Kontrasztok, avagy jó kampánytéma…

2019 szeptember 5 11:46 de.42 hozzászólás

Békés délutáni üldögélők a tér egyik sarkában és egy csoport – már állandóvá vált – hajléktalan a másikban.

Már jó ideje figyelem őket, naponta többször sétálok arra a kutyával. Van köztük, akit már télen is itt láttam. Megdöbbentő és nem egyszerű a helyzetük. Esznek-e, mikor, mennyit és miből? Valószínüleg igen, de enni ritkán látom őket. Isznak-e? Igen, rengeteget. Miből? Látom gyűjtik az üvegeket, a sörösdobozokat, felszedik a csikkeket, túrkálnak a kukában. Hol tisztálkodnak vagy tisztálkodnak-e egyáltalán és hol végzik egyéb szükségleteiket? Részegen ordítoznak, veszekszenek, olykor mulatnak is a maguk módján. Mert hát ők is emberek.

Sajnálom őket, ők már lecsúsztak. Lehetne-e rajtuk még segíteni? Talán igen.

Mi lesz velük télen, hol fognak aludni és melegedni? Megbetegszenek-e a nélkülözéstől?
Vajon milyen hatással van ez a környezetre? Mennyire nézik ezt értetlenül a turisták? Túl nagy a kontraszt a jelenlétük és a hely idegenforgalmi népszerűsége között.
Meddig mehet ez így? Meddig tudnak így élni?

Ezernyi kérdés merül fel és hosszú hosszú évek óta nincsenek válaszok. A hajléktalanok helyzetét a rendszerváltás óta egyik kormány sem tudta megoldani.

Rendben van ez így? Nem, nincs rendben! Meg lehetne, meg kellene oldani? Igen!

Ismerünk számtalan kifogást az ő oldalunkról és nagyon kevés az eredmény arról az oldalról, ahol talán a megoldást keresik.

Most látom magam előtt, ahogy megkérdezik sokan erre az írásra tőlem, hogy szerintem mi lenne a megoldás, mit lehetne, kellene tenni a hajléktalanok megsegítésére.

Van válaszom, van elképzelésem. Mindenekelőtt, minden cselekedet előtt nagyon – nagyon sok empátia, nagyon – nagyon sok türelem, nagy szakértelem és sok – sok pénz kell hozzá, valamint egy szemlélet, el kell fogadni azt, hogy bárkik is, bárhogyan élnek is, ők is emberi lények, nem lehet teljesen a sorsukra hagyni őket. A legfontosabb valamiféle tényleges elhatározás és akarat, egy program, hogy hogyan kellene segíteni. Ha egészen nevetséges dolgoknak is van kormánybiztosa, ennek az ügynek is igazán lehetne.

Kislány, majd életkezdő fiatal voltam még a rendszerváltás előtt, aki nem ilyen dolgokra figyelt, de azt tudom, hogy nem éltek hajléktalanok évszaktól függetlenül az utcákon. (Mielőtt még bárki felhördülne, nem akarok semmi régit visszakívánni, sőt még valamit valamivel összehasonlítani se, csak ez tény.) Volt az a KMK és benne volt a személyinkben a munkahelyünk. Lehet, hogy gazdaságilag nem volt jó az a teljes foglalkoztatottság, de az is biztos, hogy a tanulatlan vagy lecsúszott emberek is valami egyszerű munkáért kaptak egy kis fizetést, ami elég volt élelemre és tetőre a fejük fölé.

Mindenféle hülyeségért harcolnak és kampányolnak, főleg így a választások előtt a politikusaink, csak éppen ezt az égető és szégyenteljes kérdést nem karolja fel senki. Van templom, kórház, óvoda, iskola, stadion más országok polgárai számára, viszont saját szerencsétleneink életkörülményein nem tudunk vagy nem is akarunk változtatni. Erre maguktól már nem képesek.

(Hír és szenzáció, hogy határainkon kívül magyarul is ki lesznek írva a városnevek.) Mekkora hír lenne, ha csak úgy bejelentenék, akár kormányzati szinten, hogy használható módszerekkel (nem börtön, pénzbüntetés, stb) elkezdődött a hajléktalanság felszámolása. Nagyon nehéz feladat lenne, de el kéne kezdeni. Ők is emberek, segítségre, útmutatása szorulnak, ők már nem tudnak tenni magukért.
Most hallom éppen a tévében, hogy nem bánnak jól a határon és a táborokban a menekültekkel. Mit várunk ezen a téren, ha a saját szegényeinken, szerencsétleneinken, azokon, akik „már elvesztek” sem akarunk segíteni?

Sajnos a bejegyzésben feltett kérdések költői kérdések!

Hollósy Gerti

42 hozzászólás

  • Gerti

    ez a kapitalizmus lényege! és ma már imperializmus is…

    a profit elosztása (profitshare!) rossz, és sok minden rossz, és sokan azt mondják a természetes kiválasztódás egyik útja

    érdekes méheknél, hangyáknál, poloskáknál ilyen nincs, ott demokrácia van és kommunizmus és millió évek óta jól élnek és túlélnek a teremtés koronája (elugrok alóla) ugye az más, egészen más

    ez volt az egyik oka 1989 nek!!! az mégsem mehet hogy „ezeknél” a „törvény” nem érvényesül!

    gondolj bele a vaslédi látta és sikító frászt kapott tőle, hogy a…..ba képzelik ezek, mikor nekünk…

    hahahaha

    undorító egy dolog a szocializmus meg pláne a kommunizmus… mert abban egy írástudatlan cerkófmajom azért mert gyorsabban fut, és a válladon is átugrik az keres évente $35000000 -t és nem fizet adót, és arany karikát rakat az orrcimpájába (mi a disznónknak csináltuk, hogy ne túrjon) és mind a 42 fogával villog , mert ez egy értékes „asset” más cerkófok képesek $200+ at fizetni egy jegyért, hogy megnézzék amint ordibál és kujtorog, meg verexik

    hahahaha

    éljen Jézus Krisztus… ja, hogy nem! mert felfeszítették miért nincs a János és a Máté passióban feltámadás?

  • Tul sok kerdest tett fel a szerzo.

    1., Az egyszeru es leg-elso valasz letezhet, s az hogy jelentkezzen „onkentes munkat vegezni”, vagy adomanyat nyujtani szervezeteknek amelyek az olyan egyeneket segitik.

    2.,Masik, ne higgye, hogy nem lettek volna „csovesek” a Rakosi rendszereben.
    A hidak alatt szoktak menedeket talalni.

    S ha a rendor elkapta oket, munkahelyi igazolvamy hianyaban. kenyszer-munkara lettek itelve.

    3., A turistak lathatjak a hasonlo egyeneket vilafszerte.

    4., Minden nagyobb varosokban , sot meg Budapesten is vannak „menedek-otthonok”.
    De az utccaiak visszautasitjak oda menni.
    Mert rendszerint ottan vannak bizonyos alapszabalyok.
    Minjt TILOS az alkohol, a drug, sex, stb.

    5., Mind az ahoz hasonlok rendszerint gyermek-koraikban kezdik a „rossz-uton menni”.

    Legtobbjuk apatlan kezdetiek, sok az utcan nott fel.
    Az iskola-melle jatartak, s nem iskolakba.
    Vagy talan kirugtak az iskolakbol elfogadhatatlan magatrtasuk miatt.

    7., a Regi magyar mondas, hogy mindenki a sajat eletenek a sajat iranyitoja.
    S mindenkinek van bizonyos felelosege legalabb onmagaert.
    Akik azt nem fofadjak el, azokat, rendszerint a tarsdalmak sem fogadnak el.
    S az utca lessz a vilaguk.

    Sajnoas az a valosag, azon meg Makarenko, sot meg az eroszak sem segitett. Sajnos !

    De javaslom barkinek , akinek letezik ideje, ereje , es meggyozodese segiteni azokat, hogy menjen es vegezzenek onkentes munkakat !!!!

  • Megtörtént

    1) Négy hajléktalan férfi egy cudar téli időben pénzt kért tőlem egy parkolóban. Mondtam, ha elmesélik hogyan jutottak „ide” akkor adok. A történetükben közös volt: Elváltak, a feleségeik „kiforgatták” őket lakásaikból, alkoholisták voltak, korábban rendes munkájuk volt (vállalkozó, hivatalnok, szakmunkás).
    Adtam mindegyiküknek 200 ft-ot.

    2) A vasárnapi templom előtt mindig kéreget egy hajléktalan férfi és én mindig adok neki egy-kétszáz ft-ot. Az egyik alkalommal a miséző pap felszólította a híveket, hogy ne adjanak a templom előtt kéregetőnek pénzt mert elissza, cigarettát vesz, rajta és hajléktalannak szánt pénzt inkább dobják a perselybe. Ekkor annyira felháborodtam, hogy felálltam és kimentem a templomból.
    Ez a pap ma Beer Miklós utódja, ő a váci püspök!

  • Khm … mai értelmű hajléktalanság régen tényleg nem volt, és fölszámolták a Mária-Valéria telepet (József Attila lakótelep) is, és sor került az agyalföldi Tripoliszra is, és eltűntek a Jobbágy és Százház utcai házak is, de helyette volt más.

    Például akkora mélyszegénység, hogy a fal adta a másikat. Igen, a Kádári időkben. És tilos volt róla beszélni, mármint újságokban megírni, fényképüket leközölni, és filmet készíteni. Kivéve a kísérleti filmstúdiónak. Készítettek is ott egy rövidfilmet, amit aztán az előírásoknak megfelelően megtekintett a felügyeleti bizottság (minisztériumi Film-főigazgatóság) és a Mokép. A film jó – mondták, de tilos a mozikban bemutatni/vetíteni. Így tehát ilyet csak azok láthattak, akik a szereplőikbe botlottak, amikor mezítláb iskolába mentek, vagy onnan jöttek:

    http://www.youtube.com/watch?v=l1xKT1QiISM

  • Gerti!

    Remek a cikk és fotók is kitűnőek. Nagyon elgondolkodtató. Egy mondatánál álltam meg csupán egy pillanatra. Annál „az ötletnél”, ahol „bejelentenék, hogy használható módszerekkel elkezdődött a hajléktalanság felszámolása”. Tudniillik Te magad mondod az elején, hogy ilyen egyszerűen nem létezett „abban az ún. átkosban” – és kész.
    Megsúgom mindenkinek, hogy azt az állapotot úgy hívták, hogy létbiztonság. A rendszert pedig úgy, hogy szocializmus.
    Ma meg tele vannak a városok koldusokkal és kéregetőkkel…

    Legjobb gyerekkori barátomról járta hír, hogy mint ilyen valamelyik aluljáróban tanyázik. Kerestem, kerestem, nem leltem.
    A legújabb hír szerint, már nincs is az élők sorában… Abban „az átkosban” telefonműszerészként dolgozott a Hungária-körúti Telefongyárban, amelyet felszámoltak – vele együtt többszáz dolgozót is…

    🙁

  • Rodeo!
    12:19

    Klassz ez a karcolatod, és hűűűű de harcos – akarom mondani, karcos. És mondjon bárki bármit, minden vicces idézőjele dacára még tárgyilagos is !

    Mert ez az igazság. Ez van ! De biztos, hogy ezt kell szeretni ?

    KB

  • Auróra Boreálisz

    ˙

    Németh Miklós miniszterelnök anekdotaként mesélte egy rádióinterjúban, hogy a mikor Kádárt „az idők végezetével” egy alkalommal tájékoztatta a közelgő rendszerváltás várható fejleményeiről,”az Öreg” lassú és reményteli aggodalommal a hangjában suttogta vissza:

    „De Németh elvtaaars, ugye azért munkanélküliség,az ugye nem lesz ?

  • Meg-kő, hogy monggyam!
    ˙

    Ebben a lapban(!) ez az igaz cikk a fotóival egymaga többet mond

    és többet ér mint száz cukormáztól csepegő, „színes” színházi,

    kiállításmegnyitói és úgynevezett utiriport, „tudósítás” hat

    államtitkárral és két-három jóságos, kormányközeli

    intézményvezetővel, sőt igazgatóval megspékelve…
    ˙

    Köszönet az őszinte, igaz szóért Gertinek!

    .

  • Ferenct
    2019 szeptember 6
    2:48 de.

    Egyszer odajött a piroslámpánál
    egy vidám képű csavargó és imígyen szóla:
    -Haver dobj már meg egy százassal,had vegyek egy sört
    Naná hogy adtam neki ! 😀 😀

  • Rengeteg kenyérkereső foglalkozás szűnt meg, amiket gyerekkoromban még űztek. Ezek zömét elsöpörte a technikai-technológiai fejlődés, ami a rendszerváltással a veszteségtermelő gyárakkal-vállalatokkal bővültek.

    Ki emlékszik a hordárra és az ószeresre? De állásukat vesztették a gyors- és gépírók, a betűszedők, a sorompókezelők, nincsenek már villamos- és busz kalauzok, borbély sincs már (aki borotválta a férfiakat), tűzkőárus sincs, de nem kellenek már írógépműszerészek sem, töltőtollas boltot se látni, és kiment a divatból a vesszőből fonott kosár is. Na és a jeges, az utcaseprő és a ligeti csősz? Fényképész üzletet se látni, és liftkezelőt se, és automata a telefonközpontos is. A drótos-tót se hirdeti magát hangosan az utcákat járva, a vándorköszörűs se, nincsenek házmesterek, de nincs már martinász, hajókovács, és szénbányász, így csillés sem. Csizmadiára sincsen szükség, ahogyan bognárra és kádár-bodnár-pintérre (vagyis hordók, faedények készítőire) se.

    A fejlődéssel nincs már szükség vonalas telefonműszerészekre, csak nagyon korlátozott létszámban, megszűnt a vonalas telefonkészülékek gyári előállítása, ezért a Hungária körúti telefongyárra sem. Nem készítenek orsós és kazettás magnetofonokat se, ahogyan éjjeli edényeket (biliket) se. Nemsokára bolti pénztárosok se lesznek, és elkezdhetnek gondolkodni új foglalkozáson a pénzszállítók, a bankjegynyomdák dolgozói is. Ez utóbbiról mutattam már itt videót? Két éve a kínaiaknál már ez van:

    http://www.youtube.com/watch?v=A73y3l_leKM

  • DRAZIRI irta;

    „A mai ertelmu hajlektalansag regen nem volt…”

    1., De voltak „csovesek” a hidak allat bujkalok.

    2., S a sok „agyrajarok”.

    3., Na meg az u.n. „munkas otthonok” felhalmozva mint a bortonokben tomotitve agymas hatan levo agyakban.

    Az megy ma is Kinaban, ugy termelik mind az „exportjaikat”, s a nemzetuk gazdagodik oriasan.

    Persze vannak ma is a „menedek otthonok”, mint a volt „munkas otthonok”, de ottan is van alapszabaly amit az utcca-lakok nem hajlandok koverni.

    De a kerdesem volt fentebb, hogy hanyan segitik a raszorulokat az adakozasaik es onkentes hozzajarulo munkaikkal, mind az itteni panaszkodasaik helyett???

    A masok vadolasai az nem segit es csak negative magatartas.

    A pozitiv am hozzajarulni a megoldsaokra.

    Vannak ottan is szervezetek melyek focelja segiteni a raszorulokat.

    Miert nem tenne azt senki itten.

  • Drizari

    A cigányságról, más értelemben a mély-szegénységről szóló filmecske bizony sok mindent elmond.

    A CIGÁNYSÁG BEILLESZKEDÉSI PROBLÉMAI MINIMUM UGYAN-ANNYIRA A KIREKESZKETÉSNEK KÖSZÖNHETŐ – MINT A HOLOKAUSZT.

    A cigányságot elég volt csak simán alacsonyértékü rassznak tartani, ezáltal megvetni.

    A zsidókat már nem lehetett így kezelni, hiszen mégis történelmi nép volt, sőt valamivel régebbi formáció mint a Latin-Germán Birodalom, amely az egyeduralomra való jogosultságát abból vezeti le, hogy az a régebbi „kiválasztott” formáció kivetett lett, az így keletkezett űrt pedig szimbolikusan a „levizeléssel” Róma alattvalóivá fogadottaknak van joga betölteni.

    Tessen megnézni a pápa (Róma helytartója) által viselt jelképeket. (a latin-királyok és Róma isteneinek (a Római Birodalom) jogos utódja, így azok hatalmi szimbólumainak feljogosított hordozói.

    Jézushoz soha nem volt a leghalványabb közük se, mert még a „legendás” Nizzei zsinaton kitalált anti-jézusi, vagyis Antikrisztusi (antikeresztény) tanoknak is az ellenére alakult.

    A Jézusi tanokat az írások szerint Jézus két törvényben foglalta össze. Gondolom nem kell ismételnem.

    Merthogy a lényege a tanításának az volt, hogy a vallásosság, a dogmák, írások betartása és betartatása az öl, míg a szeretet egyszerűen megelevenít, mert azt teszel másokkal is, amit magadnak kívánnál annak a helyében.

    Nem a VALLÁS OLD MEG SEMMIT – csakhogy a sok haszonleső (vallásosak) inkább jelképeket festenek magukra, ki keresztet, ki sarlót kalapáccsal – de az egyszerű valóság szerint mindegyik csak a KASZÁSNAK A KISINASA.

    Elég sokan az itteni hozzászólók közül is.

  • Bendeguz!

    Szegények valóban mindig voltak!

    A história szerint Jézus „elárulása” is ekörül a téma körül forgott.

    Merthogy nemcsak Judás zúgolódott ellene a mirha, vagyis a „tékozlás” miatt, hanem a többi tanítvány is (apostolok)

    Ráadásul további olajat öntött a tűzre azzal, hogy azt mondta, hogy szegények mindig is lesznek; így egyszerűen, profánul.

    Merthogy mindig vannak, akadnak olyanok, akik valami miatt képtelenek „szocializálódni” …
    Egy adott társadalomnak (societate) az adott időbeli állapotába valahogy beilleszkedni. Vagy mert a környezet amiből „jött” nem készítette fel (képtelen volt rá) vagy mert valahonnan olyan környezetből származik amiben a „normák” nagyon eltéröek, és az adaptációra egyik fél sem vállalkozik.

    Ezért, igen sokan vannak, azok akik eleve azért szakadtak ki a társadalomból, ami miatt az esetlegesen rendelkezésre álló szállóra sem mennek.
    Drogoznak, isznak stb
    Hogy erre mi okból szoktak rá, az már más kérdés.

    És itt a lényeg, az okok megszüntetését kell keresni alapból – mert semmit sem ér az, hogy megpróbáljuk csak az épp abban a szituációban levők helyzetét megoldani, közben pedig tömegesen lépnek a helyükbe.

  • Drizari
    2019 szeptember 6
    10:25 de.

    és a Föld meg forog? kihagytad a kabinost pedig a nagybátyám abból vett budai öröklakást és hétvégi telkeket Érd különféle lankáin, igaz mestere volt a fogadónak is azaz kijárt automatikusan és heti rendszerességgel a lovira, a neje meg a budai „úrhölgy” meg a hatóságok kijátszásával női ruhákat varrt és vitte vonaton (egyszerre 5 vagy 6 ruha is volt rajta) vidékre eladni, ahol a már bejáratott nepperei azonnal készpénzben, és ebből meg lehetett élni adózni nem kellett (minő arany idők voltak, adó nélkül, igaz, volt beszolgáltatás de utána békén hagytak)

    a legjobb az igazi gangos „pestiház” viceházmestere aki mindent tudott minden lakóról és ha valaki nem talált valamit otthon csak megkérdezte és azonnal megtalálta

    vidám kis élet volt

    az az úttörő meg kispajtás, meg kisz az ugyanolyan mint a kapitálispistáék vadásztársaságai, cserkészei, bóklászai, és egyéb lehányneveldei görlök tanszékei csak azokra nem volt kitéve a kapitalizmus szimbóleuma (mert az nincs neki, hacsak nem a $) de azért keményen centrálisan irányítottak voltak egyfajta ideológia köré, és próbáltál volna nem tartozni valahová, mert a sehovásemtartozóknak is van klubja sőt

    essetunni?

    jaaa, míg el nem felejtem, a pénzespostás sincs már

  • RODEO:

    Tehat sajat bevallasaid alapjan nem csak te, de meg nagybacsikad es neje is egy „kizsakmanyolo kapitalista” modon rabolta a johiszemu ontudatos dolgozokat. Hm ????

  • Christopher Adam

    Hollósy Gerti irja:

    „Köszönöm a hozzászólásokat. Én nem tudok válaszolni, mert a telefonról nem megy fel az oldalra a hozzászólásom, de jelenleg nincs más eszközöm”

  • Nem elek ottan, de mint mar a multban jeleztem, sot nyujtottam a cimuket is, az „OLTALOM egylet” mukodik segiteni a cikkban jelzett raszorulikat.

    Cimuk: Danko utca 9. Budapest 1086.

    Aki talan ismeretes lenne munkaikkal, legalabb ismertetne az olvasokat itten arrol??

    S ha valoban oszinte es sikeresen mukodnek, segitik azt adomanyaikkal es talan csatlakoznanak mint onkentesen segoteni raszorulo embertarsakat.

  • Gerti, kösz a cikket, sok hasonlót várunk tőled is meg másoktól is… üdv.

  • Az Oltalom Karitatív Egyesület olyan személyek közösségeként jött létre 1989-ben, akik lelkiismereti ügyüknek tekintik a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levő különféle társadalmi rétegek, csoportok, és egyének (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalanok, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek és magányosok) együttérző, segítőkész támogatását.

    Az Egyesület célja: a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése. Munkánkat azzal a hittel végezzük, hogy bármelyik gondozottunk visszasegíthető egy emberhez méltó életbe. Türelmesek és szolgálatkészek igyekszünk maradni akkor is, ha valaki csak egy adott pillanatban igényel minimális támogatást ahhoz, hogy átmenetileg jobban érezze magát, és útját továbbra is egyedül folytathassa.
    https://oltalom.hu/hogyan-segithet/

  • Bendeguz79
    2019 szeptember 7
    1:08 du.

    Hála Istennek, fogalmad sincs a „szocializmus” lényegéröl.

    A szocializmus nem más mint egy INTÉZMÉNYESÍTETTEN ÉS KÖZMEGEGYEZÉSSEL A KORRUPCIÓ ÁLTAL MOZGATOTT TÚLÉLÉSI SZISZTÉMA.

    AMINEK PERSZE A „MELEG SZÍNSKÁLÁN” (A VÖRÖSBE HAJLÓN) TÖBBFÉLE ALVARIÁCIÓI LÉTEZTEK.

    Például a sztálini, vagy a csauszeskui, ahol a „nagy géniuszokon” ( a Kaukázus és a Kárpátok géniuszai) kívül más nem lophatott. Rákosi, Erick Honecker, már nagyobb köröknek megengedte, a Kádár-féle gulyáskommunizmus pedig majdnem fenékig tejfel volt, a kárpátmedence urasága már rendesen behunyta a szemét, ezáltal ezen a vidéken már körkörös, népi-nemzeti sporttá vált a korrupció.

    Mindenki mindenkit „”megkenhetett” – hiszen szinte bármihez csakis kenőpénzek által lehetett hozzáférni, árukhoz, szolgáltatásokhoz.
    Csaltak mindenhol – mert az volt az alap.

    Ez a szocialista rendszer alapja, a világ bármely sarkán, ahol ez a gyomnövény a fejét felüti ott nincs mese, ott mindenkinek mindenkit le kell kenyerezni, az árukat a pult alól adják, vagy felárral (az eladó túlárazza. Még a nagy Közértekben, osztályon felüli éttermekben, is megtalálták a módját az „egypár okosságnak”

    Napestig írhatnám.

    Ezért van az, hogy az elvtársaknak is csak az fáj, amikor nem az ö kiválasztottjaik lopnak. Így reakcióként a másik oldal híveinek természetes a visszavágása, hogy az fáj nekik, hogy most nem a szocik lopnak.

    A hívek simán keblükre ölelték a szoci olaj-maffiózókat, ugyanúgy ahogy ma Orbán-hívei az övéiket.

    Annyira mélyen a társadalomba belegyökerezett, a lelkekbe beivódott ez, hogy még sajnos egy a szerkesztőgárdához tartozó úr is egy volt címeres olajmaffiózót támogatott a tavalyi (2018-as) választások idején is, és amikor szóvá tettem, (figyelmezettem) akkor voltam én minden simán, csak énekes halott nem.
    Úgyis tudtam előre, de az én becsületem megkívánta, hogy szóljak.

    Még mielőtt akárki véres (veres-szájú) kitalálná, hogy azt állítanám, hogy a marxisták által ostobán kapitalizmusnak elkeresztelt gazdasági rendszerekben ne lenne korrupció, hadd szögezzem le ezredszerre, hogy nem azt állítom. (soha nem azt állítottam, de tudom, hogy ennek megértése sokaknak az intelligenciaszintjét kissé túlhaladja – sajnálom)
    A javakhoz való hozzáférésnek sokféle módja, technikája van, ezekbe beletartoznak a „közvélemény” által amúgy erkölcstelennek tartott módszerek tömkelegei is.

    Egyetlen ellenszer van erre, az úgynevezett transzparencia (átláthatóság)

    A demokráciának ez lenne a lényege, a minél nagyobb kontrollja a közösségnek nemcsak a közjavak felett, hanem az általánosságban az áruk és szolgáltatások áramlása felett ( a magánszférában is)

    Mi akadályozza meg, hogy ez kialakuljon?

    Az ostobaság kedves Bendeguz, az emberi ostobaság, a beképzeltség, az irigység …

  • Drizari
    2019 szeptember 6
    10:25 de.

    a vesszőből fonott kosár nem ment ki a divatból, meglehetősen drágán, de kapható és keresett termék. (én szenvedélyesen gyűjtöm őket, a macskáim nagy örömére, de jól felhasználhatóak kezdve a hagymás- krumplis kosártól kezdve a kandalló fáskosaráig, ebben a halottak napi virágokat szoktam a temetőbe hurcolászni. A fafaragású edények is elkelnek, ha a teknővájó cigányok már tömegesen nem is tudnak belőle megélni.

    Hordár tényleg nincs – a legifjabb kislányom másodikos tanítónénije nagyon okosan minden magyarórán feladott a gyerekeknek öt ritka szót, hogy meghatározzák. Eszter a hordárra azt írta, hogy az egy nagyon csúnya állat. (mint kiderült, a lajhárra gondolt, pedig az se csúnya….)

    a fodrásztanulók tanulnak férfi-borotválást, lufikon gyakorolják, de ezeknek a szakmáknak jó része kicsit átalakulva de még megvan jelenleg is.

  • Tüske Zsófia,

    részemről egy nem teljes körű válasz volt arra, hogy sokan kényszerültek pályamódosításra, nemcsak gyárbezárások miatt.

    Nem említettem a kocsikísérőket se, akik főleg a TEFU teherautók sofőrjei mellett ültek, és feladatuk volt a szállítmány lerakodása. Köztudott volt körükben a szállított áruk megdézsmálása, ami bármi lehetett.

    A fonott kosarakról csak annyit, hogy mindegyik piacon árusították – ma már nem, ugyanígy szőnyeg porolókat (prakker), ruhakeféket, fakanalakat, teknőket, liszt szitát, zsíros bödönöket, tejes kannákat és társait. Ma ilyen árusokat és termékeket nem találsz a piacokon.

    A pályamódosításra kényszerültek nagy többsége talált magának másik munkát, ahogyan a szövőnők is. Rendkívül kevesen – szinte alig váltak közülük emiatt hajléktalanná, mármint gyárbezárás miatt.

    Talán a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a hajléktalanok jelentős része nem is akar az életmódján változtatni, segítség ellenére sem, hiányzik (már) belőlük a kellő erősségű akarat.

    Ugyanilyen jellegű a probléma Amerika egyik nagyvárosában, a hajléktalanok zöme békés, található köztük mindenféle volt foglalkozású munkanélküli, jelentős részük drogfüggő. Feltalálási helyük a Skid Row:
    .

  • Drizary 4:55

    Nemondd! Mélyszegénység ?? A Kádári időkben ???
    Amikor a legnagyobb vívmány épp a létbiztonság volt!

    Házszámot tévesztettél, ugye.

    Először is mindenkinek volt munkája, fizetése. Tanulhatott szakmát, és általános műveltségre is szert tehetett. Ha nem is a világon a legnagyobb színvonalon éltünk, de élni lehetett.

    Ma pedig; csak a múlt télen Budapesten kb. százan fagytak meg a saját lakásukban !!!

    …És akkor még nem is beszéltem a földönfutó, mindenhonnan
    NER-törvényileg, hivatalosan jogállamilag üldözött hajléktalanokról, akiket a középkorban sokkal egyszerűbben, csak simán koldusoknak neveztek. Ez a koldus kategória még a Horthy érában volt divat, amikor Magyarország köztudottan a másfélmillió koldus országa büszke nevet viselhette, de csak az koldulhatott, akinek volt „koldulási engedélye” – az volt csak aszép világ. De a nemzett trafik se új találmány. Gorcsev Iván mondja, hogy az apja „üzletember volt; egész üzletét a nyakában hordta, abból árult cigarettát meg cigarettapapírt…”

    Ma meg, egyre arat a butaság és primitívség, amely a szándékos ködösítés, népbutítás következménye, akárcsak a Horthy rendszerben 25 éve alatt mindvégig.

    Ha nem ez a „mélyszegénység”, akkor miaf..sz az? Vagy ez, ami van, az csak a kivétel lenne ?

    .

    – Sajnos a mai, kritikán aluli [a hadd hulljék a férgese alapon működő] ún.egészségügyi ellátás embergyilkos eredményeit ki is hagytam a fenti reagálásomból…

  • MINDENKINEK;

    Ne csak panaszkodj, hanem cslekedj !!!

    Adakozz es jelentkezz a raszorultakon segiteni a kepesegeid alapjan!

    Egy szervezetet ismerek;
    Cime Danko u.9 Budapest 1086

    (06-1)210-5400

  • Bendegúz: nyitott kapukat dönget.

  • Vögelein,

    amiről nem tudsz, az nem is létezik? 😀

  • D.Bernstein
    2019 szeptember 7
    3:22 de.

    Kibicnek a legkönnyebb! 😀

  • D.Bernstein
    2019 szeptember 7
    3:22 de.

    Bocsánat a legutolsót a jó Bendeguzunknak szántam!

  • Drizari

    Vögelein
    2019 szeptember 8, 12:02 du. hozzád címzett hozzászólása miatt erősítenem meg azokat a tényeket amiket leírtál. Ha megbocsátasz érte.

    Teljes mértékben megerősítem és tanúsítom az általad leirtaknak minden szavát, amely tényeket az elvtársak ma már szívesen letagadnak, ugyanúgy igyekeznek mindent a padló alá söpörni mint azokban a „szépséges időkben” amikor a határsáv nem az osztrák oldalon volt aláaknázva, hanem a magyar oldalon!
    Amikor a disszidálás fogalma a szoci-táborban volt értelmezhető.

    Nem tudom, volt-e valamikor is Dáciád, a román géniusz csoda-autója. Végül is remek autó lett volna, (a Renault-król koppintották mindig) – ha a vásárlás után elvitted egy szerelőműhelybe, ahol is „befejeztetted” a gyártást.

    Egyik barátom édesapja (gépészmérnök) volt a műszaki átvevő-csapat főnöke.
    Csak annyival jellemezte a helyzetet –
    Aki éhesen, dideregve, fagyott újakkal a sötétben jobban összerak egy ilyen autót az vagy Nobel-díjat, vagy Pulitzer-díjat érdemel.

    A melósok napi ételadagja egy félüveg lekvár volt, 30 dkg kenyérrel. Energiahiány volt, tehát kikapcsolták a fűtést, világítást a gyárban.
    A génius házában meg aranyból volt bili-füle is.

    Hogy Kádárnak mi köze mindehhez? hát nem a szeretett testvér-vezető volt?
    A gazember, tolvaj-gyilkos Fidel-castro nem a szeretett testvér volt? – akinek az ingyen zabán kívül, kész kórházakat, iskolákat építettünk fel?
    Az orosz seregeket (volt amikor 800 ezer főt számláltak) folyamatosan etettük.

    Cserébe persze megvédtek, magunk ellen.

    Hogy jön ez ide? Bizony rajtunk koldultak – koldus banda volt ez is, csak eszesek, és kinevezték magukat a „NÉP JÓTEVŐINEK”, ÍGY ZSAROLTÁK KI MAGUKNAK A LEGJOBBAT MINDENBŐL.

    Akarod mondani hogy a mostani banda (akik a kormányrúdhoz jutottak) sem jobbak?
    Nem hát, de ezeket is a magyar nép akarta a nyakába.

    Sajnos, mint másutt is mondtam, hogy a 40 év agymosásának meg van a következménye. A magyarok többségének fogalma sincs, hogy mi fán teremnek a demokratikus értékek, mire jók azok.
    Egyszerűen és bután a kommunizmus ellentétének állítják be a demokráciát.

    A szegénységet szerintük a kapitalista kizsákmányolás okozza.

    Nem fogják fel, hogy a Horthy rendszer legalább annyira kapitalista ellenes volt, mint a rákosi, vagy a sztálini.
    Földesúri/fasiszta horda, akiket a rendszerváltáskor a nép sikeresen visszaszavazott.
    Ez a földesúri/germán-román templomos-lovag-banda a kapitalizmus megtestesitöinek nyilvánította ki a zsidókat, ez volt a zsidóság főbűne. Merthogy liberálisok voltak, a szabadelvűséget hirdették.

    Hányan teszik ma magyar-földön magukévá ezeket az elveket?

  • Gabriel
    2019 szeptember 8
    7:57 du.

    @gaga

    mint látom jól bírod betűvel … végkövetkeztetés: aki benned nem hisz az: kommunista, szocialista és ateista… ami nálad azt jelenti, hogy pokolfajzat…jobb ha tudod ha lenne pokol és mennyország és te az utóbbiban lennél akkor vidáman a Luci Ferit választanám ott a Pokolban mert az legalább a Fény de te…

    na majd a Cenz Ura eldönti, lehet e vitázni azzal amit a @gaga iderak? mert ugye ha azt beengedted akkor a kontrapunktját is … lécci… ki is fugázom 12 szólamra ha kell

  • Vögelein lelkes kommunista lehetett (az itteni megnyilvánulása szerint), aki nem tudott a szocializmus mélyszegényeiről és hajléktalanjairól … ugyanis a téma tabu volt. Politikailag tabu. Mélyen hallgattak róla, ugyanakkor sok esetben tanácstalanok voltak velük szemben maguk a hatóságok is.

    Például rendészeti kérdésként kezelték a koldulást, de tiltani nem tiltották. 1967-ben már a Fővárosi Tanács tárgyalta a főváros belvárosában elszaporodott koldusok témáját, akik zavarják az idegenforgalmat és az utcaképet.

    Köztük akadtak második világháborús rokkantak, egyikük például a Nyugati pályaudvarnál kéregetett a mankóira támaszkodva, felhúzott nadrágszárral, láttatni engedve műlábait. Ráadásul ezek között a kéregető rokkantak között fiatalnak számítók, akik civil gyerekként sérültek Budapest ostromában.

    Hajléktalanokról csak és kizárólag rövid ideig lehetett beszélni az 1956-os harcok következtében megsérült és lakhatatlanná vált lakások egykori bérlőivel kapcsolatban, holott sokan a szabadságvágytól kóboroltak az országban főleg nyáron, alkalmi munkákból élve. A hivatalos verzió szerint volt bűnözőknek, lumpenproletároknak nevezték őket.

    Vögelein azt a fáradtságot se vette, hogy megnézze a kommentemnél betett kisfilmet, ami a kádári Magyarország cigányairól szól, és amit nem vetítettek a mozik, a tévé se mutatta be. Ő minderről semmit nem tudott, tehát ez nem is létezhetett, ez csak hazugság. Szerintem Vögelein ma megállná a helyét a fideszesek között is.

  • Vögelein nem látott ilyet, háttérben URH-s Zsigulival:

    https://nepszava.hu/i/16/9/1/408237.jpg

    Nem látott késő délután bezárt piacon a kukák között zöldség maradványokat szedegető szegény embert:

    https://m.blog.hu/na/napitortenelmiforras/image/BEM/20161007_fogasztas/65454.jpg

  • TUSKE ZSOFIA;

    A „nyitott kapu” magat is varja, nem szukseges „dongetnie”, sem betorni, miert nem megy adomanyoz es segiti a raszorulokat a panszkodasai helyett ???

  • Drizari
    2019 szeptember 9
    9:56 de.

    …zari a kommunista és a szocialista azok bűnözők? vagy csak te tartod rasszista szemléleteddel annak? mert ugye szabadság van én például mendergüzkai vagyok az egy vallás aminek én vagyok a pápája és a híve meg a titkára, a macskám pedig a portörlő benne

    vagy van valami kifogásod? Vögelein leírta, de az, hogy neked nem tatszik az egyetlen nem tetszés és akkor mi van? beesik a jégeső és befú a térdigérő passzátszél?

  • FERENC elobbi tanulsagaira;

    De nem jelezte hogy az az egyhaz mi jotekonysagi munkakat tesz segiteni a raszorulo embertarsaikat .

    Miert nem kerdezte inkabb a papot hogy mennyit koltenek a „perselybe” tett penzekbol a raszorultakra ???

    Talan masok is ohajtottak volna arrol ertesulni, s csatlakozni az adomanyozasban jotekony celokra.

    Sajnos az alkoholistanak nyujtott adomany, csupan az ital boltott segitette.
    De az egyhaz segitdege talan kepes lett volna a tisztesseges eletre teriteni.

  • Rodeo11
    2019 szeptember 9
    4:58 du.

    És ki nem szarja le a te „vallásodat” addig, amíg nem akartad azt tűzzel, vassal, géppisztollyal, kötéllel, körömtépő harapófogóval a többiekre erőszakolni???!!

    A valóság kurva egyszer, a marxizmus nem azt hirdeti, hogy otthon, vagy a templomban elimádkoztok egymás közt, hanem azt hirdeti, hogy öld meg azt aki a marxizmus ellensége:
    A középosztálytól felfele mindenki burzsuá, vagyis elnyomó, kizsákmányoló, tehát halál-rá!
    Aki fegyvert fog, nem ölni akar?
    Ugye nem? nyomorult gazember…

    Álljunk már meg egy percre, vagy akkor kiderül hogy egyszerűen csak végtelen ostoba vagy, és nem fogod fel, hogy van különbség???

    Hogy Jézus azt hirdette, hogy NE AKARJ MÁSOKNAK ROSSZABBAT, MINT AMIT MAGADNAK KÍVÁNSZ!

    TE PEDIG, MINT AZ ÖRDÖG KISINASA AZT HIRDETED ITT, HOGY MAJD TE MEGMONDOD MÁSNAK, HOGY MI A JÓ NEKI! FEGYVERREL … ÉS …
    (VÖRÖS SARLÓVAL A NYAKADBAN, ÉS A KALAPÁCCSAL) AMIVEL FEJBE-B..K, AMITŐL ILYEN ZAVARODOTT LELKŰ LETTÉL, AZ ÖSSZES GYILKOLÁSRA USZÍTÓ KOMMUNISTÁVAL, FASISZTÁVAL EGYÜTT!!

    MERT A KOMMUNIZMUS ÉS A FASIZMUS EGY ÉS UGYANAZ:
    KIREKESZTŐ, GYŰLÖLETRE USZÍTÓ. aki MÁSOKAT GYŰLÖL, AZ ÖLNI AKAR …
    NEM TISZTELI A MÁSIK JOGAIT, A MÁSIK NÉZETEIT, DE EZERSZERES MEGKÖVETELI MINDENKITŐL, HOGY AZ Ö „JÓAKARATÁT” JÓSZÁNDÉKUNAK TEKINTSÉK! Mert ordítva ugyan, de azt hazudják!

    Régi mondás, hogy a pokolhoz vezető út „jó-szándékkal” van kikövezve

    Egy fanatikus vallás, a JUDÁS vallása!

    A római pápaság – a Germán-Római egyház, mint intézmény – nyilván egy fél-percre sem kivétel, hiszen édestestvérek! Judás vallása, semmi köze Jézushoz, a Krisztushoz!

    Ezért terjesztette 1000 éven az is tűzzel-vassal a „hitet” – a sátáni hitet.
    Igen bennük kellett hinni, aki nem hitt bennük, azt kinyilvánították, Sátánnak mint Te is.

    Közben maguk voltak a valóságosan a sátán szolgái (ma sem más a hivatalos római vallás)
    Na ezért a nagy többség maximum csak templomba-járó, de még inkább ateisták.
    A nagy-tömegek nyilván nem követik a tanaikat a lelkük mélyén, csak a fanatikusok (mint az iszlámisták is), a liturgiák csak arra valók, hogy a valóságot bekenjék édes mázzal, mint a mézes-kalácsot.

    Ezért van, hogy az európai ateisták igazából ezt az istent tagadják, a római egyház (a Sátán) istenét, aki a Judás istene! A felvilágosodás korának ez volt a lényege (visszatérés a görögök bölcseletéhez, a tudományhoz)

    Te meg hencegsz saját-magaddal maga-magadnak, hogy „segédje” vagy,… hát, majd meglátod …

    Azt hiszed magadról, hogy a Faustot terólad mintázták – szegénykém ….

    A kommunisták meg képesek állítani, hogy mindenki, aki nem kommunista (vagy fasiszta/zsidó-gyilkos) az ugye kapitalista (megkattant logika)

    Mert hogy a kapitalista az zsidó – a fasiszták szerint meg kommunista

  • A rászoruló embertársainkat addig lehet támogatni, amíg hagyja magát …

    Onnantól csak könyörületességet lehet gyakorolni.

    Már mondtam, hogy messze nem lehet összemosni azokat akik az utcán vannak egymással, mivel egyes rétegeknek semmi köze a másikhoz.

    Egyre többen vannak, akik valóban a társadalom többségének könyörtelen, egoista hozzáállása miatt kerültek az utcára.

    Ezt a réteget valóban politikai akarattal (vagyis a kormányzati erők akaratával/hozzáállásával) lehetne semmi perc alatt a társadalomba visszailleszteni.

    Erre valóban ez a kormányzat képtelen, nem az anyagiak hiánya miatt, hanem az erkölcstelen hozzáállás miatt.

    Vannak azok a rétegek, akik valóban „kulturális” hagyományokból kerülnek az utcára.

    Ezeket igen, társadalmi szintű kulturális felzárkóztató programokkal lehetne beilleszteni.
    Erre készítettek a kádári-rendszer „érettebb” szakaszában (80-as évek) sikeresnek induló programokat, amelyeket kiöntöttek a fürdővízzel együtt ugyanúgy mint sok más egyebet a rendszerváltó újfasiszták/bedohosodott turulok

    Aztán vannak, akiknek az utcára kerülését soha semmilyen rendszer nem fogja megakadályozni, a mondjuk úgy, hogy „bohém-életvitel kedvelők” akiket drog/pia/prostitúció vitt az utcára.
    Ezek szociális/egészségügyi ellátást követelnek meg.
    Ismétlem, az emberiség minden korszakában voltak és lesznek hasonlók, akiket igazából csak terápiás kezeléssel lehet „visszailleszteni” a társadalomba.
    Azok, (az a réteg) akik miatt Jézust is „csavargónak” titulálták. (mert ugye Jézus ezeket „felkarolta” és a társadalomba visszailleszteni kívánta.

    De persze AKIK GŐGBŐL, BUTASÁGBÓL DE LEGFŐKÉPP BEKÉPZELTSÉGBŐL nem olvassák a bibliát, nem értik meg, hogy miről is van ott szó, azoknak marad a „Das Kapitál” meg a „Main Kampf”

    Jó lenne ezeken elgondolkozni, csak hát ilyesmiről Marx nem irt ugye? se Hitler!

  • Gabriel
    2019 szeptember 10
    8:21 du.

    @gaga al.as @gizi77

    ez már annyira fárasztónak indult, hogy továbbgörgettem (ez a „szerző” halála, ha nem olvassák)

    legalább ne hazudj és ha vitaképtelen vagy és csak a brosúráidat ctrl+v -zed ide sem kis kátékat, sem röplapokat sem semmi hasonlót sohasem olvastam el, ki szoktam nyitni Shakespeare Vihar-ját és Caliban … Prospero szavait olvasni;

    vagy a Dzsungel könyvét abban a részben ahol Káa beviszi a kincsesbarlangba Mauglit, meg mikor a Balú felpofozza Mauglit mert szóbaállt a majmokkal…

    azok igen az irodalom, nem ilyen szemenszedett OPNI töltelék által elkövetett siralmas hőzöngések

    bruhahaha (össze tudod e foglalni mondandód lényegét egyetlen bővített mondatban, vagy „csak” lényege nincs, hanem az irigy haragod irántam aki kibírja még ezt is…)

    és -természetesen- John Bolton után is van élet a Földön

  • Látom, került ide minden: kommunizmus, szocializmus, biblia, papok, foglalkozások megszűnése, stb. és persze a két tábor létezik még

    DE,

    a tények, azok bizony tények maradnak…

  • Miklós bá’
    2019 szeptember 8
    4:24 du.

    Ugyan nem ennél a cikknél került „terítékre” a vallásról bejegyzett értelmezésed, de mivel ott lezárták a témát, viszont úgy tűnik a hozzászólásokból, hogy a vallás és hit, mint olyan, értelmezése egyesek számára problémát jelent, itt reagálnék rá.

    Csak nagyon röviden, mert nekem nem kellett „gipsz jakabhoz” futnom, és a szó értelmét keresnem, hiszen mint született magyarnak van a jelentéséről határozott fogalmam.

    Magyarul gondolkodom – ugye milyen szépen is hangzik?! – magyarul beszélek, és tudom hogy a vallás mit jelent.

    Hasonlóan nagyon sok „többértelmű”-nek titulált magyar szóhoz, a „több-értelem” egyszerűen csak azzal keveredik fejekben, hogy hol, és minek a megjelölésére kerül felhasználásra egy adott szó.

    A vallási intézmények ezért is „természetes módon” deklarálják a sajátjukét.
    Ugyanúgy, mint ahogy más olyan szervezetek is, amelyek a szervezethez tartozás feltételeként „azt elvárják”

    Vagyis vallás tesznek valamiről, éppen arról, hogy miként fognak viselkedni, életüket áldozzák majd a hazájuknak, istenüknek, vezérüknek, főnöküknek, vagy éppen a bíró úrnak a lopásuk tényét vallják be..

    Hű de nehéz volt ….

    Léteznek nem magyar eredetű szavak (nem a magyar nyelv ősgyökéből leszármaztathatóak).
    Azoknál jó megnézni néha, hogy mit is jelentett az eredetileg görögül, vagy latinul mondjuk …

    Tehát a szógyök „vall” … lehet hogy kell hozzá értelmező szótár???

    A Hit szóról már ne is beszéljünk, aminek az igei alapja „hisz” …

    Ehhez is kell?

    Akkor zárjuk be a „boltot” és menjünk el sörözni,vagy a bodamarcsával „tévézni”.

    (a fenti mondatban sem a bolt szó, sem a tévé nem magyar gyökű.)

  • Hollósy Gerti
    2019 szeptember 11
    1:08 du.

    Senki nem is vitatta el ezt a tényt ….

    Viszont gondolom, hogy a cikkben felvetett tényeket nem kell hogy „üresben” értelmezzük? …

    És remélem, hogy nem csak arról szólna, hogy „na, akkor ezzel is lehet az Orbán-kormányt szapulni”

    Mert ha csak így kell értelmezni, akkor ez sem más egyéb, mint egy választási propaganda ….

    A cikked, vagyis a téma „II. rész”-ében Kis Eszter, mint a téma egy specialistája – 25 éves hajléktan-ellátással való foglalkozás tapasztalatával – is hozzászólt.

    A dologra csak két évet „szántam oda magam” Magyarországon – az sem most volt, hanem bizony jó rég, még közvetlen a rendszerváltást követően.

    Valami tapasztalatom nekem is lett tehát, igy aláírom mindazt amit Eszter közzétett. Bizony annál jóval többet is, mert más világrészen is szereztem hozzá egy kevéske megtapasztalást.
    Ezért mertem bátran leírni mindazokat, amiket írtam.
    ———-
    Gabriel
    2019 szeptember 10 8:57 du. hsz-ban pedig össze is foglaltam a lényeget a hajléktalanságról, nem ismételném meg újra – aminek amúgy tengernyi irodalma van, és szakma, a világ sok területén.. (szociális gondozás)

    ————
    Hogy van-e a jelenlegi állapotok miatt az Orbán-kormánynak felelőssége?
    Van, igen.
    Ugyanannyira, mint bármely más megelőző kormánynak.

    Nyilván sokkal többet tehetne, és kutya-kötelessége is lenne tenni.

    Csak-hát! Akkor milyen erői maradnának a számára sokkal fontosabb szavazótáborának a mozgósítására, ha az „erejét” ilyenekre „forgácsolná”???

    A kérdés költői, nem illik rá válaszolni…

  • GABRIEL utolso megjegyzesere.

    Normalisan, vagy inkabb mondhatnam hogy rendszerint, a kormanyszerveknek van torvenyek altal , sot Alkotmanyok alatali megszabott kotelesegei az elhagyatottak segitese es gonfozasaira.

    De annak legalapvetobb megszervezesei a szovetsegi, majd a nemzeti (allamok) kormanyain mulik.

    Mint pl. a kozegeszsegugy, tarsadalmi nyugdijazasok szervezesei, de a varosokban levo szuksegletek a varasok vagy megyek intezetei altal mukodnek.

    Persze a LEGsikeresebbek a kozossegi szervezetek, legtobbjuk egyeni-vallasi szervezetek mukodesi.

    De ha a lakossag tobbsege nem tamogatja, az nem igen kepes mukodni csupan a jo-indulataik alapjan.

    Azert serkentek mindenkit tenni a sajat emberi kotelessgeit kepessegeik alapjan.

    Az ocsarkodasok nem segit senkit, csupan az ellensegeskedeseket es a problemakat noveli.