Orbán játszhatja a sértettet, legfeljebb majd senkit nem érdekel

2019 december 18 3:26 du.26 hozzászólás

Az ostromlott erődben élő, mindig csak magukra utalt, a Nyugatra hiába váró közép-európai népek virágzó jövőjének Orbán Viktor által előadott vízióját elemezte Lakner Zoltán politológus. Az apropó a magyar miniszterelnök temesvári beszéde volt, amelyben az elemző szerint Orbán Viktor olyan, magyar főszerepléssel megvalósítandó, közös gazdasági terveket fogalmazott meg, amelyek hangzatosak, de nem biztos, hogy bárkit is igazán érdekelni fog a szomszédos országok vezetői közül.

A klasszikus magyar sérelmi politizálás is hangsúlyt kapott Orbán Viktor miniszterelnök temesvári beszédében, aminek mindig az az érdessége, hogy kormányfői szintre emelten jelenik meg a magyar közéletben – mondta Lakner Zoltán politológus. A közép-európai népeknek tulajdonított sérelmek most az EU-ban meghatározó erejűnek képzelt gazdasági régió víziója kapcsán kerültek elő Orbán szónoklatában, amit a romániai forradalom harmincéves évfordulójára mondott. Ez nem csoda, mert mint Lakner megjegyezte, látható, hogy Orbán egész politikája az ostromlott erőd szindrómára épül, aminek minden megnyilvánulásában meghatározó szerepe van.

Mit kezdjünk a Nyugat-Európából jelentkező munkavállalókkal?

A miniszterelnök ezúttal összekötötte a múltban elszenvedett közös közép-európai sorsot az együtt épített jövő gondolatával, amelyben közvetve a magyar szerepvállalás jelentőségét is hangsúlyozta.

Mint mondta, Közép-Európa népei mindig is tudták, hogy a szabadságot sohasem fogják megkapni ajándékként a nagyhatalmaktól. Ha a nyugatiakra vártak volna, még mindig szovjet csapatok megszállása alatt élnének. Most pedig eljött az idő, hogy Európa másodvonalából előrelépjenek, mert nagyszerű esélyei vannak arra, hogy összefogva felépítsenek egy új Közép-Európát.

„Olyan Közép-Európát, amely nemcsak beszállítója a nyugat-európai gazdaságoknak, hanem a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége is. Ahol a városainkat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkásaink, és ahol az okoz majd fejtörést, hogy mit kezdjünk a Nyugat-Európából jelentkező munkavállalókkal.”
Együtt dübörög egér és elefánt

Lakner Zoltán emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor régóta hangoztatott terve egy komplex közép-európai gazdasági térség kialakítása, és mantraszerűen ismételgeti, hogy a V4 országok már most is az Európai Unió gazdasági növekedésének motorját jelentik – ráadásul nagyobb a kereskedelmi forgalmuk Németországgal, mint például Franciaországnak. Nem mindegy azonban, hogy egy ország gazdaságának milyen a mérete, a viszonylag magas növekedés ugyanis egy kisebb állam esetében sokkal kevesebbet jelent, mint egy akár recesszió közeli német gazdaság fél százalékos pluszteljesítménye, és persze az sem mindegy, hogy két ország kereskedelme miből áll – tette hozzá a politológus.

Lakner, 2012-ből is emlékszik olyan Orbán-nyilatkozatra, amelyben a magyar kormányfő varsói kollégájával, Donald Tusk, akkori lengyel miniszterelnökkel találkozva a közép-európai térség erejéről beszélt. Az elemző szerint ez azért volt különösen megmosolyogtató, mert Magyarországon akkor épp recesszió volt, és olybá tűnt, az ember az egér és az elefánt közös hídon dübörgésének jelenetét látja.

Fontos az js, hogy Közép-Európa országai különböző pozíciójú államok. Szlovákia az eurózóna tagja, Lengyelország önmagában egy közel 40 milliós regionális hatalom, Csehország, vagy akár a nem V4-es, de a térséghez sorolható Szlovénia történelmileg sokkal inkább kapcsolódik a nyugati gazdaságokhoz – tette hozzá.

Ez nem úgy működik

Persze van visegrádi együttműködés az EU-n belül, de ez inkább blokkoló hatalmat jelent, amikor menekültügyi kérdésekben vagy a jogállamiságot számon kérő kritikák, illetve az uniós támogatások esetleges csökkentése ellen lépnek fel. Nem látszik azonban, hogy ebből miként lenne állandó, közös érdekérvényesítés más ügyekben. Azt persze egyik sem ellenzi, hogy mondjuk szorosabb, jobb minőségű közlekedési kapcsolatok legyenek a négy ország között, de hogy ez egy közösen vallott, kifejezetten egy közép-európai régiós gazdasági térség kiépítése szempontjából értelmezhető cél lenne, azt nehéz lekövetni más országok vezetőnek a nyilatkozataiban – mondta Lakner.

A szóban forgó országok közti viszonyok, mint más uniós tagállamok esetében is, azonban nem úgy működnek, ahogy az Orbán Viktor szónoklataiban megjelenik. Taktikai és stratégiai szövetségek természetesen fennállnak, tehát vannak ügyek, amelyekben ezek országok együtt tudnak működni, más ügyekben meg másokkal fognak együttműködni. Le lehet ezt önteni éppenséggel sérelmi politikai mázzal is, de ez senkit nem fog érdekelni, ha egy kormányfő vagy államfő a tárgyalóasztalnál felismeri, hogy neki más érdeke van – hangsúlyozta a politológus.

Interjú Lakner Zoltánnal

Forrás: Klubrádió

26 hozzászólás

  • mint az már tudható a brexit az a netuggykik trójai falova, és mióta a BOJO győzött már nem is érdekli a brexit csakis az antiszemétizmus és az ellene folytatható szélmalomharc, az O1G az egy selejtes másolata a BOJO nak és a BOJO hoz hasonló bőregereknek ami a kapitálistapistaság eklatánsos megvalósulása eszinemeszinemkapmást alapon műxik és néhányan (O1G is) kurva gazdagok lesznek tőle

    a többi rablómese

    azt nem értem, hogy a román állam miért nem bassza ki O1G-t és csipicsupi bandáját mint macskát szarni Temesvárról is

    bruhahaha

    a cikk többi része a semmi körüljárása egyre szűkölőbb körökben

  • Hallottam erről a legújabb parasztvakításról, amit hívei lelkesülten fogadnak. Holott szerintem csak arról van szó, mivel európai uniós ambíciói csúfos vereséget szenvedtek a legutóbbi EP választásokon, új homokozót kellett találnia. (Elég sokáig tartott.)
    Engem kicsit emlékeztet ez az anekdotabeli politikai tiszt erőlködésére, aki a Szovjetunió nagyságát dícsérvén így beszélt: Ma még csak a Föld egyhatodán van a hatalmas Szovjetunió, de lesz még ez egytized, vagy akár egyhuszad is!
    Azért arra kíváncsi leszek, amikor egyeztet a Slovenska Maticával, a lengyel PiS-sel, meg a román nacionalistákkal a magyar szupremációról. Mert nem is annyira burkoltan, erről lenne szó: vagyis az ő személyes vezérségéről.
    Ugyanakkor nem veszélytelen ez krakéler bugrisság a magyarság számára, éljenek akár határon belül, akár határon túl.

  • Bocs, még egy. Nagyon utálom ezt a vacak közhellyé koptatott egér-elefánt összevetést. Mégpedig azért, mert mindkettő állat, több hasonlósággal, mint különbözőséggel, és mindkettőnek megvan a helye a természet rendjében. Az Európai Unió alapelvei meg pont azt mondják ki: az egér és az elefánt egyenjogú – a nagytestűnek nincs joga eltaposni a kicsit, a kicsinek meg nincs joga a nagytestűt az ormányán felszaladva szétrohasztani. Mindkettőre szükség van, pont a különbözőségük miatt.
    A gyakorlati megvalósítás persze még döcögős – emberöltők kellhetnek ahhoz, hogy belássuk: a világ az elefántokkal, egerekkel kerek. De addig már eljutottunk, hogy az elefánt (multicég) legalább szégyelli magát, ha rálép az egér (pl. környezetszennyezés) lábára, sőt konkrét veszteségeket szenved, ha az egér cincogására felfigyelve sokan bojkottálják az árujukat.
    Nincs ez másképp az egér-elefánt nemzetek ügyében sem. Nincs okom szégyellni a magyarságomat pusztán amiatt, hogy kevesebben tartozunk e körhöz, mint mondjuk az angolszászok elefántcsordája.

  • V4-ek? Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország …

    A realitás: a lengyelek csak 1918-tól léteznek egységes önálló állam és országként, amit aztán a Szovjetunió és Németország 1939-ben egymás között fölosztott. Túlzás a nagy lengyel-magyar barátság, a lengyelek mindig a szabadságukért harcoltak, vérükben a függetlenségi vágy, nem viselnék el Orbán okoskodásait.

    A csehek sose haverkodtak a magyarokkal, Toldi Miklós is cseh legényt passzírozott a földbe, a monarchia idejében is az osztrákokhoz tartoztak, nem voltak része a Magyar Királyság 64 vármegyéjének.

    A szlovákok? Na a tótok köpnek ránk, sose felejtik alávetettségüket nagy-Magyarországtól, az északi vármegyék lakosai nem felejtik ma se azt az időszakot. Nem hiszed? Hagyd magyar rendszámos autódat őrizetlenül a volt „Trencsén vármegye” Zsolna (Žilina) városának mondjuk a Horný Val utcai parkolójában. 😀

    Orbán pattog, mint fing a gatyában, rajta röhög a világ, sajnos miatta a válaszpolgárokat se tartják sokra (minek választják maguknak?), a magyarok ma semmit se bírnak felmutatni, csak az épületeiket, amiket építettek 1880-1910 között.

    Neked nem kínos ezt nézni-hallgatni?:
    http://www.youtube.com/watch?v=XLgTZpfBp0s

    (amúgy a kunokról beszél, akiknek nincs önkormányzatuk)

  • Nehezen tudom elkepzelni, h o1g sromanjai epitenék dupla áron a lengyel-magyar-boszniai É-D autopályákat, vagy Romániából a Fekete-tengertől Kecskemétig , h ebbe belemennének K-Európa érintett államai!
    O1g sem viselné el, ha Moon egy másik diktátor építene autópályát, nem ő , és a pénzeket más lopná el!

  • Jó, tudom, a kecskeszar pattog a deszkán, de ez most egy rendhagyó szólás, mert Orbán nemzetközi súlya lepkefingnyi, és mégis ugra-bugrál. Pedig nemrég ő mondta : „nix ugribugri”, – de ezt nem saját magára értette.

    (amúgy ismered az utóbbi szólás eredetét? A legenda szerint az egyik Hungarocamion-ostól eredeztetik, aki a Kádár-rendszerben fuvarozott nemzetközi útvonalakon, s egyik külföldi pihenője alatt a szexuális örömök mellett beszerzett magának alacsony termetű bogarakat is. Egy osztrák patikába bement gyógyszerért, de hiányos nyelvtudása miatt a patikus bolhaport ajánlott bajára, mire a kamionosunk fejét rázva mondta: Nicht ugri-bugri, hanem langsam spazieren! )

  • A Kossuth tér és az Alkotmány utca torkolatában . é p ü l . már – illetve a földbe vájódik egy emiatt is negatív hangvételű, belülről fekete márvány borítású, egy háborús bunker-lejárathoz hasonlatos emlékmű, falain több-ezer, közte a ma a Visegrádi Négyekhez (= V4) területén élő városok és falvak nevével, vagyis azokkal „nosztalgiázva”…

    Nagyon, de nagyon(!) kíváncsi lennék, hallottak e Orbanini V-4-es szövetségesei 😀 e földbevájt botránykőről, amely váratlan ajándékot jövőre, a párizsi békék századik évfordulóján a Vezér személyesen szándékszik átadni szomszédainknak, mégpedig az Országház tőszomszédságában. Az is érdekelne, hogy ha tudnak róla, mit is szólnak hozzá …

  • ˙

    Javítás: „…amely váratlan >é s . k é r e t l e n< ajándékot…"

  • Talalom 2:07

    Sőt! Jó lesz, ha mint idősb rokont inkább az elefánt tiszteli az egeret.
    Tudniillik ők csak törzsileg távoli rokonai egymásnak. Ugyanis az evolúció nagy fordulópontján, amikor a dinoszauruszok és más nagytestű állatok egy földi kataklizma, azaz egy óriási vulkánkitörés okozta világégés és mindent beborító pora és felhőzete okozta vulkáni tél következtében, történelmi mércével, egy pillanat alatt kipusztultak. Csak a föld alatt lakozó kistestű állatok, köztük az egérszerű emlősök élték azt túl, és védték meg az emlős lét becsületét, amikor az ezt követő évszázad-milliók során átadogatott génjeikkel lassan, de akár már elefántokká is fejlesztették a korábban sem fejletlen organizmusú, pici testüket, melynek egyes szervei nagyjából ugyanazzal a „feladattal” átörökölten megtalálhatóak még az elefántban, a vízilóban, stb. de még az emberben is…

    Na most megjegyzem, azért ettől még az elefánt-egér hasonlat nagyon is beillik a legszellemesebb politikai metaforák világába. Én a Margithidas változatát „csípem” a legjobban, mert az olyan jól döng… bár az evolúció hál’isten’ nem áldott meg csőrrel.., de ugyancsak szeretem a szintén örökérvényű, táncos, ill. lábralépéses változatot is… 🙂

    Üdv!

  • UI

    Nagy és kis nemzetek (országok) összehasonlítása viszont tényleg helytelen és téves hozzáállás. Ebben igazad van.

    Vegyük a csak a gyarmatosító, úgymond kis népeket. Belgák, hollandok. De ebben az értelemben az angolok, a franciák és spanyolok is kicsik ahhoz képest, hogy mekkora területeket kapcsoltak a gyarmatbirodalmukhoz a planéta túlsó végeiből… 🙂

  • Bocs’ még egy Sőt.

    Az elefánt nagyságánál fogva relatíve sokkal lassúbb az pinduri egérnél, amit a szívverésük ritmusa is igazol… 🙂

  • Dúl róla a vita, erről zeng az egyik szabad és független betelefonálós magyar rádió, immár 10 éve változatlan a legkisebb nyugdíj összege (havi 28500Ft = 86€). Állítólag havi 28500 forinttól kevesebbet 17 ezren kapnak … de ők magyar időarányos résznyugdíjasok, vagyis a nyugdíjuk többi részét külföldi nyugdíjban kapják. Valóságban és kizárólag csak magyar nyugdíjat kapva, mindössze 5-6 ezer fő közötti könyvelhet el magának havi 28500 forintot.

    Hallgatom a betelefonáló sok siránkozó kisnyugdíjast, hogy mennyire kevés nyugdíjból kell megélnie. Emlékszem, egyszer még Kóbor János (Omega-zenekar frontembere) is megemlítette, hogy a havi nyugdíja nem elég egy teli tankoláshoz a Mercedesébe. (a nagy suskát a szerzői jogdíjakból kapja, ebből fizeti a balatoni vitorláskikötő egyik helyét az ott parkoló hajójának)

    A betelefonálók egyike se árulja ám el, hogy milyen iskolákat végeztek, milyen munkakörökben és mennyi bejelentett ideig végezték azt a munkát, aminek végeredményeként csak alacsony összegben lehetett részükre állami nyugdíjat megállapítani. El lehet képzelni, hogy mennyi nyugdíja lehet egy 40 éven át segédmunkát végzőnek, és mennyi egy építészmérnöknek.

    De azokat már nem is említem, akik aktív korukban még a Tescoban vásárolt élelmiszert is költségként számolták el, aztán a vállalkozásukban magukat minimálbérre jelentették be, hogy a lehető legkevesebbet fizessék az egészségbiztosítási és nyugdíjpénztárakba, amiket mára a pártállam összevont.

  • Drizari, ne sokat elmélkedj azon a nyugdíjon. Én 40 év munkaviszony után – amelyeért diplomásként egy és ugyanazon helyen (leszámítva az első „kötelező” munkahelyet) a tudományban dolgoztam meg, manapság éppen pontosan az átlagos nyugdíj alatt vagyok egy cseppecskével. Persze ebbe női mivoltom is beleszámít, a fiúk magasabb fizetéssel csinálták ugyanazt, mint tugggggyuk…

  • Cukihara! Írtam erről már áprilisban. Itt:
    http://kanadaihirlap.com/2019/04/16/nekem-nem-faj-trianon/
    (A képen még a látványterv van.)
    Azóta is minden lehető helyen ordítok e perverz disznóság ellen, amivel kolumbáriumba zárnák az élő magyarok is lakta városokat, falvakat, pár siránkozó, beszari magyar miatt, akiknek a hátán cinikus nemzettemetkezési vállalkozók gazdagodnak. Visszhang egyelőre alig valami.

  • Drizari!
    Lehet a vállalkozokat fikázni, de korábban és ma főleg ők tartják el az inaktivakat es az állami hivatalnokokat. Ők csengetik be az adokat, jarulekokat, az állami hivatalnokok (közalkalmazottak, koztisztviselők, de az állami cegek alkalmazottjai is! Buszsofőrök, mozdonyvezetők, ápolók , orvosok, bírók, tanárok,…. csak papiron átkonyveléssel.
    Voltak vállalkozok, akik sporoltak ezen is, ahogy tudtak, meg balekok is, akik a maximumot fizették félelemből! Minden félét láttam. Ez a gyávább konyvelokon is mulott!

    A vállalkozok nagyresze is utolso 5-10 evukben mar horror járulekokat fizettek be, pont azert, hogy legyen elfogadhato nyugdijuk!
    Hogy lehet az, hogy ma vannak olyanok, akik 2millios nyugdijat kapnak havonta?
    Milyen korrupt elszámolással jon az ki?

    En mindig megkerdezem, hogy ki akar azert tobb adot fizetni, hogy o1g meg stadiont epitgessen, a gerinctelen seggnyaloi luxusautot kapjanak, amiket mi tankolunk, szervizelunk nekik, a rokonaiknak is az ingyen utazgatását finanszirozzuk?!
    Ha szigoru elszamolassal korrekt modon gazdalkodnának, nem szornak el, nem sikkasztanak el a nehezen befizetett adoforintjainkat -ahogy Ny-Europaban -, akkor nagyobb lenne a hajlandosag erkolcsi alapon is az adofizetesre!

  • Málnaszőr!

    A dinokihalas 65millio eve nem vulkankitores, hanem a szteroid-becsapodas miatt volt, ahogy a K-német sportoloknál is!
    Az elefant pedig messze nem a legnagyobb emlos volt, mert a mezozoikumban többszörösen nagyobbak voltak a zemlosokk!
    De meg késobb a mamutok is!
    (Apropo! Szibériaban a vilaghaboru alatt keszult felvetel elo mamutrol! Nehez elhinni, de nem lehetetlen!
    Kulonben a ma élo kékbálna az ismert legnagyobb állat, ami valaha élt a Foldon! Persze o1g után!
    Ma, amikor a 25 meteres medenceben uszkaltam, elgondolkodva néztem, hogy egy termetesebb kekbalna feje es farka kilogna belole! De ugysem látnám, mert a medencebol tobbmeterre kiemelkedo hata eltakarná!
    Neha leirtak oriásra novo fogascetet is, pl. Mobidic, ami szinten meghaladta a 30 meteres hosszt! Azok általaban max 25ig nonek a kb. 100 evuk alatt!
    Az ősi 30 cmes emlosok kulonben kedvelt taplalekallataik voltak a kistestű ragadozo dinoknak. Csóri köbükieink alig élték túl! Ők voltak a taplalekpiramis alján!

  • A nemhivjuk azt a meteort, akkor a legjobb esetben is csak az utcan setaltatnának minket pórázon a velociraptor gazdáink, es kisállatkereskedésekból vennek nekunk a takarmányunkat!
    Gondoljunk bele, ahogy mi tenyesztettuk es szaporitottuk a szélsőséges kinézetű es tulajdonságu kutyáinkat, a szerint kereszteznenek, pároztatnának minket!
    Dándog, kuvasz, pitbull, foxi, tacsko, chivauva!
    Emberben ezek megfelelőjét hogy lehetne beazonosítani?
    Lennének 50cmes törpék, 2,5-3 meteres óriások, hipersúmózók és csontvázalkatúak. Ketrecharcos izomagyúak, ….
    Ha megunnanak, vinnének a sintertelepre elaltatni!
    A kinai raptorok pedig nyársonsütve ennének minket, es levesben főve bambuszpálcikával.
    Talán lenne rezervátumunk is cromagnoni oseinkkel….

  • málnaszőr
    2019 december 20
    5:06 de.

    ” Apu hod med be ad a nadelefánt ad ojoszlán bajlangjába? „

  • O1G666,

    márpedig nagyon leszarom a magukat minimálbérre bejelentő vállalkozók kisnyugdíját, annyit kapnak, amennyivel aktív korukban hozzájárultak a közös nyugdíjkasszához.

    Ami meg a 2 milliós nyugdíjakat illeti, a havi bérükből ennek megfelelő mértékkel járultak hozzá a nyugdíjkasszához.

    Az állami nyugdíjak kiszámítása a bejelentett és igazolt szolgálati idő hossza, valamint a befizetett járulékok mértéke után kiszámított, és 1988-tól nyilvántartott, valorizációs szorzóval évenként korrigált átlagkereset után adják. Tehát a 2 milliós nyugdíjas magas beosztású, magas fizetésű valaki, aki ennek megfelelően fizette a nyugdíjjárulékot és a munkaadója a milliós fizetése után a további járulékot, amik együttesen bekerültek a közös nyugdíjkasszába, amiből kifizették az akkori nyugdíjakat.

    Úgyhogy még a Tescós élelmiszerszámlát (adó-alapcsökkentő) költségnek elszámoló és maga után csak minimálbér után befizető, jelenleg kisnyugdíjas fogja be a száját! 🙂

  • O1G666, dec20. 9:08 du
    „Talán lenne rezervátumunk is cromagnoni őseinkkel….”
    Csak a Szovjet vezetőség hibájából nem lett az Etelközben 1945-ben

  • O1G666:
    „Lehet a vállalkozokat fikázni, de korábban és ma főleg ők tartják el az inaktivakat es az állami hivatalnokokat. Ők csengetik be az adokat, jarulekokat”

    „Egy olvasgató munkás kérdései

    Ki építette Thébát, hét kapujával?
    A könyvekben csak a királyok neveit találjuk.
    Talán a királyok cipeltek oda minden kődarabot?
    S a többször lerombolt Babylont

    ki építette fel annyiszor?
    A tündökletes Lima melyik házaiban laktak a kőmüvesek?
    S esténként hova mentek a Kínai faltól aludni a malterozók?
    A hatalmas Róma tele van diadalkapuval. Ki emelte?

    Kiken diadalmaskodtak a császárok?
    A nagyhírű Bizánc lakói mind palotákban aludtak?
    A mondák szigetén, Atlantiszban is egyre
    rabszolgáikat hívták bőgve az éjben a vízbefulók.

    Nagy Sándor ifjan elérte, legyőzte India földjét.
    Ő egyedül?
    Cézár leverte a gallokat.
    És nem volt vele ott legalább a szakácsa?

    Spanyolországi Fülöp zokogott hajóhada pusztulásán.
    És más senki nem zokogott?
    Második Frigyes a hétéves háború hőse.
    Más nem volt e háború hőse?
    Ahány oldal, annyi győzelem,

    és annyi nagy lakoma. De kik voltak a kukták?
    Sose látott nagy egyéniségek – évtizedenként.
    De ki fizette költségeiket?
    Ahány az adat, annyi a kérdés.”

    (Bertolt Brecht)

  • O1g666

    Má’bocsika, de én nem írtam „kataklizma-kori elefántokról”, de mammutokról se, mert azok a dinoszuruszoknál jóval később, ill. „azok hamvain” fejlődtek ki, tekintettel éppen az említett katasztrófa által a „számukra” szabaddá tett evolúciós útra… – talán egérből, talán nünükéből, de nincs kizárva az sem, hogy aranyhörcsögből…

    Egy a lényeg, hogy aprótermetű emlős vótt, amely a föld alatt átvészelve az igenis vulkánikus(!) telet, a dínók és más nagy hüllők kipusztulása által az emlősök további evolúciójához adott újabb zöldutat a természetfelelős…. 🙂

    Másfelől, jómagam is szándékosan nem írtam a vízi emlősök, köztük az ilyen óriások evolúciójáról, amelyek a víz alatt nyilvánvalóan és jórészük elkerülte a biológiai, de az egyben földtörténeti origónak is betudható, szárazföldi [asszem’Jura kor végi] dínó-genocídiumot.

    A legutóbbi kutatások szerint, a globális „vulkáni telet” akkor a Mexikói öböl, a mai Yucatán félszigettől átkarolt talán szárazföldi felületén történt extra méretű aszteroida-becsapódás kiváltotta szuper-vulkán kitörés okozta. Ennek ugyanis a több milliárd tonnányi vulkáni hamu lerakódását azonos földtörténeti rétegmélységekben határozottan kimutatták és egybevetették a földkerekségen különböző helyein tömegesen található „dínótemetők” radiokarbonos idő-meghatározásaival, melyek egyértelmű egyezőségét mutattak.

    Üdvölettel: sire Málna

  • (utóirat 4:19-hez)

    Korábban mint kiváltóra, egy a világon a legnagyobb, borneói vulkánra gondoltak, de a yucatani, a Mexikói öböl alatti lávaömlenyből az minden eddigit meghaladó nagyságúra következtetnek. A vulkánikus hamufelhő okozta tél több évig tartott, mely alatt a felszíni növények is kipusztultak… A földalatti emlősök azok maradványain és gyökerein tengődtek…

  • Egyébként vettem a lapot. – Jó a humorod, de nekem meg ki kellett fejtenem pl. nünükét… – melyről közben kiderült, hogy bogár, tehát nem rágcsáló – bár rágcsál, mégsincs köze az elefánthoz…
    😀

  • o1g egy jelentéktelen senki

    ha van ha nincs

  • O1G666!

    Még az előző cikkhez (csak ott már nem jutunk szóhoz, egyébként nagyon helyesen!): a feleségem sógora a feleségem testvérének a férje is lehet. – (Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy végiggondold …)
    És még egy: kiugrott papról még nem hallottál? Olyanról, aki elcsavarta a fejét a gimnazistának, lesz, és akkor szöktette meg a családjától, amikor a leányzó éppen hogy nagykorú lett?)

    Bocsánatot kérek a szerkesztőtől, de ezt el kellett mondanom.

    A cikkhez:
    A magyar állam miniszterelnöki székében most ül egy ember, aki a butaságra, a tudatlanságra, a tájékozatlanságra, az önzésre és az ezekből egyenesen következő bigott nacionalizmusra építi csalással megszerzett hatalmát. Nemzetállamot hirdet, de rögtön sivalkodik, ha például az ukránok, románok is nemzetállamot hirdetnek.