A kritikusnak nagyon kell ismernie az adott témát — Különben felelőtlen vagdalkozásba keveredik

2019 november 13 10:32 de.31 hozzászólás

A hatalomra került ellenzéki önkormányzatokat sem kell megkímélni a kritikától, állítja Révész Sándor Baráti? Tűz! című írásában a hvg.hu-n.

Természetesen igaza van. Csakhogy van néhány árnyalat a barátság/baráti, meg a tűzparancs között. Egyáltalán nem mindegy, hogy valakitől – akár elvbaráttól – számon kérjük a tetteit, vagy vesszőfutásra ítéljük, úton-útfélen felhánytorgatjuk a hibáját – akkor is, ha az első szóra helyesbített.

Itt van Horváth Csaba esete. A Zuglóban polgármesterséget nyert szocialista politikus pályafutását szinte az első lépéseitől fogva ismerem. Őszintén szólva nem tartozott a kedvenceim közé: nagyon eltérő a habitusunk. De az eltelt évtizedekben sem Demszky egyik helyetteseként, sem a II. kerület polgármestereként nem bizonyosodott rá sem mutyi, sem lenyúlás, pláne korrupció. Az rendben van, hogy most az Átlátszó számon kérte: hogy akarja nyíltabbá tenni Zugló gazdálkodását, ha ötszörösére javasolja emelni azt az értékhatárt, amely alapján kerületi vagyont testületi döntés nélkül – tehát a személyes hatáskörébe, illetve a vagyongazdálkodási bizottság illetékességi körébe utalva – lehet értékesíteni? Horváth visszavonta a javaslatát, bár felvetette, hogy a budapesti ingatlanárak indokolnának korrekciót. Egyik interjúban még elnézést is kért. Ok. lezárhatjuk – gondolná az ember. De nem – nincs nap, hogy valamelyik „független sajtós” fel ne emlegetné, bármilyen összefüggésben is kerüljön elő a neve vagy a kerülete.

Márpedig előkerül: Zuglóban gördül tovább a főváros egyik rákfenéje, a parkolások ügye. Az új zuglói testület feladata, hogy november 20-ig megkezdje az új parkolóórák telepítését egy már korábban – még a választások előtt lezárt közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelezővel. Mit ád isten, ez ugyanaz a cég, amelyik már hosszú ideje gazdája a területnek – ami miatt Karácsony Gergelyt is kikezdték. És hiába kérdezi Horváth Csaba az interjúvolót, mit választana? Ha eredménytelenül zárja le a pályázatot, pár milliós büntetésre számíthat a Közbeszerzési Tanácstól, az új pályázótól meg magasabb árakra számíthatna, így kb. 20-30 milliót veszíthetne a kerület pénzéből. Arról nem is beszélve, hogy újabb hónapokat késne a lakosok által már évek óta várt parkolási zóna? Hogy mi a baj a céggel, arra nézvést csak homályos célzások hangzanak el. Pl. az, hogy a tulaj neve azonos egy korábbi fideszes politikus nevével. A „bátor” újságíró válasza: dönteni a polgármester dolga, nem az övé.

A másik ilyen célkeresztbe vett a kispesti szocialista polgármester. Gajda Péter a harmadik ciklusát nyerte októberben, nagy fölénnyel. Őt speciel elég jól ismerem, illetve ismertem még a kilencvenes évek elejéről. Sőt, nagy „bűnét” is tudom, lehet ráugrani! Már ha követjük Kövér nertárs útmutatását, miszerint kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. A fiam korabeli Péter ugyanis a fideszben kezdett politizálni, az akkor szabaddemokrata vezetésű önkormányzatban a lakásbizottság fideszes tagja volt. Valamikor ’92 vége felé – tehát 27 évvel ezelőtt! – jelent meg nálunk azzal: Ezek a Viktorék megőrültek! Mindenkit ki akarnak nyírni, ez elviselhetetlen! Azóta is mszp-s színekben politizál. A kispestiek többsége ismeri, szereti – ott nőtt föl a lakótelepen. Azóta családot alapított, nem tudom, hol lakik, de nyilván komfortosabb körülményeket tud biztosítani – a szintén dolgozó feleségével -, mint egy másfélszobás panel.

A fiút is ismertem, aki a kokainozásával, meg nagyhangú kijelentésével kezdte ki az ottaniak hitelét. Szinte még kamaszként jött közénk. Szívós, rengeteget dolgozó, amolyan „rakkolós” srác volt akkoriban, nem véletlenül nyerte el folyamatosan a képviselőséget. Csakhát… hogy is mondjam udvariasan: nem volt a tudósklub tagja. De hát szavazni sem csak a tudósklubból járnak…

Őt az MSZP azonnal kizárta – nem engedte kilépni! Nagy különbség! Nem tudom, követi-e vizsgálat, hogy a nagyhangú kijelentést mire alapozza. Bár a „ha egy képviselő nem kaszál évi 100 milliót, akkor hülye” tartalmú kijelentésnek nyomának kellene lennie az ottani képviselők vagyonában, életvitelében.
Rájár a rúd Kispestre – is. És éppen Erdogan látogatásához kapcsolódóan. A kerületnek ugyanis régóta testvérkerületi kapcsolata van Isztambul egyik kerületével. Így az elnökfeleség meglátogatta az egyik óvodát, és mintegy 10 milliós ajándékot is vitt.

Jött mindjárt a felhördülés: igen, igen, diktátor? A szocialista polgármester meg fogadja a feleségét?

Na most: kis önkormányzatoknál általában nincs a nemzetközi diplomáciában jártas szakember, aki megfelelő kiutat találna egy ilyen helyzetből. Gajda olyasmit mondott, hogy az elnökfeleség szándékáról későn, pár nappal korábban jött a kérés, a testvérvárosi kapcsolat meg tíz éves… Mire a kommentátor rögtön lecsapott: Összevissza beszél: azt mondja pár nappal korábban, aztán meg, hogy tíz éve?! És még a többieknek se tűnt föl, hogy a polgármester két különböző dologról beszélt: hálásan heherésztek.
Mellesleg: anno Kádár Jánost is fogadta a pápa, és egyetlen bíboros se vágta a főtitkárhoz a füstölőjét.

Csak annyit szeretnék mondani: a kritika igenis szükséges, jogos, bármely közszereplővel kapcsolatban. De a kritikusnak nagyon kell ismernie az adott témát. Különben csak felelőtlen vagdalkozásba keveredik.

És ezt tartom akkor is, ha épp a kormányerőről van szó. Nagyon örülnék, ha a mostani elszámoltatásoknál – és nem leszámolásoknál! – néhány esetben kiderülne: nem történt törvénytelenség. Nem lenne túl vidám olyan országban élni, ahol a lakosság fele korrupt gazember. És hogy éppen melyik fele, azt a pártállás döntené el.

Rátesi Margit

31 hozzászólás

  • Göllner András

    @ Rátesi Margit

    „Itt van Horváth Csaba esete. A Zuglóban polgármesterséget nyert szocialista politikus.. az eltelt évtizedekben sem Demszky egyik helyetteseként, sem a II. kerület polgármestereként nem bizonyosodott rá sem mutyi, sem lenyúlás, pláne korrupció.”

    Ugye ezt nem tetszik komolyan gondolni? Azt amit Horváth Csabáék, és MSZPs társaik műveltek a városházán, wlsősorban saját üzleti előmenetelük érdekében, és a közjóval ellentétben, főleg 2000 után, nem lehet másként minősíteni mint garázdálkodásnak. Nagyrészt nekik köszönhetik a Budapestiek Tarlós Istvánt. (Demszkynek a bűne pedig az, hogy képtelen volt bármit is tenni mind ez ellen. Töketlenül sodródott SZDSZ-es társaival. Szerepe az egypártrendszer lebontásában megkérdőjelezhetetlen – szerepe mint városvezető, csapnivaló volt.)

    Reméljuk Karácsony tanult valamit mind ebből. Mint jól tudjuk, a reménynek elég hosszú a szavatossági ideje Magyarországon. Az hal meg utóljára.

  • Margit, józan mérlegelést, audiatur et altera pars magatartást, netán korrekt, háttérinformációval is rendelkező kritikus sajtóst keresve sem találsz egyik oldalon se.
    ahogy kritikus megszólalót se.

    de a lakájmédia eleve a mondás szerinti parasztember – akinek a jég elverte a termésének nagyját – mentalitását követi, aki kaszát ragadott, és beállt a táblába, mondván: hej, uram-istenem, hát lássuk, mire megyünk ketten együtt!

  • Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője arról beszélt a polgári napilapnak, hogy

    a baloldali ellenzéki pártokhoz tartozó 15 képviselő kapta az összes tanácsnoki és bizottsági elnöki pozíciót, bruttó 540 ezer forintért;
    mind a négy alpolgármester az ellenzéktől került ki, közel 900 ezres fizetésért;
    velük szemben a független, illetve a fideszes képviselőknek mindössze havi bruttó 180 ezer forintot szavaztak meg;
    „kistafírungozták a nullkilométeres baloldali képviselőket”, például a három momentumos képviselő közül az egyik bizottsági elnök, másikuk tanácsnok, a harmadik pedig alpolgármester lett.
    a 13 külsős bizottsági helyből a függetlenek egyáltalán nem kaptak, és a Fidesznek is mindössze egy jutott.

  • T, Göllner Úr! Mint írtam: nem bizonyosodott rá. Ha Ön, vagy bárki – konkrétan jelezné: miben nyivánult meg a „közjó ellenében”? (Azért hoztam Gajda példáját, mert az ő dolgait viszonylag ismerem.)
    A „saját előmenetel” szerintem természetes – magyar szinten a polgármesterek, képviselők jövedelme kiemelkedő: miért ne gyűjthetnének össze egy házra, nyaralóra valót? Mint ahogy Demszky is tette az akkor még olcsónak számító horvát tengerparton? Ez a maiakra is érvényes – ami nemcsak nagyságrendi, hanem minőségi különbség az az, hogy úgy keletkezik 35 éves korra 35 milliárdos vagyon, hogy nincs mögötte teljesítmény, így az egész gazdaságot fojtja meg. Emlékszik még valaki Nagy Ervinre,meg a Vegyépszerre? 1998 után egy év alatt milliárdos cég lett – 2002 után két hónap alatt csődbement, magával rántva egy rakás állami hitelt.
    „Megkérdőjelezhetetlen szerep”? Ok. De nem volt egyedül. Sőt, az egész SzDSz a mai napig nyugodtan reszelgethetné a körmeit a parlamentben 6-8 százalékon, ha nem vesszük őket magunk mellé a hatalomba, ami szerintem klasszikus „mindkét fél jól jár” típusú megegyezés volt. Nekünk szükségünk volt – pl. a szélsőbalosok megfékezéséhez is – kontrollra, az SzDSz-nek meg arra, hogy érvényesítse az elképzeléseit. A legjobbjaik – Tardos, Bauer stb. – mindig is tudták:a „szociális érzékenység” sz@rt se ér a rendszerszintű kizsákmányolás, korrupció ellen, az elszabadult verseny szétveri a társadalmi kohéziót. (Azért Demszky nem tartozott a kegjobbak közé – legfeljebb a legismertebb volt akkoriban.)
    Ez ma azért fontos, mert tudni kell: a ma uralgókat hatalomban tartók között sem mindenki gazember. Persze, szívem szerint én is elővenném a nyóckeri házmesterlány modoromat egyik-másik különösen pimasz szájtépőjükkel (Házelnök, kormányfő) szemben: de szerintem nem célravezető. És nem is jelentősek.
    De nem tudjuk eltakarítani őket, ha nem értünk szót istenfélő, konzervatív honfitársainkkal. Akkor sem, ha most minden „bátor” szájtépő nekiugrik az ellenzéki polgármestereknek, sosevolt ígéreteket számonkérni, azonnal „árulót” kiabálni, ha nem tanulnak meg egy hét alatt vizenjárni meg szárnyakat növesztve repülni.

  • lelszi
    2019 november 13
    11:45 de.

    Naés?
    Miért fáj ez neked?
    Adták volna a levitézlett FIDESZ-eseknek?
    Eddig is ők fölöztek le mindent,méghozzá két marokkal.
    Neked elment a maradék kis eszed is.Menj mihanarább analízisbe

  • A valóságos hatalom Orbán és társasága kezében van, önkormányzati szinten vezető pozíciókba került ellenzéki politikusoknak vajmi kevés a mozgásterük. Felesleges a köreikben civakodni és civakodást szítani.

    Ők csak a főváros lakosságának közvélekedésére számíthatnak, és rajtuk keresztül az országéra is. Ha ezt a lehetőséget jól használják ki, 2022-ben akár megfordulhatnak az erőviszonyok is.

  • Kedves talalom, teljesen felesleges itt, és Magyarországon egyaránt objektivitást vagy netán még empátiát is elvárni manapság BÁRKITŐL bárki – de főleg politikus – irányába. Mint egy hozzáértő ( 😀 ) mondotta volt nekem néhány napja (hete?), MINDENKINEK megvan a saját meséje.

    Eltelt 30 év a rendszerváltás óta, és nagyon szerény véleményem szerint éppen a fent leírt attitűd az, ami miatt még mindig (sőt! már újra) itt tartunk…

    Személy szerint engem úgy neveltek, hogy az ellenfeleim cselekedeteit empatikusan értelmezzem, fogadjam el mindazt belőle, ami nem kifejezetten rosszindulat, és csak az illető helyzetéből, körülményeiből adódik. És ezen az alapon próbáljak az illetővel kiegyezni.

    Sajnos megállapítható, hogy ebben a harminc évben mindnyájan borzalmas, véres, nyílt lelki sebeket szereztünk, ezért már szinte senki se normális. Ezért aztán nem is nagyon látszik semmiféle kilábalás.

    Pedig mindaddig, amíg a Fidesz magához nem ragadta a gyeplőt, a politikusok nagy részét naivitás, jóakarat, de sajnos teljes tudatlanság és dilettantizmus jellemezte. (Szintén nagyonszerény véleményem szerint.) Azt a néhányat, aki – talán egy kis empatikus elnézéssel a kezdet botladozásaik iránt – el tudta volna igazítani az országot, na, őket a mindenkiben meglévő saját „mese” néhány rosszindulatú propagandista hatására végképp tönkre vágta.

    Szóval, te csak ne mondjál jót senkiről – se ellenzékben, se kormányon – mert először téged harap szét a nagyérdemű közönség… 😀

  • Ha nincs atlétikai vb, elmarad a csepeli HÉV felújítása – mondja a csepeli fideszes polgármester. Az eszébe se jut, hogy a várható építési költségekből simán jutna felújításra.
    De ezt a dumát az egyszerű fidesz-rajongók benyalják.

  • Kedves drizari, te ezen csodálkozol? Ha mi nem adunk lehetőséget megfelelő mennyiségű anyagi jav elhasználására (vesd össze: lopás), akkor nagyon csúnya, rossz alattvalók vagyunk, és semmi sem jár nekünk, nemhogy HÉV!

  • Almási Alma
    2019 november 14
    12:13 de.
    Álmaink Almája

    ugyanezt én szvsz. nagyon röviden úgy formálnám át, hogy az emberi lélek kiürül és már olyan mértékben hatalmasodik el ez, mint egy „superbug” (gyógyíthatatlan bacilus új orvosi definíció)
    és teljesen elanyagiasodik ez nem a materializmus mint filozófia, hanem az ember egyre kevésbé talál önmagában örömöt, és ezért másokban sokkal kevésbé sőt ahogy mondod csak a rosszat keresi, hogy dühös lehessen mert az -legalább- izgalmat ad neki a sok borzalmasan értéktelen és dög unalmas jelenségekből… lásd még az ún. „új művészeteket” ez az ami kifejezi a barlangrajzok csodái és derűje életszerűsége helyett a háború és az egymás legyilkolása van a mozivásznon egy Henry Moore „kavics” mennyivel életszerűbb, mint az Univerzumot leromboló, szétlövő harci marcik és harci marcsák valamint a rettenetes szövegek a „dalocskák” ban amiket melódia és ritmus nélkül ipari zajra komponáltak

    hahahaha

    én „kikapcs”, ahogy a Mézgacsalád mondaná… és ha már nagyon borzasztó újra megnézem és hallgatom BWV1052 (persze csembalóra)

  • A legnagyobb baj abból származik, ha a szellemi sötétség felsőfokú végzettségű tanáremberhez tapad.

    Jelen esetben ilyen tanárember Tózsa István professzor, a Corvinus Egyetem „hungarikumok és nemzeti örökségtervezés” című tárgyának tanára.

    A Corvinus hungarikumtanára kiszámolta: 15-21 százalék a hallgatók magyarságtudata. Ez pedig nem szükségszerűen tartja vissza a hallgatót attól, hogy egy nemzeti kormány ellen tüntessen – véli a bölcs prof.

    Tesztek sorozatával bizonygatja rögeszméjét, miközben hangoztatja, hogy ő nem magyarságkutató és tudományosan megalapozott felmérést se végzett, de akkor is! Gyenge az egyetemi hallgatók magyarságtudata! (egyesek szerint a prof. tesztjeinek nem sok közük van a magyarságtudathoz, inkább nevezhető alapműveltségi tesztnek.

    Egyik tesztpélda, amit minden magyarságtudatos magyarnak kapásból tudnia kell, még álmából fölébresztve is:

    Árpád vezér fiai közül vajon melyiknek az unokája lehetett Koppány vezér?

    a) Levente
    b) Üllő
    c) Tarhos
    d) Jutas
    e) Solt

    Na, aki erre nem bír válaszolni 20 másodpercen belül, annak hiába a magyar állampolgársága és a magyar útlevele, nincs magyarságtudata!

  • Kedves Rodeo, azért ez a lelki torzulás nem mindenkit érint, csak azokat, akik a politikát figyelik. A politikán kívüli élet jó, vagy rossz, de nem kell, hogy gyűlöletben teljen.

    De én ebben más vagyok, mert én a politikust is gyarló embernek tartom, és mint ilyet, sem túl sokat nem várok el tőle, sem minden rosszat nem kenyek rá.

  • Az ellenzékre nehéz évek várnak:

    „Kövér László házelnök a külföldről pénzelt hazaárulók és nemzettagadók ellen emelt szót. Azt üzente, számon vannak tartva. Közben felavatta a Nagy Imre-szobor helyére került Nemzeti Vértanúk emlékművét.”

    „Orbán biztos abban, hogy a térség meghatározó hadserege lesz a magyar. Az erős Magyarország volt Orbán Viktor beszédének középpontjában a Magyar Diaszpóra Tanács IX. ülésének megnyitóján a Várkert Bazárban. A miniszterelnök a gazdasági-pénzügyi területektől kezdve a szociális biztonságon át a katonai haderőig sorra vette vízióját Magyarország és a térség viszonyairól és annak jövőjéről.

    Magyarország hadserege 2026-ra minden emberileg elképzelhető veszéllyel szemben – itt most nem világháborúra, hanem regionális konfliktusra gondolok – képes lesz megvédeni határait – közölte a kormányfő.”

    Pfff….. NATO és Uniós tagországokkal vagyunk körbevéve, ide igyekszik Szerbia és Ukrajna is, de regionális konfliktusról vizionál a kedves pártállami vezetőnk.
    No b+ ! Ezt kapd ki, ne a náthát!

    (hacsak nem Putyin és Erdogán mondott neki valamit, amitől már most lecsinálta a bokáját)

  • Drizari
    2019 november 14
    7:16 de.

    én nem látok összefüggést, hacsak a drága fidesznyik ezt nem fenyegetésnek szánta. a csepeli HÉV-et az atlétikai VB nélkül is fel kell újítani, de ezt majd rendezze le a csepeliekkel, akik egykoron a Csepel Művek főbejárata előtt álló Lenin-szobor kezébe egy éjjelen zsíroskenyeret csempésztek.
    habár: vörös Csepel, vezesd a harcot? ugyan már, hol van az a vörös Csepel…

  • Almási Alma
    2019 november 14
    1:34 du.

    Álmaink Almája

    én sem! legyen ember ha már új jegyezték be az anyakönyvbe…

    most van az impeach (remélem tudod mi az, nagyon tréfás dolog)

    politikusok (szerinted ember én meg egyetértek veled de akkor … szóval, hát aztán meg még…) USA ban le akarják az éppen regnáló elnöküket… az az impeach… mert ki akarta vizsgálni, hogy a Biden és nagyszerű családja az egy megvesztegetően tolvaj sikkasztó és jogtalan előnyökhöz juttatja a nagyobbik kisfiát és kiküldetésben Ukrajnában fizetik nehéz ukrán pénzekkel miközben nem csinál mást, mint lopik és két lopás között a harmadikat… namost a politikusok nem vizsgálták meg a Biden t mielőtt elfogadták legújabb versenyfutását az elnökségért és így most egy sikkasztó lótolvaj elnökjelölt lehet az USA ban de aki ezt ki meri vizsgálni azt meg meg impeach elik és nyílvánosan … már 2 napja folyik az im peach de legalább el fog tartani Farsangig amikor fel is virágozzák és masnit kötnek rá… a Gyed MARÓZ nem hoz neki szaloncukrot sem…

    vidám percek ugyanez folyik Magyarorszságon (majdnem a kedvenc becenevét tettem ide de lehet hogy a Cenz Urának az nem tetszene) csak itt minden kisebb még az is amit amit az O1G keresgél a nadrágzsebében tárgyalás és lámpaláz közben

    kellemes Mikulás Ünnepet itt már fel is diszítették és vonulni is fog már lezárták az utcákat és a gyerkőcök már mennek is bámúlni tavaly óta nem látták ugyanezt

    hahahahaha

    azért én maradok BWV1052 nél csembalóval… az vidámabb

  • Almási Alma
    2019 november 14
    1:34 du.
    Álmaink Almája

    kedves és igen tisztelt Cenz Ura engedd be, szeretném ha megtudná

    szóval, arról van szó, hogy az életben lehetséges harmónia ahogy te is ragyogóan említed amei előtt nagy kalapot emelek, mert aki nem képes megbocsátani az sohasem volt ember… az állat aki táplálkozik és ezért öl…de csak azért! létének része az, hogy megeszi és megeszik!!! az ember 150+ millió éves dínó a természet tévedései után létrejöttünk??? és akkor

    még mindig ölünk a zsemléért és a legújabb rántottcsrkéért késsel a nyakába hogy dögöljön meg elém állta a sorban a rántott csirkére várva

    hol van ebben az ember

    talán a mellékelt izében találsz valamit?

  • Kedves Rétesi Margit!

    Irt egy pár ponton vitatható,de lényegében jó és nem több itteni fanatikushoz hasonló,gyakra közönséges stílusban4

    1/ egy demokráciában ugye mindenkit lehet bírálni,mint az nagyon
    helyesen írja!
    2/ Bár Ön Horváth Csabát állítókag ismeri,és állítja nem volt korrupciós ügye…..ami ugye egyáltalán nem biztos,(legfeljebb
    eddig nem derült ki…)mivel Demszky munkatársa volt…..,meg ugye ő Karácsony G. szerint is tudja,hogy meddig mehet el,hogy ne kerüljön börtönbe…..
    3/ Nos eddig ügyes volt,de talán nem véletlenül igyekezett kizárólagos polgármesterei hatáskőrbe vonni a több milliós döntéseket (jócskán megeemelve az értéket….!)amiről a képviselő testület nélkül dönthet….!
    4/ Azért észrevette megát és korrigált….
    5/ A parkolóbotránnyal kapcsolatban vélelmezett,emlegetett ??fideszes vállalkozót,de ugye név nélkül(mert csak feltételezés…)meg ugye az előző szintén baloldali és”jellemes” Karácsony Gergő,ugye nem arról volt híres,hogy jobboldali vállalkozókkal kössön szerződést…..ugye az nem lett volna számára jó üzlet,suska….???!

  • Kimaradt:
    Amúgy Horváth Csaba esetleg attól félt,hogy még a képviselőtestület többségében baloldali képviselőiben sem lehet
    megbízni,vagy esetleg osztozkodni kell a „szajrén”?…ba meggondolta magát!

    Lehet,hogy a korrekt,jellemes Gajda győzött (ő is ügyes volt…..)akiről mindent elmond,hogy a drogos,”belőtt,lopástanácsadó Lacknert sem ismerte fel a videón…?(kép,hang) na nem semmi…!

  • Drizari
    1:14

    Ez a teszt maga is csak feltételezéseken alapul, hiszen Kézaiék, Anonimusék a „krónikáikat” is az állítólagos és fölöttébb zavaros történések után csak 2-300 év elmúltával írták le. Mintha valaki most állna neki először megírni teszemazt a Harmicéves háború történetét…
    A pannoniában föllelt archeológiai leletek igen vegyes(!) mivolta sem bizonyítják a honfoglalóknak ezeket a jóval később kelt,”állítólagos családi” kötelékeit…
    A legmegbízhatóbb történelmi forrása a korabeli történéseknek még mindig Bíborban Született Konstantin kortárs bizánci császár (sk) krónikája amely a magyaroknak külön oldalakat szentel.
    A XIX.században különösen a Millenium időszakában született >magyarosch< 😀 alkotások – pl a 7 vezér öltözékei a Hősök terén – csak hamis illúziókeltés, bár kamaszoknak és túristáknak remekül eladható mese, amely csupán a hamis nemzeti büszkeséget és az úgymond magyarságtudatot hizlalja, ámde semmit nem igazol a tesztben föltett fellengzősen nagyképű, állítólag történelmi kérdésre, amely éppúgy az állami propaganda megbízásából hangzott el, mint a milleniumi ünnepségek légbőlkapott hamis, csökevény-magyarság tudata, bár nem tagadható, hogy csak ez hat ki a mai erőltetett magyarosch virtusra…
    ˙

    .
    Ps: Tudjuk, hogy az igazi ősi – népi, vagyis paraszti – kultúrából kiindulva csak évtizedekkel később Bartókok, Kodályok, Benedek Elekek, Móra Ferencek Rábay Miklósok és László Gyulák tárták fel az utókor számára.

  • Bodaságokra válaszolni általában nem érdemes: a sötét ostobaságnak és a rosszindulatnak ilyen elegye még a széljobbon is kínos.
    Konkrétumokra azonban választ kell adni – nem miatta, ő már csak felejt – hanem a többiek miatt.
    Tehát: a parkolótársaság (rész)tulajdonosát Kuper Andrásnak hívják. Na most, ó borzalom, ismertem a fideszes Kuoer Andrást személyesen még a kilencvenes években, amikor aktívan politizáltam. (Nem haveri közelségben, de pl. egyszer, egy szavazás előtti plakátolás után éjfélkor együtt üldögéltünk a járdaszélen, vigyázva ki-ki a saját plakátjait.) Kuper a Fidesz ogy.képviselője lett,önkormányzati kérdésekben kompetens. Életszerű hát,hogy az üzleti életben is a helyhatóságokhoz kapcsolódó területen akar boldogulni.
    Hanem (sőt, azonban ellenben) az esetről szóló híradások egyike-másika felvetette: ez a Kuper nem az a Kuper, csak névazonosságról van szó. Bár nem túl gyakori név, de nem is egyedi,lehetséges.
    Mint tudjátok, már nem vagyok hivatásos újságíró, tehát korlátozottak az eszközeim a tények ellenőrzésére. De ez nem ment fel azalól, hogyha nyilvánosságnak írok, akkor tagaszkodjam a tényekhez. (Még így is befigyelhet egy-egy kínos tévedés.)
    Erről szól az egész fenti írás: hogy nem hablatyolunk össze-vissza, ha már megszólalunk. A cég esetében nem találtam fotót, amelyről megismerhetném, melyik Kuperről van szó, így inkább hagytam névtelennek.
    Az én vezetéknevem egyedi: kutattam némiképp utána. Aki ezt a nevet viseli, az Apukám családjának tagja. (Bár lehet, hogy Rétesiből több is van.)
    És: a Lacknerről közzétett videón az arc nem látható, a hang torzított. Hanem Csaba maga ismerte be,hogy beszélt ilyesmikről: ezért zárták ki az MSZP-ből. A képviselőségből azonban csak a választói hívhatják vissza.
    Ez már így van, ha nem pártállamot akarunk gründolni.

  • Göllner András

    @ Talalom

    Sajnos nem tudom teljesíteni azt a feladatot amit Ön jogosan elvár tőlem Horváth Csaba és az MSZP fővárosi politikusaival kapcsolatban. Túl hosszadalmas lenne egy ilyen dolgozatot most az Ön kedvéért összaállítanom, nincs rá se időm, se hely, idelenn.

    Odafenn meg már nem írok, hisz évekkel ezelőtt elbúcsúztam a magyar helyesírástól. Már csak angolul írok és most nagyon szűk határidők közt kell leszállítanom a kiadóknak, két nagyobb lélegzetű alkotást. Kérem megértését. Annyit, ha megengedi, elmondanék: Tapasztalatból beszélek – 20 éven át, 1990-től 2010-ig Budapesten éltem, rendszeres kapcsolatban álltam a főváros legfelső vezetőivel, testközeli rálátásom volt a magyar politikai elit magatartására. Nem csupán Demszkynek, hanem Orbánnak is több utat szerveztem Kanadába, gyakran tárgyaltam a Fidesz, az MSZP, az SZDSZ legfelső vezetőivel. Nem politikai pártok, hanem a főváros lakosságának és az ország – ha szabad ezt mondanom – a hazám érdekében fáradoztam mielőtt nekem is úgy el kellett húznom Magyarországról, mint annak a szegény Amerikai nagykövetnek idén nyáron Kievből, akit most az amerikai elnök, Orbán korrupt Ruszki, Amerikai haverjai próbálnak teljes gőzzel lejáratni Washingtonban. Mint engem se, őt se lesznek képesek hajléktalanná tenni. Az igazság hangját el lehet fojtani, de azt gyökerstül kiírtani, lehetetlen.

    Azzal, hogy mi a véleménye szerénységemről kedves kollegájának, Almásinénak, vagy annak a feltörő kis hazudozónak, aki Slapajnak hívja magát, vagy az izraeli lábvízkereskedőnek,az otthonkás bodza marcsinak, az elnémult Bendegrúznak, Hazai lomposnak, vagy bárkinek idelenn, nem foglalkozom. A tudományos feladataimat, szakmai elismerés birtokában végzem, a lelkiismeretem tiszta, jól alszom, és fogalmam sincs arról, mit jelent unatkozni.

    Szeretném megnyugtatni kedves Talalom: továbbra is számíthat arra, hogy időnként azért benézek ide is, mert elkötelezett híve vagyok annak, hogy a tudományok művelői ne kizárólag odafenn járassák a szájukat. Tisztelem, hogy maga is ezt teszi. Számomra társadalmilag fontos feladat az alúljárók tisztántartása. További jó munkát Őnnek és azoknak a kedves társalgó partneteknek akik a KMH alúljárójának tisztántartásán fáradoznak.

  • Cukihara,

    mint írtam, a prof „magyarságtudatú” tesztjei mindössze műveltségi tesztek. A hírben – amit olvastam – mellékelve volt egy 52 perces videós előadása, ebből emeltem ki ezt az egyet. A videóját szándékosan itt nem mellékeltem, mert sűrű benne a szellemi sötétség.

  • talalom:
    „Bodaságokra válaszolni általában nem érdemes: a sötét ostobaságnak és a rosszindulatnak ilyen elegye még a széljobbon is kínos.”

    Biztos Ön abban, hogy a szélsőjobbon is kínos? Borossnak ezt az ötletét például szerintem nemsokára megvalósítják:
    https://magyarnarancs.hu/villamnarancs/boross-peterben-felvetodott-hogy-a-btk-ban-kellene-gondoskodni-a-nemzeti-gondolat-vedelmerol-124581

  • Orsós Elemér

    Cukihara
    2019 november 16
    5:56 de.
    „Ps: Tudjuk, hogy az igazi ősi – népi, vagyis paraszti – kultúrából kiindulva csak évtizedekkel később Bartókok, Kodályok, Benedek Elekek, Móra Ferencek Rábay Miklósok és László Gyulák tárták fel az utókor számára.”

    Bizony és kézzel fogható, még fellelhető hagyatékok alapján, ezért ezeket a még mindig mutogatható hiteles szellemi és tárgyi hungarikumokat kellene az országimázsban inkább felkarolni, nem a kétes eredetű ősi eredet feltételezéseket, mert ez olyan különleges egzotikum -mint a nyelvünk is-, amiben nem sokan tudnának versenyre kellni velünk. Ha másért nem, a többtízezer népdalainkért, népmeséinkért, táncainkért sokkal büszkébbek lehetnénk, mint a túlburjánzó fantáziával túlszépített és bizonyíthatatlan hitelességű ősmondáinkkal!
    (Azért Konstantin tárgyilagossága is enyhén megkérdőjelezhető, ugyanis egész uralkodása alatt a magyarok sarcoltjaként elég lekötelezett lehetett.)

  • Nédda! Kedves Göllner András, bocs, úgy látszik, nagyon betaláltam, hogy – kell, nem kell – próbál nekem „oldalvágni”… 😀

    Pedig biztosíthatom, apróságokat leszámítva általában jó véleménnyel vagyok Önről… Ha nem is vette észre… 😀 De persze tudom, hogy ennek nincs jelentősége az Ön számára… 😀

    (Akiről rossz véleménnyel vagyok, azokat ignorálom. Pont.)

  • Drizari:
    „A Corvinus hungarikumtanára kiszámolta: 15-21 százalék a hallgatók magyarságtudata.”

    Ugyan már igazán felhomályosíthatna valaki, aki azt hiszi magáról, hogy ő tulajdonképpen tudja, mit is jelent az a híres „magyarságtudat”?

  • Kővendég
    2019 november 16
    11:59 de.

    szerintem Boross nem tartozik a széljobbhoz, annak tkp. nincsenek a közvéleményt és főleg, a közösségi gondolkodást meghatározó, befolyásoló képviselői. Boross csak egy megfelelési kényszeres, idült hülye, a demencia hamarosan segít rajta.

    találom meghatározása pontos, bár Boda nem rosszindulatú, mindössze csak végtelenül sötét és tudatlan, aki elkötelezett orbánhívő, így szent feladatának érzi a látványos seggnyalást.
    komoly szerepe van a magyar nyelv bővítésében: a bodaság és az elbodásodás új szavak, hamarosan belekerülnek az Értelmező Szótárba is.

  • Boda Marcsi
    2019 november 15
    1:07 du.

    Csak egyszer megérthetném
    minek motyog bele az ostoba banya
    olyasmibe amiről halványlila kesernyés
    fingása sincsen. Vagy talán pontosan azért ?

  • Göllner András

    @ Almássi

    Nem tudom mibe talált bele velem kapcsolatban, de örülök hogy ez a „találat” örömöt ökozott magának. További jó szórakozást kedves asszonyom. Szeretném megnyugtatni: egyszer sem soroltam Önt azok közé akik azért jönnek ide le, hogy szemeteljenek, vagy azért hogy itt mossák tisztára Orbán Vikor szennyesét. Azt, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyett, én a világ legtermészetesebb dolgának tartom. (Magyarán mondva: azt ki nem szarja le.:-) Kérem ezt ne vegye rossz néven tőllem. Valóban hézagos a magyarságtudatom, abba ugyan olyan könnyű betalálni mint a magyar helyesírás ellen elkövetett merényleteimbe. Mea culpa. (Táncojj Feri !!!)

  • Kedves Göllner úr, egy tévedésre szeretnék rámutatni: Én nem takarítani járok ide a „pinyóba”, hanem beszélgetni, vitatkozni, meggyőzni (ha lehet). Esetleg pletykálni… 😀

    Ezekre pedig önnel mindig hajlandó vagyok. Mert abból sokat tanulok.

  • Göllner András

    @ Almási Alma

    Hogy is ne tudnám, hogy Ön nem takarítani jár ide le. Ha ezt tenné, akkor takarítónőnek hívnám asszonyom. (A gyuri10-et például nem azért hívom lábvízkereskedőnek, mert egy sértődött, beképzelt, rosszmájú járókelő vagyok, hanem azért, mert arra próbált rá venni a csákó idelenn pár évvel ezelőtt, hogy igyam ki a lábvizét. Minek hívjam őt tessék mondani ? Én a krumplilevest krumplilevesnek hívom. Azt aki a lábvizével üzletel azt lábvízkereskedőnek nyilvánítom. Világos? Az hogy az izraeli lábvízkereskedő rendszeresen nyilas ivadéknak szólit, más napra tartozik.)

    Sajnálom, kedves Alma, hogy nincs időm minden okfejtésére reagálnom idelenn, akár egyetértek, akár nem. További jó munkát kívánok Önnek.