Trianon akták

2020 május 15 12:42 du.115 hozzászólás

 

Trianon! Még ma is több millió ember él a Földön, akikben e szó hallatán elsőként nem a Párizs melletti turista látványosság ötlik fel. Nehezen, vagy talán sohasem gyógyuló sebeket tép fel, miközben józan ésszel a legtöbbünk már tudja, ideje volna ezt régen elmúlt, tragikus történelmi eseményként, de annál nem többként kezelni. A sebgyógyításban talán most segítségünkre lesz a budapesti József Attila Színház új játéka.

Trianon nem játék – vethetnénk ellen – vagy talán mégis? Majd meglátjuk! A József Attila Színház megbízásából a Trianoni Békeszerződés 100. évfordulójára készített Trianon-akták című, ARG játék bepillantást enged tíz történelmi személy életébe és világlátásába a Nagy Háború kitörésétől a Békeszerződés aláírásáig. A játék – a Trianon-problémával foglalkozó – Feketeszárú cseresznye előadás, valamint a 100 éves évforduló kapcsán született, a színház megbízásából két fiatal fejlesztette és egy pályázati kiírás ihlette. Célja, hogy megismertesse a játékosokkal a Békeszerződéshez vezető utat tíz különböző életúton keresztül, miközben a résztvevők számára egy pár órás múltidéző kikapcsolódást nyújtson. Még az sem lehetetlen, hogy a végén néhány dolgot másként értékelnek majd, másként vetítenek ki a ma történéseire.

A  www.trianonaktak.hu oldalon bárki beléphet. Amennyiben a felhasználó elfogadja a hatályos GDPR rendelkezéseket, akkor ő a világon bárhonnan játszhat. A Trianon-akták egy interaktív történet, melynek során Hunyady Sándor újságíró – és később sikeres drámaíró – a játszót kéri fel, hogy segítsen neki felderíteni a Trianonhoz vezető eseményeket. Az ő megbízásából, a Facebookon keresztül interjút lehet készíteni a híres történelmi személyekkel, Gavrilo Princip-től, a szerb merénylőtől kezdve Apponyi Albertig, a trianoni küldöttség vezetőjéig. A felölelt időszak az első világháború kitörését követően kezdődik és a békekötés után ér véget. A játék menetében olyan, mint egy virtuális szabadulószoba. Az interjúk készítésébe moderátor nem avatkozik bele, egy ú.n. chatbox működteti a játékot. Előre generált válasz-sablonok mentén jut el a játékos a megfejtésig.

A kezdő oldalon adatkezelési tájékoztató van. Az adatkezelési tájékoztató elfogadása után a játék elindul a Facebook-on, ahol a helyes válaszok viszik előre a játékost. Van szövegértési feladat, kutatási feladat, teszt kitöltés – ha a játékos ezeket helyesen megoldja, akkor jut el az utolsó beszélgetésig a kor kiváló ismerőjével, Hunyady Sándorral. Az egyszerre játszók létszámát nem korlátozzák, a Facebook felhasználói közül bárki nekikezdhet, akinek kedve van hozzá. Mindenki egyedül játszik. Mivel az egész program nem versenyszerű, a résztvevők egymással nem mérkőznek, nincs értelme a játék bezárásáról sem beszélni. Az előzetes tervek szerint hosszú ideig elérhető lesz. Éppen ezért díjakat sem osztanak a végén – mint ahogy más internetes játékokban sem – a jutalom csupán egy lezáró beszélgetés Hunyadyval és rengeteg, játékosan szerzett tudás.

115 hozzászólás

 • Tagadhatatlan teny, hogy a gyoztes nagyhatalmak a Trianoni beke=szerzodesevel nem csak elismertek, de vegre lehetove tettek a negy-evszazados Habsburg uralom megszuntetesevel Magyarorszag onallosagat, fuggetlenseget es termeszetes hatarainak serthetelenseget.

  Mind a szomszedos nemzetisegek melyeket a magyar kiralyi hatalom megszalva, elnyomva es kizsakmanyolva tartott kozel ezer esztendon at.

  Semmi elfogadhato jogotok NEM letezik semmi alapon panaszkodni az ellen.

  Legalabb is amig mind azok a szomszedos nemzetek nem tennek ugyan azt Magyarorszaggal kozel ezer eszteig.

  Hiszen miert nem lehetne nekik is ugyan azon alapon jogaik megszalva, kizsakmanyolva tartani a magyarokat mint amit a ti elodeitek tettek veluk ?????

  Mind az allando koveteleseitek bizonyitja, hogy valojaban NEM erdemlitek nemzeti onallosagaitokat!

  Mint Lenin elvtarsatok szoptatott benneteket, hogy “nem lehet szabad az a nep amely elnyom, s megaszlva tart mas nepeket”.
  A gyoztes Antant szovetesgesek biztositottak nemzeti onallosagaitokat, nem engedve a Roman katonai megszallasat es romania altali bekebelezeset orszagotoknak.

  De most azert rikacsoltok es szidjatok mind azokat a nemzeteket amelyek nemzeti onallosagaitokat lehetove tette.

  Talan a Habsburgh, s a Bach korszak, vagy az SS csapatok, vagy talan a Szoviet megszallast hianyozatok ?

  De vajon miert nem lennetek hajlnadok tanulni es kovetni mind azok a szomszedos nemzetek tetteibol????

  Mind bekesen elnek nem csak sajat polagartarsaikkal, de szomszedaikkal is.
  Sot sikeresebb allamigazgatast, tarsdalami es gazdasagi eredmenyeket es jobb, boldogabb let-lehetoseget is bizonyitanak lakossaiknak.

  Miert mindeg csak szettepni, atkozni es gyuloni vagytok hajlandok magyar polgartasaitokat ????

  Soha nem lennetek hajlandok a mulyayok ostobasagaibol vegre tanulni. levonni a kovetlezmenyeket, s valtoztatni azon????

  Hiszen a sajat letetekrol vam am szo.
  Az onpusztitasitoknak allandonak kell lenni ?????

  Junius 4, nemzeti unnepeteknek kellene lenni.
  Hiszen teljes nemzeti onallosagaitok szaz-eves ev-fordulaja az.

  De ti csak az ostobasagaitokat kovetitek, a tenyeket mindeg semmibe veve, s ugy csak kovetni a mult ostobasagait.

  Igen, belatom mind ez eros kritika.
  Remelve talan az felebresztene benneteket.

 • Bendeguz79
  2020 május 15
  1:32 du.

  grizi…még majd egyetértek veled? de a “magyarok” nincsenek ezzel egyedül…kutakodjál Európában és kicsit északabbra, azután a Levantéra ott is állandó a határvillongás (oda is kozmált már többször de levakarják a kozmát és kifényesítik papíruszokkal) és kies hazád amelynek nincsenek határai mert határtalanul ott van mindenhol ahol eltartják ellenszolgáltatásotok érte: lelőlek ha nem fizetsz!

  hahahaha

  szép is ez a mai világ? sok minden van mi csodálatos de az embernél nincs semmi csodálatosabb

 • Trianon! Még ma is több millió ember él a Földön, akikben e szó hallatán elsőként nem a Párizs melletti turista látványosság ötlik fel. Nehezen, vagy talán sohasem gyógyuló sebeket tép fel, miközben józan ésszel a legtöbbünk már tudja, ideje volna ezt régen elmúlt, tragikus történelmi eseményként, de annál nem többként kezelni….”

  SOHA – SOHA TÖBBET MEGALKUVÁS VELETEK! NYUGATI GŐG ÉS IDIÓTA-IZMUS HALÁLKULTÚRÁJÁVAL!

  A nagy magyar név: “Attila, Isten kegyelméből Bendegúz fia, a nagy Magyor … általában, jelentése a gót nyelvben atyácska, tiszteletreméltó apa, uralkodó. bitorlóhoz meg egyáltalán nincs szavam, főjön meg saját gonosz levében…. de előtte amikor a magyarok után megszüntetik nemzet államát és kezdetét veszi a sokat emlegetett újvilág birodalom működése –

 • ’91-92 körül jártam ott. Mármint az igazán szép park mélyén, mellett álló izében. Fura volt.
  1/ Ki volt írva, hogy mikor zárnak. Másfél órával előbb ért oda a magyar, egyébként szakmai úton Párizsban járó, élelmisteripariakból álló csoport, de közölték, hogy zárva van, nem lehet bemenni.
  2/ Egy japán “itt a fotó, csíz, legyünk rajta, futunk tova” csoportot beengedtek. Némi vita következett arról, hogy a magyarokat miért nem? Végüé bejutottunk;
  3/ Kár volt cirkuszolni. Egy gagyi hely volt, gagyi látnivalókkal;
  4/ S igen, volt a csoportban olyan, aki ezt követően közölte, hogy “most keres egy WC-t, hogy elmondhassa: sz..t a franciákra”;
  4/ Mondjuk a franciák sem mennek a szomszédba sovinizmusért, a metróban elég jó angolsággal közölték, hogy nem adnak angolul felvilágosítást (Párizsban);

  Magánvéleményem: Az a békediktátum, amit Trianonban kötöttek a politika szégyene. A hatalmi gőgben osztogató antantisták, és a poltikához balfék magyar küldöttség részéről egyaránt. A következméányeit ismerjük, és még nagyon sokáig táplálni fogja azokat a politikusokat, akik a latyak felszinén úsznak, mint a zsíros fekália.

 • BrunszvikTeri

  Révai úr!

  *

  TALALOM OLVTÁRSUNK TALÁLJA FEJÉN A SZÖGET a 12/8:03 kommentjében

  amikor Ő az 1848-as Forradadalom 12. KÖVETELÉSÉT az . U N I Ó T

  a 2007-es évvel már ELINTÉZETTNEK TEKINTI. (ld.5.Karanténnapló)

  .

  Mert ez a lényeg!

  A korábbi ENYIM A VÁR, TIED A LEKVÁR GYEREKJÁTÉK HELYETT; MA MÁR

  ÁTJÁRHATÓ HATÁROK; EMBEREK, ÁRUK és ESZMÉK SZABAD ÁRAMLÁSA…

  A többi csak az uszítást szolgáló hamis nosztalgia, semmi más…

  *

  E minimális konklúziót még független cikkírónktól is elvárnánk,

  akinek sajnos nem egy rokonát hurcolta el a Trianon komplexusos

  irredenta sokaság már 1944-ben, s nincs kizárva, hogy Kamenyec

  és Podolszk, Kőrösmező humuszban gazdag földje is kapott belőlük

  – Legalább a magad okulására nézd meg a Mephysto című filmet!

 • Tegnap óta, bojkottálom a FaceBookot tekintettel arra, hogy az Orbán-junta több embert letartóztatott a facebookon lefülelt magánvéleményére hivatkozva. Zuckerberg segítségével így fejlődik tovább a . z s a r n o k s á g…

  T.cikkírónk is szíveskedjék tán nem reklámozni ezt, a besúgó csatorna által közvetítve támogatott, aljas és uszító “játékot”.
  – Méghogy játék !? 🙁

 • Bendegúz 1:32 alatti szózatával

  “minden külön értesítés helyett”

  sajnos egyet kell, hogy értsek.

  – V –

 • Tisztelt Bendeguz79

  Szóval, régebben azt hitték, hogy a Föld lapos. Az Ön trianoni forgatókönyvének logikája szerint tényleg nem lapos, hanem kocka alakú a Föld, ahol a nyúl viszi a puskát.
  **Nehogy már az I. világháborút felszabadító hadjáratnak tituláljuk!!
  – Ez már azért is nonszensz lenne és abszolut fals ötlet, mivel abból kellene kiindulni, hogy miért robbant ki a háború és kik vettek benne részt?
  – Az sem elhanyagolható tény, hogy a győztes nagyhatalmak részéről a trianoni békediktátum után elhangzott, hogy annak aláírásával egyidejűleg aláírták a II. viláhgháború kirobbanását. Ez Hitler bácsi jóvoltából be is következett. Ebben a világégésben akkor például a SZU mi volt. Felszabadító vagy megszálló….?
  -Érdekes módon továbbá a Trianon után létrejött az a bizonyos Jugoszlávia.
  – Akkor most hová lehet elhelyezni a sakktáblán a trianoni “nemzetállamok” tézisét.
  NEMZETÁLLAMOK!!! Hol van a világon olyan ország vagy állam, amelyben egyetlen nemzetiség él. A témától nem kell “messzire menni”. Pl. Amerikai Egyesült Államok. Ennek a földrésznek kik az őslakosaik és most hány nemzetiség él ott, ráadásul délen spanyol északon francia nyelvjárás is van.
  Magyarország történelmét viszont a Szent Korona térképezi és térképezte ezer éven át.
  – A II. világháborút következményeként Németország, sőt Berlin városa miért lett ketté osztva illetve milyen európai területek kerültek Moszkva irányítása alá?

  Hümm! Nem inkább a gazdasági, politikai illetve területi motiváció a trianoni sakkverseny, ami 1945-ig kiforrta a II. világégést, sőt népírtássá fajult (ami nem háború) a zsidókkal szemben.

  ******Azaz, ha a trianoni hókuszpókot a nemzetállamok létrehozása vezérelte volna, akkor Hitler lehet ezt az eszmét követte az ária téziseivel.
  Üdv.
  PPP

 • SchumackerLady

  Tisztelt Cikk-Cakkíró!

  – Minek még mindig Trianonon nyavalyogni, amikor már 2007.óta a nosztalgia-tépte magyar területeken, sőt Konstancától Párizsig oda utazunk, ott vállalkozunk, ahol csak akarunk és ahogy anyagi erőnk azt megengedi…

  – Mi több, éppen a legnagyobb irredenta uszítók, az állami tisztségviselő vezetőink pontosan ezt a mérhetetlen szabadságot kihasználva büntetlenül járnak át a szomszédokhoz az ott élő kettős állampolgárokat hergelni a törvényes kormányaik, az ottani népek lényegében az Unió biztosította szinte már parttalan szabadság ellen…

 • Hová tűnt az előbbi hozzászólásom Bendeguz79-hez kapcsolódóan????
  Elég érdekes, de mindegy. Talán a Trianon is így íródott.
  Összefoglalva azért megjegyzem. Ha a trianoni hókuszpók az egyeseknek örvendetes nemzetállamok kialakítását motiválta volna valójában, akkor valószínű Hitler is e-képpen gondolkodott fogyatékos agyával az ária vonatkozásában.

  ui. a szerkesztőségnek: Amit előbb írtam, az nem jelenhetett meg már korábban, főleg nem ezen cikkhez kapcsolódóan.

  Akkor most ez ……?……..lett volna?
  PPP

 • Bocsánatot kérek!!

  Közben megjelent. Azért értetlenkedtem, mert azt az üzenetet kaptam vissza, hogy ez a hozzászólásom már megjelent,

  Üdv.PPP

 • Aurora Boreálisz

  Hát persze, hogy ez a Kipcsákkároly orbántól-kossuth-díjas udvari öleb vezette József Attila színház tűzte, és pont ezt a szarkeverő témát a kötelező repertoárra… De vajh, ugyan miért kell e sovén témával a KMH szabadelvű szellemét is egy trágyadombra tűzni…

  Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy majd Orbánok és Nemcsákok ilyen és hasonló provokációi nyomán majd egyszer még vissza is kapnánk azokat az általunk kirobbantott háborúban odaveszett tartományokat és provinciákat… Uggyan kérem!

  Hölgyeim és Uraim! Schengenbe nem beletörődni kell, hanem örülni neki, majom a farkának !!! Ehelyett vad orbánpofát vágunk a Világra, ami egyelőre még túl toleráns is velünk szemben.

 • Mi köze van Orbánnak és sleppjeinek a trianon valódiságához?
  Szerintem nem megoldás illetve struccpolitika, ha egyszerűen kreálunk egy vélt bűnbakot és ezzel a téma lezárva.

  PPP

 • Sok félék vagyunk.
  Van, akinek fáj “trianon”, van akinek nem. A “nemzetieknek”, fáj, az inter-nemzetieknek (leánykori nevükön internacionalistáknak) nem fáj, lelkük rajta.
  Akinek fáj “trianon” az tudja, hogy miért gyalázatos a nagyhatalmi- (döntően francia-) diplomáciai játszma eredménye. Az, hogy Románia a mindenkori jellemtelen diplomáciájának köszönhetően jutott méltatlanul olyan ajándékhoz, ami kultúráját tekintve felette áll(t) a havasalföldi pásztorokénak.
  Méltatlan ajándékhoz jutott Románia Erdély és a Parcium elbirtoklásával, amivel a mai napig nem tud mit kezdeni és valószínűleg soha nem is fog tudni. A történelem már csak ilyen.
  A történelmi palettához: Was Albert (az internacionalisták által megkövezett író) pontosan megfogalmazta az erdélyi magyar nemesség felelősségét “trianaon-ügyében” de mindezek ellenére is végtelenül igazságtalan és méltatlan esemény volt

  ps: Franciaország “csak” pragmatikus volt és saját érdekeit érvényesített az örök ellenség Németország gyengítésére: Leválasztani Németországról (és megosztani) Közép-Európát (Jugoszlávia, Csehszlovákia, Románia létrehozásával). Sikerült is a közeltmútig.)
  Memento: A világ nagypolitikai érdekei és viszonyai változóban vannak.

 • Aurora Borealisz,
  A KMH nem trágyadomb,akkor sem ha a téma odavaló és mégis idejött
  Arcra és hangra kedvelem a trianonzokogókat.Remélem ez a színmű genetikusan megy majd tovább nemzedékről nemzedékre.Sajnos két három vagy négy évszázad múlva a zokogást én már nem fogom élvezni,de ükunokáim ükunokái még igen.”S áldó imádság mellett, mondják el…”,hogy a zokogók miatt mennyit szenvedett a Mi népünk 1920-tól a negyvenes évek közepéig.

 • Orsós Elemér

  Aurora Boreálisz
  2020 május 16
  6:51 de.

  “Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy majd Orbánok és Nemcsákok ilyen és hasonló provokációi nyomán majd egyszer még vissza is kapnánk azokat az általunk kirobbantott háborúban odaveszett tartományokat és provinciákat…”

  Te azt hiszed hogy, az a világháború a “mi provokációnk” nélkül nem robbant volna ki? 😀 Az a világháború már legalább 20 éve a levegőben lógott, már epedve vártak rá azok a kapzsi elégedetlenek akik lezseren vonalzókkal rajzolták át a gazdasági és földrajzi határokat, de még többet akartak! Nyugodj meg hogy, nem csak a tizedrangú Oszrák-Magyar Monarchia, hanem világhatalmi és gazdasági monopol érdekek miatt történt ez az egész Ferenc Ferdinándra álcázott nemzetközileg megtervezett, fanaikus sovinisztákkal végrehajtatott casus belli, amit a szenilis Ferenc Jóska alaposan benézett és lecsapott rá mint pulyka a takonyra! Ám ha az agg császár átlát a szitán és diplomáciával lereagálja a provokációt, akkor most nem lehetne szívszaggató, mazochista, antipatrióta önvádra lehetőségünk, ugyi?

 • Tisztelt Petriko Pal.

  Ketsegtelenul maga dicsoiti a haborukat, a tomeges verontasokat, milliok gyilkolasait, s hasonloan nemzetek elfoglalasait es leigazasait.

  De alatudna-tamasztani barmi logikus, tisztesseges emberi erkolcsok alapjan hogy mi alapon velne maga azt emberileg elfogadhatonak ???

  A tagadhatatlan teny, hogy Magyaroszag ,meg ha Auszria csatlossakent is, de a negy eves kegyetlen meszarlasok inditoja volt.

  Hasonloan , a masodik vilag-haboruban is, ismet mint csatlos ismetelte megbocsajthatalan tetteit.

  Belatja maga kerem, hogy HABORU az emberiseg LEG-kegyetlenebb tettei???

  A celzatos es tervezett tomeg-pusztitas es tomeg meszarlasa artatlan emberek millioinak?

  S mind azt csupan mas nepek hoditasaert, hogy azok hazajat elraboljak, kizsalmanyoljak.

  Mondja kerm , mi alapon veli maga azt nem csak jova-hagyhatonak, de annak magasztalasat kozolni itten?

  A masodik VH ugyan azon okokbol es celokbol eredt, mert a szocialism, a nemet nemzeti szocializmus (Hitler) es a nemzetkozi szocializmus (Sztalin) mind ketto ugyan azon “vulag-hodito” celokat kovettek. S ammiatt telejes ellentetben alatak.

  A katonai megszallast a szovetsegesk szuksegesnek lattak a Trianoni esetbol tanultak hibaikbol.

  Hajlando lenne maga bevallani, hogy mi alapon latja maga elfogadhatonak mind az elso vilag-haboru altali kudarcaik alapjan mind a szomszedos nepek fuggetlensegeinek megtagadasat ????

  Belatna persze, hogy ugyan azon az alapon azoknak ma egyenlo joguk lehetne a maga felfogasai alapjan a mai Magyarorszagot ezer esztendeig uralni, mint a Magyarok tettek??

  S miert ne???
  Amit Maga jogosnak velt lehetett a magyarnak, miert ne lehetne jogos a Szloaknak, a Szeklynek, a Horvatnak, a Szlovennak, stb.stb.??????

  S a maguk 1919-es ev tettei meg annal is szegyenletesebb volt.
  Elkepzelhetetlen ,hogy a gyoztes szovetsegesek nem leptek fel hasonloan fegyveres erokkel rendet teremteni Magyarorszagon.

  Hiszn csupan a magyarok voltak akik csak tovabbi haborukat, verontasokat kovettek sajat nepuk es szomszedaik ellen is.
  Minden mas nemzet kepes volt bekeben, onalloan mukodno a habotu utan.
  Mit velne, miert voltak maguk keptelenek amodon elni???

  U.I.
  Ha a “kuld” gombot ketszer uti meg, azt a reagalt kapja.

 • U.I.máj.16 10:02 de.
  Aurora Boreálisznak szóló beírásomhoz:
  Elnézést előbbi tévedésemért.Túlzott vehemenciám miatt nem vettem számításba,hogy már az unokáim sem tudnak egy szót sem magyarul és soha nem is léptek és nem is fognak a dunamenti Mongólia földjére lépni.(legalább is ha rajtam múlik)Úgy,hogy miattam zokoghatnak a József Attila színháztól a Duna-Tisza közéig három műszakban naponta még háromszáz évig.Addig meg még lesz lehetőség további visszasírásokat begyűjteni.

 • Ferenct, Gyurio10, Orsós Elemér!

  Szerintem elég lenne egy “.” is a téma végére. De, ez a három “.” tartalmilag is meggyőzően logikus. Ez abból is nyilvánvaló, ha tényleg mi robbantottuk is ki (és nem provokáció volt), akkor mi a fenét háborúztak a Japánoktól kezdve az afrikai, palesztínai, kaukázusi stb. frontokig, ha nem azért, amire a három pont tett egyenként is véget.

  PPP.

 • Ferenct
  2020 május 16
  9:21 de.

  Nekem nem azért fáj “trianon”, mert részben székely származású vagyok, hanem mert úgy az igazságtalan volt és persze ebben is az igazság pártján állok – (hol máshol).

  De tegyük hozzá, hogy a Nagy-Magyarország koncepció is az volt, ahol erőszakkal, magyarosításokkal temérdek nemzet élt a területén, ahol maga az államalkotó nemzet – a magyar – összességében kisebbségben volt a többivel szemben. Azaz akárcsak a Yugoslavia, a szétesés és az egyes nemzetek szabadságvágya előbb-utóbb úgy is szétbomlásra, szétszakadásra ítélte volna Trianon nélkül is az Országot.

  Ha már szét kellett szabdalni Magyarországot, akkor a bécsi döntések által meghúzott államhatárok álltak közel etnikailag is ahhoz, hogy a magyarok területén létrejöjjön a magyarok országa. Hogy ezután a jelenlegi csonka Magyarországra tovább szabdalták, vissza a trianoni határokra, na ez ami fáj. Tehát ahogy nagyjából az életben mindig, itt is a kettő között van az igazság – és jogosan.

  Másik téma: Was(s) Albert, mert hogy két ss-el kell írni, nem az internacionálisták által van megkövezve, hanem a Simon Wiesenthal központ által, amely kizárólag csak tűpontosan sok évtizedes munkával gyanúsít meg bárkit is. Persze az már ízlésbéli és irodalmi kérdés, hogy az alkotásai milyenek, nekem van ami tetszik, van ami nem. De egy ilyen a vitathatónál is vitathatóbb írót ilyen szintre felemelni teljesen tévút attól a kormánytól, hogy egységet faragjon az emberek között, hiszen egyetlen egy dologra jó magasztalni bárkit aki hasonló múlttal rendelkezik, hogy megosztásban tartsák ezzel is az Országot.

  Tehát igen fáj Trianon és az a határvonal igazságtalan. Viszont az első és második bécsi döntés által visszakapott területek sokkal igazságosabbak lettek volna mindenkinek.

 • Cukihara:
  Tegnap óta, bojkottálom a FaceBookot tekintettel arra, hogy az Orbán-junta több embert letartóztatott a facebookon lefülelt magánvéleményére hivatkozva. Zuckerberg segítségével így fejlődik tovább a . z s a r n o k s á g…
  T.cikkírónk is szíveskedjék tán nem reklámozni ezt, a besúgó csatorna által közvetítve támogatott, aljas és uszító “játékot”. – Méghogy játék !? 🙁

  Soha nem voltam, nem vagyok és emberi számítás szerint nem leszek is a Facebookon. Hogy miért nem? Csak. Ahogy nem vagyok tagja a nizzai vizipókgyűjtő egyesületnek sem. Miért Szintén csak.

  Arra azonban fel kell hívnom Cukihara olftársam figyelmét, hogy nem csak a Facebook-ra felírt magánvélemény miatt indíthatnak valaki ellen büntetőeljárást, és ítélhetik el, hanem akkár KMH fórumára feltett, vagy éppen egy utcai vagy telefonbeszélgetés során elhangzó, vagy egy postaküldeménybe írt állítása miatt is, feltéve, ha azt elvileg több ember lehetősége megismerni.
  (A bűncselekmény megvalósulásáhozb nem szükséges, hogy az inkriminált állítást a följelentőn kívül bárki is ténylegesen megismerje, elegendő, ha ennek lehetősége elvileg fennállhatott.)

  Újsághír szerint eddig kb. 80 ember ellen indítottak a magyar országgyűlés által március végén több mint 2/3-a elfogadott Ermächtigungsgesetz, és az annak alapján elfogadott Btk. módosítás alapján rémhírterjesztés gyanujával büntetőejárást, és alig hinném, hogy minden esetben a Facebookra írt vélemény miatt.

  Úgy tűnik, Cukihara olftársam nem ismeri a magyar alattvalók (majdnem) mindenkori ötparancsolatát:
  1. Ne gondolkodj!
  2. Ha mégis gondolkodsz, ne mondd el senkinek!
  3. Ha mégis elmondod, ne írd le!
  4. Ha mégis leírod, ne írd alá!
  5. Ha mégis aláírtad, ne csodálkozz!

 • Orsós Elemér
  2020 május 16
  11:46 de.

  lásd még JFK és a 911 meg az utánuk és előttük (Pearl Harbour… az a gonosz kommunista Gaddafy, a szocialista Szaddam, soroljam?)

  az Iliász és Odüsszeia állandóan visszaköszön mint az Argonauták is…

 • gyuri10
  2020 május 16
  10:02 de.
  bogyó, ez nem egyedülálló… tenéked magyarázzam? ott Trója és környéke már 6000 éve az állandó határmozgások színházai

 • Nem ismerem a játékot, de az jó, hogy van erről hír a KMH-n. Bármilyen interaktív módszer, ami a témával foglalkozik, az üdvözlendő! Nemcsak azért, mert ez felel meg a mai kor emberének, főleg a fiataloknak. Talán csökkenti a politikai megosztottságot is. Mi volt az elmúlt 30 évben a téma megközelítése?

  Baloldal: a szocializmus módszerei, elhallgatni, tabusítani a Trianon-témát. Ha mégis szóba kerül, akkor bagatellizálni az egészet. A Kádár-kor propagandája eltitkolta, hogy a 30-as években a baloldali politikai, kulturális életben is teljesen elfogadott volt a Trianon miatti fájdalom. A szocializmus alatt kiadott verseskötetekben kicenzúrázták Babits egyik legszebb versének címét: Csonka Magyarország.

  Jobboldal: égig érő, fájdalmas sírás, szívbemarkoló gyász. Ennek alapja a Horthy-korban gyökerezik. Az állam akkoriban kötelezően előírta a gyászt, pl. az iskolákban imádság volt minden reggel a magyar Hiszekegy. A zászlók félárbocon lógtak, a Himnuszt lelassították. Ez egyébként megfelelt a társadalmi közhangulatnak, viszont ez a mai időkben akár komikusnak is hathat, de mindenképpen kontraproduktív.

 • A Nekünk ellenség kell c. topikban már részben érintettük a témát, remélem Chris nem haragszik, ha némi ismétlésbe bocsátkozom!

  Mint amott írtam, a történészek álláspontja a 20. században rengeteget fejlődött, ami a honfoglaló magyarok kultúráját, életmódját, sőt motivációit illeti! Ennek egyik oka lehet, hogy az archeológia rohamléptekkel fejlődött a 20. században, és nagyon sok régészeti feltárás történt a magyarság rég elfelejtett temetőiben és lakhelyeiben. De ami fő, elkezdték értelmezni a hasonló leleteket, szerte a világban, nemcsak a magyarság kutatásban!
  Az addigi közfelfogás az volt (19. századig), hogy a magyarok 895-ben véresen meghódították a Kárpát-medencét, mint valami mongol csorda. Ezt a szemléletet nemcsak a nemesi öntudat táplálta, hanem szembe lehetett fordítani a Habsburgok által megalkotott magyarságképpel is. Ti. a Habsburgok számára Szent Istvánnal kezdődött a magyar történelem, akiből Mária Terézia csinált először katolikus, apostoli királyt, akit minden évben ünnepelni kell az évfordulón.
  Végül Trianonban úgy gondolták a győztesek, hogy akármelyik magyarságkép az igazi, mindenképpen meg kell büntetni a magyar arisztokráciát valamiért. Amit esetleg mások máshol is hasonlóan elkövettek, de hát a vesztesnek kellett elvinnie a balhét.

 • A 90-es évek sztár krimiírójának van egy nagyon fontos tudományos könyve. Lőrincz L. László Dzsingisz kán c. könyvét ajánlom a téma iránt érdeklődőnek. Ebben leírja, hogy az ázsiai nomád lovas népek permanens válságban éltek, mivel a legelők időnként kiszáradtak vagy elsivatagosodtak. Ekkor belső háborúkban vagy külső expanzióban keresték a megoldást a vezetőik. Pl. rázúdultak a közeli földművelő népekre, hogy elrabolják a javaikat, rabszolgákat szerezzenek, egyáltalán hogy ne haljanak éhen.
  Ilyen volt a mongol terjeszkedés vagy előtte nyolcszáz évvel a hun hódítás. Végül ezek a népek, akik évtizedekig rettegésben tartották az akkori civilizált világot, szinte nyomtalanul fölolvadtak a meghódított népek között, de rengeteg szenvedést hagyva maguk után.
  A vándorló magyarokról is sokáig ez a kép élt, aminek semmi történeti alapja az égvilágon nem volt. Ezt gyakorlatilag a nyugati világban egyetlen krónika egy mondata táplálta, amiben azt írják, hogy “a magyarok nyilaitól ments meg Uram minket”!
  Nos, azóta tudjuk, hogy a 900-as években a kalandozások néven ismert rablóportyák bár véresek voltak, de egészen mást célt szolgáltak, más motivációi voltak, mint amit ennek az utókor tulajdonított.
  Ti. a félnomád lovas magyarok tisztában voltak a gazdasági nehézségekkel, ami már annyi pusztai népet nyomtalanul eltüntetett a “népek országútján”. Portyázásaik egyik célja az új lakóhely biztosítása is lehetett. Közben szövetségeket kötöttek, és igyekeztek minden új gazdálkodási módszert begyűjteni, átvenni.
  Ehhez kellett egy vagy több olyan vezető, aki hosszú távon gondolkodott, és valóban egyedi megoldásokat keresett. Dzsingisz kán ideig-óráig sikert hozott a népének, de milyen áron? A honfoglaló magyarok viszont bármit állítson is a nemzeti-romantikus körkép, senkit ki nem irtottak, ki nem túrtak a lakhelyéről (na persze elsőáldozóként se viselkedtek, ahogyan abban a korban senki sem!). Erőszakos beolvasztásról sem tudunk, ezt ékesen bizonyítja a nemzetiségek fennmaradása. Gazdaságilag igyekeztek a kor színvonalán állni, ezt a megtalált templomromok és ötvöstermékek, valamint a település szerkezet bizonyítja.
  Ezért szerintem nemcsak a honfoglalás, hanem a későbbi Magyar Királyság is egy szellemi (politikai?) terméknek mondható, ami mögé moralitást és kreativizmust állítottak a megalkotói. Nem mások kirablásán vagy esetleg kiirtásán alapult. (Más kérdés, hogy aztán a későbbi történetben milyen zsákutcák voltak!)

  https://mek.oszk.hu/09900/09962/09962.htm

 • Történelmi múlt … nyomokat hagy. Szinte mindenki találkozott Trianon következményeivel. Sebeket okozott. Nem mindenki viseli szótlanul. Talán csak a szemlélőknek nem fáj, bár láttak szenvedőket. Így volt ez a Holokauszttal is. Sokan látták, mégis csendbe voltak.

  Szemlélőként emlékszem légógyakorlatokra. Sorsom szerencsésen alakult, soha sehol nem osztottak be légoltalmi egységbe, gyakorlat részese se voltam, legfeljebb új munkahelyem első napján aláírattak velem egy nyilatkozatot, miszerint légoltalmi kiképzésben részesültem.

  Most ismét egy gyakorlat szemlélője vagyok, állítólag május végén Magyarország elsőszámú vezetője visszaadja (lemondja) egyszemélyi miniszterelnöki rendeleti kormányzását. Kipróbálta, ki és mi hogyan működik egy elrendelt általános és országos vészhelyzet esetén. Mindenki kitűnően vizsgázott, akiknek egy elrendelt vészhelyzet esetén tennivalójuk van. A rendőrség is jól működött, gyorsan és rövid időn belül elfogták és előállították azokat, akiket erre az áldozati feladatra kijelöltek. Közben működött a demokrácia is, hiszen többségüket elengedték és eljárást se indítottak ellenük. Varga Judit miniszter megmagyarázta: csak az hibázik, aki dolgozik. Márminthogy hibázott a rendőrség. Pedig nem hibázott. A rendőrség a mindenkori kormány erőszakszervezete. A kormány irányítja őket a rendészeti miniszteren keresztül. A honvédség is tette a dolgát, a kiszemelt parancsnokok pontosan és gyorsan azokat a stratégiai vállalatokat “szállták” meg, amiket a kormány kijelölt. Mármint Orbán Viktor. Mert mi magyarok tudjuk, hogy Orbán Viktor maga a kormány.

 • Jankovics Marcell életművéből a Mondák a magyar történelemből, ahogy a krónikaírók és ahogy a történészek látják (szembeállítva ahol különbség van).

  A magyar kalandozások fénykora és ahogy leáldozott a kalandozóknak, ez három részben elbeszélve.
  A szentgalleni kaland
  Lehel kürtje
  Botond

 • Na, még annyit marcsisan mondva, hogy a fentieket a nagy Trianon-vitához tettem hozzá. Hogy ti. a Trianonban a Magyar Királyság ellen konkrétan(!) megfogalmazott vádak kicsit sem állják ki a tudományosság próbáját. Ti. hogy a magyar urak elnyomták, kirabolták volna a nemzetiségeket, akik aztán ezért megkapják kárpótlásul a magyaroktól elszakított részeket. Ugyanígy a németek ellen felhozott vád, ti. hogy ők az egyedüli felelősek a világháború kirobbantásáért, már azóta megcáfolódott (lsd. Alvajárók c. könyv).
  Ettől függetlenül lehetett a németeknek és a magyaroknak ezernyi más bűnük, ami más módon, de szintén elhozhatta volna a bukást. De ez már soha nem derül ki, mert a kétes célokkal indított háború és a “béke”, ami azt lezárta (és ami szavakkal alig kifejezhető károkat okozott), egy kényszerpályára helyezte Európát. Korábban soha nem látott megosztottság jött létre a kontinensen. Kétséges, hogy valaha is helyrehozhatók lesznek ezek a károk, amit a háború és a Párizs környéki békék okoztak.

 • Kedves Kővendég!

  Engem viszont érdekelne az a vizipókgyűjtő egyesület, mert lehet közösen profitálni tudna a sivatagi gemkapocskiegyenesítő és szarkalábgipszelő-pipacsporozó gittegylettel. Igaz utóbbihoz pályázat van meghirdetve igazgatói pozícióra “MZ/X” honlapján.

  köszi a poent, tetszett.

 • Úgy tűnik, a KMH-n többen elkezdtek agyilag onanizálni, amit sajnos le is írnak. Többször és egymás után. Velük telik a komment szekció.

 • Nektek ellenseg kell?

  Kell a fenet !

  Hiszen ti vagytok onmagatok elso es feleul-mulhatatlan ellensegei !
  Ami azt jelenti, hogy remenyetek sem letezhet az ellensege feletti gyozedelmetekre.
  Az am a tragikus helyzet !!!

 • HunCanada

  A tianoni igazságtalanság abban nyilvánul meg leginkább, hogy olyan magyar területeket vettek el Magyarországtól ahol a magyar tudatú/nyelvű lakosok 80-100 %-a magyar volt és még ma is az száz év után (Dél-vidék, Felvidék, Parcium, Erdély, Burgenlad).
  Hungarikum: Magyarország az egyetlen, amely saját magával határos körös körül-:)

  ps: Karithy írta “Magyar az akinek fáj trianon”

 • Orsós Elemér

  HunCanada
  2020 május 16
  4:11 du.

  Egyetértek minden szavaddal, de azt azért a dicsőséges Antant hatalmas szényenének tartom hogy, az egyik -általuk vagy felelőtlenségük által megerősödött- vesztesnek jutott az az eszébe és végre is hajtott, amit nekik kellett volna tisztességesen és igazságosan tető alá hozni, persze nem csak velünk, hanem az összes túlalázott vesztessel, mert akkor megspórolhatták volna(persze ha egyáltalán akarták volna!) a félbehagyott első világháború előre bekódolt, halasztott folytatását is! Mellesleg az utólag bűnténynek nyílvánított bécsi döntéseket a nácik az Antant mértékadó birodalmainak jóháhagyásával, beleegyezésével vagy belenyugvásával(a megfelelő kiválasztható, de egyik sem felmentő!) hajtották végre, amit kurva szemérmetesen el akarnak hallgatni!

 • Bendeguz10

  Kedves Bendeguz10!
  Kezded kapisgálni az ügyet, de….!

  – Érdekes módon volt valami Szarajevóban. (De, miért?- idegen provokáció vagy proszta hülye, értelmetlen merénylet?) –
  – És kiknek állt érdekében a puskaporos hordót időzíteni a gazdasági válság idején?– (- Egyébként Osztrák-Magyar “kényszer monarchiáról beszélhetünk ugye magyar részről?)
  – Másrészt, nézzünk már utána, hogy ki üzent hadat ezt követően pár nap múlva Oroszországnak, Luxemburgnak, Franciaországnak, Belgiumnak???!! — Mi köze lehetett a szarajevói merénylethez, konfliktushoz ezen országoknak Németország “beavatkozásával”???!!!
  – Sőt, “később” a gyarmatok stb. is “bevonásra” kerültek érdekeltségi szempontból is.
  NOS, AKKOR MI A TÉMYÁLLÁS?? Ki volt kivel és miért.

  * Nem igazán tudom felfogni, hogy a távoli Oroszországot, Japánt , Afrikát, Arábiát valami oknál fogva miért érintette
  a szerb és osztrák-magyar monarchia provokált konfliktusa.
  * Egy biztos! Nem az a motiváció vezérelte az egész csúfos történetet, hogy Magyarországot függetlenné tegyék a “Labancoktól”.

  AZT MEG TISZTELNI KELLENE, HOGY A CSONKA MAGYARORSZÁG NEM FELEJTI EL A SZENT KORONA ALÁ TARTOZÓAKAT. BELEÉRTVE A NEMZETISÉGIEKET IS.
  ***LÁSD! TIZENHÁROM NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT MŰKÖDIK TÁMOGATOTTSÁGGAL EBBEN A CSONKA MAGYARORSZÁGBAN. MITÖBB AZ ANYAORSZÁG NEM FELEDI A HATÁRON TÚL”REKEDT POLGÁROKAT” ILLETVE AZ EMIGRÁCIÓBA KÉNYSZERÜLTEKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (pL.56)

  – MOST AKKOR MI A PROBLÉMA AZ “ORBÁNISTA” politikával??, hogy ebben a lapban mindég csak a kormány “ócsárlását” olvasom?

  – Nem vagyok “Orbánista”, de nem igazán tudok jobbat, aki ki állna Magyarországért*************************************

  ** Üdvözletem a Kanadai Igaz Magyaroknak illetve a Magyar Honból
  “elszármazott” Nemzetiségi Honfitársainknak.

  Tisztelettel

  Parács P&P

 • Bendeguz79

  Bocsi! A 79 helyett véletlenül 10-et írtam.
  Ettől függetlenül a véleményemet az egészről minden olvasóhoz emberi mivoltom és hovatartozásom motiválja minden kulturált nemzetiségi embertársaim tiszteletével.

  Parács P.P

 • Ferenct
  2020 május 17
  2:06 du.

  Ugyan mnondd már el miben fáj neked Trianon.
  Még nem is éltél akkor mikor bekövetkezett.

  Azt képzeled azzal az
  egysejtű agyaddal hogy ha
  nem lett volna Trianon,most jobb sorod lenne ?

  Nézzél már rá a régi Magyarország nemzetiségi
  eloszlás szerint felrajzolt térképére.Azokon a területeken
  mindenhol kisebbségben voltak a magyarok.
  A jelenlegi Mo terülén látszik csak összefüggő magyarlakta terület. De ha nem lett volna Kun Béla és az ő dicsőséges proletár-hadserege, még ennek a jó egyharmada is román kézen lenne. Vagy talán még több. És most leülhetsz.

 • Drizari
  2020 május 17
  10:10 de.

  Hja.
  Agymenése lett az
  arcátlanul idetolakodó szélsőjobbnak.

 • Patrikos Pal vagy Parcsi Peter Pal;

  Ami tortewnt tobb mint 100 esztendivel ezelott azon ma, sot soha, senki nem valtoztathat.

  De, mint a mondas, aki nem tanul a mult vetkeibol az konnyen megismetelheti azt.

  Miert ellenzik a mult hibaibol a tanulsagot levonni, hogy az ne tortenhessen meg ismet ????

  Soy, a sorokbol ugy tunik, hogy maguk csupan a mult kegyetlensegeit igyekeznek megismetelni.

 • Peter;
  Hogy mi koze volt, ha emlekezne, Szerbia ,ugyan azon modon nagyon remelte bekebelezni Boszniat. S 2 Szerb politikus es egy szerb tabornok megszervezte a merenyletet.

  Egy csomo TBC-s kiskorukat szervetek a merenyletet elkovetni.

  Az adatok napvilagra jottek.
  Becs kovetelet a 3 Szeb atadasat, amit Szerbia megtagadott.
  Azert Becs hadat uzent.

  Czari Orosz a vallas-vedelemuk eskuje alapjan Szerbia melett belepet a haboruba.

  Arra meg Nemetorszag lepet haboruba Ausztria oldalan.
  Anglia es Francia az Orosz-Szerb csatlossakent az vilagszerti haboru lett.

  9 millio fiatal katona meggyilkolva.
  Europa elpusztitva a negy-eves verontasok alatal.
  Nyomor es hiannyossag lett az eredmeny.
  A Nemet-Osztrak oldal vesztett.

  De abbol sem tanultak.
  Az u.n. vesztett teruletek vissz-foglalasa celjabol beugrottak Hitler igeretere egy masik veres vilaghaboruba.

  Ma maguk ismet ugyan azt a notat fujjak amire Horthy beugtott.
  Nem is emlitve, hogy Kun Bela is ugyan azt probalta tenni. De az meg rosszabbul jott ki.

  Ugy tunik hogy a magyar soha nem hajlando tanulni a mult verontasaibol, mindeg csak izmeteli.

  De mind azok a nepek (Szlovak, Roman, Yugo,stb. bekes-rendszerujet alapitottak, s elorehaladnak.

  Mit latnak abban visszautasitani valonak ?????
  Miert az allando ellensegeskedeseik?
  Miert nem a kozos egyuttmukodes eft jobb jovot teremteni mindeki szamra ????
  Az itteni allando ellnesegeskedeseik azt SOHA nem fogja elerni!!!!!
  Hat miert nem ohajtanank egy jobb, sikeresbb megoldast talalni????

 • Orsós Elemér!
  2:52

  Kezdjük végén azzal, hogy a Bécsi Döntést, mint minden más egyéb bűncselekményt is . u t ó l a g , bíróságon szoktak minősíteni és megítélni. Hát ezt sem lehetett másnak mint bűnténynek nevezni. Mert már elítélt bűnösök – bűnözők – ítélkeztek más, olyan országok népek fölött, akik nem robbantottak ki világégést…

  Ezt Trianonnal egybevetni már önmagába véve is illogikus fölvetés, hisz a Párizsi Békeértekezlet háborúra . u s z í t ó , k e z d e m é n y e z ő . és azt nem utolsó sorban . k i r o b b a n t ó . államok fölött meghozott nemzetközi ítélet volt. Ezek a szerinted “túlalázott” államok csupán vesztesei voltak a lényegében általuk kirobbantott, és milliók halálát követelő kataklizmának, miközben nem is említed főszerepüket annak létrejöttében. Hát, bocsáss meg de igencsak elferdült célzógömbbel próbálsz az igazság nyomára jutni…

  Mert Elemér, ez a szállóigévé vált “előre belekódolt II.VH.” is az immár egy évszázada mártírt játszó, joggal megvert farkasfalka üvöltése a saját maguknak okozott tragédiájuk felett. Szeretitek, akik ezt a fejreállítot logikát követitek, ez ügyben is azt a jólhangzó, de alapjába véve önsajnáltató, demagóg szólást mantrázni, hogy “persze, mert a béke feltételeit a győztesek diktálják”. Mintha nektek, vagyis az anno háborús uszító elv-barátaitoknak semmi közük nem lett volna Trianon létrejöttéhez. Pedig túlon túl, sőt még annál is több közük volt hozzá…

  Ami pedig azt az előre . b e k ó d o l á s t . illeti, annak relamációját próbáljátok a a fegyver és hadianyag, stb. gyárosok, az akkori nemzetközi kapitalizmus szervein számonkérni, ne pedig más nemzeteken és népeken. Mert a modern háborúk mélyen, a gazdaságban gyökereznek, melyeknek csak lombozata a politika és a “nemzet”…

 • Ja, és utóirat: Elemérnek

  Persze az ANTANT csak ugyanúgy volt . t ő k é s . é r d e k e k e t . képviselő katonai szervezet, mint a K.u.K. és az egyesült Német Császárság katonai szövetsége. Nemcsak zászlóvásznat, posztót és katonai bakancsot, de ágyúkat és lövedékeket meg még mimindent is szállítottak arra a lángoló piacra…
  Összességében “mindkét” oldalon ők, néhány 10-ezren csinálták háborút… De hát akkor(!) ki állította volna őket a Nemzetközi Ítélőszék elé. _ Később a Nürnbergi Bíróság* előtt minimális formában de pl. Gusztáv Kruppnak már felelnie kellett…

  * Nem felelt háborús tetteiért pl. a tanktervező Porsche, de az egyenruhagyáros Boss és stb.sem…

 • Kedves Lámpa! Sok mindenben jól látod a történelmi helyzetet, és igazán dicséretes, hogy a legújabb kutatásokat is követed. Mégis ellentmondanék. Mert ha túl közel lépsz a mindennapi eseményekhez, nem látod át az erdőt.

  Egyrészt Európában mindig erős érdekellentétek voltak, alighanem a Római Birodalom bukása óta. (Előtte is voltak, de azt a római légiók “lerendezték”.) Viszont ezek az ellentétek nem a “nemzetek” között voltak, hanem különböző területek lakossága között. Esetleg a különféle vallások között. De ha valamelyik pár négyzetkilométer nagyságú nagyhercegség mondjuk összeveszett a szintén pár négyzetkilométer területű pápasággal, hát az voltaképpen nem szorzott, nem osztott.

  Igaz, hogy Hungária valamivel szervezettebb volt a különféle népcsoportjait illetően, mint teszem azt a Német-Római Császárság, de nem sokkal, és főleg nem nemzetiségi alapon szerveződött. Azt az ostobaságot, hogy mi “magyar nemzet”-ként küzdöttünk az Osztrák hatalom ellen, a XVIII-dik századnak köszönhetjük. És váltig nem látom be, hogy ha a “magyar nemzetnek” járt egy külön, (Ausztriától független)sajátbejáratú ország, vajon miért ne járt volna a “tót nemzetnek”, vagy a “rác nemzetnek”?

  A XVI. században ilyesmi senkinek sem jutott volna eszébe. Ebben a témában melegen ajánlom Szerémi György korabeli munkáját, a “Magyarország Romlása” című emlékiratait, amelyet az ő magyarlatin nyelvéből fordítottak magyarra, és azóta is sokat vitatott mű. Ha megpróbálod az azóta belénk nevelt félrevezetésektől és hamis erkölcsöktől függetleníteni magad, csodálatos informciókat nyerhetsz Hungária múltjából ebben a könyvben.

  Összefoglalásként: Trianonban a saját dugunkba dőltünk. Mert amit szabad volt Jupiternek (azaz Bismarc-nak, aki az egymással acsarkodó német hercegecskékből nagy német nemzetet egyesített, vagy Garibaldiéknak az olasz hercegecskékből Olasz nemzetet és Olaszországot csinálni)), azt nem lett volna szabad még megkísérelni sem a hajdani Hungáriában.

  És igen, az ezt követő háborúk a Francia és a Német egyesített, erős birodalmak között valóban nagy károkat okozott egész Európának.

  “Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva!” Már miféle dolog volt ez? Azzal a Horvátországgal szemben, amely a nemesurai vezetésével annyi csatát nyertek anno a török időkben Hungáriáért? Igen, persze, tudjuk: Ausztria már akkor is tudta, mitől döglik a légy, jól meglovagolta ezt a mi “magyar nemzet” nevű hülye játékunkat.

  A többi már csak hab a tortán. És most már csak egy egyesített Európa tudja “visszacsinálni” a normális életet errefelé.

  Én EZÉRT vagyok az EU feltétlen híve, és ezért köpök a “nemzeti” dumára.

 • Aurora Boreálisz

  VálaszOrsósElemér 11:46
  téves következtetésére:

  .

  Hangsúlyoznom kell, amint itt többen is, hogy

  a politika a gazdaság meghosszabbított karja!

  Ebből következik, hogy utóbbi csak termel és

  termel,a készletek csak nőnek és nőnek,azokat

  valahol csak el kell sütögetni, amire legjobb

  terep a harctér.A politika a”gazdaságnak” ezt

  az igényét hivatott “hazafiasan” kiszolgálni.

  Elemér Barátom! A sorrend nagyon fontos.Előbb

  ott keresd Trianon tetteseit,ahol a valóságos

  okokat megszülik! Ilyen szülőotthonok voltak*

  pl.1914-ben a gyárak,aztán a laktanyák,s csak

  azután a politika és az ideológia vegykonyhái

  Amúgy, azon túl is, hogy miénk volt a külügy

  és közös a hadügy ÉN nem Mo. provokációjáról

  szólottam,hanem Orbán és Kipcsákkároly színig.

  provokációjáról,és e cikk álobjektívitásáról.
  ˙

  Bár szeretnénk,de mégse borban az igazság 🙂

  .

  * Kissé sematizált példákkal

 • HunCanada
  2020 május 16
  4:11 du.
  Ferenct
  2020 május 16
  9:21 de.

  “a Nagy-Magyarország koncepció is az volt, ahol erőszakkal, magyarosításokkal temérdek nemzet élt a területén, ahol maga az államalkotó nemzet – a magyar – összességében kisebbségben volt a többivel szemben.”

  Nagy tévedésben vagy székely létedre, mert azért illene tudnod, hogy a spontán betelepülés ill a királyi, földesúri betelepítések miatt nőtt meg a szláv, szerb, román stb. nemzetiségek részaránya! Ugyanis a középkori háborúk alatt többször is letarolták az ország bizonyos részeit a hadseregek. És ehhez azért hozzá kéne tenni, hogy a magyar államalakulat fennmaradt majdnem ezer évig, mert voltak gazdasági, kulturális kapcsolatok az egyes részek között! Az antant által összebarkácsolt Jugoszlávia és Csehszlovákia 100 évet se bírt ki, ráadásul az egyik egy háború során esett szét! Románia fennmaradt, de azon az áron, hogy egyes kisebbségek elvándoroltak vagy lecsökkent a lélekszámuk és súlyuk az ország életében.

  ” Azaz akárcsak a Yugoslavia, a szétesés és az egyes nemzetek szabadságvágya előbb-utóbb úgy is szétbomlásra, szétszakadásra ítélte volna Trianon nélkül is az Országot.”
  Sehol a világon nem oldották meg azóta se a kisebbségek ügyét, bár történtek próbálkozások. Szóval ezért nagy kamu, amit itt mindnyájan toltok, hogy a régi Magyar Királyságot azért kellett volna szétbontani 1920-ban, merthogy “elnyomta a nemzetiségeket”. Inkább katonai okai voltak, ti. a franciák a szövetség reményében odaígérték a magyar területeket (vasútvonalak) a kisantant államainak.
  Ettől még volt sok igazságtalanság a dualista Magyarországon, nemcsak a nemzetiségekkel!, de ettől még nem bontották volna szét a nyugatiak, ahogy manapság is megtűrnek még nagyobb elnyomásokat is.
  Nem volt szükség többé a Habsburg Monarchiára, ami addig kiegyensúlyozó szerepet játszott a térségben. Az antant a kisantant államokkal egy védőfalat akart kiépíteni Keletről az oroszok ellen, de közben a német befolyást is innen kizárni. Nos, ez később megbukott, mert előbb a németek uralták le a területet. Utánuk meg a szovjet megszállás 40 évig tartott.

  Ha a nemzetiségek szempontjából nézzük a dolgot, nekik persze abszolút siker, hogy saját, önálló államaik lettek. Csakhogy soha többé nem tudjuk meg, hogy ez békés módon hogyan zajlott volna?! Biztos, hogy a magyaroknak ez veszteség lett volna, így is úgy is. Egyébként több forgatókönyv létezett erre a verzióra is, pl. Ferenc Ferdinánd a trializmust fontolgatta, aminek történetesen a magyar elit ellenállt.

 • Aurora Boreálisz

  Egyébként EYGETÉRTEK BENDEGÚZZAL.

  Parapet Perpetut én is HÁBORÚS USZÍTÓNAK TARTOM.

  – Annyit ehhez, hogy küldje csak ő gyerekeit és unokáit majd a frontokra ! Én nem szeretném feláldozni őket a semmiért…

 • Aurora Boreálisz

  Domnu
  Perpetu
  Parapetu

  Nehogy már egy merénylet indokolttá tegye milliók és milliók halálát – milliók egyért ? Az egész világon, te bolond ! Gondolom, nem vagy már gyerek !!! 🙁

 • Petriko&Pál
  2020 május 17
  4:46 du.

  “MOST AKKOR MI A PROBLÉMA AZ “ORBÁNISTA” politikával??, hogy ebben a lapban mindég csak a kormány “ócsárlását” olvasom?

  – Nem vagyok “Orbánista”, de nem igazán tudok jobbat, aki ki állna Magyarországért”

  Van egy kolléganőm, annak az az egy elve van munkavégzés terén, hogy a min. ezer forintos órabére meglegyen. Inkább félbehagyja, összecsapja a feladatot, ha nem kapja meg a pénzt!
  Hány olyan politikus van, aki bele se kezd egy ügybe, ha nincs rajta (anyagi) haszna!?
  Tény, hogy az elmúlt években a fidesz rengeteg magyaros rendezvényt divatba hozott, úgy kül, mint belföldön! Külföldön ott van pl. a tusványosi találkozó. Idehaza a falvakban, kisebb városokban egymást érik a nemzeties rendezvények, falunap, kiállítások, mulatságok. Ezeket a fidesz helyi képviselői rendezik, ők állítják össze a programot, mindenféle nemzeties témából. Ez összetartozás szempontjából biztos jó, ráadásul cirkuszt és kenyeret kínál a szegényebb rétegeknek …
  Ha a külpolitikát nézzük, akkor Orbán nagyon jó kártyákkal indult 2010-ben, semmi gond nem volt vele az EU-ban stb. Hogyan jutottunk el mégis oda, hogy mára szinte az egész világ utál minket, mint 1920-ban? A kommunikáció csődje az, hogy a magyar érdekeket senki meg se próbálja normálisan előadni Nyugaton.
  Másrészt maga a magyarság is megosztott, ugyanis nagyok a vagyoni különbségek, és az elit súlyosan megosztott. Ráadásul sokan élnek mélyszegénységben vagy lecsúszóban a lejtőn, és nekik egyáltalán nincs politikai képviseletük.

 • Orsós Elemér
  2020 május 17
  2:52 du.

  Többek között az utolsó Habsburg király, IV. Károly is próbálkozott az utolsó előtti pillanatban a nemzetiségek megnyerésével. Az az igazság, hogy a szerb, cseh és román népet se kérdezték meg a vezetőik, hanem vélhetően egy politikai kisebbség döntött az ügyben!
  A nemzetiségek ugyanúgy elfogadhatták volna a király ajánlatát, mert ennek jogilag semmi akadálya nem volt! Teljesen saját döntésük volt, hogy napok alatt mindenhol megszavazták a kiválást a Monarchiából.

  Nincs más magyarázat, mint hogy az antant felbiztatta informálisan a nemzetiségi vezetőket. Főleg francia részről történhetett, mert ők voltak érdekelve a közép-európai régióban. Ugyanis az ősellenség németeket mindenáron ki akarták ütni a nyeregből, sőt revansot akartak venni.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/IV._K%C3%A1roly_magyar_kir%C3%A1ly#Lemondat%C3%A1sa

 • Bendeguz79!

  Akkor hová lehet sorolni az amarikai földrészt illetve Hirosímát stb.
  Hová lehet sorolni Napóleont stb.
  Hová lehet sorolni a “festőművész” hitlert.

  **Ami kérdésem a témában:
  – Sajnos és ki tudja konkrétan miért, a monarchia-szerbia között tisztázatlan okokból konfliktus keletkezett.
  – Azonban németország pár napon belül hadat üzent olyan országoknak, akiknek egyébként mi köze lehetett a monarchia és szerb konfliktushoz.
  – Egyáltalán németországot mi motiválta a beavatkozásra. Kinek az oldalán állt és miért illetve kiknek és miért üzent hadat már augusztus első napjaiban a messzi távolba is!?

  **Egyébként Önnek igaza van. Minden háború emberi gyarlóság, hatalmi harc színtér, amit a politika vezényel. De, ha Ön volt katona, akkor tudnia kellene, hogy mi a parancs!!!
  -Igen! Vannak kivételek. Például az antidemokrata Rákosi rezsimből is adódó 1956.
  Ugyebár tudjuk, hogy a honvédségen is belül voltak, akik hősnek tekinthetőek a mai szemmel.

  Azon tézise pedig, hogy Magyarország kvázi részese volt a szerbiai esemény ***utáni*** eseményeknek kérdéseket hagy maga után!
  – Kérdezném? Magyarországnak lett volna-e szava, beleszólása a bécsi elképzelésekbe? Ugye, eleve “kényszer-monarciháról” vagyis kényszer kiegyezésről is beszélhetnénk.
  -Azon is el kellene gondolkodni, hogy miért lettünk annak a féltökű hitlernek a csatlósai?! Nem tán azért, hogy a trianoni nagyhatalmi paktum által elcsatolt területekből visszakapjunk?
  Végül is részben meg is történt egy darabig. Nem-de?
  -Románia volt megint hitrij, amikor úgymond időben kiszállt a német csatlósságból és Moszkva jóvoltából maradhatott nekik a trianoni Erdély, amire egyébként az I. Vh. előtt is “pályázott”.

  Fentiek történelmi tények illetve relatív logikai következtetés, hacsak nincs konkrét ellentettje.

  Egyszóval! Magyarországon a történelmi múltat tekintve olyan “vezérkosok” vezényeltek, akiknek Magyarország úgymond gyarmat volt illetve kívülálló politikai fölénnyel bírtak.

  PP&P

 • Bendeguz79

  Bocsánat! Majdnem elfelejtettem!

  A háború során katona harcol katonával. A katona lehet zsoldos (azaz pénzért (harcászkodik), lehet parancsot hajt végre illetve saját maga is azonosul a háború szükségességével (hazafi).

  Elnézést kérek attól a pilótától. akit megemlítek. Ő ledobta az atombombát és azt sem tudta, hogy ennek milyen következményei lesznek. Azaz! Nem “csupán” katona-katona lett a “hadszintér”és áldozat.

  Szóval ennyivel szeretném kiegészíteni az Ön hadászati ismeretit.

  PPP

 • Tisztelt PPP elobbi megjegyzesen;

  Az u.n. ket “bacsi Accord”-ok volt a giliszta amit hitler a halsz-hurokra tett.

  Sajnos Horthy beugrott es le-nyelte Hitler halasz-hogot.
  De miert volt ehes a gilisztara ???
  A szomszedos nemzetek hazainak a teruleteire????????

  Ma maguk ugyan azon etvagyaikat bizonyitjak mind a Trianoni hozzaszollasaikkal.

  De mondja kerem, miert meg ma sem hajlando a magyar mind a szomszedos nemzetekkel a kozos-beke es demokratikus modon barmi tarsdalami, gazdasafi elohaladasokat kovetni?

  Valojaban, annak hianyossaga okozta MIND az elmult 1000 esztendo rettenetes kegyetlensegeit es kudarcait.

 • Sajnalom;

  A BECSI ACCORD-ot jeleztem !!!

 • Bendeguz79
  2020 május 17
  11:31 de.

  CONGRATULATION

 • Bendeguz79

  Nem értem, hogy mit kellene sajnálni. Ha engem, akkor o.k.
  De! Kérdezném hogy Ön hol él és hol van a szülőföldje. Utána tud nézni ezen ország történelmi múltjának?

  Sajnálom

  PP&P

 • Bendeguz79 -cenzúra lenne, hogy megint…..-

  Szóval akkor Ön szerint is mégsem a Magyarok robbantották a puskaporos hordót, hanem 2 szerb politikus és egy szerb tábornok szervezte meg a merényletet. Jó lenne tudni, hogy kik voltak ezek?
  Másrészt a szerbek saját maguknak provokáltak volna ki egy Osztrák-Magyar hadüzenetet??
  Ilyen megközelítéssel valami logikátlan és nem életszerű. Inkább az a furcsaság, hogy Németország a háború kitörése után közvetlenül hadat üzent olyan országoknak, melyeknek effektíve nem igazán volt köze a szerb-monarchia konfliktushoz. Főleg világ viszonylatban sem, hacsak nem……………..!!!!!!!!

  Én viszont most 22.45-kor lezárom magam részéről a témát.

  Magyar idő szerint jó éjszakát és további jó
  eszmecserét kívánok a valóság talaján.

  Parács Petriko&P

 • nem értem a trianon körüli érzelmi tébolyt! a vesztesnek kuss és jól meg volt szervezve, hogy … és ma is trianon nem is kellett csak néhány bombázó és Belgrád felett és leejteni a bombákat és máris meg lett oldva (na jó “az” nem) amit USA meg akart oldani Európában amit megszállva tart 75 éve és NATO nak hívja és fizetnek bele Péterfilléreket, hogy a GDP USA ban …meg a …szóval a jó édes…na az nekik is

 • PPP;
  Habar elobbi kerdesere reagaltam, de nem kozolve, ami az en meglatasom, s hivatalosan elfogadhato bizonyitekot nem tudok nyujtani.

  Az en meglatasom, a tenyek, kovetkezmenyek es szuksegletek alapjan, hogy Nemetorszag volt Austria mogott osztokelni Becset a haduzanetre.
  Elhihetetlen, hogy Ausztria egyedul hajlando es kepes lett volna haborura.

  A gyarmati hatalmak, Anglia, Francia, Belga, kiszoritottak a Nemeteket Afrikai gyarmataikbol, ami oriasi gazdasagi vesztesseg volt a Nemetnek.

  Nemetorszag, akkor is, sot ma is Europa gazdasagi motoja.

  Iparitarsdalom csodbe jut igen hamar piacok hianyaban.
  Nemetorszag tull kicsi hogy a sajat szukseges paicca lenne.
  Sokkkal tobbet termel a szuksegletei folott.

  S Nemetorszagnak akkor is, sot 1930-40- es evekben, de meg ma is a kelet jelentette a paicot, a nyersanyag utanpotlast ,sot ma meg a kezdo kepzettlen olcso ipari munka-erot is.

  S Nemtorszag ma is keletre terjed azon celokbol.

  Az EU NEM Europai nemzeteinek a szovetsege, hanem csupan a Maastricht keresskedelmi szerzodes szelesitese.

  Amit tisztan bizonyit, hogy nem politikai celokbol letezik, hanem gazdasagi erdekek kepviselete.

 • Almási Alma
  2020 május 18
  5:31 de.

  Nagyon köszönöm a válaszodat, amiben kifejted a nemzet fogalommal kapcsolatos meglátásaidat. Sok mindenben egyetértenék, de úgy érzem, hogy ez leszűkíti a kérdést, ami konkrétan a Párizs környéki békéket illeti.
  Föntebb már kifejtettem a mai magyar történészek álláspontját, ami már az iskolai törikönyvekbe is átkerült a rendszerváltás óta. A Párizs környéki békékben ilyen-olyan okokból újrarajzolták Európa térképét, vonalzóval, íróasztal mellett! Ha hosszabb időtávban, történelmi léptékben gondolkozunk, akkor belátható, hogy itt a nemzetiségek ügye mellett gazdasági és külpolitikai kérdések döntöttek! Példa erre, hogy az új nemzetállamok szintén teli voltak kisebbséggel, azokért nem aggódtak az antant urai?

  Hangsúlyozom, hogy szólnak érvek a (kis) nemzetállamok mellett, de ugyanígy a Monarchiának is volt kiegyensúlyozó szerepe a régióban. Ha egy ilyen játék lenne, ahol a védőügyvéd szerepét játszanánk Trianonban, és valaki elítéli a nemzetiségi villongásokat, akkor a Monarchia mellett kéne érvelnie.

 • Almási Alma
  2020 május 18
  5:31 de.

  Két részben válaszolnék, hogy a magyar kérdést külön tárgyaljam a nemzet-nemzetiségi problémakörtől.
  Kis kiegészítésként hozzátenném, hogy a “rácoknak” meg az “oláhok”nak volt önálló országa, Szerbia és Románia néven. Ők 1914-ben nem a saját országért, hanem Nagy-Szerbiáért és Nagy-Romániáért indultak harcba! Pl. a szerbekről tudnivaló, hogy az volt az elvük, hogy ahol egy szerb élt vagy él, az már mind Szerbia őszerintük. És ők aztán még kevésbé aggódtak, hogy megsértik egy horvát vagy bosnyák lelkecskéjét, ahogy azt Jugoszlávia történetéből tudjuk.

  Ezért mondom, hogy a nemzetiségi téma csak ürügy, és teljesen más motiváció volt a győztesek fejében (külpolitika és gazdaság). Tehát újrarajzolták Európa térképét, de Európa felének megkérdezése nélkül. Példátlan. Ezt nem én írom, hanem a történészek.
  A magyarok részéről a demagóg politikusok teljes joggal hivatkozhatnak arra, hogy ez mennyire önkényes, diktátum-szerű béke volt. Éppen ezért elsikkad, hogy mi lett volna, ha spontán, békés úton megy végbe az átmenet?

 • Bendeguz79
  2020 május 17
  7:18 du.

  Együttműködés:
  van ilyen, úgy hívják, hogy Visegrádi országok (V4). Időnként leülnek egymással tárgyalni a közép-európai kormányok, főleg gazdasági kérdésekben. Orbán az elején nagy zászlóvivője volt ennek a gondolatnak.
  De manapság a kormányzó párt teljesen más külpolitikát követ (Kína), mint amivel hatalomra jutott (EU). Hogy aztán ez jó lesz-e az országnak, az majd csak később derül ki.

 • Geyza
  2020 május 17
  5:42 du.

  Ez azért van, mert nekik van agyuk meg a balosoknak is. Ami a liberálisokról nem mondható el. Ezért nincs véleményed semmiről sem! Az nem vélemény, hogy “mindenki hüje, csak én vagyok a helikopter”! Szép pár vagytok Drizari kollégával …

  Az SZDSZ dettó, soha semmiről nem volt véleményük, egy lelketlen, pragmatikus társaság voltak. De még abban is megbuktak, mert teljesen hibás közgazdasági elveket követtek, amik azóta Nyugaton is megbuktak. Na pá!

 • Én mindenkinek megköszönöm, aki normális stílusban, értelmesen hozzászólt a Trianon-témához. Igaz, hogy nem közeledtek lényegesen az álláspontok. De legalább odáig eljutottunk, hogy megismertük egymás véleményét!

  A magyar érdekek azért is sérültek súlyosan annak idején, mert a magyaroknak nem volt emigráns politikai képviselete! A cseheknek ott volt Benes meg Masaryk, akik állandóan a francia szalonokban előszobáztak. A magyar politikusok semmiféle veszélyérzettel nem rendelkeztek ebben az időben, tulajdonképpen nem volt B-tervük a háború utáni időkre.

  1914 és 1918 között az európai belpolitikát az arisztokraták uralták. Elkényeztetett úriemberek, akiknek talán semmi fogalmuk nem volt a való életről. Ők vezették bele a népeket a háborúba Alvajáróként. Mi ne kövessük el ezt a hibát, és ne gyanúkra meg sejtésekre alapozzuk a másik megértését. Lehet, hogy neki is megvannak a saját gondjai, félelmei, vagy éppen a mindennapi megélhetésért küzd.
  100 éve úgy gondolták a politikusok, hogy majd egy háború oldja meg ezeket a gondokat és érdekellentéteket. Fel sem merült bennük, hogy másként is meg lehet oldani a konfliktusokat! Ehhez még hozzájött új elemként a sajtó, ami akkor politika-befolyásoló tényező volt! Elvileg a szabad sajtó arra van, hogy az állammal szemben védje az állampolgárt. Na, 1914 előtt a sajtó inkább belehajszolta a kormányokat a háborúba! Azzal, hogy felnagyította a különféle konfliktusokat, és felkorbácsolta az érzelmeket.

 • Voronyezs
  2020 május 18
  5:03 de.

  Nekem ezzel csak az a bajom, hogy az a politika is súlyosan megbukott, ami az antant győzelmét “lerablóbékézte”. Ez a szóhasználat ráadásul azt sugallja, mintha ők tudták volna a tuti megoldást a tőkés világ problémáira.
  Erre írtam, hogy a különféle “népboldogítók” sokszor csak újabb szenvedéseket hoztak a népeknek. Az önmagában nem okozott bajt, ha valaki a nacionalizmust vagy a szocializmust ajánlgatta a 20. század problémáinak megoldására. Csak mondjuk, ha egyik elv iránt elkötelezted magad, és ezalapján háborúba indulsz, akkor ugyanúgy új problémával találod szembe magad. Akkor újra háborúval akarod megoldani a felmerülő problémákat, és így tovább a végtelenségig …

 • Almási Alma
  2020 május 18
  5:31 de.

  Nemzet vagy nemzetállam?

  Kiegészítésként hozzátenném, hogy a modern nemzeti eszme a francia forradalom idején jelent meg Európában, akkoriban a lázadás eszköze volt az elnyomó hatalommal szemben.
  A középkori államokat a közös vallás tartotta össze, ami az etnikai villongások ellen nagyon jó volt. Csakhogy akkor meg vallásháborúk alakultak ki, pl. a király és az alattvalók között vagy más vallású államokkal.

  A francia forradalom előestéjén volt az a híres “labdaházi jelenet”. A harmadik rend tagjai (polgárság) kijelentette magáról, hogy “Mi vagyunk a nemzet”! Tehát nem az egyház és nem is a nemesség.
  Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy egyszerű jobbágy vagy munkás ugyanazokat a jogokat megkapja, mint egy nemes (vagyis hogy a “korona tagja” legyen.)
  Történetesen a franciák később ezt az elvet tűzzel-vassal importálni kezdték (Napóleon), és más régi uralkodókat is elzavartak vagy legalábbis megpróbálták. A történészek szerint Napóleon nem a háborúkkal formálta át Európa képét, hanem az új eszme importjával.
  Ha jól emlékszem, a kis német államokat először Napóleon próbálta egységbe szervezni. Végülis ez Bismarck idején valósult meg, akinek a vezetésével Párizsban kiáltották ki az új Németországot (ezt a jelenetet mindig leírják a törikönyvek).
  Érdekes, hogy miután megszületett a német nemzetállam, az lett a franciák halálos ellensége. Gazdaságilag messze túlszárnyalták őket a fritzek vagy csak valami régi, zsigeri irigység volt ez, nem tudni.

  Abban nagyon igazad van, hogy a soknemzetiségű Magyar Királyságban halva született ötlet volt nemzeti alapon követelni a függetlenséget a Habsburgoktól. Ezért is bukott el részben az 1848-as forradalom, mert Kossuth nem akarta ugyanazokat a jogokat megadni a nemzetiségnek.

 • Almási Alma
  2020 május 18
  5:31 de.

  “Én EZÉRT vagyok az EU feltétlen híve, és ezért köpök a “nemzeti” dumára.”

  Bocsánat a belekottyért, de ezzel csak az a baj, hogy az EU rohamléptekkel halad a szétesés felé. Más nagyhatalmaknak ugye nem érdeke, hogy itt összefogjanak az államok. Amíg az EU készpénz kifizető hely, addig persze sorban állnak a helyi elitek. De ha a pénzcsapot elzárják, akkor nincs érdek, ami ott tartaná.
  Gazdasági érdekek vannak, de hogy itt valamiféle népek egyenjogúsága lenne, szerintem kétséges. Sőt, a társadalmi különbségekre az EU-s alapító országoknak sincs ötlete! A jóléti államok arrafelé is megbuktak.

  Ehhez képest a szovjet megszállás alatt legalább volt egy eszme, ami tömegeket mozgósított, vagyis a szocializmus. Feljebb kerülhettek sokan, rengeteg munkával és lemondással. Előbb-utóbb annak is kiütköztek a hátrányai, pl. a túlzott központosítás stb. Ehelyett jött a jóléti állam, amit Kelet-Európában a demokráciákkal együtt vezettek be. Csak sajnos a jólét elmaradt a jóléti államokból.

  Ráadásul: a nyugati országokban rengeteg a bevándorló. Tehát ha a szegénységet segítik, akkor ez ott elsősorban a migránsok segítését jelenti. Nálunk a szegénység főleg a munkából és bérből élőket sújtja széles körben, ami Nyugaton egyelőre elképzelhetetlen, de már vannak jelek ott is.

 • Almási Alma
  2020 május 18
  5:31 de.

  Egyébként az olvasmányt, amit ajánlottál, érdemes lehet egy nézőpontként kezelni. Tulajdonképpen egy sokkal csonkább országban éltek az akkori magyarok, és nem voltak teljesen önállóak.

  Újra visszakanyarodnék a kiinduló ponthoz: honfoglaló magyarok. A népvándorlás korában a nemzetségek törzsekbe tömörültek, és ezek a törzsek laza szövetségeket alkottak. Ezek a germán törzsszövetségek döntötték meg a Római Birodalmat. Azok maradtak meg, akik felvették a kereszténységet, és királyságot alapítottak.
  A horvátok és a szerbek is felvették a keresztséget, egyik a nyugatit, másik a keletit. A Kárpát-medencét mégsem ők vagy a nyugati szlávok, hanem a magyarok foglalták el és alapítottak középkori, keresztény királyságot, főként ügyes politikával. Miért? Nem azért, mert martalócok voltak a magyar törzsfők (ahogy a Feszty-körkép sugallja), hanem rendelkeztek a lovas nomád népek dinamizmusával és elszántságával.
  Szóval innen indul a történet, ami Trianonba torkollott. Az ide író baloldali beírók sajnos nem értékelik eléggé a magyar történelem pozitív részleteit. Miért? Mert azt a főurak csinálták, azt pedig egy szocialistának el kell utasítani …

  A jobboldaliak éppen ellenkezőleg: a magyar a zseni, a kiválasztott nép, mai nap már a világot uralná, ha nem nyomta volna el a labanc, német, török, tatár, komcsi stb. Hozzájön még ehhez, hogy tulajdonképpen rokontalanok vagyunk a térségben, és a nyelvünket se érti senki. A külvilág annyit tud rólunk, a motivációnkról, amit mi magunk kommunikálunk.
  Nézd meg, a mai svédeket, dánokat azonosítja valaki a barbár viking hordákkal? Csak nekünk magyaroknak kell állandóan hallgatnunk a dumát a félázsiai hordáról …

 • Orsós Elemér

  Bendeguz79
  2020 május 18
  2:48 du.

  “HUNCANADA:
  Az u.n. “szekely” az csupan az Erdelyben elo Sekler-ekre ertve.
  De ok sem magyarok, csupan a Hun-ok leszarmazottainak tartjak magukat.
  A harom Urali torszek utodainak.
  A Romanok azok romanok.

  A kozolt cimer, az a Hunyadi-csaladi cimer.”

  Nagy röstelkedve és sűrű bocsánat kérések közepette sajnos vissza kell kanyarodnom a fenti “tudományos” baromsághoz melynek csak a papírral is megcáfolható úgynevezett románokra reflektálnék, mivel a magyar nyelvűek eredetéről kézzel fogható iratok eltüntetődtek vagy titkos trezorokban lapulnak, ezért az összes magyar nyelvű népcsoport származása csak kétes igazságú és valódiságú mondák, szájhagyományok utján maradt fenn számukra! Namármost olyan hogy, “román” valójában utólag gyártott átkeresztelése az Albánia területéről észak felé mezei nyúl -vagy koronavírus- módjára terjedő vlahoknak, akik a XIX. században már annyian voltak hogy, valami kecseszagú albán hegyipásztortól előkelőbb származást kellett nekik igazolni az osztrákok nekünk gyártott finn-ugor elméletéhez hasonlatosan, csak a milyenktől eltérően nem halszagút, hanem parfümözött római arisztikusat! 😀 Így lettek hipp-hopp a vlahokból jobbancsengő románok! 😀

 • Orsós Elemér
  2020 május 19
  11:27 de.

  Nagy lélegzetűre sikeredett ez a leírás

 • Bendegúz miért mondja azt, hogy ez:

  shorturl.at/kDF28

  Hunyadi címer? Amikor ez Transylvania, azaz Erdély címere?

  A Hunyadiak címerét itt látja:

  https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Hunyadi_c%C3%ADmer

  Feladat: Keresd a különbséget. (bazi könnyű feladat)

  Ne csinálja hogy Boda szintre megy le, annál azért kicsit többet gondolok Magáról. Ez bók!

 • Itt van linkelhető formában is az első URL:

  https://shorturl.at/kDF28

 • Kedves Lámpa!

  Azt gondolom, hogy az európai kontinens a “nemzetek” kialakulása előtt sokkal egységesebb volt vallásban és kultúrában, mint később, amikor a németek, és a franciák létrehozták a maguk nagy nemzeti államát. És azt is gondolom, hogy a régi állapot sokkal jobb volt Európának. Ezért nagyon drukkolok, hogy a franciák és a németek szövetsége megmaradjon, sőt valamiféleképp “elaprózódjon”. És titokban azt is remélem, hogy az EU végső állapotában nem két vagy három nagy “nemzet” (basszuskulcs, még midig!), meg a csatlósok, hanem sok-sok, egyformán kisméretű földrajzi területek egyenrangú szövetsége lenne. De ha lesz is, nem most lesz.

  A Kárpátmedence más káposzta (ahogyan Anglia is). A Kárpátmedence olyan földrajzi egység, amely voltaképpen gazdasági értelemben teljes. Van három kapuja (a Duna be és kifolyása mentén, valamint a Vereckei szoros). Ha lezárod a határokat, se import, se export, akkor is életképes. Ezt a Hungáriát gyakorlatilag a török időkben már elvesztettük, és jelentős területeket már sohasem szereztünk vissza (Belgrád).

  Szóval ezen nem érdemes siránkozni, hanem sokkal inkább fontos lenne, hogy éppen az általad is emlegetett édesbús Ázsiai sztyeppéket végre elfeledjük, és egyértelműen csatlakozzunk az EU-hoz. A társadalmi evolució néhányszor felkínálta ezt a lehetőséget lengyel királyokkal, vagy éppen a Habsburgokkal. De mivel nekünk a földrajzi helyzetünk és múltunk még eddig mindig felkínálta a könnyű elszakadás lehetőségét(nem úgy, mint teszem azt Svájcnak), mindig volt olyan királyunk, főuraink, stb…, akik hasznot láttak az elszakadásból. Manapság éppen Orbán Viktor.

  Elég nagy baj ez nekünk.

 • Orsós Elemér

  Gabriel
  2020 május 19
  12:28 du.

  Te se haragudj! 😀 Én nem a vlahokra haragszom, hanem az őket megtévesztőkre és a területszerzésük eredet és történelem hamisítással való módszerére, ami helyességének alátámasztására ráadásul még a művelt és civilizált nyugattól immár 200 éve cinkos anyagi, eszmei és pénzügyi segítséget is kapnak! Legszebb az egészben hogy, ezt ők és számító támogatóik gerinctelenség helyett frenetikus diplomáciának merészelik nevezni! Egyébbként Bendeguznak “A Romanok azok romanok” -lehet hogy, rosszul dekódolt- mondatára kaptam fel a vizet, amelynek ugyan többféle körmondatos értelmezése lehet, de szerintem egyik sem igaz! 😀

 • Még Lámpának!
  Ha az EU megbukik, akkor Európa államai (“nemzeti”, vagy se) csak ide-oda rángatott kesztyűbábok lesznek egy USA-Kína-Közelkelet(Oroszország?) bábszínpadon.
  Nagyjából ez a meglátásom.

 • Orsós Elemér

  hazai lámpa
  2020 május 18
  7:00 de.

  “Többek között az utolsó Habsburg király, IV. Károly is próbálkozott az utolsó előtti pillanatban a nemzetiségek megnyerésével.”

  Kedves Hölgyem, teljesen igazad van, de abban az időben még talán csak a svájciak oldották meg ezt a problémát normálisan egész Európában, mivel olyan hogy, külön nemzetiségi kérdés sehol máshol nem volt szempont, viszont a jó svájciak meg a lányaikkal, asszonyaikkal bántak túl kesztyűs kézzel, mert ők -Európában legutolsóként- csak 1971-től kaptak választójogot.

 • Orsós Elemér
  2020 május 19
  11:27 de.

  Jönnek a székelyek gőzhajóval a Dunán.
  A kapitány lekiabál:
  -Józsibá’ ! Görbefát tegyen a tűzre !
  -Osztán mé’ fiam ?
  -Me’ kanyar gyün !

 • Alma:

  Látom megint bekerültél Hazzy szívének a csücskébe.

  Oh te szegény leány..

 • Kerdezhetnem a foszerkesztot, hogy mi okbol, vagy celbol, tilos Lenin es forradalami tevekenysegeoit emliteni????

  Hiszen nem csak alatalanos, de jelentos tanulmmanysorozat volt az egy-evszazadig.
  Most maga azt tiltja !?!

 • “viszont a jó svájciak meg a lányaikkal, asszonyaikkal bántak túl kesztyűs kézzel, mert ők -Európában legutolsóként- csak 1971-től kaptak választójogot.”

  Elemérkém, mai politikai tapasztalatból végre megérthetnéd ennek az okát. Hogy anno a svájci pártok népszerűsége nem táncolt borotvaélen…

 • Orsós Elemér

  Besancon
  2020 május 20
  7:51 de.

  Kedves Alma, én meg inkább úgy vélem hogy, a svájci nők vagy letojták a politikát és megelégedtek a fakanállal vagy még a közelébe sem engedték Őket, mert 1971 óta most már annyira aktivizálódtak hogy, az európai parlamentek közül náluk van a legtöbb nő képviselő.

 • gyuri10
  2020 május 16
  10:02 de.

  Mármost megint forog a “széltyúk”…/Kifejezés Dr.Torgyántől! :

  ********************************

  gyuri10 2019. július 28. vasárnap – 00:15 #

  רחל,
  én továbbra is látogatom a KMH undorító oldalait is.Azzal a jelszóval,hogy nem mondok le az ellenség ismeretéről sem.Azt hiszem jó az andungom,mert így legalább megtudtam, hogy amióta a geyza nicknevű akárkit kipasszíroztad,az összes vele egy húron pendülők a Lehár blogra bejutáson ügyeskednek

  *****************************

  Szóval Gyurka. Hogy is van ez ?

 • hazai lámpa
  2020 május 19
  2:38 de.

  Geyza
  2020 május 17
  5:42 du.

  Ez azért van, mert nekik van agyuk meg a balosoknak is. Ami a liberálisokról nem mondható el. Ezért nincs véleményed semmiről sem! Az nem vélemény, hogy “mindenki hüje, csak én vagyok a helikopter”! Szép pár vagytok Drizari kollégával …

  Az SZDSZ dettó, soha semmiről nem volt véleményük, egy lelketlen, pragmatikus társaság voltak. De még abban is megbuktak, mert teljesen hibás közgazdasági elveket követtek, amik azóta Nyugaton is megbuktak. Na pá!

  *********************************

  Na nézzenek mán oda.
  Az istenverte Horthista némber hirtelen átment baloldaliba 😀

  De annyi esze azért nincs neki hogy pár év alakk ki tudta volna olvasni az írásaimból a politikai irányultságomat.

  Ráadásul lemarcsásosdott hehehe
  Már csak az hiányzott hörgése végén hogy közölje:
  nem ér már rá mert kakilnia kő, utána meg jó reklámok jönnek.

 • OK ELEMER:

  Letezett valaha is Szekely nyelv ????

  Vagy a Hunok nyelve is nem a Magyar volt ???

  S a Magyar torzs, csupan a het torzsek eggyikke volt???

  Barmit is allaitananak nemi “tudosok” a valosag csupan amit a tenyek bizonyithatnak.

  Pl. a “Csangok”, habar elkulonylt kis-csoprt is, de letezett valaha is Csango-nyelv”???

  Mert minden emberi csoport, barkik is lennek, kisebb csoportok szaporodasai alatal novekszenek es terjednek.

  Mennyi meg a vilag masik oldalara is !
  Sot azok lettek a sikeresek. A sjat tarsdalmaikat alapithattak. Lehetoseguk lett a multukat hatra-hagyni.

  Masik;
  Olbastal Fernec-Ferdinand irasait ?
  Meglatasa es tervei igen meglepoen elorehaldott, liberaalis elevek alpajan remenykedett letrehozni egy Autonom nemzeti szovetseget a regi Habsburg birodalom atalakitasara.

 • Rodeo11
  2020 május 18
  6:09 du.

  Te kis aljas (rohadt-büdös) putyinista hazaáruló!
  öregszel piszkosul, így (ennyire óvatlanul) sikerült kibeszélni magad véletlen?!
  Hol maradt a Cavintonod?

  zargatnád kifelé te is az USA-t Európából, mert az az akadálya, hogy Putyin megszállja teljes egészében európát
  Arab tavasz meg egyéb entyem-pentyem, ugye?

  Még-csak azt nem tudom, hogy ki fizet – direktbe a KGB-s csecsen-legényektől kapod a zsozsót, vagy az Orbán-öcsin keresztül tejelnek
  Esetleg a nagy szövetséges KÍNÁBÓL DIREKT

  Nincs hogy miért szóba álljak többet veled – pedig már jó idővel ezelőtt is világosabb volt számomra a napnál.
  Nem véletlen, hogy BECSMÉRELED ÉS GYŰLÖLETRE USZÍTASZ A ZSIDÓ ÁLLAM ELLEN!

  USA ellen tüzelsz, Iránt védelmezd, meg a Muszlim-Testvériség mozgalmat!
  Beépített ügynök vagy, egy egyszerű – aljas szarjankó
  Az árulókat régen meghallgatták, utána kitépték a nyelvét és karóba húzták …

 • Orsós Elemér
  Isten-bizony nem haragszom, csak megjegyeztem

  Én semmilyen szinten nem tudom elítélni a vlacho-kat, ugyanazokért az okokért, mint a magyarokat. (mellesleg amúgy történelmet kutatgatók egyöntetű állásfoglalása szerint ők is kelta pásztornépekként eredeztethetőek – sok más európai néphez hasonlóan)
  Olvasd végig az ideírók többségét, ugyanolyan megvezetettek a politikusaik által – JOBBRÓL-BALRÓL – mint azok a szerencsétlen vlach parasztok, vagy birkapásztorok.

  Ezek is itt istenítik a saját politikusaikat – na persze valami magasabb eszmék mentén – egyik fajtájuk az antiszemita Marx higanygőzös látomásait isteníti, a másik felük valami sziriuszról ideszállt turulmadarakat repítget.
  na erre varrjál gombot
  tedd hozzá, hogy nem csak magam családfáját eredeztethetem az elcsatolt területekről, hanem még szegény néhai apósom is Mikes Kelemen városának szülötte volt.

 • Almási Alma
  2020 május 19
  3:47 du.

  Alma egyetértünk, hogy a régi Európában valóban sok értéket hoztak létre, amit a közös kultúra és vallás tett lehetővé. De azért nem volt teljesen egységes, pl. protestánsok.

  A Kárpát-medence földrajzi egységét nem úgy értettem, hogy képesek lennénk az önellátásra! Hanem úgy, hogy nem érdemes minden kis országnak külön vízügyi meg mindenféle más politikát külön-külön csinálni, pláne nem egymás ellenében!

  Az édes-bús turáni sztyeppéket nyilván nem kell idehozni, és a magyar Alföldbe beleszuszakolni mindent, ami vélhetően ázsiai. Viszont a nyugat-európai népek sokáig vallották, hogy az ázsiai (lovas) népek barbárok, és csak pusztítani tudnak. Valóban ezt a vonalat akarod követni?

 • Orsós Elemér
  2020 május 19
  5:03 du.

  Bocs, de nekem az szúrt szemet, ahol írtad, hogy “az antantnak kellett volna megcsinálnia”.

  Inkább hagynia kellett volna, hogy spontán megoldódjon a helyzet, de ne egyik vagy másik fél kárára! Ezért írtam, hogy voltak helyi törekvések is. Ezek közül az antant pont az emigráns nemzetiségi politikusok ötletét karolta fel, és informálisan támogatta.
  Tudjuk, hogy a lakosság körében nem voltak pogromok vagy más efféle csetepaték a különböző nemzetiségek között. Együtt tudtak élni normálisan, főleg ha a politikusok nem fújták föl mesterségesen a problémákat.

  A mai határon túli magyarok helyzete egyébként paradox. Ők mindig is nemzetiségek között éltek, és ezzel sokáig nem volt bajuk. Amióta a kisantant országaiban élnek, ők sokkal nagyobb elnyomást szenvedtek el az államalkotók részéről. De azt nem várhatják el, hogy minden kis magyar falut, ami mondjunk a román tengerben él, magunkhoz csatoljunk vagy legalábbis ezen siránkozzunk, hogy miért vesztettük el? Demagóg politikusok persze sokszor visszaélnek ezzel az érzéssel, és nemcsak az egyik oldalon!

 • Bendegúz79

  Ön feltalálja a spanyolviaszkot, amikor megállapítja, hogy
  “az EU nem politikai érdekből létezik, hanem gazdasági érdekek bonyolult mintázatú szövete.” Ez bizony abszolút így van, mert a történelem is azt bizonyítja, hogy a politika minden rendszerben* a gazdaság meghosszabbított karja…

  Vagyis a politika . n e m . valami elvont, önmagáért való filozófia, eszme, hit, vagy reveláció demonstratív kisugárzása. DE annál inkább “hétköznapi földhöz ragadt”, nagyon is prózai érdek(ek) kőkemény képviselete, avagy szolgálata.

  .

  * A tört. fejlődés folytán létrejött társadalmi formák [termelési módok] közül kivételt képez az ősközösség, bár annak néhány-ezer éve alatt az abban megnyilvánuló osztály differenciálódás, tehát az “anyagi tehetség” személyenkénti változása elég hamar létrehozta a politizálás (önérdek érvényesítés), a ravaszkodás szükségletét, vagyis a politika történelmi intézményét, szép modorosan szólva a “művészetét”.

 • Almási Alma
  2020 május 19
  3:47 du.

  Abban egyetértek, hogy az EU-nak, akármilyen kapitalista kényszerszövetség is, de sajnos egyelőre nincs alternatívája.

  A nemzet-kérdéshez. Arra nem válaszoltál, hogy a nemzet kialakulásának kezdetben nagyon pozitív hozadéka volt, ugyanis mindenki a nemzet tagjának érezhette magát. De utána adódott a kérdés, hogy ki a nemzet tagja? A másvallású és másnyelvű is? A franciának azért nem volt ezzel gondja, mert ott szinte mindenki francia volt és katolikus (a Napkirály és utódai politikája következtében). Na persze, ma már ott is nagyon más a helyzet.

  A gond azzal van, hogy ahol több nemzetiség él egy országban, ott egyszerűen félnek bevezetni a parlamenti demokráciát! Ugyanis a nemzetiségek akkor saját pártot alapítanának, és aszerint szavaznának. Tisza István ezért hátráltatta az általános választójog bevezetését, vagyis hogy megadják a nemzetiségeknek (és a parasztoknak!) a szavazójogot! Mert akkor a nem magyarok rögtön megszavazták volna maguknak az autonómiát, a parasztok meg a földosztást. (Persze, ez a később megvalósult eseményekhez képest nem lett volna olyan rossz!)

 • SchumackerLady

  Hazai Lámpa!

  Ha már kifejtetted a románok meg a szerbek “ideológiáját”, miközben a horvátokat csak úgy megemlítetted, már megtehetted volna, ha nem másról de legalább az usztasa nácimozgalomról is szólsz egy pár keresetlent…

  Ugyanis, sajnálkozni azon népeken, akik végülis együtt, a saját közös(!) erejükből képesek voltak kiverni hazájukból a gigászi náci fenevadat, majdnem fölösleges, de legalábbis történelmietlen, demagóg szemléletre vall. Kijelentem, hogy Jugoszlávia az Európai Unió [sőt Németo.] ellenében – a két dudás egy csárdában elv alapján – kellett elbuknia sok-tízezrek halála árán…

  Éljen a béke! Sch

 • Parács Pipi!7:15

  Válasz:

  – Az Osztrák-Magyar(!) Monarchiának és a Szerb Királyságnak az ellentéte azért jöhetett kapóra a háborúban érdekelteknek, mert Szerbia legalább olyan régi állam volt, mint pl. a Magyar Királyság. Így szerb nacionalisták legalább olyan alapon formálhattak jogot a Balkánon egy évezrede formált hazájukra, mint mi a miénkre. Pl. Rigómező a legősibb szerb föld…

  – Téved az, aki azt gondolja, hogy a (tőkés területszerző) háborúk oka a résztvevők nemzeti mibenlétében, szeretetében vagy utálatában keresendő. Te is tévedsz.
  Már az I.VH. előestéjén Európa egy színültig feltöltött puskaporos hordón ült. A “puskapor” ez esetben az a felhalmozott katonai anyagkészlet és fegyver-arzenál volt, amelyet a hirtelen korszerűsödött ipar, ill. hadipar évek alatt produkált. S, hogy ki ki mellé állt, az csakis attól függött, hogy éppen ki, vagy kire lőttek először… Történetesen Franciaország és Anglia a megtámadott Szerbia pártjára, míg pl. Németország a K.u.K. oldalára.

  – Ugyanakkor álnaiv, inkább ravasz mániád – a szerecsenmosdatás – azért nem állja meg helyét, mert az ezt a helyzetet fel nem ismerő(!) gyilkos indulatú, buta tömeg dalolva mindkét oldalon dalolva ment a frontokra azzal, hogy a hazáját védi, holott a felhalmozott készleteknek teremtett újabb és újabb “felhasználási”, valamint ezek pótlására mégújabb lehetőséget.
  Ferenc József személyes magyar szárnysegéde – egy flottaparncsnok, tengernagy – is biztosan közrejátszott ama “Nagyháború” kirobbantásában, hogy F.J. kellően “mindent meggondolhasson és megfontolhasson”…

  – A kiegyezés egyben egy társadalmi forradalom volt a maga nemében mert rengeteg előnyt, engedményt adott meg a 48-as követelések közül. Ráadásul Mo. megkapta éppen a külügyi és a hadügyi tárcát is, amely a párizsi békecsinálók szemében nem tartozott a jópontok közé. Nem utasítottuk el, sőt évtizedekig gyakoroltuk e jogainkat… Egyszóval nem volt abban semmi kényszer, csak rengeteg legyártott hadianyag és boldog “megálj kutyaszerbiázás”, de az aztán bőven…

  A katonák ártatlanságát meg felejtsd el. A “szükséges”rossz. Ők a hatalom élő lelkiismeretlensége, vagy ha úgy tetszik, hát mesterséges haragja, amely a politika számára kiagyalja konfliktusok fizikai megjelenését, a casus bellit. Ők a szükséges rossz. Ha nincs baj, majd ők csinálnak a Haza nevében, ámen…

  Tod’mit? Parács,hogy mindent megérts, Olvasd el Jaroslav Hasek Svejk-jét, abból, ha tényleg akarsz, még többet tudhatsz meg…

  .

  Na! Ahogy a főszereplő is tolókocsijában üvöltve jól megmondta: “ÉLJEN A HÁBORÚ” 😀

 • Orsós Elemér
  2020 május 20
  3:48 du.

  Besancon
  2020 május 20
  7:51 de.

  Kedves Alma, én meg inkább úgy vélem hogy, a svájci nők vagy letojták a politikát és megelégedtek a fakanállal vagy még a közelébe sem engedték Őket, mert 1971 óta most már annyira aktivizálódtak hogy, az európai parlamentek közül náluk van a legtöbb nő képviselő.

  ——————————
  Kedves Orsós E.!

  Engem szólítasz meg, de másnak válaszolsz, ám még a hivatkozási dátum sem jött össze!

  Ha másolod a hivatkozást, célszerű megnézni, hogy nem maradt e benne az előző, mert most is ez történt – A disznószerelés c. cikk alatt 7:51-kor írtál Besanconnak, majd jött Alma, de az előző hivatkozástól “nem tudtál szabadulni” -:))))

 • geyzen-guc,
  Ennél jobbat rólam már nem is találhattál.te vagy az a bizonyos vak tyúk!Lévén,hogy nagyon sok az ide petyegtető ellenségünk, mint például te is.Köszönöm,hogy ezzel a beírásommal emlékeztetsz fokozottabb odafigyelésre.A te kipaszarintásod még sokkal egyszerűbben ment,mint egy előző ide-oda settenkedő nyuszikává vált eleftheriáé.Ő is váltogatta a logoit,mint te.Sütni való tökfejből,motoros futárrá,később rohadt paradicsommá,majd legutóbb kets up elkerülendő,egy három ujjú nem komplett vigyorgó feles méretű ki tudja mivé változtál A nyuszika legalább egy érthető jelet tett magára. Bármennyire is undorító a sarló-kalapács.Valamikor csak félelmetes volt.
  Szóval…tyúkanyó kapirgáljál tovább.Ha nem hamisítasz vagy hazudozol mindenféle ökörséget,teljes mértékben azonosulok mindig az időrendileg aktuális beírásommal.Persze az is lehetséges,hogy évek folyamán változhat az ember véleménye.
  “csak a makacs szamár nem változtathat a nézetein”(Mose Dajan)

  gyuri10 2019. július 28. vasárnap – 00:15 #

  רחל,
  én továbbra is látogatom a KMH oldalait is.Azzal a jelszóval, hogy nem mondok le az ellenség ismeretéről sem.Azt hiszem jó az andungom,mert így legalább megtudtam, hogy amióta a geyza nicknevű akárkit kipasszíroztad,az összes vele egy húron pendülők a Lehár blogra bejutáson ügyeskednek.

  Nos…erőlködhetsz tovább.Csak óvatosan,mert itt már eddig is generáltál elég sok rossz levegőt.

 • Pa.PiPi

  Gondold meg, Svejk a derék katona – alapvetően notórius kis polgár – a maga megjátszott együgyűségével képes volt ellenállni a hazug K.u.K. fakabát-hazaszeretetnek, melynek jegyében magyarok, osztrákok, csehek dühödten gyepálták az olaszokat, szerbeket, franciákat, oroszokat – meg a többi, tulképp szintén ártatlan kis polgárt a világ végein.

  https://tresbohemes.com/2015/09/the-good-soldier-svejk/

  😀

 • SchumackerLady

  Orsóskám!

  Gondold, hogy azzal, hogy . v l a h o k n a k . nevezed a románokat megtévesztheted az olvasóidat hogy a családod eredti neve sem volt Orsós, hanem teszemazt Órah, Ornstein, avagy akár még Obermüller is lehetett ?

  Viszont ott volt pl. a mi nagy magyar Nobel-díjas kémikusunk, n.Oláh György (Georgev Andrew Olah), aki vsz. Románról magyarosíthatott az Oláhra mert az olyan magyaroschan hangzik. Márcsak azt nem értem, hogy akkor ő, ez a tényleg nagy ember, már mért nem választotta inkább a Vlahot új nevéül, amikor igazmagyarul tényleg az fejezné ki a vlah-igazságot… 🙁 ?

 • Geyza
  2020 május 20
  5:27 du.

  Sokféle véleményt olvastam már az SZDSZ-ről, de hogy nekik ne lett volna véleményük semmiről, ez új! Ám úgy kellett nekik, még a lelketlenségükben, sőt a pragmatizmusukban is megbuktak! -:))))
  Hát hiába, lámpa szeme /esze mindent lát, sőt! Mindent jobban lát!

 • gyuri10
  2020 május 21
  6:20 de.

  Te saját magadnak vagy az ellensége

  És véleményem szerint Izraelnek is.

  Ezzel az “árja-zsidók a valakik, a többiek csak mongolok” mentalitásoddal.
  (A baloldali gondolkodású zsidók sem emberek szerinted. Élükön Gen.Chaim Bar Lev.-vel, aki kihúzta Izraelt a slamasztikából a Sinai Fészigeten, Jom Kippurkor. De te erről mit sem tudsz.)

  És most olvasgassad magadat idióta 😀 😀 😀

  **************************************

  gyuri10 2019. augusztus 17. szombat – 00:04 #

  רחל,
  Ez az aljadék akit kirúgtál a Lehárblogból a KMH nevű szenny bloggon jelenteti meg a cikkeidet és az összes hozzászólásainkat.Valamikor azt olvastam Tőled,hogy megtiltottad a KMH-ban bármit is bevinni Tőlünk.Tekintettel arra,hogy ismered a szerzőiket és olvasótáborukat.Gondolom,hogy az oldal tulajdonosa,Christofer Adam úr,akinek Bat-Jamban élő nagybátyja is örülhetne,ha az ottavai katolikus hitközség pénztárosa kimoderálhatná a geyza nicknevű egyéneket és hírszerző társait.Jó lenne,ha megpróbálnál tenni valamit azért,hogy magunk között maradhassunk.A nagy dunamenti mongol hazzzafffyak,pedig maradjanak a KMH-n vagy a kárpátlavórban. Nélkülünk. אורי.

 • Gurlic:

  A fenntihez:
  Egyébként Lehárnak is hazudtál,
  mikor azt állítottad neki hogy ÉN MEGJELENTETEM
  az ő cikkeit itten.

  Kirakjam ide Lehár válaszát?
  Azt írta neked hogy megnézte és egy darab cikket sem látott itt magától.

  Vagyis végtelen Bodai ostobaságodban megpróbáltad őt “belógatni”

  Arra nem számítottál hogy idejön és megnézi.

  Csak a magadfajta megrögzött hazudozók képesek ekkora ostobaságra:
  Azt képzelitek mások mindent bevesznek, csak mert nektek minden kapitális hazugság ráfér az orcátokra.

  Elhiheted itt mások is tudják hogy állandóan hazudozol, csak épp udvariasak veled.

  Tudod ők “libsik”.
  Alap-mentalitásuk a tolerancia.
  Én meg egy rosszindulatú ember vagyok, az ilyenekkel mint te nem udvariaskodok.
  Botsedli 😀 😀 😀 Dejazzé nincs harag ?

 • kedves Cenz Ura, kösz, ez is valami… gyorsan ment!

 • Gabriel
  2020 május 20
  10:42 du.

  Ez a Rodeo,
  mint megállapítottam volt,
  egy kis Hitler-csíra. Mer mi másra
  gondolhatna az ember, mikor foggal-körömmel
  védelmezi azt a mocskos Lukasenkát, akiről kitudódott
  hogy a hivatali szobájában az íróasztala mögötti polcon
  ott éktelenkedik Hitler “Mein Kampf” című náci “örökzöldje”?

  És még ez a belarusz-minidiktátor meri leugatni az oroszokat,
  amiért tekintettel a vírus-járványra, elnapolták a Gyözelemnapi dísszemlét.

 • Besancon
  2020 május 21
  9:30 de.

  “A vak, akinek lámpása van”
  Csak épp nem rejtői kiadásban,
  hanem a Horthy-féle bepállott ösmagyarok bugyrából.

  Hazzaí egyébként gyakorlatilag folyamatosan hazudik,
  csak sokkal ravaszabbul mint mások.
  Nehéz rajta kapni sajnos.

  Boda is folyamatosan hazudik, de ő ostoba.
  Hazzay nálánál sokkal ravaszabb troll.

  Elárassza az oldalt tényeknek tűnő ferdítésekkel
  vagy nettó hazugságokkal és ember legyen a talpán
  aki időt energiát nem kímélve utánanéz mindennek amit ide hányik.

  Az utóbbi időben több dologról is kiderült hogy orbitális hazugsága neki.

  Vagyis a szavai hiteltelenné váltak.
  Legegyszerűbb mindet úgy kezelni hogy hamis.

  Ha valami mégis igaz a mondanivalójából,
  akkor ne nekünk kelljen már ezt bebizonyítani.

  Magyarázkodjon ő,
  max elnézést kérünk mert
  nem hittünk neki abban a dologban

  Dehát végülis..ő akarta így…

 • Gabriel
  2020 május 20
  10:42 du.

  nem értem! és ez jobb is így, csodálom, hogy megjelent, de e’vvan!

 • Orsós Elemér

  Bendeguz79
  2020 május 20
  5:48 du.

  Ilyen provokativ kérdésekre nem vagyok hajlandó válaszolni!

 • Orsós Elemér

  hazai lámpa
  2020 május 21
  4:26 de.

  Igazad van!

 • Orsós Elemér

  KORDON BLUED
  2020 május 21
  6:10 de.

  Kebelemre ölellek, mert nekem is biblián Svejk! 😀

 • Orsós Elemér

  Besancon
  2020 május 21
  6:18 de.

  Elnézést kérek,de remélem legalább ezért nem haragudtál meg rám! 😀

 • Orsós Elemér

  SchumackerLady
  2020 május 21
  7:41 de.

  Szent Violinkulcs, ma egész nap szabatkozom: a vlah engem sem zavar, csak az ahogyan román azaz római eredetű lett belőle! 😀

 • Orsós Elemér

  SchumackerLady
  2020 május 21
  7:41 de.

  Kedves Ladym, diszkréten kikotyogom Neked hogy, a valódi nevem a régi fegyver, kasza, és szeg készítők idegen változata, viszont anyai nagyapámé meg egy zsidóknál németből magyarra fordított uralkodói titulus elnevezése, de valódi vlahok, morvák és horvátok, sőt még horvátok utálta rácok is előfordultak a családomban, viszont azt vedd tudomásul hogy, én ősmagyar vagyok! 😀

 • Ot nap es tobb mint szaz hozzaszollasok utan senki nem velte, hogy az u.n. Petit-Trianon nevu Parizs-melletti epuletben mind a nemzetkozi hatalmalk altal elismert proklamacio lenyegeben Magyar-orszagot, ugy mint mind a szomszedos nepeket szabad es fuggetlen nemzetkent nyertetek el a lehetosegeiteket.

  Sajnos, hogy allamhatalmatok meg-nem valasztott vezetoi 20 ev utan,ismet, nagyon hamar elszurta a lehetosget.

  A nyugat-europai nemzetek a II.V.H. utan lehetosegeik megnyilt, a keletieke meg csak 45 evvel kesobb.

  Az szegyenletes ma, hogy kepetelenek vagytok az otrol a hatra vergodni.
  Az allando civakodasaitok semmire nem vezet.

  Kozben az ido nem var senkire.

  Tehat minden lehetosegeitek elillanhat.
  De a vilag halad es nem var senkire.
  S akkor kiket atkoztok majd vetkeitekert ????????

 • B79,
  Kanadában és Amerikában is vannak elemi iskolák.Keress magadnak egy olyant,ahol a magyar nyelvet is tanítják.Ha nem találsz,kérd meg a csalán növesztők szabad szakszervezetét,hogy verjék veled a csalánt.Apropó,neked mi közöd van Trianonhoz?Azon kívül,hogy valahol kigugliztad,hogy a Francban van.

 • Rodeo11
  2020 május 21
  10:28 de.

  Nagyvonalúságról tettél bizonyságot.
  Én megértettem. Evvel van egy tartozásom feléd – amit majd behajthatsz.
  De azért nem kell, hogy megköszönjem, ugye?

 • SchumackerLady
  2020 május 21
  4:55 de.

  Úgy látom, itt egyesek afelé visznek el minden vitát, hogy volt egy megoldás a kor problémáira: a kommunizmus. Bezzeg a marxizmus alapján állva minden konfliktust meg lehetett volna oldani, és el lehetett volna kerülni az 1. vháborút.

  Csak hát azt senki nem tudja megmondani, hogy békés eszközökkel hogy vette volna rá pl. a nagytőkéseket, hogy önként adják át a vagyonukat?

 • Geyza

  Nem érted …
  Ez a HL vitézesítette a nevét, így lett a HAZÁRD-ból HAZAY.

  A lámpása meg csak kormoz, mint már rég is írtam

  Így volt eredetileg:

  HAZÁRD LÁMPA

 • hazai lámpa
  2020 május 22
  6:07 de.

  hahaha

  végülis az lett, hogy a sok hülye öngyilkos katona idegen érdekekért az egyik tőkés vagyonát átharcolta a másik tőkésnek és jól kicseszett saját magával (mármint a katona akiből nagyon “szép” hősi halott lett…)

  forradalomra van szükség és az összes szarházitól el kell venni ami nem az övé amit lopott és elsinkófált hülye rablómesével amit a tudatlannak nevelt rabszolgák bezabáltak teljesen hit alapon mai napig hiszik hahaha