Nem vitatom el senkinek a magyarságát — Hogyan is tehetném, hiszen nem tőlem kapta!

2020 március 11 11:02 de.33 hozzászólás

Identitás. Egyre gyakrabban használt szó, főképp a széljobbról hallatszó erőszakos sürgetés formájában. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint azonosság, ami a szocializáció során alakul ki. A Wikipédia is hasonlóan fogalmaz, hozzátéve, hogy ez az önazonosság, énkép nagyon fontos a személynek.

Na most. A magam földhözragadt módján ezt a dolgot amolyan gyökérfélének képzelem, ami megtart és táplál. Ez eddig akár a széljobbnak is elfogadható.

Hanem a széljobb az identitást olyan karógyökérnek képzeli, ahol egyetlen főág szív föl minden tápanyagot, a többi maximum cérnavékonyságú, fölösleges szálacskaként működik. Nekem meg inkább a fa gyökérzete szolgál például, ami tudvalévőleg azonos méretű a felszínen látszó lombbal, és e gyökérzet minden porcikája képes akár új fát is teremteni. (A répák mellékgyökerei erre nem képesek.)

Így úgy gondolom, az identitásunk sem egyetlen, mindentfaló répából táplálkozik. Sokfélék a kötődéseink, amik akár az idővel is változhatnak. Ebben meg még a véletlennek (sorsnak?) is szerepe van. Az első mindjárt, hogy embernek születtünk, nem fűnek, csótánynak, madárnak. A második, hogy – főemlősök lévén – hímnek, avagy nősténynek: ez a társadalmi szerepünk (későbbi életünk) miatt fontos. (Ennek kutatásával foglalkozna szegény gender, amitől a répagyökerűek tök idegbe esnek.)

Identitásunk harmadik gyökere életünk tágasabb, földrésznyi színtere – pl. Európa, ami szerintem nem annyira a „keresztény” alapokból táplálkozik, inkább a klasszikus, görög-latin gondolatokból.

S csak ezután jön a nem is túlságosan régi, a közbeszédben 1789 óta létező nemzeti identitás. Tök röhej, hogy pont a nemzetthyek kárhoztatják a felvilágosodást, aminek a létüket köszönhetik.

Amikor én azt mondom: elsősorban embernek születtem, másodsorban nőnek, harmadsorban európainak, negyedsorban magyarnak, ez nem rangsor. Mind a négy gyökér erősen köt az emberségemhez, a nőségemhez, európai mivoltomhoz, magyarságomhoz. Sőt a szolidaritásban hívő baloldalhoz.

De nem vitatom el senkinek a magyarságát. Hogyan is tehetném, hiszen nem tőlem kapta!? Még az olyan gyakorló futóbolondokét sem, mint az a szegény propagandista, aki egy másik népcsoporthoz való tartozásával bizonygatja, hogy jobb magyar, mint más. Azzal még nincs baj, hogy egy népcsoporthoz tartozik: a magyarság pont olyan színes, sokféle, mint a legtöbb európai nemzet. Magyarként élünk itt tirpákok, jászok, kunok, palócok, vendek. Ami összetartja a nemzetet, az a közös nyelv – és ami a felsorolt népcsoportokra jellemző: nincs saját nyelvük, magyarul beszélnek. A székelyek is. Van persze eltérés, árnyalat – de ez gazdagítja mindannyiunk közös nyelvét. Gyerekkoromban, a zalai nagyszüleimnél az emberek dorgóban jártak, és vellával hányták a baglyára a szómát. A pesti aszfalton meg a jampik csurgliztak. De, hogy ettől „jobb magyar” lett volna bármelyik a másiknál?

Mintha egy nyírségi azzal húzná a sopronit, hogy ő magyarabb, mert tirpák, amaz meg csak poncichter. Nem is beszélve azokról, akik meg éppen egy már kihalt/föloldódott népcsoporthoz tartozásban látják magyarságuk zálogát, Attila hunjaiban.

A fene tudja, nem vagyunk NAGY család, csak a dédszüleimig tudom, hogy itt éltek Zala és Veszprém megyében. Előfordulhat, hogy az x-edik ősöm avar volt. Akkor én jobb magyar vagyok a hungaristáknál, hiszen régebben vagyunk itt?

Némiképp érthető a székelység (vagy magyarság?) fölhorgadása, hiszen sok méltánytalanság érte őket az elmúlt században. Ahogy egyébként a sziléziai németséget, az ukrajnai lengyeleket, a baltikumi letteket, litvánokat, észteket, a balkáni macedónokat és bosnyákokat, az erdélyi szászokat, mindenütt a cigányokat – és ez csak Európa! De miért gondolják, hogy rajtunk, magyarokon kell elégtételt venniük?

Ez a baj ezzel a karógyökerű „identitással”. Hogy egyetlen támaszt, utat ismer, sőt megtiltaná másnak is, hogy körülnézzen, netán elismerje más nációk eredményeit. Élvezze a nagyon nem magyar Chopin zenéjét, Monet fantasztikus festékmozaikokból összerakott képeit, a fanyar cseh szatírát, a széles, lassú folyamként hömpölygő orosz epikát, lírát. Az meg a nemzeti öngyilkosság bizarr válfaja, ami kitiltaná a magyarságból azokat a honfitársainkat, akiknek a az alkotásaira, gondolataira más nemzetek is kíváncsiak, elismerik azokat.

A székelység (magyarszékely, vagy székelymagyar, esetleg székelymagyarabb?) most éppen látványos akcióra készül: szándékuk szerint holnap (10-én) beterítik a budapesti Hősök terét székelyzászlókkal, nyomatékosítva igényüket az autonómiára. Hogy miért Budapesten, és miért nem Bukarestben – hiszen a román államtól van követelésük? Élek a gyanúperrel, hogy itt kényelmesebb. A román fővárosban tán rákérdeznének: mi ez a lobogó, és hogy kerül a kereszténységével hivalkodó népesség zászlajába a félhold? Túúúdom, valamelyik lófő zászlajából fércelték össze 2004-ben. Igaz kihagyták az eredetiből a vörös színt – tán azt hitték, valami diplomás liberalista ármánykodott Székely Mózes udvarában. Bár érdekes módon az Európai Unióhoz fordulnának, holott köreikben a legerősebb a nemzetek Európája című buggyant ötlet.

Ha nem lennék tisztelettel az emberi gyengeség iránt, most azt mondanám: a répafélék lázadása.

De csak annyit kérek: vegyék észre a kék-sárga lobogókkal takarózó vigyorgó lófejeket, erősen illatozó eszme-tetemeket, amik/akik hatalmuk mindétig való fenntartását remélik attól, hogy összeugrasztanak minket, rácokat, tótokat, svábokat, székelyeket – mindösszesen magyarokat.

Rátesi Margit

33 hozzászólás

  • margitka jobb ha tudod, én sem (vitatom a bármit, ahogy esik úgy puffan)

  • Göllner András

    Én itt, március derekán, a magam földhözragadt módján mindezek után már csak arra vagyok kíváncsi hogy mi a külömbség az önazonosság és az önazonosulás között, illetve arra, hogy a szórvány-magyarság fennmaradása érdekében a szentkorona-tan követői mit javasolnak azoknak akik idelenn, ezen az alúljárón keresztűl közelítenek magyarságtudatuk határai felé. (Kalandorok kíméljenek…)

  • Göllner András
    2020 március 11
    11:25 de.

    erre én is nagyon kíváncsi lennék, különös tekintettel a szórványosakra akik képesek önazonosúlni és még mindemellett képesek önmegvalósítani is (persze ugyanakkor és ugyanott!!! ez nagyon fontos criteria!) és arra is, hogy melyik aluljárón át javallod a megközelítést és arra hogy nincs e -éppen- megfertőzve korona…al

    mindez fundamentális és excentrikus meg globális és NER meg NAFTA LIN tudod az a kínai víruslövő…!!!

    aki elsőre eltalálja az nyer egy vekkert

    szóval most már tájékoztatva vagyok és bemondhatom:

    makk terített betli

  • „”””elsősorban embernek születtem, másodsorban nőnek, harmadsorban európainak, negyedsorban magyarnak, ez nem rangsor. „”””” De nem is magyar nyelven írt szöveg, hanem amolyan politikailag korrekt nemrangsor rangsor. Esősorban, másodsorban, harmadsorban, negyedsorban, de véletlenül sem rangsorban.

    No, aztán itt a másik rátesi bukfenc: -„”””vegyék észre a kék-sárga lobogókkal takarózó vigyorgó lófejeket, erősen illatozó eszme-tetemeket, amik/akik hatalmuk mindétig való fenntartását remélik attól, hogy összeugrasztanak minket, rácokat, tótokat, svábokat, székelyeket – „”””” Eszment mindenki, aki nem ideológiának, vagy amerikai létformának éli meg magyarságát, hanem nemzedékek szellemi és kapcsolati örökségének???????????? Más volt 1000 éven át a székelyek és magyarok közt rácnak, tótnak, svábnak lenni, mint az amerikai földrészen négernek, vagy indiánnak a fehérek között! Vehetjük ezt a magyartalan logikát üzenetnek???? NO WHITE PEOPLE??????

  • Ida Turán: 1.Annyiban rangsor, hogy amit nem tennék meg emberként, nem teszem meg magyarként sem.
    2. Azt hittem, a logika egyetemes. Vajon milyen az a „magyar” logika?

  • A témához kapcsolódóan Márai Sándorral értek egyet (sajnos nem véletlen, hogy neki is mennie kellett 🙂
    (Azóta egy kicsit még rosszabb lett a helyzet.)
    „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a »jobboldaliság« címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő, »mint keresztény magyar ember«, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő »keresztény magyar úri ember«, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem »kereszténymagyar« vagy »úriember«, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. (…) De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.” ( Napló, 1943–44)
    https://168ora.hu/velemeny/vasarhelyi-maria-a-lopas-esztetizalasa-170665

  • talalom Úgysem fognak megérteni.

  • Ha majd Margit megmártózik a csíkszentimrei Büdösben, s Göllner se a külöMbségen önazonoskodna,- akkor talán kevésbé gyülölnék a székelyeket….!

  • talalom! Egyféle logika van valóban, de a politikailag korrekt eléggé zavaros. A magyar nyelv annyira következetes, hogy nem lehet benne mellébeszélni! Még egy Magyarország-Kanada közötti nemzetközvetítőnek sem. Ismétlem: –“”””vegyék észre a kék-sárga lobogókkal takarózó vigyorgó lófejeket, erősen illatozó eszme-tetemeket, amik/akik hatalmuk mindétig való fenntartását remélik attól, hogy összeugrasztanak minket, rácokat, tótokat, svábokat, székelyeket – “”””” Ki Ezek szerint Rátesi Margit???? Nekem mindegy, de muszáj védelmébe vennie valamennyi „eszementek”(!!!!!!), ha TI „rácok, tótok, svábok székelyek” (????) gyalázzátok a rácokkal. tótokkal, svábokkal, „székelyekkel” 1000 éven át békésen együttélő és együttműködő nemzetet!

  • Oszinten ez igen gyerekes feltetlezesek mind.

    Vajon hogyan bizonyitanad hogy milyen nemzetisegunek szulettel???

    Valsztottad szukletesi helyedet ?????
    Valasztottad szuleidet ??????

    Ha Afrikaban szulettel volna nemi jelentektelen korulmenyek miatt, hat nem Afrikai lennel???

    De meg alapveto DNA-d is csupan a hosszu-idok utanni korulmenyek alatal befolyasoltsagokat bizonyit.

    Ha barmi kerdesed lehetne azon, mar javasoltam itten az elobbiekben, probald a „23 and me”.
    Nem draga es ad bizintitott tenyeket letadrol es u.n. szarmazasodrol.

    Minden mas csak elekpzelesek es ertelmetlen propagandak !

    A multban mar megirtam a „nemzetiseg” eredet befolyasolokat, de a kedves foszerkesztonek bizonyara bantotta az onerzetet.

    Yehat Ti talaljatok azt ki !!!

  • Ez a soviniszta, nacionalista massziv iranyzat a tuĺajdonosainak primitiv, alacsony szinten beagyazodottan megrekedt identitascsirai. Minden ujszulott elindul novekedni, fejlodni. Ahogy a test is, a lelek es az ertelem, az erkolcs, az ontudat, az identitastudat is, amint meg sok mas is!
    Ahogy a testunk is no, ha eddzuk, az izomzat sem marad sorvadt, igy hasonloan apolni, fejleszteni kell az elmenket, az erkolcsunket, az identitasunkat is, kulonben egy alacsony szinten megrekedve begyepesedik!
    Jol szemleltetik ezt a muveszetek, tudomanyok iranti tehetseg adomanyai! Ha nem fejlesztjuk ezen kepessegeinket, akkor meg a legtökeletesebb adottsag is sajnalatosan leragadhat egy kozepszeruen alacsony szinten, azaz elvesz a tehetseg adomanya!
    Mindenkinek megvak a kepessegek fejlodesenek potencialis lehetosegei!
    A legjobb pelda, ha egy gyenge kiugrasi lehetosegu tanyan, vagy elmaradott orszagban szuletik egy gyerek, a lehetosegei minimalisak a szuperadottsagainak kiaknazasara, termobe forditasara! (De legalabb is oriasi hatrannyal indul )

  • SzandikamMandikam

    Mintha nem vetted volna észre, hogy az azt követő urivilág elitjét felváltó PÁRT-ELIT egy az egyben lekopírozta.

    Mivel Márai Sándor mindezt az általad megadott időben írta le, arról a korszakról írt. (1943) Amikor még fogalma sem volt, hogy mennyivel ocsmányabb korszak fog következni

    Hogy mered ráhazudni, hogy az általad kiragadott idézettel a nyomorult és elvetemült Rákosi, vagy Kádár-féle önkényuralmat támogatta volna.

    Az én szavaim sokkal udvariasabbak Márai véleményénél.
    Vajon miért nem tette be a lábát a sztálinista bakancsok által tiport magyar földre?

    Tipikus csőlátás, és rövid agy, és ami rosszabb álnok manipuláció – kiragadsz egy szeletet valakinek az életéből, akár egy félmondatból, hozzáteszed amit akarsz (hozzáhazudsz) és a továbbiakban kényed-kedvedre használod.

    Márai a Magyarországon csak addig létező kispolgári, ha úgy tetszik liberális eszmék követője volt, amíg Trianon azt szét nem tiporta – a zsidó lakta területeket leválasztva az országról, csak Budapest maradt fellegvára a kispolgári létnek.

    Az elcsatolt területek virágzó városaiban a zsidóság alkotta a kispolgárságot.

    Horthy és csahos csatlós kutyái azért harcoltak a területek visszacsatolásáért, hogy kiirthassák onnan a kispolgárságot megtestesítő zsidó vállalkozókat és értelmiségieket – ez az igazi lényege a fasizmus –

    Márai ezt értette – és azt is, hogy a komcsi gyilkosok se különbek
    Márai ezt üzente a komcsi gyilkosoknak haza:

    „Mennyből az angyal menj sietve
    Az üszkös, fagyos Budapestre.
    Oda, ahol az orosz tankok
    Között hallgatnak a harangok
    Ahol nem csillog a karácsony.
    Nincsen aranydió a fákon,
    Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
    Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.
    Szólj hangosan az éjszakából:
    Angyal, vigyél hírt a csodáról.”

    Te milyen jogon és alapon takarózol Máraival?

  • Szandi Mandi;

    Vajon miert kozolsz itten nyolc-honappal ezeloti ujra nyomtatott cikkeket ????

  • talalom

    Romániában a járvány miatt az idei évben egyelőre minden tömegrendezvényt betiltottak.

    https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200308-a-koronavirus-jarvany-miatt-lemondtak-az-idei-tuntetest-a-szekely-szabadsag-napjan

    Viszont – pártállástól függetlenül – gyüjtik a támogató aláírásokat. A kezdeményezéshez a https://nemzetiregiok.eu/ oldalon is lehet csatlakozni.

    https://szombat.org/hirek-lapszemle/a-mazsihisz-tamogatja-a-szekely-nemzeti-tanacs-kezdemenyezeset

  • Bendeguz79!
    Vajon mégis miért érzed úgy, hogy közöd van ahhoz mit és miért kommentelek? Szeretnél önkéntes moderátor lenni?

  • Gabriel!2020 március 11, 8:59 du.

    Hát nem is gondoltam volna, hogy ekkora nagy helikopter lennél!
    Ezt írod: (???)
    „Hogy mered ráhazudni, hogy az általad kiragadott idézettel a nyomorult és elvetemült Rákosi, vagy Kádár-féle önkényuralmat támogatta volna…Tipikus csőlátás, és rövid agy, és ami rosszabb álnok manipuláció – kiragadsz egy szeletet valakinek az életéből, akár egy félmondatból, hozzáteszed amit akarsz (hozzáhazudsz) és a továbbiakban kényed-kedvedre használod.”
    – Ezeket valami belső hang mondatja veled, vagy csak egyszerűen így vagy fixálva? Bármi is lehet az oka, szerintem érdemes lenne felkeresned egy szakembert.

    Most, hogy így ismeretlenül is bájosan lehazugoztál, nyugodtan érezd úgy, hogy a további kommentjeim egyáltalán nem neked szolnak. Cserébe megígérhetem, hogy hasonlóan ignorálni fogom a tieidet.
    Végezetül egy megfelelő vitapartnert szeretnék a figyelmedbe ajánlani akivel biztosan nagyon jól ellennétek:
    aki a Fix tévé Ámor című „párkapcsolati tanácsadó” műsorának házigazdája dr. Csides Katalin szexuálpszichológus és életvezetési tanácsadó.
    https://444.hu/2020/03/07/magyarorszag-legduhosebb-musorvezetoje

  • SZANDI MANDI:

    Tehat a moderatort, ill. inkabb a zsarnokot ohajtanad jatszani itten!

    Amint jogodat tardot velemenyedet megirni ittan, hat eppe azon alapon barki masnak is ugyan az a joga.

    Akar tetszene neked masok hozzaszollasai vagy nem !

    De vajob miert nem a cikk alanyan es a hozzaszollasokon nyujtod velementedet ??????????????????????

  • Bendeguz79!
    Hát lebuktattál, imádok zsarnokot játszani 🙂
    Hidd el, hogy rohadtul nem érdekel mit írsz ide. (Elsősorban azért mert érthetetlenül fogalmazol és nincs kedvem, időm kitalálni mire is gondolhatsz.)
    Az előzőekben is inkább csak barátilag szerettelek volna észhez téríteni, de ígérem ezennel fel is hagytam vele.

  • Bendeguz79
    2020 március 11
    9:05 du.

    Szandi Mandi;

    Vajon miert kozolsz itten nyolc-honappal ezeloti ujra nyomtatott cikkeket ????

    —————————
    A cikk nem napi aktualitást, hanem örök érvényű témát taglal – ezért, ha az a hozzászólást alátámasztja bárki bármikor beidézheti! Egyébként olvasta Ön a cikket, vagy csak megnézte a dátumot és úgy gondolta elérkezett az idő valakinek a „lebuktatására”
    Ajánlom Önnek Vásárhelyi Mária tanulmánynak is beillő írását elolvasásra – nem fog megártani!

  • Ida Turan;

    Latja, latja, HA mindannyian egyenlo-emberi-lenyeknek es az orszag egyenlo polgarainak tekintenek Magukat, sot mind a vilag emberisegevel egyenlokent elnenek, hat lehetetlen lenne „osszeugrasztani” Magukat barki altal mis !!!!

  • BESANCON;

    Ketsegtelenul Te vagy aki nem olvasta azt a cikket.
    Hiszen kozel egy tucat hozzszolasomat is kozli !!!!

    Gyakorold amit predikalsz !!!!

    Olvassd mielott hirdeted !!!!!!

  • Hexadodekaéder

    SzandiMandi
    2:34 + Gabriel 8:59 dührohama

    Adalékként Márai ugyanazzal a tartalommal és az ő szavaival „egyfajta” jobboldali alany választással, viszont mintegy negyven évvel Márait megelőzően, u g y a n a r r ó l . bár talán egy jópár fokkal mégis jobb . Ú r i . Magyarországról, mint ami az a Horthy fémjelezte betonba öntött vad és őskonzervatív rémálom világ volt, ahol Márai dolgozott:

    „MENJÜNK VISSZA ÁZSIÁBA (részlet)

    …Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra.
    Látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor.
    Látják, hogy üresek, könnyűk vagyunk. Ha nagyot akarunk csinálni, zsidót verünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének italából.
    Látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk.
    Nagy népek sziklavára; a parlament nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk.

    Mi lesz ennek a vége szeretett Úri véreim ? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti…

    A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek innen bennünket, mintha itt sem lettünk volna. [Félelmetes váteszi utalás Trianonra {a másoló megjegyzése}]

    Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl, s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.

    Menjünk vissza szeretett Úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel!
    Menjünk vissza ázsiába ! ”

    *

    – Sajnos a mai Magyarország a NER-rel és FidSS NER lovajaival sem különb annál és az azt követő „önálló Mgyarország” Horthy-féle kacagányos panoNtikum világától, amelyből az akkor legmagyarabb magyar, Bartók Béla is el kellett, hogy meneküljön.

    *

    Ha valaki mégis többet akar tudni erről az ADY ENDRE publikációról, vagy annak körülményeiről, íme:

    https://mek.oszk.hu/05500/05551/html/adypr0183.html

  • Bendeguz79
    2020 március 13
    5:04 du.

    Bendegúz, a cikk, és az azt követő hozzászólások nem ugyanazok, utóbbiakat ritkán olvasom – ennek oka talán az is lehet, hogy sok a Bendegúz szerű hozzászóló!

  • T. SzandiMandi

    Kérlek, hívd fel Gábriél nevű hübrisz és fakenews-maestro szíves figyelmét, hogy az a mondata, miszerint úgymond’ „az azt követő úrivilág elitjét felváltó pártelit egy az egyben lekopírozta” volna, az úgy, ahogy van egy szemenszedett hazugsá, csak egy szélsőjobboldali – sőt fasiszta – propagandafogás.

    1./ Először, az úgymond’ „azt követő úrivilág” sem anyagilag, sem kutyabőr dolgában nem volt úri és nem is alakított ki ilyen szokásokat, inkább levetni igyekezett az ilyen allűröket.

    2./ Volt e a „pártelit”bármely tagjának,közép, vagy nagybirtoka? NEM. [Azonban földet, azt osztott a nincstelen, vagy kisbirtokos parasztság körében.]

    3./ Volt e ugyanennek a rétegnek gyára, bankja, vagy más profitforrása ? NEM

    4./ Volt e a pártelit köreiben olyan személy, aki kastéllyal, vagy/és a hozzátartozó komplett uradalommal bírt volna ? NEM

    5./ Létezett e az ún. pártelitben olyan egyén, aki óriási magán pénzvagyon, vagy magántőke fölött rendelkezett ? NEM

    6./ Végül: a Felszabadulás és a Rendszerváltás közötti időszakban ezek bármelyike ugyan . p ó t o l t a . e . a saját számára a fenti 1-5. pontokba foglalt, illetve az ott részletesen megjelölt – az 1919. és 1945. közötti időszakban, a Horthy érában exponált törzsökös Úrivilág, avagy e korszak hátteréből politizáló mainstream Úri elitnek az ott felsorolt attribútumait ? NEM.
    ˙

    .

    [Ui: A kivételek és a statisztikailag nem jellemző jelenségek kéretnek mellőzni.]

  • Előbbi kommentemet a Te 2:34-es ill. Gábriél 8:59-esére küldtem.

  • Teljesen igazazad van Hexadodekaéder!

    Ady legalább akkora próféta volt mint Márai.
    Köszi a mek-linket is – kötelező irodalom!
    (Benne van egyáltalán A. Endre még a NAT-ban? 🙂

    Kárpátok legújabb géniusza egyébként kezdi megfogadni Endrénk tanácsát. Macarisztán megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában, és a Türk Tanács is megvitatta a hunok utódainak felvételi kérelmét.
    https://24.hu/belfold/2018/09/02/a-miniszterelnok-vigyazo-tekintete-kisert-egy-apro-csapat-magyar-nomad-bevonulasat-kirgizisztanban/

    Amúgy az sem igazán zavarja a kereszténydemokráciét védő-bástya -elvtársat (ahogy az itteni szolgálatra kivezényelt hívőket, trollokat sem), hogy a prominens Türk Tanácsot alkotó muzulmán basik egyben a legnagyobb keresztényüldözők is.

    NAT-róljuteszembe Kenyeres Zoltán néhány sora a mostani ES-ből:
    „1944 nyarán a magyar katonák és csendőrök a nagyváradi zsidókat már gettóba gyűjtötték, és készülődtek elszállításukra, Auschwitz-Birkeneuba. A gettóban volt Karácsony Benő, Wass Albert írótársa, a Napos oldal című nagyszerű regény szerzője is. Wass Albert felkereste őt a gettóban, és a kéziratai felől érdeklődött. Karácsony Benő ezt hallva szó nélkül hátat fordított neki, és ott hagyta. A gettót a következő napokban kiürítették. Néhány nappal később jelent meg az Ellenzék című újságban a hír: »45 elrejtőzött személyt találtak a nagyváradi gettó földalatti helyiségében.« Ugyanott jelent meg Wass Albert cikke is: Patkányok honfoglalása címmel. Ebből idéznék befejezésül. »Az ember háza ott állt a dombon és uralkodott. A beszivárgó ’ázott patkányok’ a jóságos gazda engedékenységéből lakhattak a házban, de aztán elszaporodtak és fellázadtak ellene. Nem leszünk a rabszolgái tovább! – visította a főpatkány a zsírosbödön tetejéről. – Követeljük a szabadságunkat és az emberi jogainkat. – És a patkányok elhatározták, hogy harcot kezdenek az ember ellen. Elüldözték a gazdát, uralkodni kezdtek a patkányok, majd amikor mindent felfaltak, otthagyták a tönkrement birodalmat. Az ember visszajött, rendbe hozta a házat, és újból madárdal vette körül. Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pincegödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszan elgondolkozott, hogy mit is tegyen velük. Ti is gondolkodjatok, s a szerint cselekedjetek!« (Ellenzék, 1944. június 17.).”
    És ez az ember most tananyag lesz az iskolákban. Hát nem szégyelli magát ez az ország?”
    https://www.es.hu/cikk/2020-03-13/kenyeres-zoltan/hanyszor-meg.html
    További békés hétvégét.

  • BESANCON;

    Latod, latod, vegen bekell vallanod hogy fogalmad nem lezett hogy mirol hencegtel.
    Sot el sem olvastad azt.

    De ami annak idejen megjelent azt barmikor fel-kattindhatod!

  • T. Voronyezs!
    „Kérlek, hívd fel Gábriél nevű hübrisz és fakenews-maestro szíves figyelmét, hogy az a mondata, miszerint…” – Ugyan már, ne gyerekeskedjünk. Miért is kellenék az ilyen „viták” további élezéséhez, és különben is mindent amit akartál kimerítően megindokoltál a hozzászólásodban.

    Annak örülnék igazán, ha Alma és Gabriel valamint Geyza és gyuri10 is rendezni tudná viszonyát egymással. Mindenesetre azt tartanám jónak, ha a személyeskedés helyett inkább a gondolatok ütköztetése dominálna itt a KMH-n, a kommentelők személyének és méltóságának tiszteletben tartásával.

    Amit persze tudom sokszor nehéz betartani. Főleg amikor propagandára hivatkozik némely komment-társunk „megbízható” hírforrásként vagy személyeskedni kezdünk (amit leginkább mindannyiunknak kerülni kellene).
    Nekem (legalább is) a hazai sajtótermékek szelektálásában sokat segítenek az olyan kiadványok mint pl. az Átlátszó által nyilvánosságra hozott „a magyar sajtótermékek ellen indított helyreigazítási perek adatai” amit idén is a Fővárosi Törvényszéktől kaptak meg.
    https://kimittud.atlatszo.hu/request/13894/response/20403/attach/3/2020.El.IV.H.2%203.pdf
    Ebből simán nevesíthetők a propagandamédia fontosabb szereplői!

    „158 sajtó-helyreigazítási perből 80 esetben, azaz nagyjából az esetek ötven százalékában marasztalta el részben vagy egészben a kormányközeli médiát a bíróság 2019-ben … A kormánykritikus médiát 87 esetből 13-szor marasztalták el, vagyis az esetek körülbelül 14 százalékában. ”
    https://magyarhang.org/belfold/2020/02/06/nyolcvan-sajtopert-vesztett-a-kormanymedia-tavaly-az-origo-a-pesti-sracok-es-a-tv2-az-elen/

    További jó hétvégét.

  • Bendeguz79
    2020 március 14
    5:07 du.

    Na, akkor fusson neki még egyszer, hogy mit is írtam!

    „Bendegúz, a cikk, és az azt követő hozzászólások nem ugyanazok, utóbbiakat ritkán olvasom – ennek oka talán az is lehet, hogy sok a Bendegúz szerű hozzászóló!” – ezt bírtam írni!

    Ez konkrétan azt jelenti, hogy a hivatkozott cikket – melyet, Önnek is a figyelmébe ajánlottam – olvastam, de! Itt jön a de, azaz az utána következő hozzászólásokat -at már nem, mert nem igazán érdekelt, hogy ki miként értékeli Vásárhelyi M. gondolatait!
    Mit nem ért ezen, kedves Bendegúz? Ha egy cikket elolvasok, nagyon ritkán tekintek bele a hozzászólásokba, mert engem az adott cikk érdekel vagy nem érdekel, de a vélemények már jó ideje hidegen hagynak!

    Valamikor aktív részvevője és levelezője voltam a szóban forgó hetilap fórum rovatának – akkor még volt ilyen külön és a nyomtatott változat hetente általában az újság közepén tartalmazta az aheti legérdekesebb, és legtöbb hsz-t vonzó írások válogatását. Ugyanúgy mint itt, több téma is volt attól függően kattintottak oda, hogy kit mi érdekelt – aztán megszűnt a fórumrovat, a színvonal kezdett csúszni, változtak a munkatársak, majd olvastam, hogy a tulajdonos és a főszerkesztő is más lett, és általános tapasztalatom szerint óriásit züllött a lap hangneme és a „tartása” úgy általában véve, a valamikor jellemző tárgyilagossága már rég a múlté! Valamikor hetente megvettem a legfrissebb számot, most viszont már online is ritkán, csak egy- egy cikk ( inkább cikkíró) kedvéért kattintok oda – így gondolom nincs abban semmi meglepő, hogy a hozzászólásokat már nem böngészem át, mert nem igazán érdekelnek – anélkül, hogy tudtam volna, az öné is köztük van!

  • BESANCON;

    Remelnem hogy tanultal volna ebbol ?!

    Olvasd es ertsed meg amit vitatni ohajtanal.

    En olvasom mind a hozzaszollasokat is. Sot javaslom Neked es mindekinek is.

    Mert a tomegek meglatasai,rendszerint tobbet mond mint egyettlen egyen kijelentett ostobasag a cikkeben.

  • Hexadodekaéder

    SzandiMandi
    4,20

    Mindennel egyetértve, sőt… Csak egy rövidke megjegyzés. Szerintem Ady azért egy jó klasszissal magasabb művészetet képviselt, mint Márai. Tehát Ő . nem–>legalább . volt akkora (próféta), mint a másik a maga nemében nagy, hisz Ő az Olimposz fellegei közt, fején babérkoszorúval örök műveket alkotott, bár magyarul, de az egész világirodalomnak. Márai ezekbe az égi magasságokba személyes sértettsége, és folytonos önvádba hergelő mentalitása okán sem volt képes felhágni… – Már boccccs’…

    Más. A nagyváradi kiürített gettó (stb.) történetedről jutott eszembe, hogy úgy húsz éve, volt szerencsém Szász Endrével egynéhány órácskát négyszemközt beszélgetni… Ő, aki szintén Ady városából indult el, mesélte nagy megindultsággal, hogy volt egy fiatalkori nagy szerelme, Aranka, akit ugyanonnan deportáltak örökre Auschwitzba… 🙁

    Te mindenesetre üdvözlégy ! …És malaszttal teljes !

  • Hexadodekaéder
    2020 március 16
    9:15 de.

    Más.
    A -ki tudja miért?- agyonhallgatott romániai holokausztról csak ennyit:
    https://mult-kor.hu/evtizedeken-at-tagadta-bukarest-a-romaniai-holokausztot-20141008
    Valamiért 70 évig a nemzetközi firtatás is szemérmetesen elmaradt, valószínű a magyarországival való relativizálást elkerülendő, nem mintha az mentség lehetne!
    Nekem meg feleségem szatmárnémeti unokatestvérének zsidó felesége mesélt el 2010-ben számomra addig ismeretlen -első hallásra hihetetlen- romániai holokauszt rémségeket. 🙁

  • Hexadodekaéder

    Orsós Elemér 12.31

    A nagyváradi „Aranka” és Szász Endre szerelmének tragikus végkimenetelére érdekes érzékenységgel reagál.
    Hát igen, még mindig kellemetlen az utózöngéje az úgynevezett ” h a z a t é r t ” városok erkölcstelen holokausztjának… Ugyan miért, talán azért, merthogy finoman szólva is furcsa, hogy ama álszent, ám mégis fennen harsogó katonai bevonulás mögött már akkor ott búvott a gyilkolás szelleme. Mégpedig a „rohanó sereggel” limuzinban utazó seregek ura, a kormányzóúr zsebében ott lapuló sötét és vészjósló vásárfia az erdélyi nép számára még 1938-ból hozott, amit a magyar történelem csak úgy nemes egyszerűséggel zsidó törvényekként foglal egységbe…
    – Többekközt egy tragikomikus besztercei pillanatot örökít meg a FORTEPAN: 8562.képe* azokból a „dicső napokból”, ahol egy mikrofonba szónokló rabbi fogadja (legalább is emelvényen v. széken állva) talán épp antiszemita, hazánk őfőméltóságát, tulajdonképpen a . s a j á t m a g a – nem egészen 4 évvel későbbi – sötét . v é g z e t é t. A színes fénykép a kormányzó tiszteletére(!) 1940.szeptember 8-án, a székely város hatalmas horogkeresztes zászlókkal sűrűn kilobogózott Fa-utcai fasorán készült… (Mellesleg egyetlen székely zászlót sem tűztek ki.)

    Az emlegetett „román holokausztról”csak mellesleg szólva, nekem volt egy idős, az üldöztetésben érintett, szintén nagyváradi +mozgássérült kollégám – mb.Juszt Adolf Úr – aki saját elmondása szerint a Holokausztot Bukarestben vészelte át, ahol nem is bujkálva, tehát szabadon mozoghatott. Doli bácsi végelgyengülésben hunyt el a hetvenes években Budapesten.

    .

    *Keresés:
    Google –> Fortepan –> zsidóság