Személyi kultusz újracsomagolva

2019 június 18 10:40 de.31 hozzászólás

Nem, nem éltem ‘89-ben, nem voltam ott, amikor Orbán elmondta híres beszédét a Hősök terén Nagy Imre és négy társa újratemetésén. De hála az interneten fellelhető számtalan dokumentumnak, sok mindent megtapasztalhattam abból, ami a szüleimnek akkor és ott megadatott. Persze mindehhez nekem már ott van hozzácsatolva az elmúlt 30 év tapasztalata is. És amit így láttam, megrémisztett.

Egy olyan korszak volt ez, amit a félelem és a napi betevő előteremtése miatti aggodalom tudott csak egyben tartani.

A diktatórikus rendszerek mindig egy mítosszal kezdik. A nagy hősökkel és gonoszokkal, áldozatokkal és mártírokkal és egy „igaz” és „megkérdőjelezhetetlen” győztessel. Így lépett a magyar történelem színpadára Rákosi is. Mármint 1949-től ‘56-ig.

Nem csoda, hogy amikor Rákosit a szovjetek elmozdították, és az akkor igen népszerű Nagy Imre került a helyére, a nép elkezdett reménykedni. A moszkvai vezetés azonban meggondolta magát, és a rákosista Hegedüs András lett pár évvel Imre kinevezése után a miniszterelnök. Aztán jött ‘56, és az utcákon elfolyó vér elmosott minden mítoszt, minden személyi kultuszt Rákosi politikai örökségéből.

Az új hős a nép és a munkás harcos lett, aki az ávósokkal harcolt, a zsarnokok ellen, és a szovjet tankokkal nézett farkasszemet. Új hős, új mítosz, ami persze természeténél fogva sokszor szintén túlzó és torzító volt a valósághoz képest, de hát a történelmi emlékezet sok esetben hasonlít az igazi mesékhez: nem az igazság, hanem a történet, a dráma, a csattanó számít.

Ez az évtizedeken át csak suttogva átadott mítosz igencsak jól jött a rendszerváltás idején, amikor a demokratikus ellenzék végre hivatalosan is megmutathatta magát. Ez volt a közösségi kohézió alapja, a közös történet. Ez lett ‘56 mítosza, „apáink és nagyapáink forradalma”. Ezek a rémisztően közeli, otthon is csak félve mesélt személyes családi történetek, hogy ki hol volt és mit csinált azokban a vérzivataros hetekben. Egy be nem fejezet történet, aminek a szálai összefonódtak. Ezt emelte fel önazonosságának igazolásaként az SZDSZ, az MDF és a Fidesz, az új generációs politikusok, miközben Gorbacsov már érezhetően lazábban tartotta a gyeplőt és a Kádár korszakba belelustult magyar hatóságok sem voltak éppen a helyzet magaslatán. Egyszóval: a politikai ellenzék jókor volt jó helyen.

Nagy Imre újratemetése lett a valósággá tett mítosz csúcspontja, a legenda elvarratlan szála és egyben egy új legenda kezdete. A demokrácia legendájáé. Ez volt 30 évvel ezelőtt. Ez az, amit egy nemzeti katartikus élményként eltettünk magunkban és amire jó volt visszaemlékezni.

Erre az érzésre, erre a kollektív élményre vetett most szemet a politikai tőkeszerzés érdekében a jelenlegi hatalom. Ezt akarja most átíratni az az ember, aki Nagy Imre újratemetésével lett igazán ismert és elismert tagja a magyar közéletnek. Paradox módon éppen ebből a történetből akar rákosista eszközökkel új legendát faragni, hogy személyi kultuszt építsen.

Aki ezt nem hiszi, nézze meg a 30.-ik évforduló „Szabadság koncert” fantázianévre hallgató esemény reklámfilmjét (ezt lentebb meg is teheti). Ez az új legenda szinopszisa: Orbán Viktor, az ember, aki egy mondattal hazaküldte az oroszokat. Az egyetlen, az igaz, a hatalmas…

Egy politikai újszülöttnek minden történet új. Márpedig a Fideszben most érezhetően úgy gondolják, hogy eljött az idő a személyi kultusz újracsomagolt változatának piacra dobásához. Éppen ezért nem árt, ha minél többen tudjuk: a Rákosi kultusz is így kezdődött. Először a Tanácsköztársaságban betöltött szerepét akarták túlnagyítani, majd a „bölcs vezető” megállította a fasiszták előretörését és megmentette az országot a nyugati fertőtől. Ma ugyanez megy, csak fordított sorrendben és némileg módosított szerepekkel. De a technika ugyanaz.

A propaganda akkor jó, ha nem kell értelmezni, hanem ösztönösen benyeli a nép. Ilyen jól lecsúszó mese az, hogy a bölcs vezető gondoskodik a népéről. Ma ugyan csak a gondoskodás illúziója van meg, a többit kitölti a hit, amit elég olykor megtámogatni egy-egy kampányszerű akcióval: ha kapok ma krumplit, akkor figyelnek rám. Ha kapok Erzsébet utalványt, fontos vagyok az államnak.

Ma személyi kultuszt ezzel, a közvetlen törődés érzésének illúziójával lehet felépíteni és fenntartani.

A pár kiló krumpli és a száraztészta nem szimpla szavazatvásárlás. Ez egy személyes ajándék, a gondoskodás manifesztációja. A védelmezés érzésének tárgyiasult kondícionálása személyesen Orbán Viktortól, aki megvéd a „migránsoktól”, megvéd a „brüsszeli ferttőtöl” és még a komcsikat is elkergette – méghozzá ahogy mostanra kiderült, ő egymaga. Ebben lehet hinni, ezen nem kell gondolkodni és ez így nagyon sokaknak jó, mert kényelmesen beleilleszthető a világképükbe.

Ez az a mai politikai életérzés, amit a Fidesz el akar adni egy frusztrált és mesterségesen elszegényített (vagyis kiszolgáltatott) ország lakóinak. Persze, azt ők is tudják, hogy ezt nem veszi be mindenki. De erre nincs is szükségük. Bőven elég, ha van kétmillió vevőjük, a többieket pedig vagy otthon tartják a szavazás napján, vagy különböző hatalomtechnikai machinációkkal megnehezítik az ellenzék dolgát. És ez így is lesz, kellemetlenül sokáig, mert a dolog sajnos működik. És működni is fog egészen addig, amíg az ellenzék nem számol le saját önző és kicsinyes szempontjaival és ki nem találja a saját közös történetét, amiben az orbánizmus ellenfelei végre elkezdhetnének hinni.

Dián Ákos

A szerző baloldali aktivista és diák. Minden Lánc c. blogja itt olvasható.

31 hozzászólás

  • Dián Ákos, kisember!

    Nagyra nőj, talán megbölcsülsz.
    Talán-:)

  • Göllner András

    Jó ez a gondolat menet Dián Ákos, de sajnos nem egy magyar tulajdonságra utal. Yuval Harari (Sapiens) bemutatta cáfolatlan adatokkal alátámasztva, hogy az utoló emberi faj, a Homo Sapiens teljes egésze attól szenved, hogy nem tényekkre hanem mesékre ugrik, ezért lett „király”. Ez a képességével tudta sikeresen lemészárolt rokonait, ezért tudja, a többi állatfajtához képest a legnagyobb csoportokat mozgósítani céljai érdekében. (A keresztények mítosza kb 3 milliárd embert tömörít egybe. Ehhez képest az Iszlám, a Héber, vagy a Hinduk mítosza kismiska.) Ezt a mozgósítási eszközt lovagolják a „nagy királyok” évezredek óta. Ezért borult össze a keresztényekkel a Római császár, Konstantin, aki korábban csak gyilkolta őket. A Keresztények meséje a legszívesebb mese a politikai mozgósítás mezején. És hát ugye, a Fidesz már 89-ben megmondta. „Halgass a szívedre, szavazz a Fideszre”.

    Orbán, aki talán még ma is ateista, és aki egy alapos komcsi neveltetést kapott, nagy pofonokkal spékelve, bevallotta pár éve: „Ha nem tanulom ki a keresztények nyelvét, labdába se tudtam volna rúgni 2000 után a politikában”. Itt van elásva a veszett fejsze nyele, kedves fiatal barátom.

    A magyarok legveszélyesebb, legkártékonyabb hülyítője több mint száz éve az a keresztény-nemzeti szellem amit Orbán és történészei próbálnak újfent életre kelteni, nem kis sikerrel. A magyar zsidók közül is sokan beszopják ezt a mesét, dacára annak, hogy ennek a mesének köszönhetően sikerült Orbán Viktor hősének Auschwitzba szállítani szerencsétlen rokonaikat.(Ebben az alúljáróban elsőként arra az izraeli lábvízkereskedőre gondolok aki Gyuri10 néven gusztustlankodik idelenn.)

    A második leghatékonyabb hülyítő mese a történelmi materializmus, amelyett Lenin és Sztálin tökélesítettek Oroszországban, hogy átverjék tanulatlan, mesékre fogékony muzsikjaikat. Ezt a második mesét próbálta a mi parasztjainkkal, munkásainkkal, értelmiségi olgozóinkkal megetetni Kún Béla 19-ben. Belebukott.

    A magyar fiatalság A „KERESZTÉNY-NEMZETI” mese reneszánsza miatt húz el külföldre mint patkányok egy sülledő hajóról. Szerintem nem megfutamodni hanem szembefordulni kellene a fiataloknak, a munkásoknak, a parasztoknak, az átvert magyaroknak e keresztény-nemzeti szellemiség szókovácsaival, illetve, óvatosabban kellene bánniuk azzal a második, balos mesével is.

    Az érzelem nyelvének helye van a politikai diskurzusban (ennek tagadása miatt haldoklik a liberális „értelmiség”.) Vegyük már észre – a cyber-kapitalizmus küszöbén, egy másfajta nyelven kell beszélnünk egymással, hogy túléljuk a következő mészárlást amit egy az egyben, a bukott nyelvészeinknek köszönhetünk. Kedves Dián Ákos. Én ennek a kihívásnak az irányába terelném Ön és társainak figyelmét.

  • Írását olvasva felmerül bennem: pont ugyanígy vélekedtem a Horthy rendszer felől, részben az iskolai történelemből, részben a szüleim elbeszéléséből. Ez nem bírálat, csak tény. Ezért engedje meg, hogy két momentumot hozzátegyek a történetéhez.
    A személyi kultuszról, ami egy rendszer, és az adott személy dicsőítését nem feltétlenül követeli meg. Annyit jelent, hogy az országot érintő döntések egy szűk körben születnek, és e kör vezetője bólint rá minden intézkedésre, vagy ha neki van valami kívánsága, azt a szűk kör haladéktalanul törvénybe teszi. (Ez a diktatúra – ha már lőnek, elvisznek, az már a terror.) Ilyen omnipotens volt Kádár János is. Emlékszem egy tévéhíradóra, – a szépségkirálynő választások idején -, ahol az utca emberét arról kérdezték, kit tartana jó szépségkirálynőnek. Majd leestem a székről: többen is Kádár Jánost említették.
    Bár a mai kormányfő hiú és hisztis, de azért elég értelmes, hogy visszafogja a nevetséges megnyilvánulásokat. (Nem mindig sikerül neki.)
    A másik kiegészítés: egy rendszerváltás soha nem egyetlen napon zajlik le. A magyarországi politikai változások a második olajválság után kezdődtek: az MSZMP 1980-s kongresszusának határozataiból ez jól érzékelhető, amit az 1985-ös XII. kongresszus továbbvitt. A temetés napjára már megvoltak a gazdasági átalakulás törvényei, Gorbacsov és Bush tárgyalt a kérdésről: a Szovjetunió hajlandó a jaltai megállapodást felülvizsgálni. A magyar külügy – bizonyos Horn Gyula vezetésével – a csapatkivonás menetéről, szakaszairól tárgyalt.A helyzet azonban nagyon képlékeny volt. Még az a veszély is fenyegetett, hogy a Szovjetunióban megbuktatják Gorbacsovot. A máltai egyezményre csak decemberben került sor, a román, csehszlovák, kelet-német vezetők ugrásra készen vártak, hogy mi lesz Magyarországon, hiszen náluk még látszólag szilárdan állt a rendszer. Még csapatösszevonásokra is sor került a határoknál. Higyje el, az akkor még regnáló Csau örömmel jött volna rendet tenni csapatai élén.
    Ezért a szervezők, a TIB (Történelmi Igazságtételi Bizottság: tagjai valamennyien MDF-es, SZDSZ-es konzervatív ellenzékiek voltak) arra kérte a szónokokat, hogy ne sértegessék a Szovjetuniót, beszédeikben inkább a forradalom, a mártírok szerepét domborítsák ki. Mindenki betartotta – a krakéler nem. Elolvastam a beszédet: elég jó rétori munka, de nem több. Bátornak végképp nem mondható – bennem (és sokakban) inkább gyanakvást váltott ki. Ez akar Kádár helyébe lépni? Nem érti, hogy az a rendszer kifújt? Persze lehurrogtak – nagyon bánatos vagyok, hogy a gyanúm beigazolódott.
    A másik: nem tudom, mit ért az ellenzék „önző és kicsinyes szempontjain”. Ha kifejti, tőlem számíthat „belekotyogásra”.

  • Holly Smoke !
    Hol elt, vagy hol jart iskolaba ez a szerzo?

    Nagy Imre 1953-ban volt elosszor PM.
    Igen, nepszeru lett akkor, mert eltosolte a „beszolgaklrtatast’ es az u.n. „bika-penzt” (a 20 even feluliek gyermektelen adot)

    Hegedus Andras (‘a kis topa’) 1955 aprilistol 56 Oktobereig volt Moskva altali hatalmon.
    1956=ban Andropov javasolta neki menekulni Moskvaba.

    A 70-as evekben egy ABC interview-n nyujtotta az adtokat hogy hogyan lett PM,ill. a minisztertanacs elnoke.

    A part KB-jen csengett a Moszkvai telephone. Andras vette a hivast.
    Moszkva jelentette hogy Rakosi le van valtva.
    S kedezte, hogy ki volt o.
    Hegedus mondotta, s Moszkva valasza volt ‘ jo, akkor most maga a minisztertanacs elnoke.’

    Az volt a „regi jo idok” !
    Nem volt semmi aggodalom valsztasok miatt,stb. a part gondolkozott mindeki helyett.

    Nem csoda hogy ma sokan siratjak azt az idoszakot.

  • György Molnár

    Orbán egy primitív paraszt, közelébe nem jön Rákosinak, Hegedüsnek vagy Kádárnak……..

  • Lett volna valaha, valami is amit a magyarok nem szurtak el?

    Bele-ertve meg a nyugatfele valo vandorlasukat is?

    Ma bizonyara tobben sokkal boldogabbak lennek elni valami Uralbeli Oblostban.

    S miert ne, a rokonok , a Mari nepseg (Cseremizek, de ne mond azt a szot !) boldogabbak ma Mari-El-ben, s nem panaszkodnak Vladimir elvtars elnokuk ellen, mint az itteniek a szeretett vezereik ellen!!!

    A demokratikus allamrendszer csupan az onalloan kepesen elok eseteiben mukodtetheto eletmodszer.

    Akik arra nem kepesek sem hajlandok nagyon szukseguk van egy supreme vezetore. Aki kezenfogva hajlando vezetni mint a vakokat.
    De az idobe telik azon tulesni. S addig a probalkozasaik igen sok elegedetlensegeket jelenthet.

    Mint a kis babak, eloszor negy-kez-lab maszkalnak.
    Csupan sok ido utan jarnak a sajat labaikon, sokkal tobb idot mielott onallaoan szaldgalnak.
    Ugyan az a tarsadalmak esetben is !

  • Gollner Andras talan anatomiai alapokon probalta elemezni az emberi-leny magatartasat.

    Hiszen a „Homo sapien” az egyedulli amely ‘cerebral cortex’-e lehetosegenek eredmenye keppen eli eltet.
    S az nyujtja a lehetoseget a „gonoszsagokra”.

    Azert az emberi leny az egyedulli elo-faj ezen a Foldon amely onzosegebol pusztit mindent ezen a Foldon.
    Igen, meg a sajat embertarsait is.

    A romaiak mondasa volt, hogy a ‘farkasok nem vadasznak farkasokra’, mert nem esznek farkasokat.

    Sot, semmi mas elo-faj NEM pusztitja sajat fajat.
    (A kanok, a parosodas idejen osszemerik erejuket, mert az erosebb nemzi a jovo generaciot, de NEM olik meg a fetelytarsaikat!)

    Persze, mert mind azok csupan a ‘hypo-thalamos’-uk (osztoneik) alapjan elik letuket.

    De az emberi-leny (a cerebral cortex) kepessege alatal ertel el azt a pontot hogy kerdore vehette eredetet,ill. letenek okozojat.
    S az vitte a „vallasokra”.

    Talan a biologiai okok miatt velhetne azt is, hogy fejlettsege es kepessege mint a „ket-elu-katd”?????

    Mas-szoval, a fejlett emberi-leny, onpusztitova valt csupan elohaladottsaga, kepessege miatt???

  • Molnar Gyorgy;

    Ne panaszkodjon, vannak ma nagyon sokan akik barmi modon azok az elvtarsaiknak a ‘feltamasztasan’ szorgalmaskodnak!

  • mindez ahhoz, hogy érdemes legyen elolvasni olyannak aki benne élt, nagyon hosszú! félbe’ is hagytam …lehet, hogy majd -valamikor- végigolvasom Dr Göllner lerántotta a leplet de mindenki hallgat az 1957-1987 közötti időkről bár rengeteg seggséget lehet arról is hallani

    a gizi megint beadta a „soklitereset” nem győztem görgetni

    e’vvan

    nem …ákostól fogom megtudni, hogyan éltem akkor, még nem vagyok dementia tremens

  • talalom
    2019 június 18
    12:28 du.

    a szovjetunióban sem volt mindenki bölcs és nem lőtték le a gorbacsovot aki ugye nagy ívben kerüli oroszországot, yelcin hazaáruló, bush meg egy a sok szemét közül Fidelnek volt igaza 1989 ben amikor azon a bizonyos éjszakán leszállt gorbacsov habanában és fel akarta pofozni

    a többi a múlt újraírása azaz a szokásos legújabb múlt

    senki sem azt akarta, mint ami eljött és az okát hadd ne elemezzem, mert a cenzor viszketegséget kapna tőle

  • a világ tréfája a személyi kultusz, ha az usa elnökválasztási csinnbummcirkusza nem személyi kultusz, akkor micsoda „az”?

  • Göllner András

    @ Bendegrúz

    „Gollner Andras talan anatomiai alapokon probalta elemezni az emberi-leny magatartasat.”

    Tévedsz, grúz. Én a te és az izraeli haverod (a lábvízkereskedő) idelenn tanúsított gusztustalan magatartásának alapján vontam le egy két következtetést fenti hozzászólásomban. Hozzászólásomnak zöme Yuval Harari izraeli professzor kollega tényekkel alátámasztott téziseire építkezik. A lábvízkereskedővel ellentétben, Harari professzor csak dicsőséget és nemzetközi elismerést gerjeszt Ábrahámm népe irányába. Hararinak nem bibis a szája mint a te haverodnak, grúz.

  • igen kedves és bűbájos szerzője eme soroknak:

    …”Ezt emelte fel önazonosságának igazolásaként az SZDSZ, az MDF és a Fidesz, az új generációs politikusok, miközben Gorbacsov már érezhetően lazábban tartotta a gyeplőt és a Kádár korszakba belelustult magyar hatóságok sem voltak éppen a helyzet magaslatán. Egyszóval: a politikai ellenzék jókor volt jó helyen.”…

    ha ezek után azt remélted, hogy én aki végigéltem …. szóval a egészet

    az ezek után folytatja az olvasásodat, akkor el vagy tévedve (mondd te miből tájékozódsz? csak nem ugyanazok a forrásaid mint a bodamarcsielvtársnőúrasszonyszakszervezetialapszervezetititkár-nak? mert akkor ugye… és ti építitek a jövőtöket? hát az „olyan” is lesz, de ne várd, hogy együttérzésemet fejezzem ki!)

    ahhoz, hogy valaki kovácsoljon akármit meg kell tanulnia acélul meg rézül és a többi apróságokat és amikor a már meleg fehéren izzó vas a fogóddal megragadva az üllőn van akkor nem kell teljes lendülettel a 16000 tonnás kovácsgép pedáljára lépned mert akkor semmi olyasmi nem marad a fogódban amit bármi másra is lehetne használni, mint nagyon gyorsan újra izzítani és megpróbálni még egyszer… akármit hátha… de ebbe bele lehet őszülni és a halotti urnában ébredni mint hamu… tanulnotok kellene abból ami valóban volt és ami valóban van és nem kergetni a délibábokat meg a Vasorrú bábát és hasonló rablómeséket abból azért -talán- kinőttél és a nemzedéked is?

    vagy ha nem? akkó’ annyi

  • Rodeo 4:51.! Kb sejtem,mit „NEM” írtál meg. Az én aggodalmaim mások voltak. ’88 nyarán elképedve néztem,amint az esztergomi szemüvegkeretgyár dolgozói az igazgatójuk vezetésével tüntetnek, hogy a gyár önállósodhasson a MOM-tól. Akkor már élt az új társasági törvény, ami lehetővé tette,hogy akár külföldi is tulajdonrészt vásárolhasson egy vállalatban. Nemcsak a MOM esetében volt így: a külföldi befektető elsősorban a vidéki leányvállalatokat környékezte meg. Pár éves menedzserszerződést, céges autót kínált a gyárvezetőknek, a kontraktust viszont az anyavállalatnak kellett volna szentesíteni. Emiatt volt a nagy önállósulási felbúzdulás. Ment a duma:”a kicsi szép”, miközben nyugaton a vállalati összeolvadások, a multik kialakulása volt a trendi. Mi „rohatt komcsik” hiába mondtuk:a vállalati központokban zajlik a közös fejlesztés, kereskedelem, marketing – ennek a költségeit nem tudja egy párszáz fős üzemegység kitermelni. Csak a használt Opel, meg az elérhető magnós-rádió lebegett a szemek előtt. Az új tulaj aztán 2-3 év alatt leépítette a termelést, szélnek eresztette a dolgozókat. Így verték szét a Medicor-t és sok más, a külföldi piacon is életképes magyar céget. Bár a színvonalas magyar híradástechnika sorsa kicsit más. Ezekben a gyárakban a konzumtermék – tévé, rádió,magnó – melléktermék volt. A hasznot a katonai híradásipar hozta. Így a Varsói Szerződés felmondásával szinte azonnal hanyattesett az egész ágazat: Orion, Videoton, BHG, BHGy, GVM stb.
    És Ákos! Nem fogod elhinni,de ezekről az akciókról az akkori köztévé, közrádió, sőt,még az MSZMP tulajdonában álló Népszabadság is tudósított, vitacikkeket köölt pro és kontra. Ezért is volt nagy ázsiója azokban az években a magyar sajtónak.

  • T.Ákos !
    – Üdvözöllek, ezen a felületen mint nyeretlen kétévest, -a korosztályomból, – itt, ahol jobbára a gyülölködő baller gerontokraták égetik magukat…
    – Most ott tartunk, hogy annyi 56 és annyi „rendszerváltás” van, ahány lakója van országunknak…
    – „Írásod”, nem tekinthető tucat orbánozásnak, bár új gondolatot nem tartalmaz,de azért a jövőnkre tesz praktikus utalást… – miszerint az ellenzék kitalálhatja, – egyesek számára hihető saját ” történetét”…

  • talalom
    2019 június 19
    5:52 de.

    talált, süllyedt

    ezt akarták és ezért… most meg ezt nem mondom

  • talalom
    2019 június 19
    5:52 de.

    ugye a 80-as évekre kialakult egy versenyképes és számottevő…és ez bökte a szömüket a tuggyukkiknek…

    gyorsan beexportáltak négy óceánjáró „demokráciát” kő kövön nem maradt és mekkora volt a fellazítás… nem mindenki tért haza a -35C° ból méteres hóból a Maria Hilferről már 1968 ban és undorodva… azok akik vittek bóvlit azok ma NER -nek és bevették tövig a…. demokráciát vazelin nélkül azóta terpeszben járnak és görnyedten

    hahahahaha

    nem tudtam kihagyni mert ez a gyerkőc még „azoknál” (a bevettékektől) is …. olyanabb

    de jó ezt is messziről nézni és bazsalyogva közben Moszkvából Coriolan nyitányt hallgatni Kurt Mazurral

  • Orbán már akkor és ott is a mai autokratikus megoldásokban és új földtörvényekben törte azt a bölényszerű homlokát… A szerzés és az udvari tányérnyalók seregének megszervezése foglalkoztatta, amelyet azóta sikerült is felépítenie.

  • talalom
    2019 június 19
    5:52 de.

    örülök, hogy a cenzornak nem bökte a szömit a Coriolan… ott ugyanis nincs reklám (hogyan boldogulna a bodamarcsi anélkül?) a reklám akkor kell amikor annyi a fölösleges áru (ami ugyanakkor anyag és energiapazarlás is bár lehet azt is mondani, hogy mint a CBC (Canadian Broadcasting Corporation) adói úgy adnak klasszikus zenét, hogy egy KV550 második tétele előtt felajánlanak művirágot a kriptádra és az onokádnak kék békákkal ékesített lila és zenélő, egyszer használható pelenkát valamint Trivágó elvtárs (akit le kellett cserélni mert részegen autót vezetett) felajánlja, hogy azt a hotelt amit te egy kattintással megtalálsz alsó burmában az áspiskígyó mellett két bokorral azt ő már 4 kattintással és jutalékért megkeresi neked, és aki nála jobban kutat az hazudik alapon és utána folytatják Mozart -ot ez olyan, mint amikor a menyasszony a nászéjszaka közepén két lihegés között kimegy mosogatni és porszívózni, majd visszamegy és ott akarja folytatni ahol abbahagyták…a többit tudod,… ilyen a kapitalizmus!

    azért hallgatom ezeket az adókat -most váltottam Sampa Cultura FM re ahol ékes brazil portugállal szórakoztatnak és- szintén nincs reklám

  • Tisztan itten is megy a „szemlyi kultusz”.

    A cenzor fonoke barkit vadolhat, ocsarolhat, de fonokenek soraira a reagalast tiltja a cenzori hatalmaval!!!!

  • Göllner András

    @voronyezs

    Helyes !

  • Slapaj! A kor nem érdem, csak állapot. A fiatalság is – ha szerencséd van, elmúlik. (Ha nincs zerencséd, „örök fiatal maradsz”.

  • slapaj
    2019 június 19
    6:02 de.

    Figyi SOB* :
    Fel nem foghatom miért szükséges neked
    a beröfögésedben aposztrofált emberek között gyötrődnöd,
    mikor pedig még a cikkek tartalmával sem értesz egyet.

    Persze ha pártfeladatot teljesítesz , az más.
    Azt megértjük. Meg kell dolgoznod az adófizetők pénzéből
    teljesen feleslegesen és értelmetlenül neked juttatott kis morzsákért, melynek neve : ösztöndíj.

    A SOB* státuszodért igazán nem kellene neked közpénzen Kanadában lopni a napot.
    A hazudozás nem túl bonyolult „művészetét” itthon is kitanulhatod, akár ingyen is.

    *SOB = Slapaj of Báyerzsóti

  • talalom
    2019 június 19
    12:04 du.

    SOB*.-nak
    kora dacára már öreg a lelke.
    A folyamatos tudatos hazudozás árt szívnek ereknek léleknek!

  • Bendeguz79
    2019 június 19
    11:00 de.

    gizi, mint nálatok a diktatúrátokban: elnöki (cenzori) rendeletekkel… de nem olyan sokkal, mint a szőke herceg sérós gádzsitok… és -tudtommal- nem is tweetel annyi….t

    essetunni?

  • O1G, országunk aggressive hörcsög miniszterelnöke, nyíltan örül az úgynevezett „illiberális demokráciájának”, amely ellentétben áll a haladó liberális eszmékkel szemben.
    Sajnos hülyeség ellen védtelenek vagyunk. Sem tiltakozással, sem erővel nem tehetünk semmit itt; okok nincsenek hatással. Az ostoba, tanulatlan, idegen nyelveket nem beszélő lusta magyar emberek, elégedettek magukkal abban a hitben, hogy O1G majd gondoskodik róluk.
    Törvényjavaslatok helyett, amely a polgári oktatás modernizálására irányulna azzal a céllal, hogy elmagyarázná a Magyar társadalomnak hogyan működik az EU politikai rendszere, mit is jelent egy liberális demokrácia, ez a takony, csirkefogó, kapzsi O1G, hazug magyarázkodásaival átver mindenkit a saját hasznára ! Ennyi !

  • RODEO tobb allitasaira;

    Mi az valasztas a US tagorszagaiban?

    A nep-hatarozata !!!!

    A „cenzuran”.
    Olvasd a First Ammendment-et.

    Senki es semmi a torvenyek feletti.

    Csupan az Alkotmany a supreme !!!!
    Leg a Leg-felsobb Birosag sem !!!

    (Olvasd Article VI of the Constitution !!!!)
    Amit a tagorszagok 2/3-os tobbseggel modosithatnak barmikor.
    Mar tortent tobb mint 10 ezer olyan probalkozas, de csak 14 sikereskedett.
    (Az elso 12 maga az Alkotmany jovahagyasanak a kikotese lapjan tortent.)

    Now how does that grab you ????

  • PITY PALKO;

    OK az a maga egyeni velemnye, azzal itten nehany hozzaszollok megeeggyeznek, de ketsegtelenul nem a szavazo lakossag tobbsege.

    Persze ugy a valsztasi modszereik, mint maga kormany mukpodese szabadon kritizalhao barki alatal.
    Ma azert nincsen tobbe veres megtorlas.

    De maga, es itteni nehanyak a yobbseg hatarozataval nem egyeznek meg. De az am a demokratikus , sot liberal modszer is.

    A tobbseg uralam a kisebbseg alatal az a diktatura !!!
    Maga azt ohajtana ???

    A „kozoktatason”;
    De miert azt is az allamhatalomra hagyjak, miert nem a szulokre biznak???
    Hat nem a szulok lenne az a leg-elso erdeke intezni es hatarozni annak intezesen???

    Maguk nagyon hozzaszoktak a diktatura minden tetteihez, s ma is azt ohajtanak ???

    A „demokracia” kiterjed am a lakossag minden egyeni ugyeire !!!!!!

  • nem baj, attól van lúdtalpuk

  • Bendeguz79
    2019 június 21
    1:25 du.

    nahát? gizi, hogy miket nem lehet tőled megtanulni? de nem mondok semmit, mert amit már mondtam kicenzúrázta a tulajdonos aki azt csinál a lapjában ami neki tetszik ezért vagyunk most a demokráciában… kérdésem (egyáltalán nem konvergál az adott témával, csak tövig) szóval „ha” (szvsz: hahahahaha) az usa olajlobby nem számolja fel az usa gazdaságos és effektív közlekedési rendszerét az elektromos meghajtású tömegközlekedés szétverésével, hogy a személyautók bevezetésével és a nagy függetlenségben (csakis függőség az üzemanyag árak és hozzáférhetőségük és a mennyiség csilliárd hordóval mérhető + biztosítási csilliárdok + maintenance) különbség az olaj buzinicc nek és most 45-55 évvel a „zsenialitás” után a saját dugájukba dőlnek ( a világ normális része, mint Kína… kényelmesen bullet train nel utazik 500 km/óra), nincs olaj csak nagyon- és egyre drágábban és olyan helyekről, hogy… na ezt sem mondom meg… és akkor a Bőing ugye nem tud repülni akkor meg mire jó? 500 mérföld az nem repülhető gazdaságosan de vonattal 26 óra, ha odaér??? autóval ‘csak’ 12 óra és akkor nem dolgozik azaz nem termel profitot…szóval ma ez van a bizonyos áspis kígyó megharapta a saját farkát és cincálja

    de nem szabad róla beszélni mert Kanada a mi drága kedves anyaföldünk is olajeladásból akar… de már „nyögik” bele

    te meg hülyeségeket pampox és eltereled az egységsugarú olvasót a lényegtől messze

    brühühühü

  • AMIKOR MÉG NETANJAHU LÁNCOS KUTYÁJA (GYŐRI GÁBOR alias ORBÁN VIKTOR) OLYAT IS KI MERT JELENTENI MAGYARMATON A BANKÁR KASZTRÓL; – AMIÉRT MA MÁR KIVÉGEZNÉK A TARTÓTISZTJEI‼️‼️‼️✅