Hány százalékos a magyarságtudatod?

2019 november 17 7:55 de.121 hozzászólás

Kilenc éve gombamód szaporodnak a magyarsággal foglalkozó különféle kutatóintézetek, hivatalok. Főként az „örökség” a mániájuk – nem is értem, hogy pl. a nemzeti ingatlan-örökségért is felelős Nemzeti Örökség Hivatal hogy engedhette, hogy a Magyarországon amúgy is kevésszámú középkori épület egyikét panorámaerkéllyel csúfítsa el egy magamutogató. Valahai kolostorról lévén szó, akár blaszfémiának is tekinthető.

Az ember azt hinné, elmolyolnak az urak a Magyarságkutató Intézetben, a Nemzeti Örökség Intézetében, a Nemzetstratégia Kutatóintézetben s ezek számtalan hivatalában, osztályán, államtitkárságán. Csöndesen elégetik azt a jó pár milliárdot, amit a közpénzekből kapnak – a fizetések mellett ingyen a fűtés-világítás a reprezentatív irodákban. Elkonferenciázgatnak a hasonszőrűek körében, nem idegesítik a magyarokat a tudományos kutatás kritériumainak enyhén szólva se megfelelő következtetéseikkel.

Minden társadalomban akadnak ilyenek: nálunk is viszonylag népes a tábora azoknak, akik szerint a repülőgépek kondenzcsíkjai veszélyes permetek, ezért tésztaszűrő-szerű izékkel a fejükön járnak. (A repülés valóban szennyezi a Föld légkörét, de nem így.) Ők már veszélyesek, mert szokásukká vált, hogy a repterek közelében lézersugárral vakítják el a leszálló gépek pilótáit, amiből emberhalál is lehet.

A „magyarságkutatók” ezekhez képest ártalmatlannak tűnnek – gondoltuk. (Minden sokaságban van káló.) De az urak beszivárogtak mindenhová. Az még fölhördülést okozott, amikor Kásler egészségügyért is felelős a tízparancsolat gyógyító hatásáról értekezett – kíváncsi lennék, melyik parancsolat gyógyítja a gyulladt vakbelet, ha az átfúródva megmérgezi az egész szervezetet. Eddig nem jött hír arról, hogy az agysebészetet átállítják a „sokezer éves agyműtés” magyarnak gondolt technológiájára – de a kilátások elég borúsak, ahogy fogy az ehhez értő orvosgárda, műtő, eszköz.

Színre lépett prof. dr.Tózsa István, aki a Corvinuson tanítja a ”hungaricumok és örökségtervezés” c. tantárgyat. A hungaricumokkal nincs bajom, bár szerintem inkább a marketingszakra illenék. Hiszen egy nemzeti brand építéséről lenne szó. Hogy pl. legyen olyan fontos jellemző, ami rögtön felbukkan az idegenben Magyarországról. Mondjuk én boldogabb lennék, ha nem a pálinka, hanem a géntechnika, vagy a matematika jutna eszébe – de hát az USA-ról is a Coca Cola az első, az űrkutatást még a „meki” is megelőzi az ismert jellemzők sorában.

Hanem Tózsa profdoktorban felmerülhetett: egy tudományos igényű kutatásban fel kell bukkannia némi egzakt adatoknak is. Végzett hát a tanulói körében egy felmérést, és arra jutott, hogy bizony az egyetemisták „magyarságtudata” legfeljebb 21 százalékos. Abból következtetett erre, hogy sokan nem ismerik föl a Klapka-,meg a Rákóczi indulót, sőt van olyan, aki Balatonfüredet sem tudja elhelyezni a vaktérképen.

(Azt most hagyjuk is, hogyan kell „tervezni” az örökséget.)

Na most: hogy jön ki ebből a 21 százalék? Mennyit ér, ha valaki ugyan nem tudja, hogy a „Vakpali, vakpali mindent lát” a Rákóczi induló dallamára íródott bökvers, viszont kotta nélkül lejátsza pl. a Concerto-t? Hány százalék, ha nem találja Balatonfüredet, viszont tudja, hol keresse Igalt (Somogy megye), meg Noszvajt (Eger mellett, Heves megye). Elégtelen a magyarságom, ha ugyan fejből tudom a Himnusz, meg a Szózat első három szakaszát (tehát nemcsak az énekelt részt), viszont fogalmam sincs, hogy Vazul Üllő, vagy Taksony unokája volt-e. Az se számít, hogy tudom, hogy ezek a helységek régi magyar vezérek neveit viselik?

Ezek a „magyarságkutatók”, meg magyarság-teljesítmény mérők engem azokra az éretlen kiskamaszokra emlékeztetnek, akik az iskolai öltözőkben kényszeresen mérik centivel a „férfiasságukat”. Hanem azért nem olyan ártalmatlanok, mint a kiskamaszok – utóbbiak úgy is rájönnek idővel, hogy nem a méret a lényeg – ha nem, jó eséllyel lesznek mogorva, frusztrált felnőttek, akik immár honfitársaik ”magyarságtudatát” mérik kényszeresen – és fenyegetően. Hiszen nagy a veszélye, hogy ezzel a százalékkal újabb muníciót adnak a hazáról, hazafiságról nem túl elmélyülten gondolkodók gyűlölete számára.

Ahogy nemzetközi összefogással sikerült nem túl fer biznisszé zülleszteni az élsportot. Apróságnak tűnhet, de jellemző: az összes – és nem kevés – új, vagy felújított sportlétesítményt sem stadionnak nevezik, hanem arénának. Fontos különbség: az ókori stadionokban zajlottak a sportversenyek, az arénákban viszont élet-halál küzdelmet folytattak a gladiátorok – ha nem éppen keresztényeket dobáltak az oroszlánok elé a büszke Zeusz vagy Jupiter hívők gyönyörűségére.

A kormányzati harcimarcik fokozott hangerővel fújják a harci kürtöket: sajnos fülrepesztően hamisan. A nyilván ezerszázalékos magyarságtudattal rendelkező kormányfő például a Türk Tanácsban odanyilatkozott, hogy a magyar nyelv a türk nyelvcsaládba tartozik. Na most. Már nem emlékszem, hogy abban a hazafiatlan, komcsi iskolában az általánosban, vagy a gimnáziumban tanították, hogy minden nyelvben vannak jövevényszavak: a magyarban is, főként latin, török, szláv és német, újabban angol eredetűek. (Török eredetű pl. első szolgánk szűjének oly kedves harács szavunk.) Ez azonban nem jelenti, hogy a magyar latin, türk, vagy szláv nyelv lenne – a nyelvcsaládnak mások az ismérvei. A kormányfő vagy nem tudja, hogy mi az a nyelvcsalád (ez hány százalék mínusz magyarságtudatból?), vagy udvariasságból beszélt ilyeneket a türk urak előtt. Mivel nem érkezett hír viszont-udvariasságról, az urak úgy gondolhatták: van itt valami szegényházi, aki homályos rokonsággal hozakodik elő, hogy az asztal mellé ülhessen.

Ezt a nyelvcsalád dolgot tudós nyelvészek dolga eldönteni – én csak azt tudom, hogy honfitársaim többségéhez hasonlóan baromi nehezen jövök rá az idegen nyelvek logikájára, emiatt nehéz megtanulni is rendesen – az biztos.

A kormányfő lihegő igyekezete viszont, amellyel gátlás nélkül beszél össze-vissza, jócskán aláaknázza a „magyarságtudatomat” – a nemzeti büszkeségemről már nem is beszélve. Még szerencse, hogy tudom: a nemzetem – akár a többi nép – nem csak tökéletes egyedekből áll, de ez semmit nem von le előttem az értékéből. Bár nagy kár, hogy egy ilyen alak után ítélik meg sokan az egész magyarságot.

121 hozzászólás

 • Kedves Szerkesztő Asszony,
  az Ön véleménye szerint,jobbak voltak az”ilyen alakok” előtti agyon-magyar turul példaképek?Rákosi bandáját nem említeném,de a turkokkal talán az örmény nemzetvezető testvér jobb viszonyt tudott volna generálni.Ha megmaradt volna örménynek a törökök megmentették volna a”magyar” nép egy nagy részét az életnek. Elkéstek!bakyval,endrével együtt rántották fel a magyarok mentális hajlamait képviselő bűnözőket.Hiába tetszik felháborodni.Horthy is csak németül képviselhette volna a Magyarságot,mert magyarul sem tudott.A török jövevényszavakat vagy a turk nyelvcsaládot sem ismerhette szegény.Mit lehet csinálni,ha ez a sok évszázados vesztett csaták eredménye,hogy mindenhonnan jöttek az idegen,”jövevényszavak”.Ismerjétek el (már aki nem fanatikus)hogy ez az “alak”megvédi a magyar nyelvet a további aktuális jövevényszavaktól.

 • Nono !

  Matolcsy exefftass valami egyetemisták előtt jópár éve azt találta nyilatkozni hogy idézem:

  ” Az ősmagyarok a turisztika és az agysebészet terén voltak kiemelkedően jók”.

 • Göllner András

  Jó ez a kis összeállítás.

  Szerintem a kiscsávó a csatolt fotóban – külsejéről megítélve, egy quebeci hippi – de a sapkáját nézve úgy látom, mintha Bodza Marcsi testvére lenne, aki ma a Szakály Sanyi bácsi egyik munkatársa a Magyar Nemzeti Szégyenfolt által alakított Veritas Törtéelemhamisító Intézetben. (Friss hír !!!! Egyes kanadai magyarságtudatkutatók szerint a képben szereplő személy ugyan az az ember, aki évekkel ezelőtt még egy turulsapkában táncolta körül a szentkoronát a parlamentben.)

  Hálás lennék ha a szerzönk kiigazítást tudna nyújtani azoknak akik többet szeretnének tudni idelenn, a fenti képben szereplő magyarságtudat képviselőjéről.

 • Göllner András
  2019 november 17
  11:15 de.

  az a bizonyos magyarságtudat és annak kikutatása meg körbejárása az mire jó? a “butatyúk…” már selypíti is, hogy lesz haddelhadd mert… és a Cenz Ura simán beengedte?

  ennél még az is jobb esemény, hogy a Ricciardo nekiment a F1-ével a magnussen nak és most 20. héyre esett vissza de a flúgos futam folytatódik…

  szvsz nem kellene ezzel foglalkozni, a jegesmedvék műkorcsolyázási technikája sokkal érdekesebb lehet pláne ha lelki gyötrelmeiket is belekeverjük?

  hahahahaha

  egyébként nagyon jó cikk, csak nem tudom hová tenni a kategórikusz imperatívusz polcomon az egymillió pici krisztus definíciói alapján

 • Kedves talalom, tudni kell, hogy ez a magyarságkérdés mindig akkor merül fel, ha gyűlöletkeltésre van szükség. Márpedig mostanában nagyon nagy szükség van új célpontokra, Soros már lejárt lemez, lassan a migráncsok is kipukkadnak. Volt próba a panelprolival is, de valahogy az hatástalan volt – nyilván a panelprolik meg sem értették, miről van szó, legújabban az ingyenélő nyugdíjasok a téma. Most már úgy tűnik, azok jönnek sorra, akik “báncsák” a magyart… Ez ugyan a városokban hatástalan, de falun még lehet vele kezdeni valamit.
  Szóval itt tartunk most.

 • “(Friss hír !!!! Egyes kanadai magyarságtudatkutatók szerint a képben szereplő személy ugyan az az ember, aki évekkel ezelőtt még egy turulsapkában táncolta körül a szentkoronát a parlamentben.) ”
  kedves Göllner András, én ezt a videót lementettem, mert annnnnnnyira jónak találtam. 😀 Kár, hogy nem tudom, hogyan lehetne ide felrakni az archivumomból…

 • Ja, legújabban olvastam, hogy a semmirekellő fiatalság volt a mostani választási vereség oka… Na, ja!

 • Köszönöm, h a 11.13-as hányadékot nem töröltétek, mert legalább mindenki lárhatja, h milyen mocsadék söpredék selejt vegyült közénk!
  Chris rokonságát nem ismerem, de azt hiszem, az a ganyé hozzászóló összekevert minket, és rólam szándékozott írni!
  Neki csak azt üzenem, a lámpavasnál látjuk egymást utoljára!
  Mindig elgondolkodom ilyenkor, hogy a társadalmunk férgek rendjébe tartozó gerinctelenek csak provokációból túlélői társadalmunknak, velük mérik a feszültséget, a szakítószilárdságot?
  Láthatjuk, hogy helyzetben kikből lennének a kápók, a koncentrációs táborok és politikai börtönök smasszerei. Kik azok, akik embertársaikat a Dunába lövetnék, vagy az árokba!
  Az ilyen háborús bűnösöket csak háborúk után lehet méltón megbüntetni, vagy megelőzési célból is?
  (Tom Cruise – Különvélemény c. Film hasonlót vizsgált.
  Nos, ha zsidóként a Dunaparton akarnának bele lövetni, vagy a haláltábornál rugdalnák le a barátaimat, akkor látnám létjogosultságát a kérdésnek!
  De most így miért nem?!
  A hozzászólásnak álcázott fekália miatt én kérek elnézést Christől és a rokonságától!

 • Chris! Soha nem kértem ilyesmit, de most azt kérem: tiltsd ki a 11:13-kor ideböfögő akárkit. Nem a böfögése miatt – ennyi telik tőle. Hanem a nevemet még kisbetűvel sem használhatja senki: egy fogalmatlan szervesanyag meg pláne nem.
  T. Göllner Úr! A képet Chris választotta, én tehát nem tudom, ki van a fotón.

 • Jurásek Fábián Sebestyén

  Kedves Rátesi Margit!

  Az ún. magyarság-tudat nem mások ellen irányuló, csak ha egyesek kiforgatják azt! Tájékoztatásul közlöm, hogy a nemzeti érzetek erősödése (ahol még ez egyáltalán lehetséges!) jelenleg nem káros nacionalizmus, hanem spontán önvédelmi reflex a globalista világ támadásai és embert-butító technikái, politikája ellen! Sajnos szükség van ennek kormányzati (meg)támogatására, mert különben elnyel minket a mára tudatilag tényleg bukásra álló nyugati világ. Nem elégségesek ezzel a nemzetközi nyomással szemben a szép szavak! Sokakat (főként fiatalokat) félre lehet nevelni csupán felületes történelmi és napi politikai tájékozatlanságuk miatt és ezt nem szabad tétlenül tűrni, csak szemlélni. A globalista világ természetéről ez egy jó beszélgetés (bocsi, hogy ismétlem magam!): https://youtu.be/MdTPwH3yEf0 A fiataloknak ez meg egy másik aktuális üzenet lehet: https://mandiner.hu/cikk/20191024_ebredjetek_mar_fel_fiatalok?fbclid=IwAR3uEnd_a-jsjfVWBNVjvHH2odNne8tOK38zCHTI5VT9HTw3d5J_4L_v0U8 Véleményem az, hogy mi – nem annyira fiatalok – próbáljuk meg terjeszteni az élettapasztalatunkon alapuló helyes gondolkodást és ne legyünk felnőtt korunkra is éretlenek…

 • Göllner Bandi :
  De mér vannak a fószer
  trikóján elektronikai rajzjelek?
  Lehet hogy a zősmogyorik nem csak az
  agyműtétekben voltak jók hanem elektronikában is ?

 • Szerintem itt nincs is “magyartudat” , itt csak liberális,baloldali tudat” van
  üdvözletével

 • Sajnos tényleg nem annyira ártalmatlanok ezek a megbuggyant elmebetegek.

  Lásd azt a sok nagybajuszos rokkant lelkületű gazembert, mint a magyar parlament vezető szemelyiségeit.

  Ráadásul Sztálin bajuszának a derekáig se érnek fel.
  (merthogy ugyanaz a bagázs)

  Bár se Horthynak, se az első rendszerváltó kormány(zó)-főnek nem kellet bajusz ahhoz, hogy hazafittyaként a fasizmus veszedelmes vizeire (jégre) vigyék az országot.
  Söt ennek a mai köpcösnek se szükségeltetik hozzá, hogy türk-tatár fejedelmekhez próbáljon benyalakodni.

  Amúgy ezek a szerencsétlenek mint a képen is, csak a portékájukat árulják,
  (a fenti rokkant lelkű politikusoknak)
  Aztán mikor hazamennek, levetik a sámán/hippy szerelést, lefürödnek és megszámolják a napi bevételt.
  Mellesleg a füstölő, amit fellépéskor lengetnek, ha kenderfűvel van megtöltve, jobban hat, mintha csak úgy cigi formában szívnák (amiért rádásul a rendőrök még be is kasznizhatnák)

  A lényeg sajnos viszont tragikusan elkeserítő, mert nem lebecsülendő eredményként adják a lovat az ilyen valóban lelki-rokkant kriaturák alá, mint annak például, aki ide képes ide beírni ocsmány undorító szöveget, Christopher személyének címezve rasszista gyűlöletkeltésre uszít.
  (inkább nem idézem)
  Ezek a hókusz-pókusz opportunista bohócok sokszor maguk se tudják, hogy ami nekik “csak üzlet”, azt az ilyen szellemileg korlátoltak bizony komolyan veszik

 • Orsós Elemér

  Geyza
  2019 november 17
  11:00 de.

  Erősen félreértetted: a kalandozásokat és buzogánnyal való koponya lékeléseket szépítette elegánsan! 😀

 • Göllner András 11:15

  A fotón KövérLackó Tiszteltházi sámán
  látható az évekkel ez előtti NER-VANA
  állapotában, akkor még félig elborult
  elmével. Azóta persze már teljesen el-
  hatalmasodott rajta a NER illibsiózis.

 • nov.17 11:13 de
  ennél mocskosabb nyilasförmedvény még nem jelent meg a KMH oldalain.Nem csodálom,hogy még a rohadék,nicknevet sem írt be. Azt furcsállom,hogy megjelenhetett,mert ez már azért több,mint a demokrácia engedélyezte szabad szó.Ilyesmi annak idején az “ébredés”nevű szennylapban jelenhetett meg.Azóta,a 75 év óta ITT nem látok változást!!!

 • Úgy látom a beírások össze-vissza jelennek meg vagy töröltetnek PL.Alma válaszol talalomnak,aki addig még egy szót sem írt be.Azt azért okosnak tartom,hogy a mocskos nyilasförmedvényt levettétek. Hülyeség volt egyáltalán ide beengedni. Dehát…hála Istennek nem én vagyok hivatva az itteni moderálásra.

 • Az én magyarságtudatom: 100%-os mert:

  – Magyarországon születtem (nem lényeges, de az apám, nagyapám, dédanyám és dédanyám is. A nejeméi szintén)
  – Magyar az anyanyelvem (de beszélek más nyelven is).
  – Magaménak tudom Magyarország kevés történelmi sikerét és több kudarcát. Az előbbieknek örülök, az utóbbiakat siratom.
  – Büszke vagyok arra, hogy a magyarok több mint ezer éve élnek ugyanazon európai földrajzi helyen megtartva unikális nyelvét.
  – A magyar ünnepeket megtartom.

  Kérdés:
  Az itt megszólalóknak (hozzászólóknak) milyen a magyarság tudata?

 • A november 17-i 11:13-as hányadékot olvastam én is, ami példa a halálos ítéletek értelmetlenségének. Ez az ideböffenő nem élvezhetné a személyi szabadsága elvesztésének “élményét” a halálos ítélete végrehajtása után.

 • A magyarságban elmélyülő elmék főleg azzal vannak elfoglalva, hogy ki nem eléggé magyar. Azok kirekesztendők, később felkoncolandók.
  A cikk remek. Gratulálok, Rátesi Margit! Osztom. Kár, hogy a kormánypárti fb-oldalakról engem már kicenzúráztak, mert azt szeretném, ha ők olvasnák. Az információs buborékok falai meg már áthághatatlanok. Keményebbek, mint a klasszikus cenzúra.

 • Kedves J. F. S. (1:54) A nacionalizmus eredeti jelentésében valóban nem káros, hiszen csupán a haza, a nemzet szeretetét jelentette. A XX. sz,-ban azonban olyan alaposan lejáratták a kifejezést, hogy szinte reménytelen levakarni róla a mocskot – ezért magam inkább kerülöm ezt a szót.
  A káros a hamis tudat terjesztése, erőltetése, sulykolása. Ami Önnél láthatólag sikerrel járt. “Globalizmus”-ról beszél, holott ilyesmi nem létezik, mint egységes eszmerendszer – mint az izmusok általában.
  Globalizáció viszont létezik (az emberiség történelmében mindig is létezett) – életünk velejárója, a technika, tudomány, gazdagodás, életvitel változásainak következménye. Ahogy anno a zalai tüke, a nyírségi tirpák, a szolnoki jász meg a baranyai rác képes volt egységes magyar nemzetet létrehozni.
  A kérdés tehát az, hogy az egyes nemzetek, nációk (anglománoknak: nésönök)hogyan képesek e körülményhez alkalmazkodni, vagy éppen irányadóként szerepelni. Hogyan találják meg a helyüket a globális munkamegosztásban, kultúrájuk értékeit a közös kincsek között – ezekkel megbecsülést, tiszteletet szerezni a közösségben.
  Az írásban említett bornírt akciók nem segítik a nemzeti önbecsülés tudatosítását. Nevetségesek, de sajnos nem viccesek. Világosan kivehető a galád szándék: ha Neked ennyi centi az orrod,ennyi százalék a magyarságod, nem lehetsz hazafi, sőt, ellenség vagy. Ezt vegye figyelembe kérem.

 • Kedves Margit!
  – Idegenben tanultam, sok féle országból jött diáktársam volt…máig tartó barátságok szövődtek.
  – Az egyetemek könyvtáraiban, (innen akartam hazámról anyagot biztosítani érdeklődő diáktársaimnak) – csak a környező országok történelmének hatalmas irodalma van, ahol a “magyarság” szerepe marginális!
  – Jó minőségű (angolságú) magyar eredetű leírás szinte nincs!
  – Talán ideje lenne úgy ezer év után, utána járni, hogy honnan is keveredtünk ide…legalább a nyelvi eredet kiderűlhetne végre…
  – Szomszéd országból jött barátaimtól (ahol komplett történelmet mutatnak föl) megkaptam hogy olyan, – hogy magyar, nincs is..
  – Ha itthon is a “magyarság-tudat” szitokszó, mindenkinek egyénileg kell, kitalálni hogy ez alatt mit ért, vagy ebből mit vállal!

 • Az én magyarságtudatom urán-keménységű és a szerint is működik.
  Na, nem robban, hanem csak 10 éves a felezési ideje!

  És ma már sokszor bújkálva megyek vele külföldre, szégyenemben csempésznem kell, mint az urániumot!
  Éget és megbetegít, mérgezően sugároz! A nemmérgező része hiába van jelen, a láthatatlan sunyimódon gyilkoló hatásától félnek, távol tartják magukat az emberek!
  Pedig konszolidált módon fényt ad, energiát, tudományt, fejlődést!
  Potenciális fanatikus öngyilkos merénylők pedig játékszerként használva fenyegetik világunkat, elborult agyukkal rettegésbe taszítva egyre több embertársunkat!

 • Ferenct 2019 november 18 7:35 de. De jó neked! Valamire Te is büszke lehetsz.

 • Tóth Péter Vajon a tótoknak, Novákoknak mennyivel lehet nagyobb magyarságtudata, mint egy magyar liberálisnak? Akkor egy tót miért lehet magyar? Mert ünnepli Március idusát? Miért kell erőltetni ezt a baromságot? Bajnokság is indul “magyarságtudatból”, és az Orbánimádat plusz százalékot ér? A “tótság” megtagadása, azért mi jár?
  Tőled nem várok sokat, de azt még neked sem lehet nehéz megérteni, hogy a magyarságtudat nagyon elvan az Európaisággal, a liberalizmussal.
  A “vedd le a szemellenződet” üdvözletével.

 • Ferenct:”Kérdés: Az itt megszólalóknak (hozzászólóknak) milyen a magyarság tudata?”

  Érdekes kérdés, bár nem tudom, hogy mi az a “magyarságtudat”?
  Azt jelenti, tudom -e, hogy magyar vagyok? Ha azt, akkor igen, tudom. Azt is tudom, hogy ember vagyok, azt is, hogy férfi, azt is, hogy átlagos magasságú, fekete hajú, szemüveges, állatgondozó és idomár vagyok, időnként úszni járok. Igen, és emellett még jópár dolgot tudok; a körülményektől függően, a “sok-sok tudatom” közül más és más tudat kerül előtérbe.

  Egyebek mellett néha a “magyarságtudatom” is gondoltaim centrumába kerül; leginkább azokban a nem túl gyakori esetekben, amikor kérdezni vagy közölni szeretnék valamit, ám egyetlen olyan ember sincs körülöttem, aki az általam jól, de inkább rosszul ismert nyelvek bármelyikét valamennyire is értené.

  Remélem, az Ön számára kielégítő a válaszom.

 • talalom

  De jó neked, hogy meg tudod állapítani, hogy a magyarság kutatók közül ki a tudományos. Gratulálok! De biztos elég ehhez, hogy ismerd az illető politikai nézeteit? Egyébként, azt sem értem, hogy te miért vagy büszke arra, hogy nem érdekel az eredeted, illetve leszólod azokat, akiket viszont érdekel. Sajnos nem tanulsz, hanem csak mantrázod a pártiskolán tanultakat.
  Ajánlom figyelmedbe a dilettáns Heinrich Schliemannt, aki kiásta Tróját, illetve kazános Morvai Istvánt, aki a szibériai Barguzinban megtalálta Petőfi sírját.

  http://www.szozat.org/index.php/emlekezet/tartalommutato/5189-garay-janos-az-arpadok-bol

  részlet Garay János Árpádok c. verséből:

  Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
  Csak elfajult kor hős elődöket;
  A lelkes eljár ősei sírlakához,
  S gyújt régi fénynél új szövetneket.
  S ha a jelennek halványúl sugára:
  A régi fény ragyogjon fel honára!

  Hogy félreértés ne essék, nem csak a magyarokra vonatkozik!

 • Jani:
  “Ajánlom figyelmedbe a dilettáns Heinrich Schliemannt, aki kiásta Tróját, illetve kazános Morvai Istvánt, aki a szibériai Barguzinban megtalálta Petőfi sírját.”

  Az hagyján, hogy Morvai Barguzinban megtalálta Petőfi sírját, de ezzel kapcsolatban két jelentős felfedezést is tett. Egyrészt kiderült, hogy Petőfi Sándor egy ortodox zsidó nő volt. (Erre én soha nem jöttem volna rá.) Másrészt az is kiderült, hogy Petőfi csontvázának a vállmérete pontosan egyezik a fennmaradt kabátjának a vállméretével; tehát valószínű, hogy Petőfi a kabátját közvetlenül a csontvázán viselte. 🙂

 • Göllner András

  @ Almássi

  Örülök hogy arhiválta azt a turulsapkást akit, ha jól tudom, a Kövér Laci hívott be az Ország házába, hogy az előtt a korona előtt rázza a seggét, melyet utóljára egy osztrák arisztokrata, a 4. Karcsi, rakott a fejére, hogy ezzel hülyítse a magyarokat. (A magyar nemesek ezt a fajta hülyítést természetesen nagy örömmel fogadták, mint az összes korábbi külföldi királyfiúknak a keménykezű és igazságtalan aktusait a magyar parasztokkal és a szomszédos népekkel szemben. Lásd: Dózsa György elriasztó esetét e jól bevállt gyakorlatról) Csak azután, hogy 1 millió magyart elvéreztettek az első világháború során, és egy másik kb 1 millió parasztot földönfutóvá tettek, lett elege az őszirózsásoknak ebből a játszmából. Különben, én szerintem ennek a turulbaszorult vitustáncosnak a videója még megtalálható a jutúbon.

  @ Talalom

  Nem tuttam hogy minnyájunk Adamjának ennyire naprakész a pikcsörgalériája a copfos sámán imádókról, a turulba született sapkás labancokról. A képen szereplő srácnak szerintem nem a népnemzeti gerinc farvizében, hanem egy romkocsmában a helye. (Bocs, Zoltán Erika, a diszkónak már vége.)

  @ Geyza

  A betyár valóban áramvonalas, de nincs jól földelve.

 • Mindegy ki

  A “Tóth” személynév kimondottan magyar szó. Ugyanúgy, ahogy a Németh, Orosz, Oláh, Lengyel, Olasz stb. elnevezés is. A szlovákok nem így hívják magukat. Egyébként, korábban nem csak a szlovákokat nevezték tótoknak, hanem a horvátokat is. Az elnevezés nem feltétlen a származásra utal. Pl. sok cigánynak Horvát vagy Oláh a személyneve, mégsem horvát vagy román. Jelentheti, hogy ott járt, beszéli a nyelvet, ott volt fogságban, stb. Annak idején Török Bálint is annak köszönhette a nevét, hogy török fogságban volt.

  https://wiki.startlap.hu/toth-csaladnev-mi-az-eredete-jelentese/

 • Slapaj! Akkor meglehet az élethivatásod! Miután úgy tudom elég jól elsajátítottad az angolt, írhatnád ezen a nyelven a magyar népcsoport történetét. Akár könyvtárak számára, akár rövidebb, népszerűbb összefoglalókat, sokaknak. Tapasztalataim szerint a gyerekek is jobban szeretik a dajkameséknél az igaz meséket. Mesélhetnél hát arról, hogy a magyar vízépítők hogyan szelidítették meg a tomboló folyamokat – ami persze újabb feladatot adott: hogyan tartsuk meg a vizet,hogyan tároljuk, ha a lerohanó ár után szárazság következik. Elmesélhetnéd, hogy a Rubik-kocka “nagypapája” az aerodinamika kihasználásával micsoda repülőt épített. Itt pl.megemlítheted a 19-20-as békék ragadozó természetét: hiszen emiatt volt tilos id. Rubik idejében a motoros repülés fejlesztése Magyar-országon. Elmondhatnád, hogy Puskás Öcsi névrokona, Puskás Tivadar (és csapata) nélkül a telefon sokáig úri lakok mókás,inashívó játéka maradt volna. Beszélhetnél arról: volt idő, hogy a magyarok harmada kényszerült a hivatalos határokon kívül élni: de e határokat ma már az uniós határok jórészt felülírták. Szólhatnál arról: a magyarokat – akárcsak a többi népet – uraik gyakran szakadékba vezették, hogy nyomorúságuk árán szerezhessenek magunak rámás mobilt,meg gyöngyösbokrétás jachtot, turultollas stadiont.
  Szóval Slapi! Munkára fel!

 • Kővendég

  Áttételesen válaszolok.
  Nemrégen egy Izraelben élő zsidó emberrel beszélgettem arról, ő hogyan éli meg a zsidóságát (milyen a zsidóság tudata). Szinte szó szerint ugyanazokat sorolta fel, mint amit én.
  Ergo: van nemzet-tudat így van zsidó-tudat és van magyarság-tudat.
  Elfogadható?

 • Jani (talalomnak):
  “De jó neked, hogy meg tudod állapítani, hogy a magyarság kutatók közül ki a tudományos. Gratulálok! De biztos elég ehhez, hogy ismerd az illető politikai nézeteit?”

  Én kíváncsi ember vagyok, végignéztem az intézet munkatársainak listáját; bár – nem történész, hanem csak egyszerű, tanulatlan állatgondozó vagyok, pláne nem értek a “magyarságkutatás” szakmájához, annyit azért meg tudtam állapítani, hogy az általam természetesen nem ismert kutatók névsorában szerepel két, az őstörténet kutatásban igen-igen elismert, egészen kiválónak mondott szakember. Az egyikük kijelentette, hogy “Amig én itt vagyok, ide (ti. az Intézetbe) dilettáns be nem teheti a lábát”. Hát… úgy legyen! (Bár kíváncsi vagyok, a tanár úr meddig maradhat az Intézetben?)

  A Vasárnap című nyomdatermékben olvastam egy interjút az intézet főigazgatójával, Horváth-Lugossy Gáborral (korábban a KSH műszaki és ingatlankezelési osztályának vezetője, egy ismert társasházkezelő kft tulajdonosa). Idézem az egyik passzust:

  “Végére könnyű levezető kérdésként: milyen a kapcsolata Kásler Miklóssal?

  – A lehető legjobb. Ha ez nem így lenne, a munkámat sem tudnám ilyen elánnal végezni. Nagy tárcát visz, fontos területekkel, és közben mindenre figyel. Kevés ilyen embert ismerek. Rendszerszemléletű a gondolkodása, s egészen kivételesen gazdag tudást birtokol. Egyszerre felemelő és zavarba ejtő a társaságában lenni. Nagyon is igaz a kijelentés, amellyel a kormányfő jellemezte őt kinevezésekor: ő tényleg egy reneszánsz ember. Érdekes látni, hogy néhányan még így is arra vetemednek, hogy a nemzeti identitást, a magyar megmaradást érintő kérdésekben vele vitába szálljanak.”

  Tehát néhányan (pl. történészek, őstörténet-kutatók) “arra vetemednek”, hogy a nemzeti identitást, a magyar megmaradást érintő kérdésekben dr.Kásler Miklós, nyilván kitűnő onkológus
  szakorvos, jelenleg miniszter úrral vitába szálljanak.

  Nos, Jani úr, Ön mit szól ehhez?

  Én kíváncsi lennék, hogy Horváth-Lugossy főigazgató úr úr adott esetben vajon rábeszélné -e Kásler onkológus főorvos urat, hogy “ne merészeljen vitába szállni” mondjuk egy szakmailag viszonylag ismert történész onkológiai ismereteivel, és mély bizalommal feküdjön annak szikéje alá. 🙂

  Annyi biztos, hogy én nem, vagy csak nagyon szorult helyzetben vállalnák munkát (és akkor is igyekeznék onnét mihamarabb megpattani) olyan intézményben, amelynek Horváth-Lugossy Gábor úr a vezetője.

 • Orsós Elemér

  Egy ravasz kérdés a Darwin-díjas kutatókhoz: hogyan lehetne ebben a kárpát-medencei népkatyvaszban 100 %-os magyarságtudatról beszélni? Ez abszurditás, mert akkor meg kellene tagadni a szlovák, román, szerb, cigány, horvát, sváb(zsidót csak félve mondok – pedig lehetne-, mert azt Gyuri már egyszer kikérte magának!) és még ki tudja hány összetevőinket! Maradjunk annyiban, az a magyar, akinek állampolgárságot igazoló papirja van róla és elfogadja hogy, ez gyűjtőnév egy keveredée miatt genetikailag heterogénné vált népcsoportról, akik legtöbbet magyarul beszélnek 😀
  De fenntiek miatt lehetne még tovább egyszerűsíteni: az a magyar, aki annak vállalja magát! 😀 (Én vállalom még a 10 %-ommal is és ezzel részemről lezárom ezt az áltudományos nemzetközi értekezletet! 😀 )

 • Jani! Honnan veszed,hogy nem érdekel akár saját személyem, akár a nemzetem, akár az ember eredete?
  A történelemtudomány is tudomány: felállítasz egy hipotézist, és bizonyítékokat keresel rá. Aztán, ha nem találsz, akkor az marad feltételezés, mese. Persze az eredettörténetekben – még az írásbeliség után is sok a mese, amit aztán lehet a szájízed szerint formálgatni. Ennek csak annyiban van köze a nézetedhez, hogy mit akarsz hinni, vagy elhitetni. Az én problémám az, hogy milyen jogon akarja bárki meghatározni bárki más identitását, hülye “számítások” alapján. Aminek súlyos következményei szoktak lenni: a magyar ogy többsége például ki akarja tiltani az ellenzéki képviselőket a parlamentből, hogy “nemzetietlenek”. Ezzel egyben azt is mondva, hogy az a másfél-kétmillió magyar, aki rájuk szavazott szintén “nemzetietlen”.
  Úgy látom Garay méltán lett elfeledett költő: az általad idézett részlet tele van fellengzős dumával, zavaros képpel, és még a verslábai is botladoznak. Szerinted Kölcsey miért nem fűzfapoéta, aki szintén használt fennkölt jelzőket, fenséges képeket – versei mégis megindítóak, szépségesek. Megmondom: azért, mert Kölcsey jó költő volt, Garay meg nem.
  Tehát, még egyszer: tőlem kutasson mindenki, amit akar – meg amire pénzt tud szerezni. Bár Morvai a SAJÁT PÉNZÉN vezette a barguzini ásatásokat, amiknek az eredményéről most is csak annyit lehet tudni, hogy a megtalált csontváz nőé volt, és a csontok idősebbek, minthogy a XIX. században kerülhettek volna a földbe. Mit számít? Ettől még Petőfi versei élők.
  Semmilyen fiatalt, időset nincs joga senkinek méricskélni, se centivel, se százalékkal – “tudományos” alapon se.

 • gyuri10
  2019 november 18
  7:24 de.

  Hát az tényleg szerencse

 • Jurásek Fábián Sebestyén

  talalom!

  Fogalmam sincs miről hablatyolsz…, vélhetőleg téged is elnyelt a globalista világ és így üres vagy mint egy kiszippantott kagyló(héj)… Jó vegetálást kívánok azzal ami még esetleg maradt belőled!

 • jani
  2019 november 18
  10:56 de.

  aha. Morvai megtalálta Petőfi sírját. milyen kár, hogy a hazahozott földi maradványaiból semmilyen Petrovics-gént nem lehetett kimutatni, mi több, a megállapítás szerint női személy csontjait sikerült kiásni 😀

  ami a dilettáns Schliemannt illeti, valóban az volt, de jól el tudta adni a tudományos hülyeségeit. ráadásul – ha már az ókori történetírókat tanulmányozta, számolni sem tudott. a Schliemann által feltárt maradványok i. e. 2500 körül keletkeztek, ezer évvel a trójai háború előtt. Trójában kilenc település épült egymás fölé, Schliemann az alulról másodikban kutatott, ma a harmadikban lévőt vélik a homéroszi Trójának. cserébe rendesen tönkre vágta a trójai rétegeket, felmérhetetlen kárt okozva dilettantizmusával a régészetnek.

 • A hatnapos háborúban izraeli fiatalok tucatjai vállalták, hogy az arab aknazáron felrobbannak, s holttesteiken keresztül az utánuk jövők győzhetnek, győznek,s meg védik hazájukat. Ha úgy tetszik: HAZAFIAK voltak…!
  Ennek tükrében, elolvasva itt pár kommentet, az ember egyszerűen hányingert kap… -g-

 • Kővendég
  2019 november 18
  10:47 de.

  Ferenct:”Kérdés: Az itt megszólalóknak (hozzászólóknak) milyen a magyarság tudata?”

  Érdekes kérdés, bár nem tudom, hogy mi az a “magyarságtudat”?

  ——————————————–

  Hát, jóbarát, most láthatod, és szembesülhetsz vele, hogy sehol sem vagy Ferenct – hez “magyarságilag!” Sőt, ha jól megnézem én sem!

  Jogos a kérdésed tehát, mit is jelent a “magyarságtudat” és azt hogyan lehet pontozni, százalékban kiszámítani? Minek alapján teszik, és főleg miért? Mi az értelme – szándéka – az ilyen badarságnak, és hova vezet ?

  Ferenct szempontrendszere alapján bizony szégyellhetem magam, hiszem én olyan kérdésekre biztos nem tudnék így élből válaszolni mit amire ő nagy magabiztosan rávágja a választ. Ugyanis sosem érdekelt, hogy pl a nagyszüleim, dédszüleim – na pláne a házastársaméi! – mind Magyarországon születtek – e, mert nincs jelentősége. Magyarországon éltek az alighanem biztos a későbbiek szempontjából – házasodás, utódok stb és nagy valószínűséggel magyar állampolgárok is voltak, ha mi azaz a leszármazottak is azok vagyunk. Egyáltalán ki az echte magyar?
  És megint megkérdezem, miért fontos, hogy a “dédiékig” visszamenően tudjam, hogy hol születtek, ha egyszer én Magyarországon születtem, magyar állampolgár vagyok, magyar az anyanyelvem, így feltételezhetően a szüleim is azok voltak, hiszen mindezt tőlük örököltem, ők meg az övéiktől!

  Ami a magyar történelem sikerét és kudarcát illeti, tudomásul veszem – mi mást tehetnék? Örüljek valaminek sok évtized/század távlatából amelyben nem volt részem és sirassak valamit amire nem voltam ráhatással hiszen sok évtized /század múlva születtem meg? Hány féle szempont játszhatott közre a sikerekben, kudarcokban melyeket nem is ismerünk?

  Azzal sem tudok mit kezdeni, hogy a magyarság több mint ezer éve ugyanazon a helyen él – ez max. ténykérdés, de erre miért is legyek büszke? Ezt is tudomásul veszem, de ha mondjuk ötszáz évvel ezelőtt “arrébb mentünk volna valamiért” ma az lenne a természetes, és fix. hogy nem foglalkoztatna, miért is kellett tovább költöznünk? Ugyan mondja már meg valaki, hogy hány öntudatos magyar állampolgár él ma az országban, aki naponta, hálatelt szívvel gondol arra, hogy de jó hogy itt élünk ezer éve! Nem teljesen mindegy hogy hány száz /ezer éve hol élünk? Itt élünk, és így ez a természetes. A kérdés az, hogy hogy élünk?

  A magyar ünnepeket természetesen megtartom – hiszen születetten nem vagyunk “renitensek” sem személyemben, sem családilag – azonban kár, hogy F. nem taglalta, hogy mit ért kizárólagosan magyar ünnepek alatt – én a nemzeti ünnepekre gondoltam!

  Ám, némi hiányosság csak felfedezhető az én “magyarságtudatomban” is ha jól belegondolok, hisz a házasságkötésemkor nem voltam elég körültekintő, amennyiben a férjem édesanyja Reichenbachban született, a tetejében még a vezetékneve is ez volt, és alig egy évesen került Magyarhonba. Igaz ugyan, hogy az életét itt élte le, magyarul tanult meg először, bár a németet is jól beszélte, attól függően használta, hogy hogyan szóltak hozzá, magyar házastársa volt, a gyermekei is magyar anyanyelvű magyar állampolgárok, itt élt és dolgozott 92 éves korában bekövetkezett haláláig – példás életet. De bevallom, a párválasztásomkor nem az volt az elsődleges szempont, hogy a házastársam felmenői hol születtek, mi volt az anyanyelvük, és mennyire büszkék az ezeréves tartózkodásunkra!

 • Jani Igen a Tóth magyar szó, amit a szlávokra használtak tót formájában. Innen is látszik, mennyire lenézték a szlávokat, mind tót volt és kész. Igen ezt használták cigányokra is, ha szlávok közül jött. A szlávok egyben nagyon hasonlítanak egymásra, egyik sem magyar népcsoport. Tehát ha egy Tóth “túlmagyarkodja” magát, akkor megtagadja származását. Ezt hiába boncolgatjuk.

 • D.Bernstein Rendben. Ezek szerint neked nincs “magyartudatod”, mert egy árva aknára sem feküdtél rá? Tudsz még ilyet? Azok a zsidók nem a “zsidótudatukat” védték, hanem az országukt és embertársaikat. Remélem a “zsidótudatukért” egyik sem fecsérelte volna el az életét. Bár már tudjuk hogy az önkéntes kamikázék nem voltak annyira önkéntesek.
  Négymillióan élnek már szegénységben, ti meg ilyen értelmetlen butaságon lovagoltok. Betegek vagytok.
  Megint valami, amiért verhetitek a melleteket? Horthynak mennyi “magyarságtudata” lehetett, mikor aknára küldte a magyar zsidókat, és a Don kanyarba a magyar árjákat? Azt hiszem az agyrágóbogár már végzetesen elterjedt magyarhonban, és a “magyartudatra” specializálta magát.

 • Besancon

  Nem kell hozzám mérni magad, de senkinek.
  Én csupán elmondtam, hogy mik az én magyarságtudatom szempontjai amik meghatároznak – a fenti iromány “Hány százalékos a magyarságtudatod” – ra reflektálandó.
  (Ha zsidó-, francia-, stb lennék akkor is lenne nemzettudatom.)

  Sok országban megfordultam Japántól Mexicoig, Finnországtól Dél Africaig és nem találkoztam olyan emberrel aki nem gondolta magát valamely nemzethez tartozónak (nem volt nemzettudata) ami a hagyományokat, a rokonságot, a hitét, stb a jelentette.
  Sajnálom azt az embert, aki nem tartozik semmilyen közösséghez.

 • Ha már ilyen részletekbe menően mélyedtünk el a témában, nem ártana visszatekinteni a közelmúltunk makropolitikájára, az akkori társadalmi folyamatok mozgási irányára (a második része is elérhető):
  .

 • Geyza
  2019 november 17
  2:13 du.

  Göllner Bandi :
  De mér vannak a fószer
  trikóján elektronikai rajzjelek?
  Lehet hogy a zősmogyorik nem csak az
  agyműtétekben voltak jók hanem elektronikában is ?

  ——————————————-
  Pontosan – Eltolcsy úr épp ezt a két tudományt nevezte meg mint a magyarság kiemelkedő, jóval a korát megelőző tudományos tevékenységét! Nincs tehát abban semmi furcsa, ha ez a sógor elektronikai rajzjeleket visel mondjuk “csodaszarvas” helyett a trikóján! -:))))

 • Kővendég
  2019 november 18
  12:26 du.

  “… az is kiderült, hogy Petőfi csontvázának a vállmérete pontosan egyezik a fennmaradt kabátjának a vállméretével; tehát valószínű, hogy Petőfi a kabátját közvetlenül a csontvázán viselte. 🙂”

  Megnevettettél… Eredeti gondolat! 😀 😀 😀

 • J. F. S. Rég vihogtam ilyen jót.. Elképzeltem,amint Te tele vagy, mint egy spóraérett pöfeteg.Ja, és a világ nem globalista, hanem globális.

 • talalom, Ille

  Talalom, pontosítok. A saját és nemzeted eredetéből csak az érdekel, ami a “balos kutatás” tud felmutatni. Illenél hasonló a helyzet.

  talalom, szerintem nem csak “jó” vagy “rossz” költő van, hanem közte sok-sok fokozat. Na meg ideológia.

 • Besancon
  2019 november 19
  6:43 de.
  Nagyon tisztelt Besancon, én rettenetesen örülök ennek a vallomásnak, mert hasonló cipőben járok(és mellesleg fenntebb hasonlókat vallottam, mégha más szemszögből is)! Különösen ez tetszett:

  “Egyáltalán ki az echte magyar?
  És megint megkérdezem, miért fontos, hogy a “dédiékig” visszamenően tudjam, hogy hol születtek, ha egyszer én Magyarországon születtem, magyar állampolgár vagyok, magyar az anyanyelvem, így feltételezhetően a szüleim is azok voltak, hiszen mindezt tőlük örököltem, ők meg az övéiktől!”

 • D.Bernstein
  2019 november 19
  5:37 de.
  Ezt a hányingert bővebben is kifejthetnéd, mert speciel a japán fiatalok tök ugyanezt az önkéntes mentalitást alkalmazták anno az amerikai hadihajók ellen és őket az utókor mégis degenerált fanatikusnak minősítette, csupán mert hazájuk vesztesként, máig megszállottként végezte!

 • Bernstein!

  Nem fekszem aknára, mert édesanyám nem azért szült a világra, hogy erőszakos halállal múljak ki. Ezt el is mondta mindannyiunknak – (sokan voltunk, ma már csak hárman vagyunk) – annak idején.

  A százalékhoz:

  Innen már csak egy lépés, és előveszi az emberminiszter – felcsúti főnöke legnagyobb megelégedésére – Mengele sublerjét, “oszt” elkezdi méricskélni – fül, orr, szemek, koponya, hogy csak a legfontosabbakat említsem – a magyarságot.

  Tényleg nem veszi észre senki, hová vezeti az országot ezzel a náci dumával ez a félművelt gazember?

 • jani
  2019 november 19
  11:10 de.

  megbocsáss, de butaságokat beszélsz. a történelmi kutatások nem oldalfüggőek, mármint abban az esetben, ha a történész nem elkötelezett párcsinovnyik – lásd Kancsi Marcsit.
  ráadásul csak a múltat lehet megmásítani, ám csak lokálisan, de a történelmet nem!
  ráadásul – ami az én eredetelméleti bejegyzésemet illeti – végleg elveszteted a józan eszedet: ha azt eredettörténeti bizonyításként értelmezed, sajnálatra méltó vagy.
  amúgy is.

 • azt írja J.F.S. engem illetően:

  ” Jó szellemi torna ütni vágni a fajtáját! ”

  ezzel csak egy gond van: Jurásek szellemi tornagyakorlatai – a szellem hiánya okán – valszeg sérvet okoznának neki 😀 elég nehéz olyasmivel tornázni, ami nincs.
  habár, a lólengés – Borkai után szabadon – a vápára fogással talán menne neki, de ott meg is állna 😛

 • Besancon:

  Hja a mogyori géniusz.

  A Bitliszek is magyar volt.Kennedy elnök is.
  Meg Jézus..Mindenki …

 • D.Bernstein
  2019 november 19
  5:37 de.

  Ezt honnan ollóztad, mert én pl. most hallok róla először.

  Ha egy katona rálép az aknára és felrobban, sajnos velejárója a háborúnak.

  De az IDF szerencsére nincs abban a helyzetben hogy gyalogosan kellene kitapasztalni a harcosainak az ellenség aknáinak a hollétét.
  Erre megvannak a megfelelő technikai és egyébb eszközök, eljárások.

  Amit írtál az nettó marhaság.

  Még a Nagy Honvédő Háború höstörténeteit bevettük valamennyire, hogy pl. Marinka Sovjatyovnya a hős komszomolista leány feltépvén gimnyasztorkájának elejit odavetette magát a fasiszták géppuskafészkére, hogy elvtársai sértetlenül kelhessenek át a horhoson, de manapság ugye…

  Azért csak álmodozzál királylány.
  Szépek ezek a hőstörténetek, de a ’67.-es háború inkább arról szólt hogy a kétmilliós kis nép nyomasztó technikai fölényével elsöpörte a többmilliós tanulatlan és fegyelmezetlen arab hordákat.

  Egyébként az a meglátásom hogy te is csak addig vagy “izrael-barát” amíg odafentről más szelek nem kezdenek el fujdogálni.
  Márpedig ez -az eddigi bakugrásokat figyelembevéve- bármelyik percben beküvetkezhet.

 • Orsós Elemér
  2019 november 19
  12:15 du.

  Mielőtt bonyolultabb fejtegetésekbe kezdenél a kamikazék lelkületéről, talán olvasd el egy VALÓDI kamikaze polóta önéletírását.
  A faszi csak azért maradt meg, mert utolsó pillanatban valami miatt lefújták a bevetést, aztán meg Japán megadta magát.

  A tag mint vitorlázó-repülő kezdte a pályafutását és kiderül hogy azért annyira nem önkéntesen mentek az öngyilkos küldetésekbe.

 • Orsós kollega:
  Méltányoljad hogy szellemi épülésed elősegítésére 25 percen át kutattam a mostanra megint -a rengeteg egymás hegyén-hátán felhalmozódott könyv okán- használhatatlanná vált könyvtáramat, hogy megajánlhassam néked a fennt említett érdekes művet:

  https://moly.hu/konyvek/kuvahara-jaszuo-gordon-t-allred-kamikaze

  (Merthogy fejből azért nem tudtam a szerő nevét.Olyan 15 éve olvastam de lehet hogy húsz.)

 • Ille István
  2019 november 19
  1:52 du.

  Ez a Jurasszik idióta is abban a tévhitben leleddzik hogy ÖKELME itt BÁRKIT IS ” üthet-vághat”
  Az idióta félnácija heheheheheheheeehehehe “ÜT-VÁG” a barom

  Kb. pont annyira van tévedésben mint Rodeóta aki elhiszi magáról hogy másokat sértegetni tud a félművelt baromságaival meg a legelbaszottabb diktatúrák végnélküli dicsőítésével.

 • Orsós Elemér

  Geyza
  2019 november 19
  2:32 du.
  OK, igazad van, visszavonom a párhuzamot, főleg hogy, Bernstein állítása egyesek szerint kétségbe vonható.

 • “ráadásul csak a múltat lehet megmásítani, ám csak lokálisan, de a történelmet nem!”

  Kedves Ille István, ez sajnos nem így van. Egy adott pillanatban is már “több jelen” van. Mivel a jelen helyzet a legkevésbé sem objektív, hanem minden ember agyában valahogyan megjelenő tapasztalat, de már önmagával sem azonos, hát még mások tapasztalataihoz hasonlítva. Pláne, ahogy az idő múlik, a fejekben is megváltoznak az elmúlt “jelenek”. Így aztán nagyon könnyű politikailag megfelelő múltat kreálni, ha szükséges. Ezt értik jól a politikusok, és ezt használják ki az egyszeri választópolgárral szemben..

  Már a nagyon konkrét, matematikailag is ellenőrízhető fizikatudomány méréseit is csak bizonyos hibahatárokkal lehet elfogadni, hát még az emberi pszichéből előásott információkat!

  Na, ezért nem lettem volna én SOHA történész…

 • Ferenct:
  “Az én magyarságtudatom: 100%-os”

  Elmegy, elmegy, de Ön miért nem élenjáró sztahanovista még ebben? Lehetne – és remélem, lesz is hamarosan! – az Ön magyarságtudata még 1200%-os is. Ígérem, akkor megkapja a Munka Mátyás Érdemrend Árpádsávval Díszített Nagy Kokárdáját.
  Addig nézzünk bizakodva a jövőbe!
  https://orkeny-egypercesek.blogspot.com/2012/01/nezzunk-bizakodva-jovobe.html

 • Kedves Margit !
  Jól estek kedves soraid, és a bíztatásod!
  – A hiánypótló magyarságtudat enciklopédia elkészítését tapasztaltabb grafománoknak engedném át…
  – Ezen a kis felületen is olyan szellemóriások, jobbára egyébként többszörösen sérűlt egyedek osztják az észt, hogy az alapokat le is tehetnék…
  – Remélem, szépen írt mondandóddal sokszor megörvendeztetsz, mégha nem is mindenben értünk egyet !

 • Kővendég és Almási
  12,26 ill.-> 10,45

  Rendszerváltás ?

  Bármennyire is viccesnek tűnik bármely . k o r a b e l i . híresztelés, az ilyen és hasonló “kabát” fake-news-ok . p o l i t i k a i . okokból láttak napvilágot. Mégpedig abból az aspektusból, hogy “m o s t, a rendszerváltás{!} hajnalán jól néznénk ki, ha . n e m z e t ü n k . c s i l l a g a, a sírján; Alexander Petroviccsal, magyarul Petőfi Sándorról kiderülne, hogy [orosz!] fogságba esvén ott 6000 km.távolságban új életet kezdett ahelyett, hogy “ott esett volna el a harc mezején”. Ez most nem engedhető meg.”

  A fenti nézetrendszert a Pozsgay féle “rendszerváltó ideológia” terjesztői képviselték, ami törtrénelmi téren kb. ugyanazt jelentette, mint az ominózus időszakban zajló permanens politikai harc a Bős-Nagymarosi vízlépcső ellen[ti.azóta nemcsak a szakemberek, de a Dunakör tagjai is belátták, hogy az is . c s a k . egy politikai manipuláció volt, ami tudjuk, csak kárt okozott az országnak].

  Barguzinból hazatérvén az expedició (Morvaiból és az akkori első maszek TV2 stábjából), a Petőfi Irodalmi Múzeumban több termet foglaló kiállítás nyílt a Barguzinban feltárt anyagból, ill. az abból levonható következtetésekről. A tudományos munkát nem Morvai sem nem a tévés Balajthy, hanem többek között Kiszelly István antropológus professzor és a SzU Tudományos Akadémiájának több antropológus professzora azonosította Petőfivel ott ahelyszínen, szakszerű jegyzőkönyvet vezetve a feltárás eseményeiről. A kiállításon – ezt magam is láttam – sok meggyőző bizonyíték mellett látható volt a koponya és a közismert Petőfi dagerotypia alapos és tudományos egybevetése, a kriminalisztikában tökéletes fotóátfedés(!) módszerével, majd külön tárgyalva és megmutatva a költő közismerten egyedi farkasfogát is…

  A politikai ellenzők gyorsan nagyszámú csatarendebe állván először nem találtak kifogásolni valót, majd bedobták ujságcikkeik garmadában a női csontváz hazug mítoszát, valamint azt blöfföt, hogy az oroszok nem is ejtettek (magyar) foglyot stb.

  Ezzel szemben én magam láttam a jegyzőkönyvszerű vastag könyvet ahol több-ezer magyar név szerepel cirrill-betűs kézírással a fogságba esés napjával, stb. Ezen kívül ugyanott létezett egy lista a segesvári csatatéren agnoszkált magyar holttestekről is. – Petőfi nélkül.

  Morvai (a szponzor) pedig ezt az “elvtelen” gáncsoskodást látva és érezve kiutazott a SzU-ba, ahol valahogy ellopta a csontvázat, amely ma egy amerikai bank széfjében várja azt az időt, amikor Magyarországon az igazságot is meg lehet majd védeni…
  Megpróbáltak még egy minden [immár hivatalossá vált, állami] ellenpropagandát, az azonosítás mellett, a “női csontvázat” is megcáfoló genetikai vizsgálatot is kieszközölni, mégpedig az esetleg a Kerepesi Temetőben nyugvó Petrovics családból vett minták alapján. Ám a mintavételhez több évnyi . i d ő h ú z á s t . követően az akkoriban létrehozott(!) “Nemzeti Kegyeleti Bizottság” nem járult hozzá…

  .

  Ui. Ez a kabát ugye csak vicc ?
  Egyébként, hogy a sírban Petőfi nyugszik, azt nem Morvaiék hanem a helybéli lakosság körében évtizedekkel korábbi terjedt szóbeszéd és a Sírkő is igazolta. Ezen kívül ugyanott Petrőfi közelében nyugodott egy német forradalmár . k ö l t ő, hadifogoly is, akinek a neve most nem jut eszembe… Ez is egy érdekes “véletlen”…

  Üdv néktek

 • Ui2.

  A Petőfi-sír hírét az I.VH.után – érdekes – szintén barguzini hadifogságból haztatért magyar katonák hozták…

 • Arra hogy hány %-os a magyarságtudatom,egy rövid statisztikával tudok válaszolni.
  Minden általam ismert elődöm és én is ott születtünk.(lehet,hogy elődeim tévedése folytán).Lévén,hogy zsidó vagyok ez már levon a 100%-ból 75%-ot. Korom miatt nem lehettem vörös katona,nyilas vagy ávós sem ez levon további 20%-ot. Ha Apám és Családom nevét akarom látni a Kozma-utcai Mártírok emlékművén minden évben oda kell mennem.Ez plusz 10%.Soha senkit nem bántottam és nem is öltem meg.Sem a forradalom előtt,alatt vagy után sem.Tehát sem pribék sem gyilkos nem voltam soha.Ez levon további 100%-ot.Mindezt plusz mínusszal kiszámítva -85%!
  Üdvözlettel:Gy.

 • Kővendég

  Őstörténeti stb. kérdésekben – sem a múltban, sem a jelenben – nekem nem sokat mond, hogy ki a Tud. intézet vezetője vagy milyen egyéb képzettsége van. Nem vagyok olyan bennfentes, hogy bármelyiküket alaposabban ismerném. (Bár egyszerűbb volna pusztán tekintély-tisztelet, vagy pártszimpátia alapján eldönteni -ahogy sokan teszik – hogy kivel értsek egyet.)
  Nagyképűen hangzik, de – ha módom van – a saját ismereteimmel, tapasztalataimmal szoktam összevetni az épp aktuális tudományos megállapításokat. Erre akkor szoktam rá, amikor sportolóként láttam, hogy bizonyos sportágakban állami segítséggel orrba-szájba doppingolnak – akár gyerekeket is, a tekintélyes tudományos szakember urak pedig szemérmetlenül hazudnak, gyáván elfordítják a fejüket vagy játsszák a naivat. Amit szintén tapasztalatból mondok, hogy a hamisság valóban nem oldal függő. Legfeljebb a mértékében lehet eltérés.

 • Most tényleg: Miklós bá-n kívül senki nem fogta föl, hogy nem a magyarságtudattal – vagy bármely más nemzeti identitással van bajom, hanem annak önkényes méricskélésével?
  Jani egészen vicces ezzel a bal- meg jobbodali östörténettel. Ha pl. én tudom, hogy a szintén ősi eredetű Jenő nem névként funkcionált a törzsi életben, hanem tisztséget jelentett – az jobboldali? Ha viszont tudom, hogy Kossuth liberális nacionalista elveket vallott, az baloldali?
  Azt kéne felfogni, hogy ezer éve semmilyen nemzet nem létezett se magyar, se német, se francia.
  907-ben a honfoglaló seregek Braslaupurch-nál nem a francia seregek ellen győztek, hanem a Keleti Frank birodalom seregei ellen, amelyek vezetője Luitpold nem német, hanem bajor herceg volt. (Merthogy nem voltak még se németek, se franciák.)
  A mai nemzetfogalom a XVII.-XVIII. sz. folyamán jött létre, és a felvilágosodással, a Nagy Francia Forradalom győzelmével nyerte el mai jelentését. A jelentősége az volt, hogy az uralkodók a hatalmat immár nem istentől nyerték, hanem a nemzettől. Ez az uralkodás örökösödési alapon való jogát is megszüntette. A mai királyi címek ugyan örökségi jogon járnak, de ezekkel már nem jár kizárólagos uralom, sőt a királyoknak is be kell tartaniuk a nemzeti alkotmány előírásait. (Lsd Kanada, Ausztrália, amelyek uralkodója II. Erzsébet, de a tényleges irányítás a választott kormányé. Ezekben az országokban többnyire nincs is elnök, hiszen nem köztársaságok.)
  Ha 1708-ban megkérdezel egy talpast,hogy a magyarságért harcol-e, alighanem azt válaszolja: Az mi? Én a fejedelemért harcolok. Rákóczi persze a magyarság nemzetté válásáért fogott fegyvert – meg azért, hogy kiterjessze hatalmát a Habsburg uralkodóházzal szemben.
  Ez a folyamat a mai napig tart: lásd katalánok a spanyolokkal, írek az angolokal stb. Ázsiában, Afrikában még bonyolultabb a helyzet: Kínában pl.több száz nemzetiség – valamenyien ázsiai fajtájúak – létezik, van, hogy nem is értik a hivalatos kínai nyelvet. Afrikában, Indiában még bonyolultabb a helyzet – mindennaposak az öldöklő harcok:Afrikában a hutuk irtják a tuszikat és fordítva, a valahai Burmában (ma Mianmar) a rohingyákat üldözik, vagy közelebb, a törökök a kurdokat nem viselik el.
  A nemzet nem fátum és nem fétis, főleg nem totem. A nemzet fontos kapaszkodó az egyénnek. Aki pedig ezt a kapaszkodót akarja kiverni honfitársai kezéből, az gazember. Ráadásul mondvacsinált ürügyekkel, hamis méricskéléssel. Nem tudod, hogy melyik évben volt a “vérvörös csütörtök”, vagy melyik napon a pákozdi csata? Nem tudod, ki volt az utolsó Árpád-házi király, és melyik században uralkodott? Leülhetsz, egyes – “kicsi” a magyarságtudatod. Jani, ez szerinted jobb- vagy baloldali?

 • Almási Alma
  2019 november 19
  4:44 du.

  lmaink Almája

  azt írja egy olasz nő aki fizikus is meg asztro (nem a híres Blöki) is, hogy az univerzum az tojásdad, és tágúl

  ha jól értem ezzel feltalálta a keménytojást az fől a vízben és úszkál is persze a vízbe én sót és ecetet is szórok ez a nő még nem csak petrezselymet… attól könnyebb meghámozni

  namost ennek mi jelentősége van a napi krumplipiaci árakra?

  hahahaha

  sőt bruhahahaha
  most olvasom a cikket de még kávé előtt mert nem akarom a kávét pazarlani

  egyébként küzdjél keményebben mint egy “amazon” mint egy delnő, jó?

 • talalom
  2019 november 20
  7:43 de.

  meghasadt a tudatom és kiölött belőle a magyarság, zsidóság, pirézség és a hupikék törpikék

  bruhahaha

  nagyon vidám eszmerohangáltatás

 • talalom
  2019 november 20
  7:43 de.

  egyébként is

  egymilliópicikrisztus, csak, hogy tudd

  én már tudom, mióta…? …szóval azóta

 • Kedves Dubois!

  Bevallom, engem személy szerint egy cseppet sem érdekel, hogy Petőfié volt e az a csontváz Barguzinban. Engem csak a versek érdekelnek, amelyeket (állítólag) egy Petőfi nevű úr írt a XIX. században.

  Véleményem szerint a vizsgálatokat tisztességesen végig kellett volna csinálni, mert ezt kívánja meg a tudományos hitelesség. Még akkor is, ha hazánk “lánglelkű példaképéről” kiderül, hogy egy keskenyvállú, tyúkmellű, nagyfenekű, nőies fazon volt, aki páriaként nyomorultul, megalázottan élt idegenben – és nyilván ebbe a helyzetébe bele is törődött.

  De belátom, hogy ez sok felszines lelkesedő magyarnak borzasztó sértés és csalódás lett volna a HŐS Petőfi ilyen imázsa, így a “Petőfi Társaságnak” (vagy hogy hívták is?) megértem a drasztikusan tudományellenes lépéseit.

  Így jár, aki – mint én – túlzottan toleráns, és egészen más értékekben gondolkodik, mint a politikusok, és megvezetettjeik. Bizonyos helyzetekben nem képes HATÁROZOTTAN ítélkezni.

  Ez van.

 • Jani:
  “nekem nem sokat mond, hogy ki a Tud. intézet vezetője vagy milyen egyéb képzettsége van.”

  Igaza van, csak épp a kérdésemre nem válaszolt. Talán nem kell ragozni, hogy egyáltalán nem szükséges, hogy egy nagy kórház főigazgatója orvos, egy nagy történetkutató intézet főigazgatója történész legyen, bőven megfelelhet például egy jól szervező közgazdász, jogász, stb. De egy interjúban kijelenteni, hogy akadnak orvosok, történészek, akik orvosi, történeti szakkérdésekben “nem átallanak vitába szállni” a közgazdász, jogász főigazgató úrral – szerintem az ostoba lakájmentalitás netovábbja. Az interjú kapcsán erről kérdeztem az Ön véleményét, amire Ön fülsüketítő hallgatással válaszol.
  No jó, nézze, én ugyan először megkísérelném magát lebeszélni, de végül is nem tilthatnám meg, ha Ön adott esetben éppen egy nagy kórház főigazgató posztját kitűnően betöltő közgazdásszal vagy jogásszal óhajtaná megoperáltatni magát… végülis, csak sok szerencsét kívánhatnék a műtéthez mindkettőjüknek. 🙂

 • gyuri10
  2019 november 20
  6:00 de

  Attól hogy Netanyahu üzleti érdekeltségébe tartozó távközlési cégtől veszed a NET-et, még egyáltalán nem biztos hogy zsidó vagy.

  De ha az is lennél: Szteed érdekel itt ez bárkit is?
  Mert szerintem a kutyát nem érdekli a liberálisok körében hogy ki milyen nációhoz tartozik.

  Tévedsz ha abban a tévhitben dagonyázol röfögve hogy zsidónak lenni dicsőség. Szaal kár döngetni vele a melledet öreg.

 • Almási Alma
  2019 november 20
  9:09 de.

  Mikor megtalálták Petőfi csontvázát,
  utóbb kiderült róla hogy egy Avon tanácsadónőé volt.
  Egy jó barátom szerint legalábbis.

 • Almási Alma

  Petőfi paramétereiből kihagytad a magasságot. Egyszer már volt téma, akkor meg is találtam. Sajnos most nem. Pedig különösebb tudományos képzettség nélkül is tudjuk, hogy abban az időben az (ny)európai férfiak átlag magassága 167 cm volt. A nőké 12-13 cm-rel kevesebb. A csontváz 166 cm vplt. Nő lett volna? Ez ma egy 177cm-s női manöken magasság lenne.

 • gyuri10

  Bár elégé képben vagy a magyarországi dolgokban – ha már a származás és a magyarságtudat a téma – küldök egy cikket, amit nem olyan rég olvastam. Lám, nem csak kipcsak vér folyik a magyarokban, hanem minden nyolcadikban legalább egy százalék zsidó gén is van.

  https://neokohn.hu/2019/08/14/allitolag-a-magyarok-kozott-van-a-legtobb-zsido/

 • Rodeo11
  2019 november 20
  8:02 de.

  Kár beléd a kávé (is)
  Csak szarrá válik mint bármi amihez hozzáérsz…

 • talalom
  2019 november 20
  7:43 de.

  Faterom szerint, aki mint hadtörténész őrnagy a Rákosi korszak idején az 1848-49 .-ik évi Polgári-Demokratikus Forradalmat kutatta , Petőfi , ha megnézzük az eszméit, gyakorlatilag kommunistának nevezhető.

  Dehát -mondom én- mélyen vallásosnak tűnik némelyik versében!

  Mire a faterom :
  “Naés? A kettő nem zárja ki egymást.
  Istenben hitt,nem a papokban “

 • talalom

  Szerintem másról beszélünk. Te most épp tudományról – amivel egyetértek. Én viszont arról, hogy a történelem során nem először féltékenységből, pozíció féltésből, hatalom vágyból különböző ideológiákat használnak fel a szakmai, tudományos kérdések megvitatásában. Nyilván, hogy Marxot vagy más baloldali ideológust nem érdekelte a magyarok eredete vagy hogy hol halt meg Petőfi. Nem erről van szó. A jelenség nem ideológiai természetű, hanem egyszerű elvtelen pártoskodás, bandába rendeződés valamilyen érdek alapján. A középkorban pl. tévesen értelmezett keresztény teológia magyarázatokkal hallgattattak el természet tudósokat. Az sem új, hogy a tudományos vitákban időnként csalnak vagy bevonják a hozzánemértő, így -vagy úgy lekötelezett köznépet és erőből velük intéztetik el a vitát.

 • Almási Alma
  2019 november 20
  9:09 de.

  “Bevallom, engem személy szerint egy cseppet sem érdekel, hogy Petőfié volt e az a csontváz Barguzinban. Engem csak a versek érdekelnek, amelyeket (állítólag) egy Petőfi nevű úr írt a XIX. században.”

  Így van, ez a lényeg! Mi lenne velünk például Beethoven nélkül, ha csak azt néznénk, hogy állítólag -betegségeiből eredő- borzalmasan kibírhatatlan természete volt?

 • Chris:

  Nem kellene ilyen “névmásolók” köpködéseit engedni.

  Itt eddig nem volt szokásban egymás neveinek az ellopkodása.

  Más oldalakon dívik, ami véleményem szerint az egyik legnagyobb aljasság a NET világában.

  Én ugyan nem kedvelem a Gyuritizet, de azért igen nagy pofátlanságnak tartom hogy egy barom itten visszaél a nevével.

  Lásd ITT :

  gyuri10
  2019 november 20
  10:02 de.

 • Geyza
  2019 november 20
  10:40 de.

  @g &#>
  ez biológiai törvény, mi benne a negatív… mindez magára is vonatkodzik… de vakaróddzon annyit még kiderül, hogy laposa is van

  bruhahaha

 • Slapi! Nem”magyarságtudatot” kell írnod – az nekünk, magyaroknak van. Hanem e nemzet objektívebb megismeréséhez való anyagot. Hogy ne csak a magyarcigány zenéjének legyen híre. Ne csak azt lássák: no, megint egy hepciás magyar bugris tépi a bagólesőjét, mint 105 éve, amikor az utált elnyomó trón örököse ürügyén borították lángba Európát.

 • Christopher Adam

  Geyza, egyetértek, töröltem. Egy beteg floridai magyarról van szó, aki mindenkinek a nevével ezt teszi — naponta sokszor. Ritkán, de időnként nem veszem észre, hogy ő az.

 • Christopher Adam
  2019 november 20
  1:18 du.

  Köszi 😀
  Nincs nagyobb pofátlanság
  mint visszaélni mások nevével,
  fényképével vagy egyéb adataival.
  És a nick-név is ezeknek a fogalmaknak
  a körébe tartozik, legalábbis szerintem.

 • Chris,
  most tudtam meg,hogy valakit kidobtál a nevemmel való visszaélés miatt.Fogalmam sincs miről volt szó.Köszönöm:Gyuri.

 • Orsós Elemér
  2019 november 17
  6:40 du.

  Mér?
  Szteed a Matolcsynak van humora?
  /Géjjza most nevet , de csak kínnyában../

 • jani,
  köszönöm a neokohn cikkét.A jediot achronotban olvastam,már két héttel ezelőttről ismerem ezt a statisztikát.A magam részéről nincs, mert nem is kell % számítási lehetőség.
  1.Nem élek Magyarországon.
  2.Az eredeti családnevem HÁKOHÉN. Születési alapon.(Nagyapám magyarosíttatta).
  3.A Hákohaniták lettek kiküldve Erec Jiszraelből kb. 1000 évvel ezelőtt a Kazárok betérítésére,akik minden idők legnagyobb zsidó országa volt mindaddig,amíg a vikingek legyőzték ezt az akkor nagyon kemény, harcos,de tengeri küzdelemhez nem szokott népet.Sztálin elvtárs pedig elimináltatta a Kazár állam területét,mely +- ott volt ahonnan a Magyarok is elindultak.Az Etelköz környékén.(Későbbi vonatkoztatás:Aba Sámuel.)
  Nos… Legjobb tudomásom szerint”fajtiszta”zsidó vagyok.Még oldalról beházasodott sincs a családunkban.Ezt csak mint egy objektív tényt írom le.Minden hivalkodás nélkül.
  Egyébként számomra ez a téma nem lényeges.Akinek ez probléma az
  a saját problémája.Oldja meg egyedül.

 • Geyza
  2019 november 18
  4:42 du.
  gyuri10
  2019 november 18
  7:24 de.

  Hát az tényleg szerencse.
  —————————————————————
  Ha ez egy válasznak és nem csak cikizésnek számít,akkor még az is elképzelhető,hogy ő volt a nov.17 11:13 de.-i mocskolódás szerzője.A nyelvezetére hasonlított.

 • Dubois:
  “a Petőfi Irodalmi Múzeumban több termet foglaló kiállítás nyílt a Barguzinban feltárt anyagból, ill. az abból levonható következtetésekről. A tudományos munkát nem Morvai sem nem a tévés Balajthy, hanem többek között Kiszelly István antropológus professzor és a SzU Tudományos Akadémiájának több antropológus professzora azonosította Petőfivel ott a helyszínen, szakszerű jegyzőkönyvet vezetve a feltárás eseményeiről.”

  Jómagam olyan tárgyakban, amelyekhez semmit sem értek (nagyon sok ilyen akad), hozzáértésem hiányában jobb híján általában a mainstream tudományos (vagy annak mondott) álláspontot fogadom el. Különösen így van ez olyan részkérdésekben – pl. Petőfi eltűnésének, illetve sírhelyének holléte ügyében – amelyek nem igazán érdekelnek.

  [Kiszely István nagyszámú műve közül nekem csak “A magyar nép őstörténete” és az ötkötetes “A Föld népei” volt a kezemben, de igazán nem olvastam, csak beleolvasgattam a kötetekbe, és a szép fotókat nézegettem. (18 évi szorgalmatos tevékenységének egy másik gyümölcse, szintén ötkötetes munkája még nem teljesen nyilvános, azt jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára kezeli, a bennük lévő, kb. 1500 oldalt kitevő 481 db. ügynöki jelentéssel.) Kiszely mindettől függetlenül, akár igen jelentős antropológus is lehetett, nem tudom, én magam nem értek munkásságának egyik “szakirányához” sem.]

  Magam – tekintélyelvi alapon – elfogadom ezt:
  http://www.btk.mta.hu/en/aktualis-main/606-osszefoglalas-a-petofi-foldi-maradvanyainak-felkutatasara-indult-expediciot-koveto-tudomanyos-vizsgalatokrol
  és ezt:
  https://btk.mta.hu/images/MTA bizottsagi jelentes 2001.pdf

 • Kedves Alma!9:09

  Én is asszondom, hogy
  “a vizsgálatokat tisztességesen végig kellett volna csinálni”.

  Csakhogy mint fentebb már ecseteltem, az illetékes ellenerők nemhogy a tisztességes és tudományos vizsgálatokat nem akarták, de méginkább nem akarták azok egzakt eredményeit. És amelyek mégis kiderültek azokat akár hazugságok árán is, de – úgy i n t é z t é k, hogy – meghamisítva kerüljenek a közvélemény elé. Mert még ‘stenőrizz’ kiderülhet a nemzeti öntudatra ártalmas igazság, amely már nem felel meg az akkori és a mai pillanatnyi politikai széljárásnak és légkör elvárásainak sem. Számukra az se számított, hogy az előkerült leletek és adatok megfeleltek a modern régészet és antropológia elvárásainak.

  Ez pont olyan volt, mint anno a Galilei Per. Sajnos ennek megfelelően – ismétlem – hatalmas és harsogó ellenpropaganda mellett ott és abban gáncsoskodtak amiben csak tehették.

  Így harminc év után ennek a koncepciózus reakciónak a negatív hatása nemcsak a történelmi igazságra, de még a magyar irodalom hitelére is rossz fényt vet azzal, hogy még a mai sajtó is papagáj módjára gúnyosan rikácsolja, a Petőfi Irodalmi Múzeum nevezetes kiállítását követő, valahonnan föntről irányított . k a m p á n y b a n . meghamisított, fals és alaposan elferdített úgymond igazi tudományos állításait.

  Hogy végig kellett volna csinálni? Hát persze, csak elfogyott a pénz, és akitől azt várni lehetett volna, a folytatáshoz szükséges mannát, éppen a rendszerváltó, egy történelemtanár vezette állam fékezte le e nemes, a “Petőfi sors” becsületes és egzakt lezárását…

 • Jani
  nov.20.10:13

  “…tudományos képzettség nélkül is tudjuk, hogy abban az időben az (ny)európai férfiak átlag magassága 167 cm volt. A nőké 12-13 cm-rel kevesebb. A csontváz 166 cm vplt. Nő lett volna? Ez ma egy 177cm-s női manöken magasság lenne.”

  ————————————–

  A fent hivatkozott 166 cm ma egy átlagos magasság nők esetében – én is annyi voltam valamikor, és szép számmal voltak nálam magasabb és alacsonyabb nőtársaim is. Miért is ne lehetett volna ilyen magasságú nő akkoriban?
  Ennyire “szoros” tartományon belül nem igazán lehet meghatározni semmit, szélsőséges esetben, mondjuk egy 190 cm-es csontváz esetén biztos, hogy kérdéses lehetne nő vagy férfi volt -e az illető, és nagy valószínűséggel az utóbbi javára döntenének, de az általad említett számok nem zárnak ki semmit. Úgy gondolom, azonban, hogy a magasságon kívül más egyéb adat is szól amellett, hogy női csontvázról van szó, hozzáértő szakemberek ennél sokkal aprólékosabb jellemzőket is megtudnak határozni nagy biztonsággal, mint hogy női vagy férfi csontváz -e a lelet!

  Személy szerint azonban Almával értek egyet, majdnem mindegy hogy Petőfié e a neki tulajdonított csontváz vagy nem – a költészete ami örök érvényű és így utólag is csak ez számít.

 • Lám, nem csak kipcsak vér folyik a magyarokban, hanem minden nyolcadikban legalább egy százalék zsidó gén is van.
  https://neokohn.hu/2019/08/14/allitolag-a-magyarok-kozott-van-a-legtobb-zsido/

  A közhiedelemmel ellentétben a zsidó mivolt – legalábbis vallási értelemben – NEM genetikailag öröklődik. Igaz, a halacha (mondjuk úgy, zsidó vallásjog) szerint zsidó az, akinek a vérszerinti édesanyja zsidó volt, vagy ő maga szabályszerűen betért, csakhogy: a vérszerinti apa személye közömbös. (Tehát ha egy született zsidó nő nem-zsidó apától gyermeket szül – a gyerek zsidó. Ha a gyerek kislány, és felnőve szintén egy nem-zsidó apától szül gyermeket, halachikusan az a gyerek is zsidó és így tovább…)

 • A Alma

  “Véleményem szerint a vizsgálatokat tisztességesen végig kellett volna csinálni, mert ezt kívánja meg a tudományos hitelesség. Még akkor is, ha hazánk “lánglelkű példaképéről” kiderül, hogy egy keskenyvállú, tyúkmellű, nagyfenekű, nőies fazon volt,…”

  Nem pontosak a következtetéseid túl azon sem, hogy kihagytad a csontváz magasságát. Úgy, hogy kötelességemnek érzem megvédeni a költő férfiasságát.

  A széles csípő nem okvetlen jelent “nagy feneket”. A “nagy női fenék” nem csak a medence csont méretéből, hanem a nőkre jellemző zsírpárnák lerakódásának az eredménye. Vannak keskeny csípőjű nők is formás fenékkel. És vannak férfiak, akiknek széles a medencéjük, de ettől egyáltalán nem nőiesek, mert nincsenek hozzá zsírpárnáik. A férfiaknál a széles medence csonthoz gyakran társulnak nagyon erős (izmos) lábak. Ez sem kimondottan nőies tulajdonság. A nagy (férfias)sport-teljesítményekhez nem mindig a klasszikus görög testalkat az ideális.

 • Dubois

  Köszi !!!

 • PETŐFI SÁNDOR:JÖVENDÖLÉS

  “Mondád, anyám, hogy álmainkat
  Éjente festi égi kéz;
  Az álom ablak, melyen által
  Lelkünk szeme jövőbe néz.

  Anyám, álmodtam én is egyet,
  Nem fejtenéd meg, mit jelent?
  Szárnyim növének, s átröpűltem
  A levegőt, a végtelent.”

  ‘Fiacskám, lelkem drága napja,
  Napomnak fénye! örvendezz;
  Hosszúra nyújtja élted isten,
  Álmodnak boldog titka ez.’ –

  És nőtt a gyermek, lángra lobbant
  Meleg keblén az ifjukor,
  S a dal malasztos enyh a szívnek,
  Midőn hullámzó vére forr.

  Lantot ragadt az ifju karja,
  Lantjának adta érzetét,
  S dalszárnyon a lángérzemények
  Madárként szálltak szerteszét.

  Égig röpűlt a bűvös ének,
  Lehozta a hír csillagát,
  És a költőnek, súgarából
  Font homlokára koronát.

  De méreg a dal édes méze;
  S mit a költő a lantnak ad,
  Szivének mindenik virága,
  Éltéből egy-egy drága nap.

  Pokollá lett az érzelemláng,
  És ő a lángban martalék;
  A földön őt az életfának
  Csak egy kis ága tartja még.

  Ott fekszik ő halálos ágyon,
  Sok szenvedésnek gyermeke,
  S hallá, mit a szülő bus ajka
  Kínjának hangján rebege:

  ‘Halál, ne vidd el őt karomból,
  Ne vidd korán el a fiut;
  Soká igérte őt éltetni
  Az ég… vagy álmunk is hazud?…’

  “Anyám, az álmok nem hazudnak;
  Takarjon bár a szemfödél:
  Dicső neve költő-fiadnak.
  Anyám, soká, örökkön él.”

  Kecskemét, 1843. március 5-e előtt

 • Kővendég
  2019 november 19
  5:48 du.

  Össze-vissza magyarkodtam magam ettől az egypercestől, most mehetek zuhanyozni és gatyát mosatni! 😀 😀 😀

 • Geyza
  2019 november 20
  5:03 du.

  “Mér?
  Szteed a Matolcsynak van humora?”

  Már hogyne lenne! Hát nem ö is azt szajkózza, hogy dübörög a magyar gazdaság? 😀

 • Kővendég
  2019 november 21
  6:00 de.

  Van ennek az öröklődésnek valamilyen ésszerű magyarázata vagy dogma, amit el kell fogadni? (Bocsánat, ha túl bizalmas lenne a kérdés!)

 • Orsós Elemér,
  meg tudnám határozni a pontos okokat,ha akarnám,de nem akarom. Üdvözlettel:Gy.

 • Jani,Orsós és a többiek! Nézzétek meg ezt a filmet:
  https://www.youtube.com/watch?v=sabk3XjY29U
  Nem rövid, Jókai És mégis mozog a Föld c.regényéből készült. De Jókait olvasni elég elég macerás – sok benne a tájleírás, meg a latin kifejezés. Ez az adaptáció meg nagypn jól visszaadja az eredeti mű mondanivalóját, dilemmáit a hazafiságról. Sokkal jobban, mint a kőszívű ember fiairól szóló romantikus mese.

 • jani
  2019 november 21
  9:18 de.

  szerintem – mivel se kórboncnok, se antropológus nem vagy – hozzátok be a vizsgálati eljárásba Dr. Csontot. ő a medencecsont megtekintése után teljesen tudományosan megállapítja, hogy nő-e, ha igen, mikor és mennyit szült, fiút-e, vagy lányt, volt-e tömött foga és műtötték-e vakbéllel.

 • Jani!(&Alma&Kővendég)

  Sajnos a magyar történelem már eddig is sok koncepciózus hazugságot hordozott a hátán, de akkora és égbekiáltóan koholt valótlanságot még soha nem produkált mint,hogy a régészetileg feltárt Petőfi csontváz egy nő csontváza lett volna. 🙁

  És ami számomra itt, a még KMH hullámhosszán külön is fájdalmat okoz, hogy egyes, általában haladó, progresszív irányt valló olvtársaink IS bekapták azt az ironikus “horgot”, amit éppen nacionalista nemzetvédő apologéták 30 éve vetettek ki a Petőfi kreált és idealizált – ettől hamis – k é p é t . végre egy . r e á l i s . a l a k r a . korrigáló lelkes csoport értékes eredményeinek az eltüntetésére. Arra a részben “laikusokból” álló gárdára, amely nem röstellt hozzáértő hazai és külföldi archeológusokat, antropológus szaktekintélyeket és tudósokat és egyéni “tőkét” is bevonni ahhoz, hogy végre-valahára pont kerülhessen az évszázados Petőfi-talány végére.

  Sajnos úgy látszik, hogy a propaganda és az állami tőke erősebb, mennyiségi fegyver a tudományos minőségnél…

  Még itt hívnám föl a figyelmet egy, a többéves expedíció legelső percétől forgatott . t ö b b e z e r órás, >muster< videó tekercsek létezésére, amelyek az események szinte minden mozzanatát nyersen, vágás nélkül rögzítik, s amely tudomásom szerint az operatőr, Néhai Balajthy András, tudtommal még élő lánya birtokában vannak…

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2019 november 21
  4:10 du.

  Köszönöm, de nekem már az is elég lenne, ha rejtjelesen, röviden körülírnád! (Bizton állítom, vagyok olyan furfangos hogy, megfejtsem a lényeget!)

 • Orsós Elemér,
  a zsidó nép több mint 2000 év alatt sok üldöztetésnek és megaláztatásnak esett áldozatul.
  Bízok szellemi képességeidben!

 • Ille István
  2019 november 22
  3:19 de.

  TE ILLEN TÉVÉKET NÉZEL?

  /Géjza mosta’ csalódottan tölt magának a jóféle törkölyből./

 • Kővendég
  2019 november 21
  6:00 de.

  Most vitába kő hogy szájjak Veled.

  Nagytudású Gyuritiz aszonta itt pár hónapja,
  hogy Karinthy Frigyes is idézem a Mestert:
  “Az én népemhez tartozott”
  Persze körbe röhögtem,
  De valaki itt beírta hogy az apja zsidó volt Karinthynak.
  Erre a főzsidó Gyuritiz beírta nekem
  (nem szószerint idézem mert eléggé érdektelen társalgás volt amúgy)
  hogy aszongya : “Na látod? Megmondtam!”
  Márpedig ha valaki,akkó ő asztán tuggya a jogot e kérdésben.

 • Orsós Elemér

  gyuri10
  2019 november 22
  12:16 du.

  Jól sejtem, hogy a római-zsidó háború megtorlásával van kapcsolatban? (még ha nem válaszolsz is erre az indiszkrét kérdésre, akkor sem firtatom tovább!)

 • Orsós Elemér:
  “Van ennek az öröklődésnek valamilyen ésszerű magyarázata vagy dogma, amit el kell fogadni?”

  Ha viccesen akarnék válaszolni, akkor azt írnám; az, hogy vallásjogi szempontból csak az anya számít, arra mutat, hogy a a régi zsidók már ismerték a valós életet. 🙂

  Lehetségesnek vélem, hogy talán valaha a zsidóknál is az apa vallását követte a gyermek (mint ma az iszlámban), de ha esetleg így volt, az elég régen lehetett. Mindenesetre a vallási hagyomány szerint Ezra (Ezsdra) idejében, tehát i.e.5 – i.e 4. században már csak az anya számított. Hogy mi lehetett az ok? Nem tudom, de talán az, hogy egészen a közelmúltig az anya személye általában könnyebben volt eldönthető, mint az apa kiléte. Hogy dogma -e az anya vallás “öröklése”? Nem mondanám dogmának, annál kevésbé, mert szerintem a zsidó vallásban történelmi okok miatt(ti. a papság működésének i.sz. 70-től mindmáig tartó “átmeneti” szünetelése) kevés dogma van. Megjegyzem, hogy az un. progresszív (vagy refom) zsidó vallási közösségek egy része akár az anyai, akár az apai leszármazást elfogadja.
  És természetesen bármelyik zsidó vallási irányzat zsidónak tekinti (származásától, korábbi vallásától függetlenül) azt, aki a zsidó vallásba érvényesen betért.

 • Dubois:
  “Sajnos a magyar történelem már eddig is sok koncepciózus hazugságot hordozott a hátán, de akkora és égbekiáltóan koholt valótlanságot még soha nem produkált mint,hogy a régészetileg feltárt Petőfi csontváz egy nő csontváza lett volna.”

  Kedves Dubois, természetesen mindenki, abban a konteoban hisz,
  amiben akar. Én magam egyelőre teljesen egyértelműen elfogadom a
  MTA bizottságának – az US Fegyveres Erők Patológiai Intézete DNS-azonosító laboratóriumának, valamint a Pennsylvániai Állami Egyetem háromszori vizsgálatával alátámasztott – véleményét, miszerint a Morvai-expedicó által kiásott csontmaradványok nőtől származnak.
  A konteo többi “gyanuja”, pl. a Petőfi szellemétől ma is rettegő gonosz Habsburgok, vagy az MTA illetékesei, stb. kicseréltették a csontmaradványokat, meg hasonlók, számomra irrelevánsak.
  Engem a dolog a továbbiakban a legkevésbé sem érdekel (olyan túlontúl eddig se érdekelt), mindenki higyjen azt, ami éppen a kedvére van. Én például most azt hiszem, hogy mindjárt lefekszem aludni.

 • Geyza:
  “Most vitába kő hogy szájjak Veled.”

  Kőne, de így nem fog sikerülni.
  Én ugyanis a “zsidó” halachikus (zsidó vallásjogi) definiciójától szóltam, ami alapvetően egyetlen, elég rövid összetett mondat.

  Ettől a vallásjogi definiciótól teljesen független a “zsidó”-nak
  “a német vér és becsület védelméről” szóló 1935 évi náci törvényi definició, ahogyan például az 1938-1941 között – a németországinál jóval szigorúbb – magyarországi törvényi “zsidó” definiciók is.

  Végezetül úgy a halachikus definiciótól, mint a hitleri német és a Horthy-korszak magyar zsidótörvényeitől is teljesen független a Izrael Állam 1950-ben hozott, azóta többször módosított Chok Hásvut, a Visszatérési törvény.

  Az említett törvényi definiciók alapjaikban különböznek egymástól, akár azt is mondhatnánk, hogy semmi közük egymáshoz.
  Melyikről óhajtanál vitázni?

 • Dubois
  2019 november 22
  6:54 de.
  szeretném felhívni figyelmedet arra a tudományos tényre mely több ezer éves múltra tekint vissza: az “aesthetica” úgy kezeli a kész (befejezett, vagy abbahagyott) műveket, mint önálló entitást amelynek nincs köze az alkotóhoz (mindez visszanyúlik a barlangrajzok (ezek azért, mert -talán- a legrégebbiek ebben a témában: sohasem fogjuk megtudni az alkotó identitását, de a szociális környezetét és természeti környezetét a tudományok más gazatai vidáman frissen fel tudják és tudták tárni)

  ezért -számomra- semmiféle jelentősége nincs Petőfi mellbőségének, magasságának, alacsonyságának, mert a művei (ha azok valóban egy adott személy művei??? SIC) mindent vagy még annál többet is elmondanak az alkotóról

  szeretem a zenei példákat mert sokan mint Paff a Bűvös Sárkány állnak -mondjuk- Beethoven OP 31-es szonátái előtt, vagy akármelyik műve előtt (és ez minden zenei műalkotásra vonatkozik… aki nem tud pirézül az ne beszéljen pirézül… azaz a zenének van egy “nyelve” amely megtanulható és a tudomány jelenlegi kutatásai már az emberi tudat és annak “mozgásait” is képesek fizikai valóságukban mint bizonyos “delejes” hullámokat és kisüléseket…)

  ezért -ismétlem- jelentősége nulla a Petőfi lábszagának és lábméretének a műveihez

  bruhahahaha
  a többi más tudomány (investigatív, kriminalisztikai kutatás tárgya és lehet érdekes) de aesthetica-i szempontból semmi

 • UI. Dubois 6:54 hez:

  Mindaz a tényhamisítási szándék, amely
  a >barguzini Petőfi-történet< iránt
  sűrítve megnyilvánul(t), s amely az
  igazság* iránt mesterséges ellenszen-
  vet keltve ma is hat, ugyanannak,e
  cikk címében is megbúvó, hamis magyar-
  ság tudatot a közvélekedésbe plántá-
  ló,ékírásos, nemezsapkás, mongoloid
  harcsabajszú és hátranyilazó ómagyar
  pusztai neoromantikának új utat törő
  szélsőjobbos mozgalomnak a szerves eleme.
  ˙

  .

  *A történelmi, archeológiai stb. tudományos igazságot cáfoló.

 • Dubois
  12, 38

  Lássuk be, az a sok “igéret” – “holttestén át száguldó, fúvó paripákkal”, meg a”villámcsapta fa”, csak nehogy “ágyban párnák közt”,stb – amellyel a . l á n g l e l k ű . k ö l t ő . képes volt lángra-gyújtani a magyar lelkeket, azok számára akik ezeket szimbólumokat 100%-nak kezelik, ezzel a barguzini igazsággal, hogy ő is csak egy ember volt, és képes volt fogságba esni, /pláne a ruszkiknak/, meg új életet kezdeni, hát ez bődületes csalódást okoz…
  Pedig, hát oly ígéretes volt, hogy a végeláthatatlan “szláv tengeren” egy szerb mészárosmester és egy szlovák anya gyermeke mennyire – sőt még annál is jobban – magyar tudott lenni, és akkor mégis “elviteti” magát a messzi Bajkál partjára, ahol vér szerinti ősei cirill írását követve oroszul beszél, ír és olvas, és még a sírjára is úgy, cirillel vésik föl az ő eredeti szerb nevét, hogy Alexander Petrovics: Na Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !

  Víg-aszszó:

  Valószínű, hogy költőnket a Barguzin-környéki Ulanude, meg a többi eredetileg mongol településeken nemcsak az orosz költészet foglalkoztatta, de száműzetésében – amit akár egy időutazásnak is felfoghatunk – még békésen tanulmányozhatta a szintén pusztai mongolok jurtás, lovas, nemezcsákós és kumiszivós,stb. tehát az ottani lakosság gyanúsan magyaros életmódját is… 🙂

  DobriGyeny !

 • Orsós Elemér,
  A kérdésed jogos,de ez a törvény jóval előbb született.
  Még valami:Aki csak apai ágról zsidó,annak van “zsidó beütése”,
  de ő maga csak anyai ághoz tartozhat.Ez pontosan ellentétes az iszlámmal.A zsidóságból kilopott vallások elsősorban csak vallások,melyek szeretnének a zsidó vallás leváltói lenni.Ezért van leírva elég kemény szavakkal a Tórában,hogy egyetlen oda leírt betűt sem szabad megváltoztatni A zsidó az vallás és NÉP. Azt hiszem nem kell elmagyarázni azt,hogy nincs katolikus, református, bicsérdista,evangélikus vagy akár buddhista NÉP.Egy nép az akinek közös múltja,közös nyelve,közös vallása van, bárhol is él a világon.Nem akarok kitérni egyéb dolgokra,mert nem szándékozok aljas,idióta, mindenhova bepofátlankodókkal szóba állni.Olyannal,aki pl. már ebbe a beszélgetésbe is próbált bele kotyogni,mélyre landolva,teljes tudatlansággal és mocskolódását Kővendéghez címezte.
  Üdv:Gy.

 • gyuri10
  írja:

  “…Aki csak apai ágról zsidó,annak van “zsidó beütése”,
  de ő maga csak anyai ághoz tartozhat…”

  Ezek szerint a zsidó (nép, vallás, stb) faji- ill.
  vérségi-alapon determinált? Másként: fajvédő?

 • Bocs mindenkitől Petőfi ügyben: nekem édesmindegy, hogy élt-e még Barguzinban néhány nyugalmas évet, vagy ott esett el ő, a segesvári harc mezején. Bár költészete nekem nem elsőszámú kedvencem, de vitathatatlan: alapjaiban újította meg a magyar líra nyelvét: a romantika kellemkedéseiből a magyar népi költészetre építve. Ez volt a forradalmi tette: főként, ha tudjuk, hogy a Magyar Királyságban 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv.
  “Elhull a virág, eliramlik az élet” – írta, és a Szeptember végén lüktető jambusaiban bebizonyította: a “gyenge” magyar nyelv igenis képes árnyalt, érzelemgazdag kifejezésre. Nemcsak jobbágyok panaszos nyekergése. Egy öntudatra éledő nemzet jókedve is, aki meglátja “odabe egy szép leány van”. Arany tökélyre vitte, elegánsra csiszolta ezt a nyelvet. Ami – lássuk be, – aranykalitkánkká vált. Gyönyörűséges, szépséges – de kalitka. Soha a büdös életben nem fogom megérteni, hogy a 100 éve a Monarchia határain kívülre szorult magyar nyelvűek miért nem örülnek a kétnyelvűség előnyeinek? Én vért izzadok, mire fölfogom a prepozíciók jelentőségét – mivel a magyar alapjában a toldalékokkal operál. A román meg? Azt hallja az ember, hogy nem latin – dacára az ott nyomatott dákoromán elméletnek. Hivatalosan a retoromán nyelvcsaládhoz tartozik. Vajon van ennek a családnak másik tagja is? Amikor én tanultam,egy európai állam hivatalos nyelvei között szerepelt a retoromán: Svájcéban a német, a francia és az olasz mellett.
  Más a helyzet a szlovákkal. Mivel évekig oroszul tanítottak – ja, kellett tanulnom, de én marha, örömmel ismerkedtem ezzel a nyelvvel is. (Köszönhetően nyilván Sas Mária néninek orosztanárnőmnek is.) Nem zavart a cirill írásmód, sőt: kislánykori naplómat így nem kellett rejtegetnem a szüleim előtt: magyarul írtam, de cirill betúkkel.
  Az orosz szintén nagyon szép nyelv – nemcsak Puskin vagy Turgenyev nyelve, hanem a mindennapi is. A szintén szláv szlovák az orosznál szétfolyóbb, kényelmesebb, lassúbb.
  Nyelvében él a nemzet – mondta Széchenyi. Igaza volt – a XIX. és a XX. század első felében.
  De ma más a helyzet. Az egyes nemzetek a teljesítményük alapján léteznek, és ennek kiváló mutatója a nyelv. Kedvenc példám: ha a hatvanas években a rigid szovjet rendszer nem veti maga alá az akkor még versenyképes szovjet tudományt, lehet, hogy ma nem PC-nek (Personal Computernek)hívnánk a személyi számítógépet,hanem LSZM-nek. Esetleg SzSz-nek(CC), ha pl. Neumann Jánosnak itthon lett volna módja kifejteni elméletét, amihez kreatív hardveresek is lettek volna – már persze, ha az egymást követő kormányzatok szeme előtt nem a kutatás “nyereségessége” lebegett volna, és nem nyomják a kutatás, a tudomány szabadságát a kormányzati hatalom alá. Mint a maiak. Akik a magyarság teljesítményét minden erővel akadályozzák,már űzik, üldözik is -, hogy a maguk “magyarságteljesítménye” fényesebb legyen.
  Menjenek a … turulba.

 • gyuri10
  2019 november 22
  12:16 du.

  hát ez borzasztó, és mi van az összes többi népekkel (60000 + év alatt),

  mondjuk Karthago népe: carthaginem esse delendam és meg is valósult sóval is behintették te még nem vagy -eléggé- besózva

  hahahahaha

  pedig még olyan is volt, hogy: Hannibal ante portas

  neked mid van ebben a kérdésben?

 • Rodeo 22/10:23

  Nem fogod elhinni, pedig nekem esztétikai és irodalomelméleti vonatkozásban ugyanez a véleményem, azonban itt más, itt történelemhamisítás hever az asztalon, ill. már nem is mert lesöpörték onnan is…

  Igen, mint azt föntebb is említettem, tudom hogy bár Galileit elhallgattatták azóta a csecsemő is biztos benne, hogy a föld forog. Petőfinél viszont már az is történelemhamisítás volt, amikor a Horthy rendszer megpróbálta őt kisajátítani, mint ahogy a jobbágyfelszabadító 1848-49-ből is pont a földbirtokosok faragtak czifra nemzethy kopjafát. Petőfi amúgy “a vörös zászlóival és világszabadságával” bár zavarbaejtő volt számukra, mégse röstelték az “itt a anyilam” szerzőjét magukénak hazudni.

  Amúgy meg, jogosan kedvenc vesszőparipádból, a zenéből vett, de mégis politikai példa – amit nem tekintesz annak, gondolván, hogy a művészet az csak az olymposzi istenek dolga. Tehát amikor Beethoven a III.szimfóniánál dühösen átfirkálta* rajta az önmagát megkoronázó Napoleon nevét, mint a neki ajánlott mű eredeti címét és átírta Eorica-ra. Úgy látszik, a hatalmas zeneköltő géniusznál is, aki Napoleonban a forradalmárt csodálta, e tettére felismerve benne a diktátort, betelt a pohár…
  Amúgy, Petőfinek is minden x-edik műve bírt politikai tartalommal, sokszor még a leglíraibb ódái is…

  Üdvözlettel: Đ

  * Még a papír is kiszakadt…

 • Kővendég,
  ez egy furcsa kérdés volt.Nem azt kell kérdezni,hogy miről,hanem mivel óhajtana Veled vitázni?Ahhoz azért valamelyes tudás és ész is kellene.A szájtépés és mások ócsárlása nem elégséges.Egy senki kívülállóval beszélgethetsz baromságokról,ami tudtommal nem a Te asztalodon van.A többiben egyetértek.

 • Ferenct:
  Ezek szerint a zsidó (nép, vallás, stb) faji- ill.
  vérségi-alapon determinált? Másként: fajvédő?

  Nagyon jól látja, a tudomány mai állása szerint nemcsak a zsidó nép, hanem az egész emberiség határozottan faji alapon determinált; csak és kizárólag a homo sapiens fajhoz tartozó populációk és egyedek alkotják. A “fajvédelem” jelenleg sajnos nemigen létezik, bár talán nem ártana védeni úgy a homo sapiens fajt, mint az élővilág néhány más faját is.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.