du.

    Ezeket ki kellene tiltani a közösségekből. A gyerekükkel együtt. Ha pedig járvány idején megfertőződnek, és betegen kimozdulnak otthonról, akkor gondatlan veszélyezetés, kiskorú veszélyeztetése és minden más miatt eljárás alá vonni. Helyre, tétre befutóra.

    Szerintem az első néhány évtizednyi börtön után rohamosan fogynának az oltásellenes aktivisták

  • Bendeguz79
    2019 március 18
    3:06 du.
    „Andre_S mar tobbszor jelezte ellenzeseit a GMO ellen.”

    Ha a hülyeség halálos lenne és fertőző, akkor lakatlan szigeten élnél, mert mindenki kihalna körülötted.

    Egyrészt egy nevet még másolni sem vagy képes.
    Másrészt pont az ellenkezőjét szoktam írni, mint amit itt nekem tulajdonítasz.

    Legközelebb térjünk erre vissza akkor, amikor Boda-barátnéddel együtt tisztáztátok a trolltartóddal.

  • Bendeguz79
    2019 március 20
    12:49 de.

    gizi, te teljesen beteg vagy: „ill” bodaítiszed vagy és agyhúgyköved

    én járok a CEU ra, de előadni! hahaha meg brühühühü

    te melyik kategóriába sorolod magadat: az általad megnevezett osztályok közül?

    szóval 1808 ban? és azok a kik még 1965 ben is rabszolgák voltak és át kellett adniuk a helyüket a buszon vagy bárhol az éppen arra járó fehér embernek …, a McCarthy az mond neked valamit? kis fasizmus sohasem árt, mi? te kis aljas szemétláda és buta mint a föld és akkor sértegetem a földet

    ja, csak hogy tudd a Bill Clinton a charity vállalkozásaiból él mint kiskirály ennyit a charity ről

    brühühühü

  • RODEO;
    Reg meggyoztel, s minden hozzaszollasoddal ismetelten bizonyitod, rossz-indulato is !

    Ami a „rabszolgasag”-ot illeti, barmi emberi kegyetlenseg is volt, de evezredeken at az emberiseg tarsadalami rendszere volt a Foldon.
    Sajnos nehol meg ma is a gyakorolt rendszer.

    S ami az Afrikaiakkal kapcsolatos, hat miert nem inkabb probalnad tanulni a valosagot?

    Az „Afrikan-American Studies”, ami az afrikai foldresz tarsadalami fejlodesevel kezdve igen tanulmanyos es sok tagadhatatlan valosagot tar fel.
    Mint minden nepek, tarsadalmak kialakulasainak adatai.

    Minden adat letezo es egy kattintassal talalhato, HA nem lennel „RACEIST”, fedezd fel a valosagot !!!!!

  • ANDREW_S;
    A vedelmi oltasok alanyara vonakozokon.

    Agyermekek beoltasai serkentve, minden problemakat elkerulve lehetove teve ,nem csak olcson ,de meg ingyen is.

    Az iskolai beiratkozas es jelenletuk megkivanja azt.
    S barmi jarvanyos betegsegek eseteben azok akik NEM beoltva, nem jelenhetnek meg az iskolakban.

    De a kozerdekek ellenere is letezik az egyen erdeke is !

    Minden ragalyos-betegseg elleni oltasokkal , a szerum azt ba betegseget okozza kisebb-mereteben.
    S vannak akik szervezete arra ellenkezoleg reagal.

    Lenne az meg csak az ‘egy a millioban’ is, DE ha az az egy a millioban maga lenne, vagy maga gyeremeke, akinek eletveszelyt jelent, s talan elet-veszteset is, hat hajlando lenne arra az oltasra ????????????????

    Senki egyent, meg magat sem leheto kotelezni hogy azt eletenek veszelyztetesebvel fedezze fel !

    Mas-szoval, felaldozhatna magat, eletet, egeszseget, es jogait masok erdekeben ??????????

    Ketsegtelenul a szocialista elvek alapjan IGEN, mert az egyen az jelentektelen, s felaldozhato masok erdekeben.
    Az egyen csupan a statisztikai adat !

    Tudom, a maguk meglatasai alapjan latva mondana, hogy a reszkirozas is az egyen erdeket jelentheti.

    De ismet a kerdes, leheto-e az egyen onmaga, vagy kiskoruka eseteben a szulok donteni, hogy lehetne-e joguk azt onmaguk eldonteni szabadon ???

  • GEYZA es ANDRE_S meggyozodesei az „oltasokon” meg Hitler es Sztalin kegyetlensegein is tul tesz !

    Persze letezik maig is a jarvanyok eseteben az u.n. „quaranteen”, s alkalmazva maig is ,amit Moses szabott-meg 3,500 eve.
    Nagyon megfelelo vedekezes.
    Sot Cubaban ma meg az AIDS-esekkel is gyakorolva, megelozni annak terjedeset.

  • „talalom” kesobb megjelent de elobbi megjegyzesere.

    A US polgar-haboru, az az a haboru a tagorszagok kozott, nem a XIX szazad vegen, hanem inabb mondhatoan kozepen, 1861-65 jozott zajlott.

    A LEG-veresbb haboru a US torteneteben.
    Kb, fel-millio aldozata volt.
    Nem kevesebb mint az 1941-45 kozotti harom (3) foldreszen tombolo haboru.

    Ha megjegyzesevel talan ‘hizelegni’ probalt, hat rosszul latja.
    Nem a US, hanem a rendszer alapja ami nyujtja a lehetosegeket szabadon minden problemakat a lakossagnak megoldani az Alkotmanyos modon.

    Az nyujtja az elonyt, es visszatartja az uralom-erdekek-altali kozbelepeseket politikusok altal.

    Csupan annak meggyozodesei alapjan hivatkozom annak elonyeire es alkalmazasaira.

  • Bendeguz79
    2019 március 20
    12:07 du.

    ha nem lennék egy derűs ember dührohamokat kapnék a seggségeidtől

    csak nem képzeled, hogy valami hozzád hasonló seggfej tanulmányát elolvasom afrikáról szóló tanulmányok címszó alatt?

    én ott tanulmányoztam élőben Afrikában éek hosszú során és leszarom azt a sok seggséget amit ezen a címen idióták össze vissza vartyognak téged is beleértve

    attól, hogy volt és van (a bérrabszolgaság meg a hitelrabszolgaság ugyabnaz a szar) rabszolgaság az nem jelenti azt, hogy dicsőíteni kell azt, mint te mint emberszabású sertés teszed

    gyalázatos agyament idióta vagy

  • Gabriel
    2019 március 19
    5:00 du.

    „Az biztos, hogy a magyarok betolakodóak voltak, hasonlóan sok keleti népekhez, akik dettó magyarországig jutottak.”

    Én meg úgy gondolom, hogy Te csak a Dudenz és Hunfalvy által legyártott eredeteket ismered! 😀

  • RODEO;

    Minden soraiddal bizonyitod minden olvasoknak, hogy valoban igazi „segfej” vagy, es nagyon taxic is !

    A „hitel” alanyan mar tobbszor hivatkoztak es ideztem Moses sorait;

    „hiteelt/kolcsont adhatasz, DE SOHA nem vehetsz fel” !!!!

    S nyiltan adta hogy miert .
    Mert a kolcsonzo rabszolgajava lessz a kolcson-nyujtojanak !!!

  • Bendeguz79!

    teljesen igazad van!!!! Rodeo11 tényleg nem normális (!!!) engem
    Zsuzsinak,téged Gizinek hív persze kisbetűvel…..az idióta!
    tudod nagyon terhelt szegény,és ezzel sajnos itt nincs egyedül….(Geyza szintjén van….akivel egymást is irtják…)
    a stílusukról,modorukról már ne is beszélve!

  • Bendeguz79
    2019 március 20
    3:20 du.

    “hiteelt/kolcsont adhatasz, DE SOHA nem vehetsz fel” !!!!

    Kedves jó Uram, gerinces-e, sőt továbbmegyek, humánus-e az aki ezeket tudván mégis „hiteelt/kolcsont” ad agyhiányos tizedbarátjának?

  • Bendeguz79
    2019 március 20
    12:37 du.

    S ezennel ékesen bebizonyítottad, hogy
    1. el sem olvasod, amire reagálsz;
    2. Ami nem baj, mert ha véletlenül beleolvasol sem fogod fel a leírtakat;
    3. Az 1-2 nem igaz, mert alapvetően egy troll vagy, aki megjáccikálja a hülyét. Különben nagyon meggyőzően.

  • Gabriel Karikas

    Inkább Bibi
    2019 március 20
    2:28 du.

    Hogy Te mennyire tévedsz Orsós Ferikém, nem is tudhatod…

    Régebben már fel is tettem azt a keresztkérdést azon ittenieknek, akik a magyar múlt ismereteivel hőzöngtek, hogy ugyan vázoljanak fel már valamit a magyar törzsek múltjából a Kárpát-medencébe érkezés előtti időkről (honfoglalás-kora)

    A dolgot komolyan gondoltam, de vállalkozó mégsem akadt – maradtak a sziriuszi távlatok …

    (Csak nagyon és nagyon halkan jegyzem meg, hogy nem is lenne olyan nehéz, minden törzset sikerült beazonosítani mint népet, csak az illetékes szemek előtt valami csoda módjára rejtve van a mai napig)

    Vagy már ott tartasz esetleg Te is, hogy igazából Attila volt a latin-császár inkognitóban?
    Jézus meg a soros magyar tátós?

    Mert már ilyeneket is halottam 🙂 🙂 🙂

    Ja-ja, Orbán-király így majd jogosan ül bele a Róma királyának a székébe – amiben most a Pápa ücsörészik

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Már meg is oldódott az európai nemzetiségi kérdés

    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • RODEO allitasaira;

    Irta; „…en ott tanulmanyoztam eloben Afrikaban eek soran…”

    Allitottad hogy Brazilban, meg Cubaban is, na meg a Pampan, sot Yerevanban is.
    Erossen velem hogy nem csak ostoba, de hazug is vagy !!!!

  • BODA MARCSI;

    Az emlitetteket lehetoleg mellozom, de neha amiket allitanak azokra a valokat jelzem, remelve hogy az ertelemesebbeknek valami felvilagositasokat nyujthatna a tenyekre hivatkozva.

    Mint mar nehanyszor jeleztem itten, hogy belatom az itteni tobbseg felfogasain segiteni lehetetlen, DE biztos vagyok hogy vannak ottan sokan akik valami jobbat erdelenenek.

    Remelve az majd valosagra is valna azok szamara.

  • INKABB BIBI:

    Kerdese a kolcsonzesre vonatkozoan kicsit kodos.

    S vajon mire hivatkozna a „..kolcsond ad agyhianyos tizedbaratjanak..”

    Az elso javaslatom lenne, NE is gondoljon uzletre, kolcsonre baratai sem rokonmai eseteben !!!!!!

    Ami Mozes sorainak alapja volt, hogy HA kolcsont kepes nyujtani es azt nem kapna vissza, hat azt vesztet aminelkul maga jol megvolt ugy is.

    De HA adossagba megy es megakad, nem csak hogy elveszti bekebelezett tulajdonat, de becsuletet is, s azzal meg sem lessz vege problemainak. Sot meg also-nadragjat is elvesztheti amodon !

    Az anyagi-fegyelem betartasa !!!!!!!!!!!!!!!!!

    *Addig nyujtozkodj ameddig takarod er, maskent labad megfazik” !!!!

  • Bendeguz79
    2019 március 20
    5:47 du.

    hogy te mit vélsz annak bűzlik a habja… brühühü szóval most le vagy taglózva mert olyannak akarod elmagyarázni milyen is az akármi aki benne élt…de nehogy megkérdezd a részleteket mert a végén részletes önéletrajzot is kérsz névvel és lakcímmel, mialatt te maradsz gizi a senkiházi…, ja meg az útlevelemet

    más nem kell?

    agylúdtalpadra Dr Scholl betétet javallok az olcsó és nem fáj

  • Gabriel Karikas

    Rodeio

    „”én járok a CEU ra, de előadni! hahaha meg brühühühü””

    Remélem most is hazudsz – (ha csak nem a lopott holmit adod éppen elő)

    Mi keresnivalója lenne annak ott, aki a Delamerikai kábítószerkereskedő-maffia Fönök (Raul Castro) jobbkezét védi?

    Nehogy már elhitesd a szerencsétlen Bendeguzzal, hogy Te egy globalista vagy.

    Vagy „szocialista”

    Hallgasd meg Michelle Bachelet szavait Venezueláról, Maduróról, ez egy hivatalos ENSZ deklaráció,
    az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának Elnökeként nyilatkozott, a bizottság döntéséről.
    Amúgy nem restellte személyesen bejárni Venezuelát, a döntés előtt.

    Azelőtt a Chilei Szociálista Párt színeiben két ízben Chile elnöke.
    Személyes életrajza tömören:
    Allende volt elnök szárnysegédjének lánya, (a hadsereg főparancsnoka volt) aki Allendével együtt vesztette életét, így a család maradéka az amnesztia után a volt NDK-ba emigrált, ott végzett mint orvos, de visszament Chilébe. Pinochet lemondása után az első szabad választásokat követően a nyertes jobboldali elnök kormányában hadügy-miniszteri tárcát kapott. Megteremtették a nemzeti békét.
    Jelenleg Chile az IDH ranglistán megelőzi Magyarországot.

    Te meg csak bomlaszd itt a világot, terjeszd a gyűlöletet, amivel a korrupt rablók, a drogbandák, ingyenélők hatalmaskodását palástoljátok, mintha mindezt a szegények érdekében tennétek.
    De hazudtok, mert az alapindok a parazita hereverés, az amúgy valóban kizsákmányolt tömegek szószólójának maszkolva a szerepeteket. (hasonlóan a bibliai Judáshoz)

    A KGB ügynökeként szítod a tüzet – és még ide mered tolni a pofád?

  • Rodeo11
    2019 március 20
    9:40 du.

    Valamiért nagyon rettegsz az útleveled elvesztésétöl

    Nekem simán adnak másikat gond nélkül, ideigleneset akár ugy is, hogy el sem megyek a Követségére, postán elküldik, csak telefonálnom kell.
    Még a lányomnak is simán kértem már és küldték postán.

    Ja-ja, engem ismernek
    Nálad meg valami nem kerek ott…

  • Gabriel Karikas
    2019 március 20
    10:03 du.
    még valami a kép kiteljesítéséhez!

    ki is az a Michelle Bachelet? azokkal a tábornokkal és terratenientes ekkel teázgat akik halálba kínozták (kínhalállal halt meg) az apját az igaz demokrata Bachelet tábornokot… a CIA ügynöke nagyon jól álcázva…az, hogy bárki jobb levédiabasznádnál az semmit sem jelent, és mégis végig elemzi a valós helyzetet és pont emiatt (angolul beszélt Genfben) próbálják „fordítani” egyébként mások is filmeznek Venezuelában és nem találtak semmi olyasmit amiről te brekegsz, pedig több hónapja filmeznek

    elég volt belőled és a rohadt szájtépésedből

    hogy te engem minek festesz le az nem oszt nem szoroz ugyanaz a lelki toprongy vagy, mint a gizi a sok seggségével (nem akartam az állatokat bántani és hozzájuk hasonlítani benneteket)

  • Gabriel
    2019 március 20
    11:22 du.

    most le is leplezted magad…

    vége

  • Tüske Zsófia

    Bibi: „Az EU saját magát szeleteli szét azzal, hogy az uralkodó elitjének látványosan maga felé hajlik a keze és álszenten a demokráciára és a liberalizmusra való hivatkozással diktatórikusan akarja az akaratát a vele egyet nem értőkre is ráerőszakolni!”

    1) miféle uralkodó elitje van az EU-nak, akinek maga felé hajlik a keze?
    Az EU az ENSZ Alapokmánya alapján a Római szerződéssel jött létre, először gazdasági alapon. Bár tudom, a magatokfélének nem számítanak a források, de itt megtalálod a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövegét.
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:02016ME/TXT-20160901&from=HU

    A csatlakozni szándékozó országokat nem elfoglalták, mint anno a szovjetunió Magyarországot, hanem jogharmonizáció és felkészülési idő után csatlakozási szerződést kellett kötniük.

    Magyarország 1991-ben jelentkezett felvételre, 2002-re teljesítette a csatlakozási feltételeket.
    2003.ban 83 % igennel eredményes népszavazást tartott a csatlakozásról, 2004-ben ALÁÍRTA a csatlakozási szerződést.
    Itt tájékozódhatsz róla: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_548_EUjog/ch01s05.html

    Az EU NEM diktatórikusan akarja akaratát az országra erőszakolni, hanem az ALÁÍRT SZERZŐDÉS betartását kéri számon.

    Ja, hogy minden bűnnek-bajnak a forrása az, hogy Medgyesy írta alá a csatlakozási szerződést orbán helyett, az a magadfajtában fel sem merül.
    Az sem, hogy orbán az elmúlt 15 évben ideöntött milliárdos támogatások nagy részét lenyúlta, az sem tűnik fel. Ezt persze nem utasítja el, csak a szerződés betartását.
    Csak legalább ne beszélnél ilyen marhaságokat, hogy az EU diktatórikusan akarja az akaratát ránk erőltetni.
    Van EU parlament, minisztertanács, ahol az ország érvényesítheti az aklaratát.

    Csak éppen szar került a palacsintába: és a demokratikus és liberális EU-ba egy piti rabló diktátor került, aki az egész országot ülteti szégyenpadra a hozzád hasonlók lelkes tapsa mellett.

  • TUSKE ZSOFIA igen szorgalmasan probalta elhitetni az olvasokkal ,hogy a jovahagytasa alapjan az EU talan valami modon egy demokratikus alapon letezo szervezet lehtne.

    Csodalnam HA onmaga sem venne eszre hogy az ‘Inkabb Bibi’-hez cimzet soraiban, ahol idezte BIBI sorait, az 100%-osan (BIBI idezet sora)adja a tagadhatatlan valosagot!

    Csupan azert mert az EU-nak vannak uralmi szervezetei, persze, TUSKE ZSOFIA nem ohajtana bevallani hogy SEMMI szervezete, sem egyetlen egyen SOHA NEM a lakossag szabad valasztasi hatarozatai alapjan jottek letre, sem nyertek pozicioikat !!!!!

    Persze letezett meg a naci nemetorszagban is hasonlo szervek, ugy mint a Szovietben is.a
    De azok sem a lakossag szabad tobbseg hatarozatai altal !

    Bizonyara nem olvasta a csatolt web-lapok szovegeit sem.

    Talan probalta volna ertelmezni a jelenteset a pl.:

    „A demokratikus elvekre vonatkozo rendelkezesek”.

    Ami valosagban a diktatorok rendelkezese csupan hivatkozva a „demokratikus”-nak allitva.
    Teljes kopirozasai mind a szelszoseges nemzeti szocialista (fascista) es nemzetkozi szocialista (communista) propoagandaknak.

    Barmi ami NEM a teljes lakossag/tarsadalom szabad valasztasainak a hatarozata lapjan tortent ,az NEM lehet meg hazugsaggal sem nevezni „demokratikus”-nak.

    S mondja kedves Ms.Tuske, melyik EU vezeto volt valaha is szabadon valasztva a szavazo-lakossag tobbsege altal?

    Lett volna, Merkel, Juncker, Barasso, Mongherini, vagy bar ki is ?????

    Csupan a sajat hatalmaik altal hatalomba ultetet maroknyi szolgaik tettek azt latszolag, csupan a tomegeket felrevezetni.

    A Tuske Zsofiakat lenyelni a propagandaikat ,hogy mind az allitolag demokratikus lett volna.

    Az az EU alapveto problemainak az okozoja.

    A szegenyebb, gazdasagilag elmaradotabb (keleti) orszagok uraloikat lekenyereztek penz adomanozasokkal, de vegul mind a fejletebb orszagok gazdasagi-erdekeinek a szolgaiva valtak, mint a Balkani gazdasagilag elmaradotabb nemzetek, melyek alig varjak a „csatlakozas lehetoseget”.

    Ne feledje: minden marha/allat onkent es tudatlanul megy a vagohidra !

  • TUSKE ZSOFIA nyiltan bevallotta masodik fejezteben, hogy az EU egy gazdasagi erdeku egyezmeny tovabb terjesztese.
    S NEM az europai nemzetek egyesulese a kozos erdekekben, minden nemzet onallosaganak elismeresevel, biztositva minden tag-nemzet onallosagat az egyenlo alapon.

    Amit mar legalabb 4-5 szor irtam a KMH-n.
    Csupan a nemet-francia ipari conglamoratek erdekeit szolgallo szervezet terjesztese.
    Mind kelet-fele, a kevesbe iparosodott nemzeteket bekebelezni es fuggove tenni.

    De az amit Moszkva irigyseggel es oriasi felelemmel lat.
    Lessz az majd a harmadik europai vilag-haboru okozoja ???

  • Bendeguz79
    2019 március 21
    10:18 de.

    gizi ebben pontosan leírtad az usa működését!!!

    íme:
    „Teljes kopirozasai mind a szelszoseges nemzeti szocialista (fascista) es nemzetkozi szocialista (communista) propoagandaknak.

    Barmi ami NEM a teljes lakossag/tarsadalom szabad valasztasainak a hatarozata lapjan tortent ,az NEM lehet meg hazugsaggal sem nevezni “demokratikus”-nak.”

  • Bendeguz79
    2019 március 21
    10:18 de.
    Bendeguz79
    2019 március 21
    10:31 de.

    Hálásan köszönöm! Amig én vaciláltam a válasszal, addig Ön fürgén és jól megválaszolt helyettem!

  • T.Rétesi Margit!

    A másik,ma megjelent cikkhez hozzászóltam ezzel a témával kapcsolatban,nem akarok ismételgetni…
    Az igaz,hogy a többség bízik abban,hogy megmarad a független(!!!!)nemzetek Európája,és az ellenzéket kivéve….tesz is ennek érdekében!

  • Gabriel Karikas
    2019 március 20
    10:03 du.

    Ez csak 1 idióta maóista kissé szenilis szócséplő.
    Ráadásul liheg azért hogy valaki hozzászóljon.
    Szerencsétlen hülyéje…

  • Boda Marcsi
    2019 március 21
    4:33 du.

    te BÁRMIT ÍRSZ , már csak magadat ismételgeted.
    Évek óta. Csak épp annyira idióta vagy hogy ne veszed észre.

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz, örvendezem, hogy ilyen kiváló jövőt szán nekem, de csaxólok, nemcsak rám, hanem magára is vár a Kapu Vili, az a csupa csont béres, aki beállt Szellegi kisasszonyhoz béresnek, kaszálni. Villámgyorsan lekaszálta a rét füvét,csak egy kis gond volt a munkájával: a fűből nem lett széna…

    Tapasztalatból tudom, hogy gondjai vannak a magyar nyelv értelmezésével és talán nem tudja, mit jelent a „jogszabály módosításokkal egységes szerkezete”
    így berakom az angol nyelvű linket, rágódjon rajta kedvére
    (bár tudom, hogy nem fog, mert eddig még semmilyen hivatkozást nem olvasott el, no de a könyvtáros amíg él, remél)
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:12016ME/TXT&from=HU

  • Tüske Zsófia

    boda, attól tartok, szemüveget kellene cserélned, mert te már az orrodig sem látsz jól…. attól tartok, te hevesen dobogó szívvel, boldogan fogsz egy olyan nemzeti inzultációra igennel válaszolni, ami azt fogja alátámasztani (függetlenül attól, ki mit válaszol rá) hogy a Magyar Emberek igenis a zunijó helyett mégis inkább Putyin seggébe akarnak szoros és tömött sorokba bevonulni.. hogy ez mikor következik be, az jelentősen függ imádott vezéred mentális állapotától.

  • Tüske Zsófia

    Biberach ha már ördögtől valónak tartod a gazdasági szövetséget, nyilván kívánatosnak gondolod a politikai alapon történőt, ahogy az a Szovjetunió/Magyarország relációban valaha volt, a nyomában kullogó KGST-vel együtt…..
    tedd le végre az álarcodat és valld be őszintén, hogy semmi kifogásod a gazdasági haszonra törekvő tevékenységgel. Valahogyan nem látom, hogy kifogásolnád az országnak egy barnabőrű rabló és bandája kifosztását.
    Nem kifogásolod a vámmentes termékeket, nem a szabad munka- és lakhelyválasztást (bár ezzel nyelvtudás és megfelelő szakképzettség nélkül nyilván nem élsz) és remélem, a vasfüggöny lebontását sem, bár a felépítése ellen sem tiltakozol…. de gondolj csak bele, mi várna rád, meg a többi EU-szkeptikus észlényre, ha a multik helyett a magyar vállalkozók adnának nekik munkát, négy órára és minimálbérért bejelentve, esetleg feketén, mert megvesztegették a munkaügyi ellenőrt. Arról az apróságról nem is téve említést, hogy ha kilépünk az EU-ból,azonnal lenne jelentkező ám a 93 e nkm-re és a maradék 5-6 millió potenciális rabszolgára…

  • Tüske Zsófia

    Andrew_s
    való igaz ez a szerencsétlen alig-magyar nem rendelkezik olyan nyelvtudással, (vagy értelmi képességekkel) hogy értelmezni is tudja ezt a nehéz nyelvet, viszont az egóját annyira feltupírozta, hogy a hagymázas álmait tartja egyedül igaznak. Folyamatosan eltalálja a szarva közt a tőgyét, de ez akár muris is lehet…
    A Gulágon, ahova mi igyexünk. Szerinte.
    😀

  • Bendeguz79
    2019 március 21
    10:31 de.

    gizi egyre mélyebbre süllyedsz a saját mocsaradban… te lennél benne a leveli béka…

    ez kurvára tetszik: ” Csupan a nemet-francia ipari

    conglamoratek (ez egy „congo” -i retek? avagy Cong Lamora Tek? és milyen nyelven van? és lefordítanád mondjuk angolra? vagy magyarra?

    erdekeit szolgallo szervezet terjesztése.”

    és az ugyanebben a förmedvényedben állítasz valamit ami pontosan a valóság nyakának kitekerése

    mondd mit tudsz arról a gyönyörű jelenetről amelyben a M. Pompeo (avagy pompass a nemzetközi nemfősodratú médiában) arról rebeg ordibálva lila fejjel, hogy: „US to ICC – We Will Break Your Legs”,

    és mit keresett pár USA bérgyilkos Haitiban $80000000 ellopásáért, hogy a népakarat ellenére még létező elnöknek ellopja azt a néptől?

    mesélj gizi, olyan röhögényes vagy meg mókás, milyen pasztillákat szedsz, és miért nem használod a Dr Scholl lúdtalpbetétjeit agylúdtalpad ellen?

    brühühühü

  • Mielott a hozzaszollasi hatarido lejar, talan velhetnenek Europa jovovet is.

    Mit velnek a hozzaszollok, mi-lessz majd valoban Europa jovoje ???
    Nem csak holnap, vagy jovo-evben, hanem a kovetkezo evszazadokban majd.

    Az elkeulhetetlen hogy az „egysegesseg” valoban kialakul.
    A kulombozo nyelvek, nemzetisegek, hagyomanyok, szokasok, a multjuk egyre gyorsabban tunnek majd el.
    Europa valoban egysegesebbe valik majd naprol napra.

    Az u.n. sok-oldalusag, nemzetisegek, nyelvek, hagyomanyok idovel majd eltunnek, akar tetszik az vagy nem, de az a jovoje Europanak, s mas-foldreszek lakossai eseteben is.

    S a sok kis-embercsoportok, nemzetisegek multjai csupan a mult emlekezete lessz majd, nem csak Europaban, de vilafszerte.

    Gondolt arra barki is ?????

  • B79! Legalább ötször elmondtam én is, és kaptál számtalan angol nyelvű linket is, de csak hajtogatod, hogy „nem demokratikus,nincs szabad választás”.
    BM hozzád képest egy,egy… gondolkodó! (Boda: elnézést a sértegetésért.)
    Az Európa Tanács a 28 tagország otthon VÁLASZTOTT miniszterelnökeiből áll, akik azonos jogúak – és mindenkinek van vétójoga – ezért tud minden lépést megakadályozni a turulbanszületett magyar, lengyel, stb. A hülyeség nem nemzetfüggő – van, aki a francia gloire szellemében akar „nemzetek Európáját”, van, aki a római birodalom vezetésével, más a német-római birodalom feltámasztásával – szóval van itt hülye mindenféle – bízvást építhetnek rájuk az aljas haszonlesők.
    Az azért furcsa,hogy neked az USA elektori rendszeren alapuló, egyáltalán nem közvetlen választása demokratikus, az EU ugyancsak közvetett választása meg nem. Talán így megérted: a 28 tagországban választják meg az Európa Parlament tagjait – ahogy nálatok a szövetségi képviselőház tagjait. Erre kerül sor május 26-án Magyarországon. Amikor Te a demokraták vagy a republikánusok elektorára adod a voksodat, pont úgy pártlistára szavazol, mint mi – csak Neked kisebb a választék.

  • Bendeguz79
    2019 március 22
    7:55 de.

    gizi, nem, nem gondolt rá senki csak te a cerkófmajom

    a sokféleség megszüntetése az emberiség gyors kihalását is eredményezi ezért amit ma az usa csinál az öngyilkosság, és már fizikai nyomai is vannak

    ami nekem még hátra van azt én vidáman mókával telve és a gizit folyamatosan kiröhögve maradok …jaa, és ha el nem felejtem még valami fontosat ma be is kell szereznem

    brühühühü

    az egységsugarú egybesült államok az… szóval van annak neve de nem mondom ki, mert akkó’ ejnye bejnye lesz a vége

  • A leheto leg-ujabb az europaiak atlag velemente az EU-n.

    A ma reggeli hirekben , hogy a „Pew Research Center nyilvanosagra hozva a tiz (10)europai nemzetekben kovetett kutatasait.

    S az bizonyitja, hogy a lakossag 72%-a meg-gyozodott hogy az EU serkenti es elo-mozditja a beke, a jobb anyagi elet letet.
    De egyben hogy Brusszel nincsen lepesben tartva az EU lakossagaival.(Out of touch with the population)

    Jelentos felelmet fejeztek ki a kozeledo gazdasagi kovetkezmenyek es az immigraciosok eseteben.

    A Lengyelek velik a LEG-magassab hituket az EU-ban, a Gorogog a LEG-minimalisabbat.

    A Magyarok az atlag kozepen velik mind azt.

    https;//www.pewglobal.org/2019/03/19/europeans-credit-eu-with-promoting-peace-and-prosperity

  • Tüske Zsófia
    2019 március 22
    3:46 de.
    Kedves Melinda, nem érzed, hogy félrebeszélsz? 😀

  • A maguk kozelgo EP valasztasain.

    AZ EP csupan kilenc (9) kulfoldi politikai partokat kepvisel, NEM a 28 tag-nemzetek lakossait !!!!!

    Miert sehol, egy arva szo nem esik ma ottan azon ????

    Nem letezne egyetlen tag-nemzetnek sem onallo erdeke kepviselni ?????

    Miert a kulfoldi politikai partok-erdkeit vitazzak ???

    Miert meg a dicso ellenzekeik is nemak azon ??????

    NEM latnanak semmi celt, erdeket a nemzet erdek-kepiseleteben , hiszen 27 masik nemzet erdekeivel alnak szemben !!!

    Nem az lenne a kepviselokinek a kuldetese es kotelessege????

  • talalom-nak egy egyszeru kerdesem.

    Ha maga oly erossen meg-gyozodott elkepzeleseben, hogy a US-ban nem a lakossag szabad-egyeni hatarozatai lapjan dont mindenen, kezdve a Szovetsegi kormany elnoketol, hat lenne jo ertesiteni, de elobb kerem gondolkozzon reagalasan!

    Hogy HA az u.n. „Electoral Collage” valassza az elnokot, MIERT mar is nem kevesebb mint 15 ismert es gyakorlott politikusok hivatalosan kampanolnak megallasnelkul az elnoki pozicioert ?

    Az elnoki valsztas 2010 November honap elso keddjen, az elso Hetfo utan tortenik (18 hinap mulva).

    Sot meg az elso partisan elozetes vaklsztasok is csak 2020 Februarjaban kezdodik Iowa (11 honap-mulva), majd New Hampshire orszagokban, s ugy a tobbiekben is.

    A megallasnekulli palyazok a Szocialita, Demokrata, Progreesive, LHBT (Homosexsual), GOP, Moderate, stbk.

    Bernie Sanders az elso nap egy-millio kampagne adomanyozast gyujtott, masik 10-15 akik ketsegtelenul fognak resztvenni a mas-fel-eves megallas-nelkulli versenyen, DE MIERT ?

    Miert HA nem a szavazo-lakossag fogna donteni ??????

    Oszinten gondolja maga hogy csupan csak azt a 270 Electoral College tagjait ohajtanak megnyerni a 538 kozzul??????????????

    S miert kolotenek mind a milliokat ??????

    Az elmult 3-4 elnok-megvalasztasi kampagna kerult egy billio dollarba.

    NEM, nem a valsztas, ill. a szavazasok lebonyolitasanak a koltsegei , hanem amit minden elnok-palyazo koltott sikereskedni, de meg veszteni is.

    Adna arra egy oszinte, DE nem a Rodeo-fele valaszat ???

  • Bocsasnat; 2020 November elso Keddjen az elso Hetfo utan.

  • Ugy tunik minden olvaso itten elfelejtettek a hirt!!!

    Az EPP kis-szamu „delegacioja” hivatalosan KIRUGTA a FIDESZ-KDNP koalicios kepviseletet es Orban-t az EPP-bol.

    A jelentes, persze igen magyaros-minosegben, nema azon hogy csupan az EPP megszabott nehany tagjai torvenyesen felhatalmazattak lehetnenek arra ?

    S nem csak az EP?
    Na de ahol nem letzik Alkotmany, nem letezik semmi alapszabaly sem.
    Nema azon is hogy talan mas partokbol valsztott kepvoselok resztvehetnek-e az EU-ban.

    Vagy hogy ki-kepsiselhene Magyarorszagot talan mint az egyik tagjat a 28 nemzetes szervezetben.

    Ms.TUSKE;
    Az egyedulli DEMOKRATIKUS modszer csupan a szavazo-lakossag altal megszvazott u.n. „VISSZA-HIVO-VALSZTAS” altali sikeres dontes a tobbseg altal !

    Ez a modszer inkabb a Hitler es Stalin-ok altal volt alkalmazva.
    Talan maganak „demokratikus” ????

    Ha emlekezne az tortent Californiaban es az Arnold Schwartzenager esetben.

    California lakossai jelentos tobbseggel ujra-valasztottak Jim Davis kormanyzot.
    De negy (4) honappmulva, a koltsegvetesi tervevel megelegedetlenek voltak.
    S egy „vissza-hivo-szvazast” szerveztek.
    Amely alpjan polgartars Arnold Swartzenagert valasztottak meg orszaguk kormanyzojanak.
    Sot Arnold-ot nepszerisege miatt masodszorra is megszavaztak kormanyzokukka.

    Ohajtan magyar-nyevu adatait annak?
    Csak irja be a bongeszojebe a kerdest {hogyan lett Arnold Schwartzenager California kormanyzoja}es kattintsa a kersojet !

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz, a lányom amerikai állampolgár és pont Californiában él. Schwartzit már csak azért is figyeltük, mert osztrák, és emiatt szimpatizált vele minden európai.
    De más a választási rendszer az USA-ban – más az angolszász jog, mint a magyar, ami a római jogon alapul – és nekem hiába is magyarázza, mennyiben és miért rossz, (tudom) amikor a választási törvényt módosította a parlamentben a fidesz a 2/3-os többségével úgy, hogy más párt még véletlenül se nyerhessen. Ugyanúgy módosította a toldott-foldott (volt vagy 40 módosítása) Alkotmányt, mígnem az egészet átírta a fidesz – konszenzus nélkül – a saját szájaíze szerint. Akkor volt azért balhé belőle, de ettől még hatályba léptették minden tiltakozás ellenére. És azóta a magyar fontos – nem egyszerű többséggel módosítható – törvényeken csak a fidesz képes változtatni, mert mást nem hallgat meg és a törvénymódosító javaslatokat el sem olvassa. 3-400 oldalas törvényjavaslatokat a szavazás előtti nap kapják meg az ellenzéki képviselők, amikor annyi idejük sincs, hogy elolvassák, nem hogy véleményt alakítsanak ki róla.
    Így visszahívni nálunk reménytelen bárkit is (a 88-as parlamentben ugyan volt erre példa de ez a lehetőség később megszűnt) A törvényhozás és számonkérés meg igen sajátos – a Legfőbb ügyész ugyanis orbán cimborája még az egyetemről, így fideszes ügyekben nincs vádemelés.
    Hiába is próbálná az amerikai mintát Magyarországon érvényesíteni.

  • Tüske Zsófia

    Bendegúz és még valami:
    Hiába próbál fair play módon játszani egy olyan ellenféllel szemben, aki lábbal tapossa az erkölcsi- és jogszabályokat egyaránt.
    A magyar politika a látszaton, az ámításon, a hazudozáson és ellenségkeresésen alapul.

  • RODEO elobbi valotlan allitasara’

    Probaltam kuldeni a tavalyi szazvazo-lapunkat ,de sajnos nem sikerult csatolni azt a „[email protected]” but came back .

    Itten NINCSEN „part-lista”!!!!!.
    Csupan a lista az allasaikat jelonlve, mint Kormanyzo, Attorney General (fo-allam-ugyesz), Secretary of State, Chief Financial Officer (penzugyminiszter_, Secretary of Agriculture and Consumer Affairs, US Senator, US House of Representative, State Senator, State Representative, Megyei tanacxstag, Polgar Master, Megyei Tanacs tag, Varosi tanacstag, Iskola Bizotsagi tag, Viz, Vilagitasi bozotsagi tag , Ado-szedo, Ingatlan felbecslo, Varosi, Sheriff, stb,stb.

    Neha, fokent az elnoki valasztas esteben jelolve a palyazo a (d), az (r), (c), (l) betuvel vagy az (i) vagy a vonal ahol be-irhatsz barkit barmi piziciok betoltese eseten. Igen, szabadon meg Rodeo-t is , s barmi mas politikai allaspontja alatt ha azt ohajtana a versenyzo.

    Minden „Torveny-javaslat” jovahagyasanak dontesen, Minden Alkotmany Modositasi ,vagy javaslatanak dontesein.

    Tavaly Novemberben, 14 Alkotmany modositasan szavaztunk. Minden evben van nehany Alkotmany Modositasi dontes a szavazo listan.

    Addj egy cimet es tovabbitom a szavazo lapot mint e-mail attachment-eteket.

  • Bendeguz79
    2019 március 22
    6:19 du.

    giziz az a demokrácia szemenköpése amit leírsz, mert vannak olyan szenátorok és parlamenti (na jó kongresszusi) képviselők akik a pozíciójukból halnak ki mint a mekkéjn 42 évi változatlanság

    ha ez nem a röhögény és a fasizmus akkor mi az?

    brühühühü

  • Tüske Zsófia
    2019 március 22
    6:14 du.

    A saját maguk által
    hozott szabályokat sem tartják be,
    ha egy ügyben azok véletlenül nem nekik kedveznek.

  • B79! Kissé már idegesen, de századszor is. Előbb lenne néhány kérdésem: tudja, mi az a pártlista?
    Az egy olyan névsor, ahol a különböző – egymással versengő csoportok EMBEREI szerepelnek,így tudja a szavazó, hogy ki lesz képviselő – nagyjából azt is, ki lesz miniszterelnök, pénzügyminiszter tb. A magyar parlament 199 képviselőjéből 106ot egyénileg választunk: vagyis ott a neve: Kis Pál vagy Nagy Elvira stb.
    Hogy az USA választásokon van egy szabad hely,amire beírhat bárkit, most hallok először. Egy nagy marhaságnak tartom. Nálunk annak, aki JELÖLT lesz, fel kell mutatnia 500 támogató aláírását, csak így kerülhet föl a szavazólapra. A voksolás ugyanis erősen manipulálható az ilyen „kóbor” jelöltekkel és szavazatokkal.
    93 képviselői hely sorsáról a pártlistákra leadott szavazatok döntenek. Vagyis:nem volt még példa arra,hogy egy egyéni jelöltre az adott körzetben 100% szavazzon.Még az 51% is ritka,mint a fehér holló. A jelöltek számától függően 30-40% elég egy képviselői helyre. De mi legyen a 60-70% többi szavazóval, akiknek a jelöltjük nem lett első? Na,itt jön a pártlista – az azokra adott szavazatok arányában oszlik meg a fennmaradó, 93 képviselői hely.
    Itt is van kampány, versengés, ahol az egyéni képviselő-jelöltek és a pártok is kampányolnak. Ez persze pénzbe kerül.
    Ebben az országban Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök volt az első – és eddig egyetlen, aki szorgalmazta, hogy a pártok finanszírozása átlátható és nyilvános legyen. (Neki is esett mindenki, a saját párttársai is.) A pártok működését – kampányait, kapcsolatépítését stb – a párttörvényben meghatározott módon a költségvetés finanszírozza, az országgyűlési választásokon elért százalékaik arányában. Persze van tagdíj is- ez legtöbb pártban elenyésző – bár van olyan párt, amit az első két évében kizárólag a tagjai tartottak fenn, miután még nem vett részt országos választáson. Ezért is olyan nehéz új pártnak megvetnie a lábát. Bár, ahogy látom az USA-ban meg egyszerűen meg lehet venni egy pártot, egy elnököt, egy kormányzót stb.
    Az Európai uniós szavazáson hasonlóan választunk – minden országban!- nincsenek egyéni jelöltek. Viszont pártlistákon – ami egy SZEMÉLYEK NEVEIT TARTALMAZÓ NÉVSOR, – a szavazó tudja, hogy konkrétan ki az, aki képviselő lehet az Európai Parlamentben.
    A falvak,városok helyi vezetőiről – polgármesterről, testületi tagokról – külön választásokon szavazunk – ez Magyarországon idén ősszel lesz.
    És. Elnézést,hogy az amerikai polgárháborút a XIX. század végére tettem, holott az a század második harmadának végén történt.
    Zsófi! A visszahívhatóság igen hangzatos és népszerű intézményéről nincs jó véleményem – óriási manipulációs eszköz! De már így is hosszú voltam, majd legközelebb.

  • talalom
    2019 március 23
    6:48 de.

    tudtommal (tapasztalat) a gizi csak az első sort szokta elolvasni, utána kitalál valami retteneteset és beönti (úgy is hat, mint egy beöntés)

    kár fáradnod vele, legyőzte az agylúdtalp és csak büfizik ide

    ellene a partedli a legjobb meg az esőkabát

  • Kedves „talalom”.

    Koszonom szorgalmat a hosszu-megyarazatat nyujtani a maguk fele u.n. valasztasuknak.

    Amint ertheto , hogy az inkabb mint volt a „nep-front”-ra valo lehetoseg regen.
    Nem volt valaszteka a szavazoknak, csupan „beteget jatszani es nem menni szavazni”.

    Allitja, hogy a „listara” szavaznak, de ugyan akkor hogy lehetne egyeni valaszteka a szavazoknak.
    De az ellentmondonak bizonyul.
    Maskent hogyan tudhatna a szavazo hogy ki lessz majd a gyoztes, ill. a sikeres, akit a szavazok tobbsege megvalasztana ???

    De hadd nyujsak nemi ertelemzeset a maga alatali elkepzeleseire a demkratikus rendszeru valsztason.

    1., Barki szabadon minden korlatozasok nelkul (kiveve a kiskoru , es bun0mentews buntetlen allampolgarnak szukseges lenni.Elnoknek a 35-es kor kotelezettseg.

    Nem KORLATOZVA hogy elore 500 „javaslatot”(szavazatot) gyujteni.
    Csupan regisztralnia, hogy neve a szavazo-lapon megjelejen!

    2. Igen, letezik egy vonal a szavazo-lapon, minden betolrendo pozixiokert, ahol barkit beirrhat es szavazhat rea.
    De ismertesnek szukseges lennie szavazatokat kapni.
    S kampanolni erossen, hogy ismereve legyen.

    De leheto gyozedelmeskedi amodon is.
    Ugy lett Jessy Ventura (a magyar-birkozo=Jessy Janos)Minnesota orszag kormanyzojava.

    3., A nyertes NEM a szavazati-joggal rendelkezok 50%+1, hanem a SZAVAZATOK tobbsege alapjan.
    B.W.Bush 2000-ben csupan 160 szavazattal kapott tobbet a kozel 20 millios Floridaban, s az tette ot folenyben elnokke lenni.
    Azert lett Al Gore kovetelse alapjan 4X (negyszer) mind a szavazatok ujra szamolva.

    4., Valasztasok minden evben vannak, November elso keddje az elso hetfo utan. Barmi allasok, barhol, barmire uresedve, torveny-javaslat dontesen, alkotmany-modositasan, stb. s azzal csak egyszeri a koltseg az adofizetoknek.

    5., A sok versenyzok, fokent a partok sok versenyzoi az u.n. „elozetes valasztasok” leszukitik.
    Az elso „elozetes” September elso keddje az elso hetfo utan.
    A masodik „elozetes” October elso keddje az elso hetfo utan.
    De mint mar is kezdodott az elnoki verseny, s mar is 15 palyazok hivatalosan kampanolnak, habar lessz majd egy masik tucat is.
    Az elnoki elozetes valasztasi verseny 2020 Februarjaban fog kezdodoni tag-orszagonkent.
    Trump 2016-ben, 15 GOP versenyzot, es Hilary 2 Demokrata versenyzot semlegesitettek meg az „elozetes-versenyekben”.

    6., Kerdezte hogy mi tortenik azzal aki nem sikereskedik, ill. veszit.
    Valasz; ugyan az ami tortenik minden mas versenyekben a vesztessel. pl. a fociban, s minden mas versenyekben, meg a szerelemben is.
    Haza-megy a vesztes, vagy probal mast. Vagy tanult vesztesegebol es probalam a jovoben.
    Nagyon kevesen sikereskedne az elso probakon, s az nem csak a politikai versenyben letezo !
    A vestes NEM lehet megjutalmazni s gyoztesse tenni !

    Akkor miert lenne szukseg a demokratikus modszer alatali valasztasra ???
    HA maguk a vesztest is megjutalamazzak mint a gyoztest, hat akkor miert vacakolnak a valasztasokkal???

    Az NEM lehet valasztasnak nevezni!!!!
    Hiszen a szavazok dontesei alatal lettek a vesztesek.
    Amikor a szavazok dontese alapjan valki vesztett, az a bizonyiteka hogy a szavazok azt NEM ohajtottak, s ellene szavaztak.

    Amit maga leirt soraiban, hogy az ottani „valasztasi modszere” altal a vesztest megjutalmazza valaki, az semmi mas ,int egyszeru csalas !!!!!

    S mint irta, hogy a szavazok tudjak hogy kik vannak a „listan”.
    De aki NEM ohajtana a „listan-levoket”, ot es kozosseget kepviselni, hat mit tehet ????
    Hogyan szavazhatna a sajat ohaja es dontese alapjan arra akit megfelelonek lat ???

    Probaltam kuldeni, es kerdeztem Cris Adamot a KMH-n ellenorizhetove tenni maguk szamara a mi 2018-as valsztasi lapunkat (Sample-ballot)-at.

    Talan a sajat szemenek meggyozodesesebb lehetne az.

    (Ha nyujta egy e-mail cimet kuldom azt, a KHM@worldpress nem mukodo.)

  • kedves hallgatóink (akik csak olvasnak) és a nagyérdemű publikum: itt és most egy legújabb bendegizi79.0412 agyfingot láthatnak… ő mindent jobban tud, de az nem számít… még le is próbálja írni de nem megy neki! betű mellett betű és közöttük hiátus meg piontok és vesszők és máris kész, ő úgy „szokja” hogy jól összerázza, hogy habos legyen majd beönti

    ki tudja milyen nyelven próbálkozik, nekem nincs róla ötletem

    brühühühühühü

  • TUSKE ZSOFIA panaszkodott elobbi megjegyzeseben, hogy a magyar parlamentben meg a torvenyjavaslatok szovegei sem lehetok a parlamenti kepviselok szamara sem olvasni, mielott szavazhatnanak azon.

    Csak peldaaleppen adhatom hazam-kormanyanak (Florida)amit lathatnak allandoan a „TheFloridaChannel.org” -ot, ugy a „Facebook”, a „Twitter”, a „Mozilla” stb. app-jukkal az okos-telephonukon is.

    Kezdve a torvenyhozas mukodeset a javaslat kezdetetol, a kulombozo bizotsagok vitain, mukodesei, hasonloan a Kormanyzo-cabinet-mukodeset, a Leg-felsobb birosag elott vitatott ugyeket, ugy a Fellebezesi birosagok elott meno ugyek vitai es a kormany-szervek, bizottsagok es minden mas mukodeseit egesz-nap es ejjel ugy a web-en mint az okos-telephonan.

    Az emlitett 3-400 lapos terjedelmu torvenyeikpre, javaslom kattintsa a bongeszojeben „Florida Statutes”.
    Ami alanyonkent olvashato. Maganak az nem lenne idegen?!

    Persze akit az erdekelne.
    Mivel Ms.Tuske hivatkozott azon az alanyon, tehat itt van.
    Tudjuk Rodeo reagalasat azon annelkuk hogy irna is.

  • A kedves szerzo soraiban igen aggodalmasan tette kerdore hogy vajon mifele nyelven lehetne nevezni az uj-europai nemzet, bocsanat, uzlet-szervezetet.

    Csodallom, hogyan felejthette-el az „ESPERANTO”-nyelv alkalmazasat.

    Hiszen az nem csak hogy egy igazi mestersegesen alkotott europai egyseges nyelv is, de szeretett istapolojuk kedvence mellek-foglalkozasa is.

    S ha arra ratudnak venni mind az europaikat feladni sajat nyelveiket, ami igen egyszeruen velheto, hogy hajlandok lennek megfelelo penzugyi lekenyeresekkel szemben, hat meg a nyelv-problemajat is megoldhatnak.

    Maradna barmi mas problema annak megoldasa utan is ?

  • Bendeguz79
    2019 március 24
    9:46 de.
    gizi neked mindegy te egyetlen nyelven sem beszélsz és egyetlen nyelvet sem értesz

    az enyéimet meg hagyd békén

    az ember létkérdése a sokféleség (SIC) az egységsugarú ember halálra van ítélve ez genetika is nemcsak kultúra

    te meg…hát neked már mindegy

    azzal a nulla nyelvtudásoddal már megleszel két lábon(???)

    mondd nem viszketsz néha?

    jaaaa, és amíg el nem felejtem ki a franc fog elolvasni sok száz oldal bömbölményt, semmi közöm hozzá

    annyit tudok annak alapján ami történik percenként és folyamatosan, hogy bármi lehet a papíron a papír elbírja de semmi nem valósul meg belőle

    egy olyan ország amelynek elnöke, azaz teljhatalmú zsarnoka donald …trump, annak annyi …. csinnbummcirkuszban is lehet meghalni ha rádlép az elefánt és ez történik a jester meg röhög…
    rajtad is, gizi