Diktaturha

2020 július 17 3:44 du.125 hozzászólás

Az alábbi írást csak erős gyomrúaknak ajánlom…

Mert hát, mi is az a turha? Nos, a hörgőkben felgyülemlett váladék átcsoportosítása a torokba, melyet erő légúti mozgás segítségével – harákolás – a szájüregbe továbbít a nem túl kulturált magatartású NERtárs, és intenzív kifúvás és nyelvsegítség támogatásával az út szélére csattint. Mert kérem, annak ott a helye, hiszen az köpet. Magát a műveletet ugyanez a NERtársi réteg csulázásnak hívja. Természetesen a végterméket figyelmesen meg is szemléli, mert a NERtárs archetipusa a gazda, és a jó gazda törődik a produktumával. Csak, hogy tudjátok: „az archetípusok olyan ismétlődő emberi karakterek, amelyek minden emberre jellemzőek és a tudatalattiból erednek. Az archetípus görög eredetű szó, valaminek az ősi alakját jelenti. Carl Jung a svájci pszichológus, személyiség elmélete szerint, a tudatos egó és a személyes tudattalan mellett, mindenki része a kollektív tudattalannak is. Ez a velünk született ösztönök és emlékek sokasága és a különböző archetípusokban mutatkozik meg. Erre dolgozik rá az orbáni NER – mármint a kollektív tudattalanra.

A NER létrehozása ugyanis egyenlő a kollektív tudattalannal, ami ugyancsak egyenlő a manipulált tudatlansággal. Mert hát, mi is nyerhető a vidéken terjesztett egyensajtóból, az alapszinten fogható elektronikus médiából, a Kossuth rádióból, a Dankó rádióból és a Mária rádióból? A kollektív tudatlanság.

Még arra sem képesek – ill. gyávák hozzá, hogy valódi fasizmust hozzanak létre. A fasizmushoz ugyanis elvek kellenek, nomeg, gerinc. Orbánéknak egyik sincs. Csak olyan, mintha fasiszta lenne, de nem az, csak fasisztoid. Mert hát, nyitva tarják a kiskapukat. Ahogy valódi diktatúrát sem gyakorolnak, mivel ahhoz sincs bátorságuk.

Igaz, akadnak még ellenzéki sajtótermékek – naná, nálunk, ugyebár, baloldali médiatúlsúly van – még nem járnak az éj sötétjében fekete autók az utcákon – eddig is csak négy azonosítatlan indíttatású haláleset történ- , még azt is ki lehetett mondani, hogy „Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk” – igaz, Strasbourgban, a Sargentini-jelentés vitáján ezt a pofátlan kijelentés nyíltszíni, harsány röhögés reagálta le – de azt, hogy diktatura lenne, nem lehet kijelenteni.

Ami itt van, az csak diktaturha. A NER által felköhögött, gusztustalan váladék.

Legújabb nerbódító szlogen pedig: „a mi hazánk szíve közepe a törvényesség, a jog és a rend”. Aki ezt beszopja, az megérdemli.
Ahhoz, hogy valaki király lehessen, előbb alattvalókra van szükség, akik készek őt királynak tekinteni. És elhinni, hogy a dolgok így vannak, nem lehetnek máshogy. Az, hogy „a magyar genetikusan alattvaló” (nem „alávaló”habár az se nagyon vitatható) a tapasztaltak szerint igaz. Az, hogy (már megint – száz év alatt vagy ötödjére) egy olyan kultúrát sikerült kialakítania ennek a nemzetnek, amelyben a talpnyalás, a hajbókolás, az „alatt levés” nem szégyen, hanem érték, mi több, elvárás, több, mint tragikus.

Vaclav Havel megmondta: „Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”

Nyert.

125 hozzászólás

  • Ille, Ille

    már megint, az O1G nincs ezzel egyedül, plagizálni sem tud meg -mint írod- nem is mer úgy istenigazában, mert akkor…lenne BLM hunniai változta és az is ugyanolyan eredménytelen lenne mint az eredeti… mert sehol sem tudják azok akiknek valami nem tetszik, mit is kéne valóban tenni?

    valami gonosz kiskrampusz nekem azt súgdossa a Nagy Francia Forradalom mintájára nagysorozatban gyártott guillotine okat felállítani és működtetni…szerte szana

    de hát ahhoz a NER sem jó meg a demagográcia sem

    hahahaha

    vegyetek példát Vietnamról, azok boldogok 151 országban végzett felmérések szerint világelsők boldogságban

    hahahahaha

    NER sincs nekik

  • HEHEHEHEEEHehe—Diktaturrrrha—-heheeehehehehe

  • Illepityu:
    Nnna azé a „csula” szót nem engedem !
    Az kremássan mindannyiunké.
    A NER sokmindent kisajátított,
    de ez nem hagyom mán.

  • Isten hozott.
    A teljes cikkedből a legjobban Kertész Ákos idézete tetszik a legjobban,mindkét formátumában.A cikk többi részével is egyetértek,de tudod és ismered a nézeteimet.Főként politikai szinten,hogy”nincsenek barátok,nincsenek ellenségek,csak érdekek. Csak polgárpukkasztásként is írom,hogy:baráti üdvözlettel:Gyuri. (Biztos bekapják a horgot!)

  • Kedves István,

    Nagyszerű elemzések és kritikák jelennek meg a viktor diktatúrájáról, vagy ahogy írod „diktatúrhájáról”, köztük a tied is gyakran, de semmit sem számítanak a mindennapi politikában. Nincs ugyanis alternatíva, ugyanúgy, ahogy a viktor és rablóbandája is csak egy elvet képvisel, „csak miénk lehet a hatalom és pénz”, addig az ellenzéknek sincs elvi vezére és nincsenek elég magas kaliberű politikusok, akik alternatívát jelenthetnének, bármilyen elvi alapon. tetejébe, a nép beletörődött abba ami van, mert nincs más választása.

    Túlélik ezt is, mint az elvesztett 48-as szabadságharcot, a Kiegyezésig, majd WWI veszteségét, a Tanácsköztársaságot, Horthy korszakot, WWII veszteségét, Rákosit és Kádárt és az un. rendszerváltást, most pedig a viktor rablóbandáját.

    A felsorolás csak arra szolgál, mint azt Te is tudod, ahhoz, hogy gyökeres változás legyen a társadalom irányításában, kellenek elfogadható elvekkel a népre ható vezetők (jó vagy rossz nem is számít). 1848-ban, a Kiegyezéskor, a Tanácsköztársaság alatt, Rákosi idején és 1956-ban a nép aktívan részt vett a társadalom átalakításában. Voltak vezetők, akik rábírták erre.

    Egyenlőre még nincs ilyen ember Magyarországon, ma.

  • Jó ismét hallani felőled István!

    „…gyávák hozzá, hogy valódi fasizmust hozzanak létre” – Jaj ne türelmetlenkedj, mindennek rendelt ideje van…
    Reméljük azééé nem lesz igaza Vaclavnak még egy darabig 🙁

  • Huncut vagy Pista! Vissza akarod ide csalogatni Juraseket 🙁

  • Ille Úr!
    Koromnál fogva természetesen én is rezsim-kritikus lvagyok, – mert ugye ki nem sz’ja le a meghaladott jelent – és az Önök mostani turhában-slejmben fogant vergődését, mikor engem az érdekel, mi lesz tíz-húsz év múlva…
    – Sikoltozó örőmmel olvastam, váladékos mondatait, de furcsállom hogy az együgyű Kővendég- ből sem szakadt ki az ajnár-turbék..

  • Ugyebár a hazai baloldali értelmiség csak csehországi idézeteket tud? Magyarul nem tud elmondani semmit az Ille úr se, mert nem tud … vagyis aki nem tud magyarul, az ne beszéljen magyarul!

    Magyarországon a baloldali értelmiség sajtójában Svejk a kisember. A cseh kocsmafilozófus a kisember „archetípusa”, és ezt valószínűleg a csehek is így gondolják. Csakhogy Magyarországon a magyar olvasók nagy része nem is érti ezt a hasonlatot, de semmiképpen nem érzi át!

    Magyarországon a kisember archetípusa valóban a gazdaember, a parasztgazda. Legtöbbünk gondolkodását ez határozza meg (másik a dzsentri típusa, mint Noszty Feri), mert a mai magyar társadalom összetételéből ez következik (két világháború között a társadalom 60%-a a paraszti osztályhoz tartozott). Több magyar író megörökítette ezt az alakot, pl. Móra Ferenc, Móricz.

    A baloldali városi értelmiségnek ebből az jön le, hogy „turha”? Megjegyzem, abban az időben, mikor nem volt papírzsebkendő, a drága vászon meg másra kellett (és azt sem a mosógép mosta), valóban voltak időszakok, mikor az emberiség így végezte az orrfúvást vagy a torokköszörülést.
    Ez az, amit a baloldali városi értelmiség se lenyelni, se kiköpni nem tud …?

  • gyuri10
    2020 július 17
    6:31 du.

    köszönöm! mert hát, egy mélyvénás trombózis képében az ördög majdnem elvitt 🙂

  • Kérek mindenkit, ne engedjük a szavaink értelmét elvenni. A diktatúra annyi, hogy a törvényeket egy szűk kör DIKTÁLJA kontroll, vita nélkül. Ez stimmel a magyarországi helyzetre. Amikor hajnalban „fekete autók” visznek el, az már a terror. Nem szaladgálnak még tömegével tarkón lőtt öngyilkosok – de nincs is szükség rá egyelőre. Amíg a ner ellenzőinek olyan „barátai” vannak, akik szerint nincs elv, terv az oldalukon, addig pont elég az a féltucatnyi tisztázatlan haláleset, vádemelés nélkül hónapokig, akár évekig tartó előzetes fogvatartás, hogy a többséget dermedt félelemben tartsa.
    Kellenek népre ható vezetők – mondják. Aztán az elsők között cincálják szét, ha valaki erősebben fogalmaz.

  • Szandi

    Minden szó igaz, amit Ille leírt, kivéve a lényegi mondanivalót.

    Motto: A lúzerek mindig sírnak, avagy visszasírnak.

    Orbán 2009-ban pontosan leírta, mit fog tenni, ha kormányra kerül: Szó szerint betartotta/betartja.

    2010-ben amikor Orbán elmondta a 2. szűzbeszédét azt mondtam: Ez fasizmus, igen! Azt is mondtam, hogy erre van most szüksége most Magyarországnak: rendet rakni az A Gyurcsány eltaknyolt eltaknyolt országot. Orbán (az ördögtől való fazon-:) szó szerint teljesített minden ígéretét.
    Van demokrácia Mo-n? Nincs, csak félig.

    1935-ben F. D. Roosvelt tanácsadói azt javasolták az elnöknek, legyen az USA diktátora Mussolini sikeres példáján. Nem deklarálva: Az lett, és felemelkedett az országot, közmunkákkal, stb.

    Ps: Orbán megette a magáét, most már mehetne

  • Ille István
    2020 július 18
    4:59 de.

    Szteem mikor Tégedet meglátott az Ördög,
    csalódottan visszafordult és elment Szatymazra leinni magát 😀

  • slapaj
    2020 július 18
    3:06 de.

    Ő és a „rezsimkritikusság”…hogy nem szakad reája a plafon..

  • Ferenct
    2020 július 18
    7:24 de.

    Írod:
    „Amerikai diktátor”

    Hát hallod..sok hülyeséget olvastam már de ez mindent visz.

  • Olvassuk má’ el ezt kérem.
    Most találtam.
    Kiváltképp SOB* figyelméba ajánlanám hehehehe…

    https://www.korrupcioinfo.hu/neked-is-jut-dragam-kamuprojekt-ner-felesegeknek/

    Jól passzol a dolog ehhez a cikkhez.

  • Aszongya ez a Ferenct
    hogy Roosevelt volt az amerikai Mussolini
    Ennek pár órája, de azóta is fel fel röhögök rajta,
    ha eszembe jut..jaa most látom ő Roosveltet írt.Ammeg kivolt?

  • Nem tudom hogy nevessek vagy sírjak ezeken :

    https://www.korrupcioinfo.hu/a-harmadik-evezred-innovacioja-magyarorszagon/

    A harmadikat választom :
    Könnyezve röhögök !

  • „idézet” : Ahogy valódi diktatúrát sem gyakorolnak, mivel ahhoz sincs bátorságuk.”

    Most akkor diktatúra van vagy nincs?
    Most már az is baj , hogy nincs diktatúra?
    Ja,hogy királyság lesz?
    De hát ez mellett mocskos mélységekbe küldeni a magyar embereket ,ehhez erős gerinc kell.
    A turhát pedig gyorsan le kell nyelni és nem lesz semmi probléma a továbbiakban üdvözletével

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    A camorra határmustrán

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Ferenct! 7:24 szerint
    „Roosevelt, bár nem dekraláltan, de Mussolini mintájára diktatúrát vezetett be”.

    Téves, vagy szándékosan hamis ez az állítás, mert a jeles elnök a nagy gazdasági válság kiküszöbölésére >a tőkés és tervgazdálkodás< egészséges ötvözetét, a kitűnően prosperáló – New Dail-nek elnevezett – új gazdaságpolitikát vezette be, melynek termék centrumát többekközt a gépgyártás, építőipar és természetesen a fegyverek termelése jelentette. Mindebben az állami beavatkozás csupán a tőke- nagytőke és . ö s z t ö n z ő . állami hitelek harmonikus összehangolásán alapult, de semmiképp sem diktatórikus politikai eszközökön, vagy erőszakos állami intervención.

    A New Daily addig soha nem látott, máig is ható gazdasági prosperitást hozott amerikának, amelyet aztán már csupán követtek az 1941-es háborúba lépés gazdasági prosperitást hozó következményei, melyek gazdasági tapasztalatokon kívül már semmi közük nem volt a New Deal-hez. [A háborús átállás extra eredményességét gyakorlatilag az anyaország háborúból történt teljes kimaradása biztosította úgy, hogy az U.A háború utáni GDP-je a háború előttinek már a hétszerese, azaz 700% volt.]

  • Tiltakozom!

    Magyarország jogállam!
    Törvényesség,jog és rendpártiság politikai alapon is!

    Igaz, hogy a törvények nem europai szemleletuek, de o1g hozatta a parlamenti 2/3-ával, igy a mai eu-ellenes törvényei szerinti jogrend él törvényesen! Az Eu jogrendje már törvénysértő!
    Rend? A fegyveres erőivel fenntartja a jogrendje szerinti törvényes rendet elszántan.

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2020 július 18
    3:29 du.

    ha más nevet adunk centralizált hatalomnak és tervgazdálkodásnak amit -természetesen- a kommunisták és szocialisták átkozott diktatórikus rendszerének tulajdonítanak és amikor a vadszamár imperializmus felismeri, hogy csak az az egyetlen üdvözítő módszer akkor bevezeti!!! és kiderült, hogy működött (New Deal hogy helyesbítselek) mai napig van bizonyos budget planning, feasibility studies, overhead minimalizálási offshore és decentralizált monopóliumok amelyek ezen szocialista bűnök nélkül már régen földobták volna a prakkert négy lábbal éggel állva felfuvódva…
    a mai tapasztalat rosszabb, semmilyen módszerrel nem sikerül??? DE IGEN: AZ EGYETLEN JÁRHATÓ ÚT MARADT AZ EXTRAPROFIT FENNTARTÁSÁRA ÉS NÖVELÉSRE BÁRMI ÁRON AZ A KONKURENCIA KILÖVÉSE, LITERÁLISAN!!!

    ezt ne mondd meg a geyzának mert hisztériás rohamot kap az ő kedves szabadpiaci de sohasemlétezett álomvilágának lerombolása miatt!!!

    USA ma 40+ millió munkanélkülivel küzd!!! a FED nyomja a zöldet és a 23 trilliós belső adósságot növelve a monopóliumok profitját biztosítja…Apple és a többiek a HUAWEI kilövése nélkül már régen becsukhatták volna a bó’tot… persze a propaganda azt szajkózza, amit a geyza… még az kellene, hogy bevallják THE NEWEST DEAL re lenne szüxég, de ahhoz valamit meg kellene változtatni, de…
    hahaha

    ismerni kellene a világot! az sohasem árt!

  • 666;
    Ketsegtelenul, torvenyes rend mukodik ma Magyarorszagon.

    Jogi rendszere persze kerdesre vonhato.DE az EU is messze all a tag-nemzetek egyenlosegegi jogaik biztositasaitol.

    Sot nyiltan mondhato, hogy ma a Nemet-Francia gazdasagi erdekek az EU mozgato-eroi.

    De tagadhatatlanul, Magyaroszag lakossai ma jobb-let-korulmenyeket elvezhetnek mint valah is.

    A gazdasag logikus mukodtetse melett a lakossag elzalogosithatalan jogainak biztositasa, az allamhatalom korlatozasa a lakossai alatl es a demokratikus modszerek alaklmazasai, hogy mindent a lakossag tobbseg-hatarozatai, s NEM a maroknyi apolitikusok onkenyuralamai altal.

    Na de az nagyon nehezen megy a magyarok gondolkodasaiba.
    Nem csak felnek, de rettegnek barmi uj-modszerek lehetosegeitol.

  • 5:32, július 8.
    Utoljára Gyurcsány vetette be a „fegyveres erőket” (a rendőrsége 2006-ban a saját védelmében). Más fegyveres erő gyakorlatilag nincs… Ha a NATO nem lenne, s Románia úgy akarná, két nap alatt meg sem állna Sopronig….!

  • hazai lámpa
    2020 július 18
    4:18 de.

    méghogy lámpa 😀 pislákoló mécses hozzád képes fárosz! szerinted magyarul (sem) vagyok képes semmit elmondani. akkor minek olvasol? mazochista vagy?

  • slapaj
    2020 július 18
    3:06 de.

    azt, hogy korodnál fogva mi vagy, inkább hagyjuk. egy nem változott távollétem alatt: még mindig nem tudsz érdemben hozzászólni 😀

  • Ferenc szerintem a diktatorikus Roosvelt esetében nem valami 51-es körzetbeli ufok közösségerol irt? (Roswell-re halucinálva?)
    Ha jol emlekszem, oda raboltak el a bukott eddás Pataki Attilat es az ex-t-rém tudásu penzugyi gurunkat, az MNB k-rémét, a sasszemű Mától-csitt!
    Szerintem Ferenc is valami gyikember-diktaturarol szerzett belso infot. Sőt! Lehet, h maga is kozejuk tartozik, csak megprobal beepulni kozenk es a gyikemberi diktaturat kiterjeszteni Magyarorszagra is!
    Kérek minden hazafit: Le a Gyikokkal!
    Vagjatok le a farkukat! Es, ha ujra kino, akkor ujra!
    Hatha elvesztik az egyensulyukat, mert akkor csak fajdalmas keppel X-be tett labakkal fognak kacsazni, mar nem lesz kedvuk a diktatura epitesen gondolkodni, csak fajdalmasan fogjak hianyolni a szaporodokepesseguk elveszteset!

    Ferenc! Te is tojassal szaporodsz?
    Mert akkor félünk toled…. beépupu gyikember. Egyes gyikok es a tevék a farkukban es pupjukban taroljak a zsirtartalekjaikat!
    Nekem Boda is gyanus! Nem vagytok ti genetikailag rokon faj? Lacerka Lipopenecilusfil Ufonautica Matolcsii?

    Igy az összeeskuveselmelet osszeall, hiszen tudjuk, h Boda Mariska a Parlament melletti epuletben lakik, onnan, az erkelyerol is tartja a tavkapcsolati megfigyelest her orbannal. (Feltetelezem, h az utobbi evek titkos alagutepitesei nekik nyitottak teret a foldalatt elo o1g-imado gyikemberek letelepitesere, h onnan conspiralva iranyitsak o1g diktatura-epiteset!
    Felmerul a kerdes, h tan maga o1g is fajtarsuk! A testzsirraktarozasa alapjan jogosan feltetelezheto! A senkihazi ehezo parasztgyerekbol gazdagodott diktator meglehet valojaban egy gyikember, vagy az ősi gyikoknal lehetseges partenogenetikus szaporodassal es ufogyik genmanipulaciojabol szarmazva rokonuk! Talan ezert is él rejtozkodo eletformaban a foldalatt!
    Minden esetre a parlamenti foldalatti 51.2-es körzet Roswell tér (Kossuth ter uj neve) o1g tenykedese folytan szuletett meg es hogy ne lehessen tevedes, ezert is cserelte le a kozeli megtitkosabb foldalatti katonai bazisanak nevet a Lanchid pesti hidfojenel a Roosevelt-ről.)
    Egyre gyanusabb a Boda!
    Ezek mar nem fekete autoval raboljak el a politikai ellenzekieket, hanem fekete metroval es fekete repulő cseszealjakkal!

    Vigyazz magyar!
    Jon az o1gsa gyikemberinvazios diktaturaja!

  • O1g = Le a-gila (latinosan franciául)

    Gila – sivatagi mergezo zsirfarku gyik

    Agila (kiejtve. Leirva Aguila) sas, ragadozo madar

    Az ősi egyiptomi kulturaban voltak sasfeju foldon kivuli isteneknek tartott migrancsok.
    A madarakrol tudni kell, hogy a dinoszauruszok maradek leszermezottai, amelyek tobb100millio even keresztul uraltak a foldet!

    A gyikok, a dinosaurusok es a madarak rokonok!
    Kerdes, hogy egyes paleohistorikus ufonautak mennyiben genetikai rokonaik es ugyszint o1g!

  • BrunszvikTeri

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    07.18/3:28 tanulmányához

    Kihagytad, hogy a NEW DAIL az állam által anyagilag biztosított gazdasági és mérnöki projektek szerint, a jól összehangolt, magán gyártulajdonosokat is feltétlen magába foglaló és tudományos szinten, rendszerben együttműködő katonai és mérnöki grémiumoknak köszönhetően prosperált annyira remekül.

    Érdekes, szinte már a távoli jövőbe mutató, és magas hatásfokú kísérlet volt ez a szabad, ill. magánvállalkozás és a tervgazdálkodás egymásnak ellentmondani látszó gazdasági modelleinek az összehangolására, illetve ezek egységesítése felé, melynek gondolat-centruma, a sorozatgyártás tökéletesítésében óriási szerepet kapott az állami kompetenciába tartozó szabványosítás tudománya is…

  • BrunszvikTeri

    O1G666 5:32

    Jó – nagyon jó… ))))))) 😀 ((((((((
    ˙

    Csak javaslom, arra ügyelj, hogy bár valóban és nyilvánvalóan abszurd ez az orbanisztáni jogrend a lapp törvényével együtt, ahhoz hogy mindenki értse, hogy ezt tulképp’. te . s e m . k o m o l y a n . gondolod, tedd inkább idézőjelbe az abszurditásokat …

    „Egy csecsemőnek minden vicc új”…

    Ahogy a dalköltő is monggya:
    Ne vessük egymást gyerekek,
    a név a legszebb kincs:

    Brunszvik

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2020 július 18
    3:29 du.

    Ferenct kollega nem ROOSEVELT-ről írtm hanem ROOSVELTRŐL.
    Azt meg nem tudjuk ki. : ))) … : ))) … : )

    Idézek Rerenct mester elmés bejegyzéséből:

    „…1935-ben F. D. Roosvelt tanácsadói azt javasolták az elnöknek, legyen az USA diktátora Mussolini sikeres példáján. Nem deklarálva: Az lett…”

    Namármost
    -véleményem szerint és nem kukacoskodva az elírt betűkön- amennyire a nevét ismeri a „világot járt,USA.-t jól ismerő” Ferenct, annyira ismeri a tevékenységét is.
    (Mármint Rooseveltét.)
    De populista hülyeségeket azért megpróbál lenyomni a torkunkon, tartóinak szellemiségéhez híven.

    Csakhogy tévedésben él:
    ide nem a Baranyában élő
    szerencsétlen és tudatlan közmunkások
    járnak a napi hazugság-adagjaikért.
    Minekünk itt VAN rálátásunk a Világra.
    Nem szorulunk ilyen istenverte propagandistákra.

  • O1G666
    2020 július 18
    5:32 du.

    Éa akkor még nem beszéltünk
    a legaljasabb Norvégbűnözőkről.
    Akik a nagy állami ZSEB megkerülésével
    akartak pénzt adni ezeknek a magyar civil
    szervezeteknek, ráadásul mérhetetlenül pofátlan módon
    azoknak akiknek ők akarnak!De szeencsére helyre lettek téve
    Nagyon pofátlan jogtiprása volt a keresztény közjóakarásnak!

  • toth péter
    2020 július 18
    2:04 du.

    Nyeljed csak magad a diktatúra
    turházásait.Ha neked ez kell reggelire.
    Minket hagyjál ki belőle.Beérjük a szalonnás tojással.

  • tisztelthölgyeim…

    „…Roosvelt…elnök a nagy gazdasági válság kiküszöbölésére >a tőkés és tervgazdálkodás< egészséges ötvözetté…"

    Na, ja.
    Hibrid kormányzattá. Mintha hallottuk/halljuk ezt sokszor mostanában a magyar rendszerről-:)

    ps: "Nincs új a Nap alatt"

  • Géza

    Hiányosak a vonatkozó ismereteid.

    ps: Tanulni soha nem késő akármilyen. Rajta.

  • talalom
    2020 július 18
    5:03 de.

    Ezt már a másik topikban is megírtam neked, hogy demokrácia és diktatúra nem az ördögök és szentek gyülekezete. Bármilyen ideológiát, ha át akarsz ültetni egy az egyben a gyakorlatba, akkor ártani fogsz vele.

    A cikk elképesztő hangnemben íródott, tehát azzal nincs értelme vitatkozni. Nem az erősebb hanggal van a baj, hanem a stílus. Itt a KMH-n hogyan jön szóba a vidék? :turha, Seggem és vidéke, alávaló, alattvaló és így tovább … Én még itt normális elemzést nem olvastam, amivel a magyar választók 60 %-a egyet tudna érteni.

    Tudomásul kell(ene) venni, hogy Nyugat-Európában mást jelent a baloldaliság, ti. a városi munkásság képviselete. Kelet-Európában viszont hatalmas tömegek vannak vidéken (de nem változatlanul!), és őket kell(ene) képviselni a baloldalnak. Aki erre nem hajlandó vagy képtelen, az ne vegye el a helyet a politikai életben az odavalóktól.

    A jobboldali pártok polgáron alul nem képviselik az embereket, legalábbis ez áll a pártprogramjukban. Ebből az következne, hogy az a két-három millió ember, aki a polgári középosztály alatt van ebben az országban, az urnáknál fölsorakozik egy emberként, és beszavazza a baloldali pártokat a hatalomba. Mégsem ez történik. A segélyesek és az alulfizetett dolgozók közül is sokan szavaznak a kormányoldalra.

    Az a fentiek értelmében kizárható, hogy a kormányprogram miatt tennék mindezt. A kormányprogram nem ígér nekik semmit, ami jelentős pénzbeli előrelépést jelentene. Még csak nem is az idióta újságcikkek és hír-műsorok terelik a népet, mert ha így lenne, akkor a szocializmusban mindenki a vezércikket és Lenin-összest olvasott volna, és ez tudjuk, hogy nem így volt. Röviden arról van szó, hogy a jobboldaliak az embereket érintő kérdésekre rezonálnak. Ezek terjesztése úgy folyik, hogy „benne van a levegőben”. A piacon, a boltban, a munkahelyen és persze a falunapokon.
    Amit a jobboldal vezetői elhatároznak, az ilyen csatornákon át lefolyik az emberekhez. Mivel a baloldali párt és értelmiségi elit réges-régen elvesztette a kapcsolatát a középkáderekkel, így közvetve nem jut el a tömeghez, amit mondani akarnak. Illetve nincs olyan mondanivalójuk, amit a középkáderek egyszerűen, érthetően elmondhatnának a nép között.

  • Gyula Bognar
    2020 július 17
    7:11 du.

    A felsorolt időszakokban, talán 48-at és a kiegyezést kivéve, volt egy szociáldemokrata mozgalom az országban. Azok a szocdemek valódi munkássztrájkokat tudtak szervezni, volt tömeghátterük.

    Ma egy baloldali pártocska új képviselője mivel kerül be a médiába? Ilyen típusú hírekkel: 1. Meztelenül táncoló homoszexuálisok nem élvezték ugyanazokat a jogokat a pesti fesztiválon, mint az azonos neműek és 2. a Józsefvárosban segélyből élő, nagyon rossz egészségi állapottal küzdő G. Aranka lakásfoglalót holnap kiteszik az utcára. Elismerem, mindkét probléma fontos, de kevéssé érint tömegeket.

    Nem arról van szó, hogy a kisebb-nagyobb baloldali pártok manapság nem érzékelik, hogy probléma van. A konkrét problémákat nem érzékelik, és nem tudnak reagálni rájuk. Ennek oka lehet, hogy elszakadtak a tömegtől, akiket képviselnének vagy talán belső hatalmi harcok. Illetve a pártmunka nagy része nem a csillogásból és szereplésből áll, hanem a legkülönfélébb emberek közé el kell menni. Ezeket az embereket meg kell hallgatni, és valami megoldást keresni a problémájukra. Nem pedig a megoldáshoz keresni a problémát!

  • Hazzay:
    Komolykás vagy.
    Egy ilyen szép napon.
    Tőled távol áll a laza lelki tartás..

  • T.Ille Úr !
    Bocs’ hogy élete főművét nem kommentáltam, de valóban fejlődött a korábbi putri-orbánozásaihoz képest…
    – Az hogy „távol” volt nem tudtam de, biztos elmélyült a csulázás tekintetében…
    – A diktatúra fogalmát Margitunk segit, Önnek értelmezni…fölöleges volt Gustav Carl Jungot ilyen méltatlan kontextusban alázni…
    – Az Ön fasisztázási kényszere a korosztályomnak nem mond semmit, de ha ez életvitel szerűen érdekli, lelke rajta.
    – Vaclav Havel ilyet nem mondott, egy DK poszt ferdítette ilyenre…
    Sokkal bukása után egy interjúban úgy vélte, (fordítás angolból) „Meglehetősen fojtó légkör uralhatja el Közép-Európát, ha Magyarországon Orbán Viktor lenne a kormányfő, ha a német külpolitikát Edmund Stoiber befolyásolná, a lengyelekét pedig a Kaczynski fivérek”

  • HAZAI LAMPA;
    Nem lenne kepes belatni , hogy amig minden kepviselo-kerulet lakossai nem valszthatjak meg nevszerint, egyernileg a toobseg szavazataik alapjan kepviseloiket akit a lakosssag tobbsege ogjtana, hat mind az ittan csak idovesztegetese?!

    A part-vezerek dontenek, csupan az ossz-part-szavazatok alapjan ,hogy ki lessz konevezve „kepviselonek” nem a kepviselo keruletek szavazo lakossai.

    A maguk parlamenti rendszereben minden amodon megy.
    S maguk hajlandol lenyelni, hogy az demokratikus.

    Bon voyage to the vagohidra!

  • Ms.Bernstein 7/19, 1:321 d.e. soraiban remelnem nem panszkodasat ohajtotta kifejezni?

    Hiszen Romania ma is politikailag stabilabb , s anyagilag is sikeresebb nemzet!

  • GYULA BOGNAR;
    Persze a magayroknak maig is a nagy kerdes ,hogy KI lenne mindenhato-juk, s nem hogy milyen modszerek alaklmazasai jelenthetne a remelt eredemnyeket.

    Velen, hogy talan majd a kovetkezo ezer-eszdendoben azon tul-eshetnenek?

    Maskulomben semmi lehetoseguk a valtozasra!!!
    Belatnak azt ????

  • valami, magát lámpásnak vélő csutiseggevége barom nekiállt elmélkedni szervilis szarban hempergőzőként a „gazda” mint olyan, s az erchetípus összefüggéséről.
    ideteszem a kommentemet, amit ebben a témában az An-re írtam, hiszen érvényesennek a baromnak az agymenésére is, illetve mások okulására:
    .

    abramovics
    JULY 11TH, 2020
    van egy két alapvető hiba ebben az írásban, amit nem tudom, hogy szándékosan vétett a szerző, avagy a tájékozatlanságából fakad.
    .
    az első, hogy a „gazda” meghatározást szolgaian átvette a csuti gecitől, bár van utalás a szövegben a helyes értelmezésére is,
    .
    DE
    .
    ezt a szerző akaratán,. szándékán kívül követi el.
    a helyes értelmezés ugyanis nem más, mint beismerése annak, hogy a csuti geci a szervezett orosz bűnözésbe tartozik.
    az ő „gazdája” abban a putyin, mint minden orosz bűnözőé.
    .
    LÉVÉN A „GAZDA” MEGHATÁROZÁS AZ OROSZ BŰNÖZŐI KÖRÖKBEN HASZNÁLATOS, ÉS A TULAJDONKÉPPENI VEZÉRT JELENTI, KI ÉLET, HALÁL, S MINDEN VAGYONTÁRGY URA, TULAJDONOSA.
    .
    nos, ez az első tévedés, vagy hiba a szövegben, ami orbitális félremagyarázása az eredeti jelentésnek, értelmezésnek.
    .
    a második ilyen hiba, annak a fel nem ismerése, hogy bizony mondta valaki a csuti gecinek, hogy ő magyarországon a „gazda”!
    s aki mondta neki, azaz a kezébe adta ezt az országot, mint tulajdont, birtokot, az nem más, mint az ororsz szervezett bűnözés feje, a putyin!
    tehát, az a szöveg, hogy
    .
    „Senki nem mondta Orbán Viktornak, hogy ez az ország az ő tulajdona, és gazdaként bánhat vele. Senki nem hatalmazta fel arra, hogy mindent kisajátítson, azokat a bizonyos határokat az ország határáig tolja, és minden az övé legyen.”
    .
    nem állja meg a helyét, félrevezeti az olvasókat, azt a hamis érzetet kelti bennük, hogy ők még egy a nyugathoz tartozó, az orosz maffiától még szabad országban élnek, ahol pillanatnyilag egy köztörvényes bűnöző bitorolja a miniszterelnöki pozíciót, ám majd egyszer megbukik, és minden jó lesz.
    .
    NOS, NEM LESZ JÓ!
    .
    ezt kéretik észbe vésni!
    .
    MA MAGYARORSZÁG NEM FÜGGETLEN ORSZÁG, HANEM A SZERVEZETT OOROSZ BŰNÖZÉS EGYIK TAGJA!
    .
    egyébiránt, a csuti geci „gazda” szövege nem más, mint annak a nyílt deklarálása, hogy putyin „gazda” kinevezte őt magyarországi „gazda” pozícióba, ezt most közli a világgal is.
    fenyegetni akarva az uniót, s Merkelt.
    Merkelnek van is félnivalója, hiszen pusmogják itt-ott, bizonyos körökben, hogy a Deutsche Bank „valódi” tulajdonosa az orosz szervezett bűnözés feje, a putyin.
    lehet mondani, hogy ez egy összeesküvés elmélet.
    ki tudja? he? mi? na!
    mindettől függetlenül a hibák a szövegben sajnos elkövetődtek, szándékosan, avagy tájékozatlanságból, nem tudom,
    .
    DE
    .
    benne vannak, ami tény!
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok
    .
    .
    Ps.:
    a „gazda” helyes értelmezéséről a Bolse Vita című filmből lehet tájékozódni, ahil is a „gazda” szerepében egy valódi anarchistát láthatunk, Rózsa Flores Eduárdót, ki mára már halott.
    .
    más
    .
    nem értem, hogy miért nem találnak az újságírók olyan embert, aki a csuti gecivel, meg a simicskával együtt volt katona, s miért nem kérdezik meg azokat, mi is, hogy is történt ott akkoriban?
    szerintem tudnának mesélni ezt, azt!

  • írtam ezt is:
    .
    abramovics
    JULY 12TH, 2020
    ezekről, a csuti gecihez köthető, s aktuális dolgokról is érdekelne az úri közönség véleménye:
    .
    engem jobban érdekel ebben a sztoriban annak az embernek a kiléte, akit a vajdaságban megtaláltak, s hordozza azt a genetikai markert, ami az állítólagos árpád házi királyokban is megvan.
    mivel csak és kizárólag a férfiágon az y kromoszómában található meg, így értelemszerűen az illető férfi kell legyen.
    én megkeresném, s felvetném neki a következőt:
    .
    mivel ez a mai maffiabanda annyira az árpád házhoz akar visszatérni, s benne megvan a csalhatatlan, megdönthetetlen bizonyíték, hogy ő egyenesági leszármazottja Árpádnak, így joggal jelentheti ki, hogy mint a honfoglalók ivadéka, az
    .
    ŐSI JOGON, A FOGLALÓK JOGÁN, ŐT ILLETI MEG A KÁRPÁT MEDENCE VEZETÉSE!
    .
    na, ebben a pillanatban lenne visítás, vonyítás a csuti geci, és bandája részéről.
    pedig ennek nem mondhatnak ellent, hiszen maguk hivatkoznak arra, ami ebben az emberben megvan, az ősi vérvonalra, Álmos, Árpád leszármazottja ő.
    szóval én inkább ezzel foglalkoznék egy picinykét,
    .
    DE
    .
    a kollaboráns magát ellenzéknek hazudó politikai gazemberek semmit sem tesznek meg, amit meg kellene tenni, s eredményre vezetne.
    .
    mondok mást!
    itt van ez a pedofil állat, a kaleta!
    hagyták ezek a barmok, hogy az ügy tematizálása átkerüljön a csuti geci bandája kezébe, hiszen ma már a kocsis „nembuzi-nempedofil” máté akar minél szigorúbb büntetést az emberüknek.
    minden eszközzel, a nemzetközi médiát körbeharsogva kellett volna meghurcolni a csutit-szíjártót, mint szolgálati utat, s az eltusolásra utasítást adó, s azt végrehajtó koszos, mocskos fideszállatra
    .
    RÁÉGETNI A VILÁG ELŐTT A PEDOFÍLIÁT!!
    .
    na ezek után szerintetek bárki is lejáratta volna magát a csuti gecivel, mint családos keresztény ember, akár a néppártban, vagy bárhol, annak veszélye nélkül, hogy az egyik legundorítóbb, embernek nem nevezhető állat által elkövetett bűncselekmény árnya rá ne vetülne?!
    .
    HE? MI? NA!
    .
    DE
    .
    tudjuk, van az a pénz, amiért veszni hagyták ezt a kitűnő lehetőséget is, mint annyi mást.
    folytatom tovább.
    az eu parlamentben fel kellett volna szólaniuk, hogy ez a kormány, aki ma magyarországon diktatúrát tart fenn, és ellopja az eu állampolgárok az ország felzárkóztatására adott euro milliárdjait, vajon miért volt annyira érdekelt ennek a pedofil állatnak a megmentésében?!
    hiszen a kereszténységre hivatkozva tele a pofájuk a „nemi eltévelyedések” bűnként való értékelésével, miközben a szájer, a kocsis nembuzi-nempedofil máté, meg az anyaszentegyház tele van megrontásokkal, s egyéb a kereszténységtől hivatalosan oly idegen bűnnel.
    vajon milyen érdek fűzte orbánt ahhoz, hogy a szíjártóval titokban próbálja hazahozatni, tartatni ezt az ocsmány, emberellenes bűncselekményt?
    úgy tudom, orbánnak van, vagy négy lánya.
    én azért nem vagyok biztos benne, hogy azok a gyerekek nem szenvedtek el abúzusokat a családban. még akár nemi abúzusokat is talán, hiszen, ha és amennyiben valaki ennyire erősen akarja takargatni a pedofília bűncselekményét, s pártolja, védi annak elkövetőjét, annak erkölcsi, etikai értelemben véve csak egy oka lehet.
    emlékezzünk csak Ungár Klára szavaira, mikor közölte, hogy kocsis máté szerinte homoszexuális.
    a homoszexuálisok azt mondják magukról – s ez elfogadott tény, bár nem tudom bizonyították-e valahol – hogy nekik van egy „radarjuk”, amivel beazonosítják a másik homoszexuálist.
    Ungár Klára beazonosította kocsis nembuzi-nempedofil mátét, mint homoszexuális embert.
    erre az illető azzal próbált cáfolni, hogy neki felesége, gyereke van.
    és?!
    ez mit bizonyít?!
    he? mi? na!
    semmit!
    hiszen rengeteg olyan homoszexuális ember van, akinek van felesége, van gyereke, s mégis a saját neméhez vonzódik.
    aminek felismerése élete bizonyos szakaszában meg is történik.
    aztán van aki ezt felvállalja, s ha közszereplő, akkor kiáll a nyilvánosság elé – mint egynémely színész ember – vagy van aki takargatja, s él tovább a hazugság bűnében a keresztény anyaszentegyház szerint.
    mindenképp a pokolra jut.
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • abramovics
    JULY 13TH, 2020
    ez az
    .
    ALATTVALÓK
    .
    kitétel tökéletesen bemutatja a magát magyarnak valló csürhe valóját.
    hiszen, ha valakinek megjelenik lelki szemei előtt az alatt, és valók szó képi jelentése, s azt a megfelelő helyre teszi, akkor a következőt látja:
    van egy rendkiívül ocsmány faluvégi tolvaj böngészőből lett rém, a csuti geci, s az alatt vannak az alattvalók.
    egészen pontosan az anusa közvetlen közelében tülekednek a a való léthez számukra szükséges napi éltető fosért, szarért húgyért.
    tehátt alatta, és valók, azaz
    .
    ALATTVALÓK
    .
    s erre van olyan nagy pofájuk ezeknek a magukat magyarnak valló csürhe oszlopos tagjainak
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • BrunszvikTeri

    Talalom 🙂 🙂
    5:03 🙂 🙂 🙂

  • hazai lámpa
    2020 július 19
    7:30 de.

    lám puska! lelköm

    itt a Világ legdemokratikusabb (aki jobb az festi magát és parókát hord) CANADA jában ON Toronto szines bőrüek tüntetnek, hogy végre el kell törölni a gyarmatosító rasszista múltat annak maradvány intézményeivel együtt és fel kell számolni a rendőrséget a rendőrfőnök lemondott de néger még hivatalból sajnálkozott de nem értettem miről!!! hahaha

    mai napig gond van az őslakosok „kezelésével” (én inkább lábalásnak nevezném) mialatt újonnan érkezett akármilyen migráncsok megkapják… azután nem járulnak a közös kiadásokhoz… ukrán fasiszták temetőben márvány jelképeket és most valaki felfedezte nagy az égés… ha a többi szobrot le lehet önteni rózsaszínű festékkel akkor ezt meg bulldózerelni kellene és a fenntartóit megbüntetni …
    dehát…profit termelés van és nincs tervgazdálkodás

  • Hexadodekaéder

    Gyula Bognár17/7:11
    Hazai Lámpa 19/7:30

    Az még csak hagyján, hogy a néptömegek apolitikusak, hisz Orbánék ennek érdekében mozgatják, vagy épp rögzítik a teljes állami médiát plusz még a vicces nevű KES MA magán-sajtómonopóliumukat.

    Azonban sok ellenzéki politikus is képtelen a szó legszorosabb értelmében . p o l i t i k u s . lenni. Sokszor magamban dühöngve érzem azt, hogy „hisz ez az ember nem érti, miről beszél”, máskor meg:”a dolgokat a nem a lényegénél fogva, hanem csak a felszínt vakarászva ragadja meg” 🙁

    Apropó Gyula, te a mi Vezérünket ugyan mi okból nevezed oly heimlich hangulatban az ő becstelen keresztnevén Viktornak ? Pedig igazán hívhatnád mondjuk az őt igazán megillető Führernek, de minimum Kormányzóúr Őfőméltóságának is…

    Üdv: Hexadodekaéder

  • Hexadodekaéder
    2020 július 19
    2:19 du.

    Ma vasárnap van.
    Ma nálad az öt point 🙂

  • slapaj
    2020 július 19
    9:53 de.

    Ilyenkor vajh hol bujkál Gurlic, a MÁS lelkületű álbarát ?

  • Geyza
    2020 július 18
    11:09 de.

    az a hadihajó gyártás az valami offshore lehetett és mivel a hadihajók nagyon ízletesek és az éhhalál ellen nagyon jól használhatók csak kés villa kell hozzá, tehát a gyarmatosítás -úgy tűnik- be is fejeződött még egy vazallus a sok mellé olcsó munkaerő, olcsó (ingyen?) energia, és semmiféle természetvédelmi eljárást nem kell bevezetni, rablógazdálkodás alkalmazásával

    hahaha
    ha hallgattál volna és nem lennél ennyire csökönyös szamár akkor még valaki el is hitte volna, hogy tudsz is valamit nem a soros brosúrát másolod

    ismerni kellene a világot! az sohasem árt!

    hahaha

  • abramovics
    2020 július 19
    1:06 du.

    mielőtt megveszem (van egy jó ajánlatom) a Chelsea FC-t tőled, azt a sok sok betűt amit itt ésszel összerakosgattál azt én röviden (CENZ URA NEM SZERESSE AZT!)
    úgy nevezem: a világban ma SARS helyzet van és nincs rá megoldás… mert Marx szavaihoz hűen a hatalom birtokosai még nem adják és azok akik el akarják tőlük venni azok még pelenkában vannak a „forradalmi bölcsiben” (naposcsibék?)

    üdv… majd később lesz rá időm meg is fogom csócsálni írásodat

  • Hexadodekaéder

    Abramovics
    1:06-07-08.

    I S T E N H O Z O T T . megint közénk !!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Ui: Itt a helyed idesecsém !

  • hazai lámpa
    2020 július 19
    6:23 de.

    nem tetszik a stílusom? és akkor mi van? nem akarom én neked eladni! a seggem és vidékét, mégis, hol találtad az írásomban? vagy talán ott kutakodtál? az alattvaló és alávaló jelzők pedig tényszerűek, eddig még te se próbáltad meg cáfolni, kicsi mécsesem 🙂
    vitatkozásra te sem vagy képes, érvek hiányában csak minősítesz, kritizálsz, de hát, csak a képességed szerint működsz.

  • slapaj
    2020 július 19
    9:53 de.
    te komolyan gondolod, hogy megítélhetsz és minősíthetsz? ne értékeld túl magad. nem csak korban, de értelemben sem nőttél fel hozzám. igaz, valami értelmi késztetésed van a seggnyaláshoz, de az nem erre a fórumra való. próbálkoztál már a Fidelitasnál?
    Méghogy rendszerkritikus vagy 😀

  • abramovics
    2020 július 19
    1:07 du.
    hogy’ jössz te ehhez a stílushoz? a hazai olajmécsesünk megvetésével büntet ezért!

  • abramovics
    2020 július 19
    1:06 du.
    no-no! a gazda fogalma a sztálini idők terméke, semmi köze a maffiához, de annál inkább a muzsikok lelkületéhez és sztálini seggnyalókhoz!

  • slapaj
    2020 július 19
    9:53 de.

    T.Ille Úr !

    „– Vaclav Havel ilyet nem mondott, egy DK poszt ferdítette ilyenre…”

    ——————————

    Kedves Slapaj, V. Havel bizony ezt mondta, nézz utána – elég ha beírod szó szerint, és máris olvashatod a hivatkozást több újság, médiafelület idézésében!
    Az általad vitatott kitételt V. H. még 2002-ben mondta – a DK pedig csak 2011-ben alakult, kvázi amikor ez a mondat „elhagyta V.H. száját” Gy. még sehol sem volt, olyannyira nem, hogy a Medgyessy kormányban is csak 2003-ban vállalt Ifjúsági és Sportminiszteri pozíciót, Jánosi Gy. távozása után. Az őt meghatározó politikai pályafutása tehát csak jóval később kezdődött. Igen nehéz elképzelni – kivitelezni meg főleg – hogy egy 2002-ben elhangzott mondatot csak a sok évvel később létrejött párt (DK) visszamenőleg úgy „találjon ki” olyan átütő hatással, hogy azt azóta is rendre idézgetik hazai és nemzetközi politikai elemzők, társadalom tudósok, publicisták és a hitelességükre valamit is adó újságírók!

    Tudod Slapaj, a kor nem érdem, hanem állapot – ezt már többször, többen megírták neked, miután magadtól ez idáig nem sikerült rájönnöd – de a hozzád képest idősebb létnek is vannak előnyei: többek között az, hogy én még emlékszem, nem csak arra, hogy ez a jóslatnak is beillő mondat elhangzott, hanem arra is hogy milyen hatást váltott ki Európa szerte!

  • BrunszvikTeri
    2020 július 19
    3:04 de.

    Apropó gyártulajdonosok! Olyan szívesen olvasnám már egyszer Ille úrtól vagy az Amerikai Népszaván, ha végre bemutatnának egy elemzést a magyar társadalom más osztályairól is! Mert ugye a tömegemberről már sokszor olvashattuk, hogy „birka és alávaló”.
    Én nem is tudom, ebben az országban nincs is más, csak az átlagember, aki felelős a szavazataival a kormány összetételéért? Nem vitatom, hogy vannak nyugdíjas nénikék, akik a buszon megbeszélték még a járvány előtt, hogy a „Karácsonyt a Soros fizeti”. Ebből ugye az következik Ille úrnak, hogy a nyugdíjas hölgyek az egyetlen politikaformáló tényező az országban?

    Én történelmi tanulmányaimból úgy emlékszem, hogy az amerikai nagytőke kézzel-lábbal kapálózott az elnök New Deal-je ellen. Akkoriban mindenhol, főleg az iparosodott országokban, a nagytőke nem volt hajlandó anyagilag hozzájárulni az 1929-es gazdasági világválság káros következményeinek csökkentéséhez! Inkább olyan politikai rendszereket támogattak, amik befagyasztották, jegelték a társadalmi elégedetlenséget.

    Magyarországon 1998-ban fogalom volt a fideszes vállalkozó. Nem kutatom, lehet, hogy ezek a vállalkozók más pártokat is támogattak. Manapság ugye ez a sokszínűség már nem érzékelhető. Ettől függetlenül, a felső rétegtől lefelé csorog a pénz, a megélhetési lehetőség az alsóbb osztályok felé. Ha Ille úr korrekt cikket akar, akkor említse meg, hogy nem látszik elégedetlenség, ahogy feljebb haladunk a társadalmi ranglétrán! Ezek a felső szintű vállalkozók -sokak tévhitével ellentétben-nem a szocializmus MSZMP-kádereiből kerültek ki. Hanem az ún. menedzser rétegből, tehát akik az állami nagyvállalatokat a háttérben működtették. Ez egy magyar sajátosság, csakhogy ezek a tipikus technokraták olyanok, mint a 19. század cilinderes, kövér angol tőkései, nulla százalék empátiával a társadalom polgárosodása iránt. Tipikus képviselője a bajuszos bankár, aki szereti a focit. …

    Ők persze már lassan kiöregednek. De sajnos már megvan az utánpótlás … És a középosztály ezeket fogja másolni, nem a polgári mintát, amivel a jobboldal annyit kampányolt egy időben.
    Mindeközben: a baloldalon nincs olyan követhető mintakép, akit a társadalom elé lehetne állítani. Illetve olyan minták vannak, akik a sunnyogásra, megúszásra, megalkuvásra mutatnak mintát a kisembernek. Sőt, manapság a kisember mutatja a példát, hogyan kéne viselkedni! Gondolok itt Pukli Istvánra, aki kiállt, és elmondta, hogy a nagyapja ávós volt. Lendvai Ildikó, MSZP-s kisisten, eközben olyan interjúkat ad, hogy ő mennyire humanista volt, mikor cenzor volt a 80-as években.

  • abramovics
    2020 július 19
    1:06 du.

    Véleménye szerint, a Nagyatádi Szabó-féle Kisgazdapárt 1920-ban, amelyik a legnagyobb politikai erő volt az akkori választásokon, valamiféle orosz oligarcha másolására alakult? (Hogy mondják oroszul a Gazdát?)

    Ne szóljon bele a magyar helyzetbe, ha minimálisan sincs tisztában a magyar viszonyokkal. 1945-ig a magyar társadalomban sokféle osztály létezett, de a kor legnagyobb választóvonala az „urak és a kendek” között húzódott. Ez így volt minden kelet-európai országban, amely jelentős agrárnépességgel rendelkezett.

  • Hexadodekaéder
    2020 július 19
    2:19 du.

    Ezt annyival egészíteném ki, hogy ha van is normális baloldali politikus, az ritkán jut mikrofonhoz. A baloldali néző, olvasó meg annyiban hasonlít a fideszeshez, hogy a politikai marketinget hamarabb hallja meg.
    Ha jól tudom, 1920 előtt nem léteztek tömegpártok, amik a rádióban és az utcán, óriásplakátokon hirdették volna magukat. 1920 után, a rádió elterjedésével indult a politikai választási kampány mai formában a diadalútjára. USA-ban pont a fent emlegetett elnök volt az első, akinek a hangját minden amerikai élőben hallotta! (De azt már nem tudták, hogy paralízisben szenved, mert arról nem tettek ki fényképet az újságba.)

    Az talán még többek által ismert, hogy a tömeggyűlések arculatát a náci párt rendezvényein Goebbels alakította ki elsőként (marxista felvonulások alapján). Az olyan rendszerekben, ahol megszűnt a szavazás, ott aztán másfajta tömeggyűlések pótolták a választási korteshadjáratot. Ha jól tudom, a nyugati demokráciákban sok módszert átvettek, ami a politikai kampányokat illeti.

    Lehetséges-e egyáltalán ilyen módon az emberek érdekképviselete? Mindenesetre ez is egy mód a véleménynyilvánításra. Ahogy írod, az már a legrosszabb verzió, mikor az emberek apátiába esnek, és már semmiféle véleményt nem nyilvánítanak. Ez megint csak az egész nyugati civilizációra leselkedő veszély, nemcsak a csóri magyar rendszerre.

    Én máshol már leírtam, szerintem a simlis jogászok és közgazdászok bárkit kibeszélnek az igazából. Manapság olyan kevesen járnak egyetemre, főleg a nyugati világban, hogy a nagy többségnek már fogalma sincs a modern tudományról. Próbálj meg egy informatikussal vagy géntechnológussal vitatkozni bármely témáról. Hiteltelenné tesz azáltal, hogy nem értesz az ő szűk tudományterületéhez.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Ferenct!
    4:07

    Nemodabuda! Ugyanis a New Dail nem hibrid kormányzat, legalábbis nem úgy ahogy ezzel egy maffiaállam maffiakormánya a saját amorf sz@rkeveréséről gazdaságpolitikájáról próbál valamilyen használható bizonyítványt, vagy ideológiát kiállítani.

    Ez az új gazdaságirányítás pedig egy, a régiektől eltérő lépcsőfok, azaz tudatosan alakított új gazdasági mechanizmus, azaz gazdasági . r e f o r m . volt, amely ha úgy tetszik, hát mint módszer, kénytelen és kelletlen, de a kapitalizmus fejlettebb fokán már elkerülhetetlen szisztéma a szükségszerűen bekövetkező ciklikus válságok elkerülése érdekében is. Ergo sem nem tőkés anarchia, sem pedig erőszakos tervutasításos rendszer nincs benne egyszerre jelen, hanem . m e g e g y e z é s e k e n . a l a p u l ó . az állam és cégek közti kölcsönös előnyökön nyugvó termelési rendszer bonyolult hálózata.

    Csak egy példa, amikor Ford sorozat termelő autógyárakat alakított át, ugyancsak szériára beállított repülőgépgyárakká, miközben több-ezer külső beszállítóval épített ki összehangolt és gyümölcsöző beszállítói üzemhálózatot.

    A mai tőkés termelési módra is jellemző . e z . a . f a j t a . f e l é p í t m é n y . anélkül, hogy az állam szigorú diktátumokkal bombázná a saját és közös(!) érdekeiket nagyon is ismerő és képviselő, ám készséggel kooperáló tulajdonosokat.
    Gondoljunk csak például az A-320-as óriásgép projekt Európai Uniós gazdasági szempontból példás termelési kooperációjára, ahol 10(?) ország több-ezer gyártója, illetve beszállítójának fantasztikusan összehangolt munkakapacitása, és logisztikai(!) bravúrja révén a világ legnagyobb és legkorszerűbb utasszállító gépét helyezték a világpiac első helyére a világelső B747 elé…

    DE hol van ebben hibrid jelleg, amikor ez valójában egy szükségszerűen létrejött fejlődési lépcsőfok eredménye, amely a New Dail újításai és tapasztalatai nélkül ki sem alakulhatott volna.

    Nincs ebben hát kérem semmi kommunizmus, és mégúgy nincs jelen diktatúra, hanem legfeljebb a tulajdonosok és a szakszervezetek között egymásra . ö r ö k ö s . és kölcsönös nyomást gyakorló . „t e k t o n i k u s” . é r d e k f e s z ü l t s é g , mely antagonizmust ma már „a felek” kollektív-szerződéseken és tárgyalásokon keresztül igyekeznek feloldani.

    Maximum tehát itt az a pont, ahol a mélyben mégiscsak érvényesül valamiféle hibriditás, de az is csak a Marx által váteszként már jóelőre megjósolt szükségszerű tektonizmus jelenléte miatt 😀 .
    ˙

    Ui: A leírtak f e j l e t t kapitalista termelési viszonyokra, és semmiképp nem puccsista, vagy maffiállamokra érvényes megállapitások…

  • Ille István
    2020 július 20
    3:06 de.
    .
    szerintem ugyanarról beszélsz, mint én, csak nem látod a valós helyzetet!
    szerinted sztalin mi volt?
    mert szerintem a szervezett bolsevik maffia feje, a legfőbb
    .
    GAZDA!
    .
    ma a putyin a szervezett ororsz bűnözés feje, a legfőbb
    .
    GAZDA!
    .
    ki is nevezte az unió seggébe feldugott középső ujját, a csuti gecit magyarországi helytartónak, azaz ma ebben a kis kurvaországban a szervezett orosz bűnözés helyi vezére a csuti geci, a
    .
    GAZDA!
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • Rodeo11
    2020 július 19
    5:33 du.
    .
    „Hosszú ideig járt be hozzám az eszpresszóba egy öregember, aki régen a szociáldemokrata párt egyik vezetője volt, nagy szónok és népszerű ember, állítólag csak úgy merték letartóztatni 50-ben, hogy Rákosi Mátyás meghívta magához vacsorára, és a testőrségével fogatta le. Mire kijött, megcsendesült, órákat el tudott ülni a zongora mellett, állát rátámasztva a botjára. Ő mondta nekem egyszer, hogy Magyarországon a huszadik században élt és él még ma is egymás mellett, az elsőt – az övét – kiherélték Horthyék, a háború, a második – az enyém – a hülye töprengéseivel kiherélte saját magát, a harmadik – amely most jön – már herék nélkül fog születni.”
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • hazai lámpa
    2020 július 20
    5:13 de.
    .
    te kismőkus!

    a kedves dolgozó mamikádnak adjál állj, meg mehet jelzéseket, mikor dolgozol rajta, OK?!
    he? mi? na!
    .
    .
    abramovics voltam, s vagyok

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2020 július 20
    6:38 de.

    Ferenct .-nek fingásai sincsenek ezekről a dolgokról.
    Csak fújja azokat a sémákat amiket beléje plántáltak.

  • Besancon
    2020 július 20
    4:40 de.

    Azt imádolom Magában,
    hogy félelmetes az emlékezete
    és van türelme ilyen kis szardarabkáknak
    részletesen kifejteni mekkorákat hazudnak folyton.

  • Besancon:
    Elolvastam alaposabban SOB* röfögését.
    Mert általában csak az első és utolsó sorát szoktam,
    ami közte van többnyire érdektelen.Megállapításom a következő:

    El kell utasítani MINDENT amit állít, addig amig nem támasztja alá valamiféle NET-en is fellelhető de nem Prostisrácos írással.

    Kb olyan ő mint Gyurkánk vagy Boda :
    Szavahihehetetlenné vált.Az ember egyszer téved.
    Kétszer is téved. Talán háromszor is.
    Felhívják rá a figyelmét oszt annyi.
    De ez az izéke tudatosan minden harmadik
    állításában hazudik valamit.

    Ilyen körülmények között mindent el kell utasítani amit mond. Kinek van türelme folyton ellenőrizgetni a röfögéseit?
    Támassza alá hitelesen, aztán meglátjuk.

    *SOB = Slapaj of Bájer Zsolti legjobb tanítványa a hazudozásban, úgyismint Gyíkpöcs.
    (Hogy miért aposztrofálta így saját magát, az nem világos.De ebben legalább nem hazudott. : )

  • The end of Orbán’s first term of office in 2002, Václav Havel, the Czech writer and former president, said: “If this man ever gets back into power, God save Hungary – and God save Europe, too.” In 2010 he was reelected, and we know what that led to.

  • Geyza
    2020 július 19
    3:48 de.
    Megmondó ember : a cikkről beszéljél ! Azt meg a tojás alatt
    nem vetted észre üdvözletével

  • toth péter
    2020 július 20
    2:18 du.

    Most írjam le ismét amit a cikkhez a legelején írtam?
    Gyengeelméjű vagy netán, hogy elsőre nem fogtad fel?

  • slapaj
    2020 július 20
    1:51 du.

    Most nagyon okosnak képzeled magadat?
    Hogy a Google Fordítóval ide skribáltál négy szaros sort?

  • abramovics
    2020 július 20
    10:09 de.

    akkó’ nem eladó a Chelsea?

    szóval az ilyen derűből borúba vonulókat nem tudom szánni… megérteni is nehezen, ha nem megy valami akkor más utat kell keresni a siker érdekében ez a szociáldemokráciára is vonatkozik (bár én még nem tudtam megfejteni ez melyik a kettőből_ a fából vaskariká -ban ból a fa vagy a vas??? hahaha) nem kell ilyen definíciókat adni semminek, mert megbánásra adnak okot..

    mint ahogy nagyon sokan foglalkoznak a demokrácia című kívül Dobostorta belül szar jelenséggel és mai napig csak a habzó vad rablómese van róla és mindenki a saját érdekei szerint magyarázza ugyanúgy, mint a mindig megújuló legújabb múltat

    ródeo11 vagyok Ródeó 11111111111

  • Hazai Lámpa:
    „Manapság olyan kevesen járnak egyetemre, főleg a nyugati világban,”

    Ezt a – szerintem teljesen alaptalan, komolytalan – állítását mire alapozza? Forrása?
    (Nekem első klikkelésre csak egy régi, 2016-os EU-s anyag jött elő, ami szerint 2020-ra a 30-34 évesek 40%-ának kell felsőfokú
    – ami persze nem feltétlenül MA vagy magasabb – végzettséggel rendelkeznie.)

    Persze, persze, jól tudom, hogy „…Kelet-Európa elborzad attól, amivé a Nyugat vált. A Nyugat, mint a győztesek általában, azt hiszi, mindent jól csinál és önhitté vált, most pedig tehetetlenül vergődik marxista szélsőbalos elitje szorításában.”- mondja Schmidt Mária, de hát azért… 🙂 🙂

  • T.
    Hazai Lámpa
    Elfelejtettem feltenni a régi EU-s linket, itt pótolom:

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Tertiary_education_statistics/hu

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    6:38, de Rodeo mégfentebb
    is már vitatja Ferenc 407
    teóriáját a két grendszer
    hibrid diktatúrájára a
    New Deal-en belül.Mint a
    végén nemis enyhén céloz
    is rá, hogy:

    „A mélyben mégiscsak érvényesül valami hibriditás, de az is csak a Marx által megjósolt szükségszerű [társadalmi] tektonizmus jelensége.”

    *

    Tehát ne köntörfalazzunk, hanem lássuk csak be,hogy ez a . m á r . a nem anarchikus, hanem a . t ö r v é n y e k k e l . szabaddá szelídített megegyezéses . k a p i t a l i z m u s, konvergens hatékonysággal igenis magában hordozza egy átmeneti, már tervezésen alapuló, valami másfajta, e g y e z t e t e t t . t e r m e l é s i . m ó d . már meglévő, szükségszerű elemeit…

    Az egész talán egy atomerőmű tudatosan igába hajtható anyagi energiájáról szól, ahol a nukleáris . e n e r g i á t . még mindig a . p r o f i t é h s é g . biztosítja, ahol e természetes üzemanyag rudak a tőkés vállaltok, az egész gazdaság túlmelegedését csak és egyedül a. t ö r v é n y . h ű t ő v i z e . képes lecsillapítani, illetve egy egészséges mértékig lefojtani…

    Természetesen nagy gondot okoz időnként az öntörvényű túlfeszültségükből bekövetkező – elavult társdalom-szerkezeti maradványokból adódó – balesetek, a „régivágású” és a saját erejüket feltétlen túlbecsülő, túl-dimenzionált üzemanyagrudak egyéni robbanást provokáló önműködő erőfitogtatásai.

    Az ilyen elhasznált uránrudak további tárolása, karban- és fenntartása is további gondok és balesetek forrásai lehetnek…

    *

    Ahogy a nóta is mondja: csak nem, ez a harc lesz a végső ? 😀

  • Jichak Perlmutter

    Monnyátok má’ meg, ezen a találó fotón éppen melyik az Al Pacino, a Robert Deniro, és a Marlon Brando… ???!!!

    Vagy ezek mégis igazi, eredeti keresztapák Palermoból ? 🙁

    Választ várva tiszta szeretettel: Jichak

  • Rodeo11
    2020 július 19
    5:22 du.

    Azthiszed magadról hogy
    vasat eszel és rozsdát köpsz.*
    Pedig azok csak apró jancsiszegek hehehe

    * A kitételt Rajmund Csendler után alakítottam kicsit át

  • nem tűnt fel, hogy én nem elemzek, hanem egy társadalmi réteget – jelesül a fideszeseket és Orbánt – jellemzem? de milyen találó is a „birka” és „alávaló jelződ! mond csak, honnan szedted ezeket?
    javaslom, következtetéseket azért ne vonjál le, ahhoz kevés vagy, a tőlem való elvárásoktól meg tartózkodj, mert ahhoz még fejlődnöd kell egy cseppet. a brossúra szöveged nálam nem jön be.

  • slapaj, kellett ez neked?
    ezzel a durcás, feleselős óvodás szintű tagadással tátott szájjal szaladtál be a lóf…. erdőbe 😀

  • Amikor altalanos de nagyon oszinte meglatasomat kenyszerulok nyujtani, az hogy a hozzaszollok osszesegei keptelenk a mult 3/4 ev-szazad dogmaitol fuggetlenul onallo velemenyeikey kepzeni.

    Ami valojaban remesen sulyto, mert a velemeny-valosgaik korlatozva vannak.

    Hasonloan a gazdasagi allitasaikon.

    Hadd kerdezzem Mindenkitol, HA lenne egy otleted, aminek megvalositasa, kivitelezese nem csak az egyeni korulmenyeiteket, de az emberiseg javat is szolgalna, probalnatok azt a korulmenyek lehetosegei, VAGY a regi Marxista dogmak alapjan megvalositani ?????????

  • Geyza
    2020 július 20
    4:12 du.
    Idézet Tőled,Rólad : „Gyengeelméjű vagy netán ”
    üdvözletével

  • tiszteltelturaim,stb

    Lári-fári (ahogy az egykori pojáca magyar miniszterelnök mondá):
    Az egyik államszervezés így volt hibrid, a másik úgy hibrid – a lényeg a „hibriditás”

  • Jichak Perlmutter

    Kővendég 5,32

    Schmidt Mária idézetedből az cseng ki, hogy a Terror-igazgató valahol a lelke mélyén tart tőle, tehát hisz a marxizmus szükségszerű létében és hatásmechanizmusában, amikor ő

    „a Nyugat vergődését a >marxista szélsőbalos elit< szorításában" véli felfedezni.

    A történész nagyon is jól tudja, hogy a marxizmus csak úgy indirekt mód' hat a történelemre, mint ahogyan a Newton feltárta, örökké működő, tehát ható gravitáció okozza a tér meghajlását is. Ergo:
    V a n . é s . l á t h a t a t l a n u l . i s . h a t. 🙂

    Jichak

  • Jichak Perlmutter
    2020 július 21
    5:59 de.

    Monnyátok má’ meg, ezen a találó fotón éppen melyik az Al Pacino, a Robert Deniro, és a Marlon Brando… ???!!!

    —————————–

    Egy biztos, Marlon Brando csakis a jó főni lehet, Al Pacino-t egyelőre nem osztanám senkire, biztos azért mert nagyon kedvelem! De, ha már itt tartunk, árulja el aki tudja, hogy középen az a kerek szemüveges, jóllakott napközis, az vajon kicsoda – nem bírok rájönni, pedig ismerős?

  • toth péter
    2020 július 21
    12:22 du.

    Te télleg gyengeelméjű lehetsz.
    Képtelen vagy megérteni egy egyszerű mondatot.
    Nálad azért már egy közepes képességű hatéves is okosabb.

  • Jichak Perlmutter
    2020 július 22
    4:36 de.

    Igen, mostanában ez a hülyeség lett a „trendi” :
    „Amerikát a szélső-kommunista-nácik széjjel cincálják”

    Főleg azóta megy ez amióta a félkegyelmű szélhámos Trump „országlik” ott. Ide is jár egy agyament
    aki -több más nagyokossal együtt-
    ezt a baromságot szajkózza ha
    kell ha nem:”A gaz komcsik”
    Gorbacsov után 30 évvel.
    Őrület.

  • Előzőhöz:
    Én inkább arra tippelnék az USA válságával kapcsolatban
    hogy nem a komcsik meg mittoménkik tehetnek erről ami kialakult
    hanem az hogy kissé szabadjára engedtek ott mindent.

    Kopasz , bűnözöből népzenésszé vált seggfejek alakítják a tizenévesek izlését és még lehetne sorolni a hasonló érthetetlen visszásságokat.
    Meghogy ekkora teret engedtek -amúgy világszerte- a
    digitális bestialitásnak…(A fiam meghatározása ez)

    Az ember nem engedi le a kiskorú kölykét éjjel vagy bármikor a „vigalmi negyedbe” Bezzeg a „virtuális térben” azt csinálnak amit akarnak.

    Felfoghatatlan !!!!!!

    Persze egyfelől érthető: a hülye szülő kezében a sörrel
    nézi a hülye meccset a TV-ben és szar chipeket rág,
    a gyerek meg csendben elvan a szobájában. Hiszi ő !

    Aztán csodálkozik ha idegbeteggé válik a gyerek vagy rossz esetben iskolai lövöldözővé válik. Mégrosszabb esetben öngyike lesz.

    De a helyi f@szok szerint erről is a Marx tehet.Vagy Gyurcsány

  • Besancon
    2020 július 22
    6:26 de.

    Hja a Marlon Brando..
    Volt anno egy ilyen „kiszólás” a Seregben,
    ha valaki sokáig szépítkezett a mosdóban a tükör előtt:
    ” Mi maga @ssza meg , a Marlon Brandó? „

  • Jichak Perlmutter

    Besancon 6:26

    Az a . m a f f i o z ó, a civilben Bakondi György névre hallgató

    f ő k a a t s z r o f ő r.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Rodeo11 ! 🙂

    Köszönöm a NEW DEAL témájában adott 07.18/9:41-es alapos és szabatos megerősítő kiegészítésedet. Egy élmény olvasni. Másoknak is ajánlom elolvasásra!

    Csak az effajta kommunikáció illik a KMH szelleméhez.

    „thu”

  • Jichak Perlmutter:
    „A történész nagyon is n egy jól tudja, hogy a marxizmus csak úgy indirekt mód’ hat a történelemre, mint ahogyan a Newton feltárta, örökké működő, tehát ható gravitáció okozza a tér meghajlását is.

    Tisztelt Jichak, látja, ilyenkor örülök én annak, hogy van nyolc általánosom, egy tisztes szakmám (állatgondozó), nem pedig történészként kényszerülök megkeresni a kenyeremet. Utóbbi esetben ugyanis, ha nem óhajtanék a pillanatnyilag hegemon politika tudományszolgájaként történelmet hamisítani, akkor alighanem, bár nem vagyok az, kénytelen lennék „marxista” lenni, amiről – bevallom – fogalmam sincs, hogy mit is jelent. Magának Marx munkásáságáról – legalábbis arról a kb- 50%-áról, ami napjainkig publikálásra került (a másik 50%-ának publikálása a Berlin-brandenburgi Tudományos Akadémia és az amszterdami IMES tagintézeteinek kiadásában jelenleg és még sok évig folyamatban van) – talán-talán még van egy kevés ismeretem, de az un. „marxizmus”-ról igen kevés.

    A 19.szd. utolsó és a 20.szd. első harmadában a neokantiánusok bádeni és marburgu iskolája között érdekes és fontos vita zajlott a társadalmi törvények létéről vagy nem-létéről, sajátosságairól és a természeti törvényektől való külnbségükről. Anélkül, hogy itt a fórumon megpróbálnám ezt a vitát rekapitulálni, megpróbálom a – valószínűleg nem „marxista” és minden bizonnyal még kevésbé neokantiánus véleményemet nagyon röveden összefoglalni.

    Gondolom, abban mindketten egyetértünk, hogy a természettörvények az emberi tevékenységtől és tudattól függetlenül érvényesülnek, akár ismerjük azokat, akár nem, akár akarjuk az érvényesülésüket, akár nem. Newton törvényei például – bizonyos peremfeltételek között – érvényesültek Newton születése előtt is, érvényesülnek ma, és ha holnap pl. egy járvány következtében minden ember meghalna, akkor is érvényesülnének még holnapután is.

    Talán egyetértünk abban is, hongy a társadalmi törvényszerüségek – már amennyiben bb léteznek ilyenek (s szerintem als ob léteznek) az emberi cselekvésektől, ismeretektől és akaratoktól egyáltalában nem függetlenek, csakis ezeken keresztül, ezek által érvényesülnek. Ez pedig óriási különbség, nagyon-nagyon messzire vezető következményekkel.
    Kétségtelen, hogy egy helyütt, a Tőke előszavában Marx mintha arra az álláspontra helyezkedne, hogy a társadalmi törvények is természeti törvényként érvényesülnek. Hát, bárki írhat néha hülyeségeket, Marx is. Nála enyhítő körülményként figyelembe kell venni, hogy – legalább is az általam ismert néhány konkrét elemzésében – sehol másutt nem ezt a véleményt fogadja el.

    Jichak:
    Ergo: Van . é s . l á t h a t a t l a n u l i s hat.

    Kedves Jichak, ugyan nem vagyok – legalább is a magam értelmezése szerint nem – ateista, de én RamBan More Nevukhimjának megemésztését követően leálltam, a Zohárnak már csak a kezdetét olvastam el, ahol a betűk egymást követően kérik HaSem-et, hogy velük velük kezdődjön a Tóra, a Bahirba pedig már be sem fogtam.
    A keresztény misztika olvasgatását is befejeztem egy időre Meister Eckehart „Tizenkét prédikációjá”-val.
    Ergo: ez a megállapítása számomra jelenleg (még?) túlontúl misztikus.
    Üdvözlettel: Kővendég

  • Tisztelt Jichak Úr!
    Elnézését kérem, szokásom szerint sajnos megint vétettem egy pár elütést, elírást – pl. természetesen RaMBaM, nem RaMBaN, stb., stb. – de azért a szöveg annyira-amennyire talán érthető.

  • Tisztelt Ille Úr!
    – Koromnál fogva természetesen én is rezsim-kritikus lvagyok, – mert ugye ki nem sz’ja le a meghaladott jelent – és az Önök mostani turhában-slejmben fogant vergődését, mikor engem az érdekel, mi lesz tíz-húsz év múlva…
    – Sikoltozó örömmel olvastam, váladékos mondatait,de bármilyen undorító, nagyon jól szórakozom…

  • Bendeguz79
    2020 július 21
    10:17 de.

    grizi!

    a marxizmus tudományos alkalmazása a megoldás! a KGST ennek áldozataként lett megdemokratizálva, most attól sajog!

  • István,
    azt hiszem abba a bizonyos erdőbe a gayzsi is befutott már néhányszor,attól olyan sikamlós a nyílás a fején.Fején???Felső űlő gumóján,mint amilyen a páviánoknak van általában.

  • gyuri10
    2020 július 22
    6:45 du.

    Te csak ne nagyon „gajzsizd” Slapaj barátodat.
    Ő legalább kiáll melletted. Csakúgy mint a féleszű Boda.
    Különös barátaid vannak, annyi szent 😀 😀 😀

  • slapaj
    2020 július 22
    3:09 du.

    Ezt már leírtad egyszer.
    Azért ismételted meg hogy örömet
    szerezzél Gurltiz barátodnak? Háát..öreg..
    Bár tudjuk hogy Gulic Orbán-fan,de azzé eléggé furi módszer..

  • Geyza
    2020 július 22
    9:14 de.

    Na, e téren a jó főni valóban nem felel meg a „marlonbrandoi” elvárásoknak -:))))

    Néztem a „csúcsról” történt hazatérésének a képeit – gondolom a többiek is fáradtak és elcsigázottak voltak, de a posztjuknak és a hivataluknak megfelelő külsővel távoztak, egyedül ő nézett ki úgy mint egy falusi vőfély aki a háromnapos lakodalom, dalolásnak nevezett óbégatás és a többszöri elázás után immár „leeresztve” ballag hazafelé, nyakkendője kibontva lógott az inge két-oldalán a hasáig, a zakóját meg a nyakánál összefogva lógatta a kezében mint egy iszákot – hát mit ne mondjak, lelombozó látvány volt a magyar miniszterelnök, amint az uniós parlament hosszú bordő szőnyegén lépdelt kifelé!
    Dolga végeztével üljön be a mindenható kisbuszába és ott aztán nekivetkőzhet, kigombolkozhat, ha az útitársai elviselik, azt tesz amit jónak lát – de bármennyire is szeretne már kibújni a bőréből, a poszt az kötelez!
    Ám, ez csak az egyik szempont – bár kétségtelenül fontos – amit ő sosem fog megérteni!

  • SchumackerLady

    ˙

    Már csak Pietro Polto hiányzik a családi képről:

    A jellemző fotó mellé, de méginkább azon belül, egész Orbanisztán Puccsisztánra, még a koronovírust is lepipáló, XXI.századi kórismére vet sötét árnyékot, mégpedig az alábbi – a szicíliai camorrát is alulmúló – hazánkra nézve arcpirító, szégyenletes tény: Ő az orbánrendszer működésének a Wertheim-kulcsa:

    https://444.hu/2018/08/16/polt-peterben-megcsak-fel-sem-merult-hogy-megvizsgaljak-volt-e-vizoviczki-penz-a-fidesz-kampanyaban

    Bandafőnök mottója : VÉGY EGY MEGFIZETHETŐ FŐÜGYÉSZT ! 🙁

    Schumacker

  • SchumackerLady

    Sajnos a mellékelt linket a !???! letiltotta, ám az abban található cikk-cím alatt jó fotókkal együtt mindent megtalálsz.

  • júli.22.1:55

    „Tisztelt Jichak, látja, ilyenkor örülök én annak, hogy van nyolc általánosom, egy tisztes szakmám (állatgondozó), nem pedig történészként kényszerülök megkeresni a kenyeremet.”

    ————————————-

    Kővendég érvelései vajon mit bizonyítanak? Azt, hogy messze nem az iskolai végzettség jelenti az „értelmiségi létet” az intelligenciát, és az emberi alkalmasságot! Ezt nem először állapítom meg, épp és pont Kővendég hozzászólásainak olvasásakor!

  • Orsós Elemér

    Rodeo11
    2020 július 22
    6:04 du.

    „a marxizmus tudományos alkalmazása a megoldás! a KGST ennek áldozataként lett megdemokratizálva, most attól sajog!”

    Igen, de a korszerűtlen KGST ellenpélda mutató változata, mely mára egy valódi érdekközösségből hangzatos Európai Únió címszóvá magasztosult, majd bebizonyítja hogy, a marxizmus idióta téveszme volt! 😀

    Szerintem marxizmusból két generációnyira megrekedt Gyulánknak kasszandrai jóslatait nem ártana megszívlelni az EU népért önfeláldozó, egyenesgerincű, egyenlőséget -papiron- hírdető vezéreinek:

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10223639346394838&id=1326785454&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202007

  • Jichak Perlmutter

    Kedves Kővendég !

    Dilemmái teljesen érthetők és uyganezek természetesen engemet is foglalkoztatnak. 🙂

    Módszertani szempontból mégiscsak a természeti törvények példázatai azok, amelyek a legalkalmasabbak a társadalmi törvényszerűségek nagy méretekben ható, közegi hatásmechanizmusának a . v á z l a t o s . levezetésére, illetve ezek afféle metaforaként alkalmazott, a n a l ó g . ismertetésére. Nálam ez a módszer – ha kaptam, és ha adtam is – mindig bevált feltéve, hogy csak makró viszonylatban használtuk. Megjegyzem, hogy ezt a közlési módszert itt a mi fórumunkon – hál’isten – többen is használják miközben, tekintettel az erre szenzitív olvtársak előítéletektől terhes reagens hajlamára, most nem írom ide a klasszikus alkalmazók gazdag tárházát…

    Ami pedig a társadalmi törvények létét vagy nemlétét illeti, hát bizony azok ugyanúgy, mint a természetiek, bizonyos keretfeltételek között érvényesülnek hozzátéve, hogy mindig nagyban, a közös elemek kölcsönhatása révén fejtik ki szükségszerű, illetve a megfelelő körülmények között önműködő törvényszerű hatásukat.

    Ahogy Newtonnal kapcsolatban kifejti, hogy törvényei már akkor is hatottak, amikor még meg sem született, ugyanez bőven elmondható Marx értéktörvényéről is, de az is igaz, hogy az emberiség létrejötte, vagy a történelem előtti időkben ennek még értelme sem volt… De, lássuk be a mai értelemben nehézségi törvénye sem igazán hatott ~MD évekkel ez előtt, a kozmikus gázfelhők korában. Igaz, ma már azt is tudjuk, hogy nem annyira evidens formában, mint Newton almája volt, mégis ezek kölcsönhatásából jött létre az egész ma ismert Univerzum.

    Rátérve a marxizmus és a marxista kérdésfölvetésre, abból kell kiindulnunk, hogy a kalasszikus filozófikusokat és filozófiákat kritika nélkül imádó mai sznobok . s e m . nevezik magukat pl. platónistáknak, vagy pythagoreusoknak, holott minden tévedésük ellenére is fölöttébb kritikamentesen és nagyra értékelve őket, filozófiájukat lezártnak, és elfogadottnak tekintik, holott…
    Ha viszont valaki manapság egy tudósnak csupán egyetlen tételét idézi, alkalmazza, arra azonnal készséggel sütik rá a „bélyeget”, hogy pl. marxista. Lásd itt, Almási Alma gazdaságból vett, fiatalon tanult példájára micsoda epehányást produkált valami Gäbriél nicknevű, búsképű lovag… Sajnos természetes hogy . i l y e n . l é g k ö r b e n . a gondolkodó sem tárja ki a pruszlikját, hogy fröcsögők idelőjjetek(!) Ettől még persze a marxizmus automatice is működik és köszöni – fogjuk rá – még jól van…

    Üdv: Jichak

  • T. Kovendeg!
    Minden elismeresem es tiszteletem,hogy ennyire erdekli a
    zsido filozofia es megismerese- autodidakta leven.
    Meg erdekesebb szamomra, hogy mindez- letezik magyar forditasban.
    A Rambam[Rabi Mose ben Maimon} sokunk szamara {akik szinten
    erdeklodok, nem „szakertok” vagyunk, ismertebb Rambam-az orvos,
    aki mar a 12-ik szazadban az orvostudomany uttoroje volt.
    Felismerese a higiena fontossagarol,{a zsufoltsag elkerulese,
    viz,furdes,etelek elokeszitese {kosher}-az elhizas veszelye- a 21-ik szazad emberenek
    is sokat mond. Pl. „Legyen eteled-orvossagod”- mielott meg
    ismertek a feherjek,vitaminok,vastartalom,stb. szerepet.
    Bar elete- a „bolygo zsido”e volt,de ismert – meg eleteben.
    Tudomasom szerint- az izraeli orvosok- a Rambam eskujet kovetik.

    https://www.jewishvirtuallibrary.org/oath-of-maimonides

    A Zohart {is} evekig tanulmanyozzak- nem egyszeru „olvasmany”.
    Talan csak a heber betuk kereserol- Hashem-et -fuznek hozza. Hat ez valoban-
    forditasban- nem megy at. Mikor mar tudtam heberul-es
    eloszor olvastam ” Boresit bara elokim et hasamajim ve et haarec.”{Kezdetben teremtette…} Boresit” kezdetben- de a „gyokere” a szonak – a heber
    „ros” {fej}, vagy – „samajim” egbolt, de a heber „sam majim”-
    „ott, ahol viz van”- mi ez, ha nem- egy szoval-a felhok „vizgyujto” kepessege?
    A Teremto -kimondhatatlan- neve, amit a Fopap is egyszer
    egy evben mondott ki a Szentelyben, roviditese a heber-
    Volt-Van-Lesz-nek. Bocs, hogy filologiai „fejtegetesbe”
    bonyolodtam, de azt hiszem, ezt semmilyen forditas nem
    kepes visszaadni.
    A tarsadalmi torvenyekrol talan csak annyit, hogy mar tobb
    mint 3000 eve irtak ezekben a „reakcios, vallasi dogmak”ban,
    a rabszolgak felszabaditasarol {amikor meg a tarsadalom az
    o munkajukra epult}, a haborus foglyokkal szembeni
    emberi magatartasrol,a heti pihenonaprol {mindenki szamara},
    kotelezo volt irni-olvasni tanulni {3 eves kortol}.
    Persze,akkor sem voltak tokeletes uralkodok es birak,
    de a profetak- a nep lelkiismerete- biraltak oket.
    Meg egyszer udvozlom- es nagyon becsulom intellektualis „kivancsisagat”.

  • Orsós Elemér
    2020 július 23
    6:06 de.

    hja
    az európai unió a KGST vel szemben nem együttműködés, hanem a kizsákmányolás újabb és pofátlanabb változata (hogy csak a magyar járműipar azonnali és végzetes szétverését említsem összességében közel 1 millió jó munkahely szűnt meg…? ezt a módszert követi a Trampli is konkurencia szétlőve jó)

    és a világ is ezt a tendenciát mutatja kivéve a selyemutat amit szintén bombáznak a netuddkik

  • Geyza
    2020 július 22
    8:47 de.
    Országos Nagyon Kedves Jóbarátom : Idézet Tőled , Önmagadról : „”” Nálad azért már egy közepes képességű hatéves is okosabb…..”””
    üdvözletével

  • Besancon
    2020 július 23
    3:55 de.

    Hát ahogyan a nadrág korcából az ingének a kilógó fél szárnya lóg…hát az mindent visz 😀 😀 😀 😀

  • SchumackerLady
    2020 július 23
    4:05 de.

    Érdekes..én is úgy konstatálom
    hogy egynehány link nem elérhető a NET-en.
    Ami kissé negatív „látószögből” mutatja a Nagyurat.
    Hát ez az idő is eljött. Ezt is megjósolta Bartus Laci.

  • Besancon
    2020 július 23
    4:23 de.

    Ezt rég meghalt neves humoristánk*
    a következőképpen fogalmazta meg
    a maga kissé (viccesen) dadogó módján :

    „Az érettségi bizonyítvány nem feltétlenül szegénységi bizonyítvány..”

    * Abody Béla https://hu.wikipedia.org/wiki/Abody_B%C3%A9la

  • Jichak Perlmutter
    „Ahogy Newtonnal kapcsolatban kifejti, hogy törvényei már akkor is hatottak, amikor még meg sem született, ugyanez bőven elmondható Marx értéktörvényéről is, de az is igaz, hogy az emberiség létrejötte, vagy a történelem előtti időkben ennek még értelme sem volt… De, lássuk be a mai értelemben nehézségi törvénye sem igazán hatott ~MD évekkel ez előtt, a kozmikus gázfelhők korában.”

    Kedves Jichak, bizony nem értünk egyet, nagyon nem.

    A természeti törvények léte és működése módja az emberiség lététől, az emberi tevékenységtől, tudattól és akarattól független, létüknek és működésüknek nem elengedhetetlen feltétele az ember léte. Az utóbbiak legföljebb megpróbálhatják a természeti törvények működését a saját meghatozott céljaik érdekében – néha több, néha kevesebb sikerrel – felhasználni. (hogy a feltételezett Nagy Bumm, vagy a Teremtés előtt és közben ezek a természeti törvények, avagy egészen mások hatottak, az kielégitheti a csillagászok, fizikusok, papok fantáziáját, de eszmecserénk szempontjából irreleváns.)

    A társadalmi törvényszerüségek – még az ún. kemény társadalomtudományok, pl. születés. és halalozási statisztika, társadalomstatisztika – egyszerűen nem léteznek, –egzisztensek az emberek léte és cselekvése hiányéban.

    Ami kifejezetten az értéktörvényt – már amennyiben a létét elfogadjuk, hiszen az is vitatott lehet és vitatott is (a „marxista” Piero Sraffa magyar fordításban „Áruk termelése áruk révén” c. művében megkísérelte a tőkés kizsákmányolás működését az értéktörvény mellőzésével megmagyarázni; hogy sikerrel vagy sem, abban nem vagyok kompetens állást foglalni) – illeti, arra a fenti állítás többszörösen áll. Sőt, az értéktörvény Marx szerint kifejezetten a tőkés társadalom általánosan érvényes specifikus törvényszerűsége, amely sem az antik, sem a germán társadalmi termelési módban nem volt általánosan domináns, hanem legfeljebb csak időnként, itt-ott, a társadalom szporadikus zárványaiban létezett annyira-amennyire; de egyébként a tőkés viszonyok dominanciája esetén is csak a termelés-forgalom-fogyasztás egyensúlya esetén (ami szerintem ismétlődően csak pillanatnyi, nem tartós) érvényesül. Úgyszintém Marx valahol a „Grundrisse” vége felé (tehát a magyar kiadásban a MEM 47/2 kötet vége felé, az oldalszámot fejből nem tudom megjelölni)) elejt egy érintőleges megjegyzést, miszerint „majd ha a tudomány közvetlen társadalmi termelőerővé válik” (nem szószerinti idézet!), akkor az értéktörvény is elveszti érvényességét.

    Végül. A TŐKE szinte egész harmadik kötete azzal foglalkozik,
    hogy az érték milyen eltérítő behatások folytán, mikor, hogyan és milyen formában jelenik meg az áruk árában.
    Ezzel természetesen joggal szembehelyezheted, hogy de hát a TŐKE második és harmadik kötetét nem Marx írta. Valőban maga Marx csak az első kötetet írta meg, a második és a harmadik kötetet Marx kesze-kusza, nehezen olvasható és rendezetlen feljegyzéseiből Engels és Karl Kautsky állította össze a saját elképzeléseik szerint. Nem lehet tudni, hogy ha Marx tovább él, és be akarja fejezni, mely feljegyzését, hová és hogyan építi be, mely feljegyzését veti el vagy változtatja meg. Ez így van, a tág értelemben vett Tőke kilenc kötetéből nyolc befejezettlen töredék. Erre csak annyit tudok mondani, hogy bármelyik, pláne nem kortárs szerző gondosan befejezett művét is olvasva, nem feltétlenül közvetlenül csak a szerző gondolatait interiorizáljuk, hanem
    vegyítve azzal, hogy mi miként értelmezzük azokat.
    Üdvözlettel: Kővendég

  • Hát, mindig elütök valamit. Helyesen:
    „A társadalmi törvényszerüségek – még az ún. kemény társadalomtudományok, pl. születés. és halalozási statisztika, társadalomstatisztika – egyszerűen nem léteznek, non–egzisztensek az emberek léte és cselekvése hiányéban.”

  • GEYZA a JP-hez a „elobbihez” soraiban velte, hogy vannak akik Marx-ot vadoljak a vilagszerti tarsdalmi bomlasokert.

    Hat ha nem is kozvetlenul Mrax egyeni tettei-altal, de Marx alap-elveinek terjesztesevel, ami a a tarsadalmi rendek eroszakos megsemmiseteset kovetelte.

    Sot a Minifesztojanak a 10 pontjaban egy egesz tarsadalmi osztaly megsemmisiteset irta elo.

    Es elveinek terjeszteset az eroszak altali vegrehajtasokat kovetelte meg.

    Az tagadhatatlan ugy a vilagszerti adatok, sot emlekezteik alatal akik emlekeznenek legalabb 3/4 evszazad elotti tarsadalmi norrmakra.

    Az Isten-tagadas kenyszeritett terjesztese, a hazassag, a csalad felbomlasaira vezetett.

    Az latalanos tarsdalmi erkolcs leg-elso befolyasoloja ami a „NE” hazudj, ne lopj, ne olj, ne parzanalkodj, ne onzoskodj, stb.stb. befolyas megsemmisiteseve valt.

    Ma azok nevetsegesse valatak milliok es milliok eleteben.

    A gyermekek 1/2-3/4 resze akaik ma nem tudjak ki az apjuk, az utaccakon nonek fel, nem tanulnak, nem dolgoznak, gang-haborukban mukodnek, kabitoszer, eroszakos buntettek kovetoive leve.

    S az ma nem csak nehany kivetles esetek , hanem sok nagy varosokban az elet normajai.

    Lasd mi ment Seattle varosabban mar 53-ik ejszaka.
    Chicagoban tegbap 23 egyent lottek le egyettlen ejszaka.
    15-ot egy temetesen.

    A BLM eroszakoskodasok-ota Chicago-ban a gyilkssag 51%-ban novekedett.

    De az az altalanossag, s most a szeleskoru-mozgalom-ota a rendorsegek megszunteteseert az valik a napi normanak.

    S az eroszak nem csak nehany nagyvarosok bizonyos negyedeiben tortennek, hanem nemzetkozileg.

    A vilaghatalomra torekvo erok is csupan az eroszakot kovetik.

    A vilaghaborukkal a tarsdalmak erkolcsi fundamentumai lettek pusztitva. S az eroszakon alapitott tarsadalmi elev semmi mast nem produkal.

    Tehat alapjaban mind az elmult evszadban tortent trasdalmi bomlasok visszavazethetok Marx elveire.

  • Jichak –> Kővendégnek
    6:32 finálé:

    „arra viszont előszeretettel sütik rá, hogy marxista”

    …És teszik ezt valamiféle megbélyegzés gyanánt, nem mondom, hogy eredménytelenül, de hogy lejárassák ezt az adott, csupán butaságból, vagy puszta önzésből kipécézett nagyszerű szellemiséget…

    Ám közben nem veszik észre, hogy a Kommunista Kiáltvány c. pamflet lassan már kétszáz éves korabeli bevezető helyzetelemzését [ti.”a kommunizmus kísértete”] éppen ők aktualizálják azzal, hogy minden alkalommal reális veszélyként játszanak el egy-egy asztal-táncoltató kísértetidéző szeánszot azzal, hogy kígyót és békát szórnak egy állításuk szerint mégcsak nem is létező* eszmerendszerre. ))) 😀 (((

    Érdekes mód, az ilyen szellemidéző összejöveteleken mégis létezik és ott úgy látszik még szerintük is hat a marxizmus. Mint ahogyan idefönt kommentálva valaki idézi is a legreakciósabb Schmidt Mária terrortörténészt, aki minden konzervativizmusa dacára kénytelen beismerni, hogy a Marxizmus még nyugati értelmiség körében is hat, sőt úgy látszik, még funkcionál is…
    ˙

    .

    * Előszeretettel tagadják sőt, mert szeretnék gyökerestől kirántani, például a munkásosztály, mint társadalmilag potens osztály meglétét is. Azaz az egész mechanizmus, szerintük – és nem is minden alap nélküli – úgymond „””méregfogát”””, mely spekuláció logikájában is, tehát mégiscsak ott „kísért” a marxizmus lényege úgy, hogy terjesztői szerint a munkásosztály nélkül a marxizmus sem létezne, ergo kikiáltják, vagy inkább azt terjesztik róla is, hogy olyan nincs is. Mint parasztbácsi az állatkrtben a zsiráf előtt… Ők legszívesebben a munkásosztályt – amit voltaképpen ők hoztak létre és „működtetnek” ma is – legszívesebben mint egy vudubábut kezelnék, de nem megy, mert hát az a fránya nagyon is létezik, csakhogy ma már nem „nemzeti”, hanem egyre inkább globális keretek között, jobban szétszórva, széthúzva és extrém mód’ polarizáltabban, viszont legalább annyira, vagy mégúgyabbul kizsákmányolva, mint annak előtte, még a nemzeti keretek között volt lehetséges.
    Persze lehet, a munkásosztály minőségi összetétele, az egyes termelési részletek megváltozásával (pl.kevesebb kalapács, több szemüveg), de társadalmi hatását tekintve . u g y a n a z , m i n t . v o l t . M a r x . i d e j é b e n. Csakúgy, akárcsak a tőke is, az ő Földet átfogó méretiben, melyen nem segítenek a tőkés állam manipulációi, kitalált státuszai, illetve statisztikai besorolásai sem, mert a zsiráf, az zsiráf. ))) 😀 (((

  • Egy hír…

    https://hvg.hu/itthon/20200723_Ferfi_nemiszervhez_hasonlitotta_a_gyori_alpolgarmestert_harom_ev_probara_bocsatottak

    és egy ősrégi vicc:

    Rákosi Mátyás moziba ment. TV még nem volt, a moziban a film előtt
    hiradót vetitettek, a filmvásznon látható volt valamilyen rendezvényen Rákosi. A mozi nézőterén hatalmas, dübörgő , ütemes taps: „Éljen Rákosi, éljen Rákosi!”
    Rákosi némán nézi a hiradót. A háta mögött űlő néző megkocogtatja a vállát..
    „- Tapsolj te kopasz, mert elvisz az ÁVÓ!!!
    ——————————————-

    Ha valaki netán megértette a friss hír, a régi vicc és a topic címe közötti összefüggést, az jobban teszi, ha azonnal jelentkezik a rendőrségen vagy a TEK-nél, és önként feladja magát! 🙂

  • toth péter
    2020 július 23
    8:47 de.

    Ejjj…de piszkosul fárasztó vagy.
    Mint általában az idiótak.

  • Bendegúz
    5:08
    (Geyzának)

    Állítja, hogy minden „gazság” a Marxizmus számlájára írható…

    Holott azokból az 1789-es Nagy Francia és P o l g á r i . Forradalom már előre elvégzett akkor, amikor a pici Marxot szülei mégcsak tervbe sem vették…

    Az erkölcsi vonatkozásokat, maradva francia példánál, a XIV-XVI. Lajosokig viselt erkölcsi életnél mocskosabbat, legföljebb az angol, az orosz, de a kf. olasz, német, francia, magyar rendek várakban és kastélyokban dőzsölő urai folytattak, míg a papság közreműködésével nép-től viszont megkövetelték a legtszitább morált. Többekközt mindez az ellentmondás váltotta ki azt a népfelkelést, amely történelmi forradalommá érett, lehetővé téve a vállalkozás, a tőke kibontakozását is a feudális rendszer béklyójából, a törvény előtti egyenlőséget…

    Megjegyezném, ami a család tisztaságának követelményét illeti, kedves Bendegúz79 Olvtárs, hát a földesúrnak az „első éjszaka jogánál” [primae noctis] alantasabb és álszentebb . t ö r v é n y t . még a Római jog sem produkált. Úgy hogy Ön ne papoljon ilyesmiről. Az első éjszaka joga, nemcsak a jobbágyára, de más vazallusának a friss feleségére is érvényes volt… 😀

    A marxizmus pedig a tömegek (a munkásosztály) jólétére és boldogságára építette hosszútávú elvrendszerét, illetve programját.

    Ön egyébként láthatólag az általános erkölcsi romlás okát az általános emberi szabadság-eszményében és jogokban véli meglátni,miközben a szabadság fogalmát keveri a szabadossággal, amely viszont az anarchizmus édes gyermeke. A marxizmus viszont egyenesen tagadja utóbbinak kaotikus és apokaliptikus, tulajdonképpen elvtelen és csak önmagáért való minden-tagadó, romboló ámokfutását, amely emberi tragédiákhoz és tönkretett sorsokhoz vezet, s melynek megelőzését csakis az egyenlő társadalmi esélyek rendszere képes kiharcolni, s mégcsak nem is feltétlenül fegyverrel. Ha úgy tetszik, hát a protestantizmus legfontosabb nézetével megegyezően, hogy „minden ember egyenlőnek születik”, amely ugyancsak forradalmi nézet sem a marxizmus terméke…

  • Izraeli:
    „Meg erdekesebb szamomra, hogy mindez- letezik magyar forditasban.”

    A „More Nevukhim” Klein Mór rabbi magyarításában „A tévelygők útmutatója” címmel 1878-ban teljes egészében megjelent Pápán, 1997-ben a budapesti Logos könyvkiadó – Heller Ágnes hmm… mondjuk, nem túl erős utószavával – változatlan utánnyomásban ismét megjelentette. A többi Maimonidész műből magyar nyelven – tudomásom szerint – csak kisebb-nagyobb részletek érhetők el különböző kiadványokban. A Zohárnak magyarul csak az első része jelent meg, a „Vajehi”-ig bezárólag, Uri Asaf fordításában, Tatár György utószavával 2014-ben a budapesti Atlantisz Könyvkiadónál.
    A Bahir-ból csak láttam egy nem túl vaskos kötetet magyar nyelven,
    de nem olvastam.
    Ezen felül magyar nyelven nyilván megjelent a klasszikus (és a nem klasszikus) zsidó vallási irodalomból az Mazsihisz, az ORZSE és a Chabad kiadásában egy csomő válogatás, tankönyv, stb. A pesti Chabadról – bár külünösebben nem rajongok értük (sem) – konkrétan tudom, hogy „A zsidó tudományok. Fejezetek a klasszikus forrásokból” cimmel kiadnak egy válogatás-sorozatot, szerintem már legalább a tizedik kötetnél tartanak. Úgy tudom, ők belekezdtek egy teljesnek tervezett Talmud fordításba is, az első két kötet talán már meg is jelent.

    Mindent összevetve, ez lehet, hogy nem túl sok, de én egyáltalán nem érzem kevésnek sem. Sőt, az a gyanum, hogy a kínálat talán nagyobb, mint a kereslet. Angol, német vagy francia fordításban modern kiadásban gyakorlatilag minden (persze, nem olcsón) megvásárolható, de a legtöbb anyag könyvtárközi kölcsönzéssel (szinte ingyen) is elérhető. Azok a magyarországi zsidók és nem-zsidók, akik bármilyen mértékben, akárcsak érintőlegesen is érdeklődnek a zsidó klasszikus vallási irodalom iránt, ha nem is tudnak héberül, és pláne nem arámiul, de egészen biztosan olvasnak angolul, németül vagy franciául, esetleg kettő vagy mindhárom nyelven.

  • Kővendég
    az egyes életművek kötetekre tehető töredékiségéről.

    Az a helyzet,hogy mivel az . e m b e r i . é l e t . v é g e s, gyakorlatilag minden életmű egy „befejezetlen” töredék.

    Nem hinném ,hogy tudnál mondani tökéletesen lezárt tudósi életművet még ha X összegyűjtött műveit száz kötetbe fűzték is.

    Az emberiség tudása és kultúra összessége is évezredek ilyen befejezetlen töredékeiből épül fel.

    Marx is ebbe a közös épületbe tartozik egészen addig biztosan, amikor majd a munkások nem kényszerülnek sztrájkolni, vagy amíg proletár-költők sehol nem kénytelenek leírni azt, hogy
    „…
    Rab vagy, amíg a szíved lázad –
    úgy szabadulsz, ha kényedül
    nem raksz magadnak olyan házat,
    amelybe háziúr települ…”

    József Attila:
    Eszmélet 1934.

  • Hexadodekaéder

    Bendegúz

    Marx csak analizálta a történelmi és gazdaságtörténeti

    tapasztalatokat, de nem feltalálta ezeket.

    S bár egyes elemeknek még nevet is adott, de azokat mégsem

    ő alkotta meg, legfeljebb leírta. Maximum a levont konklúziókat

    tanulságképp összesítve tárta a Világ elé, amely – ha képes

    lesz rá – hasznos tanácsként még fel is használja azokat.

    Ez aztán már tényleg nem Marx-mester akaratán múlik. 🙂

  • Kis színes a főni ma reggeli, szokásos rádiós igehirdetéséből:

    „A maratoni tanácskozásról elmondta: keveset aludt, volt katona, a fél életét edzőtáborokban és öltözőkben töltötte, hozzá van szokva.

    De ezeket a libernyákokat, akikkel vitatkoznom kellett, elviszem a hátamon

    — fűzte hozzá a kormányfő. ”

    O.V. tehát volt katona, és a fél életét az edzőtáborokban meg az öltözőkben töltötte! Ezzel mit akart közölni? Hogy ő aztán „lepény a talpán?” Miért is szempont az egy országnak, ha az EU-s csúccsal kapcsolatos beszámolójában a miniszterelnöke arról beszél a közrádióban, hogy áporodott, izzadt ( magyarul büdös) öltözőkben vitatta meg a világot ezzel azzal, vagy hogy „edzőtáborozóként” másod és harmad osztályú focistákkal múlatta az időt? Evidens, hogy neki aztán van „kiállása” e téren (is) mit neki néhány libernyák okvetetlenkedése!

    De miféle fizikai kiállásról beszélhet az a „sportolómúltjára” büszke egyén, aki az 50-es éveinek közepén nem tud lendületből fellépni egy kb 25-30 centis dobogóra, hogy a mikrofon előtt a híveihez beszéljen, mert már az is csak úgy megy neki, hogy miközben egyik lábával fellép, kezével a térdére támaszkodik? És főleg hogy jönnek ide a libernyákok? Észérvek helyett a köreiben megszokott „addig vagy férfi, míg felemeled a 100 kilós zsákot” c. effektet alkalmazná? Jó néhány ilyen hímegyedet ismerhetünk mindannyian – de tartok tőle, O.V. ezúttal rendesen elsasszézta a dolgokat, mert valakit a hátunkon vinni – egy darabig – az nem olyan nagy dolog, ám akkora hassal és tokával mint ami neki van, én meggondolnám!

    Bizony vannak dolgok, amelyek nem kedveznek a „hátasló” szerepnek!😀

  • Cukihara
    2020 július 24
    4:23 de.

    Na igen.
    Bendeguz előszeretettel
    „elvtársazza” itt azokat akik
    nem hajlandóak vele egyetérteni az
    agyament elméleteiben. Azok szerinte marxisták.

  • Besancon
    2020 július 24
    6:39 de.

    De legalább mán kézlesmárolásokkal nem terheli a környezetét.
    Van helyette félig kilógó ing. Ami azért is jó
    mert a toplák mogyorik magukénak érezhetik
    őtet.

  • Cikuhara:
    „az egyes életművek kötetekre tehető töredékiségéről.
    Az a helyzet,hogy mivel az . e m b e r i . é l e t . v é g e s, gyakorlatilag minden életmű egy “befejezetlen” töredék.”

    Ezzel tökéletesen egyetértek, sőt… Lukácsnak (nem az evangélistának, Hanem Lukács Györgynek) van valahol – hirtelen nem is tudnám pontosan megmondani hol, valószínűleg még a „Die Seele und die Formen”-ben – egy megjegyzése, miszerint minden jelentős embernek csak egy gondolata van, s azon, s annak elágazásáin, kapcsolatain dolgozik egész életében.

    Cukihara:
    „Nem hinném ,hogy tudnál mondani tökéletesen lezárt tudósi életművet még ha X összegyűjtött műveit száz kötetbe fűzték is.”

    Óh, dehogy nem… például ha nem csinált semmi érdemlegeset egész életében. Kissé szélsőséges példa a Román Tudományos Akadémia egykori elnöke, Elena Ceaușescu. És nem csak Romániában fordult elő „tudományos” szempontból hasonló…

    Marx Tőkéjének (és még nem egy írásának) a töredékes, lezáratlan voltát nem elítélőleg említettem, hanem tényként. Lezáratlan, azaz bőven van még mit dolgozni rajta… Ez természetesen nem csak Marxra áll. Ami lezárt tudás, az halott tudás.