A szentek földjén – I. rész: Tizenhárom lépcsőfok, ezerkilencszáz év

2019 október 31 11:32 de.22 hozzászólás

Valószínűleg kevesen tudják, melyik Magyarország legrégebben alapított városa? Melyik az, ahol két szent is járt, az egyik itt is született? Itt haladt át az egyik legfontosabb római kereskedelmi útvonal, római kori szentélye világszerte ismert. Mai nevét hetivásárról kapta, történelmi múltja, öröksége igen gazdag. Szokták a Nyugat kapujaként is emlegetni, percek alatt lehet innen átjutni Ausztriába. Így már könnyebb kitalálni?

Savaria – Szombathely az egyetlen olyan település a Kárpát-medencében, ami a római kori alapítása (I.e. 43.) óta folyamatosan lakott. A városközpontban, közvetlenül egymás mellett, egy háromszög csúcspontjában, három fontos épület található. Szombathely kereskedőváros lévén, egykor nagy létszámú zsidóság élt itt. Az akkori városhatáron kívül, a Batthyány birtokon engedték meg a nekik a zsinagóga építését. A háború alatt lebombázták, a város később megvette, átépítette. Most egy hátsó épületben van egy kis imaterem, hozzá nagyon helyes, kicsi zsidómúzeum tartozik, benne egy tipikus zsidó család berendezett szobája és fotókiállítás a szombathelyi zsidó nőkről. Az eredeti zsinagóga épületében ma már egy modern hangversenyterem működik, Ausztriából is sokan vesznek ide bérletet, ezért minden programfüzet és bármilyen közlés kétnyelvű. A zsinagógával szemben áll a nyolcvanas években épült képtár. Itt nemcsak a város szülötte, Derkovits Gyula emlékkiállítása tekinthető meg, hanem a mai modern művészet központja is lett. Textilgyűjteménye különösen látványos. Mellette pedig ott van – ami talán ebben a városban a legnagyobb érték – az Iseum!

Az Iseum épületének bejárata előtt a Római Birodalom térképén állunk. Ennek a birodalomnak a közepén volt a Földközi-tenger, mely nem elválasztott, hanem összekötött. Hihetetlenül integratív társadalom élt körülötte. Így jutott az Isis kultusz is Savariába, most itt áll a világ ma ismert harmadik legnagyobb Isis szentélye! Noha leletek már a XVI. században is előkerültek, az első romokat 1955-ben fedezték fel, amikor egy Vas-műszaki KTSZ építésébe fogtak e helyen. Az építkezés szerencsére leállt, később, a szakszerű feltáráskor mintegy félmillió (!) tárgyat találtak, így ezeket nem vitték múzeumba, hanem a hely fölé emeltek múzeumot. Ísis fontos istennő, a gabonatermesztés és a tengerhajózás istene volt. Temploma nem Savaria méretére épült, az egész Duna-vidék Isis hívőinek, Pannóniának szakrális központja lett, noha Savaria sem volt éppen kicsi.

Itt ülésezett az akkori Parlament, Magyarország mai területén pedig a legkorábban városi rangot kapott római település volt. A templom egykori oszlopcsarnoka helyén kialakított, a XXI. század igényeinek megfelelő tágas terekben elrendezett kiállítás az Iseumban talált leletek mellett, az antik ember mindennapjait betöltő vallásosság emlékeit interaktív formában kínálja a látogatóknak. A programot szabadtéri rendezvények, operaelőadások gazdagítják. A régi korokra emlékezve rendezik meg minden évben, augusztus 20. után a Savaria Történelmi Karnevált, ahol a város lakói színes kosztümökbe öltözve, históriás játékkal elevenítik fel a múlt történetét a római kortól az államalapításig. A Karnevál a belváros mellett az Iseum, a Romkert területére is kiterjed. A szentély mellett haladt el a Borostyán-út, vonala a városban máshol is megtalálható.

Savariáról sokat tudunk, keveset látunk! Ebben a városban bárhol kezdenek építkezni, római kori maradványok kerülnek elő. Így volt ez az OTP esetében is. A főtér egyik oldalát lezáró épületsor alatt 4600 m2 területen bukkantak romokra. A feltárás után, 1998-ban, mintegy 100 négyzetmétert láthatóvá tettek. A bankfiókban üvegpadlón át lelátni a Borostyánkő útra. Az épületen kívülről, egy oldalajtón át le is lehet menni, vezetett csoportok látogathatják. Létrán jutunk le, 13 létrafokon 1900 évet megyünk vissza a múltba. Azokon a településeken, ahol az út áthaladt, ez volt a főutca, lakóházak szegélyezték. Az útburkolat alatt futott a 13 kilométer hosszú szennyvízcsatorna, a rómaiak belevezették a Gyöngyös patak vizét, az átöblítette. A csatornába is le lehet menni, jól látszik, hogy boltozata kötőanyag nélkül épült mázsás kőtömbökből, de még ma is hibátlanul kitart.

Még a Római Birodalomban, 316-ban született Savariának az a polgára, akit a katolikus világban Tours-i Szent Mártonként tisztelnek. A hagyomány szerint egykori szülőháza felett áll a róla elnevezett templom. Apját követte a katonai pályán, 19 évesen lépett be a légióba. Legendája közismert. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy téli este éppen kilépett Ambianensium (a mai Amiens) kapuján, amikor nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában megjelent előtte Jézus, a koldusnak adott köpenydarabban. Ennek hatására 339-ben megkeresztelkedett. Ő alapította az első európai szerzetes kolostort, Tours püspökévé 371-ben választották meg. Szombathelyen a templomában őrzik a márványtáblát, melynek felirata szerint HIC NATUS EST SANCTUS MARTINUS, „Itt született Szent Márton”. A templom előtti kút már 1360 óta ismert, a szobor azt ábrázolja, amikor a szent megkereszteli az édesanyját.

Az első után 1675 évvel később, 1991. augusztus 19-én érkezett Szombathelyre a bevezetőben említett másik szent, a nem sokkal halála után szentté avatott II. János Pál pápa. Miséjén szólt a város védőszentjéről: „Járjon közben mindnyájunkért Szent Márton! Példája és segítsége támogasson mindnyájunkat a tökéletesség útján, tevékeny szeretetté alakítva át a mindennapi életet.” Látogatást tett a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban és a Püspöki Palotában is. Az egyházmegyét 1777-ben hozta létre Mária Terézia. Első püspöke Szily János nagyszabású építkezésbe kezdett, a templom és a püspöki palota máig a város dísze. A 23 évig tartó munkálatok alatt számos neves művész és mester dolgozott a templomon, közülük a leghíresebbek Franz Anton Maulbertsch (1724–1796) és Dorffmaister István (1729 k.–1797) voltak. A II. Világháború befejezése előtt egy hónappal, 1945. március 4-én pusztító bombatámadás érte a várost, melynek a templom freskói és a díszes üvegablakok is áldozatul estek.

A késő barokk, klasszicista stílusban épült püspöki palota szerencsére jobbára épen maradt. Földszintjén állandó kiállítás keretében lehet megtekinteni az egyházmegye történetét. Dísztermében jelenleg rekonstrukció folyik, felújítják a szürkészöld grisaille technikával készült eredeti Maulbertsch freskót, várhatóan egy év múlva készül el. A palota jelentős része viszont múzeumként látogatható. A püspöki tárgyalónak használt Szent Pál termet Dorffmaister festmények díszítik. A 3500 kötetes püspöki magánkönyvtár közepén, az asztalon fekszik a pápa által pontifikált szentmisén is használt ortodox Biblia. A házi kápolna alabástrom feszülete Johann Dorffmaister munkája. Különlegessége, hogy a még felfelé tekintő, élő Krisztus van a kereszten és fölötte a felirat a megszokott INRI helyett négynyelvű.

(folytatjuk)

Révay András

22 hozzászólás

  • Ha nem is ilyen részletességgel, de általános iskolai tananyag Szombathely. Mai érdekességük, az önkormányzatukba beválasztott ellenzéki polgármester és az ellenzéki többségű testületük. Úgy tűnik, a történelmi múltjuk ellenére nincs ínyükre a polgári-keresztény, ámde autoriter politikai gyakorlat. A megyei (Vas megye) közgyűlésükben azonban a települések választópolgárai jobbnak látták megerősíteni a fideszes uralmat.

  • Szülővárosomon kívül két magyar város a szívem csücske. Az egyik Szombathely.Hogy miért, az most Révay Úr kiváló írásából kiderül.
    A másik az ország egészen más táján,a Kőrösök vidékén lévő Szarvas, a városon átfolyó ággal, Pepi gróf lenyűgöző arborétumával. Remélhetőleg T. Szerző arrafelé is elvetődik, és olvashatjuk-láthatjuk annak csodás értékeit is.

  • Paulus Tarsensis

    Még egy harmadik, korban Szent Mártonhoz közeli kevésbé ismert pannóniai ókeresztény vértanút is meg lehetne említeni: Szent Quirinus (Kvirin , Kerény)aki 303-ban Savariaban szenvedett vértanúhalált.

  • A 4. Szent pedig szentorbán!Panaszkodott, hogy valaki megint elfoglalta a helyét.
    Rómában. A Vatikánban! Készül, már a pápaválasztás szabályait átíratta 1 nap alatt Szájer Jozsef testvérrel.
    Megszervezték az ukrán es erdélyi buszoztatott szavazókat, akiknek ő adott bíborosi rangot a pápaválasztásra. 10 busszal a biztonság kedvéért, amit Széles Gábor testvér humanitáriusi segítségként ajánlott fel a kiszélesített demokácia nevében.
    Közben már o1g kémikusai gyakorolják a fekete és fehér füst készítés mesterségét, illetve hogy , hogy lehet pillanatnyi igényei szerint annak színét tetszőlegesen átalakítani.
    IMMOBILIARE!
    IMMOBILIARE!

    Ezt kiabálja álmában o1g.

    Nehogy félre értsük! Nem azt óbégatja a narancsnyi prosztatájával, hogy:

    Im hol a bili alám eh!

    Bármit is jelent ez az IMMOBILIARE, valahogy nagyon hiányzik neki!
    Valaki tudja mit jelent?!

    Felajánlok 100 pirézdollárt a helyes megfejtőnek!

  • Ja, András! Ettél ludaskását is St. Márton városában, a közeledő Márton-nap tiszteletére?

  • O1G666
    2019 október 31
    5:05 du.

    megpályázom, majd küldd

    „immobiliare” = mozdíthatatlan

    hogy egyébként O1G mit ért alatta az -számomra- mellékes

    hogyan lehet fekete füstből fehéret csinálni arra is beneveznék kipróbált módszerem van rá

    várom a piréz fakaurikat

    hahahaha

  • JichakPerlmutter

    Az Iseum maradványait az 1960-as években fedezték fel. Abban, a mai hatalom által csak „antivilágnak” titulált Kádár-érában, amely rögtön hozzáláttak többekközt e komplex kultúrkincs, nemcsak kiaknázásához, de a korszerű hazai turizmus és idegenforgalom igényeihez hangolt szervezéséhez is, mely eseménynek már a korai TV közvetítések is a szerves részét képezték, lehetővé téve nemcsak az országos de az Iseum világhír felé vivő útját is… Aztán itt is a legnevezetesebb és leg-stílszerűbb esemény évtizedeken át, a Mozart/Schikaneder . s z a b a d k ő m ű v e s . ihletésű Varázsfuvola című operájának a restaurált antik környzetbeli színrevitele bizonyult. S hogy a jobbnál jobb fellépők közül ott is csak a legnagyszerűbb világklasszis Sarastro basszbariton hangfekvésű előadónkat Székely Mihályt hadd említsem, aki hangmélységével és hangjának harangszerű, de bársonyos tónusával nemcsak a szombathelyiek, de az egész ország szívét tudta évente megdobogtatni. Íme az ő F-dur áriája:

    https://www.youtube.com > vatch

    „Osiris, Isis itt e párnak
    Ó égi lelket adjatok.
    Ti álltok őrt a vándor útján,
    Mellettük is ti álljatok.
    Amerre vándorútjuk elmegy,
    Nyíljanak égi rózsakelyhek,
    S ha éltük útja végetért,
    Fonjatok nékik szent babért.”

  • JichakPerlmutter
    2019 november 2
    5:57 de.

    a MET ben Astrid Varnay és Leonard Warren oldalán Fiesco volt a Simón Boccanegrában

  • JichakPerlmutter
    2019 november 2
    5:57 de.

    A Kádár-rendszer idején
    a kultúra és a kultúrkincsek
    BIZTONSÁGBAN voltak.Pedig Kádár
    nem valami firmányos értelmiségi volt,
    hanem származását nézve egyszerű kétkezi munkásember.

  • SchumackerLady

    Geyza 11:52

    Hadd tegyek én is hozzá valamit.
    Ma pedig a műemlékvédelem is a béka s—ge alatt van.
    Ama bizonyos Karmelita Kolostor addig építészeti védelem alatt állt épületét, „odafenn a tetőn”, maga a Führer erőszakolta meg freskók eltüntetésével és egy, az épület eredeti rendeltetésétől eleve eltérő panorámaerkély hozzácsapásával, stb. csak azért, hogy Ő az előkelő vendégeinek a maga kifundált pompájával, na meg az alatta nyüzsgő >királyi< város alá-vetett tömegével eldicsekedhessen…

    Tudniillik ennek a "Miska urasági kocsis" minőségű, fügefára felfutott bugrisnak az első cselekedetei közé tartozott az Országos Műemlékvédelmi és ugyanígy országos Természetvédelmi hivatalok felszámolása, mely retrográd intézkedéseinek az "eredményeit" azóta nyögi a magyar kultúra és a természetvédelem egyaránt. Lásd pl. Ligetprojekt*, Budai Vár-bevétel projekt, Kossuth-teres Horthy restauráció és számtalan sok más, a Dolomit-bányák** termelte térkövezős, körforgalmas és szökőkutas főtér-projekt giccsparádé-tömeg az EU-s "Kohéziós" Alapok beruházási terhére…
    ˙

    * A Ligetprojekt kulcsa, nagytermetű Führerünk – a városba felszármazott s ettől frusztrált vidéki srác – azon bosszúálló szándéka, hogy az egykori Királyi Vár épületét visszahelyezze az eredeti rendeltetésébe, s ennek érdekében a Magyar Nemzeti Galériát, valamint nemzetünk könyvtárát, az Országos Széchenyi Könyvtárat viszont leköltöztesse a Pest tüdejének tekintett, több évszázados park[mint a Centralpark], a Városliget ez által felszámolt helyére kerülő beton kolosszusokba. 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 …

    **Dolomit Bányák kft.: Orbánék tulajdona és érdekeltsége.

  • SchumackerLady

    PS.

    A természetvédelmi hivatal nemcsak jelképes felszámolására emlékeztet az a . s o k e z e r . f a , amelyet ez a tipikus >nemzetünk Döbrögije< az ő fellengzős [vagyis hülye] ötleteinek helyet biztosítva Budapest , s most már más városok utcáiról is kivágatott…

    Ezen sok esetben évszázados . m á r t í r f á k . további sorsa pedig a Fid-SS zabra' ügyintézés ködös homályába vész. Ki és mire használta föl azt a több-százezer k ö b m é t e r . nemes faanyagot ??? Másfelől ezek is milliárdos értékek…

  • OFF:

    Nézem Tvrtko új filmjét, a Túl minden határon – Csernobilt. Nem mond újat, egészen a 19. perc végéig. Ekkor kezdi visszaemlékezését Markó Imre, az MTA egykori kutatója.

    Elmondja, mekkora nagy veszélyt jelentett a robbanás, hatásáról anyagot készített társaival a felső politikai vezetés és a sajtó részére. És itt belép a képbe Bányász Rezső, egykori tótumfaktum, aki 1986. július 29-én letiltotta a tanulmány ismertetését, nyilvánosságra hozatalát. Emiatt indulhattak veszélyes rádióaktív szennyeződésű és sugárzó területekre Magyarországról magyar kamionsofőrök, akik valamennyien lebetegedtek és idő előtt meghaltak.

    2000-ben Tvrtko már szembesítette ezzel a tiltólevéllel Bányász Rezsőt, aki felháborodottan ugrott föl és elrohant, mint akit pók csípett, és békében, 81 éves korában múlt ki ugyanúgy, mint a többi, pl. Marosán 84 évesen, Biszku 94 évesen, és a többi csibész is ágyban párnák közt végezte büntetlenül.

    A dokumentum film:
    https://youtu.be/R0dzfFboACQ

  • SchumackerLady
    2019 november 3
    3:50 de.

    Így igaz.
    Erre céloztam rövid kommentemben.

  • Schumacker Lédi! 4:08

    Orbánnak ez az egész komplexuma ott a Budai Vár fokán (kolostor épület, benne különféle ismeretlen célú helyiségek sokaságával, na és persze azzal a „bűnös városra” tekintő panorámás giga-teraszával) az, az ő – a magyar Führer – Berchtesgadeni Sasfészke, amit nevezhetünk Berghofnak is… De, ez minden Führernek kijár… Ugyebár ?!
    Hitler vezér és kancellár azt, állítólag – náci életrajzírói szerint – a Mein Kampf [Harcom] szerzői jogdíjaiból építtette, viszont Orbán Führer und Kanzler pedig a >seiner Kampf< [az Ő harca] jogtalanságából harácsolta … 🙁

  • SchumackerLady

    Voronyezs
    nov3.8:54

    Orbán „építészetével” kapcsolatban egy vári komplexumot említ.
    Én ezzel kapcsolatban is inkább emlegetnék . k o m p l e x u s t , bár nagyon is helyénvaló, sőt . t e l i t a l á l a t . volt azt az ő Berchtesgaden-jeként 😀 aposztrofálni mert ez csak az egyik despotikus allűrje a többi között…

    Üdv: -V-

  • Drizari 8,15

    Ne terelj pajtás! Most nem erről folyik a diskurzus…

    Egyébként két napja váratlanul P a k s i s l e á l l t ! Trutymónak a száguldó riporternek azonnal ott kellett volna teremnie a helyszínen. Oszt miért is nem tette ? Mert az ütközött volna az ATV jelenlegi „jobbra tarts” általános műsorpolitikájával.

    Különben, Fukusimáról is kiderült, hogy az illetékes japán „csibészek” létfontosságú információkat hallgattak, mi több, titkoltak el a közvélemény elől…! 2019. márciusáig a kataszrófa óta eltelt idő arányában uyganolyan mértékű az emberi áldozatok száma, mint Csernobil esetében a napjainkig áldozatul esetteké…

    Szavazzuk meg Trutymót: hadd utazzék ki Fukusimába is… 😀

  • ui

    „csibészek” ez Drizari kifejezése, tőle idéztem.

  • Drizari/Dongoló

    A 2011-es Daicsii hármas [atom]reaktor-leolvadás következtében több-tízezer embert telepítettek ki, és ugyancsak magas már az abból következő megbetegedések száma is – Japánban.

    Amerikában is igen-nagy számú atomreaktor balesetről tudunk…

    Ez mind-mind valahol emberi mulasztás és az atomenergia esendőségének a következménye, ami persze nem vigasztaló.

  • Trutymó valódi polgári neve Balogh Szilárd.

    De mit is titkolhat ezzel a nem is szilárd, inkább nyálkás álnévvel, és mit takar az az állandó sísapka a kobakján ?

  • Érdekesek (vagy már annyira nem is?) a Bányász Rezsőre és a többi brigantira érkezett reagálások.

  • Drizari 9,35

    Amikor egyszer az amerikaivá transzfomálódott Teller Ede a hidrogénbomba atyuskája és a Horthy-alapította Corvinlánc első, fid-SS-kori tulajdonosa idehaza járt azt nyilatkozta, hogy”az atomenergia a legtisztább energia”.

    Ezek után(ld.: a fönti hsz-eket),mostmán kinek higgyen a zember ? Trutymónak, vagy Edének… ?

    😀

  • DonGolo,

    gyerekes más nevével (külsejével, nemével) „viccelődni”. Az atomenergia működtetésének eszközeivel akadnak gondok, a legbiztonságosabb építésűnek gondolt erőmű is katasztrófát okozott egy természeti csapás következtében. Ez a fukusimai. Még ma is szennyez, de bizonytalan a csernobilinek a jövője is annak ellenére, hogy viszonylag biztonságosan védett napjainkban.

    Szóval, mi a véleményed Bányász Rezsőről és a többi csibészről? (nevesítve olvashattad őket tőlem föntebb)