Kis visszatekintő szoftverileg

2019 augusztus 6 8:27 de.24 hozzászólás

A hazai informatikai világot is érintő, vagy leginkább azt érintő, Microsoft-botrány nyomán lehet, hogy előbb, vagy utóbb a jelenleg regnáló kormányhoz, illetve a kormányfőhöz közeli irodák felé vezetnek a szálak. Az, hogy mennyire lesznek ezek a szálak hővezetők, és fűtik fel a széket néhány eltespedt oligarcha-fenék alatt, az nyilván az ügyészségen is múlik. Annak reakcióin majd meglepődünk akkor. Vagy sem. A kialakult helyzeten azonban jobbára csak az amnéziások lepődnek meg.

Már csak azért is, mert a Microsoftnak, mint világcégnek lehet a magyar piac ugrópont keletre, végvár a nyugati piac szélén, és lehet, hogy egyes kormánykörök roppant büszkék magukra. A főnök pedig talán már a gépét is be tudja egyedül kapcsolni. A nem a saját kapcsolóját matatja a zsebében. Azért a Microsoftnak, mint világcégnek az egész a hazai piac alighanem valahol a kerekítési hiba környékére esik. Valószínűleg ezért gyakorolt már korábban is olyan gesztusokat a hatalom különböző szintjein pattogóknak, amit a cég valószínűleg leírt, mint promóciós költséget. Cserébe azért, hogy a szoftvercég, illetve a szoftvercégek jogvédő lobbiszervezete eszmei, vagy akár gyakorlati támogatást is kapjon. Alkalmasint az utóbbi egykor elég sok kritikával illetett, és nem annyira barátságos, mint jelképértékű bilincses plakátjaira akár még emlékezhetnek is páran. Azoknak, pedig akik nem emlékeznek rá, volt hír, amelynek kapcsán felidézték.

Valószínűleg azok az emlékek is megérnének egy nyomott nyomot, amelyek szerint volt némi megállapodás, ami a hivatalos szervek szoftverállományát érintette. Annak érdekében, hogy ne érje szó a ház elejét. De ez talán igaz se volt az elmúlt, évtizednél is hosszabb időszakaszok távolában. Az egyetemek számára szánt beetetőkampányról azonban máig fellelhető a netes hírek egy része. Akkor voltak olyan gondolatok, hogy a szoftvercégeknek azért éri meg, mert a kellő szemellenzővel szoftverhasználatra idomított majdani vezetők az ő terméküket fogják megvenni. Azt, hogy a Microsoft ebbéli számítása miként igazolódott, ha igazolódott, azt mérje fel mindenki a saját irodai környezetében. Az azonban ettől szinte teljesen független, hogy akkor sem volt mentes az ügy némi gyanú-leágazástól. Az egyik, hogy az „ingyenes” szoftver alapvetően talán nem is annyira ingyenes.

Az egyéb informatikai beszerzések kapcsán pedig egy másik, némileg konkrétabb gyanú az volt, hogy némi közpénzek indultak el a saját vándorútjukon. Amely gyanúval kapcsolatban a Campus-programot a Microsofttal aláíró Dr. Stumpf István, aki akkor még nem volt törvényellenőri alkotmánybíró, politikai bosszúhadjáratot emlegetett. Vagy igaza volt, vagy nem. Mármint a politikai támadásban. A recept, bár némileg más szereplőkkel, és egy kicsit nagyobb fordulatszámon ismerős is lehet. Már szinte hallom, amint a jelenlegi Microsoft-botrányban érintettek is politikai támadást fognak emlegetni. Esetleg egyenesen az USA-ból. Még akkor is, ha a jelenlegi korrupciós ügy ott bizonyítást nyert a jelek szerint. Mert miért pont onnan ne támadnák a tisztakezű, angyali tisztességű, köztiszteletben álló miniszterelnöki siserehadat.

Egyébként lehet, hogy a visszaemlékezéseken túl érdemes lenne a felcsúti védegyletben érintettek egyéb informatikai ügyeibe is belepillantani. Mert esetleg még kiderülhet, hogy a legutóbb felröppent cégvásárlások kapcsán is az eljövendő pénzszivattyúzási lehetőség a legvonzóbb szempont. Ami vagy sikerül, vagy nem. Elvégre a legutóbbi cégvásárlási szándékot akár az is motiválhatta, hogy olyan sikeres projektek megvalósítóját tudhassa a vezérközeli zsebben, mint amilyen sikerrel a BKK-s rendszer is büszkélkedhetett.

24 hozzászólás

  • csak az utolsó mondatra; többes számban, sőt a sok sem túlzás. A BKK és a Lolo által a napokban lenyelt cég között a kapcsolat kezdettől fogva létezett, nagyon nem függetlenül az előbbi első vezérigazgatójától, aki mint tudjuk a nem-rokon rokonya Őfeneségének. Na szóval hosszú és rengeteg szerencsétlenkedés, gagyi és botrány által tarkított a történetük.
    Ja és persze az, hogy elképesztően sok pénzt vertek el rájuk!

  • Olvasatomban „Magyarországon 2013 és 2015 között legalább 14,6 millió dolláros illegális profitra tett szert a Microsoft azzal, hogy kormányzati szerveknek szoftverlicenszeket értékesített jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásokat beiktatva, kenőpénzekkel. Ezzel a módszerrel mintegy 50-60%-kal drágábban jutottak hozzá az állami szervek a programokhoz, mint amennyi a valós piaci áruk volt.”

    A Microsoft Magyarország vezetése beismerő nyilatkozatot tett, a SEC (amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet) jelentése szerint a NAV, az ORFK és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) érintett a vesztegetési ügyletben. Az ORFK esetében a Belügyminisztérium illetékes minden szoftverügyletben és hardver beszerzésekben.

    És ebből az egészből mit lát mondjuk a rendőrség? Eddig is Microsoft termékeket használtak és ezután is azt fognak. Nem mondom, vagy 20 éve még dBase III nyelven íródott magyar szoftvereket használtak, de győzött a Microsoft.

  • A Microsofttól sohasem állt távol egy kis csibészkedés.
    Vagy nagy. Tökmindegy.

    A Microsoft DOS .-t sem a Microsofték dolgozták ki hanem egy amerikai vidéki tanárember.
    Tőle vette meg Bill Gates 40 000 Dollárért, amikor az IBM felkérte őt „valami semmi kis OP-rendszer” elkészítésére.
    Persze elvállalta úgy hogy nem volt semmi a kezében, de tudott a tanár munkásságáról.

    A Windows-ot is lopták, nevezetesen az APPLE cégtől.
    de ezért már egy fillért nem fizettek.
    Amikor még fej fej mellett haladtak, (1984 körül) de az Apple állt nyerésre mert ők a hardwerhez (is) értettek és kijöttek a McIntosh-al,
    Bill Gates egyszerűen kölcsönkért egyet, kitanulmányozták majd szabadalmaztatták az egérre alapuló Windows-technológiát.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Macintosh

    Mikor Steve Jobs örjöngve kérdezte hogy mi ez, csak annyit válaszolt : „EZ BARÁTOM ÜZLET ! Miért nem szabadalmaztattátok idejében ?”

    Szóval a Microsofttól sohasem állt és áll távol az aljaskodás.

  • Drizari
    2019 augusztus 6
    9:50 de.

    Annak idején a kormányzati szervek teljes szoftverparkját egy tollvonással legalizálta a Microsoft. Rá alig hetekre a BSA közös sajtótájékoztatót tartott az ORFK-val, amint beharangozták az együttműködési szerződést. Ennek keretében „ingyenes” szoftvervadász tanfolyamokat szerveztek a rendőröknek (többek között), és fejpénz járt a „szoftverkalózok” után. Nem véletlenül jött az elhíresült pécsi 91 -es eljárás, stb.
    Majd elég sok pénzt kezdtek kipumpálni.
    2012-ben a BKK-s megvalósító lett a Microsoft év-győztes partnere:
    https://www.t-systems.hu/10039756.html
    2013-ban kezdtek megbukogatni a korrupcióval az M$-nél.
    Most M.L. megveszi a T-systems magyarországot.

  • Újabb szemétségre hívja a figyelmet B. Laci. A remek Forma 1 futam, Szigetfesztivál, más nagyszerű és kihagyhatalan hazai rendezvény árnyékában szép lassan minden tőle független szervezetet kinyír a tusványosi rém, (ha továbbra is hagyjuk :().:

    „A CEU, a Széchenyi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia felszámolása után újabb szimbolikus ellenfelet talált az Orbán-rezsim: minden jel szerint Iványi Gábor személye, szolgálata és az általa vezetett intézményrendszer került a NER célkeresztjébe.
    A mostani látszólag adminisztrációs támadás Iványi Gábor szociális és karitatív intézményeinek a létét és a működőképességét veszélyezteti. Ha most nem védi meg a nyilvánosság, Iványi Gábornak a tevékenységét meg kell szüntetnie. Annak ellenére akarja az állami gázszolgáltató kikapcsolni a gázt Iványi Gábor intézményeinél, hogy a magyar állam hárommilliárd forinttel tartozik nekik, és bírósági ítélet ellenére nem fizeti ki a tartozását…
    Iványi Gábor mindig az üldözöttek mellé állt. Másokért odaláncolta magát a fákhoz, a kerítésekhez, az ajtókhoz. Vajon őt megvédi-e valaki? A CEU és az MTA után Iványi Gábor felszámolására készülnek. Szótlanul tűri ezt a demokratikus közvélemény vagy összefog ennek megakadályozására? Hol van a határ? Ezt is meg lehet tenni következmény nélkül? …
    Ha az orbáni szalámitaktika elérte az ő személyét, és Iványi Gábort meg lehet fosztani attól, hogy egyháza keresztény jogait gyakorolja, az intézményeit működtesse, a magatehetetleneket fürdesse, ápolja, gyógyítsa, oktassa, akkor vajon ki van még biztonságban ebben az országban és mitől veheti bárki szájára a “keresztény” nevet?”
    https://nepszava.us/ivanyi-gabor-az-uj-celpont-let-vagy-nem-let-a-tet/

  • Andrew_s,

    BM rendelet szerint léptek, ami meghatározta a 2012-2015 évek informatikai stratégiáját. Az ORFK magánkezdeményezésre nem tárgyalhatott, csak BM engedéllyel. A Microsoft csak így jöhetett képbe.
    Olvasgass:

    http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=146833.333839

  • nagy szégyen ez a magyar tudományra! az ISZSZI és BME kutatói és alkalmazott matematikusai hatalmas eredményeket könyvelhettek el már 70-es években…mindez szertefoszlott?

    hatalmas algoritmusokat voltak képesek (a célzott szakma rendelése és hozzáadott információi alapján) létrehozni amelyek hatalmas megtakarításokat és könnyebb működést tettek lehetővé már a Hollerith idején is nagyokat alkottak de a digitalizálás meghozta gyümölcseit

    ha mindez igaz, akkor az egész egy nagy szégyenfolt lett, nemzetközileg is, mert a hitelvesztés az végzetes

  • Poliakoff
    2019 augusztus 6
    1:55 du.

    Senki nincs biztonságban.
    Még azok az idióták sem akik azt
    képzelik magukról hogy biztonságban vannak.

  • Reméljük! Egyszer majdcsak a német bűnüldözés is nyomozásba kezd a gépkocsi-összeszerelő üzemek és magyar kormányzati tényezők úgynevezett „”stratégiai”” korrupciós machinációival kapcsolatban is…

  • VOGELEIN;

    Politikaban es uzletben elonyok lehetosege jelenti a sikereket.
    Mint a regi magyar mondas; „kez kezet mos” !

    De amodon kepes a magyar kozgazdasag, s az altal a nemzet dolgozo lakossaga sikereskedni.
    Az alapjaban nem gazemberseg, nem korruption.

    Ha valaki teged segit, nem viszonoznad azt.
    Az lenyegeben emberi udvarias magatartas.

    A nemzet kirablasa ,csalasok , s mindenfoku lopasok, kegyetlensegek elkovetese eseteben nema voltal!
    Vajon miert ?

    Ma a nyugati vallalatok es bankok befektetesei nelkul magyarorszag, a dolgozo nep a regi nyomorban elne ma is.

    Az amit hianyozol?

    Ha magyarorszagnak onallo gazdasagi lehetosege es annak alkalmazasa letezne, kepesebbek lennek onallo gazdasagi lehetosegeikre.

    Ma a problema, hogy az allam-burokracia oriasi mint egy dino-szaurusz, sokba kerul az adofizeto termelo dolgozoknak, akik nem kepesek anyagilag sikereskedni es a lakossag tomegei keptelenek ‘toke-kepessegeiket’ elerni.
    Mind addig masokra szorulnak.
    Tehat a mult megszokottsagatol keptlenek elterni.

    Panaszkodasok es az „ingyen” modszer nem serkenti az anyagiakat,csupan minden letezo lehetosegek alkalmazasai.

  • Drizari
    2019 augusztus 6
    4:40 du.

    Ott voltam a sajtótájékoztatón, amin ünnepélyesen aláírták az együttműködési megállapodást.
    Egyébként sehol nem írtam, hogy mindezt a BM megkerülésével, vagy ad abszurdum a BM ellenében tette volna bárki 🙂

  • Orsós Elemér

    Vögelein
    2019 augusztus 7
    3:42 de.
    Nem akarlak elkeseríteni, de a német bűnüldözés is legalább annyira guzsbakötött mint a magyar! Jó példa ennek bizonyítására Udo Ulfkotte „Határtalan bűnözés” című harmadik leleplező könyve, aminek megjelenése után végleg meghalt. (Már az első -eleve index várományos- könyve után halott volt, de akkor ezt még nem fogta fel.)

  • Andrew_s, oké. 😀

    Jut eszembe más, mert itt se volt téma, mármint a KMH valamelyik cikkírója részéről. Ha mégis, akkor elkerülhette a figyelmemet és elnézést kérek.

    A „Kenderesi ügy”. Július végén arról zengett a magyar sajtó, hogy fegyelmi vizsgálatot indít ellene a MÚSZ (Magyar Úszó Szövetség).

    Ma olvasom, hogy csütörtökön (aug. 8-án) délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján megműtötték a magyar úszóválogatott Kenderesi Tamás térdét, amely hónapokkal ezelőtt egy szerencsétlen mozdulat – taxiból kiszállás – közben sérült meg.

    Vagyis úgy utazott ki a világversenyre, hogy nem volt teljesen egészséges. De nem ez a lényeg. Esetében a lényeg az, hogy a MÚSZ elnöke Vladár Sándor, Kenderesi dél-koreai seggfogdosását eléggé lazán vette. Természetesen a fegyelmi eljárást említette, és azt is, hogy versenyzéstől eltiltása biztosan nem lesz.

    Szerintem Kenderesi kap majd a magyar virtusáért egy igen erős szóbeli figyelmeztetést. Nem csodálkoznék rajta, mert Szepesi Nikolett (Európa-bajnoki bronzérmes magyar úszó, olimpikon, 2007-ben az év magyar úszónője) botránykönyve kapcsán Vladár egy titokban rögzített magánbeszélgetésen a következőket találta mondani:

    „Szepesi, hagyjad már… egy gecinyelő kurva volt, mindenki megbaszta. Sajnos én nem basztam meg. Megbasztam volna szívesen” – ilyen úszóvezető mellett Kenderesinek nem kell aggódni egy seggfogdosás miatt.

  • Drizari
    2019 augusztus 8
    9:02 de.

    Na ja..van erre is egy népi adoma, vagy vicc.
    (REMÉLEM CHRIS TÖRLI annyira trágár 😀 😀 😀 )

    -Ki a rendes nő?
    -?
    -Aki csak velem b..szik. De ki a k..rva ?
    -??
    Aki mással is b..szik, meg velem is b..szik.De ki a büdös k..rva?
    -???
    Aki mindenkivel b..szik, meg velem is b..szik.De ki a rohadt büdös k..rva?
    -Aki mindenkivel b..szik, csak pont velem nem b..szik a rohadt büdös ku..vája…

  • Andrew_s
    2019 augusztus 6
    1:53 du.
    Ami azt illeti, nem valami hatékonyak ezek a túlképzett szofvervadászok, mert mára kényszerűségből már a 3. torrentes -kellően lebutított- W 10-emet koptatom még mindig szabad lábon, de csak azért mert navigáviós térképeket sajnos csak ezen tudok frissíteni és egyébb fizetős hasznosságokat linuxon nem tudok futtatni.

  • Geyza
    2019 augusztus 8
    10:20 de.
    Geyza, ezért simán megérdemelnél 10 Schönberg zenemű meghallgatásának azonnali kirovását!

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 8
    12:20 du.

    nem gondoltál keményebb büntetésre? mondjuk 2 kiló Rolling Stones, 3 kg Lady Gaga, és a drizari által linkelt linkek a hangtalan beszédhibás akarnokok nyávogása 5 kiló és megvadítva jóebédhezszólanóta hejretyutyú val gummicsizmában … ja és a krémek krémje a: Fehérvári huszárok

    Schönberg az egy tök normális zsidó és nagyon jól érthető ha van valakinek füle hozzá

    bruhahahaha

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 8
    12:20 du.

    Nem tudtam hogy szadista is vagy 😀 😀 :d

  • Geyza
    2019 augusztus 9
    1:39 du.
    Az sem!

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 10
    10:37 de.

    Nekem megengedték egyszer,
    hogy vigyem a hangműszereket.
    Az is pont elég volt.Nemhogy még
    üzemeltetés alatt figyeljem őket !

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 8
    11:50 de.

    Mára azért lanyhult a nyüzsgés, mert alapvetően az M$ nagy ívben kezd tenni a házi használatra. A felhő jobb üzlet. Bárhonnan elérhető és önként adod oda az összes állományodat az adataid mellé.
    Ha Linuxon nem tudsz windows-os programokat futtatni az pedig a Te hibád és ne a linuxos közösséggé. Csak vas kell hozzá, és elég jó ma már a szimuláció és emuláció skála elég sok résztvevője.

  • Andrew_s
    2019 augusztus 10
    6:22 du.

    Igazad van, de én a -nekem- macerás VirtualBox helyett, egyszerűbbnek tartok egy kis particiót lekanyarítani a célszerűségig lekurtított Windowsnak és belépéskor döntöm el hogy, a már 10 éve zökkenőmentesen használt kedvenc, stabil Linuxomat vagy nagyritkán a megutált Windowst nyitom-e meg. Mellesleg furcsának találom hogy, a többszáz inyenesen, könnyen és vírusírók lassítása nélkül, még laikusnak is könnyen telepíthető Linux miért nem népszerűbb az otthoni felhasználók körében!

  • Andrew_s
    2019 augusztus 10
    6:22 du.

    hahahaha

    valami „huncut” gyerek -itteni, hát nem kedves- meghekkelte egy 50-es nő valamilyen vállalkozásának bankszámláját és váltságdíjat követel (kis zsarolásért nem mennek messze) és az Instagram semmit sem tett ellene, a rendőrség sem mert $5000 az ingerküszöbe… most van belőle interview… és mindenki röhög

    megjegyzésem, ha el akarnak lopni valamit azt ellopják, leginkább a hivatalos közegek és a fácsé meg a többiek árulják a hirdetőiknek…az Amazon meg már csinált karaktertérképet rólam és semmi mást nem ajánl, mint amiről bizonyos, hogy megvenném… és löki a „deal”-eket amit teljesít klasszissal jobb, mint az Alibaba bár azok is harcosak…de ha ruha akkor Alibaba jobb minőség de az ázsiai méretek és az EU meg északamerikai sohasem konveniálnak (USA decimális incs ben mér fából vaskarika) ezért van azután rengeteg visszaküldés, Amazonnál lehet tudni mit küld de az Alibaba beszállítói csak annyit tud mondani hogy „ez most ásaitic 6X” hogy mekkora mm ben vagy decimális incsben arról halvány lila fogalma sincs

    pedig már van felhő meg amit akarsz de ilyen egyszerű dolgokat…

    a kromatikus skála teljes hallható tartománya 3 tizedesig HZ ben elérhető de egy zokni mérete na az nem

    algoritmusok csődje és a programozók selejtes volta

    inkább vídeó játékokat csinálnak amiben a Belfegor helyére az unoka beteheti a Nagyit és röhöghet rajta amint …

    de egyszerű általános iskolai számoláshoz nem képes egy algoritmust csinálni meg azt az algoritmust sem ami az előző algoritmust elkészítené a felhőben

    hahahahaha

  • Andrew_s
    2019 augusztus 10
    6:22 du.

    Hát mindez amúgy igaz, de csak tényleg egy apróság – linux alatt windows szimulátorral futtatni TWIN-t, Artlantis-t, ArchiCad-et, és még bekapcsolni a BIN-felületet, hát jó játék …. lenne ….
    Mert ugye vannak a kulcsok is – az sem ártana ha azok felismernék a rendszert

    A baj ott kezdődött a szoftver-világban, – és ott tartunk ma még-inkább – hogy lenyomták az amerikai „igazságszolgáltatás” torkán, hogy a szoftver az nem áru, ami eladható, hanem szellemi produktum, ami imigyen csak egy használati licensz – így ugyan jó drágán megfizetsz érte – de mégse lesz soha a tulajdonod, vagyis nem a tied -((persze ha lopod 🙂 🙂 🙂 ))

    Nagy valószínűséggel ebben nem kis szerepe volt az ifjú Bill Gates-nek – akinek édesatyja nem elhanyagolható influenciával bírt néhány amerikai illusztris birói személyre. ((PPFA egyik alapítója és elnöke))
    Az amerikai bíróságok a precedens-elvet követik – aminek több jelentősége van mint a törvényeknek.

    Na de menjünk el a témától errefelé most