Nem mindenkit lehet megvásárolni és megzsarolni…

2019 október 14 9:17 de.97 hozzászólás

Orbán Viktor gyakorlatilag kihagyta a választási kampányt. Csak az utolsó napokban vette magának a fáradságot, akkor ment el Miskolcra és Gödöllőre. Ott sem beszédet mondott, nem a helyi lakossággal találkozott, hanem a regnáló polgármestereken keresztül üzente meg, hogy csak azok a települések kapnak fejlesztési pénzeket, amelyek a „jó oldalon” állnak. A jó oldal, tudjuk, Orbán és a Fidesz oldala. Október 13-án este kiderült, hogy Budapest és a fejlesztési források visszatartásával megfenyegetett nagyvárosok nem voltak vevők erre az üzenetre. A választási krumpli rárohadt Orbánra és a Fideszre.

Budapesten a Ferencvárosban és a Józsefvárosban is pénzt osztottak a választás előtt, ám az emberek megmutatták, hogy néhány ezer forinttal nem lehet mindenkit megvásárolni. Ideig-óráig persze ez is sikerülhet, mert a hazugság is hangozhat hihetően, de ettől még igazsággá nem vélik soha. Október 13-án este egy sor nagyváros, valamint néhány kisebb város lakói is megmutatták, hogy nem kérnek a pökhendi, lekezelő stílusból.

Orbán ezúttal nagyot hibázott. Nem mérte fel a hatalmára leselkedő veszélyt, nem számolt azzal, hogy nem mindenkit lehet megvásárolni, megzsarolni, és bár a fenyegetés van, ahol bejön, ám sok helyen nem vevők az emberek erre a stílusra.

Az Újbudán vásárolt és potom pénzért osztogatott krumpliról kiderült, hogy Erdélyből érkezett Magyarországra, s az érte kifizetett pénz egy ottani település polgármesterének magángazdaságát gyarapította.

Legalább neki nem kellett idén aggódnia, hogy el tudja-e jó áron adni a portékáját.

97 hozzászólás

  • Orbán azzal nem számolt, hogy főleg a kormányközeli közvélemény-kutatókat félrevezetik a megkérdezettek többsége.

    Rákosi és Kádár alatt a magyarok többsége megtanulta értelmezni a „ne szólj szám, nem fáj fejem” szólást. Mármint sok értelme nincs nyíltan hőzöngeni egy diktatórikus kormány és végrehajtóik ellen.

    Ám a titkos szavazás teljesen más, a leadott szavazólapokon nincs rajta a szavazók nevei és lakcíme. Nyugodtan el lehetett fogadni az ingyen krumplit és az ingyen hagymát is, ahogyan a nyugdíjasok rezsiutalványait is.

    A szavazófülke biztosította a titkosságot és megmutatta a ma még félő bizonytalankodóknak, hogy lehet így is ellenállni.

    (az más kérdés: hogyan tovább?)

  • Így igaz! Nagy rés nyílt a bénító NER falán, de a veszélyek csak most jönnek.
    Egy biztos, senki se hiheti,hogy ez a pökhendi, hatalom-ittas, népnyűzó maffia gépezet annyira hozzászokott a saját elvetemült stílusához, hogy ezek együttműködésre abszolút képtelenek, tehát elindulnak a háborúk minden szinten. A pénzcsap gyorsan beszűkűl, amit nehezen fognak tolerálni és talán rövidesen még Marcsi banya is már a mi oldalunkra áll:):)

  • Christopher Adam

    Úgy tűnik, döntött Budapesten „a normális többség.”

  • Most persze „együttműködésről” papol.
    Annak is elment az esze aki ezt a dumát beszopja.
    Akik idáig hittek neki,azok eltűntek a politikai sűlyesztőben.

  • Miklos Banfi
    2019 október 14
    10:27 de.

    Ha borsó-agyú Marcsa a mi oldalunkra áll, akkó’ én átmegyek a másik oldalra

    (Má’ úgyértem átmegyek az uccán a másik oldalra 😀 ..)

  • Drizari
    2019 október 14
    10:04 de.

    Légy erős:
    Vannak olyan vidéki helyiségek ahol KÖTELEZŐ lefotózni a szavazófülkében a papírt és le kell adni a fotót.

    Ez van álságos egy hatalom ez.

  • Igaz, rés nyílt a NER falán, de maradt törvény (és miniszterelnöki rendeletet) hozó egyeduralkodó a Fidesz. (a szatellit pártja súlytalan, említésre se méltó)

    Ez a választás előrevetített egy lehetséges 2022-es forgatókönyvet, amit a Fidesz nem hagyhat figyelmen kívül. Mit léphet ellene? Pl. az országgyűlési képviselő választáson 2022-ben csak a NER jelöltjeire lehet majd szavazni.

    Mi történne? Ellene tevőleges semmi, az EU nem szólhat a belügyekbe, a választók közül meg csak az idős korosztály és a nyugdíjasok kaptak sorkatonai kiképzést. Ha a rendőröket és a hivatásos katonákat jól megfizetné Orbán, mint azt tette Horthy a csendőrökkel, még ők is készek lennének fellépni fegyverekkel a „baloldali liberális horda” ellen.

    Na, mert az biztos, ha Budapest és a többi ellenzékké vált nagyváros ellen Orbán pénzügyi szankciókat (és hatáskör megvonásokat) alkalmazna, ezzel nagyon felkorbácsolná a kedélyeket, biztos és nagyarányú vereség kerekedne ki nekik ebből 2022-ben.

  • Geyza
    2019 október 14
    11:33 de.

    Nevezz meg ilyen vidéki helyiségeket, különben fake news! és bullshit!

  • Drizari
    2019 október 14
    12:26 du.

    Öregkém !
    A parlamenti választások idején hallottam ezt a Klubrásióban.
    Ugye magad sem gondolhatod komolyan, hogy majd felírom hol történtek ezek csak azért hogy évekkel később kielégítsem kíváncsiságodat, mert lusta vagy tájékozódni a NET en.

  • A NER ezennel véget ért.

    Két politikai tömb van: Fidesz vs. liberális-zöld-bal-cica-jobb tömörülés.
    A Fidesz egységes, a másik nem.

  • Geyza
    2019 október 14
    3:09 du.
    @g

    látja bogyó? dehogy látja, egy „i”-vel kevesebb jobb lett volna, akkor a magyaron kívül még milyen nyelveken nem „ner”-ő

  • Geyza
    2019 október 14
    3:09 du.

    Jah, nem most történt …. és évekkel ezelőtt emiatt nem történt büntetőeljárás.

    Na igen, nekem is egy ismerősöm mesélte, hogy az unokatestvérének a kollégája látta …

  • Christopher Adam
    2019 október 14
    10:53 de.

    Chris ez jóóó!! 🙂 Csak Marcsit zavarba ne hozd ezzel a „Normális többséggel” 😀
    „Sajnos” ezúttal ő ebből a halmazból – saját „normális többség” értelmezése szerint is – kizárta magát.

  • Ferenct
    2019 október 14
    3:48 du.

    Ha azt egységnek lehet nevezni, hogy valóban egyeznek a kormánypártiak a sikkasztásban, abban, hogy yachtjuk van, kastélyaik, magánrepülőznek, pornóznak több nővel a saját családjukat is elárulván, kokóznak a közpénzekből és ezzel szövetséges egy mérhetetlenül mikronnyi Keresztény Demokratának hazudott KDNP – akkor ez valóban egyfajta pokoli egység.

    De igen, értem amit mondasz, politikai értelemben ez a tolvaj és szégyentelenül alja bagázs egységesebb, mint a másik oldal – amelyet a kényszer és a jelen politikai légkör törvényszerűsége szült.

  • Rodeo11
    2019 október 14
    3:56 du.

    MivaMivaMiva ??!

  • HunCanada
    2019 október 14
    5:22 du.

    Honnan veszed hogy „családjukat elárulván..” ?

    Lehet hogy az asszonnyal kéz a kézben járnak le holmi úri kupplerájokba, a Bahamákra meg más ekluszív helyekre 😀 :d
    Legalábbis az eddigiekből ez gyön le…

  • Ferenct:
    A téglák is
    tökegyformák a falban.
    Áll is szépen a fal.Aztán szétesik,
    mikor az ÉLET ezernyi alkotóelemből keletkezett zöld hírnökei széjjel málasszák.

  • Drizari:
    „Ez a választás előrevetített egy lehetséges 2022-es forgatókönyvet, amit a Fidesz nem hagyhat figyelmen kívül. Mit léphet ellene? Pl. az országgyűlési képviselő választáson 2022-ben csak a NER jelöltjeire lehet majd szavazni.”

    A tesztelés már több helyen is megtörtént. Bevált.
    Minden olyan településen, ahol kizárólag a kormánypártok jelöltjeire lehetett szavazni, a kormánypártok fölényesen győztek. 🙂

  • Az előbbihez kis háttéranyag (az előbb elfelejtettem csatolni):
    https://24.hu/belfold/2019/10/13/onkormanyzati-valasztas-csak-a-fidesz/

  • Két éve azt mondta egy szakértő – „most, hogy meghalt A.J.Filkelstein, lassan szét fog csúszni a Fidesz!” És a szétcsúszás tényleg megindulni látszik!

    A főnök tanácstalan Borkai ügyben, szemmel láthatóan nem tud mit kezdeni vele – saját elképzelése szerint talán hagyná a fenébe és nem is érti mit cicóznak annyit rajta, hogy mikor, hol és kivel hempereg, másrészt viszont eltöprenghet a korrupciós részén, miszerint az egyik vazallusa már megint önállósította magát – feltéve, hogy nem tudott róla ! Ezért, hogy időt nyerjen, nagy bölcsen azt találta ki, hogy vasárnap a nép mond véleményt Borkairól, ő meg majd hétfőn… – de hétfőn sem mondott semmit, nyilván azért mert vasárnap a nép nem olyan véleményt mondott, ami megkönnyítette volna az ő dolgát, és most tökéletes a zavar! A hírforrások szerint B. a 11 -kor esedékes sajtótájékoztatóján bejelenti, hogy „kilép” a Fideszből, de marad pm!? Tehát megkapja a lehetőséget hogy ő mondjon le, és maradjon a posztján? Belegondolt vajon a „főni” hogy ez mit jelent rá és a legyőzhetetlen pártjára nézve – még akkor is ha ezt felsőbb utasításra teszi B.? De, továbbra sem halljuk a hangját, tegnap egyébként is Erdogan bűvöletében leledzett!

    A főnök tehát a vasárnapi esti „beszéde” óta – melyben odanyilatkozott, hogy „a jó Pista rántotta vissza a csőd széléről Budapestet”- azóta nem nyilatkozott semmiről, semmit !

  • HunCanada
    Az utolsó bekezdéssel értek egyet.

    Szerintem Orbán most leállítja a „nemzeti burzsoázia építését” mert ez egyik eleme a mostani kudarcuknak.
    Ámbár ’90-től az eddigi kormányoknak (szdsz, mszp) is meg voltak a maguk csókosai még ha nem is nemzeti burzsoáziának nevezetek. A lényeg ugyan az volt.

  • Geyza
    2019 október 14
    5:54 du.

    Bocs igazad van, azt akartam írni, hogy a Család szentségét elárulván.

  • Borkai lemondott a Fidesz tagságáról, miután „morális hátrányt jelentene nekik” Oké, most hagyjuk figyelmen kívül a tényt, hogy a Fidesz maga az erkölcsi hátrány, de mint győri polgármester a városnak nem jelenti ugyanezt?

  • Kővendég,

    érdekes a magyar vidék helyzetképe. Elsősorban a falvakban hagyott mély nyomot a proletárdiktatúra. Generációk tapasztalhatták meg a kommunisták ellentmondást nem tűrő egyeduralmát, amit végül a „ne szólj szám, nem fáj fejem” szólásnak megfelelően éltek túl.

    Ma is működik ez bennük, sok helyen indultak függetlennek jelölve magukat, miközben ellenzik a liberálisokat és a baloldaliakat egyaránt, maguk a falusi választók is.

    Ezért fordulhatott elő, hogy sok vidéki önkormányzat független polgármestert és képviselőket választott meg magának, de a megyei közgyűlésekben fölényesen nyertek a fideszes jelöltek.

  • Besancon
    2019 október 15
    5:50 de.

    Borkai számára vállalhatatlan a Fidesz fertője, ezért Ő lépett ki a Fideszből. Képzeljük el akkor milyen a Fidesz, ha Borkai ezzel a saját maga erkölcsi fertőjével kilép belőle, és nem a Fidesz rúgja ki. 😀 Borkai kilépett! :))

  • Ezennel Győr is lekerült a Fideszes városok listájáról. Jó tudjuk csak papíron, de akkor is, a száraz tény, hogy most már Győrnek is független a polgármestere. 😀 Kabaré ország.

  • Ferenct
    2019 október 15
    5:28 de.

    Persze, hogy meg volt. De ez már a rendszer része és a tartóoszlopa, míg az előzőek nem voltak ilyen mohók és nem rendszer szinten működött a lopás. a mérték pedig ég és föld. Pl. a híres Nokiás dobozról kiderült, hogy nem is volt ilyen. De kampányelemként még a mai napig hivatkoznak erre, hogy bezzeg..

    „Lánczi András, a Fideszes Századvég alapítvány elnöke is ezt mondja: „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

  • HunCanada
    2019 október 15
    5:45 de.

    Nnaa..ammá azzé úgy mán azé ..

    (A „Szent-család” Hö..Höhö..majdnem aztat írtam „csalás”)

  • azért a megmaradt krumpli még újra hasznosítható. hagyni kell erjedni, majd lefőzni krumpliszesznek – régi magyar gyakorlat – és eladni vodkaként, még hasznot is hoz!

  • Na most, ha valaki azt hinné, téves „politikai” helyzetképet festettem a magyar vidék falvairól, azoknak ajánlok egy tájékozódási játékot.

    A magyar falvak lélekszámban (osztályozásilag) a 100 fő alattitól egészen 10 ezer főig terjed. Ez utóbbiaknál is előfordul magukat függetlennek mondó önkormányzati jelöltek győzelme (Üröm), de többnyire az 5000 lakosig bezáró faluközösségekben volt nyerő függetlenként jelentkezni megmérettetésre.

    Tehát a játék: töltsd le Magyarország google térképét, a jobb alsó sarokban látható mérték 10 km-nél ne legyen nagyobb, így jól láthatod valamennyi település nevét. Ezután válassz ki közülük egy falunak gondolt települést, aztán írd be az alábbi (külön lapon) megnyitott link „másik megye vagy település választási adataira kíváncsi?” keresőjébe a nevét, a felkínált nevűre kattintva ezután megkapod a választott testületet a „jelelő szervezet” nevének feltüntetésével együtt:

    https://portal.valasztas.hu/telepules-adatlap_onk2019?_onknavigacio_WAR_nvinvrportlet_formDate=32503680000000&p_p_id=onknavigacio_WAR_nvinvrportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=5&_onknavigacio_WAR_nvinvrportlet_prpVlId=294&_onknavigacio_WAR_nvinvrportlet_prpVltId=687&_onknavigacio_WAR_nvinvrportlet_prpMegyeKod=14&_onknavigacio_WAR_nvinvrportlet_prpTelepulesKod=166&_onknavigacio_WAR_nvinvrportlet_settlement=%C3%BCr

  • A tájékozódási játék érdekessége, hogy a Győr-(Borkai) alatti falvak, a 82-es főút mentén, Győrújbarát – Nyúl – Pannonhalma – Ravazd, mind független önkormányzati testületet választottak maguknak. De ugyanez a helyzet Ikrény és Kóny felé is (M85), meg Abda – Öttevény – Kunsziget – Kimle felé is (1-es főút)

  • Érdemes megnézni a „tájékozódási játék” keretében az ukrán határ-menti települések Záhony – Mándok – Lónya – Benk – Barabás – Beregsurány – Szatmárcseke – Tiszabecs – Jánkmajtis választási eredményeit az ajánló pártok tükrében.
    Érdekes módon itt is zömmel a független jelölésűek nyertek.
    Ám a megyei (Szabolcs-Szatmár-Bereg) közgyűlést elsöprő arányban nyerte a Fidesz.

  • Nagyszerű, Drizari! Csak sikerült neked megint kihozni, hogy mindenért a komcsik felelnek… 😀

  • Almási Alma,

    tény, hogy mély nyomokat hagytak maguk után. Ez akkor is így van, ha te sok mindenről nem tudtál, és a naivak közé tartoztál. Sok kommunista párttagot vezérelt jó szándék, ők általában valamilyen gyár v. vállalat pártalapszervében tüsténkedtek – hitük szerint – a közösség érdekében.
    De ettől még a diktatúrát képviselték, és kíméletlenül eltiporták a másként gondolkodókat … akik ennek hangot is adtak. A komcsik ádázul harcoltak a „nép ellenségei” ellen.

  • Drizari, én pont fordítva működök, mint a legtöbben. Én AKKOR – a Kádár időkben – NEM voltam kommunista, csak egy pártonkívüli civil, aki nem sokat foglalkozik a politikával, és nem is érdekli túlságosan sem a marxizmus, sem az ellentettje. Ez nevelőanyámnak elég nagy bánata volt akkortájt.

    Én a rendszerváltás után értettem meg igazából a baloldalt a maga teljességében, és akkor lettem „liberálkomcsi”… Szegény anyu a mennyországból most biztosan elégedetten néz le rám… 😀

  • Drizari, tény, hogy mély nyomokat hagytak maguk mögött, és például éppen ezért fontos az állandó komcsi-gyalázás minden kilométerkőnél, nehogy valaki a fiatalabbak közül észre vegye azokat a nagyon fontos nyomokat…

    Például, hogy alapvetően MINDENKIT embernek tartottak, hogy a munkásembernek méltóságot és önbizalmat adtak, hogy MINDENKIT ösztönöztek az INGYENES tanulásra… De ezeket gyorsan el kell mosni a tudatunkban, rámutatva, hogy Rákosi bezzeg kinyírta Rajkot (akit mellesleg manapság szintén utálni kell… 😀 )

    Amúgy nekem mindegy, mert én eléggé tudom az igazságot. Csak úgy megemlítettem belőle most egy pici darabot…

  • Drizari 12:26/Geyza 11:33

    Azt a szerinted „fucknews”-t és azt a nagy rakás „bullshit”-ot is a Fidesz, konkrétabban Áder János (mai) köztársasági elnökünk a zöld demokrácia őre pakolta oda az Országház díszkövezetére. Ez a szégyenfolt örökre ottragadt a tisztelt Ház, „mint helyiség” oly finommívű kövezetén. Ti. 2005. június hó 7-én, amikor az ő elődjét a FidSS által „ajánlott” Sólyom Lászlóra > szavaztatta < az idomított fidSS frakciót.

    A szavaztatás úgy zajlott le, hogy ez a vadnyugati "csornai Charles Bronson" odaállt a szavazófülke függönye mellé és – saját szavaival: "a vakondokok* kiszűrésére" a bent lévő alanyt kötelezte, hogy a kitöltött szavazólapot neki fotózásra bemutassa. Úgy is történt, ő minden fidSS voksot fotóval regisztrált, hogy aztán bemutathassa az ő Vezérének és keresztapjának…

    Nosza, az oly "népszerű" mai köztársasági elnökünk, sajátos demokráciafelfogása pillanatok alatt olyannyira népszerű lett egész országszerte, hogy ezt a praktikus vakondok-módszert tőle átvették az összes vidéki fidSS polgármesterek is, mégpedig többekközt olyképp, hogy az, aki bármely voksoláson nem a fidSS jelöltre szavaz, az csak sohanapján jut közmunkához, segélyhez, krumplis-zsákhoz, és más hűbéri kegynek beállított állami juttatáshoz. Ezekben "a helységekben" az így "szégyenbe került, és lebuktatott illetők" egzisztenciálisan is örökre megnézhetik magukat…

    Már csak azt nem értem, hogy egy uniformizált patkány ugyan mennyiben értékesebb egy szabad vakondnál… 😀
    ˙

    .

    * E lesújtó, "vakondokok" jelző ez esetben az amúgy szabadnak kommunikált, parlamenten belüli választáson máshová átszavazó fideSS képviselőket illette.

  • Almási Alma,

    azok a mély nyomok máig hatnak, hatnak az utódokra is. Nem szabad róluk hallgatni, ismerjék meg őket a mai tinédzserek is.

    Ajánlom megnézésre a következő dokumentumfilmet, amiben az egyik szereplő lehetett volna akár az anyám is, aki valóban szült, és a fia ma a 70. életévéhez közelíthet .. ha él még.

    Ezek a nyomok hatnak ma is, és sajnálom, hogy így fogod föl ma az életkorod és iskolázottságod ellenére a kommunisták uralmát. A Kádár rendszer se volt különb, de te kivételezett voltál, mert hallgattál, nem ellenkeztél, ezért semmi retorzió nem ért téged, belesimultál a proletárdiktatúrába. De voltak sokan, akik elmondták kifogásaikat, akik zömét aztán besúgták, és bizony őket meghurcolták.

    És itt a film, amit 1990-91-ben készítettek, s akad olyan szereplője, aki közel 40 év után is elsírja magát, mert ártatlanul alázták meg őket. Bűnük mindössze „osztályellenség” volt, mert az egyik Esterházynak született, a másik meg Szálasi szeretőjének.
    Annyit még megjegyzek a film előtt, hogy különösen figyelemreméltók az olyan esetek, amikor egy zsidó ellenállót megkínoz a Gestapo, koncentrációs táborba küldik, túléli, majd az ÁVH is megkínozza és internálja (Gábori György).
    .

  • HunCanada

    “Lánczi András, a Fideszes Századvég alapítvány elnöke is ezt mondja: “Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.
    Igen, ezt kommunikálták eddig.

    Ezen a meghatározáson (inkább gyakorlaton) fog a fidesz változtatni, ha túl akarja élni a ’22-es parlamenti választást. Tudniuk kell, hogy a „korrupció” a politikai ellenfelek kommunikációja szerint megragadható és nagyon negatív mindenki számára.
    Ha ezt megoldja a fidesz, vissza fogja tudni szerezni a nagyvárosokat benne Budapestet. Ti. a magyar népesség döntő többsége (95%-a) nem bal-liberális érzelmű – szerintem.

  • FORTIMBRAS
    2019 október 16
    6:34 de.

    Hogy őszinte legyek
    nem is nagyon értettem Drizari reagálását,
    mikor peg ezek a csalások közismertek mostanra már.
    Ezekre „bizonyítékot” kérni kb.pont akkora dőreség mint
    bizonyítékot követelni arra hogy mik történtek Auschwitzban.

  • Befejezésül a kommunistákról, és a Kádár-rendszerről.

    Számomra az egyik autentikus történész Rainer M. János. Az alábbi rövid áttekintésben beszél az 1956-tól a rendszerváltásig terjedő időszakról. Szerintem tökéletesen bemutatva:
    .

  • Almási Alma
    2019 október 16
    5:15 de.

    És ne feledkezzünk meg
    a Kádári nehéz idők súlyos „kultúr-terrorjáról” sem !
    /Meghatározás Á Lá Kernandris művészúrtól./

    Hogy például a TV-ben meg a Rádióban nyomatták
    a VALÓS tartalommal bíró, igen gondosan (és költségesen)
    előállított kultúr-termékeket, minden gyárban volt
    könyvtár és kultúr-kör, a színházlátogatásra ösztönözték az embereket, ha meg nem akartak elmenni akkor sűrűn volt a Kossúth Rádióban színházi közvetítés (hogy azok milyen jók voltak, sohasem felejtem el a narrátor halk hangját amint azokat részeket magyarázta pár szóval amit a rádió-hallgató nem érthetett mert nem látta) és még sorolhatnám.

    Ehelyett mi van ma?
    Való-Világ , Barátokközt, unalmas idiótikus krimik dömpingben, kiugrott gengszterek által generált TOTÁLISAN magyartalan hanghordozással „előadott” holmi nóta-féleségek és sztendap komedinak elkeresztelt, humorosnak szánt álhumor-szócséplés.

  • Óh, tudom, kedves Drizari, Sztálin például direkte éhenhalasztott 11 millió ukránt, Rákosi elrendelte a beszolgáltatást, hogy ez neki is sikerüljön itt, de ez valahogy nem ment, na és az ÁVH, Recsk, meg a kitelepítések… satöbbi, a besúgók, házmesterek, akik Rákosi miatt vótak olyanok, amilyenek, mert a derék magyar hazafiakat besúgásra kényszerítették. Azokat. Őket. Ráadásul még a zsidókat is bántották, pedig ők is zsidók…

    1919 óta igen derekasan működik ez a bodamarcsi stílus…

    Na jó, nem szólok többet erről. Akinek beültették a bogarat a fejébe, hát igen, annak benne van… Szomorú…

  • Jobb, ha nem szólsz erről többet:
    .

  • Drizari te csak ne nagyon bízzál a megélhetési politológusokban

  • Drizari, megnéztem a Rainer M. videóját. Mint minden ilyenben, volt sok igazság, és sok (szándékos?) félremagyarázat is. De nem térek ki rá, csak arra hívom fel a figyelmedet, hogy még a kötelező kádárellenesség dacára is világosan kiderül a videóból, hogy Kádár honnan jött, és hová tartott, és hogy szinte évről évre (nem mellesleg egy diktatórikus nagyhatalom, a szovjet vezetés árnyékában) hogyan javította apránként Kádár nemcsak a gazdasági helyzetet az országban, hanem (horrible dictu!!!) a politikai szabadságot is. Én speciel érdekesnek tartom, hogy ezt az egész folyamatot milyen mély megvetéssel kezeled. Pedig a rendszerváltás utáni évtizedekből megtanulhattad volna, hová vezetnek a politikában a hamari megoldások.

    Ehhez képest kifejezetten vidámnak tűnik a környezetvédelem hibás lépései következtében kihaló „rákosi vipera” szomorú története. Jobb, ha tudod, hogy az 1800-as években Vásári Pál nevéhez fűződő Tisza-szabályozás ehhez képest mekkora borzalmas környezetvédelmi károkat és kihalásokat okozott. (És ugyanígy a Kisbalaton korlátozása is Esterházy idejében)… Ja, hogy ha nem szabályozták volna a Tiszát, hány magyarember halt volna éhen, hát édesistenem, úgyis túl van szaporodva az emberiség, nemigaz?

    De hát senki, így te sem tudod átlépni a saját árnyékodat, meg azt a sok sematikus marhaságot, amivel mindnyájunknak állandó jelleggel tömik a fejét. Persze nekem is, de én legalább megpróbálok egy kicsit ellenállni… ha nem is mindig sikerül nekem se.

  • Drizari:
    „Ezek a nyomok hatnak ma is”

    Ez így van, a nyomok bizony hatnak. Nemcsak a Kádár-rendszer nyomai, (ami az első és mindeddig egyetlen olyan történelmi korszak volt, amikor relatíve erőteljesen megindult a magyar falu civilizálódása, polgárosodása), viszont amikor a munkások és alkalmazottak megtanulni kényszerültek, hogy szolidaritás, összefogás útján nincs lehetőség semmiféle közös előre haladásra, csak kis egyéni kiutak vannak, azok viszont léteznek és általában elég jól működnek.

    De nemcsak a 30 év előtti Kádár rendszer nyomai léteznek és hatnak, hanem az 1948-56, 1945-47 közötti évek, a Horthy-korszak, sőt az 1867-1918 közötti (a közhiedelem ellenére egyáltalán nem „arany évek”) idők nyomai is. (De ha éppen úgy tetszik, meg lehetne próbálni visszautalni talán akár Szt. Istvánig is. „Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?”)

    Drizari:
    „és sajnálom, hogy így fogod föl ma az életkorod és iskolázottságod ellenére a kommunisták uralmát.”

    Ön szerint kik tartoztak a rendszerváltás előtti un. „kommunisták” közé? A magasabb (mondjuk legalább járási, de inkább megyei) szintű párt- és tanácsi vezetők? A párt-, a tanácsi és a szakszervezeti apparátus (megint csak: milyen szinttől felfelé?) fizetett alkalmazottai? A nem fizetett, un. társadalmi funkciót betöltők is? Vagy minden párttag, szakszervezeti tag?
    És mi a helyzet a nem párttag, szak- és technokrata vezetőkkel, a beosztott szak- és technokrata értelmiséggel, ők is kommunisták voltak, vagy sem? És a párttag fizikai dolgozók? (Ön szerint pl. az Orvostörténeti Múzeum nem párttag főigazgatója nem volt „kommunista”, de ugyanezen múzeum párttag múzeológusa, netán kertésze „kommunista” volt?)

    Ebben a kérdésben osztom Konrád György – Szelényi Iván: Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz c. esszéjében tett megállapítást, mely szerint a párt tagsága a fizikai dolgozóknak – főként, ha továbbtanultak – néha kiemelkedési lehetőséget jelentett. Az értelmiségiek számára a pártba belépés, a párttagság általában ugyan előnyt nem jelentett, de a párton kívüliség – leginkább akkor, ha előzőleg felkínálták nekik a belépést, ám azt visszautasították – gyakran hátrányt jelenthetett.

    Egyébként amennyire olvasmányaimból tudni vélem, a párttagság gyakorlatilag általában nem jelentett feltétlenül belső meggyőződést, világnézetet, sokkal inkább csak a rendszer iránti „normális” lojalitás kifejezését.

    Drizari:
    „A Kádár rendszer se volt különb,

    Minél nem volt különb a Kádár-rendszer? Az azt megelőző rezsimeknél vagy a jelenleginél?
    Némely korabeli nyugati vélemény szerint, ha az 1970-es évek elején Magyarországon szabad, tehát a nyugat-európai polgári demokratikus szabályok szerinti választás tartottak volna, akkor azt Kádárék magasan megnyerték volna.
    Ezt persze így utólag nem lehet ellenőrizni.

    Drizari:
    „de te kivételezett voltál, mert hallgattál, nem ellenkeztél, ezért semmi retorzió nem ért téged, belesimultál a proletárdiktatúrába.”

    Ezt a durván, ostobán és hamisan személyeskedő – bodamarcsai – mondatrészt az Ön helyében én semmiképp nem írtam volna le

    Drizari:
    „De voltak sokan, akik elmondták kifogásaikat, akik zömét aztán besúgták, és bizony őket meghurcolták.”

    Voltak. Hogy sokan -e? Megítélés kérdése. Archivum-anyagokból két hét alatt ki tudnám gyűjteni annak a maximum 300-500 embernek a nevét, aki – mondjuk az 1968-as korcsulai tiltakozó nyilatkozattól 1986-ig – tiltakozott, úgymond „elmondta kifogásait”. Őket viszont nem kellett besúgni, tiltakozásaik majdnem mindig szándékoltan nyilvánosak voltak. Meghurcolás: munkahelyről eltávolítás, Berufsverbot, az ország tartós elhagyására történő rábeszélés, október 23. napjára preventív beidézés a rendőrségre, esetleg egy napos őrizetbevétel nem volt ritkaság.

  • Drizari:
    „Bűnük mindössze “osztályellenség” volt, mert az egyik Esterházynak született, a másik meg Szálasi szeretőjének.”

    Általában nem szoktam fogalmazási hibákon kérődzni (magam is bőséggel követek el ilyesmit), de most nem állom meg: Esterházynak valóban születik az ember. Szálasi szeretőjének nem „születik”, hanem azzá lesz.
    Ez mit sem változtat azon, hogy ha más „bűne” nem volt, akkor az internálása oktalan. (A II.Vh. után (hogy előtt is, azóta is) persze volt ilyen; Hermann Göring egyik testvére, Albert Göring kifejezetten ellenálló volt, a Gestapó el-elkapta, de H. Göring mindig megmentette – ez a körülmény nem óvta meg attól, hogy a háború után meghurcolják, két évet töltött vizsgálati fogságban.)

    Ami talán még érdekes: volt alkalmam levéltárban látni ilyen 1945-51 közötti internálási határozatokat, és az internálás jogi alapjául minden esetben az 1939. évi II.tc és a 8130/1939 sz. ME. rendelet, illetve a végrehajtása tárgyában kiadott 760/1939 sz. BM. rendelet szolgált.

  • Na, reggel van. Egész éjjel nyugtalanul aludtam a kádáridők borzalmas környzetrongálásai miatt.

    A fingó marhák nem érdekesek, mert marhahús nemigen volt. Na de a disznók is finganak, na nem? Mennyi csúnya gáz ment a levegőbe miattam, aki húszabáló vagyok! És a tarja még hagyján, de a füstölt csülök! Mennyi bükkfát kellett ahhoz kivágni! (Ma már, szerencsére nemigen van rá pénzem…, hiába, a modern környezetvédelem, én is egyre modernebb vagyok, Viktorunk előrelátó figyelmességéből kifolyólag…)

    Vagy vegyük, teszem azt, a timföldet! A drága magyar anyaföldet hogy feltúrtuk mindenütt! Mennyit szállítottunk a Szovjetuniónak, amit aztán ők alumíniummá csináltak… Na jó, amit repülőgépben fogyasztottam, az nem sok, na de az alumínium eszcájg! Abban a sok üzemi ebédlőben, na, az már tétel! Mi meg szartunk a környezetvédelemre. Hogy elbaszták a talajvizet az Eon program kapcsán Kapolyiék! Még jó, hogy a végén visszajött a víz…

  • Drizary
    7:48 – írja:

    >…Generációk tapasztalhatták meg a kommunisták ellentmondást nem tűrő . e g y e d u r a l m á t, amit végül a „ne szólj szám, nem fáj fejem” szólásnak megfelelően éltek túl <

    Érdekes amnézia szövi át a kedves olvasótárs lelki világát, melynek során csak a "B"-ről képes beszélni – amely mégiscsak egy következménye, okozata valaminek – az "A"-ról viszont úgy tesz mintha meg sem történt volna, pedig nyilvánvaló, hogy A megelózi a B-t. Mégpedig a földesurak, az intézők, a jegyzők és kitudja még micsoda parasztfacsaró címek, na meg természetesen az őket hivatalosan védelmező országos rendvédelmi szervezet, a csendőrség világát.

    És bizony kedves Drizary uram, akár tetszik kendnek, akár nem, az az idézett "ne szólj szám" szólásmondás hát biza a falusi világnak abban, az ön számára talán nosztalgikus ezer éves korában fogant meg a "bölcs" paraszti fejben, amikor ezek a mindenható urak és és az ő hű vazallusaik sokkal kegyetlenebbül, de valóban ellentmondást nem tűrő egyeduralom – tehát helyi egyszemélyi uralom – keretében toroltak meg minden paraszti ellenállást mint amit "a kommunisták" a háború okozta ínséges években néha kénytelenek voltak foganatosítani a városi lakosság, hogy ne mondjam; a munkásosztály zavartalan élelmezése, ill. ellátása céljából.

    Egy költői, de személyes kérdés: hallott ön a deresről, meg a kikötés falusi intézményéről ? Látja ezek is mind a nép lelkét formáló fogalmak, amelyek a Horthy korban is tovább éltek,sőt…

    Amúgy meg úgyszintén, a régi falusi szokás szerint, le a kalappal maga előtt, hogy eddig mily ügyesen adta itt a független, tárgyilagos hozzászólót. – De kibújt a szög a zsákból…

    Ui:

    Két Ady klasszikust ajánlanék a nagyságosúrnak: a
    Grófi szérü és a Történelmi lecke fiúknak c. versket.

  • Javítás:

    helyesen: A grófi szérűn

  • Almási Alma
    2019 október 17
    4:36 de.

    Azt is mondják a zöldek,
    (akik szerint zöldalgákat kéne enni),
    hogy 1 kiló marhahús előállításához 4000 liter ivóvíz kell.
    Hát nem tudom..hová a 3.14-csába megy a víz? Mert a hentesnél nincs semmi nyoma neki, peg ott aztán van marhahús dögivel.

  • Cukihara:
    Én nem tapasztaltam a Kádár-rendszer idején túlságosan nagy elnyomást. Leszámítva hogy nem akartak kiengedni Bácsbe autóalkatrészért, csak ha előfizetek a „Kisiparos újságra”.
    (Merhogy hiába voltam saját magam munkáltatója, a KIOSz* tól kellett kérni javaslatot az útlevélkérelmemhez.)
    Persze kiröhögtem őket. Egy cimborám aztán meghozta azt az istenverte Ford kormányösszekötő-tengelyt.

    *KIOSz = Kisisparosok Országos Szövetsége.Egy afféle „kamara” volt.

  • Most olvastam át ezt a topikot, és mielőtt valaki reklamálna, bocs: nem Vásári, hanem Vásárhelyi Pál…

  • Drizari
    2019 október 16
    4:37 du.
    a szokásos drizari… hahaha ilyen szarokat kilóra és méterre gyártanak azoknak akik nem éltek benne, a legújabb múlt és a még annál is újabb múlt, a múlt ami változik aszerint, ki mit akar belelátni ez ugyanolyan mint az a vídeód amin az a szerencsétlen gyerek sikoltozik a Celin Dión másolva és sztárt csinálsz belőle…

    mai napig nincs jobb annál amit a Kádár csinált és pont emiatt megy ez a sok szar agnoszkálás

    abba kellene már hagynod

  • Auróra Boreálisz

    Cukihara
    5:30

    Bizony-bizony, és a falvakban,azok határában állandóan ott

    cirkáló kakastollasoknak köszönhetően a szép magyar nyelv is

    tovább gazdagodott az ízes,bár rosszízű C S E N D Ő R P E R T U,

    egyfajta magatartásformát, az erőfölényből fakadó, az egyoldalú

    tegezést még ma is jelző főnévvel, amely abban, az etikettre

    annyira szilárdan épített, ahhoz – legalábbis a megszólítás

    dolgában – görcsösen ragaszkodó „paleokonzervatív” Horthy-

    érában a hatalom legsötétebb fegyveres(!) képviselőinek

    mégiscsak megengedte a nekik kiszolgáltatott másik oldal, az

    őket természetesen félelemből magázó parasztok és munkások

    egyoldalúan, le- és megalázó tegezését.

    A mi DRIZARI-nk tényleg vagy feledékeny, vagy pedig abban a

    világban egykor érdekelt körökben szerezhette ezt az úgyszintén

    egyoldalú,avagy nagyon is elfogult indíttatású tájékozottságát.
    ˙

    Utószó:

    Egy ismerős, egykori alföldi parasztlegény ecsetelte nekem anno valamikor, hogy – a kérdéses időkben – neki az fájt a legjobban, amikor egy kis vétség miatt, az ő falujából „kiemelt”, egy másik paraszt verte pálcával az ő meztelen talpát… 🙁

    .

  • Kővendég 3.56

    Pedig Dr.Ízáry az egy néhány évvel korábbi állapotokra még akár azt is írhatta volna a zsúfolt marhavagonokba zsuppolt,
    m é s z á r s z é k r e . s z á n t . ötszázezres nagy-tömeg magyar állampolgárról, hogy
    „pedig bűnük csak az volt, hogy az egyiket Kohnnak, a másikat Grünnek, a többi akárhányukat, meg Schwartz-nak és stb-nek hívták”
    anélkül, hogy bármiféle grófi, vagy más érdemtelenül öröklött rangot viseltek volna. Arra a félmillióra pusztán a nevük miatt már 25 évvel korábban mondta ki a halálos ítélet egy magát önkényesen vitéznek kikiáltó és kormányzói marsallbotot idegen (akkor ellenséges) katonai erőktől ajándékba kapott ellentengernagy …

    .

  • Van egy elég rossz (?) szokásom mostanság – alulról kezdem olvasni a hsz-et, míg fel nem érek oda ahol már jártam, azaz össze nem érnek a már olvasott és az újabb vélemények.
    Valami oka biztos van, hogy ha hosszabb lélegzetű írást látok és abba beleolvasok, kapásból gabrielre asszociálok, aztán feljebb megyek az írás elejére, és meglepve látom, hogy Drizari az elkövető – már nem egyszer jártam így!

  • Cukihara (Drizarinak):
    „Érdekes amnézia szövi át a kedves olvasótárs lelki világát, melynek során csak a „B”-ről képes beszélni – amely mégiscsak egy következménye, okozata valaminek – az „A”-ról viszont úgy tesz mintha meg sem történt volna, pedig nyilvánvaló, hogy A megelózi a B-t. Mégpedig a földesurak, az intézők, a jegyzők és kitudja még micsoda parasztfacsaró címek, na meg természetesen az őket hivatalosan védelmező országos rendvédelmi szervezet, a csendőrség világát.”

    Kedves Cukihara!

    Amit leír, azzal teljesen egyetértek, de…
    Ön valami olyasmi kér számon vagy várna el Drizaritól, ami – legalábbis az én véleményem szerint – mitosz, a valóságban történelmi és személyes okok miatt nem létezhet, nem létezik, és ahogy elnézem világunkat, emberileg belátható időn belül nem is fog létezni: valamiféle „nemzeti emlékezetközösséget”.

    Nem csak olyasmire gondolok, hogy egy egykori uradalmi cseléd (akik életét például Illyés Gyula „A puszták népe” c. szociográfiájában vázolni próbálta), az egykor uradalmi intéző, és az egykori néhányezer holdas nagybirtokos emlékei meglehetősen eltérőek, és ez a különbség 2-3 nemzedéken át valószínűleg átszűrődik utódaik tudatába is.
    Ugyanez előforduhatott egykor nagyon hasonló, vagy akár azonos társadalmi rétegbe tartozó emberekkel is. Két gyári munkás, 1942-ben mindkettő behívóparancsot kap. Az egyik (nem önként) bevonul közkatonának, Ukrajnába viszik, ahol egy munkaszolgálatos századot őrző, felügyelő, irányító un. keretbe osztják be. A másik, aki az akkori törvények szerint zsidónak minősül (szintén nem önként) bevonul munkaszolgálatosnak, és századával szintén Ukrajnába viszik. Isten, vagy a véletlen – ahogy tetszik – kegyelméből mindketten túlélik, a háború (és esetleg hosszabb-rövidebb hadifogság) után szerencsésen visszatértek Magyarországra. Nekem elég valószínűnek tűnik, hogy a fronton töltött időre vonatkozó emlékezetük nem lesz teljesen egybeeső, és az is, hogy ez az emlékezetkülönbség általában elég nagy valószínűséggel kihat utódaik történelmi emlékezetére is.

    Nem akarom tovább ragozni (pedig tudnék pár igen sajátos történet az 1945-47, az 1948-56 és az 1957-től 1989-ig terjedő időkből), inkább ugrom az időben. Nem vagyok meggyőződve róla,
    hogy a manapság a lakosság S %-át kitevő kifejezetten nyomorgó, T %-át jelentő létminimum alatt élő, a Q % „tisztes szegénységben” élő, a Y % még le nem forgácsolódott középréteg, végül a Z %-nyi jómódú, többé-kevésbé vagy nagyon meggazdagodott ember leszármazói körében kialakul majd valamilyen „nemzeti emlékezetközösség”.

    Mindezt figyelembe véve nem várom el, hogy mindenki épp úgy lássa a távolabbi vagy közelebbi múltat (vagy éppen a jelent, netán a jövőt), mint Ön vagy én.

  • Orsós Elemér

    Sajnos a Fidesznek több önkritikája és önkorrekciós ösztöne van mint az MSZP-nek volt az „igazságbeszéd” véletlen napvilágra kerülése esetében és ezt az elkábítottak értékelni fogják, ezért ők simán túl fogják élni a mostani fiaskókat!

  • Almási Alma:
    „ha hosszabb lélegzetű írást látok és abba beleolvasok, kapásból gabrielre asszociálok, aztán feljebb megyek az írás elejére, és meglepve látom, hogy Drizari az elkövető – már nem egyszer jártam így!”

    Kedves Alma, azt hiszem, ezt engem szintén megillető kritikának is felfoghatom. Mostanában tárgyuknál fogva nekem is hosszúak a kommentjeim. Igazad van, én már gondolkodom a megoldáson. A legjobb talán az lenne, hogy minden hozzászólásom kizárólag a kiterjesztett magyar abc 44 betűjéből, néhány írásjelből, valamint a szorzójelből állna; ezekből, elvégezve a szükséges szorzásokat, bárki összerakhatná a kommentet, tartalmában, stílusában és hosszában, úgy, ahogyan ő helyesnek véli. 🙂

  • Besancon
    2019 október 18
    5:58 de.

    Röviden: Ha nincs mondanivalód, csak kekeckedni akarsz, azt úgy ahogy mondod egy sorban is megteheted, ahogy meg is teszed.

    Akinek pedig van mondanivalója és mondandójának értelme is, mint ahogy Drizarinak, ügy tűnik, az övé sajnálatosan, kénytelen kelletlen olyanokra pocsékolódik, akiknek mondanivalója ugyan nincs, de az sem érdekli őket hogy mások mit mondanak, csak az a céljuk, hogy kötekedhessen. Erre volt jó a régi időkben a kocsma…

    Kár hogy nem tűnik fel, hogy az értelmesebbek zöme már nem írogat semmit, kivéve egy-két régi bútordarabot … de így marad terep azoknak, …. igen azoknak …

  • Drizarinak igen nagy szakértelemmel sikerült félrevinni a társalgást a topic eredeti témájától.

  • Más…

    A véleményem nem fejtem ki újra s újra a szoci-komcsi diktatúrákról, még-ha azt a végére magyar-földön sikerült is valami díszes maszlagba csomagolni.

    Csakhogy az elvtársak egy valamit felejtenek el, amit ugyan maguk is ostoroznak, bár a fától az erdőt ugye nem látni?
    Maguk is mondogatják ezek itten, hogy a jelenleg regnáló uralkodó „elit” bizony annak (a minek is hívjam) „csodás” rendszernek a szülöttei, pontosan ugyan-azokkal az attitűdökkel, ahogy abban a „csodás” érában regnáltak az elődeik.

    Na de aztán, hogy egyesek minderre azzal védik a rendszert, hogy azok a megelőzőek, a földesúri és a vitézi mennyivel borzasztóbbak voltak, hát erre bizony nincs szó.

    Csak annyit körülírásként, hogy a tahóság, a primitívség magasiskolája.
    Mintha egy bíró azzal mentene fel egy bérgyilkost, hogy ez delikvens itt sokkal humánosabb, mint egy tömeggyilkos!

    Akik még mindig ezen lovagolnak, ilyenekkel védelmeznek egy diktatúrát, azoknak kívánom újra hogy bőven legyen benne ki a részük, és remélem, hogy most majd ok mennek a Gulágra!
    Bár a fiaiknak, unokáiknak még kijuthat belőle. (Csak kívánni kell)

    Akik meg embertársaik iránti bosszúszomj miatt kívánnak diktatórikus rendszert … hát, mit mondjak …

  • Orsós Elemér
    2019 október 18
    2:15 du.

    Az Mszp-nek semmiféle olyan ösztöne nem volt, mint amit nekik tulajdonítasz. Pontosan azoknak szólt az akolon belül a beszéd, akik kicsinálták utána azt, aki felrótta az aljasságaikat.

    Ha csak nem arra az állatias védekező ösztönre gondolsz, ami bizony ezekben is hiba nélkül megvan.

  • Almási Alma
    2019 október 16
    2:44 du.

    Azért Almási Alma amikor gúnyosan be-beszólsz hogy kilátszik a gatya, meg-hogy X.Y. elszólta magát, akkor kivicsorítod a fogad fehérjét.

    Aminthogy ennél a beszólásodnál is!

    Igen, Alma Sztálin kegyetlenül halálra éheztetett sok-sok millió gyereket! Tudod mi az? nem mi? A „szép-lelked” nagyságos bugyrában nem fér el az sem, hogy mit jelentett a rákosi-féle beszolgáltatás!
    Mert hogy az élelmiszerekkel megrakott vagonok a hadisarc-fejében mentek ki az országból!
    A dicső Sztálin-atyuskádat, és a vezetőknek a hasát püffeszteni!

    Most hagyjuk a többi „nyalánkságot” kis-aranyos pártkegyeltje! Még jó, ha a végén nem fogsz lekulákozni!
    Hogy hányan éheztek, hányat vertek zsákban a bugris kulák parasztok közül, téged az nem zavar ugye? Semmi, semmilyen galádság, persze voltak akiket „védett” a rendszer! Nem lehetett az mindenki ellenében ….

    Mint ahogy ma is ugyanúgy …

    Neked most nagyban kussba kellene lenned, amikor a NER-t a szádra veszed, hiszen ettől a NER-töl egy sokkal mocskosabbnak (A PÁRT-nak) a kegyeltje voltál.

    Azt sírod most vissza, a szabad (liberális) világ Neked az ugye valami „csúnyaság”

    Nem tudod mi az, amikor egy apának/anyának (sok milliónak) azt kell végignéznie, hogy a picinyke gyerekei éhen-döglenek. Igen ott a szeme láttára.
    Igen, mert a PÁRT-nak annyit jelentett, mint egy kóbor kutya, ha éhen-döglik. Ott röhögtek rajta, amikor az apa megölte inkább a gyerekeit, mielőtt azok éhségtől szenvedtek volna ki!
    Ki mered nyitni szádat, ilyenen gúnyolódni?
    Nincs benned semmilyen szégyenérzet?
    Mint ahogy a rodeio gúnyolódik a zsidók-holokausztján, ugyanilyen módon.

    Nem fogjátok fel, hogy a diktátoroknak a SZABAD GAZDÁLKODÓ a legnagyobb ellenség, még akkor is ha néhány holdacskájából nyomorog el, mert független – az ilyet pedig a PÁRT, a NER – nem bírja azt elviselni, hogy a szabad rablása területén tőle függetlenek léteznek. (nem az atyaság kezéből eszik, nem annak a jóindulatától függ a betevő falatja)
    Igen ilyen volt minden autoriter rendszer – feudalizmus is.

    Ez volt mindig a lényeg a történelem folyamán – nem az a badarság, mint amit az az idióta, magát mindenáron mint filozófárt elfogadtatni akaró Marx Károly nevű ámokfutó firkász írogatott össze. …. a bogár édeském …

    Gyalázat Alma, ezért kell még húsz év NER azoknak a magyaroknak, akik még éltek a diktatúrákban és nem fogják fel mit jelent az.
    Hogy ne is tapasztalhassák meg éltükben soha, hogy milyen is az annak ellenkezője!

    A bogár édeském, az a te fejecskédben van …

    Nyilván nem Te vagy ennek az alábbi képnek a „főszereplője” (korbeli eltérés miatt), de nekem annyira rád hajaz az a bájos kislányka ottan …

    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=9375769_5d5o07vfen_normal.jpg

  • FORTIMBRAS
    2019 október 16
    6:34 de.

    * E lesújtó, „vakondokok” jelző ez esetben az amúgy szabadnak kommunikált, parlamenten belüli választáson máshová átszavazó fideSS képviselőket illette.

    ————————————————————

    Emlékezetem szerint Mádl Ferenc köztársasági elnökké választása alkalmával vette be a Fidesz – azon belül a csendes, „légynek sem ártó” Áder János! Hogy miből lesz a cserebogár!

  • Elelmér, te is a közvélekedés csábos hangjainál furulyázol… 😀

    Anno az mszMp a nyolcvanas években valósággal felforgatta a saját sorait holmi önkritikák fényében. Ezért volt képes a rendszerváltáskor MSZP-re és Munkáspártra szétválni.

    2006-ban az Őszödi Beszéd maga volt a nyers és mezítelen önkritika. Ha fideszék nem ragadnak ki belőle néhány mondatot, és nem fordítják azt ellenkező értelműre a harsogó propagandájukban, akkor lett volna esélyük az mszp-seknek rendbehozni a politikát. (Más kérdés, hogy ez csak Gyurcsánynak és néhány értelmes mszp-snek volt érdeke, a többi pártok teljes szívvel akarták aazt az elbaszott (és lopásra alkalmas) politikát folytatni. És sikerült nekik némi demagógia árán – amelynek a zamatos cobákjait, úgy látszik, még mindig szopogatod…

  • Kővendég 6:27

    Egyetértve ezzel az eszmefuttatással is, nem magyarázkodásként, de kihangsúlyoznám azt, hogy Horthy-éráról, az annak mintául szolgáló paraszt-elnyomó büszke évezredről, majd a háború utáni, sok összefüggésében a korábbiak következményeként létrejött gazdasági és politikai rendszer között húzódó . t ö r t é n e l m i . mindössze . n é h á n y . esztendőről, Drizarynak is tanulnia kellett. Ergo tudja is, hogy mi volt a különbség a földesúri és a TSz világ között, csak úgy tesz, azt elhallgatva hazudja, hogy az „a parasztot alázatossá tevő korábbi ezer év meg sem történt”. Pedig a falusi nép „bölcs halgatagságát”, a „ne szólj szám, nem fáj fejem” teljes alávetettségét determinálta, amely lélekrontás ama néhány év alatt a néplélekből még ki sem halhatott…

    – Véleményem szerint a dolgok háborús, és a néplélekre ugyancsak ható fejezete, egy egészen más minőségi kategória. Az a – junta jellegű – Horthy rendszer legerőszakosabb arculata, mely nemcsak a más népekkel és az ellenségként megbélyegzett hazai rétegekre gyakorolt retrográd hatást, de agresszivitásával az ősi paraszti osztály híres bölcsességét is a normális fejlődés ellen tudta fordítani… A lényeg az, hogy aképp ez még ma is visszahat a történelmi megítélésre, hogy az egykor abban érdekelt egyének még mindig megpróbálják bemagyarázni a történések ellenkező értelmét…

  • “ha hosszabb lélegzetű írást látok és abba beleolvasok, kapásból gabrielre asszociálok, aztán feljebb megyek az írás elejére, és meglepve látom, hogy Drizari az elkövető – már nem egyszer jártam így!”

    Kővendég, rám hivatkoztál, de nem én írtam – bár írhattam volna én is… 😀

  • Gábriel és Drizari között van egy lényeges különbség. Drizari küzd az objektív világgal, próbálja megérteni, és ha néha eltéved a sok politikai félredumálás között, az érthető. Nekem Drizari gondolkodása szimpatikus, még ha téved is olykor.

    Gábriel pedig, mint az a bizonyos Bukfenc, MINDENT TUD, mindenkit azonnal elítél, és nyiltan vagy kissé burkoltabban, de mindenkit legyaláz. Nekem nem vitapartner, csak egy hiú, megmosolyogtató dumafranci… Az ilyenre mondtuk mi a haveri körben kórusban: „Jól beszél, csontot neki!”

  • Elfelejtettem hozzátenni Drizari mentségére: Drizari sokmindent jól lát, és mi tagadás, engem is bevisznek olykor a csincsásba ezek a mai botcsinálta próféták, onnan pedig nehéz kiverekedni magamat… Szóval, nagyon kell figyelnem… De ilyen a JÓ VITA…

  • Gabriel
    2019 október 18
    8:20 du.

    @gaga
    kiöntött a gabriel, már megint… az, hogy egyre újabb múltakkal állsz elő (mint a drizari is és még sokan benne a boda) abban semmi új sincs, agnoszkálás a rosszabbik fajtából azaz selejtes..

    most már „csak” azt kellene felmutatnod, hol van a jó, meg a terülj terülj asztalkám és az égigérő vascsicsergő…

    olyan vagy, mint a veszett kutya csak hányja szerte szét a habzó nyálát és beköp vele mindent, és milyen undorító

    már olyan jó volt nélküled, most megint kinőttél, mint dudva?

  • Tüske Zsófia

    Gabriel, ez meg miféle lóláb, ami a szádból kilóg?

    „Neked most nagyban kussba kellene lenned, amikor a NER-t a szádra veszed, hiszen ettől a NER-töl egy sokkal mocskosabbnak (A PÁRT-nak) a kegyeltje voltál.”

    nem sok fogalmad van neked a NER-ről, attól tartok. Nem tudom, Alma kegyeltje volt-e a Pártnak, nem gondolnám. De azt tudom, hogy a gúnynak szánt fényképeden úttörőnyakkendőben ülő Kádár sokkal emberségesebb volt, mint az ezermilliárdot elpénecolt Orbán, akinek mocskos rendszere a saját, tartósan beteg családtagjait otthon ápolóktól sajnált havi 100 ezer forint ápolási díjat, így maradt a 50 e ft nagylelkű, csak éhbérre elég baksis.

  • Kővendég
    2019 október 18
    4:28 du.

    Almási Alma:
    “ha hosszabb lélegzetű írást látok és abba beleolvasok, kapásból gabrielre asszociálok, aztán feljebb megyek az írás elejére, és meglepve látom, hogy Drizari az elkövető – már nem egyszer jártam így!”

    ——————————–

    Kedves Kővendég – Egy hangyányit tévedtél, de tényleg csak egy icipicit! Az általad idézett hsz. -t te Almának válaszoltad meg, noha én írtam. Mellesleg néhány napja nekem tulajdonítottál egy hsz-t, amit viszont Alma írt ! Sebaj, számomra megtisztelő a „fedés” csak úgy mondom! -:))))))
    Deazonbanámbár nagy sajnálatomra sikerült is félre értened a dolgok lényegét – illetve, láthatóan én nem voltam elég egyértelmű. Gyakori tévedésem, hogy azt hiszem, ha valami nekem nyilvánvaló, akkor másnak is az, pedig dehogy! Közel sem a hivatkozott hsz. hosszúsága lett volna a kidomborítani való tény – az engem sohasem zavar, max. nem olvasom el, vagy félbehagyom félúton, ha úgy látom, hogy a téma nekem érdektelen és ennyi, mint ahogy vannak írások melyek hosszúságuktól függetlenül is lekötnek és szívesen olvasom, akár azonosulok vele akár nem – vagy csak részben! Emiatt aztán végképp ne fogd vissza magadat, ha ez számít, én pl kifejezetten kedvelem az írásaidat – hovatovább én magam is ritkán szoktam néhány mondatban véleményt nyilvánítani, többnyire csak akkor ha észrevételt teszek!
    Tehát nyugi, béke van – a hivatkozott idézet másról szólt volna, ám így utólag megmagyarázni már kissé erőltetett lenne! -:))))

  • Lám-lám, kinek sok lettem, kinek meg amnéziás, más tanulni küldene … más meg aszongya, félrevittem a témát.

    A téma: Nem mindenkit lehet megvásárolni és megzsarolni…

    Így volt ez már 1979-ben is, amikor az Ifjúsági Magazinban vitaindító cikk jelent meg Kell-e nekünk Piramis brigád? S aztán négy hónapon keresztül folyt a vita, mert iskolások nevezték el úttörőőrseiket Révész Sándorról és Som Lajosról, az építőtáborokban meg „Piramis brigádokat” alakítottak.

    Bővebben itt:
    https://beatkorszak.blog.hu/2017/09/06/kell-e_nekunk_piramis_brigad#more12675973

    Aztán volt békeharc – mi? harc és béke? – és Békefesztivál, amit 1984-ben valóban harccá varázsoltak a rendőrök Pusztavacson, ahová 150 ezer fiatal utazott meghallgatni a P.Mobilt. De késtek a fellépéssel, így egy balhés kis csoport sörösüvegeket dobott a színpadra, az okos rendőrök meg beindultak 150 ezer fiatalon átgázolva, hogy lefogják azt a pár tucat dühöngőt.

    Bővebben itt:
    https://beatkorszak.blog.hu/2017/09/22/fesztival_szekuriti_2_rendorattak_es_konnygazgranat_vagy_mi_nem_ilyen_beket_akartunk#more12884906

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2019 október 19
    5:24 de.

    „Elelmér, te is a közvélekedés csábos hangjainál furulyázol… 😀 ”

    Bizony mondom hogy nem, mert már vagy 3 éve elrebegtem hogy, kurva nagy baklövést csináltak azzal hogy, a valóban önkritikus igazságbeszédet látszat korrigáló tettek és a szánalmas kimagyazázkodások helyett látványos számonkérések és hibajavító tettek is követték volna, mert akkor még mindig az MSZP kormányozna, nem 2/3-dal hanem egy kis huncut populizmus igénybevételével 4/5-el! Szerencsére nem ez történt, pedig történhetett volna ha nem a molyos mundér műstoppolására, hanem egy kis tiszt-, gazdasági és ideológia újításra fecsérlik el a még választásokig hátralévő idejüket és a soha vissza nem térő lehetőséget harmadjára is nem erre pocsékolják el! 😀 Pedig milyen jó lenne, ha a mostani „magyar” orbáni államgazdaságot nem 80, hanem a gyurcsányit vagy bajnait 95%-ban a nyugati beruházók uralnák! 😀

  • Orsós Elemér

    Gabriel
    2019 október 18
    5:54 du.

    Arra gondoltam hogy, az egyszerű balga szavazókat sokkal jobban el tudták volna kábítani egy kis igazságbeszédet elfelejtető valódi, pozitiv példamutatással! 😀

  • Egy teherautónyi rejtélyes dobozt pakoltak ki éjjel az I. kerületi önkormányzat épületéből

    Videofelvételek vannak arról hogy megsemmisíteni igyekeznek a kompromittáló dokumentumokat.

    Az ellenzék résen van és kameráz !

    https://nepszava.hu/3054239_egy-teherautonyi-rejtelyes-dobozt-pakoltak-ki-ejjel-az-i-keruleti-onkormanyzat-epuletebol

  • Geyza 5:35

    Kár, hogy csak azt nem írtad oda, hogy –> És nem véletlen…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Drizari!
    10,25

    Som Lajos azért nagyon is beleillik az ecsetelt lázadó-képbe,

    mert az ő apucikája, a vizsgált időszakban is egy minisztériumi

    főosztályvezető, öcsikéje pedig, az ugyanazon minisztérium alá

    tartozó egyik állami nagyvállalat egyik osztályvezetője volt…

    – Hát bizony,nagyfeszültség honolhatott abba’ja Som családba’Ja.
    .

    UI:
    Írod: „…egy balhés . k i s . csoport sösrösüvegeket dobott…”
    Mit szónál, ahhó’, ha csak asszondanám;
    csak egy „balhés kis csoport” vágjon hozzád csak 1 sörösüveget ?
    ))))) 😀 (((((

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Geyza
    19./4:50

    Hát csakugyan sok rejtegetni való halmozódott fel a FidSS-junta 10 éve alatt. Az összes vesztes önkormányzatnál így hurcolkodnak.

    Mi lesz itt ’22-ben? Igánybe veszik a Clark Ádám úszódarut* is.

    * Mo.legnagyobb daruja.

  • Kedves Elemér!

    Az teljesen nyilvánvaló, hogy amikor 1994-ben az mszp-t nagy többséggel újraválasztották, akkor sokuknak fejükbe szállt a dicsőség, meg a „vagyongyűjtési lehetőség”. És amikor az a néhány öreg profi politikusuk kiszállt, már nem szerették hallgatni Gyurcsánytól az igazságot. Hogy mennyire elbízták magukat, az a rákövetkező két választáson világosan látszott (2010, 2014). Már 2018-ra kezdték kicsit helyretenni magukat. Remélem, most már így is marad…

  • ADYVAL:

    „Új szelek nyögetik az ős, magyar fákat,
    Várjuk már, várjuk az új magyar csodákat.”

    *

    „Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
    Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.”

    *

    [1907.]

  • Geyza
    2019 október 19
    4:50 du.

    A volt első kerületi pm. szerint a „hivatali ideje alatt felhalmozódott könyveket szállíttatta el” ám csak mikor a lakásához ért a teherautó, derült ki hogy „kevés lesz a hely” ezért nem rakodtak ki, hanem tovább szállították azokat egy raktárba! Mindezt az éjszaka kellős közepén, mert a raktárak már csak olyanok, hogy éjt nappallá téve nyitva tartanak és fogadják a rejtélyes csomagokat!

    Mennyi könyvet halmozott fel Nagy Gábor Tamás pm. és mekkora volt az irodája, hogy ott elfért egy teherautónyi „könyv” ? Továbbá, hogy nem tudta előre felmérni, hogy az a mennyiség nem fog beférni a lakásába, tehát oda ne is vigyék, hanem már eleve a raktárba irányította volna a rakományt – persze nem vasárnap éjszaka, már amennyiben valóban könyvekről van szó! Ez mind, mind a kétségbeesett kapkodásról szól

    Ez a pm. aligha egy lángész, mert annyit tudnia kellene, hogy eltűnt iratok és szerződések esetében nála lesz /lenne legelőször házkutatás – valószínű tehát, hogy vasárnap éjjel csak ideiglenesen akarta magához venni az érzékeny bizonyítékokat, a lényeg hogy a városházán ne legyenek azok fellelhetők és majd másnap akarta a lakásából elszállíttatni, ám a terve meghiúsult miután a költöztetésnek tanúi voltak! Miután video készült az akcióról, Nagy Gábor Tamás meg még készségesen tollba is mondta, hogy egy raktárba vitette a dobozokat, így V. Naszályi Márta a megválasztott pm.ennyivel is okosabb lett – tudja, hol kerestesse azt ami nincs a hivatalban, noha ott lenne a helye!

    És ez csak 1. azaz egy darab kerület – mi lehet a többinél, és az ország további, ellenzék által elnyert kerületében?

  • Besancon
    2019 október 19
    9:45 de.

    Hová tetted a jó kis régi avatar.-odat ?

  • ˙

    Almási Alma!

    „Drizari sokmindent jól lát” – mint érdem 😀 – csak úgy, akár a majdnem jó diagnosztőr, csak épp’ a daganatot nézte el…

    .

  • Kedves Teri, légy egy kicsit nagyvonalúbb. Drizari diagnózisába önmagában nem hal meg senki. A megvilágosodás pedig lassú folyamat. Nekünk az a feladatunk, hogy ezt MINDEN FÓRUMON elősegítsük, nem pedig, hogy a tévedőket lebunkózzuk.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”,

    nálad a szavak és mondatok értelmezési problémákat okoznak.
    A buli nem kezdődött el, a színpadon senki nem volt, az üres színpadra dobáltak sörösüvegeket.

    Ehhez képest rám akarsz dobatni üvegeket. Azt meg figyelmen kívül hagytad, hogy 150 ezer fiatalon keresztül robogott a karhatalmi egység. Mennyivel érzed magad különbnek egy erőszakos, másokat elsöprő akarnoknál? Hm?

  • Almási Alma,

    látom, instrukcióiddal túltengenek itt a tévedhetetlenek.

  • Almási Alma
    2019 október 20
    5:18 de.

    Kedves Alma! Szerintem a 94-es kormánynak elég lett volna, ha gondolkodás nélkül mindent fordítva csinál mint az MDF, de ehelyett az előzöket akarták túllicitálni a maroknyi SZDSZ vezérletével, akiket ki tudja miért vettek feleslegesen atyai pártfogásba, mert nélkülük is kormányzó képesek lettek volna! 😀

  • BrunszvikTeri
    2019 október 20
    6:01 de.

    Vagy :

    „Rászállott a /Páva/ a Vármegyeházára..”

    Nem is engedték előadni a már-nem-is-tudom-melyik városban (Talán Pécsett?) ezt a nótát pár éve, ahol a Páva Zsolt volt a polgármester.
    Talán dehonesztálónak érezhették …

  • Almási Alma
    2019 október 20
    10:38 de.

    Valóban.
    Én most pl. legalább
    húsz perce várom a megvilágosodást,
    de nem jön ! Lehet elő kéne venni a törkölyt.

  • Besancon:
    Lehet hogy Corvinái voltak neki !
    Azok meg negy vastag könyvek.Nehezek.Olvasni is…

  • Geyza
    2019 október 20
    6:53 de.

    Besancon
    2019 október 19
    9:45 de.

    Hová tetted a jó kis régi avatar.-odat ?

    ——————-

    Megvan, megint azzal „ékeskedem”, csak csináltam egy próbát! Az egyik cikk alatt Drizari azt írta, hogy „na megint elírtam az ímélemet” ezért kíváncsi voltam hogy is működik a dolog – én ugyanis azt hittem, hogy ha elírom valamelyik azonosítómat ( név, email) akkor ezt jelzi a gép és nem engedi addig elküldeni az irományt, míg nem javítom. (van ahol ez ez így működik) Ezért szándékosan elírtam az emailemben szereplő egyik számot, kíváncsi voltam mi történik? Semmi nem történt, szó nélkül fogadta és elküldte az irományt, csak másik ikont rakott mellé, gondolom ezt dobta a gép! Így rájöttem, hogy nem regisztrációként működik az állandóan használt azonosító – ha mindig ugyanazt írom, akkor mindig ugyanaz a megszokott ikon jelenik meg – de ha elírom, úgy jelenik meg mintha egy új hozzászóló lennék! Tehát bárki, bármikor regisztráció nélkül hozzászólhat, egy önmaga által választott névvel és egy működő e-maillel!
    Most legalább már ezt is tudom! Mivel azonban a régi ikonom jobban tetszik, és nagyon megszoktam, így „kotortam vissza a helyemre” -:)))))

  • Almási Alma
    2019 október 20
    5:18 de.

    Kedves Elemér!

    Az teljesen nyilvánvaló, hogy amikor 1994-ben az mszp-t nagy többséggel újraválasztották, akkor sokuknak fejükbe szállt a dicsőség, meg a “vagyongyűjtési lehetőség”. És amikor az a néhány öreg profi politikusuk kiszállt, már nem szerették hallgatni Gyurcsánytól az igazságot.

    ———————————–

    Nem beszélve arról, hogy hol volt akkor még Gyurcsány?
    Ő csak 2000-ben lépett be az MSZP-be, 2003 é-2004 között Ifjúsági és sportminiszter volt Medgyessy kormányában, majd félidőben ( 2004-ben) váltotta Medgyessyt, és a soron következő választásokon 2006-ban – az SZDSZ-szel közösen ismét választást nyert. Az viszont tény, hogy annak a néhány idősebb profinak a távozása után akikről te is írtál, a némileg átalakult és „megifjodott” MSZP-ben nem szívesen hallgatták, hogy mi mindent kéne másként csinálniuk, sőt mi mindennel kellene felhagyniuk! Miután Gy. „a sírból hozta vissza” a vesztes MSZP-t és szó szerint a hátán vitte be őket „győztesként” a parlamentbe, rendesen meg is hálálták, és ott tettek keresztbe neki ahol lehetett, majd a reformok terén szépen ki is hátráltak mögüle – sajnos az SZDSZ sem állt stabilan Gy. mögött. Ezért én azt gondoltam, és gondolom ma is, hogy Gy-t elsősorban a sajátjai buktatták meg, féltve a saját kis „népszerűséggesztenyéjüket”, és a Fidesz /Orbán veszteni nem tudó hataloméhsége csak rátett néhány lapáttal erre – igaz azt viszont rendesen!

  • Orsós Elemér
    2019 október 20
    12:57 du.

    Almási Alma
    2019 október 20
    5:18 de.

    Kedves Alma! Szerintem a 94-es kormánynak elég lett volna, ha gondolkodás nélkül mindent fordítva csinál mint az MDF, de ehelyett az előzöket akarták túllicitálni a maroknyi SZDSZ vezérletével, akiket ki tudja miért vettek feleslegesen atyai pártfogásba, mert nélkülük is kormányzó képesek lettek volna! 😀

    ——————————————
    Kedves Elemér – talán az a „maroknyi SZDSZ” (akkor) nem is volt olyan maroknyi, amennyiben 69 képviselőjük ült a parlamentben, bár kérdés kinek mekkora a marka! Itt egy kis hasznos olvasmány, talán támpontot nyújt egynémely szempontból: pártok felállása, százalékos arányok, szándékok és eredmények terén!

    „Ez a koalíció sokaknak meglepetést okozott. Az MSZP-nek a kormányalakításhoz nem lett volna szüksége az SZDSZ-re, mivel önmagában is 54,14% százalékot szerzett, így az MSZP gyakorlatilag tetszőleges feltételeket szabhatott a kormányzásban részt venni kívánó SZDSZ-nek. Az SZDSZ a szavazatok 30,68%-át kapta, amelynek eredményeképp a mandátumok 24,09%-ához jutott, vagyis az MSZP-hez képest 75% szavazattal és 57%-os mandátumaránnyal a koalíciós tárgyalások eredményeképp a 26 miniszteri posztból összesen hármat kapott, a belügyminiszteri, a közlekedési és az oktatásügyi tárcákat. Az alulreprezentáltság miatt az SZDSZ-nek csekély befolyása volt az ország kormányzására, és a ciklus alatt szinte állandósultak a súrlódások a két kormánypárt között. A feszültségek oka legtöbbször az egyeztetések meghiúsulása volt. ” (Wkp, SZDSZ -1994-1998 választások)