Orbán Viktor hadat üzent mindenkinek, aki most él, aki most születik, és aki utánunk következik

2019 június 24 9:42 de.53 hozzászólás

Orbán Viktor friss döntésével tulajdonképpen hadat üzent mindenkinek, aki most él, aki most születik, és aki utánunk következik. Ön fideszes vagy DK-s, jobboldali vagy baloldali, konzervatív vagy liberális? Egy szempontból teljesen mindegy. Ha annyiban hagyjuk a jelenlegi kormányzat tettekben klímatagadó politikáját, a saját gyermekeink jövőjét áldozzuk fel. A helyzet az, hogy nincs több időnk, most kell lépni.

„Mi a céllal egyetértünk, de egész addig, amíg nem látjuk, hogy hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk, úgyhogy kezdjünk el tárgyalni a pénzről.” – nyilatkozta pár napja a miniszterelnök az uniós csúcs után. Az, hogy Orbán Viktor megvétózza az uniós klímacélokat, és a markát tartja az Európai Uniónak, elkerülhetetlen következménye annak a politikának, amit kilenc éve folytat. A sokat emlegetett „magyar modell” lényege ugyanis az egyoldalúan autóiparra alapozott gazdaságpolitika és a külföldi tőke kiszolgálása – meg az annak útjában álló társadalmi és környezeti „akadályok” módszeres lebontása. Gondoljunk csak a bérek lenyomására, a munkavállalói jogok és az azokat védeni hivatott hatóság, vagy a környezetvédelmi intézményrendszer földig rombolására. A kormány stratégiai partnereinek ma gyakorlatilag papírjuk van arról, hogy nem kell betartaniuk a dolgozók jogait, ha pedig kiemelt beruházásról van szó, nincs az a környezetvédelmi szakhatóság, ami a rendelkezésére álló 15 nap (!) alatt keresztbe tenne nekik. Ebben a kiszolgáló-bérgyártó szerepben olyan, hogy társadalmi és környezeti érdek, egyszerűen nem létezik.

De menjünk tovább. Olcsó rezsi. Most az az ember mondja, hogy „nekünk olyan megoldás kell, hogy klímacélok legyenek, és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is”, aki évek óta mást sem csinál, mint keresztbe tesz a rezsikiadások fenntartható, klímabarát csökkentésének és a zöld gazdaság fejlesztésének. Merthogy éppen az Orbán-kormány volt az, aki százmilliárdos nagyságrendben vett el a néptől szigetelésre fordítható uniós pénzeket és irányította át közintézményekre, nyilván, mert abból lehet lopni. Aki megadóztatta a napelemeket, a szélerőműveket pedig adminisztratív szabályozással lehetetlenítette el – csak hogy ne legyen konkurenciája a paksi áramnak. Perverz, hogy amikor a hírek szerint az ország pénzügyminisztere Moszkvába utazgat annak érdekében, hogy kiszabadítsa az országot az elkapkodott, rossz konstrukciójú és felesleges orosz hitelből, a miniszterelnök elkerülhetetlen végzetnek akarja beállítani az atomot. Pedig ez nem kényszerpálya, igenis volt és van másik út – és még nem sikerült mindenkit eltakarítani a politikából, aki értelmes, az ország javát szolgáló megoldásokban és nem korrupt üzletekben gondolkodik.

Azt is állítja a miniszterelnök, hogy Paks2 nélkül nincs klímaharc és olcsó rezsi. Egy: az atom a gyakorlatban mindig kiszorítja a zöldenergiát. Kettő: borzalmasan drága. A 21. században Európában még nem épült atomerőmű a tervezett költségkereten belül. A paksi bővítés 4000 milliárd forintos árában ráadásul nincs benne pl. az atomhulladék tárolásának a költsége. Eddig elment nagyságrendileg 250 milliárd a semmire (tételes kimutatást még nem sikerült kapnunk), az ún. „olcsóságot” és „megtérülést” igazoló Rothschild-jelentés az ellenkezőjét igazolja, ellenben a Századvég hozta ki anno, hogy másfél paksnyi energia megtakarítható azzal, ha szigetelünk. Pár éve az Energiaklub közölt egy tanulmányt arról, hogy mennyi is lenne a valós költsége a ZÖLD ill. az ATOM forgatókönyvnek az ország számára: számításaikból egyrészt kiderült, hogy a magyar energiaellátás új reaktorok nélkül is biztosítható, másrészt a zöld alternatíva nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is kedvezőbb lenne- elsősorban az atom-verzió magas üzemanyag-költségei miatt.

Én a magam részéről inkább a szakembereknek és a világ komolyan vehető tudósainak hiszek, de ezt mondatja a józan ész és az életösztön is. Ott van példádul a Nemzeti Energia- és Klímaterv, amit muszájból írt meg a kormány az Unió szíves felkérésére, ugyancsak az Unió szerint csapnivaló – szabadfordításban összecsapott és félkész, nem komolyan vehető, nincs benne forrás, szakmaiság, határidő, semmi. Pedig a hazai zöldek próbáltak segíteni – nem hallgattak rájuk. Most év végéig kell a kormánynak átdolgozni az egészet. Ki akarták pipálni, visszadobták. Maga a terv 2030-ra ír elő feladatokat, amúgy az EU nagyon alap dolgokat kért benne, az ország lehetőségeivel arányos és méltányos kibocsátáscsökkentés, megújuló részarány növelése és energiafelhasználás keretek közé szorítása – és még így is önmagához képest is alulteljesített a kormány. Ott van például a közlekedési széndioxid-kibocsátáscsökkentési vállalás is, ami esetünkben a legrosszabb az Unióban, még a közlekedésből származó kibocsátás 30 %-os növelését is bevállalja a kormány – úgy, hogy városaink, és nem csak a főváros, de az nagyon, konkrétan fuldoklik a szállóporban.

És ha ezt így hagyjuk, a kormány menni fog tovább – ne feledjük, ők mindig addig mennek, amíg valaki meg nem mutatja, hogy eddig és nem tovább. Márpedig ezzel a témával minden embernek dolga van. Forró hét közeleg, és most még csak ízelítőt kapunk abból, ami egyre többször és egyre borzalmasabb mértékben megtörténhet velünk, ha ezt hagyjuk. Az „emberi civilizáció összeomlása” nem csak egy tudományos-fantasztikus film alapdramaturgiája már, hanem a híreink erről szólnak – hogy ide jutunk, ha a nulla felelősséget vállaló populisták karmai között maradunk.

Márpedig Európában, akárhogy is nézzük, a választásokon áttörés volt. Eljött a lázadás éve, ahogy Orbán mondta, de nem azok lázadtak, akikre ő gondolt: ő a szélsőjobbot várta, a zöldek és a liberálisok jöttek. Európa népe nem térdelt le, kezébe vette a sorsát, és zöld pártok sora tört át vagy erősödött meg, németek, finnek, britek, írek, franciák, portugálok sorra jöttek fel, zöldül a társadalom és vele együtt a politika és gazdaság is. Egymást érik a diáktüntetések, klímasztrájkok. Közben Kelet-Közép-Európában beomlottak a zöldek, és most a lengyel, cseh és magyar populista vezetők voltak azok, akik vétóztak.

Ezt a küzdelmet nem lehet átengedni nekik. Tíz évünk van arra, hogy visszafordítsuk azt, amit még lehet belőle és mindenkinek ott kell küzdeni, ahol van. Én most az Európai ügyek bizottságának tagja vagyok, ahol szaván fogom a Miniszterelnökség államtitkárát, és kezdeményezéssel élek, hogy a vétó miatti helyzetre tekintettel részletesen vitassuk meg a kormány elképzeléseit, magyarázatát, meghívva az ülésre azokat a szakmai és civil szerveket és partnereket, akik nélkül sem társadalmi, sem szakmai párbeszédről nem lehet szó. Schmitt Pál Péter államtitkár legutóbbi bizottsági ülésünkön azt mondta: „nagyon nagy örömmel” jönnének egy klímaváltozásról szóló tematikus bizottsági ülésre. Itt van az ideje, megteszem a szükséges lépéseket. És folytatás következik!

Szél Bernadett

53 hozzászólás

  • Jó jó, értem én: ismét pártállami diktatúrában élnek Magyarország lakosai a demokrácia látszatának fenntartásával. Sajnos a választópolgárok már harmadszor választották kétharmados voksolással ezt az utat. Aztán van néhány „téma”, amit más szemszögből is nézek.

    Az egyik ilyen, hogy a magyar lakosság a legkevésbé járul hozzá a Föld szennyezéséhez és a klímaváltozáshoz. Lélekszámarányunkat és gazdaságunkat tekintve évtizedek óta stagnálunk, sőt, a nagyságrendekkel kevesebb haszonállat (sertés, szarvasmarha, birka stb.) miatt kevésbé szennyezzük a légkört. A lakosság se szennyezi annyira a környezetét, mint mondjuk 1980-ban, akkor 10,7 millióan rontottuk (fingtuk tele) a levegőt, a tavalyi adat szerint csak 9,7 millióan.

    A másik a gazdaságot érinti: nincs egyetlen magyar kezében sem akkora tőkevagyon, amiből lehetne alapítani és építeni modern magyar gyárat, amiben a világpiacon is keresett „valamit” lehetne gyártani. Ehhez tervező/fejlesztő mérnökeink sincsenek, habár az épületet fel bírnánk építeni, ha fodbalstadiont bírunk, bírnánk ilyet is.

    Aztán a klíma romlásához szerintem az indiaiak és a kínaiak nagykanállal járulnak hozzá, mindkét ország lakosainak számát milliárdokban mérjük. Hozzájuk társul az amerikaiak légszennyező ipara, de ez utóbbiba nem bonyolódnék bele.

    A magyar közlekedési széndioxid-kibocsátás témája sem egyszerűen fekete-fehér, mert egyre olcsóbban bírnak behozni a nyugati országokban „eldobott” dízel személyautókat kettős tömegű lendkerekekkel, miközben a személyszállító buszok vígan okádják káros füstjüket. Aztán a falusi lakosság alacsony életszínvonala miatt fűtéskorszerűsítés sincs, maradnak, sőt, szaporodnak hideg időben a füstölgő kémények, amikből nemcsak fa v. szén füstje távozik.

    Lázadni viszont lehet és kell, ne legyen egyhangú az élet, legyenek demonstrációk/tüntetések, jó kis program, és lehetőség találkozni egymással az embereknek, ahol köthetnek új ismeretséget is.

    Egyet kétlek, hogy jelenleg bárki bebírna indítani egy magyar ipari nagyberuházást, ahol „Made in Hungary” feliratú termékeket nyereségesen gyártanának. (bebukott a 2rule (ejtsd: turul) sportmárka is)

  • György Molnár

    Orbán egy primitív barom, de miről írnának a lapok ha nem lenne ez az állat….Trump-ról….?

  • Kedves Széll Bernadett!
    Az atomenergia és PaksII erőmű terve nem azonos.
    Ha netán szükség is lenne majd atomerőműre, a PaksII szerződésnél sokkal előnyösebb is szóba jöhetne 30 éven belül.
    Mindezt nem az atomenergia védelmében mondom.
    Gyakorlatilag minden felhasznált energia előbb-utóbb hővé alakul. Ettől a veszteségi hőtől a Földnek meg kell szabadulnia. Valamikor régen fosszilis energiahordozókban raktározta el. Mostantól ki kell sugároznia a világűrbe. Olyan predikciót olvastam, hogy a mostani energia-felhasználás fejlődési üteme mellett néhány 100 éven belül ehhez a Föld felszínének 100 foknál jóval magasabb hőmérsékletűnek kellene lennie. Nyilván képtelen lenne életre.
    Az Ön által is említett hőszigetelések tehát Földünk élhetősége szempontjából is kardinális fontosságúak.

  • Szél Bernadett !
    Egy biztos : a klímát nem Magácska fogja megváltoztatni!
    A klímát nem mi tettük ilyenné amilyen!Magácska nem jó helyen kopog!
    Tessék keresni a nyugat európai nagy vállalatokat -azok elődeit,meg azok elődeinek elődeinek elődeit–és kormányait,no meg a Egyesült ejrópát -akarom mondani Államokat,Kínát , Indiát stb. akiknek nagy ipara okozta a legnagyobb szennyeződéseket, no meg meg kell keresni még azokat akik a legtöbbet tették eben az ügyben , no meg teszik ma is.A klíma jelenlegi állását nem Magyarország hozta létre! Amit mi tettünk annyi mint egy hangya az űrből nézve.
    No de ez a folyamatos ” felszínen” lenni szükséges állapot -amit tetszik csinálni,csak Önmagát előtérbe, látótávolságba,politikai felszínre való helyezése -csak önámítás! Az ilyen magamutogatás sehova nem vezet.Ez a folyamatos ” egyéni forradalom csinálás” ez semmit nem ér! Ez olyan , mintha örökké lázadozó kamasz akarna lenni!
    Amikor Magácska lesz a Miniszterelnök , magácska önmaga ellen is lázadna,önmaga ellen is tüntetne!Valamilyen szinten meg kellene már komolyodni!
    Vegye ezt úgy,hogy nem kommentelőként tettem fentieket,hanem önre eddig nem szavazó állampolgár! Ugyanis nem kaptam Öntől semmilyen előremutatót! csak a folyamatos ” rikácsolást”ill. amit magácska művelt eddig.
    Azt hiszem magácska lenne a kiabáló miniszterelnök,mert csak így tudja a dolgokat elmondani.
    Előre a változásáért.üdvözletével.

  • jééééééééé, hogy miket nem olvasok? és akkor a világban jelenleg folyó fegyveres világháború a fósszilis energiaforrásokért mire alapozza magát?

    a képmutatás és az ájtatosság?

    addig amíg lesznek diesel, benzines járművek addig mese mese mátka szarik a madárka az egész és a repülés is a kerozin égetéssel és a légszennyezéssel 800-1200 km távolságú repülés teljesen agyficam, abból 2+2 óra várakozás, 25 perc repülés, (reptéri kifutópályán tözsi azaz várakoznak egymásra szépen sorban 30-50 perceket az utas meg izzad mert addig nincs légkondi ami szintén környezetkárosító) majd 2 óra od és 2 óra elautózás a repterekről ez összesen 7 óra azt meg a bullettrain megteszi városközpontból városközpontba usque 3,2 óra alatt (azaz szerény számtani tudásom alapján pont fele annyi idő és tized anjnyi energiaráfordítással

    de …van a lobby… ti meg gyártjátok az ótókat óccó munkaerő mindenkivel ki van b—va de boldogok a lelki szegények mert övék a NER országa

    kedves szép

    már „csak” az urnáknál kellene odafigyelni egy picirit

  • Az elso tagadhatalan teny, hogy a Fold klimaja mindeg valtozott, es fogg valtozni amig a Foldnek letezik atmospheraja, tengere es Holdja.

    A masodik tagadhatatlan teny, hogy az emberi-leny ,a homo sapian, az egyedulli leny amely pusztit mindent ezen a Foldon, celzatosan es tudatosan.
    Semmi mas elolenyek NEM koveti azt el.

    Sot , az emberi leny amely pusztitja sajat fajat is, semmi allati faj nem pustija, nem taplalkozik sajat fajanak pusztitasaval, csupan a fejlett, inteligens, tanult emberi leny.
    Igen,s nem-csak jovedelmezik azon, hanem elohaladasanak, fejlodesenek az elso lehetosege.

    Az ipari forradalom kezdetevel, lassan, de emelkedoen novekedett a termeszet pusztitasa.

    Igen, a CO2 ipari produkalasa nagymereketkeben.

    De ne feledjek, hogy minden emberileny produkal csupan letevel, lelegzesevel,naponta egy kilogramm CO@-t.

    7.7 billio (milliard) emberi leny, naponta produkal 7.7 millio tonna CO2-t naponta.
    Az sulyban egyenlo egy Egyptomy pyramid sulyaval.

    Al Gore (US vice-peresident, az ecologiavedelmenek hose) leg-jelentosebb tette volt, amikor javasolta mindenkinek, „Rohanj a Walmartba es vasrolj energy-saving villany-kortet”.

    Az atom-energia alkalmazasa a leheto leg-szennyezesmentesebb energia forras.
    De epitesi koltsege ORIASI.
    Sot meg a tervezesei idoszaka is evtizedes.

    A hulladek anyag nemi reszei rado-aktiv meg 100 ezer esztendoig is.
    De a Paksi maradekot az Oroszok szerzodtek elvinni.
    Amit sajnos az eszakitenger-vizebe ontenek.

    S az atom-eromuvek u.n. de-commissionja (biztonsagos megszuntetesei)is egyenlo koltsegu a eredeti epitesi koltesegevel.

    Tehat anyagilag a LEGdragabb.

    Nemetorszag vette a kotelezetseget 20 even-belul minden atom-energia uzemeit megszuntetni.
    A vilag nagyon kivancsian varja annak valosagat.
    A Nap-energia es a leg-hullamok (szelek) kihasznlasa csupan korlatozott idokben, korlatozott korulmenyek alatt alkalmazhatok. De nem olcso az eredti koltsegeik.

    A problema megoldas persze igen egyszeru:

    1., A vilag-emberi lakossagnak radikalas szamu csokkentese.

    Azert javaslom soraimban az egesz vilagot a BROMIUM alkalmazasara minden fogyaszthato italokban alaklmazva vilagszerte.
    A Bromium ellenhatasu a testosteronnak.
    Tehat kevesebb haboruk, kevesebb eroszak, kevesebb buntettek, kevesebb ujszulottek, kevesebb termeszet-szennyezes, kevesebb adoztatas, kevesebb kozigaztatasi burokracia, kevesebb kozuti-forgalmi torlodasok, kevesebb koz-oktatasi ,egeszsegugu koltsegek, stb.stb.

    De minden szuksegesegekbol nagyobb lehetoseg es jobb boldogabb let-lehetoseg mindenki szamra.

    2., A masodik modszer persze az azon fuggene, hogy hajlando lenne-e mindenki, igen meg a cikk szerzoje is eldobli automobil kulcsat, nem hasznalni refrigiratorat lakasaban, nem alkalmazni leg-hutest es futest lakasaban.
    Nem uatazni vonatokon, relullogepeken, hajokon, stb.

    Hajlando lenne-e ha minden energia hasznalo iparok, uzemek, eromuvek ma estetol, vagy holnap reggeltol megszunnenek ?????

    Mert meg HA mindenki is azt kovetne, nincsen semmi remeny, sem lehetoseg, hogy a Fold klimaja vissaterhetne a masfel evszazaddal elotti allapotokra.
    Ill. az ipariforradalom elotti idkokre.

    A tengerek vize emelkedik gyorsan. Az a magyroknak jelentektelen, de a vilag minden tengerparti varossainak visszafordithatatlan iteletei.

    S a vilag lakossagnak zome a tengerek kozeleben elnek a legnagyobb varosokban.

    Sok sikert az energy-saving izzoval(villanykortevel)!!!

    Remlve mindenki nagyon elvezne a masfel evszazaddal ezelotti eletszinconalat!!!!

  • A Föld klímája káros változásainak okait sok tudós kutatja világszerte. Azonban nincs egyértelmű és minden szakember által 100%-ban(!) elfogadva, hogy azt emberi tevékenység okozza.
    Sokan vannak akik pro- és sokan akik kontra-érveket hoznak fel. Vita van egyelőre – globálisan.

    Ha valóságos globális katasztrófa elé kerül az emberiség, akkor azt el fogják tudni hárítani, mert olyan nagy elméleti- és technológiai tudást birtokolunk ami ezt már most lehetővé teszi.
    Vagyis: nyugi, nyugi!

  • Blöff…

  • Orsós Elemér

    Valaki lekáderozhatná már a mi drága jó Ferinket, mert a 2018-as választáskor Orbánnak, most meg Tarlósnak a leghatásosabb kortese! 😀
    https://mandiner.hu/cikk/20190624_a_dk_szerint_elo_valasztasi_csalas_tortent

    (Egyébbként meg mi a lótenyésztési eszköz az, hogy „Civil Választási Bizottság” és milyen kényszerítő, igazságosztó felhatalmazásuk lehet? Ennél még a Munkáspárt vagy a Kétnemzőszervű Kutyapárt is komolyabb, hasznosabb formációnak tűnik!)

  • Berni, az Ákosoddal együtt hazavágtál egy normális pártot…
    A hiszti sem hiányzott: ” Ákos… jaj verik az Ákost!!!” Nemrég, még egy harmadik gyermeket lebegtettél meg egy interjúban. Nosza! Legalább valami hasznot hajtanál a hazádnak…

  • Bendeguz79
    2019 június 24
    2:57 du.

    GIZI TE ‘SZTÁN MEGOLDANÁD? BRÜHÜHÜ
    kis genocidium és egyebek…persze vannak constant háborúk, bár úgy tűnik nem azok pusztulnak bennük akiknek ott lenne a helyük az „urnákban” (urna más néven hamutartó)

    nekem van más megoldásom, teljes béke, boldogság és móka meg kacagás semmi harci cica, mindenki otthon marad (nem utazik 12000 mérföldre a határaitól, hogy ott célbalődözzön meg leszedje a skalpokat… és elhordja lopott holmit és hátra hagyja a szemetet meg a csetrest… meg kellene oldania annak a 38000000 állampó’gárának a jólétét azaz kirángatni őket a nyomorból, és ingyen egészségügyet és oktatást és minden nap misét a fekete kávéhoz sok sörrel…

    Ermenonville-i virány ahogy mondta Jókai a nagy mesemondó vagty megvalósítani amit az Aranyemberben írt, esetleg Madách a kígyó nélkül csak Lucifer (mint tudjuk ő a fény hordozója Luce = latin a fény)

    szóval nem kell bróm csak broma (ez meg spanyol és nem fordítom majd te magadnak)

    éljen az egyenlőség és halál a kapitalizmusra éljen a kommunizmus és legyen demokrácia a jelenlegi demagográcia helyett nem csak voronyezsben de mindenhol Florida szélsőn is

    és mexüntetni a gizi agysérvét …

  • István Berecz

    Azt nyyilatkozta a „kedves,okos vezérünk” a klima változtatásárol.hogy egyenlőre erre nincs pénz.Ugy látszik számára fontosabb egy stadion,mint a jolevegő.Ha az EU.nem csaap a kezére az ilyen politikusnak,akkor a a jövő nemzedéke fuldokolni fog a rosz levegőttöl és átkozni fogják azokat a politikusokat,köztük azokat is,akik ma minden erejüket latba vetik a klima megváltoztatása érdekében.

  • RODEO, rohanj, jon a bika !!!

    Mar ismet ostobasagodat bizonyitod,mint mindeg.

    Tisztan irtam ,hogy a BROMIUM a legkivalobb ellenhatasa a testosteronnak.

    Ha nem tudnad a testosterone az gressio es sex serkento hormonja, s a bromium annak legkivalobb ellenhatoja !

    Tehat NEM haborukkkal, hanem eppen eroszaknelkulli modon csokkenteni a problemakat.

    Igen, minden fosicfuel-t alkalmazo kozlejedesei eszkozok es iparok csollentesei, majd megszuntetesei a cel a Parizsi-acord-altal.

    Kepes lennel azt ertelmezni ?????

  • Ferenc;

    Allitasa igen teves.
    A tudomanyos kutatasok adtai a bizonyitek, hogy meg HA minden foszil-anyagot hasznalo gepezeteket azonnal megszuntetne a vilag osszes emberisege, a Fold klimaja nem valtozna a megfigyeleheto mertekben meg 100 even belul sem.

    De ki ohajtana ugy elni mint 150 evvel ezelott egy evszazadon at, rajonni hogy az semmi eszreveheto klimai valtozast nem okozna ???

    A Fold homerseklete emelkedik, a tenger-vizek is, s az erdok vilagszerte megszunokben.
    Rengeteg allatifajok is megszunnek.

    Csupan tobb emberileny, tobb termeszet pusztitas, utban vagyunk a Mars esetet kovetni !!!

  • Nehanyan e,mitest tettek a diesel motorok, kocsik es teherautok-ra vonatkozoan.

    Europaban a dieselek igen nepszeruek mivel valamivel kevesebb uzemanyagot fogyasztanak, de ugyan akkor a leg-szennyezeseiek sokkal magasabbak.

    S volt az u.n. „disel-gate” botrany, ami kezdodott a US-ban.
    Kezdve a VW (VolksWagen) csalasssaval.

    Aztan kovette azt a BMW es a Dehmler (Mercedes-Benz), ill. azok hasonlo cslasainak a felfedezesei.

    Itt a US-ban mind azokat a torveny a termelo-ceg alatal visszavasarlasukra kotelezte. Mert NEM hasznlahatok tobbe.

    De a csalas-altali legszennyezes buntetesere meg nem is jutottak a birosagok.

    De semmit nem olvastam hogy europaban az hogyan lett intezve????
    Hozott mar buntetest a magyarorszagi birosag ???

  • A ZÖLDEKÉ a jövő, felmenő ágon vannak , s Berni most ezt akarja meglovagolni. Egy pártot már tönkretett, de még fiatal, s előtte a jövő… Irománya nem sok szakértelmet sugároz, ollózni pedig könnyű. Ugye attól illik félni, hogy jön egy kis felmelegedés, elolvadnak a jéghegyek, a tengerszint megemelkedik, s Velence, Hollandia etc. viz alá kerül. Nekem csak gimnáziumi érettségim van, de emlékszem még a jó öreg Archimedesz törvényére. (Ugye a „vizbemártott” testekről van szó). Lapozzunk vissza! A felmelegedés/olvadás miatt a vizszint egyetlen centit sem fog megemelkedni.
    Nagy blöffel, egy óriási biznisszel állunk szemben, amiből már az USA is kifarol. Berni majd három év mulva fog, a választáskor…

  • Drizari,

    Minimum 2 légszennyező van,egy biciklista nyugger@ és egy gólya@. Szerencsére sok-sok ezer kilométerre boldogítják egymást(fingják tele a levegőt)

  • Bendeguz79
    2019 június 25
    12:26 du.
    gizi, más szóval usa áruk marketingje… de azt sem veszik, mert az meg 12 szer annyit fogyaszt, mint a VW… de olyan jó halandzsázni seggségeket… semmi sincs bizonyítva az egész politikai maszlag és a német autók messze jobbak, mint a tieitek és a vásárlók is ugyanazt mondják mikor fizetni kell érte

  • A cikk tartalmát egybevetve a jellemzöen szélsöseges reagálásokkal a megszokott szélsöséges személyektöl, akik szokásosan itt is egymást ócsárolják, inkluzíve a cikkirót, mi mást is várhatnánk Magyarország állapotától, mint amiben leledzik?!

    Itt van egy sommás, valódi vélemény minderröl:

    https://kepkuldes.com/image/HpO1aj

  • Egyetértek t.Szerzővel,hogy mint parlamenti képviselő, tegye a dolgát,és kérje számon a kormányt. Sok remény ugyan nincs arra, hogy bármit is elárulna az udvartartás a szándékairól. Ennek az is az oka, hogy mameluknak fogalma sincs mit akar – amíg nem kapja meg a napiparancsot a legfőbb helyről. Felhívnám azonban a figyelmét, hogy a politika nem valamilyen természeti csapás, tőlünk, emberektől független történés, így csak velünk együtt tud változni. Ráadásul a politika társas játék -, amiből ki kellene zárni azokat, akik folyamatosan megszegik az alapszabályokat. De ez nincs így. Sőt.
    Elképesztő, hogy az a közönség, amelyik buzgón bólogat, amikor a magyarok szabadságszeretetéről, nagylelkűségéről, meg hasonló nemes tulajdonságairól nyáladzik nekik a kormányfő, nem kergetik világgá, amikor az állítólag tőlünk oly idegen „kalmárszellemben” beszél klímaügyekről.
    Bár az igaz: a kalmár – kereskedő – szellem haszonról szól – amit meg a szégyentelen első művel, az nagyon nem pc kifejezéssel: cigánykodás.
    Ennél csak az az undorítóbb, amit Tóth Péter (jú.24. 12:16) művel. Talán sokan emlékszünk, hogy amikor valami rosszaság miatt a tanár rákérdezett:Ki volt az?
    Mindig akadt egy tóthp-féle ganaj, aki kérés nélkül nyújtózkodott: Tantóbácsi kérem, nem én voltam!

  • Már Megint Jönnek a Pomogácsok

    tóth péter – te vagy a mintahírfogyasztó, minden marketinges álma, nehogymár gondolkodni merj néha, nem is érdemelsz jobbat orbánnál.

    Ferenct – qrvára csodálkozni fogsz mikor a végén kiderül, hogy mennyi hülyeséget hordassz itt össze. de majd úgy is letagadod.

    D.Bernstein – mikor is volt az LMP normális párt? még a portást is kirugták a választások után. nézd a heti terrort mert különben nem leszel elég tájékozott.

  • Már Megint…

    „Ferenct – qrvára csodálkozni fogsz mikor a végén kiderül, hogy mennyi hülyeséget hordassz itt össze. de majd úgy is letagadod”

    Ha van egy csepp igazság tartalma annak amit rólam írtál (mit, mikor tagadtam le, stb). akkor írd ide.
    Ha nem teszed akkor hazudtál és kérj bocsánatot. Ha nem írsz konkrétumokat az maga a beismerés.

  • D.Bernstein
    2019 június 25
    3:49 du.

    a jég és a hó hiányzik, máris! és képzeld nem lesznek téli olympiák sem viszont a nyári olympiákra be fogják nevezni az utcai fejenállva gurgulászást meg a gőrdeszkát és a hegymászást (tudod azt a fajtát amit körömmel 10 újjal kell megizélni) valamint a szörfözést, hogy a Japán olympián hol fognak szörfözni az még kérdés de majd rendeznek tsunami versenyt is, az usa majd fingik egy nagyot (ők abban is nagyobbak mint bárki más és lesz passzátszél is, frissen fújva térdig érő)

    nagy események várhatóak

  • Sajnalom D.Bernstein, de a tengervizek jelentosen emelkednek.

    Mivel a tengervizek homersekletei magasabbak, s tengerviz is terjed amodon.

    Nem is emlitve hogy a sarki jeg-hegyek olvadnak, ami meg nem olvadt el.

    Sok szigetek mar is lakahatalanok.
    Sot a vilag minden tengerparti nagyvarossai is kuzdenek a tengeszint emelkedese ellen.

    New York City, Maimai,stb. mar is milliokat koltenek a tengerviz emelkedse-elleni vedekezesekre.

    Persze kerdeses az hogy az csupan csak az athmosfera homerseklet emelkedese, vagy a tengerek-alatti vulkanok novekedese okozna-e.

    Ne feledje a szigetek sem a foldreszek nem ‘vizbemeritett testek’.
    Hanem a tengerek a fold-test, ill. a nehany-szaz-kilometeres foldkereg melyedeseiben levo viztartalma.

  • RODEO;

    Ketsegtelenul halvany dunsztod nem letik hogy mi a VW u.n. „diesel-gate” botranya !!!!

    Sem a VW, sem BMW, sem Damler nem arusithat diesel motoros kocsikat a US-ban,amig az elzo problema nicsen megfeleloen es biztistva megoldva.

  • Vajon hogyan teljesiti a kepviselo-holgy a tarsadalom iranti kotelezettseget amikor idejet tolti utcai hirdetesekkel ???

    Gondolja talan hogy azon celbol lett megavalasztva, ill. kijelolve part-vezerei altal ?

  • Bendeguz79
    2019 június 26
    10:51 de.

    gizi, „megoldás”???

    ugyanezt másképpen kereskedelmi embargónak nevezzük és a konkurencia lehetetlenné tétele!

    a ti saját dieseleitek azok persze tökéletesek, a világban nem sok felé láthatóak… azaz kóbor kutya sem veszi

    lásd mai hír Kína betiltja a kanadai disznóhús importot

    (oka többféle(SIC), de amire hivatkoznak: növekedési hormonnal kezeltek a disznók, emberi fogyasztásra nem alkalmas)

    közben nagy garral folyik a Huawei termékek Canadában reklámozása, azaz hatalmas piaca van, a kanadai vásárló nem teljesen hülye azt veszi, ami neki jobb… hogy ti haragusztok a konkurenciára az magánügy lenne… de nem az

  • Bendeguz79
    2019 június 26
    10:51 de.

    gizi ez
    BMW.ca azaz veszik

    The consistent implementation of BMW Efficient Dynamics is once again exhibited through the BMW Twin Power Turbo diesel engines. Discover the BMW 3 Series, 5 Series, X5, and most recently, the BMW X3 and 7 Series Diesel models. These cleaner, quieter, and more efficient additions to the road feature legendary BMW performance and design. And to help you brave every element and twist in the road, they all feature BMW’s intelligent xDrive® All-Wheel Drive.

  • talalom;

    A magyarkormany bejelentese alapjan tervenek 50 ezer fakat ultetni.

    De persze legalbb 100 millio lehetne annak kezdete.

    Meg a roddadt, fascista Horthy is uletetetett fakat minden utak szelen, sot gyumolccs fakat.

    Habar maga rem furcsa elmeletet fejezti ki a fakra-onatkozoan egy masik portalon, de a fak, erdok a Fold tudejei.

    A Nap sugarzas energiajat, es fokent a CO2-t hasznaljak novekedesikre, s elleneben Oxygent produlalnak.
    felgasznaljak ugy a Nap-ho, mint karos UV-hullamait is.

    Ma az eso-erdok nagyresze kipusztitva, se megy allandoan.
    Ma ,nem kevesebb mint 330 old-growth (osi) fak pusztitva masodpercenkent amik SOHA nem fognak letezni tobbe.

  • RODEO;

    Firkaltal teljesen tudatlanul.
    Kattintsad a ” VW diesel-gate latest news”-t. brouserodban!!!!

    Kapsz kozel 60 millio webpal-adatokat azon.

    Lathatod a VW diesel temetoket is.

    300,000 vadonat uj VW amik eladhatalanok, hasznlhatalanok nem csak az US-ban, de shol mashol.

    VW most hivott vissza 8.5 millio kocsijait.

    UK 1.2 miillio VW diesel ugyeben perel.

    Sor meg Kina is most kezdi a diesel-csalasnak a kivizsgalasait.

    Nehant VW vezerigazgatok bortonben mar is, s az csak a kezdete.

    Sot ma mar a Relault is ugyanazzal a csalassal volt elkapva.

    Szakertok felnek, hogy mire ennek vege VW-talan nem letezik majd.

  • ” A POLITIKA VALTOZZON NE A KLIMA.”

    EZ IS MUTATJA A MAGAYROK SZERENCSETLENSEGEIT !!

    Egy kepviselo holgy a politikat ohajtana valtoztatni nem a klimai pusztitasokat.

    Sajnos a klimai allapotok valtoznak, mert az emberiseg oriasian novekedo szama okozza azt.

    Naponta, sot percenkent tobb embeileny el ezen a Foldon.
    S mindeki jobban ohajtana elni,ami rohamosan novekvo klimai pusztotasokat okoz.

    A kepviselo-holgy talan sikeresebb lenne idejet tolteni nem az utcan plakattal, hanem egy mukodtetheto klima es termeszetvedo torveny javaslatan dolgozni.

    Persze hogy azzal sikerskedhetne az egyuttmukodesre lenne szuksege ,nem az ellensegeskedes terjesztesere.

    A politika NEM valtozik !!!

    Az alapjaban, egyuttmukodest kovetel, mint; „megvakarom a hatadat, HA te megvakarod az enyemet.”

    Az a politikai sikeresseg leg-alapvetobb elve !!!
    Miert keptelen a magyar azt meg probalni is ???

  • Bendeguz79
    2019 június 26
    4:16 du.

    kompetencia kiiktatása usa módra a majmok másolják… de a „tréfa” az, hogy a saját eladásaik ettől nem nőttek egy jottányival sem

  • Bendeguz79
    2019 június 26
    4:16 du.

    mihez képest és mennyivel? az, hogy 40 szeresen az teljesen nevetséges azaz lett belőle dieselgate VWgate russiagate, chinagate, és amit amit még akarsz… soha senkit sem érdekelt volna az egész, ha az a némber valahol usa-ban nem lát abban fantáziát, hogy gyorsan meggazdagodjon és feljelentette …kapva kaptak rajta és most van Toyota, KIA, Infinity, Hyunday, de nincs Chevrolet, nincs RAM, nincs Chrysler, nincs Ford azaz az usa nem nyert semmit mert a kártérítéseket személyre szabottan fizették… a VW már elektromos autókban „utazik” azaz újra a kompetencia csúcsain van, mert ténylegesen az a jövő méghozzá a közeli jövő (lásd Tesla amely még nem tudott, mert nincs elég támogatója, sőt fúrják ahol érik)

    szóval a vége egy hatalmas szarrágás és ócskavas halmazok amelyekkel majd az usa nem tud semmit sem kezdeni szokásához híven azaz majd ott válnak a természet részévé a valamelyik usa sivatagban tovább szennyezve a környezetet senki sem nyert de hatalmas szájtépés van róla

    AZ A GOND, HOGY SEHOL SEMMIFÉLE ÖSSZEHASONLÍTÓ SZÁMADAT NEM FÉRHETŐ HOZZÁ! csak azt brekegik, hogy bizonyos vezetési helyzetekben bizonyos modellek a szövetségi törvény határértékeit túllépik (és hogy az milyen borzasztó)

    General Motors and Toyota had their massive scandals. Now it’s Volkswagen’s turn. The company, which owns 70 percent of the U.S. passenger-car diesel market, is in major trouble for cheating on diesel-emissions tests. After years of promoting “Clean Diesel” as an alternative to hybrid and electric vehicles—the company even marched on Washington with a squadron of Audi TDI models—Volkswagen is stewing in its own toxic vapors. Here’s our handy guide to what’s happening.

  • talalom
    2019 június 26
    4:23 de.

    Kedves Margitka! Egyetértve a véleményeddel, szeretném továbbgondolni a tóthpéter jelenséget:
    Az idö bizony nagy úr, eddig senkinek sem sikerült megállitani egy szemvillantásnyira sem.
    Csakhogy, köztudott hogy a jó-bor annál nemesebb és kiválóbb minél öregebb.
    A ganaj is érik, trágya lesz belöle – végül is ilyen értelmben az is „nemesedik”

    Ezért nem zavar engem az idö, – bár be kell látnom azt is, hogy a hölgyeknek természetüknél fogva azért kicsit, vagy illemböl néha többet muszáj törödni a külsövel is, és nem csak az ízzel (a beltartalommal)
    Ezért érthetö ha néha „zokon veszik” a koruk emlegetését.
    Mert muszáj, na! 🙂

  • RODEO;

    Megdobbento hogy menmnmyire esztelen es ertelmetlen vagy !!!

    Ostobasagaidat ismeteled allandoan, a tenyeket nem ertelmezed.
    Sajnos semmi mast nem reagalhatok ostobasagodra.

    Olvass, probald ertelmezni az asatokat.

    Ha azt keptelen vagy fefogni es ertelemzni, en keptelen vagyok segiteni !!!!

  • Pomogács, nálam vitted a trófeát a hsz-soddal. Becsüllek, hogy ezt a sok okost mind elolvastad… Én ezeket már átugrom..

  • Már Megint Jönnek a Pomogácsok
    2019 június 26
    5:50 de.
    És Te vagy valaki?-nem tudom-üdvözletével

  • Tüske Zsófia

    orsós elemér: tetszik-e neked vagy sem – a választási csalás még akkor is választási csalás, ha erre az általad utált gyurcsány hívja fel a figyelmet.
    ha figyeltél volna a választáskor és követed a jeleket, neked is feltűnt volna.

  • Tüske Zsófia

    ferenct a globális környezetvédelmi katasztrófa veszélyére már több évtizeddel ezelőtt felhívták a figyelmet a tudósok. Hogy a világ, a multinacionális vállalatok és a kényelmes emberek a jóléti társadalomban eliminálták ezt a veszélyt, az most a fejünkön csattan, többek között azért is, mert Kína lakossága a gazdagodása során egyre nagyobb mértékben vásárolt autókat, a környezetvédelme meg gyerekcipőben jár.
    Az, hogy a technikai feltételei meg lettek volna a katasztrófa elhárításának, mit sem jelent: a megszokás és a kényelem érdekében pont azt teszik az emberek, mint maga: bagatellizálják a problémát. Aztán, ha belenéz a szakirodalomba, azt láthatja, hogy egyre többen kongatják s vészharangot: növények és állatok sora hal ki, az esőerdőket mértéktelenül pusztítják, a gleccserek olvadásával komoly veszélyt jelent a Golf áramlat leállása. És ugyan mindennek a megelőzésére vag ylegalább mérséklésére már több évtizeddel ezelőtt lett volna lehetőség, a mindenféle lobbi és a megszokás mégis megakadályozta azt.

  • Tüske Zsófia

    Gabriel, a korosodás jelensége, hogy érlelődnek a dolgok sok mindenben érvényes, de az emberi ostobaság esetében nem: Aki fiatalon egy idióta volt, annak az állapota idősödésével javulás helyett romlani fog.

  • Áder kijelentette, hogy de, mi mégis betartjuk a klímacélokat, és hogy igenis nálunk csökkent leginkább a széndioxid kibocsájtás, és nodepláne, több ezer hektárral nőtt az oxigént termelő erdőterület Magyarországon.

    amit nem értek: akkor most a Kárpát-medence Megmentője csak jusztis vétózott, vagy csak megártott a hőség a beosztottjának? azon felül jó ez a széndioxid-kibocsájtás duma, különös tekintettel, ahol mérik, azok ipari méretű kibocsájtók, amik, ugyebár, nálunk nincsenek, ám a szegénységük miatt műanyaggal, ronggyal, hulladékfával, kartonpapírral, műanyaggal tüzelők rendesen beletesznek!

    aztán ott van még az a bizonyos erdőterület. na ja. egyszer biztosan fognak oxigént termelni, de az még sok év múlva lesz. az erdeinket pedig MOST irtják. Áder ugyan, milyen térképet nézhetett?

  • gyuri10
    2019 június 25
    4:43 du.

    Már megint mások őv alatti szerveivel és ürülékével törődsz!
    Neked már finganod sem kell kedves Gyurka.
    Elég ha levegőt veszel és kifújod.
    Egyből trágya-szag lesz .

    De ez igy helyes mert
    a magadfajtának kímélnie kell a popsikát
    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • tóth péter
    2019 június 27
    3:33 du.

    Nemtudom tudod e hogy nemtudom kivagy e ?
    Egyáltalán vagy e ? Vagycsak Hitler szellemének vagy e a reinkarnálódása?
    Aztán mostan itten lebegsz a bástya foga felett, mint valami Hamleti Édesapa baljós szelleme ?

  • A vizsgazott magyar folyami-kapitany meglatasaira;

    Ha maga elhinne,hogy rohanni a Walmart-ba „energy-saving” izzot vasarolni, vagy a tozsden a „carbon-trading”-el spekulalni vissza-allitana a Fold klimajanak karositott eredmenyeit, hat talan elajjitani probalna az olvasokat?

  • Meleg van magyarorszagon?

    Ma Franciaorszagban ket varosban a 45 fok feletti meleget elvezzteek a franciak.45.1 es 45.9 Ceksiust.

    Talan hevesebben szukseges lehetne szidni Orban=t?

    Vagy tohajanak „energi-saving” izzot vasarolni, a Nobel beke-dijjas Al Gore megallapitasa ami majd visszaallitja a Fold klimajat a jegkorszakira. .

  • Bendeguz79
    2019 június 26
    4:16 du.

    gizi, mint már írám máshol neked, ez a kompetencia kilövése ágyúval, a saját dieseleiteket senki sohasem viszgálta, különös tekintettel azokra a borzalmas kőkorszaki diesel mozdonyokra, amelyek mást sem csinálnak mint szennyeznek és lassan gurulnak, mert a pálya nem bírja el a 65 M/h nál nagyobb sebességet, személyszállítás meg -gyakorlatilag- nem létezik vonattal és az autóbuszaitok is a világ bűzmirigyei szennyezés kapcsán de azokról senki sem lesz gazdagabb, nincs kompetencia hozzájuk, mert a világ normális része villanyvontatású és hybrid…

    a VW mint már írtam átállt (így múlt időben) elektromos autók gyártására, úgyhogy fel kell kössétek a gatyát, hogy azt is kilőjétek… a RAM mennyi szennyező anyagot lövell ki a 8,5 literes (2,5 gallon?) diesel rettenetesével?

    de azért irkáljál ilyeneket semmi sem lesz jobb vele „csak”
    -végre- nem lesz vevő a sok szennyező fósszilis energiaforrásra, a jövő és a jelen nukleáris és elektromos ti meg vagytok a kőkorszakban és még véletlenül sem fejlesztetek semmit ebben sem, pedig az a leglegleg ország de hát egyszerűbb kosárlabdával milliomossá válni az még csak egy beruházás, és milyen hasznos?

    brühühü

  • Remelve majd az europaiak is hozzaszoknak ami mar ment jo-ideje a Fold-klimajaval.

    A szakaertok jeleztek ezt mar regen,s bizonyara az adataik alapjan ez folytatodni fog vilagszerte.

    A nyarak nem csak melegebbek es szeszelyesebbek, amig a telek mutatjak hasonloan az erosebb es szeszelyesem viharosabbak.
    Tobb es nagyobb erdotuzek.
    A tengervizek-szintje emelkedik, a termeszet pusztul, a sivatagok novekednek, a viharok erosodnek es rendszerellenesek lesznek.

    A termeszet ,ugy a novenyvilag mint az allatvilag pusztulasa gyorsabbodik.

    Ugyanakkor az emberiseg novekszik szamaokban, mindenki jobbeletet ohajt, ami tobb energia-felgasznalast kovetel, s az nagyobbmeretu termeszetpusztitast okoz.

    Nem csoda, hogy az ultra-gazdagok gyakrabban hivatkoznak a Mars-ra-valo ut-celnak a Hold utan a vulaguri kuyayasokkal.

  • Tüske Zsófia

    Nincs igazad, vagyis dehogynem. Hiszen pontosan azt állitod amit cáfolni akarsz:
    Te azt mondod, hogy „”aki fiatalon idióta volt, az idösen „tök-segg” lesz””

    Én sem azt állitottam, hogy idövel mindenki bölcs lessz.
    Hanem Margitkának pontosan arra a megállapitására céloztam amelyben azt elemezte, hogy egy itteni náci höbörgö már fiatalon az egyike volt a „ganajoknak”, erre mondtam, hogy az is „beérik” vénségére.

    (a jó bor tovább nemesedik, a szar bor pedig megecetesedik)

  • Ferenct
    2019 június 24
    4:33 du.

    jól hangzó zagyvaságot adtál elő, különösen az elhárításról. gondolom, a jégkorszakot is az okozta, hogy akkor még nem volt meg az elhárítás technológiája.
    nos, egy kis TIT, csak itt, csak most, csak neked: a szén-dioxid légkörbe juttatásának csökkentése, mint klímacél – dekarbonizáció – azt eredményezi, hogy csökken a légkör szennyezettsége, kevesebb felhő képződik, ezáltal több napfény jut el a talajig. ennek sajnálatos következménye a felmelegedés fokozódása, ami még a mérsékelt övezetben is erősen érzékelhető. mi több, a sarki jég is olvad miatta, ami meg tengerszint emelkedést eredményez. nu, amice, szerinted hol bontható meg ez az ördögi kör?

  • gyuri10
    2019 június 25
    4:43 du.

    „Minimum 2 légszennyező van,egy biciklista nyugger@ és egy gólya@. Szerencsére sok-sok ezer kilométerre boldogítják egymást(fingják tele a levegőt)”

    Hát kéremmmm !
    ITT VAN Gyurka magvas véleménye a légszennyezettséggel kapcsolatban.

    Ennyit tudott kinyomni magából, a topic témájához.

  • D.Bernstein
    2019 június 25
    3:49 du.

    Google —-> „Velence víz alatt”

    Csak szólok…

  • Presbiter
    2019 június 24
    11:36 de.

    Nem feltétlenül, mert például a korszerű világítótestek már kb 80 % hatásfokkal működnek.
    A fotonoknak meg ugyebár csak impulzusmomentumuk van szerencsére..

    Aztán az sem mindegy mekkora hatásfokkal állítják elő az energiát. (Ezzel nem Paks II mellett kardoskodok mert az kissé bűzlik.)

    Végülis..lehet követni ennek a HUNT*.-nak a javaslatát:
    Vissza a mezőre, mindenki faekével szántson, és maga szőjje a pendelyhez való rongyokat.Ez a Pol-Pot féle kambodzsai Vörös Khmer modell.

    De visza lehet mászni a fára is. Egyesek már amugy is ott tartanak agyilag: üveges szemekkel ,bambán nézik a homályosan villóddzó képernyöt és közben rángatóznak a 4.6- os verziójú digitális HiFi – ből áradó szimpla tam-tam ütemére.

  • Presbiter:

    És a forgó-gépek hatásfoka is eszméletlen módon feljavult amióta ezeket a neodymium mágneseket használják.
    Vagyis a forgómozgás nem melegíti a légkört.
    Annyira.