Készüljetek!

2020 szeptember 9 8:48 de.164 hozzászólás

Egy kormányzati mentális hulladék, ami a magyar identitás és szuverenitás vizsgálatával foglalkozik Alapjogokért Központ címen, ám valójában gyűlöletet szít és irredenta baromságokat terjeszt, a következő szlogennel lengeti a zászlót:

Igazság, erő, felemelkedés, együtt tesszük naggyá a Kárpát medencét. Készüljetek! Együtt? Kik is? Nomeg, a Kárpát-medencének csak kis része Magyarország, mijafaszt akarunk kívüle naggyá tenni? Azt is, mihez képest?

Bár egy halk anyátokat elmormolnék, de mást nem nagyon tudok ehhez hozzá tenni, max. csak annyit, hogy a szar megint lekvárnak képzeli magát.

“A dédapáink sem adták föl. Nem térdeltek le, és nem kértek kegyelmet. Talpon maradtunk és kibírtuk.”

Nem mi bírtuk ki, ők bírták ki, persze csak aki nem halt bele abba a háborúba. „Talpon maradtak”…leszámítva azt a 660.000 halottat és 800.000 sebesültet.

Csak halkan jegyzem meg: „Aki nagy nyilvánosság előtt háborúra uszít, vagy egyébként háborús hírverést folytat, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” BTK, 331. §)

„Ahogy igaz, hogy nagy nemzetté válni csak az tud, amely megjárja a maga kálváriáját, úgy az is igaz, hogy az igazság erő nélkül keveset ér. Ezeréves keresztény államiságunk történetében voltak daliás idők és sorscsapások is: az igazság mindig a mi oldalunkon volt, de az erő kevesebbszer. A túlélés képessége ezredéves magasságba emelte horizontunkat: teljesítményünk feljogosít minket történelmünk folytatására. Tudjuk, hogy az igazság továbbra is velünk lesz, de erő kell, hogy be is tudjuk azt bizonyítani. Látjuk, hogy a magyarság gravitációs ereje egyre nagyobb, felelősségünk pedig túlmutat a saját magunk sorsán.

Most világosodik meg minden, minden értelmet nyer: a szenvedéstörténet nem volt hiábavaló, célja volt, céllal maradtunk meg. Megértjük, hogy mi magunk vagyunk a legendás felmentő sereg, akikre vártunk. A mi felelősségünk, hogy a velünk élő népekkel tegyük újra naggyá a Kárpát-medencét. Hogy megvédjük magunkat és együtt emelkedjünk fel; hogy együtt építsük a közös jövőt és az új korszakot. Ott vagyunk a győzelem kapujában, és következő nemzedék feladata a döntő ütközet megvívása – hogy Szent István koronájának minden ékköve újra ragyoghasson. „

Mi ez, ha nem háborús propaganda? Ráadásul Orbán eléggé skizofrén ahhoz, hogy állandóan ellenségképet képezzen és folyamatosan megvívandó harccal és győztes ütközetekkel riogasson.

„Adódjatok össze és készüljetek, minden nap készüljetek!” Mégis, mijafaszra készüljünk? Befogadtak az Unióba – amit azóta keservesen megbántak, mert Orbán az első perctől kezdve keményen harcol a szétveréséért. Persze, ez is harc. Erre kellene készülnünk? Ez a szuverenitás záloga? Vannak belső és külső ellenségei Orbánnak, az illiberális berendezkedésnek, de nem ezek a gátjai a magyarság megerősödésének, hanem a magyarság maga! Az oszd meg és uralkodj módszerével még egyetlen nemzet sem erősödött meg, de jó esélye van annak, hogy ezen az úton kiszoruljunk Európából!

Kósa Lala szerint ez a rendszer – amelyik természetesen minden rendszerek legjobbika -, Orbán Viktor rendszere, és az ellenzék éppen ezért akarja elorozni tőle. Aha. Tehát szó sincs népfenségről, demokráciáról, ez Orbán rendszere, és mindenkinek kuss!

Ami pedig a következő nemzedéket illeti, azok jövője már el van ..szva. Kemény munkájába fog kerülni, hogy lemossa a gyalázatot a magyar névről, ami Orbánék által keményen, mint a guano, rátapadt.

Ajánlom figyelmetekbe drága jobboldali barátaim, Széchenyi alábbi gondolatát:

„Lenyesik a szárnyaimat? Lábamon járok. Levágják lábaimat? Kezemen fogok járni. Kiszakítják kezeimet? Hason fogok mászni, csak használhassak!

Átjön ebből nektek valami? Alig hiszem. Marad a harci retorika. Azt legalább értitek.

164 hozzászólás

  • Mocskos megosztó politika, undorító propaganda.

    Egyetlen kérdés azért izgat, hogy ki a franc ellen kell készülni?

  • Csak halkan jegyzem meg: “Aki nagy nyilvánosság előtt háborúra uszít, vagy egyébként háborús hírverést folytat, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” BTK, 331. §)…”
    Tiszta sor és érthető ….
    ÉS EZ IS:
    KIKÉNYSZERÍTÉS
    László Kiss
    BátorNyilas Édesapja És Édesanyja
    KÉRDEZEM ÉS ÉN JÓ LÁTOM, ÉRZEM – MEGOLDOM – TÉMÁT: idézem magom: KIKÉNYSZERÍTÉS
    PÉLDÁK:
    „…az igazságtalan és szégyenteljes trianoni békediktátumot lehetett legalább részben korrigálni. Úgy vélekedett, erre minden magyar embernek büszkének kell lennie, „amelyet csak úgy érhetünk el, ha széles körben megismertetjük e hősies tettek sokaságát”.
    A szamizdat jelzővel illetett Rongyos Gárda nemzetmentő akciót minél szélesebb körben meg kell ismertetni a mai fiatalokkal is –….”
    Raffay Ernő történész Trianon és a szabadkőművesség című előadásában felvillantotta az összefüggésrendszert a kikényszerített békediktátum előtti évek honi bomlasztó tevékenysége és a nemzetközi akarat között, amelyben kiemelt szerepe volt a szabadkőműves mozgalomnak. A Magyarságkutató Intézet (MKI) tudományos tanácsadója hozzátette: a megálmodott új társadalmi szerkezet, az iskolarendszer totális átalakítása kiemelten megkönnyítette volna Magyarország eltiprását.
    Vincze Gábor történész a hazánk keleti területein a román megszállók által 1919 tavaszán elkövetett tömeggyilkosságok és atrocitások körülményeit mutatta be. Kitért a sóvidéki lázadás mellett a Köröstárkányban és Apátfalván történ tragikus eseményekre, az utóbbi helyszínen 61 főt gyilkoltak meg a román vörös katonák.
    Hazánk keleti területeinek idegen kézre kerülésének bemutatását követően Dévavári Zoltán, a Veritas Történetkutató Intézet történésze a Délvidék szerb birtokbavételének szegmenseit, többek között a magyar közigazgatás és intézményrendszer felszámolását, az agresszió számos megvalósulását támasztotta alá. A történész felidézte: az impériumváltással a magyar emlékművek lerombolása mellett a magyar tisztviselők leváltása is bekövetkezett, ám 1920 tavaszán Újvidéken komoly ellenállásba ütközött a szerb hatalom. Dévavári Zoltán a szerbek által vezénylet sortüzek mellett felhívta a figyelmet az ugyanebben az évben lezajlott szabadkai vasutas lázadás történéseire is.
    Babucs Zoltán a Magyarságkutató Intézet hadtörténésze a délvidéki hadműveletek mellett az 1940-es észak-erdélyi bevonulás lélektanáról beszélt. A történész emlékeztetett, hogy a magyar történelem egyik legszebb pillanatait élték át azok a katonák, akik részesei lehettek ennek az ünnepélyes pillanatnak.
    Domonkos László irodalomtörténész az 1919-ben a kecskeméti pusztában megalakult Rongyos Gárda szerveződését, Héjjas Iván és Francia Kis Mihály szerepkörét taglalta. Hangsúlyozta a Rongyos Gárda kiemelkedő nemzetmentő szerepét, melyet az alakulat a román megszállás idején tanúsított. Előadásában cáfolta a szakirodalomban gyakran és helytelenül hivatkozott Héjjas-Prónay kapcsolatképet, ugyanis ellentétük messze híres volt, amely a nyugat-magyarországi harcok idején csúcsosodott ki.
    A konferenciát a kárpátaljai Boros László PhD-hallgató zárta, amelyet a határzár miatt online formában tudott megtartani. Előadásában a Munkácson 1939-ben lezajlott “vízkereszti csatát” ismertette, amikor a Rongyos Gárda tagjai és a város civil lakossága hősiesen megvédte a kárpátaljai települést a csehek és Szics-gárdisták orvtámadásától.
    DE MIELŐTT A KIKÉNYSZERÍTÉS ÚTJÁRA LÉPNÉNK, AZ ALÁBBI KÉRDÉSEKRE KELL VÉGLEGES VÁLASZT ADNI:
    1. MIT AKARUNK ELÉRNI MEGVALÓSÍTANI? (…javaslat: mindent vissza…)
    2. A KÖZÖS AKARAT ELÉRŐI SORAIBA TARTOZIK E AZ AKI NEMZETÉT SÉRTŐ – BÁNTÓAN NEVEZI. PL. CSŐCSELÉK? (…javaslatom: nemigen….)
    3. HELYES E HA NEM A FAJOMHOZ TARTOZÓ KONKRÉT SEGÍTSÉGÉT ELUTASÍTOM CÉLOM ELÉRÉSÉBEN? (…javaslatom: nemigen…)
    4. HELYES E AZ A FELVETÉS, HOGY A KÖZÖS AKARAT CÉLBA ÉRÉSÉHEZ NAGYHATALMI SZÖVETSÉGEST KERESÜNK? (…javaslatom: nemigen…)
    5. INDOKOLT – E NEMZETMENTŐ SZEREPET FELVÁLLALNI, AKKOR AMIKOR A LEHET ÉS LEHETSÉGES KÖZT FELISMERJÜK A PILLANATOT? (…javaslatom határozott igen….)
    6. Nincs-e itt az ideje annak, hogy abbahagyjuk a hiábavaló beszédet? (…javaslatom határozott igen….)
    7. Vitatkozunk e tovább, meghódításuk lehetőségéről vagy lehetetlenségéről, s ehelyett inkább világosan meghatározzuk a magyar nemzetnek azt a feladatát, hogy Magyarország területén élő állampolgárok mesterségesen egymásnak uszított tagjainak harcát eszközévé változtassuk. ? (…javaslatom határozott igen….)
    8. Egyetértesz e azzal, hogy az első feladat mind ezek után az önvédelmünk megszervezése biztosítása és garantálása?
    9. Mit tegyünk fürkészek hiánya miatt a beazonosíthatatlan magyarnak látszó közösségekkel?
    10. Készek vagyunk e a magyar nemzet mentő harcban életünket is feláldozni a mindent vissza küzdelemben?
    Készült: Bázakerettye, 2020. 09. 09. id. Kiss László éterbe küldöm 08:00:00 kor!

  • Ostoba háborús uszítók! A Kárpát-medence TERMÉSZETFÖLDRAJZI FOGALOM, határai között multinacionális térségek vannak, népeit BÉKÉBEN AKARNAK EGYMÁSSAL ÉLNI! A „magyar” semmivel se különb, mint a román, szerb,kisorosz,ukrán, vagy szlovák! Ezek elállatiasodott barmok semmit nem tanultak a történelemből: Lengyelország háromszor felosztották és mégis talpra állt, Magyarországot ha ezek a nácik kerülnek uralomra, csak egyszer fogják, DE AKKOR VÉGLEG!

  • id Kiss László
    2020 szeptember 9
    9:04 de.
    ugye, ezt a nacionalista tirádát nem gondoltad komolyan? mert viccnek azért nagyon rossz!vagy csak a humorérzékem hagyott el?

  • Megint összehordtál hetet-havat, valódi baloldali propagandát, közben csak egyetlen értelmes mondatod volt:”Mégis, mijafaszra készüljünk?” Te semmire! etesd a kutyáidat, beszélgess a Jancsi nénivel,és látogasd sűrűn a kukukkhegyi késdobálót! A jogértelmezés még mindig nem megy, az Orbán-fóbiádat pedig kezeltesd+ 🙂

  • Mijafasz (töbször is) továbbá anyátok ? Ez valami uj stilus ? Én anno a Magyarországot olvastam az is baloldali lap volt. A lap alapító főszerkesztője Pálfy József volt. De neki volt stilusa.

  • lelszi
    2020 szeptember 9
    1:30 du.
    csak ennyi, kicsi Lélfai? semmi ellenérv, semmi vitaindító gondolat, csak a szokásos primitív személyeskedés? azt hittem, fejlődtél az elmúlt időben, de nem. ha nem haragszol, fütyülök a tanácsaidra.

  • BÉLA BALÁZS
    2020 szeptember 9
    1:37 du.
    törődj bele, nekem is van stílusom. ráadásul ezt a magadfajta emelkedett lelkületűek meg is értik. nem tetszik? hát ne olvasd.

  • Úgy látom,hogy nem csak az id. antall józsef volt egy mocskos antiszemita,diszkrimináló,aki valamiféle hazugság alapján még a világ igazai közé is beirattatott a Jád Vásémnél.(Amit rövidesen korrigálni fogunk.)Azon viszont nem tudok segíteni,hogy a KMH oldalain is megjelenhet egy id. kiss lászló nevű irredenta,véres szájú uszító beírása.Moderátor urak és főként Chris,ezt nem vártam Tőletek.Azt esetleg el is fogadom,hogy ez a hozzászólásom ne jelenjen meg,mert egy ilyen blogba én nem vagyok come il fau.

  • Hat nem itt lenne az ideje hogy a magyarok eggyuttesen minden europai emberi-testvereikkel egyutt tennek vegre kivallova, szabdda es demokratikussa Europat?????????

    Vajon ki a fene ellenzne azt ????????????

  • idos Kiss Laszlo:

    Mifele „voros Roman katonakrol” beszelsz????

    A roman hadsereg megszalta magyarorszagot 1919-ben mert Kum Bela haboruval fenyegette nem csak romaniat hanem mind a fuggetlenne velt nemzetket a magyar megszallasuk utan 1918 Novembereben.

    Hiszen akkor Romania a kozos Roman-Magyar kiralysagot kialtotta ki a roman kiraly hatalmam alatt.

    Csupan azok az „atkozott Antant” erok ellemzese alt szembe azzal.

    Mi a feneert igerte Kun Bela visszafoglalni minden udegen teruleteket???
    Kelett volna magyarorszagnak egy masik haboru a teljes kudarcai ismetlesere? 1918-ban ???

    Ugy latszik Orban is azt ojaktja ismeteli most.

  • Ille István
    2020 szeptember 9
    11:18 de.

    „készüljetek” mondád!

    dehát engem kikészít a felkészülés mielőtt bekészítem a holnapimat amihez rákészítem a tejszínhabot és akkor én már teljesen kész is lennék?

    egyébként üdv., én már kész is vagyok

  • Úgy 1944 őszén, gyerek fejjel a körúton, megilletődve bámultam a Hungarista fekete egyenruhás, fényes csiga szöges bakancsos nyilasokat masírozni. Álltak a villamosok, peregtek a dobok, volt jobbra-balra esküdözés, szónoklás, jobbra-balra át – hátra arc stb, zászlóerdõ, ‘rabok tovább nem leszünk’, ‘Isten, áldd meg a Magyart’ – stb, stb, stb,……..
    Hű de fényesen nézett ki a világ!

  • Ebben a Kiss lászlói tirádában az a szörnyű, hogy üres, mint az őszi szélben zörgő mákgubó. Olyan közhelyes, mint valahai cselédkonyhák falvédői. A felsorolt 10 pontban egyetlen egy sincs, aminek bármiféle értelme lenne.
    Nekem személy szerint külön fájdamas, hogy ezek a kongó – ám igen veszélyessé is válható blődségek Bázakerettyén születtek – gyerekkorom egyik legszebb színterén. Ciklámen-illatú, gyantaszagú erdők ölelésében, ahol az édes virágillat úgy keveredett a gombák – galambicák, de főképpen a vargánya – markáns kipárolgásával,hogy a világ legjobb parfümje se ér a nyomába.
    Évtizedek óta nem jártam arra: keresztapám – megbecsült főfúrómester – rég elporladt már. De a mai napig a fülembe cseng harsány nevetése, ahogy a melegvízű strand medencéjébe dobált minket. Meg keresztanyám, aki híres volt arról, hogy ő találja a legtöbb, amúgy bújkáló gombát – vargányát. Amiből minden őszön érkezett nekünk, pesti rokonoknak kis vászonzacskóba kötve pár dekányi. Egész télen kitartott – fölidézve tejfölös levesben a zalai – közelebbről göcseji – táj minden gyönyörűségét.
    De, ahogy a Föld minden táján -, a legszebb helyeken is jelen vannak a mérgező gőzök-gázok: kábítanak, bénítanak.

  • Tiszteletre méltó ez az aggódás Magyarországért, de azt el kéne tudni fogadni, ha valaki másképp gondolja az ország jövőjét, mint a pesti liberálisok.

    Géza meg Ille úr tipikus képviselői annak a pesti szemléletnek, miszerint mindenki szembemegy nekik az autópályán. Aki nem a pesti liberális értelmiség agyament, tudománytalan baromságait szajkózza, azt mind bolondnak nyilvánítják, és orbánistának is ráadásul.
    Most éppen a kormány hidegháborúra hajazó ellenségképekkel operál, amit lehet vitatni, csak éppen akkor hozzá kéne tenni, hogy maga az USA ugyanígy működött egy évtizeden át. A nyugat-európai nagyhatalmakról nem is beszélve az 1. vháború előtt.

    Ami a konkrét kampányt illeti: a balos és liberális ellenzéknek 1848-ban kezdődik a magyar történelem. Ami azelőtt volt, arról nem érdemes beszélni. Így tehát teljes mértékben a jobboldal határozhatja meg az emlékezetpolitikát a középkorra vonatkozóan.
    Az 1849-es bukás után jó bő évtizeddel kezdett kialakulni a nemzeti romantikus irányzat az emlékezetpolitikában, amit a művészek is támogattak. Az összes ismert magyar művész, Jókain és Aranyon elkezdve a magyar őstörténet felé fordult. Minden erejüket a magyar őstörténet megalkotására összpontosították. Arany ódákat írt a hun-magyar rokonságról. Jókai megengedte a török származást, de mindenképpen nagyhatalomként számolt őseinkkel a térségben. Ez vált a liberális nemesi politika alapjává.

    Aki tehát Orbán beszédeinek a gyökerét keresi, az kalandozzon el a nemzeti romantika korába, és szórja rájuk az átkait!

  • id Kiss László
    2020 szeptember 9
    9:04 de.

    Érdekes ez a Mindent vissza! kitétel.
    Van egy kitűnő régészeti magazin, Határtalan régészet címmel. Abban leírják, hogy az utóbbi évtizedek autópálya építései hihetetlen mennyiségű új lelettel gazdagították a magyar régészetet. Bővült a tudásunk a magyar őstörténetről. (Őstörténetet itt őseink történelmeként értem.)

    A temetők és építmények alapján kirajzolódik, hogy az Alföldet nehezebben tudták benépesíteni őseink, és nemcsak a harcok miatt, hanem természeti-földrajzi tényezők miatt is (árvizek).
    A leginkább magnak tekintett részek az Árpád-korban a Dunántúlon és a Tiszántúl északi részében alakultak ki. A köztudatban ez éppen fordítva él, vagyis hogy az Alföldet „színmagyar” résznek gondolja mindenki. A szélekre a szövetségeseket telepítették határőrzőnek, ezért voltak székelyek pl. Zalában vagy a Felvidéken.
    Ezek alapján is meg kéne egyszer vizsgálni Trianont, hogy mi az ami magnak tekinthető magyar rész, mi a határterület, és mi a szórványtelepülés. Ez utóbbiak nem úgy alakultak ki, hogy a nemzetiségeket a magyarok elnyomták volna. Pont fordítva, folyamatos betelepülés volt a Magyar Királyságba.

    Másik fontos, hogy a városok hogyan helyezkedtek el. Trianonban elcsatoltak modern iparú, nagy városokat. Míg meghagytak kevésbé városiasodott részeket, ahol a mezőgazdaság volt a fő tevékenység. Ezért tartották a kortársak annyira igazságtalannak. De éppen ez bizonyítja, hogy a dualizmus erőltetett iparosítása mennyire tervszerűtlen, ostoba és nevetséges volt. A dualizmus „aranykorában” öntötték a pénzt olyan területekre, ahol a nemzetiség és a kevert polgárság özönével élt. Valóságos iskolahálózat alakult ki ebben a nagy külső sávban. Az ostoba elit „csak” a magyar magnak tekinthető részeket hanyagolta el.
    Aztán a szlovákok meg románok mutogatták az antant tisztviselőknek, hogy ezt mind ők csinálták, csak a magyarok elnyomták őket.

  • Dr-Vuics Tibor 9:49

    Gondolom a . h á b o r ú s . u s z í t ó . jelző éppúgy

    vonatkozik őr.Kiss László nyilas-sturmbannführerre*, mint az

    éppoly sötét, azaz a náci lelkiségű Orbanisztán mai kormányára.
    ˙

    .

    * „őr.” = őrült, vagyis id.Kiss 9:04-kor kelt egyértelműen uszító és tagadhatatlan náci ideológiára épített uszulmánya.

  • Tisztelt Cristopher Adam
    Főszerkesztő úr!

    Bizonyára elkerülte szíves tekintetét id.Kiss László nicknevű kommentátor 9:04-kor ránk hányt, a 44-es vérpatakot szavaiban is idéző egyértelműen náci ideológiát sugalló háborús léptékű és . g y i l k o s . tartalmú és szándékú itteni náci . f e l t á m a d á s a, amely a jómagam hosszú itteni, az Ön iránti kellemes tapasztalataim alapján nemhogy nem nyerhette el az Ön tetszését, hanem ha megtenné és el is olvasná, remélem azonnal örökre ki is zárná a KMH portál békés szándékú kommentátorai táborából ezt a háborús uszítót.

    Nagy tisztelettel:
    Brunszvik Teri

  • A cikkhez még annyit, hogy a szerző által felmagasztalt Unió nélkül ma Orbán sehol sem lenne! Abból gazdagodik ugyanis a klientúra, hogy ügyes pályázatírói vannak. Aki ma ügyesen tud pályázni, az pénzt kap mindenféle vállalkozásra vagy földre.

    Ezenközben a vidéki népességhez az ellenzéknek egy szava nincs, azon kívül hogy utánainteget a Nyugatra indulóknak, hogy Pá-pá! Ez mind nem lett volna az EU csatlakozása nélkül. A földet azért éri meg felvásárolni, mert uniós támogatás van rá, ha valaki külföldi nem tudná.
    Amióta beléptünk az Unióba, a vidéki népességnek sokkal rosszabb, mármint aki helyben maradt. Aki elvándorolt, az persze kap munkát, de az nem igazi munka és fizetés. Abból ugyanis nem képződik tartalék vagy tőke, ami később kamatoztatható lenne.

  • lelszi
    2020 szeptember 9
    1:30 du.

    HEhehehe…
    Ideges lett a kis büdös náci-tojás !

  • BÉLA BALÁZS
    2020 szeptember 9
    1:37 du.

    Aztán miért olvastad a baloldali lapot?
    Csaknetán nem te is azok közé tartozol
    akik úgymond „belűlről bomlasztották”
    az MSzMP -t ? Merthogy ma ez a trendi.
    Régebben meg az volt a trendi ,
    ha valakinek rendelkezett partizán-pappírral

    Egy irodában:
    -Mondja csak elvtárs.Volt maga partizán?
    -Nem kérem, de már készül róla a pappppír…../Hofi/

  • Dr-Vuics Tibor
    2020 szeptember 9
    9:49 de.

    Érdekes dolog:

    Ha megnézed, a magyar nyelv tartalmazza a
    legtöbb becsmérlő kifejezést más népek fiaira.

    (Cselákok, ruszkik, békazabáló franciák, sörzabáló németek, macskazabáló digók, szőrőstalpú románok, Kohányok, kogérók, satöbbi..satöbbi…)

  • id Kiss László
    2020 szeptember 9
    9:04 de.

    Rongyos Gárdával kapcsolatban. A határok védelmében a helybeli katonákból verbuvált alakulatok játszottak legnagyobb szerepet, persze katonatisztek vezetésével, akár a Vörös Hadseregben is. Ezzel visszaszorították a támadó csehszlovák csapatokat, meg az osztrák csendőröket. A románok viszont sokat kegyetlenkedtek, miután megszállták a fél országot.

    Csakhogy ez egy öltést nem változtatott a béketárgyalások által megrajzolt térképen, ha jól tudom. Ugyanis azt a vasútvonalak alapján húzták meg. Vagyis ismét az idióta magyar politikai elit miatt szívtunk (liberálisok miatt is), akik a dualizmusban a vasutat körbevezették a nemzetiségi részeken. Azért, hogy a bánáti búza, az erdélyi fa eljusson a pesti malmokba, fűrészüzemekbe.

    Emiatt elmaradt pl. a könnyűipar fejlesztése, ami később, a csonka országban valósult meg. Illetve a malomipar konkrétan kidobott pénznek bizonyult, mert nagy gabonatermő vidék került az elcsatolásba.
    A faipar azért nem ment tönkre, mert a Horthy-korban hatalmas Alföld-fásítási program indult, Kaán Károly nevével fémjelezve (többek közt a sokat támadott akáccal, valamint nyárfával és fenyővel).

    Summa summárum: volt két politikai generáció, amelyik a csonka országban létrehozott valamiféle értéket: ez a Horthy-kori konzervatív, majd a Kádár-kori szocialista politika keretében iparosítás, iskolarendszer fejlesztése stb. A rendszerváltozás meg mindezeket leépítette …
    Nem Trianon tett pontot a történetre, hanem az 1990-es rendszerváltás, de sajnos nem pozitív értelemben. Amit sikerült Trianon után két generációnak megőrizni, azt a harmadik elherdálta, ez a rendszerváltó értelmiség generációja. Tehát a szorgos kezek, gondolkodó elmék után jött egy olyan nemzedék, ahol a mellény k.nagy volt, de a mellény zsebe még nagyobb! (tisztelet a nagyon kevés kivételnek). Abba tették a pénzt, akik demokráciásat játszottak. Orbán ennek a generációnak utolsó képviselője (a politikában).

    A következő harminc év feladata mindenképp a további kivándorlás megakadályozása, és a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése lesz (vagy mindezek hiányában a politikai csimmbumm-cirkusz tovább pörgetése).

  • talalom
    2020 szeptember 10
    4:20 de.

    Én is örököltem ilyesmi falvédőt, gyönyörűen kihímezve, Ki az urát nem szereti, sárgarépát főzzön neki! felirattal (ötvenes évekből). (Egyébként mi az, hogy „cselédkonyha”?)

    Nem csúnyább kicsit sem, mint a hatvanas évek idején készült subaszőnyeg, ami akkor volt divat. Anyám egyik nagynénje kézimunka üzletet vezetett, sokszor föl kellett iratkozni az értékesebb fonalakért.
    Bocs, de a te kommentjeid se tartalmaznak egyebet, csak amit a propagandában hallottál, történetesen az ellenoldali propagandát.

  • Ez a „Kárpát medencei Készüljetek” video klip így egy baromság, mert „amit félre lehet magyarázni azt félre is magyarázzák.

    Nem másról van szó, mint a teljes Közép-európai térséget Lengyelországtól Szlovéniáig (Szerbián, stb. keresztül) egységes kulturális-gazdasági régióként rekonstruálni. Románia pedig sírva fog könyörögni a felvételért-:) mert elszigetelődik majd mivel az USA dobni fogja Romániát idővel.
    És majd létre jön az általam régóta hangoztatott KEU (Közép Euópai Únió ami lazán fog kapcsolódni a Nyugat Európai Únióhoz (NyEU)
    Dixi.

  • talalom
    2020 szeptember 10
    4:20 de.

    Ha Trianonban a te rokonaid faluja beleesett volna abba a sávba, amire a szomszédok pályáztak, akkor azt is elcsatolták volna. Aztán nem szagolhattad volna a cikláment, mert mondjuk Ausztriában van a vasfüggönyön túl, és a lábad nem teheted át a határon vagy csak engedéllyel.
    hajlamos vagy elfelejteni, hogy másoknak egészen másként alakult az élete, mint a te viszonylag védett, kis világodban.

  • Ille István
    11:18

    Én, Kiss László nemzetiszocialista kiáltványát

    nem enyhíteném egy sima nacionalista jelzővel.

    Üdvözlet a jó cikkhez: Gorgonzola

  • Nos, még annyit a témához, hogy arról regényt lehetne írni, hogy szüleink, nagyszüleink mit álltak ki a történelem során.

    Igaz, Orbán a dédszülőkig vezeti vissza a sort, de ugyebár a történet pont azzal kezdődik, hogy volt, akinek a dédnagyapja visszatért az orosz fogságból vagy Olaszországból. Mert aki ottmaradt, és nem volt családos ember, annak ugye már akkor lezárult a szomorú fejezet, mielőtt elkezdődött volna …

    Igazából a háborús front és szenvedés, vagy a hiánygazdaság mindkét háború idején az utolsó egy-két évben érte el a hátországot. Tehát az életük legnagyobb részét inkább az töltötte ki, hogy megkeressék a családnak a kenyérre valót.

    Ebbe a politika hol így, hol úgy közbeszólt. Nagypapám Ferenc József uralkodásának utolsó előtti évében született, és hosszú élete alatt számtalan rendszerváltást megért. Politikusok jöttek és mentek.
    Kiemelném, hogy előbb földhöz jutott, majd később munkát kapott a Reszelőgyárban, és mindig megfogta a munka végét. Lehet, hogy a politika időnként lenullázta, de mindig újra tudta kezdeni, és nemcsak ő, hanem a kortársak nagy része is! Mikor a Bogár lovat agyoncsapta a villám, azt nagyon megsiratta (a parasztok lovakat tenyésztettek, és azt eladták vagy leadták). De mikor elvette a politika, akkor megrázta magát, és bement a városba dolgozni.
    Ráadásul mindig ráért a gyerekekkel játszani, ezt nem tudom, hogy csinálta.

    Ez az, ami a rendszerváltással és a nyugati csatlakozással tönkrement. Újra ott vagyunk, hogy kitántorog másfél millió emberünk. Nemcsak azért, mert szabad a határ, hanem mert az állam nem ad munkát, de ami van, azt is elveszi. Illetve az lett volna a mondandóm lényege, hogy volt amikor a politika adott is. Ezt nem lehet jobb vagy baloldali politikára leszűkíteni.
    Inkább azt lehet mondani, hogy amikor a propaganda túltengett, akkor hiányban volt a valódi politizálás, lsd. rendszerváltás. Én abban a politikusban bízom, akik konkrét terveket letesz az asztalra, hogy a népesség lehetőleg nagyobb részének hogyan képzeli el a jövőjét, számokkal, adatokkal.

  • Hazai Lámpa:
    „Géza meg Ille úr tipikus képviselői annak a pesti szemléletnek, miszerint mindenki szembemegy nekik az autópályán. Aki nem a pesti liberális értelmiség agyament, tudománytalan baromságait szajkózza, azt mind bolondnak nyilvánítják, és orbánistának is ráadásul.”

    Hmm… Egyszer megemlítettem, hogy – legalábbis szerintem – a tudományban nem létezik „pesti” és „vidéki” szemlélet. Az en bloc egész „pesti [vagy vidéki] liberális [vagy éppen a konzervatív, szocialista, katolikus, refomátus, zsidó, felekezeten-kivüli, stb.”} értelmiség gyalázása – a legjobb esetben!!! – „agyament baromság”.
    Egyébként az Ön – meglehetősen sajátos – felfogása szerint hová sorolandó be az az oktató, aki főállásban mondjuk Szegeden, mellékfoglalkozásban Pesten tanít (vagy fordítva)? Akkor mi dönti el, hogy „pesti” vagy vidéki szemléletű? Az állandó bejelentett lakcíme?
    Vagy esetleg valami egészen más…?

  • többen BETÁMADTAK!
    Számomra érthetetlen ok miatt,ezért kinyilatkozom, hogy kivagyok, érzem magam:
    Nacionalizmus
    A kifejezés a latin natio szóból ered, melynek jelentése nemzet. A nemzetállam létrehozására, védelmére, tiszteletére vonatkozó, ezt a legfontosabb politikai értéknek tekintő politikai irányzat. A XVIII. században jelent meg, és több típusa is létezik. Az egyik fő típus a nyelvi-etnikai nacionalizmus, mely szerint a nemzet határai és az egy nyelvet beszélő, közös kultúrájú emberek köre egybeesik (nyelvi-kulturális nemzetfogalom). A másik típus a politikai nemzetfogalom, mely szerint az adott állam határain belül élő népesség egésze nyelvre való tekintet nélkül része a közösségnek.
    Más csak ennyit ír.
    Nacionalista szó jelentése
    Nemzetieskedő, nemzeti párti
    MÍG MÁS ÍRJA:
    nacionalizmus: a NEMZET FOGALMÁT ELŐTÉRBE HELYEZŐ POLITIKAI IRÁNYZAT.
    EGYIK SE VAGYOK – INKÁBB VAGYOK:
    Patriotizmus HÍVE HŰSÉGESEN! Hazafiasság, hazaszeretet – VEZÉREL!
    ui: Napjainkban a gyarmati és függő népeknek az elnyomás alól való felszabadításáért harcoló, ezért és ennyiben haladó polgári irányzat……. nacionalista megfogalmazása!
    Tisztelettel kérem a főszerkesztő URAT – hogy ha úgy ítéli meg, hogy az vagyok aminek illetek – akkor tényleg nincs helyem e helyen -kérem töröljenek! Mert egyetlen nép orosz, német, angol, francia, stb. se tűrné el ha hazájának területét felosztanák és idegen államokat Alapítanának rajta őseik megszerzett anyaföldjén.. ezért ha ÉRTIK? ui: fáj nekem ez a támadás…! találom beíróból egy nagyszerű könyv író lehetne, olyan szépen leírta környezetemet – meghatottam rajta…

  • Hazai Lámpa:
    „A dualizmus “aranykorában” öntötték a pénzt olyan területekre, ahol a nemzetiség és a kevert polgárság özönével élt. Valóságos iskolahálózat alakult ki ebben a nagy külső sávban. Az ostoba elit “csak” a magyar magnak tekinthető részeket hanyagolta el.
    Aztán a szlovákok meg románok mutogatták az antant tisztviselőknek, hogy ezt mind ők csinálták, csak a magyarok elnyomták őket.

    Ehelyett – hogy a nagyrabecsült tudos hozzászóló udvariasan visszfogott kifejezéseit használjam – „agyament tudománytalan baromság” helyett:
    http://epa.oszk.hu/01500/01551/00004/pdf/568.pdf

  • Hazai Lámpa:
    „Amióta beléptünk az Unióba, a vidéki népességnek sokkal rosszabb, mármint aki helyben maradt.”

    Ez részben helytálló, „csak” kissé differenciálatlan
    megközelítés. Mivel eddig HL mindig a „pesti” versus „vidéki” felosztás használta, tehát okkal feltételezhető, hogy szerinte mindenki vidéki, aki nem pesti. Márpedig ami igaz, egy dél-baranyai, szatmári, nógrádi zsákfalura,
    az bizonyosan nem igaz Győrre, Sopronra, stb., de még a Győr vagy Sopron környéki falvakra sem.

    Hazai Lámpa:
    „Aki elvándorolt, az persze kap munkát, de az nem igazi munka és fizetés. Abból ugyanis nem képződik tartalék vagy tőke, ami később kamatoztatható lenne.”

    Hát igen, amit a Németországban, Hollandiában, Svédországban, Dániában dolgozó magyar elérhet, az nem igazi munka és nem igazi fizetés, abból nem képződik tartalék vagy tőke – bezzeg ami az említett magyarországi zsákfalvakban – a helyi polgármester úr kegyelméből – évi néhány hónap közmunkát végző lakos végez és kap: az az igazi munka és az igazi fizetés, abból aztán hamarosan akkora tartalékot vagy tőkét lehet képezni, hogy ihaj-csuhaj!

  • Atyaúristen!

    Hová jutottatok? 🙁

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 10
    7:36 de.
    tévedsz. nem a földre van támogatás, hanem annak ugaron tartására. igaz, a tulajdonosok nem is tudnának mit kezdeni vele.

  • Geyza
    2020 szeptember 10
    7:57 de.

    „Ha megnézed, a magyar nyelv tartalmazza a
    legtöbb becsmérlő kifejezést más népek fiaira.”

    Te még nem kértél útbaigazítást franciától! Már az is felháborító neki, ha enyhe akcentusod van, ha meg más nyelven próbálkozol, akkor megvetően otthagy! Mi ezt a szintet szerencsére még nem értük el! 😀

  • Hazai Lámpa 9:36-kor írja, hogy pl.,

    „a háborús retorika a régi korokban sokszor csak egy blöff volt és nem volt mögötte valódi erő…”

    Na! Azért, ha régi kor alatt a Horthy érát méltóztatik érteni, ahonnan az ilyen és hasonló „véresen művészi” falragaszok szellemi muníciója táplálkozik, akkor annak a kornak az orosz, vagy szerb lakosságát – blöff ide, blöff oda – bizony nem tartom irigylésre méltónak, mert amit a hős magyar leventék e plakátok jegyében velük műveltek az nem volt egy európai – mit mondjak – keresztényinek hirdetett népre jellemző magatartásforma… Vagy éppen ez volt az… ?

    Az az igazság, hogy az az összességében több-tízezer áldozat, amit ezek a hadműveletek eredményeztek, éppen eleget tett az ilyen mocskos hirdetmények szerkesztői akaratának… Vagy kellett volna több ?!

    Míru mír!!
    FORTIMBRAS

  • ui. 1.03

    Itt „leventék” alatt kivételesen nem az echte Horthysta nacionál-militarista ifjúsági ágyúgolyó tartalékot értem, hanem csupán az ifjúság régi, igazán szép magyar szinonimáját alkalmaztam rájuk…

  • Orsós Elemér
    2020 szeptember 10
    12:26 du.
    nos, ez az útbaigazítás-dolog egyszerűen nem igaz. mivel a francia tudásom a nullához tendál, angolul kommunikálok Párizsban. igen segítőkészek, és semmi ellenérzést nem tapasztalok, még az idősebbeknél sem.

  • Orsós Elemér,
    a kilencvenes években voltunk 10-12 napig Párizsban.A rue croix de peti chons-on laktunk és a Concordra akartunk elsétálni.Mivel az utat nem ismertük,megszólítottunk egy francia hölgyet, kérdezvén hogyan érünk a Concordra. Nejem elég jól beszéli a nyelvet, dehát az akcentus az akcentus maradt.A hölgy megkérdezte,hová valók vagyunk.Mondtuk,hogy izraeliek vagyunk.Készségesen úttalan utakon öt perc alatt odakísért minket.Ha a leírt úton megyünk +- fél órás út lett volna.Szóval a franciák sem minden etrangert utálnak.Ráadásul menet közbeni beszélgetésben kiderült,hogy Izraelhez csak annyi köze volt, hogy egy alkalommal járt itt turistaként.

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 10
    1:03 du.

    Kölcsey-t akartam idézni de nem tudom pontosan(???) régi kor árnya kísért…

    ez sokkal hosszabb idő: mondjuk 12000 napév (állítólag van Holdév is de azt nehezebb számon tartani ki is köptem)

    üdv
    Hamlet Dán Királyfi és lelki toprongy

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 10
    1:03 du.

    ez a véleményem a gúglinak jobb memóriája van:

    Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
    Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
    Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
    Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
    És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
    Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
    Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
    Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

    üdv. Hamlet huszt romjai közül, szívélyesen

  • hazai lámpa, 2020 szeptember 10, 8:57 de.

    “Újra ott vagyunk, hogy kitántorog másfél millió emberünk.”

    Úgy gondoltam, hogy most megmagyarázom neked, azt az egyszerű tényt, hogy évszázadok óta, a migráció során az emberek a szegényebb, elmaradott területekről olyan gazdagabb, fejlettebb területekre költöznek, ahol magasabbak a bérek, több munkahely áll rendelkezésre – vagy pl. hogy az emberek versenyképesebb területekre költöznek, hogy több lehetőséget találjanak – igen, munkát keresve kitántorognak a hanyatló nyugatra mivel az 1000 évi várakozás, a sok hazudozások után, Magyarország gazdasági állapota még ma sem felel meg a nyugati, liberális államokban tapasztalható gazdasági jólét szintjének.
    De meggondoltam magam, hogy hiába magyarázkodnák egy “hazai lámpának”, ki nap nap után, hosszan harangozva, elárasztja ezt az oldalt annyi baromságokkal, hogy az embernek elmegy a kedve az élettől!
    Így rövid leszek, és most figyelj ide ‘hazai lámpa’: A Magyar emberek mentik magukat és a családjukat – a lélekölő, elképzelhetetlen vagyon felhalmozására éhes, országot irányító, kleptomániás, kíméletlen maffia klán elöl – a hányingerkeltő, beltenyésztést hírdető, az egyén magánéletébe taposó állami propaganda elöl !

    RÖVIDEN, A BÜDÖS, DOHOS, MARADI SÖTÉTSÉGBŐL A FÉNY FELÉ !

  • Geyza
    7:52

    Még jobb, és e témába vág egy a 70-es években született vicc is, miszerint:

    Ki az abszolút reakciós ?

    Az, aki előbb belép a pártba, majd felakasztja magát, hogy egy kommunistával így is kevesebb legyen…

  • Ille István 12:08

    Csak azt nem írtad oda, hogy

    m e r t . n e m . é r t e n e k . h o z z á .

  • T.Főszerkesztő úr!

    Szívesen olvasgatnék egy jó vezércikket Mészáros Lőrinc stróman immár aktuális házassági válásáról.

    Ti. az ő Vezérrel mégiscsak „közös” vagyona így majd törvényesen is meg fog oszlani a „volt” feleség és ő közötte.

    Vajh mi lehet . m é g . emögött ??? 😀

    .

    Ajánlott irodalom:
    https://nepszava.us/valassal-tudjak-orban-elol-eldugni-a-penzt/

  • Kővendég
    2020 szeptember 10
    10:37 de.

    Már bocsánat, de ha Ille úr a cikkében két kézzel szórja a baromság meg egyéb jelzőket, akkor neki szabad? A cikkíró mikor kap megdorgálást, ha tudománytalan elméletekkel szórja tele a netet?

    Különben meg nem a pesti liberális értelmiségnek kell az emlékezetpolitikát uralnia, vegyék végre tudomásul! Még mindig azt képzelik, hogy ötvenes évek van, mikor a párt a neki kedves kutatókat az intézmények élére állította? És azok mondták meg, mit lehet kutatni és hogyan?
    Ki az az elmebeteg, aki azt gondolja, hogy a gőzhengerként nyomuló kormányzati kommunikáció ellen így kell fellépni? A köpködés, a két kézzel szórt szitkok, összefüggéstelen, összefércelt gondolatfoszlányok milyen elképzelt olvasóhoz szólnak? Egy elképzelt magyar történelemről, ami nem is úgy volt, mert a cikkírónak fogalma sincs, miről ír.
    Jó, nem lehet mindenki történész, de akkor ne írjon az újságba, meg ne nyilatkozzon, aki csak erre képes.

    Mondja azt, hogy nincs ismeretem erről a korszakról, de mégse érzem jónak a kormányzat kommunikációját stb. Tudhatna már annyit legalább Ille úr, hogy a fidesz kampánystratégiája az, amit az amcsi tanácsadó megfogalmazott: mondj valami igazat, mikor nagyot hazudsz, vagy ilyesmi.

  • Geyza
    2020 szeptember 10
    7:47 de.
    Lélfait leginkább az irritálja, hogy tehetetlen, nem tud tenni semmit annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg az írásaim, vagy ne írjak, vagy ha már írok, ne Vezérét kritizáljam, hanem örömódát zengjek emberi és szellemi nagyságáról.
    ez azután frusztrálja is rendesen, kezd a pszichéjére is kihatni. sajnálom szegényt, gyógyíthatatlan. Orbán napjának leáldozása után szerintem öngyilkos lesz, kiüresedett életet nem fog tudni élni.

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 10
    1:03 du.

    Én úgy tudom, hogy arról tudományos konszenzus van, hogy miért nem változtatták meg a trianoni határokat 1945-ben a győztesek. Az oroszok ragaszkodtak ahhoz, hogy a bécsi döntéseket semmissé tegyék. De nem azért, amit a magyarok az ukrajnai fronton elkövettek, hanem szövetségesi megfontolásokból (Románia kapja Erdélyt Besszarábia helyett.) Nyilván egy nagyhatalom szövetségi keretekben gondolkozik, nem abban, hogy egy számbelileg jelentéktelen hadsereg mit követ el a front egyik részén.

    A baloldali propagandában persze az kapott helyet, hogy a Horthy-Magyarországot büntették. Pedig ez nem igaz, mert a bécsi döntések ellen a nyugati hatalmaknak se volt kifogása. Ez érthető, az viszont nem, hogy harminc évvel a rendszerváltás után miért kell még mindig a meghaladott elméleteket szajkózni? Minden pesti színész, újságíró és színikritikus, aki „liberális értelmiségként” osztja az eszet az atv-ben meg ilyen magazinokban, az ezeket szajkózza.

  • Ille István
    2020 szeptember 10
    12:08 du.

    Ez inkább úgy működik, hogy aki a pénzt kapja, van hogy olyan sok a földterülete, vagy olyan messze lakik tőle, hogy nem tudja maga megművelni. Tehát kiadja bérbe másoknak. Így két helyről kapja a pénzt, bérleti díj meg támogatás. De nem kell nekem elhinni.

  • Kővendég
    2020 szeptember 10
    11:27 de.

    Én elvándorlásról írtam, nem kivándorlásról! Az ilyen dolgozók fizetik a városi középosztály gyerekeinek lakását. Ti. hitelre megveszik a lakóparki lakásokat, aztán kiadják. Sokszor az egyik fizetése elmegy az albérletre.

  • Kővendég
    2020 szeptember 10
    11:06 de.

    Szerintem már-már közhelyes újra leírni, hogy miért volt annyira kiemelkedő Klebersberg minisztersége idején az 5000 új népiskola?

    Tudvalevő, hogy úgy kellett ezeket elhelyezni, hogy 5 km-nél többet egy tanyasi gyerek se gyalogoljon. Bármely alföldi település helytörténetét kinyitod, megtalálhatod, hogy hány iskola volt a dualizmusban:
    – egy pajta vagy parasztház, ahol pár hónapig betűvetést tanultak a gyerekek
    – a Horhy-korban: akár 4-5 egytantermes, új népiskola ugyanazon a helyen.

    Szintén közhelyszámba megy, de a dualizmusban az állam 400 új népiskola nyitásával ünnepelte a milleniumot. Ezeket, mint „fáklyákat” a nemzetiségi területre telepítették. Pl. Móricznál lehet erről olvasni.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/1896-os_millenniumi_%C3%BCnneps%C3%A9gek

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Klebelsberg_Kuno#K%C3%B6zoktat%C3%A1s-politika

  • Itt van egy könyvajánló a Magyar narancsból, nekik talán elhiszi Ille úr, amit nekem nem.

    Lehetne még számtalan példát hozni, de mind azt bizonyítaná, hogy a párizsi döntés elfogadását púderozó minden baloldali kifogás az ötvenes évek pártpropagandáján alapul. Ezért hibás minden fenti érvelés, ami egyébként is karcolás nélkül visszapattan a kormányzati kommunikációs gőzhengerről.
    Ezek tipikusan a „Trianon igazságtalan volt, de majd az Unió megold mindent”-típusú érvelések, ami a fenti cikk lényege.

    Ezzel szemben konszenzus van arról a normális történészek és más hozzáértők között, hogy államjogi értelemben semmiféle reális esély nincs a revízióra.
    Viszont kulturálisan olyan sokk érte a magyarságot, amit nehezen lehet orvosolni, ráadásul a mozgástér nagyon szűk keretek közt lehetséges.
    Természetesen ezeket nem az Unió fogja megoldani, hanem a magyar állam, már ha erre érez késztetést. Ha nem, akkor önként lemond (kulturálisan) olyan területekről, amik a magyar történeti tudat részei. Ez azt hiszem a történelemben szinte példa nélküli. Lehet háborúban elveszteni egy területet, de békében önként és dalolva lemondani róla? Ilyet még a régi baloldal se csinált, mármint az 1919-es. Csak az 1989-es lesz erről híres?

    https://magyarnarancs.hu/konyv/kukorican_terdepelve_romsics_ignac_az_1947-es_parizsi_bekeszerzodes-66803

  • Dr-Vuics Tibor
    2020 szeptember 9
    9:49 de.

    Abban nincs vita, hogy a Kárpát-medence természetföldrajzi fogalom (Ille úrnak egyébként nem sikerült a cikkben eltalálni a helyes írásmódot.)

    Csak éppen mit jelent az, hogy multinacionális térség? Én máshol írtam, hogy lassan már oda jut a ballib oldal, hogy a trák meg illír helységnevek fontosabbak, mint a magyar feliratok. Merthogy élt itt annyi nép, a „népek országútján”, hogy ki lehetne írni még avarul és langobárdul is. A szlávok 300 évvel előzték meg a magyarokat, a románok viszont sehol se voltak még négyszáz évig.

    Ezt kell megérteni, hogy a magyaroknak nem ott volt a szállásterülete, ahol később a határokat meghúzták. A határok az évszázadok során sokat változtak, de a magyar, nevezzük így, magterületek többé-kevésbé ugyanazok voltak! Ezek a Dunántúl, a Felvidék egy része, és az Alföld északkeleti része. Ebből kell kiindulni, nem csak abból, amit a szomszédok mondanak.

  • Hazai már megint hazudozik.
    A horthysta áltörténész.

    Jobb lenne anyukám ha megmaradnál a fakanál mellett.
    Itt csak lejáratod magadat. Azt képzeled tudatlan
    szabolcsi közmunkások között vagy akiket az ótvar-nagy
    hasbadumálásoddal nap mint nap átverhetsz.
    Ahogyan munkadóid is csinálják sok sok év óta.

  • Orsós Elemér
    2020 szeptember 10
    12:26 du.

    Tudom hogy a franciák jelentős része meglehetősen soviniszta.
    Hisz maga a kifejezés is onnan származik.
    De azért sok franciával kerültem üzleti kapcsolatba, mind kiválóan beszélt angolul és igen udvariasak. előzékenyek voltak velem szemben.

  • Id. Kiss Lászlót kerülni szoktam olvasásilag,
    De most tökéletesen osztom a többiek véleményét:

    PPFFfúúújjjj…

  • Cukihara
    2020 szeptember 11
    3:25 de.
    eme témáról kaptam egy illusztrációt (nem tudom mellékelni) O1G és Mészaroska dumcsiznak és Mészaroska mondja most mit csináljak az asszony minden vagyonomnak a felét kéri O1G válasza nyugi a te vagyonod az a kisbőrönd amivel érkeztél semmi több azt nyugodtan kettéfűrészelheted

    a többit ki kell következtetned

  • Orsós Elemér
    2020 szeptember 10
    12:26 du.

    Geyza
    2020 szeptember 10
    7:57 de.

    “Ha megnézed, a magyar nyelv tartalmazza a
    legtöbb becsmérlő kifejezést más népek fiaira.”

    Te még nem kértél útbaigazítást franciától! Már az is felháborító neki, ha enyhe akcentusod van, ha meg más nyelven próbálkozol, akkor megvetően otthagy! Mi ezt a szintet szerencsére még nem értük el!

    ———————————-

    Biztos vannak „olyan franciák” is akikről te írsz – nekünk mások voltak a tapasztalataink, de nyilván ők voltak a kivételek, melyek erősítik a szabályt! Tanulság: mindenhol mindenféle emberek vannak! Nálunk általában ha megállít valaki, mondjuk külföldi, előszeretettel „ellépünk” azaz tovább megyünk, miután nem is értjük mit kérdez, nem hogy válaszolni tudjunk, jobb esetben nekiállunk kézzel lábbal magyarázva mutogatni és ki vagyunk bukva ha a hülye nem érti, mert miért nem tanul meg magyarul, és aztán kérdezzen! Tanúja voltam egy két ilyen „felvilágosításnak” de mint már írtam, általánosítani ez esetben sem szabad! Legalább annyi gyanakvó és nem túl barátságos ember van közöttünk is mint – a példádnál maradva – a franciák között, de hála Istennek, a készséges, barátságos, sőt udvarias emberek is szép számmal akadnak! Kit kivel hoz össze éppen a jószerencséje, az alapján ítél!

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 11
    6:51 de.
    csak tudnám, mi mozgat? küzdesz, mint malac a jégen, kb. olyan hatásfokkal.
    van még valami, amit fel tudsz hozni ellenem?
    javaslom, tartalékolj: még lesz mit olvasnod tőlem 😀

  • Ezzel,azId.kiss lászlóval az eredendő probléma,hogy idősebb lett.

  • Hazai Lámpa:
    „Szerintem már-már közhelyes újra leírni, hogy miért volt annyira kiemelkedő Klebersberg minisztersége idején az 5000 új népiskola?”

    Szerintem közhelyes (lenne, ha Ön odafigyelne arra, amit olvas és leír), hogy Klebersberg nem a kiegyezés és 1914 között Magyarország kultuszminisztere volt, márpedig a mostani ugynevezett „eszmecserénkben” a Kiegyezés és az
    az 1914 közötti magyar nemzetiségi közoktatási politika volt a vitatéma.

    Nem tudom – és nem is akarom – eldönteni, hogy Ön milyen milyen megfontolásból tér el folyamatosan bármilyen vitatémától, kapkod témaban, időben és térben összevissza. Egy biztos, így nincs értelme, lehetetlen Önnel bármiféle korrekt és normális eszmecsere folytatását megkisérelni.

  • GEYZA Szept. 11, 6;37 d.e. soiraira Orsosohoz cimzettekben.

    Sajnos hogy a KMH sorait olvasva Geyza soraiban, hogy nem mondhato mind az a magyarokra vonatkozan!

  • ˙
    Rodeo11
    09.10.4:37

    „…Most temettük el szegény Kosztolányit
    s az emberségen, mint rajta a rák
    nem egy szörny-állam iszonyata rág
    s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
    honnan uszulnak ránk új ordas eszmék
    fő-e új méreg, mely közénk hatol?…”

    József Attila: Thomas Mann üdvözlése (részlet) közvetlenül egy világégés váteszi látomásával viszonyul a közeli(!) jövőhöz, miközben nem is a múltba révedez. Ez ma probléma, ordas eszmék újra uszulnak és uszítanak. Népek pedig mindezt néma romantikával tűrik, sőt…

  • K. Hazai Lámpa
    laza konklúzióira:

    Egy nemzetre nézve határozottan káros, sőt milliók vérére menő hazárdjáték azon még rágódni is, ami két (azaz kettő) elvesztett – magunk keltette – háború nemzetközi békekötése utóhatására alakított végleges határvonalakat remél most újra rajzolni.

    Így hazardírozni akkor, amikor állampolgárként Konstancától Brüsszelig ott élhetünk, vállalkozhatunk, utazhatunk stb oda ahova akarunk. Amikor évek múltán minden, minden európaié lesz (lehet). Még maga a kontinens is…

    A tőke természete az, a nacionalizmus segedelmével, amely újra és újra szakadékba visz.

    Ápropó, mondja van magának gyermeke?! Az jó lesz ágyútölteléknek ? Én nem adom az enyéimet.

    Javulást: Fortimbras

  • ˙

    Rodeo11:
    Túl közeliek még a véres emlékek, amelyek elfedik az álmodozó szimbolikát is;
    .

    „…
    csodákban hittem s napjuk elfeledtem,

    bombázórajok húznak el felettem;

    szemed kékjét csodáltam épp az égen,

    de elborult, s a bombák fent a gépben

    zuhanni vágytak…”
    .

    .
    Radnóti Miklós: Levél a hitveshez
    (Bori Rézbánya 1944.)

    Üdv: F

  • Nahát !
    Észrevettétek ::::: pillanatok alatt olyan feszültséget csináltatok itt a rögeszmés saját véleményhez ragaszkodás miatt , hogy innen már csak a fegyver kell -és forradalmat csináltok,mindenkit lámpavasra akasztotok lelőtök mindenkit—mint 56-ban a parlament előtt –és nem ti voltatok a hibásak —hanem a másik ,no persze a „”” nácik „”” , mert csak a kommunizmusból,Káder rendszerből jött gondolataitokon keresztül ítéltek meg mindent,no ez egy kicsit liberálissá vált , hogy ne lehessen Benneteket „””””” kommunistázni „””” , mert ha így van — az is gyilkolásra való ok részetekről,
    Mennyetek el valahova nyaralni egy kicsit ___ de ne Magyarországra ,mert azt nem akarjátok,hogy a gazdaság a pénzetekkel bővüljön , hanem a Liberálisországba , amit szeretnétek felépíteni vagy már építitek is valahol és majd egyszer mindenki nyakába behúzzátok és akkor tiétek lesz a hatalom — nem lesz kivel veszekednetek . No de majd e pillanatban jön el , hogy önmagatok között fogtok veszekedni , osztozni a koncon , meg az ideológián és egyszer csak eljön a világszocializmus,vagyis most,már a világliberalizmus.Ott aztán köpködhettek majd minden „”másként”” gondolkodót soraitokból -mert már csak Ti lesztek üdvözletével
    És ha elmentek oda ott kipihenitek fáradalmaitokat és talán másként fogtok beszélni — üdvözletével

  • Ille István
    2020 szeptember 10
    3:57 du.
    gyuri10
    2020 szeptember 10
    4:06 du.

    Lehet hogy igazatok van, mert nekem párizsi tapasztalataim nincsenek csak magyarországiak. Mégpedig úgy hogy, amikor a Egri Útépítő Vállalat a francia Colas tulajdonába került, a frissen fraciává avanzsált közvetlen főnökeink az M5 autópáya építése előtt az alsóbb vezérkarnak kötelező eligazítást tartottak Kecskeméten, aminek az volt a lényege hogy, vegyük tudomásul hogy, még egy francia gépkezelő is magasabb rendű mint egy magyar építésvezető és érezzük magunkat megtiszteltetve a vezetőségük kegyelméből! Először azt hittük hogy, hülyéskednek, de amikor például a projekt igazgatója, Gotier Úr -aki mellesleg csak pénzügyi szakember volt- simám felülbírálhatta a magyar nagy autópálya építésben bizonyítottan szaktekintély magyar főmérnököt, akkor azért kezdtük a tekintélyelvű vezetésüket respektálni! Meg is lett az eredménye: 160 millió forint veszteség bagatell hosszúságú autópálya szakaszon! 😀 Gotier Úr megúszta, de a magyar csúcsvezető évekig nem tudott elhelyezkedni!

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 11
    12:50 du.

    mint Hamlet dán királyfi: van egy leghátsó gondolatom: a social media az egy vész szelep és nagyon jól műxik + ezek a tüntikék és a tegnapi NFL dili is amiben assziszik, hogy, pedig dehogy (Krumplee elvtárs meg akarja szerezni magának a Tik-tok ot is… az egész társadalom szét van barmolva, annak oka van és nem kívánom itt részletezni, csak annyit MAMMON minden áron… mert egyszer élünk és amíg „én” élek addig nekem jó a többi meg majd megoldja ahogy sikerül vagy ahogy a kocka dobja neki

    lehetetlen igazán szervezni mindezek a szervezésnek nevezett izék pótcselekvés mint a 98 éves veterán gyaloglása és pénzgyűjtése jótékonysági célra ezzel meg hasonlók…

    mint a vak légy a ködben

  • Besancon
    2020 szeptember 11
    8:58 de.

    Egy túrista fuldoklik a Dunában : Help..HEEELP…
    Egy „pestiáner” nézi únottan és leszól neki:
    -Látod te marha?Angol helyett inkább úszni tanultál volna meg..

  • toth péter
    2020 szeptember 11
    2:50 du.

    Mostanában idegesek vagytok itten ti, büdös-nácik.
    Ezek szerint a cikkek írói valamit igen jól csinálnak…

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 11
    11:53 de.

    Biztosan úgy van, csak én nem értem mit mekegsz.

  • gyuri10
    2020 szeptember 11
    10:22 de.

    Mit kritizálod, fajtád beli.
    (Már ami a társadalommal kapcsolatos nézeteiteket illeti.)
    Amin nem is csodálkozok azóta, hogy a régi TV híradóban láttam felvonulni szovjet Hitler-fanokat.
    Nem aprózták, horogkeresztes zászlót hurcoltak, csak éppen három karma volt neki piros alapon feketével.
    Mintha nem is lenne leírva a Mein Kampf-ban hogy a szláv faj kiírtandó.
    Te sem vagy távol ezektől a nézetektől, csak éppen a kiirtandó fajok nevét helyettesíted be más fajok neveivel.

  • Cukihara
    2020 szeptember 11
    3:25 de.

    Mennyé le és vásároljál bulvár-lapokat.
    Azokból mindent megtudsz Cilikéről és a többi semmitmondó seggfej magánéletéről.

    Engemet pl. kuvvául nem érdekelnek ezeknek az izzadtságszagú magánéletbeli cselekedetei.

  • Almási Alma
    2020 szeptember 10
    11:28 de.

    -Csak kenyeret meg acélt adjatok nékem és elhatolok akár Kínáig
    -Jimmy fiam, ne nagyképüsködjél itten. Elhatoltál te már nem egyszer Kínába kenyér és acél nélkül is…../Rejtő/

  • „Birkaország újra szép lesz
    Birkaország újra nagy
    A birka burka ára drága
    Hát büszke légy, ha birka vagy”

  • Talán ideje lenne emlékezni erre a már szinte elfeledett dalra is:
    Rosenberg Dani : Koncz, Bródy, Cipő, Demjén, Pajor, Somló

  • Bocsánat Pajor Tamás letiltatta a lejátszását.
    A Hit gyülekezet egyik pásztora azóta már a nemzeti kereszténység harcos támogatója, mijóurunk lett 🙁

  • Hazai&
    tóth p

    EXKALIBUR – XXI.SZÁZAD

    E g y e l ő r e . még, egy mocsok grafika formájában maguk tálaltak a publikum bámuló szeme elé, egy annak a torkán lenyomandó, erőszakra lázító, ódon alvadt-véres kardot, egy magyar Excalibur-t, amely itt a Kárpát-medence medrében már 1919. óta egyszerűen a Horthyzmus nevet viseli. Teszik ezt egyre agresszívebb, pofátlan nyíltsággal*, immár azzal felkiáltással kiegészítve, hogy . k é s z ü l j e t e k …!

    A kérdés többek közt az, hogy . k i k . és . m i r e . is készüljenek ? Meg az is kérdés, hogy és még maguk vannak megsértődve a békét óvó balliberális állampolgárokra ?

    Pedig ezt a gyilkos, egyfajta csaló kormányhatalom birtokában és tudatában kiagyalt felhívást mostmár nem lehet egy 100 éves sértettség címén csakúgy elbagatellizálni, mert ez stratégia. Történelmi példákból tudjuk, hogy ugyanez már magyar milliók kegyetlen pusztulását és nem mellesleg még az ország csatatérré, illetve romhalmazzá változtatását hozta mindannyiunk számára…

    Amit hazai lámánk a maga szóözönébe rejtve az . e l l e n f o r r a d a l o m . idézőjeles megkérdőjelezését, és ugyancsak bagatellé homályosítását illeti, azt itt a KMH-n már kb 100-szor tisztáztuk. Ez a terminus technicus nem vajhmi liberális szócséplésből előhúzott nyelvújítás, hanem a magyar kerekasztal hatásában úgy tűnik, hogy még ma is kormányzó lovagja, a maguk Horthyja által meghatározta ősreakciós rendszerük véletlenül tartalmában is jól megfogalmazott, igaz . n e v e, amelyet az Orbán féle ellenforradalom immár szőröstül-bőröstül nyíltan a magénak tekint és követ is…

    Ergo, mire gyönyörű országunk és fővárosunk, úgy ahogy de kiheverte a horthysta háború pusztító majd’végzetes sebeit, az „ellenforradalom” szégyentelen őszinteséggel ismét a . k é s z ü l j e t e k . jelszóval . o p e r á l-va tör előre.

    Nem lesz ennek jó vége.
    ˙

    .

    * Egy állami – adópénzekből fenntartott – „kutatóintézet” égisze alatt.
    ˙

    Utóirat !!!

    Tegnap Orbanisztán Oligarchia központi hírgyára hivatalosan is bejelentette, hogy a kormányt birtokló reakciós váderő, beszünteti az egyetlen igaz hang, a Klubrádió FM-92,9 frekvencia működését…

  • Fortinbras 1:10 írja,hogy

    „a tőke természete az … amely újra és újra szakadékba visz”.

    Gondolom eme örök igazság alatt többek közt, mai aktualitásba

    helyezve a {Merkel[D]/v.d.Leien[EU]/Orbán[H]} hamisjátékos

    szentháromság viselt „ügyes” összjátékát érti az összeszerelő

    üzemek filléres munkásainak a zsebén meggazdagodott, a tőkével

    saját zsebre játszó korrupt diktátor ügyét érti…

  • toth péter
    2020 szeptember 11
    2:50 du.
    hála istennek, itt vagy te nekünk, aki megmutatod a helyes utat, megmondod, mit kell csinálnunk, fároszaként világítasz liberális éjszakánk sötétjében! nem is tudom, mivé lennénk nélküled! csak ne csengetnél olyan hangosan a kanyarban…

  • Voronyezs 1:45

    Én már azon se csodálkoznék, ha ebből a „szentháromságból”* bármelyikük – akár Orbán is – valamely érdekelt összeszerelő autógyár/üzem részvényese lenne…, hisz a két istennőnő, mint Héra a mitológiában, oly pofátlanul óvja, saját melleiből táplálja ezt a köztörvényes kriptobűnözőt, mintha ők függenének tőle és nem fordítva… A legutóbbi 60 német tank megvásárlása se semmi – kimondhatatlan eurómilliárdokért egy szegény ország adófizetői kontójára…

    üdv: -V-

    * Von der Leien volt hadügyérnek(!) egy korrupció-gyanús ügy miatt másfél évtized után kellett távoznia a minisztériumából, s nyilván Merkel segedelmével kellett költöznie Bruxellesbe az elnöki trónra…

  • Kővendég
    2020 szeptember 11
    10:59 de.

    http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

    Ne zavarjon, de én nem a nemzetiségi oktatásról írtam, hanem a magyar népiskolákról.

    Oké, én nem tudok írni, olvasni, és még a gépet se tudom bekapcsolni. Emellett hoztam ide több forrást, miszerint a dualizmusban a magyar kultúrát úgy próbálta a (nemzeti liberális) magyar kormány ápolni, hogy MAGYAR népiskolákat épített NEMZETISÉGI gyerekeknek!

    Ezenközben magyar alföldi területeken kántorok és búcsújárók tanították a gyerekeket egy szakajtó dióért vagy kosár almáért a nevük leírására. Valami bérelt pajtában, és ez volt az iskola. Forrás pl. Móra Ferenc.

    Mégpedig a dualizmusban, a kiegyezéstől 1914-ig. Karba tett kézzel várom, hogy ezt vagy bármi mást Ille úrral megcáfoljátok!:)

  • Ille István
    2020 szeptember 11
    10:04 de.

    Ha én malac vagyok, akkor maga a feje alapján legalábbis ártány!:)

    Ille úr, próbáljon meg valamiféle kommunikációt is kialakítani az olvasóival, mert kínos lesz, ahogy egyre több elméletéről kiderül, hogy valóságalapja nulla. Ugyanoda jut majd, mint az atv szereplői: csak rajongói lesznek, kritikus, értő hallgatója egy se.

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 11
    1:10 du.

    Bizonyos interjúk alapján sejthető, hogy van egy ilyen remény a fideszes mag hívekben, hogy majd a KGB-cár visszaadja nekik Kárpátalját vagy akár É-Erdélyt. Van egy konteós történész, az már a hadsereg újításáról is nyilatkozott, igaz nem a közelmúltban.

    Nos, én nem vagyok ismerős az orosz politikában, de úgy tudom, hogy ők tapodtat nem adnának fel a sztálini örökségből. Épp ezért nonszensz, ha Orbán esetleg azzal hitegeti a híveit, hogy majd ő visszaszerez ezt-azt.
    Mint fentebb rámutattam, az 1947-es párizsi békemű kelet-európai részére az angolszászoknak nem volt befolyása, hanem az orosz döntés. Az oroszok pedig nem szokták az ilyet megváltoztatni, főleg nem egy kis ország kedvéért.

    Másik, a háború. Sikerült manapság az amcsi-orosz konfliktusokat odáig vinni, hogy még modern, európai országokban is elfogadottá vált egy konfliktus háborúval való rendezése. Szerinted az a felbujtó, aki beszél erről a helyzetről? Aki meg a homokba dugja a fejét, és ott reménykedik, hogy nem tör ki a balhé, az nem hibás? Eszerint a logika szerint az is uszító, aki beszél erről, nemcsak az, aki hamis reményeket kelt.

    Én továbbra is fenntartom azt, hogy a tabusítás egy hibás baloldali politika következménye, amely káros örökséget az 1950-es évek óta cipeli a baloldal. Ebből következik, hogy a témáról szóló közbeszédet a jobboldal fogja tematizálni, és úgy, ahogy akarja. Ezt a hibát az 1945 előtti baloldal nem követte el, és hozzáteszem, hogy a kelet-európai térségben egyedül Magyarországon nem tiltották be a baloldalt (a német megszállásig), bár nem is segítették, sőt.

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 11
    1:10 du.

    folyt.köv.

    Fentebb leírtam, hogy a konszenzus szerint (mértékadó szakemberek között) államjogi értelemben nincs esély a revízióra (bármit is jelentsen ez), se a nagyhatalmak, se a szomszédok részéről. Van fideszes, aki még ezt se hiszi el, mert bízik egyik nagyhatalomban. Szerény véleményem szerint ha lenne is ilyen, az csakis Nyugatról lenne várható (de nincs).

    Amit lehetne ezen a téren tenni, meg kéne érteni végre, hogy a magyar lakosság nem úgy oszlik meg a Trianon kérdésben, hogy vannak a balosok meg a jobbosok, és a két oldalnak markáns álláspontja van. Az Ille úr által jegyzett cikkek undort és utálatot váltanának ki a magyar közösség nagy részében, már ha olvasnák őt egyáltalán.

    Van egy kisebbség, aki utánaszajkózza a liberális értelmiségnek, hogy majd az Unió megold mindent. Nem igaz. A nagy többséget érdekli, hogy a magyarok mikor lesznek kárpótolva, legalábbis szimbolikusan. Ezt hívják a történetírásban „trianoni traumának”. Igenis sértő, mikor ilyen cikkeket kell olvasni, amiben fent is ezt szajkózzák, hogy értelmetlen célért küzd a magyar. A trianoni trauma egy olyan sokk, ami mai napig meghatározza a közgondolkodást. Újra és újra termelődik, részben azért, mert a baloldal egyre kevésbé vesz erről tudomást.

    Nem találsz olyan családi összejövetelt vagy kalákát, mondjuk szüretkor vagy névnapi bográcsozáskor, ahol ha szóba kerül a téma, semlegesek maradnának. Talán az echte baloldali pesti körökben.
    Ezt a sok embert a kormánypropaganda előbb-utóbb meg fogja találni, és a maga módján orvosolja a problémát. Tehát a fenti cikk hibái: tabusítja a traumát, illetve rögtön mindent az Unióra bíz. Tipikus baloldali/liberális reakciók.

    A magyar népességet pont az fogta össze a bécsi döntés idején, hogy mindenki egyet akart, még a baloldal is. Békés visszaszerzését a magyarlakta területeknek. Nos, ha ez manapság nem is opció, de akkor ez egy reális és a nagyhatalmak által is elfogadott lépés volt (de nem a háborúba lépés!). Ezt kéne elismerni végre a ballib oldalnak, és kilépni a hibás körből, amiben az 1950-es évek óta cirkulálnak.

  • Szegény Hazai teljesen belepistult már ebbe a kisebbrendűségi érzésbe. Hamisítson már neki valaki egy fővárosi anyakönyvi kivonatot. De budait ám! Minimum rózsadombit (II.kerület), esetleg Vár-bélit (I. kerület), mer’ azon siránkozik majd, hogy „csak” egy pesti proli. Bár van egy gyanúm: neki mindegy. Páhokpuszta-Alsón is az lenne, ami a Bimbó úton:egy hazai sznob.

  • Ezen az ordenáré mázolmányon van egy érdekes mondat: Együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét!
    Hogy mi van? Feltolják a Kárpátokat a Balti tengerig, a Keleti-Kárpátokat meg az Uralig nyomják??? Jó,tudom, átvitt értelemről van szó. De az effajta képes beszédnek – a XX. században kétszer is csúfos kudarc lett a következménye: porig rombolt városok, hullák milliói.
    Bár az ilyenek – együtt a nem tudni, kikkel – mindig a hullabizniszben utaztak. Miután nem értenek semmihez, kénytelenek hullarablásból élni.

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 12
    4:44 de.

    Még egyvalamit az előzőhöz. Ami a kisebbségi magyarokat illeti, abban egységes az álláspontja a baloldalnak az ’50-es évek óta: szőnyeg alá söpörni a problémát, és ezt vette át a ’89 utáni baloldal.

    Ha az anyaországi magyarok szempontjából nézzük, akkor jól elkülöníthető a ’89 előtti és utáni baloldali politizálás gyakorlati téren. Elméletileg mindkettő megalapozta a trianoni határok közötti nemzettudatot, ami egy fából vaskarika.
    Gazdaságilag viszont a Kádár-korban tettek azért, hogy az itteni népesség fejlődjön, hasonló szintre, közelebb kerüljenek az elmaradottabb országrészek a fejlettekhez.

    A modern ballib oldal nem érti, hogy miért veszti el a szavazókat. Nincs értelmes üzenete a nemzettudatról, ráadásul a kormányzásuk idején tovább nőttek az egyenlőtlenségek a magyarok között úgy térségenként, mint jövedelmi viszonyokban, társadalmi osztályokban (ami egyébként a jobboldalra is jellemző).

  • Még egyvalami: a liberális – szabadgondolkodó – nem önálló műfaj, hanem a gondolkodás metódusa, mikéntje. Így voltak még a XIX. században liberális nemzetiek – pl. Kossuth. E fogalmak tartalma persze változik az idővel – de az ortodox kommunistáknak éppoly szitokszó volt a liberális, mint a náciknak.

  • Bocs, +1.
    „Én mondom, még nem nagy az ember,/ de képzeli, hát szertelen./ Kísérje két szülője szemmel:/ a szellem és a szerelem.” (J.A.Lehet, hogy a központozás nem pontos: fejből idéztem.)

  • Hazai Lámpa:
    „Különben meg nem a pesti liberális értelmiségnek kell az emlékezetpolitikát uralnia, vegyék végre tudomásul!”

    Nem tudom, Ön miért engem szólít fel valamiféle „tudomásul vételre”, hiszen többször írtam, hogy nem vagyok (és nem is voltam) liberális.

    Persze, ha Önnél a „pesti liberálisok” – ez a szinte minden téma kapcsán folyamatosan ismételgetett (régi, a 20.szd. második-harmadik évizedének magyar poltikájában, úgy mondjam „törzsökös”) szóhasználat nem valamiféle fura, indkolatlan Minderwertigkeitskomplex megnyilvánulása, hanem annyit jelent, mint annak idején, ti. hogy „a zsidók”, akkor az én esetemben igaza van; zsidónak születtem, az vagyok, politikailag pedig baloldali. (Nem bal-lib – ez a fura szóösszetétel oxymoron.)

    Hogy Ön mit gondol a kívánatos magyar „hivatalos” és „népi” emlékezetpolitikának, mint egy jelenlegi statisztikai tény részadata, eleme érdekes számomra, egyébként érdektelen.

  • Hazai
    Lámpa
    8: 20

    Ezekszerint akkor most a . h a z a :

    – bontsa fel a Schengeni egyezményt;

    – öltözzék fegyverbe, és;

    – rohanja le az „elcsatolt” területeket… (?)

    – magyarul: Vérbe magyarok ! (?)

    Gratulapacsi Lámpuskának 🙁

  • folytatás Hazai Lámának:

    Okafogyott álmodozás a jogos sértettség himbálódzó bárkájában.

    EGY MEGVERT AGRESSZOR IS LEHET MEGSÉRTVE.

    Különösen ha beverték az orrát.

    Két rejtett, kripto jelszó:

    1. Vérbe magyarok helyesen: vértbe magyarok!

    2. Lámpuska helyesen: lám, puska!

    😀

  • Talalom 5:20

    ))))))))))))))))))))))) 😀 (((((((((((((((((((((((((((

    + 1 kis 🙁

  • hazai
    4: 44

    OPCIÓZZON inkább Schengen mármár mesés lehetőségei között és ne a

    fegyveres opciók morbid szakadéka környékén, de ha ragaszkodik,

    hát OPNI-JÓZZON odafönn a „Sárga Házban” a gyönyörű Hárshegyen,

    amit sajnos éppen liberális elvből kiindulva zártak be Önök

    elől. Na! Játékszakadék ott is van, ahol gumipárnákra

    sértetlenül vetheti le magát akár minden sértett revansista

    hazzaffy is, mint Ön is.

    Öszintén, kívánok békés rendezést az Önök konok fejében:

    Fortimbras

    .

    Utóirat:
    Az OPNI-t 2011-ben ideiglenesen újra nyitották. Bizonyára FidSS és nagy Vezére perspektívában szemlélve a pszichiátria sajnos mégis végtelen jövője felé.

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 12
    4:09 de.
    ne értékeld túl magad, a malac ugyanis haszonállat, ellenben te…
    amúgy honnan veszed a bátorságot, hogy tanácsokkal láss el? nomeg, hogy minősítsd olvasóimat?
    azon kívül nekem nem elméleteim vannak, hanem kritikáim. na, ezzel van neked bajod. de én drukkolok neked: egyszer majd csak megérted, miről beszélek 😀

  • Geyza
    2020 szeptember 11
    6:03 du.
    Egyetlen országos Jóbarátom.!
    A „””büdös kommunistát””” már hallottam , de a „””büdös nácit””” még nem -de örökké tanul az ember.
    Az idegesség nem nálam van –nézd meg gyuriferi barátod mikor beszél ! rájöhetsz ki az ideges ! Minden szélsőségest maga alá rendelt már de még nem tudott eredményt felmutatni- és nem ” egyre fiatalabb ” -és ilyenkor jön elő a düh , felbujtás,stb.belőle ő neked az igazi testvéred ! üdvözletével

  • Ille István
    2020 szeptember 12
    2:01 de.
    köszönöm a szép szavakat ! üdvözletével

  • De mire kell készülni? Tudja valaki?

  • Idióta Horthysta duma-banya

  • Voronyezs
    2020 szeptember 12
    1:16 de.

    Az ilyen ócska hamis áltörténészek pedig mint ez a Hazai
    végtelen szócsépléssel sulykolják ezeket a bűnös nézeteket.
    És itt egyesek még tapsikálnak is neki.
    Pl. Cukihara kollega/kollegina. (Nem gívándd dőrlendő)

  • Hazai Lámpa:
    „Ha az anyaországi magyarok szempontjából nézzük, akkor jól elkülöníthető a ’89 előtti és utáni baloldali politizálás gyakorlati téren. Elméletileg mindkettő megalapozta a trianoni határok közötti nemzettudatot, ami egy fából vaskarika.”

    Ön – legalábbis elmondása szerint (és miért hazudna?) – érettségizett. Mondja, a gimnáziumban soha nem hallotta például Németh László (1901-1975) nevét? Ha mégis, akkor legalább a regényeiről és drámáiról hallania kellett valamit harangozni. Ha hallott, nem olvasott egy kicsit utána az író egyéb műveinek, esszéinek? Például a „A minőség forradalmá”-nak és a hírhedett „Kisebbségben”-nek? A Németh László és Szekfű Gyula közötti éles vitának, melynek során Németh – Szekfű ellenében kidolgozta un. „kismagyar” nézetrendszerét?

    Akkor mit fecseg itt arról, hogy az 1989 előtti és utáni baloldal ALAPOZTA Meg a trianoni határok közötti – az Ön szerint fából vaskarika – nemzettudatot, amikor szemmel láthatóan halovány gőze sincs a témáról?

    Ön nem attól kellemetlen kommentelő partner, hogy nem tud valamit, hanem az, hogy nem egy témában mély tudatlanság birtokában, ám a sötét, ostoba fejeket megvilágosító Lámpaként – időnként kissé agresszíven – lép fel olyanokkal szemben akiknek azért van valamiféle sejtelmük az témáról.

  • …hogy „mi, magyarok” milyen okosak, erősek vagyunk!

    1920, Trianon, 1947, Párizs. Még mi a bánatra is kellene
    készülnünk? Esetleg hazavár a Don-kanyar?

    „Oszt” itt akadnak olyasvalakik is, akiknek nem tetszik Ille stílusa! Egyáltalán megértették, mit is ír? Tényleg igazolva látom az agymenésemet: a nacionalizmus mára a mi kis hazánkban elmebajjá nőtte ki magát – ha csak nem volt az eredendően eddig is -.

  • Az összes fönti hozzászólónak üzenem az alábbit.

    https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

    Én örömmel látom, hogy egyéb cáfolatot egyikőtök se tudott hozni, csupán a személyem bírálatát. OPNI-szökevénytől ostoba falusi sznobon át orbánistáig terjed a paletta, ami egyébként a felvetett témára egyáltalán nem ad választ (és kérdés, mennyi az igazságtartalma). Ez az összteljesítmény idős, pesti, vélhetően szocialista fórumozóktól. Hát, ha valaki azért OPNI várományos (amit egyébként a ballib kormányzat szüntetett meg), mert nem ért egyet fenti megszólalókkal, akkor inkább vállalom.

    Én mindössze annyit írtam, hogy az atv-ben és itt is színészek, újságírók és színikritikusok osztják az eszet, mint liberális véleményvezérek. Hogy ezt miért vette itt magára az összes beíró, az rejtély számomra.
    Ugyanakkor szomorúan látom, hogy a lényeggel egyikőtök sem óhajt vitatkozni, csak fújja a magáét.

    1. Trianoni nemzettudat:
    – ez egy olyan baloldali narratíva, amit 1945 után alakítottak ki a politikai propagandában. Lényege, hogy a (Trianon utáni) határon túli magyarok ne szóljanak bele a politikába, mert ők csak a néptáncolásban részei továbbra is a magyar nemzetnek. Egyébként egyéb külföldi állampolgár magyarok beleszólhatnak, pl. kanadaiak.

    2. A magyar nemzeti út a baloldal szerint:
    – gazdaságilag semmi segítség a nemzet leszakadó részeinek, oldják meg a problémáikat, ahogy tudják határon belül (és kívül). A néptáncolásra egy kormányzati kuratórium, csekély összegeket kioszt. Ez egyébként szembemegy a Kádár-kor gyakorlatával is, ahol nagyon nagy eredmények voltak a megmaradt ország egyenlősítésében, úgy leszakadt térségek területén, mint lecsúszó társadalmi rétegek esetében.

    3. Ha valaki a fenti két tételt nem fogadja el, az csakis irredenta és jobboldali lehet, ráadásul sznob, akit jó lenne az OPNI-ba zárni (amit sajnos nem lehet, mert saját kormányuk megszüntette).

    Ha továbbvisszük a logikát, akkor a „demokratikus” megszólalók ezt úgy képzelik, hogy a baloldaliak más, többiektől eltérő véleményt nem szoktak megfogalmazni. Horribile dictu, élhetnek baloldaliak még akár zsákfalvakban is?! Hová vezetne ez? Baloldal az =Pest. És hogy önálló véleményük van? Ugyan kérem, az nem lehetséges. Baloldalinak azt kell mondani, amit a pártközpontban megfogalmaztak.

    Ezek után, még meri valaki azt állítani, hogy az ilyen balos hozzáállás miatt van fideszuralom az országban …. ?

  • Kővendég
    2020 szeptember 12
    5:54 de.

    Van egy magyar mondás: akinek nem inge, ne vegye magára!

  • Almási Alma
    2020 szeptember 12
    5:22 du.
    Álmaink Almája

    pont te nem tudod?

    hát a „hátha” -ra

    Dalla sua pace

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 13
    6:43 de.

    Sőt, ha továbbvisszük a fentiek logikáját, akkor KÁDÁR JÁNOS is irredenta, ostoba és jobboldali. Ugyanis az ő idejében nem lehetett megcsinálni a magyar népességgel, amit a ballib oldal művel főleg a szegényekkel és a vidékiekkel a rendszerváltozás óta.
    A vidéki emberek megélhetése a Kádár-korban nem néhány nagyszájú pesti színész, újságíró és színikritikus véleményétől függött.

  • Kővendég
    2020 szeptember 12
    7:05 du.

    Gratulálok, sikerült valami kigugliznod Németh Lászlótól? Legalább a keresőt tudod használni, ez már jó jel. A többi vitapartner még ennyit se tud, úgyhogy ezt inkább nekik címezhetnéd.
    Nem hiszem, hogy Németh a kismagyar kifejezést olyan értelemben használta volna, hogy a határontúliak ne szóljanak bele a hazai politikába. De mélyebben nem ismerem az elméletét.

  • Ille István
    2020 szeptember 12
    2:09 du.

    Ille úr, magánál ez mindig is a vitastílus része volt, hogy csípőből dehumanizálja a hozzászólókat (főleg a nem szimpatikust)? Mert ha igen, akkor én kérek elnézést …

    Nem értem a kérdést, ide nem írhat bárki bármit, természetesen a moderálási szabályok keretein belül?

    Végül, de nem utolsósorban, kritikát akkor érdemes írni, ha nem általánosít, és nem lődöz össze-vissza olyan témákban, amikben szigorúan a kormány(párto)t szeretné bírálni. Ha sikerül ezzel megsérteni a népesség vélhetően nagyobb részét, akkor hibába bizonygatja, hogy maga csak jószándékúan kritizál.
    Természetesen én se beszélhetek a többség nevében, de a fenti cikk kétlem, hogy tetszést aratna egy szűk körön kívül.

  • Miklós bá’
    2020 szeptember 13
    6:39 de.
    Hát igen ettől a… bajtól keletkezik ilyen hozzászólás
    üdvözletével

  • HAZAI LAMPA:

    De az itteni sorai alapjan Maganak igen sok „inget” kell viselnie !

    Mert igen sok elkepzeleseket allit itten.

    Mint az u.n. „nepiskola”-k eseteit is.
    Amik persze a Rakosi altal elrabolt iskolak lettek bevezetve.

    Persze, nemetorszagban meg Hitler neveztette az iskolakat „Folksschule”-nak.

    De euuropaban, igen, Magyarorszagon is, csak az egyhazak kezdtek az oktatasokat tobb szaz-esztendokkel ezelott.
    Ugy a romai kahatolokus mint a Kalvinistak.

    Europaban az oktatas csuapan az egyhazak tettei volt.
    Persze az egyhazaknak voltak vagyonaik, sot meg elso Istvan is rengetek mezogazdasagi foldeket nyujtott a papasgnak, ill. az egyhaznak.

    Iskolak, egyetmek, korhazak, arvahazak, s mind agondozasokra szorulokat csupan az egyhazak vegeztek europaban.
    Miert felejti el ol. Gregory Mandel-t , aki kerreszbol valojabn biologus volt.
    Tehat a papok es apacak voltak a szocialis intezmenyek jotevoi.

    Az uralkodo allamhatalom csak sokkal kesobb vett resz azokban a szuksegletek ellatasaban.

    Az allami, ill.”nep-iskola” Rakosi tette volt.

    Persze az iskolakkal mindent elsajatotott nem csak az egyhazaktol, hanem a szegeny parasztoktol is.

    Mind a kis-iparosoktaol es a falusi kereskedoktol.
    Akik a szegeny zsido „kucseber”-ekkel kezdodott.

    Szorgalmuk alapjan a nemeseknek a kolcsonoket nyujtottak.
    Ugy financiroztak a nemeseik a fold-hodito haboruikat, ugy hodittak meg mind a szomszedos nepeket, Szlovakokat, Szekelyeket, Rutenokat, Horvatokat, Szlovenokat. s most azok nemzeti letuket es alapbveto emberi jogaikat ohajtjak ismet eltoporni.

    Az a magyaroknak a nemzeti dicsosegessegeik!?

    A baza-keretthei idos ur hajlnado eletet aldozni azert.
    Mint egy Jihadi Taliban onkentes-on-felrobbantos?

    S vajon hanyan masok is hajlandok csatlakozni abban????

    A totalis onkeny hatalom megalapozasat tettek.

    Vajon miert felejti Magacska azt el mindeg ?

  • Geyza, 2020 szeptember 12, 6:17 du.
    A fidelitas az mindig nagyon kreatív volt, az összes mostani remek káder onnan jött (talán a németh sziszi kivételével aki a fúj-libernyák szdsz-ből 🙂

    Viszont végre alapjoggá lett a tírpákság!
    Talán még a szépemlékű torgyán bubunak is meglesz az igaza:
    jön a patakvér. 🙁

  • Kővendég
    2020 szeptember 10
    11:27 de.
    Csak egy picit mellékesen.
    Az uniós népszavazás olyan szinten került manipulált körülmények között létrehozásra, hogy a lakosság nagy rész pontosan ugyanúgy élte meg, mint a gengszterváltást:
    Az „urak” gombfociztak a fejük felett egy újabb leosztásban, de változatlan partiarcokkal való folyó gang-meccs érdekében. Ergo: sokan nem érezték magukénak (szerintem, ha kontroll-kérdéses közvéleménykuti lenne, akkor esetleg még az kiderülhetne, hogy ma sem).

    Teljesen felesleges úgy csinálni, mintha az eu egy olyan univerzális értékmérő lenne, mint a legkisebb királylány kezes pedofil kérőknek a népmesékben.

    BTW, Magyarország előkészítetlenül, felkészületlenül csatlakozott az unióhoz. De ez legalább meg is látszik….,

  • Miklós bá’
    2020 szeptember 13
    6:39 de.

    Jobbos, neohorthysta és újnyilas „barátainkat” szívesen kivezényelném a keleti határra. Hogy megvárják a Don-tól hazatérőket. Térdig betonban, hogy ne toporogjanak.

  • Hazai Lámpa:
    „Ne zavarjon, de én nem a nemzetiségi oktatásról írtam, hanem a magyar népiskolákról.”

    Igen, pontosan erről volt szó, pl. arról, hogy a Felvidéken
    a szlovák nyelvű középfokú oktatást gyakorlatilag teljesen, az alapfokut jelentős részben átváltották magyar nyelvűre – ezt a szlovákok – Ön szerint nyelván érthetetlen módon – erőszakos magyarosításként értékelték. A román és a szerb nemzetiségi területeken ez persze sokkal nehezebben ment, a román és a szerb ortodox egyházak ellenállása miatt.

  • Hazai Lámpa:
    „Én mindössze annyit írtam, hogy az atv-ben és itt is színészek, újságírók és színikritikusok osztják az eszet, mint liberális véleményvezérek.”

    Tényleg? Hát akkor valaki visszaél az Ön nickjével! Képzelje, én meg helyette a következő arcátlan, ócska dumát olvastam. De hát, úgye ez valami hamisítvány, ezt nem Ön írta?
    „Különben meg nem a pesti liberális értelmiségnek kell az emlékezetpolitikát uralnia, vegyék végre tudomásul!”

    Sajnos, az ezt követő szövege is hasonló – vajon, ki élhet ilyen ostobán és rondán vissza az Ön nick-jével?
    És képzelje, az az ostoba, tudatlan hamisító, még csak nem is reagált rá, hogy a „kismagyar” elméletet Nem az 1989 előtti és utáni baloldal, hanem Németh László dolgozta ki, a végső formájában 1939-ben publikált „Kisebbségben” c. tanulmányában.

  • Andrew_s:
    „Az uniós népszavazás olyan szinten került manipulált körülmények között létrehozásra, hogy a lakosság nagy rész pontosan ugyanúgy élte meg, mint a gengszterváltást:”

    Lehetséges,, én ezt ma már visszamenőle.nem tudom rekonstrálni

    Andrew_s:
    „Ergo: sokan nem érezték magukénak (szerintem, ha kontroll-kérdéses közvéleménykuti lenne, akkor esetleg még az kiderülhetne, hogy ma sem).”

    Ez utóbbiban – ti. hogy ma sem – jelenleg kételkedem; úgy tudom, hogy több közvélménykutatás szerint a lakosság nagy része az EU-ban maradás mellett szavazna. (Gondolom,
    részint a külföldön dolgozók által hazautalt összegek miatt, részben meg kinek lenne kedve vízumokért szaladgálni, azokért az illetéket lerónni, stb.

    Andrew_s:
    „BTW, Magyarország előkészítetlenül, felkészületlenül csatlakozott az unióhoz.”

    Megint csak lehetséges, sőt… A rendszerváltás tartalma jelentős részben (de nem kizárólag) az volt, hogy az ország szovjet-orosz érdekkörből német érdekkörbe kerül. A német egyesítést és az orosz gazdasági összeomlást követően más reális választás nemigen volt.

    Magam úgy vélem, hogy talán inkább az EU részéről volt nmegfontolatlan döntés a kelet-európai volt szovjet-szatelit ország túl gyors felvétele, első lépésként
    a bekebelezett öt keleti német tartomány és Csehország
    talán elég lett volna.
    De részemről ez csak fecsegés, nem értek a dologhoz.

  • Bendeguz79:
    „Mint az u.n. “nepiskola”-k eseteit is.”

    A nyolcosztályos általános iskoláról 1940-ben hoztak törvényt, de a háború miatt ténylegesen csak az 1945/46-os tanévben lett bevezetve.

    Bendeguz79:
    „Amik persze a Rakosi altal elrabolt iskolak lettek bevezetve.”

    Bendeguz79:
    Az iskolák államosítása (az Ön megfogalmazása szeint „Rákosi általi elrablása”) viszont 1948-ban történt.

    Bendeguz79:
    „Persze, nemetorszagban meg Hitler neveztette az iskolakat “Folksschule”-nak.”

    Ha így van, akkor mi ebben is jócskán megelőztük a németeket. A népiskolai közoktatás tárgyában hozott 1868.évi XXXVIII.tc.-t 1868. december 5-én szentesítette a király. Hitler ekkor még csak pajzán gondolat sem volt.

  • toth péter!

    Készülj! A szövegértés még mindig megoldandó számodra. Egyszer majd mégiscsak sikerül. Kitartás!

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 13
    8:07 de.
    bocs, de nem állsz azon a szinten, hogy elfogadjam tőled a kioktatást.
    azon kívül rajtad nincs mit dehumanizálni.
    hogy miként vélekedsz kritikai munkásságomról, teljesen érdektelen.
    természetesen bárki írhat ide bármit, bár ennyire felesleges jobboldali mentális zászlólengetést nem gondolom, hogy értelmes dolog. de te tudod. gondolom, ez valami kényszer lehet nálad.
    jobbulást!

  • Pót-szemléltető mementó a „JÖVÖ GYERMEKEI…” c. zárolt cikkhez:

    https://beszelo.c3.hu/kozjo-es-allamrezon

  • Siralmas vagy inkabb rohelyes-e ez hogy mind ezek az allitolagos magyaroknak allitok tepik szet egymast minden ostobasagokon.

    Na kezdjuk egy igen gyszeru kerdessel, mibol vennetek azon allitasaitokat, hogy valami modon magyarok is lennetek?

    Hiszen lehetnetek mind azok akiket nagy Lajos idejen a magyar-kirany hadai csak meghoditottak.

    S azota a nyelvet hasznaljatok keverve tobb mas zagybasaggal, es buszzken allitjatok magyarsagotokat.

    Mar javasoltam a „23 and me”, az genetikailag bizonyitja oszekeveredetsetsegeidet, ha semmi mast sem.

    S aztan hencegj magyarsagoddal !!!

    Ugy legalabb lehetne nemi otleted, hogy a volt hoditok, vagy a volt hoditottak egyike lehetnel.

    Vajon az nyujtana lehetoseget gondolkodnotok hogy valoban miert nem ismernetek-el a tagadhatalan tenyt, hogy valoban minden emberileny egyenloen teremtetett, es teremtese, ill. Termettoje altal felhatalmazva elzalogosithatlan emberi jogokkal, es NEM az uralkodoik vagy hazug politikussaik altal.

    Akkor talan minden emnberilenyt elfogadnatok mint egyenlo emebrtarsad, es nem ellenseged barmi ostoba allitasok alapjan.

    Ugy talan meg a vilag emberisege is bekesebben kepes lenne elni egymas melett minden ostoba hazudtsagokkat visszautasitva, a sajat remelt lehetosegeivel.

    Na, majd allotjak tobben mint mindeg, hogy abbol semmit sem voltatok lepesek ertelmezni?!

    Hat az nem lenne am meglepo.

  • KOVENDEG

    Magyarorszagon a „nyolc-elemi oktatast” a haboru utan vezettek be.
    Mondtam hogy a Rakosi, de lehet hogy Rakosinak egyenileg nem volt resze abban.

    De a 40-es evekben a hat elemi volt mukodoben.

    S akik tovabb tanultak azok a negy elemi-bol gymnaziumba mentek.
    A „gymnazium” akkor meg nem a torna-termet jelentette !

    A hat-elemi utan sokan ainaskepzok lettek.

  • Miklós bá’
    2020 szeptember 14
    3:32 de.
    Idézet tőled „””…sikerül. Kitartás!”””… … éljen Miklós bá’
    üdvözletével

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 14
    1:08 de.

    (A „…Képi Retorika..” topicban)

    Fennt nevezett topic ugyan lezárult,
    de azért (a cikkíró engedelmével) itten
    válaszolnék reája. A válaszom a következő :

    😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 13
    1:53 du.

    Annál is inkább mert „Érpatak” már mevvolt.

    (Amint hallám az a balf@sz neohorthysta g..ci a szomszádos településeket próbálta utóbb „meghódítani” minekutána Érpatakról nagy nehezen kirakták őkelmét)

    Megintcsak igaza van az ókori római közmondásnak!
    Jelen kor történéseit elemezve: „Nomen est omen”

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 13
    7:52 de.

    Sajátmagával beszélget az idiótája…

  • toth péter
    2020 szeptember 12
    2:28 du.

    Te kis büdösnáci.
    Jobb ha megszokod hogy te
    itten csak egy kis büdösnáci vagy.
    Az ilyen kis büdösnácikat, mint te, akik
    kiszolgálták annó a nyilaspártot, a háború után
    felrántották a bitóra mint paraszt a gumicsizmát.Szóval
    jól véssed bele abba a zavaros borsónyi nyilaskereszt-imádó agyacskádba: Bármennyit hazudozol, „jóbarátozol” és ugatsz itten. a szemünkben akkoris csak egy kis
    büdösnáci maradsz, fernstéhen?

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 13
    1:53 du.

    Na igen.
    Én kb 10 éve felajánlottam az MSzP-nek
    hogy kitalálok mindenféle „blikkfangós” szöveget.
    De nem érdekelte őket.Az eredmény körvonalazódik hehehe
    A probléma ott van hogy nem tudok érdemben
    törödni olyan társasággal amelyik
    nem törődik magával sem.
    A választóit meg
    lesz@rja

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 14
    9:53 de.
    „beszélő”-re azt mondta a tűzfalam: coki
    kimarad az életemből, hacsak nem teszel valamit… mondjuk bemásolod a quintessenciáját ide?

    ez szavatosság lejárós blogrendszer megmenti a grizit meg a hasonlókat attól, hogy amúgy istenigazából megaszongyam nekik… a gábriel is megúszta, most a caboclo -kal tüsténkedik

  • 2020 szeptember 14 1:48 du.

    No, csak kijött belőle a nyilas náci! (Pedig nem tettem idézőjelbe a „Kitartás”-t.)

    Szóval: bejöttél a csőbe, komám. Saját magadat leplezted le, „oszt jó napot!”

  • Én ezt a Kanadai Magyar Hírlapot pár éve spamba tettem. De hogy a bujt elö azt nem tudom. Most ismét spamba teszem.Remélhetöleg soha többé nem látom.

  • hazai lámpa
    2020 szeptember 13
    6:43 de.

    „Az összes fönti hozzászólónak üzenem az alábbit.

    Én örömmel látom, hogy egyéb cáfolatot egyikőtök se tudott hozni, csupán a személyem bírálatát… stb”

    ——————

    Üzened? Ki által üzensz? Amit te a magad személyében leírsz ide a bamba sokadalomnak az nem üzenet, hanem közlendő – produktumod, egy meglehetősen provokatív „kinyilatkoztatás” – kár, hogy pár hét alatt sikerült megint lenulláznod magad, de hát te tudod! ( vagy te sem)

    Nem kívánok bővebben – sőt, sehogy- foglalkozni az általad több oldalon keresztül összehordott eszmefuttatásokkal, miután azok köszönő viszonyban sincsenek az adott cikk témáival, és ezalatt nyilvánvalóan nem csak a jelen cikkre gondolok. Talán ezért sem igyekeztek a fórumtársak sem cáfolni (mit is?) sem megerősíteni, vagy megbeszélni veled – ez utóbbi fogalmat persze te nem is ismered – az általad leírtakat, mert akár így van, akár nem, vagy csak részigazságokat tartalmaz, a téma szempontjából érdektelen! Ennek ellenére jó páran „belementek” és egy darabig megpróbáltak komolyan is venni – nem biztos, hogy az ő hibájuk, ha ez végül is nem sikerül! Ennyit a „témáidról!” Ordít ugyanis a szándékod a valamiről, valami felé terelésre, és ennek érdekében bármit bevetsz, önkényesen kezelsz, ide oda csapongsz, és rendesen ledorongolsz bárkit aki nem pattog veled!

    A stílusod – amennyiben a frissen olvasott vagy sok esetben innen onnan összevágott, és idehozott cikkekről, idézetekről van szó, hát az olyan amilyennek a szerzője megírta, azzal nincs sok dolgod – a felhasználáshoz kapcsolódó bevezető ill. összekötő szöveged viszont esetenként kifejezettem pimasz, gyakran valótlanságokat irkálsz, és többnyire a „tévedéseidet” sem a jóindulat jellemzi. Nem tudom mi lesz ezzel a fórummal, meg úgy általában az emberiséggel, ha majd egyszer hazai lámpa nem világít nekünk többé – jaj lesz a világnak!

  • Hazai Lámpa:
    „Gratulálok, sikerült valami kigugliznod Németh Lászlótól? Legalább a keresőt tudod használni, ez már jó jel.”

    Szintén gratulálok Önnek, hogy hozzászólásaval a legteljesebb mértékben alátámasztja az Ön nickjével visszaélő ismeretlen hozzászóló ostobaságára, mélységes tudatlanságára és arcátlanul agresszív „vitastílusára” vonatkozó benyomásomat. Tökélesen egyetértek Önnel, az ismeretlen kommentelőre mindez valóban jellemző.

  • BÉLA BALÁZS,2020 szeptember 14,3:25 du.
    Béláim, jaj de igazán nagyon sajnáljuk 🙁
    Dejazéén, marad még belőletek itt nekünk szerencsénkre 🙂

  • hazai lámpa

    folyt,

    Kedves Lámpa, te beszélsz személyeskedésről, te akit a jó ég tudja miből táplálkozó frusztráltságod lépten – nyomon fórumtársai minősítésekre sarkall, legyen az bárki ? Pár napja azt írtad, te nem vagy Gabriel, ezért hát nem akarsz személyeskedni – aztán letámadod Almát, talalomot ( ő mondjuk egyébként is a bögyödben van valamiért) Andrew-et, Illét, vagy mint feljebb néhánnyal Kővendéget – ezek közül ketten konkrétan bizalmat szavaztak neked a „visszatérésedkor” de a többiek sem viselkedtek ellenségesen, míg nem vett erőt rajtad ismét a „hazai kór” Vagy te magad már észre sem veszed ezeket a dolgokat?

    Akkora a bizonyítási kényszer benned, hogy majd szét vet, és ha a nemes fórum nem siet eléggé az elismeréssel, hogy „hű… ekkora történelmi tájékozottságot elképzelni sem tudunk, essünk hát hasra ahányan vagyunk” netán vitatnak dolgokat az állításaidból, akkor közönséges módon rugdalózol, csapkodsz magad körül, mint egy neveletlen túlkoros és jelképesen lehülyézed a társaságot? Hát ki a fene vagy te, és mit engedsz meg még magadnak?

    Még hogy te nem személyeskedsz? Honnan veszed a bátorságot pl, hogy talalom gyermekkori emlékeit a „ciklámen illatú és gyantaszagú erdőiről” piti kiszólásokkal megkérdőjelezd, és minősítsd? (Ha már elfelejtetted nézz utána, megtetted) Milyen elgondolásból vágod oda gúnyos lehurrogással a veled egyet nem értő Andrewnek, nagy lesajnálás közepette, hogy „ne csodálkozz ha senki nem olvassa a blogodat főkertész” – ez mi? Nem tök mindegy, hogy A. – nak, vagy bárkinek mi a foglakozása? (nyilván nem főkertész, mert arról bizonyára ö is tudna!) De – ha az lenne, kizárná őt valamiféle véleményalkotásból? Kérdezte tőled itt bárki, hogy mivel foglalkozol? Nem! A véleményeid nem azért irrelevánsak mert netán mezőgazdaságból vagy állattenyésztésből élsz – vagy akármiből – hanem azért, mert általában nem a tárgyhoz tartoznak, megfellebbezhetetlennek hiszed és az az erőszakos stílus amelyet használsz, többnyire bicskanyitogató!

    Mondhatnám kedves lámpa, hogy Kővendéggel kapcsolatban pedig magadból indulsz ki – utalok itt arra, hogy szerinted Kővendég Németh Lászlóról -ról írt összegzése „kiguglizás” csupán : vajon honnan tudod, honnan veszed mindezt? Ki mint él, úgy ítél? Te pontosan tudod, hogy sem ő, sem a többiek nincsenek „azon a szinten”, hogy az adatkeresésen túl bármihez is értenének? Honnan vagy ilyen jól értesült? Te vagy itt a fény az éjszakában, és ha tehetnéd, valamennyiünknek körmöst osztogatnál, mert nem értékeljük eléggé a zsenidet?

    A fóbiád eredetével azaz a „fővárosi értelmiséggel, a pesti ballibekkel’ vagy mint írtad, „a nagyszájú színészekkel, újságírókkal és színházrendezőkkel” netán az „ájult ATV nézőkkel” vagy akár a „szocializmusba révedt komcsi nyugdíjasokkal” most nem foglalkozom – azt meghagyom neked, elemezgesd tovább, ám amíg sem lenyelni sem kiköpni nem tudod, folyamatosan rángatózni fogsz – rossz közérzetedet alighanem magadnak köszönheted! Ennyi!

    Illetve még valami – miután a szokásos lekezelő stílusodban kioktattad Illét a Kárpát – medence írásmódjáról (hiányzott a kötőjel) jó ha tudod, hogy nem az „eszet osztjuk” hanem az észt – nem először írod le a fenti módon! Első alkalommal azt hittem csak elírtad, kapkodtál, de a fenti szösszenetedben megint előadtad ugyanezt! Egy ilyen nevelőpálcás „fényforrás” aki merő „elhivatottságból” csépeli az őt ez idáig általában befogadó társaságot, nem engedheti meg ezt magának!
    Látod lámpa, így múlik el a világ dicsősége!

  • Miklós bá’
    2020 szeptember 14
    3:20 du.

    Mindig mondom hogy ez a HUNT* egy büdösnáci.
    Csak éppen szereti a saját „kultúr-mocskát” másokra kenni.

    *HUNT = HUmortalan Náci Tóthpéter

  • BÉLA BALÁZS
    2020 szeptember 14
    3:25 du.

    „Én ezt a Kanadai Magyar Hírlapot pár éve spamba tettem. De hogy a bujt elö azt nem tudom. Most ismét spamba teszem.Remélhetöleg soha többé nem látom.”
    ********************************

    Légy erős : Ez kölcsönös.

  • Geyza, 2020 szeptember 14, 2:28 du.
    Kb. úgy 10 éve mehetett az IGEN – Igen! című nagysikerű slágerük (csak nem? 🙂 ) a mostanra csak a fidesz maszop néven ellenzékieskedő parlamenti frakciójának 🙂
    Ezért büntetésül meg kell nézned az utolsó Bödőcs híradót:

  • BÉLA BALÁZS
    2020 szeptember 14
    3:25 du.
    csak rajtad múlik, picinyem. gondolom, valami tudatalatti vágyad a valóság iránt hozta ismét elő.
    de ne aggódj, nem lesznek álmatlan éjszakáink, ha nélkülözni leszünk kénytelen olvasóink közül.

  • Geyza
    2020 szeptember 14
    2:23 du.
    sajnálom, de ezzel a bitófára rántással kicsit tévedtél. akkor már más technika működött: cölöp, hurok, némiképp megnyújtott gerinc és az ítélet végrehajtó által dinamikusan eltört csigolya – lásd Szálasi kivégzése.
    https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1505/20150509halalbuntetes22.jpg

  • Ille írja fentebb: „Nekem is van stílusom”

    Na, ja. Van akinek alpári és bunkó a stílusa, van akinek kulturált.
    Ille és Bayer az alpári bunkók között van. Semmi különbség.

  • Ferenct
    2020 szeptember 15
    8:16 de.
    és ezt te miből tudod megállapítani? ne komolytalankodj!

  • Geyza
    2020 szeptember 14
    5:01 du.
    Egyetlen kedves országos jóbarátom : No látod TTTEEEE vagy az aki mindig másra akarod kenni a TTTEEE hülyeségedet !!!
    Azt hiszed -és gondolod–és tudod,hogy ha ezt sokszor elmondod —akkor igazad van —és sikerült magadról levetni a kisnyilas,komenenista múltadat–keresd vissza — mindezeket bevallottad itt , csak lehet akkor iszákos állapotban voltál üdvözletével.
    UI.: Kiváncsi vagyok milyen szélsőséges , undorító,mocskos szavakkal fogsz reagálni,szeretett üdvözletével – csak neked

  • Geyza
    2020 szeptember 14
    2:23 du.
    Igen megértettem –hogy Te azt hiszed az az igaz — amit TTee leírsz!!!, de Te meg bevallottad , hogy az ss-nél tanultad meg a : „””… fernstéhen?”””… —ent.
    Itt is csak másra akarod kenni a kisnyilas multadat — elterelést alkalmazol családi,szeretett barátos üdvözlettel csak neked.
    Ennyi marhaságor csak TE tudsz összehordani—biztos sokat ittál !!!
    üdvözlettel édes Barátomnak.

  • FORTIMBRAS
    2020 szeptember 12
    2:21 de.

    „A legutóbbi 60 német tank megvásárlása se semmi – kimondhatatlan eurómilliárdokért egy szegény ország adófizetői kontójára…”

    Igazad van, az a 60 darab tank -mégha csúcstehnikás is- még erőfitogtatásra is kevés! 😀 Viszont szerinted a hasonlóan szegény románoknak miért kell a tízszerese, amikor a ruszkik ellen az túl kevés, viszont bármely más szomszédja ellen meg túl sok?! 😀

  • Geyza
    2020 szeptember 14
    2:23 du.
    Látod milyen vagy : most mindent elmondtál magadról :: Én még akkor nem is éltem amikor te már soraikban voltál ::: csak ugye ugy mint most a baloldal,meg a jobbik —- sosem tudjátok hogy hol vagytok , de mind a két helyen jól érzitek magatok !!!
    Egyik helyen előkészítitek a másikon meg végrehajtjátok !!!
    Na ennyit a ti életetekről,mindegy melyik pártban vagytok , vagy párt mellett sündörögtök. Gyűjtsd …. az ocsmány jelzőket -ebben nagy vagy!
    szeretett üdvözletével

  • Geyza
    2020 szeptember 14
    2:23 du.
    Ezt nemigen tudtad értelmezni –Szólj – máskor elmagyarázom :toth péter
    2020 szeptember 14
    1:48 du.
    üdvözletével kedves JÓBARÁTOM

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 13
    1:53 du.

    Csak a fatális félreértések elkerülése végett:
    a tirpák egy pont olyan szorgalmas népcsoport, mint mondjuk a skót, akik lejáratására irigységből pajorativ jelzőt találtak ki az angolok, pedig ők semmivel sem külömbek náluk, sőt! (A Nyíregyháza melletti 17 -bokor végződésű település szlovák származású lakói vallják magukat Tirpáknak, én nagyon sokat ismerek, de egyik sem „tirpák”! Neked megbocsátok, mert sokan sajnos nem tudják ezt!)

  • Ille

    Az ide-írásaidból tudom megítélni, hogy alpári vagy.

    Orsós írja (Szandinak):
    „…a tirpák egy pont olyan szorgalmas népcsoport, mint mondjuk a skót…”
    Max. egyetértek!

  • Besancon
    2020 szeptember 14
    4:37 du.

    A szélsőbalos Cukihara erősen benyalt a horthysta dumagépnek.
    Ő tudja miért…talán követi Sztálint a Horthy-fényezésben.

  • A kis büdösnáci HUNT* most nagyon berágott 😀 😀 😀 😀

    *HUNT = HUmortalan Náci Tóthpéter

  • SzandiMandi
    2020 szeptember 14
    5:15 du.

    Súlyos penitenciát osztottál rám,de teljesíteni fogom..ígérem.
    Csak mostmár 23 óra van mindjárt, most csaptam le a hegesztőpisztolyt. Már csak egy kád forró vízre
    vágyik meggyötrött testem ami van nekem…

  • Jolán Katalin Szabó Varga

    Nem értelek. Ki ellen hadakozol? Amikor ismertelek, nem tűnt ki az, hogy ilyen szélsőséges aktivista vagy. Ledöbbentem amikor a 13 évre visszamenő írásaidat olvastam, Erősséged a szépirodalom, de politikából megbuksz, Ne erőltesd, kérlek. Szeretni való vagy a szépírásokban, de buta a megvezetett politizálásban.

  • Kővendég
    2020 szeptember 13
    6:54 du.

    Még emlékszem arra, hogy akinek csak pici kétsége volt EU-ügyben, az minimum csurkista bélyeget kapott, és mehetett a szélsőjobbos levesbe.
    Viszont nem emlékszem közpublikált min. 50 éves hatástanulmányokról, hogy milyen forgatókönyvek mellett mi a várható hatás.

    Valós információk, értelmezhető válaszok, és megbélyegző retorika. Ezt akkor is manipulációnak gondolnám, ha az EU aranyból lett volna. Nem volt.
    Az érdekelvű alkalmazkodást nem gondolnám személyiségben megált támogatásnak. Értéke 10 fabatka

  • Geyza
    2020 szeptember 14
    5:01 du.

    vizsga! csak neked!

    hozd ide usa zene megfelelőjét:
    Rachmaninoff Vespers, Glinka Ivan Szuszanyin

    a többit nem kérdezem!
    el vagy ájúlva sok mindentől ami „nincs”

  • OrsósElemér
    11:20

    Jó kérdés.

    Alighanem és úgy tűnik Orban a Ludovic és Klausz a Jihannisz csupán az uniós spatakiádra készülnek. Ők nem hazai stadionbörtönökkel, évtizedes belügyekbe való folyamatos beavatkozással és irredenta ünnepségekkel, mint Orbán a Victor, Ők mindjárt haderő fejlesztéssel…

  • Kővendég
    2020 szeptember 13
    5:32 du.

    Mondjuk, ha összeadod a kettőt, akkor kijön, hogy „pesti liberális értelmiség” szóösszetételen itt én, de szerintem sokan mások is, az atv-ben nyilatkozó színészeket és más efféléket értjük.

    A kérdés csak az, hogy ki szerint kell nekik megalkotni a magyar emlékezetpolitikát? Náluk még a mindenkori magyar kormánynak is nagyobb a jogosultsága, mert mégiscsak megválasztották őket valamilyen módon.
    Illetve, kinek kéne ezt megteremteni? Biztos, hogy a fenti hőzöngős stílusban előadott álokoskodás ugyanoda való, mint a kormámyzati agresszív propaganda.

  • Besancon
    2020 szeptember 14
    4:37 du.

    Bocs, most nincs időm végigolvasni.

    Látom a végére, a nagyképű, vidéki, tudatlan, fogalmatlan, iskolázatlan jelzők után még sikerült azt is odalistázni, hogy „tájszólásban” írok. Ezek szerint Jókai is vidéki bunkó volt, mert ő is ír hasonlót a regényeiben (pl. lássa a látja helyett).

    Személyem helyett a témával kéne már foglalkozni, nem? Még egy kertész is megteheti, hogy utánanéz a tényeknek, adatoknak. Persze itt ez nem számít, csak hogy melyik (vélt) oldalon áll az illető!

  • Kővendég
    2020 szeptember 14
    4:18 du.

    A kismagyar-nagymagyar ellentétpár, ha jól tudom, kétféle magyar utat jelöl (a Trianon előtti időkre vonatkoztatva). A katolikus, nyugatias gondolkodás vs a protestáns, kurucos, Erdélyi központú gondolkodás. Egyik se zárja ki a revíziót (esetleg részleges revízióra alkalmasabb a második, mint az első).
    Az akkor kormányon lévő jobboldal szerint egyébként a revízió volt a cél, de más volt a külföldi használatra szánt (etnikai revízió) és más a belföldi propaganda (optimális revízió vagy Mindent vissza!).

    Én viszont arról írtam, hogy 1945 után a „határon belüli” logika érvényesült kizárólagosan, ami áldás és átok egyszerre. Hosszabb történelmi léptékben átsegítette az országot egy időszakon, de sajnos hazugságok árán.

    Ami a rendszerváltás utáni időszakot illeti: a mai baloldal lassan eljut oda, hogy az is irredenta, aki a határon belüli magyarokat segíti! Még Kádár János is nagyobb hazafi innen nézve.

  • Ille István
    2020 szeptember 14
    3:44 de.

    Akárhány időset ismerek vidéken, aki lelkes Kádár-hívő, de amióta Orbán nem engedi be az „emmigránsokat” (akik gyújtogatnak és erőszakolnak), azóta lelkes fideszes is.

    Az ide írogató pesti idősek inkább atv-fanatikusok, és esetleg a DK-nak röplapoznak, ennyiben különböznek. Természetesen mindenhol vannak kivételek. Maga nem tudom hol él, de jobban kéne ismernie a hazai viszonyokat vagy legalábbis másképp írni róluk.

  • Bendeguz79
    2020 szeptember 14
    12:55 du.

    Régebben itt Figyelő is mindig írt a klebelsbergi iskolapolitikáról. Talán Kl. volt az egyetlen Horthy-korszakbeli politikus, akiről utcát neveztek el a szocializmus idején is, bár az ottlakóknak nem lehetett könnyű a címzés!:)

    Az 1920-as években Klebelsberg a már meglévő hatosztályos népiskolák SZÁMÁT bővítette. Rövid idő alatt ezekből 5000 db épült, pl. a Szeged környéki tanyavilágban. 1920 előtt, a dualizmusban hasonló időszakban 400 db épült, azok is nemzetiségi területen. Eközben néhány magyar megye nagyon kezdetleges iskolahálózattal rendelkezett külterületen. Külterület az a nagy városok körüli falvak, puszták, tanyák térsége. Akkoriban a népesség nagy része ott élt, nem a városokban.

    Természetesen otthon nagyon sok készséget elsajátítottak a paraszt gyerekek is szüleiktől!

  • Itt van egy forrás a népiskolai ügyhöz. Ebből az derül ki, hogy 1000 népiskolát építettek nemzetiségi területen, a millenium tiszteletére.

    http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Magyar_isk_tortenete/v2_npiskolk.html