Egy pocsék színház az egész

2020 július 6 11:52 de.82 hozzászólás

Mostanában azon megy az össznépi, most éppen a kultúrát félteni hivatott, nyüszögés, hogy mi történik a színészeti, és mozgóképipari segédmunkásképzés környékén. Félre értés ne legyen! Tőlem nyugodtan tekintheti bárki alanyi jogon tehetségesnek, vagy akár zseninek, a végzetteket. A jegypénztárnál még sosem kérdeztem meg, hogy milyen papírjai vannak a szereplőknek. Akár látszó, akár technikai szereplő az illető. S gyanítom, maradok az a bináris kultúrproli, aki voltam.

Számomra két típusú film, illetve színészet, színház létezik. Olyan, ami tetszik. Illetve olyan ami nem tetszik. De igaz ez a zenére, a festészetre, irodalomra, de minden másra is, ami alapvetően egy szubjektív értékítélet mentén jelent értéket, vagy silányságot. Ugyanakkor van egy olyan absztrakt érték, aminek a társadalmi megítélése, elfogadása, valamint az ebből fakadó támogatási, szolidaritási hajlam nem kevésbé egy szubjektív megítélés kérdése. Ez nem más, mint a „tudás”, mint olyan. Így az, ami most látszik, az alapvetően nem más, mint „csak” egy tünet. Az egész oktatáspolitikát, nem, az egész társadalmat átszövő, évtizedek óta tartó pusztítás aktuálisan utolsó tünetei. Olyan ez, mint amikor hegyek tűnnek el. Vagy, talán inkább, mint az elhíresült drezdai pap-vélemény. Vagy a kettő együtt.

Az első elhordott földdért, majd ez első háznyi kőért nem szólt senki, mert talán fel sem tűnik. Vagy olyan szép, esetleg olyan globális bűnbakot, felmentést kínál a magyarázat. A sivatagra meg már mindenki legyint. A közben kialakult földcsuszamlásokért, homokviharokért pedig annak fáj a feje, akit éppen ott, és akkor eltemet. Mert a közben felépült ronda házak, értelmetlen ültetvények már rég elvették mindenki kedvét. A magyarázatok, illetve a magyarázatokat pótló cselekvések zajai már rég betömték a füleket. Miközben ezer más problémával kell, nem egyszer a korábbi kis csuszamlások hatásaiként is, naponta megküzdeniük az embereknek.

Lefordítom. A tudás társadalmi presztízsét gondos megfeszített munkával verték szét. Nem is elsősorban Orbánék. Mert már ez a politikai haszonleső-klub is ennek a „terméke”, haszonélvezője. Generációk nőttek úgy fel, hogy a tudás társadalmilag nem érték. A pozíciót a lokál-isten osztja, bunkónak lenni trendi, és hülyének lenni érdem. Ergo: a tudást közvetítő ember csak társadalmi nyűg, a tudást közvetítő intézet felesleges cafrang, a gyerek meg majd csak eltölti benne az idejét valahogy. Aztán a semmire kapott, semmit nem igazoló, semmit nem érő papírral majd csak megtámogatják. A rokonok, ismerősök, szomszédok, szeretők, vagy az, aki éppen gondolja. Pénzzel kapcsolatokkal, a karriert biztosító fenekek felismerésének képességével, netán a megmutatásukra utaló magatartással, a nagy társadalmi felszopás ágyaival, stb.

Ha pedig egy-egy tanár, netán intézmény ennek keresztbe fekszik, majd megverjük, ellehetetlenítjük, kicsináljuk. Szó szerint, vagy átvitt értelemben. Mikor, hogy. Jól látszik ez a különböző helyeken. Szó szerint vagy átvitt értelemben. Anno a tanártüntiknél is pont az volt a bajom, hogy szó nem esett arról, hogy milyen értéket lennének képesek, akarnának közvetíteni. Nem maguknak, hanem társadalmilag. A vágyak kimerültek a ketrecbe kapott párnák számának bővítésében, a „mi vagyunk az alanyi zsenik” ismételgetésében, és a tettek az ökölrázásban.

Ezzel a társadalomnak még az a része sem vállalt számos mértékben szolidaritást, amelynek tagja a gyermeküknek nem a szellemi szolgaságot szánná, hanem azt a valós értelmiségi létet, ami már jó ideje megvetés tárgya hazánkban. Amely értelmiségi lét már akkor is alárendelt szereppel bírt a pártkapcsolatokkal szemben, amikor a jelen kormánytagok szocializálódtak. De meg is látszik.

82 hozzászólás

  • Keserű írás, de talán van még megoldás. Ezen kellene gondolkodni és munkálkodni. Én már sokat nem tehetek, mert öreg vagyok, és rozzant. De amíg képes vagyok rá, írom a mondanivalómat.

  • Abban igazat adok a Szerzőnek, hogy a tudás és a kultúra értékének társadalmi rombolása (vagy inkább csak lejáratása) már több évtizeddel a rendszerváltás előtt megkezdődött – nálunk is. Talán szovjet minta alapján.
    A rendszerváltást követő első kormánynak, ti. az Antall József vezette kormánynak már csak azért is tisztában kellett voloa lennie a szovjet megszállásunk alatti kultúra és nemzeti morális rombolással, mert Antall József tanárember volt, és biztosan átlátta ezt. Tiszteltem érte. A kormányának azonnal neki kellett volna látnia az egész oktatás és nevelési rendszerünk visszaterelésének a társadalmunkat építő (jobb szó híján) morál irányába.Nem is kezdett hozzá.. Talán a politikai környezete és az előző rendszerek ittmaradt utódai miatt nem is volt módja rá. Meg az új és önző szerencse lovagok miatt, mint pl. Torgyán volt.Utalt is a helyzetére a „Tetszettek volna forradalmat csinálni” elhíresült kijelentésével. Kérdem: Kiknek is kellett volna forradalat csinálni akkor? Szerintem az akkori tanácsadóit sem úgy választotta meg, hogy azok komolyan segíteni tudták, vagy akarták volna. Hadd ne mondjak neveket. Ma is itt vannak a közéletünkben.
    Hic Rhodos, hic salta.
    Az egyetemeink „átszervezése” a kormány kancellárjainak és az egészségügybe, hovatovább az iskoláinkba is beépített katonai vezetők ma egy militáns diktatúra bevezetésének egyértelmű jelei.
    Ennek az útnak több mérföldköve volt. Kiemelkedően jelentős közülük a Magyar Tudományos Akadémia szétverése, amely miatt a reformkor magyarjainak egyértelműen fel kellett volna hördülniük de ma szinte semmilyen jelentős társadalmi reakciót nem váltott ki.
    Itt tartunk ma. Minden tisztelet Antall József emlékének, de nem lehet a mai hibák forrását az ő nyakába varrni.
    Endrei István sem teszi, de világosabban ki kellene mondania, hogy miről is beszél.

  • PRESBITER sorai igen erdekes meglatast nyujt az akkori ,mindhatnank ‘atalakulas evein’.

    Persze mind az a tavolban elok-altal a vilig ismert adatai alpjan.

    De vajon mit velne ma, hogy mi lehetett volna az akkori megoldas ????

    Hiszen a kerdesben akkor tisztan nyujtotta, hogy a szukseges valtozas bizonyara „forrdalmat” okozott volna.
    Hiszen mind az eleozo evtizedek uralkodoi a korlatlan hatalon voltak.
    Minden a kezukben volt.

    Mit kovettek el a hatalmaik megszerzeseert, s miket lettek volna hajlanadok elkovetni mind a szukseges allamrendszer valtoztatasanak megalapitasa ellen?

    Hiszen mind azt ma sem hajlandok elismerni.

    Valojaban a FORRADALKOM fordulatot jelent.
    Revolution, mint a motor fordulatat is.

    De egesz kelet-europa-szerte csupan a szobeli ,ill. nevbeli valtozas tortent.

    Olvasta mar valaha is hogyan takarta a nyugat nemet kormany hatosagai es vezetoi a Berlini-fal lebontasa utan mind „VOPO” gyilkossagait es minden kegyetlensegeit.

    Fogadok, hogy a 60 kinzokamarainak hoherjai sem voltak soha felelosegre vonva.

    45 evig az orszagot raboltak, mindenkit tonkre etettek. Meg „talalom” apjanak a kocsmajat is elrabioltak.
    Foganbi merek hogy egy arva vasat sem fizettek erte.
    S aztan egy havi 900 Forintos „segedminklassa” kenyszerult lenni.
    De leanya kenmytelen lett a rendszer tamogatojanak es magasztalojanak lenni.

    Az volt a rendszer, mindenki csak a kegyetlensegeket remelte meguszni amint tudta.

    Egy embetoltot vett az igenybe, egy masik emberoltot fog annak megszuntetese is mindent a npormalis vonalba tenni.

    Ha europa egy masik emberoltot bekeben lenne kepes elni, a remenye a jovo-generacio eselye.
    Remelve !
    De az is nehez lessz am a gazdasagi kotulmenyeiket veve.

  • Presbiter
    2020 július 6
    5:27 du.

    a legújabb múlt a mai mellébeszélés indoklására

    a jelen meg nem érdekel

  • Almási Alma
    2020 július 6
    2:01 du.

    Álmaink Almája, mivel a dodonaimat kimoderálta, megjegyzem: nincs megoldás!

    emberek képtelenek felismerni valós érdekeiket és azt még kevésbé, hogy mit is kellene tenniük

    innen dodonából a trópusi kanadából, üdv

  • Nagyon jó írás Endre!
    Bárcsak többen éreznék ezt a tehetetlen dühöt, amit ez a leépülés okoz, piciny hazánkban. De hát az exisztenciális üléspont határozza meg az álláspontot 🙁

  • Ez a cikk most olyan összeszedett, jól szerkesztett lett, hogy a tanártüntetésig azt hittem Margitka írta. Szerintem a tanártüntetéseken sokszor elmondták, hogy önállóságot szeretnének, mert az elengedhetetlen a gyerekneveléshez.

    A jelent nagyon jól leírja a cikk, vagyis a tudás nem érték. Ennek sajnos a gyökerei a szocialista időszak oktatási rendszerébe nyúlnak vissza. A tudás akkoriban még érték volt, de nagyon sajátos volt a közvetítés módja. A szocialista iskolában a tanár volt a tudás forrása. A tanár kiállt a katedrára, és a gyerekeknek leadta, elmondta a tananyagot. Ugye, sok változat nem volt, mert a humán tárgyakat majdnem úgy oktatták, mint a természettudományos tárgyakat. A tanárok csak nagyon ritkán térhettek el a központi tantervtől.
    A gyerekek szinte csak befogadók voltak. Nagyon kevés volt az önálló munka, a csoportmunka, de ha volt is, ugye azt a tanárnak kellett ellenőrizni. És nem lehetett eltérni az előírt tananyagtól. A kreatív tárgyak tanítását jól bemutatja a Mindenki c. Oscar-díjas kisfilm. A tanárnak eredményt kellett felmutatni, pl. szép rajzokat, énekkari szintű éneklést stb.

    Ennek sok a hasonlósága a poroszos oktatási rendszerrel, ami inkább tananyag központú, és nem gyerekközpontú. A szocialista oktatásban ráadásul a szocialista emberképet kellett mintának venni, vagyis ahogy a párt elképzelte a szocialista embert. Mivel ezt nem mindenki gondolta így, ezért inkább a legfontosabb az volt, hogy ne legyenek balhék, ne legyen önállóskodás, vagyis jól kezelhetők legyenek az emberek. Ha a társadalomban voltak is feszültségek, azok lefojtódva maradtak, tehát viszonylagos nyugalom volt.
    Az emberek elviselték a rendszert, de ezzel együtt járt, hogy az állam fennhatósága alatt voltak a társadalmi szervezetek. Ez annyiban hasznos volt, hogy a művelődés kereteit kiterjesztette az állam, tehát az mindenkihez eljutott. Ha ez nem járt volna azzal, hogy mindenre rátelepszik, akkor kialakult volna az emberekben a tudás megbecsülése. Akkor ma is ragaszkodnánk a tudás megszerzéséhez, és nem csak a pénz és a hatalom lenne érték.

  • „Kulturkampf” van – ezt a vak is látja, hát még a látók-:)

    Az igazi kérdések:
    1) Milyen szekértáborok kulturharcolnak egymással?
    2) Milyen tipusú értékeket képvisel az egyik-, a másik, és milyet a harmadik (ha van ilyen) tábor?
    3) Van-e lehetőség közös értékbeli többszörös kialakítására, ill. egyáltalán van-e szükség rá?

    A kultúrális dominanciára törekvése is olyan minta szerelem: „A férfi a nőt akarja, a nő a férfit” megalkuvás nélkül.

  • Csatlakozom a fentebb kommentelő Presbiter úrhoz, bennem is felvetődik: ” Endrei István…. miről is beszél „?

  • Miután Hazai megint jól elmesélte, hogy szerinte milyen volt a „szocialista” iskola, hagynám őt a képzelgéseiben. (Bár sok pedagógus visszasírja a 85-ös tanügyi reform utáni szabadságot.)
    Hanem Ferenc1 feltett egy fontos kérdést:
    „3) Van-e lehetőség közös értékbeli többszörös kialakítására, ill. egyáltalán van-e szükség rá?”
    A kultúrában biztosan nincs szükség „közös értékbeli” kialakítására, hiszen azért van, hogy a sokszínűségével gyönyörködtesseen, tanítson, gondolkodtasson.
    A tudományban meg egyenesen káros, mert lebeszél a kételkedésről, ami minden megismerés alapja. Példa is volt rá az ötvenes években, amikor a kibernetikát, meg a genetikát áltudománynak tartották, és nem is tanították, ahogy ma a gendert.
    Az értelmiség-ellenesség nem a XX. század találmánya: már Arkhimédész is megszenvedte.
    Viszont a tömegdemokráciák során vált hatalmi tényezővé.

  • Bendeguz79
    2020 július 6
    7:49 du.

    grizi ez is GASLIGHTING!

    mivel te magad -talán soha- nem ismered Európát de rohadtul a hatalmi tébolyból ereszted ki a szellentettjeidet …mint az Napnál világosabban látszik az USA már semmi más módon nem képes megtartani Ali Baba szerepét mivel már a 40 rablót is piszkálja… és az is kiderült, hogy a Sesame tárulj már nem az a password amivel a kincseskamrákat lehet fosztogatni… de teljesen clueless mi is a password valóban… pedig a GASLIGHTING az folyik mert már más megoldás nincs a készülő forradalom ellen ami nagyon rosszul a revolution ból van ferdítve az utóbbi jelentése egy helyben pörgés céltalanul míg a:

    Forr a Dalom az zubogás és leforrázást jelent dalolás közben (ajánlott olvasmány: Petőfi: Feltámadott a tenger…) szőrtelenítve lesztek és meg is lesztek perzselve ropogósra mielőtt füstölt szalonna lesz belőletek…addig is Gran Havaria a NATO nevű gittegylet meg már öreg a római birodalomból visszamaradt fósszilia a légiók ócska koppintása mióta ti ott vagytok Afganisztánban a rómaiak megcsináltak 3 Pún háborút…az volt még a vidám ADD KIRÁLY K… incseidet vagy elveszem és akkor az akkori ‎Mitch McConnell‎ (‎R‎) sikoltozva mondta: Hannibal ante portas helyett Xi Yin Ping opening the gates

    hahahaha

    szóval az az öreg vén európa böki a szemeiteket mert még mindig nem…;
    de ez már csak egy ilyen pocsék színjáték, lementettem, hogy az utókor is láthassa

  • hazai lámpa
    2020 július 7
    3:53 de.
    lámpuska

    én anno (lehet kizárólag én???) tárgyi tudást tanultam,

    a kispajtások, meg az úttörők örsi órán meg számháborúztunk és vidám gombfoci csatákat vívtunk ha az szocialista meg kommunista és doktríner akkor az én gombjaim mind kommunisták voltak

    még az örsi óra után a templomban a délutáni gyermekfoglalkozáson is inkább tárgyi tudást kaptunk, mint erkölcsöt mert erkölcs ugyanaz az örsi órán mint a templom klubszobájában

    essetunni?

  • Orsós Elemér

    Ferenct
    2020 július 7
    5:56 de.

    „3) Van-e lehetőség közös értékbeli többszörös kialakítására, ill. egyáltalán van-e szükség rá?

    A kultúrális dominanciára törekvése is olyan minta szerelem: “A férfi a nőt akarja, a nő a férfit” megalkuvás nélkül.”

    Hatalmas szüksége lenne az országnak össznemzeti közös többszörösökre, de ahhoz minden áron le kellene küzdeni ezt a mostani ádáz, szándékosan gerjesztett „dominancia törekvést”, aminek a sok létező, látensből kiemelkedő legszebb példájaként említeni lehetne a szinművészeti egyetem körüli kórus-antikórus -már sima presztizsnél véresebb- közötti „dominancia törekvés” párbaját, ami már rég nem szerelemi cívódás, hanem hatalmi harc, csak még a jámbor szavazó ezt nem tudja felfogni, de a lényeg elterelésére nagyon beválik!

  • Abban azért bízom,hogy a cikkhez írt öszinte,valós(!!!)és normális hangnemű (moderálni való ugye nincs?…)hozzászólásom,véleményem talán(?) megjelenik!

    előre is köszönöm!

  • Orsós E.

    Egyetértek.

    A „jámbor szavazót” az érzelmei vezetik, nem a racionalizmus, nem a közös érdek, stb.
    Ergo: marad a reménytelenség-:)

    ps: Egy írás arról szólt, hogy milyen „csoda” okozta a Svédország felemelkedését a mai szintre. (Svédország a 19. szd. végén és a 20. elején olyan szegény volt /vagy még inkább/ mint Mo. Erről írt W. Moberg „Telepesek” c. tetralógiája). A svéd csoda: A svédek felismerték, hogy a szegénység (sorozatos éhinségek, stb.) megszüntetése csak úgy lehetséges, hogy a klf társadalmi osztályok (a nemesi osztály, a városi polgárság és a falusi parasztság) társadalmi szerződést köt, amiben „mindenki” a közös cél érdekében áldozatot hoz. Az eredmény ma látható.

  • hazai lámpa
    2020 július 7
    3:53 de.
    „Szerintem a tanártüntetéseken sokszor elmondták, hogy önállóságot szeretnének, mert az elengedhetetlen a gyerekneveléshez.”

    Idézd kérlek, hogy a 12 semitmondó pont egyre görcsösebb emlegetésén kívül milyen előremutató, a buszvezetőtől a csatornamunkáson át a vállalkozókig közvetíthető programhirdetés zajlott?
    Az önállóság igényében az számíthat szolidaritásra szerintem, aki
    – nem nézi le a szülőket, hanem valós partnernek tekinti;
    – aki nem csak párnákat kér a ketrecbe, hanem a ketrec ellen is fellép;
    – s még jó pár apróság, amiből a tanártüntik 1-1 résztvevője talán gondolt páűr dologra, de maga szervezés, a szervezők nem.

  • Presbiter
    2020 július 6
    5:27 du.

    A Tetszettek volna forradalmat csinálni” az akkori történelem leg cinikusabb, legrosszindulatúbb, és alapvetően leggonoszabb, legszemetebb kijelentéseinek egyike volt.
    Mert, ha valakinek, akkor Antallnak első kézből kellett volna tudnia:
    – a forradalmi átalakítást előre lezsírozottan meggátolták a békés gengszeterváltással;
    – ha valóban forradalom lett volna, akkor a hozzá hasonló harmadik vonalbeli senkiket kisöpörte volna a politika környékéről is;
    – minden belső refomtörekvést meggátolt a hírhedt borítékos zsarolósdival. Csurkával szemben látványosan, de nem egy „Csurka” volt.

  • D.Bernstein

    Látom megint makacsul ellent álltál az olvasásnak, szövegértésnek. Jelzem: sikerrel.

  • Ferenct
    2020 július 7
    1:40 du.

    Kifelejtetted hogy melyik párt idején emelkedett fel
    Svédország. (É mellékesen Németország is )
    De tőled szeretném olvasni.

    Emlékeztetőül:
    A Bundestag.-ban minden alakulő parlamenti gyülésen a fennt említett párt frissen megválaszott képviselői felálltak és elénekelték az Internacianálét.
    (Arról nem szól a fáma hogy az NDK akkori diktatórikus urai mit szóltak mindehhez.)

  • Orsós Elemér

    Ferenct
    2020 július 7
    1:40 du.

    „A “jámbor szavazót” az érzelmei vezetik, nem a racionalizmus, nem a közös érdek, stb.
    Ergo: marad a reménytelenség-:)”

    Én azért reménykedek, mert igaz hogy, gazdaságilag már megint sikeresen gyarmat vagyunk(most a globalista nagytőkéé), de mint ahogy a törökök, az osztrákok majd a ruszkik sem tudták a primitiv nyugateurópaidegen „nyugat-ázsiai”(ez lopás Geyzától) identitásunkat, mentalitásunkat, lojalitásunkat maguknak kedvezővé kényszeríteni, a mostani lélekmódosítási kisérlet is meg fog hiusulni és megint csak egy hódítóknak tanulságos kudarc lesz! 😀

  • Ferenct
    2020 július 7
    5:56 de.

    Szerintem nem az a fontos, hogy melyik táborba tartozunk, hanem az alapértékek.

    1. A poroszos oktatásban is az volt a legfőbb, ami a szocialista időkben: az állampolgári nevelés. Ezzel ugye nem az a baj, hogy a gyereket erre nevelik, mert mindnyájan állampolgárok vagyunk (kivéve az anarchisták).

    2. Ezután jött a liberális oktatáspolitika, ahol tényleg mindenki azt csinált, amit akart. Felnőtt egy generáció, akiknek a tudás tényleg nem érték. Ugyanis jó gyakorlatokat ne nagyon láttak maguk körül, mivel a baloldaliak is a liberális oktatáspolitikát támogatták. Közben meg elsikkadt a lényeg: a képességek, készségek fejlesztése, ami a gyerekközpontú nevelés lényege.

    3. A jobboldalnak volt egy koncepciója az oktatáspolitika átalakításáról. Ebbe nagyon sok jó elemet bevettek, de sajnos a legkisebb azonosság nincs a kormány által hivatalosan propagált értékek és a kormány tagjainak vagy hozzájuk közelállóknak a működése között.

  • Rodeo11
    2020 július 7
    11:26 de.

    A hatvanas években a falusi általános iskolában a tanító néni vezetése alatt még az én szüleim golyós számolóval tanulták a matekot, és sokat gyakorolták a betűvetést. Akkoriban nem volt divat a diszkalkulia meg a diszlexia.

    Később, mivel a „tudományos” módszerek elterjedtek és városi, összevont iskolák alakultak ki, elkezdett burjánozni az írás, olvasás és számolási zavarok. Sokaknál már az alapkészségek se épültek ki. Erre jött még a felső évfolyamos vagy a középiskolai oktatás, ami abszolút nem tudott foglalkozni az alaptudással vagy a lemaradókkal.

    Mai fiataloknál óriási bajok vannak bizonyos alapkészségekkel, de nemcsak Magyarországon. Persze, a szülők hozzáértése és az iskolák lehetőségei nagyon változók, ezért nem miden gyerek marad le azonos mértékben.

  • Géza

    Svédország.
    Nem néztem utána (majd megteszem) de azt gondolom, hogy a svéd szociáldemokrácia jelentősen hozzájárult az ország 20. szd-i felemelkedéséhez. Ennek a svéd szociáldemokráciának semmi köze(!) nem volt a bolseviki leninista/sztalinista rendszerhez ami inkább a nsdap-hez volt hasonlatos.
    (Személyes a ’80-as évekből. Főnökömmel (mszmp-tag volt) beszélgetve a focizás utáni sörözés alkalmával megkérdeztem: Itt Mo-n hirdetitek fennhangon a szocializmus nagyszerűségét de azt nem lehet tapasztalni. Erre a főnököm ezt mondta: Svédországban (pld) nem döngetik a mellüket és „nem írják ki a bejáratra” hogy ez szocializmus de megvalósítják (a szociáldemokráciát, aminek a híve vagyok).

    Németország.
    Németországot a Kereszténydemokrácia (CDU) emelte ki a 2. háború utáni káoszból (+ Marshall-segély-:). A hitleri Németország gazdasági felemelkedésről most ne essék szó.)
    Az internacionálét a szocik éneklik a mostani Bundestagban, a CDU csak statisztál udvariasságból. Nem sokáig.

  • Geyza
    2020 július 7
    4:51 du.

    Igen, teljesen így van.

    És nevezz meg itt a pincében valakit rajtad kívül aki nem köpdösi, ócsárolja a szociáldemokráciát folytonosan?
    Aki nem beszél róla a legnagyobb gyűlölettel?
    Bizony egy-két személyt látok …

    A múltkor bevágtam a „Lenin-vonat” cimü filmet. Voltak pillanatai, amelyek tökéletesen megvilágították a lenini-féle elmebeteg agyszüleményesek görcsös hatalmi vágyát.
    A teljhatalmat kezükbe kaparintva, majd ők eldöntik mindenkiről, hogy „mi neki a jó”
    Megvilágította, hogyan cseszték szét akkor a Kerenszkij-féle szoc-dem kormányt.
    A Vilmos-császár féle imperialista hadigépezet valóban azért küldte el őket, hogy szétverjék Oroszországot.
    Megtették – ezáltal nyomorba és szenvedésbe döntötték a félvilágot – és ma sem nyugszanak.
    Hiszen itt is tele vagyunk Rodeio-féle uszítókkal, akiknek az a jobb, ha minél szarosabb a világ, és tele vagyunk a kivénhedt, begyepesedett agyú volt PÁRTMUNKÁSOKKAL, meg a bodákkal, akik soha nem fognak már kilátni a szemfedőjük mögül – az utolsó véglegesig.
    Most a fasiszta kinával karöltve majd szépen újra felégetik a világot!

  • ˙

    10:38
    Rodejo,
    ez az írás
    Hüdejo

    😀

  • hazai lámpa
    2020 július 8
    8:07 de.
    engem ez már nem zavar… a tanarak is selejtesek azaz vak vezet világtalant

    ez a jelen és a jövő… az a hátralévő 30+ év már röhögés Hallgasd Berntein nel a bécsi filharmónikusok élén Beethoven VII. 4. tételét…az gyógyítólag hathat

  • Cukihara
    2020 július 8
    12:35 du.

    kösz…, igen, egy pocsék színház az egész…

    mivel ezzel a címmel minden el is van mondva némi tréfás részlet hozzáadása az emésztést is elősegíti…

    nem tartom feladatomnak azt, hogy sokkal több tárgyi bejegyzést tegyek… olvasgatom a hisztériát itt a KMH oldalain és arra sem teszek megjegyzést, hogy pontosan az ilyenek teszik lehetővé bizonyos hatalmi tébolyban szenvedő és megfelelő katonai és financiális hatalommal rendelkezők számára, hogy a GASLIGHTING folytatódhasson… mindenki gonosz és amit még akarsz rólunk mondani aki nem áll be ebbe mezőnybe, hanem szomorúan bár de -igazából- vigyorogva szemlélődjek ismerve a régi mondást addig jár a köcsög a kútra amíg eltörik.. a sok köcsög…

    az olyan kis egyszerű, mint a slapika aki helyesírási hiba helyességéről próbál engem meggyőzni… az „abban” a mezőnyben ahol „G… A Úr X ből” (Déri Tibor) a slapajok sem nem osztanak sem nem szoroznak

    nem találom az emotikonokat gondolj ide olyan röhögőseket

    azért -talán- még majd „szólok”
    (ezt is beteszem a gyűjteményembe… 200+++ oldal A4)

  • Találom

    Nem igaz, hogy csak egy nagy hazugság, hogy a Hazay „elmesélte”.
    Nem mesélte – hanem: körbeírta, – merthogy nem merészel az idegyűlt, utolsó erejükben még vérszemet kapott kommunista kultur-forradalmárokkal nyíltan szembeszállni.

    De én ugye kimondhatom, én nem bujkálok álnevek mögött, se pincében se padláson, se sötétben:

    Egy nagy mocsok rendszer volt – ahol nem a tudás számított – hanem az úgynevezett „hűség”

    Legalább annyira mocskos volt, mint a horthysta, vagy még-inkább.
    Ahol azokból lehettek a tanárok, akik a gimikben épphogy nem buktak meg.
    Akikbe ezáltal könnyű volt belenevelni a marxista eszméket – a forradalmi gyönyörűségeket – ugyan már – pedagógia címén azt tanulták, hogy hogyan kell jelentéseket, beszámolókat készíteni.

    Ennyit is érnek.

    Hol vannak a mai magyar Nobel-díjasok, feltalálók, világhírű írók, költök?
    Nehogy már az orbán-rendszernek legyen ez köszönhető, aki csak 10 éve királykodik.

    Na de egy ilyen 2,1-2,5 közötti átlagot elért, és pedagógiai főiskolákon „elégséges” átlagot megszerzett pedagógus-diplomások (Kádár-rendszerbeli) majd megváltják a magyar oktatásügyet???!!!. (ugye nem a kádárkorban lettek kiképezve a mai oktatásügy igazgatói?? Nem hát, hanem a 10 éves gyerekek vezetik az iskolákat.

    Jókai jut eszembe mindig, mikor az oktatásügy degeneráltságát a mai kormányok nyakába akarják azok varrni, akik tevékeny részesei voltak annak nulla szintre vitelében.
    Jókai szavai voltak: „…nem tudom, hogy most hirtelen fingjak vagy ugorjak…) amikor meghallotta, hogy az akadémiai urak szerint finnugorok lettünk.

    Nyilván-hogy a horthysta-rákosi-kádár korszakban a partvezetőknek (vezéreknek) nem volt érdeke hogy a vezetett tömegek saját tudással/gondolkodással bírjanak – merthogy hamar rájöttek volna hogy a marxismus nemcsak hogy zagyvaság, hanem egy nagy nulla is.
    (Hallod Geyza, ha olvasod?) Pedig lassanként sokan így is rájöttek.

    Minden mocskos gyilkos kommunista rendszer a kulturális forradalommal kezdi a királyságát.
    Mit jelent ez? semmi mást, mint létrehozni az Orvelli egyen-gondolkodást.
    Vagyis fizikailag (is) kiirtani minden másképp gondolkodót, ezzel ellehetetleníteni mindenkit az ilyenek közül.

    Nagyon jó keresztmetszetet hoztok ide erről – a „mi tudósok” osztályának eminens képviselőjével az élen.

    Kommunista=fasiszta (K+F = diktatúra)

  • Gabriel
    2020 július 8
    11:09 de.

    nem megvitatni akarom, hanem állítom, hogy:

    a szociáldemokráciának csak(SIC) két alapvető dologhoz nincs semmi köze:
    az egyik a demokrácia a másik a szociál

    de van GASLIGHTING

  • Gabriel
    2020 július 8
    11:09 de.

    Kerenszkijékkel az volt a fő baj
    hogy nem akarták abbafejezni a Háborút.
    Javarészt ezért fordultak el tőlük a tömegek.
    Az Orosz Forradalom szerintem már a második héten kezdett
    félrecsúszni. A diktatórikus módszereikkel. Kár érte.Evvan.

  • Gabriel
    2020 július 9
    12:42 de.

    Az egy dolog, hogy Nobel-díjasok, de hol vannak a magyar szakmunkások? Egyik oldalon munkaerőhiány van, másik oldalon szakképzetlenek nemcsak tömege, de egyenesen hadserege.

    A ballib oktatáspolitikát már sokan elmarasztalták azért, amit az oktatásban tett vagy nem tett.
    A jobboldali, konkrétan fideszes oktatáspolitika 10 éve van egyhuzamban kormányon. Már azért ennyi idő alatt meg kéne, hogy jelenjen a fennhatóságuk alatt kinevelt szakmunkásréteg. Egyrészt van-e elég, jól képzett fiatal, pályakezdő szakmunkás? Ahogy én látom, van néhány nagy, német cég, ahol valamiféle ösztöndíjat és oktatást kapnak a fiatalok, akik diákkorukban leszerződnek velük. Ezen kívül nagyon esetleges, hogy hol talál a pályakezdő olyan munkahelyet, ahol gyakorlatban is hasznosítható tudást szerezhet?
    Ezenkívül még a közmunkáról mondható el, hogy az abban részt vevők végeznek mezőgazdasági, építési betanított ill. szakmunkákat, aminek a segítségével elvileg át tudnának menni a valódi munkaerőpiacra.

    Eközben olyan hírek vannak tömegestül, hogy nem találnak a vállalkozók munkaerőt. Pl. egy Győr környéki tejgazdaságba Indiából (!) hozattak be fejőmunkásokat. Magyarország, 21. század. Eközben sok olyan munkanélküli magyar fiatal van, akik azt se tudják, hogy néz ki egy tehén élőben. Otthon, a családban már nem tudják elsajátítani a tudást, mert az öregek mindenhol föladják, befejezik a gazdálkodást, mert nem éri meg. Vagy egyszerűen már nem bírják, és ugye életkorukból adódóan visszavonulnak. Illetve kihalt egy generáció, aki a paraszti gazdaságokban nőtt fel, ez az én nagyszüleim generációja.
    Vagy éppen az építőiparban olyan lehetetlen áron dolgoznak a szakik, hogy azt nagyon sok ember nem tudja megfizetni. Persze, hogy olcsóbb mindkét félnek, ha megoldják „okosban”. De még így is hónapokat, éveket kell várni, ha komoly beruházást akar a család eszközölni, és akkor nem valami szuper minőségről beszélünk. De még így is rengeteg kisvállalkozó van, aki tönkremegy.
    Közben meg romlik a lakásállomány, és a lakhatás sokak számára luxussá válik vagy minden keresményét felemészti.

    Ahogy a szociológus ezt megfogalmazza, a magyar népességre jelenleg az jellemző, hogy elvesztek bizonyos kulturális alapkészségek, de nem azért, mert valami jobb átvette volna ennek a helyét.

  • T.Rodeo10!
    – Nem tudhatom, hogy mitől egyre nagyobb az „arcod”, de hogy lehülyézel egy blogtársat, ez erősen Téged minősít…én igyekszem a legócskább trolloknak is megadni a tiszteletet…
    – A nyelvünk iránti alázat, számomra erény…
    Látom pötyögéseid, nem mindig rombolják a magyar nyelvet, ebbeli igyekezetedet elismerem…
    – A delikvens alak, helyes, – de a delinkvens alak is, – bár ez a régies használatú… de nyelvünk része lett…
    – Egyébként piszok ronda szó, olyan mint a muszáj…de együtt kell vele élnünk…😠

  • talalom
    2020 július 7
    8:37 de.

    Kedves talalom, ezt most csak neked!:) Igaz, hogy már többször belinkeltem, de egyszer se vetted a fáradtságot, hogy reagálj rá.

    „– Visszatérve a magára hagyott falu világába: mihez kezdjenek ők, a „földnélküli jánosok”?

    – A falusiak jelentős része nem tud hova menni. Számukra a kivándorlás sem megoldás, mert abszolút képzetlenek. Mindez a földhiány következménye is. Mert lássuk be, lassan a harmadik generáció nő fel a munkanélküliségtől sújtott, lepusztuló vidéken.

    – A földhöz nem kell szaktudás?

    – Dehogynem. Ahhoz kell igazán. A városi értelmiségnek az az elképzelése, hogy a földműveléshez semmit sem kell tudni, elég a kapa nyelét megragadni. Hát nem. A földhöz komoly szak­­ismeret kell, és az akkor is így volt, mikor az ember két ökörrel szántott. Ez a speciális, gyakorlati ismerethalmaz falun sokakból mára teljesen kikopott. A legszegényebb családok azok, amelyek nem termelnek semmit, hiába lenne kertjük. A megfosztottság, az elszegényedés egyik dimenziója, hogy nem csak az iskolai tudást nem tudod megszerezni, a gyakorlati tudáshoz sem tudsz hozzáférni. A falvakból a parasztság tűnt el. A paraszt lehetett szegény is, de a megélhetéséhez szükséges dolgokat ismerte. Lehet, hogy nem volt földje, de ha földhöz jutott, azonnal megművelte. Manapság hiányzik az adaptációs készség, úgy szoktuk mondani, „civilizációs visszaesés” történt.”

    Kedves talalom, nekem a cikkből az jön le, hogy a sikeres oktatáspolitika eredménye az az ember, aki megáll a saját lábán az életben. Vázolnád, kérlek, hogy a baloldali oktatáspoltika mit tett hozzá ehhez?
    Másik, hogy ennek fényében légy szíves bővebben kifejteni, hogy miféle kulturális sokszínűségre gondolsz? Az milyen kultúrába sorolható be, hogy segélyre meg „családira” (családi pótlékra) építik sokan a megélhetést?

    https://168ora.hu/itthon/befejezodott-a-paraszttalanitas-nagyobb-a-foldkoncentracio-mint-a-horthy-korszakban-2933

  • Gabriel
    2020 július 9
    12:42 de.

    A fenti hsz-edben egy kalap alá veszed Horthyt és Kádárt Rákosival. Pedig az az igazság, hogy a két előbbi rendszer kb. két évtizedig fönnmaradt, és nem a legrosszabb gazdasági mutatókkal, tehát nem mondható, hogy a nép teljesen kimaradt volna a gazdasági föllendülésből.

    A Horthy-korszakban sokkal több kisbirtok volt, mint az elmúlt harminc évben. A Kádár-korszakban meg aki akart, az háztájizhatott, vagyis minimális tőkével, családi munkával sokan pluszbevételre tettek szert.
    Ez nem feltétlen egyenlő azzal, hogy az egyik rendszer ideológiai alapon mást vagy jobbat nyújtott volna. Inkább az figyelhető meg, hogy az egyikben az ideológia még a gazdasági ésszerűséget is legyűrte, a másikban meg azért hosszabb távon gondolkodtak, és stabil társadalmi többségre alapozták a rendszert.

  • hazai lámpa
    2020 július 8
    8:07 de.

    Rodeo11
    2020 július 7
    11:26 de.

    A hatvanas években a falusi általános iskolában a tanító néni vezetése alatt még az én szüleim golyós számolóval tanulták a matekot, és sokat gyakorolták a betűvetést. Akkoriban nem volt divat a diszkalkulia meg a diszlexia.

    ———————————-

    Eddigi ismereteim szerint sem a diszlexia sem a diszkalkulia nem annyira a „divaton” múlik/múlott, ez ugyanis egy részképesség hiányon alapuló „betegség” amit a mi gyermekkorunkban talán még nem annyira, de később pl a gyerekem óvodás ill. kisiskolás korában már rendszeresen szűrtek és vizsgáltak. Nem tudom, ma létezik e még ilyesmi az iskolákban? Miután erősen szakember függő, így bőven eltudom képzelni, hogy annak idején a szüleid falusi iskolájában ennek felismerésére, kiszűrésére nem volt lehetőség, talán nem is volt mindennapi szinten ismert, úgy egyébként meg végképp nem is tudtak mit kezdeni vele – lehet, elintézték annyival, hogy XY nevű gyermek lusta vagy rossz tanuló, pedig lehettek nyilvánvaló okai!

    A leírt szöveg olvasásának értelmezni nem tudásán viszont nagyon egyszerűen elvérezhet a gyerek – ha nem helyes módszerrel és nem elegendő időt hagyva rá (rögzítés!) tanul a gyerek olvasni, betűket formázva írni, akkor az sajnos odavezet, hogy később is csak betűket olvas, és épp fogalma sincs miről szól, nem tudja értelmezni! Akkoriban volt bevett oktatási módszer a szóképes olvasással tanulás, mikor a gyerekem általánosba került – na annyit is ért! Pedig nyilván volt gyerek akinél bejött, máskülönben csak nem erőltették volna, mi azonban, (meg kb a fél osztály) miután láttuk, hogy ezzel a módszerrel nem fog megtanulni olvasni a gyerek, nekiláttunk hagyományosan megtanítani -sikerült is egy könyvmolyra szert tennünk!

    Nem ritka ez a középiskolás korúaknál, de – sajnos az idősebb korúaknál sem : látod itt üt vissza mindaz, hogy annak idején nem kezelték helyükön az ilyen problémákat, hisz láthatóan még 2020-ban te magad is „divatként” aposztrofáltad a diszlexiát /diszkalkuliát, holott messze nem az!

  • Hazai Lámpa:
    „A hatvanas években a falusi általános iskolában a tanító néni vezetése alatt még az én szüleim golyós számolóval tanulták a matekot, és sokat gyakorolták a betűvetést. Akkoriban nem volt divat a diszkalkulia meg a diszlexia.”

    Tudja mit, jóasszony?! Én nem kívánom magának, hogy egyik majdani gyereke esetleg diszkalkuliás vagy diszlexiás legyen…

  • Gabriel:
    „De én ugye kimondhatom, én nem bujkálok álnevek mögött”

    Valóban – ha ugyan igaz, hogy a világ túlsó felén él, és tényleg ez a neve – kimondhatja. Kicsit azért többre becsülném
    ezt a „bátor nyíltságát”, ha Magyarországon élne, és mondjuk legalább általános iskolai tanárként dolgozna. (De nem, akkor sem becsülném többre; hülyének vagy agent provocateurnak gondolnám.)

    De milyen furcsa, maga onnét a Föld túlsó oldaláról már megint – ki tudja hányadszor! – a valódi nevek után próbál itt szaglászni. Érdekes… vajon minden agent provocateurnak vagy ötödrangú rendőrügynöknek ez a vissza-visszatérő hobbija?

  • Rodeo11:
    “G… A Úr X ből” (Déri Tibor)

    Csak szólok… „G.A. úr X-ben” és Déry Tibor.

  • „A jambor szavazok”-at lenyegeben jogtalanul vadoljak a nehany hozzaszollok!

    Amig azoknak a lehetosege csupan jovahagyni barmi politikai partok vezetoinek teljesen korlatlan onkeny uralmaikat, addig semmi nem valtozhat.

    Minmd a „tanar-tuntetesek”, ugy mint a sipolasok, padlon fertengesek es ajto-betoresek teljesen jelentektelen sot nevetseges tettek.

    Amig az a harom alapveto, ( mindenki sertehetelen jogainak biztositasa, a lakossag dontesei altal korlatozott allamhatalom, es a demokratikus alapon a lakossag tobbseg-szavazata alatali dontesek minden felelosegre vonhato koztisztviselok nevszerinti valasztasa) a legszuksegesebb lehetoseg nem valosag, addig semmi nem valtozhat es lenyegeben semmi nem is fog valtozni!

    Almodozasok, ocsarkodasok, juntazasok, stb. csupan erteelmetlen idotoltesek!!!!

  • Kovendeg -es masok.
    Az oktatasrol csak annyit; talan szerencsem volt,
    hogy az 50-es evekben voltam kis iskolas. Felekezeti{zsido}
    iskolaban kezdtem, melyet egyhamar allamositottak. Maig nem
    felejtettem el volt osztalyfonoknomet, aki doktori vegzettseggel
    elemi iskolas nebulokat tanitott. Bar szegeny csaladbol szarmazott,utat tort maganak,tobb nyelven beszelt,es nagyon
    figyelt rank a-haboru miatt- arva es felarva gyerekekre.
    Emlekszem,hogy konyvtaraban lattam Shakespeare-t es Moliere-t-
    papirkotesben.
    Amit kevesbbe szerettem-matematika- de ebben is jo alapokat
    kaptunk.
    Mar gimnazista voltam,amikor kivandorlasunk elott-elbucsuztam
    tole.
    Azota is hiszem, hogy tanitani-hivatas.
    Ezzel a hitemmel Izraelben is talalkoztam- a civilben borgyogyasz , Belgiumbol jott heber tanarommal-a kibuci
    ulpan igazgatojaval,ahol munkaval fizettunk a nyelvtanulasert.
    Mikor megerkeztem,felvette adataimat, megkerdezte ehes vagyok e
    es sajat kezuleg hozta az ebedemet. A tanfolyam kozepen erkeztem es 3 honap alatt annyira megtanultam a nyelvet,
    hogy sikeresen haladtam tovabb.Az ateistak-nak akik a hitukrol
    szonokolnak. Itt ertettem meg, amikor mar eredetiben olvastam
    a Bibliat, mennyire kotodik a nephez,a tajakhoz,a klimahoz,
    az unnepekhez- amit semmilyen forditas- nem kepes visszaadni.
    Meg valamit- a nyelvekrol. Bar M.o-n mar tanultam angolt,
    es eleg jo tanarnonk volt, csak itt jutottam oda,hogy szabadon
    olvassak angolul. Pedig a tanarunk egy Ausztraliabol alijazott-
    laboratoriumi munkat vegzo ember volt- de kepes ra,hogy
    felkeszitsen bennunket erettsegire Shakespeare Julius Caesar-
    jabol.
    Persze, ma mar mas a helyzet- mint az elso evekben.
    Mindez azert jutott eszembe, mert ugy latom-a beirasokbol,
    hogy komoly problemaik vannak a nyelvtanulassal.

  • Kővendég
    2020 július 9
    8:58 de.

    hiányzik manapság a Taigetosz, ennyi selejtet hogyan képes az emberiség létrehozni és azután szenvedni velük együtt…valami SARS van a levegőben? vagy ??? de már az utóbbi 25-30 évben hatványozódik a csökevényesedés a dislexia és a diskalkulia az ma már természetes a jelen és jövő generációjában asszem Japánban betiltották az utcán gyaloglás közben pötyögést a hüjetelefonokon…

    hahahaha

    ehelyett meg kellene nyitni az OPNI kat Kanada hajléktalan és bűnözési statisztikája azonnal nulla felé tendálna de hát a SCIENTOLOGUSOKAT AHELYETT, HOGY FELNYÁRSALNÁK MEGHALLGATJÁK ÉS MOST MILLIÁ
    RDOKBA KERÜL A SOK MESTERSÉGESEN LÉTREHOZOTT PROBLÉMA

    és a bolondokkal a sarki rendőr foglalkzik nem ért hozzá inkább lelövi

  • Arra lennék kiváncsi, hogy vajon igaz ez az állítás amit az örökös főgazdánk nyilatkozott?
    „… hogy béke lehessen az agráriumban, földbéke kellett, olyan viszonyrendszer, amelyben mindenki megtalálhatta a számítását.
    Azt mondta, ezt a kérdést úgy rendezték, hogy a földtulajdon 80 százaléka a kis- és közepes birtokosoké és 20 százaléka a nagybirtokosoké.”
    A sokunk által mélyen tisztelt Ángyán doktor régebbi nyilatkozataiból nekem nem ez jött le, de természetesen mindent elhiszek a mindenhez (is) értő legnagyobb hazai gaz(da)embernek 🙂 ha szerinte 80% – 20% akkor csak így lehet (esetleg fordítva?)

  • Izraeli
    2020 július 9
    11:29 de.

    be kellene tiltani a könyvkiadást, a bibliában minden benne van, ami nincs benne azt oda kell képzelni vagy gyorsan nyomtatni egy eredeti hamisítványt amiben már „az” is benne van…; ami 7052 éve homokos

  • Gabriel
    2020 július 9
    12:42 de.

    Találom

    Nem igaz, hogy csak egy nagy hazugság, hogy a Hazay “elmesélte”.
    Nem mesélte – hanem: körbeírta, – merthogy nem merészel az idegyűlt, utolsó erejükben még vérszemet kapott kommunista kultur-forradalmárokkal nyíltan szembeszállni.

    De én ugye kimondhatom, én nem bujkálok álnevek mögött, se pincében se padláson, se sötétben:

    ——————————–

    Ha jól látom, ezt a hsz.-t talalomnak címezted. Hát ha valaki itt a saját nevén ír, és „nem bujkál álnevek mögött” az éppen ő – mire tehát a nagy bátorságod? A cikkei alatt még a néhány mondatos bemutatkozás is ott olvasható már jó néhány éve, mióta „ide jár” – lehetséges, hogy te még nem láttad? Vagy ez nem elég? Mit akarsz még tudni kedves gabriel? Töröm a fejem, miért nagyobb bátorság gabriel nick néven irkálni a földnek egy meghatározott – úgy tűnik távoli – pontjáról, mint ha valaki a saját polgári nevén abból az országból és arról az országról ír, ahol él, amelynek az állampolgára, és amelynek a jó /rossz intézkedéseit időről időre „megkritizálja” netán elismeri?

    Amennyiben viszont az írásodat nem kifejezetten talalomnak szántad, csak amolyan fű alatti oldalvágásnak a többiek felé akik „bujkálnak a sötétben, pincékben, padlásokon stb” akkor emlékeztetlek – csak mert olyan jó a memóriám – hogy ezt már egyszer felvetetted, le is lettél rendesen szavazva a sok „bujkáló” által, tételesen felsorolva mért jobb ez így mindenkinek – kivéve akinek nem – de ez a saját döntése kell hogy legyen az ideírogatóknak! Akkor úgy tűnt megértetted és be is láttad, a jelek szerint viszont azóta még inkább frusztrál téged, hogy valaki akár rózsabimbó „álnéven” is mondhatja a magáét! Vajon miért?

    Szerintem ne foglalkozz vele kinek mi a neve, és az -e vajon amelyiken ír, ám legyen bármi te a véleményével vitázol, nem személy szerint vele!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 július 9
    9:46 de.

    Olyan jó tanácsokat tudsz osztogatni! Te hivatásos, megtapasztalt gyakorlati forradalmár vagy, vagy csak olyan foteli mint én?

  • Kővendég
    2020 július 9
    9:12 de.

    Szaglásszon uraságod után a kóbor kutya.
    Csak úgy megkérdezném, ha olyan nagyra van a „véleményével” vajon miért nem meri bevállalni?
    Megválaszolta, igaz ugyan … tehát vannak esetek, amikor – elismerem – akár egzisztenciális problémákat is okozhat a nyílt felvállalása a véleménynek, tehát erről van szó.

    Vannak itten olyanok, akik merik vállalni, hogy írnak magukról, vagyis felvállalják azt, hogy kik voltak, és mit csináltak, csinálnak. – És milyen érdekes, nem is kell hozzá valódi nevüket se adni, mégis tudjuk, hogy ki az aki beszél, miért mondja – ettől a véleménye százszor értékesebb, mert ….
    …Mert ezzel hitelesítik is véleményüket.

    Ki a fene kíváncsi az uraságod címére?
    Én ugyan nem, pedig legalább uraságod véleményeit igenis respektálni szoktam, akármennyire is hihetetlen.
    Nyilván nem mindennel értek egyet – de emlékeim szerint soha nem én voltam az, aki a másik véleménye kapcsán (kettőnk közül) bármikor is lebecsmérlő – mondjuk ki – sima köpködést címeztem volna uraságod felé. (amire most éppen válaszolok, az se esik oly távol ettől)

    Az pedig, hogy nem hagytam szó nélkül – már megbocsásson, de nem hinném, hogy az én részemröl jelentette volna a személyeskedést.
    Mint nem először írom – mint anno kölyökkorban sokszor megesett az ember gyerekével – a kis huncut hétpróbás mindig így érvelt, hogy: „…. tanár úr minden úgy kezdődött, hogy a Pistike (jelen esetben a Gabcsika visszaszólt…)

    Na de hagyjuk a fenébe ezt, én hitem szerint öregecskék vagyunk ehhez ….

    Mily érdekes ….
    Hogy mégis hihető, hogy a föld túlsó oldaláról írok éppen, és mégis én lennék egy Agent-provokátor?! …hmmm… legalábbis a vád szerint …
    A tények szerint kb 200%-al nagyobb eséllyel hihető mindez Önről – mégis, nekem ugyan eszembe nem jutott uraságod trollkodással vádolni – …na de hát általában inkább igaz szokott lenni, hogy „ki mint él, úgy ítél”

  • Geyza

    Való igaz, és erről szól a film is, amit idéztem

    Csak …

    Csak hogy például Magyarországon pontosan a leninistáknak (Tanácsköztársaság) sikerült éppen az, hogy a már leszerelt, kivérzett katonákat (egyszerű néptömegek) honvédö harcra tüzelje.
    Mert hát a harcba induló katonákat – munkások, parasztok, boltosok, kocsmárosok, bármi szakmabeli ÉS OSZTÁLYBELI – nép fiai bizony a hont mentek védeni.

    Mint Kerenszkij esetében is – bizony a hont védték egy lélegzetvételnyi ideig.

    Egészen addig, amíg a leninista agitátorok nem kezdték egymás gyilkolására tüzelni a háborúban megtizedelt, spanyolnáthában kipusztuló embereket.
    Gyilkosok voltak … kétség nélkül

  • Besancon
    2020 július 9
    8:23 de.

    Ahogy írod: a diszkalkulia és diszlexia valóban részképesség-kiesés.
    Régen is létezett természetesenm de a szintje egyén, és nem egy esetben szocializáció-függő is. Az utóbbi nem abban az esetben, ahogy kedvenc neofasisztáink gondolni szeretnék, hanem annyiban, hogy a szülők mennyire legyintenek a „majd kinövi” mottóval.
    Alkalmasint tipikus Rózsa-domb-szindróma a legyintés, és az érzelmi gyermekelhanyagolás gócai a gazdag területek, ahol azt hiszik, minden megvehető. De nem.
    Na szóval. Az enyhébb részképesség-kiesés, kellő korai fejlesztéssel korrigálható. Ha megnézi valaki, hogy az enyhe diszlexia szótagfelbontásos módszerekkel kezelt sokszor, illetve a diszkalkulia szines és így halmazként kezelhető „szemre” mérlegelhető korongokkal, golyókkal, akkor tudható, hogy korábban miért volt kevesebb ismert eset.
    Egyszerűen a reguláris oktatás úgy állt fel, hogy gyakorlatilag automatikusan „kezelte” és az átlagba emelte még a középsúlyos eseteket jó részét is.
    A „modern” módszertanok a táltosképzésben jók. Társadalmilag azonban nem biztosan. Amellett nem egy esetben olyan módszereket vesznek át, ami nem ide való. a magyar egy ragozó, de alapvetően fonetikus nyelv. Képolvasást a diszfonetikus nyelvekhez fejlesztették, ahol valamit Livingston-nak írnak, de mencseszternek ejtenek. A szótagbontásos módszertan jól alkalmazható a szótövek, összetételek, ragozások felismerésére, megértésére. A szóképes megoldás azt jelenti, hogy a gyermeknek minden ragozott, képzős formát, mint önálló „képecskét” kell tudni elpakolnia. Ráadásul feleslegesen.
    Kicsit olyan, mintha a kivülről magyart belülről kínainak tanulnák.
    Abból is kihozza a „diszlexiát”, aki különben nem is biztosan az.

  • SzandiMandi
    2020 július 9
    12:51 du.

    Szeretném látni, amint az archetípusos Orbán, és nem a dublőre, egy hétig kaszál napi 14-15 órán át.

  • Besancon

    Mint az általad visszaidézett mondatból is kilátszik, nyilván nem Margitkáról szóltam, merthogy a mondatban benne van, hogy „idegyűlt”
    Rátesi Margit nem idegyűlt, hanem szerkesztője a kiadványnak/fórumnak.
    A hozzászólást Neki címeztem, mivelhogy az Ö észrevételére, véleményére reagáltam (Margitka)

    Nem fű alatti oldalvágásként írtam viszont, hanem úgy gondolom, nagyon is nyíltan nevén neveztem a magukat kulturforradalmároknak tekintő volt agit-prop pártmunkásokat, PG-oktatókat, akikről persze feltételezhető, merthogy maguktól nem merik kinyilatkozni – de bizony nagyon kilátszik.
    Mindegy, hogy pontosan minek nevezték anno a tevékenységüket – a végeredmény számít.

    Fentebb Kővendégnek kifejtettem, hogy miként gondolom az úgynevezett „bujdokolást” ami nyilvánvaló, hogy nem rád vonatkozik. Ha elolvasod megérted miért.

    Azok pedig akikről szól, nagyon is jól tudják ….

    Szomorították az életünket az átkosban – nem hinném, hogy ma becsülnöm kellene valamire is őket …

    A Gábriel nem „nick” nevem, régebben a vezetéknevem is szerepelt – de mostanában az automatikus bejelentkezés lehagyja, de majd odafigyelek, hogy ne legyen úgy …

  • Hazay

    Bizony egy kalap alá veszem őket, mert ugyanabból a kígyófészekből valók mindannyian
    Horthy, Rákosi, Kádár és a sleppjeik

    A képzettségről pedig annyit, hogyha nincs képzett pedagógus, (tisztelet a kevés kivételnek) – honnan vesszük azokat, akik oktathatnák szakértelemmel az ifjúnemzedéket?

    Varrjál erre csomót előbb …

    Horthy-ek irtották szó szerint az oktatókat – bizony sok zsidószármazásu tanár került oktatói körökbe – nahát ezt gyűlölte a Horthy-beli klérus – legfőképp ezért hozták a clausula-törvényeket.

    Amit a kommunista banda ugyanúgy gyűlölt – ők sem voltak restek fizikailag se kicsapni a szerintük a régi rendszert képviselő tanárokat (üldözni, megkínozni is alkalmanként) és nem voltak restek, simán lezüllesztették a tanárképzést.

    Csakhogy érthető legyen: (mert látom nehéz)
    Egy mai kamaszkorbeli ifjú képzéséhez a tanári állományt két generációval korábban kell elkezdeni kinevelni. Az ötven év babám! (50!)

    Te is, mint ahogy a sok megvezetett képtelen ebbe belegondolni.

    A képzést generációkkal előre kell megtervezni.
    Magyarországon az elmúlt száz év folyamán különféle vad- és gazemberek négyszer fordították egymás gyilkos öldöklésének a társadalmat, a magyarországi embereket.

    És fáradhatatlanul itt prédikálnak, uszítanak ma is az itt ragadt maradványaik

    A többi bölcselkedés nem más mint sima szarpofozás…

  • Besancon és Kővendég, ne a hírhozóra lőjetek! Az írás-olvasási zavarok legfőbb ellenszere (megelőzése) az, ha az alapkészségeket sokszor gyakorolják, időben elnyújtva. Félig megértett, rosszul bevezetett tudományos módszerek helyett még az is többet ér, ha hagyják a tapasztalt tanerőt működni. De hát a baloldalnak mániája a reformálás, tudományos alapon.

    Ahogy talalom szokta mondani, közhely, amit írok, de úgy látszik újra meg újra el kell mondani. Ezekre az alapkészségekre lehet aztán építeni a szövegértést. Ez annak (is) a feltétele, hogy majd a felnőtt állampolgár megértse a pártok programjait, ha szavazókorba lép.
    Lehet, hogy kevés a baloldalnak a médiafelülete, de ami van, az is minek …? Azt akarják, hogy az állampolgár néhány könnyen megjegyezhető szlogent szajkózzon (Orbán takarodj! stb.)?

    Mennyibe nézi a szavazót a baloldal, ha olcsó politikai szlogenekkel akarja a szavazatát megszerezni? A másik, ami ebből következik, hogy a baloldali értékrend hótt egyszerű: Szavazz rám! Ahogy talalom szokta mondani, hagyjuk már a múltat! Pedig baloldali politikusnak, véleményformálónak is érdemes lenne ilyen ócskaságokkal foglalkozni, hogy a (keresztény, európai, humanista stb.) kultúra és a nemzet vagy bármilyen közösség mit jelent a baloldali szavazónak.

    Az iskolában elvileg a diákok felkészülhetnek a későbbi politikai szerepvállalásra. Ez elvileg a diákönkormányzatok rendszere, ahol választás van és szavazhatnak. De lehet ennek a terepe a tanórán végzett csoportmunka. Ez a szocializmusban nagy nehézségbe ütközött. Képzeljük el, ha egy rossz tanuló akarta volna a csoportot vezetni pl. rajzórán egy nagy kép készítésekor, rögtön leszavazták volna a tanárok!
    Illetve a gyűjtőmunka is olyan nehézségekbe ütközött, hogy alig néhány esetben alkalmazták. Pl. történelemből azt a feladatot kapták volna, hogy 1919-es forradalmárokat keressenek a családban. Csak ugye nem mindegy, hogy melyik forradalomban vett részt a nagypapa, és a gyerek azt ártatlanul elmesélte volna!

  • Rodeo( ur, olvtars) aki megfogadta, hogy ” nem szol hozzam tobbet” figyelmebe-
    Peldabeszedek konyve 26.5

    Lattal mar olyan embert aki a maga szemeben bolcs?
    A bolond felol jobb remenyseged lehet mint felole.

  • Izraeli
    2020 július 9
    11:29 de.

    Anyuéknál a falusi tanító néni a hatvanas években elég szigorú volt, de igazából mindenki szerette vagy legalábbis tisztelte. Pedig nem volt „liberális” nevelési értelemben, nem is a tyúkanyó típus volt. Könnyen eljárt a keze, de mindig annak érdekében, hogy a gyerek tanuljon (nemcsak tananyagot, hanem viselkedést is). Mielőtt Margitkát elkeseríteném, még azt is leírnám, hogy nem volt templomba járó, és nem tanított semmi vallásos tantárgyat (igaz, olyan tanóra sem volt). Ráadásul rá merte bízni a gyerekét a tanulókra, és anyu sokszor vigyázott a kislányára tanítás után. Sok könyve volt a tanítónőnek is. Ennek az volt a hátránya, hogyha rosszat csinált a suliban, akkor nemcsak a tanítónőtől, de otthon is kapott szidást vagy nyaklevest.

    Manapság is, de már régóta azt látom, hogy a tanároknak sem ideje, se ereje a lemaradókkal foglalkozni. Nem is igazán ismerik a családi hátteret vagy ha ismerik, akkor nincs lehetőség, idő arra, hogy érdemben együttműködjenek a családdal. A nagyobb gyerekek nem tudják tanítani a kisebbeket, mert ez ma már egyáltalán nem divat. Pedig nagyon régóta bizonyítást nyert, hogy tanítva tanulunk a legtöbbet! (Akár itt a fórumon is.)
    Annyi szól az iskola védelmében, hogy ma már nagyon megváltozott a világ, és nem lehet csak úgy elengedni a gyereket, hogy bandázzon suli után. De valahogy ezt akkor is meg kéne oldani, pl. tananyag csökkentéssel és több szabadidős foglalkozással. A több tanár alkalmazása is megoldás lehetne. De az meg pénz a költségvetésből, amiből soha nincs elég. A mostani rendszerben ha kifog a gyerekünk egy ócska tanárt, az egész életét tönkreteheti! Mert nem tud a skatulyából kibújni. Ezért is van, hogy a stréberek kikerülnek a suliból, és ha orvosi, politikusi vagy bármilyen vezetői pályára kerülnek, akkor ott azt hiszik, hogy nekik mindent szabad és ők tévedhetetlenek.

  • Besancon
    2020 július 9
    8:23 de.

    Igazából már divat-jelenséggé kezd válni, hogy egyes tigris szülők csak azért is kérnek papírt a gyereknek, hogy legyen. Más indoka nem igen van erre.

    De én divat alatt arra gondoltam, hogy bizonyos iskolatípusok tenyésztik a részképesség zavarokat. Ezek az iskolatípusok azok, ahol a tanterv a legfontosabb, elsikkad a többi szempont. Ahol a tanár nem mer eltérni az óravázlattól, mert a papír számít, nem az hogy Pistike hol tart a tananyagban. Ennek a gyökerei nálunk már akkor megvoltak az oktatáspolitikában, mikor Orbán még a falusi focipályán focizott (és itt most nem a focizással van bajom.)

    Félreértés ne essék, nem azt mondom ezzel, hogy mint az egyszeri tanár, nézessen filmeket a gyerekekkel, és akkor az kreatív lesz! Én arra célzok, hogy mi értelme a tetőt építeni, mikor még az alapok sincsenek készen? Tiszta idő és energiapocsékolás. Ráadásul a gyereknek az egész későbbi pályáját meghatározhatja. Hacsak nem talál felnőttkorában egy módszert, amivel sok mindent bepótolhat.
    És mindezt nem azért mondom, hogy Margitka idegeit borzoljam. Egyszerűen látom, hogy micsoda nehézségekkel küszködik nemcsak az én korosztályom, hanem az utánunk jövő fiatalabb generációk. Azt persze nem lehet a baloldaliak számlájára írni, hogy a világ is megváltozott, megkerülhetetlen lett az informatika szerepe az oktatásban.
    De azt el kéne fogadni, hogy ha bekerül a nebuló az iskolarendszerbe, butábban jöjjön ki onnan, mint ahogy bekerült!? Ha már otthon nem tudja megtanulni, amit szükséges, hol tanulja meg? A kortárscsoportoknál? Ahol esetleg csak rossz példát lát (nem mindenhol!)? A tévéből tanulja majd meg, ahol mindent talál, csak éppen nem biztos, hogy ki tudja válogatni, hogy mi az, ami becsapásra épül?

    Persze, mondhatjuk, hogy majd a munkahelyen megtanulja a fiatal, amit szükséges, és ebben is van igazság. Bár a mai munkahelyek egy része nehezen felelne meg ennek a követelménynek. Ehhez azért az kéne, hogy a társadalom (jelentős része) alapértéknek tekintse a tudást. Vagyis nem az a fontos, hogy milyen csatornán jön a tudás, hanem valami értelmeset tanuljon a az a gyerek! Amire később akár építhet is.

  • SzandiMandi
    2020 július 9
    12:51 du.

    Azt nem tudom, hogy a gazda archetípus-e, de biztos, hogy sok vidéki ember számára ismerős. Sajnos mára nagyobb részt kihalt ez a generáció.

    Felejthetetlen alakja, ahogy Móra Ferenc megörökítette az Ének a búzamezőkben. A régi és az új paraszt, ahogy a háború viszontagságaiban hányódtak. Mátyás bácsi, az alföldi parasztgazda. Régi fajta önellátó paraszt, kisgazdaságot vezet. Paprika az egyik fő termény, mivel Szeged környékéről beszélünk. A gabonát a zsidónak adja el. A többi felesleget a városi piacra viszik.

    Az akkori politikában a paraszt a „nemzetfönntartó elem”. Még iskolát is avat a miniszter a regényben. Persze, Ferenc az új gazda, már nagyobbra lát. Hitelre sok mindent vásárol, és új házat épít. Ferenc végül öngyilkos lesz, de amúgy is elúszott volna minden az adósságok miatt, hogy nem tudták visszafizetni.

    Ez a típus egy rövid 50-es évekbeli időszakot leszámítva, inkább pozitív hatást gyakorolt mind személyesen, mind példaképként. Ez a réteg (az én nagyszüleim generációja) tíz körömmel harcolt, hogy a gyerekei többre vigyék, és igaza van a szociológusnak, hogy ez a felemelkedni vágyó népesség vitte hátán a Kádárt-rendszert.
    Vélhetőleg erre a típusra akar építeni a kormány egy agrár-propagandát, de nem ennek a típusnak, mert már nagyon kevesen vannak. Annak idején az MDF és a Kisgazdapárt volt az ő pártjuk.

    Ez természetesen evidencia, amit mindenki tud, kivéve a baloldali pártokat.

  • Volt már itt ez a film, de nem lehet megunni. Ebben van gazda is, propaganda is. DE azért ez még igazi színészet volt. Mégha színész lenne is, manapság nemigen készülnek filmek a vidékről. Talán ez mintha változna újabban.

  • SzandiMandi
    2020 július 9
    12:51 du.

    Szerintem archetípus még Noszty Feri figurája is. Pedig életben alig látott valaki dzsentrit, de a regények és filmek felejthetetlenné teszik az alakját. Nem csak arról van szó, hogy a dzsentri kártyázik és adósságot csinál.

    Van az a jelenség, hogy a középréteg közvetíti a magaskultúrát a parasztság felé. Ez bizony a régi világban a nemesség volt, akármit is gondoljunk manapság erről az osztályról. A paraszti kultúra sokáig megőrzi és újratermeli azokat az értékeket, amit a nemesi rétegek teremtenek, száz-kétszáz éves késéssel. Közismert, hogy a paraszti zene, irodalom, viselet a nemesét másolja, csakhogy időbeli eltéréssel. Pl. a nadrág-csizma viselet, a csárdás táncolása stb.

    Ne vitassuk el, hogy Orbán Viktor megérti a magyar néplelket (bár megértés és képviselet két különböző dolog)! Igaz, hogy nyakkendős lett az összes fideszes, aki ma a vezérkarban van és eredetileg vidékről származik. (A vidéki származás egyébként két dolgot takarhat 1. vidéki születési hely 2. paraszti származás)
    Az azért tény, hogy a baloldal ezzel még akkor se kampányolt, mikor tele volt vidéki képviselőkkel.

  • Hazai lampa,
    Koszonom a targyhoz szolo,erdemleges hozzaszolast.
    Ugy latszik,sok minden valtozott az oktatasban diakkorunk ota.
    Talan kezdjuk ott,hogy ez otthon kezdodik.Ha a szuloknel
    letezik az intellektualis „kivancsisag”,nyitottak a vilagra-
    ha esetleg nincs is otthon konyvtar- ami ma olcsobb mint
    gyermekkoromban, a haboru utan volt. Igaz,sokat jartam a
    varosi konyvtarba.
    „Apaim nyelven”- heberul- van egy szep kozmondas-
    „Minden tanitomtol- tanultam”- ez lehet meg sajat gyerekeinktol,sot,unokainktol is, akik pl. tobbet tudnak
    az internetrol-mint mi, a „nagyok”.
    Nem kell felni, hogy „kinevetnek”, mert ok is tanulnak-tolunk.
    Az elettol is-allandoan tanulunk. Emlekszem magamra,mint
    kis iskolas,aki fizikabol probalta megismerni a kerekatvitel
    fogalmat. Anyam kollegaja,varrogep szerelo nalunk jart,es
    latta, hogy kuzdok valamivel.Mikor megertette,mi a problemam-
    odahivott- es meginditotta a ket kereket. Egy perc alatt
    tobbet ertettem mint a biflazasbol.
    Manapsag-amikor talan kevesebbet olvasnak,es allandoan
    a Tv-t, a computert,vagy az „okos telefont” „uzemeltetik”,
    nem lehet mindeg megtiltani, de be lehet „fogni” oket.
    Ha nem tudod legyozni, csatlakozz hozzajuk.
    Pl. Google Earth- reven lehet „utazni” a vilagban.
    Most-nem lehet maskeppen. Az interneten „mukodik ”
    a „Kahn Academy” is , ahol „jatszva” lehet tanulni.
    A „bandazas”rol szolva. Nincsenek ifjusagi mozgalmak?
    Ahol kirandulni viszik oket,megtanuljak az onallosagot,
    segiteni egymasnak es a naluk kevesbbe szerencses gyerekeknek,
    pl. a fizikailag vagy szellemileg karosultaknak.De eleget
    „szonokoltam”.
    Kuldok egy dalt Ein-Gedi-rol a Holt-Tenger oazisarol.
    Remeljuk, ujra mehetunk majd kirandulni.

  • Gabriel
    2020 július 9
    7:22 du.

    Erről nincs információm, de Leninék valahogy különbékét kötöttek a németekkel.

  • slapaj
    2020 július 9
    7:57 de.

    Na igen,
    az láttyuk hogy
    magadat nagyon tiszteled.
    Talán bizony nálad van a Bölcsek Köve ?
    Nyamvadt kis bértollnok troll.Aki vagy itten 😀 😀

  • Izraeli
    2020 július 10
    4:05 de.

    A mondásod másik vetülete,
    ami a tudományos életben ismeretes:
    „Minnél többet tanulsz, annál inkább ráébredsz milyen keveset tudsz”

  • Rodeo11
    2020 július 9
    12:51 du.

    Úgyvan.
    Kínai nyelven kell kiadni.
    Elvégre az a Világ leghatalmasabb népe,
    a legerősebb és legtehetségesebb is.Akkor meg
    miért azt a nyápic ángliust preferálja a sok buttta ?

  • Ferenct
    2020 július 8
    10:41 de.

    Féligazságokat mantrázol,
    mint általában a politikai tettestársaid.
    A lényeget pedig általában mindig elsikkasztjátok.

  • Hazai Lámpa:
    „Besancon és Kővendég, ne a hírhozóra lőjetek!”

    Kedves Hazai Lámpa, a hírhozóra nem lövök, de ami a félrevezető, az érintett gyermekeket súlyosan veszélyeztető hamis állitások mégoly magabiztos terjesztőit illeti… tehát nézze, ha Ön szerint a Föld lapos a fene bánja, terjessze, nem érdekel; ha azonban barátait, jó ismerőseit – mégha a legjobb motívációtól vezetetve is – arra próbálja rábeszélni, hogy csecsemőjüket, kisgyermekeket kizárólag fénnyel táplálják, mert az a legegészségesebb és bőven elegendő, akkor bizony szólók, hogy „ácsi, ez így nem lesz jó!”

    Lámpa:
    „Az írás-olvasási zavarok legfőbb ellenszere (megelőzése) az, ha az alapkészségeket sokszor gyakorolják, időben elnyújtva.”

    Aha.. És a dyslexiáé? A matek magoltatása? S gondolom, hogy ha a látásérült vagy siketnéma gyermeket a tanító néni megfelelő szgorúságú pofonokkal látja el, akkor a gyermekek hamarosan letesznek a csökkentlátás, vakság, vagy siketnémaság modern „dívatjának” követéséről.
    (Mint találom is megemlítette, valójában részképesség hiányról van szó, és az ilyen gyermekeket nem arra kell tanítani, hogy ami hiányzik, azt gyakorolja, hanem arra, hogy más meglévő képességeinek fejlesztésével valamelyest helyettesíteni tudja.)

    És nézze csak, mennyi felesleges és káros képzést folytatnak csak itt Magyarországon is (és akkor még nem is szóltam a hollandiai vagy a norvégiai hasonló intézményekről) a különböző modern gyermeki „divatok” terjesztésére, a jó öreg, bevált keresztény-nemzeti nádpálca mint gyógyszer helyett:
    https://www.barczi.elte.hu/

    Lámpa:
    „Félig megértett, rosszul bevezetett tudományos módszerek helyett még az is többet ér, ha hagyják a tapasztalt tanerőt működni.”

    Ha szépen megkérem, hogy a „tanerő”, „élőerők”, „emberi erőforrások” és hasonló terminusakat az eszmecseréinkben mellőzzük, megtenné? Tudja, én nem vagyok része a magyar nemzetnek, a magyar is tanult nyelvem, de az ilyen ál-katonai kifejezések mégis bántják a fülemet.

    Lámpa:
    „De hát a baloldalnak mániája a reformálás, tudományos alapon.”

    Ha csak tehetem (s persze, ha odafigyelek, s nem csak fecsegek össze-vissza) általában a magam nevében, és nem az olyan maginárius kollektívák képzelt képviseletében szoktam megszólalni, mint a Nemzet, a Haza, az Osztály, a Baloldal, stb. – most azonban Önnek igaza van, egyetértünk. Valóban, határozottan baloldalinak tartom magamat, és pontoson olyan vagyok, amilyenek Ön leír.
    Például ímikor úgy 4 éves kora táján az egyik gyerekemen olyan jellegű szemizom elváltozást észleltem, ami tudomásom szerint a későbbiekben nagyon nagy valószíséggel igen súlyos látás-korlátozottsághoz (amblyopiához) vezetett volna elvittem őt… na hová? Nem mint gondos szülő, javasasszonyhoz, vagy jóshóz, hanem (óh, Irgalom Atyja, ne hagyj el!) gyermekszemészhez, aki közölte, hogy operálni kell. Ellenőrzésképp elvittem egy másikhoz, és a két egyező javaslatot követően megoperáltattam. Ahelyett, hogy temető mellett éjfélor szerzett tehénvizeletbe mártogatott ostyával borogattam volna, megmütettem a szemét, mégpedig annak tudatában, hogy kb. 20 éves kora táján majd meg kell ismételni a műtétet. Igaz, a gyerek szemének jelnleg kutyabaja – de elismerem, hogy az Ön nézőpontjából tekintve – a baloldali tudományos mániámmal – súlyos bűnt követtem el a saját gyerekem ellen. Vagy talán nem így van?

    Többi hozzászólásának egyes részeire (amelyeket szamárságnak tartok – ugyanis van, amivel többé-kevésbé egyetértek) most nincs időm és kedvem kitérni.

    ***Apropó, nemrég kérdeztem Öntől valamit. Nincs kedve válaszolni? Segíteni ugyan nem tudok, de valamilyen tanácsot (bár kalácsot nem!) talán-talán tudnék adni.

  • „maginárius kollektívák” ez elütés, természetesen „imaginárius kollektívák” a helyes szöveg.

  • Kedves Hazai Lámpa!

    Sokmindent (sőt TÚL SOK mindent) írsz, ami érdekes, és megvitatható lenne. Sajnos azonban az egészet leöntöd azzal a lekvárral, hogy a „kommunisták…”. Így én nem tudom fogyasztani, mivel, tudod, én vagyok az a bizonyos sunyin lopakodó gaz komcsi maradvány, aki itt próbálja rátok tukmálni a véleményét (Ja, meg a „Margitka” 😀 ). Ezért meghagylak Gabrielnek, akinek – képzeld csak! – igazán Gabriel a neve! Nem semmi! 😀

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2020 július 10
    11:07 de.

    Sőt, még a békediktátumot is áthúzták! 😀

  • Kővendég
    2020 július 10
    2:03 du.

    Megismétlem, vannak tigrisanyák, akik csak azért kérnek felmentést a gyereküknek valamelyik tanórán az osztályzás alól, hogy ne rontsa le a jegyük a bizonyítványt. Nem azért, mert valóban zavaruk van, hanem mert már kisiskolásoknál a továbbtanulásra gondolnak!

    Szerintem az egész nyugati világra ez jellemző, hogy egyre inkább a papír megszerzése, a jó iskolák, a jó bizonyítványok felé billen a mérleg. Tipikus középosztálybeli az a baloldali, aki azzal oszt ki másokat, hogy ő milyen szuper szakemberekhez hordhatja a csemetéjét. Magyarországon tipikusan ilyen értelmiségi, középosztálybeliekkel van tele a BALOLDAL.
    Igen, jó lenne, ha mindenki eljutna gyógypedagógushoz. De ha ez nem lehetséges, akkor legalább hagyni kéne a tanító nénit, hogy olyan órát tartson, amivel nem árt! Ha mindenféle tudományos előírással zaklatják, hogy ezt meg azt kéne elérni az osztályának, akkor befeszül, és ott vége a tanügyi szabadságnak.

    Sajnos nem mindenki tudja a gyerekét jól menő orvosokhoz vagy gyógypedagógushoz cipelni. De ettől még nem kéne az otthoni matektanulást vagy bármi mást pokollá tenni. Erről fogalma sincs általában a baloldali okoskodóknak! Ha meg a munkások és egyéb kisemberek valódi képviselői nem kérnek az ő csodálatos, felülről jövő kioktatásukból, akkor megy a hiszti meg a mutogatás, hogy Jajj, hát őket „lekomcsizták”! Pedig ők úgy szeretik a népet (kényelmes, többszobás nagyvárosi lakásukból, miközben karnyújtásnyira van az ottani infrastruktúra összes lehetősége).

    A legkevésbé se zavar, ha végre az ilyenek rájönnek, hogy nem vagyok vevő a jóságos „felkarolásra”. A hsz-eimet azoknak írom, akik hozzám hasonlóan az élet apró-cseprő problémáihoz keresik a megoldást. (Nem pedig a megoldáshoz idomítják az élet minden napi történéseit.)
    Napá!

  • Izraeli
    2020 július 10
    10:11 de.

    Én is nagyon szeretem a könyveket, de lássuk be, nem mindenki „könyvmoly”. Viszont mai világban nagyon nagy hátrányba kerül az, aki nem tud szöveget értelmezni, de főleg egyfajta szöveget: a városi értelmiség hosszú és semmitmondó okoskodásait.

    Sokan beszélnek arról, hogy az egész nyugati kultúra válságban van. Az szinte biztosra kijelenthető, hogy a gyakorlati tudás egyre kevesebb megbecsülésben részesül, és főleg az olyan gyakorlati tudás, amit a középosztály alatti rétegek halmoztak fel! Ezt sok szülő nem tudja ellensúlyozni, mert nem igazodik el a világ dolgaiban. Nem azért, mert buta lenne, hanem mert el van butítva. Ennek eredménye a tudatlanság és a politikai rendszer zavarai.
    Nem feltétlen a tárgyi tudással van baj, bár abban is komoly hiányosságok vannak. Az egész valahogy nem áll össze. Nem tudják a tömeghez tartozó társadalmi osztályok képviselni az érdekeiket. Mert jól kitanított, simlis jogászok, közgazdászok és esetleg matematikusok mindenkit kioktatnak, megaláznak. (Az általad említett pozitív példák pl. az oktatás területén fontosak, de tudni kell, hogy az keveseknek elérhető.) Ma már nem arról van szó, hogy az egyszerű ember el van zárva az iskolai tudástól! Hanem mindenkire ráerőltetnek egyfajta iskolai tudást, míg az ő saját tudását semmire nem becsülik.

    Sokan, „nagy” demokraták hisztiznek, hogy miért politikai demagógok veszik át az ő helyüket, miért nem kér a nép az ő jóságos vezetésükből? Azt állítják a tanácstalan népnek, hogy szavazzanak rájuk, és majd ők kitalálják, hogy merre tovább.
    A demagógok néhány, nagy problémára irányítják a figyelmet, és nem untatják a tömeget. Persze ez nem jelenti azt, hogy ők tudnák a tutit, de még így is több emberhez jutnak el, mint a jóságos népboldogítók.

    Lehet, hogy ez most távolinak tűnik az oktatás kérdésétől. De a mai politikai helyzet nem választható el a tömegek oktatásának kérdésétől.

  • Almási Alma
    2020 július 10
    2:47 du.

    Álmaink Almája

    nekem pont az a gondom, hogy a moderálás helyettem dolgozik nekem (ezt nevezem Fara Muci nak) azaz éppen azt nem teszi lehetővé, hogy „elemezzük” (igaz nem mindig vannak elemei) a drágalátosokat, te el szoktad intézni egy villanásnyi sziporkával, vagy lapozol…

    a szemlélődő ember nagyon sok mindent fel tud fedezni…

    mi komcsi csökevények el vagyunk zárva attól, hogy az éppen aktuális legújabb múlt kapcsán elmondjuk… mert a demokrácia is állandóan változik, ugyanúgy, mint a múlt és ember legyen a talpán aki el tudja „kapni” az éppen aktuálisat…

    ez ugyanaz, mint a francia tüntetők most a vadi új belügyminisztert szemelték ki maguknak, pedig még nem is csinált semmit azaz kritizálni sincs miért

    majd ha London országban a Csőrcsill szobra helyett a BOJO-t saját magát döntik a Temze hűs hullámaiba akkor majd már nem lesz tovább GASLIGHTING

    üdv és sziporkázzál tovább…az, hogy a „gabriel” nick és hordozója azonos példányok az sem nem oszt sem nem szoroz

  • Hazai Lámpa:
    „Megismétlem, vannak tigrisanyák, akik csak azért kérnek felmentést a gyereküknek valamelyik tanórán az osztályzás alól, hogy ne rontsa le a jegyük a bizonyítványt”

    Lehet, hogy vannak, de én még nem találkoztam ilyenekkel. Ami az osztályozás alóli felmentéseket illeti, rendkivül bonyolult, összetett eljárás; ennek, ha kedve van, pédául itt http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/A_pedaggiai_diagnosztika_elmleti_s_gyakorlati_tartalmi_megjtsaV2/32_a_szakrti_bizottsgok_bemutatsa.html
    utána nézhet. (Ha nincs kedve, nem baj, nyugodtan lehet fecserészni anélkül is, hogy az embernek akár csak a leghaloványabb sejtése lenne arról, amiről „vitázik” – de minek?) Mellesleg ezek a megyei és országos hatásktehetnek örű szakértői bizottságok csak javaslatot egy-egy teljes tantárgy vagy annak valamely résztárgya alóli felmentésre, amit az iskola igazgatójának van joga teljesíteni vagy elutasítani.
    Csak mellékesen: nemigen hiszek az ilyen „tigrisanyák” létében, ugyanis egy un. SNI (sajátos nevelési igényű) minősítéssel elvben igen, de gyakorlatilag még szakgimnáziumba is igen-igen nehezen kerülhet be az érintett gyerek, később egyetemről, főiskoláról nem is szólva. Ja, és az ilyen szakértői bizottság elé általában az iskola kezdeményezésére kerül a gyerek.

    Lámpa:
    „Szerintem az egész nyugati világra ez jellemző, hogy egyre inkább a papír megszerzése, a jó iskolák, a jó bizonyítványok felé billen a mérleg.”

    Nem tudom, nem értek hozzá, lehet, hogy Önnek ebben az „egész nyugati világ”-ot célzó kultúrkritikáját illetőn igaza van. De – Magyarországon ez a probéma felszámolás alatt áll, hiszen példaképünk Türkménország. Remélem, jobboldali politikusaink szorgoson dolgoznak a „keresztény nemzeti kultúra” és a sámánizmus összevegyítésén.

    Lámpa:
    „Tipikus középosztálybeli az a baloldali, aki azzal oszt ki másokat, hogy ő milyen szuper szakemberekhez hordhatja a csemetéjét. Magyarországon tipikusan ilyen értelmiségi, középosztálybeliekkel van tele a BALOLDAL.”

    Egyetértünk, ez bizony így van. Példa erre jómagam, aki – bár nem vagyok értelmiségi, de baloldali – a szembetegségével szemorvoshoz vittem a gyerekemet, ahelyett, hogy sámánhoz, vagy javasasszonyhoz hordtam volna. Persze, egy rendes magyar jobboldali talán inkább jól elverte volna néhányszor a büdös kölyköt, attól biztos megjavul a szeme.
    Ám olyasmit is hallottam – de ez nyilván csak a Soros és Brüsszel által kitalált rágalom – hogy akadt olyan jobboldali állami vezér, aki lányát egy svájci magán-collegban tanítatta, ahelyett, hogy jó magyar keresztyén atyaként Türkménországba küldte volna. De egyébként is… minek egy lánynak tanulni? Azért, hogy elkurvuljon? Szüljön, mossón, főzzön, takarítson!

    Lámpa:
    „Igen, jó lenne, ha mindenki eljutna gyógypedagógushoz.”

    Lám, megint egyetértünk. Csakhogy pÁrtunk és és Kurmányunk pár éve megszüntette az iskolapszichológusi és hasonló státuszokat, helyette az un. „utazó iskolapszichológusi” rendszert. Ez nagyon jó, mert így a pszichológus, stb. hetente akár 5-10 különböző iskolában szerezhet tapasztalatokat, egy-egy órában foglalkozva az iskolánként rászoruló 7-18 gyerekkel. Viszont nagyon jelentősen emelkedett a különböző magántanárok és pszichológusok óradíja, mert a budapest (és nem mellékesen a vidéki) rohadt kommenista szülők közül aki anyagilag megteheti, hogy rászoruló gyerekét pszichológushoz vagy gyógypedagógushoz hordozza, kénytelen megfizetni magánfoglalkozások, magánórák elképesztő díjait. Ha meg nem teheti meg a szülő, az államunk segít rajta, lesz elég hely a szerelőszalagon a szakképzetleneknek, a földesúr birtokán dolgozóknak, no meg, 12 új börtönt is építenek az országban. Mi hát a probléma? Semmi, csak Soros…. Ja, meg el ne felejtsem már, Brüsszel és a migráncsok…
    Ja, mostantól a hat éves gyereknek, ha iskolaérett az óvoda szerint, ha nem, kötelező elkezdenie az iskolát.

    Lámpa:
    „Sajnos nem mindenki tudja a gyerekét jól menő orvosokhoz vagy gyógypedagógushoz cipelni.”

    Jaj, ne kritizálja már állandóan a A Vezér és kormánya általános – és oktatáspolitikáját! Gyógypedagógus, iskolapszicholgus… mi a francnak ez a sok átkos nyugati izé? Sokkal jobb a hosszú és alapos, többhetes tanfolyamon kiképzett, gumibottal, gázsprével, bilinccsel és (ha már géppisztolya nincs, remélem teleszkópos) rendőrbottal felszerelt „iskolőr”… az majd leápolhatja a kölkök lelkét. Igaz, egyházi és magániskolákba még nem raknak ilyen iskolaőrőket. Vajon miért nem?

  • Gabriel Karikas

    Almási Alma
    2020 július 10
    3:13 du.

    Említést tettél rólam …
    Tök igazad van, ….és …????

    Magaddal kapcsolatban persze … bár ha még nem vetted volna észre (tudom, hogy nálad igen nehezen hullanak a nedves fatantuszok) – szóval akik itt a propagandát folytatják, azok nem Ti vagytok a Margitkával – hanem az a sereg agitprop-os troll, akik „hordójukat” vesztve – itt szónokolnak

  • Gabriel Karikas

    Geyza
    2020 július 10
    11:07 de.

    Vedd a fáradságot és nézd meg az idézett filmet, benne van történet, erről szól …

    (történelmi feldolgozásokon alapszik – bár az agit-prop falka ezt is hazugságnak bélyegzi, mint sok más esetbeli történelmi feldolgozást)

  • Kővendég
    2020 július 11
    12:12 du.

    Anno a tanító egy tekintély, egy rang volt. Nem azért nem verték meg egy árnyas faluszélen, mert a csendőr kísérte, hanem mert olyan tudást, értéket közvetített, aminek rangja, a gyermek esetében előrelépési lehetősége volt.
    Az iskolarendőr ezen nem fog segíteni. A félelem visszatart, de nem ad valós értéket. Pontosabban ad. A verőlegények értékrendjét.
    Viszont, a mai iskola mai tanerői milyen értéket képviselnek, milyen ebből fakadó tekintélynek örvendhetnek, és milyen társadalmi szereppel bírnak?
    Na pont azzal.
    Egy szülőnek nincsenek absztrakt „pedagógusok”. Neki Mariska-néni van, aki tíz deka párizsi árát sem tudja kiszámolni, és alig szomjasan üvöltözik tanítás helyett. Ha pedig az ilyen Mariska-nénik védelmében felszólal bárki, akkor legfeljebb köp egyet.
    Ezért döglenek meg a tanártüncikézések és ezért sz.rik a tanárokra gyakorlatilag mindenki. Mert a tanerők ugyan különleges állatfajnak tekintetik magukat, de valójában csak párnákat akarnak a ketrecbe, és további lábvízlangyosítást. Egy tanártüntetésen sem volt téma a társadalmi értékadás, a pedagógus-alkalmasság felülvizsgálata, az érdekképviselet kiterjesztése a szülőkre, stb. Jobbáűra azért, mert a tanárvezérek lennének az elsők, akiket nem iskolába, az iskolával azonos utcába nem lenne szabad gyerek közelébe engedni.
    Na ezért kell alapvetően iskolarendőr. Ami persze nem fog segíteni azon, hogy egy árnyas utcában pofon csapják a tanerőt.
    Az iskolarendőr egy tüneti placebó-kezelés.
    Amellett 8 éve téma az iskolamilícia:
    https://endresy.blogspot.com/2012/04/iskola-es-milicia.html

    Hány tanártüntetlsen esett szó róla? Egyiken sem, amennyire tudom. Mert a tanerőknek sokkal kényelmesebb egy viperás ajtónállóval szembesülni, mint az esetleges alkalamatlanságukkal.
    S igen tudom: van egy 20-30%, amelyik a belét kiteszi a tanításért. De van az a 40+ %, akik még kontraszelekcióval is alkalmatlanok bármire, ami az iskolával kapcsolatos. Talán még a takarításra is. Ők ma iskolaigazgatók, pedagógusvezetők, stb. Nem Orbán miatt. Évtizedek kemény munkája van ebben a rendszerben.

  • Kővendég!

    „Igaz, egyházi és magániskolákba még nem raknak ilyen iskolaőrőket. Vajon miért nem?”

    ————————————

    Nem is értem a kérdést – ott ugyanis nincs szükség rájuk! Iskolaőr után kiáltó cselekményeket csakis és kizárólag a „köz” iskoláiban követnek el, már pedig tudvalevő, hogy sem az egyházi sem a magán iskolák nem a „köznek” teremtettek!
    Ám, még az is lehet, hogy az említett iskolák vezetői, működtetői nem igazán értenek egyet azzal a fajta indulatkezelési módszerrel, amelyet egy iskolaőr jelenléte biztosítana, valószínű rontana az imázsukon, mindenféle megítélésükön, ha ott ugyanúgy mint bárhol, iskolaőrök fegyelmeznék a magukról megfeledkezett tanulókat és veszélyeztetné a hatalmas összegek megfizetése ellenére is de történő jelentkezések számát!

    Mellesleg a győri tanárt késelő esetet sem egy „nyócker-i” vagy egy szabolcsi iskola diákja követte el, hanem a város egyik kiemelt szintű gimnáziumának kifejezetten jó eredményt produkáló, „jó családból” származó elégedetlen diákja! Hát ja, erre mondják, hogy a kivétel erősíti a szabályt!

  • Gabriel… Ahha!

  • Ezekről az iskolai rendőr- dolgokról Bartus Laci már évekkel ezelőtt megírta majdnem ugyanezeket.

  • Gabriel Karikas
    2020 július 11
    9:49 du.

    Jóval az előtt elkezdtem nézni a filmet hogy itt egyáltalán szóba került.
    Csak aztán kissé ideges lettem tőle.
    Nem bírom én má’ a megrázó történeteket.
    Pont elég nekem mikó megráz a kettőhúsz.(Ami már több is.)

  • Gabriel Karikas

    Geyza

    Először a közepe táján – a film első részének, feladtam én is.
    Merthogy kettő része van nekije, hogy még szebb legyen a dolog …
    Igazából a második rész végére derül ki az, amiről beszélek

    A szociáldemokrácia kies hazánk földjén üldözött volt és az a mai időkig.
    Ugyanúgy, mint a környező országokban
    Nem nehéz levonni a következtetést, hogy nincs olyan Magyarországon elő generáció aki megtapasztalhatta volna – azon kevesek, akiknek fogalmuk róla és merészelik propagálni – azok bizony jobbról-balról üldözöttek

    A keleti-blokk „baloldalisága” a bolsevik eszméken született tejet szopta magába mint követendő „világmegváltó” ideológiát.
    Vagy van nekünk a „jobbra tarts” fasizmusa még mint választék.
    És mindennek a tetejébe mindkét rendszert propagálók egészen addig azt állítják magukról, hogy demokratikusak, amíg a legerősebb kutya a falkából bebírja betonozni a hatalmát.
    Ahol már nincs többet szüksége az ótvaros demokratikus játékszabályok nyűgjére.
    100 éve ez a „csiki-csuki gyere-be” folyik úgy kies hazánkban, mint a környéken

    Hellyel-közzel mindössze a skandináv országokban (Finnországot is idevéve) sikerült működő államformává avanzsálni a szociáldemokráciát – mint köztudott
    Talán még a távoli Új-Zélandon, Dél-Koreában – és félig meddig Ausztráliában, Kanadában. És slussz.
    Svájc az más kicsit.

    Na ezeknek az országoknak a rendszerét gyűlölik vállvetve a marxista/bolsevikokkal a fasizmus hirdetői
    Nyilván az ázsiai birodalmakról és arab-iszlám rezsimekről ne is beszéljünk

  • Gabriel Karikas

    Andrew_s

    Tudod, hogy Japánban a császárság mint intézmény még létezik, hasonlóképpen mondjuk a Svéd-királysághoz.

    Valami rég élt császár hozta a máig érvényben levő rendeletet, hogy a tanárnak joga van leülni a császár jelenlétében, mivel mindenki más csak állni jogosult.

    A fáma szerint a császári indoklás az volt, hogy aki a jövő generációját oktatja az a tanár – képzett fiatalok NÉLKÜL pedig a császárságnak sincs jövője – ergó a tanár minimum egyenlő a császárral, – aki ugyan a jelen generáció urasága, de a jövője a tanár kezében, ezáltal annak a hatalmában van

    Gondolom felesleges összehasonlítani Magyarország és Japán kulturális fejlettségének színvonalát
    Illetve nekünk magyaroknak, jobb ha nem tesszük
    Ehhez szegődve megmérném kockáztatni, hogy ha egy ország erkölcsi állapotát fel akarod mérni, elég ha megnézed mennyire becsülik meg a tanárokat