Simulékony gonosztevő

2020 április 3 12:50 du.18 hozzászólás

 

A kifejezést könyvében a szerző, Damian Bradfield, egy szinte mindenki által ismert, internetes cégre használja, nem minden alap nélkül. Ő maga – a szó irodalmi értelmében véve – nem író, hanem számítástechnikai szakember. Angliában született és tanult, egy ideig Hollandiában dolgozott, vállalkozásának székhelyét később áttette az Egyesül Államokba. Ma is ott él.

Szokták mondani, hogy valami „benne van a levegőben” és ilyenkor az ember bizonyos dolgokkal sűrűbben találkozik. Jó példa erre az egybeesésre, hogy nem sokkal korábban jelent meg egy hasonló témájú könyv, a Rendszerhiba. (http://www.utazonet.hu/a-veszjelzo-c859.html) Szerzője, Edward Snowden is az adatok rossz kézbe kerülésének veszélyére hívta fel a figyelmet. Damian Bradfield is említi őt a nem létező 33. oldalon. Miért nem létezik? A lapszámozás furcsa, több helyen megszakad. A 31. oldal után például két – szöveget is tartalmazó – számozatlan oldal következik, majd a számozás a 34.-kel folytatódik, de a 35. után ismét megszakad, a 38-ig. A

könyvben ugyanez még több helyen megismétlődik. Vannak tehát olyan oldalak, melyekre – ha egyszer szükséges lenne – nem lehet hivatkozni. Ha pedig már a hivatkozásnál tartunk, nem ártott volna néhány – az érthetőséget segítő – jegyzet. A könyv tele van olyan hivatkozásokkal, amiket a magyar olvasók többsége valószínűleg nem ért, mert a neveket sosem hallotta. Ilyen – sok más mellett – a Tinder, a Layar, a Hatching Twitter vagy a telematika. Persze, ha már internetről van szó, ott azért ezeket magunk is megtaláljuk.

A szerző felvállalja: „Ez a könyv nem oldja meg a problémát. Mindössze abban reménykedhetek, hogy sikerül felrázni néhányakat.” Megmondja azt is, mi a probléma: „Minél több adatot gyűjt egy vállalat, annál több lehetősége adódik arra, hogy az adatokat pénzre váltsa.” Helyben vagyunk. Az adatokat ugyanis mi szolgáltatjuk magunkról. Valahogy mindenki önszántából nyomkövetőt visz magával mindenhová! Mivel online éljük az életünket, érdemes feltenni a kérdést: az internet a nagyobb megbízhatóság irányába halad? Részünkről a leggyakoribb hiba, hogy nem olvassuk el az általános szerződési feltételeket. Torontóban, 2016-ban végeztek egy kísérletet. Kiderült, a résztvevők 98%-a nem vette észre a csapdát a szerződésben, hogy a felhasználók kötelesek elsőszülött gyermeküket ellenszolgáltatás gyanánt átadni a közösségi háló használatának fejében! Érdekes példát hoz a könyv a Magyarországon is elérhető Amazon webáruházról, ahol 8 nyelven, 60 féle valutáért lehet szinte bármit megvásárolni. Az Amazon tudja, a nő mikor hagyja abba a tamponvásárlást és akkor azonnal küld egy jó ajánlatot pelenkára vagy hormonkészítményre. Nos… ez kényelem vagy betolakodás? Hogyan lehetünk képesek mérlegelni a nagy adathalmazok (Big Data) szerepét az életünkben? Habozás nélkül meg kellene bíznunk bennük? Egyesek szerint a Big Data nem más, mint a vállalatokat működtető üzemanyag. Mások szerint már nem is csak üzemanyag, hanem maga a világ! Az adathalmazok széles körben elérhetők és mind fontosabbá válik a belőlük elérhető tudás kinyerésének képessége. A szerző egyik igen figyelemre méltó megállapítása: „Az adatok megértése, feldolgozása, az értékek kinyerése belőlük, vizualizálásuk, kommunikálásuk – rendkívül fontos készségek lesznek a következő évtizedekben, nem csupán a szakma, de az oktatás szintjén is, az általános iskolában, a középiskolában és a főiskolán egyaránt.”

A 65. oldalon felbukkan egy magyar név is. A Debrecenben született Szalay A. Sándor, ma már Alex Szalay, a Baltimore-i John Hopkins Egyetem professzora arra figyelmeztet: „Az embereknek amiatt kellene aggódniuk, hogy miként oktatjuk a következő generációt. Nem csupán a tudósokról beszélek, hanem a kormányban és az ipar területén tevékenykedőkről is.” A könyvet olvasva lássuk be, talán nincs is most ennél aktuálisabb! Valószínűleg ők lesznek azok, akik meggátolhatják az adatokkal való korlátlan visszaélést, bár ennek első lépései már észlelhetők, sőt, a tevékenyek között Damian Bradfield is megtalálható. Hollandiában, 2009-ben kapcsolatba került a WeTransfer nevű céggel, mely a fájlmegosztó szolgáltatások közül azzal tűnik ki, hogy közel 2 GB-os állományokat is megoszthatunk a segítségével, mégpedig hihetetlenül egyszerűen és persze ingyen. Ráadásul az adatokat nem gyűjtik, a szolgáltatás használatához nincsen szükség regisztrációra, két hét után törlik a feltöltött fájlokat. Persze a továbbítások között reklámokat is küldenek (ebből élnek), de a felugró, zavaró reklám helyett egész képernyős képet adnak. A nagy terjedelmű fájlok továbbítását igénylő művészek figyeltek fel rájuk, 2010 februárjában még csak heti 47 ezer továbbítást végeztek, de 2011 januárjára ez közel 600 ezerre nőtt. A 2012-ben elért napi egymillió fájltovábbítástól, 2018-ra eljutottak a 193 országba küldött havi egymilliárdig! A WeTransfer a kíváncsi emberek szolgáltatásává vált és több millió felhasználót vonzott. Jövedelmük lehetővé tette, hogy 2016-ban elindíthassák a The University of the Underground-ot, a világ egyik első, teljes mértékben ingyenes MA programját, mely határokon és nemzetállamokon átívelő oktatási formát testesít meg.

Mindeközben a Big Data egyre felkapottabb téma lett. Az embereknek elegük volt a feliratkozási űrlapokból, a cégek azzal hencegtek, hogy egyre többet és többet tudtak a felhasználóikról. Az Instagram a feltett képek felett követelt szerzői jogokat. A Facebook-on az információ áramlása nem akadálytalan, az áramlást manipulálják. Ez a simulékony gonosztevő (94. old.) jogot formált az emberek olyan adataira, amelyeket tudtukon kívül szolgáltattak. Amikor a weben tevékenykedünk, a Google nagyjából mindenhová követ bennünket. Elmenti a keresési előzményeket és arra használja, hogy hirdetésekkel bombázza a felhasználót. A weboldalak mintegy 75%-án jelen vannak, a háttérben elrejtve. A felhasználók általában azt hiszik, hogy nekik semmifajta befolyásuk nincs afelett, ami történik. Damian Bradfield viszont kijelenti: ennek épp az ellenkezője igaz. Minden hatalom a felhasználók kezében van. Állítását mások is alátámasztják. A könyv teljes terjedelmének mintegy negyedét a „high tech” területén nevet szerzett vállalkozókkal készült interjúk teszik ki. A 2010-ben indult Wikipedia alapítója, Jimmy Wales szerint a kizárólag hirdetés alapú üzleti modell rendkívüli károkat okozott a minőségi újságírásnak is, mert a híreket közzétevők legfőbb célja a kattintásvadászat. Keltsük fel a figyelmet öt másodpercre, majd mutassunk egy hirdetést! A beszélgetőtársak közül az egyik legérdekesebb a sokszoros olimpiai- és világbajnok sakkozó Garri Kaszparov nyíltan kimondja: Az emberek kényelmet, ingyenes internetet akarnak, és csak most kezdjük belátni, hogy az ár, amit fizetünk érte, valójában az adataink letöltése, a legintimebb pillanataink megosztása, tehát a saját személyünkkel fizetünk és fennáll a veszélye, hogy az adataink kikerülnek. Nagyon komoly erkölcsi aggályt jelent, hogy miközben az Apple, a Google, a Twitter és a Facebook úgy tesznek, mintha érdekelné őket az egyéni jogok védelme, önként átengednek bármilyen adatot, amit a diktátorok kérnek, csakhogy megóvják üzletüket azokban az országokban. Ezeket a vállalatokat semmilyen ösztönző erő nem hajtja az álhírek elleni küzdelemre. Ahogy haladunk a mesterséges intelligencia felé, etikai kérdések is felmerülnek. A gonoszságra való képesség egyedülállóan emberi. A mesterséges intelligencia pedig – akárcsak az internet – a mi természetünket, a mi előítéleteinket, a mi hitünket tükrözi majd. A feladat tehát – hangsúlyozza utolsó sorában a könyv: építsünk egy bizalommal telibb világot!

18 hozzászólás

 • Köszi szépen András a remek könyvismertetőt!
  “építsünk egy bizalommal telibb világot” – hogyne építenénk, de hát a példákból is pont az derül ki, hogy pont ezt a bizalmat (és persze a lustaságunkat) használják ki a szinte korlátlan erőforrásokkal rendelkező simulékony gonosztevők.
  Már csak azt az “apróságot” kellene kitalálnunk (algoritmizálnunk?), hogy kiben bízhatunk, kik érdemlik meg a bizalmunkat…

 • Tisztelt Révai András!

  Gratulálok, és hálás köszönet a remek szemnyitogató cikkért!

 • “… A Debrecenben született Szalay A. Sándor, ma már Alex Szalay, a Baltimore-i John Hopkins Egyetem professzora arra figyelmeztet: „Az embereknek amiatt kellene aggódniuk, hogy miként oktatjuk a következő generációt. Nem csupán a tudósokról beszélek, hanem a kormányban és az ipar területén tevékenykedőkről is….”
  Bizony ez utóbbira nagy szükség van – mert írom ma olvasd és terjeszd kérlek!

  MAGYARORSZÁG TOTÁLIS DIKTATÚRA ALATT!
  (…totális=teljes, mindenre kiterjedő egyetemes totális állam a polgári államhatalomnak az élet minden területére kiterjedő korlátlan diktatúrája totális háború minden eszközzel nem csak a fegyveres erők, hanem az ellenséges ország egész lakossága ellen vívott háború…..
  …diktatúra=PARANCSURALOM, : erőszakra támaszkodó korlátlan hatalom, – a diktátor megbízatása, illetve, ennek időtartama…..
  Konkrétum ami megalapozta ezen véleményemet álláspontomat:
  Jogász praktikával= fogás, fortély, – mesterkedés, cselfogás… eredményeként a perem bíró végzéssel elutasításra került! Egy olyan jogi esetemben, amikor még az óvódás is tudja rá a választ, ha fizetek biztosítási díjat, nyugdíjjárulékot akkor annak következményes előnyeit is élvezem!
  De nem így történt elutasították!
  De én most mit tehetek, a fent vázolt uralomban bárhova fordulnék,minden hol ők ülnek!
  Tehetném ha felajánlanám egy pártnak pl. a mi hazánknak, hogy nyugdíjasokat pártoló és segítő kampányában felhasználja garantálom eredményesen választáskor – ha lesz az is!
  Vagy:
  Nyilvános szereplésemmel Tv. – nek írnák és az ha lehozná… (..kétséges a média is az ő kezükbe van…)
  Vagy?
  Újságba terjedelmes cikként esetem leírását közzéteszem – (…ez esetleg Rozgics Mária újságjában lehetséges…)
  Vagy?
  Külföld újságok – Amerikai népszava – sajtó média tv. lehetőségek….. és stb. jutott eszembe
  Utoljára közlöm- ha a 7.évig fizetett nyugdíjjárulékom ellenére nem ismerik el,beszámítható szolgálati időnek… akkor követelem vissza az általam befizetett nyugdíjjárulék összegét – HÜM – e kitől?
  A TÉMÁHOZ – SZERVEZZÉTEK MEG….
  TI MIT TENNÉTEK HELYEMBEN?

 • András, jelentkezzen minél többször ! -dóra,gábor –

 • Bizalom … hetvenöt évvel ezelőtt. Közhangulatnak volt mondható? Biztosat nem tudok, de egyet igen: pár év múlva hurrá hangulat.

  Az alábbi fotókat a Vörös Hadsereg adományozta a Fortepannak. Az első fotónál inkább gyanakvás érezhető, mintsem bizalom, helyszín az Üllői úton a Márton utca sarkánál:

  http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_175276.jpg?rand=1586006089

  Ezen a második fotón már kétségbeesés látszik. A Vörös Hadsereg bűncselekmény tettesei után nyomozott, helyszín a Petőfi Sándor utca a Pilvax köz sarkánál:

  http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_175269.jpg?rand=1586001907

  Ma 75 éve hagyta el a Berlin felé nyomuló és harcoló Vörös Hadsereg Magyarország területét.

 • id.Kiss Laszlo irta;

  “TI MIT TENNETEK HELYEMBEN?”

  HA megfeleloen bogozhato ki allitasaibol,csupan egyetlen tett lehetseges’: PERELNI !!!!!

  Persze csupan ha mindene allitasa bizonyithatok?

  De csodallom, a sortaban feltetelezett jelzesebol, hogy allitolagos jogi kepzetseggel valaki azt nem tudna ???

 • A kérdés:

  Egy előrejelzés volt, vagy hideg fejű terv?

 • Gabriel
  2020 április 5
  10:19 de.

  az utóbbi

  pagát uhu (az van verseim végén rím helyett)

 • Gabriel
  2020 április 5
  10:19 de.

  ez már az 5 éves terv? és füstöl is?

  Coronavirus lock-downs shave off almost 30 percent of entire US economy — Moody’s

  betli makk ultival és renonc meg rekontra hexaméterben

 • Rodeio

  lesz még tovább is

 • Bendeguz79
  2020 április 4
  12:55 du.

  id.Kiss Laszlo irta;

  “TI MIT TENNETEK HELYEMBEN?”

  HA megfeleloen bogozhato ki allitasaibol,csupan egyetlen tett lehetseges’: PERELNI !!!!!

  Persze csupan ha mindene allitasa bizonyithatok?

  De csodallom, a sortaban feltetelezett jelzesebol, hogy allitolagos jogi kepzetseggel valaki azt nem tudna ???

  Köszönöm a reagálásod -perelni, de hogyan? A kérdésedre a válaszom ha fizettem a nyugdíjjárulékot biztosítás díját és azt tudom bizonyítani az évi bizonylatokkal – nem merülhet fel az a kérdés, hogy tudom – e bizonyítani mert ez tény! Viszont az elszomorít, hogy csak te egyedül voltál szíves és írtál amikor olyan nagyon sok okos ember ír ide – Tisztelettel id. Kiss László

 • Tisztelt Kiss Laszlo;

  Ketsegtelenul nem vagyok tudataban a korulmenyeidnek.

  Meg a magyar Tarsdalmi Biztositasi Torveny, sem eloirasaival nem vagyok tisztban.

  De ha csupan het even at jarultal hozza az eleoirt kotelezett TB befizeteseinek, hat nem lettel kotelezve ahoz hozzajarulni nyugalmazasod idejeig ?
  Ami kb. a 65 elet-ev.
  Tehat kb. 35-40 even at fizettel volna a TB alapba?

  Soha nem szomorkodj az itteni hozzaszollok reagalasain.
  Azok itten mindenkit le….micsodazznak.

  A lenyeg hogy 100%-osan biztos legy a Les Pendis-edben, ill. kovetelesedben.

  Minden pert csak az eggyik party nyerhet-meg, a masik a teljes vesztes. Tevedeseknek nincsen helye !!!!!!!
  Tanulmanyozd a leg-aprobb adatokat is szorgalmasan es ismetelten.

  Persze a problemak, s az vilagszerti, nem csak ottan, de mindenutt, az hogy az allami hatoasgok alatal elrendelt otlet, ami eredetileg Bismarck kezdemenyezese volt.
  Az otlet kivallo volt, hogy mindenki fizet egy kis osszeget dolgozo eleten-at, s egy megszabott korara abbol a megtakaritott osszegbol eletevegeig jovedelmet fozetne az allami hatosag.

  Sajnos a problema azzal az lett, hogy politikusok es allami burokratak masok penzevel nagyon megbizhatalanok.
  A penzeket hamar elkoltottek, elkezeltek, vagy yobb esetekben elsikkasztottak.

  A masik eset amit nem tudok esetedben, hogy lett volna az talan magan-biztositasod ????

  Azon esetben is, ha a vallalat nem hajlando betartani a megahatrozott szerzodes alapjan lekotelezettseget, csupan a pereles lehetosege az egyedulli remenyed.

  Jelezted hogy ugyved voltal.
  Kovetned szukseges beturol-beture az alap szabalyokat, vagy a szerzodes minden adatait.

  Amint latjak hogy pered eros labakon al, rendszerint hajlandok alkudozni, olcsobban meguszni.
  Azert szikseges nagyon eros alapokon levo kovetelest tenni pereddel.

  S keszulj perelni oket 10-szer tobb karteritesert mint amit velsz hogy kepesek lehetnenek fizetned.

  A cel, s az nem csak a Te erdekedben, hanem mindenki masok erdekeben is utni oket a leheto LEG-kemenyebben ahol az fajna nekik. A zsebeiken.

  Sok szerencset, pontos es reszletes felkeszulest !

  P.S.
  Sajnos ottan nem letezik a jury rendszer, tehat egy allami burokrataval alsz szemben.

  Ne feledd minden leheto HASONLO sikeres ugyeken nyujtott elobbi iteletekre hivatkozni a Panaszodban.

 • Kiss Laszlo;

  Olvasva elozo sorait parszor, kifejezeseit-szavait probalom ertelmezni.
  Jol ertem, hogy maga mar “perelt” es azt a birosag elutasitotta, ill. maga ellen itelt ?

 • most itt zokogok a sarokban mert a grizi írhat a kisslacának én meg nem

  ez olyan renoncos

 • Jol ertem, hogy maga mar “perelt” es azt a birosag elutasitotta, ill. maga ellen itelt ?…”
  Nem volt ítélet – bírói végzés volt keerset levél és a kifogásom elutasitásával vége – hosszú űgy – így röviden 2004-ig volt 37.év elismert munkaidőm – 2004 és 2011-kzött rehabilitáción voltam ez az a 7 év melyen fizettem a nyugdíjjárulékot illetve levonták a rehabilitációs járadékból… 2003-2006- között semi jövedelmem nem volt – akkor egy bíró perrel utolakosan 2006-ban elszámltak – mely elszámolásnál ép tegnap vettem észre, hoyg 1 milkóval kb. lenyúltak – az is a per tárgya lesz fizesenek vissza nekem mindnet… de hogyan azt nem tudom….

 • Bocs – még annyit nem vagyok ügyvéd – csak az ügyem védője vagyok – ha szerencsém lesz most akadt egy ügyvéd segítségem – de az sem kecsegtet reményekkel … jog tudásom csak annyi van amit egy rendőriskolában meglehet tanulni!

 • KISS LASZLO:

  OK, igy erthetobb.
  Mifele “rehabilitacio”-volt az ?
  Betegseg-serulesi tap-penz talan.

  Mi a torveny azon ottan? Kotelezo abbol is adokotelezettseget fizetni?
  Sajnos a “tirveny” ottan csupan maszlag.

  HA nincsen itelet, akkor az ugy nyitva van.
  Persze jovedelem nelkul volt,s ugyved meg penzbe kerul.
  Szomoru eset.
  Sajnos ottan minden amodon megy !!!!

  De mint az itteni hozzaszollok semmit nem ohajtananak valtoztatni azon, hat minden marad amint volt.

  37 evet dolgozott, fizette a kotelezett hozzajarulast, s most kiszurtak a szemet a nagy semmivel.
  Szegyenletes dolog.

  Bizott a politikusok es burokratak igereten, de azok magat valoban kiraboltak!
  Kiraboltak, mert elszedtek penzet, s az igerereteiket nem tarttva csupan hazudtak maganak.

  Sajnos meg az u.n. “igazsag-szolgaltatasaik” is amodon mukodik.

  Latja, latja, meg az Atheniaknak is okosabb otleteik volt a Jury-rendszerevel.
  Az sajnos,ottan talan soha nem fog tortenni.

  Rem;ve kap nyugdijat a 30 evi munkaja-alapjan.

  P.S.
  Persze folyadohat a birosaghoz az iteletert.
  A befizetet penzet nem kapja vissza, habar, joga kovetelni azt kamattal, de kerheti a birosagot az illetekes jarulekert !
  Sok szerencset!

 • Drizari
  április
  4.!9:30

  A szokásos balladai homályban bújdokló fényképes “igazságodhoz” én pedig minimum az alábbi linket ajánlom bizalommal böngészgetni:

  https://fortepan.hu/?search=masodik+vilagahaboru+holttest

  Ugyanis ezeket a . b i z a l o m n ö v e l ő . fotókat pedig többnyire még a győzelem reményében sütkérező magyar katonák készítették a Szovjetunióban a saját tetteikről, és a maguk dicsőségére. – Hogy aztán, a menekülés rögös útjain szintén meglegyen majd a bizalom…

  Ezek közül még külön is kiemelném azokat a fényképeket – mint pl.:
  1942.Oroszország; Sztáríj Oszkol Lenin és Komszomol utca sarok; akasztás,címszavakat.[Erről 3 kép is,az egyik színesben készült]
  (A külön ajánlott képek,tehát civil áldozatokról, a 14-től a 24-es sorszámig.)

  Kellemes drizalizálást: málnaszőr