Egy kis mosoly — A családról

2019 augusztus 18 8:43 de.60 hozzászólás

Anyukámék nyolcan voltak testvérek, Apukámék hatan. A fiam mindig irigyelt, hogy nekem 35 első unokatestvérem van, neki meg csak kettő. De az a helyzet, hogy igazából csak az anyai családdal tartottuk a kapcsolatot – az apai unokatestvérek mára mind eltűntek a látókörből.

A fene tudja, miért így alakult ez – talán a Biró János kovács (és okleveles patkolómester!), meg a feleségei szelleme tették. Merthogy két felesége volt nagypapának – csakhogy nem válási okokból, hanem a múlt századelőn nagyon is gyakori eset miatt: Berta Mária fiatalon elhunyt, három kisgyerekkel özvegyen hagyva Jánost. Még Édesanyám is csak halványan emlékezett az anyukájára, pedig ő volt a legidősebb, akkoriban alig öt éves. Biró kovács elvette Rudas Irént, akivel azután további öt gyermekük született. Így lettek nyolcan, a természet bölcsessége alapján négy gyerek (fiú) és négy lány. Én ugyan több szép vakációt is töltöttem a festői göcseji dombok között, nemcsak nagypapáéknál, hanem Anyu öccseinél, húgainál is, – de aztán felnőve lazult a kapcsolat. Bár mindig tudtuk, merre van a másik – legalább a karácsonyi, húsvéti üdvözlőlapok címzéséből.

Mellékszál: én majd’ felnőtt koromig nem is tudtam, hogy nekem Rudas Irén nem édes-nagymamám, csak mostoha. De ma is előttem van a törékeny alakja, ahogy hajnaltól napszálltáig teszi a dolgát, és közben rendíthetetlen türelemmel válaszolgat a pesti unoka hülye kérdéseire. Mitagadás: Anyukám erényei között a türelem nem szerepelt.

Talán mi indítottuk el a lavinát: nem tudtuk kitalálni, mit ajándékozzunk Anyukám 90. szülinapjára. Már nem tudom, melyikünké volt az ötlet, a nővéremé, a húgomé vagy az enyém? Mindegy is. Meghívtuk a még élő három testvérét, a gyerekeikkel, társaikkal. Fergeteges buli volt, Anyu még táncolt is, pedig már a második súlyos műtétjén is túl volt. Voltunk vagy negyvenen – a legszorosabb rokonsággal. Talán innen vette az ötletet Anyukám Szegeden élő öccse: ő a kerek születésnapjaira hívta meg Szegedre az egész siserehadat. A 95. szülinapi partiján támadt az egyik unokaöcsém fejében az ötlet: találkozzunk mi, Biró leszármazottak minden évben, június utolsó hétvégéjén. Az idén 29-én immár harmadszor gyűltünk össze egy bakonyi kis panzióban. (Itt készült a fotó.) A nagyszüleim falujában már nincs senki a családból, és bár ott is van panzió, leszámítva a három, még Zalában élő unokahúgomat, mindenkinek nagyon messze lenne: Zalaegerszegtől még 50 kilométer.

Ezen az ágon 19-en vagyunk unokatestvérek: hárman már fiatalon (60. életévük előtt) meghaltak. Ketten – a legfiatalabb Biró testvér gyermekei – külföldön élnek. Franciaországban születtek – mivel a legfiatalabb Biró, a Zoltán, 56-ban távozott.

Követte őt a falubéli menyasszonya, aki a haláláig felesége volt – Aranka ma, 35 év után is siratja. A gyerekek sem élnek már Franciaországban: Zoli Martiniq szigetén él, Kati Németországban. Azt nem tudjuk pontosan, hogy hol, de minden évben lelkesen válaszolnak az e-mail meghívóra, hogy jönnek, ha tudnak. Aztán nem jönnek. Van egy olyan gyanúm, hogy már hadilábon állnak a magyar nyelvvel, pedig kiskorukban ők is majd’ minden nyáron itthon vakációztak. Sőt, Kati kilencven után pár évig itthon is élt. Aztán jött egy szerelem – és elvitte Németországba.

Így hát az idén csak 14-en voltunk együtt az Odvaskőnél – de a párjainkkal, gyerekeinkkel, azok párjaival (sőt gyerekeikkel) megint voltunk vagy harmincan. (A képen 28-an vagyunk)

A Biró gyerekek közül már csak egy él: ő is a 87. évét tapossa. (Ő Pesten él, naponta beszélünk. A képen az első sorban, kockás ingben, farmerben áll, előtte az unokája, a feleségével és a dédunokájával, mögöttük a fia.) Anyukám a nevezetes szülinapja után két hónappal távozott. Jenő bátyám a 95. partija után négy nappal esett össze – és a kórházban is csak két napot töltött.

Egy ekkora családban persze mindenféle nézet, szemlélet, rokon- és ellenszenv előfordul. Nekem a legérdekesebb drága Dusikám gyermekei esete. (Az egyik kedves nagynéném, akinek fogalma sem volt arról, mennyi mindent kaptam tőle pár röpke vakáció alatt. Szerencsére még életében meg tudtam mondani neki – nagyon csodálkozott, de örült is.) A fia is, a lánya is tanult, egyikük sem még a nagyszüleim falujánál is kisebb, mesebeli, erdőborította dombok ölelte faluban. A fiúk – merthogy Dusikám férje, Vilmos legalább olyan kedves emlékem, mint a vérszerinti rokon – informatikát tanult és Veszprémben telepedett le. A húga is érettségizett – ő Zalaegerszegen asszisztens a városi kórházban. A fiú évente többször is eltölt néhány napot Németországban, a munkahelye anyacégénél. A fiú alapvetően szabadelvű, míg a lány feltétlen imádója jelenlegi első szolgánknak: anno saját költségükön jöttek a férjével Budapestre, hogy részt vehessenek egy-egy szeánszán.

Akkor most utáljam az unokatestvéremet, csak azért, mert bedőlt egy hamis bugrisnak? Képtelen lennék: már csak azért is, mert az arcából drága Dusikám szemei néznek rám: az az örökké csodálkozó, riadt tekintet. A bátyja más: az apjától örökölt hórihorgas termet, a minden huncutságra kész, élénk tekintet. És a gyerekeik! Az ország egészen más tájára, a Tisza mellé vetődött vegyészházaspár a pici gyerekével, meg a fiatalasszony méhében gömbölyödő testvérével.

Őszintén szólva, mi ilyenkor megalkuvó módon kerüljük a nyílt politizálást, bár tudjuk egymásról, ki, kinek-minek a híve.

Akkor mégis, mire való a nagy család? Fogalmam sincs. Nem lógunk egymáson – eszembe se jutna bármelyiküktől pl. kölcsönt kérni, ha megszorulnék. Jóvanna, nekem ott a nővérem, a húgom, meg a fiam is, akikhez mindig fordulhatok. Engem mindig ez a szűkebb család tartott a tenyerén, ha épp elesni készültem. (Ezért is súlyos trauma a kissógorom elvesztése – egy tartótenyér megint kihullott alólam.)

Mégis, mégis. Baromi jó érzés egy ilyen közösség tagja lenni. És megrögzött ateistaként, földönjáró pragmatikusként néha szívesen elképzelem, hogy Biró papa a feleségeivel, Máriával és Irénnel elégedetten lógázzák a lábukat egy felhő széléről letekintve ránk, sokféle utódaikra.

Rátesi Margit

60 hozzászólás

  • Margit ez csodálatos, de lehet, hogy vak vagyok, de a képen az első sorban nincs 87 évesnek látszó kockás inges bácsi van egy kiscsaj valami macival a kezében… magyarázz, isteni az ilyen nagy család, ma már sem nem divat sem nem lehet eltartani

  • A csalad, minden emberi lenyek leg-kozvetlevebb kozossegei.

    Egy osszetarrto-csalad az elet, egeszseg es utodok utan az elso aldas !

    Nagyszeru latni, hogy ez a „csalad” osszetart, ami sajnos manapsag az ellenekzo irnayban halad.
    Mert mindenki a megelhetesi lehetosegeijket kovetve csak szetszorodnak vilagszerte.

    Orom olvasni es latni, hogy a hagyomanyaikat megorzik, remelve majd a jovo generacioi is folytatjak.

  • Rodeo11! Nem bácsi – néni(Teri) az első sor baloldalán áll, mellette az unokája a feleségével és a dédunokájával, mögöttük a fia. (Egyébként tényleg nem látszik 87 évesnek ahogy a Birók is fiatalosak voltak.)
    Én szerettem,ha Anyu azokról az időkről mesélt. A Birukovács -, így mondják arrafelé – a falu elejének számított, benne volt az ipartestület vezetőségében, újságot járatott (a huszas években), telepes rádiója volt. Uradalmi patkolókovács volt, a 14-es háborút végigszolgálta (1883-ban született). Ott jelentkezett állatfelcseri tanfolyamra – úgyhogy a parasztok őt hívták az elléshez, felfúvódott tehénhez is. De évekbe telt, hogy önálló mesterként dolgozhasson. Anyuék nem jártak napszámba se, cselédnek se. A fiúk az olajtársaságnál kaptak munkát-szakmát, a lányok férjhezmentek. Anyu legnagyobb bánata az volt, hogy nem tanulhatott: a faluban csak a 4+2 osztályos elemi volt.Terit már el tudták küldeni polgáriba Egerszegre – azt meg 44-ben kellett abbahagynia a bombázások miatt.Az államosítás után sokat segítettek nekünk: érkeztek a zsákvászonnal levarrt silingák (kétfülű vesszőkosár) babbal, krumplival, gesztenyével, néha füstölthússal.

  • Köszi szépen Margit, hogy megosztottad velünk ezt a kedves részletet a családi legendáriumból. Igazán szerencsés vagy, hogy ilyen szép nagy családod és rokonságod van (akikkel jóban is vagytok). Nagyon sok boldog és szeretetteljes további találkozót kívánok nektek.

  • Bendegúz, tudsz te nagyon jókat írni!
    Próbáld meg magad egyszerűen kifejezni magyarul, szerintem akkor érthetőbb lesz a mondanivalód. (Velem is ez szokott előfordulni amikor angolul frappánsan próbálom kifejezni magam, rendszerint túlbonyolítom :))

  • RODEO;
    Ne olvas dolgokat a cikkbe amit „talalom” sehol nem irt.

    Csupan egyetlen szemely kb 87 evesen, feher hajjal, kockas ingben, inkabb bluzban, kek-nadraggal, amit „talalom” „farmer”-nak nevezett.

    S a leirt csaladtagjai korulotte az elso sorban amit talalom nyutotta az adatokat.

  • talalom
    2019 augusztus 18
    2:15 du.
    kösz, isteni a cikk és te benne

    most, hogy téged olvaslak (megtaláltam a fehérhajú hölgyet kockás ingben) de az volt írva, hogy …a férje valakinek (hahahaha) csak én valami fatálas félreértés folytán…de majd kifésülöm azokat a felesleges tekervényeket

    ilyen cikkekre vágyok… az a rengeteg borzalom amit Mammon parancsára és a hozzá való benyalás révén le lett és lesz írva… és akkor jön a demokrácia,… még jó, hogy Vögelein nek kiszikrázott amit írt zseniálisan akkor már ketten vagytok? és a Margit a csilicsala családjával és a boldogsággal ami sugárzik belőle

    régen mondom mert a kedves felmenőim is mind dolgos emberek voltak és nem szájtépésből éltek, hanem megcsinálták (az a nagybácsi aki Érden a lankákon azzal szórakozott, hogy oltogatta az őszibarackokat, és olyan barackjai meg szőlői voltak hogy ihaj és egy tőkén több féle is mert azt is olytotta… miután hazaszökött Albertából lumberjack volt a 30 as években és kurvára utálta… majd … szóval régóta mondom (ez ismétlés) munka az élet alapja az alkotás és nem a kinek van nagyobb vagy büdösebb… és azért azután mindenfélét mondani és a valóságot a szívárványnál is szí1nesebbre festeni és asszinni hogy mindenki elhiszi neki!!!

    üdv. légy talalom ha nem lennél ki kellene találni

  • RODEO;

    Nem igen mondhatod hogy „nagy” csalad”.

    Csupan „talalom” szulei voltak ‘egy nagy cslad’.
    A ded-szulok, a nyolc es hat testverek.

    Tehat mara, a harmadik, ill. negyedik generaciora, egynek sincsen sok gyermekeik.

    Az osszetartasuk a peladamutato, hogy teszik a fardozasikat es aldozataikat azr betartani evente.

    Nyilvanossagra hozva szeleskoruve tehetnek, a magyar-csaladoknak is szikseguk lenne az osszetartasra am !

  • A családi összetartozás érzése biztonságot és erőt ad. Nem szükséges hogy mindennaposan valamilyen módon segítsenek egymáson, hiszen mindenkinek megvannak a maga elkötelezettségei.

    A tudat már segít, eltávolítja az „elveszettség” érzését, ami bizony hiányos családi-háttérrel rendelkezőknél előfordulhat.
    Főleg ha „ateista” is az illető.

    De nem csak ez a lényeg – a társadalmi kapcsolatok is másképpen látja és érzékeli az aki „nagy családdal” rendelkezik – mint az aki „egyedül” evickél.

    Akinek nagy a családja, és ráadásul esetleg még mondjuk „idegen nemzetűek” vagy ráadásul „vallásidegen” származásúak is bekerülnek, akkor egyszer-csak óhatatlan rá kell jöjjön, hogy a szélsőséges nézetek, hitek azok megrontják és megkeserítik a világot.

    Visszaemlékszek mikor gyerekként vettem ki részem hasonlóan rendszeressé váló összejövetelekben, ahol szintén ä nagyszámú családi összejöveteleknek az apropója az volt, hogy az nagyanyám 8 testvére közül az a három akik Kanadában éltek, elkezdtek rendszeresen haza-látogatni. Ebből kifolyólag a találkozás „sátoros” összejövetelekké vált szó szerint, amit az ősi „portán” állítottak fel rendszeresen. (hogy elférjen a kb. 70-80 ember)

    De amikor a muszlimokat kell „gyűlölni” éppen, akkor pedig mindig eszembe jutnak ifjam éveimnek azok a húsvétjai, amikor pár éven át rendszerré vált, hogy igazi fehér húsvéti bárányokat vágtunk, amit természetesen csakis a sógorom tehetett meg, azért hogy a procedúra megfeleljen az előírásoknak, na nem mint zsidó, hanem mint muszlim (Tuniszból)

    Köszönet Margitka, ezért a szívvel teli beszámolóért.

  • A 30 évvel ezelőtti mai napon nagyon sok családtag hosszú-hosszú évek után találkozhatott végleg egymással, egy tesztkísérlet részeseként. A magyar kormány tesztelte a szovjet kormányt.

    Szabad szombatra esett a házilagos kivitelezésű plakátokon hirdetett piknik, napilapok (szerintem) nem közölték az esemény időpontját. Egyáltalán senkivel nem közölték hivatalosan. Mindössze a piknik környékéről felsőbb parancsra eltávolíttatták a géppuskafészkeket is. Ezt a lépést indokolta az 1988. december 1-től megszüntetett tűzparancs, még figyelmeztető lövéseket se lehetett leadni „határsértés” esetén. A pikniket megelőzően ’89. június 27-én vágta át a vasfüggönyt jelképező drótkerítést Horn Gyula magyar- és Alois Mock osztrák külügyminiszter. Már ez is egy tesztféle volt a „szovjet elvtársak” felé.

    Igen ám, de ekkor még keményen tartotta magát az NDK, elviekben a magyar határőröknek kerítés nélkül se lett volna szabad osztrák területre engedni a keletnémet állampolgárokat nyugatnémet vízum nélkül. A Balatonon nyaraló NDK-sok között valahogy elterjedt a határ menti piknik híre, így több százan jelentek meg a délután 3 órára hirdetett osztrák-magyar találkára. Velük szemben egy magyar határőrparancsnok állt hat beosztott határőrrel. A piknik keretében történő átlépés idejére egy kilométeres körzetben minden más egyenruhás szervet visszavontak.

    A tömeg láttán a parancsnoknak döntenie kellett. Önvédelemből nem használhattak lőfegyvert, mert a tömeg békés volt. Sőt, boldog! A túloldalon már várták őket a rokonok!

    A teszt sikerült, a szovjet kormány csendbe maradt. Csak a magyar végrehajtó szervekben volt még egy kis ideig zavar, mert mit sem tudtak a kísérletről. Egy hónappal később szeptember 11-én hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozni akaró NDK-sok előtt. És november 9-én Berlinben is felnyíltak a sorompók, és elkezdték lebontani a betonfalat. A két országrész egyesítésére azonban még várni kellett.

    A plakátok:
    http://www.hellovilag.hu/binaries/content/gallery/hellovilag/galeriak/vegyes/paneuropai-02.jpg

  • A fentieket csak azért, mert ebben a topicban családról van szó, és a diaszpórás magyarok nehogy azt higgyék, hogy Orbán Viktor engedte át nyugatra az NDK állampolgárokat.

    (pl. nem tudom, ott lesz-e Németh Miklós, vagy Bella Árpád nyugalmazott határőr alezredes)

  • Ja, még ez is kikívánkozik belőlem:

    – azért is érdekel Bella Árpád volt határőrtiszt mai hivatalos meghívása v. mellőzése, mert egykori felettese eljárást indított ellene „kötelességszegés szolgálatban” címen, mivel nem akadályozta meg a keletnémetek tömeges átjutását osztrák területre.

    Ez a főnöke az 5 éves évfordulón kitüntetést kapott a „pikniken tanúsított humánus magatartásáért”.

  • Rodeo! Rájöttem, miért bácsit kerestél. Ezt írtam „…előtte az unokája, a feleségével és a dédunokájával,…” Rossz helyre tettem vesszőt, ezt kellett volna írnom: előtte az unokája a feleségével… Így egyértelmű lett volna, hogy az unoka feleségéről van szó, nem az övéről.
    Ismét bebizonyosodott, hogy igazam van,amikor a pontos fogalmazást fontosabbnak tartom, mint bármely stílbavúrt.

  • Drizari
    2019 augusztus 19
    5:32 de.

    És most, (talán kettő éve ?)
    a FIDESZ hisztériákban tört ki
    mert Brüszelben, az Európai Parlament
    épületében termet neveztek el Horn Gyuláról.

  • talalom
    2019 augusztus 19
    9:02 de.

    látod e? mily kevesen vagynak akik ilyen módon elismerik és felismerik… akkor is imádni való amit írtál… sok sok ilyenre van szükség

  • Geyza,

    ugye tudsz arról, hogy Horn Gyula végig ellenezte a keletnémet turisták átengedését nyugatra?
    A drótvágása nem erről szólt. Az a magyar-osztrák határról.

  • Bendeguz79
    2019 augusztus 18
    4:01 du.

    gizi, neked bármibe bele kell rondítanod?

    vezesd inkább a szocialista brigádnaplót a Stupidity Trinity nevű szocialista brigádét, melynek tagjai: gizi, geyza, gábriel a 3G (5G re nem tellett)

    kell hozzá lila tinta!

  • talalom;
    Ne aggodjon, Rodeo barmit felre-ert es felre-magyaraz, csak hogy kotekedhessen !

  • Drizari
    2019 augusztus 19
    12:11 du.

    Nem tudtam róla.
    De azért mégiscsak termet neveztek el róla az EU Parlamentben.

  • Kedves Margitka együttérzek veled, mi is ilyen nagy családra vágytunk még mindíg imádott nejemmel, azonban három ivarérettségből kifutó lányunktól ezidáig csak 4 unokára futotta és csak a legfiatalabb lehet esélyes még egyre, ha egyáltalán akarják!

  • Drizari
    2019 augusztus 19
    12:11 du.

    Viszont utána kurva jól adminisztrálta magát! 😀
    (Ha a „kurva” mint kifejezés nem píszi, akkor természetesen -sértődés nélkül-moderálandó!)

  • Cris Adam foszerkeszto;

    Mit gyulol maga a csaladok hagyomanyos osszejovetlenek emlitesen , amit a Biro csalad utadaik gyakorl, es az Eszak-amerikai hagyomany u.n. Thanksgiving nap hasonlataban ???

  • Drizari
    2019 augusztus 19
    5:32 de.

    No azért tegyük a szivünket a kezünkbe:
    Sikerülhetett volna-e ez a „teszt”, ha a még itt levő szovjet csapatok erre szigorú türelmi parancsot nem kaptak volna? Nem kellene mindezt a magyar vazallus hatalom egyoldalú éleslátásának elkönyvelni, mert akkor még mindig erős függésben voltak a Szovjetúniótól, akik ezt -ha akarják- simán meg tudták volna akadályozni!!! Ezen is el kellene gondolkodni, mielőtt az akkor irányított, engedéllyel regnálókból -tévesen- népi hőst szeretnénk faragni!

  • Orsós Elemér,

    mivel Gorbacsov volt a „legfőbb hadúr” a Szovjetunióban, ezért irányult a teszt a szovjet kormányra. Gorbacsov már júniusban megbeszélte Helmut Kohllal, hogy mindenki elhagyhatja az ország területét, ahol éppen tartózkodik. A nyugat-német nagykövetség meg tömve volt keletnémetekkel, a balatoni kempingek is zsúfolásig velük, szóval tenni kellett valamit.

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 19
    3:50 du.

    Akkoriban a szovjetek országa eléggé meg volt roggyanva,
    hála Roni Régen csillagháborús projectjeinek,
    ami anyagilag végképp tönkretette őket.

    Abban a pillanatben szerintem
    örültek annak, hogy emelt fővel kivonulhattak innen.

    Merthát nagy különbség van a kérésre történő kivonulás illetve a csóróság miatti állás-feladás között ugyebár.

  • Drizari
    2019 augusztus 19
    12:11 du.

    Geyza,

    ugye tudsz arról, hogy Horn Gyula végig ellenezte a keletnémet turisták átengedését nyugatra?
    A drótvágása nem erről szólt. Az a magyar-osztrák határról.

    —————————————————————-

    Horn Gyuláról minden mondható, de az nem, hogy hülye lett volna a külügyhöz – ezt persze te sem mondtad, de milyen forrásból merítetted az infót, miszerint ellenezte volna a keletnémetek átengedését nyugatra?

    Azóta tudjuk, hogy Németh Miklóst nem csak hogy nem hívták meg, de még csak meg sem említették, míg Bella Árpád is csak archív felvételek bejátszásában fordult elő !
    Orbántól nem is vártam el, hogy bárkit is méltasson azok közül akik aktív szerepet játszottak az akkori eseményekben, ( ha ő nem, akkor senki) de furcsának találtam, hogy név szerint A. Merkel sem tért ki személy szerint egyikükre sem – vagy csak én nem figyeltem eléggé?

  • Orsós! Horn jó politikus volt és jó diplomata. Ismerte a szovjet rendszert is: márpedig Gorbacsov a Szu-ban nem volt népszerű – esélye volt, hogy leváltják, és egy Brezsnyev féle keményvonalas kerül a Kreml élére, aki a birodalom érdekében szétlöveti Kelet-Európát. A CA itteni parancsnokai azt kérték: fokozatosan távozhassanak, mert egyszerűen nem tudják otthon elhelyezni az innen érkező tízezreket. Azt se feledd: 88-89-ben létezett még a Varsói Szerződés, amelynek tagállamai ugrásra készen figyelték a magyarországi eseményeket – főként a romániai és a csehszlovák csapatok várták, hogy mikor kapnak engedélyt Moszkvából a magyarok megrendszabályozására. (Horn főként emiatt szorgalmazta a NATO-tagságot.) Ebbe a kényes helyzetbe fingott bele egy ótvaros bugris.
    És itthon se örült mindenki felhőtlenül – leginkább a bizonytalanság volt jellemző, bár riadt optimizmussal vegyítve. Tudósítottam az utolsó szovjet légi-egység távozásáról. A helyiek sírva búcsúztatták az Ivánokat, Szásákat. Naná: a fél falu azonnal elvesztette a munkahelyét a megszűnt bázison. És honnan lesz olcsó benzin a Trabantokba, Wartburgokba? Lehet ezért a „népet” hibáztatni – csak nem érdemes, ahogy ma sem.
    Úgy látom, a történelmi emlékezet méltánytalanul bánik azokkal, akik népük, nemzetük, hazájuk érdekében akár kompromisszumokkal is keresik azt a keskeny ösvényt, ami a kényszerek és lehetőségek között járható. A pozitív szereplők a ”hősök”, akiknek semmi se drága – még a hazájuk, nemzetük élete sem.

  • És ha már ennyi szó esett a három évtizeddel ezelőtti eseményekről, akkor szólaljanak meg az akkori főszereplők is. Nézzed meg az alábbi videót, hidd el, megéri. Ha nem látod a magyar feliratozást, akkor az alsó sávon a jobboldali ikonon (az öt közül a baloldali első)kapcsold be:
    .

  • a gizi „bölcs” bejegyzése után jutott eszembe, a jósom szerint (Obbatalá meg is erősítette!!!) a nekem még hátralévő 32 év és 3 hónap elegendő arra, hogy vidáman szemléljem, amint a csilliárdosok el kezdik kóstolgatni a saját szarukat mert nem lesz aki kimossa nekik a bidét és felszolgálja az akármit…

    az anyag végtelen, az idő végtelen és az emberi hülyeség még végtelenebb! a dinók mesélhetnének erről őket a természet megúnta és lett helyettük más de -mint az látszik- nem sikeres

    azzal együtt ez a bejegyzés drága Margitka (ölellek pusszantlak) ennek ellentmond…

    tehát van megoldás… szeretet és boldogság de aki boldog az nem képes lelőni a rohadt Netán Yahoo t aki most Ukrajnát szennyezi

  • Megnézted a fönti filmet? Kemény volt a helyzet, ugye?
    _______________________________________________________

    Besancon, hiába volt külügyminiszter, nem mindenről tudott.
    Horn azért ellenezte, nehogy a keletnémet elvtársai bepipuljanak, meg pláne a többi testvéri kommunista ország vezetői.

  • Drizari

    Besancon, hiába volt külügyminiszter, nem mindenről tudott.
    Horn azért ellenezte, nehogy a keletnémet elvtársai bepipuljanak, meg pláne a többi testvéri kommunista ország vezetői.

    ———————————————

    Ezt értem, mindössze azt kérdezem, hogy ez saját vélemény, vagy van erről valami „írott forrás?”

  • Bendegúz
    2019 augusztus 19
    12:49 du.

    talalom;
    Ne aggodjon, Rodeo barmit felre-ert es felre-magyaraz, csak hogy kotekedhessen !

    ———————————————-

    Nocsak megint egy nyelvtanilag, szóhasználatilag kifogástalan mondat, ill megállapítás! Bravó! Igen tanulékony lett kedves Bendegúz!

    Nesze neked Gabriel!

  • Besancon,

    Bella Árpád interjújában olvastam:

    „Amit júniusban megbeszélt Gorbacsov Helmut Kohllal, vagyis, hogy mindenki szabadon elhagyhatja az ország területét, ahol tartózkodik, úgy tűnt, hogy megvalósul. Később kiderült, hogy a magyarok ezalatt nem tudták, hogy egy gyenge Gorbacsov ül az erős Szovjetunió trónján, vagy egy erős Gorbacsov a gyenge Szovjetunióban. A magyar külpolitika nem tudta felmérni a helyzetet. Ezért is volt pofátlanság Horn Gyula részéről, hogy minden díjat besepert az akkori szerepléséért úgy, hogy ő mindvégig ellenezte az NDK-sok kiengedését. Mindenki egyetértett vele, kivéve Horn. Aztán mikor megtörtént az egész, ő lett hirtelen az élharcos. Az érdemeket könnyebb kiügyeskedni, mint azért teljesíteni.”

  • Besancon ismételt kérdése elgondolkodtatott, hogy vajon 30 évvel ezelőtt, mondjuk Nagy Imre újratemetése és Orbán Viktor elhíresült beszéde előtt pár nappal, mennyien gondolhatták, hogy nemsokára meghal Kádár János, és pár hónap múlva, október 23-án, kikiáltják a Köztársaságot, és békés úton teljes vereséget szenvedve kiesik az államhatalomból az MSZMP?

    A hétköznapok emberei a napilapokból és az állami tévé híradóműsorából próbáltak „vájt-füllel” tájékozódni. Az akkor élt felnőtt korosztály pontosan tudja, mi is ez a vájt-fül, alkalmazni is bírta. Te vajon ebből az alábbi, 1989. június 12-iki esti, adászárás előtti híradóból megsejthetted a közeli és történelmi jelentőségű társadalmi változások bekövetkeztét?
    (nézzed meg a második részt is, annak idején a kvarc karórámat a himnusz után megjelenő órához igazítottam)
    .

  • Bocsánat lemaradt, itt a harminc évvel ezelőtti, későesti híradás második része a tévé órával:
    .

  • Drizari

    Köszönet a filmért, ezt nem ismertem. A híradós részekre viszont még most is élénken emlékszem.
    Akkoriban ez engem pontosan arra ösztönzött, hogy teljes gőzzel dolgozzunk a még ugyan szárnyait bontogató, de már éppen a sínekre álló vállalkozásunkban.

    Arra pedig elsőnek álmomban sem mertem volna gondolni, hogy a „NEMES VITÉZ-URAMIÉK” GŐZMOZDONYA, mint anno Herceghalmon, hátulról rohan belénk. (ANTAL,CSURKA,LEZSÁK ÉS A TÖBBI FASISZTA GAZEMBER)

    Úgyhogy simán lecsaptak a sínekről, és ugyanígy elsöpörték, lenullázták az éppen újra lábra-álló magyar gazdaságot is – amit Németh Miklós és köre nem kis erőfeszítéssel igyekezett pályára állítani.

    Az elmeháborodott részeges, magukat költőknek, íróknak, „MEGNEM-ÉRTETT” művészeknek tartó részeges csürhe újraépítette a már egyszer letűnt fasiszta világot, a maga retorikájával, szimbólum-világával.

    Ezzel akkor hatalmas tömeget kábítottak el, akik a mai napig ebben a bódulatban vénhedtek meg.

    Mint ahogy néhány itt hozzászóló példáján is látjuk.

    Na és mi lett erre a normális reakciója a többieknek?

    Jó-néhányan pedig elkezdték visszasírni az „ÁTKOS-RENDSZERT” – és ahogy az időben egyre messzebbre kerül ez a rendszer, úgy kezdenek egyes részei „MEGFÉNYESÜLNI” a sok rossz, a velejéig korrupt, megalkuvó-létre kényszerítő rendszer átkait a feledés homálya elkendőzi – és egyre többen dicsőíteni kezdik azt a korhadt, másik féregrágta világot. (szocialista-diktatúra)

    Mint ahogy erről is tanúbizonyságot tesz jó-néhány más itteni hozzászóló is.

    Van remény???

    Nem tudom – de legalábbis a nemzedékem kihal lassacskán, aztán majd az unokáink …
    Na ezért az előző mondatért pedig jó-néhány kortársam utál egyre inkább …

  • Besancon
    2019 augusztus 20
    2:07 du.
    tudd, ezt érteni is kell, minden szó mérvadó

  • talalom
    2019 augusztus 20
    5:48 de.

    Magácskánál az öt * 😀

  • Rodeo11
    2019 augusztus 22
    4:41 de.
    Ezt a finnugor tájszólást nem ismerem, alig értettem belőle valamit! 😀

  • Gabriel
    2019 augusztus 21
    1:14 du.

    Kedves Gábriel, nyugodj meg van remény, nem vagyunk annyira pálpusztai sztyeppelakó barmok, mint ahogy azt hírdetik rólunk! Harminc éve még diliházba rakták azt aki azt mondja, hogy hamarosan ki kell vonulni innen a ruszkiknak, oszt mégis Neki lett igaza!

  • talalom
    2019 augusztus 20
    5:48 de.

    „Orsós! Horn jó politikus volt és jó diplomata.”

    Kedves Margitka, nekem ezt nem kell bizonygatni, mert én eddig is végig ezt mantráztam! Azt viszont nem tudom Neki megbocsátani hogy, bevazelinozva lefeküdt az SZDSZ-nek, mert az -mint még most is megtapasztalható- hatalmas baklövés volt! 😀
    A többi mondatoddal viszont szemernyi ellenvetésem sincs!

  • Drizari
    2019 augusztus 21
    1:30 de.

    Igazad van, de egy profi politikust mem emberi mércével kell mérni, mert külön faj! 😀

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 22
    12:35 du.
    sóskám…nembaj, olaszul van… kicsit tájszólással de nem neked

  • Rodeo11
    2019 augusztus 22
    4:50 du.

    Nem én bactam el, szoltál hogy, nem a finn szövegre és énekesre, hanem az utána jövő Don Carlos szövegére kell koncentrálni, amit egyébbként ugyanúgy nem értettem volna, mint a finnt? Bevallom Neked, csak kicsit szégyellem hogy, egy idegen nyelvet sem beszélek és Verdiből analfabéta vagyok, viszont sok szellemi polihisztorral ellentétben én egyedül is ki tudok cserélni egy villanykörtét vagy vízcsapot, sőt még azt is tudom hogyan lehet ösztönösen túlélne a zenei és nyelvi ismereteim hiányát! 😀

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 23
    9:01 de.

    te már használsz villanykörtét? úgy tűnt, hogy még a gyertyánál keresed a „hogyan csavarjad is be” a gyertyát a gyertyatartóba

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 23
    9:01 de.

    -Hány rendőr kell egy villanykörte kicseréléséhez?
    – ??
    -Három. Egy tartja a létra tetején a villanykörtét, kettő meg forgatja körbe a létrát.

    -De újabban hány rendőr kell hozzá?
    -???
    -Csak egy.Rájöttek hogy a Föld forog…

  • Elemér

    Ne zavartasd magad Rodeio nyálveréseitől.

    Úgy tesz mintha sosem hallott volna arról, hogy valamikor a műfordítás nemcsak hogy mesterség volt, hanem alkotó művészet is.

    Nem véletlenül hogy csak mint példát említsem Karinthy nevét, akinek például a Micimackó magyar szövege annyira jobbra sikeredett mint az eredeti Milne, hogy voltak színházak az angol nyelvterületeken, köztük Kanadában is, akik az angolra visszafordított „karinthiasitott” szöveggel rendezték az előadásaikat.

    A nyelvekről meg csak annyit, hogy egy nápolyit nem biztos hogy megért egy tiroli, vagy velencei. Aztán hogy kasztiliánit egy vaduzi mennyire ért, megint más lapra tartozik.

    De neki kell a nyálát-verni, demonstrálni hogy mennyire „művelt” …
    A felszínes látszatokban …
    Pontosan leképezi, hogy „mennyit ér” – mint ember

  • Rodeo11
    2019 augusztus 23
    11:02 de.

    ANNYIRA szellemes és elménc vagy..
    Mondd hogy bírod ki magaddal halálra röhögés nélkül?

  • Gabriel
    2019 augusztus 23
    12:09 du.

    Ha már Karinthy és műfordítás, akkor álljon itt
    az egyik -méltán- legnagyobb dobása ,
    a „Műfordítás” c. humoreszk:

    https://mek.oszk.hu/08100/08196/08196.htm#39

  • Gabriel
    2019 augusztus 23
    12:09 du.

    még egy felesleges és gyalázkodó @gaga… a sárga irigység süt belőle

  • Geyza
    2019 augusztus 23
    2:07 du.

    nagyon jól megvagyunk mind a 9-en, vidám kis szocialista brigád, én vezetem a naplót és a másik énem ragasztja a bélyegeket a tagkönyveinkbe, amik szép kockásak és keménykötésüek… mert rendnek kell lennie! és minden február 30-dikán taggyűlés van, ahol hozzászólunk… és meg is szoktuk tapsolni magunkat amikor elfogadjuk a napirendi pontokat… azok között szokott szerepelni az, hogy: „hogyan kezeltessük geyzát amikor rájön a hoppáré” rengeteg eszközünk van erre is a kis műhelyünkből nem hiányzik semmi ami kellhet, még űrhajót is tudunk meg töltöttpaprikát

    van még valami amire kíváncsi lennél, majd valamelyik tagom arra is küld egy esszét…

  • Rodeo11
    2019 augusztus 23
    2:28 du.

    Belőled meg a végtelen hülyeség süt.

  • Rodeo11
    2019 augusztus 22
    4:41 de.

    TE pont akkora idióta vagy mint Karinthy Frigyes „zeneszerzők” c. humoreszkjének egyik szereplője :

    https://mek.oszk.hu/08100/08196/08196.htm#42

    Ajánlom mindenki figyelmébe aki körbe akarja röhögni a Rodeot.

  • Geyza
    2019 augusztus 23
    11:22 de.

    Geyza, az én logikám szerint egy rendőr nem elég, mert a Föld nem kétirányban forog váltakozva, ezért csak a ki- vagy becsavarást tudja egyedül megoldani!!!

  • Geyza
    2019 augusztus 23
    5:47 du.
    „a” Karinthy írt egy művet, mint Wagner is írt egy párat, igaz a példámban J.S. Bach van, de nem baj… geyzának egyre megy, süket!

    Wagner-nek zenei mondandója van a Karinthy-nek irodalmi,

    geyza egyiket sem érti
    „tritribubugaluska” (kedves cenzor itt a Nagy Karinthy-t ídézem, mint a Nagy Dzsinn-t) lebegve a „gögőbürkedradra” hevesen hadonászva helyett… nem érted te a mélyenszántót

    valahogy a versfordítása „jobban” sikerült a dupla sóval…

    ezek a „művek” a pesti kispolgárnak, a viceházmestereknek készültek 30 fillér volt a heti előfizetés, és tök sikeres még akkor is amikor 41 krajcárra változtatták

    essetunni?

  • Orsós Elemér
    2019 augusztus 24
    7:25 de.

    Nehéz.
    Nagyon nehéz.
    A rendőrök élete..

  • Geyza!

    Geyza
    2019 augusztus 23
    5:47 du.

    Kössz a linkért..

    Igen kicsit túl körmönfontan írtam ugyan, de én is azt gyanítom hogy valami hasonló pofozkodótársakra vágyakozik, bárhova kerül.
    Ezen élvezkednek, nnna…

    Az ilyenek jó jellemzöje, hogy aki nem hamis csidekvéssel fényezi magát, arra fogják rá, hogy az irigy….

    non comment…

  • Geyza:

    A csidekvés természetesen a „dicsekvés” szót rejti 🙂

  • Geyza
    2019 augusztus 23
    5:47 du.

    KEDVES CENZOR, LEMENTETTEM, DÖNTSD EL

    kedves drága embertársam(???) az, hogy rólam te megpróbálsz mindenfélét (semmi mást, mint pejoratívat) összehordani, az sem rajtam, sem énemen egy jottányit nem változtat!!!

    de amikor BWV1052 bejátszása után egy rakás szemetet írsz, az ignorancia(SIC) és az halálos, attól van ma Levédiabasznád ott ahol van (van e egyáltalán?) szerencsétlen Karinthy (akinek én nagy tisztelője vagyok és érteni próbálom) Richard Wagner kapcsán elkövet egy irományt (előzőmben jellemeztem) ami nagyon „humorosnak” tűnhet mindazok szemében akiknek halvány lila fingjuk sincs a VILÁGTÖRTÉNELEM EGYIK LEGNAGYOBB GÉNIUSZÁRÓL

    és erről nem is érdemes többet szót váltani… a szemetedet a kukába hordd! oda való… van valami mondás, mely szerint aquila non captat moscas

    és én ehhez tartom magam

    és x-edszer nézem és hallgatom BWV1052-t

    valamint BWV 593 (még véletlenül sem adok linket)

    szerencsétlen, de nem sajnállak ezzé tetted magad…

  • Gabriel
    2019 augusztus 24
    10:14 de.
    @gaga

    KV466 Bruno Walter vezényel, és játszik

    1937, Bécsben a zenekarával…

    namost neked még annyit se…
    aquila non captat mosca

    kkkkkkk