Kohn bácsi és a magyar nyelv

2019 június 20 9:36 de.24 hozzászólás

Fantasztikus ez a magyar nyelv! – szögezi le öreg barátom – pedig még le se nyelte a délutáni teázáshoz elébe készített sütemény utolsó falatjait se. A morzsák belepörögnek a füles fotel ráncai közé, ember, azaz takarító nő legyen a talpán, aki innen előbányássza valamikor is a hajdan édes-friss darabkákat. Mindez azonban őt szemlátomást csöppet sem zavarja. Valamiféle újsággal csapkodja köntöse szélét, hogy megszabaduljon végre a kéretlen sütizúzalékoktól, bőségesen terített asztalt biztosítva ezzel az amúgy is folytonosan itt lábatlankodó macskafalkának. Aztán, hogy végez a soha véget nem érni látszó feladattal, újra az újságnak szenteli figyelmét. Orra nyergére ereszti okuláréját és tanárosan kérdezni kezd.

– Tudod te egyáltalán, hogy az a szó, hogy pénz, amit mi itt Izraelben egyszerűen csak keszefnek mondunk, a magyar nyelvben hányféle árnyalattal bír – néz fel szemrehányóan és választ sem várva, már adja is fel a leckét.

– Lássuk csak. Ha egy bank ad neked pénzt, akkor az hitel. Vagy kölcsön. Ha te adsz a beit knesszetnek, akkor az adomány. Ha a fiad egy versenyen előkelő helyen végez, akkor azzal pénzdíj is jár. Amikor nősültél és apósod kisámfázta a zsebedet, az volt a hozomány. Amit aztán a válás után kellett fizetned azt úgy nevezik, hogy tartásdíj. Ha elmaradsz a törlesztéssel, akkor adósságod lesz, amit a hatóságok adó formájában behajtanak rajtad. Sőt, akár bírságot is kiróhatnak rád, amit a fizetésedből kíméletlenül levonhatnak. De például pénz a váltságdíj és a korrupció eszköze sem más: csúszópénz. Ha szerencséd van és megöregszel – zárja le elmélkedése áradatát: – nyugdíjat kapsz majd pénz helyett..!
Várakozás teljesen pillant rám az öreg, sikerült-e elkápráztatnia a fene tudja honnan előkotort nyelvi leleményeivel. Kétségtelen van némi igazság abban, amit összehordott, hiszen már így is gazdag a példatára, pedig a szinonimákról még nem is ejtettünk szót. Nekem azonban maradt hiányérzetem, rá is kérdezek.

– Kohn bácsi drága, azt a helyzetet miként nevezzük, amikor a feleség belenyúl a férje pénztárcájába?
Az öregen nem lehet kifogni, kész a válasszal:

– Szabad-rablás – mondja és lemondó kézmozdulatával jelzi, volt már ilyesmiben része.

– És amikor a férj ad pénzt hitvesének – okvetetlenkedem.

– Az a helyzet sokkal bonyolultabb – borul el a tekintete az öregnek. – Induljunk ki a jobb megérthetőség kedvéért a repülőtéri vámmentes üzletek példájából. A duty free shoppokban vámmentesen szerezheted be, amire szükséged van. A free az olyasmi, mint a bli, azaz valami nélkül, szabadon, a duty pedig azt jelenti, hogy vám. Meg azt is azonban, hogy kötelesség. És erről sokan szívesen elfeledkeznének. Na már most az asszonyi, hogy másként nevezzem, a házastársi szolgáltatás, bár az írás szerint ha jól értelmezem, kötelesség, azért azt a legnagyobb jóindulattal sem lehet sem duty-nak sem free-nek, vámmentes árunak, terméknek, szolgáltatásnak nevezni. Jobban illik rá az élethossziglan tartó vezeklés díja, amit nem ritkán egy fiatalkori elhamarkodott döntésed miatt kell fizetned.
És teszed mindezt önként és dalolva – teszi hozzá kárörvendően pislogva fel füles fotelje mélyéből az öreg, aztán hogy nincsenek ellenérveim, visszatemetkezik a morzsák elhelyezkedésének feltérképezésébe. Mára már megszűntem létezni számára. Nem is igen akarom vitatni megállapítását, miszerint a nagy igazságok mélyén mindig egy pofonegyszerű magyarázatok rejteznek.

Vagy nem…

Sáfrán István
(Új Kelet – Izrael)

Illusztráció: Kenney Mencher

24 hozzászólás

 • A cikkben jelzett parbeszed allitolag Izraelben jatszodik, de meg ottan is gyanusnak hangzik, a “Khon-bacsi” esete.

  Mert az egy igazi regi magyararorszagi anti-semita kifejezest jelkepezo “vicces” szollas szokott lenni.

  Vajon miert mindeg a leg-szelszosegesebb kifejezeseket idezik fel a magyarok???

 • Göllner András

  Hát igen, ezek a morzsák, ezek a bölcs beszélgetések a nappaliban a fiatalság és a az idősebbek között korunk kisebb nagyobb kérdéseivel. A hegyemen legyek. Előbb utóbb jönnek majd a hangyák is. A magyar nyelv viszont nem tünik el. Él és virít a kerítésen belül. Nagyszerű szigetelő anyag. Megvéd a migráncstól, a liberálisoktól. Még a Kohn bácsit is képes álomba ringatni Izraelben.

 • hááát, nem azért a két lukas fillérért, de a tücskök nemi élete és ugrálási együtthatóinak egysugarú elemzése is izgalmasabb téma, mint a cikk által felemlegetett, meg az a nagyméretű gond, hogyan tudott szaporodni Ádám népe amikor Ábel csúzlizás általi megszűnése után már semmiféle leánygyermek nem született… és az egyetlen mozgatható “munkaerő” a Nagy Kígyó volt messze földön és mindez hogyan viszonyul a magyarok 50000 éves múltjához?

  egyébként is főzzünk túrós palacsintát vacsorára sok tejföllel

 • Jó pofa! Legalább is nekem, nyolcvan felettinek. A Kohn, a Grün és a Schwarz nevű emberek általában nem a lenézettek kategóriája. Megjegyzem, hogy 4 éves koromban egy zsidó orvos mentett meg a torokgyíktól, nem magyar doki, aki előbb megnézett, de nem diagnosztizált.

 • Ludas Matyi : Új Kelet= 1 : 1.
  Mindkét újság tönkre lett humorizálva és az egykori Új Kelet napilap,heti lap,majd havi megjelenésű alig akárkik által olvasott havi bajjá lett.Ma már csak on-line létezik.A valamire való szerkesztők ma már csak saját blogra maradtak.Ehhez a cikkhez gratulálok az elkövetőnek,innen Izraelből.

 • Bendeguz79,
  kérdésedben,már benne van a felelet.

 • A “pénz” mint fogalom a “nincs” szóból származtatódik, legalábbis Fricibácsi Mr. Karinthy szerint
  (legalábbis a magyarban) :

  “Nincs .. néncs .. néndz .. véndz .. féndz .. pénz”

 • rumos hordó @-ka,
  degenerált voltál és az új orvosod még rád tett egy lapáttal.

 • gyuri10
  2019 június 21
  9:57 de.

  Nemtom kinek adresszáltad
  a fennti hülyeségedet de engedelmedel én reagálnék rá:
  (Látszik fingásod sincs a hazai irodalomról)

  Lásd hogy mennyire a barátod vok:
  Én szívesen tennék rád, akár 50 lapáttal is.
  Majd szólj ha aktuális lesz. Virágot ne várj, azt majd a szeretőid hoznak.Csak a feleségük meg ne tudja heheeeheheehe

 • gyurio10;

  Azt persze ta es en tudjuk, de vartam volna a valaszokat azoktol akik eppen ellenkezoleg velekdnek !

 • Bendeguz79,
  az iszlám seggnyaló @-októl nagy türelemre lesz szükséged,hogy választ kapjál bármire.Örülj,hogy az egzozán geyzir Téged nem próbál meghódítani.Ez a félcédula tulajdonos”hazai irodalmat” regél.Nekem van hazai irodalmam.Bialik,Tsernihovski,Natan Zach, Lea Goldberg,Nomi Shemer,Jicchák Navon,Jehoram Gaon.Ez az én hazám irodalma és kultúrája.Az hogy a magyarokat is ismerem a jót is és a sokkal több rohadékot az azért van mert véletlenül oda születtem és a pénzt a mi családunkban nem a kocsmába hordták, hanem engem taníttattak.Ezért van az is,hogy az idejáró rummal töltött agyú @-nak csak a szagára gondolok már felfordul a gyomrom. Üdv: Gyuri10.

 • Kedves Moderátor Urak,
  nem értem,hogy a szeszkazán geyza 50 lapátja és virág(a síromra) az ő buzeráns barátaitól,fenyegetés,vagy csak a Bencsics Kláritól néhány évvel ezelőtti”hazaárulóknak járó fejbelövés”számított arroganciának.Legalább is Hun Canada olvtársunk Hozzám szóló beírása szerint Elnézést kérek,hogy Önökhöz fordulok felvilágosításért.

 • Ideges a féleszű Koncsíta DDDDDDDDDDGDDDD
  Moderátorokért kiált jajveszékelve.
  Nem bírja szegény a gyűrődést.
  Nem értem minek jár ide.
  Öreg már, nem való
  ez neki.

 • gyuri10
  2019 június 21
  3:44 du.

  Hát én nem is tudom..
  Szagokat emlegetsz itten idiótikusan,
  miket TE így látatlanból is érzel.
  Én viszont tudom hogy egy személyes ismerősöd
  dögvészagúnak jellemezte a lehelletedet.

  Csak azért merészelem ezt a véleményt ide citálni mert itt ezeken az oldalakon “hangzott” el nyilvánosan.

  Mossad ki a szádat. Ha kell akár vitriollal is.
  Hasznodra fog válni hidd el.
  Barátilag szólok csak.

 • Bendeguz79
  2019 június 21
  12:44 du.

  Te ne várj válaszokat már.
  Majd Gurltiz válaszolgat neked ne félj.
  Tudod neki nagy szüksége van barátokra,
  mert OIM* azért nem az igazi.
  Más meg már nem nagyon áll vele szóba.
  A nácik kezdenek innen kikopni, akinek a hátsóját fényesre nyalta ez a Koncsíta természetű akárki.
  Én még el bíbelődők vele kissé, hátha jobbíthatom a megromlott jellemét, de persze nem.
  Egyre többet hazudik, mocskolódik, ojvékol.

  Ha neked ilyen partner kell akkor nosza 😀 😀

 • gyuri10
  2019 június 21
  3:44 du.

  Ezek nagyon szép gondolatok, de én megmaradok Karinthy Frigyesnél.

  TE kisöreg meg nyugodtan ócsárolhatod őt.
  Nem az ő irodalmi nagysága fog attól csorbulni,
  hanem te válsz méginkább törpévé.

 • drága,szép,kancsal paradicsom,
  arra azért megkérlek,hogy ne legyél még álmodban sem a barátom. Ha ilyen barátaim lennének,ellenségekre már nem is lenne szükségem.

 • gólya néni,
  magam helyett ajánlhatok neked olyan barátokat akiket sokkal inkább megérdemelsz. Kozarek és Bali Mihály.Ha már jobb létre szenderültek,akkor az utódjaik.

 • gólya @,
  Saját kultúrámhoz tartozik Karinthy is,ráadásul a népemhez is. Ha ezt eddig is tudtad volna ,biztosan nem lelkesednél érte és te lennél a törpe vándormadár.

 • gyuri10
  2019 június 26
  5:52 du.

  Kisbarátocskám neked vajmi kevés közöd van Karinthyhez

  Nem ismered a műveit, nem ismered a származását sem.
  Csak pofázol baromságokat.
  Még az egyik legismertebb aforizmáját sem ismered, amiben arról értekezik hogy a magyar nyelvben a “pénz” szó a “nincs” szóból származtatódik.Pedig ki is írtam az idézet forrását.
  Gondolom azóta megnézted a Googlén ki is volt ez a Karinthy.
  Merthogy láthatólag még a nevét sem ismerted.
  Azt írtad akkor hogy azért nem ismered mert neked a költőid meg az íróid valamely különös nevű személyek, akikről eleddig semmit nem hallottam. Feltételezem ivrit nyelven írnak, amit azért is különös dolog pont tőled hallani, mert te azt írtad itt vagy 3 éve hogy nem kultiválod az ivrit nyelvet.
  (Ezt a beírásodat elmentettem, ne próbáld letagadni )
  De nem eléggé figyelmesen tanulmányoztad a Gogglén Karinthyt (utólag) mert a származásáig már nem jutottál el.
  Írassál magadnak szemüveget.
  Vagy másik agyat ami képes értelmezni a leírt szöveget.

  A felesége volt zsidó, le is gyilkolták azoknak a követői
  akiknek te ma smúzolsz ezerrel és akik ma is megtennék bármikor azokat a rémtetteket ha a Vezér elrendeli.

  Ezenkívül pedig attól hogy te egy echte önjelölt árja zsidó vagy , még nem te döntöd el ki tartozik egy népcsoporthoz és ki nem.(Feltéve ha VALÓBAN zsidó származású vagy és nem csak egy zavarkeltésre specializálódott úgynök-féle, aki láthatólag azokat üldözi akik tisztaszívvvel kiállnak Izrael érdekei mellett. Figyellek kisbarátom: eddig több ilyen eseted is volt, ugyanakkor a Rodeo és Boda meg Tóthpéter-szerú nácikat és antiszemitákat “kegyeidben” részesíted.)

  Az “árja” elméleteid erősen tendálnak a Hitler műveiben foglaltakhoz.
  Neki volt szokása hogy vérségi alapon csoportosít barátot és ellenséget és ha valakik (pl. a baloldaliak) az elméleteit nem akceptálja akkor vérségtől függetlenül kijelőli őket megsemmisítésre .

  Mindig mondom : az hogy fasiszta lettél még hagyján de kokettálsz a náci eszmékkel is.Csak éppen más előjellel.

  Te kis árja DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 • Geyza
  2019 június 27
  3:24 de.

  echte rasszizmus…. csak zsidó van és a “többiek”, megérkeztünk

 • agyrokkant,örök hazudozó @-ka,
  minden szavad úgy igaz ahogyan kívánok neked további ordenáré hazugságoktól boldog hosszú életet.Ha lehet dupláztasd a milligrammokat és a rumkészletedet is.Minden igazoltan undorító szavad után éljél összeadva plusz öt évet.Ha csak ezt a beírásodat számoljuk,már túl vagy a háromszáz éven.Ennyit biztos, hogy megérdemelsz.

 • @-ka,
  ezt az idióta szöveget a Lehár Blogban nem muszáj leadnod,mert ott engem többen is ismernek személyesen.A saját gólyafészkedben annyit és azt makoghatsz,amennyi kifér a dzsórádon. Itt a KMH-n is tied a pálya.Az idejárók megtűrnek,mert fentről nézve úgy gondolják,hogy némelykor hasznos háziállat is lehetsz.Azon kívül pedig elég jól el lehet szórakozni a te számládra. Csinn-bumm,itt a híres rumos hordó gyerekek-gyerekek…

 • Szegény kis @-ka,
  ne használj olyan jiddis eredetű szavakat amiket nem is értesz, mert a börtönben amikor használtátok,akkor is rosszul bunkó
  módra alkalmaztátok.Mikor szabadultál,hogy még itt ott emlékszel néhány szóra?