Gondolatok Karácsonykor

2019 december 24 12:05 de.30 hozzászólás

„Ha mindenki szép és szent lenne és ha mindenkiből az Alter Christus neon fénye áradna, könnyű lenne mindenkiben Krisztust látni. Ha Mária, mint ahogy Szent János mondta, a napfényben tündökölt volna Bethlehemben, csillagokkal diszített koronával a fején és a holdfénnyel a lába alatt, akkor az emberek azért harcoltak volna egymással, hogy helyet készítsenek számára. De nem ez volt Isten terve Mária számára és nem ez volt Krisztus útja saját maga számára sem. Az Isten ott van elrejtve minden ember lépte alatt, aki e földön jár. Hiszen azt mondta, hogy minden pohár víz amit a koldusnak adunk, valójában az Istennek adjuk. A Mennyország ahhoz fűződik, hogy miképpen fogadjuk be rejtett Istenünket, különösen amikor egyszerű, törékeny emberként álcázza magát.”

A fenti idézet Dorothy Day 20. századi amerikai katolikus írótól, aktivistáktól és gondolkodótól származik. 1945 decemberében írta e sorokat. Day hozta létre a Katolikus Munkásmozgalmat és állandó emlékeztetőt nyújtott az egyház számára, hogy el ne felejtse a szégenyeket és a kirekesztetteket.

A Karácsony egy mindenki számára felfogható és értékelhető üzenetet hordoz. Nevezetesen azt, hogy mindenkiben van érték és méltóság. Azokban is, akik elesettek, akik ellenfeleink, akikkel konfliktusban álltunk. Advent alatt azon gondolkodtam, hogy miképpen gyakarolhatom ezt koncepciót saját életemben. Az év első felében vitába és konfliktusba keveredtem egy helyi kanadai pappal. Körülbelül egyidősek vagyunk, de úgy tűnt, hogy a világot, illetve a táradalmi kérdéseket igencsak másképpen láttuk (és talán látjuk ma is). Az év folyamán, időről időre itt-ott összefutottunk és minden ilyen találkozás a civilizált, de rideg tartózkodásról és az egymást való kerülésről szólt, miután az év első hónapjaiban határozottan szóvá tettem egyik homiliáját, illetve annak számomra kifogásolható politikai, ideológiai jellegű tartalmát.

Ahogy teltek a hónapok és homályosodott az összetűzés emléke, elgondolkodtam valamin. Valószínű a pap — aki egy kis létszámú és idősődő egyházközség plébánosa — leginkább akkor kap visszajelzést lelkipásztori szolgálatáról, amikor valakinek panasza, kritikája van. A támogató szavak ritkábbak. Úgy tűnt számomra, hogy Karácsony pont alkalmas lehet arra, hogy ezen kicsit segítsek. Írtam a papnak egy karácsonyi lapot és beletettem a borítékba egy szerény adományt templomja számára. Üdvözlő szavaimat rövidre fogtam és az egyszerű őszinteség mellett döntöttem: „Lehet, hogy idén a körülöttünk lévő világot másképpen láttuk és nem értettünk egyet mindenben. De tudd, hogy hivatásodat és szolgálatodat –  az azzal járó önfeláldozást – értékelem.”

Karácsonykor a legnagyobb kihívásunk, hogy a másikban, illetve a másképpen gondolkodóban is felfedezzük azt az értéket és méltóságot, amely szabad szemmel ugyan nehezen látható, mégis bőségesen jelen van.

Boldog Karácsonyt és fényes Hanukát kívánunk valamennyi olvasónak!

(Illusztráció: Christina Zakhozhay)

30 hozzászólás

  • Kedves Chris

    ez Jézus mibenlétének sarkalatos valósága, és bátorság is kell ahhoz, hogy „a” Gondolat meg is valósuljon…

    az élet olyan amilyen…minek fárasztani az olvasót egy „énfajta” akárki vándorútjával… én a Salvation Army nak szoktam adni, mert ők bizonyítottak, hatalmas bizonyítékkal akkor, amikor éppen a végső szüxég hozzájuk vezérelt… másokkal nem foglalkozom, mert nem ismerem őket, vagy ha igen…. ments fel engem azalól, hogy „róluk” is szóljak…

    Jézus egy a sok közül akik a TÖRTÉNELEM során hasonlóképpen szenvedtek

    ugye az északi féltekén ez nehezen érthető (én ismerem a déli féltekét is) a megújuló természet amely a télből december 21/22 éjjelén nyárrá válik (nincs átmenet sem tavasz sem ősz, csak a nyár még a villanyoszlop árnyékába is beleáll az ember más árnyék híján, mert a napon a hőmérő 60C°-on felrobban

    és erről szól Jézus, (ez nem profanitás, ez szeretet) a változást semmilyen emberi erő nem tudja megállítani (ugye nem próbáltad a Niagara vagy az Iguaçú esetleg a Victória zuhatagát, nincs az a politikai erő nincs az a perverz vallásnak álcázott hamis tan ami időtlen időkig hatalomban marad (a TÖRTÉNELEM ERRE TANÍT ÉS OLYANKOR ÉN DERŰSEN MOSOLYGOK A NETUGGYKIK ERŐLKÖDÉSÉN… azt hiszik… sok szerencsétlen senkiházi… Jézus, Zarathusztra Buddha újra és újra eljövend, és akár a keresztről, akár a máglyából kiszól:

    HA EMBER MARADTÁL VOLNA AKKOR …

    emlékeztetlek arra, hogy társadalmi rendszerek óriási variációban léteztek és léteznek, de egyetlen olyan sem életképes (még a Tejútrendszer elfoglalásával sem) amely nem veszi tudomásul a TERMÉSZET RENDJÉT… MISZERINT (CSODÁLATOSAN ÍROD) EMBER ÉS EMBER KÖZÖTT NINCS MÁS KÜLÖNBSÉG, MINT AZ ÉLETKORA, HAJSZÍNE, BŐRSZÍNE DE -ez mérnöki kifejezés- csereszabatosak vagyunk, ha az a sok assziszi, hogy valaki ideig óráig le akarja mindezt tagadni

    ha a földi élet túléli eme gyilkosokat az anyag elpusztíthatatlan és újra lesz valami, ha nem is itt és nem is pontosan ilyen, de valami lesz és SZERETET NÉLKÜL AZ EGÉSZ NEM ÉR SEMMIT SEM…

    és Jöjjön el Lángpallossal és Haragosan és Üljön a Minden bírók trónjára és mondja azt, hogy: EDDIG ÉS NEM TOVÁBB, ÉS MINT AZ EGYETLEN AKINEK MINDEHHEZ JOGA VAN TEGYE A DOLGÁT ÉS…. akkor kiönt a Rajna és magával ragadja a Gyűrűt és az ég kiderül és bár hamu szag terjeng de a hamuból ami önmagában termőerő új valami jön létre

  • Idézet : „”” …Karácsonykor a legnagyobb kihívásunk, hogy a másikban, illetve a másképpen gondolkodóban is felfedezzük azt az értéket és méltóságot, amely szabad szemmel ugyan nehezen látható, mégis bőségesen jelen van…”””
    Ezzel egyet lehet érteni!
    A mindennapokban is nagy szükség lenne rá.
    Karácsonyi Üdvözlettel!

  • A fényképen lévő havas táj el kelne Magyarországon is !

  • Én is elgondolkodtam, vajon ma mi vagy ki köti egymással össze az embereket? Első nekifutásra elakadtam, mert pl. engem semmi nem köt össze az istenhívőkkel, élményeink és társasági körünk nem azonos. Természetesen a politikai alapú azonnal kizárható, de kiesik a mérlegelésből egy-egy sportcsapat, vagy énekes, mivel kinek ez, kinek az a favorizáltja. Kezdtem kételkedni, hogy van-e ilyesmi egyáltalán. Aztán valami bevillant! De az is, hogy ma nincs ilyen, és ez is csak budapesti, ami a fővárosiakat kötötte össze, s talán köti őket még ma is össze.

    Bejárta Budapestet, és a Körtériek éppúgy magukénak vallották, mint a Keleti pályaudvar környékiek. Egyesek lakhelyét is vélni tudták, valahol a Nefelejcs vagy a Dembinszky utcában. Megfordult Ő a Nagykörúti presszókban és előadás közben a Bethlen moziban, még az utóbbiban is füttyentett egy hegyeset, mielőtt békésen engedett a jegyszedők kituszkolásának.

    Igen, a Füttyös Gyuri, akit ezen a néven ismert Budapest, és aki egyedi dallamot fütyörészve járta az utcákat, döngette a redőnyöket, és csapkodta összetekert újságjával a fiatal lányok-asszonyok fenekét. Néha megállt, lejmolt egy vagy két forintot, aztán tovább állt hegyeseket füttyentve. Mikor evett és mit, hol aludt, senki nem tudta biztosra. És egyetlen hölgy se háborodott föl, akinek újságjával rápaskolt a fenekére. Sőt, ma korosnak mondható nők emlékeznek büszkén, hogy az ő fenekükre is ráütött, s bizony akadtak olyanok is, akik sértésnek vették volna, ha őket kihagyja, hogy az ő fenekük nem tetszett a Gyurinak.

    Valamikor a 60-as évek elején tűnt föl az utcákon, egyesek vélni tudták, hogy 56-ban orosz lövedék robbanásának légnyomásától vált ilyenné, és végzett mérnök volt. Mások szerint az ÁVÓ-sok verték őt agyba-főbe, ennek utóhatását viselte. Már éltében legendává vált. Aztán a 90-es évek elején egyik napról a másikra eltűnt. S ezzel eltűnt egy embereket összekötő kapocs, akit ismertek Budapest szerte, mint falu a maga bolondját. Egymással idegeneknek, lehettek akár budaiak vagy pestiek, közös ismerősük volt a Füttyös Gyuri, akiről szeretettel beszéltek férfiak és nők egyformán.

    Nem, ma nincs ilyen valaki vagy valami, aki és ami ennyire összekötné egymással az embereket, aki még az emlékezetben is hat, és befolyással bír.

    (szóval, békességet mindenkinek, legalább ezen a mai napon)

  • A Homo sapiens egyes példányait összeköthetné az, hogy a Homo sapiens egyes példányai.
    Az állatok általában nem törnek fajtársaik életére. Még a szexuális megküzdések is ritkán járnak közvetlen halálokozással. Egyszerűen azért, mert az egyes példányok kiiktatásával járó genetikai veszteség nagyobb lehet, mint a kiiktatásból származó közvetlen haszon.
    Ahol ez sérülni látszik, az leginkább a főemlősöknél fordul elő. Az embernél pedig eléri a sérülés csúcspontját. Kis csoportokba tömörülve szervezetten képes irtani egymást akkor is, ha ebből nem származik sem szaporodásbiológiai, sem erőforráshatékonysági haszna. Pusztán ránézéses alapon. Ergo: a genetikai veszteségre maximált fajon belüli pusztításra „optimalizált” invazív fajjá vált. Egy evolúciós selejtté.

  • A szerző gondolataiba és a már megjelent hozzászólások folyományába bizony az illik bele, amit nekem a Karácsony jelentett – és amit lassan csak mint régi emléket érünk meg – a békességet és a megbocsátó szeretetet.

    Pont ez a szellem vezérelte Christ, amikor elküldte a kártyát, ahogy Dzrizari visszahozta nekünk Füttyös Gyuri emlékét (bizony életünk része volt), ez a szellem gyűrte maga alá Rodeio lázadást imitáló év közbeni szerepét-játszását – ez a szellem a SZERETET.

    Andrew, a főemlősök „csúcs-példányában” valóban határok nélkül kibír teljesedni a gyilkolási vágy, hogy megszerezhesse magának azt amit óhajt.
    De azt hiszem bármelyik példányában ott él mellette a szeretet utáni vágy – mindennél erősebben.
    Megfigyeltem, azok a legörültebb” gyilkosok, akik leginkább vágyják a szeretet, és valahogy ne jutott hozzájuk.
    Képesek önmagukat megölni
    Andrew, hallottál te már öngyilkos állatokról?

    Minden összeköt bennünket, egyedül, (egy)mások nélkül ez a „csúcs-főemlős” képtelen élni
    És hol van akkor még a genetikai túlélés?

    Mindenkinek ilyen „Chris-féle” karácsonyt kívánok

  • Gabriel
    2019 december 24
    8:01 du.

    hazudsz, fogalmad sincs róla, lázadás? hahahaha NEM! VÁLTOZÁS AZ ÖRÖK VÁLTOZÁS

    ez karácsony: eljön, megszületett, és bármit tesznek selejtes senkiháziak, ÚJ ÉLET SZÜLETIK
    https://www.youtube.com/watch?v=2JgMt8GWdyU&t=579s

    KEDVES CENZ URA NE RETTEGJ EZT BEENGEDNI, HA TE KITÖRLÖD KIRÖHÖG

  • Tüske Zsófia

    Kellemes ünnepeket kívánok a KMH olvasóinak!

  • Tüske Zsófia

    …. és a portál üzemeltetőjének és szerzőinek is, külön tinikorom kedvenc magyar írójának, Kertész Ákosnak is, akit azért űztek el a hazájából, mert mindig kimondta az igazságot.

  • Gabriel
    2019 december 24

    Az „öngyilkosság” egy nagyon összetett dolog. Van az állatvilágban egyedfeláldozás (méhek, hangyák, lemmingek, stb.). Az emberek öngyilkossága ennél bonyolultabb, és a befejezett esetek jelentős része valójában, inkább, baleseti halál.

    Az azonban teljesen emberi, amikor a Homo sapiens képzetes okokból, a faj (legyen bármennyire is invazív) evolúciós és közösségi érdekével szembe menve képes szervezetten irtani önmagát. De, rendben, ez sem Karácsonyi téma.

    Karácsonykor kéretik számolni háromig, és amikor eldördül a startpisztoly, szeretni bolondulásig.

  • Elgondolkoztató,…az ünnephez méltó,szép írás!

  • Békés Karácsonyt és Hanukát mindenkinek!

    Erős emberektől nagylelkű Chris nagyvonalúsága, erőt sugároz, hiszen annál fogva megteheti, hogy hátralép pozíciójából, teret, elsőbbséget nyújt másnak.
    A természetben, az állatvilágban nincs ilyen, csak a génjeik átadásánál – az udvarlásnál és a génjeiket hordozó utódoknál, védelmüknél. Az egyenrangú-, vagy alárendelt egyedeknek nem engednek- a hierarchia életbebevágó, pontosabban a gének továbbvitele érdekében!
    De megfigyeltem, gyenge lelkűek is hajlamosak erre, persze más okból. Lusta hajlékonyságból, gyengeségből konformizmusba menekülve!
    A hierarchikus rendszerben egyenrangú, vagy felettük állónak behódólnak. Lehet magasztosan magyarázni, de azon esetekben az erő hiányán kívül a behódolás a jellemzője!
    Ez van egy diktatúrában is, amikor behazudja magának a konformista, hogy szép és jó, szereti!

    Én tisztelni tudum, ha valaki képes Chris tettére.
    Én csak az adott helyzet melegében szoktam bocsánatot kérni, elismerni, ha bármit rosszul csináltam, de azt megteszem egy ismeretlennek, vagy egy gyereknek is. Ritkán később is.
    Nálam inkább a kritérium az, hogy erkölcsileg felettem áll-e. Talán erkölcsi hierarchiának nevezhetném. Ha tudom, hogy alattam áll, akkor rettentő nehezemre esik, ha meg is próbálom.
    Pl. egyhazudozó csalónak, vagy aki életvitelszerűen lopkod, károsít, elnyom, eltipor, kisemmiz másokat.
    Ha o1g szereti a palacsintát, vagy a lecsót, akkor a hasonlóság miatt nem fogok neki parolázni! Ha kevesebb adót fizetek, mint ő szeretné, azért nem lesz lelkiismeret-furdalásom, nem fogok bocsánatot kérni, mert tudom, hogy ellopná, elcsalná, elsikkasztaná! Ha tudnám, hogy a befizetett pénzem jószolgálatra, jócélra menne, akkor lenne lelkiismeret-furdalásom. De ma inkább közvetlenül támogatok jócélokat, embereket.
    Ha egy diktatúra képviselőjétől kényszerülnék bocsánatkérésre, akkor bizonyára erősen hangsúlyoznám, hogy kifejezetten mire vonatkozna az -csak és kizárólag….
    Pl. az itteni hozzászólók felé a türelmetlen felháborodásom miatt sem vagyok képes bocsánatot kérni, mert lelkiismeretem szerint tudom, h a leírtak igazak, jogosak, mégha a stílusom nem is volt tökéletes.
    Legfeljebb annyi, hogy bízom benne, képesek lesznek pozitív fejlődésre, elhagyják elítélendő magatartásukat, mentalitásuk javulhat.
    Így ma én is Békés Karácsonyt és hanukát kívánok ismételten mindenkinek!

  • Andrew_s
    2019 december 25
    4:53 de.

    Így van kedves Andrew

  • nagyon tisztelt és ma mert karácsony is van szeretett Cenz Ura

    ez nem egy link ez „csak” a valaha készült leghűebb Varázsfuvola

    ajánlom ahhoz amiről beszélni szoktál különös tekintettel arra a részre amiben Tamino találkozik 3 hatalmas kapuval amik becsukva tudatlansága által találkozik az „Öreg pap” -pal aki elmagyarázza neki, hogy

    és én is neked, áldásom

    8:01 pm
    Die Zauberflöte
    Wolfgang Amadeus Mozart
    Nicolai Gedda [Tamino] | Gundula Janowitz [Pamina] | Walter Berry [Papageno] | Lucia Popp [Königin der Nacht] | Gottlieb Frick (bass) [Sarastro] | Franz Crass [Sprecher | Zweiter Geharnischter | Zweiter Priester] | Elisabeth Schwarzkopf [Erste Dame] | Christa Ludwig (mezzo-soprano) [Zweite Dame] | Marga Höffgen [Dritte Dame] | Ruth-Margret Pütz [Papagena] | Gerhard Unger [Monostatos | Erster Priester] | Karl Liebl [Erster Geharnischter] | Agnes Giebel [Erster Knabe] | Anna Reynolds [Zweiter Knabe] | Josephine Veasey [Dritter Knabe] | Philharmonia Chorus and Orchestra | Otto Klemperer (conductor)
    EMI 55173 (Mozart: Die Zauberflöte)

  • Olvasom, hogy Kamaraerdőn ismét aktivizálta magát a gumiszurkáló. Szenteste utáni reggelen két autótulajdonos szembesülhetett kiszúrt kerekeivel, egyikük külföldi.

    Az autókerekek Rambója nagyon elkeseredett ember lehet, aki frusztráltságát így vezeti le. Nehogy azt hidd, hogy könnyű kivitelezni egy autógumi kiszúrását, kellő erőkifejtés kell a köpeny felsértéséhez. Eddig novembertől 36 kerék esett áldozatául.

    A Kamaraerdőn nem jártasaknak írom, a terület Budapest XI. kerületében és Budaörs déli részén fekszik. A szurkálások a budaörsi oldalon történnek. A település polgármestere Wittinghoff Tamás …

    Magyarországon így telnek az ünnepnapok.

  • Na tessék! Tegnap este a rendőrök elfogták az autókerekek Rambóját. Nem hinnéd, 68 (hatvannyolc) éves! Lakásán házkutatást tartva több lőfegyvert, és a hozzájuk tartozó lőszereket is lefoglaltak.

  • Szep, jo indulatusorok, de a valosagtol nagyom tavol all.

    Hiaszen a Bibliai adat tagadhatalan, hogy a fiatal Chssidik rabbi,kb. ket-ezer-evvel ezelott NEM december 25-en szuletett.

    Hiszen az u.n evangelium tanuvallomast nyujt, a pasztorik kint voltak a legelokon a nyajaikkal.

    December egy igen nefve, esos, sot neha meg havas idoszak is.
    S mifele helytarto rendelte volna alatvaloit a tel kozepen mindenki a szulohelyere utazni a nep-szamalas celjabol.

    Mivel Israel egy mezogazdasagi tarsadalom volt, bizonyara azt a gazdasagi-ev vegevel rendelte volna.Szeptember-Oktober idejen.

    De december 25, a nap, ami a Mitraizmus theologia adatai alapjan a Mitra szuletett egy kis barlangban az alap-kobol. minden termesztes emberi szulok nelkul.

    Ma a Kereszteny zarandodkok utaznak Betlehembe, s a Nativity templom alatti kis barlangaba masznak be, ahol a talajkoben egy kis luk lathato.
    Ma az diszirve ezust dekoraciakkal.
    S minsenki elhiszi hogy a fital Chassidik rabbi ottan szuletett.

    De ismet, az u.n. Evangelium tisztan jelzi ,hogy a tabbi istalloban szuletett, s ajaszolban volt teve.

    I.Constanyinus csaszar veget vetet Gallius szaddista valasuldozeseinek, s a sajat hite alapjan egy allam-vallast alapitott a romai birodalom erkolcsi hatra-arc remenye celjabol.

    kb, 200 evvel kesobb Theodosus csaszar a Keresztenyseget kialtottaki allamvalasnak.

    Ketelekdik Mr.Adam?
    Javaslom olvassa a „szentirasait”.

    Remelve olvasna a Masodik Parncsolatot is.

  • Bendeguz79
    2019 december 26
    5:11 du.

    gizi meg vagy táltosodva…

    Remelve olvasna a Masodik Parncsolatot is.>>>> „PANCSOLAT” gizi ez csodálatos, mókás perceket szereztél ez „újmagyar” vagy „kecmereg”

    bruhahaha

  • Hmmm???

    Igen meglepu „ANDREW_S” meglatasa !

    Belatja , elismeri, sot nyilvanossa is teszi, hogy az emberi leny az egyedulli emlos-leny, amely meg a sajat fajat is pusztitja.

    De az emberileny nem let-fentartasa celjabol, mint mind a ragadozok, hanem csupan gyarlo, onzo erdekei alapjan, s aleg-kegyetlenebbul.

    A ragadozok legalabb a termeszet alapjan a minimalis szenvedes okozasaval kovetik el azt.
    Egyettlen harapassal az aldozataik nyakat.
    Melyel a nyaktores , az idegrendszert megszakitja.

    Sajnos az emberileny sokkal kegyetlenebb modszerekkel pusztitja embertarsat.
    Kegyetlen es sok tomeg-szenvedeseket is okozva.

    De a kerdest kihagyta Andrew, hogy mi lehetne annak okozoja, vagy celja.
    Hiszen az emberileny az egyedulli amely agy-kepessege alatal hatarozva, s NEM osztone alapjan cselekszik.
    Az az oriasi kulombseg az emberileny es MIND mas allatilenyek kozott.
    A sarabellum es a celebral cortex kulombsege.
    Az az evolucios elv atlephetetlen szakadeka.

    S az ami a tagadhatalan buntett, minden kegyetlensegei melett is.

    De a z emberileny kegyetlen pusztito tettei nem biologia eredetu !!!
    S az ami tettei okozza a tagadhatatlan bun-cselekmenyet.

    De az emberiseg tortenelmenek adatai lapjan ugy tunik hogy keptelen embertsai elleni kegyetlensegei hianyban letezni.

    Az bizinyitja, hogy az emberileny oly meretekben gyakorolva tetteit, hogy az termesztesnek tunik,
    S annak elfogadasa teszzi tetteit megbocsajthatatlannak.

  • Bendeguz79
    2019 december 27
    12:35 du.

    Mondcsak neked nem kínos hogy ezerszer le lettél tiltva a baromságaid miatt,mégis vissza-visszatérsz észt osztani?

    Normális ember a helyedben rég másik oldalt keresett volna , ahol vevők a hülyeségeire.

  • F.C.K.Cs.P.

    Barmifele alneveken probalkoznal is itten ocsarkodni, kanasz-modordat sajnalatosan keptelen vagy alcazni.

    Probalj mar legalabb a cikk alanyan, vagy barki hozzaszollasanak tenyen reagalni, ugy leheto lenne valami parbeszed.

    Maskulomben ,csupan „baromsagaidat” es „hulyesegeire” csak visszalapatolni leheto.

  • Na de bruhahaha megjegyzese nem volt am meglepo !!!

    Mint irta;
    „Masodik Parncsolat is ^^^^^^”PANCSOLAT”

    Meg sajat allitasodat sem vagy kepes idezni ?

    De az „a” hianyossaga a „r” es az „n” kozott nem valtoztatja a szo ertelmet.

    S a maganhangzok a massalhangzok kozott a magyarban csupan a mekegeskent hangzast mellositi.

    Na de az erkolcsi-magatrtas Parancsolatai szamodra ertelmetlenseg ugy is.

    Csupan Karcsi bacsikad Manifestojanak levo tiz „PANCSOLAT”-ai szamodra az iranyito elved. Sajnos az tarsdalamak pusztitasait irta elo. S az mindeg csapan azt eredmenyezte vilagszerte.

    Na arra ogazan buszke lehetsz am!

  • Bendeguz79
    2019 december 27
    12:35 du.

    Amúgy Te szoktad tudni, hogy mit írsz?
    Mert az egyik futamban kifejted, hogy az agy mely részei fejlettebbek (amúgy nem igazán), ami biológiai kérdés. Majd kifejted, hogy az emberi viselkedés nem biológiai.

    Miközben leginkább a felmentést keresed, hogy a tömeges, szervezett írtások miért is menthetők.
    Nem menthetők.
    Morálisan sem, de evolúciósan sem.
    De ennek felfogását nem várom el sem Tőled, sem a trolltartódtól.

  • Bendeguz79
    2019 december 28
    11:35 de.

    Miért lenne ez „álnév?” ?
    Katt a képemre és ott a beregisztrált nevem.
    Látszik hogy már totál szenilis vagy, azt sem vennéd
    észre ha valami Marslakók költöznének a szomszédba hehehe

  • Andrew_s
    2019 december 28
    2:01 du.

    Ossza az észt a vén szenilis.

  • Andrew_s
    2019 december 28
    2:01 du.

    Mármint a szenilis Bendeguz.
    Hogy nem tudja miket ír, az tutti.
    De vannak még itt hozzáhasonlóak páran.
    Csak tudnám miért mennek olyan helyekre ezek ahol útálják őket.

  • OK D.C.K.Cs.P.

    Minden „utalatod” ellenere, ha nem lennel „szenialis” miert nem vagy kepes megirni allaspontodat, hogy mi a valotlan es bizonyotatlan mehjegyzesemben. Vagy Andrew eredeti megjegyzeseben?

    Ha valotlant irtam volna ,miert nem cafolod meg tenyekkel, az egyeni gyalazkodasaid hianyban ????

    Vilag-ur-kutato lettedre talan kepes lehetnel ????

  • Cris Adam;

    Vajon mit talalt visszautasithatonak ketszeri valszomban Andrew soraia. Amiben hangsulyoztam Neki ,hogy az emberi kegyetlensegek NEM MENTHETOK, amint Andrew felre-ertette.

    Mind a haborukat, tomegpusztitasokat, stb. az emberu lenyek onzo, gyarlo buneik alapjan kovetik.

    A farkasok, oroszlanok ,sybj. egyettlen nyak-harapassal mefolik az ozeket, gazellakat, stb. ami persze biologiai.
    Az nem vadolhato sem velheto gyarlo buntettnek mint az emeberi leny eseteben.

  • Jani [a Ferenc-pápás cikk]dec.28.
    11:29.[ válasza zárlat után, ma]

    Eléggé furmányos megközelítés, arra hivatkozni, hogy Noé idejében még senki nem volt zsidó, de más hit vallója sem, a mi vitánk kapcsán. Mert hisz a köztünk kialakult – történelmi és részemről nem hitbeli – vita tárgya az Újszövetség című irat összeállítás, mint „dokumentum” szerint is Jézusnak a zsidó vallás és hitvilág iránt teljes elkötelezettsége volt.
    Tehát az, hogy ő – szemben a korábbi önmagából, Saulból kifordult Pállal – Jézus nem akart semmiféle új felekezetet létrehozni, sőt. Ergo ezzel a pár mondatával [vagyis a Mt.5. 7-19-cel] „már előre” és kerek-perec megcáfolja az őrá, mint halottra, a halálát követő mintegy 30 év után(!) hivatkozó, mondhatnók hamis-tanúként – hisz Pál mégcsak nem is ismerte őt – a buzgó törekvését egy virágzó kultúra, Izráel megsemmisítésére, amely vagy száz éve élet-halál harcát vívta egy közönséges betolakodó, az akkori világ legnagyobb katonai és gazdasági nagyhatalmával. Tette ezt pedig, mint zsidónak született sátor és ponyvakészítő mester római állampolgár, akit ezért még külön is védett a római jog…

    Na, szóval ennek a ténynek semmi köze az általad „tyűűű de ravasz” oldalvágásként alkalmazott példá(k)hoz, mert e törvénypontokkal JHV ugyanott
    – először is (lásd a 4-es pont esetében) a kóser-vágásra és hús étkekre,
    – másfelől (az 5-ösre) a gyilkosok ellen utal.

    Mivel azt hiszem, a mi vitánkban ez a két törvényi tényállás mégcsak föl sem merült, burkolt, de sunyi vádaskodásodat így – vedd úgy, hogy nagylelkűségből – meg nem történtnek tekintem…

    ________________

    Bűnösökre és vámszedőkre is csak a zsidó Törvény betűi vonatkoztak, hisz ott és akkor ők is csak zsidók voltak, ergo nem pogányok, mint azt te nagy ravaszkásan megpróbálod kifacsarni az eredeti jelentéséből…
    Mellesleg azokban az időkben a vám, vagy adószedők azért örvendettek akkora közutálatnak, az ókori Izráel körében, a közbeszéd szintjén, mert ők voltak a Római megszállók, a legnagyobb ellenség, a Birodalom meghosszabbított zsidó csápjai. Ti.ők ezt a feladatot – afféle árulókként – fizetség ellenében, bérmunkában végezték…
    S hogy Jézust ezek barátjának „”tartották”” ? Kicsodák tartották annak? Hiszen mégcsak 3 hete jelent meg közöttük, akkor vonult be mint mesiah, ill. mint a zsidó trón aspiránsa. Előtte azok még hallani sem hallottak róla. E rövid idő alatt talán egész Izrael róla beszélt volna úgy, hogy a szóbeszédet készpénzként kezelték volna ? Talán csak a vámszedők, azok is csak a saját bűnös lelkiüdvük érdekében, de mások nem, ez így reális. Hányan is lehettek ilyenek Jeruzsálem vám kapuiban… ? Beszélni sem érdemes erről… Az ún. „bűnösök” pedig nem hordanak magukon táblát, hogy figyeljetek >BŰNBÖS VAGYOK<… Uggyan kérem…

    😀

  • ˙

    DRIZARI 5:34 : 🙂 5*

    (kár, hogy a politikát is belekeverted)

    (f.Gy. tényleg egy jó figura volt. Ismertem.)