A másság forrása

2020 október 10 9:38 de.30 hozzászólás

„Nem, meseország nem mindenkié, csakis és kizárólag azoké, akik a rend és a rendezetlenség időben és térben végtelen küzdelmében a rend oldalán állnak.” – írja Bogár László a Magyar Hírlapban kedden megjelent, Nincs mese című írásában. A véleménycikk a közelmúltban megjelent, nagy port kavart kötetre reagál, mely klasszikus népmesék újracsomagolását tartalmazza kisebbségi főszereplőkkel: romákkal, fogyatékkal élőkkel, vagy épp homoszexuális irányultságúakkal.

„A mássággá átkeresztelt rossz először persze mindig szerény, és csak azért könyörög, hogy hadd létezzen ő is, hiszen ő is a világ része. Aztán ha megesett rajta a jó szíve, a másság szintet lép, és azt kéri most már kicsit határozottabban, hogy tudod mit, jó, legyünk egyenlők, hisz minden és mindenki egyenlő, nem? Hisz végül is nem mindegy, hogy jó vagy rossz?” – Bogár László attitűdje az egész cikket végigkíséri: a heteroszexuálistól eltérő irányultságokat zsigerből erkölcsi rosszként állítja be. E klasszikus homofób alapról indít, ami hitem szerint komoly hiba, hiszen erősen megnehezíti, hogy komolyan vegyük gondolatait. (Oké, nem én vagyok a tipikus célközönség, mindazonáltal – hitelességét megőrzendő – olvasótáborát kezelhetné felnőttebb módon is.) Szerencsére azon már régen túl van a civilizált világ, hogy szexualitás önkéntes formáit morális kérdésként könyvelje. Tudomásul vettük és elfogadtuk, hogy minden felnőtt ember úgy szeret, ahogy az számára kedves – kár volna visszatáncolni innen. Ami miatt napok óta másról sem szólnak a közéleti viták, az annak köszönhető, hogy a Meseország mindenkié című kiadvány értelemszerűen a kisgyerekeket célozza – ez pedig minimum necces. Ahogy a kormányfő is fogalmazott: „Nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. És én ebben összegzem a véleményemet: hagyják békén a gyerekeinket!” Ha liberális szemmel nézzük a világot – mégpedig a szó klasszikus értelmében – úgy azt kell mondanunk: viszonylag szerencsés környezetben élünk. A kiadó szabadon piacra dobhatta e kötetet. A szülők szabadon eldönthetik, hogy megvásárolják-e. A politikusok, újságírók és egyéb véleményformálók szabadon minősíthetik a művet. Az óvodák vezetői gond nélkül beszerezhetik vagy kitilthatják. Dúró Dóra lazán ledarálhatja a könyvet. Mindez simán belefér, úgyhogy nagy baj nincs idehaza.

Ami igazán izgalmas, arról – valamiért – senki nem beszél. Talán azért nem, mert a tisztánlátás egyik oldalnak sem érdeke. A lényeg nyilvánvalóan az, hogy milyen hatást keltenek e mesék a fiatalkorú befogadóban. A konzervatív tábor megrontásról, az LMBTQ lobbi érzékenyítésről beszél. Vajon melyik áll közelebb a valósághoz? És egyáltalán mit kell ezeken a kifejezéseken értenünk? Először is azt kéne látnunk, hogy mi a másság forrása. Amennyiben – hosszú évtizedek kutatómunkáját követően – ott tartanánk, hogy a tudomány tökéletes biztonsággal kijelentené, hogy a heteró irányultságtól eltérő szexuális beállítottság kizárólag a genetikából fakad, úgy ezeket a vitákat villámgyorsan le lehetne zárni. Onnantól minden ellenérzés nettó homofóbia volna, hiszen a szexuális orientáció környezeti hatásokkal, pszichológiai eszközökkel történő megváltoztatása lehetetlennek bizonyulna.

(Fotó: Oscar Wilde szeretőjével, Lord Alfred-del a 19. század végén.)

Az ex-gay mozgalmak egyértelműen csalásnak minősülnének; a meleg párok által történő örökbefogadástól is kevesebben idegenkednének, s végképp értelmét vesztené a „megrontás” kifejezés, már amennyiben egy mesekönyv kapcsán kívánnánk használni. Még a vallásos ideológia is az LMBTQ mozgalom mellé állna, hiszen nem mondhatnánk mást: Isten egyszerűen ilyennek teremtette az érintetteket. A valóság azonban az, hogy a tudomány részéről nincs ilyen magabiztos kijelentés. Annyit már tudunk, hogy léteznek génszakaszok, melyek szerepet játszhatnak a homoszexuális hajlam kialakulásában. De ennyi. Hogy ehhez mit tesz hozzá a környezet, a látott minta, a tanult elemek – erről nemigen beszélünk. Márpedig egy tisztességes világban erről szólna a diskurzus. Kutatások százait kéne publikálni, melyek feketén-fehéren kimondják, hogy az „érzékenyített” környezetben felnövő gyermekek szexuális identitása, érzelmi fejlődése eltér-e hagyományos keretek közt nevelkedőkkel. Ezek alapján már bőven alkothatnánk megalapozott véleményt a Meseország mindenié című könyvről, s várható hatásairól is. Nem tartunk még itt. Ahogyan Takács Judit és Szalma Ivett tanulmánya fogalmaz: „Jelenleg még nem túl sok empirikus adat áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyöket, illetve hátrányokat jelenthet LMBT-szülők gyermekeként felnőni.” Léteznek ugyan kutatási eredmények, melyek a meleg párok által örökbefogadottak az átlagosnál jobb iskolai eredményeiről számolnak be, azonban annyira friss a terület, hogy nagyjából itt véget is ér a tudomány. Napjainkban – tények helyett – sokkal inkább csak puszta ideológiák ütközését látjuk – a homoszexualitás bűn, illetve: a másság csodálatos -, és amíg így van, addig egy tapodtat sem mozdultunk előre a középkor gondolkodásmódjától.

„A természet amúgy nagyon egyszerű módon tartja fenn a kozmikus rendet, vicces is volna, ha egy bonyolultan szervezett élőlény sejtjei a másság szabadsága nevében mindig azt csinálnák, amihez éppen kedvük van, identitásukat szabadon váltogatva, hisz az élő szervezet mindenkié, nem?” – Bogár Laci bácsi analógiája egészen csapnivaló. Aki csupán megbántódni szeretne, annak elég, ha fennakad azon, hogy „a totális szabadságukra büszke ráksejtekhez” hasonlítja az LMBTQ mozgalom képviselőit. Bár ez semmiképpen sem hízelgő összevetés, ennél sokkal több van e kijelentésben. Bogár tanár úr analógiája szerint ugyanis a társadalom egy bonyolult szervezet, amelyben – akár testünk sejtjeinek – mindenkinek az az egyetlen és kizárólagos küldetése, hogy szolgálja az anyatestet, a társadalmat, illetve annak letéteményesét, az államot. Ez egy egészen rettenetes és szürreális világkép, melyet utoljára Észak-Koreában lehetett eladni. Az emberek nem szolgasejtek, hanem független entitások, önálló vágyakkal és akarattal. Nem úgy alkotunk közösséget, hogy egy központi akarat – uralkodó, diktátor, vezérlőtábornok – meghatározza, merre masírozzunk, hanem önkéntes együttműködések alapján. Nem egy előre kijelölt, magasztos, kollektív célt szolgálunk, hanem mindenki kergeti a legkülönbözőbb álmait, és sütögeti a saját pecsenyéjét, így járulva hozzá teljes társadalom felemelkedéséhez. Rém izgalmas hallgatni, ahogy Bogár László oly gyakran a független nemzetállamok érdekérvényesítése mellett érvel az Európai Unió, vagy egyéb birodalmi törekvésekkel szemben. Észre kéne vennie, hogy saját – centralizációt éltető – logikája szerint ez esetben hazánk is egy rákos sejtnek számítana a kontinens testén, ha nem vagyunk hajlandóak a brüsszeli sípszó szerint menetelni.

Nincs az a jó szándékú ember, aki ne értene egyet az elfogadással. Nincs az a jó szándékú ember, aki bárkit is bántani akarna a mássága miatt. (Egészen bizonyos, hogy Bogár Laci bácsi sem szeretne ártani senkinek.) A szexuális identitás kérdése azonban jócskán bonyolultabb minden egyéb kisebbségi problémánál. Amikor a rasszizmus ellen szólunk, együttérezve a cigányság, vagy épp a feketék problémáival, egyetlen másodpercig sem kockáztatjuk, hogy bőrszínünk ettől megváltozna. Amikor törődéssel fordulunk a fogyatékossággal élők felé, fel sem merül annak az esélye, hogy empátiánk minket is látássérültté tesz, vagy kerekesszékbe ültet. Amikor azonban az LMBTQ irányzatok felé érzékenyítünk, ráadásul pici, még kiforratlan gyerekeket, annak hatását egyelőre egyikünk sem ismeri. Lehet, hogy igazuk van a progresszíveknek, s csupán jobb és empatikusabb emberekké válnak. Talán segíti őket, hogy elfogadják önmagukat is olyannak, amilyennek teremtettek – esetleges másságukkal együtt. De az is előfordulhat, hogy éppen az ilyen benyomások térítik le arról a természetes és maradéktalan elégedettséget ígérő pályáról, amelyen egyébként elindulnának. Vagy ha ilyen nem is történik, talán csak érzelmi fejlődésüket zavarja meg őket az új mesevilág sokszínűsége, éppen úgy, mint amikor túlságosan korán kapnak szexuális felvilágosítást, akár a leghagyományosabb formában is. Egy szó mint száz: amíg mindezekről nem tudunk biztosat, addig a magam részéről nem kísérleteznék a gyerkőcökkel. Talán elég elkezdeni az érzékenyítést húszévesen, amikor már fix orinetációval bírnak.

G. Nagy László

A cikk eredetileg a Téveszmék c. blogban jelent meg. 

30 hozzászólás

  • Két megjegyzés. Bogár László nem elmélyült intellektusáról híres…
    A fontosabbik. Miután az állatvilágban sem ismeretlen a homoszexualitás, ez arra enged következtetni, hogy a nemi identitás biológiai adottság. Ezért se „ráneveléssel”, se tiltással nem változtatható meg. Más kérdés, hogy az emberi viselkedés bonyolultabb, mint mondjuk egy bálnáé. Így az ember akár színleléssel, akár elfojtással akár egész életében képes – még maga előtt is – eltitkolni másságát.
    Bármilyen okosak vagyunk is, magunkról – az emberről, annak tudati működéséről – tudjuk a legkevesebbet.

  • Van véleményem a kérdésről, de csak nagyon óvatosan és részlegesen teszek közzé belőle valamit, két okból: Egyrészt a feltevéseimre nincs megbízható mérés. Másrészt szinte minden olvasót érzékenyen érint a téma, megbántani pedig senkit sem akarok.

    LMBQT, így egybecsomagolva teljesen értelmetlen. Minden furcsaság más, másféle oka lehet, és lehetséges, hogy másképpen is kellene viszonyulni hozzájuk, de persze ebben sem vagyok biztos. Lehetséges, hogy tényleg egyáltalán nem kéne foglalkozni a kérdéssel… sehogyan sem. Én mindenesetre ezt választottam.

    Három személyes meglátásom, tapasztalatom van, amit most közzéteszek:

    1. Vegyük észre, hogy az általunk ismert LMBQT egyének általában a többi emberhez képest igen nagy fantáziával rendelkeznek és gyakran nagyon tehetséges művészek.

    2. A világtörténelemből úgy tudom, hogy ezek a jelenségek általában olyan társadalmi közegben, illetve olyan korokban sokasodnak meg, amikor és ahol könnyebb és gondtalanabb az élet. (Ez persze lehet csak egy sztereotípia is, amit a közvélekedés belém ültetett.)

    3. Tud mondani valaki egy olyan komolyabb regényt, amelyben a hős nőnemű? Amelyben a nők nem pipiskedő tündibündi csillagbogarak? Mert én ilyet nemigen ismerek, pedig kamaszkoromtól mostanáig rengeteget olvastam.

  • A tagadhatatlan valosag az hogy a GENDER es a SZEXUALITI az ket teljesen kulonallo es egymastol fuggetlen ugy!!!!

    A reproduction-t,ill az azt mukpodteto kemiai-hormonal rendszer mukodesenek az eredmenye.

    S manapsag azt nagyon sok mkulombozok befolyasoljak.
    A papa megjegyzesenek cikken azt reszleteztem.

    Midn azt politikai erdeku celokra elfacsarni, valotlan modon kihasznlani, az tisztessegtelen tett!!!!!

    A rendelleneseget okozok orvoslasa ami erkolcsi kotelezettsege a tarsadalomnak!!!!!!

  • az oktatás nem az óvodában kezdődik! a szülők (vagy akik nevelik) felelőssége végtelen! önmegismerés és önelfogadás az alaptételek, és a hülyeség meg a bigottság és anyagi okokból való xenofóbia (a mások azok nem mi vagyunk tehát ha te más vagy te sem vagy „mi”!!!) és ehhez hasonló baromságok… nem mindegy annak „az” oktatónak hogy milyen irányultsága van a saját testének gyümölcse? vagy bizonyos bedumált baromságok előbbrevalók

    ebben a vallások élenjárnak a kirekesztő szélsőséges és végsősoron gyilkos rendszereikkel (megint kanadai példáim lennének amit levédiaalsópöffetegiek nem ismernek)

    végre a törvény erejével kell megvédeni embertársainkat önmagunk gyalázatosságától?

  • valami saját azaz személyes: atya arról álmodott, hogy neki márpedig világhírű focista lesz a fia ha valaha lesz fia…lett(!) és mint olyan aki nem izgatta magát sohasem a foci körül és bele sem rúgott sőt meg sem fogta a 2 éves korában ajándékba kapott bőrfocit! viszont minden tantárgyban (tornából nem mert nem tűrte a katonai fegyelmezést adó tanarat akivel halálos ellenségek lettek mert ki is röhögte)
    happy go lucky típus aki játszva tanult bármit és állandóan a szabadságot választotta és biciklivel megszökött a sok rabszolgatartó stílusú házi nevelés elől és csak alvásra vacsorára ért haza

    na az ilyenek is borzalmasak a katonai rendszerű parancsuralomnak vagy annak képviselői számára és halálos ellenségekké váltak az évek során

    legyen ez valami a kiskosárban

  • Almási Alma
    2020 október 10
    11:03 de.
    Álmaink Almája

    Antigone, Cassandra, Medea, Valery Violetta, I Puritani női hősei, Fenena, Abigaile Nabucco Verdi-nél; ez csak első nekifutásban!!! Lady Macbeth, Ortrúd, Elsa, Erzsébet (Tannhäuser), Eboli, Erzsébet (Don Carlos) és soroljam?

  • Wilde Oszit abban az időben bedutyizták a sima homokosságáért. Lehet, hogy a gyermek gender ügyek miatt akkoriban le is fejezték volna… Manapság az ilyesmi a „fősodor” ! Olvassuk el tőle a „The selfish giant” c. kis irományát !!! -g-

  • Almási Alma:
    „Van véleményem a kérdésről…”

    Kedves Alma, én nem egészen értem…
    1. Miért zavar bárkit is, hogy más felnőtt emberek – legyenek bármilyen nemzethez soroltak, bőrszínűek, vallásúak, foglalkazásuak – kölcsönös beleegyezésük alapján heteroszexuális, homoszexuális, biszexuális, leszbikus, stb. nemi életet élnek? (Hacsak nem a sárga irigység okából zavaró, ti. hogy más emberek képesek és mernek úgy élni, szeretni, ahogyan nekik jó, míg a bősz felháborodó csak szeretne, de nem képes vagy nem mer úgy élni, szeretni.) Miért zavar bárkit is, ha valaki élete folyamán – adott esetben a közigazgatásnak is bejelentve – nemet változtatott?
    2. Kinek mi köze hozzá?
    3. Mi a kérdés? 🙂

    Azt gyanítom, hogy itt és most egyszerűen arról van szó, hogy a Vezénylő Tábornok és csürhéje – az eddigi „ellenségek” helyett/mellett – új ellenségképet is akar kreálni.

  • Rodeo, félreértettél. Nem olyan női szereplőket kérdeztem, akik szimpatikusak, vagy intikusak, hanem olyanokat, akik CSELEKVŐK. Felsorolásodból talán Macbeth vagy Ortrúd. Szerinted van olyan kamaszlány, aki Ortrúd szeretne lenni? Vagy Medea, aki meggyilkolja a gyerekeit?

    Egyedül Zrínyi Ilona jöhet szóba. Elég szegényes választék.

  • Almási Alma
    2020 október 10
    7:38 du.
    Álmaink Almája

    Norma, Adalgisa, Aida, Amneris

    a Zrinyi Ilonákat én a magam részéről… szóval őróluk van egy sor ógörög tragédia… Brünnhilde számomra verhetetlen

  • Almási Alma
    2020 október 10
    7:38 du.

    Álmaink Almája

    most, hogy újra olvastam

    igen van, nagyon sok… 8 éves kortól 200 évesig gyermeklányok, hogy mást ne mondjak az iskolai és a köztéri „bully”-k nagyrésze nőnemű… és ennek is oka van!!! ennyi ortrúdot elszabadulva (megjegyzem az én anno koromban sokkal kevesebb volt belőlük)

  • Alma! Van, több is. Pl. a múlt századelő irodalmában, Lewis Sinclair regényeiben:nem jut eszembe a nevük. Zola Nana-ja sem csak kurtizán.Ami nekem inkább furcsa, hogy a FÉRFI szerzők nőalakjai hitelesebbek, mint a NŐI szerzőkéi.
    Talán amiatt, hogy az egyenjogúság érdekében a nők kompenzálni igyekeztek az amazonokkal: hogy ők is képesek lovagolni, harcolni stb. Pedig a nők és a férfiak kiegészítői egymásnak – és ez irtó klassz.
    Amúgy „fiús” lány voltam: nem örültem neki, mert tapasztalatom szerint ez a”csúnya lány” szinonimája a gyakorlatban.
    Bár igaz: rá is játszottam. Pl: 3 sportot űztem: terepmotoroztam, célbalőttem és dzsúdóztam. (Egyiket se komolyan.) A barátaim, szerelmeim kifogásolták is, hogy nincs „női” logikám – férfimódra gondolkodom. Nem tudom, mit jelent ez. De soha, meg se kísértett egyetlen női test se. (Bár igaz, mindkét nagy szerelmemnek voltak feminin vonásai.)

  • B79! A nemi identitás nem betegség: biológiai adottság. Emiatt nem is lehet – és nem is kell – „gyógyítani”. A szándék olyasmi, mintha a barnaszeműt akarnád kékszeművé „gyógyítani”, és puszta jóindulatból kilőnéd a szemét, hogy hordhasson kék üvegszemet…

  • Van nekem néhány alapproblémám.

    _Miért is keverjük össze a szeretetet a szexuális vágyakozással?
    _Zárt egynemű közösségben (matrózok, katonák, kolostorok) miért tartjuk eltévelyedésnek, ha a tagok kényszerből egymással szexszelnek?

    Platon „Lakoma” című munkájában a fiatal „homoszexuális” férfi megkérdezi, miért nem természetes az, hogy egy ifjú, ha nagyon tiszteli a tanárát, akkor mindent szívesen megtesz neki még szexuálisan is, hogy a tanárnak örömöt okozzon?

  • Almási Alma:
    „Nem olyan női szereplőket kérdeztem, akik szimpatikusak, vagy intikusak, hanem olyanokat, akik CSELEKVŐK… Egyedül Zrínyi Ilona jöhet szóba. Elég szegényes választék.”

    Kedves Alma!
    A választás elsősorban emberi habitus, másodsorban izlés kérdése is. Ha kamaszlány lennék (nem vagyok az), nálam elsősorban Antigoné jönne szóba.

  • Kedves Alma!
    Mar masodszor fogok neki a valasznak,mert a forrasokat
    keresve,elutottem a hozzaszolast.Ilyen problema-
    a fiataloknal-biztosan nem fordul elo.
    Erre a megjegyzesedre azonban „muszaly” valaszolnom:
    „Nem olyan noi szereploket kerdeztem,akik szimpatikusak
    vagy intikusak,hanem olyanokat,akik CSELEKVOK.”
    Nehany szereny pelda {nem mind irodalmi”}- kapasbol.
    1}Miriam-Mozes novere. Csecsemo occse kosarat a Nilus vizere
    engedte,mert a zsido fiu csecsemok halalra iteltettek,
    megvarta, mig a Farao lanya megtalalta. Kesobb Mozessel
    es Aronnal egyutt- vezette az egyiptomi kivonulast.
    2} Debora- profetano es biro.
    O buzditotta Barak kiralyt,hogy a nep eroit osszefogva
    az oket mar regen fenyegeto kanaanita Sisera ellen tamadjon.
    https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-ki-kicsoda-a-bibliaban-F8DCE/d-F8EBA/debora-F8EC2/

    3} Judit- nepe arulojanak adva ki magat- elkabitotta
    majd leszurta Holofernest, Nabukodonozor hadvezeret,
    igy okozva a hadvezer nelkul maradt sereg .megfutasat.https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-ki-kicsoda-a-bibliaban-F8DCE/j-F8F78/judit-F8FEA/

    3} Jeanne D`Arc- vezette a franciak felszabadito harcat
    az angolok ellen-a szazeves haboruban.
    Figyelmedbe ajanlom {a lap aljan-az irokat,akik
    foglalkoztak-alakjaval.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%E2%80%99Arc

    4] Szenes Aniko {Hana Szenes}- az utban levo orszag
    uttoroje,a Brit Hadsereg tisztje,aki a nacik ellen harcolt,
    zsido testvereit jott menteni,es a magyar fasisztak
    kivegeztek.Ismertek versei is,melyeket mar ivritul irt

    https://www.youtube.com/watch?v=LE7fhoErcZU

    5} Indira Gandhi- India elso miniszterelnok noje.
    { 1966- 1977, 1980-1984}
    https://www.youtube.com/watch?v=LE7fhoErcZU

    6}Salkahazi Sara- az embermento apaca,akit a Jad Vasem
    intezet- felvett a „Vilag igazai ” koze.

    https://www.youtube.com/watch?v=LE7fhoErcZU

    7} Golda Meir- Izrael elso miniszterelnok noje.-
    a vilag harmadik miniszterelnok noje.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Golda_Meir

  • Bocsanat, ugy latszik tobbszor kuldtem el ugyanazt a filmet-
    figyelmetlensegbol/

    Ezt- szandekoztam kuldeni- Indira Gandhi-rol

    https://odzegyorgy.blog.hu/2016/11/29/talalkozasom_indira_gandhival_105

    Ez pedig Salkahazi Sara=rol

    https://zsido.com/120-eve-szuletett-salkahazi-sara/

  • Almási Alma
    2020 október 10
    7:38 du.

    Ilyen alapon kérdezhetnéd azt is, hogy melyik fiú akar tömeggyilkos, szemét állat, vagy hasonló lenni. Mert az általad „cselekvőnek” titulált szerepekhez nem egyszer társul az, hogy útjukat sírhantok szegélyezik, és/vagy vértől csöpög a kezük.

  • A genetika nem jelentéktelen szerepű, de nagyon nem kizárólagos. Annyira nem, hogy az állatvilágból gyakran hoznak ilyen, olyan példát, de az esetek zömében kiderül: a felhozott példák erősen torzítottak.
    Igen, ha sok hím birkát összezárnak, akkor van párzási viselkedés. De ez nem sokban különbözik a börtön-homoszexualitástól. A lánykutyussal nem találkozó kutyák olykor a gazdi lábszárára ejakulálnak. Azért nem jelenteném ki nagy biztonsággal, hogy a kutyák fetisizták. Az elefántok olykor, erős stressznyomás hatására nekimennek a vizilovaknak. Némi rásegítéssel léteznek öszvérek. Azért nem vagyok benne biztos, hogy ez párhuzamba állítható a zoofilek „másságával”. Néhány hal, illetve kétéltű képes környezeti hatásra változtatni a nemiségén. De azért ez nem azonos a transzokéval.

    Az embernél a fentiek gyűjteményes kiadásban jelennek meg. Valószínűleg nem kis, de nagy részben a korai nevelés hatására is. Az tudható, hogy a szülők, illetve annak a primer kapcsolattartónak a szerepe, aki a meséket kommunikálja hatalmas abban, hogy a mese mit vált ki, milyen normákkal, reakciókkal társul. Az a fajta „érzékenyítés”, amiről szövegelnek a könyv kapcsán egy üres halmaz, ha nincs ott az, aki ténylegesen érzékenyíthet. Már akkor, ha nem pont az ellenkező hatást váltja ki.

  • Hát a női hősöket azért kérdeztem, mert én az olvasmányaimban nemigen találkoztam olyan NŐVEL, akivel teljes mértékben azonosulni tudtam volna. Legfeljebb csak részben.

  • Andrew_S: „Ilyen alapon kérdezhetnéd azt is, hogy melyik fiú akar tömeggyilkos, szemét állat, vagy hasonló lenni. ”

    Háááát… Egy jó fiúiskola regény (mondjuk Ottlik: Iskola a határon-ja) nagyon is arról szól, hogyan akarja a „vezér” fiú megalázni a gyengébbet, méghozzá az „alattvalói” segítségével.

  • Almási Alma,

    Valamint Lucretia Borgia is létező történelmi személy volt. Azért azt hiszem, ha valakinek idejekorán elmondják, hogy bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem ő olvassa a névsort, hanem ő van rajta, akkor az sokat segít. S sokaknak elmondhatják, mert a sok kicsi Hitlerből még sem lesz tömegesen nagy Hitler.

  • talalom;
    Kerem olvassa ismet megjegyzesemet!!!

    Eppen az ellenkezojet ertelmezte Maga!!!!

  • Nem a normális -akármilyen szexuális- hálószoba titkokkal, mint szuverén magánüggyel van probléma, hanem azokkal, akik az kiviszik az utcára kérkedni vele, sőt még kötelezővé is tennék provokative!

  • Kővendég
    2020 október 10
    4:58 du.
    Marhaságot írtál.Ezzel népszerűsíteni akarod a „””‘másságot””” , erről van szó nem másról.
    Az utolsó nagy mondatod pedig –óriási terelés üdvözletével

  • Mikor hagytam abba az LMBQT-n való töprenkedést?

    Rendszerváltás környékén volt egy riport egy (angol? amerikai?) nővel. Egy kb. 50 körüli, meglehetősen kövér nő elmondta, hogy ő férfiből operáltatta át magát, mert gyerekkora óta mindig nő akart lenni. Azt is elmondta, hogy az ő szexuális hajlama normális, férfi-korában heteroszexuális volt, most is a lányokat szereti, úgyhogy most leszbikus…

    Nekem ennyi elég is volt a témából 🙂

  • Elemér!- Ugyan mondd már meg ki az – a valóban melegek között – aki „provokatíve” kötelezővé tenné a másságot? Te ismersz ilyeneket? Én nem. Mint ahogyan a heteroszexuális állapotot sem lehet kötelezővé tenni bármennyire is akarnád! Amit nem értesz,nem ismersz, azt hajlamos vagy kiátkozni, de ha kevesebbet foglalkoznál vele, tudomásul vennéd, hogy van ilyen is ebben a szép kerek világban, hidd el fele annyi hülyeség nem jutna az eszedbe!
    Még hogy kötelezővé akarnák tenni, csak úgy provokatíve! Megáll az ész!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T.Izraeli 6:50

    Szerintem Almási kollegina nem az általad tárgyalt témakörben emlegetett (vagy inkább kérdezett rá) nagy történelmi nőkre, hanem esetleges „más” szexuális irányultságuk okán.
    Tehát „ne keverjük a szeszont a fa……al”. 😀

    Üdv.

  • Nem, kedves „tisztelthölgyeimésuraim”, én csak azért kérdeztem rá az irodalom „hős” nőire, hogy vajon melyik lehet egy kamaszlány számára romantikus példakép. A szexuális orientáltságuk nem érdekel, mivel én egészen mást tartok a szexuális orientáltságok okának, de ezt nem szeretném részletezni.

  • Almási Alma
    2020 október 14
    11:36 de.
    Álmaink Almája

    a kis krampuszom birizgál, te nagyon jól tetted ide ezt mert ezzel is rávilágítasz arra az általam már többször kimondott kacifántra, miszerint mindez mögül megint a Pénzisten röhögő pofázmánya kukkant elő… hatalmas üzlet lett belőle, el nem tudod képzelni mit el nem lehet adni azon a címen, hogy megcímkézi szivárványosan és a polcok fölött nagy képek celebekről akik ebből élnek milliárdosan és LGBTQ belehímezve… és már szappanoperák is vannak e nemes témára…

    pedig veled együtt én is az agyonhallgatását gyakorlom, a f….t sem érdekli ki mit csinál zárt helyen amikor meg nyilvánosan (tudod fel is vonulnak most SARS lett abból az üzletből is pedig már a szivárványosba öltözött rendőrfőnököt és társait is kitiltották a sorból mert ők azzal is szórakoznak kirekesztenek)
    ez is egy pletyka azaz napi hír, mint a SARS még a verébszarral is az esik a fejemre, azaz a lényegtől elveszi az adásidőt mint a tegnapelőtti elnökválasztási vita ahol utólag kimutatták csak arról nem volt vita, ami a tömegeket foglalkoztatja, de tele volt SARS -szal… még az is előfordult, hogy több órán át faggatták zárt ajtók megett az ártatlan oroszt arról, hogy a már megkapott Szputnyik mit okozott neki, és megmérték a lábszagát már erre is van megabájt

    szóval LGBTQ és a röhögény kacagányban