Hiszünk a magyar borokban

2020 október 12 1:53 du.30 hozzászólás

 A vírus sajnos közbeszólt. A Kárpát-medence borait bemutatni szándékozó Bormedence idei rendezvénye nem egészen úgy sikerült, mint azt korábban megszoktuk, és mint ahogy azt a rendezők – és a látogatók – szerették volna. Összesen 47 borász érkezett meg, Szerbiából már nem engedték át a határon az eljönni szándékozókat. Néhány külhoni borász legalább a borait el tudta küldeni – 11 érkezett – azokat egy közös Bormedence-asztalon, illetve az ismertető kurzusokon matatták be a közönségnek a szervezők.

 A Borbély Családi Pincészet már nem először van jelen a Bormedence rendezvényein. Boraik minőségét önmagában már az a tény is jól jelzi, hogy az asztaluk előtt mindig sok kóstolni vágyó csoportosul. Nem volt ez másként az idén sem. Három bort mutattak be. Elhozták díjnyertes borukat a 2016-os Rajnai Rizlinget, Ötszáz literes tölgyfahordóban erjesztették, majd öt hónapig érlelték a 2017 tavaszán végzett palackozás előtt. Ettől számíthatjuk a palackos érlelés kezdetét és bátran elmondhatjuk róla, hogy kiváló minőségét még legalább 3-4 évig meg is fogja tartani. Szintén 2016-os évjáratú a Bácshegyi Olaszrizling, mely tízhektós, nagy fahordós erjesztés, hathónapos érlelés után került a palackokba. Ezeknél frissebb a 2019-es Pinot Noir rosé. A fiatalok által kedvelt bor a „Kinn a gangon” fantázia nevet kapta, mellyel egy életérzést próbálnak kifejezni. Könnyed, gyümölcsös, van benne egy kevés, hozzáadott CO2 is.

 A Petrény Családi Pincészet 2001-ben alakult, szőlői Verpelét, Feldebrő, Egerszólát határában találhatók. Új telepítésű ültetvényeiken 14 fehér- és 10 kékszőlő fajtával foglalkoznak. A fehérek között a Hárslevelű, a kékszőlők között pedig a Syrah nevezhető meghatározónak. A Hárslevelűből készül, gyümölcsös, fiatalos, de „komolyabb” barikolt, száraz is. Ennek házasításával jött létre a Solaria, mely eleinte főleg Lengyelországban fogyott, ezért kapott ott is kimondható nevet. Az Astra nevet is ezért viseli egy másik bor, ami már a superior minőségű Egri Csillag csoportba tartozik. Hozzájuk most kóstolni valónak még egy 2018-as Királyleányka csatlakozott. Vörösboraikból erre a bemutatóra két Bikavért hoztak. Az egyik a 2014-es, „klasszikus” – alapja a Kékfrankos, van még benne Merlot, Syrah, és Pinot Noir. Kicsit selymesebb, behízelgőbb. Franciaországban és Bécsben is aranyérmet nyert. A másik „Big Band” címke alatt rejtőzik, mindenből a legjobb van benne, mint egy igazi nagy zenekarban. Kékfrankos, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon és Cabernet frank alkotja. Ez az „ötösfogat” mutatja meg legjobban a Petrény pincészet arculatát.

 A Bormedence egyik érdekessége volt, hogy a kóstoltatók között részt vett egy borbár, a Ménesi is. Budapesten, a Móricz Zsigmond körtér környékén található és kizárólag magyar borok kaphatók benne. „Mi hiszünk a magyar borokban” – mondták és a bemutatóra csupa újbort hoztak. A soproni Taschner pincészet nagyon szép illatú Irsai Olivére volt az idén az első, ami megjelent a piacon, mellette ott volt az asztalon egy Portugieser, Kékfrankos és Pinot Noir házasításból készült rosé a Lelovits pincéből. Könnyed, gyümölcsös, jól iható bor. A hűtőtál közepén álló bor címkéje viszont igazi különlegesség. Mint kiderült, valóban 108 éves tőkéről származik a szőlője, Szekszárdról, az Eszterbauer pincészetből. Ők azt vallják, a Kadarkát ma is úgy kell elkészíteni, ahogyan 4-500 évvel ezelőtt tették. Találtak egy területet, ahol valóban 108 éves tőkék álltak, onnan szereztek oltványokat. Ezt a bort inni felér egy időutazással!

 Ludányi Gábor, a Go Bri pincészet borásza, tulajdonosa elárulta: őt hívta a keresztapja így gyerekkorában. Rá emlékezve tartotta meg a nevet. Az ültetvény Gyöngyöstarján környékén fekszik, három fehér- és két kékszőlővel dolgoznak. Zöldveltelini, Olaszrizling, Sárga Muskotály, Kékfrankos és Cabernet Franc adja a választékot. A Zöldveltelini a Mátrában ritkaság, inkább Sopron környékén ismert, de én hiszek a Mátrában – erősítette meg a tulajdonos. Ezt a bort két stílusban is elkészíti, az egyik könnyedebb, nagyon gyümölcsös, citrusos, szinte „légies”, a másik magasabb minőségű, jobban mutatja a terület ásványos adottságait. Érett, a déligyümölcsök íze ismerhető fel benne. Hozamkorlátozással, kevesebb fürt érlelésével érik el ezt a hatást. A 2016-os évjáratú Olaszrizling inkább „terroir bornak” mondható, nem a fajtajellegek dominálnak, hanem a Puttonos-dűlő talajának sajátosságai. Nagyon jó évjárat volt, benne is az érett gyümölcsök ízét lehet felfedezni.

Zala megyében, Keszthelyen van a Bezerics Pince feldolgozó része, a szőlőik viszont Pogányváron, a Kis-Balaton fölött, 300 méter magasan találhatók. A fiataloknak készítik a két Szexi nevet viselő gyöngyöző bort, kimondottan a szexi, nyári balatoni érzést kínálják. A pincében közel húszféle boruk van, a legtöbb mégis a két Szexiből fogy. Az egyik Irsai, a másik Pinot Noir rosé. Készítenek fajsúlyosabb borokat is finom seprőn érlelve, ezek a Furmint és a Pátria. Ez utóbbi csak náluk kapható, magyar nemesítés, a szőlőt dr. Bakonyi Károly állította elő Keszthelyen. Olaszrizling – Tramini hibrid. Kimondottan testes, illatát szép harmónia jellemzi, íze hosszan megmarad a szájban. Olyan „elmélkedő” bor. Hoztak a bemutatóra még egy Chardonnay-t is, ez egy behízelgő, igazi női természetű bor. Minden időjárási és talajkörülményekhez alkalmazkodni képes. Mindenhol a legjobb borok közé tartozik, olyan, mint egy jó feleség!

 Először volt jelen a borbemutatón egy Pálinkaház is, Dunakilitiről: a Szigetköz lelke. A családi vállalkozás 2009 óta dolgozik, pálinkákat, párlatokat készít, idén pedig megjelentek egy ginnel is. Nevét a tulajdonos lánya, Rácz Rubina adta, ő gin rajongó és ennek a terméknek az ihletője. Részt vett a recept összeállításában is. Az új – London Dry típusú – gin alapja a gabonaszesz, a borókabogyó mellett került belé még néhány trópusi vagy mediterrán gyümölcs valamilyen része Kétszer párolták. A pálinkák között a legérdekesebb talán a Vadcseresznye volt, tökéletesen mutatja a gyümölcs minden jellemzőjét, hozzá még a „maghatást” is. Felismerhető benne a keserűmandulás, marcipános íz, de ezzel együtt kellemes, itatja magát. A gyümölcs a pálinkaház saját ültetvényéről származik.

30 hozzászólás

  • Göllner András

    A magyar borokban nem hinni, azokat inni kell. Az ateistáknak a helyes utat a boríváshoz – hogyan, mikor, miből, és mit – Hamvas Béla már rég kitaposta (lásd: A bor filozófiája).. Arra csak bátran rá kell térni emberek.

  • manapság hiányolom a „fehérborok” aranyló, óarany színvilágát, mintha ki lennének klórozva és az ízek amikor a bimbóim hozzáérnek, hát nem mind mesebeli mint András itt költői vénával lefesti.
    az igazi régi tramini is hiánycikk, a sok élelmiszer szabályozás mindent tönkretesz, megerőszakolják a guruk és „szakemberek” a fogyasztót azt iszol és azt eszel amit mi eldöntöttünk hogy neked való (erre szoktam én nyomdafestéket nem tűrő módon reagálni, hogy csinálnának maguknak kistestvért)

    azért odamennék ha nem lenne olyan messze és végig kóstolnám hosszában is meg keresztben is mindet

  • errefelé (We the North) divat a sok tóksó amiknek a gerince a főzőcske, el kezdik aprítani és tálkákba rakni és készítik a sok szószt és ami azután a tálra kerül…. hát olyankor szoktam megjegyezni, hogy: na most van az a pillanat amikor az egészet le lehet húzni a rötyin k…va gusztustalan és főleg ehetetlen

    én anno mesterszakácstól tudom, hogy a csirke (pláne ha kukoricán nőtt fel meg füvön) semmi mást kíván elkészítéshez, mint sót és forró disznózsírban megsült (nem párolt) igazi makói hagymát ha pörkölt (persze piros paprika is) de ha ki van rántva akkor a pannírba só és forró disznózsírban kell kisütni

    minden egyéb moslék

  • Ptolemaio11111,
    sajnos mi itt a csirkét jobban szeretjük paprikáscsirkeként. Esetleg bécsi szeletként is,de olajban kisütve.Disznóból csak a csécsi szalonnát szeretem,amikor jó vastag és már jól „beérett”. A vörösborból 1 pohárnyit egy szombati ebéd után,tehát 1×1 héten megiszunk.A fehérbor sajnos olyasmire emlékeztet amivé a vörösbor is válik használat után.A magam részéről undorodok tőle.Aki szereti igya.Gesunter heit!

  • a hazafisag nem eleg… A magyar boroknak a nemzetkozi piacon nincs jovoje a kituno minosegu, megbizhato es arban nagyon versenykepes ausztral, chilei, kaliforniai, delafrikai borokkal szemben. Tobbnyire kistermelok, elavult modszerekkel dolgoznak, marketing hatter nelkul. A nagyobb birtokok pedig nagyreszt fideszes oligarchak kezeben vannak, akiknek ugyancsak nem a versenykepesseg hanem a nyereszkedes es az allami penzek lenyulasa a fontos. Bar az adottsagaink nem rosszak (bar egyaltalan nem olyan jok mint gondolnank), a boraszati struktura elavult. Ideje rajonni – ha mint fogyaszto garantaltan jo bort akarsz inni elfogadhato aron, akkor keruld a magyar termeket, a Lidl-ben vagy a Pennyben kituno ausztral es tengerntuli borok vannak jobb aron mint a magyar termekek. Ez azert mond valamit…!!??

  • Csak a magyar szarmazasuak ismerik es vesznek magyar bort,nagyon sok nagyon jo bor van a vilagban

  • Ketsegtelenul a magyar-bor okozott egy-par ertelmes (Joe es Agnes) hozzaszollokat.

    Remelve tennek azt mas alanyok eseteben is?!

  • Joe Carr
    2020 október 12
    6:34 du.

    ez -ugye- személyes tapasztalatod?
    nekem más van!!!
    olasz és francia de legfőképpen spanyol és portugál borokat pusztítok a spanyol sherry isteni

    ausztrál, délafrikai meg calfornyai az kívűl esett az érdeklődési körömből most kellett sokadszorra az árfekvése miatt megvett californyait fröccsé tenni vörösbornak álcázott löttyből… borzalmas volt…a többivel is hasonszőrű tapasztalatom van a Portugálban sohasem csalódtam a spanyolok kackiásak és az olaszok dalolva mennek le a gégémen

    mindenki azt reklámoz amiben hisz én ezt sem teszem kipróbálom, SIC

  • Besancon
    2020 október 13
    7:29 de.

    Kedves Ágnes!
    Igaza van, de én meg azt mondom hogy, nagyon sok nagyon jó magyar bor van, amit még a magyarok sem vesznek meg pedig vannak náluk sokkal rosszabb külföldi borok amiktől meg elájulnak! 😀

  • Rodeo11
    2020 október 12
    2:23 du.

    Képzeljétek el én meg mint egyszerű tömegvásárló, nem tudok külömbséget tenni egy 1000 és egy 100000 Eurós kiváló bor között, még az is lehet hogy, az olcsóbbik sokkal jobban ízlene, ha lenne bármelyikre is ennyi pénzem! Meg lehet ezt bocsátani? 😀

  • Orsós Elemér
    2020 október 14
    12:32 du.

    Elemér, nem nem lehet… meg kell inni mert a pénz évek múlva ugye?

    tralala és van az a mondás, hogy berúgás nélkül kidobott pénz

  • Ketsegtelenul, Magyarorszagon a magyuarorszagon produkalt borok lehetnek a leg-jobb, mert semmi mast nem termelhetnek.

    Legalabb lehetoseguk a hazafiassag serekntesere.

    Persz ha aok izet nem kedveled, vagy nem eggyezel meg az allitassal rogton „magyar-gyulolonek nyilvanitva” lesze;.

    Na hat az igen kivallo logika!

    S persze a foszerkeszto velemnye ami imperative, nem a tied.

  • T.Révai Úr!
    Egy kiváló, mélyen a témába-vágó apropó ebben az örök „semleges” témában:

    ORBÁN

    Komor, mogorva férfiú
    Volt Orbán,
    Bár oly vidám hajnal
    Pirult az orrán.
    De hisz mogorva épp azért
    Volt Orbán,
    Mert oly vidám hajnal
    Pirult az orrán.

    Oka egyébiránt maga
    Volt Orbán,
    Hogy oly vidám hajnal
    Pirult az orrán.
    Temérdek borfélét ivott
    Meg Orbán.
    Vidám hajnal azért pirult
    Az orrán.

    .

    /Petőfi Sándor: Pest 1845./

  • ˙

    Az én kedvenc magyar . p i n c é s z e t e m, a Jókai és Ó utca

    sarki cégéres . B a k e g é r . B o r o z ó .

    Mindenkor megértő, távozáskor még a lépcsőn is „támogató”,

    testvéri hangulat, kellemes borillat és haveri zsongás emeli a

    jó-magyar bor feledhetetlen renoméját.

    🙂

  • Ezt nem a borokon, semmifele italokon teszem, hanem egy elobbi KMH-n megjelent cikken, ami Bogdan Laszlo halalat jelentette.

    Mostan megjelent Magyarorszagon a csalad ugyvedje altal nyilvanossagra hozott Bogdan Laszlo sajat halalanak okait megnevezo levele.

    Allitolag az uzleti problemait jelezte ongyilkossaganak okpzkent. Ismteleten az ugyved az „elszamolasok” adataira hivatkozott.

    Nem csoda hogy a 250,000,000 Forintos huto-csomagolo epukletben vette eletet, hiszen keptelenek voltak arusitani (krumpli, hagyma, stb.) termekeiket.

    Remes meg az ongyilkossag otlete barmi okokbol, de amikor penzugyi hibak kenyszerit valakit azt elkovetni, kulonosen az akasztas-modjan, az igen hatborzongato.

    Persze egy szo sem volt azon ,hogy mibol eredt a gazdasagi baklovese ?
    Sajat vetke, vagy talan rabeszeles, bank, hatosagiszervek-altal, stb.???

    De a falu lakossag hatramaradt a penzugyi kotelezettsegeket kielegiteni.

  • Vissza a magyar borokra.

    Olvashato majdnem minden a magyar borokon, kiveve a legjelentosebb adatok.

    Mi az orszag jovedelme a bortemeleseibol???????????????

  • Joe Carr írja, hogy a nagyobb birtokok fideszes oligarchák kezében vannak.
    Szerintem ezt a „Bormendencét” is ők töltötték föl a lőréjükkel megmutatni a tejjel mézzel folyó Kánaán propagandában és nagy szólamokban mennyire gazdag.

    A magyar múzsa . a p r o p ó j a . épp egy ilyen Tokaj-sárazsadány-dűlői birtokos-kft. nemis- taggyűlése alkalmából iródhatott…

    P e t ő f i S á n d o r:

    . . . ORBÁN

    Komor, mogorva férfiú
    Volt Orbán,
    Bár oly vidám hajnal
    Pirult az orrán.
    De hisz mogorva épp azért
    Volt Orbán,
    Mert oly vidám hajnal
    Pirult az orrán.

    Oka egyébiránt maga
    Volt Orbán,
    Hogy oly vidám hajnal
    Pirult az orrán.
    Temérdek borfélét ivott
    Meg Orbán.
    Vidám hajnal azért pirult
    Az orrán.

    .

    /1845./
    ˙

    .

    Ui: Borban a . z i g a z s á g .

  • MALNASZOR;

    Persze!!!!

    Amikor a rendszer neveenek valtoztatasaval kormnany es a partvezer neve valtozott, hat mi mas valtozast remelhettel volna a nev-valtozassal ???
    Minden mas megy a regi modjan amit tanitottak oket.

    De az en emlekezetem szerint, a Petofi vers vegzodese:

    „Orbanc virult az orran.”

  • Joe Carr
    2020 október 12
    6:34 du.

    „..ha mint fogyaszto garantaltan jo bort akarsz inni elfogadhato aron, akkor keruld a magyar termeket, a Lidl-ben vagy a Pennyben kituno ausztral es tengerntuli borok vannak jobb aron mint a magyar termekek..”

    ————————————–

    Ebben igazad lehet, mert bár nem vagyok egy nagy borszakértő, az említett Lidl-ben és az Aldiban ( Pennyben még nem jártam) már több alkalommal vettünk olyan vörös bort ami tényleg jó volt, legalábbis az én ízlésemnek ! Ha nem különlegességet keres valaki ritka alkalmakra hanem „hétköznapi” használatra, arra pl a fr. Bordeaux (bordó címkés, koronás) nagyon megfelel, de vettünk már ott egészen jó olasz ill. portugál bort is, elfogadható áron.
    A magyar borokat illetően egyetértek( feldolgozás, palackozás, termék menedzselés stb) bár szerintem nem annyira a minőséggel mint inkább a marketinggel van a gond – erre jó példa, amikor pár évvel ezelőtt egy németországi szigeten (Sylt) ahova sűrűn jártunk családi kapcsolataink révén) az egyik kikötőben vacsoráztunk – nagyon finom halakat készítettek, mindig ki is használtam, mert egyébként itthon nem sűrűn eszem halat) fehér bort kértünk, mert hogy az dukál – bár a vöröset jobban kedvelem, de az a fehér tényleg jó volt. Nézegettük a címkét, valami rajnai különlegességként volt palackozva. A második üvegnél a férjem jobban „megvizsgálta” és a címke belső felén ami az üveg másik oldaláról látható volt, tisztán kivehető volt a „mátrai születés” – ez tehát egy mátravidéki magyar fehér bor volt, amit gondolom olcsón felvásároltak, és átcímkézték? Ha tényleg ez történt, akkor az azt jelenti, hogy a bor alapból ízlett nekik (is) de tartottak tőle hogy magyar termékként nem igazán megy el, ezért folyamodtak más megoldáshoz? Egyébként körülöttünk más asztaloknál is többen fogyasztották – valószínű nem csak nekünk ízlett. Lefényképeztük a palackot minden oldalról, valahol meg is van még a gépen a régi fotók között. A következő évben is ezt kerestük, de sajnos már nem volt.

  • Orsós Elemér

    Jómúltkor Villányban betévedtem egy borházba vásárlási szándékkal. A büszke tulaj mindjárt elkezdte sorolni a borai díjait. Halálosan megsértődött, amikor udvariasan félbeszakítottam azzal hogy, ha lehet, akkor én inkább kóstolással választanám ki a nekem ízlőt. Mellesleg úgy vettem észre hogy, a borbírálatok is a kutyakiállítások analógiájára működnek:
    -ha te jól bírálod az én tacskómat, akkor majd én is kedvezek az uszkárodnak! Ittam már olyan aranyérmes bort, amit megkezdés után két héttel WC-be kellett önteni, annak viszont jót tett mert eltűnt belőle a vízkő! 😀 Jól van nyugi, persze tudom hogy, ez tipikus magyar jelenség, mert a civilizált nyugaton ilyen még véletlenül sem fordulhat elő!

  • AGNES GARTNER
    2020 október 12
    7:47 du.

    Én leginkább a „Mavrodaphne” nevű sűrű és erős görög bort kedvelem.

  • Mint tuggyuk: Borban az igazság… , de sörben a komló !

  • Epp most olvastam a napi Magyarorszagi hirekben, hogy Magyarorszagon minden otodik gyermek alkoholista csaladban no fel.

    S hogy az atlag magyar lakos evente nem kevesebb miny tiz (10) liter tiszta alkohollal egyenlo italokat fogyaszt.

  • Mrs.Besancon megjegyzeseree.

    A legtobb borok nem a termeloik neveben talalnak arusitast.

    Sot meg a ngyobb es ismertebbek sem.

    Peldakent, az Earnesto es Jullio Gallo termeke zomei, miota a testverek elhaltak, zome mas cegek nevei alatt arusitva.

    Tehat , valojaban soha nem tudhatja, hogy vajon mit iszik.

  • Bendeguz79:
    „Tehat, valojaban soha nem tudhatja, hogy vajon mit iszik.”

    Általában így van, de van kivétel. Például nem bort kell inni, hanem gyógyvizet. S akkor, ahogy a bölcs népi mondás is tartja:
    „Ki a Lukács vizét issza,
    saját vizét issza vissza.”
    🙂 🙂

  • KOVENDEG;

    A hydrologia mukodeset David kiraly irta meg mar igen regen.

    De annak valosagat meg a mai hydro-mernokok is bizontitjak, hogy bar-mit-is iszol ma, valamikor Cleopatra budoarjaban volt!!!!!

  • Orsós Elemér

    Bendeguz79
    2020 október 17
    2:06 du.

    Nem jól olvastad!
    Helyesen:
    Magyarországon minden ötödik gyermek alkoholista!
    Ennek jobban örülnél?

  • Bendeguz79:
    „Vajon miert feljtette-el Maga azt, hogy a becsuletes munka mindeg a becsulet, dicsosseg es hosiesseg dolga.”

    Almási Alma tanulmányának utolsó IV. részéhez fűzött kommentárjában tette fel nekem a fenti kérdést, de azt a topicot lezárták, ezért – ha a moderátor megengedi – megpróbálok itt röviden válaszolni; mert én – Öntől eltérően – nem az ÁVH-nál, és nem a Rákosi-féle ostoba jelszavakból tanultam, hanem egyebek között Shakespearetől Marxon át Foucault és mások írásaiból.
    Ha kedve van, például ezt a 20 éves, de érdekekes cikket elolvashatja:
    https://www.krisis.org/1999/manifesto-against-labour/

    (Aki esetleg könnyebben olvas németül, annak az eredeti:
    https://www.krisis.org/1999/manifest-gegen-die-arbeit/ )

  • Bendeguz79
    2020 október 17
    2:06 du.

    „..S hogy az atlag magyar lakos evente nem kevesebb miny tiz (10) liter tiszta alkohollal egyenlo italokat fogyaszt..”

    —————————–
    Nem tudom mit olvasott Ön, még az is lehet, hogy valamit nagyon félre – de tudja e vajon ( gondolom igen) hogy 10 liter „tiszta alkohol” feltéve ha a 96%-os tiszta szeszt értjük alatta megfelel kb 20 liter 48%-os un. röviditalnak ( rum, pálinka, konyak, wishky stb) ami szerintem még ebben a műfajban is igen erős, azaz fogyaszthatatlan, tehát tovább kell hígítani, ha kb 38-40 fokos alkoholtartalmú italt szeretnénk nyerni belőle! Ilyenformán tehát durván 22 liternyi alkoholos italt kapnánk a 10 liter tiszta alkoholból, melyről Ön írt. Ezekkel az arányokkal nagyjából tisztában vagyok, miután sok évvel ezelőtt „kezdő háziasszonyként” még magam főztem karácsonyra, húsvétra a narancslikőrt, meg a tojáslikőrt ! Szűrőpapíron szűrögettem, hetekig érleltem, naponta rázogattam stb míg olyan lett, mint az a nagykönyvben meg van írva! Ehhez mindig u.n. „tiszta szeszt” vettem a patikában vagy a drogériában, fél literes üvegben adták, 96%- volt ráírva. Ezt a mennyiséget hígítottam a kívánt mértékig + az adalék anyagok ( víz, cukor, narancs meg a héja, vanília, tojás, tej stb mikor mi) a pontos leírás szerint, és kb 3 üvegnyi likőr lett belőle vegyesen. Már rég felhagytam ezzel az úri passzióval, megváltoztak a fogyasztási szokások, ízlések, türelmem és időm sincs már igazán erre, és mióta az utolsó lelkes pácienseim a nagymama és a keresztanyám is eltávoztak a boldog vadászmezőkre, a barátnőim, meg az egyéb „női hölgyek” meg inkább élnek a konyak vagy a wishky adta gyönyörűségekkel, semmi nem indokolja a hazai „likőrmanufaktúrát!” – az egy másik világ volt! 🙂 🙂🙂

    Nekem, a fentiek alapján az ön által írt fogyasztás így túl vad! Azt persze tudom, hogy a magyarok (is) hasonlóan más nemzetekhez, pl az USA polgárokhoz – szeretik a nálunk röviditalként megnevezett égetett szeszes italokat (is) de el nem tudom elképzelni, hogy fejenként 22 liternyi alkoholos italt fogyasszanak el! Mert az átlag ugye azt jelenti, hogy főre leosztva, és aki nem iszik egyáltalán, vagy csak nagyon ritkán, keveset annak az adagját is más fogyasztja el, ami egyenesen félelmetes következtetéseket vonna maga után!

    Szerintem inkább az lehet, hogy Ön benézett valamit és nem 10 liter „tiszta alkoholról” olvasott, hanem tíz liter „alkoholos italról” ami ebben az esetben már jelenthet akár bort vagy sört is, ami arányaiban lényegesen hígabb, és bár most így fejből nem vágom milyen alkohol fokkal rendelkezhet e két nedű, de nyilván kevesebbel, mint az említett rövid (égetett ) italok – persze a fogyasztott mennyiségek is mások.
    Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy valaki évente 10 liter bort iszik e meg, vagy 10 liter „tiszta alkoholos” italt !

    Nekem már az is elég mellbevágó, hogy Mo.-n minden ötödik család alkoholista lenne (?) de meglehet, erről még nem olvastam statisztikát! Lehetséges, hogy jóval gyakoribb mint gondolnánk, de kérdés ki készítette a statisztikát, minek alapján, és milyen elgondolásból, kinek a felkérése?

  • Besancon
    2020 október 19
    10:12 de.
    és „triple sec”-et nem is gyártottál? nálunk legalább 5 féle volt szokás mert a különféle kontyok alá különféle volt a téli délutánok horgolási szeánszain kis kvircetli 12 tepsivel volt a spájzban, nehogy valaha kifogyjon meg a barackdzsem

    és pongyolád sem volt? anélkül olyan schnass…; nahát?