Náci beszéd Orbán szájából: ingyenélőknek nevezte a romákat

2020 január 10 9:21 de.121 hozzászólás

„…De ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom, hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgoznom.” Így kommentálta Orbán Viktor a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberi jogerős döntését, miszerint a gyöngyöspatai általános iskolában a szegregált (elkülönített) oktatás gyakorlata sértette a roma diákok jogait, akiknek ezért évenkénti és személyenkénti bontásban, összesen mintegy százmillió forint kártérítést kell fizetni.

Bár Magyarország jelenlegi miniszterelnöke soha nem dolgozott jogászként, mégiscsak jogvégzett embernek mondható, így, ha máshonnan nem, egyetemi tanulmányaiból tudhatja, hogy a kártérítés nem egyenlő a munkabérrel. Ebből a megközelítésből azt kell mondanunk, hogy Orbán megfogalmazása cinikus, kirekesztő, és alkalmas arra, hogy tovább növelje a romákkal kapcsolatos negatív előítéleteket. Orbán mondatai ugyanis azt sugallják, mintha az érintett romák szándékosan idézték volna elő a szegregációjukat, így próbálván anyagi előnyökhöz jutni.

Vannak ilyen és hasonló nézetek a társdalomban. Leginkább a zsidókkal kapcsolatban hangoztatják azok, akiket a köznyelv náciknak nevez. Ők vagy tagadják a holokausztot, vagy nem tagadják, de azt állítják, hogy azt a zsidók maguk idézték elő, mégpedig abból a célból, hogy sajnálatot keltsenek maguk iránt. Ettől maximum nagyságrendben különbözik az, amit Orbán a csütörtöki sajtótájékoztatón elővezetett, ám tartalmában ugyanaz a náci beszéd. Azt sugallja ugyanis, hogy a gyöngyöspatai roma közösség összedugta a fejét, hogy miként is lehetne munka nélkül jelentős jövedelemre szert tenni.

Arra jutottak, hogy erre a szegregáció a legjobb terep, vagyis az, hogy már gyerekkorukban hátrányos helyzetbe hozzák magukat, mely hátrányokat aztán egy életen át görgetik maguk előtt, és olyan élethelyzetbe kerülnek, amelyből kitörni gyakorlatilag lehetetlen. Ezt az ördögi tervet fundálták ki Orbán szerint évekkel ezelőtt a gyöngyöspatai romák, vagyis, előre megfontolt szándékkal elkövetett haszonszerzésből hátrányos helyzetbe hozták magukat, hogy majdan egy bírósági döntés nyomán, munka nélkül mesés jövedelemhez jussanak.

Várjuk Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), a Lungo Drom, valamint az összes roma és nem roma szervezet tiltakozását. Várjuk Orbán Viktor bocsánatkérését.

121 hozzászólás

  • egyike a sok ocsmányságnak, ami kifolyik belőle!!! =))

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Kedves Föld-del egyenlő S. Péter!

    Az igazság kimondása nem bűn és nem is nácizmus. Az álságos jó szerepben tetszelegni, az „érzékeny széplelkűséget” játszani az viszont már bűn! Ahogy az is bűn, hogy a nyilvánosság színpadán felkarolunk némi elesetteket, de a globális megoldást nem tudjuk és nem is akarjuk tudni, mert egyetlen célunk a közgondolkodás rombolása, a semminek, a semmitmondásnak, a semmittevésnek a hirdetése, hiszen ballibsi még ebben az Országban eddig soha semmit, semmilyen gazdasági vagy társadalmi problémát se oldott meg csak siránkozott és hitelt vett fel kézzelfogható eredmények nélkül és rombolt! Magukhoz láncoltak nyomorult tömegeket hozzá tartozó nyomorult gondolkodással segélyekkel és mindenki mást megbüntettek, mert mertek gondolkozni, a normális utat járni! Szerintem pont az a náci aki mondja, az a kirekesztő és elvetemült ballibsi, aki az hiszi, hogy birtokában van a tévedhetetlenségnek, csak ezt nem tudja a tetteivel bizonyítani.
    „A módszer rendkívül primitív, de épp ebben a lebutított, egybites mivoltában rejlik az ereje. A lényeg, hogy mindenért Orbán a hibás. Ha nem süt a nap reggel, ha kevés a pénz, ha isiász gyötör, ha egyest kap a gyerek, ha megcsal az asszony, ha nem jön a busz, ha átvág az eladó, ha döglenek a libák, minden azért van, „mer az Orbán bármire képes, hogy megtartsa a hatalmát”! Leginkább azokban az élethelyzetekben működik, ahol a szenvedőnek saját magában kellene keresnie szenvedése okát, ami ugye a legnehezebb. Sokkal könnyebb a sikertelenséget azzal magyarázni, hogy „mer a Zorbánék ellopták”, mint változtatni néhány kevésbé előnyös tulajdonságunkon – olvasható Gajdics Ottó írásában.

    Azok pedig a legbiztosabb alanyai a fóbia terjedésének, akik még a Kádár-rendszerben beléjük plántált zsigeri irigységtől sem tudtak megszabadulni. Ők azok, akik egyvégtében panaszkodnak, siránkoznak, letagadják minden elért eredményüket, akik arra kérdésre, hogy vagy, mindig azt válaszolják, voltam már jobban is, így védekeznek a feléjük megnyilvánuló vélt irigység ellen.

    Ugyanakkor szemükben egyértelműen tolvaj gazember mindenki, aki látható sikereket ér el, az nem lehet tisztességes, akinek nincs valami baja, nem is normális, aki kicsit is elégedett, és nem csak a panasz ömlik a szájából. Az irigységnek ez a kétirányú pusztító hatása előbb-utóbb elviselhetetlenné teszi a létezést. No, vajon ki ezért is a hibás?” https://magyarnemzet.hu/belfold/gajdics-otto-meg-kell-talalni-az-orban-fobia-ellenszeret-7639580/

  • Nem meglepő: a fajelmélet régóta elvi alapja a magyarországi kormányerőnek,a kormányfő legfeljebb elszólja magát néha. Hogy szándékosan-e, vagy pusztán butaságból, nem tudni – én a szándékosságra tippelek. Híveik nagy többsége ugyanis maga is ún szalon-rasszista (jelzem, a baloldalon is vannak elegen). Ezek azok, akiknek „vannak rendes cigány (zsidó, piréz stb.) ismerőseik, akikkel nincs semmi baj”. Pár éve pl. a kormányfő „etnikailag homogén” Magyarországról delirált, ami szinén vegytiszta náci alapvetés. A felháborodás elült, a sunyi voksok megérkeztek. Az októberi fiaskó után most is kellett valami, ami felrázza a korrupció, meg a prostutíció csapásaitól megrendült híveket. Azért nincs semmi veszve: a nemzetikeretényeknek nem szokásuk a bírósági ítéleteket figyelembe venni. Az évtizede a cigánygyilkosságok által érintett családok sem kapták meg a kártérítést. Stexügyben a kormány következetes: a szintén rasszista indulatból – ezúttal a cigányok által agyonvert Szögi Lajos családja se látott még sok pénzt a megítélt kártérítésből. Pedig talán azt még a kormányfő se állítaná, hogy a tanár azért verette agyon magát, hogy a családja „munka nélkül gazdagodhasson”.

  • Orsós Elemér

    Ez egy -zugügyvédeknek és globalista újságíróknak tanítani való- büdös nagy félrebeszélés! 😀
    Na és Kedves Szerző, mik a helyszíni személyes oknyomozó tapasztalatai? 😀

  • Vannak ingyenélő roma bűnözők, és vannak akik 35 fok melegben keményen dolgoznak útépitésnél. Ugyanez nem mondható el a filozófusokra (és pl. a humoristákra…). Ha ez utóbbiak neki állnának sztrájkolni ki a fenének tűnne fel egyáltalában…?

  • Várhatjátok! Ez egy náci fajzat!

  • Ingyenélő? Hülyeség. Nagyon is megdolgoznak a pénzükért, hogy a nyolcadik általánost sikeresen elvégző gyereknek bulit szervezzenek … egy roma család legalábbis így ünnepelte a fiúk ballagását (a vendégek se néznek ki közmunkásoknak):
    .
    http://www.youtube.com/watch?v=S4dQT6HcIZE

  • Az hogyan fordulhat elő, hogy egy jogot végzett ember egy jogerőre emelkedett kártérítési bírósági döntést kifogásol? Még ha ő maga a miniszterelnök is.
    Én nem vagyok jogász. Lehetséges hogy esetleg a Kúriához nyújt be valamilyen fellebbezést, vagy törvényességi óvást?
    Ja, hogy nincs olyan törvény, amire hivatkozhatna?
    Sebaj, csak csettint egyet és valamelyik képviselő egyéni javaslata alapján minden vita nélkül hoznak rá törvényt.

  • Föld S.Péter!

    Csak benéztem….majd figyelmesen elolvasom a cikkét…,de ugye
    talán tudja,hogy itthon mindenki dolgozhat aki akar,a romák is,munkalehetőség van,csak ugye meg kell találni?…..
    Sok tisztességes roma van aki (a képességei,iskolai végzettsége alapján)elhelyezkedik,eltartja a családját,míg olyanok is akik inkább „segílyből” élnek és felelőtlenül gyártják a gyerekeket…
    Orbán mind a tisztességes zsidókat,mind a tisztességes romákat becsüli,és ugye nem náci?…..Talán Gyöngyöspatán nem véletlenül különítették el azokat roma gyerekeket?…akik a szüleik miatt,”neveltetésük” miatt képtelenek beilleszkedni egy normális iskolai oktatásba….
    Sajnálom a szerencsétlen roma gyerekeket,akiket a bunkó,munkakerülő szüleik ilyen helyzetbe hoztak…és remélem nem kapnak a családjaik 100 milliókat,….míg a nem roma gyerekeket a szüleik nevelik és tartják el tiszetességes munkávól?…Remélhetőleg lesz fellebezés?….és nem végleges a
    félrevezett bíróság döntése?!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Amúgy megszokták,hogy a szocik alatt az ilyen lumpen elemek segilyt…kaptak,míg a normális szerény jövedelmű tisztességes családok plusz munkát is vállaltak,(és főleg nevelték is a gyerekeiket..)hogy eltarthassák őket!
    Amúgy a házunkban is lakott jó pár éve egy rendes roma család,akik dolgoztak,plusz munkát vállaltak,és főleg nevelték is
    a gyerekeiket!Na a srácokat semmi sérelem nem érte,nem voltak elkükönítve!!!!
    Nagy különbség!!!!!
    Ezt a uszító és hazug cikket kár volt megírni……!
    Vége az indokolatlan jótékonyságnak,pénzszórásnak….annak kell adni,aki önhibáján kívűl szegény,beteg,hátrányos helyzetű!!!!!!

  • Földes olyan mint az egyszeri Móricka akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe: Mórickának punci, Földesnek holokauszt-:)

  • Föld S.Péter!

    A tisztességes munkából élő romák és a népszerű tisztességes normális művészek nem fognak tiltakozni,amúgy meg Orbánnak sincs miért bocsánatot kérnie…!!!!!
    Egyedül az ilyen lumpen,élősködő,primitív családokban született gyerekeket
    sajnálom,akiket a szüleik sem eltartani,sem nevelni nem tudnak,nem akarnak!

  • pukkadjatok meg, kitöröltétek

  • Jurásek Fábián Sebestyén!

    Gratulálok,nagyon szellemes volt a hozzászólása!!!!!!!!!!!!!!!

  • Orsós Elemér

    Jurásek Fábián Sebestyén
    2020 január 10
    10:05 de.

    „Ahogy az is bűn, hogy a nyilvánosság színpadán felkarolunk némi elesetteket, de a globális megoldást nem tudjuk és nem is akarjuk tudni, mert egyetlen célunk a közgondolkodás rombolása, a semminek, a semmitmondásnak, a semmittevésnek a hirdetése, hiszen ballibsi még ebben az Országban eddig soha semmit, semmilyen gazdasági vagy társadalmi problémát se oldott meg csak siránkozott és hitelt vett fel kézzelfogható eredmények nélkül és rombolt!”

    Ezt azért határozottam megcáfolom, mert a kádári átkosban a (proletárdiktatórikus)baloldal még messze nem volt ilyen mentalitásu, vagy legalábbis nyíltan még nem merte kimutatni a foga fehérjét, ilyenné csak a 80-as évek közepéből kezdett fokozatosan vállni, amikor a túl jóhiszemű, ezért csúnyán kijátszható Kádár kisérlet képpen a lovak közé dobta a gyeplőt, DE a módszerváltásig az elembertelenedés nagyjából még csak elviselhetőig romlott! Az Ön általi mára kibírhatatlan kiteljesedés viszont a -csak papiron- oldalakra szakadt -bárhogy is nevezik most magukat- egy vérből való régi uraink fufajkából frakkba való átöltözésével és a régi jól besulykolt, valódi baloldaliság nyugati tőke által magán kezekbe csurgatott bőséges baksis és hatalom hatására az úgynevezett baloldaliság populista túlliberalizálásával a 150 évvel ezelőtti vadkapitalizmust is megszégyenítő, országot és dolgozó embert kifacsaró, bérrabszolgaságot eredményező és a civilizált nyugattól erősen függő, sarokba szorított, zsarolható gyarmattá váltunk, amiben az összes eddigi rendszerváltást és számonkérést büntetlenül és kajánul röhögve átvészelő jogutódok váltak gerictelen kizárólagos haszonélvezővé! És nincs kivétel közöttük, mert mindegyiknek ugyanaz az ideológiája: a kapzsi extraprofit minden áron való megszerzése! Sajnos! És visszatérve a romák helyzetére, Kádár bebizonyította hogy, Őket is lehet az összes fél megelégedésével hatásosan integrálni, DE -és ez a legnagyobb bökkenő- nem ilyen mai „korszerű” módszerekkel!

  • D.Bernstein
    2020 január 10
    12:24 du.

    Komcsi is vagy ? (A kör bezárult mi ? A szélsőjobb és a szélsőbal összenő.)

    „Munka adta az emberségünk
    Munka adta az értelmet (értelmet)
    Titkok tárulnak Égen Földön
    És meghódol a Végtelen „

  • A címben szereplő kitételtől önmagában O.V. legfeljebb hazabeszél. Egy ingyenélő önvallomása is lehetne Orbán beszéde.

    A rasszizmus pedig nem újdonság Orbánnál. Mint rendes neofita rasszista, mindenkit utál, aki ott van, ahonnan ő indult. Pont olyan, mint a frissen kikeresztelkedett, vagy másodgenerációben nem vallásos, de amúgy habzó szájjal zsidózó zsidó, a munkát emlegető, de valószínűleg a papírtologatásnál és pártaktivizmusnál soha komolyabban nem dolgozott bősznyugdíjas, aki bárkit bármikor kioktat a munkára (ugye Marcsika?), stb.

    Egyébként Orbán nem náci szerintem. A nácizmus ugyanis egy elvi álláspont, ahogy a kommunizmus, a szocializmus, a konzervítivizmus, a klerikalizmus, és a többi is.
    Orbánnak azonban nincsenek ilyen szinten elvei. Egy szimpla,, elvtelen, haszonleső, gerinctelen sörhasú hazaáruló. Ha holnap bárki hajlandó lenne a baloldaliságáért biankó pénzelni, akkor nála habzószájúbb szocialista nem lenne a Föld nevű sárgolyón.

  • Jurásek Fábián Sebestyén
    2020 január 10
    10:05 de.

    Te Jurák-fijjú.

    Nem kéne néked ekkora lélegzetvételű prózákat kiizzadni magadból.

    Vagy tán nálad ez a „péntekesti őrület”?

    Javasolhatnék valami jobbat ? :

    https://www.youtube.com/watch?v=3iW2_Ec3uEU

    Minnyá lenyugodnál másnapra pajtás, erre akár mérget is vehetnél.

  • talalom
    2020 január 10
    10:12 de.

    Csak követi a Mörfi-féle megállapítást, idézem nem szó szerint mert már rég olvastam :

    „Balgaság a lóvét a lúzereknél hagyni”

    Bírósági ítéletekre is van egy :

    „A hatlövetű Colt mindig üti az adu-ászt”

  • Jurásek Fábián Sebestyén

    Légyszi, próbáld már megérteni végre Te is, hogy a FASIZMUS ÉS A KOMMUNIZMUS NEVŰ ÁTOK UGYANAZ!

    Mindegyiknek az a célja hogy egy maroknyi gazember, – akik egymást hitelesítik, egymásról tesznek tanúbizonyságot, hogy AZ IGAZI TÁRSADALMI MEGMENTÖK csakis OK LENNÉNEK, SENKI MÁS RAJTUK KÍVÜL NEM ALKALMAS ERRE A „SZENT” GALÁDSÁGRA, – szóval ez a maroknyi gazember fogadalmat tesz, hogy bármi áron a hatalmat megszerzik. Ha megmár megszerezték, akkor megtartják. Erre az alkalmas eszköz, hogy a társadalmat szegmentálják, minél több szeletre darabolják, és azokat egymásnak uszítsák.

    Az alaphazugság lehet gazdasági, financiális pozíció, lehet szakmai hovatartozás, lehet vallási nézeteltérés, de a legkönnyebb a rasszizmus, nacionalizmus.

    nincsenek ballibsik, meg jobb-romkat-ok!

    Hanem balfaszok és birkák! Nyájak!

    Akik mennek egymásnak, ha a vezérürü kiadja az ukászt, mint a dózsa jobbközép a fradista ürük ellen!

    Aki bevállalja, hogy fasiszta, vagy komcsi, az sajnos kb. velük egy-szinten van lelkileg, szellemileg!

    Ugyan állíthatja hogy nem, kikelhet érte magából, sértődjön meg, gyűlöljön, legalább tudni fogom, hogy akkor amikor a helyzet élessé válik, akkor biztos hogy mint emberre nem számíthatok rájuk.
    Mert vagy sunyi kollaboráns lesz, vagy parancs-végrehajtó …

  • Ez a cikk is alatamassza ismetelt javaslatomat, hogy magyarorszagon nagyon szukseges lenne a demokratikus tarsdalmi modszernek.

    Anmivel a biraskodas rednje a „Jury” rendszer.

    Nem a politilusok alatal elo-leptetett ugyved itel, hanem 12 altalanos helyi lakos.

  • Nnna. Gondoltam. Magukat jobboldalinak, kormány-támogatónak gondoló olvtársaink mégcsak a kérdést se értik. Szép galériát mutattak be az általam említett ún. szalon-rasszizmusból, bekeverve még a „ballibsiket”is a megvetendő „faji” kategóriába.
    Ha egy állampolgár polgári jogai csorbát szenvednek, bizonyítottan állami segédlettel – ezesetben a közoktatáshoz való hozzáférésében -,akkor az kártérítésre jogosult,akár Mészáros Franciskának hívják, szőke, kékszemű, és épp most jött az elsőáldozásról, akár Lakatos Ronaldó a neve, és az otthonában nincs villany, az apja meg mindennap végigveri a családot.
    Ez a jogegyenlőség.
    A bíróság az ítéleteit a törvények – 9 éve a mostani hatalom által hozott törvények – alapján hozza meg, ezeket mindenkinek be kell tartania! Az államhatalom urainak főképp, és példaszerűen!
    Ez a jogállam.
    Az összes többi rasszista duma, amiben a kormányfő élenjár, sunyi célzásaival bátorítja, tüzeli az egyes társadalmi csoportok ellen irányuló primitív dühöt: hol a cigányok, hol a ballibsik, hol a „nyuggerek” ellen.Ez a nemzetvesztés biztos útja.

  • Boda Marcsi
    2020 január 10
    2:42 du.

    Butaságokat beszél.
    Tudja miért van oka Orbánnak bocsánatot kérnie?
    – Mert megkérdőjelezte a magyar igazságszolgáltatás (debreceni ítélőtábla) döntését.

    És akkor rövidre is zártam, hátha az egyszerű mondatokat jobban befogadja Ön.

  • Boda Nyugodj meg, Orbán senkit sem tisztel. Föleg a fiatalok elől a levegőt is elszívó öreg és beteg nyugdíjasokat veti meg. Még a megérdemelt magas nyugdíjat kapó radírszámolókat is. Hiába nyalják a seggét, az sem segít. Törődj bele, egy buta szavazat vagy csupán. Szép napot.

  • „Vége az indokolatlan jótékonyságnak,pénzszórásnak….annak kell adni,aki önhibáján kívűl szegény,beteg,hátrányos helyzetű!!!!!!”

    Milyen igazad van, Marcsi! De szerencsére Viktorunk tudja, miől döglik a légy (a bodamarcsi). Ott vannak például a focisták! Szegények is, betegek is, pláne, önhiájukon kívül is… Nyilvánvíló, hogy rájuk kell költeni a pénzet… 😀

  • A miniszterelnök jogász létére nem tudja, hogy a „kárpótlás” egy olyan megítélt anyagi (lehet az pénzben vagy más egyéb anyagi javakban) elégtétel amiért nem kell külön megdolgozni, az egy, már előzőleg elszenvedett sérelem vagy méltánytalan eljárás okán jár! Alapvető dolgokat nem ért meg a világ működését illetően, hát megkérdezem mitől is olyan „okos” és jó politikus ő?

    De, ha már olyan következetes a munka nélkül kifizetett „meg nem dolgozott” pénzek tekintetében, akkor tényleg nem lenne baj, ha a szerző által is említett Farkas Flórián ( és társai) ügyeit illetően hatékony eljárást kezdeményezne, – mintegy bizonyítva a maga által megszabott elvárásait – aki nem kevesebb mint 1.6 milliárd forinttal nem tud elszámolni abból az összegből melyet a romák felzárkóztatására kaptak munkahely teremtés céljából! Nevezett személy a mai napig a törvényhozás tagja, nyomogatja a kívánt gombokat, ha túl sokat nem is ért abból ami ott folyik, és nem azért mert roma! Legalább két éve nyilvánossá vált a tény, a hiányzó összeget az EMMI átutalta, tehát Farkas a költségvetésből, azaz mindannyiunk pénzéből nyúlta le az adófizetők számára horribilis összeget.

    Az már meg sem lep, hogy az itt megjelent egyelőre 12 hozzászólásból ami látszik( a többi nyilván várakozóban) kettő kivételével mind rejtett vagy kevésbé rejtett ellenszenvet és egyet nem értést mutat a szerző által felvezetett tényeket illetően! Miért is kapdosom tehát a fejem a miniszterelnök ritka barbár, és sötét okfejtésein?
    Orbán pontosan tudja hogyan kell hatni a mindent és mindenkit irigyen figyelő mélymagyar igazságérzetre!
    A magam részéről gyalázatosnak tartom a fenti kijelentését.

  • Besancon. AIgazad van, az. Még akkor is, ha nem értek egyet az alaptézíssel, a rossz, tanulni nem akaró gyerekeket összezárni a jó eszű tanulni akaró gyermekkel. Hol esélyegyenlőség az, ha a hülyegyerek mellett nem tud tanulni az okos?
    Ez viszont színtől független probléma.

  • Amiből a földesék „merítenek”, náciznak…:
    https://mandiner.hu/cikk/20200109_ez_volt_orban_nemzetkozi_sajtokonferenciaja

  • Jurásek Fábián Sebestyén Sosem mondtam, hogy Orbán mindenért a hibás. A hibás Te vagy, Boda és az összes vadul „ballibsiző”,
    akik hatalmon tartják. Orbán csak felhasznál titeket gátlástalanul.

  • Szerintem az a rasszista, vagy inkább rasszistázó, aki olyan felületes információk alapján foglal állást,hogy kinek milyen a bőrszíne vagy politikai hovatartozása stb. Akik itt náciznak, rasszistáznak, semmit nem mondtak a konfliktus részleteiről, azt is egyoldalúan.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 január 11
    3:23 de.

    Kedves Margitka, sajnos már megint avval a Soros György-gyel kell példálóznom, aki messze nem a bőrszíne és származása miatt kerül időnként negatív megitélés alá! Ha nem hiszed, akkor add be kisunokádat egy hónapra az ország bármely vidéki vegyes osztályába és ha kibírja hisztérikus menekülés nélkül, akkor nyugodj bele hogy, rekord idő alatt osztálytársai által romára vagy csicskára lesz integrálva! 😀 Nagyon tévedsz, ha azt hiszed hogy, ez csupán egyedi gyöngyöspatai probléma! Nem, nem, csak itt borult ki a bili leghamarabb! Az igazságszolgáltatás vérlázítóra emelt roma pozitiv diszkrimizációjának szembetűnő kettős mércéjéről és befolyásolatlan abszolut függetlenségéről már ne is beszéljünk, inkább arról hogy Kádárnak miért nem volt szüksége ilyen csendes többséget nyomorba döntő itéletekre! Mint ahogy Szerzőnek is ajánlottam, le kellene menni az emeletről Gyöngyöspatára és jó alaposan megtapasztalni az okokat, mert az okozatok nem maguktól és nem szittya ősrasszizmusból keletkeznek!

  • Andrew_s
    2020 január 10
    7:11 du.

    „Mint rendes neofita rasszista, mindenkit utál, aki ott van, ahonnan ő indult.”
    ————————–
    Kedves Andrew

    Nagyon pontosan találtad fején azt a bizonyos szöget ! Valóságot fedő a jellemzésed, de ez a mondat teszi helyre leginkább a dolgokat!

  • Oh come on Jurasek.

    Talan te is aldozatul estel a KMH-n meno masok megallasnelkulli gyalazasanak.

    A szerzpt meg a Fold-nek us alacsonyabbnak veled.

    Kritizlad tetteot, cikket, NE az egyent !

    Habar en kritizaltam, ill. kerdore vettem a hianyzo tenyeket cikkebol, s rogton a cenzor torolte.

    De megis inkabb a cenzor legyen a bunos ,mint a hozzaszollok vetkeznenek.

  • Kenny és Alma!

    A véleményem továbbra is fenntartom !!!!!bár a lumpen ,munkakerülő cigányokat megvetem,a gyerekeiket sajnálom….!
    Aztán ha eddig nem dolgoztak,a milliós kártérítés miatt ugye minek?….
    Még lehet a bírósági ügynek folytatása,lehet fellebbezni és fognak is.
    Aztán ugye Orbán mind a fiatalokat,mind az időseket megbecsüli,az aktívak magas 20-30 %-os béremelést kaptak,a nyugdíjasok meg kiegészítést,prémiumot és most januárban infláció követő emelést.míg a szocik adóemeléssel,a 13 havi bérek,nyugdíjak eltörlésébel kezdték a éveket……..
    Hogy HunCabadát is „kielégítsem” régebben megemlítettem a Fidesznek,hogy az aktívakhoz képest lehetne magasabb is a nyugdíjemelés…..Itt speciel egyes orvosokra gondoltam,akik régen és most is tartják a markukat az emlések ellnére is….
    de ugye én találkoztam rendes tisztességes és jó orvosokkal is,akik nem fogadtak el hálapénzt,amúgy arra is igéretet kaptam,hogy amennyiben a gazdaségi növkedés lehetőbé teszi magasabb nyugdíjemelést is kaphatunk a jövőben!
    Én most sem panaszkodom közel 10.000 Ft emelést kaptam januárban!(Mindenki a nyugdíja %-nak függvényében)
    Azt javaslom,hogy az itthon élők,ne hazudozzanak,ne uszítsanak,a
    kintélők,meg ha nincsenek képben ne üljenek fel a valótlan tájékoztatásnak!
    Ilyen egyszerű lenne…..!

  • A miniszter-elnok beszedeben mas dolgokat is bejelentett.

    Kozottuk ,hogy magyarorszag termeszet, vagy klima-vedelmi terveket is leptet eletbe.

    1.,Kozottuk azt hogy 2021-Januar 1-tol az egyhasznalatu pleszrik-csomagolo zacskok tortevenyelnnenek lesznek magyrorszagon.
    Kovetik India kezdemnyezeset.

    2.,Az energia termeles eseten a nap-elemeket, de nem a szel-dynamokat celozza a kormany eltbe leptetni.

    3., Tervezi a kormany felszamolni mind a nemzet teruleten ellenorizetlen szmet-lerakodo helyeket.
    A XXI. szzadban az igen idoleges lenne am.

    Mas.
    Miert ohajtana barki is hogy aki emberi jogait gyakorolja, meg ha kijelent bar mit is amit masok nem kedvelnenek, hogy azert bocsanakoznia kellene????

    Kuloniosen a politikusok eseten.
    Tudataban kell hogy legyen bar ki politikus nyilvanos kijelentesenek a kovetkezmenyein.
    Maskent nem tennek azt !

    De nagyon kivancsian varom a hianyzo adatokat,ill. annak reszleteit azon a jelentett „karteritesi hatarozaton”.

    Talan mindenki itten teljesen tudatlan lenne azon???

  • Csak mellékesen jegyzem meg azt is,hogy míg a szociktól csak,adó, áram-gáz számla „emelést” kaptunk „ajándékba”addig a Fidesztől
    árcsökkenést(évek óta!!!!)rezsi utalványt,(mindenki)+Erzsébet utalványt a nyugdíjasok!Az utóbbiak (legalábbis a mi kerületünkben)még az idősek világnapja alkalmából is kaptak utalványt!
    Na ezek cáfolhatatlan tények!
    Most,hogy a Gyurcsány alkalmazott Karácsony G. győzött az önkormányzati választáson,csak arra „várunk”,hogy ez a hazug,választási csaló jellemtelen alaktól mikor is kapjuk meg a beigért 20.000 FT rezsitámogatást?……valószínűleg soha….,de mint írtam,kívánom költse patikára!!!!!!!!

  • Még egy mondat,Tanulság!

    A szociknál az sem igaz amit kérdeznek….pláne amit ígérnek!
    Erre azok a félrevezetett,szerencsétlen,vétlen (és nem bűnöző)régi és pláne a mostani baloldali hívek is rájöttek a tapasztalataik alapján.
    Most gyászolhatják a pártjaikat….,és azokra szavazhatnak,akik
    bizonyítottak,és fognak!!!!!!!!!!!!
    Jó film van,így mára elmentem!

  • Kenny
    2020 január 11
    10:26 de.

    Ha elolvastad a hozzászólásomat, akkor láthatod, hogy messze nem arról írtam amit te kifogásolsz, tehát helytálló a megállapításod, mert abban viszont amit írtam, igazam van! Igazodva a cikkhez, kizárólag a miniszterelnöki reakcióról mondtam véleményt, melyet fenn is tartok! Az előzményekről, a kiváltó okokról nem szóltam, mert már rég letettem róla, hogy reménytelen harcot vívjak a gondolataim meg nem értése, vagy félreértése okán.

    „Hol esélyegyenlőség az, ha a hülyegyerek mellett nem tud tanulni az okos?” – írod! Biztos így van : egyik oldalon csak csupa tanulni nem akaró hülyegyerek, a másik oldalon meg csak okos, tanulni vágyó magyar gyerek!
    Ilyen egyszerű lenne? Nem hiszem!

  • Almási Alma
    2020 január 11
    5:22 de.

    Szép hölgy!
    Írásában minden stimmt!

    Csak a legutolsó szó hibáddzik :

    ” Marcsi!…. De szerencsére Viktorunk tudja, miől döglik a légy (a bodamarcsi). Ott vannak például a focisták! Szegények is, betegek is, pláne, önhiájukon kívül is… Nyilvánvíló, hogy rájuk kell költeni a pénzet…

    A „pénzet” helyett inkább a „pénzedet” kifejezés helytállóbb

  • Hogy találom is „találjon szemet” – vagyis próbálja kapizsgálni:

    RÉGI VICCEK, amiket „CSAK” AZ „ÖREGEK” ÉRTENEK – vagy behazudják hogy sose volt igaz – a rendesebbjei „csak” maguknak, a volt kollaboránsok (PÁRT és NER lovagok) pedig másokat próbálnak ma is elhitetni ( vagy éppen a véres lepedöket tisztára mosni ….)

    ———–
    Egy angol, egy francia és egy orosz beszélget arról, hogy mi a legnagyobb élvezet a világon

    Az angol:- Kérlek szépen én amikor jól kigolfozom magamat délelőtt, délután kimegyek a lóversenyre, este pedig egy jó szivar mellett elüldögélek a klubban, nincs ehhez fogható élvezet…
    francia:- Szerintem nincs annál semmi jobb, mint amikor megveszek egy láda francia pezsgőt, felcsábítok magamhoz egy gyönyörű francia lányt, és hajnalig szórakozunk…
    Az orosz:- Nem tudtok ti semmit az élvezetekről, az igazi az, amikor egy novemberi hajnalon arra riadsz, hogy egy kocsi áll meg a bérház előtt, vadul feltépik a lépcsőház ajtaját, vastag csizmák dobogása hallatszik, majd vadul dörömbölnek az ajtódon. Te kitámolyogsz és lassan kinyitod az ajtót. „Maga Igor Grogovics?” – üvöltik.
    Te pedig kárörvendve válaszolod: „Nem, ő eggyel feljebb lakik!”

    —————-
    Rabinovics elmegy szavazni.
    Ahelyett, hogy megnézés nélkül bedobná a szavazólapot az urnába, félrevonul és nézegetni kezdi.Azonnal odamegy hozzá egy civil ruhás szerv:
    – Mit csinál itt maga?
    – Semmit, csak kíváncsi vagyok, hogy kire fogok szavazni.
    – Na ne viccelődjön itt, elvtárs, maga még nem hallotta, hogy a Szovjetunióban a szavazás titkos?–

    —————–
    – Melyik három kitüntetést nem kapta meg Brezsnyev?
    – A Hős anya, a Hős város és a Tiszta udvar, rendes ház!

    ———————

    Két orosz katona beszélget Afganisztánban
    – Ugye, mennyivel jobb dolgunk volt nekünk otthon, Székesfehérváron?

    —————–
    A szesztilalom idején, valahol Szibériában, két muzsik hűtőházat épít, azaz szögesdróttal körbekerítenek egy kunyhót.
    Egyszerre az egyikük felkiált.
    – Gyere gyorsan, Vologya, találtam egy üveg vodkát, igyuk meg!
    – Ne ordíts, te őrült, elvisznek!
    – Innen? Hová?…

    —————-
    – Mi a különbség a szovjet és az amerikai AIDS között?
    – Az amerikai halálos. A szovjet legyőzhetetlen…

    ———————
    Brezsnyev és Koszigin utaznak haza Nasszer temetéséről.
    Brezsnyev megszólal:
    – Te, Alekszej! Láttad Nasszer kezén azt a szép aranyórát?
    – Nem, mutasd!

    ————————-
    – Honnan választják az amerikai elnököt?
    – A tőkésosztályból
    .– A magyar elnököt?– A munkásosztályból
    – És a szovjet elnököt?– Az intenzív osztályról.

    ———————
    – Te, Iván, ez nem egy dél-koreai utasszállító gép előttünk?
    – De igen. Eltaláltad.

    ——————–
    Hosszú sor áll Moszkvában egy befalazott ajtó előtt.
    A TASSZ riportere kíváncsi, hogy miért állnak ott, ezért megkérdezi a sor elején állót, hogy mi történt.
    – Tudja uram, kifűződött a cipőm, itt volt az ajtó előtt egy lépcső, arra felraktam a lában és bekötöttem a cipőmet, de mire felegyenesedtem egy nagy sor állt mögöttem.
    – De hát miért nem megy haza?
    – Meg van őrülve? Első vagyok a sorban.

    ——————–

    A Szaratov hűtőgépgyár sztahanovistája nyugdíjba megy, és ebből az alkalomból a TASSZ riportere interjút készít vele.
    – Mondja elvtárs, van magának hűtőszekrénye?
    – Nem, nekem nincs.
    – De ember, maga harminc évig egy hűtőgépgyárban dolgozott, nem próbált meg ennyi idő alatt egyet darabokban hazavinni?
    – Én hazavittem hármat is, de akárhogy raktam össze, mindig tank jött ki belőle.

    —————-

    Kohn és Grün 1963-ban találkozik az utcán, megörülnek egymásnak:
    – Nahát, Kohn, te még élsz? ’56-ban láttalak utoljára.
    – Nemrég szabadultam.
    – Te jó ég! Hát mit követtél el?
    – Én? Semmit!Mire Grün rosszallólag csóválja a fejét:
    – Kohn, Kohn, ne akarj engem átverni. A semmiért csak három év járt!

    —————–
    Sírdogál a nyuszi az erdőben.
    – Miért sírsz, nyulacska? – kérdi a varjú.
    – Jaj, kedves varjú, nagy baj van! Mindjárt itt lesz Pestről az egész Központi Bizottság, Kádárral az élen, medvére vadásznak! Jaj, hova bújjak, hová bújjak?
    – Bolond vagy, te nyuszi, ha medvére vadásznak, akkor miért vagy úgy berezelve?
    – Hát csak azért, mert tévedtek ezek már ennél nagyobbat is!

    ——————-
    Magyarország labdarúgó-válogatottja a Szovjetunió csapatával játszik barátságos mérkőzést, amikor a meccs állása egy-egyre áll és a magyar csapat tizenegyeshez jut.
    Nagy a tanácstalanság, valakit a lelátón jelenlévő Kádár Jánoshoz küldenek, hogy döntse el, ki rúgja a büntetőt.
    Kádár a következő tanácsot adja:
    – Bene lője!

    ——————–
    Brezsnyev Magyarországra látogat.
    Kádárral sétálgatnak a pesti utcán.Brezsnyevnek feltűnik, hogy nem kísérik őket sehol a biztonsági emberek.
    Szóvá is teszi:
    – Mondd, János, te csak így, minden őrizet nélkül sétálsz bármikor itt Budapesten?
    – Igen, Leonyid Iljics
    – És nem félsz attól, hogy valaki megtámad, leüt?
    – Ugyan, Leonyid Iljics, nálunk az emberek 95 százaléka rendes, becsületes, tisztességes ember, azoknak ilyen eszébe sem jut!
    – Jó, jó, de mi van a maradék 5 százalékkal?
    – Azokat köti a pártfegyelem.

    —————-
    Gyárlátogatásra megy a miniszter, körbevezetik mindent elmagyaráznak, minden csillog-villog, nagyon meg van elégedve.
    A végén már nem is tud mást kérdezni, mint hogy hányan dolgoznak az üzemben.
    A vállalat vezetői zavarba jönnek, topognak, majd az egyik zavartan kiböki:
    – Hát… Nagyjából a fele.
    ——————-
    – Miért volt idén olyan nagy szárazság?
    – Hogy ne tudjon gyökeret verni az új mechanizmus!
    ———————

    Miért csalódtak augusztus 21-én a cseh fociszurkolók?
    – Mert a Fradit várták és a Honvéd jött
    —————–

    Életszínvonal:
    Bevezetik a világútlevelet, immár Kohn is meglátogathatja Amerikában élő rokonait. Kérdezik is tőle kíváncsian:
    – Na és hogy vagytok odahaza?
    – Jól.
    – Na de egy kicsit bővebben!
    – Nem jól.

    —————–
    – Miért nem dobják el láncaikat a kapitalista országok proletárjai?
    – Mert a lánc végén ott a slusszkulcs.

  • Bendeguz79
    2020 január 11
    12:00 du.

    Nem gyalázott sokmindenki. Magam biztosan nem. Egy műtájszólással író, fizetett trollnak gondollak. De nem gyalázlak. Pusztán ez a véleményem. Ahogy Bodát sem gyalázza az a, különben saját hozzászólásaival igazolható, véleményem, hogy egy napidíjért megharcoló bértroll, akinek csak telefonja van és nem véleménye. Véleménye azoknak van, akik fizetnek Titeket.
    De ez sem gyalázás. Ha Te, Boda ezt gyalázatosnak tartjátok, akkor vágjátok el a troll-köldök-zsinórt és kísérletezzetek a saját véleményetek olvasható, érthető, konzisztens, érvelő artikulálásával.
    Talán menni fog.

  • Kenny
    2020 január 11
    9:21 de.

    Majd itt jól megbotránkoznak páran, de szerintem a szegregáció egyáltalán nem ördögtől való. Sőt! Mivel a közoktatás alapvetően alkalmatlan a tehetséggondozásra (nem arra való), illetve ezzel párhuzamosan a tehetségtelen-gondozásra is (mert arra sem való), a szegregációnak van, lehet egyfajta mentőöv-szerepe.

    Ergo, a magam részéről szegregációpárti vagyok.
    De!
    Ennek a szegregációnak képesség, készség és szocializációs alapon kell megteremtődnie és egy átjárható rendszerben. Nem származási alapon és nem ketrec-módon. Ha egy gyerek olyan szocializálsággal kerül iskolába, hogy a szappanról nem tudja, hogy nem étel, akkor kerüljön olyan szegregált osztályba, ahol ezt megtanulja. Ha egy gyermek a képességei alapján alkalmas a tanulmányokra, de a készségszintje ezt nem támogatja, akkor kerüljön olyan differenciáltan felzárkóztató szegregált osztályba, ahol a készségeket felhozzák. Szakpedagógussal, ha kell.
    Utána ezekből az osztályokból legyen átjárás a reguláris képzésbe, ahonnan a pofonszocializált hülyegyereket tegyék csak a szocializációs szegregált osztályba akkor is, ha a papa Audival viszi reggelente az iskolába, és olyan fehér bőre van, mintha hypoval fakították volna.

  • Egyébként NEM mellesleg:

    A cikkírónak is szól, és valamennyi hozzászólónak:

    Szégyelljétek magatokat valóban, az egyetlen aki leginkább a megközelítőleg valóság-szerint értelmezte a dolgot, a Bendegúz volt ez esetben is.

    Az emberi szabadságjogokról fogalmatok sincs, mint a hozzászólások bizonyítják, sem arról, ami ezzel együtt jár: a KÖTELEZETTSÉGEKRŐL SEM!

    Nem az államnak kellene kár-térítenie, hanem voltak személyes elkövetői a gaztettnek, tehát azok személyükben felelősek érte, akkor is, ha politikai vagy egyéb köztisztviselök!

    Magyarul azáltal, hogy elkövették a rasszista cselekedetet, és mint köztisztviselökre még szigorúbban érvényesnek kellene lenni a BTK-nak

    Mi az hogy az államnak kellene fizetnie azért, ami bűntényt ráadásul az állam védőfalai mögé bújva követett el egy rasszista csoport?
    Valóban alkalmatlanok vagytok demokráciára, mert a demokratikus jogokat és kötelezettségeket értelmezni kellene tudni.
    Látszik, hogy nem tudjátok hogy mi fán terem az, fingotok sincs róla

    Mindenki itten aki hozzászólt, élén a Földes Péterrel, – másképp mondva bármelyik magát ballibsiként riszáló honpolgár, akár jobbosként kacérkodó magától eltelt szerencsétlen, az valóban semmit sem ért a demokráciából, ez a példa a legjobban mutatja.

    Nektek a kályha kell, tudjátok az a bizonyos ott a táncterem parkettjén, vagy inkább a falusi MüvHáz köves padlóján … (a kályha a vezérürü)

    Ezért verheti bőszen a mellét féltéglával a félnótás korcsolyás drogista is.
    Mikor azt mondja, hogy sehol sincs demokrácia!
    Beveszitek, mert nem tudjátok, hogy mi fán terem az!

    Egy valódi jogállamban a bűnösöket lesittelnék, és a saját zsebükből perkálnák a kártérítést – ha nem tudják, akkor közmunkával ledolgozzák …

    A bodamarcsi a saját vezérürüjét védi, tisztelt ballibsik, ti pedig a magatok vezérürüjét akarnátok hatalomba tolni, ezt a mocskos esetet is csakis erre használva!

    Senki nem kiáltott itt valódi igázságszolgáltatásért az emberi jogok gyalázatos bemocskolásáért. MINDKÉT OLDAL RÉSZÉRŐL ÁM!

    EGYMÁST DOBÁLJÁTOK KŐVEL, SÁRRAL ÉS AMI ÉPP KÉZNÉL VAN – szégyen és gyalázat

  • Jurásek Fábián Sebestyén
    2020 január 10
    10:05 de.

    mondd csak Vászti, az milyen, hogy ballibsi, meg a többi sekélyes? részleteket írjál, nagyon érdekel, a te definíciód, mert én magam sehol sem találom, pedig még….kerestem, ott is!

    van -egyébként- bármi jelentősége eme kategórikusz imperatífusznak? és ha igen, kifejtenéd (a fejtőbab szezonja már lejárt)

    bruhahaha

    ha te nem tudod, a gizi bizonyosan tud valamit pirézűl hozzátenni

  • Nem értem a Vezér és Kancellár kijelentése fölötti csodálkozást. Elolvasva a cikket és a hozzá kapcsolodó kommenteket, szintén nincs okom csodálkozásra; minden hozzászóló nagyjából úgy reagált, ahogy az korábbi megnyilatkozásai alapján várható volt. (Magam is, most.)
    Kissé kifordítva a szokásos panelt; ha egy kacsa van előttem, miért csodalkoznék, hogy úgy lépked, úgy úszik, úgy repdes, úgy eszik, úgy hápog, mint egy kacsa?
    Ha Orbán Viktort hallom vagy olvasom, miért érne meglepetés, ha úgy beszél, úgy uszít, mint Orbán Viktor?
    Mint ahogy azon sincs okom csodálkozni, hogy uszítását a magyarok jó része beszopja, ahogyan beszopta az akkor regnálók uszítását nemzedékekkel korábban is. Azután majd megint jön a panaszos nyafogás; jaj, mások vittek rossz utakra minket, a mások bűne, nem a miénk!
    Vajon miért jut eszembe Brecht? „A nagy Karthagó háromszor viselt háborút. Még hatalmas volt az első után,
    még lakható volt a második után. Nyoma sem maradt a harmadik után.”

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Az ingatag, rasszizmusra hajlamos Olvtársaim szíves figyelmébe:

    https://nepszava.us/a-romagyerekek-szetvalasztasa-nacizmus- ennek-büntetese-emberség-1/

    t.h.u.

  • Te figyelj ! A Führer rasszizmusa is
    csak addig terjed, ameddig az érdeke
    diktálja nekije:

    https://nepszava.us/orban-ciganyozott-felcsuton/

  • Orsós Renátó!
    11:45 🙂

    Ok és okozat viszonya, mint minden történelmi folyamatban és jelenségben csakis a múltban keresve állapítható meg.

    Itt, e témában elsősorban törzsökös magyar nemzetesuramék köreiben kell tallóznunk, akik a társadalom akkor nagyobb részét kitevő jobbágyaikkal karöltve szt.István „királyuruk intelmei” dacára sem fogadtak be úgymond idegeneket, sőt ha tehették el is űzték az „ilyeneket”- feltéve, hoyg föl nem akasztották az első fára. Ja!

    Polgárosodásuk pedig szinte teljesen kizárt volt, hisz a városi polgárság – akárcsak a parasztok – inkább elzavarta őket, mintsem munkát és kenyeret adott volna nekik. Talán kivételt képeztek az egyes jellegzetes kézműves és javító szolgáltatásaik, amelyet a „kultúr” őslakosság már nem volt hajlandó elvégezni és így méltóztatott elfogadni tőlük.

    Ezt a színvonal alatt tartást – víz alá nyomást – a félfeudális Horthy éra jellemző hagyományaihoz méltón, hűen fenntartotta, amelynek aztán a felszabadulás vetett véget és a cigányság előtt is megnyílt a „””karrier””” útja, ti. a letelepedés lehetősége, ami nem azt jelentette és jelenti, hogy a korábbi 4-600 év koloncai nem terhelték és nem húznák vissza ma is a feltörekvésüknek még az akaratát az érvényesülés felé.
    Amit tehát József Attila, vagy Ady Endre a szegénységről megírt, azt cigányok esetében nyugodtan beszorozhatjuk még ezerrel…

    Az úgynevezett rendszerváltás a maga horthysta és rasszofób reneszánszával – mint például ez a gyöngyöspatai ügy is – ismét csak vadul és durva retrográd módszerekkel tört rá a cigányságra, mindent a szemükre hányva, azt is amiről ők nem is tehetnek.

    Azonban az a történelmileg igenrövid negyven év mégiscsak kinyitotta szemüket és ha csetelve-botolva is, de mostmár megpróbálnak a felszínen úszva megmaradni, s a legtermészetesebb az, hogy nem hagyják magukat víz alá nyomva visszataszítani az egykori nomád, sátoros cigány-világba, amit Orbanisztán és annak vazallus népe a jelenlegi megnyilvánulásaival már újra megcéloznak a cigányság számára…

    https://fortepan.hu/?search=cigányság

    Láthatólag, Orbán kicsit(!) veszélyben érzi a saját hatalmát, hát ország és világ szeme láttára, egy nemzetközi sajtótájékoztatón vette elő az ő rasszista kártyapakliját – „Folyt.köv.”-alapon…

    .

    UI

    OrbanisztánÖnztársaság már az I.regnálása elején bedobta és cselesen . m e g . is . e t e t t e . e szegény tanulatlanokkal a „nemzetiségi” lét várható szépségeit, mely élvezetes valóságot így már, mint „törvényes” hivatkozási alapot tolhatja a romák orra alá ezt az aljas és alattomos, uszító förtelmes orbáni axiómát > e g y . e t n i k a i l a g . m e g h a t á r o z ó . n é p c s o p o r t r ó l <, mely állítás egyben engedély és jeladás is az ugrásra kész Fid-SS szabadcsapatok számára is egy újabb keresztes hadjáratra. Tudniillik az első, az ugynabban az érában Miskolc és Szabolcsszatmár cigányoktól sűrűbben lakott falvaiban rendőri őrizet melett megtartott többhetes nyilasnáci egyenruhás felvonulások voltak.

    -V-

  • Aurora Boreálisz

    Orsós: a szittya ))) 😀 ((( „ősrasszista utánégető” !

    Én csak annyit fűznék a mondandójához, hogy ha élőlényt – nemcsak embert – szoktatunk (idomítunk) magunkhoz, az olyan lesz, amilyenre neveltük. Ha verjük, előbb-utóbb majd ő is elvadul.

    Szerintem a cigányok még mindig túl szelídek ahhoz képest, amit az ilyen „mélyen gondolkodóktól”, mint amit Ön itt eljátszik, el kell hogy tűrjenek.

  • Kedves Elemér! (Sorost most hagyjuk, mert a nyitott társadalom programja sztem az egyik lehetséges,jó alternatíva az egymás kipusztítása ellenében.)
    A kisunokámat pont ezért kell 25 kilométerre hurcolni egy fővárosi iskolába, mert a faluban lévő… hm. (A falu 5 kilométerre van Pesttől.)
    Hanem. Mint már mondtam, én egy proli környezetben, a VIII. kerületben, cigányok között éltem, jártam általánosba. Nem egy neves iskola, mégis láblógázva érettségiztem azokról az alapokról. 25 évvel később ugyanebből az iskolából ki kellett venni az unokaöcsémet, mert mindennap megverték, elszedték a holmiját stb.
    Mi az isten történt itt???
    Ne hivatkozz pozitív diszkriminációra, mert ebben az értelemben nemigaz. Annyi lenne csupán, hogyha pl. egy állásra jelentkezik két AZONOS VÉGZETTSÉGŰ, KÉPZETTSÉGŰ, akkor a cigánynak legyen előnye. Szó sem volt arról, hogy büntetlenül megúszhat bárki bármit. Kuncze se mondott ilyet:legfeljebb annyit, hogy egy biciklilopással gyanusított cigányt nem kéne agyonverni a rendőrségen (megtörtént), és pont annyi joga van a védelemre, mint egy nem cigány gyanúsítottnak.

  • A cikkben is erről van szó: megítélt kártérítés MINDEN állampolgárt megillet, akár cigány, akár hottentotta. Aki pedig ezt „munka nélkül szerzett jövedelemnek” nevezi, az egy gyalázatos rasszista, ócska uszító.

  • talalom
    2020 január 12
    5:07 de.

    Igen. Orbán nem hülye, pont ezért dob be ilyen gyalázatos uszításokat. Jogvégzett emberként köze nincs ezen kijelentéseinek a joghoz, a magyar jogállam tiszteletéhez, ellenben gyalázatos uszításra pont jó.

  • Besancon Nem, nem olyan egyszerű. De én nem is azt írtam, amit a fejemre olvastál. Ráadásul a végén azt írtam, ez bőrszintől független. Bizony, egy szőke kékszemű ostoba öntelt liba is tönkre tudja tenni egy egész évfolyam munkáját, beképzelt, hisztis önmutogató viselkedésével. Csak az egyetemen ki lehet vágni, mig általánosban egész évben szívja a tanár és az osztály.
    Mikor az egész óra hiába való fegyelmezéssel megy el, érdemi munka nincs. Újra írom, ez nem bőrszín kérdése.
    Még réges-régen a mi iskolánkban is volt szegregáció. A két hetediket tanulmányi eredmény szerint szétválasztották. Két cigány gyermek volt, egyik jött velem a jobb osztályba, ahol magasabb követelmények voltak, a másikba ment a verekedős nem tanuló cigány srác. A világ nem dőlt össze, mindenki csinálta amit akar. A tanulni vágyó tanult, a verekedni vágyó pedig elment bokszolónak. Semmi sem egyszerű, de az nem esélyegyenlőség, hogy nem hagyják a tanulni vágyót tanulni. Vidéken nem úgy megy, hogy átviszed a gyereket másik iskolába. Igen a törvények mindenkire vonatkoznak, a cigányoknak jár a pénz, mégha boda a feje tetejére áll is. Ez viszont csak féligazság, mert akit nem hagynak tanulni, annak csak a rossz bizonyítvány jár. Nem látom az igazságot.

  • Andrew_s Nem tudok mit hozzá tenni. Igazad van.

  • Gabriel Te olvasol is, vagy csak prédikálsz a vélt erkölcsi magaslatodból. Ha kommentedből kettő, azaz kettő centit felnézel, olvashatsz egy okos kommentet. Szerénységem sem vonta meg a jogot a cigányságtól, Besancon sem. A fenébe bírod elviselni ezt a hatalmas erkölcsi sziklát, amit apránként vagdosol boldog boldogtalanhoz, csak azért, hogy tündökölhess, ès országos cimborádat futtathasd. Nem szédülsz ebben az erkölcsi magaslatban?

  • Boda Legalább imádott főnököd beszédeit hallgatnád figyelmesen. Saját igazmondó szájából hangzott el, hogy felesleges polgára vagy Magyarországnak. Törödj bele.

  • Gabriel
    2020 január 11
    8:25 du.
    Egyébként NEM mellesleg:

    Te magad válaszolsz a saját kérdésedre…..
    pl.

    Mi az hogy az államnak kellene fizetnie azért, ami bűntényt ráadásul az állam védőfalai mögé bújva követett el egy rasszista csoport?

    Pont ezért kellene az államnak fizetnie. S igen, a köz megérdemli, hogy mindenki fizessen. Tudod miért? Azért mert ezt a csirkefogó bandát szavazta be a parlamentbe. Úgy,. hogy a saját zsebére gondoló ellenzék egy büdös érdemi szót nem szólt, amikor módosították a választási törvényt. Az ellenzéki szájtépők lefújták az alaptörvény előtti tüntetést a csúcspontja előtt. A társadalom pedig reflektorfénybe ülő nyúlként nézi, amint kilopják a szájából a falatot, és a Boda-osztályú agyhalottak még tapsolnak is a saját éhen döglésükhöz is.

  • Orsós Elemér

    Voronyezs
    2020 január 12
    1:51 de.

    Tisztelt Voronyezs, Magyarországon a magukat magyarnak vallókon kívül még 14 bejegyzett nemzeti és etnikai kisebbség van, plusz a saját akaratából egyik kategóriába sem besorolható zsidók, mindenki egyenlő jogokat kap, mindenkinek ugyanannyi lehetősége van itt szabadon élni, nyelvét és hagyományait használni, tanulni, egzisztenciát teremteni, stb, stb….tovább nem is folytatom, mert úgy látom hogy, meddő ez a vita, világosan látszik hogy, egyesek itt a magukat magyarnak vallók HAMISAN VÁDOLT zsigeri rasszizmusát és intoleranciáját akarják az immár 600 éve beilleszkedni és a szignifikáns többséghez még minimálisan alkalmazkodni is képtelen vagy megtagadó romák példáján baromi álságosan demonstrálni, ügyesen mellőzve azt a tényt hogy, a többieknek, csodák csodájára ilyen problémáik abszolute nincsenek! Úgy tűnik mindha már megint a naiv romákat akarnák itt egyesek manipulativ módon ki-és felhasználni alantas céljaikhoz!

  • talalom
    2020 január 12
    5:04 de.

    Tedd meg kérlek, hogy Te sem viselkedsz, írsz úgy, mintha a Tau-Ceti egyik sivár bolygóján éltél volna mostanáig…

    Írod:
    „25 évvel később ugyanebből az iskolából ki kellett venni az unokaöcsémet, mert mindennap megverték, elszedték a holmiját stb.
    Mi az isten történt itt???
    Ne hivatkozz pozitív diszkriminációra, mert ebben az értelemben nemigaz.”

    Nem a görcsöt. Nem kellene, hogy igaz legyen, de:
    Kádárnak teljesen megfelelt a cigányság, mint bűnbak. Amikor a cigányság vezetői leültek, egy tisztásra települtek, és közölték, hogy őkinnentől etnikum, akkor nem közölték velük, hogy „lehettek amik akartok, de a határokon belül ugyanazok a törvények, jogok és kötelezettségek érvényesek. S igen, még emlékszem, hogy a ’80-as években nagyon is úgy működött, hogy ha egy cigány feltört egy lakatlan lakást, és beköltözött, akkor jöttek azzal, hogy szegénynek rossz gyerekkora volt és szegény jogcím nélküli lakó és nem betörő, és kerítsenek neki lakást izibe.
    Amikor, még az egyetemen azt mertem mondani ilyenekre, hogy a pozitív diszkrimináció automatikusan negatívan diszkriminál mindenki mást, és fasizálódáshoz vezet, akkor majdnem kivágtak az egyetemről, mint a szocialista embertípustól idegen elhajlót.
    Még emlékszem persze a fehérvári botrányra is, amikor a jogcímnélkülieket ki akarták rakni a korábban már életveszélyesnek minősített lakásokból, és Budapestről mentek vendégtüntikézni a Wallenberg kör tagjai. Ahogy Miskolcra is elmentek anno vendégszepelni. de kussban maradtak, amikor felmérték, hogy a sörhasú mélymagyarok esetleg pofon is verik őket Gyöngyöspatán. Alkalmasint Pintér is kussban volt.
    De ez független a fő témától.

    Ami alapján ismét az a kérésem. Ne csinálj alien-ként, és ne csodálkozz rá kerekl szemekkel arra a helyzetre, aminek a ’80-as évektől előidézője és haszonélvezője volt a jelen politikai elit. Haszonélvezője, mert a bűnbakképzés minden politikai minősítés elől kifogja a szelet. Az ellenzéki zsebképviselők minősítése előtt is.

    Alkalmasint nem tudom mi kell ahhoz, hogy a bodovicsák észhez térjenek. Meg az emberek általában. A pogromok kora már késő lesz.

  • Föld S.Péter és „hivei”!

    A cikkhez még csak annyit,hogy van benne „pár apró tévedés….
    Az,hogy ez egy valótlanságokat állító,uszító fórum,az ugye nem ujdonság,de hogy még ész nélkül ír a szerző,a hívek …meg szintén ész nélkül helyeselnek,az ugye nagyon égő?!!!!
    1/ Nos 60 roma gyerekről van szó és ugye évekre visszamenőleg (nem gyerekenként!)hanem ÖSSZESEN:99 milliót ítélt meg a bíróság első fokon!!!!nincs vége az ügynek!ami szerintem így is sok…..
    2/ Az államot,ill,a helyi önkormányzatot perelték,azok akik otthon még a legalacsonyabb,legminimálisabb nevelést sem képesek a „szintjük” miatt biztosítani a gyerekeiknek…
    3/ a fentiek miatt jogos volt az elkülönítés……egy roma mama
    azt mondta (neten megtalálhazó,kép,szöveg..)hogy nem tudja más iskolába vinni a gyerekét,mert az még egy tesztet sem tud kitölteni…..hát nem semmi!
    4/ a normális családba született gyerekek „általában felfogják a tananyagot,mivel többségük nem értelmi fogyatékosként született alkoholista,primitív szülőktől?…….
    Igy joguk van a normális többség számára felfogható oktatáshoz!
    5/ Az hogy Földes nem olvassa át a cikkét mielőtt közlésre, bocsájtja… az,hogy a sok okos (köztük HunCanada)sem veszi észre a szarvas hibát sajnálatos,az meg pláne,hogy megjelenhetett……a szerkesztő,moderátor biztosan nem olvasta,netán szabadságon volt?….
    6/ Összességében elmondható,hogy a fórum megint nagyot „égett”!
    (nem először és nem utoljára…)
    Na részvétem küldöm: a „tudatlan” Boda Marcsi

  • Amúgy a szegény fogyatékos gyerekeket gógypedagógushoz kellene
    vinni…..azért vannak,hogy segítsenek,még időben!
    Sajnos felnőtt korban már késő…..ugye értik?!

  • Boda Marcsi
    2020 január 12
    12:18 du.

    Marcsi de szépeket írt, csak azt nem értem, hogy miért nem érti amit saját maga bepötyög, vagy idemásol? Valszeg azért mert nem a saját gondolatai ezúttal sem.

    Szóval tudja mi az a szegregáció? Nem tudás, hanem faji alapon különítik el a tanulókat. A kettő teljesen már. Gyöngyöspatán ez történt, nem képességbeli okok miatt.

    Orbán pedig megkérdőjelezte a magyar igazságszolgáltatást olyan módon, hogy jogász létére munkabérhez hasonlított kártérítést, amivel lovat ad (uszít) az arra igen fogékony magyar társadalomnak – akiknek lövése sincs a jogról, de arról mindenkinek van saját képzete, hogy a cigányok milyenek, s többnyire nem pozítív ez a képzet senkiben. Na erre játszik rá a magyar miniszterelnök ócska, sunyi mód. Tetszik érteni?

  • Orsós Elemér

    talalom
    2020 január 12
    5:07 de.

    Igazad van, de akkor mi legyen avval a másik tehetséges tanulóval, aki azért nem tud kibontakozni, mert a tanárának a cigány gyerekek fegyelmezésével és felzárkóztatásával megy el tanitási idejének a 3/4-e? Akkor az az elveszejtett tehetség miért nem jogosult kártérítésre? Vigyék el a szülei egy másik iskolába, úgy mint a Te kisunokádat? Ha ezt mindenki megtehetné, akkor meg spontán szegregáció keletkezne! Ez fából vaskarika! Emlékszel milyen hatalmas közfelháborodás volt a cigány szülők részéről amikor Nyíregyházán egy egész szegregált cigány iskolát akartak megszüntetni azzal a nemes szándékkal, hogy a gyerekeket más vegyes iskolákba akarták szétosztani? Hogy lehet itt eligazodni?
    Maximálisan Andrew_s 2020 január 11. 8:06 du-i véleményével értek egyet, mert úgy néz ki, nekik csak ez a -mások részére sem hátrányos- felzárkóztatás eredményes, a „rasszista szegregáció” nevű ultraliberális szólam, csak egy szándékos árokásó egymásnak ugrasztás!

    Nem a pozitiv, akár erőszakkal is javítani szándékozó, végig követett diszkrimizáció szúrja a szememet, hanem az a kettős mérce ahogy két ugyanolyan bűntett elkövetését egy cigánynak megfelezi, megharmadolja egy nem cigányhoz képest a „független, elfogulatlan” igazságszolgáltatás, amivel újabb lovat ad alájuk bűnvisszatartás helyett!

  • ANDRES_S;

    Vajon mi a fene utott beled?
    Miert kezdesz kotekedni velem es miert gyalazkodsz?

    Egy arva szoval sem hivatkoztam read !

    S egy arva szot sem adtal barmely fenti hozzaszollasomon.

  • KEREKES GABRIEL;

    Igen elveztem mind a regi „szocialista” viccejet. Koszonom.

    De hozzaszoollasod a karterist illetoen, igen tevedtel.

    Az allamnak NINCSEN egy arva vassa sem.Tehat fizetes keptelen. De bpersze NEM tartottak felelosnek a kar-elkovetojet.

    Az allam csupan az adofizetok penzet szorja, s igen negyalabuan am. Amig minden fillereiert a magyar adofizetok kenyszerultek izzadni minden fillreet.

    Amig a „vagyonokat” es orokleseket NEM adoztatja !
    Csak a munkabereket na meg a lakossag legszuksegesebbjeit, sot meg a mindenapi elelmiszerszuksegleteiket is.

    S az am az igazi otcca-rablas.

    De azon SOHA, SENKI nem kepes, vagy nem hajlando meglatast kijelenteni.
    Tehat igazan megerdemlik azt !!!!

  • Boda Marcsi
    2020 január 12
    12:18 du.

    Te hány és milyen teszteket tudsz kitölteni? A nemzeti konzultációk előre lediktált válaszain kívül természetesen.
    Ha az ország köz és felső-fokú oktatásában akár csak egyetlen olyan teszt van, amihez lövésed sem lenne, akkor remélem kéred önkéntes karanténba utalásodat.

    Alkalmasint elég szomorú, hogy a közoktatásba a teszt-fétises amerikai mintát behozták. De ez egy másik kérdés.

    Amellett sokallod a 99 milliót összesen. Ez a saját adataid alapján nagyjából másfél milla egy gyerekre és Te írod, hogy több évre visszamenőleges kártérítésként. A több lehet három is. Ebben az esetben évi kb. 500 ezer HUF egy gyerekre. Ennyit az ország vezető strómanja 2 perc alatt keres meg:
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meszaros_lorinc_304_ezer_forintot_keres_percenkent.662034.html

    Tehát: Egy semmilyen sérelmet el nem szenvedő korrupt stróman milliárdjait nem sokallod, de annak 2 perces jövedelmét egy teljes évre sajnálod egy gyerektől.

    Mond, őszintén: nem kell hánynod, ha tükörbe nézel? Biztos?

  • Orsós Elemér

    Aurora Boreálisz
    2020 január 12
    2:08 de.

    Kedves Hölgyem, csakhogy lássa mennyire nem vagyok rasszista, haragtartó és irigy:
    örömömmel kívánom hogy, legyen egy gyöngyöspatai roma eminens diáknak szerető anyósa!

  • Orsós Elemér

    Cukihara
    2020 január 11
    11:40 du.

    Mitől rasszista az a régi mondás hogy, „cigány gyerekek potyognak az égből? Az is rasszizmus hogy cigánykerék, cigánypecsenye, cigányút, cigányszeg? Segíts, mit kellene mondanunk a cigány helyett: kisebbségi-, etnikumi-, indiai ómigránsi! Szerintem egyik sem jó, nem kéne átesni a ló túlsó oldalára!

  • Boda Marcsi
    2020 január 12
    12:18 du.

    Megint hazudsz pofátlanul.
    Orcád vatag mint a bakkancstalp.
    Azért van az hogy nem ég le sohasem.

  • 1. Nem mondom, hogy a történet egész Magyarországra minden településére jellemző, de azt igen, hogy hasonló igen sok helyen folyamatosan előfordul – kivéve azt az egyetlen mozzanatot, hogy ebben az ügyben a bíróság, bár jóvátenni nyilvánvalóan nem képes a dolgot, de a sértettek részére legalább valami csekély anyagi kártérítést ítélt meg.
    2. Ha valakit a nem szándékosan, de a saját hibámból elütök az autómmal (ideértve azt is, ha a konkrét esetben nem közvetlenül sértettem meg a KRESZ-t, hanem az autóm műszaki állapotának a súlyos elhanyagolásával) és az súlyosan megsérül, bár a történteket de facto meg nem történté tenni, helyrehozni nem lehetséges, de egyrészt anyagi kártérítésre köteleznek (még ha azt a biztosító is viseli helyettem), másrészt a büntetőjogi következményeket is viselnem kell.
    3. A jelen esetben az érintett gyerekek tartós, nagy valószínűséggel a további életükre is kiható károsodást szenvedtek a település vezetésének és a magyar állam illetékes szerveinek szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásának következtében. Az anyagi és a büntetőjogi felelősségnek ilyen esetekben egymás közt megfelelő arányban meg kell(ene) oszlani a település felelős vezetése és a magyar állam illetékes szerveinek – hivatali kötelésségét legalábbis súlyosan gondatlansággal elhanyagoló – vezetése között.
    4. Ám mivel a magyar állam olyan amilyen, és a magyar állampolgárok jelentős hányadának legalábbis semmi kifogása nincs a magyar szegény és/vagy cigány gyermekek ilyesféle megnyomorítása ellen, sőt, inkább az áldozatokat hibáztatják, nem hiszem, hogy akár ez a – szerintem eltúlzottan – szerény összegű anyagi kártalanítás kifizetésre kerülne, a felelősökkel szembeni büntetőjogi következmények érvényesítéséről nem is szólva. Nem mondom, hogy a belátható jövőben ezen a téren sem fog semmi változni; szerintem a helyzet tovább romlik majd. Legfeljebb két óra alatt hoznak egy 2/3-os törvényt arról, hogy a szegény és/vagy cigány gyermekekre nem vonatkoznak a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezmények. (Persze, nem így fogalmazzák majd meg, „csupán” a tartalma lesz ez.)
    5. Kennynek, Andrew_s-nek természetesen van részigazsága; ám nem hiszem, hogy bármelyikük is azt merné állítani,
    hogy Magyarországon (akár a múltban, akár ma) az ilyen szegregáció a hátrányos társadalmi-szociokulturális helyzetben élő gyermekek érdekében, történne – egyértelműen ellenkezőleg. Volt néhány, s talán még van is egy-két, nem szegregáló, ám inkluziv pedagógia módszereket alkalmazó iskola Magyarországon, amelyik a hátrányok valamelyest csökkentésére törekedett; pártunk és kormányzatunk mindent megtett a tönkretételük, felszámolásuk érdekében.

  • Drizari:
    „Nagyon is megdolgoznak a pénzükért, hogy a nyolcadik általánost sikeresen elvégző gyereknek bulit szervezzenek … egy roma család legalábbis így ünnepelte a fiúk ballagását (a vendégek se néznek ki közmunkásoknak): http://www.youtube.com/watch?v=S4dQT6HcIZE

    Valóban, én már láttam ezt a kis videót; biztosan így volt. Egy, tíz vagy száz család a többszázezerből. Vagy Ön azt állítja, hogy a cigányok esetében ez a tipikus?

  • BODA MARCSI;

    Velemenyenek kifejezese az teljesen mas mint bar-ki-masnak rosszat kivanni.
    Ne feledje hogy mi lehet annak kovetkezmenye?

    ‘Ne fesd az ordogot a falra, mert megjelenhet am’ !!!!

  • Cris Adam;

    Hajlando lenne kinyilvaniyani, hogy mierttilos itten a leheto leg-egyszerubb kerdest keresni a fenti cikk alanyan?

    Hiszen egyetlen magyarnyelvu lap NEM nyujt semmi adatokat azon. Sem a Nepszava, sem a Kanadai Napszava. Sem a magyarorszagi napi media kozlemenyei.

    Miert a titokbatartas ???

  • ANDREW_S
    Jan.11, 7;57 du.

    Az kiabal tuzet akinek a haza eg !!!!

  • Kővendég Nálunk a szegregációnál a párttitkár gyermeke a „rossz” osztályba került, én a szegény árva szővőnő gyermeke a „jobb” osztályba. Egycsapásra megszűntek az órákon a cirkuszok, lehetett tanulni. Pedig abban az iskolában viszonylag rend volt, néhány tanár odacsapott ha kellett. Nem véletlenül hívták Hammer tanár úrnak a matektanárt? Természetesen a szegregáció „igazi” célját nem tudom, mert gyermek voltam, de tanulni tudtunk, és a „rossz” osztályban is érték sikerélmények a gyerekeket. Jó dolog a jog, jó dolog, hogy joga van egy gyereknek tönkre tenni osztálytársai tanulmányait. Vagy mégsem?
    A kártérítés jár ha a törvény kimondja ez tagadhatatlan, de nem vagyok biztos, hogy a törvény így jó, abban pedig főleg nem, hogy a kártérítés a gyermekek jövőjét fogja építeni. Ezzel már nem foglalkozik a törvény és a bíróság, hiszen aki kapja annak jogai vannak. Akár el is ihatja. Közünk? Ez inkább ragtapasz a seben.

  • Orsós Elemér:
    „mindenkinek ugyanannyi lehetősége van itt szabadon élni, nyelvét és hagyományait használni, tanulni, egzisztenciát teremteni”

    No látja, hát mindig mondtam, hogy Magyarországon az Orbán-rendszer a lehetséges rendszerek legjobbja (rosszabb perceimben néha gyanakszom is, hogy ez valóban így van, tehát amint a személyes körülményeim lehetővé teszik, családostól végleg el kell innét húzni), hiszen ez a világ egyetlen olyan országa, ahol – mint a jó Orsós Elemér mondja – mindenkinek ugyanolyan lehetősége van szabadon élni, tanulni, egzisztenciát teremteni; a sarki hajléktalannak éppúgy, mint Lázár Jánosnak, Pénztáros Lőrincnek, vagy éppen Önnek.
    Orsós Úr! Természetesen azt ír, amit akar, akár totális idiótának tekintheti minden olvasóját – ám ettől még nem válik mindegyik azzá. (Bár abba igaza van, hogy aki Önt és az Önhöz hasonlókat olvassa… hmm.

  • Kenny
    2020 január 12
    10:20 de.

    Nem írtam bőrszínről, még csak nem is gondoltam erre!
    Pusztán az általad leírtakat idéztem:
    “Hol esélyegyenlőség az, ha a hülyegyerek mellett nem tud tanulni az okos?” – amire azt írtam, hogy ez nem ilyen egyszerű, azaz nem úgy működik, hogy „egyik oldalon csak csupa hülyegyerek, a másik oldalon meg a tanulni vágyó okos gyerekek”

    A saját hetedik osztályos példádat akartam kiemelni, erre építve fel a mondandómat, de még mielőtt bármiféle fejtegetésbe kezdtem volna, láttam meg és olvastam el Andrew számomra teljesen érthető, és saját véleményemmel megegyező elképzelését ( jan.11.8:06) melynél lényegre törőbben és összefogottabban biztosan sem tudtam volna megfogalmazni amit a témáról gondolok: onnan olvasd, hogy „Ergo….” – bár valószínű megtetted már hisz te is egyet értettél vele.

    Pontosan arról szól, hogy az „alkalmazott gyakorlat” helyett hogyan és miképpen kellene /kellett volna eljárni a szóban forgó, de adott esetben bármelyik önkormányzatnak / államnak ahhoz, hogy legalább nagy vonalakban biztosítsa a minden gyermeknek törvény alapján kijáró esélyegyenlőséget az oktatás terén.

    Na persze ehhez megfelelő szervezés, megfelelő eszközök és szakemberek, pedagógusok kellenek, ami viszont pénz!
    Ám míg a – többek között erre is – előirányzott forrásokat következmények nélkül le lehet nyúlni, addig miért is csinálna ebből a felelős vezetés lelkiismereti kérdést?
    Élen járnak a lopásban-csalásban, a feladatvégzési kötelezettségeiket meg megkerülik a „magyar emberek igazságérzetére” apelláló közönséges lázítással!

    Ebben jár élen maga a miniszterelnök, figyelembe nem véve, hogy a „hivatala” mire kötelezi – még ha a jogászi énje nem is – mert az általa nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott kijelentést ugyanis bárki mondhatja Bodától – Bernsteinig, de a mindenkori miniszterelnök épp nem! Ragozhatja az ellenvéleményét otthon családi vagy baráti körben az asztalnál „magunk közt szólva” magánemberként, de abban a pillanatban, hogy hivatalból szólal meg, már nem, mert ő valamennyi magyar állampolgár miniszterelnöke – ha ezt el kell magyarázni ennek a „csodálatos elmének” rég rossz!

  • Besancon Azt hiszem elvesztünk a félreértések tengerében.

  • Orsós Elemér Ez a szokásos „vicced” az egyenlő esélyről?

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2020 január 13
    4:12 de.

    „Orsós Úr! Természetesen azt ír, amit akar, akár totális idiótának tekintheti minden olvasóját – ám ettől még nem válik mindegyik azzá.”

    Tán Kigyelmednek valamilyen érintettségébe halkan beletenyereltem hogy, ilyen hazugsággal vádol? Már egyetlen elfogadható cáfolatra sem telik? 😀 Nekem így nem könnyű elfogadni az Ön által dogmatikusan helyesnek ítélt szentírást!
    Ha tetszik Önnek, ha nem Magyarországon -Orbántól, Gyurcsánytól, Karácsonytól, Niedertől, Szél Bernadettől függetlenül- minden magyar állampolgár egyenlő jogokat élvez, de ki tehet arról hogy, csak egy népcsoport nem használja ki jól a lehetőségeit? Kifejtené hogy, miért nyomják immár 600 éve csak Krahácsot?

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2020 január 13
    9:05 de.

    Kedves Kenny, remélem legalább Te megválaszolod félrebeszélések nélkül a Kővendégnek adott egyszerű -de lehet hogy, okfeltáró- kérdéseimet! Szerintem ezért tartunk itt a romák integrációjával, mert az ilyen sorskérdéseiket sokan „viccesen” elbagatelizálják, sunyin átlépik vagy egymásra úszításra használják! Várom meggyőző, nem a gaz Orbánra hivatkozó érveidet, mert e náci cigány gyűlölő 600 évet nem uralkodott, annak ellenére hogy, ez a probéma úgy látom szerintetek egyértelműen tőle eredeztethető!

  • Orsós Elemér

    Kedves Kenny és Kővendég, még nem fordult meg a fejetekben az a rémisztő gondolat hogy, esetleg Ők is tehetnek a sanyarú sorsukról?

  • Kenny
    2020 január 13
    9:01 de.

    Ha így van, sajnálom – igyekeztem pontosan leírni amit a fenti cikkben tárgyalt témáról gondolok, még „sorvezetőt” is adtam Andrew írásának meghatározó részét kiemelve, felteszem te is úgy fogalmaztál ahogy gondolod, és szerintem nincs akkora félreértés mint feltételezed. Sok részletben egyetértünk, az alapokat illetően azonban nem igazán, és ez a meghatározó !
    Nem baj, majd legközelebb….! -.))))

  • Kenny
    2020 január 13
    9:01 de.

    nekem vannak fonalaim mint, Médeának de én nem vagyok olyan szép és Thézeusz sem szeretne annyira ezért megkérdezem, miért nem fejtitek ki (tudod mint a borsót és a babot) és …
    egyébként önvallomásról van mert o1g is roma tehát ingyen él a többi? faxni

    bruhahahaha

  • Kenny
    2020 január 13
    9:05 de.

    juszt is BWV Jordi Savall

    addig orsózzatok és elemérezzétek le nagyon várom…a gizi befagyott Boca Raton ban?

    bruhahaha

  • Mellesleg tényleg van náci,komcsi beszéd,itt a fórumon meg ugye az „egyesült” ellenzéki buta beszéd…….
    Mindegyik elitélendő, és szánalmas…!

  • 2020 január 12 12:18 du.

    „Az, hogy ez egy valótlanságokat állító, uszító fórum, az ugye nem újdonság,” – írja Boda.

    Most már csupán az a kérdés, mi lenne ezzel a fórummal Boda nélkül …

  • Boda Marcsi
    2020 január 13
    3:39 du.

    Mondjuk náci beszédet épp magától lehetett olvasni, amelyekből egy hete másoltam ide vagy 20 példamondatot magától. Olyat, pl amikor fájlalta, hogy a tehetős magyar zsidó túlélők, illetve a leszármazottaik, az ön által „szegény” Magyarországnak tartott országtól van arcuk felvenni a megítélt kártérítést. Szó szerint azt mondta szégyelljék magukat, de nagyon. Vagy olyat, hogy örül amikor néha a „zsidók visszakapnak” egy kicsit. Még az a „szerencse”, hogy maga semmiért nem érez szégyent, saját mondataiért sem, hanem jó komcsi mód máshoz vágja a maga szégyenteljes természetét.
    Ha nem emlékszik, vagy tagadja, újra idemásolom. Bár azért még kinézem azt magából, hogy egy hét távlatára – amikor kikészült saját szavai láttán – arra képes visszaemlékezni.

  • Orsós Elemér Arra gondolsz, hogy a cigányok is tehetnek a saját sorsukról? Ez azt hiszem sokkal bonyolultabb kérdés annál, hogy itt megbeszélhetnénk. Igen is meg nem is.
    Mit tehet az a cigánygyerek a sorsáról, aki egy zsákfaluban két analfabéta szülő gyermeke, akiknek legkisebb gondja is nagyobb annál, hogy nyolc gyereküket iskoláztassák? Szerinted Te kimásztál volna? Sosem írtam, hogy nincs nagy baj a cigányság beolvasztásával. Én is hallottam a Nyár utcában kiabálni egy cigányembert, hogy a hülye fehér azért van, hogy eltartsa őt.
    A mentőknél hallottam cigányoktól különbeket is.
    Akkor most konzerváljuk ezt az állapotot? Ismertem egy komoly hátterű politikust, akit kérdeztem miért nem akarja senki megoldani a cigánykérdést? Azt válaszolta, mert nem lehet, ezért senki nem vállalja fel. Amíg ezt meg sem próbálják, addig nem is oldódik meg semmi. Maradnak bűnbakok, és szavaznak két kiló krumpliért. Ez nagyon jó Orbánnak, mégsem tehet mindenről Soros! Persze nem Orbán találta ki, de ügyesen szinten tartja és kihasználja.
    A „libsik” is csak beszélnek róla, megoldást nem tudnak nyújtani. Igazat adok neked abban, hogy a „libsik” nagy része nem akarja látni a gondot, pont úgy mint a migránsokkal. A jobboldal azonban semmit nem akar cselekedni, viszont mindent a cigányság nyakába akar varrni. A szélsőjobb pedig gázkamrákat remél. Megoldást én sem tudok, de azt tudom, hogy ami van, az nem vezet sehova. Azt is tudom, minkét oldalnak akarni kell, az viszont biztos, hogy sok cigány szívesen kiemelkedne, ha tudna. Közben olyan fontos kérdésekkel foglalkozunk, hogy roma vagy cigány.

  • Kedves Orsós Elemér!

    A cigányság néhányszáz évig a többi hungáriai kultúrával együtt (tót, lengyel, oláh, szász, horvát, szerb…stb.) meglehetős békességben élt, volt saját belső szerveződése, vajdái, volt megfelelő munkája. A társadalom egészen jól tolerálta őket (olvass Göre Gábor kalandokat). A XX. század aztán nagy változásokat okozott, és nemcsak Trianon miatt, hanem a technika fejlődése miatt is. Az a szelet, ami a cigányságé volt, lerohadt. Nagy nehezen a „velejéig romlott kommunista uralom” alatt sikerült valamiféle – egyáltalán nem könnyű és kellemes, de legalább elegendően keresett munkalehetőséget biztosítani nekik az építkezéseken. A rendszerváltáskor ezt is hazavágtuk. Mi, és nem ők. Azon kívül az eddigi, meglévő, de talán már halványodó bélyegeket újra rájuk sütöttük. Segítséget vagy újabb lehetőséget nem kaptak, gyalázkodást és megvetést annál többet.

    Ha te ezt nem látod és nem érted, akkor nincs valami jó véleményem rólad.

  • Nekem ne mondja senki, hogy hazánkban az olyan rasszjegyek, mint a barna bőr, sötét haj és szem hátrányt jelentenek, ha normál viselkedéssel társulnak. Ellenkezőleg!

    Arra is kíváncsi volnék, hogy a jogvédők milyen eredményeket érnének el, ha a szomszédos országok magyar kisebbségeinek a védelmében lépnének fel.

  • Besancon Köszönöm a szamárvezetőt, de nem segített abban, hogy érthetően írjak. Feltételezem ezért ment félre a párbeszéd. Nem is baj, jobb ha nem folytatjuk, a mai liberális fősodorral nem értek egyet cigányügyben. Együtt kell velük élni, úgy véleményt alkotni.

  • Orsós Elemér
    2020 január 13
    11:56 de.

    Kővendég
    2020 január 13

    4:12 de.“Orsós Úr! Természetesen azt ír, amit akar, akár totális idiótának tekintheti minden olvasóját – ám ettől még nem válik mindegyik azzá.”

    Tán Kigyelmednek valamilyen érintettségébe halkan beletenyereltem hogy, ilyen hazugsággal vádol?

    —————————————-

    Hol van itt a hazugság, amellyel „vádol” téged Kővendég?

    Amennyiben viszont az alábbiakat komolyan gondolod:
    miért csodálkozol K. feltételhez kötött véleményén?

    „Ha tetszik Önnek, ha nem Magyarországon -Orbántól, Gyurcsánytól, Karácsonytól, Niedertől, Szél Bernadettől függetlenül- minden magyar állampolgár egyenlő jogokat élvez, de ki tehet arról hogy, csak egy népcsoport nem használja ki jól a lehetőségeit? „

  • HunCanada!

    Maga nemcsak elfogult értetlen valoldali,de még hazudik is!!!!!!
    Soha nem írtam,hogy a zsidó náci áldozatoktól sajnálnám a jogos kártérítést a pénzt,de ugye a komcsik áldozatai is megérdemelnék????volt aki kapott?????….

    Ismétlem(ezt már egy szellemi csökkent is felfogná),hogy se náci,sem komcsi nem vagyok,de ugye is többekkel ellentétben,normális!
    Inkább a cikkíró tévedésével,és a maguk „éles” eszével,felfogóképességével,helyeslésével …..foglalkozzon…,amire ugye nem reagált?…….
    A visszaolvasható tényeket ugye nem lehet tagadni?!
    Na pá,lapoztam!

  • Meddő vita folyik itt cigányügyben, próbáltam is utalni rá egy videó erejével, de hasztalan. Ugyanis teccik-nem teccik: a cigányság nem egységes populáció. Köztük ugyanazok a különbségek megvannak, mint a „magyarok” között.

    A cigányság, mint népcsoport között különböznek egymástól a tagjaik, vannak köztük tanultak és magas képzettségűek éppúgy, mint nagyon gazdagok. Azt a – különben nem elhanyagolható – különbséget már szóba se hozom, hogy tök más egy beás és egy oláhcigány életvitele.

    A cikkben szóban forgó cigányok se egyformák, lehetnek köztük templom egere szegény, és tehetősebbek egyaránt. Mint ahogyan a cigányság egy része is tehetséges, a másik részük meg középszerű. (közülük se lesz mindenkiből énekes-zenész-versenysportoló stb.)

    Jelenleg azért nehéz megoldani politikailag a „cigánykérdést”, mert a közgondolkodásban is cigányságról beszélünk, ezzel egységesen kezelve őket. Holott a tehetős és tanult cigányok ugyanúgy nem segítik a szegény és tehetségtelen társaikat, mint ahogyan teszik egymással a magyarok.
    (pl. miben és hogyan segítette őket Farkas Flórián? 🙂 )

  • ORsós Elemér

    Almási Alma
    2020 január 13
    5:39 du.

    Kedves Alma, ha nem vetted volna még észre én is Hozzád hasonlóan vélekedtem már itt legalább tucatszor és a módszerváltás egyik legnagyobb hibájának az átkos jótéteményeinek elvtelen sutba dobását tartottam, amit nem kihajítani, hanem továbbfejleszteni kellett volna! Mert bizony voltak bőven amiket hasznosíthattunk volna, ezek közé tartozna például a romák sikeresen alakuló felzárkoztatássának a befejezése is a kitűnő zenei érzékük és az általuk kedvelt és rájuk legjellemzőbb, hagyományos szakmáik támogatásával amire még most is lenne igény! (Például: cigányzene, vályogvetés(bizony, az újra felfedezett vályogtégla miatt!), fakanál, fateknő készítés, kosár- és gyékényfonás, diszítő kovácsolás stb. Sajnos a 80-as évek végétől, de inkább már a munkakönyv és a KMK beszüntetésétől kezdődött -az igazad van nem spontán, hanem szerintem is szándékos elhanyagolásból származtatható- visszafejlődésük. DE, az végképp nem megoldás és rajtuk való humánus segítség hogy, most egyesek munka és békéltetés helyett inkább uszítva kiegyenesített kaszát adnak a kezükbe!!!

  • Azt eddig is tudtuk,tapasztaltuk(a többség,én is),hogy a „nem véletlenül” lecsúszott ellenzék folyamatosan hazudik,többek között ezért is tart itt….,de hogy egy magát „okosnak” tartó
    fanatikus szimpatizáns is ilyen mélyre süllyed,(mint HunCanada)azt nem gondoltam volna!
    Hát nagyon szánalmas!

  • jani
    2020 január 14
    4:53 de.

    Jani, de most miért vagy álnaív?

    Számtalan eset volt és van, hogy a barna bőr, sötét haj és szem hátrányt jelentett például több zenésznek – akár itt született arab származású, akár roma zenész volt és nem engedték be egy-egy szórakozóhelyre, étteremre. Pont amiatt mert barna bőre, sötét haja és szeme volt. Csak így fejből eszembe jut több ilyen eset, hát ha még utána is keresnék. És ez a legtriviálisabb hátrány – hogy szórakozóhelyre nem engednek be valakit bőrszín alapján, ennél drámaibb amikor igen iskolákba elkülönítik, munkahelyre jelentkezve eleve elutasítják – amint meglátják ésatöbbi. Azért egyértelmű jelenségeket ne kérdőjelezzünk már meg, ilyen naív kérdésként feltéve.

    A másik felvetésedre pedig: Igen jogvédők védik a magyar kisebbségek jogait a szomszédos országokban is napi szinten. Csak ilyenekről kevésbé esik szó, pláne nem kerül hírekbe, és pláne nem érdeklődnek utána. Rengeteg esetben védték, védik és védni fogják a magyar kisebbséget a jogvédők eztán is. (pl: https://bit.ly/2Tj4XY6)
    (Itt pedig rengeteg magyar kisebbséget érintő jogvédő eseményről és kimeneteléről lehet tájékozódni: http://www.kji.hu/hirek/)

  • Orsós Elemér

    kenny
    2020 január 13
    5:35 du.

    Kedves Kenny, sok jót mondtál, köszönöm, de engem -mint befolyástalan kisembert- az bosszant a legjobban hogy, az utánunk jövő nemzedékek jövőjéért felelősöket ez a sorsdöntő kérdés miért nem serkenti jó megoldásra, méghozzá sürgősen!?
    (Már megint csak azt mantrázom csökönyösen, hogy a politikusokat, akár büntetőjogilag is felelőssé kéne tenni, mert tulságosan elkurvultak!!!)

  • A gyengébbek kedvéért!!!!(vannak itt páran…)

    A lumpen romáknak szánt kártérítést sokalltam!
    Nemcsak olvasni,hanem értelmezni is próbáljanak meg!

  • Amúgy szerencsétlen HunCanada…….

    Náci beszédet soha nem írtam 1 mondatot sem,pláne 20-at…
    Na sűrgősen kezeltesse magát…!

  • Orsós Elemér Szerinted lesz olyan politikus, aki megszavazza, hogy csukják le ha léhűtő? Hiú ábránd.

  • Boda Marcsi
    2020 január 14
    3:26 du.

    Nézőpont kérdése, az biztos hogy gyűlölködött a kiirtott zsidók leszármazottai felé, aztán gyűlölködött általában a zsidók felé is, aztán méltatta a palesztinokat is akiket megért ha zsidót gyilkolnak, Izraelt pedig bűnösnek kiáltotta ki. Rendben Marcsi, ha maga ettől jobban alszik, akkor fogalmazzunk úgy, hogy antiszemita gyűlölettel telt szívű szavakat pötyögött ide konzekvensen.

  • Boda Marcsi
    2020 január 14
    12:57 du.

    Az lehet, hogy maga a lumpen romák kártérítését sokallja, (hol volt ilyen és mikor?). Viszont a cikkben amihez itt hozzá tetszik szólni egyetlen egy sem lumpen roma, aki kártérítést kapott. Minek szól hozzá, ha nem a cikkben szereplőkről beszél?

  • Boda Marcsi
    2020 január 14
    11:59 de.

    Marcsi, ha azzal mélyre lehet süllyedni, hogy magát idézem, akkor igaza van. Nem tettem mást csak ezt, érthető felháborodása. Ezért is idézem magát, hogy észrevegye azon mélységeket ahol jár, úgy látszik saját maga csípi az Ön szemét is.

    reflektálásom erre volt:
    „de hogy egy magát “okosnak” tartó
    fanatikus szimpatizáns is ilyen mélyre süllyed,(mint HunCanada)azt nem gondoltam volna!” by Boda Marcsi

  • Érdemes elolvasni mindenkinek, bárhogy vélekedik is a cikkben tárgyalt esetről – az ország tele van Gyöngyöspatával!

    https://nepszava.hu/3063413_gyongyospata-c-osztalybol-a-zsakutcaba-hatrany-egy-eleten-at

  • HunCanada
    2020 január 14
    12:11 du.

    Az a helyzet kedves HunCanada, hogy az én édesapám barna bőrű, sötét szemű és hajú férfi volt. Ő is, és egy kivételével a testvérei és az édesanyja (nagymamám) is. Nem voltak cigányok, hanem balkáni származásúak. É.anyám mesélte, hogy apámban pont a barna bőre tetszett meg. Ugyanis, anyám világos, fehér bőrű volt. Ugyanezt tette anyám unokahúga is, aki egy arab orvoshoz ment férjhez. Hasonlót másoknál is megfigyeltem. Szép gyerekeket akarnak és amit maguknál hiányosságnak tartanak, annak megfelelően választanak párt maguknak. Sok nő (és férfi) van ugyanígy. Kit mondjak? Szécsi Pált? akiért rajongtak a nők és nem csak a hangjáért. Az pedig éppen mostanában derült ki, hogy a politikus Gréczi Zsoltnak – egyebek mellett – egy sötét kreol bürü jobbikos „bombázó” vette el a józan eszét.

    Előítéletekről ott lehet beszélni, ahol nem ismerik az illetőt (addig nem látogatott vendéglátóhely,stb.) . De egy iskolában vagy egy faluban, ahol az évek alatt számtalan lehetőség van a jó oldalait is bemutatni az embernek, nehezebben beszélhetünk csak előítéletekről. De kétségtelen, sajnos vannak áldozati is az előítéleteknek. A lényegben Orsós Elemérrel értek egyet.

    https://www.youtube.com/watch?v=LlESKNG5etY&list=RDLlESKNG5etY&start_radio=1

  • Orsós Elemér

    Kenny
    2020 január 14
    4:40 du.

    Ez is igaz, de szerinted is egy polgárháború a megoldás, amit itt már egyre több humanista hirdet?

  • HunCanada!

    Fejezze be,ne hazudozzon és szégyellje magát!
    Nemcsak az értelmével,hanem a jellemével is nagy bajok vannak…
    Na remélem nem ragályos az állapita????….!
    Nemcsak én hanem más normális ember is elítéli az uszításaikat,hazugságaikat,itt a fórumon is (pár embert már sikerült elüldözniük..) és akikkel beszéltem.
    Nagy ívben teszek a vádakodásaira!

  • HunCanada!

    Magának nem volt mit idézni…..hazudott…..
    Aztán akiknek a gyerekei ilyen szinten vannak az bizony primitív,iskolázatlan roma,és a gyerekeik nem véletlenül nem képesek felzárkózni a kortársaikhoz!
    A cikk meg ugye erről szól?és Orbán is jogosan kifogásolta a kártérítést.
    Amúgy még a szoci időknben amikot gazdasági igazgató voltam egy szakközépiskolában,minden évben külön segítséget(foglalkozás)jelentős céltámogatást kapott az iskola,a hátrányos helyzetű gyerekek segítésére,támogatására….(egyébként az általános iskolák is kaptak célkeretet!!!)
    Nos voltak akik éltek veleboltak akik nem,mint a mostani roma tanulók szülei,akik akkor még gyerekek voltak…….
    Persze arr még mindig nem reagált,hogy a cikkben elírta a szerző : nem gyerekenként,hanem összesen ítélték meg a 99 millát…amit nagy elfogultságában maga sem fogott fel….
    Aztán honnan tudja,hogy milyen szülők gyerekeit ért „sérelem”…? talán vannak köztük rokonai?…..
    Na túlragoztuk a témát,maga még az uszító Népszava cikkét sem tudja fogyelmesen elolvasni…
    Tényleg bedugulhatna már…ha nekem annyi eszem lenne,mint magának és kiderülne,hogy hazudok csöndben maradnék….
    Aztán mind a cigánykérdést,mint az „ártatlan” bűnözők jogtalan
    kártérítési perét(nem elég napos a cellájuk..stb)Soros „hazafinak” köszönhetjük,de új bírói rendelet fog születni,ami ennek véget vet!

  • jani
    2020 január 15
    6:13 de.

    Azt hiszem közös nevezőre is „hozódtunk”, pont ezt akartam kihozni ebből, azaz pontosan fogalmazzunk mindig, mindenhol.

    „De kétségtelen, sajnos vannak áldozati is az előítéleteknek.” – – ahogy írtad.
    Így helyes a fogalmazás, azzal együtt elfogadva azt is amit előtte írtál. Köszi a családi történeteket is.

  • Elnézést a hibás (ékezetes) linkért, talán így mégis betalál… :

    https://fortepan.hu/?search=ciganysag

  • Epilógus

    Kedves rasszisztikus hajlamúak, apologéták és Voronyezs 3:14 !

    Azthiszem egy, a nevelésből és tanításból vett példával annyiban „nyugodtan” mindannyian kiegyezhetünk, hogy

    AKIT AZ OSZTÁLYBÓL* KIZAVAR A TANÍTÓ, AZ A GYEREK

    AZ AZNAPI ANYAGBÓL KI, ILLETVE BIZTOS,HOGY LEMARAD…
    ˙

    .

    * Az osztály ez-esetben társadalmi méretekben is értelmezhető.

  • Drizari 11:30 🙂

    Mondandódból azt szűrtem le, hogy

    „a lét határozza meg a tudatot”,

    azaz ahogy élek, aszerint cselekszem.
    .

    .
    Mellesleg: Farkas Flórián, mint „tanult ember” ? Hát …

  • UI./3:43

    Ahogy élek, a többi smafu, mesebeszéd – vagy csak a hab a tortán.

  • Orsós Elemér Mikor céloztam ilyenre? Tőlem sosem hallottál ilyet. Én 56-ot is felesleges vérontásnak tartom. Nekem sajnos úgy tűnik, az oroszoknak volt jó, és sok aljas embernek is alkalma nyilt lelépni a múltja elől. A többi meghalt, megnyomorodott vagy építhette újra az országot (megint). Ha viszont felhoztad, szerinted Orbánék visszaadják kérésre az elsíbolt pénzt? Megosztanád velem a megoldást? Azt tudom mit nem akarsz. Mit akarsz?
    Jó igy, ha már így alakult? Nekem tulajdonképpen mindegy, neked nem. Polgárháborút egyébként a fideszesek akarnak, ök akarnak minden ellenzékit a sárba taposni.

  • Cukihara:
    „Kedves rasszisztikus hajlamúak, apologéták és Voronyezs 3:14”

    Bár nem tartozom a hozzászólásával megszólítottak közé,
    teljesen egyetértek az Ön konkluziójával.
    Magam a hozzászólások nem leptek meg, egy részükből azt a következtetést vonom le, hogy egyáltaláben nem áll helyt, miszerint „Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt”.

    Egyébként akit érdekel, és olvasni is szokott, annak a témában Dupcsik Csaba: „A magyarországi cigányság története. Történelem a cigánykutatások tükrében, 1890-2008” (Budapest, Osiris, 2009) c. könyét ajánlomm figyelmébe.
    A könyv szövege – tudomtommal – teljes terjedelmében ingyen letölthető innen: https://www.researchgate.net/publication/311993121_A_magyarorszagi_ciganysag_tortenete_Tortenelem_a_ciganykutatasok_tukreben_1890-2008_Budapest_Osiris_2009

  • Cukihara:
    „Kedves rasszisztikus hajlamúak, apologéták és Voronyezs 3:14”

    Bár nem tartozom a hozzászólásával megszólítottak közé,
    teljesen egyetértek az Ön konkluziójával.
    Magam a hozzászólások nem leptek meg, egy részük megerősíti azt a véleményemet, hogy nem, egyáltaláben nem áll helyt, miszerint „Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt”. (Sajnos, a következmények a népnek várhatóan arra a részére is kihatnak majd, akik azt nem érdemlik meg.)

    Egyébként akit érdekel, és olvasni is szokott, annak a témában Dupcsik Csaba: „A magyarországi cigányság története. Történelem a cigánykutatások tükrében, 1890-2008” (Budapest, Osiris, 2009) c. könyét ajánlomm figyelmébe.
    A könyv szövege tudtommal teljes terjedelmében letölthető innen: https://www.researchgate.net/publication/311993121_A_magyarorszagi_ciganysag_tortenete_Tortenelem_a_ciganykutatasok_tukreben_1890-2008_Budapest_Osiris_2009

  • Andrew_s:
    „Ergo, a magam részéről szegregációpárti vagyok. De!
    Ennek a szegregációnak képesség, készség és szocializációs alapon kell megteremtődnie és egy átjárható rendszerben. Nem származási alapon és nem ketrec-módon.”

    Nem botránkozom meg (hiszen alapvetően Magyarországon élek,) de nem értek Önnel egyet. Nagyon nem. De…
    Abban feltehetően egyetértünk, hogy ha egy 35-36 fős osztályban van 5-6 dyslexiás, dyscalculiás, pláne tanulási- vsgy/és magatartászavarral küszködő gyermek, az igen-igen megnehezeti a tanulást. Csakhogy nem kötelező, hogy így legyen.
    A nemzetközi tapasztalatok szerint az un. „normál” és az említett zavarokkal (vagy testi hátrányokkal, pl. tolókocsis) gyermekek együttes, inkluzív módszerű oktatása, tanulása- persze megfelelő külső feltételek, szervezés és nem utolsó sorban felkészült tanárok esetén – mindkét csoport esetében szignifikánsan jobb eredményekkel jár, mint akár a jó feltételek melletti szegregált oktatás. )Megjegyzem, hogy Magyarországon a cigány gyermekek szegregációja általában – nagyon enyhén fogalmazva – nem a jobb iskolai feltételek, felkészültebb tanárok melletti oktatást jelentik. Ellenkezőleg.)
    Ha a 24 fős (idegen nyelvi és matek órán kétfelé bontott) osztályokban két (nem kevesebb, de nem is több) SNI-s („sajátos nevelési igényű”) gyermek, a tanárokat és a gyerekeket minden órán minimum BA végzettségű pedagógiai asszisztens segíti, stb – akkor működik a dolog. Persze, ezzel szemben felhozható érv, hogy pénzbe kerül. Igen, de hogy mire fordít a állam elegendő összeget, és mire nem, ez szerintem politikai döntések kérdése.

  • Boda
    2020 január 15
    12:29 du.

    „Persze arr még mindig nem reagált,hogy a cikkben elírta a szerző : nem gyerekenként,hanem összesen ítélték meg a 99 millát…amit nagy elfogultságában maga sem fogott fel”

    ———————————————
    Mondd, te szerencsétlen „gazdasági igazgató asszony” vajon mi nem érthető az alábbiakon?

    „…oktatás gyakorlata sértette a roma diákok jogait, akiknek ezért évenkénti és személyenkénti bontásban, összesen mintegy százmillió forint kártérítést kell fizetni.”

    A cikkben ugyanis konkrétan ez áll! Rajtad kívül mindenki felfogta a dolgok lényegét, hát muszáj neked minden alkalommal újra tanúságát adod, hogy a minimális szövegértéssel sem bírsz?

    Egyébként te akkor voltál gazdasági vagy bármiféle igazgató, amikor én Michelin csillagos étteremben séf! Te sötét Maca, ha már összevissza sóderolsz, legalább írd fel miket hordtál össze és mikor ! 1. Ha a szoci időkre teszed a „magas hivatalodat” akkor kérdés, miért is csináltak belőled a „szocik” bármiféle igazgatót – mi volt az ára? Mert hogy nem az éles eszed eredményezte, az tuti!
    2. Azonkívül mi ez a hálátlanság? Így köszönted meg a „komcsiknak” a zsíros állást ? Elfogadtad, szolgáltad a rendszert, aztán hogy az „felborult” most köpködsz visszafelé, te ostoba, és elvetemült némber – azt hiszem ez a kifejezés az esetedben messze nem túlzás!
    3. „..ha nekem annyi eszem lenne,mint magának és kiderülne,hogy hazudok csöndben maradnék….” -írod!

    Hát most sokadszorra is kiderült, hogy annyi eszed sincs mint HunCanada körme alatt a piszok, és mégsem maradsz csöndben! Még valami: jó ha tudod, hogy olyan nincs, hogy „bírói rendelet” – a bíró egy – egy ügyben ítéleteket hoz! Neked egyébként már szóltak, hogy csak nyugi, Orbán Viktor parancsára és utasítására „új bírói rendelet születik?” Te szegény, ennyire tényleg nem lehetsz sötét, pedig – de!

  • Orsós Elemér:
    „Mert bizony voltak bőven amiket hasznosíthattunk volna, ezek közé tartozna például a romák sikeresen alakuló felzárkoztatássának a befejezése is a kitűnő zenei érzékük és az általuk kedvelt és rájuk legjellemzőbb, hagyományos szakmáik támogatásával amire még most is lenne igény! (Például: cigányzene, vályogvetés(bizony, az újra felfedezett vályogtégla miatt!), fakanál, fateknő készítés, kosár- és gyékényfonás, diszítő kovácsolás stb.”

    Igen, és szerintem a magyarokat is – no persze nem mindenkit, hanem kizárólag az Önhöz hasonlókat – csak a mára (holnapra méginkább!) fölöslegessé vált, kihalt hagyományos, ősi magyar munkákrara kellene kiképezni, ezzel is a minél teljesebben kirekesztve őket a modern munkaerőpiacról.

    Hmm… időnként akadnak olyan vélemények, amelyek hangoztatóiról gyakran nem tudom eldönteni, hogy csak mérhetetlenül ostobák, vagy elvetemülten gonoszak. Bár lehet, hogy is-is.