Elbaltázott nemzedékek

2019 július 19 11:21 de.149 hozzászólás

Egy tanulságos ütésváltás a Kanadai Magyar Hirlap komment-mezõjébõl (rövidítve):

slapaj
– Sokunk álláspontja (sajnos szomorú de igaz) szerint az Akadémia, elavult a kutatások rendszere meghaladta önmagát… … nem akarják feladni a kényelmes, biztos, teljesítményt nem követelõ kifizetõhelyeiket, ezért inkább elhitették a sajtó és a közvélemény erre fogékony részével, hogy a kormány az Akadémia létére tör…

Tüske Zsófia
slapaj, te ott osszad az észt és reformáld az akadémiát, ahova bekullogtál. szart sem tudsz a magyar tudományos életrõl…
A tehetségtelen középszer mindig szívesen rúg bele olyanokba, akiknek a cipõje talpáig sem ér fel. És azt hiszi, hogy a rúgás után õ majd nagyobb lett.

Almási Alma
Köszönöm, Zsófi.

slapaj
– Nem kivánnék visszaélni szellemi fölényemmel, még akkor sem ha egy életvitel szerint aberrált, nyugger, itt nõi néven pötyög, beírásomra vetítve mentális nyomorát!
Random transzgender KO !
– A borostás Almási Alma puszit int, a bajuszos Tüske Zsófiának…
– Apropó Gejza, mikor lesz újra lófarkad ?

Almási Alma
Hát… humoros, az nem vagy, de ízléses… Na, az sem.

Gabriel
A slapajnak valahol igaza van… …Mert az hogy ma magyar-földön megint ilyen kormányzat van, az nem az ö generációjának köszönhetõ… …”Tetszettek volna akkor forradalmat csinálni…!!!”

***

Bevallom, elsõ pillanatra nagyon nem tetszett nekem ez a kis eszmecsere, és nemcsak az itt nagyrészt kihagyott ocsmány egymás-gyalázás miatt, hanem fõleg a megnyilvánuló oatoba vélemények miatt. Ám én nem szoktam a saját pillanatnyi indulataimat szabadon engedni, mert engem arra tanítottak, hogy mielõtt bármit szólok, gondoljam át.

Nos, Gabrielnek (de NEM slapajnak!) igaza van.

Nem abban ugyan, hogy forradalmat kellett volna csinálni. Mert akkor mi történt volna? Agyonlõjük Kádárt (mint a románok Ceausescut), bebörtönözzük az ismertebb MSZP-seket, elkergetjük a zsidó liberális ávósivadékokat… Persze Bayer Zsolt, Torgyán József, Csurka István hatalmas forradalmi igazságbeszédeket mondtak volna országszerte, és végül már 1990-ben megválasztottuk volna az ország bátor forradalmár üdvöskéjét, aki elkergette az oroszokat, és aki nyolc évvel hamarabb elkezdhette volna az ország szétverését, és bekebelezését. Nekünk meg a lelkülkön száradna néhány száz halott, akik teljesen feleslegesen pusztultak volna el a forradalmi csatározásokban, meg a végsõ nagy igazságtevésben. És mégis ugyanitt tartanánk.

De azért az én nemzedékem tagjainak nem lehet teljesen tiszta a lelkiismerete, és ebben van Gabrielnek igaza. Mi már egész életünkben békében és a jobb jövõ reményében éltünk – hála elsõsorban a világpolitikának és a német-francia kiegyezésen szervezõdõ EU-nak, de azért volt nem egy problémánk, ami felkavart, amit intellektuálisan vagy érzelmileg fel kellett dolgoznunk az életünk során.

Hogyan történhetett meg az, hogy egy természetes földrajzi keretek között ezer éve mûködõ ország együttmûködõ népei egyszer csak a saját hazájuk ellen lépjenek fel? Hát az hogy eshetett meg, hogy egy nagy birodalom maradványain élõ népcsoportot, amely beilleszkedve tehetségével és pénzével szolgálta a hazáját, ukmukkfukk gyökerestõl kiirtsanak? Hogy egy vadonatúj, eredendõen humánus elveken alapuló társadalmi berendezkedés szörnyû diktatúrává fajuljon? Miért vállalta fel Kádár – tudván tudva – mindazt a gyalázatot, ami a fejére hullott (holott egész késõbbi élete bebizonyította, hogy sem hatalommániás, sem pénzéhes nem volt)? Milyen módszerekkel lehet megélni egy hiú, hatalmaskodó és kegyetlen megszálló birodalom árnyékában?

Ezek voltak a mi feldolgozandó, megértendõ élményeink a XX. század idején. Emellett szegényen és kötelezõ-dolgosan éltünk, jobbára csak a nemesi hagyományokból ránkmaradt protekcionizmus segítségével szerezhettünk magunknak valami kis hitvány kiváltságokat.

De éltünk! És azt akartuk, hogy a gyermekeinknek majd a jövõben jobb legyen. Abban az idõben önálló vállalkozásról, “pénzcsinálásról” nemigen lehetett szó, csakis hivatali elõmenetelrõl. Ehhez pedig mindenképpen diploma kellett. Mi tehát arra törekedtünk, hogy a gyermekünk mindenképpen diplomát szerezzen. Akármilyet, akárhogy. Ezért mindent megtettünk. Bíztattuk, kényszerítettük, kényeztettük õket. Jó állásokat, protekciókat kerestünk számukra, ösztöndíjakat, külföldi utazásokat biztosítottunk, és fõleg, ha szükséges volt, eltartottuk õket a végtelenségig. Ismerek idõs orvosnõt, aki az állástalan fiát harminc éves korában még eltartotta – tán még most is tartja, nem tudom – a pici fiú pedig egész nap ott ült a legmodernebb számítógép elõtt, és internetes játékokkal foglalta el magát. De több hasonló esetrõl tudok. Van olyan 40 feletti ismerõsöm, aki ma is csak alkalmilag dolgozik, ha éppen nincs pénze. És várja a Messiást. Ennek a nemzedéknek az érdemlegesebb tagjai pedig végleg itthagyták az országot.

Azóta kifejõdött ennek a generációnak a másodvonala is. Õk mindent tudnak, hát hogy is ne, mikor ott van a zsebükben az okosteló (jut eszembe, mi csináltuk meg nekik!). Csak egy kattintás az egész. Jól tudják belõle, hogy a vállalkozás az olyasmi, hogy olcsón vásárolunk, és drágán eladjuk. Hogy a gender az meg valami buziskodás. Hogy Kossuth gazember volt, Széchenyi meg egy naiv hülye. Hogy Kölcsey csak egy fûzfapoéta, a finnisták a Habsburgok propagandistái, Rákóczi Ferencet pedig (vagy kit?) nem egy vadkan, hanem a Habsburg császár bérgyilkosa ölte meg. Továbbá a kommunisták szélsõbalos fasiszta gyilkosok, a liberálisok voltaképpen zsidók, a cigányok uborkát lopnak, a demokrácia az, hogy a többség akarata érvényesül miközben a kissebbségnek kuss, a szólásszabadság meg azt jelenti, hogy minden szégyenkezés nélkül szabad nyilvánosan gyalázkodni és tetszés szerint hazudozni.

Õk jól tudják, hogy a könyvek már idejétmúltak, hiszen mind rajta van a világhálón. Hogy múzeumokra, kényszeredett rekvizitum-gyûjtésre semmi szükség, mert mindent élõben lehet látni az õskortól az eljövendõ évszázadokig a Discovery videóin. Hogy az oltások feleslegesek, hiszen azok a betegségek elõ sem fordulnak már. Hogy a környezetünk tele van életveszélyes anyagokkal és leghelyesebb pi-vizet inni (drága ugyan, de “garantáltan nincsen benne semmi”). Tudják a Világegyetemrõl, hogy a Nobel díjasok által felfedezett Sötét Erõ mozgatja (Darth Vader? Soros?), hogy tele van fekete lyukakkal, mint egy sajt, és hogy volt egy zseniális fazon, valami Einstein, aki feltalálta a relativitást, ( vagyis hogy minden relatív), amitõl a vaskalapos tudósok még ma is csak néznek ki a fejükbõl…

***

Nekem úgy tetszik, ez nem csak magyar jelenség. (Talán majd Göllner professzor úr megerõsít vagy megcáfol ebben, ha egyáltalán elolvassa…) Az elbaltázott nemzedékek elburjánzottak az egész elkényelmesedett nyugati világban. Csak mi talán – mint afféle különleges nemzet – élen járunk ezekben is.

Az elbaltázott nemzedékek nem tehetnek semmirõl. Õk így jártak, mert mi elfelejtettük megtanítani õket arra, amit apáink és mi is tudtunk, hogy semmit sem szabad elhinni, hanem mindennek utána kell járni, utána kell gondolni, meg kell érteni, mindenért meg kell dolgozni, tudásért, javakért egyaránt. Degenerált generációkat generáltunk, ez a mi bûnünk.

És õk most – hivatásuk tudatában – fölényesen, nevetve földig rombolják a nehezen felépített kultúránkat. Szétbarmolják a múzeumainkat,
könyvtárainkat, mûemlékvédelmünket. Volt már ilyen szituáció Róma utolsó évtizedeiben, amikor a tudomány, és a mûvészet birodalmát elmebeteg, haszonlesõ cézárok tették a földdel egyenlõvé. Akkor jöttek, beolvadtak és megmentették a kultúránkat a barbárok. Sok vér és izzadság árán. Alighanem most sem ússzuk meg.

Talán majd megint jönek valakik. A semmibõl nehéz küzdelmek árán megint megszületik egy másik, alázatosabb, kevésbé mohó, toleránsabb emberi mentalitás, amely jobban beleilleszkedik az Emberiség, a Föld, a Kozmosz életébe. Aztán annak is lejár majd az ideje, megszületnek a jövendõbeli elbaltázott nemzedékek, és így tovább, megint elõlrõl…

Ha más nem is, de az evolució nem adja fel, hanem mûködik, rendületlenül
a saját szeszélyes törvényei szerint. Vagy hatot, vagy vakot…

Almási Alma

149 hozzászólás

 • az utolsó mondatod mindent visz! a többi…ott előtte…, hát ez az utolsó mondat vonatkozik azokra is, mind egy szálig

  derűs perceket szereztél

  én nem lőttem volna le Kádárt…és nem “úgy” bontottam volna le a berlini falat, “az” valahogy nem sikerült igazán… de hát vannak korporációs érdekek amelyek megpróbálnak -utolsó lehelletükig- mindent vinni… de a történelem mást bizonyít, mint ahogy említéd vala

  mivel én komolytalan vagyok számodra, nem várok semmiféle reakciót… majd mások is mondanak sok mindent, magam részéről nagyon jól megvagyok okosteló nélkül így azután sohasem szelfizek

 • még valami, én kivontam volna a nátót európából is, úgy általában a Föld nevű bolygóról…, és a lockheedmartin friss cipókat gyártana meg kürtőskalácsot, és aki belepofázik az életembe azt meg addig pofoznám, amíg megkékűl és ki nem hűl… és folytatnám a Mézga családról szóló rajzfilmet…

 • Orom olvasni a kedves szerzo meggyozodott hitet az evolucios elv mukodesen.

  Talan majd sikerul az elvesztett ket (2) chromosomaikat vissza-szerezni es majokka evolulni, ugralni a fakon.

  De vajon mi lett szegeny Neandertal elodokkel, akiknek egy-tucat millineummal elobb 120-150 cc-vel nagyobb agyuk volt, s talalt fizikai adatok bizonyitja hunanisabb magatartasaikat.

  P.S.
  Vajon melyik evolucios eszmeket vall a szerzo?
  (Gradual?, Darwinian?, Neo-Darwinian,Guildian?)

  PPS.
  Mi soha nem nevezet, sem gyanitott ‘biologiai-machenism’ sincsen bizonyithatoan feltetelezve ?

 • Kívül álló megfigyelőként:

  Az MTA kutatói hálózata kiszervezésének ki nem mondott oka elsősorban: A kormány politikájával “gyárilag” ellenséges klf társadalom kutatók (szociológusok, filozófusok, stb) tevékenységének korlátozása.

 • Nagyszerű írás Alma! Sok téma, sok megközelítés, de egy konzisztens, alapos, intelligens vélemény. Én is kiváncsi lennék András reakciójára – is. Meg még egy kettőre.. Nem többre:)

 • “És mégis ugyanitt tartanánk.” – írja Almási Alma … és ez igaz. Magyarország fejlődése 1949-50-től leállt, és egy rákényszerített idegen pályára állt. A magyar kultúrától idegen területre került a társadalom egésze, ahol iskolázatlanok tömege került hatalmi pozícióba.

  “Milyen módszerekkel lehet megélni egy hiú, hatalmaskodó és kegyetlen megszálló birodalom árnyékában?” – teszi föl a kérdést Almási Alma? Ahogyan éltünk, kisebb lázongásokkal, amikről hittük, hogy valamit is számít. Nagy haj, alföldi-papucs és farmernadrág, ifi-park és az 1984-es pusztavacsi Békefesztivál karhatalmi tömegoszlatással.

  Aztán VGMK-kal, gebinekkel, kötödékkel, lángossütödékkel. És akiket nagyon zavart a besúgórendszer, vagy mert megfigyelték vagy mert beakarták szervezni, az disszidált.

  Volt egy gyenge kísérlet a rendszerváltás után egy polgári demokratikus berendezkedés kialakítására, de a társadalom teljes egészétől ez idegen volt. A mai állapotok hasonlítanak a kádári időkre, csak most a módszerek kifinomultabbak, és a vegzálás a baloldaliak és a liberálisok ellen irányul. Ma ők az “osztályidegenek”. Viszont az országhatár nyitva, szabadon költözhet bárki külföldre, ott is maradhat, már nem minősül bűncselekménynek és hazaárulásnak. Most éppen egy fiatal kutató, Muraközy Balázs döntött úgy, hogy végleg elhagyja az országot a családjával együtt. Új munkahelye a University of Liverpool Management School lesz.

  (remélem most nincsenek betűelütéseim)

 • Ne reménykedj Alma !

  A kínaiak jönnek a bigyóikkal.
  Meg jön az energiaital még nagyobb mennyiségben.
  És lila neonfényben ázó nyomortanyák tamtam-ja,amire
  rázza magát az új meg a legújabb elbutult nemzedék.
  És a digitális bestialitás.(A fiam alkotta ezt a kifejezést)

 • a Pentagonban lehetne gombát termeszteni elég sötét és nyirkos ahhoz, és az alsó emeleteken akváriumot sok ebihallal, a pompass ott úszkálhatna az örökkévalóság végéig a bolton meg nagyon jó cápaeledel lenne (szegény cápa ilyen rágós mócsing) vagy kilőném a vénuszra ott ropogósra sűlne…holy molly

  a többieket meg kihajtanám a birkalegelőre egyenek mohát… mindjárt rend lenne

 • jaaa, amíg el nem felejtem a netán yahoo t szentté avatnám és bebalzsamoznám, én mondanám felette az áldást teljesen skót szerelésben, whisky vel

 • Drága jó Alma!
  Te jó ember vagy és nem kell kétségbeesni, ha nem értünk mindent ami körüköttünk tőrténik. Ez így van renjén, ha megöregszünk. A jóIsten mindig támaszt jóembereket akik elvégzik az akaratát és nem kell az evolúcióra hagyatkoznunk, (ami csak következmény).
  Hasem igazgatja a világmindenséget az ő igazságos és kegyelmes akarata szerint és szerintem így jó, legyen áldott a neve!

 • Almási Alma,
  az írás tökéletes.Ebből a katyvaszból menekültem ki és ezzel megmentettem az ezer év átkaiból az utódaimat is.Nekem olyan utódaim(gyerekeim,unokáim és már dédunokáim is)vannak,akikre büszke lehetek karrierjük és ambicóik sikere folytán.Saját hazájuk van és senkinek vagy senkiknek sem kell feltenni a klasszikus kérdést:”De ugye nem látni Rajtam”?Mivel a gyerekeim egyetemet végeztek még tudják,hogy honnan menekültünk meg,de az unokák már azt sem fogják tudni magyarul,hogy”jónapot”.Ivritül, angolul és franciául a nagyobbak már most tudják.A Magam részéről Én menekült soha nem voltam,hazatérő igen.Érdekes,nem?
  A megboldogult,egész életét mimikriben élő Bencsics Klári azt hitte,hogy nekem gazsulál azzal,hogy nagy forradalmár harcossá nevezett ki.Erre aztán a geyza nicknevű akárki úgy bukott rá, mint veréb a lóürülékre.Soha semmiféle fegyver nem volt a kezemben 20 éves korom előtt.(19 voltam amikor elhagytam elődeim gyilkosainak jányi féle szenthazáját.)Arra pedig,hogy szinte évente ott”dorbézolom”el esetleg a művész kávéházban vagy a Lotz teremben a vékony kis dollárjaimat igazán nem kérek engedély a KMH mocskolódóitól.
  Elnézést,ha hozzászólásommal fárasztottalak,de kikívánkozott belőlem,mert ezt a témát annak idején nem beszéltük át.
  Üdvözlettel: Gyuri.

 • Göllner András

  @ Almási Alma

  Egy ideje szótlanúl és gyors lépésekkel, helyenként befogott órral haladok át ezen az alúljárón. Mivel megszólított, válaszolnék, de csak röviden, érdekes és szomorú jegyzetére.

  Nem szeretném a teljes szövegét egy két mondatra leszűkíteni, de nekem így csapódott le, saját szavait idézve:

  “az elbaltázott nemzedékek nem tehetnek semmirõl. Õk így jártak, mert mi elfelejtettük megtanítani õket arra, amit apáink és mi is tudtunk, hogy semmit sem szabad elhinni, hanem mindennek utána kell járni, utána kell gondolni, meg kell érteni, mindenért meg kell dolgozni, tudásért, javakért egyaránt. Degenerált generációkat generáltunk, ez a mi bûnünk.”

  Kedves Alma. Ne ostorozza magát ‘s felmenőit. Hogyan is tudták volna maguk jobbra tanítani gyerekeiket, hisz magukat is olyan módon félretájékoztatták a valóság és az illúziók közti határvonal hollétéről mint a mostani okostelefonos kis klambókat. Nem egy Hungarikummal hanem egy általános jelenséggel állunk szemben – azzal ami az utolsó emberi faj természetéből fakad. Mi, a többi álattal szemben nem tényekre hanem a mesékre vagyunk fogékonyak, arra gerjedunk. Itt van elásva az elveszett fejsze nyele.

  Abban az egyre gyorsabban változó, egyre inkább rajtunk kívül álló és érthetetlen tényektől függő világban amelyben gyerekeinkkel együtt élünk, mért is ne hinné el Trumpnak 100 milló amerikai, hogy a tömeggyilkos kóreai elnök a furcsa frizurájával, úgy szereti a népét mintha azok saját gyerekei lennének? Azért hiszi él ezt a mesét 100 milló amerikai, vagy azt, hogy a magyar bugris egy “csodálatos vezér” mert a társadalmi tudatformálás ÖSSZES mérvadó eszköze világszerte nem a tényekre hanem a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, a közönségének “default” kommunikációs beállítottságára öszpontosít, mert azon keresztül keresi a pénzét.

  Mind ennek, sajnos, nem lesz jó vége. Rettentően sajnálom azokat akik utánunk jönnek, mert ebből az egészből csak valamiféle katarzis következtében fogják egy páran túl élni a fajtánkba kódolt vakságot a valósággal szemben. Kevesebb mint száz évvel ezelőtt, és egy csekély harminc év leforgása alatt két alkalommal, 150, 150 miliót kiírtottunk az emberi fajból, a mesemondókra hangolt fetisünknek köszönhetően. Az atom, és a cyber-háboruzás korszakában, ennek többszörösével fogunk végezni. Mint a lemingek, lelkesen haladunk a vesztünkbe. Aki ki meri momdani, hogy baj van, a falkát vissza óhajtja fordítani azt a Slapajok, lábvízkereskedők, a Boda Marcsik, a Trumpok, az Orbánok azzal gyalázzák, hogy utálják a falkát. Rájuk hajtják a falkát. Nézze mit művelnek azzal a négy kis barna bőrű csajjal az amerikai kongresszusban – és kérem ne értsen félre, én rájuk se bíznám a hátizsákomat. Azok is csak okostelefonosok. Saját mesevilágukban éllnek.

  Kedves Alma. Az egyedúli emberi magatartás mostmár, kortól függetlenül, a szembefordulás. Mese nincs. Meghallt Andersen.

  Kellemes hétvégét családjának és szeretteinek, és elnézését, de tényleg tovább kell állnom. Kérem, bátran továbbítsa idelenn vagy akár odafenn üzenetemet.

 • Geyza
  2019 július 19
  1:46 du.

  @g azaz zsuzsi, az Apple miért nem versenyképes a Huawei -jel? itt erőteljesen hirdetik a Huawei termékeket, mert a közönség inkább azt veszi, jobb, az itteni vásárló nem hülye…

  egyre inkább azt tapasztalom, hogy a minőség és az elfogadható ár az kínai termék… lehet, hogy a $15,00/h usa minimum órabér már nem old meg semmit? a vásárlókosár tanúsága szerint az usa egységsugarú állampolgár vagy másképpen bérrabszolga, hitelből él és a tv rádió tele van hirdetésekkel, hogy hogyan lehet konszolidálni a már fizethetetlen hiteleket, sőt azt is láttam, hogy a 18,90-28,70% -s hitelkamatokat le lehet csökkenteni és aszerint törleszteni, mert rájöttek, ha tövább inflálódnak a stagfláció közepén akkor nyílvánvalóvá válik a teljes csőd

  a többi rablómese

  nem kellene annyira erőlködni, már szarszaga van és akkor Holdra meg a Marsra ott nincs senki akit ki lehetne zsákmányolni! mi a frászt keresnek ott? vagy kiviszik Afganisztánt a Holdra? hahahahahaha

  az F-35 meg egy kalap….szóval csak arra nem jó amire hirdetik

 • Szegény Ágnes is elment, Elhunyt Heller Ágnes, kilencven éves volt. Egyre kevesebben vagyunk csenevészek akik még tudunk magyarul.

 • Rohadeo,
  áldást vagy másnéven nekrológot Natanjáhu helyett a saját fattyaidra mondjál és azután majd Én mondok teutánad.Senkiházi nyilas tetű voltál és maradtál.Szép lenne,ha Bolton helyett te kerülnél cápa-közelbe. Erre a műsorra befizetnék.

 • “még valami, én kivontam volna a nátót európából is, úgy általában a Föld nevű bolygóról…”
  Egy olyan kultúrában, amely a hatalom (fegyveres) gyakorlásán alapszik? Rodeo, nagy marhaságot csináltál volna.

 • “Mi soha nem nevezet, sem gyanitott ‘biologiai-machenism’ sincsen bizonyithatoan feltetelezve ?”
  Rá se ránts, Bendeguz, itt most a társadalmi eszmék evoluciójáról van szó, a biológiai evolució az egy másik dolog…

 • “Az MTA kutatói hálózata kiszervezésének ki nem mondott oka elsősorban: A kormány politikájával “gyárilag” ellenséges klf társadalom kutatók (szociológusok, filozófusok, stb) tevékenységének korlátozása.”
  Ja, igen. Az eszmék evoluciója ilyen kisszerű látszat-igazságokon alapszik, kedves Ferenct…

 • Almási Alma!
  valami nagyon hiányzik a cikkből, annak valós elemzése, hogy mi is volt valóban 1956, 1968! az én elemzésem szerint mind a kettő és az összes többi is beleértve a berlini fal lehullását semmi más nem volt, mint rezsim váltás vagy annak sikertelen kísérlete!!! ebbe beleértem a szamizdat “mozgalmat” is, amely egyértelműen és a mai információk és aktuális események alapján kristály tiszta, hogy a csúcs a Thatcher budapesti látogatása volt, amikor a vaslédi felismerte, hogy annak alapján amit ő maga látott, az ellenség életképes és minden áskálódás ellenére és COCOm meg hasonló szemétségek ellenére műxik és nem csak túlél, hanem jól él mert össze kell hasonlítani az akkori brit belső helyzetet és az usa reagan idején nem volt egy kánkán!!!

  piacok hiányoztak és friss munkaerő a brainstorming és a braindrain ezutóbbi leginkább nem hozta a várt eredményt, és pontosan az hiányzott a kapitalizmusból ami nem része sohasem a tervezés!!! a tervgazdálkodás lehetővé tette és teszi a gazdálkodást az összes eszközökkel és eredményesen…

  a túltermelési és hiányválság egyszerre a kapitalizmus betegsége

  na majd mondtok mindenfélét még a lila fényekkel világított kapitalista valpurgis éjt

 • Kedves Drizari, ha végigtekintünk a történelmünkön, mást se látunk, mint azt, hogy folyton egy “tőlünk idegen” pályára álltunk. Ez volt maga a honfoglalás, a kereszténység felvétele, a lengyelekkel és az oroszokkal létrejött zavaros viszonyok, a törökkel vívott furcsa háború és a szultánnal való “kiegyezésünk”, aztán ugyanez Habsburgban elbeszélve, majd a kommün, majd Trianon, azután Horthy uralma, és végül Rákosi. Egyedül Kádár próbált itt valami “kispolgári” társadalmat létrehozni, amely talán leginkább megfelelt a magyar mentalitásnak, persze kellett volna bele egy csepp kurtanemesi íz is.

  De bizony, hogy ez mind a MAGYAR MÚLT, aminek a folyamatosságát soha nem lett volna szabad letagadni, hanem a rendszerváltáskor pontosan onnan továbblépni, ahol éppen álltunk, és nem valami múltbeli eseményhez kötni az új történemünk indítását.

 • Geyza, isten mentsen a tömény kínai kultúrától. Nagybátyám dolgozott náluk 2 évet az ötvenes években. Hát, ha valami idegen tőlünk, az a kínai gondolkodás. Gondolom, erről Amerikában vannak kiváló tapasztalatok. Ne felejtsd, hogy hozzájuk képest a muszlimok a mi Bibliánk népe!

 • T.Almási Alma !
  – Nem lett, jó kedvem dolgozatától… mivel a névtelenkedés mámora Önt, banális már-már depresszív kitárulkozásba sodorta !
  – Egy korrekten végig dolgozott “élet”, megtámogatva ilyen-olyan “végzettségekkel” az őszinte szavakon kívűl, [ami tiszteletre méltó] generációm számára nem tud vállalható tanulságot megfogalmazni…
  – A köldök-nézéstől, sikító frászt kapok !
  – Az igaz, hogy a jelenlegi kereteket, ahol nekünk “fiataloknak” le kell pergetni a sorsunkat, felmenőink hagyományozták ránk…- lelkük rajta !

 • Mélyenszántó gondolatok.
  Lehet, hogy alma néni látta még Lenint ?

 • 1. Kösz Alma!Bár én azért engedékenyebb lennék a fiatalabbakkal – a mi felelősségünket azért erősen érzem. De ennek lehet az az oka, hogy még nem vagyok szenilis, és mindig eszembe jut, miket gondoltam 50-55 évvel ezelőtt. A fiammal is ez volt a bajom: ahogy elkezdtem volna prédikálni, felrémlett, hogy miket mondtam én. Így aztán nőtt, mint a dudva. Nem is volt alkalmam elkényeztetni – már a gimi mellett is dolgozott – szereztem neki munkát: csináld, ha márkás cipőt akarsz! Ismerem pár barátját, a legtöbb jóravaló emberke lett.
  Mindennap beszélünk,gyakran beszélgetünk – többnyire ő keres a problémáival. OK a feleségével is, csakhogy mással foglalkozik, így a közös szakmánk gondjait ketten jobban értjük. Az igaz: érzem, hogy lenéz kissé a “szakszervezetis” (ő mondja így) gondolkodásom miatt. (Szerintem titokban irigyel is ugyanezért.)

 • Rodeo: “…aki belepofázik az életembe azt meg addig pofoznám, amíg megkékűl és ki nem hűl” Na látod, ezért kell az erőszakszervezet,mert lehet, valaki úgy gondolja: akkor én ezt most elviszem-pont. Kinek mi köze hozzá?(Egyébként nekem sincs okostelóm: elég okos “vagyok” magamnak, nem köll hozzám mankó:DDD)
  Ferenc1:Csalódtam. Azt hittem, egy csöndes konzervatív vagy. Aztán ilyeneket írsz:”A kormány politikájával “gyárilag” ellenséges klf társadalom kutatók (szociológusok, filozófusok, stb) tevékenységének korlátozása.” Tudjuk. De tudod, az emberi gondolat olyan, mint a víz: minél erősebben szorítod a markodba, annál kevesebb marad Nálad. És egyik nélkül sem lehet élni…

 • Almási Alma!

  “”Volt már ilyen szituáció Róma utolsó évtizedeiben, amikor a tudomány, és a művészet birodalmát elmebeteg, haszonleső cézárok tették a földdel egyenlõvé. Akkor jöttek, beolvadtak és megmentették a kultúránkat a barbárok. Sok vér és izzadság árán. Alighanem most sem ússzuk meg.””

  Már csak ezért a mondatodért megérte a cikken dolgoznod!

  Azonfelül, hogy valóban majdnem teljes szintézise a számtalan egymásnak ellentmondó, egymást szinte szó szerint agyoncsapó eseményeknek, történeseknek, amelyek az elmúlt századunkat fenekestül felforgatták, és vérben áztatták – vagyis sok értékes mondanivalót hoztál terítékre.
  Amiben igen, ahogy leírtad, mi is benne voltunk és vagyunk, senki de senki nem moshatja a kezeit – persze megjegyezve, hogy azért ne tévesszük szem elöl, hogy nem ugyanaz a szerepvállalása annak aki csak passzivitással vette ki a részét belőle, mint annak aki a okozója volt a tömegek drámájának. És teljes elismerést kell adni annak, aki megpróbált emberséget belevinni a játszmákba.

  Válaszoltál – köszönöm.

  Tanúsíthatom azt is, hogy ez valóban nem csak magyar jelenség ….

  (megjegyezném, – remélem nem önfényezésként fog hatni, mert nem annak szánom, hanem csak igazolásul hogy a fentebb leírtakat mennyire komolyan gondolom – Tehát a megjegyzés: úgy 80 táján elvittem néhány versemet, köztük egy verses novellát Róma végnapjairól az “ÉS” szerkesztőségébe. A felelős átvette őket, nézte, nézett rám és megkérdezte hogy komolyan itt akarom-e ezeket hagyni. Pár nap múlva visszamenve érte, közölte, hogy ugyan semmi gond, de a főszerkesztő azt üzente, hogy az “idő még éretlen” ezek kiadására jelenleg. De magánvéleményként javasolta, hogy szamizdatban megpróbálhatnám. Mondtam, hogy nem a napi politikában kívánok elmerülni, hagyjuk tehát későbbre. Majd ha aktuális lesz…..)

  …. Róma színesre mázolt vaskos falait szinte láthatatlan férgek belülről már üregesre rágták …

  (Brazilban van egy hangyához hasonló kis micsoda, ami a betonból is ementáli sajtot farigcsál – akkortájt még nem ismertem, csak itt később – ami ráadásul a szokásos féreg és rovarirtókra is magasról fittyet hány…. hát …. )

  Most-már nyugodtan leírhatom, hogy nem igazán kellene itt a hölgyeknek véneknek gondolniuk magukat, főleg mivel amikor még majdnem tinik. A kor nem számít …. tehát mindent bele – sok-sok vidám napjaink vannak még – az Apokalipszis Deja_Vu-ját meg hagyjuk a rodeiókra …. 🙂

 • Geyza
  2019 július 19
  1:46 du.

  Az egyik nagyanyám mindig azt hajtogatta, hogy a “világ vége”” akkor jön el, amikor ránk özönlik a “sárga veszedelem”

  Háááát Geyza, hol tartunk mi az ismereteinkkel??

 • Aha, hat az ami tele-talalat lett.
  A nemzeti-sovimizmus, az ami hit your nerve, that is why eliminated it immediately!

 • András bácsi tényleg elmondhatná a véleményét, kiváncsiak lennénk rá ! (Persze a lábvizet mellőzve.)

 • Talán azt kellene megérteni, hogy Magyarország soha nem volt baloldali érzelmű, és ma sem az. Nem volt az a Kádár-rendszerben sem, Rákosi alatt meg egyenesen gyűlölte a kommunistákat. Ennek egyértelmű jelzése volt a négyigenes népszavazás, amit 1989. november 26-án tartottak.

  Emlékszel a kérdésekre? Spoiler: három kérdésben 95 százalék fölötti volt az igenek száma, az egyiknél éppen csak meghaladta az 50 százalékot.

  1. Kivonuljanak-e a pártszervek a munkahelyekről?
  2. Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában, vagy a kezelésében levő vagyonról?
  3. Feloszlassák-e a Munkásőrséget?
  4. Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?

  58 százalék szavazott, 7 szavazóra jutott 5 nem szavazó. Az utóbbiaknak mindegy volt, mi lesz.

  Ezt követte az első szabad parlamenti választás 1990. március 25-én, a második fordulót április 8-án tartották. Érdekességük, hogy az első fordulóban 4,9 millióan szavaztak, a másodikban 3,4 millióan. A 8 millió választásra jogosult közül. Az MSZMP nem került be a parlamentbe.

  Ha egyértelművé válna, hogy Magyarország sosem volt, és ma sem baloldali érzelmű, talán az ellenzék valamikor ezt figyelembe véve, eredményesen léphetne föl a jelenleg regnálóállampárt ellen.
  ___________________________________________________________

  Ezután egy kis kikapcsolódás: vannak ilyen fiataljaink is, közülük Ő az egyik
  .

 • Tudom, hogy Alma – megírta – már nem tudja komolyan venni TGM-et;
  én, ha nem is mindig, de elég gyakran igen. Nem muszáj elolvasni. Különben is… “nincs többé már beszélgetés, és a bal oldali nyelv. A politikai nyelv, az új gazdaságilag hajlított, még inkább elrettentő, mint a tizenöt évvel ezelőtt ” (J.M. Coetzee)
  Nos, tehát egy vélemény:
  https://hvg.hu/itthon/20190716_TGM_Vege

 • Poliakoff
  2019 július 19
  3:48 du.

  Hát igen.
  Kösz hogy megemlékeztél róla,
  megelőztél engemet. A Világban mindenütt elismerték
  és díjjazták tudását, kivéve itthon,főleg az emútt 10 évben

 • Drizari
  2019 július 20
  5:12 de.

  Mondjuk a Munkásőrség sokat tett a saját feloszlatására
  az “attitűd”.-jével. Mondok egy példát :

  Egyszer hozzánk,
  az MHSz Vitorlázórepülő klubbjába,
  jöttek a Munkásőrségtől hogy toborozzanak
  olyan vállalkozó szellemű fiatalokat, akik részt
  vennének az éves nagy-gyakorlatukon mint afféle “ellenséges, erdőben elbújt elemek” akiket ők majd jól megtalálnak. Ez volt a gyakorlat tárgya.

  Háát..jelentkeztem.
  Jó balhé, kaját meg sört ígértek,
  miért ne? Nemiga ?.. : )

  Erre az asztal alatt
  elkezdett valaki rugdosni,
  mondom neki :-Mi va’ ?

  Mire kihívott a teremből
  és leb…szott hogy eszembe ne jusson
  elmenni ! Kérdem -miért?

  Hát mert tavaly ő elment ,
  három napig keresték őket és mikor
  rájuktaláltak azok a szarháziak,
  összevissza verték őket !

  Úgyhogy lemondtam a dolgot.
  Ki lettek röhögve a toborzók.
  Mennyenek a….oda ! A gyakorlatukkal együtt !

 • Gabriel
  2019 július 19
  8:19 du.

  Kina világuralomra törekszik.
  És ez mostmár nemcsak az én véleményem.
  Jól megtanulták a Japánoktól a leckét, a Világháború előtt.
  Hogy hogyan is kell csinálni.Csak valahogy az
  atombombázást kifelejtik a pakliból.

 • D.Bernstein
  2019 július 19
  6:00 du.

  Főzőkanál drágám, FŐ ZŐ KA NÁL
  (Azzé írom lassan hogy megércsed hol a helyed)

 • slapaj
  2019 július 19
  5:35 du.

  Szerinted mi azzé vagyunk itt
  hogy gondoskodjunk a jókedvedről?
  Tévedés kispofám. Szedd össze magadat és ne sipákolj.

 • Igen hosszu lett a vadalkozo-mese a ‘kis-olaszorszagbol’, az igerete ellenere.

  Persze HA ismet sajtofonok lehetne meg egyszer maskent hangzana sorai.

  Bizonyara ‘szin-vak’ a KMH vezerigazgatoja.
  Mert a negy congressusi jihadi-nok csupan eggyike Afro, egy az etyopiai munkas paradicsombol menekult, sotet-boru, de NEM Afro.
  S a negyedik sokkal vilagosabb boru mint mind a Gollner csalad.

  Nem Alma, a biologiai elkepzelese az csupan az.
  De sajnos a tarsdalami es nemzeti alapokon eppen az ellenkezoje folyik, a de-evoluciojuk, vagy irjam inkabb degeneraciojuk.

  Meg ‘talalom’ is ugy veli mert meg sajat gyermeket sem sikereskedett megnyerni.
  Na az igen sok “irigy”-kedesre ad jogot.

  Gabriel megfeleloen jelezte hasonlitasat a Romai birodalom erkolcsi foszlasahoz.

  No de ne sirankozzanak, egyre tobben menekulnek a magyarok nyugatra, nem keletre, de az uj EP elnok eros meggyozodesevel igerte hogy majd veghez viszi az EP celjait barmi modon is, meg az imigracion is.
  Talan az majd fel-lenduklesuk lessz ?

  Az talan majd veget fog vetni sirlamas panaszkodasaiknak!

 • Almási Alma
  2019 július 19
  4:50 du.

  Egyikből sem kérnék.
  De ezesetben másra céloztam:
  A világ kínai gazdasági “leuralására”
  Már látható hogy egész iparágakat, meg kiskereskedelmeket
  tettek tönkre az államilag dotált és rabszolgamunkával előállított koppintott filléres gagyijaikkal, megtetézve az államilag dotált szállítási rendszereikkel.

  A receptet is a japánoktól lopták :

  Előbb a gazdasági benyomulás minden, mások érdekeltségi köreibe tartozó piacra a szar árúikkal,(eleinte olcsóért) aztán az adott országok gazdasági függőhelyzetbe hozása, (adósságcsapdák) végül a fegyveres konfliktusok.

  Már mindháromra vannak kínai precedensek.

 • Tüske Zsófia

  Alma, Albert Schweitzer már az ötvenes években írt önéletrajzi regényében megírta, hogy a szellemi hanyatlás korában élünk.

  Vess a mókusok elé, de nekem nem úgy tűnik, hogy a római birodalom szellemi érékeit a barbárok mentették volna meg.
  Elég csak megnézni, mi lett a csodálatos városból a korai pápaság évei alatt. A barbárok lerombolták a csodálatos épületeket, amit a plebs széthordott építőanyagnak, pusztultak a tökéletes vízvezetékek, a mocsok elöntötte a Forum Romanum-ot is, a csatornarendszer tönkrement és a szennyvíz masszív járványokat okozott a kora középkorban is. Pusztult a tudomány és a kultúra, bár vannak olyan hangok, miszerint a sötét középkor nem is volt annyira sötét.
  Mindenesetre a felvilágosodás sokat lendített a “keresztény kultúrán”, amely akkoriban csak egy szűk réteg számára volt elérhető – értékeit éppen most dobják ki a szemétdombra a Mammont imádók és süllyesztik vissza a lakosságot a vegetatív állapotba, ami a mit eszünk, mit iszunk, mibe öltözködünk kérdéskör köré szervezi életét. Aki meg megteheti, életét a pénzért megszerezhető dolgok iránti hajszában éli.
  Én nem tudom, ki mit rontott el, mitől halt ki az érdeklődés és az igazság iránti kíváncsiság egyesekből – mindenesetre azt tudom. akinek hajtania kellett a nehezen elérhető tudásért, annak érték volt a tudás, a gondolkodásra ösztönzést a nehéz helyzetek inspirálták. Az elkényeztetés káros, mert túl nagy kényelemre szoktat, amit ingyen kapsz, annak nincs értéke. Így alakulnak a mamahotelek örökké kiskorú haszontalan és persze végső soron boldogtalan tagjai, akik képtelenek magukat ellátni, vagy bármi hasznosat létrehozni.
  Van az a klasszikusnak mondható, az indiánoknak tulajdonított szálllóige: “Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető.”
  Kényelemre rászoktunk, de az önmérséklésről elfeledkeztünk.

 • gyuri10
  2019 július 19
  3:50 du.

  Szerinted itten nekünk most miközünk van ebben a topic-nan a vélhetőleg sikkasztó izraeli miniszterelnökhöz?

  Csak addig maradhat az mig fenntartja a háborús konfliktust.

  Mert ha lezárul, Izrael Állam Főügyésze azonnal vádat emel ellene !

  Izrael -egyenlőre még- egy demokratikus és liberális ország, dacára annak hogy olyan patkányevők rongálják a hírnevét mint például te aranyapám. A hazudozásaiddal és mocskolódásaiddal.

 • Rodeo11
  2019 július 19
  3:43 du.

  Beszéld meg Gurltizzel
  Két jóasszony (te meg a Gurl)
  szépen el tud társalogni ezen.Engemet nem nem érdekel.

 • gyuri10
  2019 július 19
  3:27 du.

  Ebben a HSZ.-edben is van vagy 3 magvas hazugság.

 • Ferenct
  2019 július 19
  1:18 du.

  Gratulálok neked !
  Tapsolni is kell a “másként gondolkozok” korlátozásához.
  A régi Szovjetúnióban jó szónok lehettél volna valamelyik SzK(b)P kongresszuson. (Vagy most Kínában)
  A népi küldöttek falták volna az okosságaidat.
  (Mimást is tehetnének ? )

  De igy … csak kiröhögünk az avíttos véleményedért.

 • Idén július elején még interjút adott a Neokohnnak, ahol kérdezték arról is, egykori cionistaként miként tekint Izraelre. Heller elmondta: mindig megvédi Izraelt minden ellenfelével szemben, de az ottani kormányt nem okvetlenül védi meg.

  /Heller Ágnes/

 • Almási Alma,

  a politikusok csak visszatükrözik a választói akaratot. Ezért lépett visszafelé az ország a rendszerváltás után.

  Persze lehet mondani, hogy a “nép” csak azt akarja, amit a politikusok a fejükbe töltenek, de ez nem így működik. Sokszor használják fórumokon az “agymosás” szöveget, ha ez így lenne, nem lett volna rendszerváltás. Látszólag ma is folyik “agymosás”, az ellenzék ezt ingyen krumpli osztogatásban látja.

  Nem igaz, sokan félelemből és a családjuk túlélése érdekében szavazza kétharmadosra a Fideszt. A többi meg pont azért szavazza, mert most él jól az állami megrendelésekből, a vissza nem térítendő pályázati támogatásokból. És továbbra is akar ilyen támogatást, meg állami megrendelést, de az állását (vagy közmunkáját) féltő is szeretne túlélni. Akiben van kurázsi, az kapja magát és külföldre költözik.

  És ismétlek: Magyarország soha nem volt, és ma sem baloldali érzelmű. Csak vannak baloldali érzületűek, nagyjából annyian, amennyien összejönnek egy-egy demonstráción. De általános szolidaritás köztük sincs.

 • Tüske Zsófia
  2019 július 20
  11:17 de.

  Naigen.
  Újkori barbarizmusban élünk:
  A tam-tam dobok ütemére rázzák magukat
  a jó emberek a “szabad-szex templomaiban”.
  Megfejelve az utóbbi évek “rádió-idiótizmusával.
  Egyesek már ott tartanak hogy egy ajánlott levelet
  sem képesek feladni az okostelefonjaik segédlete nélkül.
  Láttam egy spínét a helyi Postán aki még avval sem tudta !!
  A postás leányzóval jókat röhögtünk az idiótán mikor elhúzott.

 • Kővendég
  2019 július 20
  5:49 de.

  TGM.-et én kerülöm.
  Ha meglátom a képenyőn,
  inkább leszaladok egy sörért.

 • Geyza
  2019 július 19
  1:46 du.

  @g tényleg nincs semmi remény, csak hogy tudd:

  borvörös brokát sötétítő függönyt vettem, csodálatos anyag, csodálatos kivitel, csodálatos ár (bekopogtak az ajtómon és átnyújtották) 3 nap alatt…,
  fejhallgató, 5.1 surround sound system a barátom felájonlotta eladja nekem az övét C$500-ért én meg megtaláltam C$39,50 -ért ugyanazt!!! a tech specs az utolsó tizedesig azonosak!!!! és tudja, mert már hallgatom, ha telefonnak használom stereo ha zenére akkor 5.1 és adja a teljes frekvencia spektrumot és a dinamikát 105dB+

  MADE IN CHINA ezt akkor láttam amikor kibontottam a csomagot, én nem keresek kínai árút, én minőséget és elfogadható árat akarok házhoz szállítva és ez jött össze a sok száz másik amit itt most nem részletezek

  a többit nyeld le és ne akadjon meg a torkodon… de a világ már nem az amit te elképzelsz!

 • Almási Alma
  2019 július 19
  4:50 du.

  mint amolyan komolytalanka, beszólok!

  van egy előnye az ázsiai munkamódszernek, nem háborúzik, szorgalmas, és pár ezer év kulturális múltja is van… és egyre jobban fizet… tudtommal főleg az usa és a nyugat tette naggyá kapzsiságból és önzésből és most sikítófrászt kapnak mert kitette az indexet és előz (na nem B52-ssel és napalmmal meg atombombával, hanem csak úgy cum trucc elektromosan MAGLEV és 350 km/h val csak úgy sima villanyvonattal…)

  mint írád az evolúció dolgozik, vannak lejárt demagográciák ahol az elnök tweetel és sikoltozik és falaz és vitatkozik a semmiről négy nővel és csúnyákat mondanak egymásnak ahelyett, hogy mindegyik csinálná a saját dolgát és sokkal jobban, mint eddig…

  jó lenne egy kis béke a Földön? Boltonnal nem megy!

 • Geyza
  2019 július 20
  11:22 de.

  nem “egyenlőre” hanem egyelőre! bendegizii mélységes magyar de az még burra brava is!

  ha valami engem nem érdekel azt nem olvasom el és máris nem zavar, tedd azt te is, ha már nem tudod cáfolni

 • Kedves Slapaj, nem értem, mi problémád van azzal, ha valaki (én is) álnéven ír. Itt a fórumon nem az a lényeg, ki vagyok én (fiú vagy lány, hogy hívnak, mi a lakcímem, és mikor üres a lakásom…), hanem hogy mit írok, mi a véleményem, amellyel vitatkozni lehet, vagy tanulni belőle. Hacsak nem akarsz feljelenteni, esetleg kirabolni…

 • Bendeguz79
  2019 július 20
  11:16 de.

  gizi te burra brava, az az elnöknő nato párti pedig a nato az a világ legfeleslegesebbb gittegylete és túl drága, eredménye csak halál és szenvedés

  a migráció megszüntetése azzal kezdődik, hogy a nato és legfőképpen az usa kivonul mindenhonnan és hagyja a népeket békében úgy eltolni az életüket ahogy nekik tetszik és nem a diktátumok szerint mint az a 3 cerkófmajom: pompass, bajúszdilis, és a szőke herceg a tweetmester akarja a korporációk érdekei szerint mint lakájok …

 • Kedves Göllner András, köszönöm, hogy válaszolt, és megerősített abban a meglátásomban, hogy nem magyar problémáról van szó. Bevallom, néha elképedek, hogy a gondolkodásunk evoluciója mennyire “igyekszik” visszaállítani az “egészséges” társadalmi viszonyokat. Szomorú ezt mondani, de amennyiben igaz, hogy túlszaporodtunk, akkor az is igaz, hogy néhányszáz millió ember halála egy háborúban az egész emberiség számára fellélegzés. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a II. Világháború evoluciós szempontból azért tört ki, mert az I. világháborúban még nem pusztult el elegendő ember. Úgyszintén abból, hogy az áltudományok és sarlatánságok egyre inkább lábra kapnak, arra következtetek, hogy a tudomány evoluciós szempontból megmérettetett, és veszélyesnek találtatott. Ezt az írásomat eredetileg ezeknek a gondolatoknak szántam, de írás közben, bevallom, elgyávultam.

 • T.Göllner Tanár Úr !
  – Szegény Alma, Öntől remélt vállalható véleményt élete fő művében felvetett csacsiságasira…
  – Én most őszinte hálaérzettel, bucsúzom Kanada oktatási intézményeitől…(nem nyugdíjba megyek)
  – Beleestem a tanársztrájkba is, és tudom hogy nem nagy pénzekért sokan oktatnak itt magas szinten…
  – Égett a pofám kelet-európaiként a sok, svindler “teacher” tülekedésén az egyetemeken…
  – Ön, nagy szakértője, a lábvíz kereskedőknek, fing-felvásárlóknak, spermahajdereknek, stb. de ebbe a világba, amit abszolút nem ért, hogyan adna cinizmus mentes útmutatást, – mint, emeritus- mondjuk egy mai pályakezdőnek…

 • Kedves Rodeo, a mindenféle rendszerváltoztatási kísérletek hatástalanok sőt céltalanok addig, amíg egy úgy életfilozófia (hogy ne mondjam, egy vadonatúj vallás) el nem terjed a világban. Addig, amíg az ideális egyéni életpálya lényege a vagyonszerzés és az egyéni siker, addig nem lesz változás. A kommunizmus, mint filozófiai elv, amely valami ellentéte és gyógymódja akart lenni a nyugati világ ma hirdetett életelveinek, félresiklott, és megbukott. Most várhatunk egy új, elfogadhatóbbra…

 • Göllner Andrásnak igaza van a mesevilágra való fogékonyságunkat illetően, de én azt gondolom, hogy ez alapjában véve hasznos, mert segíthet elfogadni szörnyű helyzeteket is a kilábalás reményével, és erőt adhat a megfelelő cselekvéshez. Csak jól kell megfogalmazni azt a mesevilágot. Erre valók a vallások.

 • Kedves drizari, hogy baloldali-e a magyar, vagy sem, annak eldöntéséhez először is egy jó és pontos definíció szükséges. Arra a ködös fogalomra, amit ma “baloldaliságnak” szeretünk nevezni megvetően, én nem támaszkodnék.

 • Geyza:
  “TGM.-et én kerülöm. Ha meglátom a képenyőn, inkább leszaladok egy sörért.”

  Nem vagyok abban a helyzetben, hogy véleményedhez hozzá tudjak szólni; amióta gyerekeink vannak, tartunk ugyan tévét (hadd nézzenek néha mese- és természetfilmeket), de én magam elég ritkán nézem; csakis, amikor ki van kapcsolva, akkor is leginkább a hátlap felöli oldalát. Sörért sem megyek le, mert nem szeretem, bár amikor egy ideig Prágában dolgoztam, rákényszerültem a fogyasztására, mert nem akartam, hogy a pincérek fejbe vágjanak, amiért üdítőt, vizet vagy néha bort kérek.

  TGM-től (ahogy némely más gondolkodóktól is Platontól A.Badiouig, G. Agambenig) ugyan olvasgattam egy keveset, de korántsem vagyok annyira művelt ezen a téren, mint az a kitünő kommentelőtársunk, aki oly alaposan ismeri pl. Marxot, hogy ha eléteszed a MEGA bármelyik kötetét, az első lapon valahol beszúrsz egy gombostűt, akkor ő rávágja, hogy a tű a 242-ik, vagy bármelyik oldalon pontosan milyen betűt bökött át.

 • Kedves Geyza, a kínai mentalitás megérne egy külön cikket. De nem hiszem, hogy megírom.

 • Almási Alma
  2019 július 20
  3:42 du.

  ma már egyre kevesebb igazi nagy filozófus van és ha van nem értik, vagy el sem olvassák, meg sem hallgatják! a lebutítás egyre sikeresebb, amit @g ír a postai pénztárnál történtekről az egy a sok közül, akkor ébrednek fel, amikor az ágyban is okostelóval textelnek egymásnak, és utána kijön a számla C$200,00+ ról, addig csinálják

  és a választási ingyencirkuszok is a valaha vagy soha nem létezett demokrácia szemenköpése különös tekintettel az usa ban folyó csinnbummcirkusz teljesen mindegy ki és melyik az egyként működő két pártnak álcázott bullshit a korporációk és a korrupció hű szolgái

  szerte széjjel… O1G csak selejtes másolata ennek

  és remény sincs

  egy van(????) a természetet élhetetlenné tesszük és akkor az evolúció a baktériumoktól újra kezdődhet

 • Konsztantinosz Kavafisz: A Barbárokra várva

  Mire várunk, tolongva mind a fórumon?”

  Hogy végre ma a barbárok betörjenek.

  „A szenátus mért ily tétlen s tanácstalan?
  Miért nem ülnek törvényt a szenátorok”

  Mert várják, hogy a barbárok betörjenek.
  Mily törvényt hoznának még a szenátorok?
  Majd hoznak a barbárok, csak betörjenek.

  „Mért kelt fel császárunk ma ily korán, s miért
  ült ki a legfelső városkapu elé
  trónjára, koronával, ünnepélyesen?”

  Mert várja, hogy a barbárok betörjenek.
  S a császár méltóképp készül fogadni fő
  emberüket. Külön pergament íratott,
  hogy átnyújtsa neki, dicső címekkel és
  jelzőkkel is kicirkalmazta ékesen.

  „Miért jő két konzulunk s a prétorok vörös
  hímzett tógában, melyben ünnepen szokás?
  Mért díszítik őket ametiszt-karkötők,
  és szikrázó smaragd-gyűrűk az ujjukat?

  Miért vették ma éppen arany és ezüst
  művekkel gazdagon mintázott botjukat?”

  Mert várják, hogy a barbárok betörjenek,
  és a barbárt az ilyesmi elbűvöli.

  „Mért nem gyűltek össze a tisztes rétorok,
  hogy szóljanak s elmondják, ami lelkünkön?”

  Mert várják, hogy a barbárok betörjenek,
  s a barbárokat untatják a szép szavak.

  „De mért egyszerre ez a zűrzavar, ez a
  felbolydulás? (Milyen sötét lett minden arc!)
  Mért néptelenednek el utcák és terek,
  s mért siet ki-ki otthonába komoran?”

  Mert éj lett, és a barbárok nem jöttek el.
  S futárok érkeztek a limesek felől,
  jelentve, hogy barbárok többé nincsenek.

  „S most – vajon barbárok nélkül mi lesz velünk?
  Ők mégiscsak megoldás voltak valahogy…”

  [Somlyó György fordítása]

 • Almási Alma,

  oké, dobtam egy lapát borsót a falra. 🙂

 • Almási Alma
  2019 július 20
  3:42 du.

  kösz, az evolúció a természetes kiválasztódás azaz egyfajta verseny az egyedek között a túlélésért! a kapitalizmus ezt a perverzióig fokozta és anyag meg energia pazarláshoz vezetett meg szeméttermeléshez amivel ma már nagyon nehezen tud az emberiség megbirkózni! és ez igazzá vált az emberre saját magára is a több, mint 7 milliárd egyed a Földön megoszlik két nagy csoportra: az egyik a “van neki” a másik a “nincs neki” és ez utóbbi döntő többségben létezik… új vallásról beszélsz? ki van az találva csak perverz módon el lett térítve az igaz és valós demokrácia (amely sehol sem létezik és sehol sohasem létezett) és a valós kommunizmus azaz a valós szükségletek szerinti elosztásra alapozva Magyarországon elég jó próbálkozás volt az 1957-1988 közötti időszak, és pontosan a célkitűzéseit bontotta le a rendszerváltás ami külső erők eredménye, a belsőknek nem sok szerepük volt benne azon túl, hogy a majmokat kiválogatták a szükséglet szerint és mai napig kövérelvtárs és az O1G meg hasonló értéktelen szemét egyedek uralják, mert ők lakájnak is jók és -szerintem- nincsenek is tudatában a nagy butaságukban…

  amit én látok az az, hogy az a bizonyos inga kileng és már a végső pontjához közelít ami a fizika törvénye szerint vissza kell lendülnie és ez már jól látszik, sokan berzenkednek de az evolúció vak és süket és mozog… ha tetszik ha nem…

  mi lett a nagy birodalmak vége? na ez vár a maira is akarja vagy nem nem számít, lesz (van?)

 • Hát,ez az emirátusi biciklista @ már megint több lábvizet ivott ,mint a pekenyócemászt pikkölő,rumoshordóba szorult,kancsal- paradicsom fejű [email protected]

 • Kedves Alma,

  “A semmibõl nehéz küzdelmek árán megint megszületik egy másik, alázatosabb, kevésbé mohó, toleránsabb emberi mentalitás, amely jobban beleilleszkedik az Emberiség, a Föld, a Kozmosz életébe.”

  Egy szép napon egy okos ember kijelentette, hogyha magadba körülnézel, akkor megismered a világot. Vagy fordítva !
  Ebben a jó hír az, hogy a “Teremtő”, ki a világmindenséget velünk együtt teremtette állandó alkotó folyamatban van. Ha együttműködünk vele, akkor ő kitartóan megtőlt bennünket napról napra új élettel, növelt erővel és felújult energiával. Ha bízunk a “Teremtőben” akkor mi könnyedén félre tudjuk tolni életünk nehézségeit. Nekünk mindig lesz bőséges problémák megoldó erőnk.

 • Geyza

  Most kérdezte egy brazil barátom, hogy mi a véleményem a holdra-szállásról – vagyis annak valódiságáról.

  Elmondanám, hogy az illető Mason (vagyis szabadkőműves)

  És mint tudniillik, valamennyi amerikai holdutas csakis Mason lehetett. (freemasonry angolosan)

  Zárójelben megjegyzem, hogy magam részéről nem kételkedésből kérdem, hanem tőled mint érintettől szeretnék valamit tolmácsolni számára.

 • Kövendég
  Látom valóban nem férünk meg egy lapon – mert nem állod meg, hogy a szavaimat kicsavarva (ellenkező értelműre fordítva) kekeckedjél. (vagy csak tetszetős poénnak eladd)
  Ha nem vetted volna észre, én a továbbiakban többet nem utaltam sem megjegyzésedre sehol, sem személyedre, kizárólag Neked magadnak válaszoltam, mikor megszólítottál. És abban is igyekeztem elkerülni bármilyen szintű sértő megjegyzést. Megférhetnénk a pincében én egyik, Te a másik sarokban – engem ugyan nem kell hogy tisztelj, én mégis respektálom ezután is a magánszférádat.
  De hogy ne csak a levegőbe beszéljek – ismételten megerősítem, hogy nagy különbség van az között, hogy bebifláztam e valamilyen irományt – vagy elolvastam.
  Amikor valami nem nyeri meg a tetszésemet – bármilyen témában és akármilyen esetben – kérhetném azt a szabadságjogomat, hogy az abban foglaltakat ne kelljen, mint valami sötét nehezéket a bensőmben, ha úgy tetszik, szellememben cipekedjem életemen át?
  Ugye tisztelhetjük ennyire ismeretlenül is annyira egymást, hogy kölcsönösen ne kényszerítsük ilyesmire egymást?
  Meg szabad esetleg ismételnem, amit leírtam anno és továbbra is fenntartok?
  Ami úgy szólt, hogy a szóban forgó személynek irományaiból rengeteg kötetet átolvastam, keresvén benne (anno) a gyógyírt az emberi társadalom bajaira (amit akkor is és ma is sokan állítanak, hogy ott megtalálható) de én sok-sok kötetét átolvasva semmi ilyesmit nem leltem fel.
  Úgyhogy sajnos semmi igazolást nem találtam arra a sok vérfürdőre – amit az illetőnek tulajdonítva rengeteg követője (bőr-színre, kulturális és vallási hagyományokra tekintet nélkül) a Föld nevű bolygó legváltozatosabb pontjain véghezvittek.
  Azt is hozzátenném még, hogy továbbra sem érzem szükségét annak, hogy bármilyen „kiválasztott” személy ideológiáját kizárólagossággal kövessem, vagyis higgyek egy személyben, még abban az esetben sem, amikor az illető által lefestett ideológia pontosan csakis egymás szeretetére és megbecsülésére buzdít.
  Legalábbis úgy láttam a Történelemből, hogy illene törekedni egy saját-kiforrott eszmerendszerre – ami megjegyezném – nem igen lehet sokkal másabb, mint egy simán egyéniségre lebontott szintézise az elődökének. Filozófusokat és minden típusú szellemi gondolkodót beleértve – művészeket, írókat, de akár műszaki és természettudományos megnyilvánulásokat is – hiszen egyik nincs meg a másik nélkül, bármelyik egymagában értelmezhetetlen.
  Innentől kezdve – bízva benne hogy talán érvényét veszíti a cinikus élű megjegyzésed, amit én már el is temettem, én magam részéről továbbra is tartom a fentebb vázolt hozzáállásom.

 • slapaj
  2019 július 20
  3:39 du.

  öcsi, a pályakezdéshez két dolog alapvetően szükséges:

  pálya
  kezdés

  de lehet fordított is a sorrend!

  kezdeni sokféleképpen lehet, de az mindenképpen tettekkel jár, nem lehet megúszni… most -ha jól értettem a bömbölményedet- te meg vagy oktatva, azaz már a faltól legalább 3 cm-re vagy lévén kanadai gyártmányú fal nem ajánlatos a kickstart, mert átesel a falon…

  ha oktatásod van akkor pályád is van (minden valószínűség szerint) azaz akkor az én tanácsom az, hogy kezdd el…

  lehet pályát cserélni de ahhoz sok minden mellett bátorság is kell meg anyagi háttér… de ha mész levédiabasznádra ott bizonyosan megtalálod a neked valót, csak sündörögj a fidexkft körül és ajnározzad… a többi majd kialakul…bele is léphetsz!

  majd úgyis elmeséled milyen volt

 • Alma! Nem kérdés: “válámi ván” a levegőben. Egy programon forog egy számláló – két kijelzővel. Az egyiken a szám alig vánszorog – ez mutatja, hogy az adott időben éppen hányan halnak meg a Földön. A másikon úgy pörög, hogy alig lehet látni a számjegyeket. Ez mutatja a születések sebességét. Félelmetes.
  Lenne megoldás – de még én sem vagyok olyan optimista, hogy azt reméljem, ezt választják majd az utódaink. A ma élőket hagyni emberi életet élni. Ez nem osztogatás – különben is: ki és milyen jogon osztogatná közös javainkat? Viszont: minden tapasztalat azt mutatja – ott csökken a népszaporulat, ahol biztonságban,szerényen,de jó kilátásokkal élhetünk.

 • Kedves Slapaj, örülök, ha figyelemmel kíséred a mondanivalómat. “MŰ”-nek, pláne “FŐMŰ”-nek ugyan nem nevezném, legfeljebb jegyzetnek, vagy csak egy kicsit bővebb hozzászólásnak. Tudom, te seperc alatt kihoznád az egészet az okostelódból, de én – bevallom, néhány napot azért tököltem rajta. Mivel pedig társadalomtudományokban nem vagyok szakember, magától értetődően megerősítést (vagy cáfolatot) kértem olyasvalakitől, akinek ez a mestersége. Ezt meg is kaptam, és meg is köszöntem.

  Nyilván már te is rájöttél, hogy az írásom ihletője te voltál, és tényleg nagyon örülök, hogy az itteni hozzászólásaiddal is alátámasztottad a mondanivalómat. Ez nagyon kedves volt tőled.

 • Drizari
  2019 július 20
  4:53 du.

  Szó sincs róla, csupáncsak egy iciripiciri definíciót kértem. Ezzel igazán nem lehet baj… 😀

 • Amit Göllner András ír a mesékről, amikben hiszünk, és amikkel próbáljuk megérteni a környező világot, ezeket a meséket a fizikában elméleteknek hívjuk, és nagyon fontosak, mert ismeretlen, addig még nem vizsgált tényekre is fel tudják hívni a figyelmünket.

  Úgy gondolom, a társadalomismeretben is ilyesfajta szerepet töltenek be. Valamiért az emberi gondolkodásnak szüksége van egyfajta “mesebeli következetességre”, amelynek eleje-vége-tanulsága van. Népmeséknek mindig jó a végük, de Grimm meséiben is. Egyedül Andersenre nem igaz ez, ezért én például nem szeretem azokat a meséit, amelyeknek kilátástalan szomorúság a vége, mint például a Hableány, A gyufaárus leány, A vakond úr és a tündérlány, vagy a Rendíthetetlen ólomkatona. Nekem ezek a mesék fájnak.

 • Almási Alma
  2019 július 20
  3:54 du.

  Hátha én “kedves” lennék, virágot vinnék Magácskának 😀 😀 😀

 • Kővendég
  2019 július 20
  3:53 du.

  Ez a baj az efféle ” online” csevegéssel:
  Roppantul félreérthetőek.
  Mint e helyen párszor említém, Hungaro-TV.-t én sem nézek.
  Csakis szatellites német angol francia és más hírforrásokat.
  Azokon meg ritkábban bukkan fel TGM.
  Arra céloztam, ha esetleg a NET.-en belefutok véletlenül.
  Egy időben odafigyeltem a gondolataira dehát mindennek van határa !
  Fáratt vok én már az efféle gondolati bakugrásokhoz,
  amiket produkálni szokott.

  A sört nem szeretni kell. De meginni !

 • slapaj
  2019 július 20
  3:39 du.

  “Bírom” amikor egy szellemi nincstelen (Kifejezés Á-la Ille)
  le “szegényez” egy olyan személyiséget aki azért az ÉLETBEN idáig felmutatott komoly szellemi teljesítményeket.

  Dehát..ilyenek a Báyerzsóti nyálgép slapjkái.

 • Göllner András
  2019 július 19
  3:43 du.

  Teljes mértékig egyet értek a véleményeddel.

  Csak 1 dolog vígasztal :A végkifejletet (remélhetőleg)

  már nem fogom megérni.És 1 dolog bánt nagyon: Szeretett

  szakmám, a rádióelektronika és annak kapcsolt részei ide

  juttaták a Föld nevű bolygó társadalmait !

 • gyuri10
  2019 július 20
  5:13 du.

  Meséld el az 1956 szeptemberében,

  a Csepeli Dunaágban ,az ifjúsági kajak-kenu versenyen

  megnyert aranyérmed történetét. Amivel Zsófia előtt próbáltad

  magadat fényezni.Merthogy akkor nem volt semmiféle kajak-kenu

  verseny a Csepeli Dunaágon.De lehet, rosszul tudom.MESÉJJÉ’!!

 • Rodeo11
  2019 július 20
  5:02 du.

  Nem értem mi a problémád Orbánnal és Kövérrel?
  TE is pont ugyanazt akarod: a diktatúrát.
  Szaal húzzá’ el a jó sárgába
  a szent szar dumáiddal

 • Rodeo11
  2019 július 20
  1:09 du.

  A rohadt rendszereknek mindig is megvoltak a kiszolgálóik.
  Te sem vagy különb náluk.

 • Almási Alma
  2019 július 19
  4:50 du.

  Volt apósom, ‘Sten nyugosztalja,
  Kínában mérnökösködött az ötvenes években.
  Mesélte hogy kénytelen volt nagynehezen megtanulni
  böfögni,mert Kínában súlyos sértésnek számít ha valaki nem böfög vendégségben az étkezés után.Mert ha nem böfög, az azt jelenti hogy nem ízlett neki az étel.

  Hiába no.
  Régi kultúra, arra büszkék
  náluk már akkor bürokrácia volt amikor
  Európában még csak a Népvándorlás tartott.
  Kitudja miféle hasonló idiótikus szokásaik vannak még?

 • Rodeo11:
  “és remény sincs”

  „…il y a hasard quand ce qui est possible se produit au detriment de ce qui est probable. A la place de l’attendu, autre chose parait qui nous apprend ainsi qu’elle pouvait être.” (Valery)

 • Gabriel
  2019 július 20
  7:22 du.

  Mi a kérdés ?
  (Mert a Holdra-szállás nem kérdés.)

 • Kővendég
  2019 július 21
  7:27 de.

  valószínűleg a lét meghatározza a tudatot és felismerhetjük a valóságot (amint bedübörög), ha képesek vagyunk tisztán látni… és mindennek alapján tényleg kevés a remény azaz nullához tendál

 • Geyza
  2019 július 21
  9:16 de.

  @g ilyenkor szoktam hívni a 911 (ha tudod mi az?)-t az ugyanaz mint a holdraszállás… egy gondolat bánt engemet….hahahaha

 • Geyza

  A kérdés az az, hogy mi az összefüggés a szabadkőművesség és a holdutazások között – hogy egyszerűsítsük a témát.

 • Geyza
  2019 július 21
  6:31 de.
  @g honnan tudhatod, hogy én mit akarok? és nem vagyok a postai küldemény, hogy mindenfelé elküldjél…, hahaha hisztérika

  én is voltam a holdon, jobb ha tudod, nekem van belőle sok, kukorica terem rajta

 • Gabriel
  2019 július 21
  10:19 de.

  @gaga a szabadkőművesek készítették a krétaport a filmstúdióba, amiben a jelmezesek ugráltak… essetunni?

 • Gabriel
  2019 július 21
  10:19 de.

  Aha , világos.
  Hát kérlekalássan.
  Szteem kizárt dolog! Vázolom miért :

  Az első USA űrhajósok (és a többi nációéi is)
  a pilóták nemzetségének harcirepülő fajából kerültek ki,
  az USA-ban ráadásul még a berepülőpilóták rendjéből.

  Namármost az ’50-es években
  “a fiatal harcimarci pilótát más nem nagyon érdekelte minthogy Napkelte előtt bevágódjon egy replába és elsisteregjen vele a Világ végére.És ottan kilógassa a szárnyvéget, aztán vissza. Koraeste meg már a reptér melletti kocsmában gyülekezni az asszonnyal és a többi megszállottal, lehetőleg a friss sör csapolása előtt pár perccel..” .. /Idézet az “Igazak” c. alapműből/

  Továbbá akkoriban a pilótai javadalmazások is eléggé szerények voltak,ezek a fickók meg (Armstrong, Schirra, Pete Conrad, Al Shepard , etc..etc..) meglehetősen egésszséges lelkülettel rendelkeztek. A depressziót hírből sem ismerték, a hülyeségekre meg csak olyan szinten voltak fogékonyak mint pl. Walter Schirra Turtle Club* .-ja
  Állítólag a Fehérházban, egy fogadáson pofátlanul megkérdezte Kennedyt a szabvány-kérdéssel : ” Elnök úr, fickós napja van ma?”
  Mire Kennedy szemrebbenés nélkül megadta a szabvány választ :
  “Naná majd nyalka! ” /Sztori az ” igazak” c. alapműből/
  Meg is kapta Kennedy az űrhajósoktól a Turtle-kitűzőt 😀

  Szóval mindezek fényében teljesen elképzelhetetlennek tartom hogy az USA (és más országok) első, második és harmadik generációs űrhajósai szabadkőművesek lettek volna.

  *https://www.wallyschirra.com/gotcha.htm

 • ALMASI:

  Az atlag “kinai”, ertve az atlag egyenisegeuk es magatartasauk igen becsulo elismereseket erdemel !

  Udvarias, nem pokhendi, keszseges, igen szorgalmas es kepes emberi lenyek !!!

  Nem lustak, celjuk mindeg az eletben valo tisztesseges modon levo elorehaladas.

  Tanulni, dolgozni mindeg keszek es hajlandok.Hajlandok es kepesek minden nehezsegekkel szembeszalni es sikereik celjait nem adjak fel.

  Sot tobb mas azsiaik is hasonloan leve, mint a Japanok, Koreaiak, stbk.

  Az eletukben meg-gyokersett Confussionism nyujtja nekik maig is.
  Azt meg a Communista Part sem sikereskedett szellemi-letukbol kitorolni.

  A mai Socializmusuk meg az elert gazdagsaguk ellenere sem sikereskedik egy-ket felszinti sikereknek mutatakozo eredemnyeiken kivul.

  Az emberi leny szabadsag-vagya eltorolhetetlen.
  S az a kinai tarsadalomban lepten-nyomon mutatkozik meg a diktatura eszkosei ellenere is.

 • talalom;

  Rodeohoz cimzett soraiban bizonyitotta amit regen gyanura keltett.
  Maga az eroszak-eszkozeit nem csak jovahagyja, de szuksegesnek is veli.
  Bizonyara Vasilij Blokhin kivallo munkatarsava lett volna.

 • Göllner András

  @ Almási Alma

  “Amit Göllner András ír a mesékről, amikben hiszünk, és amikkel próbáljuk megérteni a környező világot, ezeket a meséket a fizikában elméleteknek hívjuk”

  Félre teccett (ok a puritánok kedvéért Tetszett) érteni. Én egyáltalán nem azt értem a “mese” alatt amit a fizikában elméletnek hívnak. Az elméleti fizika, létező, empirikus módszerekkel verifikált törvényekből hipotéziseket készít, és azokat empirikus módszerekkel próbálja igazolni. Amikor ez sikerrel jár, a hipotézis törvénnyé vállik. Ez a tudományos útvonal, az a bizonyos Arisztotéleszi útvonal amelyről egyszer odafenn firkáltam egy pár sort többek közt egy Dienes Erzsi nevű magyar hazafi kedvéért, aki ezek után eltűnt ebből az alúljáróból. Nemtom mivel bántottam meg. De haladjunk…

  Hogy én milyen mesére gondoltam Alma? Hozok egy példát fentről, jó? A Pityi Palki túzte ki odafenn:

  “a jó hír az, hogy a “Teremtő”, ki a világmindenséget velünk együtt teremtette állandó alkotó folyamatban van. Ha együttműködünk vele, akkor ő kitartóan megtőlt bennünket napról napra új élettel, növelt erővel és felújult energiával. Ha bízunk a “Teremtőben” akkor mi könnyedén félre tudjuk tolni életünk nehézségeit. Nekünk mindig lesz bőséges problémák megoldó erőnk.”

  Nos ez a legnyerőbb mese jelenleg a világon. Ez a keresztények meséje – kb 3 milliárd ember hisz ebben, (a zsidók, vagy a muzulmánok meséje ehhez képest Pityi Palkó). Aki mongyuk Orbán Viktor ellen felemeli a szavát mert kisvasutakra, vagy egy mészárosra költi a másoktól ellopott pénzeket, azoknak azzal mennek neki ezek a mesemondók, hogy el akarják venni tőllünk ezt a szép mesét. Vagy azzal, hogy utálják a hazájukat. Én ezzel a mesével lettem kiközösítve a helyi magyar Római Katolikus egyház köréből annó. (Oké, oké, ne hogy már ezért is előmásszon a gyuri10 egy lavór lábvízzel – református vagyok, de anyám katolikus volt, jusson, maradjon, a katolikusokhoz is eljártam egy időban, amig ki nem lettem rúgva, mert a kis eszelős plébánosuknak végre leesett a tantusz. (A kis eszelős egy elhízott fialaember volt aki időnként szeretett női ruhában ficánkolni, imádta a kortárs magyar anti-szemitizmus apostolát, és 30 éves korának ellenére Tamás Atyának hívta nyája mind addíg amig le nem lécelt az egyik bárányának a feleségével az éj leple alatt. Azóta portásnak hívják.) Hol is voltam? Ja igen, Tamás Atyának leesett a tantusz, hogy nem komálom azt a magyar kormány élén álló mesemondót aki hazaárulót csinál mindazokból akik Arisztotelész, és a tudományok útján próbálnak haladni a politika mezején.

  Kedves Alma. Einstein’t nem hívták a kollegák hazaárulónak, mert előállt azzal a bizonyos E=mc2-vel. Ha németországon, vagy ne adj isten (ezt Pityi Palkonak, hogy nehogy nekem essék) Magyarországon élt volna az Albert egy mese miatt vitták volna ki a vágóhídra, és utána azt mondták volna hogy a vágóhid az egy focipálya, és az Albert most ott készül egy fejessel a Brazilok ellen. Arbeit mach frei.,,

  Nemtom – jobban teccik már érteni mi a külömbség a mese és az elméleti fizika közt az én szótáramban?

 • Göllner András

  @ Geyza

  Én inkább a Henry Millert olvasom. A Tropic of Capricorn például tele van csodálatos dolgokkal – Wass Albert helyett Millert kellene feltenni a kis Magyarok számára kötelező olvasmábnyok listájára, vagy azt a másik imádatra méltó “őrültet”, Roberto Bolano-t (The Savage Detectives) Ha netán e két könyvnek létezne magyar nyelvű változata,és abból tenulnának gyerekeink, lenni mitől reszketnie a felcsúti kisvasutasnak, az izraeli lábvízkereskedőnek, a kis slapajnak, hogy most arról az ágról szakadt otthonkába szorult Boda Marcsiról ne is beszéljek. Remélem a hűtőben tartod az elemeket.

 • Geyza

  Mikor kölkök voltunk mindig akadt ilyen rodeóféle, aki ha kellett ha nem, ott ácsingózott az ember körül, lesve alkalmat hogy valahogy belepofázzon a nagyok dolgába – néha sokáig húzta az ilyen, mert csak lassan fogyott el türelmem, de az olyankor már nekem is fájt (mikor lehúztam a maflást)
  Mikor már emberré veselkedtünk, az ember nem sajnálva a filléreket az ölébe, vagy a pofájába löttyintette – csak úgy véletlenül – a sört. megért egy korsót. De persze másnap úgyis elölről kezdték.

  Nem gondoltam volna hogy ezek így megérik a korunkat ….
  Azt hittem mindig, hogy az évtizedek alatt csak lesz bennük szégyenérzet … de úgy látszik tévedtem …

  A választ meg kössz.
  Viszont akkor van újságom számodra, de jobban utána járok.

  Előre csak annyit bocsátanék, – ami nekem is újság volt – hogy ez a szabadkőműves dolog sokkal, de sokkal több, mint amit Magyarországon hallunk és egyáltalán elképzelünk róla.

 • Bendeguz79
  2019 július 21
  1:04 du.

  “Kínai államrend: Hangyaboy álszocializmus”

  /Ivan Jefremov Szovjet-orosz Sci-Fi író véleménye, a hatvanas években/

  És ezt az általad felmagasztalt rendeske – helyeske szorgalmas kiccci kinaiak hozták össze.Ami nem lenne baj de újabban ráerőltetnék a Világra.

 • Almasi irta (7/20.3;42 du)fenti soraiban Rodeohoz;

  ‘Most varhatunk egy elfogadhatobbat’.

  De maguk csupan a mult sikertlen maszlagainak az elkepzelhetetlen megvalositasait remelik.

  Ami csupan valaki kedvenc elvtarsuk elkepzelesebol erdene.

  A termeszetes let-rendszer mukodeset ellenzik, sot meg hallani sem ohajatnak.

  Az emberilenyek, sot minden elolenyek, meg a microbak is a teremszet mukodese alapjan teljes onallosag leten alapulva mukodik minden biologia, sot tarsdalami de meg kozgazdasag sikere is.

  Az minden egyen korlatlan lehetosegen alapszik, a tarsadalmak teljes on-kormanyzasaian, s a szabad gazdasagi mukodes-lehetosegen.

  A normalis elleni kenyszer az soha nem sikereskedet ,meg a leg-kegyetlenebb kenyszeritesekkel sem.

  S annak talan maga is szemtanuja volt nem tul reg ottan!

 • Geyza
  2019 július 21
  4:43 du.

  @g ne berzenkedj, könnyebben szabadulsz… evolúció… műxik

  hahahaha

  most van usa ban vita arról, hogy szeressék e netán yahoo t vagy ne, és hogy költsenek inkább ingyen oktatásra, mint a yahoo hőbörgéseire és lopásaira, kis útonállócska… a donald most be van …kergülve és állandóan lépéshátrányban van… nem tud pókerozni?

 • Gabriel:
  Elhiszem amit írtál a szabadkőművességről, de ha valakiknek nincs rá idejük…meg nem is érdekli őket ?
  ezek nem gyári berepülőpilóták voltak hanem a koreai meg más háborúkat megjárt fenegyerekek.
  Chuck Jeager* például, aki a világon először lépte át a hangsebességet X-1.-esével, többszörös légigyőzelmes vadászpilcsi volt. A gépének az orrára volt festve a felesége, aki egy eszméletlen bomba csaj volt és a neve is : “Gárgyító Glen”.Jeager a hangsebesség megrepülése előtt a reptér mellett, nejével, kissé részegen éjszakai lovaglás
  közben visszatéréskor elnézte az istálló ajtaját és nekivágtatott az ajtófélfának. Eredmény : bordatörés. A repülőorvoshoz nem mehetett, mert akkor ugrik a hangsebesség megrepülése, ezér a neje bevitte kocsin a közeli városba ahol egy állatorvos kezelgette nem sok eredménnyel. Végül a gépének az üzemeltető mérnőke csinált seprűnyélből egy alkalmatosságot, hogy magára tudja zárni a kabintetőt, annyira fájt a karja.

  Al Shepard például olyan veszedelmes dögöket idomított anyahajók fedélzetére éjszakai leszállásokkal, amikkel még nappal sem igen mertek repülni szárazföldön.

  El tudod képzelni egy ilyen hajó zsebkendőnyi leszállópályáját, a hullámzó tengeren, éjszaka ?
  Miközben mögötted ott üvölt párezer lóerő?
  Szóval ezekhez a dolgokhoz lelkierő kellett.
  Nem maradt szerintem idejük különös szerklikre (a sörivászaton kívül) és titkos összejövetelekre.
  Mikor pedig a repterek környékén gombamódra szaporodó kis szexbombákat is lehetett hajkurászni. 😀 😀

  *
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Chuck_Yeager

 • Göllner Bandi:

  Megéri elolvasni a linket !
  NEM a pornóról szól, hanem az okostelefonokon futtatható , bárkit (akit lefotóznak) lemeztelenítő APP-ok terjedéséről, amiket úgy is neveznek hogy bosszú-app.-ok.
  És ennek az egész szarságnak a fiatalság lelkületére gyakorolt hatásáról.
  Meglehetősen borús kép rajzolódik ki !!

 • És ha az űrhajósok egy része teszem azt történetesen szabadkőműves vagy éppen bridzs játékos is volt, akkor mi van? Ez miért lenne probléma? Kinek mi baja épp a szabadkőművesekkel?

  Nekem úgy tűnik, hogy – egy-két hozzászóló “jóvoltából” – a KMH fórumán ismét az eget kezdik verdesni a hülyeség hullámai…

 • Kedves Göllner András! Értem én, amit a meséről ír. És egy kicsit bele is kötök… 😀

  A fizikában is van (volt) számtalan mese (elmélet) minden valamire való jelenségre a történelem során. Akárcsak a társadalomban. A különbség, hogy itt a fizikában Galilei óta nekünk tényekkel, mérésekkel is bizonyítani kell a mesebeli állításainkat. A mese (elmélet) csak arra való, hogy végül is a tények az emberi agy számára felfoghatók legyenek. Sokszor előfordult már, hogy pontosan ugyanazokra a tényekre más mesét konstruáltunk, és amíg nem sikerül valami újabb ténnyel elválasztani a jobb mesét a pontatlanabbtól, addig mindkettő életben volt, és a fizikusok egymás haját tépték…

  Én tökéletesen elégedett lennék, ha a társadalmi meséket is BIZONYÍTANI kellene konkrét mérésekkel. Erre már ma is bőven vannak eszközök, például egy megfelelően megtervezett statisztikai eljárás.

  Mondok egy példát, ami nagyon jellemző: Vannak sokan, akik a földsugárzásban hisznek, és csudálatos meséket találnak ki, hogyan befolyásolja az életünket, egészségünket ez a földsugárzás. Még fizikusok is vannak köztük, panaszkodnak is kellőképpen, hogy nem lehet a dolgot egyértelműen bizonyítani.

  Hát egy kollegám szavukon fogta őket. Megtervezett egy teljesen korrekt, megbízható mérési eljárást INGYEN, még annak ellenére is, hogy az intézetből az igazgató kirúgással fenyegette meg. Egyébként nagyon olcsó mérés lett volna, elég lett volna hozzá kb. 50 lelkes földsugaras a pálcikájával (akár össze is beszélhettek volna, akkor is működött volna a mérés). A földsugarasok nagyon lelkesek voltak… Mindaddig, amig a kollegám ki nem jelentette, hogy van egy feltétele: a mérést – akár bizonyítja a földsugárzás létét, akár éppen ellenkezőleg, a nemlétét bizonyítja (mert ez is benne volt a pakliban) – PUBLIKÁLNI KELL egy nemzetközileg elfogadott tudományos lapban. Ezt a feltételt kis hezitálás után végül is nem vállalták a fijjúg… Így aztán nem is lett semmiféle mérés, gondolom máig panaszkodnak, hogy ők nincsenek tudományosan elismerve…

 • “De maguk csupan a mult sikertlen maszlagainak az elkepzelhetetlen megvalositasait remelik.”

  Bocsika, kedves Bendeguz, de honnan tudja MAGA, hogy MI mit remélünk?

 • Bendeguz79
  2019 július 21
  5:36 du.

  gizi la burra brava most olvasható tőle szattyánbőrkötésben számozott példányok és merített vízjeles papíron a NAGY THEOZÓFUSH… és akkor jött a kanyar és lett emberiség de azután meggondolta és mindez le is van deriválva meg conspirálozva hogy nehogy a csúz beleálljon

  ÉLJEN GIZI

 • Geyza! Ne aggódj, a Föld sorsát nem a rádióelektronika vitte idáig.Hanem az első ember, aki a villámcsapás tüzét melegedésre használta, hogy ne fagyjon meg, ha már nincs olyan jól szigetelő bundája, mint egy cobolynak.Tudtak valamit a görögök, amikor isteneikkel örök kínra ítéltették Prométheuszt.
  Különben is: mi az hogy “idáig”? Hováig? Az emberek nagy többsége soha nem élt olyan jól, mint ma. Még 200 évvel ezelőtt is kevés lehetőség volt a mérsékelt égövön a tél túlélésére: tömegesen pusztított az éhhalál. Egy-egy járvány – kolera, himlő, pestis – nagy területeken pusztította el a népesség felét, olykor többet is. Talán ez tette lehetővé, hogy az európai típusú fehér népek jussanak a legmesszebbre a túlélési technikák fejlesztésében.
  A rádiólektronika viszont fontos ugrás volt. Amíg a nagyszüleim falujában világlátott ember volt, aki túljutott a megyehatáron – többnyire csak a katonáskodott férfiak -,addig ma nincs a faluban, aki ne járt volna többször is a fővárosban vagy a Balatonnál. A legtöbben eljutottak személyesen tengerpartra is. De messze világokról is naponta kapnak képet, hangot, láthatják, milyen izgalmas és szép életek is lehetnek. Persze rondák, kínosak is. Dehát ki az,aki ne úgy gondolná,hogy a szebb, jobb életre van joga? A dzsungelfaluban élő azt látja: miközben ő naponta órákat gyalogol egy kanna vízért, addig vannak helyek a világon, ahol a falból jön a víz. Naná, hogy ilyen helyen szeretne élni – vagy legalább a gyerekeit látná szívesen ilyen körülmények között!
  És minden technikai lehetőség meglenne arra,hogy ott,a dzsungelfaluban is “jöjjön a falból” víz, legyen minden napra elegendő élelem. Mindjárt nem szülne 8-10 gyereket, ha 1-2 is képes megérni a felnőttkort.
  Persze ehhez az is kéne, hogy mi itt, a “civilizáció csúcsán” képesek legyünk felmérni: mi a fontos. Kell-e a boldogsághoz a 27. szir-szar, amiről két nap múlva azt se tudjuk, mire való?
  Almának abban igaza van: nem sikerült a fiainkkal-lányainkkal ezt a fontossági sorrendet megértetnünk. Szelidíteném: nem mindegyikkel. Mert a hatvanas években a mi szüleink szörnyülködtek rajtunk:micsoda ifjúság! Önzők, mohók, csak a szórakozás! És?
  Slapajnak szegénynek még meg kell tanulnia a kételkedést. Nem kell ehhez kiemelkedő intellektus – én is alulról súrolom a mensa iq-t. Bár már nem fiatal – hiszen felnőtt -, de most dől el, némethszilárdságú boldogistván lesz-e belőle, aki mindig tévedhetetlenül tudja a tutit, aki 40 évesen is úgy ítél jó és rossz dolgában, mint valami igazságosztó matuzsálem. Vagy képes lesz belátni: az ember nem hős és nem gonosz. Néha ilyen, néha olyan.

 • talalom
  2019 július 22
  9:13 de.

  hahahaha
  slapajjal az a gond (meg a sok még nála is olyanabbal), hogy -mint már írám neki- pályakezdéshez két dolog kell: pálya és kezdés ez egyik sincs neki, valami hasznos tevékenység amit a túléléséért kellene csinálnia megoldana egy csomó problémát és elvenném tőle az okostelóját is adnék neki egy hasonlót bükkfából faragva

 • Kövendég megjegyzései sajnos pontosan azt a szintet kezdik megütni, amit úgymond “elítél”

  Ha jól láttam a szabadkőművesekről a Geyzával váltottam szót, semmiféle összefüggésbe nem hozva senkivel.

  Viszont pont jó példa az itteni és általában magyar állapotokra az általános üldözési mánia – amibe belefoglaltatik az is – hogy ám blokk mindent ami más mint ahogy eddig a tükörből látta (saját képére asszociálván nyilván, mint standardra), a másmilyen az üldözésre méltó.

  Innentől talán érthető az is, hogy kevesek kivételével a nagy többségnek valóban kialakult egy mániája.
  Mánia üldözni a másikat, és mánia hogy azt hiszi hogy mindenki öt üldözi.

  Még nagyobb mánia a fogadatlan prókátorság, amikor küldetéstudattal telvén azt hiszi magáról bárki, hogy kiválasztottként védelmezni kell rögtön bármit is, ami amúgy még ki sem lett mondva – na de vehemensen, mindenki ellenében.

  Csak hogy érthetőbb legyen, hogy az úgynevezett kulturáltabb világban a szabadkőművesség mennyire általános és elfogadott, hogy az USA “Alapitó Atyai” többségében szabadkőművesek voltak.

  Aztán a az itt jó néhányszor említett írók, költök többsége. Aztán …..hagyjuk …

  Valóban úgy látszik, hogy vannak itt néhányan, akik miatt a NET sem szabad már

 • talalom
  2019 július 22
  9:13 de.

  Igen, nagy általánosságban a Te érveid is igazak.
  Mert az Igazság majdnem olyan mint az érem:
  Nem három, de több oldala is van.

  Az első bekezdéseddel azonban vitáznék 😀 😀 :

  A meggondolatlan ősember is elektronokat használt amikor villám-gyújtotta tűzön pirította a barassóit 😀

 • Kővendég
  2019 július 21
  7:16 du.

  Vagy például lehetett volna krumplihámozó,Bródy után szabadon!

 • Göllner András

  @ Geyza és Alma

  Géyza, természetesen megnéztem a javasolt clippet, miközben összedobtam egy nagy adag töltött karalábét, és kiraktam egy öt literes üvegbe, e hónap kovászos uborkáját a teraszomra fortyogni. Ott a helyük- nem a lakásban. Helyes a következtetésed Geyza. Az általad javasolt clipp jól igazolja honnan fúj a szél, és valóban összefügg azzal amit korábban írtam Almási Úrhölgy jegyzetére reagálva.

  Kedves Almási Úrhölgy. Azt a közös és példátlan összefonódást, függést, kapcsolatot mely fenn áll az utolsó emberi faj- a Sapiens – és kommunikatív beállítottgsága, illetve kommunikációs eszközei közt, már nem óhajtom tovább fejtegetni idelenn. A “mondvacsinált” egy genetikai forradalom következménye. Ott van ez szóban, János evangéliumának elején. Maga az Isten is a Szó-bol ered. Ott van ez Pilinszky János versében is. Tessék szépen meghallgatni ahogy elmondja Apokrifáját. Fenn van a you-tube-on.

  Ennek a beállításnak (default mehanizmusnak) következményei vannak, ennek a beállítottságnak vagyunk a foglyai, ebből táplálkozik Trump, Orbán, és az összes egyházi vezető világszerte. A jók és a rosszak egyaránt.

  Hogy akkor most mi van? Ez van: a médium és az üzenet összefort, a kecske magához mekegte a mosónőt, a csipa kiosztotta a repetát.

  A liberálisokkal többek közt az a baj, hogy ezt a leckét sose tanulták meg. Még most is azt hiszik hogy az embereket tényekkel lehet harcra búzdítani. Sajnos az ő módszerükkel csak túrót lehet csinálni, Alma.

  Nem kell félni a meséktől, olyanokat kell készíteni, amelyek anem hamis, hanem igaz szállakból készülnek és az igazságosság, az alkotmányosság, a fenntartható fejlődés céljait szolgálják. Nekem az egyedüli problémám az ön által nagyon szépen, gondosan elkészített szövettel csupán az volt, hogy a szövet nem időálló szálakból készült. Nem lehet empirikus módszerekkel bizonyítani azok valóságtartalmát, igazságát. Ez zavarba kellene hogy hozza magát, Alma.

  Hogy akkor most micsinájjon? Csatlakozzék hozzám, és sináljon egy jó adag kovászos uborkát a gyerekeknek, ettől már sokkal jobban odafognak figyelni magára. Ezt tapasztalatból mondom. Ha pedig a szövészet útján szeretne kibontakozni, én csak annyit tanácsolnék, hogy bizonyíthatóan időálló, és igazi, nem hamisított selyemszállakat használjon. Ne adja fel. Szerintem jó úton halad.

  Részemről ezt megbeszéltük. Meg hallom, azt mondják, hogy idő is száll.

 • Göllner András
  2019 július 22
  12:49 du.

  Még mindig jobb
  ha az idő száll,
  mint mondjuk
  ha száll egy pofon a szélben hehehehe

 • Tisztelt Göllner Professzor Úr!
  Tovább fejtegetnie ezt a kérdést itt az alagsorban valóban mélyen dehonesztáló lenne Önre nézve, ezért természetesen megértem Önt, és bocsánatát is kérem, hogy én, egyszerű pinyólakó (ejnye, ez szinte pikáns! 😀 ) feltartottam Önt fontos teendőiben. Igérem, többé nem teszem.

 • Tüske Zsófia

  Göllner András:
  A Roberto Bolano-könyv Vad nyomozók címen idén jelent meg. Hét másik kötete is megvan magyar fordításban – köszönöm a tippet!
  A Henry Miller könyv Baktérítő címmel már 1990-ben megjelent, és még a mi kicsi lakótelepi könyvtárunkban is van példány belőle.
  Hálából én is ajánlanék: Carlos Ruiz Zafón: The shadow of the wind Ez a könyv az első kötete az Elfeledett könyvek temetője c. négykötetetes sorozatnak – Minden kanadai nagyváros könyvtárában van belőle példány.

 • Hát, most aztán itt állok magamra hagyva, hogy melyek az igaz szálak, amelyekből kívánatos mesét szőni, és melyek a hazug szálak, amelyekből nem tanácsos. Nem is beszélve a műanyag szívószálakról, amelyek ráadásul be is vannak tiltva! 😮

 • Geyza! Nincs örökre, mindig, mindenhol és mindenre érvényes igazság. Így hát folyamatosan van dolgunk.
  Az meg ok, hogy az ősember is használta az elektronok mozgását – csakhogy nem tudott róla. De hajtotta a kíváncsiság, meg a kétely. Csontos agyak legfőbb ellenségei. (Közben nézem és hallgatom a you-n Freddy Mercurit – fantasztikus hapi. A kaján természet pont a legszebb pasiktól foszt meg minket.DDD)
  Nem tudom szebben, jobban mondani, mint nagy kedvencem, J.A.: “Én mondom, még nem nagy az ember. De képzeli, hát szertelen. Kísérje két szülője szemmel: a szellem és a szerelem.”

 • Kedves Alma, – továbbá a fenti hozzászólásomhoz.

  Értsük már meg végre, ahol béke lakozik, ott él a szeretet ! A szeretet imád osztozni velünk ha megengedjük. Ennek megértése nehezen jön. Viszont az akadályokat ennek a megértésére önmagunk rójuk magunkra. A szegény életmódja miatt az ember alkotmánya (karakterja, temperamentuma, szelleme) gyengül, érzelmei zavarba ejtik, és gondolkodása zavaros lesz. Nagyszerű illúziókra és önzésre hajlamos, az ember felfújt egoja elrejti valódi természetét.
  Értsük már meg végre, a bennünk élő szellem mindig egyetértésre, szeretetre sarkall – viszont az egonk pedig mindig arra hajhász, hogy megosztjon és szétvállasztjon bennünket.
  Értsük már meg végre, a béke és a viszály ellentétesek ! Ahol az egyik lakik ott a másiknak nincs helye ! Ahol az egyik megjelenik – a másik eltünik ! Tessék választani ! Hát nem egyszerű ?

 • Az ebben a topikban rendkívül fontos és érdekes eszmecserét folytató hölgyek és urak figyelmébe ajánlanám – ha esetleg még nem ismernék – az alábbi két kötetet:

  https://monoskop.org/images/e/ec/Popper_Karl_Logik_der_Forschung.pdf

  (Aki szívesebben olvas angolul, annak a tanulmány későbbi, némileg továbbfejlesztett és kiegészített változatát: http://strangebeautiful.com/other-texts/popper-logic-scientific-discovery.pdf )

  és

  http://pniva.clymene.feralhosting.com/Philosophy/Lakatos%20-%20Proofs%20and%20Refutations,%20The%20Logic%20of%20Mathematical%20Discovery.pdf

  Mindkét könyv megjelent magyar fordításban is (Karl Popper: “A tudományos kutatás logikája” és Lakatos Imre: “Bizonyítások és cáfolatok”), de úgy tűnik, hogy az interneten ingyenesen nem érhetők el.

 • Almásy Alma!

  A cikkedhez tett megjegyzésem végére eredetileg az alanti videót akartam beilleszteni, aztán lemondtam róla, azért egy kissé fura lett a vége. – Fura lett, mert újra elöjöttemm a korokkal, amiért már sok fejmosást kaptam ugyan, de hát az idő kerekének a megállításához sokkal felkészültebb elmék szükségeltetnek – mint mi vagyunk.
  Így inkább fogadjuk el ilyetén:

  https://www.facebook.com/baudorock/videos/561936557564767/

  Gondolom még sokan emlékszünk rá ifjabb korunkból – a felvétel tavalyi, – hezitáltam hogy az idei müncheni koncertje jobb-e, de nagyon kerek az évszám idén – 80 év.

  Ez a mese – de a mesék éltetnek

 • Almási Alma
  2019 július 22
  5:01 du.

  nyugi, bármely mese “igaz” a valósággal már teljesen más a helyzet, és ne duzzogj, írjál inkább … az jó új mesére fel! jaaa, és bízzál önmagadban…. abban csak nem fogsz csalódni?

 • Tüske Zsófia

  Gabriel, a kor az csak egy dolog.

  ennél a mesénél jobbak is vannak…
  https://www.youtube.com/watch?v=mg2rhu_HHR0

  és hogy az érzelmek se maradjanak ki

 • Gratulalaok talalom !

  bel;etja a tenyek es adtok alapjan, hogy a Fold leten-leheto korulmenyek az emberiseg tul-szaporodasanak kovetkezmenyei pusztitjak azt.

  Mikor en fiatal srac voltam, az emberiseg letszam a 2 milliard kuszoben volt.

  Ma, 7 es fel milliard folott.
  Es duplazodni fog 40 ev-alatt.

  De megaljunk, mert a “tudosok” allitjak a szamitasaik alapjan, hogy a 10 milliard ember a Fold max. lakossagot kepes fentartani.

  De azt elfogjuk erni kb. 16-18 evmulva.

  S ma, mar tobb szmet van tengerekben mint halak !

  Az atmosfera Oxygen tartalma csokkeno.

  Az oxygent produkalo eso-erdok percenkent vissza-allithatatlan gyorsasagban pusztitva.

  Igen, a statisticas mutataj ,hogy az iparilag fejletebb nemzetekben alakossag szaporodasa csokkenoben, DE nagyon emelkedoben a harmadik vilagreszeken.

  Zert hangoztattam mar tobbszor itten is, hogy a vilag emberiseget az allando bromium-fogyasztasa szukseges!

  Nem csak kevesebb szukletesek, de kevesebb eroszak, haboruk, verontasok,s mindenfele problemak megelozese.

 • Gollner B.Andras;

  De a kerdes, hogy MI az a “teremto” ????

  Persze osidokben az emberiseg a sajat magyarazataival probalkzott. Az lett a vallas.
  De barminek is neveznek, a semmi alatal csupan a semmi az eredemney !

  Mi lehetett volna az okozoja a vilagegyetem letrejottenek ?

  Ero, energia hianyaban semmi nem tortenhet.
  A vilagegyetem leg-elso torvenye.

  A vilagegyetem az “effect”, barmi feltetelezeseknek is velne barki , de mi lehetett volna a “cause”?

  Maga mit vel ???

  Mibol letezik a “labviz”?

  Mag ha a tudosok allitasa, hogy mind a Foldon letezzo vizek comet-eken erkezett mint fagyott, kristajozott viz-para.
  De van legalabb 5 billio kob-merfold viz.

  Meg ha cometteken egyenlo mennyisegben erkezett is volan a fagyot viz-para, legalabb 5 billio kob-merfold cometek es lecsapodasai is letezne a Foldon.

  Sok comet lecsapodas lathato a Holdon, de egy csep viz nem letezik.

  Talan Fedex viz-szalitas lett volna ?

 • GOLLNER B. ANDRAS;

  A gorog-bibliabol levo idezete, a ‘LOGOS’ szo, habar a szobeli-kifejezest is ertelmezte nyelvukben, de a Gorog filozofiai elv alapjan a “Logos ami letrehozta es fentartja a vilagegyetemet”.

  (Minden encyclopedia adja mind-ket ertelmezeset !)

  Majdnem mint ma a “Big Boom” es “evolucio” hirdetve.

  Azert a 2000 evvel elotti hivok probalatak hierdetni, hogy a rabbi-juk szuletet ,ill. megtestesult anaygi-elolennye abbol a “Logos” nevu elvbol.

 • P.S.

  Az volt a Helenistik feltetelezese.

  S ne feledje, Helenismus nagyon kozel jott megsemmeiiteni Israel hitet.

  Csupan a Maccaby testverek katonai batorsaga az oriasi tulerokkel szemben mentette meg a Judaizmust, a masodik szazdban.

  Nem csak az Israeli Helenistakat, de meg a segitsegukre kuldott Syriai hadakat is legyoztek.

  A gyozelmeik utani Temple tiszitasanak enneplese maig is a Hanukka !
  A Helenistak disznokat aldoztak fel a Temple oltaran.

  A remnyhetetlennek-tuno csoda letenek unneplese !

 • Bendeguz79
  2019 július 23
  10:12 de.

  gizi, la burra brava

  ha már hiszel, nem mindegy, hogy miben? én a friss foszlós kalácsban hiszek ízletes hideg kecsketejjel…
  a big meg a bigly bang meg fart meg scream az nem az én asztalom, szeretem a jó meséket, azokban vidám dolgok vannak és mindig happy ending ennek a jelen világnak meg olyanja nincs? se vége se hossza és semmi haszna nincs a semmilyen vallásoknak, bevallják? megvallják? és akkor most annak a vallásnak a nevében tömeges atrocitások folynak, kegyetlenségek és hazugságok, gyalázat, aljasság és kapzsiság, meg tömény rasszizmus, az embertárs lebecsülése sőt emberszámba sem vétele

  de te csak magyarázz ilyen tetűségeket… olyan tetűszaga van…

  gizi hahahaha

  a macskám most éppen megy szundítani és nagyon unja a sok rablómesédet… amúgy hellenisztikusan és nem hisztérikusan ahogy te csinálod

  a Tóra meg a barátom cocker spanieljének a neve, szép fekete és selymes

 • Bendeguz79
  2019 július 23
  10:03 de.

  gizi, la burra brava

  én a Lógót azt másképpen ismerem, sokféle formában létezik és sok helyen csüng sőt leng is sokak nagy örömére és sokak léte is függ tőle, de a semmiben nem volt semmi azaz lógó sem, meglógott? vagy elfelejtett megérkezni?

  és először leve a húsleves sok zöldséggel és marha cupákokkal meg velőscsonttal, azután megesszük cérna metélttel!

  melyik igére gondolsz? a lét igére? van? nincs? volt? lesz? lehet? volna? lenne?

  hogy mik vannak?
  és az “ok”fejtésedről… ha nincs ok akkor oktalanság van!
  ez legalább bizonyos, nem úgy mint a Yahve meg a Béla (ja nem…, angolosan Baál tudod amibe táncolni járnak a táncházba)

  de a legjobb ha a lét a zsebembe teszem a brifkómba, ott van jó helyen és kéznél

  a többi rablómese, meg gizi la burra brava

  a macskám üdvözöl, küldhetnél neki egeret nagyon szeret vele játszani a kert végében

 • Göllner András
  2019 július 22
  12:49 du.

  művész úr kérem, én készültem, ‘stenbizony!

  de a szó elszáll, különösen ha nincs hol kimondani, mert ugye a semmiben a hang sem létezik és -következésképpen- az ige sem, semmilyen ige!
  a sok hellenisztikus és yahveisztikus meg a La Santa Trinidad -ikus mellett én legutoljára Xango val beszéltem (vannak rá módszerek) és mondta, hogy Obbatalá azt üzeni, hogy Yemaya jól van és most éppen ebédelnek Orúnmilával a hullámok hátán, és Ochún csak úgy csobog ott Szilvásvárad környéken a pisztrángok között… és azt is mondta, hogy az is elképzelhető, hogy egyszer béke lesz de ahhoz több töltött karalábé és kovászos uborka kell, és puhára főtt marhaláb és füstölt marhanyelv velőscsonttal…

  szóval ott a Kongó táján nem sok hellén volt és a Helén is csak sokkal később fordult elő de nem arra…

  egyébként jó mesélést kínai selyemfonalból az erős és szép…

 • Göllner András
  2019 július 22
  12:49 du.

  főzőcske okosan?
  a töltött karalábéd -ha jól értem- akkor az olyan, hogy a karalábét beletöltöd a nagy 5 literesbe és nedves cellofánnal lekötöd miután a megfelelő kaprokat és egyéb torma gyükeret mellé raktál némi friss kenyérrel és a napfényre?

  de én másképpen szeretem…

  én kivájom a karalábét amit kivájtam azt apróra darálom elkeverem darált disznó tarjával és fűszerekkel, ebből töltelék megy a karalábé köcsögökbe és az egészet jénaiba állítom, hogy egymást támogatva ne boruljanak fel és csípős beshamel mártással feltöltöm és be a sütőbe, frissen sült (sok fokhagyma kevés só) szeletelt disznótarjával és petrezselymes újkrumplival tálalom és kovászos ubit is szeletelek szépen gerezdekre…

  ezt én egy jó mesének tartom… nemúgy mint a BIGBANG rablómesét mert abból meg hiányzik Ali baba és a 40 kollégája és akkor hiába kajabálják, hogy szézám tárúlj, a szézám …(itt egy csúnya ikes ige van elrejtve) nyílni és akkor az egész bang elszáll a semmibe… mint Rocco mester énekli a Fidelio ban, hogy két nagy semmit összeadva semmi lesz az higyjed el…

  én meg elhiszem neki, elvégre ő a börtönök őre…

 • Göllner András

  Most egy kicsit messze gurult a fától, Alma. Ne ostorozza magát. Nincs semmi baj ezzel az alúljáróval. Nekem nincs semmiféle kisebbségi érzésem amikor átsétálok ezen az útvonalon csupán azért, mert egy pár helyen büdi van, hol itt hol ott valaki az Orbán család piszkos szennyesét mosogatja, vagy azért mert egy izraeli lábvízkereskedő ide öntözgeti a lavórját, vagy azér mert egy bendigrúz mindenféle érthetetlen hülyeséggel jár ide le hogy felhívja annak a nagy divatmucusnak, a Bodának, a figyelmét magára. Nézze Alma: vannak nagyon értelmes átjárók is idelenn akik jó példát mutatnak mindnyájunknak a mentál-hygénia mezején. Én nem soroltam magát a szemetelők közé. Azon meg nehogy már megsértődjön mert udvariasan és részletesen válaszoltam hozzám intézet kérdésére.

 • talalom
  2019 július 22
  6:11 du.

  Ezek a mostani ősemberek is
  használják az elektronokat,bár fogalmuk sincs róla,
  amikor éjt nappallá téve nyomózzák a szar Huawei meg egyébb
  okostelefonjaik képernyejét. És közben nem tudják hogy valahol
  elektronikus jegyzetek készülnek automatizáltan,
  minden megmozdulásukról.

 • Göllner András

  @ Tüske Zsófi

  Tudtam hogy számíthatok magára. Aki otthon érzi magát abban az alúljáróban amelyet Desolation Row-nak hívott a Bob Dylan, annak hallania kellet A Vad Nyomozók-ról. Az eszem megáll !!! És hogy lett a Tropic of Capricornból Baktérítő, Zsófi ??? Akkor lehet hogy le van fordítva magyarra a Tropic of Cancer_is? Hazám, hazám te mindenem !!!!! Van remény !!!! És van kovászos uborkám !!!! Okvetlenül megkeresem a javasolt Carlos Ruiz Zafon könyvet. Nem ismerem. Remélem hogy annyira lázba fog hozni, hogy ha legközelebb lejövök ebbe az alúljáróba, egy akora de akkora cirkuszt fogok csapni, hogy a lábvizkereskedő kénytelen lesz fejest ugrani a lavórjába, a Marcsi meg túrót fog csinálni a bendegrízből. Hogy a Slapaj mit fog kezdeni mind ezek után ?? Szerintem kézbe fogja venni a logarlécét. Arra is számíthatunk. De mit? A nagymamit???

 • Göllner András

  @ Rodeó

  Én betennék két kakas-here-golyót mici-mackónak álcázva a te jénaidba.

 • Tüske Zsófi

  Köszönet Zsófi, igen, nagyszerű ….

  Ha mesék nem lennének … ne is gondolj bele
  muzsika nélkül nincs élet …

 • emirátusi fő[email protected],
  ha már a @ megjelölést is Tőlem kell,hogy plagizálja,hát megkérném,hogy Almási Almára ne használja.Annak ellenére,hogy egy Szentjóby Olivér nevű felrántott nyilas keresztfiát lehet,hogy tévedésből,ember számba veszi.Ha Alma azt tudná,amit a maga által undorító mentalitásához híven “montreáli mosónőnek” nevezett Figyelő tudott,lehetséges,hogy más hangon szólongatná.Hiába a nem tudás a tévedések első feltétele.

 • Göllner András
  2019 július 23
  5:06 du.

  ez az “ige” feltételes módban van, és marad… valószínűségének realitás együtthatója azonos a sikeres holdraszállásokéval azaz zéró

 • Jesszusmária…
  Kedves Göllner András, miért kellett volna megsértődnöm? Tudtommal én provokáltam magát, és nem is bántam meg, mert megint tanultam valamit, ezt a meseszövést a szálakkal, amit érdekesnek tartok, bár nem értek teljesen egyet a részletekkel. Na és? Volt már ilyen a világtörténelemben… Rá se rántson!

 • SchumackerLady

  Kedves Cikkírónk!

  Szenzációs a publicisztikád, melyhez gratulálok. Még a stílusa is lenyűgöző: szellemes és néha humoros egy ilyen vészterhes környezetben.

  Részemről egyetlen, de jellemző idézettel járulnék hozzá ehhez a velős társadalomkritikához, mégpedig Orbán[ma min’elnök] és a Kövér[ma házelnök], a két jómadár – az általad említett, úgymond’ kényeztető időkben – közösen összeba…ott diákdolgozatában [á’lá Bibó-kolesz lapja] levont társadalmi . k o n k l ú z i ó j a . éppen az itt fent felvázolt . l é h a . világszemlélet megtestesítő, két jövőbeli állami “””méltóság””” egymondatos . j o g f e l f o g á s á v a l , ami így hangzik:

  “A JOG NEM MÁS,MINT BÁRMIKOR MEGVÁLTOZTATHATÓ PARANCSOK HALMAZA”

  Erről a felfogásról tanúskodnak Magyarország Orbanisztánban eddig lehúzott 13 katasztrofális éve a maga alkotmányrombolásával, a fékek és ellensúlyok rendszerének immáron majd’100%-os eltörlésével, a bírói kar sanda és fondor megcsonkításával és egy egyszemélyes felettes szerv rájuk ültetésével, az Alkotmánybíróság teljes feltöltésével Orbán udvartartásából és végül de nem utolsó sorban az ügyészség abszolúte fidSS, azaz egy személy, az Orbán kézi-vezérlésű főügyész általi befolyásoltsága* és felügyelete.
  Midezen intézkedések eredményeként 2010. óta mintegy 4˙000 új törvény, rendelet és trv.módosítás megcsinálása. Sokat olymódon, hogy egyéni képviselői indítvánnyal terjesztték be, amit “a t.háznak” nem kell tárgyalni – ergo, már el is van fogadva… és két munkanapon belül hatályba lép. STB, STB…….

  Na ‘sten áldja a tolladat: Li.Scumacker
  ˙

  .

  * Polt Péter, az örökös főügyész, m i n d e n . f i d SS . terhére fölmerült vádat vagy visszatart, ill. elsikkaszt, vagy addig húzza az ügyet, míg az okafogyottá nem válik, illetve el nem évül…
  Megint egy ilyen időhúzó próbálkozásba kezdett bele most a legújabban kiderült M i c r o s o f t . és a magyar “k o r m á n y t é n y e z ő k” [nyilatkozataikban maximum így – csak semmi konkrét – jelölik az érintett személyeket] közötti . k o r r u p c i ó s . botránnyal kapcsolatban az USA ügyészségének odadobva a labdát, hogyaszogya: “kérjük a bizonyítékokat! Addig nem tudunk érdemben lépni”. Mellesleg szólva a Microsoftot csak ebben az egy ügyben jogerősen 25000 $-ra büntette meg a bíróság…

 • SchumackerLady

  Bocsánat, de egy megjegyzés még szükséges:

  Ama bizonyos összeb….tt 1987-es diákdolgozatuk (cikkük) nevezetes mondatában foglaltakat a két csirkefogó így is gondolta, mely sajátos következtetésük szerint ítélik ma is halálra a magyar nemzetet…

  Üdvözl. Li.Schumacker

 • Gyuri 10
  júli.23.6:05

  “Ha Alma azt tudná,amit a maga által undorító mentalitásához híven “montreáli mosónőnek” nevezett Figyelő tudott,lehetséges,hogy más hangon szólongatná…”

  —————————————————-

  “Agyafúrt fogása a védelemnek hogy olyan tanúkat nevez meg, akiket már nem lehet megtalálni…” (V. Hugo: Nyomorultak, J.V. arrasi tárgyalásán)

  Amit a néhai Figyelő “tudott” azt alighanem Ön is tudja, mert máskülönben honnan tudná, hogy ő mit tudott, és az mennyire dehonesztáló egy bizonyos személyre nézve – nem igaz? Felesleges tehát holtában hivatkozni valakinek az információira, akinek már nincs módja se megerősíteni sem cáfolni az Ön által célzott “tartalmakat”, ezért aztán mindenki azt mond amit akar, de forrásként lehetőleg olyanokra hivatkozik akik sajnos már nem érhetőek utol!

  Ez sem nem tisztességes,sem nem becsületes és még csak nem is férfias húzás! Ön nem tesz mást, mint hivatkozik kétes infókra, melyeket valószínű nem tud alátámasztani, ezért mint “abszolút hiteles” tanút a megboldogult Figyelőt tartja maga elé!

  Közöm semmi – csak, hogy megelőzzem a kérdéseit, vagy inkább gyalázkodásait – ám miután nyilvánosan írta amit írt, hát én is nyilvánosan mondom el a véleményem erről, függetlenül attól, hogy Önt érdekli e vagy sem!

 • gyuri10
  2019 július 23
  6:05 du.

  TE itten
  miről hablatyolsz ? És föleg kinek ?
  Mert ha OIM* .-nak vagy HUNT* -nak írod ezeket a
  gondolattörmelékeket, akkor talán jelöld meg a címzetteket.
  Ők még vevők a baromságaidra.

  Bezzeg az 1956.-ik évi szeptemberi Csepeli Dunaágban megszerzett ifjúsági kajak-aranyérmedről mélyen hallgatsz.
  Csak addig volt publikus, amíg azt képzelted felvághatsz
  vele Zsófia előtt DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  Persze pofára estél.Mint általában mindig.

 • Göllner András

  @ Gyurka10

  Köszönöm hogy bevallottad a nagy nyilvánosság előtt hogy kukacos vagy. Mond, a gilisztákkal hogy állsz? Azokat is legoglaltad magadnak? Szerintem előrébb lennél, ha a kis bibis szájaddal kukacoskodnál te szerencsétlen

 • Besancon
  2019 július 25
  8:18 de.

  Gurltiz már Bájerzsót-i magasságokban jár.
  Legalábbis ami a “fake-news” gyártást illeti.
  De fogalmazhatunk prózaiabban is: Hazudik mint a gép.

 • Érdekews gondolkozású ember ez a Gyurkafijjú.
  Leírja például hogy “2×2=4” és utána közli mindenkivel
  hogy ez az ő matematikai törvénye , akinek
  nem engedi meg az nem használhattya DD

 • [email protected] emír úr,
  az ilyen galandférgeket,mint te vagy kis csendőr tanítvány nem rendelem ide.Jöttök ti mint kecskéből a bogyó hívás nélkül.Annyit is értek Szentjóby Olivérrel,meg nélküle is.Beszélj már valamit Ábrahám népének védelmére.Tudod,ahogyan szoktad csendőrmódra. Gilisztává nem avanzsálhatsz.Férgektől pedig bocsánatot kellene kérni,ha hozzájuk hasonlítanálak.geyza”se nevű,se eszű”félcetlis barátoddal osztozkodhattok a @-aitokon.

 • Tüske Zsófia

  Göllner András: Igen, van Ráktérítő is, az egy évvel később jelent meg, 1991-ben.
  Még egyszer köszönöm az ajánlást [most végeztem ki Ruiz Zafón negyedik kötetét az Elfeledett könyvek temetőjéből] – és akkor itt van cserébe egy másik: Anthony Doerr: All the light we cannot see….

  éljen a kovászos ubi (meg persze Dylan, Joan Baez és Rory Gallagher)

  nélkülük nehéz lenne ám. mert ez a világ mégsem az összes világok lehető legjobbika.

 • Tüske Zsófia

  Gabriel, meséknek (és jó zenéknek) muszáj lenni.
  Én a Magyar mese- és mondavilág 6 kötetén nőttem fel, a nagymamám A nagyidai cigányokkal és más klasszikus versekkel szórakoztatott pl az Erlköniggel németül, de azt utáltam, aztán amikor már tudtam olvasni, jött Móra, Gárdonyi és Jókai…. és máris másik dimenzióban voltál.

 • Jaj, nem lehetne már abbahagyni ezt a kukacoskodást?

  Az 5 éves lányunokám az óvodában gilisztát kapott. Persze gyógyszer, és nem mehet óvodába, az anyja kicsapta hozzám megőrzésre. De persze előtte elmagyarázta, mi az a giliszta, és miért nem szabad a fenekét vakarnia.

  Amikor beléptek reggel az ajtón, az unokám elémállt, kacéran megriszálta a fenekét, és huncut mosollyal közölte velem: “Ott vannak a peték a bugyimban!”

 • hehehe
  megtaláltuk
  Girltiz nyugdíjj-kiegészítő
  tevékenységét egy újkeletú vállalkozásban :
  Eladó és próbababa lett ottan. Hja a név kötelez !

  https://velvet.hu/elet/2019/07/25/koser_szexbolt_nyilt_izraelben/

 • Besancon:
  Kűttem Néked egy fotót, amin rajta vok.
  Az emlékezetes Charta-tüntetésről.
  Aminn voltunk vagy 50 000 .-en.

 • gyuri10
  2019 július 25
  4:42 du.

  Fujjci te ! DDDDDDD
  De ondorijjó vagy már megint
  ezekkel a végbeledből kilógó galandférgeknek a
  felhozatalával,szemmagasságba.Milenne ha titokban tartanád,
  akárcsak a szexuális indíttatásodat?Valami arabtól kerültek át?