COVID-19: Gazdaság, statisztika, conteo

2020 március 20 3:59 du.45 hozzászólás

Conteo-érzékenyeknek most szólok: ne olvassanak tovább. Mert conteo jön. Coronaviridae kivitelben. Ami, a szabályok szerint azt jelenti, hogy azért közileg ismerhető közismereteket is fog azért tartalmazni. Meg kérdéseket. Betegségről, statisztikákról, gazdaságról. Meg a ló túloldalát is. Hátha segít a ló hátát is megtalálni. Egyszer. Majd. De vágjunk bele.

A koronavírusok, mint olyan nem most jött közénk. Ezt azért érdemes figyelembe venni, mert a reakciók sokszor olyanok, mintha az Androméda-törzsről lenne szó. Mely könyv olvasását, illetve az abból készült 1970-es években készült filmet ajánlom mindenki szíves figyelmébe. Nem a COVID-19 miatt, hanem azért mert jók. Azért persze a COVID-19 kapcsán sem árt elolvasni, mert abban leírják, hogy milyen egy biztosan letális, gyakorlatilag nulla lappangási idejű fertőzés. Miközben a COVID-19 kórokozója nem ilyen. Tudjuk, hogy nem ilyen. Azt is tudjuk, hogy a rokonsága régóta ismert a közönséges nátha környékéről. Amikor tehát statisztikákat kezdünk böngészni, akkor nem árt, ha nem az említett fiktív vírushoz, hanem inkább a náthához hasonlítjuk. Egy olyan náthához, ami influenza-szerű tüneteket képes produkálni, s ami ellen jelenleg nincs széleskörű szerzett védettsége a tömegeknek.

Azoknak a tömegeknek, akik nyugodtan beletörődhetnek: meg fognak fertőződni. Mert le lehet állítani az életet, levegőt azért még mindenki fog venni. Márpedig a cseppfertőzés éppen azt jelenti, hogy a vírus a levegőben van. Szó szerint is. Ahogy amúgy a nátha is. Nem érdeklik az ajtók, határok, pár-állások, napidíjak. Meg sok minden más. Aztán lehet mérlegelni, hogy vajon a nátha, mint olyan mennyire szokott nagyarányú pánikot okozni. Meg azt is, hogy vajon tudja-e az emberek zöme, hogy hordozza-e a vírust? Valószínűleg nem. Egyszerűen azért, mert enyhe tünetekkel reagálnak, amit a náthás korszakok kapcsán megtanultak beárazni. Netán érdemi tüneteket nem is mutatnak, és egy kis reggeli torokkaparástól nem gondolják halálosan betegnek magukat. Ahogy a SARS-CoV-2 esetében sem valószínű, hogy a tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkezők számáról pontos adataink lennének. Elvégre ez is alapvetően a náthához és nem az említett Androméda-törzshöz áll közelebb. Hazánkban a helyzet felmérését nehezíti a vezetés vezérsége, és a kézileg vezérelt központi idiotizmus. De ez leginkább csak hab a tortán.

Az is világos, hogy mindazon statisztika, ami a kórházi ápolásra szorulók számát, és a közülük meghaltak arányát nem a teljes, és jobbára ismeretlen mértékű, fertőzöttségre vetítik: csalnak. Akarva vagy akaratlanul. Ha pedig becsülni akarnak valamit, akkor becsülhetik nyugodtan a lakosság felét, mint fertőzött bázis. A lappangási időt, átfertőződési rátát pedig kéretik, mint említettem a náthához viszonyítani. Nem a szezonális influenzához, mint amit például a blikkfang-ipar nem egyszer alkalmaz. Ahogy a Qubit mindent elmondónak ígért ábrája kapcsán is megtették. De még retorikailag is galádkodva kicsit. Ugyanis influenza esetén sem a szezonális, hanem az immunrendszer által nem ismert új törzsekhez kellene viszonyítani. Ha már. Mondjuk a spanyol-nátha, vagy akár a ’60-as évek vége felé begyűrűzött járványhoz. Igaz, akkor még az is kiderülne, hogy a mostani fertőződés nem is annyira különbözik az influenza viselkedésétől. Amibe még szezonális alapon is többen halnak meg. A fokozott diszpozíció okozta elhalálozás esetén, pedig könnyen lehet, hogy szintén nem kiugróak az adatok. Akkor, amikor az egyéb betegségek miatt bármilyen magas lázzal, fertőzéssel, immunológiai sokkal járó betegség halálos lehet. A statisztikák tehát nyugodtan torzíthatnak. Valós részadatok alapján is.

Azért persze alkalmasak lehetnek a tömeghangulat befolyásolására. Aminek egyik mellékvágánya, hogy a diktátorok könnyebben nyomják le a népek torkán a megszorításokat. Mutogatva a többiekre, hogy ott is vannak megszorítások. Ahogy lesz munkanélküliség és gazdasági válság is. Csakhogy. Az utóbbiak kapcsán azért érdemes elmélázni pár más tényezőn is. Az egyik ilyen, hogy a Kína-USA gazdasági háború nem a járvány után, hanem jóval előtte elkezdődött. Korántsem használva a világ gazdasági potenciálját meghatározó két állam saját gazdaságának. Egyiknek sem. De arra is emlékezhetünk, hogy a Kína gazdasági növekedése sem a járvány kirobbanását követően lassult le, hanem jóval előtte. Ahogy az európai gazdaságoknak is voltak gondjai számosak korábban. Aminek a brexit szintén nem használt. S amely brexitnek szintén semmi köze nem volt a COVID-19 járványos előfordulásához. A lónak ezen oldaláról nézve sokkal inkább olyan a helyzet, hogy az amúgy is komoly gondokkal küzdő államok vezetői kapva kaptak a víruson. Nem kell többé mellébeszélni, nem kell gazdasági dübörgésről hablatyolni, nem kell titkolni, hogy nagy a baj. A vírus okozta pánikra, a vírus okozta vélt, illetve valós veszélyre lehet hivatkozni. Lovak közé dobva a válság-gyeplőt. Fellélegezve.

Ehhez nem kell világ-összeesküvéseket feltételezni. Minden érintett, vírusban éls gazdasági bajban egyaránt érintett ország vezetése egyaránt kihasználhatja, és a jelek szerint ki is használja a lehetőséget. Ráadásul úgy teheti meg, hogy a pánik miatt nem lesznek százezres tüntetések. Így, akár a konvergens evolúció alapján is, közös érdekké válhat a pánik magasabbra korbácsolása, mint a félelem indokolná, illetve szabadjára engedése. Ami persze azt is jelenti, hogy az enyhe tünetes esetek fokozott ellátása, az egészségügyi ellátórendszer túlterhelése a tényleges rászorulókat, az indokoltan kezelendőket is kiszoríthatja az ellátásból. De egy háborúban vannak veszteségek. A vesztesek pedig általában a lövészárokban vannak. Nem a vezetésben.

A gazdasági és egészségügyi pánik kapcsán azért érdemes lehet feltenni azt a pár kérdést, hogy a korábbi SARS-járvány okozott-e világpánikot és gazdasági világválságot? Tudtommal nem. Gazdasági világválságot még az I. világháborút megnyerő spanyol-nátha sem okozott, amennyiben a válság jóval később, az amerikai tőzsde piramisjátékának összeomlásakor következett be. Ahogy össznépi pánikot eddig még a fel-felbukkanó európai ebola-esetek sem okoztak. Holott halálosabbak. De a szezonális, velünk élő, megszokott influenzától eltérő új törzsek sem szoktak ilyen mértékű intézkedéseket involválni, mint a COVID-19. Akkor biztos, hogy a most kialakult reakciók, ebben a formában és mértékben indokoltak? Igen, indokoltak lehetnek. De nem okvetlenül a vírus miatt.

45 hozzászólás

  • Nyájimmunitás mellett döntött (szerintem) az operatív törzs. Ez az igazi conteo. Dupla haszon: csökken a Tb.kiadás és a nyugdíjkifizetés. A fiatalok nyugodtan fertőzhetik egymást. Mondta is a nagy nyilvánosság előtt ezt Gulyás Gergely miniszter. Meg azt is, hogy az öregek (70+) maradjanak otthon a fenekükön, ne mászkáljanak összevissza a saját védelmük érdekében. Mert nekik halálos végkimenetelő ez a kór. G. G. szövegéből vált egyértelművé, Magyarország a nyájimmunitás kialakulását preferálja. Mint a britek. Habár ők már rájöttek, ez rossz és embertelen út, vissza is vonták.

    Ez van.

  • ANDREW_S, imset igen sok-mindent allitasz cikkedben, de rem valotlanul am.

    Ennek a virusnak erdete a Wuhani u.n. „wet-market”-rol ered.
    Senki nem tervezte!!!!!
    A Kinaiak mindent fogyasztnak mint eldelt, ami mozog, vagy valaha is mozgott.
    Rovarokat, fergeket, kigyokat, majmokat, egereket, patkanyokat, kutyakat, deneverket, stb.stb.
    S az u.n. WET MARKET-okon elve, ottan meszarolva, vagy minden hygenikus eljarasok , csomagolasok nelkul tartva naprol-napra a vasarlok-szmara.

    Beijing vada, hogy a US military tervesen es celzatosan szallitotta volna oda a virust, ugy mint az hogy a Kinai-hadi laboratoruima kozel van a wet-market-hez, de az sem hiheto hogy celzatosan engedtek volna azt ki a lakossag csokkentesenek celjabol.

    Az mind B.S. !!!!!!

    Az egyedullit kihagytad, s azt hogy COVID-19 egy „upper-respiratory infection” okozja az emberi szervezetben.

    Az egyen egyeszsegi allapotatol fugg a kovetkezmenyei.
    Akik egeszsege megviselve mas kulombozo bajok alatal, vagy ellenalloszervezete csekely, azok konnyebben aldozatul esnek.

    A virus a mucus-membreneket tamagja. A leg-sulyosabb kovetkezmenye a tudo folyadekkal elarasztasat okozza.
    Az a halal lehetosegenek az okozoka.

    Az tisztan valosag, hogy evente az u.n. altalanos influenzak nagyszamban okoz halalt a mas bajok miatt gyengult szervezetuek es az idosebbek kozott.
    De maga a kor az nem a halal okozoja !

    Peldakent irom, a US-ban evente kb. 25-30 ezren halnak meg az evi-kulombozo influenza jarvany ideje alatt.

    Maig, a COVID-19 akldozatai a harom honap alatt altalaban jelentosen alacsonyabb.

    Kina kozgazdasaga nagyon lassuloban volt a Trump gazdasagi kozbelepesei altal.

    Europa kozgazdasaga meg igen gyatran mukodott mar sokkal a virus felbuakkanasa elott is.

    A quarateenozas persze sulyos eredemenyt okoz.
    Ha milliok nem mennek dolgozni, hat ki fogja produkalni mind a napi szuksegleteket a lakossag szamara ????
    A kozlekedes, legi-vallaltok, uzemanyag-enregia termelese.
    A tomeg-erintkezesek alatal mind a kozossegi foglalkozasok, ettermek, bisztrok, utazas, szorakozasok, hotelok es mind azokkal kozbejaro szuksegletek teljesen lealtak.

    Bankom masodik napja csak az internet, es a drive-up lehetoseget nyutjak. Vedeni az alaklmazottakat es a kozonsseget.

    Jeleztem egy masik cikkel, hogy Kinai, Ausztral es Francia egeszsegi-szervek sikeresen alaklmaztak a Chloroquin es a Azithromicyn-t. Ami a Malari elleni szer.

    Sot Trump elrendelte az FDA-t felgyorsitani annak jovahagyasat a Covid-19 elleni hasznalatan.
    De Dr.Fauci, a CDC vezetoje azt rogton ellenezte.
    Mert nehanynapi sikeres proba NEM veheto szeleskoru alkalmazasanak jovahagyasara.

    US es EU kormanyok rogton anyagi segitsegekkel kozbelepnek a kozgazdasagaik segitsegere.

    Milliok valnak munkanelkulive, s talan munkakeptelenne is.
    Leg szuksegesebb cegek anyagi problemakba jutnak.
    Mind segittese szukseges.

    A US Congress mar is trillios segelyek letet hozza.
    Sot mindekinek ezer dollar KP-jutatt.
    Sot ma reggel a Kincstarnok bejelntette az IRS ado-bevallasok es fizetesek Aprilis 15-i haraidejet Julis 15-re halasztva.

    Na hat mi a kritizalasod az allami kozbelepesek ellen ???

    Hiszen szabadtarsadalmakban az allam alkotmanyos es eskudt kotelzettsege a kozosseg erdekeinek a szolgalata.

  • Tökéletesen igy van, Simay Endre!

    A „járvány” gazdasági harc eszköze, a legalattomosabb fegyver.
    Vajon egyszer majd megtudjuk, hogy ki vetette be tényleg?
    Nem tudom.

    Ellenben a fegyver valóban valós, öl, aminthogy a kalasnyikov is.

    Mint ahogy az sem tejszínhabot fröcsköl ki magából, a vírus is bizony teszi a dolgát…

    Ami megalapozza azt, hogy akiknek megvan hozzá az ereje, átrajzolják a világ gazdasági térképét.

    A többiek pedig cumira fel …

  • Atveres az egesz, csak sajnos az ellenzeket es a velemenyalkotokat is behulyitettek, amit eletuk vegeig szegyelni fognak!

  • Az a baj, h emiatt, h atvertek oket is, ezt nem merik majd bevallani, inkabb tovabbra is sajnalkoznak majd a „halalos virus” miatt!
    Pedig, ha most ravilagitananak, akkor megbuktathatnak az aktualis szemfenyvesztő pavatancost!

  • Tipikusan a meztelen a kiraly esete, amit senki se mer bevallani, nehogy őt nezzek hulyenek!
    Sajnos ma is meg kell várjuk az ártatlan kisgyereket, aki majd felkialtva leleplezi!

    Szegyen, h csak Putyin nem ment bele ebbe a baromsagba!
    Mondjuk ő most az olajarra foghatja a zuhanast, de maskulonben az elnokvalasztasi lehetoseget csalja el!
    Az koti le inkább!

    Nalunk is be kene vezetni, h bárki max 2-szer lehet a 3 legmagasabb kozmeltosag barmely posztjan!

  • Jó írás Bandi, ha egyes részek talán még kevésbé láthatóak is, de mindenképpen nyitogatod a sok felmerülő kérdés-kétely-bizonytalanság bizonyos pontjait.

  • „Biztosan le fog csengeni a járvány Európában is, ha otthon marad, aki csak tud, legalább egy hónapra, maszkot hord, ha van neki, kezet mos, mint a kisangyal, nem megy orvoshoz, ha nem feltétlenül fontos. Ha Kínában 1,4 milliárd ember otthon tudott maradni, akkor 500 millió EU-polgár is meg tudja oldani, nem?”

    Azt hiszem, ehhez nem kell semmit hozzáfűzni, csak elolvasni az alábbi magyar beszámolókat Kínából:

    https://24.hu/kulfold/2020/03/21/koronavirus-kina-magyarok/

  • Egyetemen többévnyi biologiai es mikrobiologiai tanulmányaim alapján – a szakmai hitelességem miatt kötelessegem a elarulni, h ez a virus sem jobb, sem rosszabb, mint egy virusos tudogyulladas! Vagy akar egy intenziv influenzajarvany!
    Az a baj, hogy nemcsak gazdasagi valsagot generalnak most, a versenyszfera nagyreszet tonkre teve a benne dolgozokkal, hanem amint a karvallottak ezt felfogjak, nemcsak ehseglazadas, hanem duhos elégtételkövetelő megmozdulasok veszelye teljesen realis!
    Vannak akik azt állitjak, h a rendorseg es katonasag ezen tömegek leveresere es megsemmisitesere vannak keszenletben!
    Feltételezik, h ennek a tervezett mizerianak reszekent adtak a rendoroknek mar fejenkent felmillio forint 1szeri juttatást.
    Nem tudom megitelni, h ez jogilag a fegyveres szervezetek tagjainak a megvasarlasa? Zsoldosokat csinált o1g a fegyveres hatosagainkbol? Azt fogják rauszitani a fegyvertelen lakossagra? Békés tüntetőkre, akik szeme kinyilvan megindulnak?
    Akkor ezert van „Veszélyállapot kihirdetve, amit tovább szigorithatnak, kijarasi tilalmat vezethetnek be, h a tüntetők ellen a legszigorubban lephessenek fel?

    Vigyazz ellenzék! Mert a hitelessegedet most jatsza el o1g!
    Ha bedolsz a jatekanak, akkor nincs visszaut, nehezen tudod majd azt mondani, h bocs!
    Megsem kellett volna o1g jatekaba belemenni!

    O1g arra megy, hogy az ellenzek minel nagyobb kovetelesekkel lepjen fel a virus kapcsan, igy kesobb blamas lesz, nevetsegesse valik, hogy megalapozatlanul kovetelozott! Hiteltelenne valik, ha nem folytatja a jatékot, amiben a tudatlan, vezetesre alkalmatlan szerepben aszisztalt es csak követelőzött megalapozatlanul!
    Sőt! Mivel o1g Sorosra fogja majd a virusmizeriat, ezert a követelőző ellenzék -mint Sorosbérenc lesz beállítva, akik követeléseikkel bedöntöttek szeretett hazánk gazdaságát!

    Vigyázz Ellenzék!

    Óvó szemeinket rátok vetjük!

  • Bendeguz79
    2020 március 20
    5:24 du.

    Sikerült megint nem megérteni a leírtakat?
    1. Nem állítja a cikk, hogy nem Kínából indult, csak azt, hogy kapóra jött a fertőzés; /amúgy ismerve a fertőződési statisztikákat 8-10 évente lehet számítani új törzsekre, úgyhogy akár tervezhető is lehetett volna
    2. Vita gyanánt közlöd, hogy secunder letalitást okoz az influenza. A COVID-19 is ilyen. Amúgy a cikkben is ez van. Olvasd újra…

    Ehh, belefáradtam. Kérdezze meg myagyartanárát, gógyszerészét, trolltartóját…. Akit akar. Csak ne írj már ennyi marhaságot. Különösen akkor, ha az alapfelvetés sem jutott el a szemedből az agyadig. A cím is jelzi: conteo.

  • Miklos Banfi
    2020 március 21
    1:12 de.

    Egyrészt köszönöm. Másrészt a „conteo” egyik lehetséges szerepe éppen ez: nyitogatni a szelencéket, kérdéseket fogalmazni meg. Netán gondolatokat, kételyeket ébreszteni

  • Drizari
    2020 március 21
    2:10 de.

    Az 1,4 milliárd kínai sem maradt otthon. Nem azért mert pszichikai lehetetlenség, hanem mert tény: nem otthoni, hanem regionális karanténrendszert vezettek be.
    Amellett Kína gazdasági (és emberi) tartalékai nagyobbak, mint az egész EU. Tokkal, vonóval.

    Hogy is van a statisztikákkal? Magunknak hamisítjuk?

  • O1G666
    2020 március 21
    4:38 de.
    „Egyetemen többévnyi biologiai es mikrobiologiai tanulmányaim alapján – a szakmai hitelességem miatt kötelessegem a elarulni, h ez a virus sem jobb, sem rosszabb, mint egy virusos tudogyulladas! Vagy akar egy intenziv influenzajarvany!”

    Az egyetemi tanulmányoktól függetlenül: tény, hogy ez egy nátha-vírus influenza-szerű tünetekkel. Semmi olyat nem tud a pillanatnyi tudásunk alapján, amit egyébként ne tudnának a felső-légúti, emésztőrendszeri vírusok.

    De ebben nincs is vita köztünk, ha jól látom 🙂

  • Elképesztő, amit itt a háromhatos összehord. Egy biztos: a koronavírus rohamosan terjed, naponta növekszik az „igazolt” fertőzöttek száma. A magyarországi halottak végül lehetnek majd akár több tízezren is, az eddigi kormányintézkedések következtében. Ugyanis a fertőzött tünetmenetesek vígan fertőznek, de őket nem szűrik, tőlük tesztmintát nem vesznek.

    Ami még biztos: cseppfertőzéssel terjed. Ami bizonytalan: a cseppekkel tárgyakra került vírusok meddig tartják meg a fertőzőképességüket? Pl. eltüsszenti magát egy szájmaszkot nem viselő tünetmentes vírusgazda a Tescoban, az így levegőbe kerülő cseppek tőle mennyire távolodnak el? Kérdés továbbá az is, hogy a tünetmentes vírusgazda a bőrén keresztül is fertőz, mondjuk kézfogással? De ez kérdés lehet egy tüneteket produkáló „igazolt” fertőzött betegnél is? Végül a legfontosabb: száraz körülmények között és élősejt zsákmány nélkül, pl. szervetlen tárgyak felületén (fém, üveg, műanyag stb.) mennyi ideg tartják meg élet- és fertőzőképességüket?

  • Summa summarum

    Új világ lesz minden tekintetben a covid-19 után: Gazdaságilag, társadalmilag, stb.

    Jó, ha mindenki erre készül

  • Most a ma délelőtti (szombati) tapasztalataim bejáratós körutamról: az országutak változatlanul kihaltak, a nyitvatartó élelmiszerüzleteknél és benzinkutaknál kevés ember volt látható.

    Több helyen csoportba verődve beszélgettek, nem sokan tartották egymástól az ajánlott távolságot. Senkin nem láttam arcmaszkot.

    (miért kellene viselni mindenkinek arcmaszkot? mert a tünetmentes is fertőzhet – csak éppen nem kapható)

  • Drizari Mit és miért járatsz be?

  • Pont ehhez az irashoz kapcsolodik szervesen!

    Bemasolom!
    Állj! Nem a Koronavírus a veszélyes!

    Most kell tisztázzuk, bár szerintem már így is késő!
    Félő, hogy az első lépéstől rossz irányba megyünk! Racionálisan végig kell venni, mert lehet, ha igaz, akkor csak zuhanunk tovább a szakadékba!
    Az alapokhoz térjünk vissza a racionális döntés érdekébe!
    – A Koronavírus fertőz, de a lakosok 96-99%-a hasonloan esik át rajta, élve marad, amint egy tüdőgyulladás, vagy influenza során! (A látens gyógyultak miatt nagy a szórás.)
    – A sajnálatos áldozatok a fertőzöttek 1-4%-a az idős, gyenge emberek közül kerül ki, amint az olasz paraméter is mutat, az elvesztettek átlagéletkora 80 év felett van!
    – Együttélünk a betegségekkel, rendszeresen részünk van benne. Természetes események. Védekezünk ellenük, de elkapjuk, enyhébb és súlyosabb lefolyásaik vannak, amelyek szintén keresztül futnak a lakosságon, és szintén az idősebb, elesettebb, gyengébb emberek esnek áldozatul. Tüdőgyulladás, influenza, de sok esetben a rák is. A természet rendje szerint meghalunk. Így volt ez a Coronavírus előtt is. Ez sajnos csak eggyel több változata az elmúlásnak.
    Természetesen jobb lenne az egyének szempontjából, ha nem lennének betegségek, és halhatatlanok lennénk szellemi és fizikai mivoltunkban. De természeti biológiai lények vagyunk nemsteril körülmények között, ezért a biológiánk a következőként működik: megszületünk, felnövünk, megöregszünk, elgyengül a szervezetünk, meghalunk. Mint természeti lények, el kell fogadjuk az elmúlást!
    Amint az összes növény és állat is – mi is rendszeresen a természet próbatételeinek, fertőzéseinek vagyunk kitéve. Ezt elismerhetjük, vagy dühösen tagadhatjuk is, de hiába törekszünk a megakadályozására, esélytelenek vagyunk a háborút megnyerni a természettel szemben, mi csak pillanatnyi csatákkal nyerhetünk egy kis időt másnapig! Olyan ez, mint a szavannán az antilopok és az ragadozók harca. Lehet, hogy aznap nem estek áldozatul a gyengék a leopárdnak, a gepárdnak, sőt, a hiénáknak és az oroszlánoknak sem, az aznapi csatát megnyerhetik, de minden reggel egy új kűzdelmes nap kezdődik!
    A társadalom jószándékúan védi, támogatja az elesetteket, a lehetősége szerint törekszik a tartalmas élet meghosszabbítására.
    Most is ezt kell tegyük, csak az a kérdés, hogy hogyan!
    Jelenleg az egész társadalmat próbálja a politikai vezetés félig-meddig karanténba zárni, elszigetelni 10millió embert egymástól. Ez természetesen lehetetlen, ezért rövid időn belül a társadalom 70%-án átrohan a fertőzés, amint minden más hasonló esetben, csak most esetleg időben akár egy évre is kitolva.
    Emiatt hatékonyabb lenne az elesettekre, idősekre koncentráltan védeni, támogatni, felerősíteni a szervezetüket, távol tartani, elszigetelni tőlük a fertőzést! Jelen hatékonytalan, eleve vesztésre ítélt az egész gazdaságot lebénító módszerrel próbálkozik a kormány és több más kormány is, ami csak a társadalom félrevezetése, hazugság, pótcselekvés szerintem.
    Sokan azt akarják elhinni, hogy leáll a gazdaság, majd egy hónap múlva megindul, minha egy vízcsapot elzárnánk, majd megnyitnánk, amíg nyaralni megyünk – amint azt rendszeresen hallom! Ez persze hazugság, hiszen, ha csődbe ment egy vállalkozás, az már csak óriási költséggel indítható újra, ha egyáltalán igen! Ha valaki elmegy szabira, akkor is kell fizessen lakbért, közösköltséget, sőt, fizetést arra az időre is kér! Ezesetben ráadásul nem is 1 hónapról van szó, hanem hosszú időről, simán 1 év is lehet, vagy tőbb! És addig enni sem árt! Főleg a gyerekeknek!
    Az mégrosszabb, ha a látszat kedvéért bemennek munkahelyükre (vagy,ha rövidebb időre is) és alibí pótcselekményként esetleg ottvannak, néha hasznos semmittevésben tesznek-vesznek, de hatékonyság szempontjából kétségesen, csak, hogy kikövetelhessék a fizetésüket. Szerintem senkit sem azért fizet a társadalom, hogy ottlegyen, hanem csak azért alkalmazzuk, hogy a mi általunk hasznosnak vélt munkát elvégezzék! (Pl. a könyvtárakat, múzeumokat, fürdőket a vírus miatt bezárták, de az ottdolgozók bejárnak, hogy fizetést kapjanak! Pedig azért tartjuk fenn, hogy bemenjünk!)
    Hogy jól szemléltessem, egy hasonlaton keresztül: egy futószalag melletti munkásnak nem azért adnak órabért, hogy ácsorogjon, ücsörögjön, hanem, hogy a hasznos munkáját végezze!
    Ha kamumunkára fizet ki a társadalom órabért, akkor nem leáll, hanem bedől! Hiszen nemcsak, hogy nem termel, hanem ellenszolgáltatás, termelés nélkül fizetve szegényedik! Akkor már jobb, illetve kisebb a veszteség, ha fizetésnélküli szabadságra küldenek mindenkit, vagy kirúgnak, ahogy a magánszférában a vállalkozások is! A társadalom nem tudja a vállalkozások működése nélkül finanszírozni se a közalkalmazottakat, se a nyugdíjasokat! A vállalkozások is a ténylegesen hasznos órák után kéne, hogy fizessenek, ahogy az állam is – a korábbiak alapján, máskülönben mások által megtermelt pénzt lopjuk el, de minimum hűtlen kezelés történik!
    Legfeljebb úgy lehetne, hogy ne haljon senki éhen, ha a nyugdíjak és fizetések egy része, akár csaka fele, vagy valahány százaléka lenne kifizetve, a többi szolidáris alapba kerülne, amiből mindenki részére biztosítanának, vagy kiegészítenének egy minimális összegre. ( Valahol van már olyan, hogy “alanyi jogon járó jövedelem” – aminek persze komoly ára lenne! Bár mostani körülmények lehetőséget adnának a kipróbálására….) A bérleti díjakat szükségszerűen felfüggesztik, ahogy az adók, járulékok nagyrészét is, hogy annyival több jusson az alkalmazottaknak! A hiteleket áltütemezik!
    Ez fájna, de éreznénk, hogy a krízis reálisan mit jelent!
    Ha az állam, vagy EU ettől eltérően fedezet, termelés nélküli támogatást adna, akkor bedöntik a teljes gazdaságot, államcsőd jönne, majd a forint bedől, az ingatlanpiac összedől, a lakásaink felét, harmadát érnék, munkanélküliség, fizetések rohamos csökkenése, nyomor, politikai összeomlás dominószerűen….

    Ezzel szemben, ha a legyengülteket, időseket védjük meg magunkat elszigetelve tőlük amíg nincs védőoltás, akkor a gazdaság működhetne, az élet visszatérhet!
    Az idősek különben most is hasonlóan lakásukba húzódva védekeznek. Ezt célszerű precízebben segíteni és a most sikeresen prosperáló idősek otthonai módjára biztosítani elhelyezésüket! Nyilván a ma meglévő épületállományból lenne célszerű többet nyugdíjas-konformnak alakítani, sokat vidéken, védettebb helyen! Akár a korábbi turizmusnan résztvevő vállalkozások épületeiben. Persze több variáció létezhet, és semmi sem kötelező!

    Egy biztos! Senkinek sincs joga bedönteni a gazdaságot! Se zsarolásból, se követelőzésből, se tudatlanságból!
    A társadalom és gazdaság többi részét nincs joga senkinek sem veszélyeztetni, ellehetetleníteni! Ha valaki, vagy akár a kormány ezt teszi, akkor azért számon kérhető felelősséggel tartozik most és a jövőben is!

    Mása Ziránnyja márc. 16

  • Honnan eredt a coronavirus?

    https;//www.youtube.com/watch?v=J1rzgO955SN

    https;//www.youtube.com/watch?v=rXP98RHpjTM

    Jo etvagyat. Finom kinai ennivalok, fergek, kutyuskak, cicak, kigyok, patkanyok, deneverek, mind finom etelek.

  • Tisztelt Simay Úr, csodálatosan beletrafált: ez szerintem sem konteo!

  • Kenny,

    egy mild hybrid járgányt, 2020-as japán gyártmány. Jó, tudom, ma már csak 600 mérföld (960 km) az ajánlott önmérsékletes vezetés, aztán lehet nyomni a padlógázt. De én elkocogok vele lakott területen kívül 80-120 km/h sebességgel kábé 2500 kilométerig. Utána megyek csak rá autópályára. Ez a bringa 180 km/h-nál le van fojtva. Mielőbb megtapasztalnám, valóban lehet addig tolni? A fogyasztására is kíváncsi vagyok, mert így cammogva 4,1-4,4 liter benzint eszik százon.

  • Mohács ismét elesett … Egy idős hölgy ma délelőtt lélegeztető gépre került, koronavírus-fertőzött, több mint 100 emberrel került kapcsolatba az elmúlt két hétben. A kontaktjai tünetmentes vírushordozónak tekinthetők, meg akikkel ők is kontaktusba kerültek. Vagyis Mohácsot lehet karanténba helyezni.

    https://hvg.hu/itthon/20200321_Mohacson_is_megjelent_a_koronavirus_a_fertozottnek_100_folotti_kontaktja_volt?s=hk

  • Szerintem mar nemaz a kerdes, h a virusmizeria kamu, felfujt lufi, hanem o1g miert vitt bele a jatekba minket? Miert okozott gazdasagi valsagot? Ha a vallalkozasok es csaladok csodbe mennek, akkor ki vasarolja fel a vallalkozasaikat, ingatlanjaikat hugye-szare?!
    Szerintem az állam vasarolja fel visszavasarlasi opcioval!
    Utana vissza lehet berelni.
    A kozmuveket sem szabad o1g maffiajanak atengedni!
    A wizzair nemsokara O1GAIR-kent fog repulni, de egy csomo strategiai es monopol helyzetu feldolgozouzem, foldek kerulnek hozzajuk!
    A turizmus, termalkutak, bedőlő ingatlanallományok, …

  • CNN-en olvastam, h 25%-ot zuhan a GDP!
    HER Orbán 1%-ot vallott be!
    Nyilvan hiszek neki, hiszen a boltok zarva, szinte senki sem dolgozik!
    Hehet, h a robotok dolgoznak mar helyettünk!

    Bolzaríno (Br) volt vegre, aki szándekozott helyére tenni a Coronát a tobbi koze! Pániknak tartja a generalt helyzetet….

  • O1G666
    2020 március 22
    9:14 de.

    A CNN sem okvetlenül mond igazat. Vagy nálunk az nem igaz okvetlenül. A magyar GDP-re, tekintettel a gazdaság kitettségére, a primer termelés szinte teljes hiányára, a produkcióhiányos centrális irányítás (vízfej) túlfejlettségére nem csodálkoznék nagyon kerek szemekkel, ha a hazai GDP a fele (vagy akár annyi sem) lenne az előirányzatnak

  • Jurasek Sebestyén. Nekem nincs szükségem a sajnálatodra, neked meg nincs okod rá. Ezt leszögezném.
    Egy kormánypárt támogatásához nem kell sem bátorság, sem karakánság. Ahhoz elég némi haszonhúzás. Ezt is leszögezném.
    Azt is leszögezném, hogy a Te értékítéleted a tiéd, így nem egyetemes. Egyetlen pici pont az értékítéletek között. Szétzúzni? Igen, ezt csinálja a vezéred, minden ellenzékit szép sorban zúznak szét.
    Ennek fényében, nem Te vagy itt a bátor és karakán, hanem Ille, mert csak neki van veszteni valója. A cikkek minőségétől függetlenül. A királyt dicsérni nem bátorság. Egyébként Medgyessy abba bukott bele, hogy betartotta az ígéretét. Orbánnal ez nem fordulhat elő.

  • O1G666
    2020 március 22
    9:14 de.
    Nem barokkos CNN túlzás az a 25%, abba bele lehet dögleni!?
    (Viszont az az orbáni 1% már smafu lehet!)

  • Orsós Elemér:
    „Ez is nagyon elgondolkodtató:
    https://mandiner.hu/cikk/20200321_yuval_noah_harari_a_vilag_a_koronavirus_utan
    A Magyar Országgyűlés hamarosan – talán már kedden, március 24-én – elfogadja majd a felhatalmazási törvényt:
    https://hvg.hu/itthon/20200322_Gomperz_Jarvanypuccs
    (Nem tudom, hogy az időpont megválasztása vajon szándékos döntés -e, vagy csupán a sors véletlene? 1933. március 23-án Hitler a helyzetet összegző beszédet mondott a Német Birodalmi Gyűlésben, ahol másnap, 24-én a képviselők – a szociáldemokraták ellenszavazatával – elfogadták „A nép és az állam nyomorúságának megszüntetéséről” címet viselő, az utókor által „felhatalmazási törvénynek” nevezett jogszabályt; ez a törvény tette lehetővé, hogy a kormány rendeleti úton, a parlament nélkül hozzon meg a törvényeknek akár ellentmondó, azokat felülíró rendeleteket, foganatosítson bármely szükségesnek vélt különleges intézkedést, korlátlan hatalmat és ellenőrizetlen hatalmat biztosítva Hitler kancellárnak.)

  • Drizari Csak kiváncsiság. Állítólag ma már nem kell bejáratni, de én is inkább bejáratom az új autóinkat. Ártani biztos nem árt.

  • Orsós Elemér

    Kővendég
    2020 március 22
    10:52 de.
    Sikerült figyelmesen végigolvasnom az ominózus 12 oldalas törvényjavaslatot és a sok ellentmondása és szubjektiv feltételes módjai miatt nekem sem tetszik, azonban a HVG erős csúsztatásokkal, túlzásokkal és előrevetített negativ feltételezékkel operáló ellenérveit sem tartom profin meggyőzőnek, mert neken legerősebben csak a hatalom visszaszerezhetetlenségétől való félelem sugárzik ki belőle! Viszont én is helyesnek tartom -azaz tartanám, ha megkérdeznének!- a mostani katasztrófa probléma -plusz túlhatalom kiprovokálása mentes- töretlen megoldásának folytatását a nem véletlenül(mert megválasztatott!) parlamentbe jutott ÖSSZES képviselő munkába fogásával! Tekintessék ez a sÓhaj egy naiv idealista szerény, ám kritizálható magánvéleményének!

  • szvsz:

    COVID-19 = hoax!!!

    a világ gazdasági tönkretétele folyik, mert azok akik tönkreteszik assziszik, hogy kizárólag ők maradnak élve, egészségesen és gazdagon,

    szvsz: ők vannak szopóágon!!!

    figyeljétek a fósszilis származású energiahordozók körüli herce hurcát és

    vessétek össze azzal a hivatalos USA számadattal, miszerint a világban ma több, mint 1,5 quadrillió $$$$$ derivatív kereng

    derivatív= valós érték nélküli börzesexpír amit néhány pofátlan egymás között keringtet és egyre több nullát biggyesztenek a számlán ezekbe a mérhetetlen számokba!!!

    azzal, hogy most ki fog bukni (ki is a Pomádé király?) ha akarja a Pomádé ha nem!!! azzal csak azok maradnak felszínen akiknek valós értékeik vannak és valós értékeket előállító szakképzett, egységsugarú állampolgáraik (és vendégmunkásaik)

    tennisbajnokok, kosárlabda tündérek, baseball bumfordik, NHL köpködősek, NFL balettruhában hisztérikák, politikusok, a kongjesszus tagjai (hímtag?) a szenátjesszus tagjai, az egyenruhás bohócok … a listának nincs vége!!!

    nem termelnek csak fogyasztanak semmi gazdasági értékükhöz képest túl sokat és nem hagynak az egységsugarú termelőnek túlélésre sem elegendőt

    EZ MOST MEXÜNIK

    NEM EZ A CÉLJA AZOKNAK AKIK KITALÁLTÁK MÉG 2008 BAN ÉS AZ ELŐTT MEG UTÁN, de „az” a cél nem valósulhat meg

    olvassatok Marx -ot ahogy másik bejegyzésben egyik blogtársunk az ahhoz a cikkhez hozzászólókhoz méltatlan tudományos elemzést mutatott be… na az van ha tetszik ez ha nem

    EZ OLYAN MINT A TERMÉSZET TÖRVÉNYEI villámok ellen az esernyő nem a leghatékonyabb védelem

    pagát uhu

  • Bendeguz79
    2020 március 21
    12:10 du.

    grizi

    itt olvashatod mit mondott a FEMA főnöke a Fehér Házban az elnök mellett állva: vendetta? vesztegzár? ITT OLVASHATOD A TE PATKÁNYODAT A TWEET ben:

    tweet
    Jay86
    @TDotChic23
    · 2h
    „…..as we attack the health and safety, or protect the health and safety of the American people…”

    When you accidentally tell the truth. 😩#FreudianSlip #FEMA

    ezt a patkányt edd meg grizi!!!

    makk terített ulti

  • Bendeguz79
    2020 március 21
    12:10 du.

    grizi és a FEMA meg a NATIONAL GUARD győz szétlövi…. na mit is? hjaaaa a COVID-19 (hogyan veszik célkeresztbe?)

    magyarázd már el nekem naívnak, hogyan lehet szétlőni a COVID-19-t?

    zöld rebetli

  • Bendeguz79
    2020 március 21
    12:10 du.

    grizi, ha tudnád a mi baráti körünkben milyen becenéven nevezzük tündibündi kies hazádat??? nem, tévedsz, nem a világ eszei,nem a világ legerősebbjei, nem a világ leggazdagabbjai…de valami nagyon üde pipskés…kitalálod?

    hát be is roshálnál? pedig makk terített recontra esetén az nem comme’il feaut

  • Hexadodekaéder

    Kenny 10:33

    Nagyon, nagyon bölcs sokat mondó, rövid komment. 🙂

  • Végre megszólalt a másik mindenkinél mindent jobban tudó!
    Én nem terjesztek konteókat írja a megrögzött konteó szerző! Vitathatatlan, a rasszista és az antiszemita kártya kimaradt, de az Orbán gyalázás marad!
    Csatlakozva hozzá, csak példaként, Orbán keze milyen messzire elér!
    – Olaszországban tegnapig 69.176 megbetegedés történt, a halottak száma 6.820 fő, Németországban 32.986 megbetegedés, a halálesetek száma 157 fő! A durván 10 % és a 0.5 % közti különbség magyarázatáról is lehet száz féle magyarázatot, konteót produkálni!
    – A 666, -szintjét a nick neve is bizonyítja, – szakmai múltjával bizonygatja, hogy a COVID-19 milyen ártatlan, gondolom évente legalább ennyien meghalnak influenzában, csak eltitkolják! Szerencsére az ellenzékiek nincsenek veszélyben rájuk a koronavírus sem hat!
    – Hollandiában az intenzív ellátást igénylő betegeknek több mint a fele 50 éven aluli! A Pandemia.hu is hazudik, vagy Hollandia kilóg a sorból!
    Ami vigasztaló, a 10 millió labdarúgó szövetségi kapitány most átment 10 millió virológus professzorba!

  • lelszi
    2020 március 25
    6:03 de.

    Írományod alapján úgytűnik
    neked az orrod helyett az agyadba ment a mostani vírus.
    Komcsira mindom, ez a tudomány csodája !
    Lehet még majd disszertációt
    írnak belőled Höhöhö

  • Andrew_s
    2020 március 22
    10:30 de.

    Azt hallottam,
    hogy a hazai GDP-be alattomos módon
    bele számítják az Európai Unió adófizetői által
    adományozott pénzeket, bár azok nagy részét lenyúlják itt.
    De akkor is.

  • Bendeguz79
    2020 március 21
    12:10 du.

    Szteem a kígyót nem ették, mert akkor főzéskor a vírus feldobja a koroná..izé..a talpát.

    Valami más célra hasznosították, gondolom döglött állapotban, vagy ki tudja.

    Nem isemerem a kígyók természetrajzát, így nem tudom megmondani hogy élő avagy hullamerev állapotban keményebb e ?

    Summa-summárum:
    A kínai vademberek undorító étkezési vagy inkább szexuális szokásai szerint kell most frászban lennie az egész Világnak.
    Hja kérem, nem a „migráncsok” hozzák a nyavaját hanem a mindenhová odaédesgetett VALÓBAN egy másik világból be türemkedett faj, melynek kultúráját észel nem is tudja felfogni a fehérember.

    Azt olvastam hogy Afrikát gyakorlatilag felvásárolták és az ellenőrzésük alatt álló területeken keményebb apartheidet vezettek be , mint ami Délafrikában volt. De lehet ez csak pletyka.

  • Geyza Ha vírushotdozót keresünk, akkor leginkább szegény denevérek a hibásak, mert ők hordozzák a legtöbb emberre ártalmas vírust vagy bacilust.
    Viszont egy éhes embertől elvárni, hogy ne egyen, meddő vállalkozás. Látod, Ádám is megette az almát, mi lett belőle. Szegény denevért is megeszik, ez lett belőle?
    Arra pedig jó magyarázat van, miért van nemeteknél kevesebb halott.

  • Az eggyik allitasban jelezve, hogy a Feher Hazban, a US elnokevel ellentetes velemenyet fejezte ki a FEMA es a CDC vezetoje.

    Persze az tortenik , es tortent igen gyakran, sot meg az elnok szemelyes titkara is tettek azt sokszor.

    Kellyann Conway, az elnik szemlyes tancsadojanak a derje, minden aldott nap, ntilvanosan a sajatoba ugyan azon kefejezesekkel ocsarolja az elnokot mint aki megjegyzesere hivatkozom a KMH-n.

    Elo pelda hogyan mukodik egy Alkormanyos Moz-tarsasag, ahol minden a demokratikus elvek es modszerek alapjan megy.

    Eat your heart out(edd-meg a sajat szivedet) irigysegedbol!

  • Bendeguz79
    2020 március 25
    1:45 du.

    grizi

    én a marhaszívet puhára főve aszpikban kihűtve szeretem, de tudtommal neked olyan nincs (aszpik az lehet a fejedben de szív? ja?) sucks

    szóval jó az ha sok a duma és nincs két egyforma ugyanarról ami ugye csak egyféle de demokratikusan a zöld lehet kék is meg halvány kikirics

    piros recontra rebetli

  • GEYZA:

    Miert ellenkezel a tenyekell?????

    Kattintsd a keresodben amit mar ketszer kuldtem;

    „VIDEOS OF WUHAN WETMARKET”

    Vasarolnak minden allatokat elve, ott a piacon meszarolva, es barmi reszeiket mint minden hentesuzletekben.

    A masik hozzaszollo irta, hogy deneverek, persze csak nostenyek, (mint szunyogok eseteben is) 100-nal tobb ismert es bizonyitott betegsegeket terjesztenek, ugy allatoktol allatokra, mint emberekre is.

    Miert elhihetelen hogy a tulzsufolt azsiaban az emberiseg fogyaszt minden ami mozog, vagy valaha is mozgott?

    Hat Te NEM fogyasztassz kis csibeket es sok mindenfele szarnyasokat, borjukat, malackakat, meg baba-galambokat is, s barmi vad-madarakat es mas allati-lenyeket ??????

    Az semmi mas mint ALLKEPEKEDESETEK vadolni masokat etkezeseikert.
    Legyel vegetarian !!!!!

    Persze a novenyeknek is van erzelmeik es reagalnak fajdalomra es eroszakra. Sot meg „beszelgetnek” is!
    Gagynitod ???
    Kerdezdd Andrew_S-t.
    Andrew allitotta itten hogy kepzett Landscape Architect.
    Akkor biztosan tudja mind az 5 kulombozo modjat hogyan „beszelgetnek a novenyek” !!!!

  • Az eggyik hozzaszollo gyanitja, amig a masik allitja, hogy a coronavirus celzatosan a vilag-kozgazdasaganak a pusztitasa celjabol let mestereleve.

    Sajnos persze, hogy meg a gynitott esetben is az a tarsdalmakat egyenloen mind vilagszerte serti.

    A kemiai, biologiai ugy mint a nuklearis pusztitio modszerek mar reg, nemely meg evezredekkel ezelott is volt hasznalva.

    De amint a tudomanyosan es gyakorlati megallapitasok mutatjak, ez a virus elegge gyengenek tunik.

    A jelentesek alapjan, hogy mind a mai altalanos hazi-tisztito-szerek elpusztitjak ezt a virust.

    Persze, elovigyazat es hygenia a leg-jobb vedekezes ellene.
    Hasonloan orvosi jelentesek, hogy igen gyorsan az emberi-szervezet ellenallast kepes epiteni.

    Az emberiseg rohamos gyarpodasa naprol-napra elkerulhetetlenne valik az allatvilagtol tavolmaradni.
    Amodon egyre gyakrabban allatoktol eredu mikrobak konnyebben atlepnek az emberii-szervezetbe.

    Vedekezes a leg-elso lepes. A lezart orszagok, varosok, sot kereskedelem, ipar elszigetelese az elso lepes.

    Emlekezz, a „fekete-halal” sem szunt meg amig a nagyvarosok nem alaklmaztak a fold-alatti-szenny-csatornazasokat.
    A patkanoyok es a bolhak ugy nem terjesztettek a virust.