Nyílt levél az ellenzéki előválasztáson indulók számára

2019 június 22 11:48 de.24 hozzászólás

Tisztelt előjelöltek!

Nekem mindhárman szimpatikusak – ki jobban, ki kevésbé, van még négy napom, hogy eldöntsem. Az tudható: bármelyikük is lesz az első az ellenzéki jelöltek között, sőt, ha az októberi szavazáson le is győzi a jelenlegi udvartartás (kormánynak nem nevezném őket) mamelukját, nem lesz lehetőségük a főváros ellenzéki főpolgármestereként bármelyik ígéretüket beváltani. Nincs kétségem: ha az ellenzék felé hajolna az októberi szavazás eredménye, még az urnazárás utáni éjjelre, de legkésőbb másnap reggelre összetrombitálná hadát a magyarországi első szolga – és percek alatt felszámolná az önkormányzatiság soványka maradékát, különös tekintettel a Budapest törvényre.

Akkor nincs mit tenni?

De, szerintem van. Csak le kéne ugrani évtizedes közhelyek beidegződéseiről.
Itt van pl. a főváros szennyezett levegője. Mindenki a közlekedést akarja megbénítani – vagyis a város életét, miközben a mérések évek óta azt mutatják: már régóta nem a járművek kibocsátotta szennyezés a fő felelős, hanem a mikroszemcsés por. Márpedig ez a finom por egy teljesen lezárt lakásban is megjelenik, ha nem törölgetnek időnként.

Ugyan a város egyik külkerületében lakom, de közel az egyik főúthoz. Kilenc (!) éve nem láttam utcaseprőt az utcánkban. Ha van hely a kukámban – többnyire van, de az kell a kertből származó gaznak, amit tilos elégetni, belesöpröm az úttesten megállt por-víz-sár kombót, de csak a házam elől.
Nem részletezem. Én arra fogok szavazni, aki megígéri, hogy végre fölsöpri a fővárosi utakat – akár a belvárosi utcákat is, akár a parkoló autók alól is. Ez számottevően javíthatná a fővárosi, mérések által igazoltan a porszennyezés miatti rossz levegőt, és nem akar biciklire kényszeríteni 80 évest, kisgyerekest, meg csecsemőt. És ezt megteheti az udvartartás nélkül is.

A másik a fa-fóbia.

Jaj, de szép! – mondjuk mi, városi lakosok. Ja, csak időnként a kiöregedett fák a fejünkre (házunkra, autónkra) hullanak, akár emberhalált okozva, mint a 2006-os tüzijáték idején.

Tehát én nem azt várom, hogy „egyetlen fát se lehessen kivágni”, hanem azt: a fővárosi faállományt folyamatosan karban kell tartani, az özönfákat visszaszorítani.

Naná, érintett vagyok: évek óta küzdök az önkormányzattal, hogy a házam előtt, de az ő területükön álló gazfákat rendszabályozzák meg végre. Nem kéne még kivágni se – bár ez a fajta juhar 3 év alatt képes 4 méter magasra nőni – csak annyi kéne, hogy a tetőm felé ágaskodó egyik főágát vágják ki. Nem, hosszú hónapok küzdelmébe telik, hogy a konkrétan a tetőre tehénkedő gallyat levágják – ami két hét múlva visszanő.

Most éppen két hónapja várok válaszra, hogy mikor hajlandó az önkormányzat a saját pici, mintegy 20 nm-es területét rendbe tenni. Persze, tehetném én is, ha lenne hozzá fizikai és anyagi erőm – és ha lenne is: még ott függne a fejem fölött minimum egy szabálysértés. Jajistenem, szűzmárjám, egy FA lombkoronáját megmetszeni?! Magam is a flaszteron születtem, itt is élek: fogalmam sincs, honnét tudom (tán az általános iskola növénytan óráiról), hogy az öreg fák életét a lombkoronájuk megújító metszésével, meg a vadhajtások levágásával lehet meghosszabbítani. Ami a metszés időpontjában ugyan kíméletlen barbárságnak látszik – de már a következő vegetációs időszakban – ami lehet egy hosszú, meleg ősz is – látványos eredményt hoz: szinte fellélegző, szabadon nyújtózó fát.

Bátrabban nyúlnék a főváros közterületeit szennyező „szobrokhoz”, elsőként a Szabadság téri hazug, idomtalan kőrakáshoz, ami a „megszállási emlékmű” címet viseli. Akár annak árán is, hogy a szomszédságában lévő szovjet felszabadítási obeliszket elvitetném a Kerepesi úti temető katonai sírjaihoz.

Jól tudom, hogy a jogállam megcsúfolásaként szégyenszemre létezik egy törvény a „nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásokról”, amikhez nem kell semmiféle hatástanulmány, környezeti vizsgálat: elég a kormány engedélye. Ennek alapján rittyentették a Szabadság térre ezt a randa kőrakást éjnek-évadján – jellemző módon azóta sem akadt olyan lelkes nerista, aki hajlandó lett volna fölavatni, átadni. De ugyane törvény alapján vágták ki a Kossuth téri hársfákat, akolbólították ki a térről az 56-os forradalmi lángot, Károlyi Mihály, Nagy Imre és József Attila szobrát. Bizonyára számottevő eredményt hoztak a nemzetgazdaságnak.

Nincs kétségem: e törvény alapján akadályozzák meg a Kossuth tér megközelítését az Alkotmány utca felől. Ahová undorító módon száz méteres kolumbárium-falat terveznek, amibe szándékuk szerint, cinikusan éppen a „nemzeti összetartozás” jegyében készülnek eltemetni az élő magyar nemzetet – a magyar államhatárokon belül és kívül.

Érteni vélem, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelöltek inkább a „szakmai” kérdésekre helyezik a hangsúlyt: egészségügy, lakhatás, környezetvédelem. De könyörgöm! Mi a politika, ha nem az egészségügy, lakhatás, környezetvédelem?! Csakhogy e szakpolitikák mit sem érnek, ha nem adnak lehetőséget az érzelmi azonosulásra. Ha nem fejezik ki nyíltan: a főváros lakóinak többsége nem vevő a nyárikonyhák falvédőinek hamis esztétikájára, és a hazugságot nem nyeli le sem a közoktatásban, sem a közterein.

Tisztelt előjelölt Hölgy és Urak!

Számítsanak bátrabban a főváros jobboldali, baloldali, konzervatív, szocialista, hazaszerető népére! El tudnék képzelni egy akciót – sajnos már vénasszony vagyok, ahogy ezt egyik olvasótársunk a képembe is vágta, mint bűnt, a korral járó bizonytalan egészségi állapottal és fogyó erőnléttel. De fiatalabb honfitársaim megtehetnék. A ner atyja ugyanis kijelentette: a Kossuth teret „eredeti” 1944 évi állapotába kell visszaállítani. Nosza, legyen! Hordjunk pár száz homokzsákot a Parlament épülete köré – ahogy 1944-ben a bombázások miatt volt! Még haszna is lehet az országgyűlési ner-struccok számára: nem a tér sivatagosra kövezett műmárvány talajába kellene dugniuk a fejüket…

Rátesi Margit

24 hozzászólás

  • Ha a szerzo a „szimpatiaja” alapjan hatarozza meg hogy kit velen a leg-ohajtottabnak mint Bp. fopolgarmestere, hat ‘can kiss goodby to democracy es a sikeres varosi kormanyzasnak’.

    Vajon lenne hajlando a szerzo ertesiteni (mert semmi mas adatokbol keptelen vagyok) hogy a Bp.polgar, vagy fo-polgarmesterenek lenne szavazti joga ?,
    Vagy csupan varosi ‘kepviselok'(?),’bizottsagi'(?), tanacstagok (?), donteseinek a koteles vegrehajtoja ???

    Ami a fakat illeti, ami a maga haza, tulajdona-fole er, az a maga tulajdona.
    Sot a jardak, utcak is annal kozepeig az azt erinto terulet tulajdonai, csupan „right of way” (hasznlati jogott) nyujtott a varosnak azon, de azert maga fizet adot.

    Az „utcca sepresi” a levegoben letezo micro-szemet okozoja.

    Az erdok, a fak, novenyek a teremeszet TUDEJE !!!
    S az arnyekok az energia sporoloi.
    Az epuletek visszaverik a Nap karos feny es ho-hullamait, de a fak felhasznaljak sajat energiaszuksegleteire.

    Fasitas a global warming elleni megoldas !!!!!!!
    S mivel a fak a termeszet tudejei, felszivjak es felhasznaljak a CO2-t az levegobol.

  • „Az “utcca sepresi” a levegoben letezo micro-szemet okozoja.” Hihihi…
    Pici gyerekként én is azt hittem, hogy a szelet a fák csinálják, ahogy hajladoznak az ágaikkal. De viszonylag hamar megértettem, úgy 7 éves koromra, hogy a szél a levegő mozgása, és az mozgatja a faágakat – nem fordítva.

  • Cica harc, másként a gyurcsányi dk erőlködése a „baloldali” elsőségért.

    „Ezekkel” nem lesz Tarlós István leváltva.

  • „hihihi”=hahaha

    talalom=Rodeo

    Legalabb azt bevallotta !

  • Ami megmagyarazhatatlam a Bb-i polgarmasteri versenyen, hogy a feneben lehet millio dollaros vesztesseget osszehozni a Zugloi parkolason ??????????????????

    Azt minden varosok polgarmesterei biztosan szeretnek tudni!

  • Bendeguz79
    2019 június 23
    8:41 de.

    gizi tévedsz, mint mindig, jobb ha tőlem tudod: brühühühühü

    csak azért, mert neked nincs „Ü”-d sem hát még „é”-d

  • Ferenct
    2019 június 23
    6:56 de.

    Nem olyan biztos az!
    A DK megint gyövöget szépen felfelé

  • Kalocsai Miklós

    Javaslom Kálmán Olga programjának tanulmányozását.

  • Ferenct:
    „“Ezekkel” nem lesz Tarlós István leváltva.”

    Ebben – kivételesen – kénytelen vagyok Önnel teljesen egyetérteni. Ahogy szintén egyáltalán nem lelkesen, de többé-kevésbé TGM-mel is.
    https://index.hu/velemeny/2019/06/14/tgm_tamas_gaspar_miklos_ellenzek/

  • Kalocsai Miklós
    2019 június 23
    2:22 du.

    Én magát Kálmán Olgát tanulmányoztam jópár hónapja.
    És nem túl meggyőző eredményre jutottam.
    Részemről felejtős.

  • Geyza
    (juni, 23.)
    „A DK megint gyövöget szépen felfelé”
    Yes, amit csak Dobrev-nek köszönhet. Idézem Puzsért (444.hu): „Dobrev egyenlő Gyurcsány mellekkel”. Puzsérnek ebben igaza van.
    Gyurcsány léte a fideszt erősíti.

    Kővendég
    Kivételesen: Köszönöm-:)
    TGM nagyon pontos diagnózist adott

  • Elolvastam TGM-et. Mindig adtam a véleményére.Most nem értem. Akkor nem kellene ellenzéknek lenni? Csöndesen meghúzódni az önkény ányékában,szó nélkül tűrni a jog megcsúfolását? Hogy még halvány visszhangja se legyen a galádságnak?
    Hogy utálja az ellenzéki pártok vezetőit? Én sem „szeretem”őket: politikai pártot nem azért támogat az ember, mert „szereti” a vezetőit. Más a viszony.
    Csodálkozom, hogy az ELŐválasztásra bejelentkezést „árulásnak” minősíti. Ő ne tudná, hogy a többpártrendszer különböző pártok által működik? Amúgy is érdekes lett volna, ha az ELŐválasztáson a Karácsony küzd a Gergellyel… Az októberre szóló megállapodást mindhárom pártvezető és mindhárom jelölt többször is megerősítette: vagyis a VÁLASZTÁSON mindannyian a ELŐválasztás győztesét támogatják. Akkor mi van???
    A máskor elég tárgyilagos elemző agyát most úgy tűnik, elborította a köd. Ok. Ostorozza a ner ocsmányságát, és undorodik az ellenzéktől, főképp a DK-tól. Rendben:minden ellenzéki párt elhallgat,elsunnyog. És akkor mi van? Várjuk meg szó nélkül,amíg a diktatúra a terror – egyébként a törvényekben már előkészített – eszközeit is beveti? Annak idején TGM személyesen is – bement még a régi, mszmp-s parlamentbe. Akkor nem volt „undorító” a pártállam parlamentjében felszólalni?
    Ferenc1. A Hozzád hasonlók soha nem fogják megérteni, hogy egy nőnek is lehet politikai meggyőződése, és azért hajlandó kiállni. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára azért IS házasok, mert nagyon hasonlóan gondolkodnak a világról, hazáról. Dobrev mindig ott állt a férje mellett-mögött, és évek óta kapacitálják, hogy vállaljon meghatározó szerepet. Tudod, vannak a nők között is, akik nemcsak reklámsszünetben tartják fontosnak hazájuk, népük és a Föld jövőjét.

  • Elolvastam TGM-et. Mindig adtam a véleményére.Most nem értem. Akkor nem kellene ellenzéknek lenni? Csöndesen meghúzódni az önkény ányékában,szó nélkül tűrni a jog megcsúfolását? Hogy még halvány visszhangja se legyen a galádságnak?
    Hogy utálja az ellenzéki pártok vezetőit? Én sem „szeretem”őket: politikai pártot nem azért támogat az ember, mert „szereti” a vezetőit. Más a viszony.
    Csodálkozom, hogy az ELŐválasztásra bejelentkezést „árulásnak” minősíti. Ő ne tudná, hogy a többpártrendszer különböző pártok által működik? Amúgy is érdekes lett volna, ha az ELŐválasztáson a Karácsony küzd a Gergellyel… Az októberre szóló megállapodást mindhárom pártvezető és mindhárom jelölt többször is megerősítette: vagyis a VÁLASZTÁSON mindannyian a ELŐválasztás győztesét támogatják. Akkor mi van???
    A máskor elég tárgyilagos elemző agyát most úgy tűnik, elborította a köd. Ok. Ostorozza a ner ocsmányságát, és undorodik az ellenzéktől, főképp a DK-tól. Rendben:minden ellenzéki párt elhallgat,elsunnyog. És akkor mi van? Várjuk meg szó nélkül,amíg a diktatúra a terror – egyébként a törvényekben már előkészített – eszközeit is beveti? Annak idején TGM személyesen is bement még a régi, mszmp-s parlamentbe. Akkor nem volt „undorító” a pártállam parlamentjében felszólalni?
    Ferenc1. A Hozzád hasonlók soha nem fogják megérteni, hogy egy nőnek is lehet politikai meggyőződése, és azért hajlandó kiállni. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára azért IS házasok, mert nagyon hasonlóan gondolkodnak a világról, hazáról. Dobrev mindig ott állt a férje mellett-mögött, és évek óta kapacitálják, hogy vállaljon meghatározó szerepet. Tudod, vannak a nők között is, akik nemcsak reklámsszünetben tartják fontosnak hazájuk, népük és a Föld jövőjét.

  • Talalom:
    Én leírtam magamban ezt a ” TGM” .-et.
    Egyik héten mond valamit aztán a rákövetkezőn agyonüti.
    Nincsen nekem idegem ezeket a bakugrásait silabizálgatni.

  • Ferenct:
    Így igaz.
    Ebből is kitűnik nem csak én vok
    „Messiás-váró” üzemmódban. Mégha nő is az illető.

  • talalom;

    OK , de mit tudnak hogy hol all Dobrev Klara edeologilag???

    Kepzett no, mit tudnanak mint maga is rolla?

    Ha anyja utan vagott, velheto hogy kepes es ugyes mint Piroska.

    Sot alig lenne tagadhato, hogy valoban fereje „mogott all” mint ugyesebb es lelemenyesebb is.

    De akkor ferje miert pusztitotta el onmagat miutan Masturta leleplezte a penzugyi korulmeniet???
    Ill. az administraciojanak a penzugyi politikajat.

    Persze azt is ugyesen megoldotta sajatmagat menteni, sot a lemondasanak okat is kovacsolni az Oszodibeszedevel, s biztosra is tette annak teljes nyilvanossagra hozasat.

    Ugy lehetove tette lemondasat sikeresen, amig nevet mentette.
    Lehetet volna az is Klarika otlete ????

    Mint mar irtam elozokben, hogy figyelem a holgy elohaladasat, mert valoban a „limelight”-ba van most.

    Fogja majd sajat politikai karierjet korlatlanul elomozditani, vagy a ferjeert ???

    Persze minden elohaladas lehetosegevel a politikusok a sajat on-pusztitasaikat okozhatjak igen egyszeruen.

    Mint ismeteltem, kovetem a jovo lehetosegei alapjan levo tetteit!

  • Orsós Elemér

    Ferenct
    2019 június 23
    6:56 de.
    Ez szerintem nem „cicaharc”, inkább az MSZMP jogutódok ciklikus vetésforgója, amit a 89-es „ellenzéki kerekasztal” című paktum idéz elő a még élő kádári kövületek és leszármazottaik között! Senki másnak nem volt még esélye rajtuk kívül, ez a keserű pirula amiért 89-ben bambán megrészegülve és ügyesen átverve elsumákoltuk a valódi rendszerváltást!

  • találom ismétlésre állítottad a klikkedet? hányszor teszed be ugyanazt és nálad nem műxik az, hogy: „ez a hsz már egyszer leközlésre került” és nem teszi be…vagy van benne 2-3 betű különbség?
    nagyon hosszú akárhogyan is

  • Kedves Margit!
    – Pártelnökként egyszer megkérdezte TGM-től egy küldött:
    – Gazsi, hogy lehet az, hogy most éppen az ellenkezőjét mondod annak, mint a múltkor nálunk ?
    – TGM nem jött zavarba és igazi bon mot-val válaszolt: „Egyszer azt kérdezték Churchilltől, hogyan lehetséges, hogy most az ellenkezőjét mondja, mint egy héttel ezelőtt. Mire Churchill azt válaszolta: „Ugyan már, uraim, csak nem tesznek szemrehányást nekem, mert ma okosabb vagyok, mint egy héttel ezelőtt?”
    – TGM, egy kiváló politikai humorista!

  • KALOCSAI;

    Kalman Olga jelentette-be javaslataban a nem-letezo 2,000 milliard Forint koltekezeset.

    Mint a regi mondas; ” a szocializmus nem hangik rosszul amig masok minden penzet el-nem-koltottek.”

    De akkor mit csinalsz ??????
    Konyorogsz segelyekert a rohadt kapitalistaktol???

  • kedves talalom, TGM-re nem érdemes odafigyelni (már régen nem olvasom), egy jó poénért ugyanis nemcsak az elveit, hanem a jó édes anyukáját is eladná…

  • Bendeguz79
    2019 június 25
    10:36 de.

    gizi, hogy agysérved egyre nő?

    a kapitalista kinek a pénzével játszik? a bérrabszolgának ki nem fizetett share-rel osztmikor elfogy sikítófrászt kap és csődbe megy és mindenkit kirúg az utcára és elviszi a maradékot haza a stelázsira teszi

    hülye

  • Az „agyservres”-nek, aki a „hulye” alairasaval zarta sorait.

    Ahol a trasadalom a normalis gazdsagi versenyzes alapelvei-szerint mukodnek, ottan a lakossag kepes a sajat jovedelmebol kezdemnyezni.

    Eppen azert kritizaltam meg a mai magyarszagi kozigazgatas mukodeseit is, mert amig tol-sokat kolt a kormany nem-jovedelmezo celokra, addig a lakossag sokasagai nem kepesek osszetakaritani elegendo osszegeket a fizetesikbol, hogy ‘toke-kepesse’ valhatnanak.’

    Azert csupan a nyugati nagyvallalatok teszik a befekteteseket ottan.

    A lakossag sokasagainak az anyagi-lehetosege teszi tarsadalmaikat ‘toke-kepesse’.

    Az ami ad lehetoseget. hogy maga a tarsdalom tagjai kepesse valnak a szukseges alap-tokeket befekteteni.

    Mas-szoval, amikor tobbe nem figgenek idegen befektetokon.

    Vajon ertelmezhetne azt egy ‘agyludtalpas’ ????????????

  • Bendeguz79
    2019 június 27
    2:36 du.
    gizi, képzeled ma este kedvenc rádióm Le Nozze di Figaro a zeneirodalom egyik sarok pontját adja egy vadiúj felvételről, hollandok tökéletes olasz kiejtéssel hadarnak,…. te meg gizi maradsz a mocsárban a penész mellett
    hahahahaha

    de azért képzeld, hogy…. hahahaha